Igen, koszonom a segitseget:)Halaistennek meg nem volt problemam, mar parszor megallitottak, de nagyon kedvesek voltak a rendorbacsik:)Csak mosolyogni kell nagyokat:)
A dan rendszam kb.1400 kr. + a regisztraciosado ami autofuggo, mint tipus evjarat km-futas amortizacio. Erre mind van egy kulon tablazatuk amit egy ilyen aut
okra specicifikalt szervizben megtalalhato, es meg is mutatjak,nem titok.
Pl. Skoda fabia combi 1eves kb.6000 km futas ennek a reg.dija kb.80 000.kr.-lett volna-- sajat tapasztalat. Maradt a hazavitel, es az itteni autovetel. Akkor szivtam a fogam, de mar nem banom. Hosszutavon ez a legegyszerubb es a legnyugisabb is. Egyebkent ez magyarba is igy van, idegen rendszammal nem sokaig tudsz sunnyogni ha tartosan laksz valahol, a helyi zsaruk hamar kiszurnak, aztan jonnek a financok. Mar az ovek az ilyen ugy, mint danba is, tulajdonkeppen adokerdes ill. ado eltitkolas. Ezert van itt danban is felemas hozzaallas a politi fele mert nem igazan az o asztaluk. Egyebkent az Irorszagban elo honfitarsainknak szinten problema volt/van, ott nagyobb a szigor es a kontrol.Na errol ennyit, udv mindenkinek,megyek sutom a sajtospogit a receptet Venatortol nyultam -køsz V.-kurva jo!
Szia Szilvi!
Véleményem szerint (a Te esetedben), a helyi ”arbejdsformidling” gyakori látogatása és a helyi ”gratis” újságok munkahirtéseinek a szemelött tartása.
Sok szerencsét (mivel ez a legfontosabb) !
Jó, hogy végre megtudtam, hogy mennek itt a dolgok az autóval kapcsolatban. Köszi a bejegyzést. Én is úgy gondolom, gondoltam, hogy nem érdemes kockáztatni, ezért is vittük haz a a kocsit. És tényleg vannak itt jó autók nem túl drágán. Egy ismerősöm 2 hete vett 7 koronáért (4 a kocsi 3 a kuplung csere) egy autot. 16 éves, de most már semmi baja. Remélem nem is lesz. A kocsi 16, nem a haverom.
Örülök, hogy ilyen szép hosszú monológot szántál nekem, de ha figyelmesen elolvastad és értelmezted volna az első mondatomat, akkor rájöttél volna, hogy nem rólad beszélek, hanem általánosságban...
Puha! Hátborzongatóak amiket írtok. De mit lehet tenni...mi jöttünk ide, nekünk kell alkalmazkodni. Hiába, nekem sem tetszik és elég kegyetlennek tartom, de ez van.
Nem letámadás. És odaírtam a végére h abból nyilvánítottam véleményt, amit olvastam. Ha nincs igazam, akkor elfogadom. Vagy ha végképp nem lehet megoldani, elfogadom.
Ő írta h ha tud jobb megoldást, írja meg. Én erre reagálva írtam le a saját véleményem, lévén ez egy fórum.
A másik dolog pedig: igen, más országokban futkorásznak idegen rendszámú autók. Valami olyasmire gondolsz, mint otthon a szlovák rendszámmal futkorászó X5-ös és hasonló kaliberű autók? Mert nálunk is egyre több ilyen lesz. És mint tudjuk, ez nem feltétlenül az egyenes út.
Mi jöttünk ide élni, akkor nekünk kell elfogadnunk azt ami itt van. Gyurcsány papa megmondta otthon anno. Ide is ez vonatkozik. Ha a törvényben az van, akkor vállalni kell a megszegéséért járó következményt is. Szerintem ebben az országban nem szokás kiskapukat keresgélni, mert nem szükséges. De lehet én látom rosszul.
Szerintem meg tök felesleges itt bárkinek is letámadni a másikat, egyik ember így látja, másik úgy. Én sem tartom fair-nek ezt a 2 hetes dolgot. Érdekes módon más országokban millió féle rendszámmal rohangálhatnak az emberek...
1. Ha jól tévedek, akkor hitel átvállalással is el lehet adni az autót. Az árából itt venni másikat. Stb.
2. Dániában - bármennyire is meglepő - nem csak 300.000 koronáért lehet jó autót venni, hanem mondjuk 14.000-ért is. Saját példa. És úgy saját példa h február óta vagyok itt és mondhatni üres zsebbel jöttem. Nem keresek sokat - sőt, sajnos -, de mégis tudtam venni autót pár hónap után.
