Kezemben egy folyóirat a cime : Múltunk Emlékei honismeret müemlékvédekem turisztikai magazin és benne egy /több / érdekes cikk pl a györi vár tégláiról melyeket különbözö korszakokban különböző várkapitányok alatt más jelekkel láttak el vagy sok felvidéki kastély mozgalom és templom...
Ahoy Birmax kolléga! Ich möchte wissen welche Verlag produziert die gleiche Hefte bei euch und wie heisst und das Webadress./URL/Diesen link kannst du sehen wie verkauft man unsere Exemplare bei uns.Danke wegen Hilfe.
segitség megkéne kérdezni a Pozsonyi kutakodót hogy náluk ki a Tájak korok múzeumok füzet kiadoja és a weblapjuk mi és hogyan hivják öket segitsetek fontos!!
Ahoy Bibrax! Vielen Dank für die Information, so kann ich schon das Burg Rudnó identizifieren. Über Tekorská Breznica, wenn ich es gut wisse, war 3 Burgen. Auf dem Felsen Sorolia Skála hat ein mittelalterliches Burg zustande gekommen. Auf dem Spitze Hradek war ein übereiltes Befestigung, vielleicht urtümlich (?), was bei der Arbeit mittelalterliche Breznica hrad benutzen haben. War es so? Gebaut vielleicht mit einiger Zeit Burg Hradek, (was grosses Aussmas hat, die ganze Plateau ausfüllt) und das innerliches Burg ,was krönert die Spitze? Das weiss ich nicht genau. Von Südwesten Tekorska Breznica liegt "Pusty hrad", wenn ich es gut wisse, befindet sich noch oberfláchliches Wall, aber über die Geschichte und Grundriss weis ich nichts. Dort war ich noch nicht. Hast du davon Kenntnisse?
Hirtelenjében a zenéről: ha nem ismeritek feltétlenül kutassátok, ha ismeritek akkor úgyis elismerően bólogattok; a BARBARO zenekar példa nélküli kreativitással merít a törökös-balkánias népzenéből, egyszerűen nincs behatárolható stílusuk, egyszerűen agyas és jó és, hogy mi köze mégis témánkhoz, elég meghallgatni a "Hősi ének" c. nótát, és máris ott sürgölődünk a mohácsi zivatar kellős közepén...
Igaz, a török idők múltával, sok "török" maradt egykori szolgálati helyén, csak már nem a várban, hanem a településen. Egyik régebbi hozzászólásában civertan emlegette a nógrádi török tisztet, aki bizony "magyarrá lett", s emiatt talán utálnunk kellene? És teljesen igaza van abban, teljesen értelmetlen a származás miatt a témán rágódni, ugyanis csak az a fontos, hogy mit érez, minek érzi magát, no és így is fogadják el. De még egy-két példa a kialakult török-magyar barátságra: még a Horthy-korszakban török küldöttség utazott le Fonyódra, hogy tiszteletét tegye Magyar Bálinték által helybenhagyott muzulmánok sírjánál(akkor még megvolt), sőt, még ásatási engedélyt is kaptak! Vagy tőlünk D-Dk-ebbre hol állítanak emlékművet egy hódító oszmán uralkodónak? Nálunk ez is működik, és most Szulejmán és Zrínyi egymás mellett merengenek a távolba(pedig életében egyik sem volt piskóta)
Hmm... mohácsi csata? Érdekes téma, de javaslom, hogy hagyjuk meg holnap délutánra! Én legalább is csak akkor tudok bekapcsolódni a társalgásba! Jó éjt!
Azt viszont már nehéz elképzelni Takáts könyvei alapján, hogy a magyarországi török végvárakban szolgáló muzulmán tiszteknek sok esetben
keresztény magyar nők voltak a feleségeik, akik szigorú erkölcsre szoktatták a muzulmán uraikat!?!
Vagy már akkoriban is léteztek kardos magyar menyecskék????
