Lassan áll a tetőm, közben csinálják a válaszfalazást. Régebben beszéltünk a hanggátló téglákról és a kritikus szobát tanácsod szerint, Silka hanggátló téglával csináltatom. Egy bibi van, mindössze csak 10cm-es válafalat tudunk berakni, gondolom az is lényegesen jobb lesz, mint a sima PTH válaszfallap. A kérdésem az volna, hogy baj-e, ha sima habarccsal építik fel belőle a falat, vagy mindenképpen kell a vékonyágyazású habarcs?
A másik, hogy a szoba egyik falánál még szívesen növelném kicsit a hanggátlást. Erre mondtak egy olyat, hogy ragasszak fel még 2 centi közetgyapotot. Ennek a kivitelezésére volnék kiváncsi, hogyan zajlanak a technológiai lépések, mert magam szeretném megcsinálni, ha tudom.
Gondolom, hogy először felragasztom a táblákat, majd ha megkötött, akkor megerősítem dübelezéssel is. Erre jön rá háló, de nem tudom, hogy milyen kéne, sima Dryvit, vagy vakolaterősítő. A halót ragasztóval viszem fel és elsimítom szépen. Eddig nem tudom, hogy jó-e? Illetve, ha sikerül ügyesen elsimítanom a ragasztóval, akkor kell-e még erre vakolat, vagy jöhet majd erre később a glettelés és festés?
A duplája itt is majdnem megvan és messze nincs vége :) egyébként én is abban bízok, hogy mivel nem full vizes falról van szó, csak a biztonság kedvéért tettem fel a lélegző vakolatot, így talán a minimális vizet felszívja, és szép lassan kipárologtatja még gletten keresztül is. A baumitnak van "klima" nevű glettje, és a rigips 6-30-ra is azt írják hogy légáteresztő. Kárt biztos nem okoztam a vakolattal, de lehet hogy semmi haszna sem lesz, azon kívül hogy brutál keményre megkötött.
Köszönöm! Sajnos mielőtt felraktam volna a vakolatot azt mondták, hogy lehet glettelni, ugyanolyan simára mint a többi falfelületet. Ezért is tettem fel. Nem volt igazán vizes a fal, egy két helyen néha foltosodott. Már bánom, mert drága volt. Muszáj lesz simára glettelni, mert nem maradhat ilyen csúnya, így viszont akkor kidobtam a vakolat árát mert semmit sem fog érni. Már teljesen elkedvetlenedtem, mert előtte semelyik mester sem mondta hogy ne csináljam így. Holnapután megy rá a rigips 6-30-as és lesz ami lesz, már nem érdekel. Az egész felújítás nagyrésze pénzkidobás lett, mert nem lettek jól megcsinálva a dolgok, semmi hozzáértést nem láttam egyik "mester"-től sem. Tanulópénznek sajnos sok, már 2m fölött járok, pedig kb 1-1,2-re terveztem.
Akkor tisztázzuk az alapfogalmakat. Így első körben.
A lélegző vakolat egy speciális állatfajta. Olyan helyeken alkalmazzák, ahol rossz a fal szigetelése, azonban viszonylag kevés kapilláris víz van, és nincs pénz a szigetelés javítására. S persze a falazat bírja a nedvességet (tehát pl. ytong kiesik).
Legtöbb esetben nem tudod megoldani, hogy az ilyen fal teljesen sima legyen. Egész egyszerűen szüksége van mikro pórusokra amin keresztül a vizet el tudja párologtatni. Így a legegyszerűbb megoldás a lélegző vakolat meszelése (esetleg speciális diszperziós festék felhordása).
Az egyszerű glettanyagok felhordása tilos. Ezzel ugyanis a kis lyukakat eltömöd, és ott fogsz tartani mint a sima vakolattal. Ugyanezért nem egfelelő a hagyományos diszperziós festék sem.
Amennyiben tök sima falat szeretnél, akkor javasolható egy átszellőztetett gipszkarton előtétfal készítése (mondjuk nem lett volna szükséges vakolni ez esetben).
Így ugyan a falfelületed hagyományos glettel és festékkel készítheted, azonban lesznak szellőző lyukak a falon amit nem tudsz megszüntetni. (persze kerülhet rá rács, de ettől még ott van)
(kézi vágóból valakinek tippje? Találtunk egy antik darabot - gyönyörűnek gyönyörű, csak vágni nem vág - kéne egy normális olajos... mondjuk olyan, amivel már mozaikolni is lehet.. még van néhány hónapom, hogy megtanuljak csempét vágni, utána élesben megy a dolog :))))))
Van egy közepesen profi vágóm, ha kell kölcsönadom, próbálkozz azzal :)
Én a végén flexel vágtam a lapot, mert a miénk 10.8 mm vastag, és ha nem nagyobb darabot kellett róla levágni, akkor bachattam.
(kedvemceim a fal mellett kijövő 2 cm széles darabok voltak... (mielőtt valaki nekem ugrik a lapkiosztás miatt: a régi épület hirből sem ismeri a derékszöget, azért jött ki ilyen elbaszott méret))
Mit csiszoljak át? A vakolt falat? Ez a lélegző vakolat olyan kemény mint a beton, és rendkívül rücskös. Azt hiszem marad a rigips 6-30-as és nem érdekel tovább, nem lesz időm normális erre való glettet keríteni sajnos. Azt hiszem csak pénzkidobás volt az egész.
Közben teljesen falakba ütközök azzal hogy milyen glett mehet a légáteresztő vakolatra. Minél többet telefonálgatok boltokba, annál inkább rá kell jöjjek hogy senki sem tudja mi mire való. Hiába nézegetem a katalógusokat, egyértelmű utalást nem találok. Ha olyat kérek hogy szilikátbázisú glett akkor közlik hogy nem tartanak és minek az, jó más is, de ha azt kérem ajánljanak valamit akkor nem tudnak biztosat mondani. Most tényleg gletteljem le simán a lélegző vakolatot? Akkor tutira semmit sem fog érni. Létezik Baumit Klima glett, szerintem az jó lenne, de egyszerűen nem tudok keszthelyen helyet ahol kapni, legfeljebb 3 napos határidővel. Hétfőn kellene...
A festők is csak a fejüket vakargatják. Kezdem azt hinni, hogy egyedül én vettem ott a környéken utoljára lélegző vakolatot.
remek... a pasi, aki az alaperősítést csinálta és meg akartuk bízni a házzal, brutális ajánlatot adott... A következő legjobb ajánlat ugyanerre 800e-rel kevesebb, utána jönne egy 1,2 millával alacsonyabb ajánlat, de az ugye nem játszik, mert csak 2 hónap múlva tudná vállalni. Plusz van egy vállalkozó, aki eddig még képtelen volt kinyögni az árat, de őt nem is szeretnénk megbízni a hozzáállása miatt. Hétfőre ígérte, ma hívtam, talán jövő keddre elkészül...
A gáz egyébként az, hogy a drága ajánlat az a "hátradőlős" verzió lenne, de nem volt képes tételesen elmondani, mi mennyi, így nem tudunk belőle semmit sem kihúzni... a következő meg az lenne, amivel még jó sok munkánk van - bár annyira talán nem vészes, még tudunk belőle kihúzni, pont a tételessége miatt. Na de ha egyszer pénzünk nincs, szabadidőnk meg van... 800e Ft brutálisan sok pénz... annyiért glettelünk, csiszolunk és vakolunk...
A mínusz 800e-s millás szerdán jön egyeztetni... (még nem látta élőben a dolgot, csak a papírokat küldtem át neki - eng. terv, kiírás stb.)
Innen szép nyerni :)
Jaaa... és még fogalmunk sincs, mivel nem számoltunk, anyagköltség stb.
Ez a Sakret 1 vagy 2 komponensű? Ma egy praktikerben jártam, és ott is találtam valami kenhető szigetelés, de elfelejtettem a nevét 8valami ds vagy dt vagy mittudomén :) ) Abból a 8kg-os volt kb 8eft, és 2 komponensű. A Mapei mapelastic nem zsákban hanem vödörben volt, 16kg és 23e ft.
A glettre meg mindenki mást mond a lélegző vakolatra, de gyanús hogy senki sem ért hozzá.
a háznál amit vettünk, van 4 méter ahol a kerítés lábazathoz a két sor 25-ös zsalukő nem lett lerakva, viszont az ajzat ki lett öntve 50 cm mélyen.
tehát most van a földdel egy síkban, és erre menne a 2 sor kő.
kérdésem az lenne, hogy hogy lenne érdemes rátenni a köveket,
feltüskézzem mondjuk 8 as vasbetonnal, de az a réteg milyen legyen ahol az uj és reégi beton találkozni fog, több cement, csemperagasztó, vagy mivel tudom elősegíteni hogy jobb legyen, vagy simán mehet rá az uj beton?
Kivitelezőként sokat gondolkodtunk rajta hogyan tudnánk segíteni az építőket/építtetőket, hogy valós képet kapjanak a költségekről. Végül elkészítettünk egy Nikecell Dryvit anyagokat használó egyszerű, de mégis nagy pontossággal dolgozó kalkulátort. Ki lehet vele számolni, hogy mennyibe is kerül egy ház külső hőszigetelése. Néhány paramétert kell megadni, és még az anyagot meg a munkadíjat is néhány tételre bontva megadja. Az összeg nálam majdnem megegyezett a végső kivitelezés összegével. Érdemes megnézni.
Az obiban most láttam valami 2 komponenses kenhető vízszigetelést. Vajon meg lehet venni, vagy csak szigorúan a drága mapei?
Más: alul a falakon a szobákban lélegző vakolat lett felrakva (sajnos, már sajnálom). A festő azt mondta, hogy simán Rigips 630-assal lehet glettelni, utána pedig valami három-hatossal. Nem kell ezekhez valami speciális anyag?
"Hogyan küszöbölhető ki, hogy pár hét, esetleg hónap múlva ne legyen csupa vízfoltos egy ilyen laminált felület?"
Csak én nem értem a kérdést? Vizfoltot le kell törölni, és kész. Az ilyen mosdópult meg olyan, mint az érintőképernyős telefon: ahhoz, hogy jól mutasson, állandóan tisztogatni kell :)
A zuhanyfal lehet gk-ból, de mindenképpen impregnált (zöld) legyen, mert az való a vizes helyiségekbe. Ezenkivül hajlaterősitő szalag a sarkokba-élekbe, valamint folyékony fólia vizszigetelés.
Hasonló a kérdés, annyi különbséggel, hogy bútorlap mosdópultot szeretnék...
Hogyan küszöbölhető ki, hogy pár hét, esetleg hónap múlva ne legyen csupa vízfoltos egy ilyen laminált felület?
Ezen kívül az is érdekelne, vajon zuhany mögötti fal megoldható-e gipszkartonból? (természetesen csempézve lenne majd, de a lényeg, hogy a zuhany mögötti térelválasztó fal gipszkartonból készülne)
Hajszálrepedéseket felesleges javitgatni, de ha nagyon akarod, akkor valami műgyantás cuccal.
De ha idén lesz rajta tető, akkor tényleg felesleges ezzel baszakodni, egy ekkora födémnél teljesen természetesek még a pár millis repedések is (természetesen amik nem túl mélyek).
A kőmérges azt mondta, hogy a beton minőségi tanúsítványa. :) Van benne cement. Most este nem lesz gatyarohasztó meleg. A mixeres és a kőmérges mondta, hogy jobb, hogy nem reggel betonoztuk, mert több napot kapott volna.
30C felett nem is hozzák ki c20 és a felett a betont, csak ha alákarcintunk egy papírt, hogy mienk a felelősség.
Köszi már sokadszor a gyors információt! :) A repedéseket mivel lehet javítani?
Egy labirintus a házunk. Rahedli támasz. Egy fél vagyon van a beton alatt! :D Most már nem esik a fejünkre az eső! Ha jön a szuper infláció, lesz már fedél a fejünk felett! :)
Ma csinálták a monolit födémünket. du. 3-kor kezdték a betonozást. Este 8-kor ránéztem, kicsit locsoltam is amit lehetett permetezve. Hajszálrepedések vannak benne. C20-as a beton. Azon a részen van a repedés ahol elkezdték. Vibrálva is volt, viboléccel húzták el.
Állítólag a melegtől lehet ilyen. Remélem csak felül lesz benne repedés. Lehet valami probléma ebből? Esetleg javítható, ha teljesen átrepedne?
valami izmosabb keverogep/furogep, es egy habarcslada. egyszerre egy zsakkal. vizet kimerni a rairtak szerint. kevesnek fog tunni, de amikor a helyere passzitod, rajossz hogy pont jo.
Köszi a gyors választ.....épp az imént gondolkodtam, hogy felhívlak...fórumozzá má egy kicsit... :-))
A kézi keverés az homogénnek számít ? Kéne vagy 3 (4)zsák...mivel 20kg/m2/1cm....mire azt megkeverem, bedógozom...
Jó vóna még ma megcsinálni, mert holnap jönnek haza a gyerekek....igaz van fenn is budi....de oda felrohangálni.....Bár nagyanyán évtizedekig az udvar véégébe járt WC-re..télen-nyáron...és most 85 éves....:-))
Ma felszedtem a WC-ben a padlólapot. Alapterület 0,8x2m
Alatta majd 5 cm misung volt , tehát az is feljött.
Vissza kéne emelni 4cm-t, hogy az előszobával egy szintbe legyen majd burkolás után . A szélein lehet, hogy csak 3cm-t...mivel ügyes volt a kőmíves.....
Mennyire elvetemült ötlet, hogy XPS-t rakni le, azzal hozni szintbe ?
Van itthon 3cm-es lépcsős élkiképzésű HIRSC perimeter lábazatszigetelő. 200-as keménységű.
Azt leragasztani, (flexibilis ragasztóval ?? ), majd lehálózni 2X ???
Vagy esztrich legyen...? azt mennyi idő múlva lehet burkolni ?
A baumitos adatlapon, tapadó esztricnél 30mm-t ír minimális vastagságra.....az jó lehet ?
jaaa amúgy a ház "régi", hőszigetelés nincs a padlóban .
megköszönném ha gyors válaszok jönnek....:-)))
(mielőtt jön az anyázás, hogy miért nem előre gondolkodtam...mert az előszobában nem volt ennyi misung alatta....azt hittem itt is annyi lesz. De az úgy túl 1xű lett volna )...és még jön majd a fűrdőszoba....
Nálam a konyha előtétfala faszerkezetű, de sajnos volt ott egy beázásunk tavaly télen, és kapott egy kis vizet. Meg is vetemedett kicsit a faszerkezet, éppen annyira, hogy a derékszögű (negativ) falsaroknál legyen egy 2 mm-es rés, hiába szilóztam ki.
A kapott ajánlatok alapján jóval olcsóbban jött ki a fa, pedig vastagabbakat tennénk be, mint ami az "átlag". Csak ennél a konyhai résznél kételkedünk, habár más helyeken azt írják, hogy a fa és a fém tudja ugyanazt, és a lényege az, hogy valami speciális, nagy teherbírású csavarral/tiplivel/dübellel fogassuk meg a szekrényt.
Pontosan tudni kell, hogy hová kerülnek a szekrények, és oda erősitőbordákat kell berakni már előre.
Ha sok gipszkarton falatok lesz, akkor arra kell figyelni, hogy a faszerkezet teljesen kiszáradt legyen már, különben vetemedni fog, és hajszálrepedések jelennek meg a gipszkartonozáson. Ezért is javasolják inkább a fémprofilozást.
Érdemes utánaszámolni, mert ha jó minőségű faanyagot veszel (+impregnáltat), az csak 10-15%-al olcsóbb a fémprofilnál.
A véleményeteket kérdezném arról, hogy gipszkarton válaszfalaink lesznek, és nem tudjuk, hogy a fém vagy fa profilt válasszuk inkább a konyhában arra a részre, ahová a súlyos terhet viselő felsőszekrény fog kerülni. A többi részen fában gondolkodunk. Mi erre a gyakorlat?
Vagy a FAX/Email kombó az anyacégnek, vagy a tüzép tulaj satuja ("Te, folyton kerestek, hogy nyomjuk ezt az új XYZ téglát, erre szőrszál került a karburátorba, és nem találtok megoldást.. Na, erőltessétek meg kicsit magatokat!" ;)
Megmozdultak a hegyek, ma délre kicserélték az összes téglát...
Hétfő reggel 9-kor még fociztunk egy sort az igazgatóval, utána ment a FAX az anyacégnek, majd a tüzép tulajdonosa felhívta az itteni fővezért. Kedden alig győztem kapkodni a telefont, hívott a cég minőségbiztosítási vezetője, hogy az a döntés született, hogy cserebere. Utána a logisztikai vezető keresett, hogy hova viheti szerda reggel a cuccot, majd a gyárból, hogy reggel jönnek ketten, akik segítenek pakolni és csomagolni... Jött két rendes szaki, jól elbeszélgettünk, úgyhogy pár értékes infó birtokába jutottam.
A t.v.i-i gyár terméke helyett hoztak b.sz.gy-i gyárból. Ez se 100-as (vékony repedések), de klasszisokkal jobb. Színe nem az a megszokott piros kerámia, hanem az a hóka-bóka világos.
Viszont lehet érzeni benne a "kraftot". Megkopogtatva nem repedt fazék hangja van, hanem mintha acélból lenne. Elkértem a gumikalapácsot a kőművestől, és egy sérült téglán kipróbáltam, teljes erőből vertem, és alig tettem benne kárt, míg a másik egy kisebb ütéstől porrá hullott.
A kontaszt:
Érdemes megnézni, mennyi hibás van a kétféle szín között...
Aztán érmes tudni, hogy T.v.i és az autópálya között rendkívül rossz az út, és ha ezzel a gyengébb téglával megpadlózza a kamionos, abból tényleg csak ropi marad.
Szóval egy jó tanács: tégla vásárlásnál/rendeléskor érdemes ragaszkodni a b.sz.gy-i gyártáshoz. Gondolom mindkettő teljesíti a katalógusban leírtakat, csak ezzel (sokkal jobban) lehet dolgozni.
Csináltam már olyat, hogy a terasz túlnyúlt 10 cm-t, és ez ALÁ került be az ereszcsatorna. Igy volt egy masszivabb tömb, és nem lehetett csak az ereszcsatornába ütközni.
(a kilógó rész aljára rakattam egy L-profilt, hogy a vizorron túlcsorgó viz ebben megakadjon, és belecsepejen a csatornába)
Ha elhinnem hogy lehet tokeletesre csainalni a lejtest, akkor lenne pereme (kuszobje), es a szelen a burkolatbol lenne kicsi valyu, ket sarkaban meg lefolyo.
Valami unortodox megoldás nem lehetséges? Például növény felfuttatva, vagy lelógatva. Esetleg valami dekor takarás, ami egy füst alatt meg is vezetné a vizet lefelé. Csak ötletelek...
kb erre jutottam en is, viszont olyan magassagban lenne a csatorna, ahol pont baromi utban van a mellette kozlekedonek. pont beleakad mindenkinek a valla/karja.
Hogyan kell korrektul megoldani egy nagy terasz vizelvezeteset?
