Keresés

Részletes keresés

ribizli Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42879
ZsuR,
szerintem kezdd azzal, ha nagyon lágynak érzed a túrót, egy tiszta konyharuhába téve csavard ki kissé.
Egyébként én is Horváth Ilona alapján csinálom, csak nem darával, hanem zsemlemorzsával, de az arány a recept szerinti, plusz megy bele reszelt citromhéj és áztatott mazsola.
Cukrot nem nagyon teszek bele, meg sót se, a tányéron szórok rá porcukrot+fahéjat + tejfölt/lekvárt. De már többször gondoltam, hogy lehetne sós változatot csinálni, amit a tányéron valami fűszervajjal, vagy pestoval, paradicsommal öntünk le.
ribizli
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42878

Zsur! lemértem, nálam 12 dkg búzadara = 7 púpos ek.

 

Zitka, én a túrógombihoz tálban összerakom a hozzávalókat, és fakanál helyett kézi burgonyanyomóval, dolgozom össze. 2 légy egy csapásra.

Én is OKÉ, vagy a dobozos félzsíros bakonyit használom. Néha jó a nádudvari, de hullámzó a minősége.

Előzmény: ZsuR (42871)
Zitka Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42877
Igen, tényleg, mintha "áttört" lenne. Szoktam is magamban mondogatni, hogy vajon ki az, aki áttöri a túrót (bármilyen sütihez).... Mert én soha. :-))  Pedig jó pár receptben előírás.
Előzmény: t3v3d3s (42876)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42876
gombóchoz szerintem is ezek a közepes szemcséjű, áttört fajták a legjobbak (oké, bakony, sissy, cba túró). van még a spar márkatermék, ami szerintem nagyon finom, de nagy rögök vannak benne, mint az amerikai túróban meg a hazai álricottában. és van a nagyon (túl) pépes, amit ki nem állhatok, az ízük nem elég túrós, pl. montice, alpa (plus), az olyan takonyszerű (már bocsánat), mint a milli vaníliás krémtúró.
Előzmény: Zitka (42875)
Zitka Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42875
Én általában az OKÉ márkájú 25 dekás "tégla" túrót veszem. Ez kevésbé rögös, mint a nejlonzacskós, és homogénebb túrógombóc-massza lesz belőle.
Előzmény: pearl12 (42869)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42874
Nem azért irtam. Én is kétféle túrót használok, itt Magyarországon. Van a szárazabb fajta, meg lehet kapni osztrák biotúrót, ami hihetetlenül finom, és krémes. Azt hiszem, hogy a kicsit szétfolyó gombócaimat ebből a fajtából alkottam...
Előzmény: ZsuR (42872)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42873

van itt (is) egy konyhai mértéktáblázat

Otthon kiszámolom Neked kanálra, de nem biztos, hogy egyformát használunk. :))

Előzmény: ZsuR (42871)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42872
Hiszen ha tudnam. Mo-n a rendes, neha szaraz tehenturot hasznaltam, ittt a ricottat. Most talan kiprobalom a "farmers cheese"-t, hatha azzal konnyebb. Az alap recept (Horvath Ilona) biztos a magyar, szaraz turot hasznalta.
Előzmény: pearl12 (42869)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42871
Azt hiszem atallitom a receptet cseszere - azzal a legegyszerubb merni.
Előzmény: nagypapi51 (42870)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42870

evőkanálra nem tudom, mert egy öblös kávéadagoló kanalat rendszeresítettem, abból 4 púpos ad ki 12 dkg-ot.

Egyszer mérd ki, utána már szemre is menni fog.

Előzmény: ZsuR (42868)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42869
Jut eszembe. Milyen túróból jó csinálni a gombócot? Baj, ha szinte krémszerűen lágy, vagy inkább mardjak a szárazabb fajtánál?
Előzmény: ZsuR (42867)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42868
Mennyi kanal?
Előzmény: nagypapi51 (42866)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42867
Azt hiszem nalam a turo minosege az ami mas - a magyar szarazabb. Ideje valtani a "farmers cheese"-re, mert szerintem itt lehet a gond. Mig otthon voltam nem volt problema a turogomboc. Azr hiszem en is kanallal mertem a grizt.
Előzmény: Thor (42865)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42866

Először igen, aztán visszaosztottam kanál-mértékre, a fene se fog állandóan méricskélni.

 

Előzmény: ZsuR (42862)
Thor Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42865
A családi recept nálunk tojásonként egy evőkanál grízt ír elő.
Előzmény: ZsuR (42858)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42864
OK. Ezt fogom csinalni eloszor.
Előzmény: Zitka (42863)
Zitka Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42863

Csatlakozom! NÁlunk jellemzően szombati kaja a túrógombóc. Pénteken este bekeverem, így van ideje állni, és jól összeérlelődni. :-)

A Horváth Ilona alaprecept itt is bevált, mint a palacsintánál.

 

1/2 kg túró

4 db tojás

2 dl gríz

csipet só

 

Semmi liszt, semmi egyéb. És nem habozom a fehérjét. Még soha nem főtt szét...

