Akik szeretik a By,Bhv,Bo,Bx.....
Mielőtt feltennéd a személykocsikkal kapcsolatos kérdésed, kérjük, nézz szét az alábbi oldalakon, mert lehet, hogy megtalálod rá a választ!
Kocsik adataival foglalkozó oldalak:
http://vasutikocsi.atw.hu/
Személykocsi fővizsgák: (KISABLAK)
Cseh összefoglaló a MÁV-Start járműveiről:
http://www.vagonweb.cz/popisy/MAV_START_osobni_vozy_dd.php
http://www.vagonweb.cz/popisy/MAV_START_osobni_vozy_rd.php
Átjáróvédfal, magyarul szuflé (Vasúti nagylexikon, 2.) ez a szakzsargon is, valaha redős vászonból, ma nálunk gumihurkás átjáróként. Németben jobb híján: Übergang zwischen Reisezugwagen mit Schutzvorrichtung.
A homlokfali átjáróajtó körüli gumi izének tudja valaki a hivatalos nevét? Ha németül is tudná azt még jobban megköszönném, valamint a szakzsargonos neveit is tudni szeretném...
Valamelyik gyorsvonatban láttam a 027-es 19-35-ös Ao kocsit. REV dátuma asszem 2007.01.03. Ms/Ms Későn vettem észre, hogy pontosabban tudjam megjegyezni. A matricája az az új piktogramos volt. Elnézést, ha már volt vagy tévetdem volna.
Illetve ma IC 932-ben 51 43 20-33 003-8 Bp 140 Sopron REV Dk 09.01.07.
Illetve láttam még 50 55 20-37 329-9 B-t is, de csak valószínűsítem a REV dátumot, mert elsuhant mellettem. Honállomás:Miskolc Honos KTH:Miskolc REV Dk? 16?.01.07
Ha valakinek lenne bármiféle fényképe vagy egyéb rendelkezésre álló adata azon bko kocsikról, amelyekkel a magyar ic-történelem elkezdődött és lenne oly jó, hogy megosztaná itt velünk, annak szerintem sokan örülnénk. Pl én biztosan :)
Sajnos, mint gyakorló vasúton utazó úgy látom, hogy a járműüzemeltetés, fenntartás színvonala azóta lassan, de biztosan süllyedt. Annak idején a vasúti kocsik tiszták voltak, a rendszeres és lelkiismeretes takarítás miatt akár ünneplő ruhában is lehetett utazni, ma meg hát ez elég veszedelmes vállalkozás. A múltkor egy új bársony nadrágom szakadt el egy nemzetközi gyorsvonaton, mert az ülésből kiállt egy törött rúgó...
Ugyanakkor a szomszédainknál (Szlovákia, Románia) úgy tapasztaltam, hogy az utazásnak nem feltétlenül tartozéka a kultúrálatlan utasok által lezüllesztett kultúrálatlan, összefirkált vasúti kocsik létezése.
A nyitott peronú kocsik... ...egy 2 tengelyes, gázlámpás kocsi...
Sajnos, a nagyon nagy többség már azt se tudja, eszik-e, vagy isszák-e ezeket. Csak a járműüzemeltetés, fenntartás színvonala, na az valahol ennél a kornál rekedt meg.
OFF Tudod, minden reggel 6.50-től 7.00-ig ott vagyok:) Addig szállok át a 30-asról a 21-esre, arról meg a suliba. Jó ez a suli, mert minden reggel látom a Nagyállomást:) ON
Osztály szerint nem kell K1,3 !!!!! Bár a hivatkozás szerint - ....a karb ut. az eurorégió kocsik 31-30, 21-30, 84-33 K1-4 vizsgálata alkalmával elvégzendő munkákat írja elő....!
Szerintem az érvényben lévő?? K-20 ezekre a sorozatokra nem jó, én kiegészíteném a saját tapasztalatunk szerinti norma időkkel!!
Egy kicsit visszamehetünk a múltba? Én 1961-1965 között minden nap vonattal jártam Miskolcra középiskolába. Akkoriban még a 2 tengelyes személykocsik voltak többségben. Ezek között is a legizgalmasabb volt olyan kocsikban utazni, amelyben gázlámpa (!) világítás volt. Alkonyatkor jött a kalauz, elővette a doboz gyufát és minden fülkében meggyújtotta a gázlámpát. Na és a boci-pullmanok...
A nyitott peronú kocsikon utazni tavasztól őszig, ahol a természet egy karnyújtásnyira suhan el melletted..
Legutóbb egy halberstadti kocsival utaztam Budapestről hazáig, nem mondom érdekes volt, de egy 2 tengelyes, gázlámpás kocsi, na az lenne az igazi:o))
Ha a winchesteretek mélyén porosodik egy-két archív felvétel ezekről a régiségekről, ne habozzatok közkinccsé tenni őket. Köszi!
Megnéztem a citromosat oda megjött a leveled de azt 1évebe egyszer szoktam megnézni. Tehát arra küldd amit azt előző hsz.-be írtam. Nem értem miért nem ment el a levél pedig azt írta elment...
Nem túl sok, PETya mással foglalta el magát már egy ideje. Inkább a tartalmának kisblakra történő átmentésében látnék fantáziát, azt nem tudom, V43-1145-nek mik a tervei erre nézve.
Amit kapni fog, azt nem teszi ki az ablakba - vagy valami ilyesmi egy elég elterjedt mondás. Nos, PETya olvtárssal a friss fővizsgákat emlegettük úgy, mint amiket "ki kellett tenni az ablakba". Ez a bizonyos "ablak" volt az a lap, amit most szemelykocsi.cjb.hu címen tisztelünk. Azóta V43-1145 olvtársunk gondozza a "nagyablak" kistestvérét, ami kifejezetten a friss fővizsgákra szakosodott, na az a "kisablak"
Háááááááát, nekem halvány fi... izé dunsztom suncs, melyik volt nyíregyi. Valószínűleg nem sok ilyen képem van, mert Nyíregyházán nem jártam, itt pedig leginkább a Déli pu-n fotózgattunk... De ha mondasz pályaszámokat (jobb lenne magánban, az iwiw-en megírtam korábban a nem-fríméles címem), akkor utánanézek, de nem igérek gyors eredményt...
Igaz, hogy ezek lassan egy hónaposak, de még nem láttam őket abban a bizonyos
"nagyablakban".
Ma IC 756-ban 50 55 20-37 181-4 Bo 120 Honállomás:Szeged Honos KTH:Szeged REV Dk 21.12.06
Illetve IC 655-ben 50 55 20-67 079-3 Bph 140 Honállomás: Miskolc Honos KTH: Miskolc REV Dk 21.12.06. (Ebben a vonatban egyébként érdekes még, hogy 200-as Amz volt az 1. osztály)
Van valakinek képe GOSA-kocsiról eredeti formájában?
Van. Ha most az itt divatos megoldást választanám, akkor ezzel be is fejezném a hozzászólást... :-)))) De mivel én nem Degecen születtem.... :-)))))))
Szóval néhány kép 1989.02.05-éről, Bp. Keleti fűtőház, frissen érkezett kocsik. A fotók abból a célból készültek, hogy a ROCO kocsihoz képest az eltérések (pl. ajtó) láthatóak legyenek, ezért nincs alaposabban körbefotózva. Na meg a film sem vót óccsó annak idején...