Kb 5x6m. Ha magas pereme van, akkor vizkopo kell. Ha lefolyok vannak, akkor megsertik a vizszigetelest. (Alatta garazs) ha csak lapos pereme, akkor csatornazni kell? 1.3m magasan van a jardaszinthez, egy csatorna tok rossz helyen lenne. Vagy siman 5cm tullogas' vizor es kesz? Labazati vakolattal?
Köszi, én is így gondoltam az L alakú kialakítást, hogy felül az áthidalónál alakítja így ki és teszünk be mögé szigetelést. (Na, jó, fordított L betű:P) Nálunk is csak tok lesz egyelőre.
Nem a redőnytokra gondoltam ráfordulni szigeteléssel, hanem az oldalsó ablakkávákra. Nekünk muszáj lesz, mert vagy síkban ablak, vagy vastagabb falazati hőszigetelés, hogy ne lógjon ki a redőnytok. Mivel a szomszédtól való távolságunk cm-re kiszámolt (=szigetelést a garfitossal és nem cm-rel növeljük), kompromisszumként marad a beljebb tolt ablak. :S
Meg a ráépített tok azért tetszett, mert akkor nem lóg be a redőny az ablaküvegbe.
Kömkel!
Köszi, hogy ide is betetted, nem vettem észre "odaát".
ja, a gázt majd mi is csináltatjuk - de annak csak a kazánig kell bejönnie a házba plusz még egy cső a konyhába, az azért nem egy nagy durranás.
A villanyos ember már megvan (szerintem ugyanaz, mint nálatok :)))) - a házon belül meg SK
A víz SK lesz ha jól sejtem (az se nagy durranás) - a kötelező részt csináltatjuk csak - ha van egyáltalán kötelező rész.
Ja, igen... a csatorna... azt tényleg csináltatni kell. Vagyis még szürkezóna, hogy mit is kell ezzel csinálnunk. Befizettük a bekötési díjat, kaptunk egy papírt, amivel majd a csat. művekhez elblattyogunk. Aztán meglátjuk.
Fűtésrendszer: SK (fal/mennyezet)
Vakolni nem kell, mert silka - glettelni meg csak megtanulok :) Alig néhány nm-t kell csak valóban vakolni, azt kőművessel csináltatjuk (a ház külső glettelésére/vakolására kaptunk egy 1000Ft/nm ajánlatot... ha levonult a kőművesbrigád, az olcsó csapattal megcsináltathatunk minden maradék cuccot...)
Az ablakot a gyártó szereli be (a redőny még nálunk is teljes homály, KömKelben bízunk, hogy felhomályosít a kiviteli tervben:)))))))
Csempézni én fogok :) (na jó, a padlón még filózok... de ha jó az alap, akkor miért ne? Megnézek néhány videjót a jutyúbon:)))) (na jó, a padló szerintem olyan minimális mennyiség, hogy megcsináltatja az ember - csak a fürdőszoba a necces, a konyhába lehet, hogy inkább linóleumot tennék, azon nem törik minden azonnal ripityára, és melegebb is sokkal - nálunk nem lesz padlófűtés)
Hú ezen én is nagyon sokat görcsöltem, szegény Kömkel legalább 6-szor áttervezte nekem, de elégedett vagyok az eredménnyel. Nálam vakolható redőnytokok lesznek 18 cm-es szigetelésben. Az áthidalónál lépcsős kialakítás lett végül úgy, hogy a redőnytok mögött 12 cm szigetelést tudtunk betenni (eredetileg airrockot tervezett Kömkel, de végül a tetőszigetelésből maradt pir-t tetettem be oda).
A redőnytokra ráforduló szigetelést a Construmán körbejártam, végül egyetlen gyártó sem ajánlotta, mert ha gond lenne a redőnnyel, akkor csak csúnyán bontható. Ráadásul mi idén csak a tokot akarjuk beépíttetni, a redőnyhöz már nincs kedvünk (értsd kifogytunk a pénzből:-))
Gondolkoztam olyan takaró hőszigetelésen, ami szerelhető (ha kidolgoztam szabadalmaztatom), de szerintem ha ezt az ötletet felvetem, akkor valaki faképnél fog hagyni (lehetőségek: Kömkel, kőműves, férj, vagy ezek tetszőleges kombinációja).
Huhh, de megkopott a memóriám, már utána kellett olvasnom mit jelent a CEM II, illetve CEM III :)
A cementfajták jelölése:
• CEM - cement • I - portlandcement • II - összetett portlandcement • III - kohósalakcement • IV - puccoláncement • V – kompozitcement
Ezért porlik a teraszbeton, mert kohósalakcementből lett csinálva. Valami műgyantás kencével le kellene kenni, mert az első télen jobban felfagy. (utánakérdezek mi lenne rá a legjobb)
A Hőszigetelések topicba be lett szúrva párszor az elmúlt napokban, de beollózom ide is:
Azt a tervezőt+épittetőt péklapáttal bacnám agyon, amelyik egy ÚJ HÁZRA felrakat utólagos, látható redőnytokot, mert nem gondolt rá korábban, vagy nem érdekelte.
Ha majd a gépészethez értek, akkor ugyanolyan nosztalgiával gondoltok a kőművesekre, mint mi.
A gépész kivitelezők közül (kb. 12 volt nálunk) 2 töltötte ki a tervező által készített kiírást, 3 adott egy végösszeg ajánlatot (részletezni nem volt hajlandó), a többi meg vissza se szólt. Mindegyiket valaki ajánlotta, hogy nagyondenagyonmegbízható.
Végül a kiírást kitöltő kettő közül döntünk valamelyik mellett, mert a többi egy hatalmas zsákbamacska, amiből köszönjük, de nem kérünk:-)
az szép lehetett... szó szerint ölni lehet vele...
(tegnap nálunk jól megkapta a fő-kőműves szaki... jöttek egyeztetni a mai nappal és az alapásással kapcsolatban, a gyerekek is kint voltak velünk - a nagylány (5 éves) meg jól megaszonta neki, hogy nem szabad cigizni, mert meg fog halni... :))))))) Az alapásó megúszta, ő csak annyi utasítást kapott, hogy ha dinoszaurusz csontvázat talál, akkor azonnal szóljon,
Ne tudd meg. Mondjuk nem kűművesbanda, de társasházat újított fel egy csapat. Leszerelték a régi radiátorokat, a rozsdás vizet leeresztették egy tálba, abban elnyomtak egy műszaknyi csikket, majd azzal megöntözték a leandereket a folyosón...
A miértre az volt a válasz, hogy ezt a mocsokot nem merték a lefolyóba önteni. Amit aztán kaptak tőlem.
Büntetésképp egy fél napig virágföldért rohangászott és kertészkedett a felelős. ;)
Megerősítem. :)) 7-ből három juszt'se volt hajlandó aszerint csinálni, kettő megcsinálta, egyet sose láttunk többé, egy kivitelező pedig majdnem pénzt kért az árajánlatért. (Utóbbinak igaz, a titkárnője csinálta volna.)
Még valamit nem értek: miért nem megy ki a kivitelező a telekre? Olyan dolgokat írt bele némelyik, (aki "magától" készítette el) ami a mi telkünkre (ami sík, egyetlen fa, gyökér nélkül) egyáltalán nem jellemző munka. Azért nem mindegy, hogy milyen terepen kell rendezni...
Mi újság redőny-ügyben? Engem is érdekelne...
Javasolják, hogy kintre, falsíkba legyenek beépítve az ablakok, mert akkor a falszigetelés 2-3 centire rálóghat az ablakkeretre is, mint "gyenge pontra" (nem kell befordulni szigeteléssel az ablakkivágásba). Ezért gondoltam először, hogy ráépíthető tokos redőnyök legyenek (ezek belülről szerelhetőek) de ennek gyengéje, hogy a redőnytok nem egészen jól szigetelt belülről, alulról. (Ja és elég drága, viszont egyszerűbb beépíteni.)
A másik, hogy külső tokos, vakolható redőny legyen. Ez jobban szigetelhető, de akkor meg akkora ablaknyílást kell hagyni, hogy az ablak oldalára, a tokra legalább 5 centis hőszigeteléssel be lehessen fordulni és még ne zavarjon bele magába az ablaküvegbe. Ezt mondjuk most a falazáskor kellene eldönteni, mert később nem lehet akkor normálisan leszigetelni az ablak oldalát, ha pont akkora mélyedést hagynak ki... Nyilván az alsó ablakpárkánynál is be kell akkor fordulni, megfelelő méretet kihagyni, meg a redőnytok tetejére is férjen vagy 5 cm szigetelés, tehát ez is jó macerás, sok tévesztési lehetőséggel. (Már kapásból az ablaknyílás megfelelő méretű kihagyása ilyen tévesztés...)
Ilyenkor muszáj befordulni, mert nekünk csak 12 cm grafitos lesz fenn, a redőnyszekrény meg min. 16 cm mély.
Erősen gondolkodom, a kivitelező felül L alakú nyílást kar kihagyni, de még nem tart az ablakoknál.
Viszont a tüzépről rendelt utolsó szállítmánnyal (se szó, se beszéd) ez a cement érkezett:
Ez az utóbbi nekem ritka rossznak tűnik. A teraszt csinálták vele kb. 2 hete, de porlik folyamatosan. (Nem málik, hanem porlik. Minden nap összesöpröm, s nap végére mégis összejön vagy egy fél vödörnyi nagyon finom halványszürke por. Eddig azon tanakodtunk, hogy esetleg máshonnan fújja oda a szél, de akkor a terasz egyik sarkában gyűlne, ez pedig egyenletesen oszlik el).
A beton keverésekor ott volt a femüs és ott voltam én is, így láttam, hogy ugyanúgy készítették a betont, mint korábban, azaz nem spóroltak az anyaggal (egyébként sem szoktak, nem ők szerzik be). A kész beton színe is más, olyan hóka fajta... A barna zsákosból csinált beton olyan betonszürke...
Most már a terasszal nem tudok mit csinálni (esetleg valami javítóval átkenetni?), de még van vagy 1,5 tonna belőle, mert az esztrichezéshez is megrendeltük a szükséges mennyiséget.
Igazából a tanácsotokra szorulok. A jobb cement zsákján ez szerepel: CEM II/B - M(S-V)32,5R, a rosszén pedig ez: CEM III/B 32,5N. Ez mit jelent? Átvert-e a tüzépes, vagy sem? Vagy esetleg ezt az ekocementet másképp kell használni?
(nekem is magas... de ez nemsokára úgyis megváltozik, alig vannak építkezések, akinek meló kell, kénytelen lesz alkalmazkodni és gyorsan és normálisan reagálni a megkeresésekre, netalántán még egy számítógépet is venni ... az a szerencse, hogy úgy tűnik, az öcsém tele van tartalék kőművesekkel, most is van még egy, akit még fel se hívtam... csak ugye az idő... eljön, mi elmagyarázzuk a dolgokat, átküldjük a papírokat, megmutogatjuk élőben, mi merre és hogyan, együtt átnézzük a papírokat, válaszolunk a kérdésekre. Régen kapásból be tudták lőni a nagyságrendet .... erre most 2-3 hétig xaroznak a nyomorult árazással... már ha egyáltalán megcsinálják... mondom én, hogy senki sem akar dolgozni... halál szimpla kőműves meló, sok készbetonnal... haladós... talán túlságosan is... )
> Ezt már a '70-es években is tanitották a kőműveseknek (apámtól tudom),
> tehát nem lehet azt mondani, hogy egy árajánlat adásához diploma kellene...
A CAD file-t küldtem el a kőműveseknek, abból dolgznak. ;) Nem vicc, az egyik srác most végez a főiskolán.
Az ár pedig (részekre lebontva) erősen korrelál ahhoz, amit még tavaly szintén a CAD-ből kigyűjtettem*.
Egyébként nem semmi egy csapat: nem dohányoznak (még a segédmunkás sem), dolgoznak mint a kisangyal (szépen és jó tempóban), engem sürgetnek, hogy hol van már az anyag, ha valami esetleg késik.
És nem drágák. Nem is csoda, hogy szinte minden percük be van táblázva.
*Egy jó tanács: ha kész a terv, akkor érdemes kigyűjtetni belőle az építkezés költségeit. Nem nagy összeg (pár ezresért elvállalják), de lesz egy részletes táblázat a részmunkákról, illetve egy összesítés a végösszegről. Rendkívül hasznos pl. az áralkuknál (most akkor a 2400 HUF/m^2 bruttó Bramac cserép az jó vétel, vagy sem - nettó 2700 van beárazva, tehát baráti).
Ilyesmi:
"31-051-1.1-0112140 Járdakészítés betonból, 8 cm vastagságig, tükörkiemeléssel, 8 cm kavicságyazattal, szegéllyel, zsaluzattal, X0b(H) környezeti osztályú, kissé képlékeny konzisztenciájú betonból, saját levében simítva C12/15 - X0b(H) kissé képlékeny kavicsbeton keverék CEM: xxx m^2, anyag egységár: ..., díj egységár: ..., összesen: ..."
Ilyenkor azért megpaskolnám az épitész és a statikus buksiját, hogy hogy a picsába nem gondolták ezt át a tervezésnél... :]
Van most egy háztervezésem, ahol 1.80-at nyúlik ki a tető egy terasz fölé. A megrendelő sehol nem akar oszlopot látni, az egészet 8 méteres hosszon ki kell mereviteni.
Engterv szinthez már kidolgoztuk a statikussal hogyan lehet ezt megoldani, hogy később a kiviteli tervnél ne kelljen azt mondanom, hogy "bocs, mégse". Mert akkor jogosan cimbálnák meg a tökömet...
Van egy normatáblázat, amiből ki lehet nézni, hogy a
- zsaluzás
- vasalás
- falazás
- betonozás
- stb, stb.
mennyi rezsióradijat jelent m2-ként (m3-ként, fm-ként).
Ezt már csak be kell szorozni a saját rezsióradijával, és máris megvan az adott munka munkadija egy egységre vonatkoztatva.
Ezt már a '70-es években is tanitották a kőműveseknek (apámtól tudom), tehát nem lehet azt mondani, hogy egy árajánlat adásához diploma kellene...
Tudomásul kell venni, hogy egy mai modern családi házban rohadt sok olyan biszbasz csomópont van, amit nem lehet hasraütéssel beárazni, mert amikor ki kell alakitgatni pl az ablakkávákat ytong+XPS-ből, és elmegy egy komplett nap a szöszmötöléssel, akkor hiába anyázik utólag.
(egyébként most küzdök a vasalási rajzokkal, nemsokára küldöm :))
Tegnap két árajánlatnak kellett volna beérkeznie - egy sem jött. Igaz, az egyik azért nem, mert a kőműves nem ért az excelhez, úgyhogy ma kinyomtatva odadtuk neki a kiírást. Szerdára ígéri. Gondban van, fogalma sincs, mennyit mondjon. Mi előnyben vagyunk, tudjuk, mennyi lenne erre a munkára a korrekt ár. Ő nem tudja, mennyit ajánlottak a többiek. Szép kis játék ez...
A másikkal nem tudom mi van, holnap rácsörgök. Vagy nem. Meglátom.
Közben az a kőműves, aki lemondta, azt mondta az öcsémnek, hogy lehet, hogy mégis elvállalja a házat - de nekünk ilyet nem mondott. Ez kezd nagyon vicces lenni. Jóóó, mondjuk ő már csak betyárbecsületből építené fel, mert van elég dolga enélkül is. Úgy viszont max. akkor építse, ha végül senki sem mond normális árat.
Ma mindenesetre felhívtam egy újabb kőművest (ezt is az öcsém ajánlotta - ő is jól dolgozik, ráadásul olcsóbb, mint az, aki visszamondta). Neki is elküldtem a kiírást, nem tudom, mikor válaszol. Most otthon ült, ha jól sejtem nincs munkája - különben kint lenne egy építkezésen. Csak azt nem értem, hogy ha jó a srác és olcsó is, miért nem őt ajánlotta első körben az öcsém.
A héten még úgyis a régi alapot erősítik és az újat ássák, igazából semmi nem szól az ellen, hogy jövő héten induljon az építkezés. Még nem vagyunk gázban, max. 1-2 hét a csúszás, bőven belefér.
Jaaa... beton. Az alaperősítésnél használt beton maradékát kiöntötték az udvar közepére - szép kis szikla lett belőle, azonnal kőkemény lett - jó kis magyar cement van benne... legközelebb valami fóliával kibélelt formába öntetem a maradékot és virágtartót csináltatok belőle... (na persze... mindenesetre jópofa lenne...)
Végül elmentek itt a statikai számítások őrült irányba, már komplett acélszerkezetekről beszélgettünk HEB 140-es gerendákból, meg merevítésekkel. Végül inkább berakunk még egy pillért a kritikus részre és ki is van húzva a méregfoga a dolognak.
szerintem a felcentis szilo csik sokkal szebb mint az egy sor repedt jarolap.
az ember szeret kiserletezni. a kiserlet az ilyen elmelet, proba, eredmeny, tapasztalat, elmelet, proba korforgas. a barkacsolas az reszben kiserletezes. csak amig az ember a fozesben kiserletezik, addig egy kor megvan egy nap alatt, es egy par honap alatt komoly tapasztalat szedheto ossze, az epitoiparban egy kor az 1-2-10-20-30 ev is lehet, es egy emberolto alatt, plane ha az ember csak egyet probalkozik a sajat hazan, nem sok tapasztalat szedheto ossze. ezert fontos masok tapasztalatara tamaszkodni. az ilyen szabalyok, hogy 8m felett dilataljuk a betont, meg hogy 5mm hezagot hagyunk, ezek tulajdonkeppen kiserletekbol eredo tapasztalatok, csak a reszletek mar elvesztek, csak az eredmeny maradt meg.
Az aljzatbeton csak a dilatációnál fog tágulni, a betonmező a felette lévő csempével egyben fog szerintem mozogni és a dilattációs sávnál fog egymásnak tolódni a két mező. Tehát alapesetben hiába szilózom ki akár a dileta melletti sorok fugaközeit, nem sokat érhetek vele, mert a csempe az alatta lévő csemperagasztótól nem fog elválni és külön mozogni.
Kivéve, ha (!) a dilattációs sáv melletti soroknál a csemperagasztót is megszakítom és azt is rugalmas anyaggal helyettesítem, bár ekkor meg az a probléma lépne fel, hogy a csemperagasztó az aljzattal együtt mozog és ugyanúgy nem tudna külön dilattálni.
Kérdés, hogy egy flex csemperagasztó mekkora mozgást tud felvenni, tehát az alatta lévő beton mozgásából tud-e valamennyit "csillapítani", ami nem jut el a fellette lévő csempéhez.
Fürdőszobát csempéznék lesz egy épített tusolónk amit kikentem kenhető vízszigeteléssel, kell bármilyen alapozót kennem a felületre csempézés elött vagy mehet a vízszigetelésre egyből a csemperagi? (a fal gipszkarton, azt már alapoztam a vízszigetelés elött)
Jogos, a sziló összenyomódási képességéig még nem jutottam el.
