80 km/h? szép álom :-) ezt csak a nagyon profi gépek tudják pl. Vectrix. Azt ugye tudod, hogy nem is mehetnél többel, mint 45 km/h. Pont ma du. radarozták le azt a robogóst, amint megelőzött 50 km/h-nál belterületen. Nem látta, hogy mindenki villogtat - csórikám perkálhatott.
dedy75-nek: igaz, hogy a 10.5Ah-ás akku jobb teljesítményszűrűségben és ár-érték arányban is, de valóban bírni fogja azt a terhelést, amit eddig a 12Ah-ás elviselt? Szerintem nem, és ennek az akkunak a használata alatt az energiakivételi hatásfokod is leromlik majd. Most a nagyobb a jobb megoldás vagy keress Li-ion akkukat, esetleg próbáld meg a szilikonos csodát.
(vettem náluk egy e-robogót amiről azt irták hogy megy 80-km/h, és a hatótáv 50-60Km. Aztán kifizetés után 2 hónappal megjött a motor-és megváltozott a honlap. Az uj adatok:megtehető táv 25-30Km max sebesség 65Km/h. Ebből az lett, hogy most 1900Km után szarok az akkuk, és nem lehet kicsertéltetni, mert folyton csak használtat küld-ugyanis nem szállítanak neki újat. Ja és ma néztem hogy már le is szedték az oldalról a motort, tehát ha kell hozzá valami akkor cseszhetem-mindezt fél milláért!)
Az elektromos benyám megérett egy akkucserére (36V-os rendszer)...
Kérdés: 3x12V, 16Ah vagy 1x36V 10.5 Ah ?
Nyilvánvaló hogy az első megoldás teljesítményben jobb, de a második verziónál megspórolnék egy tízest ill legalább fele akkora súlyt kéne a biciklinek holt teherként magával cipelnie... Így talán jobb lehetne a teljesítmény-súly arány, ill a gyorsulás...
Mitől függ az, hogy egy dc motor generátor üzemmódban mennyi áramot ad le? Nyilván egyszer a sebessége, a fordulatszám, de maga a generátor ilyenkor valamilyen nyomatékkal fékezi a tengelyét. Ezt a nyomatékot pedig valamivel nyilván be lehet állítani, ez micsoda?
Ha én olyan generátort építek, amiben nicsenek állandómágnesek, hanem elektromágnesek vannak, és azok gerjesztését én szabályozhatom, akkor azzal lehet így mondjuk fékerőt szabályozni?
Otthon kipróbáltam, játékautóból kioperált kis dc motort megpörgettem a fúrógéppel és néztem mekkora feszültséget csinál, de ez lehetett talán 1,5 volt, miközben a halytásához 9 volt is kellett. Persze ez nyilván olyan játékmotor amiben nincs csapágy, van viszont kefe, eleve nem túl hatékony...
Lényeges kérdés ez...Az ahelyzet hogy ekkora kaliberű motorknál nincs értelme a visszatöltéssel vacakolni, mert amíg "kigurulsz" pár tíz métert addig annyi energiát termelsz vissza ami elenyészően minimális és nem tudsz számottevő energiát visszaraktározni az akkuba. Magyarul ha tolod 1 km-t a bicajt akkor mehetsz 50 métert annyi energiát termeltél vissza. egyszerűen nem éri meg foglalkozni ezzel a tényezővel...ha megnézed a gyári modellekben sincsen..talán egy kettő kivételével de ottis csak arra jó hogy szédítsék vele a vevőt hogy olyat is tud(regenerative braking) Valamelyest persze elméletileg jelenthet de a gyakorlatban nem hiszem hogy van értelme...ez az én véleméynem...de kövezzetek meg ha tévedek.
Szerintem vagyunk itt egy páran akik túlvannak egy két elektromos bringa építésén. Sok próbálkozás, kísérletezés után azt mondhatom hogy erre a célra az erre a célra gyártott motorok felelnek meg legjobban :)(ami a rollerekben is van abból már érdemes lehet kiindulni)
Teljesítménytekintetében egyszerű módszer a fesz emeléssel tuningolni ha36 V-os eredetileg akkor uccu 48-at neki...persze óvatosan.
Össze lehet hozni egy nagyon hatékony és gyors járgányt-érdemes ügyelni arra, hogy minél könnyebb legyen.
Visszatérve a motorra: Unitemotor MY1016-ot 350W-osat könynen tudsz szerezni mert sok elektromos rollert ilyennel szerelnek. Ezen felül itt az országban ha jól tudom max. 500W-osat tudsz rendelni Tech-Mobile-éktól.
Üdv mindenkinek! Már régóta olvasgatom ezt a topikot és szerintem több szó is eshetne a tapasztalatokról egyéni építésű biciklivel kapcsolatban. Régóta agyalok egy ilyen szerkezeten. Amugy milyen motor felel meg legjobban ennek a célnak? Előre is kösz!
En is azert irtam be a forumba,mert tegnapelott akadt kezembe a katalogusuk es azonnal szemet szurt a 0,98Nm.Vegulis ha 3000/min fordulaton adna 0,98Nm-et az mar talan elfogadhato lenne...