Mivel ti gondolom nem tegnap jöttetek ki, ezért csak akad ennyi pénz egy ilyen autóra (18 éves Mazda 626, tehát családi autó és kiváló állapotú).
3. A magyar állam is elvárja h kicsengessek 200.000 forintot egy kb. 500.000 forint értékű autóra ha netán úgy jön ki a lépés h hazatérek. És? Nagyon egyszerű: fogom és eladom.
No offense egyébként, csak könnyű másra fogni a dolgot és felháborodni, minthogy esetleg tenni érte valamit. Mellesleg nem látok bele h hogyan éltek és mi a helyzet, csak abból írtam a véleményemet, amit írtál.
Hátha valakit érdekel ez itt alul, a” Politiken”ben olvasható érdekes szöveg, a dán autóadóval kapcsolatban.
(ez itt a google dán-magyar forditoi lehetöség: http://translate.google.de/#da|hu|)
POLITIKEN
AFMichael Olsen
Flere snyder med danske bilafgifter
Skattemyndigheder er på jagt efter biler på udenlandske nummerplader, først i København og senere i Nordsjælland.
Aldrig har så mange polske, finske, svenske og tyske biler kørt rundt i de københavnske gader.
Mange af dem tilhører udenlandske statsborgere, der bor og arbejder i Danmark i længere perioder. Netop derfor skal bilernes ejere efter alt at dømme betale dansk registreringsafgift af deres biler.
Det sker bare ikke altid.
Snyd med danske bilafgifter har taget et sådant omfang, at skattemyndighederne nu går i aktion.
Fra kiosker til udenlandske køretøjer En del af de skattefolk, der i dag fører kontrol med de københavnske kiosker, bliver i stedet sat ind i en ny indsats rettet mod udenlandske køretøjer og deres ejere.
I morges blev alle biler på udenlandske nummerplader stoppet i en tre timer lang færdselskontrol på Amager i København, tilrettelagt i et samarbejde mellem SKAT og Færdselspolitiet i København.
Og den slags kontroller kommer der mange flere af i den kommende tid, lover Lars Klamer, afdelingsleder i SKAT:
»Vi forstærker nu indsatsen overfor snyderiet med registreringsafgiften på udenlandske køretøjer, og det gør vi blandt andet med nogle af de skattefolk, der hidtil har arbejdet i kioskmiljøet«.
»Men vi har samtidig fået flere ressourcer at gøre godt med, og derfor kan vi samtidig opretholde en høj opmærksomhed på kioskerne, hvor vi jo ved af erfaring, at der bliver snydt med afgifterne på blandt andet øl og sodavand«, siger Lars Klamer.
Udenlandsk bil i carporten Ved aktionen blev tre bilejere på stedet pålagt at betale ekstra afgifter, et enkelt køretøj blev beslaglagt og en hel stribe bilejere må nu finde sig i at bliver undersøgt nærmere, inden myndighederne afgør, om de skal pålægges store efterbetalinger og bøder.
Skattemyndighedernes såkaldte Punktafgiftscenter i København har i løbet af de sidste seks måneder beslaglagt i alt 10 køretøjer.
Og ved siden af de jævnlige gadekontroller i særligt udvalgte områder, vil skattemyndighederne ikke tøve med at reagere, når borgere anmelder naboen, genboen eller overboen, fordi der står en bil med udenlandske nummerplader i carporte og garager. »Vi får en masse henvendelser fra hr. og fru Danmark, og det er da henvendelser vi tager alvorligt, Hvis der er tale om afgiftssnyd så falder hammeren«, siger Lars Klamer.
For at undgå bøder eller betydelige efterbetaling skal alle ejere eller brugere af udenlandsk indregistrerede køretøjer senest 14 dage efter indførslen af køretøjet, anmelde det til indregistrering i Danmark.
Fokus på særlige områder Om der skal betales danske afgifter på bilen afhænger af, om bilens ejer eller bruger rent faktisk bor og arbejder i Danmark.
Lars Klamer lægger ikke skjul på at skattemyndighederne i første omgang »interesserer sig levende« for områderne Islands Brygge, Teglholmen og Ørestad på Amager i København.
»Vi ved der er en stor repræsentation at lejligheder uden bopælspligt i disse områder, og der kan af samme grund være rigtig mange udenlandske biler. Men vi har også fokus på lignende områder i København og Nordsjælland«, siger han.