A max hőfokkülönbségnek a biztonságosan számolt szélsőértéke tényleg 20 fok körül van, bár az év nagy részében 10 fokon belül tartható, de épp elég az az 1 kivétel, hogy lehűljön/felmelegedjen jobban és máris megvan a repedés.
20 fok hőlépcsővel egyébként bő 1mm körül van a betontömböm max mozgása. A 2mm sziló vélhetően tényleg nem fog tudni felére, úgyhogy még van min morfondírozni.
1. es szerinted mennyire lehet a szilot osszenyomni? tuti ossze lehet a 2mm-t nyomni 0.9-re?
2. az a 10 fokos elkepzeles ott dol meg, hogy amikor lerakjak es megy ki a ragasztobol a viz, akkor kapasbol 15 fokos lesz csak. ha meg elinditod a padlofutest, akkor meg fel fogod nyomni 35 fokosra minimum, hogy erezd a talpad alatt a jo meleget.
Egy kis matek (ami természetesen nem csípőből jött, hanem google a barátunk):
az anyagok hőtágulása = hőtágulási együttható * eredeti hossz * hőmérsékletváltozás
A vas-betonnak a hőtágulási együtthatója 1.1 * 10 (a mínusz ötödiken), ami 0.000011;
Ez alapján ha van 5m felületünk, ami 5000mm és 10 fok hőingadozásban gondolkodunk, akkor 0.000011 * 5000mm * 10fok = 0,55mm
A végeredmény bíztató, tehát egy 5mx5m-es betonmező, ha csak 10 fokot változik a hőmérséklete, akkor bő fél mm-t dilatál. Ez bőven belül van a 2mm-es határomon, de azért még számolgatok és tájékozódom..
Neked nagyon feltűnő lesz, mert ezen fog rugózni az agyad, és állandóan azt keresi a szemed.
Mások észre se fogják venni...
Nálunk 12x60-as famintás greslapból van kirakva a nappali, és az emberek 99%-a parkettának hiszi.
Én csukott szemmel meg tudom mutatni, hogy melyik lapnak az éle van lepattanva, és melyik lapnak a sarka áll feljebb 1 mm-t a többihez képest :)
(a "pénz nem számit" társasházban 1.5 milla/m2 volt a vételár. Ha ott nem találtunk a fémprofilnál (rozsdamentes acél lett) jobbat, akkor te sem fogsz)
Nálunk a "pénz nem számít" az túlzás,viszontazon a fránya dilatáción jó lenne túl lenni, azért 1 kis plusz költséget be tudnék vállalni, csak rendben lenne az egész.
tokmindegy mit vesz fel a flexragaszto, mert a fuga betonkemeny, igy a egesz ero a szelso sor lapra hat, es az el fog repedni.
ugyis lesz szonyeg, nem olyan feltuno az. sok penzer meg vannak fesus alu profilok. nekem nem tetszik a femcsik, de van akinek jobban bejon mint a felcenti szinazonos szilo fuga.
De terveztem olyan társasházat, ahol a pénz nem számitott, és hiába patáliázott a leendő tulajdonos, akkor is lett neki egy dilatációs csík a nappalijában, mert így kell csinálni 10 méteres fesztávnál.
Szóval ha ott nem találtunk erre "normális" megoldást, szerintem ne kockáztass.
Jó lenne tudni, hogy konkrétan mekkora a beton hőtágulása mondjuk 10celsius-fok változás esetén, illetve ebből mennyit tud felvenni a flexragasztó.
Egy viszonylag jól szigetelt házban, amit télen nem engedünk kihűlni, nyáron nem engedünk felmelegeni, reményeim szerint kb 10 fokos tartományon belül tartható a padló hőmérséklete - ahol érdekes módon éppen télen lenne melegebb, nyáron pedig hidegebb a padló.
Ha adott egy 5m x 10m-es helység, ami kb 2db 5x5-ös mezőre van dilatálva az aljzatbetonban (8-10mm széles a dilatációs csík), akkor mennyire merész ötlet 45x45-ös járólapot 2mm fugatávolsággal lerakni - a dilatációs vonal mentén természetesen szilikonnal kitöltve?
Jó minőségű flexragasztó lenne alatta (Mapei Keraflx) és a cél az lenne, hogy ne látszódjon a burkolatban az aljzatbeton dilatációja. Mivel a többi helyen 2mm-es fugatávolság lesz, a dileta felett is csak annyit kellene szilikonozni vagy max 3mm-t, az még talán nem lenne feltűnő eltérés.
Mivel 8-10mm a dilatációs vonal szélessége, így gyakorlatilag 3-4 mm-t mindkét oldalról rálógna a csempe a dilatációs sávra.
Ehhez mit szóltok, veszélyes megoldás? Az a bajom, hogy az egyértelműen biztonságos megoldások nem esztétikusak, bár mondjuk egy későbbiekben elrepedt csempe sem az túlságosan..
Sziasztok olvtársak szeretném a tapasztalt építtetőktől megkérdezni, hogy manapság mibe kerül a gipszkartonozás négyzetmétere? Aválaszokat előre is köszönöm.
Nem hagy nyomot ha rálépek, de ha végighúzom a talpam akkor már meglátszik. Ez a mostani kivitelező (állítólag huszonx éve a szakmában van, építésvezető, műszaki ellenőr stb. Azt ígérte hogy profik az emberei és ő mindenre odafigyel. Ha ő nem is én figyeltem és rögtön szóltam amikor láttam hogy a vakolatot ami elég sűrű volt simán vizezés és minden alap nélkül dobták fel a falra. Nem nagyon tetszett nekik. Sajnos nem volt más választásom, senki sem tudott jönni szezonban, csak egy kis vakolás és betonozás maradt, de szerintem a kőpor amit kívül felraktak nem fog ott maradni 2-3 évnél tovább. Hihetetlen hogy mindenki csak gyorsan akar dolgozni, szakszerűen nem. pedig az ígéret a kivitelezőtől az volt hogy nagyon oda figyel mindenre, szóban minden az előírások szerint történt - előre.
Összesen 2-3x lett meglocsolva, mert beltérben van és folyamatosan vizes volt a teteje. (alatta szigetelés van. Ez a felső beton a szigetelés felett, amire majd a burkolat jön. A konyha rész kb 5-6cm, ez alatt van szigetelés és még egy réteg régi beton, a fürdőszobában pedig egy vastag hálózott beton van, azon szigetelés majd lépésálló+fólia, és annak a tetején van ez a beton kb7-9cm vastagságban. (tehát gondolom nem teherviselő)
A kivitelező azt mondta nem kell többet locsolni, mert lefelé nem ment el a nedvesség, árnyékban, zárt helyen volt. Nem gondoltam volna hogy egy aránylag kis felújításhoz (ablak-ajtó csere, vízvezeték és 7+7 nm betonozáshoz és szigeteléshez, villanyozáshoz és burkoláshoz femű kell.
> Szakértelem nélkül bele mersz vágni egy ilyen összetett munkába úgy,
> hogy nincs egy általad fizetett mérnők aki odafigyelne???
Az elején szokásos marhaságnak gondoltam azt, hogy kell femü. Amikor pedig kiderült, hogy kiviteli terv is kell (statika, építés, gépészet, elektromos), na az volt ám a pepperóni érzés.
Aztán menet közben rájöttem, hogy nem is olyan hülyeség. Gyakorlatilag a kiviteli terv + a femü a beruházási költség kb. 1 (-2) %-a (jó, ehhez sokat kellett alkudni ;), viszont több %-ot és rengeteg időt (ami pénz) spórolhatsz rajtuk. Pl. most megyek az áthidalókat és a födémet megrendelni a statikus által darabra/méterre kiszámított terv alapján.
> Azért az túlzás, hogy 1 óra múlva ugrálni lehet rajta. habár egy nagy
> felületű cipőben talán, de nem az öntött hanem a csömöszölt betonon igen.
2,5 méterenként húztak 1-1 vezetősávot, amit vízszintbe raktak. Majd amikor az kicsit húzott, nyomták közéjük a betont és szintezték/simították egyebe.
Ezen a sávon tettem egy próbát (46-os cipö ;), mert csak pislogtam, hogy ott járkálnak rajta. Lehet hogy pár tized mm-t összement, de kivehető lábnyom nem maradt benne. Igaz, volt vagy 30 fok és sütött rá a nap rendesen, meg aztán rendesen eldolgozták.
> Viszont vannak betonok amik 1 nap után tökéletesen szilárdak lesznek
Természetesen nem tökéletesen szilárd volt 12 óra múlva, hanem olyan "Józsi, tedd le a sört és dobj rá egy lapát cementet" ("C0") járdabeton-szerű. ;)
Egyszerűen nem hiszem el hogy ennél a háznál semmi sem jön össze. A betonon lehet járni, nem megy szét, csak olyan poros a teteje és nem kőkemény. A burkoló azt mondta jó lesz, majd mélyalapozót tesz rá. csak attól félek hogy tovább porlik a burkolat alatt és magy a burkolat feljön pár év alatt.
Elvileg a cement jó volt, abból lett vakolat is, az kemény lett. A betonba is van elvileg, amikor csinálták ott voltam és úgy nézett ki mintha jó lenne, de nem láttam mennyit tettek bele ezek az idióták. Bontani nehéz lenne, mert ott a szigetelés alatta. A Femü az mi?
Azért az túlzás, hogy 1 óra múlva ugrálni lehet rajta. habár egy nagy felületű cipőben talán, de nem az öntött hanem a csömöszölt betonon igen.
Viszont vannak betonok amik 1 nap után tökéletesen szilárdak lesznek - csak azok nem portlad cement alapúak, hanem un. aluminát cement alapuak , közismeretebb nevükön a bauxit betonok. Ott még más problémák adódnak, de csak jóval később.
A betonoknál van a kötés idő és a szilárdulási idő.
Az első kb. 6 óra, a második meg elvben végtelen ( a beton az idők végezetéig szilárdul - igaz a szilárdság 90 % át már talán 4 nap múlva eléri. )
De ha a kötésidőn túldolgozzák be akkor baj lehet. És hogy hogyan túdják ezt elérni ? hát állandóan kevergetik és becsapják az ügyfelet meg magukat is.
De ez csak egy spekuláció. Lehet a cement is kevés benne !
> Kértem, hogy jó cementes erős betont akarok. Lebetonoztak,
> és még 5 nap múlva is puha a beton, körömmel is meg tudom
> kapirgálni akár fél centi mélyen is.
Nem vagyok nagy beton-szakértő, de amikor a szerelőbetont öntötték gyári C16-ból, akkor 1 óra alatt úgy meghúzott, hogy ugrálni! tudtam rajta (nyom nélkül), na ettől dobtam egy hátast. 12 óra elteltével járda keménységű volt, ott mászkáltunk a tetején. Pedig előtte már kerítettem olyan tömlőt, amivel kívülről körbe lehet járni. ;)
Szóval szerintem cementet csak katalógusban látott az a beton.
Egyébként csíkban körberaktam homokkal, naponta 2x feltöltöttem vízzel, 28 nap múlva pedig ment volna rá a tégla...
De, ki akarom váltani. Hogy is van az I gerendás megoldásod? Hogy rögzíti rá a szarufákat? Meg lehet úgy oldani, hogy pont úgy nézzen ki, mint egy 15x15-ös talpszelemen?
Megint érdekesen jártam, úgy látszik az a ház meg van átkozva. Sikerült találnom valakit aki elvállalta a betonozást és vakolást. Azt ígérte jó csapatot küld, de egy selejtes alkesz kinézetű brigáddal jött oda. A problémám: Az alsó szigetelt rétegre kellet még egy réteg beton (belső térben) amire már a burkolat jön majd. Kértem, hogy jó cementes erős betont akarok. Lebetonoztak, és még 5 nap múlva is puha a beton, körömmel is meg tudom kapirgálni akár fél centi mélyen is. A teteje meg porzik, ha egy igen finom seprűvel seprem homokszerű anyag jön össze rajta egy csomó. Szerintem alig lehet benne cement, de a kivitelező szerint hibátlan. Lehet ilyen egy beton? A másik amit az előző csapat csinált még az 3 nap múlva olyan kemény volt mint az üveg. Mi lehet a baj? Nem lesz ezzel probléma ha burkolva lesz rá?
Hmm... Mivel már dolgoznak rajta, gondolom levenni nem akarod, és kiváltani mással.
Egyik oldalára (vagy tetejére, vagy aljára) hozzá kell csavarozni egy U-acélt, értelemszerűen 160-asat. Sajnos ez látszó szekrezet lesz, arról az oldalról, ahonnét hozzáillesztődik az acél.
De még mindig lehet egy lambéria dobozolást csinálni az egész köré...
Én az ilyeneket úgy szoktam tervezni, hogy I-gerenda, és 15 cm-es deszkarburkolat, mintha fagerenda lenne az egész.
KömKel, illetve aki tud tanácsot adni. Most csinálják a tetőmet és felhívta az ács a figyelmemet, hogy nem gömbölyű egy tartórész a tetőmnél. A fedett terasznál az egyik oldalon 5,6 méter hosszú az áthidalás a fal vége és egy pillér között. Az áthidalás a talpszelemen folytatása, szintén 15x15-ös fenyő gerendából. Gyakorlatilag egy fogja tartani a tetőt. Most már ez fel is van rakva, tennék rá a szarufákat, meg a többit, dolgoznak, mint a gép, de szóltak, hogy ez így a terv szerint nem lesz jó, mert már a saját súlya alatt lóg egy kicsit ilyen hosszban, nemhogy ha majd megkapja a tető súlyát. Már az ács, ahogy rálépett a 80 kilójával, már attól lement pár centit. Mivel a faszerkezetben elég csúnya lenne, ha egy I gerendával megerősítenénk, gondban vagyok, ugyanis látszó faszerkezet lesz, nem tudok sehova se rakni megerősítést. Mintha hallottam volna valamikor, hogy lehet kapni acélerősítésű gerendákat, amik gyakorlatilag sima 15x15-ös fenyő gerendának néznek ki kívülről, de belül egy acélszerkezet megy. Van ilyen? Vagy más ötlet?
Hurrá... hála a jó égnek, hogy Silkából fogunk építkezni... most azért be lennék tojva... (annál mire figyeljünk? tudja valaki? már építettünk silkából, brutál masszívnak tűnt, csak megemelni volt "kicsit" nehéz)
miért van az az érzésem, hogy ugyanaz a gyártó, akivel hasonló problémája már volt itt valakinek? Nem emlékszem, ott mi lett a sztori vége ... már ha lett.
Körkérdés: honnan érdemes szerintetek vakolható föléépíthető (azt hiszem így mondják) redőnytokot venni?
Elég vicces volt tegnap a szitu. Bementünk az általunk ismert redőnyös céghez, hogy árajánlatot kérnénk, mindenképp azt nyomatták, hogy toktoldó, meg fel se fogták, hogy mit kérünk, az eladó srác IQ-ja sajna úgy tűnt, hogy még az ásóbéka fenekét sem érte el alulról (a miértre adott "szakmai okból" legalábbis elég riasztó volt)
... Na mindegy, szóval redőnytokok kellenének...
Köszi :)
Jaaa... ééés erősítik az alapot :) Az alaperősítő társaság nagyon korrektnek tűnik, dolgoznak ezerrel, nagyon odafigyelnek mindenre, a főnökük is velük dolgozik, nem hagyja magukra őket. A gép rohadtul szenved, brutálisan kemény a talaj, amire leérnek az aljára, kb. beton keménységű. Felvettük videóra, ahogy ás a gép, a markolásoknál felemelkedik az eleje és recseg-ropog alatta a talaj :) Izgalmas :)))))
Igazából ha jó az ár, szívesen nekik adjuk az egész házra a melót...
Jövő hétfőre kiderül... (banyek... jövő héten már kezdeni kellene az alapozást... na de 3 nappal előtte szólni kell a tüzépeseknek, hogy hozhatják az anyagot... úgyhogy jövő héten még nem indul semmi... csak ha nagy mázlink van, akkor mondjuk pénteken)
> Területi képviselőt kihívni, jegyzőkönyv >> csere.
Elég jó a viszonyunk a tüzéppel, a területi képviselő az első telefonom után 10 perccel! megjelent, mivel a vezetője kicsit megugrasztotta. Sajnos ő csak az "eladom, máshoz (hivatalosan) nem értek" mókus volt, de forró dróton riszatotta a gyárat.
2 nap múlva jött felmérni a másik fickó (egyfolytában a hivatalos panaszkezelési kézikönyvet hajtogatják: 3 munkanapon belül megnézik, 8 munkanapon belül döntenek).
Aznap délután hívott, próbált alkudozni (küldenek 10 raklappal), amit nem fogadtam el, de elég határozottan. Pár perc múlva hívott a gyár igazgatója, aki 50%-al megtoldotta az ajánlatát, de akkor ezt sem kértem.
Most nagyjából ott tartunk, hogy egy részét újraküldik, hogy ne akadjon meg az építkezés, a többit meg menet közben lefocizzuk.
Természetesen arról hallani sem akar, hogy a téglát leválogassák, a törött cuccot elszállítsák, az eddig felmerült többletköltségeinket megtérítsék (kőművesek plusz díja, az utánajárkálásról nem is beszélve), attól pedig végképp elzárkózott, hogy bármiféle megfelelősségről szóló papírt aláírjon (ott a megfelelősségi tanúsítvány - hajtogatta). Magyarul nem vállalja a felelősséget az általunk átválogatott téglákért.
Az én ajánlatom a következő volt: leválogatjuk a téglát, ami használható azt beépítjük, a maradékot leszállítja, a leválogatásnak és a törmelék elszállításának költségét pedig állja.
Ettől határozottan elzárkózótt "a gyárkaput nem ilyen állapotban hagyta el" - mondta.
Ügyvéd természetesen már be is fűzte az A4-est, viszont kellene egy kis szakmai hátszél.
Természetesen az anyacégnek is írunk szívhezszóló levelet.
> Egyik havernál segitettem falazni, ő összeragasztgatta purhabbal a téglákat :D
Gratulálok. ;)
Én 1 raklapot leválogattam, az is elég meló volt. 7 "ép" (csak a sarka van leütve), kb. 15 olyan, amit mondjuk felesnek vagy háromnegyedesnek lehet használni, a többi max. törmeléknek jó az 50-ből.
És ez is csak szemre ment, ki tudja ~250 kg terhelésnél mi marad belőle.
> (sajnos én nem tudok komoly tanácsot adni, mert ez mindenképpen jogi szarság :/)
Ezzel nincs gond, legrosszabb esetben betolom az egészet a kert végébe, hozatok megbízhatóbb forrásból rendes anyagot amivel folyik tovább az építkezés (a tégla ára kb. az összköltség 3%-a), aztán majd x év múlva kamatostól leverik a hunyón.
Egy egyelőre meg nem nevezett gyártó meg nem nevezett téglájából rendeltem egy házra valót. Az egy dolog, hogy mire hozzám került nagy része ropivá vált (szállítás vagy szállítás+anyaghiba?) következtáben (volt olyan raklap, amelyben 7! darab volt "fogjuk rá" ép az 50-ből), viszont ami szerintem már gyártáskor keletkezett az a következő repedés:
Ez a téglák kb. 80-90%-ában megtalálható, legalább a feléig, néhol 3/4-ig végigfut. Egy részükben 2-3 ilyen repedés is van.