Ma reggel átutazóban Szerencsen jártam. A tároló vágányok közül az egyiken jópár AX és BX kocsi álldogál, csúnya nagy "S" betűkkel. Utolsó útjukra készülnek.
Már megbékéltem vele, de azért valahol még érdekel, hogy a De8534 forgóvázak miértépp' ez lett a neve, amikor a Ve8517/Gr9032-est is így híjják, pedig különböznek a 8534-től?
Naponta utazom a Bp.- Székesfehérvár vonalon, este a piros, német kocsikból álló kanizsaival megyek haza.
Ez a szerelvény kb. októbertől közlekedik ilyen kocsikkal.
Észrevételeim:
Ezeket a kocsikat azóta nem takarította senki. A szemetet kiöntik, de szerintem még fel sem mostak benne. Az ajtók sem működnek már rendesen (eredetileg automaták voltak). Kívülről a kocsikat sem mosták még le.
Több helyen kiégett a fénycső, nincs rendes világítás.
A lötyögő kapaszkodókat is meg kellene húzni az ajtóknál.
A Vezérlőkocsik topic szerint ez az utolsó, vagy az 56-os(?). Ennek ellenére még számtalan vonatnál megy a tili-toli, a Déliről nem is beszélve, mint a legszűkebb keresztmetszetű bejárattal rendelkező pu-ról. Sokszor egy órát is áll mozdony a bakon, aztán még egy felet miután átmegy az induló szerelvényére.
A 455-ös volt az utolsó BDt 400. Több nem lesz. Lesz még 50 posta Bhv. És lesz még néhány Papagáj, hogy ugyanannyi legyen, mint ahány vezérlő. De ez utóbbit nem tudom, hogy halad, mert a Ganz csődje/tulajváltása miatt gond van a vezérlés szállításával.
Nono: elvileg a lefokozottakon nincs függöny és fejhuzat, míg az AB kocsik első osztályán van... :) Szerintem ez így jó, a vasutasok 1. osztályú szabadjegyének megszűnése után pont jó lesz.
100-as: központi energiaellátós, de Görlitz VI-os morgóvázzal. 500-as: generátoros, Görlitz V forgóvázzal. 600-as: AB kocsiból lett B kocsi, generátoros.
Tegnap délután Kő-Teheren volt, én szóltam nyunyukának, hogy jobban nézze meg az adatait. Ma reggel meg tolták be az EXPO Logistic mellett a metrós iparvágányon.
Ettől függetlenül, remélem egészben, és nem arányban...:)
Hány By(ee) , ABy(ee) , Byd(ee) van szám szerint?
A pályaszámokat (/darabszámokat) a személykocsis honlapon megtalálod. Talán egyszer már beszúrják a moderátorok ide, a topikcím alá...ezt már nagyon szorgalmazza by-169...egyetértek vele.
(anno a Drávával volt 1-2 évig ugyanez a hurcolászós cirkusz)
Meg a Lajhárral, amíg egy volt a szerelvénye a Bartókkal. A Nyugatiba érkező EC-ket is át kellett vinni a Ketyóba, meg a Báthory-t is, a legutolsó ilyen az volt, amikor a Hasek a Nyugatiba érkezett, de a záhonyi laufja az a Ketyóból indult. MEg még az a néhány kocsiátállítás, miután már nem volt Utasellátó a másik két pályaudvaron, de onnan már indultak éjszakai kocsik...
Étkezőkocsi témájában: külföldön is nagyon sok IC-be nem tesznek ilyen kocsit (sem bisztrót), igaz, hogy ezeket általában pótolják a talicskások. Legjobb a WARS, ott az IC-pótjegy árában benne van a talicskáról leadott meleg ital, édesség és frissítőkendő 2. osztályon, az 1. osztályon még ennél is nagyobb a választék, szendvics is van. Legalábbis sokáig így volt, nem tudom, azóta mennyit esett vissza a szinvonal polák barátainknál...
Fogalmam sincsen, hogy a Traianusban miért nem volt akkor kajavagon... Őszíntén szólva nem figyeltem, hogy van-e rendszer az étkezőkocsi hiányzásában, gyakorta kimaradt belőle. Én inkább kocsihiányt sejtettem mögötte. De ha rendszeresen csak 6-os napokon hiányzott, akkor tényleg más oka lehetett.
Pannonia: Üdítő kivétel, de nem tudok más, hazánkat érintő n.gyorsról, amiben lenne étkező.
Azt, hogy mely vonatokban közlekedik étkezőkocsi, érdemes az alapján eldönteni, hogy az utasok mennyi bevételt hoznak az adott járaton az étkezőkocsinak.
Akkor előző menetrendi évben ezér volt az, hogy 6-os napokon a Traianus IC - be nem volt besorozva étkezővagon?
Amúgy a nemzetközi vonatok plusz étkezővagon esete: Pannónia-Expresszben van besorozva egy Budapest-Bukarest viszonylatú étkezővagon.
Mivel az ötödik az étkező... :-) A lényeg az, hogy általában többen vannak rajta, gyorsabban pörög a szerelvény. A Kvarner és a Citadella nem a kihasználtságáról híres.
Márpedig a négykocsis Citadella vagy a háromkocsis Kvarner IC-ken utazó "tömegek" valószínűleg nem fognak akkora fogyasztást produkálni, mint egy miskolci IC utasai.
Mert a Miskolci IC-n lévő 5 kocsi az már olyan sok...:))))
"szerintem "vicces", hogy Citadella "IC" elkérik a plusz pénzt és nincs kajavagon! Ennyi erővel a Kvarner is lehetne csak Kvarner nemzetközi gyorsvonat nem?"
Bár szerintem is illene egy InterCityben étkezőkocsinak lennie, én is szeretek étkezőkocsiban kajálni, a komfortdíjat nem ezért fizetjük az IC-re. Az étkezőkocsiban fizetsz az étkezőkocsiért. :-)
"De nem jó, mert még azokban is kell besorozva lennie étkező vagonnak."
Ezt honnan veszed? Tudtommal csak EC vonatban kötelező szabvány szerint étkezőkocsit közlekedtetni. (Bár létezik olyan EC, amiben nincsen.) Azt, hogy mely vonatokban közlekedik étkezőkocsi, érdemes az alapján eldönteni, hogy az utasok mennyi bevételt hoznak az adott járaton az étkezőkocsinak. Márpedig a négykocsis Citadella vagy a háromkocsis Kvarner IC-ken utazó "tömegek" valószínűleg nem fognak akkora fogyasztást produkálni, mint egy miskolci IC utasai. Mellesleg az étkező kettőt fordul belföldön, mire visszaér Zágrábból vagy Ljubjanából.
Én is erre gondoltam,csak a Batsányiban nem voltam biztos (a Göcsejt Zeg.-en cserélik a Halászbástya stokkjára),mert a múltkor valaki azt említette,hogy egy napot áll a szerelvény a két IC közt a Déliben...
Bár ennyi erővel a Batsányi mehetne a Keletiből is...
(anno a Drávával volt 1-2 évig ugyanez a hurcolászós cirkusz)
Éjszaka a Batsányi szerelvényét átviszik a Keletibe, egy másikat meg hoznak onnan. A Göcsejé meg gondolom Zalaegerszegen cserélődik be a Szombathelyi irányban.
szerintem "vicces", hogy Citadella "IC" elkérik a plusz pénzt és nincs kajavagon! Ennyi erővel a Kvarner is lehetne csak Kvarner nemzetközi gyorsvonat nem? De nem jó, mert még azokban is kell besorozva lennie étkező vagonnak.
