Felénk a gombóc, a nudli "gyártási teknológiája" ugyanaz, amit leírtál azzal a különbséggel, hogy héjában főtt krumpliból készült.
Kedvenc ételünk volt az angyalbögyörő: a tésztát két végén hegyesre söndörgettük, kifőzés után aranybarnára pirított prézlibe forgattuk. Egy kanál lekvárt kaptunk mellé, amit kitunkoltunk a nudlikkal.
Egyik sarokba leteszel egy bála szalmát, kilazítod, elé jó két marék kukoricát szórsz, és elkezdel pipipí-zni. A szomszéd átlógó tikjai odaszoknak, és odatojásolnak. A tikokat utána jószomszédként, nagylelkűen visszadobod...
Én a krumplispogácsa tésztájából készítem a nudlit, és abba a családi hagyományoxerint nem teszünk tojást:
A főtt rumlit lecsorgatjuk, áttörjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd annyi lisztet teszünk hozzá, amennyit fölvesz. Utána lisztezett deszkén nyújtjuk, szaggatjuk, forró olajban kisütjük. Kakaós, vagy fahéjas rukorral hambekapjuk.
A maradékot osszegyúrjuk, ebből készül a nudli:
Hosszú, hüvejkujjnyi vastag rudat sodrunk, földaraboljuk. Vagy hagyjuk párnácska formának, fagy megsodorintjuk nudlinak. Jó marékkal köménymagos levesbe főzünk, a többit lobogva forró vízben följövésig főzzük, leszűrjük, olvasztot vajon /gnocchiként olíván/ megforgatjuk, ízesítjük.
A krumlilángost palacsintasütőben sütöd? vagy van még sparheltod, s annak platniján?
Gyerekkorombaan mi az utóbbin sütöttük, zsírral, vagy olajjal kentük meg és teát ittunk mellé. (volt, hogy szilvalekvárral) Kedvelt vacsoraétel volt.
A tojással, vagy anélkül? kérdés ugyanígy felmerül sztrapacsaka készítésénél is. Manapság általában tesznek abba is, mert akkor nem szürkül meg a tészta. Vigyázni kell, mert ha kisebb adagot csinálsz keményebb galuskák készülnek.
Az egy kg krumplihoz egy tojás reális, mert még szétomló tészta az eredmény, de nem fő szét hamar.
Mer a Nagypapinak mindig igaza van, csak ott nincsenek kivételek. :)))))))
Köszönöm a felvilágositást :-) Igen érdekelne további az is, hogy hogy kell a kertben tojást növeszteni? :-D Ezek szerint tikok sem kellenek hozzá, igy nagyon érdekelne eme techinka:-)
Anyukádnak mindig igaza van, de vannak kivételek...:)) A lángostésztába tényleg nem kell tojás, de a gombócnak-nudlinak, mivel hosszabb ideig "hőkezeled", jobb tartást biztosít. Volt egy szakács haverom (Isten nyugosztalja) olyan krumpligombócot főzött a savanyú tejfölös vadnyúl mellé, hogy ihaj, és soha nem tett bele tojást. (pedig ott nőtt a kertjében)
Ok, tévedtem. Igazság szerint én még csak krumplilángost csináltam, abba viszont anyukám azt mondta, hogy ne tegyek. És eddig úgy tutam, hogy a nudlinak is ugyanaz a tésztája, mint a lángosnak. Na, mindegy. Mindig tanul az ember :-) Vagy pedig ahány ház, annyi szokás...?
Asszem Bolero a neve. Egyszer az egyiknek megnéztem az összetételét, és azonnal vissza is tettem. Csak egy csomó adalékanyag volt belekutyulva. Tiszta Amerika :-)
Kedves Joy! Mert ez voltaképpen nem nudli. Tudtommal a nudliba (javitsatok ki, ha tévedek) nem kell tojás. Plussz a lisztet a kihűlt krumplihoz keverik hozzá. Ebbe meg megy tojás meg langyosan kell bele a krumpli (csak tudnám, hogy mire jó ellágyitani a tésztát). Na, mindegy, csak arra gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha lehetne tenni belőle a fagyasztóba is, akkor talán megérné egyszerre nagyobb adaggal bibelődni, mert munka volt vele dögivel. Az eredmény meg katasztrofális lett. Ez elvileg gnocchi lett volna tejszines-parajos szószban, de valami hihetetlenül rossz lett, nem birtam enni belőle, pedig sok mindent nem dobunk ki. De azért köszönöm mindenki válaszát!:-) (átnézek az olasz konyha topicba, hátha kiokitanak valami finommal)
Ha olyanrol van szo, mint a sonka, kolbasz, hat abba kell so.
De itt mindenbe tesznek, minden formaban, mert agyontartositanak. Meg izfokoznak. . . Pl. Veszek egy kis pohar gyumolcsjoghurtot (nem veszek, csak pelda). Abban 280-310 mg so van. Ha simat veszek, abban 150 - normalis, ha beleteszek egy kanal lekvart, abban 0. No akkor honnan jon a tobbi??? Mar regen olyan eteleket probalok venni, amit a legkevesbe maceralnak, de nem konnyu!