Mészkukac is van benne rendesen.
Gumikalapáccsal ráütöttek, és ez lett az eredmény:
Szerintetek ezt nyugodt szívvel be lehet építeni...?
Természetesen megy a műsor folyamatosan a gyártóval, csak az idő sürget, és emiatt próbálom a leggyorsabb megoldást megtalálni. Merre induljak el, az ÉMI felé?
A hőszigetelések topicba tettem pár képet a szilikát állapotáról... ha nem számít szemetelésnek, megmutatom őket itt is, talán itt-is, ott is más emberek írogatnak.
Itt van néhány kép a falról, tehát a lényeg, hogy kitaláljam hétfőig, hogy vakolat menjen először, majd arra a 10cm EPS (dűbellel, ragasztóval), vagy csak simán, elővakolás nélkül menjen fel a szigetelés. (olcsóbb lesz az egyébként drágább ragasztó önmagában, mint a vakoláshoz használatos cement, mész, homok, napibér)
A mi házunk is hasonló, csak az oszlopoknál egyenesre vágták a téglát. Talán jobb lett volna, ha kötésben van a téglával. A statikus viszont semmit nem szólt amikor látta. Terv szerint van. A sarkokat 30 cm el lehet tolni. Egy oszlop maradt a sarkon, mert ott 2 ablak is van és a 30cm eltolás az ablakban lett volna. A többit eltolták, mert nehezebb falazni.
Ez állítólag azért van, mert a habarcs húzásra semmit nem tart. Az oszlopok összefogják a koszorút vagy födémet az alappal. Földrengés biztos az épület. Most csinálták meg az oszlopokat, és a monolit áthidalásokat. Úgy néz ki a ház mint egy sündisznó. A vibrálás miatt a garázs oldali fal meg lett rendesen támasztva, hogy ne mozduljon el. Az a rész az egri vár ostromára emlékeztet! :)
Ő állította, hogy nem lell vakoni a falat hőszigetelés előtt . valóban az új modern un. vékonyvakolatos vékony fugás modern falazatoknál, de nem minden fal ilyen. Hol van habarcs a fugában, hol nincs , főleg a függőleges fugák az üresek !!
Szerintem félreérted. Ami a falak légáteresztését illeti, nagyon régen én is meglepődtem, mikor egy dryvitozott falon belül leverték a vakolatot egy kis részen és szeles időben a téglafúgánál az öngyujtó lángja eldőlt. Csak érzékeltetés képpen egy átlagos szeles időben egy 25 cm kisméretű tégla vakolatlan falon óránként 3-4 m3/m2 levegő tud átmenni. 3 cm vakolat légáteresztési ellenállása kb. azonos a 38-as km. faléval. A gázbeton és pl. a PT tégla sokkal rosszabb.
A tapasztalat az, hogy a hőszigetelés glettelésén és a szinezésen a légellenállástól függő levegőn kívül az alig észrevehető hiányosságokon (főleg szerkezeti csatlakozásoknál, áttöréseknél) - ez igazából nem rőható fel a kőművesnek - szeles időben jelentős levegő jut be. Ez a falak hézagain - főleg függőleges tömítetlen fúgák - bejut a falba és télen jelentősen lehűti azt. Ezért mondta, hogy a hőszigetelés hatásfoka akár 30 %-kal is csökknehet, tehát nem a vakolat vastagsága a lényeg.
Másik, ami miatt érdemes vakolni, az az, hogy a fal és a hőszigetelés közötti légrétegben a hővezetésen és a sugárzó hőcsrén kívül konvekció is ki tud alakulni, ami megint rontja a fal szigetlését. Ezért kell az EPS táblákat a kerületük mentén is folyamatosan ragasztani (meg a tűzoltó miatt), hogy függőleges irényban a légrés minél rövidebb legyen, így csökken a konvekció. A konvekciót az is csökkenti, ha a légrés minél vékonyabb, ez meg akkor érhető el, ha a ragasztó fogadófelülete minél egyenletesebb, ezért is jó egy sík vakolat Az is szempont, hogy egy minimális ragasztó vastagság felett a ragasztási szilárdság a ragasztó vastagságával fordítottan arányos, így a tartósság miatt is érdemes vékonyan ragasztani, meg a nem olcsó a vakolat, ha nagyon egyenletlen a fal, a ragasztó kerülhet annyiba, mint a vakolat, de ha nem is éri el, más a minőség. Aztán még a geometriai hőhidaknál kialakulható penészesedésről nem is beszéltem.
Nekem ez a tapasztalatom és véleményem, aki akarja elfogadja, aki nem az nem, én csak segítő szándékkal írom.
Szia.Érdekes amiket írsz vagy csak én nem értem.Épülne a házad amire gondolom megvan az engedély,de nincs kiviteleződ?!Ha van akkor neki nincs kőművese?Az alapot más csinálja mint a falat?vagy a pincét?Bocs nem olvastam minden írásod,csak ez így nekem furi.Mi is kivitelezők vagyunk,de minden szakterületre megvan az emberünk,nem a megrendelő rohangál utána.
Ezek szerint vakolással 30 %-ot javul a hőszigetelés, ha a vakolat vastagságával megegyező polisztirolt ragasztok fel akkor 60%-ak javul? ami általában 2 cm vakolatot jelent
Ki miondta, hogy 1,5 cm ? Amúgy a külső tömító vakolás, nagyságrendet javít a tömörségen, a hab ragasztás meg sz@rt sem ér, de ne hidd el és nem is akarlak meggyőzni, én már mértem néhány ilyen falat.
Azért kell vakolni a gázszilikátot, mert igen nagy a légáteresztése - ez igaz általában más tégla falakra is- vakolat nélkül, még akkor is, ha belül vakolt. Vakolás nélkül a szigetelés hatékonysága akár 30 %-ot is csökkenhet. (lehet, hogy meglepő, de még a tömör téglafalnak is van mérhető légáteresztése)
Dryvit előtt felesleges vakolni. Ha nagyon durva a felület, akkor kicsit ugyan több ragasztó fogy, de az még mindig olcsóbb lesz mint a vakolás anyagdíja (s akkor a munkadíj sehol).
Falra a lap szélét körbe meg kell kenni, és középre két "pöttyöt". (Föld alá kerülőnél máshogy van)
Elég jó leírások vannak a felragasztásról, keress rá.
Gáz-szilikát falazatot ajánljátok-e vakolni (és ha igen, milyen vastagon?), mielőtt a 10cm EPS felkerülne?
Kőműves szerint felesleges, én viszont attól tartok, árban nagyon nem lesz majd mindegy, hogy ragasztóval kell kijavítani minden egyenetlenséget a falban...
Hogy megy manapság a nikecell felragasztása? (dűbelezni is szeretném egyébként?)
Egy lapra tesznek 5-6 ragasztó"pöttyöt", vagy az egész lapot lekenik?
Egyre izgalmasabb az építkezésünk :) Épp azon filóztam, hogy másoknál is így megy-e, hogy eldöntik, hogy jövő héten már épül a ház, aztán majd csak lesz aki megcsinálja... csak mert nálunk így megy :)
Hirtelen az ölünkbe pottyant valaki aki megcsinálja az alaperősítést - ráadásul annak a vállalkozónak a személyében, aki a pincét és a betont fogja ásni. Praktikus. Holnap reggel kezdi :)
A kőműves viszont még mindig izgalmas kérdés. Az öcsém kivitelezője végül kihátrált a dologból, mert nem lesz rá ideje. Hurrá. Ezt egy hete is mondhatta volna. Na mindegy, közben két másik vállalkozó is elkezdett dolgozni az ajánlaton.
Az egyik már dolgozott a szüleimnek, korrekt fajta, ráasásul nagyon olcsó, korrekt ajánlat várható. Jövő héttől szabad. Csak nem tudom, hogy ő-e a mi emberünk. (egyébként bírjuk a fazont, tényleg korrekt, csak nem tudom... adjon egy árat és meglátjuk)
A másik meg az alaperősítős muki. Vele elég sokat beszélgettem ma, nagyon tetszik a hozzáállása, pontosan érkezik, ha késik, azonnal telefonál, tartja amit ígér, nem okoskodik, hajlandó fővesztés terhe mellett kiviteli terv alapján dolgozni, hajlandó együttműködni az építésszel és természetesnek veszi, hogy ha elszúr valamit, akkor azt KömKel majd szépen visszabontatja vele :) Az árát még nem tudom, szerintem drágább lesz mint a másik. Most ő is szabad és boldogan megépítené a házunkat. Ráadásul már most leszögezte, hogy ha túl magas lesz az ár amit mond, üljünk le, azonnal lefarag belőle.
Az a kőműves aki visszamondta mindenesetre megígérte, hogy azért elküldi a beárazott kiírást, hogy legyen egy referenciaajánlatunk, amivel a többi kőműves árait összehasonlíthatjuk. Na ez praktikus lesz... HA küldi... (jó, a vége megvan, azt kiszedtem belőle a telefonban... az kb. annyi, mint amennyire számítottunk, ő vitte volna a melót, ha nem mondja vissza)
Na szóval jövő héten kezdünk, és addigra tutira lesz kőművesünk... majd csak az ölünkbe pottyan az igazi :)))))
(viszont csak olyan kőművest bíznánk meg, akit szakmabeli ismerős ajánl - még a sima haveri ajánlás is kevés ebben az esetben, egy fórumos reklám pedig pláne...)
(jajj és a nap poénja... kőműves, aki tényleg csak azért volt az esélyesek között, mert az összes szakmabeli haver őt ajánlotta mert olcsó és jó ... na szóval meglátta a kiírást anno és nem tudott vele mit kezdeni - erre ma hív egy ismeretlen fószer, hogy a kérdéses kőműves adta meg a számunkat, előtte a kiírás, akkor ő elvállalná a munkát. Mivaaaan???? Na szóval vicces...)
Ja, és le kell szednünk vagy 50 kiló meggyet, mert a gépek le fogják verni ... úgyhogy a napokban még lekvárt is főzünk, ha már egyszer ennyire unatkozunk :)
Nalunk is siman vannak kocsibeallok kozvetlenul a kapu/kerites mellett. Lehet, hogy csak en parazom tul ezt a dolgot. De annyira azert nincs szuksegem a fedett beallora, hogy kockaztassak egy lehetseges buntetest. Sose lehet tudni, mikor gondolnak egyet a hivatalban, es buntetnek vegig mindenkit...
Sziasztok, egy ideje mar gondolkozok a kovetkezo probleman (azt hiszem, itt is kerdezgettem mar)... Szeretnek egy kocsibeallot csinalni a haz melle, csak az a problema, hogy nincs meg a megfelelo tavolsag a telekhatartol (gyakorlatilag kozvetlenul a kerites melle kerulne. Viszont ugy tudom, hogy vannak olyan kerti epitmenyek, amire nem vonatkozik ez a tilalom. Viszont a jogszabalyok tizszeri vegigolvasasa utan sem tudom eldonteni, hogy amit kitalaltam, az megvalosithato-e legalisan, vagy sem. A lenyeg, hogy csinalnek egy pergolat, ami egyik oldalon a szarufakhoz csatlakozna, masik oldalon pedig oszlopokon allna (a kerites mellett), a tetejen lenne valami kitekerheto/visszahuzhato napellenzo fele (vagy barmi egyeb mobil megoldas), amit mondjuk telen kitekernek, igy vedve lenne az auto. A kerdesem tehat hogy ez igy mennyire lenne szabalyos, belekothetnek-e a hatosagok? Esetleg ha valakinek van valami jo otlete, azt is szivesen veszem.
Ja, az le is maradt, 325cm 27e volt a három. Megrendelte a kőműves, be is rakta a statikus meg ki is szedette. A terveken monolit áthidalás volt, nem nézte meg a födémtervet.
Lehet, hogy nem érni meg eladni, de én mit csináljak belőle? Nekünk nem kell.
A fallal kapcsolatban viszont lenne kérdésem. A vízszigetelés szerinted muszáj? Én arra gondoltam (persze tudom, kezdő vagyok), hogy bizonyos időközönként réseket hagynék a falban, éppen azért, hogy a víz el tudjon folyni. Vagy amúgy van olyan fekete fóliám, ami kb fél méter széles, azt is körbe tudnám tenni, hogy a vies talaj ne érje a téglákat. A magaságyás amúgy a kert végében lenne, szóval nem lenne levakolva, szóval nem zavarna, ha nem úgy nézne ki mint egy angol téglaház.
Üdv, Schubert Zoli vagyok!
Én szívesen segítenék kivitelezni a dolgot! (többek között ezzel is foglalkozom) És elég olcsón is dolgozok, mivel én annak a híve vagyok hogy "pénzt csak jó, és pontos munkával lehet keresni!" (bár sokan ezt nem így gondolják!). Ha kérdésed lenne hívj: 06203737226
Nagyon oda kell figyelni a vásárláskor, sok villanyszerelő boltban eladnak fali lámpát padlóhoz, a padlósnak, finomabb a peremkiképzése,és vastagabb az üvege. Bel térre ahol mezítláb jársz mindenféleképpen LEDest vegyél. Még nem késtél el a beszereléssel , bár függ attól. hogy földszint vagy emelet, ha emelet monolit vagy valami más…. Ha fürdőbe szereled, mindenképpen FI relén legyen. Ne vegyél gagyit mert azok beáznak.
hát, nálam eddig 3-ból 1 az arány... (még mindig nincs itt az árajánlat... holnap reggel megint hívom... pedig tényleg csak KömKel tutibiztos táblázatát kellene kitöltenie)...
mondjuk aki holnap jön az alapmegerősítés miatt, megbízható nagyon (ma hívtam, holnap tutira ott lesz), csak anno nem voltam 100%-ig elégedett a munkájával - bár ott nem mi voltunk az építtetők, ha mi lettünk volna, lehet, hogy pontosabb instrukciók mellett minden OK lett volna (nem volt SILKAvágójuk, ezért ytongot raktak a féltéglák helyére a garázsban - speciel pont a garázsajtó mellé, úgyhogy eltelt egy kis időbe amíg a garázskaput megbízhatóan rögzítettük - jó, 2 éve még azt se tudtuk, mi a SILKA, csak kaptunk egy teherautónyit fuvardíjért)
... Viszont korrektnek korrekt volt, nem is próbált átverni, másodpercre pontosan érkezett és az ára is OK volt, az embereit is szépen hajtotta...
Ha az összes kidől, lehet, hogy ő viszi az egészet... (mondta, hogy most teljesen szabad) - de ha lehet, akkor inkább nem :)
... szivat minket az alaperősítős muki. Lényegében kukáztuk, úgy felcs***te az agyunkat (azért lényegében, mert még nem közöltük vele... azért még tartjuk vésztartaléknak... ). Ma kellett volna kezdenie, erre hívjuk és mondja, hogy jajj, nem tudja, talán jövő héten, majd szépen összeszedegeti a csapatocskát stb. 4 gépéből 3 áll! Nincs semmi munkája. Elmegy a búsba. Majdnem 1 hónapja alkudozunk vele, 2 hét kellett az árajánlathoz (ami egy sima köbméterenkénti ár volt, semmi különleges kalkuláció! Mi kiásatjuk a cuccot, ő befújja a betont). Fixen tudta, hogy most kell majd kezdeni, csak rá vár az alapásó gépes csapat. Ő meg vakarózik és azt várja, hogy könyörögjünk neki. Hihetetlen.
Most ott tartunk, hogy holnap jön az a kivitelező, aki anno a szüleimnél épített valamit, ad ő is egy ajánlatot az alaperősítésre - ha túl sokat kér, mi csináljuk SK.
Ettől mondjuk parázok rendesen. Bár mindenki állítja, hogy nem nagy cucc, jó kötött a talaj, ez nekünk extra jól jön.
Azért péntekig még dönthetünk, csak egyszerűen nem tudok megbízni az alaperősítős mukiban, hogy nem dől ki valami baromságra hivatkozva munka közben és hagy ki mondjuk emiatt egy hetet. Hiába is állítják, hogy ha már dolgozik, akkor jó munkát végez. Fene hisz neki ilyen kezdet után. Ráadásul brutálisan drága.
Lehet, hogy inkább az egész építkezést átütemezzük. Már folyamatban van a fakivágási engedély, csütörtökön kijönnek megnézni, valszeg már aznap a kezünkben lesz az engedély, akkor kivágjuk a fát és mehet a nappali építése... aztán ha jó az alap, a túloldalon a pincézés. Egyszer csak elkészülünk.
A kőműves ajánlatát mondjuk reggel óta várom, akkor megint felhívtam, biztosra ígérte... délutánra ... 18:00 már délután?
Jajjjj... ebben az országban senki sem szeret dolgozni és pénzt keresni??????????????????
Gyapottal nagyon nehéz dolgozni, mert sérülékeny. Ha már le van rakva, csak pallóval szabad rálépni (amit nehéz lesz mindenkivel betartatni), és azzal is csak mérsékelt forgalom javasolt.
A szakik majd elmondják, mit lehet és mit nem, de a tapasztalatom azt mutatja, ha a padlófűtéses aljzatban nem várod ki a kötési időket és nem az előírás szerint hajtod végre a felfűtést, rápacsálsz, és javítani sem lesz olcsó! Ha nem vársz és elrepedezget a kivitelező szét fogja tárni a kezét, és igaza lesz.
Gyapotot padlóba? Legfeljebb az emeleten, a hangcsillapító fajtát. 4 cm az nem sok, nekem még egy 100 éves házban is befért 6. Nem lehet egy kicsit lejebb ásni?
Vízszigetelést foltoztasd, de a foltok jó nagyok legyenek !
A hőszigetelésre : azok az ajtók nem túl drágák ? mi lenne ha azok aljából levágnátok 3-4 cm és már férne is a több hőszigetelés ha csak az az akadály !
kis frissítés, meglévő épület, aljzat felverve, padlófűtés lesz.
vízszig, 4cm hőszig, 6cm esztrich, 1,5cm ragasztó+burkolat az egyik verzió =115mm
vízszig, austrotherm paf lemez 30+27, 4cm esztrich, 1,5cm ragasztó+burkolat a másik. =112mm
a paf lemez elsőre drága, de nem kell háló és kevesebb esztrich is kell...
bontásnál kértem, hogy a hálót mentsük meg, hátha. kiszedték, itt ott kicsit görbe, ez még jó lehet? vagy ennyire ne legyek skót? :)
sikerült a víszigetelést is jó pár helyen megsérteni, azt foltoztassam, vagy inkább menjen az új?
a kivitelező most 4 cm nobasil ptn kőzetgyapotot ajánl a leendő padlómba a 100as lépésálló eps helyett.
erről vélemény?
