Én ugyanígy járok állandóan, vagy leszedem őket kisujjnyi "angyalbögyörőként", vagy hirtelen már óriásiak és már sárgulnak. A fene se érti ezt, alattomos jószág az uborka...:)
Ezért is csináltam már kétszer csalamádét, abba nagyon jók szelten, ezért csaptam le a Gazpacho-receptre, a fülünkön jön ki már a görög saláta, és lassan a tyúkok, birkák is uborkamérgezést kapnak...
DE van olyan savanyúság-receptem(még az NDK-ból...:P), amibe hámozott, darabolt uborka kell.
Nagyon érdekes, köszönjük. Épp azon gondolkodom mit csináljak a hirtelen előbukkant nagyobb uborkáimmal, melyek rejtélyes módon kiskorukban nem láthatók mikor vizslatom reggelente, aztán egyszercsak ott díszelegnek méreten felül:DD Akkor kipróbálom. Sima csapvizet öntesz rá?
Felviditottal a keppel meg a lampionos hasonlattal, annal is inkabb mert en is megjartam nehanyszor, utoljara 2 eve a sutoben dedelgetett szilvalekvarral, en is elaludtam es az alom kimosta a fejembol az szilvalekvart hogy picike langon ott a sutoben. Es a lekvar mumia nagyonis ragaszkodott a tepsihez, volt vele dolgom mire ki tudtam belole mosni.
Nem baj, azert meg akad nalad padlizsan, tudod potolni.
Eddig még semmivel. Pedig nagyon sűrűn vannak, széles ágyásban, azaz alig tudok közé menni. Vastagon takarva van a talaj (időrendben: nyesett csalán, hagymaszár, spenót, céklalevél, fű). Tavaly is így volt, úgy látszik, szereti a homokos talajunkat.
Nekem meg arra van receptem, hogyan lehet pehelykönnyű lampionokat készíteni padlizsánokból...
Egyszerűen csak el kell aludni, mielőtt kikapcsolnánk a sütőt, és egy egész éjen át sütni...:S Semmi húsa nem marad, pár gramm lesz a 2 és fél kilóból is. :(
Így jár, aki azon sopánkodik, mit kezd ennyi padlizsánnal. Megérdemlem, ráadásul egy hétig most nem is szedhetek újakat. MInt mondani szokom, a sors igazán igazságot tesz mindig. S lőn.
Ebből már téli padlizsánkrém készült. Az esti tüzelésnél megsütöttük a rácson három adagban, reggelre kihűltek. Akkor olivaolajban pároltam hagymát, fokhagymát, pároltam hozzá jó sok darált kápiát és pritamint (vegyesen, mert egy-egy fajtából nem volt még annyi piros), a végén pedig a padlizsánok belsejét. Sóval, borssal jól összerottyant, majd ment az üvegekbe forrón. Utána még nagy fazékba vízgőzben dunsztolódott, így nem kell bele tartósító. Ebből én még soha nem tudtam eleget készíteni, a két nagyfiú reggeli pirítóshoz egy üveggel fal be. Idén kifogok rajtuk, 100 tő padlizsánt gyártottam, csak elég lesz talán...
4 nagyobb kovászos uborka, felkockázva 3dl kovászos uborkalé 3dl leszűrt, hideg zöldségleves 3dl natúr joghurt fél gerezd fokhagyma, lereszelve kb. 3dkg füstölt császárszalonna, felkockázva tetejére: olívaolaj
A kovászos uborkát apróra kockázzuk, hozzáadjuk a levét, a hideg, leszűrt zöldséglevest, a lereszelt fokhagymát és a joghurtot. Erős teljesítményű robotgéppel, vagy botmixerrel az egészet simára turmixoljuk, szükség szerint átszűrjük. Néhány órára (esetleg egész éjszakára) behűtjük. A tetejére ropogós pörcöt szórunk, amelyhez serpenyőben kisütjük a felkockázott császárszalonnát, konyhai papírtörlőn leitatjuk. A leves jégbe hűtve, a szalonnával megszórva és némi jófajta olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. Adhatunk hozzá fokhagymás pirítós kockákat is, vagy friss zöldfűszereket, amelyekkel ki-ki ízlése szerint gazdálkodhat.
Aki fél az olajtól hagyja ki de szerintem ha tesz is rá attól nem fog elhízni.
tegnap raktunk el pillepalackba csemageuborkát télre,ez a módszer nekem ismeretlen volt,barátnömtöl tanultam. A nagyobb uborkát hasábokra vágom,beleszurom a palackba,kozé rakok kaprot,szórok rá 2,5-3 kanál sót,felontom vízzel és lezárom.kamrába rakom,télen levágom a palack tetejét és fogyasztható az ubi,íze olyasmi mint a kovászosnak.
Kipróbáltam!! Nem bírtam várni holnapig, lebotmixeltem, vettem ki pár merőkanállal, felengedtem, tényleg isteni!! Nagyon jól esett a felforrt agyamnak, 1-ig gazoltam a kertben, tiszta gőzfürdő volt, jól jött a hideg leves, köszi a tippet.
Meg vagyok győzve. KI kell próbálnom. Amint rendbejött az áramunk, neki is esek(nem merem addig nyitogatni a hűtőt, a tegnap esti vihar miatt oda egy fázisunk vagy mifene)
Addig viszont elő tudom készíteni. KÖszönöm a tippet, nagyon kváncsi vayok, milyen lesz, úgyhogy izgulj, mert csuklani fogsz, ha emlegetlek!! :)
Huhh, te csináltál már ilyet? Nagyon idegenül hangzik, de ha finom, érdemes lenne kipróbálni, csak valahogy annyira más, mint amit megszoktunk. Jó helye lenne a sok uborkának.