GÖCSEJ, Göcsej! Órákon át fűtik és közben elérakják a százhalombattai személyt de lehet más vonatokat is...A vágánykiosztáson is lehetne még csiszolni a Déliben.
Citadella IC Szlovén vagonokból van kiállítva, étkező kocsi nélkül!
Göcsej IC: Kérdezgettem azért ott sárga mellényes vasúti dolgozókat, és egyikük is a Göcsej-re tippelt ( meg a Tihany IC-re is). Azt mondta, hogy villamos előfűtés miatt kell korábban beállítani a vágányra.
Értem.Viszont ez nem hiszem, hogy a Göcsej lett volna, mert HUnter27 nem sokkal 12 elött ért ki, a Göcsej viszont 17 ora körül megy:)Szoval kicsit korainak tartanám beállitani azt a vonatot.
Viszont a Citadella esélyesebb...Vagy abban nincs WRm???(nem ismerem annak sem a szerelvényösszeállítását:((()
Én most arra probáltam rájönni, de nem sikerült, hogy mi a francot keresett egy Szombathelyi WRm kocsi a déliben???A gyorsokra nem raknak büfét, IC Szombathelyre meg a Keletiből megy.Pléne, hogy az IC-k utolsó kocsija 1.oszt, vagy forditva egy nemdohányzó 2.-oszt.De nem WRm!!!
Arra gondoltam még, hogy lehet raktak rá vhol egy Ks bárcát és a gyorsal akarták elküldeni haza.(A fotokon látható Üzemveszélyes bárcát, a siklás után rakták rá, gondolom)
Na ez az, így persze, hogy nem zavart el senki, viszont mondhatták volna tilos a fotózás mert így meg úgy. Mindegy, kiszedetem a moderátorokkal, és akkor remélhetőleg nem lesz belőle gond. Nem is teszem vissza a fórumba őket.
Lehet, de nem nagyon akartak semmit mondani a részletekről, még a szépen öltözött fejesek-nek tűnő vasuti dolgozók sem, így nem is nyaggattam őket a dologgal. Úgy voltam vele, hogy ha minden jól megy a fórumon úgyis megtudjuk a részleteket.
Köszönöm. Merre járnak? Azt tudom, hogy kettő Bmz rohangászik Graz felé, a két működőképes ABmz meg Sarajevoba. A többi Bmz mely vonatokban lelhető fel?
Hát hja..régi szép idők. Majd meséled a kölköknek...amikor apátok még Dk-n járt:-))))
Na így legyél scsabi valakinek a konzulense...jót ne várj...én meg a vajszívű bíráló...nem érdemelte meg...:)
Viszont, úgy hallom, a fiatal már akar menni Dk-ba gyakorlatra, majd azért rákészülünk egy kissé...hogy neki is legyen mit mesélnie, az aggok házában..:)
Ma nem sokkal déli 12 előtt értem a Délibe, és 1 baleset látványa fogadott. Az áldozat egy Szombathelyi, WRm vagon, REV: Dk 07.02.06. Valószínűleg szerelvény beállítás kissé erősre sikeredett, és meg is történt a baj. Nekem pontos választ nem adtak a hogyan történt kérdésemre, csak annyit, hogy folyik a vizsgálat.
Íme pár kép a balesetről, az esetet magát nem láttam, csak a következményeket tudtam megörökíteni.
Már tavalyra is ígérte azokat a szekereket, aztán látod, mi lett az ígéretből... :-)
Ha a jogászok nem lennének olyan kerékkötők, meg teszetoszák, hogy nem tudnak dönteni az eljárás módjáról, akkor karácsonyra már rég készlet volna...így viszont, érdeklődés hiányában idén sem marad el a karácsony!
Van valakinek képe GOSA-kocsiról eredeti formájában? Azoknak is levegős ajtaja volt stb? Milyen volt belülről?
Mint a mostaniak...csak más színösszeállításban. A felújítás főleg a villamos részt, a WC-t (vákumosat kapott) és az üvegeket érintette, az ülés áthúzáson kívül.
Lettek a GOSA-kocsik. Érkezésük nagy esemény volt, merthát nem lehetett Nyugatra örökkön-örökké győri meg bautzeni kocsikkal járni, ezért az új jószágok lettek a csilivili címerállatok. Aztán telt-múlt az idő, jöttek a CAF-ok, majd a DWA-k, azaz pompásabb és nagyszerűbb címerállatok, a GOSÁ-kra pedig egyre többször nem maradt pénz és energia. A kis sorozathoz képes elég sok megállt, és a dolgozó kocsik is elég leharcoltak lettek. A feltámadásuk első felvonása, 2002-re, a második 2004-re esik, amikor a horvát tartozások fejében több kocsi is teljes ráncfelvarrsáon esett át Zágrábban (ezt nevezi Csabi átépítésnek). A maradék kocsik (illetve a többségük) pedig remélhetőleg a közeli jövőben szintén megújulnak.
Szó sincs ilyesmiről. Úgy négy-öt éve láttam a kocsit Dk-n a susnyásban, és feltűnt, hogy rosszul vannak alatta a forgóvázak. bevallom arra nem emlékeszem, hogy a két forgóváz volt megycserélve, vagy valamelyik fordítva volt alátéve a kocsinak; egy biztos, valami nem stimmelt a forgóvázakkal.
Nagyon sok éjszakai kocsin nincs még, szerintem nálunknál civilizáltabb országokban sem, hogy ez a kocsi forgalmi avagy nosztalgia/luxus/charter, az mindegy...
Ha hagyományosat akartak volna, akkor bagóért vesznek még 20-at a lengyel postákból, és azt alakítják át, mint ahogy 1 db-ot már meg csináltak. (a POSTA valóban fillérekért árulta a hagyomásos kocsijait. SZVSZ: nekünk is jó lett volna egy jó 30 db belőle..., a főjavításokhoz. De az a hajó már elment...)
Ezt nagyjából én is tudom, pontosan ezért nem értem, hogy ilyen alap mellett miért nem tud a MÁV állományából kocsit szerezni.
Szerzett, hidd el...nem is egyet, de ebben az esetben itt máshol, más valakinek sül a pecsenye, mert nem is kért lehetőséget vételre az aranybánya.
Tegnap haverom Nyíregyházán a személykocsitárolón látott félre tolva egy 67-es sorozatú Bp IC kocsit aminek vagon fele össze van graffitizve. Nem tudja valaki hanyas?
Tavalyi kedvencem a nagy tételben legyártott "Venecia" EN tábla.
Nekem kettő örök kedvenc van: az egykori Balt-Orient-Express román oldaltáblája, amelyen következetesen mindig Bruno-nak írták Brno-t, illetve a Spree-Donau Kurier megindulásakor lenyomott német táblák, amelyeken az útvonal stimmelt csak a vonat nem, mivel InterRegio-nak iratozták fel. Én is szereztem egyet, aztán küldött nekem a Rummelsburg-ban dolgozó haverom is, aki mesélte utána, hogy tonnaszámra szórták ki a kukába az elcseszett táblákat...
Egy kis egzotikum a mai napra: észak-koreai hálókocsi!!!