ütemterv alapján kb 2,5 hét után már burkolnának. ebbe nem is tudom hogy fér bele a felfűtés... :S
elkezdtem nézni a gyorskötő esztricheket, Rita te melyiket nézted? én keracemet számoltam, és ha igaz hogy 5 nap után 2% körüli nedvességtartalom van és nem fog zsugorodni, akkor lehet benevezek rá. (nagyon drága padlólapot tervezünk)
közben számolom újra a rétegrendet, 4cm homlokzati hőszigetelés volt bent :)
felette az esztrich burkolattal együtt 52mm, összesen 92mm. 40mm tudok felfelé jönni, az összesen 132mm
Padlóba építhető spotlámpákkral kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
Lehet, hogy már későn gondolkodom rajta, de az aljzatbeton kész van, már csak a burkolás van hátra. (elvileg ha muszáj, még mindig nem késő megvésni az aljzatbetont.
A kezdő alatt nem tudom mit értesz, ha a kőműves szakmát, akkor valóban az vagyok :) Ezért jöttem kérdezni ;)
Magas ágyást (többek között) azért szeretnék csinálni, hogy azt jó minőségű földdel/komposzttal tölthessem fel. 15 cm semmire se elég, szegélyt meg minek csináljak. Amiket ültetnék bele, azoknak kell legalább egy ásónyi mély föld, ezért akarnék vagy 40 cm magasat.
A komposztáló 4-ik oldala fadeszkákból lenne, hogy könnyen lehessen hozzáférni a földhöz. A lenne egy négyzet alakú "tető nélküli házam", abba csak felülről tudnék pakolni, és kiszedni is, pedig az érett komposzt alulról készül.
(Amúgy Te láttál már téglából magas ágyást, komposztálót? :))
De ne ágyást csinálj belőle hanem ágyás szegélyt !
És elég annak az ágyásnak kb. 15 cm kiemelés. Tehát a téglákat 10 cm -re beásod a földbe szorosan egymás mellé rakva a 25 cm -es rész legyen a függőleges , így habarcsolni se igen kell.
Aztán ezt a keretet feltöltöd földdel és kész az ágyás lehet veteményezni benne.
A másik projekt a komposztáló- Na itt elben kéne egy pici lap, de nem feltétlenül kell.
A lényeg ennél a téglák kötésbe rakása , habarcs nélkül is elmén, de sokkal jobb habarccsal.
és miért 3 oldalú, jobb lenne a téglány pl. négyzet alakú 1 m -es oldalakkal. Ha van 200 téglád nagyjából ki is jön szüken egy m3-es komposztáló. Az hogy nem túl szép nem tesz semmit meg kell a maltermaradványoktól tísztítani.
Ez régi tégláknál megy ( erős a tégla szar a vakolat ) -
az újszerű tégláknál nem igen megy ( szar a tégla erős a vakolat ).
Így a 4 0 évnél fiatalabb bontott téglák már tényleg csak a sittre valók - nem éri meg bajlódni vele. Bezzeg a monarchia beli kézi téglák, azok igen !!
Az új szerű téglák ágyás szegélynél pl. eccerűen szétfagyhatnak.
Van jó pár raklapnyi régi kisméretű bontott téglám, nem túl szép állapotban. Arra gondoltam, hogy a kert végébe csinálok belőle magas ágyásokat. Nem lennének nagyon magas, csak vagy 40 cm. Illetve gondolkozom egy 3 oldalú komposztálón is, ami mondjuk 1 m magas oldalakkal bírna.
Még sosem falaztam, szóval érdeklődnék, hogy kell-e ennek vajon valami alap, vagy egyszerűen veszek hobbi habarcsot és egymásra pakolom a téglákat? :)
5 és 7 cm között fog mozogni. (A ház jelenlegi padlószintje nem egyenes, egy-két centi eltérés van közte, erre fektetjük a 18 centi lépésállót, majd erre jön a padlófűtés.)
Igen, olvastam, hogy ezeknek a cégeknek van padlófűtéshez szükséges adalékszere, az érdekelne, hogy a gyakorlati tapasztalatok alapján van-e közöttük eltérés? Vagy akármelyikkel van-e bárminemű élményed?:-) Mitől óvakodjak, melyiket ajánlod?
Köszi, bár azt olvastam, hogy az esztrichnek épp az az előnye a hagyományos betonnal szemben, hogy jobban vezeti a hőt. Véleményed szerint ez csak a sóder szemcseméretén múlik?
Koszi a linkeket, megmondom oszinten, eszembe sem jutott, hogy a Katalogusok az tulajdonkeppen beepitesi utmutatokat takar, igy ra sem kattintottam. :)
Maradok szerintem a pur habnal, az ugyis van otthon.
A nappalink es az eloszoba koze szeretnek gipszkartonbol egy ajtonyilast epiteni. Nagyon kis szakasz az egesz, kb. 50cm fal lenne + az ajtonyilas folotti resz (ajto nem lesz). Soha nem gipszkartonoztam meg, de megprobalkoznek vele. :) Volt itt elvileg belinkelve rigipsz utmutato, de nekem nem sikerult megtalalni az oldalon. Hol keressem?
Aztan van egy olyan problema, hogy padlofutesunk van, es fogalmam sincs, pontosan hol mennek a csovek. Hogyan tudnam ugy a padlohoz rogziteni ezt a kis fel meteres falat, hogy nem bantsam a padlofutest? Arra gondoltam, hogy csak 1-2centit furnek bele a padloba, tehat szinte csak a jarolapba, es rovid csavarral rogzitenem, + esetleg valamilyen ragasztoval (sziloval). Jo lenne igy?
nálunk két szint, csak padlófűtés. 240m2, ebből 20-at én csináltam. Nem kell spéci beton, de minőségi cement, nem kispórolt anyagok. A kavicsot amit használnak, apróbb szemű kell.
És SZIGORÚAN megvárni a burkolással a teljes száradást, majd a burkolatot és ragasztót is kivárni (30-30 nap) és csak utána próbafűteni. Az első felfűtésre vannak szabályok
:)))))))) ..... vazze... ki sem néztem volna belőle.... aztaderohadtjóltartjamagát :))))))))))
Nem kő kő valakinek? Vagy kulékavics... vagy kavicsosföld... vagymi. Átszitálva sódernek is jó... (mi speciel át fogunk belőle szitálni egy csomót, plusz én több talicskányi követ külön kiválogatok a kertbe járdahelyettesítőnek... amiket eddig találtunk gyönyörűek, ha végig ilyenek lesznek, egész héten csak válogatni fogok... )
khm... mit gondolsz, miért döntöttünk úgy, hogy KELL egy kiviteli terv?
(ahány mester, annyi megoldás ... most is, akit mi meg szeretnénk bízni, szólt, hogy ugye tudjuk, hogy az építész rossz kiírást adott, mert elfelejtette összekötni a régi házat az újjal, kimaradtak ezek a tételek a kiírásból. Mondtam neki, hogy tudjuk, direkt volt és kb. laikusként elmondtam neki, miért és hogyan. Ja, az más ...)
Egyébként úgy tűnik, hogy a kérdéses és kiszemelt mester csak beszuszakol minket valahogy, most csinálja a kiírást... most jön a szurkolás, hogy megfizethető legyen... (akkor is őt választjuk, ha sokkal drágább, mint a másik jelölt - feltéve, hogy még belefér a keretbe)
De nyilván a költségvetés kiírásából látszott, hogy te komolyan odafigyelsz a dolgokra és ebből nekik lehet még problémájuk. Így a kisebb ellenállás felé mentek el...
Most őszintén... Van a költségvetési kiirásotokban (az eddigiben) 10-12 féle munkanem, ami ismétlődik eltérő mennyiségekkel. Beirja a munkadijat m2-re, m3-re vetitve, és a többit összeszorozza, összeadja a gép.
Ha ezt nem képes egy vállalkozó 1 óra alatt korrektül beárazni, akkor adja vissza inkább a szakmáját, és menjen el közmunkásnak...
Akkor is, ha azért NEM BIZTOSAN övé a munka, mert eddig képtelen volt árajánlatot küldeni ami alapján az ember eldönthette volna, hogy belefér-e a keretünkbe?
Volt valami kavar annó, hogy a 25-ös PTH téglának nincs engedélye önálló tartófalként való használatra, nem is nagyon látom sehol, hogy ebből építkeznének. Vagy valami félreértés áll mögötte és simán lehet belőle házat építeni?
hát... ja.... mindegy, felhívtam az öcsém, hogy kerítsen nekem egy másik megbízható kőművest. Mondta, hogy tutira talál, de jó nehéz lesz... Mindenesetre holnap beszél a kiszemelttel, mert a másik projekt ami miatt dobott minket, annyira azért nem nagy, hogy ne tudná a kettőt párhuzamosan vinni...
Holnap remélem okosabbak leszünk... csak az zavar, hogy itt vesztegetik az értékes időnket.
A PTH-25 téglának olyan a mintázata, hogy a falra merőlegesen akár 5cm-es üreget is érhet a fúrás.
Adott dűbelméret, szigetelés és ragasztóvastagság mellett előállhat olyan szerencsétlen helyzet, hogy a dűbel szétnyíló része pont ebbe az üregbe esik, és nem fog semmit.
Vagy nagyon pontosan kell megválasztani a dűbelméretet, hogy tégla külső falában szoruljon meg, vagy olyan dűbelt kell használni, ami hosszan nyílik szét.
Visszamenőleg olvasgattam a tetőablakokról itt a topikban. Nem tudom eldönteni, hogy a Velux megéri-e a dupla árat a Schindlerhez képest? Mindkettőről találtam negatív és pozitív véleményt is. A Schindlerbe lehet 3 rétegű üveget is rendelni. A Veluxnál ilyent nem láttam.
Sajnos ilyen a legtöbb kőműves. Nagyon ki kell fogni a jó, és becsületes szakikat! Sok idő megtalálni az embert, akik azonnal tudnak jönni azok általában a kutyaütők, vagy a lehúzósok. Tavaly mi is hasonló cipőben jártunk, a mostani emberük már be van táblázva év végéig. De az régi öreg szakink anno már februárban le volt foglalva 3-4 új építésű házra. Olcsó, tisztességes, és nagyon jó szaki volt.
banyeeeeeek... ma mindkét kőművesünk lemondta a munkát... merthogy bejött valami nagyobb... mindez úgy, hogy még az árajánlatig sem jutottunk el. Ez röhej...
(na jó, az első mondta, hogy kb. 3 hét múlva tudna kezdeni, a második meg még filózik, mert ha jól ütemezünk, talán felszabadít annyi embert... na de ez akkor is röhej... jövő héten kezdjük az alaperősítést, ott állunk majd egy 220 m3-es gödörrel, és nincs kőműves...)
Bejárati ajtó beépítésével kapcsolatban kérnék egy kis tanácsot.
Főleg a hőszigetelési praktikákra vagyok kíváncsi, mert legutóbb linkelt valaki egy egyszerű rajzot, ahol bizony a bejárati ajtó alatt a beltér és kültér aljzatbetont összekötő részen, a küszöb alatt is volt szigetelés.
A küszöbnek jelenleg egy kb. 3-4 cm mély, 10 cm széles rés van hagyva az aljzatban. A beltérben lépésálló nikecell (5cm) a bejárati ajtóig tart, kívül a teraszon viszont nincs semmi, csak a csupasz beton. (gondolom már ez is hiba, legalább a bejárat előtt legalább fél méterre ki lehetett volna húzni a lépésállót és a küszöb alatt pedig rendes lábazati szigetelést lehúzni, így a belső falat különbálasztva a kültértől, még akkor is, ha ott kintről a lépcső kb. méteres feltöltése, efölött pedig 10cm-es betonja fut ki.)
Hőszigetelt fal - zsalukő kerítés találkozása esetén mi a jó megoldás? A hőszigetelés hálózva-glettelve már adott, ehhez kellene kapcsolódni a kerítésnek. A cél az lenne, hogy majdan egyben lenne nemesvakolva a kerítés és a fal és esztétikaliag jó legyen a végeredmény - ergo a repedéseket kellene elkerülni, ami szerintem szinte lehetetlen, úgyhogy a repedések irányítása és megfelelő eltakarása is jó megoldás lehet.
1. Összevasalás: a hőszigetelésen át a falba betonvasakat fúrni, ami nem nagyon szimpatikus, mert hőhid is, másrészről sajnálnám a hőszigetelést és a falat is kilyugasztgatni, ráadásul még úgy sem biztos, hogy nem reped el.
2. A zsaluköveket simán nekinyomni a fali hőszigetelésnek és összehálózni a fallal, esetleg a negatív sarokba valami ellentett élvédőt még betenni.
3. Valamiféle dilatációt berakni a fal és a kerítés közé, pl 2cm EPS30-at, amit direkt dilatációra használnak. Bár itt további kérdés, hogy ha a végeredményben egyben akarjuk nemesvakolni, akkor a háttérben hiába dilatál, a nemesvakolat rész el fog repedni.
Állítólag van glett és festék is ami már használható ilyen felületre ( a festőm szerint). Akkor maradjon az egykomponensű szárító vakolat? Ne ragaszkodjak a terranova-hoz? Holnapig döntenem kell.
Én nem a szerelő betonba raknám a csövezést, hanem a nikecel közé. A nikecelre meg a csövekre jön a térháló, és arra 5 cm aljzatbeton. Biztos nem lesz ilyen malőr, hogy kibuggyan a cső.....
Igen ez más volt, mert neki nem volt betonpumpája. Egyébként akik csinálkták nézték, hogy lehet 1-2cm-el többet kéne tenni, de aztán úgy döntöttek, hogy belefér....hát majdnem :) Egyébként laminált parketta került rá, nincs vele gond.
Szakmai segítséget kérnék. Szárító vakolatot szeretnék a falra körben alul a szobákban. mindenki Terrenova-t javasolt (Weber san L100 , L200 és L300). Sajnos ott ahol kellene nem kapni, és a kivitelező azt mondta hogy csak Kvarc szárító vakolat van. Nekem valamiért ez nem nagyon tetszik, csak egykomponensű, valahogy nem hiszem hogy ugyanazt tudja mint a terranova. Mik a tapasztalatok, van-e különbség a felsoroltak között?
Igen, nekem nagy szerencsém volt, a lehető legkorrektebb kivitelezőt sikerült megtalálni. Pontos árajánlat, telefont mindig felvette, ha nem akkor visszahívott, igényes, precíz munka. Az szerelőbetonba átlósan (22m) csak 4mm volt a szintkülönbség és a derékszög derékszög! Ha tanácstalan voltam adott ötletet, ha kértem intézte az anyagot, de nem bánta ha én szereztem be. Törökbálint és körnéykén vállalnak munkákat. Halmi és társa Kft.
2. kőműves: még nem válaszolt, de tudjuk, hogy nagyon kéne neki a meló - viszont fingja nincs a Silkáról, így csak végső esetben kapná meg ő a melót - de válaszolni ő sem akar valahogy
3. kőműves: várunk, malmozunk... ő azért tetszene, mert ha nálunk elszúr valamit, egy másik melót tutira elbukik, plusz a tesóm se szerez neki több munkát ...
Az alaperősítős mukiról meg tudjuk, hogy 4 gépéből 3 munka nélkül áll - erre xarik rá, hogy leüljön velünk...
Komolyan mondom, az egész építőipart le kéne dózerolni és sóval behinteni a helyét...
Magyarország így szeretlek. A harmadik kőműves / kivitelező szívat meg, próbál hülyének nézni, de kezdem unni őket, be fogok gorombulni azt hiszem. Az egyik lelépett fél munkánál, mert megy külföldre (sajnos kifizettem, már bánom). Egy másik ígérte hogy jön, 100%-ra, sokszori telefonálgatás után is. Leutaztam 200km-ert és azóta nem vette fel a telefont, majd 1 nap után írt sms-t hogy mégsem tud jönni. Akkor egy hétig ott kellett lennem mire találtam valakit, pontosabban 3 kivitelezőt is, az egyik azonnal kiesett mert komolytalan volt. Az egyiknek volt referenciája, a szemben lévő házakat is csinálta. Már találkoztam is vele előtte. Odajött, adott ajánlatot. Jött egy másik is aki szintén adott egy drágább ajánlatot, de senki sem ismeri ott és nem tudok semmiről amit ő csinált. (a duma és szakmaiság hatalmas mesével jön mindkettőjüktől - adják a profit csak kár hogy nem ők dolgoznak hanem kőművesek akikről viszont semmit sem tudok)
A félig ismeretség miatt azt választottam aki szemben már dolgozott (és olcsóbbnak is tűnt). 4-szer megkérdeztem hogy 100%-ra jön-e mert a gyorsaság a legfontosabb nekem. Mindent megígért, pénteken ott lesznek. (max 1-2 nap csúszás ha rossz az idő)
A másik kivitelezőt ( plusz egy harmadikat aki komolytalan volt) lemondtam természetesen. Csütörtökig nem tudtam felhívni sem a kiválasztottat- nem vette fel a telefont, akkor pedig közölte hogy csúszik, és keddig nem tud jönni, de a kedd 100%. Akkor már ingerültebb lettem, főleg hogy kiderült, ha borús az ég vagy esik, akkor a kedd sem biztos. Na vasárnap óta egyik telefonját sem veszi fel, emailra nem válaszol, a munkahelyén letagadtatja magát. Így már 2 hetet csúszok majd miatta. Na ez a stílus megy arra (Balaton déli csücske). Ha nem jelentkezik akkor ideírom majd a nevüket is, hogy lehessen okulni, hogy milyen gerinctelen hazudós férgek ezek a "vállalkozók". Egyszerűen nem hiszem hogy normális áron nincs ember a környéken. (jelenleg semmilyen sincs, mindenki tele van munkával)
Mit csináljak velük? Talán hétvégére tud jönni az akit lemondtam, de ez plusz egy hetembe került.
Gusztustalan hazudozók, mindent ígérnek, mindent vállalnak, a kivitelezések minősége pedig sz@r, trehány. Van normális mester aki odafigyel a munkájára és betartja amit ígér? Itt a fórumon úgy látom vannak páran akik írnak ide, vajon rajtuk kívül találni még az országban valakit? Vagy itt már csak a selejt maradt?
köszi, szerintem nem... most ott tartunk, hogy valószínűleg a legolcsóbbat fogjuk megvenni (vagy 2200-ért vagy 2500-ért szállítással - a kék) VAGY 3300-ért egy német cuccot, garantált beszállítótól...
(szerintem a lábazatra a legolcsóbb megy, lépésállóból viszont nem merünk kockáztatni, nehogy átverjenek, így a német alternatíva fog bejátszani)
Most vettem számlásan (szállítói nyilatkozattal) 8 centis sárga (fibrostyl) xps-t 1665 Ft/tábla áron (2220 Ft/m2). Megkérdeztem neked, hogy mennyiért adnák a 10 centist. 2100 Ft/tábla (2800 Ft/m2), de ugyanennyire jön ki a 2x5 centis is. A szállítást nekem 3000 Ft-ra mondták, szerintem hozzátok ugyanennyi lenne. Ha érdekel, akkor írj e-mailt!
Bizonyos EU országok szintén nem tartják be a szabványokat! Az itt látható videóban bizony csak c20-as betont használtak, és csak 1,5t vas került a szerkezetbe! Nem is bírhatta ki a Winnetou súlyát! :D
Ezt az egyik kollégám a saját szemével látta, igaz nem magasháznál, hanem magas ipari kéménynél. Élmény beszámolójának egy kis részlete volt, akkor net még nem volt.
