hello.már régota olvasgatom ezt a forumot.nagyábol kitanultam a kemence épitést.megalkottam az első kemencémet,már csak az ajtajára várok.persze azért már kiprobálam és nagyon jo.büszke vagyok rá.
Bocsánat hogy nem hozzá értőként beleszólok, csak egy adalék a témában, azt hiszem ez ide való. Nem rég jártam Csobánc hegyen, ott nincs se víz se villany fent a hegyoldalban, de csodálatos hely egyébként. Ott még ilyet használnak a népek élő egyenesben, nem szórakozásból, hanem mert kell!
Felhívnám a figyelmet a kép jobb oldalán, a szűrő alatt lógó deszka szerű eszközre. Az egy hal pucoló szerszám. Egy deszkára rá van szegecselve egy széles csipesz amibe a hal farkát csipeszelik. Maga a deszka pedig be van rovátkolva hosszában, kb. fél centi mélyen, azért hogy a hal ne csúszkáljon jobbra balra. Én még ilyet nem láttam eddig azért tűnik nekem érdekességnek.
Örülök, hogy Téged is ez a fajta kemencetípus ragadott meg! Jól mondod, be kell vágni addig, amíg gyűrődés nélkül egymásra lehet simogatni a kendert. Kicsit macerás légmentesen ráteríteni, sokáig kel simogatni, de ügyes kezek hamar megoldják. Kivágni nem szabad, had takarja egymást a bevágásnál a kender. Íme néhány kép:
tudnál vmi árat mondani? akár csak 1-2 példát hogy nagyjából mennyi volt...???
ui: érdekelne pár recept is mert tutira ahogy pénzem engedi beszerzek én is ilyen edényt/edényeket... ha nem akarod ide feltenni, akkor v1s@freemail.hu email cimre szivesen venneém őket!! akár csak 2-3 db-ot is!!
Kedves Sütögető, hannabori és valahány kemencemániás!
… ha már a kemencében is használható cserépedényeknél tartunk: mi is boldog tulajdonosai és használói vagyunk ezen konyhai készségek néhány darabjának. (A kemencébe való bevetésükre hamarosan sor kerül!)
Ezek az edények Monoszlón (Káli-medence) készültek, Gaálné Kapás Krisztina kerámikus kezemunkája által. Amellett, hogy használati értékük kiváló, -időhiány okán nem fogom felsorolni minemű gasztro-csodák készültek ezeddig bennük!- még gyönyörűek is!
Hollandiából beszerzett hőálló- és ólommentes agyagból készülnek. Az első darabokat már kb. 6 éve használjuk és jól bírják a konyhai strapát.
Sajnos a nagy távolság miatt ritkán vetődünk arra (mi a Mátra-alján élünk), de üres kézzel sohasem tudtunk eljönni onnan. (Tavaly is elhoztunk egy gyönyörűséget, de máig fáj a szívem, hogy egy nagyméretű tadjint ott hagytunk!) Egyébiránt az edények –vevői szemmel- „jólárasítottak”. (Legalábbis az alant emlegetett összegekhez képest.)
Elérhetőség: Gaál Ferenc és Gaálné Kapás Krisztina 8273. Monoszló, Fő utca 10. Tel.: 87/469-062. Nyitva tartás: Nincs. Ha a család otthon tartózkodik bárkit szeretettel várnak!
(A férj cserépkályhákat, kemencéket „alkot”!)
Néhány fotó a kincseinkről (az alma az arányok megitélését segíti):
DacaGaby-tól szeretném megkérdezni,hogy a kenderszövetet hogyan simítottátok el
a majdnem gömb formán? Ugyanis a kemencéd volt a mintám,és most ennél a résznél tartok.Egyenlőre csak szárazon próbálgattam hozzá a szövetet,de ez vágás
nélkül nem nagyon passzol.
Ha tudnál hozzá egy rövid útmutatót írni nagyon megköszönném.
Köszi a választ: Alsópáhok-ennyi elég is! Aranyos az edény a házzal meg a napi mosással!!! olyan ránevetős-jó fej lehet a mester. A fedőn a csip-csirip a repülővel pedig telitalálat!
Óriás fazékba, vájdlingba bele egymásra---1/2 kg cukrot, 7 dkg sót, 3 dl 20 % ecetet rászórni, önteni--egyszerűen elkeverni--födőt rá--másnapra tökéletes
télire: ugyanígy elkészíteni--de a cu
kor, só, ecet mellett rá kell szórni az összekeverés előtt 2 mokkás borkénport, 2 mokkás szalicilt---1 napi állás után LAZÁN bele kicsi-nagy üvegbe--saját levét ráporciózni
A varázsa az íze-édes, savanyú aránya, persze akinek pont "bejön", meg a ropogóssága
Rosszul fogalmaztam:A kastélyos borfesztiválon főztek benne --nem lehetett megvenni, csak a bennefőtt káposztát árulták. Titkolóztak: a fazekasnak most készítik a honlapját...stb... A férjem úgy emlékszik 8 literes---a 20 000-ár bármilyen meseszép az edény kicsit soknak tűnik....
Dacagabynak van szuper káposztás receptje! Sóleten már töprengtem--nem emlékszem volt-e a fórumon--dacagaby talán jobban tudja. Köcsögbab nagyon tetszik--külön zsiradék nem kell bele, csak ami a húsokról lejön?
Az árak nagyon jók szerintem--a 3 lábú is csak 3 ezer!! Egy nyaralásos-kiránduláskor érdemes tehát arra menni. Kérdezd meg légyszíves a fazekasmestert "nyilvános-e" a címe. Itt a fórumon úgytűnik az ország minden tájáról itt vagyunk--de sose lehet tudni valamelyikünk ott lakik a "szomszédban" --pl. siilec.
A szomszédról jut eszembe Zsófi szomszédasszonynak van egy szenzációs-kipróbált buli előtt 1nappal összerakható 5 kilós adag--csalamádéja...Ami téliesítve is jó--télen is ropog...Kell valakinek?
Köszi az ötleteket--hortobágyipalacsinta-kemencébe összemelegítve....hmmmmm.