Magasfogadó? Tárcsafékes cucc ott nem nagyon van, már pedig a kasznin kívül a sima és csendes járás sem hátrány.
Nagyon sok éjszakai kocsin nincs még, szerintem nálunknál civilizáltabb országokban sem, hogy ez a kocsi forgalmi avagy nosztalgia/luxus/charter, az mindegy...
Ettől függetlenül nem értem teljesen mire célzol, mert vendégsín irkáit olvasgatva nem mondhatod, hogy nem kap elég dotációt a MÁV-tól...és itt nem részletezem, hogy melyik üzletágtól mennyit, milyen formában kap.
Ezt nagyjából én is tudom, pontosan ezért nem értem, hogy ilyen alap mellett miért nem tud a MÁV állományából kocsit szerezni.
Viszont örömmel venném, ha kifejtenéd a szerinted lévő okot, akár mélben is.
Nincsenek erre se tippjeim, se elképzeléseim. Ezért sem értem.
Köszi! Amúgy a mozdony ott volt indulás előtt jó tíz perccel...ha meg nem töltött fel rendesen levegővel, akkor lehet, hogy ez volt a probléma, csak ezt így konkrétan nem írta meg senki a panaszkönyvben.
Nem minden arany ami fénylik esete? Pedig idén terveztem 1 nyári EU körutat (Ismét, csak majd beleszólnak a teljesen új nemzetközi kedvezmények) és az utolsó vonat EC 175 lett volna Prágától. Hmmm... meggondolandó:(
Nyugodtan mehetsz vele. Túllihegte, stílusához híven.
Ma reggel sem történt semmi extra - a panaszkönyves topik alapján - csak a szokásos utolsó utáni pillanatban történt meg a vonat indulásra való beállítása, így nem volt rajta mozdony, és emiatt levegő sem az ajtók működtetéséhez. Amelyik még utolsó lehelletével működött, annak valszeg a tűrésküszöbe egy picit alacsonyabb volt.
Nem minden arany ami fénylik esete? Pedig idén terveztem 1 nyári EU körutat (Ismét, csak majd beleszólnak a teljesen új nemzetközi kedvezmények) és az utolsó vonat EC 175 lett volna Prágától. Hmmm... meggondolandó:(
Szomorúan tapasztaltam, hogy a Budapest-Hamburg (EC174-175) német kocsijaira ma reggel alig lehetett feljutni. Minden második kocsin volt nyitható ajtó, volt, hogy egy kocsin és a mögötte levőn egyáltalán nem lehetett ajtót nyitni. Ez a technikai színvonal? Vagy a kiadáskor reggel nem nézték át? Hogy lehet így kiadni egy nemzetközi szerelvényt?? Aki meg épphogy kiér indulás előtt (tudom, menjen ki időben...)az meg rángathatta volna az ajtókat...vagy futkoshat a vonat mellett, hátha talál egy egy lehetőséget, hogy felszálljon. Tiszta röhej.
Tanulok még. Kötöttpályás járművillamosági szerelőkent és gyakorlaton mi csináljuk ezeket a dolgokat. Felvállalta a ROK de, senki sem csinálná meg helyettünk...
Ezek még mennek és kapnak matricát! Tehát az én kezem allat csak akkor volt amikor a lyukakat kellet fúrni. Ez volt kb 2hete... mire azok kapnak matricát... az biztos hogy nem most lesz!
Hmmm... Én ezt nem értem. 200db új tábla, mégis minden nap előkerül a szerintem kb. 20 éves LÉT VÉR ES - DEB CEN tábla. Minden nap látom, általában ugyanazon a vonaton. Ezt a 200 darabból nem tudják kicserélni?...
Mostanába gyártottunk (fúrtúnk) 60db nagy alakú fémtáblát és 200db kissebb méretű műanyagtáblát Debrecennek. Állítólag most mindenhol tábláznak (Nyíregyháza és Miskolc biztosan). Kíváncsi vagyok hogy ezévben hánydarab új táblát látok kirakva ill. kifüggesztve a vonat oldalára....
A "kör-IC"-k szerelvényei is hasonló módon vannak megjelölve: általában a szerelvény két végén lévő ajtókon és az étkezőkocsik oldalán lehet olvasni a koszba írva a vonatok neveit (gondolom a reggeli indulás szerint)...
De a legtöbbjük a szegedi IC-kbe van. Amúgy azért is jó mert a mivel 30-as sorozat még a 2.o is párnás. Tehát így néz ki belül: 2.o szakasz ilyen. 1.o szakasz ilyen. 39-30 AB. A szegedi Bo-kat mivel hogyha már IC-kbe is vannak felszereték extrával függönyel.
Amúgy a 150-es vonalon az 1.o. kocsik közlekedtettése az már valami mánia a Szegedieknek, ha nem lenne ilyen valamely vonatban, az már hiányérzetet jelenteni valakinek. Ezért szerintem kár volt az AB kocsikat Nagykanizsáról átállomásítani Szegedre, ha utána a 150-esen színesítik a vonatokat, hogy ne legyenek túl egyhangúak...
A napokban valamikor láttam, ha jól emlékszem a Corona nemz. gyors egyik vagonjára kb. krétával (!!!) volt rá írva az útvonal a vagon oldalára!!!! Ez már azért DURVA!!!!!
Ráadásul rongálásnak is minősül...de ez van, a CFR-nél még vonatoknál is bevált módszer, nálunk meg a tolatócsapatnál....
Összességében, a semminél talán még ez is jobb.Ez csak megint fekete humor, sírva vigad a nép...
Az ÖBB a legtöbb saját kocsiját hiánytalanul ellátja iránytáblával, és ezt megköveteli más vasutaktól is. Ha ez nem történik meg, akkor gátlástalanul ragaszt.
Azért nem kell őt sem az egekig magasztalni...nézzünk csak rá az EC62-re....hiába, nem a régiek.
És a DB is igen gyakran belszalad a digitális technika (digis iránytáblázás) "Connect error" típusú megoldásába. (EC174/175)
Mindkét egynyelvűnek épp a minap lett szóvá téve a dolog. Szerintem a DB mozdul először, látva, hogy pénteken 17.37(!)-kor még mélezett a témában...de 19.42-kor már nem válaszolt...
Tavalyi kedvencem a nagy tételben legyártott "Venecia" EN tábla. Uhhh... Ilyet még nem láttam:) Fura, mert lehet, hogy csak nálunk Keleten, de minden vasutas következetesen [veneziá]nak mondja azt a vonatot, amelyen még közülük nem sokan utaztak. A Maestralt meg [misztrál]nak, bár ezt Szalóczy is így mondja Siófokon. Háromféle felvétel készült vele: [misztrál], [májesztrál], [maesztrál]. Zágrábban hogy mondják?:)
Egyébként csak érdekességként. Múltkor ezt a táblát véltem felfedezni egy Debrecen-Füzesabony vonat oldalán. A jv. rögtön leszedte, de rajta is maradhatott volna, mint (az) egy mai nyírbátori vonaton a Debrecen-Hortobágy tábla. Egyébként Debrecenben régebben nagyon jó szokás volt, hogy a takarítók, jv.-k kihajigálták a peronra a vonaton talált iránytáblákat. Régebben nagyon sokfélék voltak itt-ott szétszórva, mostmár csak egy ősrégi, sablonnal fújt Szolnok-Záhony és egy Debrecen-Püspökladány tábla van kint az egyik peronon, meg múlt péntekig még volt egy balatoni vonat táblája:) Egyébként a Debrecen-Püspökladány tábla elkellett volna a mai 13. 58-as ilyen viszonylatú vonatra. Még táblatartó is van mellette. Nyugodtan fel lehetett volna rakni. Nem enné ott tovább a rozsda...