Monta nincs probléma, ha valaki leesik hamar eltakarítják.
ja... igazából az idő... ha rendesen megcsináljuk és kivárunk, soha sem fogjuk elkezdeni az "igazi" építkezést... hétfőn talán okosabbak leszünk...
Ma megrendeltük az anyagok legnagyobb részét:) Beton kell még, ragsztó - és megvan a félkész ház... (megvan?)
Jaaa... a tüzépes szerint a silkához nem fontos az Ytong ragasztó, elég a sima csemperagasztó is, fele annyiért... na ezen pislogtunk egy sort...
Mondtam a tüzépesnek, hogy a vakerán láttam 2500-ért 2*5 centi gagyi XPS-t (szállítás nélkül). Ha ad valami hasonlót, hasonló áron, tőlük vesszük. Végül szállítással 3000 körül ígért 10 centit... majd még írásban is küldi... mi meg kiszámoljuk, mennyi lenne a szállítás az óccsónál ... (az a baj, hogy utánfutóval ezer fuvar, így házilag nem igazán kivitelezhető)
Plusz megvan az induló 1. nm zöldtető-növényzetünk :))) Beblattyogtunk a Bhausba nézelődni (ha már arra jártunk) és épp leértékelték a meghalás-szélén álló kövinövényeket, 50Ft-ra. Amiről úgy láttuk, hogy még él, mind elhoztuk... délután szétültetjük és hajrá :) Nesze neked 7000Ft/nm-es kész növénytakaró :))) (reméljük a legjobbakat :)
Erre mondta azt egy mentőorvos ismerős, hogy ha "magasból esés" volt a hívás oka, mindig megkérdezték, hányadikról? Hét emelet a határ, afölött már nem kell sietni.
2 ellenőr egy családi ház építésénél, ha minden szakit mi szerzünk. Ha a napló hiányos akkor bünti. 500t vas és c25 beton minimum! Eközben Indiában! :D
Ha vigasztal, akkor több helyen meg tudták csinálni házilag a házi alaperősitést, nem egy nagy ördöngősség.
A probléma ott van, hogy le kell ásni a mostani terepszinttől 2,85 mélységbe, és úgy kiszedni a mostani alap alól a szakaszt. Aki ásott árkot, az tudja, hogy 1.5 felett már kurva nehéz kidobni a gödörből a földet... Az omlásveszélyről nem is beszélve, bár nagyon kötött a talaj.
Beszélek a statikussal, mert van rá egy megoldási ötletem...
fú banyek... néhány méternyi alaperősítés a pincéhez 650.000 Ft....
Á, nem dobtunk hátast... és vagy ez, vagy 2 hónap csömöszölés ami vagy összejön és jó lesz, vagy nem ...
Ja, felhívtam egy másik céget is, hogy náluk mennyi lenne a betonlövés - kapásból a duplája!!!
Plusz visszaírt egy szállító cég a körlevelemre (na jó, többen is, horror árakkal...) - marketing ötös.
Nem írtak árat. Csak annyit, hogy látták, sok cégnek írtam, így tudom, mennyit kértek a többiek - írjak valamit és megmondják, alámennek-e.
Plusz már lényegében az összes közfalat kiszedtük a házban - hihetetlenül jól néz ki a nagy tér :)))))
ha nem lenne pince, pillanatok alatt költözhetnénk... de lesz... így nem tudom mi lesz... fogalmam sincs, mennyibe fog kerülni az egész... innen szép nyerni :)))))))
Nem tudom venni akarsz-e vagy építtetni. Mi a (gyári) kandallónk alá szintén gyári porszórt fekete acéllapot tettünk a padlóra, de van üvegből is (nem praktikus, karcolódik, hamut nehéz róla takarítani). Egy szimpla lemezkandalló >100kg, komolyabbak >200kg / m2, ekkora súlyt mindennek ki kell bírnia.
Egy épített kandalló sem sokkal lehet nehezebb hiszen a tűztér nagyjából ugyanakkora súly, csak a téglák plusz, de ott meg gondolom nem 1m2 alapterületű lesz.
Jött egy kőműves - most szurkolunk, hogy jó árat mondjon, mert nagyon szimpatikus volt. A legfőbb erénye, hogy egy pillanat alatt felfogta, hogy csórók vagyunk, így a megbeszélés közben sorra mondta, miket tudunk mi megcsinálni, miben tud mellénk egy szakértő segédmunkást adni, ha nem érezzük elég biztosnak magunkat egy-egy olyan fázisnál, amit mi is meg tudunk csinálni (pl. vízszigetelés). A segédmunkást persze napi 10e-ért, bejelentve, tokkal-vonóval, szaktudással.
Úgyhogy hamarosan szakik leszünk :)))))))
Van Silka-vágója, ért is hozzá - ráadásul ha nálunk elszúr valamit, bukja az öcsémék házát :)))) Úgyhogy nem hiszem, hogy összecsapná a munkát.
Úgyhogy most izgulunk...
A betonlövős muki meg akinek hétfőn kellett volna elküldenie az ajánlatát, felszívódott... hívtuk a srácot aki ajnlotta, mondta, hogy ez ilyen, megalszik a tej a szájában - a munkája viszont tökéletes. Holnap hívogatjuk. Jövő héten kezünkben az engedély, lassan az alapokat ásnánk... erre még mindig nincsenek megerősítve az alapok...
gondolom azt fel kellene szednem, és lejárólapozni.
nem tudom mi van a laminált alatt, ha van szigetelés akkor, azt is ki kell vágnom, és kiönteni betonnal, ha nincs, akkor a szerelőbetonra mehet rá a kandalló?
A redönytokkal görcsölök, ki kell találni, hogy mi legyen. Atenád Perfekt lenne eredetileg (áthidaló helyére építhető), de mivel AEG az épület a redönytökökat ki kell tolni, a hátuljára és az aljára is menne szigetelés, hogy ne legyen hőhidas. A monolit födém zsaluzása e miatt drágább lenne kb. 80e-el.
Azon stupákolok, hogy 5cm xps-t raknék a redőnytokok fölé, a hagyomásnyos külső redőny nem lódna be az ablakba. Nem lenne hőhíd, és olcsobb is lenne.
Nem tudom, hogy lehet e vékonyan rakni, mert itt jó magason volt és gumikalapáccsal ütötték a téglát a helyére. Az M50 sokkal sűrűbb anyag. Nagyobb a szemcseméret. Nehezebb dolgozni vele. A másik, hogy el is viheti a mester a zsákokat.
Panellakás felújításkor, a fürdő-WC kabin tetejénél lévő kb 10cm-es réssel (ami gyárilag felszögezett fa lécekkel van takarva), mit lehet kezdeni? Elbontottam a kamrát, így ott nincs takarás, jobb lenne tehát az egészet kiváltani valamivel. Elektromos felújítás is lesz, az itt futó kábeleket is el kell rakni valahová (kábelcsatornába).
Hogy szokás ezt megoldani? Akkora szélésségű vezetékcsatornát feltenni? Vagy a résbe védőcsövet, és utána a rész kívülről elfalazni?
Nálunk annó kb 2x annyi fogyott, mint a gyári norma.
De nem feltétlenül a norma a rossz, a hagyományos habarcsba vastagon ágyazott téglarakás eszi sokkal jobban, mint a manapság sok helyen látott vékony ágyazat. Nem, nem a PTH Profi-ra gondolok, mert az más tészta, de sima PTH NF-et és azzal egyenértékű téglát is láttam már olyan szépen rakva, hogy szinte nem is látszott hogy van valami a téglák között. Ehhez természetesen pontos munka kell, mert sem a szerelőbetonban nem lehet sok, sem a sorok között és ilyenkor elhiszem, hogy tartható a gyári norma.
154 zsákot számoltam, de 200 fölött fogyott eddig és még nem elég. M50-es habarcs lett kiírva. Nehezebb vele dolgozni. Ez akkor a túl sűrű kategóriának felel meg? :)
Ismerős a helyzet, mert nálunk is nem rég fejeződött be a falazás. Nálunk PTH38-as a fal + 10NF válaszfal.
A kivitelezőm is mondta, hogy a gyári adat kevés. Gondolom függ a habarcs típusától is valamelyest. A mi tapasztalatunk is kb egyezik a KömKel által említettel, nálunk a szorzó olyan 1,1 körüli volt.
Sziasztok, mennyi a PTH 30-as fal habarcsigénye? Nagyon fogy nálunk a habarcs. A egyik oldanlon 19l/m2 írnak, de mi a gyakorlat? Mert nálunk ennél jóval több ment el, és még mindig kell rendelni habarcsot.
Betonjárda éleit, hogy lehet szépen lehúzni a szélezővel? Ne szakadjon, folyamatos sima csik legyen. Úgy szoktam (nem sűrűn csinálom persze), hogy szikkadás után előbb a zsalutól elválasztom kőműveskanállal, kis cementtel megszórom a tetejét de sokszor még így is felszakad, kavicsbaakad...Lehet a szélezővas sem tökéletes, nem elég nagy.
Csak egy sima ajtót keresek a szobákra és fürdőre. Ne legyen mintás, kazettás, csak sima fehérre festhető. A lényeg, legalább olyan jó legyen mint a kb 20-30 éves kiszedett ajtók, de ne 30-50e ft-ért. Sajnos nem találtam. Így marad a gerébtokos obis, amit szerintem megbánok még.
Mivel eredetileg a garázsod lakószoba lett volna, a szerelőbeton szintje tutira azonos.
Én mindenhol azonos réteget épitenék fel értelemszerűen.
Még valami eszembe jutott...
Mivel a kifelé tartó hőveszteségnél a peremtől számitott 1.5 méter számit igazán, ezért lehetne vegyesen is rakni a hőszigetelést. Peremnél körbe 1.5 méter (1.2, hogy táblaméret legyen) XPS, "belül" meg sima lépésálló EPS.
Ha elkezd dohosodni, onnan már hamar tönkremegy amúgy is, az egész csak 6-7-8 mm faforgács. Mondjuk ha meg nagyon "jön fel a víz", és van fólia, akkor meg az alatt fog tocsogni. Akkor segít a párazáró fólia, ha még nem száradt ki a beton (azt hiszem, ha úgy 3-4 hét eltelt a betonozás után kb., akkor már nem kell). Kaindl-nál pl. az van a garanciapapíron, hogy lerakás előtt meg kell mérni a beton nedvességtartalmát, úgy érvényes csak a gari.
Én nem raktam sehova fóliát, és szerintem ha már szükség van rá, akkor ott amúgy is lesz probléma a vizesedéssel, a legkisebb gondod a padló lesz.
a hiltivel én is neki tudok menni, csak félek nem csak ott lesz lyuk ahová szeretnék, nekik van vmi spec lyukfúró készülékük, amitől se a falnak se a kéménynek nem lesz baja?
Ma hívott a hölgy, végig kereste gondolom a többi asztalost is, aztán felhívott hogy mégiscsak menjek ki felmérni azt az ajtót, és megbeszélni a részleteket.
Aztán alkudozni próbált és elkezdte még mondani hogy az ár amit adtam akkor tartalmazza ugye a festést, és a kilincset meg ezt és azt is...
Lehet hogy picit félreértettem amit mondtál az is lehet hogy másként alkalmaztam mert röviden azt mondtam neki:
hölgyem tegnap egy hiányos érdeklődésre adtam önnek egy előzetes árat, úgy hogy a valós igényeit nem is ismerem. Ahhoz hogy szót értsünk és mind a ketten elégedettek legyünk az kell hogy találkozzunk és megbeszéljük az igényeket.
Az adott árajánlat egyébként egy natúr alapformájú ajtóra szólt a piacon beszerezhető legjobb anyagokból amire garanciát merek vállalni. ehhez van egy üveg ár ami az ön igényeihez fog igazodni kilincs és cím szintén az ön igényei szerint kerül rá tehát arra sem adok árajánlatot.
Amit tegnap megmondtam az alap ár, innentől minden csak önön múlik, bármit kérhet de azzal tisztában kell lenni hogy ezek növelik az árát. valamint azzal is hogy Asztalos mester vagyok és nem kofa aki alkudozik az árún.
Ön keresett meg, ön szeretne ajtót készíttetni és nem én tukmálom önre a termékemet.
Ha minőséget akar, és szépet akkor elkészítem de a munkámnak ára van. Ha olcsót szeretne akkor ott a tüzép.
Azt hittem leteszi. de nem ez történt hanem az hogy azt mondta hogy mindenképpen menjek el és beszéljük meg.
Attól félek, hogy ha nem tökéletes a szigetelésem akkor alulról dohosodni fog a parketta. Erre is jó a párazáró fólia? Valaki azt mondta azt ne tegyek alá. (nem emlékszem miért)
Persze, lehet úgy is, hogy sík legyen, de ne vízszintes, laminált alá habfólia kell, esetleg ha még nem száraz a beton, akkor párazáró fólia. Ha csak 2-3-4 évre kell, vehetsz bármilyet, akár az 1000Ft/m2-es is lehet jó. Kicsit tartósabb az a 8mm-es, meg a kopásállóságát kell nézni. De pl. egy kerekes szék, vagy egy bútor arrébbtolás megkarcolja bármelyiket, és ezeket ugye nem lehet javítani...
Voltak az obi-ban, meg más barkácsban is anno fenyő ajtók, 15-25000-ért, szerintem a faforgácshoz képest mindenképp előrelépés.
Aljzatkiegyenlítést szerettem volna csinálni, hogy minden szoba és a ház többi része egy síkban legyen. Most hogy megnéztük, sajnos a nagyobbik szobában 3cm eltérés van a két sarok között. A kivitelező azt mondta, 3cm -t nem lehet csak úgy kiönteni kiegyenlítővel, de nagyon drága sis lenne. Ahogy látom minden megoldás drága. Az baj lehet ha csak az egyenetlenségeket kisimíttatom és arra megy a laminált padló? Főleg hogy még lehet hogy pár év múlva feltörjük mert megcsináljuk alatta a szigetelést. A laminált alá mit érdemes tenni, és milyet szabad megvenni?
Átlag beltéri ajtó nyaralóba, szabvány méretben. A lényeg az lenne, hogy olcsó legyen, de használható is. Félek hogy az obis farostlemez ajtó csak olcsó, de nem használható. 10-ből 8 olyan görbe volt, hogy el sem mertem hozni. Félek hogy semmit sem fog szigetelni hangban, nem fog záródni rendesen stb. Viszont 10000ft. A következő lépcső kb 3-4x enyi, de azok sem meggyőzőek. Akárhol kerestem, mindenhol csak abba a pár típusba botlok amit 2 cég gyárt. Az egyik a Masonite a másik (szerintem rosszabb minőségű) a Delta kft. Ezeken kívül nem találtam semmit. Hol kellene keresnem?
Ha ilyen előírások vannak, akkor valszeg kapsz a közelben is. Körbenéztél helyi tüzépeken?
Nem biztos, hogy akkora nagy marhaság. Vannak az országban olyan részek, ahol komolyabb esőzések igan nagy galibát tudnak okozni. Annál nagyobb öröm meg nincs, amikor könyörögni kell a szerencsétlen tűzoltóknak, hogy jöjjenek már ide is szivattyúzni, mert viszi a víz a házat. Ez egy kicsit összetettebb probléma ennél, de a vízelvezető árkok nem véletlenül vannak.
Ezek "gagyi" városba való folyókák, nekem meg beton áteresz kell (mert közbe kiderítettem a nevét) igazi posványos magyar faluba (bocs ez is város, de nem látszik annak).
Épp most akartam tanácsolni az általam kinézett esztrich adalékot, amikor is rájöttem, hogy annak nem a 25 kg-os zsákja, hanem kilója kerül annyiba... Úgy locsoltak fel...
Pedig már a 0-8-as sóderre is megalkudtam...:-(
Pedig ezt az esztrich cuccot valahogy szeretném olcsóbban megúszni...
Ez már újabb épitésű ház, ahol a szerelőbeton a teherhordó falak alá is benyúlik, azaz kvázi egy vasbeton lemez az egész. Emiatt nagyon nem ajánlott piszkálni, hiszen szerkezeti elem, nem szimpla szerelőbeton.
(ráadásul sorház, tehát a fal melletti végigvésés tuti hogy károkat okozna a szomszéd lakásban is)
a 10cm lepesallo az plusz koltseg, de annak megvan a direkt haszna is, ezert azt nem szamolnam. viszont van meg a felszed-kihord (lehet sajatzsiron), kb 0.2m3/m2(egy kontener 20-30ezer) sitt elvitele es az uj betonozas. en nagyon megfontolnam, plane padlofutes ala.
Felületi hőmérséklet -15 fokban (fűtés nélkül persze): 17,7 C
2. verzió:
- kavicsfeltöltés 10 cm
- meglévő szerelőbeton
- GV35 bitumenes lemez visszapótolva
- XPS 3 cm
- aljzatbeton 6 cm
- burkolat+ragasztó 1.5 cm
össz vastagság: 11-12 cm
Hőátbocsátási: 0,7 W/m2K
Vonalmenti hőveszteség: 1.2 W/mK
Felületi hőmérséklet -15 fokban (fűtés nélkül persze): 17,7 C
3. verzió:
- kavicsfeltöltés 10 cm
- meglévő szerelőbeton
- GV35 bitumenes lemez visszapótolva
- lépésálló EPS 4 cm
- aljzatbeton 6 cm
- burkolat+ragasztó 1.5 cm
össz vastagság: 11-12 cm
Hőátbocsátási: 0,68 W/m2K
Vonalmenti hőveszteség: 1.2 W/mK
Felületi hőmérséklet -15 fokban (fűtés nélkül persze): 17,8 C
A vonalmenti hőátbocsátásban (ami igazán számit) csak 6 cm EPS esetén van csökkenés (1,05-re), tehát bármelyik verziót kiépitheted. Meg kell nézni melyik az olcsóbb: a padlófűtéslemez, vagy a +2 cm esztrich. (bár a padlófűtéslemez is igényel 10 liter/m2 betont)
úgy tűnik rászánjuk magunkat egy padlófeltörés, padlófűtés, burkolás projektre. :)
Kömkel kolléga segít, de gondolotam bedobom a közösbe is a problémát.
ma reggel felvertem egy padlópaot, hogy kikutassam a rétegrendet. hát legnagyobb meglepetésemre nem találtam hőszigetelést :(
burkolattal együt kb 7cm mélyen kátránypapír alatta beton...
tudk felfelé jönni 4cm a padlószinttel, ki milyen rétegrendet javasol? Tudom, félig hőszigetelés topic témája.
másik idevágó kérdés. milyen esztrich, milyen száradási idő, közben milyen felfűtés, milyen ragasztó, milyen fuga?
