Tornádo 101 tipusom van, 1000km-t menetem, eddig oké.Hajnalban munkába járok vele(legkevesebb -4 fokban 23 km oda, töltés a melóhelyen majd vissza).Pontosan 1 óra az út, ennek háromnegyedét tekerem, (amúgy reggel nem bírja ki az akku, ha nincs rásegítés).Ez így jobb mint a hagyományos bicaj.Ja, az akku 9Ah-s, a kerékben 5 bár. Remélem segítettem valamit.
A tornado "lenni oco, nem drága" :-) és 1-2 év után kipurcan a vezérlője, aztán lehet keresgetni másikat, mert javíthatatlan. Mellesleg gyenge a motorja, mert az indítónyomatéka nagyon alacsony. Ja, és néha gagyi akksikkal, és életveszélyes töltőkkel jönnek.
Nézd meg a www.dupla2.hu oldalt - tele van elektromos bringákkal 4-5 importőről.
Annyi már most biztos, hogy eszméletlen tempóban fog melegedni a 36V-os motorod 48V-on. Aztán egy idő után már a vezérlődben lévő FET-ek is ideális vezetővé lesznek , és valóban lobogni fog a hajad, mert csak full gáz lesz és a találkozás a kerítéssel.
Szóval tréfát félre, az egyszerű feszültségszint emelés nem jelent jó megoldást, mert a többi alkatrészedet is illeszteni kell a megemelkedett szinthez (motor, vezérlő, töltő és 55V-os izzók). Egyszerűbb egy 48V-os bringát venni.
Adott egy 36V-os rendszerű elektromos benya (Viva Xstreem ciklon hasonmás), váz, elektronika, kerék, kialakítás stb...
Szóval ez a 25 Km/h nem nagyon lobogtatja meg a hajamat, és nem szeretek várost nézni, így jól jönne egy kis plusz energy. Én még egy kasira gondoltam +12V 12 Ah. 36 V helyett immár 48 V. Így már elméletileg 35 Km-h is lehetne a sebesség! A kérdés csak az hogy bírja e a motor, az elektronika ill az izzók, mivel a kerékpár beépített világítása is innen megy 40V-os izzókkal...
Van valakinek tapasztalata a témában ? Végzett már valaki ilyen tuningot?
Én ugy gondoltam az elhelyezést, hogy ha megállít a jard, akkor nem kezd el veszettül firkálni egy csekken. Én az elektromos robogómban akartam elrejteni egy láncfűrész-motort-ami tényleg elrejthető. Még nem mondtam le róla, de egyenlőre az akkupakk kiszélesítésével vagyok lekötve. 5db 60ah-at kellene beleszuszakolni. 2000W-hoz kell a nafta.
És hová teszed az akkukat, ha egy működő smk.-ba akarod ezt beépíteni?
Amennyi a sisaktartóba elfér, az semmit sem ér. Arról nem is szólva hogy ha az akku nem lent van, akkor olyan lesz a stabilitása hogy egyszer volt hol nem volt.
A legnagyobb baj,hogy csak ugy tudhatod meg mennyit bir egy akku ha megveszed es xarra hajtod.Zsakbacica... A katalogusokban mind tokeletes...de a nevenincs kinai akkukat sokan dicserik.
Nem csak álom a 80-as tempó,a gép tényleg képes erre, csak az elektronikát le kellett korlátozniuk,különben nem lehetett volna az unioban forgalmazni. 65-nél érezni ahogy megtorpan. Valahogy az amperrel manipulálja, nem a kilóméter-órával, mert kissebb hátszéllel a max eddig 78km/h volt. 2000W-os a dobmotor.
80 km/h? szép álom :-) ezt csak a nagyon profi gépek tudják pl. Vectrix. Azt ugye tudod, hogy nem is mehetnél többel, mint 45 km/h. Pont ma du. radarozták le azt a robogóst, amint megelőzött 50 km/h-nál belterületen. Nem látta, hogy mindenki villogtat - csórikám perkálhatott.
dedy75-nek: igaz, hogy a 10.5Ah-ás akku jobb teljesítményszűrűségben és ár-érték arányban is, de valóban bírni fogja azt a terhelést, amit eddig a 12Ah-ás elviselt? Szerintem nem, és ennek az akkunak a használata alatt az energiakivételi hatásfokod is leromlik majd. Most a nagyobb a jobb megoldás vagy keress Li-ion akkukat, esetleg próbáld meg a szilikonos csodát.