Előzmény: Thor (42856)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42862
Darat. . .
Előzmény: ZsuR (42861)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42861
Merleggel mered a lisztet?
Előzmény: nagypapi51 (42860)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42860

Nahát, az "enyém" is olyan:

 

1/2 kg túró

2 egész tojás + egynek a fehérje

12 dkg búzadara

só.

A túrót a grízzel és a 2 tojássárgájával összekevered, hűtőben 2-3 órát állni hagyod, hogy a dara megszívja magát, majd a 3 tojás fehérjéből vert habbal lazán összedolgozod, és már főzhető is.

(a kimaradt sárgájából+tejföl+vaniliáscukor készül a hozzávaló tejfölkrém)

Ha sietek, egyből összevegyítem az egész hóbelevancot, nem szórakozom a külön fehérjével, így is tökéletes.

Előzmény: ZsuR (42855)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42859
Veres nelkul volt mar olyan konnyu - es nem szeteso - turogombocom, hogy mindenki meghatodott tole, aztan meg volt olyan is, amivel szoget lehetett volna beverni. Ezen szeretnek valtoztatni, kidolgozni egy allando jo minoseget hozo receptet, trukkot. [b]FELHIVAS TUROGOMBOCRA!!![/b] Ha leirjatok, hogy hogyan csinaljatok a nem szeteso, nem kemeny turogombocot, akkor en kiprobalom. . .mindet. . .kerul amibe kerul, felaldozom magam, legfeljebb fogyokurazni fogok az eletem vegeig. . .
Előzmény: pearl12 (42857)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42858
No igen :))! De. . .azert a mennyiseg szamit - mert egy bizonyos mennyisegu folyadek kepes megdagasztani egy bizonyos mennyisegu grizt. Ha keves a griz, akarhogy is tornazik az a turo-tojas keverek, nem dagad meg, szetfo. Nagyon megfogadtam, hogy kikiserletezek egy mennyiseget, es leirom. . .de nem egyszeru. Az alap Horvath Ilona. 50 dkg tehenturo 4 egesz tojas 2 dl buzadara Alatta ( a szakacskonyvben ) talaltam az en kezirasomat (ki tudja mikor irtam oda es milyen eredmenye volt) 3 csesze ricotta 6 tojas 3 csesze buzadara Dilemma: melyiknak higgyek?!?!?
Előzmény: Thor (42856)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42857
És ezek a túrógombócok mennyire könnyűek? Egyszer csináltam úgy, hogy felvertem a fehérjét habnak, egyszer meg simán. Én a kettő közötti átmenetet szeretném :-)
Előzmény: Thor (42856)
Thor Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42856

Állítólag a tökéletesség azon múlik, hogy eszedbe jut-e még előző nap, hogy másnap túrógombócot akarsz főzni :) Ha annyival előbb kevered be, tutira jó lesz. Minél jobban beszívódik a tojás a grízbe, annál biztosabb a siker.

Akik gyorsat akarnak, és mégse keményet, gríz helyett zsemlemorzsával csinálják, de ezt csak olvastam, még sose próbáltam.

Előzmény: ZsuR (42855)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42855
En is szivesen olvasnam, mert az enyemek nem mindig sikerulnek jol. Neha tokeletes, neha meg szetfo. Olyan a receptem, ami griz, tojas, turo - nincs benne liszt.
Előzmény: pearl12 (42853)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42854
Erre en is gondoltam - de mi az "erleles" lenyege - mi valtozik azzal, hogy felforrositom soval? Az olaj valamennyire erthetobb nekem, ad egy bevonatot. . Nekem nincs hagyomanyos palacsinta sutom, hanem egy ami ugy nez ki, mintha. . .de teflon. Nem panaszkodom, csodalatos palacsintakat sutok benne. A teszta. Nem merek, hanem csak saccograffal - eletemben rengetg palacsinatat sutottem, ettem, oreg vagyok mint az orszagut :)) - liszt tojas, tej, so. Osszekeverem a megfelelo surusegure, es rogton sutom - nem teszek el nyers palacsinta tesztat. Nagyon szeretem az almas palacsintat - no meg a rakottat. Nagyon. . .
Előzmény: nagypapi51 (42852)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42853
Szia! Akkor mégsem irod le ama bizonyos túrógombóc receptedet? Vagy csak igérgeted? :-)
Előzmény: nagypapi51 (42837)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42852
A palacsintasütő nem öntöttvas, hanem húzott lemez. Más technikát kíván.
Előzmény: nagypapi51 (42851)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42851
A só jó hőtartó, az olaj foltosra éget. (és büdös is)
Előzmény: ZsuR (42850)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.17 0 0 42850
Hm. Miert soval. . .az ontottvas edenyeket gyengen be kell kenni olajjal es ugy sutni alacsony hofokon legalabb ket orat, a hasznalati utasitas igy mondja. Mit csinal a so? MIt csinal az olaj?
Előzmény: bd (42841)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!