Aktion udenlandske biler omfatte også en oplysningskampagne, hvor myndighederne blandt andet placerer informationspjecer i forruden på af de udenlandske køretøjer.
A post célja elsősorban az volt, hogy az igen vegyes képet mutató félinfók között némi segítséget adjon a regisztrációval kapcsolatban.
Az csak egy vélemény, hogy szerintem csalni ciki, illetve nem szeretek mások miatt megjegyzéseket hallgatni... Az pedig a te dolgod, hogy mihez kezdesz, ha egy szabály nem tetszik - felmérve a döntéseddel járó előnyöket/költségeket/kockázatot/cikiséget, stb.
Mi hazavittük annó az autót 1 év után és jelenleg autó nélkül is elvagyunk. Igen, jó lenne, ha lenne és az is lehet, hogy később majd veszünk egyet. Lehet hogy csak egy öregebbet, óvodáig azzal is lehet menni, ha autó nélkül semmiképpen sem menne az élet - egyelőre megy.
Az lehet hogy ciki, de ha tudsz jobb megoldást, szívesen fogadjuk. Ha gondolod fizesd tovább az autónk törlesztőrészletét otthon,és akkor tudunk venni egy dán autót. Vagy reggelente gyere értünk, vidd el a családot iskolába, óvodába, munkába.Délután pedig gyere értünk és vigyél minket haza. Akkor otthon tudjuk hagyni a magyar autót, nem lesz rá szükségünk.Vagy ha erre nincs időd, vegyél nekünk egy dán rendszámos autót, mert nekünk sajnos nincs olyan magas fizetésünk hogy két autónk legyen. Nem gondolom hogy szégyenkeznie kéne bárkinek is azért, mert használni szeretné azt amije van... Az a ciki inkább, hogy a dán állam elvárja tőlünk, hogy az autónk értékének többszörösét befizessük regadó jogcímen. Ha lenne annyi pénzünk, amennyiből dán rendszámot "vehetnénk" az autónkra, akár vehetnénk dán autót is. szép napot
Teljesen mindegy, hogy az autóval mikor jöttél és mikor mentél ki a határon.
A szabály ugyanis arra vonatkozik, aki az autót használja: Ha 1 éve van itt bejelentett lakhelyed és/vagy az elmúlt 24 hónapban legalább 365 napot Dániában tartózkodtál, akkor külföldi rendszámú autót nem vezethetsz Dániában.
Ha tehát megállít a rendőr/SKAT, amire egyébként rendkívül kicsi az esély, akkor nem azzal fognak foglalkozni, hogy az autó mikor került be, hanem, hogy a tulaj/használó a fentiek szerint itteni "lakosnak" számít vagy sem. Az is mindegy, hogy az autó kinek a nevén van, a "használó" személye a fontos.
Ha van dán lakcímed, akkor max 14 napig használhatsz külföldi rendszámú autót. Ahhoz tehát, hogy az első egy évben használhasd az autót az előbbi szabály értelmében, egy engedélyt kell kérni a SKAT-tól, amit akkor fognak megadni, ha a szerződésed is csak max. 1 évre szól, különben ugyanúgy büntetést kell fizetni.
Valóban sok az illegális kocsi, és egyelőre kicsi az esély a lebukásra, de idén már vagy 100 embert megbüntettek = regadó megfizetése + ugyanennyi büntetés, tehát összesen az autó értékének 360%-a!
Az egyik kollégámnak annó napra pontosan 1 nappal azután, hogy mág legálisan tartózkodott az autója Dániában elvitték a rendőrök a kocsit a háza elől…
Egyébként szerintem ezzel csalni egyszerűen iszonyú ciki, arról nem beszélve, hogy jó lenne, ha nem a "csaló lengyelekkel" kerülnének a magyarok egy kalap alá...