(vettem náluk egy e-robogót amiről azt irták hogy megy 80-km/h, és a hatótáv 50-60Km. Aztán kifizetés után 2 hónappal megjött a motor-és megváltozott a honlap. Az uj adatok:megtehető táv 25-30Km max sebesség 65Km/h. Ebből az lett, hogy most 1900Km után szarok az akkuk, és nem lehet kicsertéltetni, mert folyton csak használtat küld-ugyanis nem szállítanak neki újat. Ja és ma néztem hogy már le is szedték az oldalról a motort, tehát ha kell hozzá valami akkor cseszhetem-mindezt fél milláért!)
Az elektromos benyám megérett egy akkucserére (36V-os rendszer)...
Kérdés: 3x12V, 16Ah vagy 1x36V 10.5 Ah ?
Nyilvánvaló hogy az első megoldás teljesítményben jobb, de a második verziónál megspórolnék egy tízest ill legalább fele akkora súlyt kéne a biciklinek holt teherként magával cipelnie... Így talán jobb lehetne a teljesítmény-súly arány, ill a gyorsulás...
Mitől függ az, hogy egy dc motor generátor üzemmódban mennyi áramot ad le? Nyilván egyszer a sebessége, a fordulatszám, de maga a generátor ilyenkor valamilyen nyomatékkal fékezi a tengelyét. Ezt a nyomatékot pedig valamivel nyilván be lehet állítani, ez micsoda?
Ha én olyan generátort építek, amiben nicsenek állandómágnesek, hanem elektromágnesek vannak, és azok gerjesztését én szabályozhatom, akkor azzal lehet így mondjuk fékerőt szabályozni?
Otthon kipróbáltam, játékautóból kioperált kis dc motort megpörgettem a fúrógéppel és néztem mekkora feszültséget csinál, de ez lehetett talán 1,5 volt, miközben a halytásához 9 volt is kellett. Persze ez nyilván olyan játékmotor amiben nincs csapágy, van viszont kefe, eleve nem túl hatékony...
Lényeges kérdés ez...Az ahelyzet hogy ekkora kaliberű motorknál nincs értelme a visszatöltéssel vacakolni, mert amíg "kigurulsz" pár tíz métert addig annyi energiát termelsz vissza ami elenyészően minimális és nem tudsz számottevő energiát visszaraktározni az akkuba. Magyarul ha tolod 1 km-t a bicajt akkor mehetsz 50 métert annyi energiát termeltél vissza. egyszerűen nem éri meg foglalkozni ezzel a tényezővel...ha megnézed a gyári modellekben sincsen..talán egy kettő kivételével de ottis csak arra jó hogy szédítsék vele a vevőt hogy olyat is tud(regenerative braking) Valamelyest persze elméletileg jelenthet de a gyakorlatban nem hiszem hogy van értelme...ez az én véleméynem...de kövezzetek meg ha tévedek.
Szerintem vagyunk itt egy páran akik túlvannak egy két elektromos bringa építésén. Sok próbálkozás, kísérletezés után azt mondhatom hogy erre a célra az erre a célra gyártott motorok felelnek meg legjobban :)(ami a rollerekben is van abból már érdemes lehet kiindulni)
Teljesítménytekintetében egyszerű módszer a fesz emeléssel tuningolni ha36 V-os eredetileg akkor uccu 48-at neki...persze óvatosan.
Össze lehet hozni egy nagyon hatékony és gyors járgányt-érdemes ügyelni arra, hogy minél könnyebb legyen.
Visszatérve a motorra: Unitemotor MY1016-ot 350W-osat könynen tudsz szerezni mert sok elektromos rollert ilyennel szerelnek. Ezen felül itt az országban ha jól tudom max. 500W-osat tudsz rendelni Tech-Mobile-éktól.
Üdv mindenkinek! Már régóta olvasgatom ezt a topikot és szerintem több szó is eshetne a tapasztalatokról egyéni építésű biciklivel kapcsolatban. Régóta agyalok egy ilyen szerkezeten. Amugy milyen motor felel meg legjobban ennek a célnak? Előre is kösz!
En is azert irtam be a forumba,mert tegnapelott akadt kezembe a katalogusuk es azonnal szemet szurt a 0,98Nm.Vegulis ha 3000/min fordulaton adna 0,98Nm-et az mar talan elfogadhato lenne...
Utánaszámoltam és igazad van. Érdekes, h az én motromon 33 lb×in nyomaték van feltűntetve, ami Nm-ben 3 körül van. A forgógépekre vonatkozó nyomaték képlettel:
M=9,55 P/n (ua mint a tiéd csak itt 1/minben lehet beírni a fordulatot) 6, 8 körülit kaptam. Visszaszámoltam a tornádót és ott én is 13 Nm körülit kaptam. Asszem az én fele annyi nyomatékom kevés lezs ehez a projecthez.