élvágott porcelán járólap lesz, 2mm fugára gondoltunk. aminél viszont fontos feltétel a tökéletes tisztíthatóság! van bent kutya macska, akiknél előfordul baleset, valamint a sáros cipő, konyha étkezőben kajacsata maradványok, stb, szóval a mostani fugával nagyon nem vagyunk elégedettek. a boltban epoxi fugát mondtak, jó olcsó :)
a termékismertetetőkben alegújabb cement alapú fugákról is szuper marketing dolgokat lehet olvasni, gyöngyeffekt, meg vízlepergető. van ebben valakinek tapasztalata? vagy a fuga impregnálással? vagy békéljek meg és fizessem ki az epoxi fugát?
száradási időre visszatérve, mi lehetősleg sietnénk, de a nyílászárók kb 4-6 hétre jönnek meg, úgyhogy addig úgysem tudjuk befejezni...
hát ja... ugye az indította el, hogy milyen undorító dolog tömegtermék esetén megversenyeztetni a vállalkozókat és a legjobb áron dolgozót választani...
Pedig ez van...
A mi kiszemelt vállalkozónk ahogy most látjuk, kb. ugyanannyiért vállalja a munkát, mint a többi (2000-2200Ft/m3), de ami miatt majdnem biztos, hogy megnyeri, hogy ő mert fix árat mondani a végére (amiben az is benne van, hogy akár mi is bukhatunk ezen - minket viszont megnyugtat, hogy nem érhet minket meglepetés - elsődleges szempont!!!!) - plusz kiegészítő szolgáltatásokat ajánlott fel mellé, ami neki minimális ráfordítás (saját állítása szerint sem több néhány percnél), nekünk viszont nagy segítség (kisebb gyümölcsfák kidöntése, alapba belőgó kicsi sufni letarolása géppel, beton feltépése géppel - az így keletkező néhány köbméter sitt elszállítása)
Mint a répamesében... Én voltam az anyag egyik végén, a feleség a másikon (vagy az anyukám!). Minden évben mérhető volt a fejlődés. Egyre több munka, egyre több megelégedett megrendelő. A legjobb évem a 2000. volt. Mára az akkori reál-jövedelmem 20% a ha meg van! (akkoriban képes voltam akár egy új Suzukit is bevállalni, természetesen hitelre...mondhatjuk, hogy hű ha de megszaladt...)
Teljesen vissza kellett fejlesztenem (hejj de szép magyar kifejezés...). Az állam meg olyan mértékben tartja a markát, hogy azt már kitermelni sem tudom...
Mi nagyon sok lakásfelújításban vettünk részt. A zömük belvárosi lakások voltak. Ablakpasszítások, tokátépítések, ablak, ill. ajtócserék, réz holmik felújítása cseréje stb... Ezek mára gyakorlatilag teljesen megszűntek!
Ezek fellendüléséhez az ingatlan piacnak kellene felpörögnie.
Akkor nagyon sokan befektetés céljából vásároltak olyan lakásokat amikből kihalt az eredeti tulaj, és felújították, majd vagy kiadták, vagy eladták. Nagyon sok izraeli, és ír befektető forgatta itt a pénzét akkor. Mára ők sehol, az ingatlanpiac meg az építőiparral kézen fogva éppen a Ragnarök korát éli:(
Nem tudom mikor lesz ebből valami, de egyre jobban elvesztem a hitemet, hogy ez menni fog egyáltalán:(
Természetesen tudom, hogy minden hullámvölgy után jön a hullámhegy, de lehet, hogy mire ideér addigra én már nem leszek...
Milyen beltéri ajtót érdemes venni nyaralóba? Az a baj, hogy olcsóból csak "obi"-s farostlemez van, ami már jobb az 4-5x annyiba kerül. Nagyon nagy gáz egy gerébtokos farostlemez ajtó?
(gyerekkel nehezebb, amíg nem járnak iskolába, nem tud két ember dolgozni, a talponmaradáshoz viszont két fizetés kell... az elején legalábbis mindenképp - persze építészeknél stb. ez könnyebb, van olyan hídépítő ismerős, aki most fúrótornyokat és hajókat tervez Norvégiában... és nem mogyoróért.... náluk nem kellett azon gondolkozni, hogy ki vigyáz a gyerekekre...)
Az a baj, hogy a magyar GDP elég komoly hányadát adja (adná) az épitőipar. Nem beszélve a kb kétszer ekkora feketemunkáról, ami végső soron visszajut fogyasztásként a gazdaságba.
Ha ez megszűnik (gyakorlatilag bekövetkezett, mert hónapról hónapra szarabbak a statisztikák), akkor ez még lök egyet az ország lefelé tartó spirálján.
Én nem tartom magam életképtelennek a piacon, de készül a vészforgatókönyv (külföld) nálunk is. :/
A durranás előtt mindenki optimista volt, a fiatalok még el tudták képzelni, hogy itt is lehet jövőjük. Hitel is volt, mindenki úgy érezte, itt a kánaán, új autó, új lakás... a valóság meg az ásóbéka feneke. Ki mer / tud ma hitelt felvenni? A fizetésből meg nem lehet annyit félrerakni, hogy valaki nyugdíjas kora előtt építkezzen.
Ezért áll minden, és ez már így is marad.
Az építőiparból kiszelektálódnak az életképtelenek.
Hát, ez van. Mi is egy 60-as években épült házat újítunk majd fel, minimálköltségvetéssel. Vagy ez, vagy lépünk az országból.
Ez tényleg nem üzlet a kivitelezőknek, egy ekkora munkán nem lehet nagyot kaszálni (nem véletlen, hogy mi is elvetettük a kivitelező bevonását. Annyi pénzünk nincs, hogy a munkások mellett az ő hasznát is kifizessük).
:)))) ha ő kapná a melót, előtte átrágnánk vele mindent pontról pontra :))))
(eredetileg mérnöknek készült, csak valahol az egyetemen elkallódott... egyetlen baja, hogy szeret beszélni. Ha ezt kiiktatjuk, menni fog :)))))
Azért várom a másik kőműves ajánlatát is, nekem azért még vannak kétségeim (pont emiatt a hozzáállás miatt) - viszont nagyon sokan állítják, hogy nagyon jól dolgozik és ha nem áll le vele az ember beszélgetni, akkor hatékony :))))))))
Én speciel nem szeretem ha sorra jönnek a cégek, az idő nekünk is pénz, nekünk is benzin kimenni a házhoz. Nincs időm mindenkinek mindent elmondani. Inkább küldök egy zsák PDF-et. Nézzen rá, ha nem érti, akkor nincs miről beszélnünk.
Én pl. hülyét kapok, amikor a zöldtetős cégek mind ki akarnak jönni. Értsék már meg, nincs mit nézni. Nincs még tető. Nincs még szoba. Tervek vannak, elképzelések vannak. Azt küldöm. Nincs időm rájuk. Fél életem a neten töltöm (vagy többet), emellett néha telefonálok - ez még belefér. A rohangálás nem.
XXI. század.
Az marad életben, aki gyorsan alkalmazkodik.
Mi súlyozunk. Valahol a legolcsóbb kell, valahol a még megfizethető legjobb. A föld elszállításánál az ár az első.
Az ablaknál a minőség.
Az építőanyagnál az ár/tárolási lehetőség/flexibilis kiszállítás megfelelő kombinációja.
A vállalkozó mérje fel, mivel nyerheti meg az ügyfelet.
Lehet, hogy csak kipukkadt a lufi, kinek van szüksége ennyi új házra/lakóparkra? Az új irodaépületek fele is üresen áll. Viszont rengeteg lepukkant ház/lakás van, aminek a felújítása igencsak időszerű lenne, csak hát ezeken nem keresne semmilyen projektcég. De szerintem valahogy ezekre kéne rámenni az építőiparnak, nem pedig a vasbetonszörnyek építésére. Persze az ilyen helyeken lakók sem egyszerűek, fele csóró, a másik fele meg szarik rá, hogy miben lakik. És valahogy az állam is inkább az új beruházásokat ösztönözte, mint a régi házak felújítását.
Aztán amikor tervezői művezetés keretében visszabontatom vele a szarul megépitett ("30 éve ezt csinálom, tudom hogy kell") szerkezetet, akkor meg pislog :)
Azért a LEIER mestergerenda födémek nem olyan régi dolgok, hogy rutinból be lehessen árazni... majd amikor egy komplett napjuk rámegy a bekötővasak készitésére, akkor elgondolkodik, hogy legközelebb átnézze a kiirást...
A kiirás hossza meg még kb 3x ennyi lesz, mire komplettre elkészitem :D
hmmm... én azért megmondom őszintén, nem bíznék meg egy vállalkozó kiírásában... azért csak úgy írja le a dolgokat, hogy NEKI jó legyen... és azt továbbküldeni? Hááát...
csak ugye drága a tervezés...
(pont tegnap jött egy kőműves, hogy felmérje a terepet árajánlat előtt - ő speciel sokkot kapott a költségvetési kiírás hosszától és a kidolgozott részletektől, eddig nem sok ilyen részletessel találkozott... kb. annyit mondott a dologra, hogy igazából mindegy, hogy ő egyben adja-e az ajánlatot, aztán a hasára csap és visszaosztja az összegeket - úgyis a munka mennyisége alapján mondja majd az árat.)
Ja, és még mielőtt bárki is anyázna, hogy milyen genyák vagyunk, hogy kihívtuk pedig nem is biztos, hogy övé a munka: kapott egy csomó fűtéscsövet ajándékba - állványhoz fogja felhasználni :)))))
Értsd meg, hogy pl. én is az a szerencsés vagyok, aki a fasznak mindkét oldalán áll. Ha annyit gépet eladtam volna életembe, ahány érdeklödő volt, hogy a gyereknek kell játszós gép, akkor most nem itt írogatnék, hanem a koktélom iszogatnam innen nagyon messze. És én még nem is főállásban csinálom...
Nem tehetem meg, hogy egy levélre nem válaszolok, mert igenis az IT iparban is szar van nem csak máshol.
Az emlegetett srác megy, mert kinn többet keres, de nem a megrendelők a fő problémája, azt azért szögezzük le. Igenis jól is mehetett volna neki, de legálisan nem tudta csinálni amit szeretett, így inkább költözik egy-két országnyit. Ritka az ilyen, de ez van...
"Hozzáteszem: már amikor a telefonban első alkalommal hallottam a hangján (és a szóhasználaton, hangsúlyokon), hogy ebből megint nem lesz semmi...
Valahogy ezekre én majdnem biztosan mindig ráérzek. Megint be jött"
Azt hittem én vagyok csak ilyen "médium" :D
Sok éves tapasztalat után meg tudom érezni én is, hogy ki akar átbacni, és azokat messze elkerülöm. Tavaly sajnos elvállaltam egy ilyet, minden rossz előérzet ellenére, és battyameg, kintragadt félmillió forintunk...
Az épitőipari válsággal egyetértek, elképesztő módon lenullázódott a megrendelések száma. Engem az rémit meg igazán, hogy árajánlat kérés SINCS tervezésre.
Hozzáteszem, hogy hála égnek elég sok munkám van még mindig, de három éve heti 4-5, két éve 3-4, tavaly heti 2, most kéthetente 1 árajánlatkérés érkezik tervezésre.
És ha mi nem tervezünk, akkor a kőműveseknek/ácsoknak/stb nem lesz mit épiteni. Nekünk 1 évvel a kézzelfogható szakik előtt kell dolgoznunk, tehát számukra a 2013 gyalázatosan szar lesz.
Tényleg van vele meló egyébként rendesen... Én árazatlan költségvetési kiirást 40 körül csinálok engterv alapján.
Viszont ez egy komplett családi ház...
Egy komplett családi ház kerüljön mondjuk 180e Ft/m2-be, ezen a vállalkozó húz 20% hasznot.
Vegyük nopánick felvetését alapul, hogy 10 helyre megy ki az árajánlatkérés (szerintem is ennyi kb reális). Ennek fele nem fog válaszolni, ahogyan többen is irják, vagy visszair egy egysorost, hogy "180e Ft/m2".
Ha a vállakozó rászán egy délutánt, 5-6 óra alatt kompletten végig lehet számolni mindent, anyagostól, munkadijastól. Ha kiad a kezéből egy komplett árajánlatot, a 4 másik vállalkozóval szemben az esélyei igencsak megnőnek...
És itt jön be a csavar a történetbe: a köcsög megrendelő. Ugyanis készhezkapja a kiszámolt, részletezett költségvetést, kiveszi belőle a vállalkozó anyag és munkadiját, és máris ott van ingyen egy költségvetése, amit tovább tud versenyeztetni.
Tehát valamilyen szinten megértem a vállalkozókat is, ezért kell a tervezővel csináltatni pluszpénzért a költségvetési kiirást. (amire hálaégnek egyre több példa van)
Van egy rakás akár építőipari munka amit nem lehet kiírni egy weblapra.
Vigyorogva csinálnám én azt a bizonyos 10 %-ot ha az éppen nem 60% lenne...
De mint írtam az én területem más mint egy egyszerű m2 szorzás...
Nekem minden esetben ki kell mennem, és minden esetben meg kell beszélnem a dolgokat zömében a helyszínen.
Ez mind költséggel jár amit ma Mo-on senki sem akar megfizetni. Senki...
Persze, hogy bele kell férnie sok mindennek a vállalásba... De minden nem fér bele.
kb. 1 hónapja ment a sírás-rívás valamelyik topic-ba, hogy az adott nick-nek kell ez meg az a mester...
elmentem. megnéztem. még tetszett is az ajánlatom a "leendő" megrendelőnek. Persze semmi nem lett belőle. Szokás szerint a megbeszélésünk ellenére azt sem mondta, hogy köszi nem kell... amikor én jelentkeztem akkor meg ment a halacskázás...
Hozzáteszem: már amikor a telefonban első alkalommal hallottam a hangján (és a szóhasználaton, hangsúlyokon), hogy ebből megint nem lesz semmi...
Valahogy ezekre én majdnem biztosan mindig ráérzek. Megint be jött...
Ebből van egy rakással...
Nem egyszer kaptam olyan levelet aminek több mint 100! igen több mint száz! címzettje volt.
Ezzel mi a fenét kezdjek? Ide nem én kellek...
Van még példa ezerszám..
De itt van ez a konkrét példa.
Alapkitétel, (persze csak itt nekünk. A levélben nyilván egy szó sincs róla, persze a sorok közt azért ott lehet...), hogy idézem " a legolcsóbb kellene".
Az egész stílusból lejön ez... Minden mindegy, csak a legolcsóbb legyen... Természetesen, miután végigcsinálja az egészet utána meg lehet köpködni mindenkire...
Az egyik nick írta itt, hogy volt egy jó asztalosa, de abbahagyata, és megy külföldre, mert elég volt...
Ugyan már miért is volt elege? Nem pont ezért? Csinálja, gürizik, megpróbál jó lenni, de csak szarért-húgyért megy minden...
Persze, hogy besokallt. ehh...
Jöttök itt azzal a magasztos dumával, hogy "nincs is válság" mert 1 ft-ért mások nem b*sszák meg a legyet röptében a vállalkozók-iparosok.
Nem én mondtam: 1 év alatt 75%-al csökkentek az átadott lakások száma Mo-on.
Ezek olyan számok amikkel nem lehet vitatkozni.
75%! ez baromi sok.
Az esettől függetlenül:
Ma itthon szinte lehetetlen rentábilisen csinálni bármit az építőiparban. Természetesen fehéren!
Itt ma már nem arról van szó, hogy 3 vagy négy tengeren-túli nyaralás legyen egy évben...
Mindenki csóró. Koldus szopat koldust, és amelyik koldusnak van már egy botja már királynak hiszi magát.
Ablakok. Az asztalos (nagyon jó) barátunk mondta, hogy mindenképp keressük meg az egyik ismerősét, mert brutálisan szépen dolgozik, soha nem ad ki rossz munkát a kezéből, tűzbe teszi érte a kezét, ő is szokott vele dolgozni.
Elküldtük neki a leírást a munkáról, adott egy kb. ajánlatot, mondta, hogy nincs ideje kiszámolni részletesen, ha tetszik, menjünk el, ad egy részletest. Húztuk a szánkat, az ajánlat alapján drága is volt, mufurc is volt, meg annyira tetszett az egyik ablakos cég.
Elmentünk, állunk a padlón, gyönyörű ablakok. Bementünk a műhelybe, megnéztük az alapanyagokat stb. Wow. A pasi nem jópofizott, a tényekre koncentrált. Semmi marketingduma.
Utána derült ki, hogy benézett valamit és egy bukó/toló ajtóval többel kalkulált, így most ott tartunk, hogy övé a legjobb ajánlat - és (remélhetően) a minőség.
Ha idegen lett volna, tutira bukja a melót, tényleg csak a barátunk kedvéért mentünk ki hozzá a búsba.
Az ilyen üzenőfal nálunk nem működne. (és a tapasztalatok is ezt mutatják)
Ha felraksz valakit a rossz munkájáért/átbaszásaiért, egyszerűen törölteti az Index-el, akik nem akarnak nyakukba pert. Másrészről meg rengetegen próbálnák befeketiteni a konkurenciát is.
A jó oldalra ugyanez igaz: bértollnokok dicsérnék egekig a megbizóikat, igy teljesen csalóka lenne az ajánlás.
Pár napja irtam egy posztot a blogomra erről, mert betelt a pohár nálam is. Nem ajánlgatok senkit, mert rám üt vissza.
Szintén. Olyan weboldalt ahol nincs ár minek nézzek meg? Képeket látok eleget a neten.
Kalkulációhoz infó kell.
Van azért pozitív példa is. Bár nem sok cég de volt aki pontosan , részletesen küldött termékismertetőt, árajánlatot. Sőt felhvta a figyelmem, hogy ez meg ez akciós most inkább azt ajánlják.
Gondolom itt reklámnak minősülne ezeket a cégeket megemlteni.
Pedig nem lenne rossz egy ilyen topikot létrehozni ahol a korrekt cégeket, vállakozókat lehetne beírni.
Vagy akár a megbizhattalanokat is.
Egy nyilvános "üzenőfal" gyorsan kiszorná a koklereket.
Egyik tüzépes ismerősnek csináltam egy hevenyészett weblapot.
Mondtam neki, hogy fel kéne tüntetni árakat is, legalább egy letölthető PDF-ben, amit még ő is ki tud cserélni, ha aktualizálni kell.
Természetesen az nem jó neki, telefonáljon a kuncsaft... Hát lófaszt fog telefonálni. Én azonnal csukom is be azokat a weblapokat, ahol nem találok anyagárat.
"kérjen ajánlatot" Kérjen akinek hat anyja van... egy google találattal arrébb ott van az ára a terméknek.
Tudomásul kell venni, hogy egy vállalkozó idejének 10%-a elmegy az árajánlatadásokra. Enélkül viszont nincs munka.
(és tényleg rinyál mindegyik, mint a fürdős kurva, hogy ajánlgassam őket. Aztán az ügyféltől hallom vissza, hogy két hét alatt még egy rohadt beárazást sem csinál meg a komplett kiiráson :@)
Magyaroszágon NINCS! építőipari válság.... és másmilyen sincs.
Es akkor ne hozzuk be azt a vonalat, hogy ujra komplett lakasfelujitas elott allok es akikkel eddig valaha is dolgoztattam azok kuzol egy darab villanyaszt mernek masnak is ajanlani, illetve kereshetek ujabb mestereket, ha nem akarok szivni ujra. Nem talaltam meg soha olyan komuvest, akivel ne lett volna osszezordulesem es egyedul otthagyhattam dolgozni. Asztalosbol is tudnam sorolni, akiben valaha is megbiztam, az is bfejezte, inkabb kulfoldre megy... Soroljam?