Utánaszámoltam és igazad van. Érdekes, h az én motromon 33 lb×in nyomaték van feltűntetve, ami Nm-ben 3 körül van. A forgógépekre vonatkozó nyomaték képlettel:
M=9,55 P/n (ua mint a tiéd csak itt 1/minben lehet beírni a fordulatot) 6, 8 körülit kaptam. Visszaszámoltam a tornádót és ott én is 13 Nm körülit kaptam. Asszem az én fele annyi nyomatékom kevés lezs ehez a projecthez.
Mostanában tervezek egy elektromos binyiglit. A felállás a következő. Van egy 130 V-os DC motorom. Kb ennyi a teljesítménye is. Az energiaforrás 2db 12V 35Ah-s akku lenne. Ezzel 840 Wh energiát tudok tárolni ami egy kis tornádóhoz képest 150 %. A motor teljesítménye elég kevés de a rajta lévő egyfokozatú hajtóművel a gyári biciklik nyomatékának 3 szorosát tudja (egy tornádó 0,98Nm, az én motrom 3 Nm forgatónyomatékkal bír). A vezérlés a következő lenne: a 24 voltot egy 300 wattos inverterrel átalakítom (ez már adott), ezt egy triakos fényerőszabályzó kapcsolással szabályoznám a gázkarban. A feszkót maximálnám 130 voltban. ezután egy 20-30 amperes graetz híddal vinném a motorra. A biciklinek az első kerekét szeretném hajtani.
A kivitelezéssel problémáim vannak. A hajtómű kimenő tengelyén 182 1/min fordulat van, ami tökéletes egy ilyen biciklihez (a tornádónak 175 1/min van), de így 1:1 módosítású hajtást kellene létrehoznom. Az egyik lehetőség kúpkerekes lehajtás, így az első villa mellé tudnám függőlegesen elhelyezni a motort (90 fokos hajtásszög). Ez azonban problémás a kúpkerék nehéz beszerezhetősége és a szabadonfutó hiánya miatt.
A másik megoldás a szabadinfutós lánchajtás lenne, de ezzel meg az a baj, h nem esztétikus, mert a motor hajtóművel olyan 300 mm hosszú és keresztben az első villa felett, hát...nem túl precíz.
Szerintetek milyen hajtás lenne jó? Szíve3sen vennék bármilyen ötletet. Üdv: Gábor
Fel tudok ajánlani 1 db 36V/350W-os mocit. Van hozzá vezérlésem is, meg gázkar is. Sosem volt beépítve semmibe, használatlan (persze kipróbáltam, terheletlenül forgattam pár percig). Megvettem, de még mielőtt kezdtem volna vele valamit, agymotor mellett döntöttem. Itt megnézheted:
ugyanolyan kinézetre, mint a 36V/500W-os (DC motor/nagy nyomatékú motorok), van olyan talpa is. A Unitemotor a gyártó, azt megnézheted itt: www.unitemotor.com (van angolul is :-) )
Sziasztok! Keresnék egy 250W/24V-os roller motort. Egy kerekesszéket szeretnék vele működtettni. Használt is érdekel. Ha tudnátok segíteni, nagyon megköszönném! Minden jót!
Hátha tudsz segíteni! Szóval megy a moci rendesen, de van még néhány bekötetlen vezetékem. Gondolom a fékkar mikrokapcsolójához, illetve mivel tempomatos a vezérlésem és a gázkarom, ahhoz kéne menniük. Vagyis eleddig be van kötve a 3 vastag, a motor fázisai (zöld, kék, sárga), 5 vékony a 3 Hall-jeladóhoz (piros, fekete, zöld, kék, sárga), a vastag piros és fekete, amin a tápot kapja a rendszer az akksikból, valamint a gázkarhoz megy 4 vékony vezeték (piros, fekete, kék, zöld).
DE maradt még 4 vékony vezeték, 2 sárga, 1 szürke meg 1 fehér. (Van még 1 poti egy szürke-fekete vezeték végén, amivel korlátozni lehet a maximális fordulatszámot). Ezek vajon mik lehetnek, nem tudod véletelenül, vagy nem tudja esetleg valaki?
Ólvasgatom a leírásokat és látom, hogy komoly szakemberek vagytok a roller témában. Nekem kellene egy szobai kerekesszéket megcsinálni elektromos hajtásúra. Roller motort ajánlottak, de még nem volt a kezemben ilyen motor. Annyit kideritettem, hogy állandó mágneses, és a leírtakból látom a fordulatát. Én 24V/250W-ra gondoltam, bár a méretét nem tudom. Hól lehetne esetleg használtan venni ilyen motort? Ujat nem akarok venni, mert ha nem válik be, nem tudom másra felhasználni. Előre is köszi a segítségeteket! Minden jót! Pista
Kerekek nincsennek hozzá azt úgy guberáltam a "MÉH" telepen (50ft/db volt).
Képet majd teszek fel. kormány van hozzá ülésnek meg a rúdjának jó a sima kerékpáré is az első villára szűkségem van de az is a kerékpárokon lévővel azonos. egy gyerekkerékpáré pont jó rá. Van burkolat is ha esetleg mégis kellene.
Árat majd álmodok hozzá, de lehet, hogy kell a páromnak is csinálni egyet akkor viszont lehet hogy szükségem lesz rá.
Neked nincs fölösleges e-bikeos cuccot? Fogaskerék lánc elektromos alkatrész bármi?
Szivesebben cserélném inkább valamire mint pénzt kérjek érte.