Konzulnak is magyar autója van hozzá teszem,de ő védve van ugye bár:S Törvény alapján csak 2hét a külfőldi autó itt tartása, használata...(aha itt dolgozol,sárga kártya.) de mindenki ismer olyat akinek van olyan barátja aki még mindig itt van autóval.Pl én..4 éve vannak itt és egyszer sem volt bajuk zsarukkal,sőt meg is állítota őket. Na mindegy-....előrébb nem jutottam....kiskapu még mindig nincs:S
Ez az, amit mi sem tudunk, hogy hogy működnek ezek a dolgok. Elméletileg, ha te itt dolgozol, van sárga kártyád, nem lehet itt külföldi autó. De, ha csak nyaralni vagy (mint az az ismerősöm is) akkor is csak 2 hétig lehet itt a kocsi. AMi hülyeségnek tűnik, mert ha 1 hónapig nyaralok, akkor mi van. Na de azt is hallottam, hogy fényképezgetik a kocsit és egy idő múlva benyújják a fotókat visszamenőleg, hogy már pl. 2 éve is itt volt az autód és mutogatják 2-3 heti rendszerességgel a képeket. Ezzel oldják meg azt a kiskaput, hogy a kocsi más nevén van és mi azt mondjuk, hogy kölcsönkaptuk (kölcsönadási szerződéssel), mert ki kellett hozni ezt-azt. Legalábbis mi ezt gondoljuk. Ahol én lakok a rendőrök az utcában rendszeresen trafiznak, van itt tőlünk 2-300 méterre egy magyar suzuki (már próbáltam felkutatni a fórumon őket), amit a rendőrök tuti kiszúrtak már. De még itt van, tehát gond nincs és ne is legyen nekik. Ha majd valaki tud okosat, biztos elmondja, lehet a konzult kellene megkérdezni, hátha tudnak valamit. Mi mindenesetre hazavittük a járgányt, pedig nem lenne rossz ide. Bár megvagyunk nélküle is.
Két évig Tanulóként dolgoztam kint egy kertészetben.És nem rendelkeztem(fizettem) munkanélküli biztositást.Mert úgyebár az nem jár alanyi jogon,Dániából megigényeltük az 301-es nyomtatványt és az alapján itthol azt mondják,hogy nem jár semmi... :( Kérdésem, tud-e valaki valami kiskaput ezzel kapcsolatban vagy bővebb magyarázatot?? Előre is köszönöm!
Hát, én most már végképp nem értem! Van-e különbség aközött, ha valaki csak itt dolgozik vagy ha itt kint él(úgy értem letelepedési szándékkal van itt)-hivatalosan? Azért az elég gáz lenne, ha vki kijön ide melózni pl. és haza kell vinnie a kocsit, mert nem járhat vele. Akkor hogy járna dolgozni? Kissé logikátlan szerintem. Azzal egyetértek, ha valakinek itt van az állandó lakcíme vagy házas stb. és akkor büntetik meg, mert az állam elesik valamelyest az adótól. De amíg úgymond ideiglenesen van vki itt (ez 1 évig terjedő időtartamot jelent jogilag-ha jól tudom), akkor miért? Nem értem!
2 éve voltak kint a párom alkalmazásában magyar srácok dolgozni, 2-3 autóval. Egyszer sem igazoltatták őket, pedig 8 hónapot voltak itt és minden felé jártak.
Már 2-3 napja összefutottam a rendőrökkel-meg is néztek, de eddig nem igazoltattak.
Ez az autos dolog fura, ma SKAT oldalán kint van, hogy mennyi lét gyűjtöttek az évben a külföldi kocsik regisztrációjával. Egy haverom jugoszláv ismerősét, vagy lengyelt 100.000 koronára büntették (regisztráció és bírság). Egy másik barátomnál kint volt egy magyar barátja, magyar autoval. A rendőr utánuk kanyarodott és megmondta, hogy csak 2 hétig lehet itt a kocsi. Nem tudom megéri e kockáztatni, mert sokunk utána járt mindennnek, de nincsennek bíztató jelek. Mi is hazavittük a kocsit.
köszi elolvasom, de asszem már párszor néztem azt az oldalt. Nem értem, mert nekem a párom megkérdezte, ma reggel is mondtam neki-azt mondta 1 évig járhatok vele. Passz.
Én így is értettem hogy Szilvi nekem ír;) Épp ez az én sem akarnám beregizni itt a kocsit hisz kb 2* fizetném ki ugyan azt.Párom ma ment haza a kocsiért...próba szerencse...szomszédaink eddig jó fejek...kíváncsi leszek ezek után is.:)
Jó múltkor valaki kérdezte a dán adózást,itt egy kis segítség ha csak ideiglenesen jön ki valaki dolgozni,hogy érdemes munkát vállalni(kevesebb adózással) Adózás címszónál minden le van írva:) http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_tagallamok&id=7
Egy kis segítség a dán tanuláshoz! http://lexin-billedtema.emu.dk/billedtema/bosnisk.html