Bár nekem a Tarator is ízlett a bulgároknál, az összes fiú meg fintorgott. (hideg, joghurtos uborkaleves-féle). Szóval van személyes tapasztalatod vagy itt valakinek?
Csak az a fránya olaj ne szaporítaná a kilókat. Amúgy a sült paradicsomot én is nagyon szeretem, még májast is szoktam közé tenni, és csak serpenyőben sütöm, nem sütőben.
Mivel hosszú ideig nem voltam most sietek kipótolni.
Lassan sült paradicsom
Tepsibe öntök oliva olajat, megszórom sóval, borsal erre kirakoma félbevágott paradicsomokkal ( lukuluszt szoktam) megszórom vágott zöldfűszerekkel bazsalikom, kakukk fű, oregánó, só öntök rá bőven olajat alacsony hőfokon sütöm kb. 120 fokon 2,5 3 órát míg jó ráncos lesz közben egysze megfordítom. még melegen üvegekbe töltöm (kicsikbe ) felöntöm az olajával, ha kell még pótolok hozzá. lezárom ha kihült hűtőbe tárolom.
Tökéletes reggeli friss kenyérrel, vagy piritóssal.
Ha nincs ilyen készen akkor készítek frisset, olyankor magas hőfokon rövid ideig sül és nem fél paradicsomok, hanem kb. 5mm-es paradicsom karikák ,kevesebb olajjal ezt azzonnal fogyasztjuk, a családom a levét is kitunkolja utolsó cseppig.
Sót , zellerlevelet, és egy fej hagymát teszek bele, amit persze betöltés előtt kidobok. Tartósító szert nem. Soha még nem romlott meg.
Tiszta üveg, forrás közben töltöm, az üveget még újság papirba csomagolom, úgy megy a száraz dunsztba.
2 nap után teljesen hidegen szedem ki. A kamrámban soha nincs fény a fény hatására minden gyorsan romlik. Éjjel van nyitva az ablak, most nyáron nappal zárva, és besötétve.
javasolom mindenkinek akinek van mélyhűtő kapacitása, hogy tegyen el télire vegyes ragut. Így néz ki.
Ezekben a zacskókban van padlizsán, sárga és zöld cukkini, zöldpaprika, és paradicsom. Télen beöntöm egy sütőtálba, teszek hozzá, egy nagy fej felszeletelt vöröshagymát, egy fej cikkekre szedett, fokhagymát, és pár szem felvágott krumplit, teszek rá olajat fekete borsot jól összekeverem, és megy a sütőbe, előbb lefedve utána anélkül,.
Gyorsan meg van, isteni nyári illat lengi be a konyhát. Van mikor csikokra vágott csirke mell is megy bele. Vagy sütök mellé virslit de magában is nagyonjó.
A képen látható egész sárga cukkinik, a húslevesbe kerülnek télen.
a padlizsánt vastag karikára vágom besózom állni hagyom, majd leöblitem, papitörölközőn leszárítom liszbe mártom, és kevés olajon hirtelen átsütöm.
tűzálló tálba teszem, ráteszek előre elkészített főtt rizst.
Ezt leöntöm tejföllel amibe tettem olajat sót összenyomott fokhagymát, fekete borsot.ezt megszórom reszelt sajttal . Ezután jön rá felszeletelt paradicsom, zökldpaprika, és hagymakarikák. Ezt lehet folytatni míg a padlizsánból tart, tetejére tejfölös öntet, és sajt kerül.Ezt még meghintem zsemlemorzsával.
Közepes lángon sütőben, lefedve kb. 1/2 óráig sütjük ezután leveszem a fedőt, és megpirítom a tetejét.
Másnap mikróba megmelegítve is kifogástalan, de én nagy adagot készítek, és egy részét mélyhűtőm. Jól jön majd máskor.
A megmosott padlizsán végeit levágom, talpára állítom és hosszában, keskeny szeletekre vágom kb. 4-5 mm. Serpenyőben kevés olajon egymás után szép pirosra sütöm a szeleteket. ezután sózom.
A páclé. ez kb. 60 dkg padlizsánra elég. Ha esetleg sok lenne, tegyétek el a következő adaghoz
2dl olivaolaj , 2dl. 5%-os ecet ( alma, fehérbor, vagy amilyen van otthon) 2dl víz, örőlt bors só. Ezt 5 perc alatt összefőzöm ráőntöm a tálban lévő sült padlizsánra ha kihült hosszába beleállítom egy üvegbe, és a levét ráöntöm utána teszek még 10 bazsalikom levelet. hűtőbe teszem 2 nap múlva lehet enni.
Nagyon finom piritós kenyéren, sültek mellé. Előnye, hogy nem kell unalomig enni, mert hónapokig eláll télen igazi finom különlegesség
Gyorsvacsora! Gázlángot begyujtod, teszel rá egy lukacsos vaslapot(lángterelő vagy egyéb) rárakod kis lángot hagysz és 2 percenként fordítod az oldalán. Maj tálalod, felvágod olaj, só, bors...
Padlizsán nekem is rengeteg terem, de eddig csak krémként/pástétomként ízlett. KIváncsi vagyok, milyen grillezve. Anno Töröko-ban valami raguszerűlént kóstoltam, az nem jött be, de hát padlizsánkrémet se lehet éjjel-nappal enni, úgyhogy tényleg jöhetne pár ötlet...
(Nő egy HATALMAS padlizsán is, ha leszedem, majd lefotózom a mérlegen, nagyobb, mint egy nagy emberfej...:)