Nincs valsag es meg mindig rengeteg kokler megel a piacon.
Ezzel a problémával az elmúlt egy évben rengetegszer szembesültem.
Gondoltam (naivan), hogy az internet nyujtotta szabadság és az ingyenes email milyen praktikus lefutni az érdeklődési köröket.
Nagyon kevesen válaszolnak, még kevesebben részletes válasszal.
Így a tetőhöz való faanyagot is pl. Szlóvákiából szálították le, olcsóbban, gyorsabban, házhoz. Ugy hogy hozzá sem kellett nyúlnom.
Sőt otthon se voltam mikor hozták.=)
De még a t-mobil, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara sem válaszol a nekik feltett kérdésekre e-mailban...
De minek csinál egy vállalkozó weboldalán kontakt lehetőséget ha szarik rá és nem válaszol?
A másik kedvencem az infó nélküli weboldalak. Ahol kb csak egy fénykép van az ömleszetett telephelyről és bármit szeretnél tudni az jön fel, hogy telefonálj.
Tudom, hogy sokmindent nem lehet "úgy" beárazni, de azért vannak dolgok amiket igen.
Azert a turos hatu magyar lonak se kell atesni a masik oldalara :-)
Sem 50, sem 200 arajanlatra nincs szukseg, foleg egy ekkora munkanal. Ha 10 ajanlatbol nem derul ki szamodra, hogy kb. mi a megfizetheto es mi a draga ezen a fronton, akkor tok mindegy. Azt meg 500 ajanlatbol se fogod megtudni, hogy melyik T. vallalkozo mennyire jol dolgozik es mennyire akar atbaszni...
Az egy masik kerdes, hogy ha 10-bol csak ketto valaszol...
A vállalkozónak tele a töke, hogy csak sarokpontnak kell az árajánlata, a vevőnek tele a hócipője, hogy a vállalkozó nem ad ajánlatot.
Ebben én még mindig azt a véleményt képviselem, hogy aki már annyira jól marketingel, hogy nincs ideje megválaszolni a kéréseket, az felvehet egy embert erre. :-)
itt ennyi se volt.. átküldtem az alapozásit (hátha érdekli őket), megmondtam, hol és mit kellene ásni, milyen a talaj, hány köbméter cuccot kell kiásni és elvinni és kértem, hogy adjanak egy kb. ajánlatot, ami után, ha érdekel minket, majd személyesen is pontosítunk.
Egy tüzépes volt, aki tényleg használta az eszét és mondta, hogy ha anyagkiírást is küldünk, lehet, hogy tud arra is jó ajánlatot adni és a kettő együtt esetleg olcsóbb lesz (még nem küldte, de tetszik a hozzáállásuk).
Szép is lenne, ha mondjuk 50 céget odarángatnánk, mindenkinek mindent végigmutogatnánk, miközben az első köröket e-mailben/telefonon is le lehet zavarni... XXI. század.
Aki úgy áll hozzá, hogy büdös neki hozzávetőleges árajánlatot adni, az inkább húzza le a rolót.
(itt is az lesz, hogy kiküldök 200 ajánlatkérő cuccot ... a földkitermelésnél eddig kb. a cégek 20%-a szólt vissza, a maradék 80%-ot úgy tűnik, hidegen hagyja a munka...)"
Vagy az, hogy nem hülyék...
Azt hiszed ők nem látják azt, hogy gyak csak papírozni kellenek neked?
Plusz készbetonos cégre van tippetek? A legolcsóbb kellene, Bp. XVI. közelében (a szállítási díj miatt). Köszi!
(itt is az lesz, hogy kiküldök 200 ajánlatkérő cuccot ... a földkitermelésnél eddig kb. a cégek 20%-a szólt vissza, a maradék 80%-ot úgy tűnik, hidegen hagyja a munka...)
hát, jönnek a jobbnál jobb ajánlatok a kitermelt föld elszállítására - komoly kétségeim vannak... azt hiszem nem is olyan rossz az első, 550e-s ajánlat... (a többi mind köbméterre mondja, hogy majd utólag elszámolunk... azt már nem. Előre látom, hogy tutira buknánk rajta néhány százast...)
Most azon törjük a fejünket (KömKel segít ebben :))), hogy min lehetne húzni, hogy beleférjünk a költségvetésünkbe.
Én máris találtam egy 150e-s tételt: pinceajtó, ami az udvarra vezet. Most szépen bedeszkázzuk bombabiztosra, eltorlaszoljuk, leszigeteljük - aztán ha lesz pénzünk, veszünk rá egy normális ajtót. (Vagy első körben oda építjük be a mostani bontandó bejárati ajtót extra ledeszkázással vagy egy 10e-s használt ráccsal...)
Jó kérdés. Én is még a kályhaépítés előtti fázisban vagyok. Jóval előtte...
Mi is beszéltük a kályhaépítővel, hogy kell vagy nem kell alá szigetelés.
Vannak érvek mindkét oldalra. A kályha ugy is befűti az alatta lévő részt akkor inkább a stabilitás. Vagy pont a szigetelés hiánya miatt veszít egy kevés hőfokot...?
Azért kérdezgetem az ytongot mert azzal egyszerűen kilehetne váltani ( a nálam 10 cm EPS) padlószigetelést. Vastagság adott, teherbírás mint látjuk oké. Szigetelő képessége meg sokkal jobb mint ha csak betont raknánk a helyére...
Egy 2 -4 m2 -es főleg tagolt munkánál a fajlagos ár biztos 5 eft vagy még több is. Egy nagyobb mennyiségnél pl. egy 80 - 100 m2 -en lényegesen kevesebb. Mármint az egység ár !
A Wienerberger árhidalóknak mennyi a tűrése? Van 3db 325cm-es áthidalón és vagy 2-3 cm kifli van benne. Majd minden áthidaló ferde, de szerencsére azok nem ilyen nagyméretűek, illetve a legtöbb helyen redőnytok lesz.
Olyat számolt már ki valaki h mennyibe kerül egy méter fal normál magasságban tetőtér beépítés nélkül az alaptól a koszorúig mindennel együtt? Még a téglákat ki tudnám én is, de a betont az alapba vassal, a koszorút a homokot sódert meszet vizet stb már nem..
(banyek... anno úgy képzeltük, hogy a kitermelt földdel szépen feltöltjük a kertet... erre itt állunk, és 400.000Ft az elszállítása... hát ha van ami szívás, az ez... mit lehet kezdeni 220köbméter sóderrel? Nem kell esetleg valakinek?)
Most elkezdtem kiküldeni az ajánlatkérő emileket, már legalább 10 kiment...
Gázban leszünk ha nem jövünk rá, hol tudunk spórolni...
De ha ilyen mélységű alapot készítünk, és mondjuk a padló szigetelésnél 10 cm vastag szigetelő anyagot használunk akkor sem elég mondjuk fektetet 10cm vastag Ytongal csak a szigetelést kiváltani?
kb 1,5x1,5x0,80 lehet a megfelelő, de a mélység a teherbiró talajréteg mélységétől függ. Ha jó az altalaj, akkor elég 50 cm mélység is.
(mivel nem nyúlik nagyon magasra, lehetséges, hogy 1.2x.12 is elég lenne. Kémény alá szoktunk 1x1 méteres alapot rakatni, de ott a magasság miatt kell széles "tappancs" a kibillenés ellen)
hétfőre ígértek valamit, akkor meglátjuk... most épp a földmunkára próbálunk cégeket keríteni szabad kapacitással (csak az egyik bedőlt mamutnak van egy csomó alvállalkozója ugyancsak a bedőlés szélén, szabad gépkapacitással - őket is megkeressük - ha utólag fizetünk, nagy baj nem lehet, ha dőlnek, nem nyelik le a pénzünket... )
Ha van alatta rendes alapozás (mint ahogy a kémény alá is kell), akkor jó az általad leirt megoldás is. Sőt, természetesen jobb az "enyémnél", hiszen kisebb lesz a hőveszteség.
Persze fontos, hogy ne 10 cm-es válaszfal-ytong legyen elfektetve a szigetelés helyett, hanem a rendes teherbiró falazat elemei legyenek méretre bevágva.
Ha sarokról van szó, akkor a saroktól 50-50 cm-re hagyj ki a lépésálló EPS-ből egy 40x40-es darabot, és ezt öntsd ki betonnal. Ezen a "minituskón" már fel tud támaszkodni az aljzatbeton vasalt lemeze, és nem fordulhat elő, hogy letörik a sarok a kandalló súlya alatt.
(azért ne közvetlenül a sarokba rakd a kihagyást, hogy a lábazat felé essen azért némi hőszigetelés is)
A tervben 4-es háló van előírva a teljes betonban. A problémám inkább az, hogy a kandalló a sarokba kerül, így nem tudom túllógatni a vashálót, ezért gondoltam az xps- cserére.
Amúgy nem tömegkandalló lenne, hanem sima betétes.
A kandalló alatti részen cseréljem vastagabbra (6-os) 1 tábla hálót?
Rakass az aljzatbetonba vashálót, hogy a tervezett kandalló méretén túlnyúljon minden irányba 1-1 métert. Ezt a beton alsó harmadában kell elhelyezni, és 6-os hálót tegyél (vagy 2 db 4-eset).
(Ha az épitett kandalló tömegkályha lesz, akkor ez nem elég, ott ki kell hagyni a szigetelést is, aljzatbetont is, és a szerelőbetonra (ami alatt komplett alapozásnak KELL lennie) ül rá az egész.)
Én az első verzióra csináltam meg a kiviteli alapozási tervet (kiásás alap alá és teljes mélységben itt betonoznak, majd ha ez megszilárdul ássák ki a maradék szakaszokat és betonoznak alá), viszont nem vagyok ellene az új technológiáknak sem, AMENNYIBEN garanciát vállalnak arra, hogy a teherbirás legalább megegyező mértékű lesz.
Természetesen irásbeli, és számitásokkal igazolt garancia kell, amit a statikus át fog nézni.
Sajnos az "én" módszerem annyiban rossz, hogy a szakaszok száma elég nagy, így 1.5-2 hónapba is beletelik, mire végigérnek csak a meglévő alap erősitésével. Ráadásul mocskosul kötött a talaj már a felső 10 cm alatt, igy nagyon nehézkes a földmunka (kézzel).
- kiásás alap alá és teljes mélységben itt betonoznak, majd ha ez megszilárdul ássák ki a maradék szakaszokat és betonoznak alá.
- injekciós eljárás amikor befúrnak alá és beinjekciózzák a betont
- acél lemezt ütnek le melléje sorban és aztán ásnak, kitámasztásról gondoskodnak
- csöveket ütnek le öntik ki betonnal és ásnak, kitámasztásról gondoskodnak
amit írtál az nekem speciel valahogy nem áll össze mert egy sima támfalnak elmenne de alapnak. Igaz a kiviteli tervet nem látjuk sem a technológiai tervet. Ezekhez ragaszkodnék. Meg statikus számításokhoz.
Szerinted hány asztalos dolgozik a nyílászáró tömeggyártásban?
és mennyi lehet a betanított munkás?
és milyen a hozzáállása az általa gyártott és már halálosan unott termékhez?
Más: egyedi méret, az egyedi méretnél és formánál a tömeggyártás fogaskerekei elkezdenek kattogni.
Ezzel szemben az az asztalos aki szereti a szakmáját és becsüli magát az nem csinál trehány munkát mert szemedbe néz amikor átadja amit készített.
ugyanezt nem mondhatod el Kis Pistáról a gyárban. ő összedobja a szart mert ugysem kell a szemrehányásodtól tartania.
Bocs de nekem mindegy hogy boltíves, vagy háromszög, ötszög vagy trapéz alakú ablakot kell készítenem. és ez mérettől függetlenül tudom csinálni. nem kell a gépeket átállítani hogy ne 120x120-as ablakot készítsek hanem 254x230-as boltívest.
igen, ezzel az acélhálós megoldással szeretnénk az alapot megerősíteni a ház egyik oldalán, hogy ne dőljön össze az egész, amikor mellé kiássák a pincét... (most 60 centis az alap, ez menne le 2,8m mélységig - két részletben és méterenként ha minden igaz, kb. 1 hét alatt)
Többen is állították, hogy ha ezt ezzel a szórásos cuccal csináltatjuk jobb és biztonságosabb, és feltehetően olcsóbb is lesz, mintha házilag buherálnánk.
kb. 50nm-es pince, 2,8m mélyen kell leásni (plusz egy méter körbe). Jó húúúzós lesz...
Most adtam össze, hol tartunk költségvetésügyileg, még nincs benne a munkadíj, és papíron már el is költöttük a költségvetésünk 70%-át... (és nincs fűtés, szellőzés, semmi).
na innen szép nyerni :))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ablakgyártás: azért az OBI-ban nem veszünk ablakot :))))
A helyszinedet nem ismerem, de a 'trokrét' betonozásról .
Az egy betonozási technológia, szóró technológiának is hívják.
Így lehet pl. függőleges és még vízszintes felületeket is - alulról - betonozni. Pl. egy alagut belsejét. Kiássák, acélhálót építenek/ szsrelnek, majd jön a betonszóró és telibe nyomja az alagut belső falát.
A VASTAGSÁGOT, A ZECCERIT NEM TUDOM.
dELEHET KEVEREM A SPRICC BETONOZÁSSAL.
Gépelek - gépelek és közben nem vettem észre a nagy bötüket, de újr amár nem írom.
Döntési helyzet előtt állunk (na jó, mostantól kb. 5-6 hónapon át ez így is marad)... Kb. 220m3 durván kavicsos földet (vagymit) kell kiásni a pince miatt, erre kaptunk egy 550e Ft-os árajánlatot. Ebben benne van az ásás (géppel persze), a föld elszállítása, egy kicsi sufni ledózerolása és a sitt elvitele, néhány fa kidöntése, régi beton feltörése az udvaron, kb. tippre 10nm (őőő... ha jól értelmeztem, ez is benne van, mondta, hogy a gépeik úgyis összetörik). Nincs benne a behajtási díj.
Öcsémmel beszéltem, ő azt mondja, 100e körül lehet az ásás, a föld elvitetése meg 1600 és 2500Ft között szokott lenni köbmétere, szerinte benyelhető az ajánlat.
Ismer valaki esetleg olyan céget, akitől még érdemes lenne árajánlatot bekérni? Köszi!
Más: meg kell egy helyen erősítenünk az alapot, és ajánlottak egy céget, akivel elvileg akár olcsóbban is megúszhatjuk ezt, mintha kézi munkával ásnánk/gyömöszölnénk a betont. Elvileg torkrétbetonozásnak hívják a cuccot és a Verdó Kft.-t ajánlották. Itt is megköszönném a további javaslatokat:)
Köszi!!!!
Az ablakvásárlással meg tele a hócipőm... ANNYI cég van, lehetetlen dönteni... úgyhogy marad az az asztalos, akiért az egyik nagyon jó barátunk tűzbe tesz a kezét, mert állítólag olyan jól dolgozik... (mondjuk voltunk a műhelyben és meggyőző volt amit láttunk)
Nemsokára megérkezik az engedély, és áskálódhatunk :)
Mi is egy közel 100 éves régi, kőböl épült házban lakunk már 30 éve. Persze semmi szigetelés sehol. A beton padlón viszont szivacsos padlószőnyeg. Az az igazi vastag.
szerintem ha annyira szellőzne a szoba felé a padlónedvesség, ez alatt a padlószőnyeg alatt gyöngyöznie kellene a víznek...
Vajon folyamatosan egyre nedvesebb lenne az EPS a padló betonrétege alatt, vagy beállna egy nedvességi szintre ami évközben esetleg ingadozik?
Padló fütésnél meg nem kiszárítaná a nedvességet az EPS-ből is?
Jó tudom ezek nagyon elméleti dolgok. Meg igazából nem is jelentős költség a padlóvizszigetelés az összes padló munkához viszonyítva... Csak úgy érdekelt, hogy ez vajon mekkora probléma valójában.
Ez a faanyag+cserép, és a munkadij, kb 60-40 arányban. Ha be akarod épiteni, akkor mondjuk a tetőfólia 5-7-900 Ft/m2, beépités nélkül 150 Ft/m2, tehát nem sokkal olcsóbb.
a lejovo cserep nem fer bele a kukaba. 1-2 kontener meg egybol nem mindegy hogy benne volt az arban vagy sem.
ha lesz alatta lakas, akkor komolyan jard korul a legres, szelloztetes, racs alul, szellozocserep, hoszigeteles hova mennyi, szarufak feletti hoszigeteles es hasonlo kerdeseket. van hoszigetelesek topik.
Lejövő cserép kuka, mert ha úgy kellene leszedniük, hogy utána megmaradjon, akkor jóval többe kerülne. Amúgy ~60 éves cserép, tehát nem hiszem, hogy piacképes. De a leszedés is benne van az árban, meg a bádogozás és a kémény körüli spec. anyagok, teendők is.
Csatornával annyi a varia, hogy visszakerül a mostani, mert szinte új, tehát maga a csatorna nincs benne az árban, csak a le-fel szerelés, szegecsek, tartók, egyéb segédanyagok.
Fóliáról annyit tudok, hogy páraáteresztő (alatta idővel tetőtérbeépítés lesz).
ez a szellozos tema erosen attol fugg, hogy lakott-e vagy sem a tetoter, es valaha lesz-e valtozas. ugyanerrol szol a milyen folia kell dolog (parazaro olcso vagy paraatereszto vagy paraatereszto draga), aztan onnan ki lehet fejteni.
~170 nm-es L alakú tetőnk felújítására 1,5 milliós árajánlatot kaptunk (régi tető bontása, lécek, fólia, bramac cserép, kiegészítők + munkadíj). Meg tudja valaki mondani, hogy ez mennyire reális?
No ugyi, hogy igaza volt valahol Dunit olvtársnak !!
Conrat Úr feltette ezeket a kérdéseket :
Korábban
"Az aljzatbetonba rakott nikecelltől mennyivel lesz "melegebb" a kő?""
Most
"Kérdés, hogy tavasszal vagy ősszel mennyit szmít amikor az egés ház le van hűlve kb 12-15 fokra. Ilyenkor vajon számít-e a nikecell"
És ez volt Dunit válasza:
"semennyivel, de ha fűtesz jobban tartja a hőt,"
Te erre azt írtad, hogy :
"Ez nem igaz."
Még most a második conratos kérdés után is azt érzem, hogy úgy gondolja mivel ott van a szigetelés a padlóban, az melegebb lesz mint a szoba hőmérséklete ! :-)))
Köszi a válaszokat. A hőfokok megdöbbentőek számomra. Kérdés, hogy tavasszal vagy ősszel mennyit szmít amikor az egés ház le van hűlve kb 12-15 fokra. Ilyenkor vajon számít-e a nikecell. Mire felfűteném a szobát már megyek is haza, 2 nap néha kevés a teljes átfűtésre(főleg kis villanykályhával) Lehet inkább laminált parketta lesz a kő helyett. Az biztos melegebb. Csak félek hogy kényes lesz, és hogy bedohosodik alatta.