Most az jutott eszembe, hogy van itthon több szett csapbetét, ki tudom cserélni az összeset újra, és ha esetleg akkor megszűnik a hiba, akkor tudom hogy mégis nálam volt a gebasz.
De erre azért látok kevés esélyt, mert nálam tuti hogy nem forog visszafelé a hideg óra, ezt többször megnéztem.
Termosztatos zuhanycsap nem akar működni. 7 éves, gyártóra nem emlékszem már, takarítottam, vizkooldoztam a kivehető betétet, de csak meleg jon. Tovább bontani nem merem, mert úgy latom, nem szerelheto. Van átjárás márkák között, letezhet, hogy találok ide csak betétet? A kazán Ocean Luna 20p kombi. Amúgy szeretjük, jó használni, kényelmes, így szeretném megmenteni.
Angoloknál, ahol két külön csövön jön a lé, és azonnal hülyét kap az avatatlan turista, ott nincs keverőcsap. Nálunk, és a világ normálisabb részén a hideg-meleg vizet az elzárószerkezet után közösítik, így 1 csövön folyik ki. Az tökmindegy, hogy karos, tekergetős, vagy fullustáknak készült elektronikus hőmérsékletszabályozós fotocellás japán/német verzió.
Ha jól ismerem a terminológiát, akkor azt hívja a szakma keverő csaptelepnek, ahol nincs külön hideg és melegvizes szelep, hanem egy karral szabályozzuk mindkettőt. Nekem nem ilyen van, hanem hagyományos.
A keverőcsapon a kifolyónyílást valahogy dugózd le. (valahogyan zárd el csappal a zuhany gégecsövénél) aztán nyisd ki előbb a hideget teljesen, és nézd meg az órákat. Aztán zárd el, és csak a meleget nyisd ki. Aztán meg nyisd ki középállásban mindkettőt, és úgy sasold meg mi a helyzet.
Ha nálad minden rendben, akkor egyik órának se szabadna megmozdulnia. Ha hiányzik a visszacsapó, és nagyobb a melegvíz nyomása akkor szépen be fogja nyomni a hidegvizes csőbe a meleget, majd onnan ha elzárod a meleget, visszajön.
Sok volt az egykaros csaptelep, de nehezen tudtam elképzelni, hogy egy ilyen okozhatta a hibát.
Nem volt forró, csak annyira langyos, hogy a gyerekek, akik a mosdóba jártak inni, nem tudták meginni.
Szóval ezeket az egykarosokat nem lenne szabad intézményekben felszerelni. Vagy sehová sem.
Én először valami központ hibára gondoltam, de aztán rájöttem, hogy azóta lett ilyen, amióta a Vízművek visszavette a megemelt nyomást, ugyanis az intézmény hálózata nem bírta, és sorra lett csőtörésünk. Visszavette, talán jobban is a korábbihoz képest, és akkor jelentkezett az a jelenség. A melegvíz nyilván legyőzte a hideget és valamelyik csaptelepnél átfolyhatott.
Szerintem a melegvíznek jóval nagyobb lehet a nyomása, és hiányzik valahol egy visszacsapószelep, ettől "bufferol" a rendszer a hidegvízvezetékben. Valakinél lehet, hogy visszafelé forog a hidegvízóra, ott átnyomódik a meleg, majd nálad jön ki. Valaki nagyot fog nézni a végén. :) Vagy mindenki.
Mindenféleképpen a strangon kell először keresni a hibát, amit okozhat többek között átszakadt keverőcsaptelep, egykaros csaptelep.(pld:zuhanyrózsa nyelébe van beépítve az elzáró, csaptelep hideg-meleg elzáró nyitva.)
Olyannal is találkoztam már, hogy keverőcsapra volt a mosógép rákötve, hideg-meleg összenyitva.
Sőt, hogy tovább fokozzam a szemétledobóban a kukamosást is keverő csapteleppel oldották meg, a tömlő végén volt a pisztolyszelep, hideg-meleg összenyitva.
Ha a strangotokon van irreális melegvízfogyasztás és minimális hidegvízfogyasztás valakinél, az a ludas.
Ha nincs, szomszédos strang is képes "visszafertőzni".
Ja, spóról. Azért légyszi próbáld már elképzelni, hogy nem tudsz engedni egy pohár hideg vizet inni, nem tudod hideg víz alá tenni az ujjad ha megégeted a forró sütővel, nem tudsz vizet adni a virágoknak, meg a macskának, mert csak a kibaszott melegvíz jön. Szóval ez nem annyira jó, mint amennyire annak tűnik.
Figyelj csak, szerintem ezt más is észrevette, csak nem macerálja, mondván így spórol. De ez 1 év múlva úgyis ki fog bukni az elszámolószámlán, és sehogyan se fogják érteni miért annyi a gázszámla, mikor a melegvízfogyasztás semmi. Illetve 1 valakinél lehet, hogy iszonyat sok lesz, csak az a lakás éppen üres, így nem fedezték fel a gebaszt.
Ez elvileg lehetne magyarázat, de akkor ez így lett volna már korábban is, tavaly is, meg azelőtt is. De nem, ez újkeletű, 2-3 hónapja kezdődőtt, és azóta is tart. Ráadásul ha kiengedem, és már tényleg hideg jön, akkor sem kell eltelnie sok időnek, és megint meleg lesz.
Most a guglival ezt találtam, ahol egy szakember szerint:
Ilyen, a ház belső rendszerében történt meghibásodást leginkább elromlott keverőcsap okozhat, olyan csap, amelyik egykarú, azzal lehet beállítani, mennyire legyen meleg vagy hideg a víz. Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy például egy mosógép, mosogatógép úgy hibásodik meg, hogy hasonló problémát okoz. Magyarázata alapján tulajdonképpen arról van szó, hogy a melegvíz-rendszerben nagyobb nyomás áll elő, így a meleg víz átjut a hidegvíz-rendszerbe. Tapasztalata szerint ilyenkor nehéz kideríteni, hol a baj forrása, mert elég, ha az öt lakásból egyben rossz egy csap, a következmény a többi, az alatta és a felette levő otthonokat is érinti.