Amióta full ÖBB stokk a Bp-Wien rész azóta táblázzák?
Huu, ezt most nem tudom, de szerintem ha valamikor megyek EC 174 túrára, hátha lesz belőle valami kis mini topik tali, akkor megnézem a Dacia ÖBB stokkját, feltéve, hogy időben be állítják az induló vágányra.
Ellenben a bizonyos EC/IC vonatok oldalán megjelenő fémtáblák szépek, dizájnosak
Igen, igen pl. IC 348 esetében. Csak azt nem értem, miért nem lehet ilyen táblákkal ellátni az étkező vagonokat?
A napokban valamikor láttam, ha jól emlékszem a Corona nemz. gyors egyik vagonjára kb. krétával (!!!) volt rá írva az útvonal a vagon oldalára!!!! Ez már azért DURVA!!!!!
Az ÖBB a legtöbb saját kocsiját hiánytalanul ellátja iránytáblával, és ezt megköveteli más vasutaktól is. Ha ez nem történik meg, akkor gátlástalanul ragaszt. Bár a Dacián tavaly szinte mindig papír volt, talán ez az egyetlen kivétel. Idén még nem láttam a Daciát. Amióta full ÖBB stokk a Bp-Wien rész azóta táblázzák?
Iránytábla - végtelen hülyeségek tárháza a MÁVnál!
Tavalyi kedvencem a nagy tételben legyártott "Venecia" EN tábla.
Az idei menetrend a meghosszabbított útvonalú Halászbástya tábláinak elrontásával indult, a legelső ilyesformán közlekedő Halászbástyán minden ajtón gyönyörű szép, fényes új tábla, csak éppen felcserélték rajta Győrt és Csornát. Jegyvizsgáló nézett nagyokat, amikor említettem neki. Nem tudom, hogy azóta cserélték-e őket... Mai élmény pedig egy pécsi IC belső kitáblázása - ilyen is ritkán adadik meg -, de sajnos Pécsen valakinek sikerült két szóként leírni, hogy InterCity: Inter City... A kör IC-ken is annyi féle táblázást - inkább papírozást - láttam már, ahány ajtó a vonaton van. Na jó ez túlzás, de egy vonatban eddig 4 féle "tábla" a rekord. Nagyon úgy tűnik, hogy a szép és egységes IC ajtótábla rendszer szertefoszlott menetrendváltással.
Ellenben a bizonyos EC/IC vonatok oldalán megjelenő fémtáblák szépek, dizájnosak, és ezeddig hibát sem véltem felfedezni bennük! Más kérdés, hogy a hiánytalanul kitáblázott vonatot is képesek összeragasztgatni Wien West - Budapest papírokkal sógorék. (Ez kifejezetten szarul tud kinézni a Kőrös IC-n!)
Ha már az iránytábla szóba került. Igaz ez egész más irányba van, de ezt ma vettem észre. Nem tudom, kik írták meg a táblákra kerülő szövegeket... (Persze, emlékszem a Times New Roman betűtípusos fordított közbenső állomásos IC(R) táblákra is...)
Ez még belefér, főleg a full graffitis állapothoz képest. Tényleg jó lenne pótolni a kíírást, de nem sok esélyt látok rá, minekutána Bécsben az ÖBB-s rossz szokásuknak megelelően "felnyaltak" az ajtó üvegére egy Wien West - Beograd A/4-es rettenetet.
Miért nem tud a magasfogadóról válogatni vagy a csövesszállót elvinni? Itt ugyanis már inkább a MÁV-ban keresendő a kérdés és válasz...
Kis korrekció: csöves szálló nem MÁV.
Magasfogadó? Tárcsafékes cucc ott nem nagyon van, már pedig a kasznin kívül a sima és csendes járás sem hátrány.
Ettől függetlenül nem értem teljesen mire célzol, mert vendégsín irkáit olvasgatva nem mondhatod, hogy nem kap elég dotációt a MÁV-tól...és itt nem részletezem, hogy melyik üzletágtól mennyit, milyen formában kap.
Viszont örömmel venném, ha kifejtenéd a szerinted lévő okot, akár mélben is.
mert az új hálókocsik csak ott járnak, máshova még nem jut belőlük. majd talán március végétől, de az első úgyis a Bécs-Drezda kocsi lesz,utána jöhet a többi viszonylat.
Itt is a buszos hely a porblematika, meg hogy nincs fülkés... érdekes, hogy a csehek a legújabb kocsikban is az előző beszerzés által megszabott tendenciát követték... tehát a 2. osztály csak fülkés (ráadásul a legjobb ÖBB-hagyományok szerint, összetolható ülésekkel), az 1. pedig csak termes...
A legjobb pontja viszont ezeknek akkor is az étkezőkocsi. :-) Most sajnos a JLV nem tett fel étlapokat...
aprópopó, az új hálókocsikat viszont csak az EN-viszonylatokra hirdetik ezen a honlapon, a Pannonia-ra nem...
Nem az az igazán érdekes, hogy a cég kocsikat vesz, meg hogy miből teszi ezt. Hanem inkább az, hogy miért pont ezt a megoldást választja, ami kasznis munkálatokban is sokkal több felhajtást jelent (ajtók befoltozása, átjárók vágása). Miért nem tud a magasfogadóról válogatni vagy a csövesszállót elvinni? Itt ugyanis már inkább a MÁV-ban keresendő a kérdés és válasz...
Valóban szép és tiszta, a mi első osztályú kocsiainkhoz képest jóval nagyobb tér van az ülések között, valamint lehajtható asztal tartozik mindegyikhez. De amikor először utaztam ilyenen, csalódtam benne: ezek az ülések eléggé kemények, egy idő után nagyon kényelmetlenek (egy Bp-Miskolc út alatt elegem is lett belőlük) :S
A Hasek szerelvényében kétféle első osztályú kocsi van, de szerintem a dunakeszi 10-70-es Apee-k jóval kényelmesebbek, bár lasssan felettük is eljár az idő, mint a mi 67-eseink felett...
A tervek szerint 30 hagyományos ingás, tehát 1155 feletti mozdonyból lesz 3000-es, ellátva sok változtatás mellett a DB ZWS távvezérlő rendszerével is, a 80-55-ösökhöz igazodóan. .
Ne tudom, hogy objektíve van-e elég Papagáj manapság, arra mindenesetre volt elég, hogy egyikük egy tehervonatot, másikuk egy IC-t végigráncigáljon a 80-ason ma.
"Nem kéne lassan posta-Bhv-kat is csinálni? Elvégre csak vezérlőkocsikból nem lehet vonatot összeállítani! Mennyi jön még? Van elég Papagáj ezekhez?"
A végéről kezdem. Nincs elég Papagáj, és azok fordája sem megfelelő. Már készülnének az újak, de a Ganz villany legutóbbi csődje miatt nincs aki elektromos kütyüket szállítson. Ezek voltak az utolsó BDt 400-ok. Több nem lesz. Még lesz valamikor a jövőben 50 Bhv korszerűsítve. Több nem.