Tehát egy török férfinak csak egy magyar felesége volt, az itt született törökök folyékonyan beszéltek magyarul... sőt a XIX. századi "díszmagyar" az tulajdonképpen a régebbi török ruházat átalakított magyar változata volt!!!
Takáts Sándor könyveit a XX. század elején írta, erős szimpátiával a törökkel szemben, míg hatalmas gyűlölettel az osztrákok ellen! Tehát elfogultan írt...
Éppen a MegaWatt c. műsor zajong a háttérben és a Nightwish nevű finn banda rombolja a hallójáratokat, de a lényeg a klip; a zenekar tagjai nehéz páncélba bújva csapkodják egymást és a lelkes statisztákat. A középkori páncélosok, nemesek éveken át- gyerekkortól kezdve, keményen tanulták a lovagi mesterséget, ezért is sok filmen csak mosolyogni lehet, bezzeg az egykori csataleírásokból kiderül ki volt az igazi harcos... csak tudnám ki lehetett az a vértől megrészegült 3 ifjú páncélos aki mohácsnál egészen a szultán sátráig verekedte magát...
Kjátib Cselebi szerint: " a végbeli harcosok és a tatár csapatok haragra gyulladván a hatvani lakosokon elkövetett kegyetlenség megbosszulására kardot rántottak s valamenyit egyszerre levágták. Abból a tömegből egyetlen ember sem menekült meg"
Takáts Sándor könyveiből pedig ismerem a török módit:
Pl. a koppányi aga leüzent a "rájáknak" {keresztény alattvalók} hogy mivel neki főrangú magyar rabja van, azonnal hozzanak fel a palánkvárba három hordó bort, hogy azzal kínálja a szegény foglyát!
A jóféle nedűt persze maga a török főtiszt fogyasztotta el, mégpedig éjszaka, mert akkor "köztudottan" Allah sem látja a jámbor muzulmánt... :-)
Csak aztán vigyázz, mert ismered a magyar-módit; a török Bécsbe panaszkodott, hogy a magyarok amint alkoholt isznak, "szűnni nem akar a várak alá való száguldása", meg bajra hívó levelek írogatása
Én örültem, hogy túléltem, szerintem azóta a párkányt végképp elmosta az eső. :) Akkor évek óta nem volt benne víz, ha most megyünk biztosan lesz már. Gondolom azóta a kutya imád téged. :)))
Nem lehetett könnyű fel- és lemászni, de biztosan(?) megérte a látványért szenvedni és kockáztatni. Az ilyen esetek általában később már jó sztorivá alakulnak, de amikor ott kapaszkodsz... Mi nem mentünk fel a barlanghoz, de a római fürdő feletti keskeny párkányon kénytelenek voltunk egyensúlyozni, ráadásul egyet lehet tippelni, kinek is kellett a megijedt kutyát a vállán cipelni...
Már kavarog is a gyomrom! A még szörnyűbb azonban az, hogy a vallonok asszonyait és gyerekeit is kardélre hányták. De úgy látszik ez a kor "divatja" volt. Amit Pálffyék - idegen zsoldosok, de magyarok is - műveltek Hatvan visszavételekor, az a kor Európájában is példátlan felháborodást keltett...
Igen voltunk. :) Ott van Savanyó Jóska barlangja, életveszély volt felmenni és lejönni. (kb. 2 napos terhes voltam, tényleg :) A párom lába akkor kezdett el remegni, amikor már sétáltunk és túl voltunk az egészen, rajta így jött ki a félelem. Kb. 8-10 méter magasról ereszkedtünk le, 3 teresz volt több mint 2 méteresek. Én 164 cm vagyok, így a párom vállára álltam és úgy csúsztam lejebb. Szép történet volt. A szüleimnek sokáig nem meséltem el. Bár az odaút is egy lábnyomtávos volt kb. 10-15 cm, mellette pedig a Római Fürdő mélye... Hááát, vannak érdekes történetek. :)))