Tegnap láttam egy REV Fm 21.12.06. BDVmot kocsit. A pályaszámot a telefonomba írtam be jobb híján, de sajnos béna módon kitöröltem.:( Hátha összefutunk még! :)
Köszi még nem volt! Amire még lehet vadászni: egy kb 2006.12. hó-s 20-07-es székesfehérvári Bhv. Meg a 660-as balassagyarmati Bzx mellett van még egy 2007.-es balassagyarmati Bzx.
Két éve nyáron volt nagy divat,hogy komplett lajosmizsei ingaszerelvényeket vagy megbontottak és lett valami szedett-vedett vonat,vagy 2-3-ból raktak össze egy egész vonatot.
Az előzőekben írtak szerint a makói permetezős színtársulat is vett belőlük..pedig de jó is lett volna őket egy flottában tartani, vmi más célnak megfelelőn átépítve..
hali nemtudjátok hogy mien vonat az amit reggel mikor megyek gödöllőre az egri gyorsal 1 kocsi és 1 szili köfelsőn látom majd nemsokára a vnatom utánn megérkezik rákosra de nem a peron mellett áll meg hanem sinek közt ez mien vonat gondolom vmi proli kocsi lehet de mi a menetrendje és hol van napközbe és mennyit forog ah ez leírnátok örülnék előre is köszi:)
De az a kész kocsi, amiről beszéltem, az bizony - legalábbis emlékeim szerint- lengyel gyártású kocsi volt.
Ha már posta: karácsonykor a nagyszülőkhöz utaztam és Makón láttam meglejhetősen sok postakocsit, lengyelt és GH-t vegyesen. Pályaszámokat nem jegyeztem fel, de tervezek oda leruccanni.
Tavaly hallottam a dologról. A most használt szerelvények helyett akarnak beszerezni újabb, és "használhatóbb" járműveket. Egy komplett szerelvényt alkotnak majd, és ennek első tagja már el is kkészült, egy PAWAFAG postából készült. (talán itt is volt már róla fotó).
"A MÁV Nosztalgia Kft. a postától négy postakocsit vásárolt meg, amelyből luxuskocsikat alakít ki. Egy kocsiban öt fülke lesz, ahol szállodai körülmények között utazhatnak a vendégek. Az első kocsi tervezett útvonalai Budapest - Krakkó - Prága, Budapest - Velence - Berlin és Budapest - Isztambul."
Tud erről valaki valami konkrétabbat? Pl. pályaszámok, mikorra várható, ki csinálja stb. ?
Frissült a Kisablak! Felkerültek a még kimaradt 2006-os REV-ek az összes ha minden igaz... És felkerült egy 2007-es rész is de vigyázz mert még ott nincs REV!! :-))
Köszi szépen! Nemsokára felkerül talán mostmár a végleges 2006-os lista és a 2007-es is amibe még nincsenek számok de remélem hamarosan lesznek. A 2006-os lista mardani fog elérhető.
A "hang" valszeg a forgóvázon lévő "drótbiztosítástól" ered, ha pályaszámot méltóztatnál írni, már előrébb lennénk...végül is ez egy személykocsis topik...
Ejj, eszembe jutottak a régi szép idők, amikor fejenként 100 forint felárért ilyeneken vittek Szüleim Pécsre és/vagy Bécsbe (a helyszínre már nem emlékszem), akkor még videó volt a kocsi két végén (a helye ma is látszik), mindenki kapott hozzá fejhallgatót, és egész úton föl-alá sétáltak az utaskísérők mindenféle ételt-italt meg segítséget kínálva, akárcsak a sztyuvik a repülőn...
Anno miért szűnt meg ez a szolgáltatás? Nem volt rá igény, nem volt nyereséges, vagy csak valamelyik fafej kitalálta, hogy nem fér meg a Komfort meg az IC egymás mellett mint emelt szintű szolgáltatás?
OFF Ez az én terpasztalom ez még csak egy kezdemény... áll... már sín is össze van rakva megvannak rá a modellek mostmár majd a terepet fogom kialakítani..
Gondolom a kocsik futásteljesítmény kiegyenlítése miatt van. Egyébként az említett stokk a Corvinus IC-vel megy ki, a Wiener Walzer szerelvénye pedig egy villachi IC-be fordul.
Ez 2*5 kocsi csak ugye, gondolj bele, hány kilométert futnak nálunk ÖBB kocsik.
Szombaton láttam az ÖBB 531 sz. IT Campus Kärnten EC vonatát (Wien-Lienz-Sillian)
és meglepődve tapasztaltam,hogy a felét MÁV Z2-es kocsik teszik ki.(Bpm,Bpmz,Bvmz)
Miért jó a MÁV-nak,hogy ezeket a kocsikat odakint járatja,ahol még a régi festésű,lehúzható ablakos Bmz kocsik is felülmúlják ezeket,az EC-Bmpz-kről meg aztán nem is beszélve,ugyanakkor itthon több nemzetközi gyorsvonatra is csak szutyok 20-35 vagy 20-80 és társai akdnak.
Valamint mely vonatokkal mennek ki és jönnek vissza?
Arról nem is beszélve,hogy a vonat végére csapott magyar stokk több tagja is olyan vizeletszagot árasztott magából,hogy szégyenünkben meg sem szólaltunk a mellette lévő egyéb utasok közt...
Én úgy emlékszem, hogy az eredeti az xx-80-as volt, az utána következő széria már xx-41 ill. xx-30. Bár már nincs meg minden eredeti kocsim, mert lecseréltem az újabb ill. Modell-kit-es kocsikra.... (Ugyebár annak akkor a kékszínű felirata hibás volt, mert fehérnek kellett volna lennie. Később már az eredetinek is kék volt a felirata.)
Néhány pályaszám:
katalógusszám pályaszám
14357 51 55 19-80 001-2 Am
14359 51 55 20-80 008-4 Bm
(az AB és a Bc már nincs meg, viszont az AB fotóját lásd alább V43-1145 kollegától)
14348 51 55 59-41 019-3 Bc ez nem az eredeti, ez a Memoba különkiadása volt narancssárga ajtóval !!!
A pofátlanság mértéke mekkora? Köll a mögötte lévő BDZ hálókocsi is? Meg a sötétkék/világoskék BDZ 2. osztályú és a zöld BDZ kusett is? Esetleg a MÁV AcBc?
Vagy ez az csak a tetejét elfelejtették lelapítani? :-))
Ez egy hosszú történet... Annak idején, amikor az Y-kocsit kihozta a Sachsen, nem tudták eldönteni, milyen pályaszámot kapon, mivel egyik MÁV-os kocsinak sem felelt meg 100%-osan. A magas tetejű kocsiknak - ha jól emlékszem - másmilyen vagy máshol van az oldalsó szellőzője. Közben valaki - a nevét tudom, de nem árulom el - elintézte, hogy xx-80 -as számot kapjanak, mivel annak ilyen a szellőzője. Mi pedig káromkodtunk..... :-(((( A lényeg az, hogy az xx-80-as kocsiknak alacsonyabb a teteje...
A modellezős topicban már anno Georgie-val és bicsivel kielemeztük ezt a témát. Érdekes visszakeresni rá és elolvasni. Ott kitárgyaltuk, hogy ez a kocsi mennyire modellhű:-))
Ez a régi, vagy a mostani eresztés? (bár a régi, mintha XX-41-es lett volna)
Bár ez a 90-es évek eleje, de szerintem nincs sok különbség. Ha egyáltalán őrá gondoltál... (Ha pedig nem tetszik, akkor bosszúból bejelöllek az iwiw-en... :-)))
Úgy látom, nagyban mennek a személykocsi áthonosítások. Tegnap nagy meglepetésemre nyíregyházi illetőségű Bo-t láttam. Rögtön kettőt is. Az elmúlt években ilyen nem volt! Az egyik a 5147-ben, a másik (20 37 119) a 6202-ben közlekedett. Van ennek valami jelentősége, hogy hová tartozik a kocsi?
És hogy lehet a 7. pályaszám 3, ha 120-as kocsiról van szó?
ARp kocsik 1997 óta voltak Nagykanizsán. Akkor még RIC jel is volt rajtuk. Akkori számozásuk: 84-41 000, 001, 100 és 101. Az ülések forgathatóak. Nagyon kényelmes kocsik.
A gépi berendezés ugyanaz. A különbség a jármű ülőutas-befogadóképességében van, ennek két elsődleges hatása van a hűtés hatásosságára: 1) az utasok által leadott (és a hűtőberendezés által elszállítandó) hő kevesebb, teljes utasterhelésre számítva kb. 2,4 kW-tal; ez a hűtőberendezés 12,8 kW névleges hűtőteljesítményéhez viszonyítva jelentős különbség. 2) a kisebb befogadóképesség miatt a bútorzat tömege (és ebből adódóan a hőkapacitása) is kisebb, mintegy 25%-kal.
Ez a két hatás együttesen érezhető különbséget okozhat.
Kérdés: Asszem a Bp vagy By kocsik azon ajtajain, melyek az előtérből a terembe nyílnak 2 zsanér van! Mintha rokkantkocsinak ki lehetne nyitni! Miért van ez?
Bp-ben biztos nem. 20-17 300 (By) felettiekben, egyes példányokban igen.
És igen azért van...no meg, azért, hogy a hordágynak legyen hely, amikor átalakult anno "kemény harci" körülmények között kórházvonattá...
Viszont el kell így gondolkozni, hogy mi a helyzet személyvagonok terén
Azon nincs mit gondolkozni. Pécsett van 22 darab 20-17 By, 6 darab 20-35 B, 25 darab klf. 2. osztályú félegyházi, 28 darab 29-05 Bp, melyek ha épp mennek, mind alkalmasak ebbe a vonatba. De nem, a Bx-et muszáj volt :-)
Egyébként ezekben a hetekben is van értelme a zagyvagyűjtésnek, mert az oviban valaki falhoz vágta a játékvonatot, óvóbácsi pedig szétcsapott a sok rosszcsont között...
Gyűjtöm én! Szentül meg voltam győződve, hogy a Nyugati tárolóján két hete heverésző kocsit már más legyűjtötte....ezek szerint mégsem:
50 55 82-27 102-7 BDt 100 Nyugati Északi REV Sl 20. 12. 06.
Egyébként ezekben a hetekben is van értelme a zagyvagyűjtésnek, mert az oviban valaki falhoz vágta a játékvonatot, óvóbácsi pedig szétcsapott a sok rosszcsont között...
Aki pedig leszedi az első 2007-es kocsit, kap egy bolyhot Machthaber csörgőssipkájáról (vagy braunéról, ha ilyen gusztusa van).
Sziasztok! Nem tudtok valami olyan internetcímet, ami a személykocsikkal foglakozik? Műszaki dolgokkal. Néztem a "szemelykocsi.fw.hu" meg a "szemelykocsi.srv.hu" címeket,de egyik sem működik. Ja és teherkocsis is érdekel ha van:)
Hát nem akarom a VMMSZK és az egyéb ezzel a témával hivatásszerűen foglalkozó intézmények kenyerét elvenni :-), így pár szó a Hlb-k fűtéséről.
A kocsik fűtőberendezése villamosüzemű légfűtés vegyes túlnyomásos szellőzésű légtechnikával. A légkezelőegység a nagyutastér alatt a kocsi hossztengelyével párhuzamosan van elhelyezve. A frisslevegőt a berendezés a KFN előtér feljáróajtaja mellett a hossztartó alatt azzal párhuzamosan elhelyezett beszívórácson keresztül szvja be a keresztirányú szívócsatornába, melyből a légszűrőkön át jut a keverőtérbe, ahol a keverőcsappantyú állásától függően keveredik a nemdohányzó utasterekből visszaszívott levegővel. A ventillátor a keverőtérből szívott kevert levegőt a léghevítőbe nyomja. A léghevítő két 18 kW teljesítményű, egymás alatt elhelyezett fűtőregiszterből áll. Egy fűtőregisztert hat 500 V feszültségű fűtőelemcsoport alkot, a névleges fűtőfeszültségnek megfelelő villamos csoportosításban. A léghevítőből a kezelt levegő a négyszögkeresztmetszetű könyöktagon át jut a hosszanti elosztó légcsatornába. Az elosztó légcsatorna a kocsi hossztengelyében a padló alatt halad végig a kocsi teljes hosszán. Az elosztócsatornából a kezelt levegő a padlóáttöréseken keresztül az üléskeretek zártszelvényű csatornájába kerül, ahonnan a kifúvórácsokon át távozik az utastérbe. A befúvócsatornák és befúvórácsok kialakításában jelentős eltérések lehetnek az egyes kocsi-altipusoknak megfelelően. Az oldalfolyosós utasterekben (31-55 és 21-55.6 sorozatok nagyutasterei) a belső válaszfalak vonalában elhelyezett keresztcsatornák vezetik a kezelt levegőt az ablak alatti hosszcsatornákba. Az utasterek elhasznált levegője a mennyezet feletti elszívócsatornán keresztül jut a KFN előtér légaknáiba. A dohányzó és a nemdohányzó utasterek külön elszívócsatornával és légaknákkal rendelkeznek. A KFN előtér válaszfalaiban elhelyezett légaknák a használt levegőt a padlón keresztül a kocsi alá vezetik. A dohányzó utastér légaknája közvetlenül a KFN előtér alatti kifúvócsatornába torkollik, a nemdohányzó utastér használt levegője a keverőcsappantyú állásától függően jut vissza a légkezelőegység keverőterébe, illetve távozik a kifúvócsatornán keresztül.
A légfűtőrendszer vezérlésének, illetve egyes elemeinek különféle variánsai léteznek a jármű alsorozatainak, az átépítés idejének és helyének függvényében. Az utastér hőmérsékletének követelményértéke előre beállított diszkrét érték (23°C), külön utastéri hőmérsékletválasztó kezelőszerv (az üzemmódválasztó kapcsoló kivételével) nincs. A hőmérsékletszabályozást a külső és belső léghőmérséklet, a kezelt és az elszívott levegő hőmérsékletétől függő önműködő elektronikus szabályozókészülék végzi. A fűtőberendezésnek hőntartó (+7°C) üzeme is van.
Olvastam itt a hűtés-fűtés-szellőzés szemináriumot, és úgy találtam, hogy nem derült ki teljesen egyértelműen, ezért kihangsúlyoznám, hogy
a posta-Bhv-kon és a halbikon NINCS semmiféle hűtés!
Ezeken a kocsikon az ablak azért lehúzható, mert ha meleg van le is kell húzni. (Az újabb 20-05 Bhv-kon és BDt 400-okon ezért húzható már le minden ablak.) Mindkét kocsitípus légfűtéses, fűtött vagy fűtetlen levegőt tud befújni, hűtöttet nem.
Ha 43xx Bahv-k voltak, akkor az átépítésnél kiszették belőlük a távvezérlést?
Amikor a 11+1-es pályaszámukat megkapták ezek a kocsik, nem beszélhetünk átépítésekről, csak egyszerüen átszámozásokról. A kis "a" betű azért tünt el, mert a kocsiknak a nagytöbbsége (99%) azok erre az időre mind négy tengelyes (forgóvázas lett) ezeknek a jelőléséből logikusan kiesett a kis "a", hiszen ha minden kocsi ilyen akkor azt értelmetlen külön megjelőlni. S mivel nem voltak átépítések, feltételezem, hogy esetlegesen fővizsgák folyamán, illetve egyéb javítások folyamán szerelték ki (le) a csatlásokat.
A posta Bhv-k légfűtésesek, túlnyomásos gépi szellőzéssel. A kényszerszellőzés tulképp a gépi szellőzés szinonimája, azaz ahol a légáram iránya és sebessége külső energia betáplálásával működő mesterséges eszközökkel meghatározott. A természetes szellőzésnél a légáram a különböző terekben uralkodó nyomás-, hőmérsékletviszonyoknak (a levegő állapotjelzőinek) megfelelően (külső energia betáplálása nélkül, pusztán a természetes energiaegyensúly fenntartásával) alakul ki.
Akkor ha azokat a 40 éveseket át lehetett építeni, akkor vajon miért zavaró, ha a 30 éveseket építik át?
Azok többségét sem negyven éves korukban építették át, hiszen van olyan 20-05-ös amelyet 9 évvel ezelött azaz 31-évesen építették át.
Általában egy zsír új kocsi 3 átépítést bir ki, természetesen kivételek voltak, vannak, lesznek, tehát negyedik már nem igen lesz általában
De van olyan 20-05 ös amely egyből 20-27-ből épült, azaz csak a másodiknál tart.
Természetesen egy kocsi felújítása nem csak a korától függ, hanem attól is, hogy mennyire rohadt el az alváza, mennyire károsodott a futóműve (forgóváza), tehát több tényezőt kell ilyenkor számitásba venni, hiszen ha átépítésre kerül, akkor azért kerül, mert még 10-15 év futásévet számitanak még neki, és nem mindegy, hogy esetleg két év mólva egy ilyen átépítés után lapátra kerül a kocsi
Én a 120a-n utazom vele, és sajnos iszonyat meleg van rajta nyáron. Egyszer utaztam nyáron a 100-on és ott nem csak éreztem, hallottam is a szellőztetőt, és jobb volt ennek köszönhetően a hőérzet. Sajnos 120-on kénytelen vagyok lehúzni az ablakot, mert nem megy semmi, és bent meg lehet dögleni a melegben.
A 20-07-es (egyszínű kék) Bhv-kban konvekciós fűtés van, ez nem más, mint egyszer villamos fűtőtestek az utastérben. A kocsiknak "természetes" szellőzése van, ami azt jelenti, hogy a friss levegő a kocsiszekrény tömörtelenségein (alapvetően a feljáróajtók alatt) jut az utastérbe, a használt levegő a mennyezeten elhelyezett statikus szellőzőkön (ezek kuck-kuck deflektorok, azaz tkp. Venturi-elven működő légsugárszivattyúk) át távozik a szabadba. Légtechnikai szempontból ezek depressziós szellőztetésű terek.
Az IC-kocsikban (10-67, 20-67) légjavító-berendezések vannak. Ezek a járművek légtechnikailag gépi vegyes túlnyomásos szellőzésű terek, a fűtőelemek és a léghűtőberendezés elpárologtatója az alváz alatti légkezelőegységben helyezkednek el. Azért csak légjavítók, mert a jármű légtechnikai kialakítása és a hűtőberendezés teljesítménykorlátja miatt a lentebb említett szabvány által megkövetelt értékeket nem tudják teljesíteni.
vasúti légkondicionáló berendezés ek. fűt, hűt és szárítja a levegőt 60% rel. légnedvesség felett.
"a Posta-Bhv-ken nincs légkondi? Vagy a légjavító hűtés funkcióját nem illik légkondinak nevezni?"
Egy kis terminológia: -gépi szellőző (szellőztető) berendezés: az a gépiberendezés-csoport mely segítségével a jármű utasterének légcseréje biztosítható -légfűtő berendezés: az a gépiberendezés-csoport melynek segítségével az utastér fűtése a befújt fűtött levegő által biztosítható. A légfűtőberendezés része a gépi szellőző berendezés -légjavító berendezés: az a gépiberendezés-csoport, melynek segítségével az utastér hőmérséklete a berendezés teljesítményhatárain belül változtatható, alapvető eltérése a légfűtő berendezéstől, hogy a környezeti levegőnél alacsonyabb hőmérsékletű levegő befújására is alkalmas -légkondicionáló (klíma) berendezés: az a gépiberendezés-csoport aminek segítségével az utastérben a MSZ EN 13129-1:2003 szabványban előírt paramétereknek megfelelő mesterséges klimatikus környezet hozható létre
Nem tudja valaki a 92-47 109-6-os nyíregyházi Db kocsival mit fognak csinálni ugyanis ő volt a múzeum vonatba kiálltásos kocsi. Ez a 109-es Db kocsi szinte mindíg Nyíregyházán állt a tárolón... Visszakapja Nyíregyháza és újra a régi lesz?
Csak azt mondtam, hogy szerintem megéri a régi rosszakat is felújítani
Idén lesz 30 éves ez a típus is... Másba kell már gondolkodni, mint a rocsok feltámasztásában. Ha ezt az üzemeltetőnek nem sikerül kommunikálni, mi több kikényszeríteni, akkor lassan elő lehet venni az M-zárolt 424-eseket is a Keleti alól. (A Nohabok mellől.) Nem hinném, hogy a szakemberek is abban élik ki szakmai kéjvágyukat, hogy imádnak nonstop szívni a meglévő technikákkal, és még elő is segítik ezek túlélését...
A véleményem a Bz-vel kapcsolatban az, hogy a mostani komfort és technikai szintnél nincs értelme magasabb lépcsőfokra lépni. Az utasnak már nem az a baja a Bz-vel, hogy Bz, hanem az, hogy tökörészik a xar pálya miatt.
Vö. ülsz 10 órát egy luxus Merciben miközben elmész A-B-be. De ugyanezt megteheted fele annyi idő alatt egy középkategóriás autóban is. Melyiket választod?
Érdemes? Újabb tanúbizonyság arról, hogy a jobbkéz nem tudja, hogy mit csinál a bal...
Mondod te, minden háttér nélkül. Nálatok a lebegtetéses játék mesterfokon van, semmi konkrétum, csak valahogy legyen...ez itt is így volt 10-15 évig, de már nem ment tovább:
Hála a magasságosnak! 10 éven belül ugyan úgy ki lehet dobálni őket, mint mostanság az MD-ket. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy érdemes pénzt ölni beléjük és ezzel támogatni cégeket...