Az autósok megszokják hogy van mellény a bicikliseken, aztán amikor mégis jön egy mellénytelen bringás úgy elüti mint az állat. Ez se valami fényes perspektíva.
Szia! Ilyen alapon az autókban is kötelezővé kellene tenni a második biztonsági övet, mert igen sokan vannak, akik azt az egy meglevőt nem kapcsolják be.
De kötelezővé tehetjük a biciklikre is a hátsó két kis kereket (amivel gyerekek tanulnak tekerni), mert akkor a részeg biciklisták nem dülöngélnek...
Miért gondolod, hogy az, aki nem tesz fel világítást, nem használ prizmákat, majd pont a legnehézkesebben használható mellényt fogja felvenni?
Üdv mindenkinek! Aki már épített elektromos biciklit, nem bolti alkatrészekből, az kérem írja le hogy mikből rakta össze, és hogy mire képes a keró. Előre is kösz. Ezzel sokat lehetne segíteni.
Azért az esti sötétben azt a mellényt határozottan jómessziről észrevenni, akár van egyéb fény, akár nincs....
Nem mellesleg egy lámpánál szép nagy balkanyarban igy vittem el majdnem egy bicajos egy este..... Nem volt a lelkemszottynak csak hátsó lámpa, egyéb jelzőfény nix, szemből jött, s két kocsi elment, utána nincs több fény, akkor szabadon befordultam.....aztán csak hallom hogy vki üvöltözik mint egy dervis, a tükörben akkor már láttam a piros villogót...
Hja és ott pont nem volt közvilágítás sem (üzemen kivül).
Mióta vezetek azt mondom, minél több lámpa, prizma, stb....
Multkor egy maszek kiskereskedőnél láttam talicskát tömör gumival. Nem tudom hogy mekkora, viszont tutira nagyobb volt mint a robogóm kereke. Újonnan került az egész 5600Ft-ba.
Szerintem nem a láthatósági mellényt kellene eröltetni, hanem a láthatóságot. Eddig is létezett világítás, fényvisszaverő prizmák - aki akarta, eddig is tudta használni (sőt a világítás kötelező is a kresz szerint), a mellény kötelezővé tételével nem javulna a helyzet, mert akik eddig nem gondoskodtak ilyesmiről, ezután sem fognak. A mellény meg amellett, hogy hülyén néz ki, műszálas, nyáron kínszenvedés benne tekerni.
Egyébként pár hete használom az úgynevezett fényvisszaverő szalagot (így kereshető a net-en), vékony acél laprugó van benne, rátekeredik az ember karjára, bokájára - szóval lehet látszódni. Tescoban is láttam már. Létezik öntapadós szalag is.
Próbáld ki, hogy mit látsz abból a biringásból, aki a tescos bringájával kihajt este az útra. Semmit! Azokon a bicikliken nincs sem lámpa, sem prizma - esetleg a pedálon aztán annyi. Ezért kell, hogy legalább az a vacak láthatósági mellény ott legyen. Gondolom már Te is hallottál olyan esetekről, amikor belerohantak a kivilágítatlan útszéli járművekbe. Ez utóbbi lehetne akár egy kerékpáros is.
Amúgy a robogós küllemű tornádós villanybicajok öntvény kerekein nincs fényvisszaverő prizma, ami úgyszint kötelező lenne a kresz szerint.
Természetesen az autósok közlekedési morálja még mindig a negatív tartományban mozog, ez tagadhatatlan tény - egyetértek.
Az az autós aki nem vesz észre egy normál(tehát semmi extra fényű) bicajoslámpát vagy villogót az nem alkalmas arra hogy a közlekedésben részt vegyen!!!
Javasolnám az autósoknak, hogy néha üljenek fel egy bringára és tekerjenek 1-2 órát forgalomban, utána határozottan jobban oda fognak figyelni a bicajosokra is.
Nem a fényvisszaverő mellény fog megvédeni attól, hogy elcsapjanak, aki ezt kitalálta nem sokat ült még bicajon. Egy ismerősömnek van egy tornádója, a robogókinézetűekből az egyik. Ha bárki megnézi a lámpáját az láthatja hogy bőven túlteljesíti a szükséges feltételeket, ennek ellenére mégis elütötték. Itt nem arról van szó hogy nem volt látható, hanem arról, hogy az autós nem figyeli eléggé az oldalról jövő forgalmat, vagy a mellette lévő sávot.
Ha már kötelező tették a bicajosoknak(egyébként teljesen feleslegesen!) a mellényt a rossz látási viszonyok közt akkor kötelezővé tenném az autósoknak, hogy bicajozzanak egy kicsit néha, mindenki számára hasznos lenne.
A bukóval egyetéretek, hasznos dolog több téren is, de ne tegyék kötelezővé.
Valóban jobban tennéd, ha kerékpáros sisakot és fényvisszaverő mellényt is viselnél. Csak ülj egyszer autóba a kormány mögé és magad is rájöhetsz, hogy ha egyszer egy méretres és masszíva autó eltrafál 50 km/h-val csak a védőfelszerelések menthetnek meg. Vagy az, hogy időben észrevett a sofőr és elkerülte a találkát veled - és ez a szernecsésebb eset.
Bocs, hogy belepofázok, de bukósisakot értelmes ember nem a KRESZ miatt vesz fel, hanem a saját maga testi épségének megóvása érdekében. Mint ahogy a biztonsági övet sem a rendőr ellen kell bekapcsolni. Tudod, hatalmasat lehet zakózni akár 30-nál is, lazán bele lehet halni is. Egy jobb fajta kerékpáros bukó szerintem bőven elférne rajtad, mint ahogy minden kerékpároson, de természetesen a Te dolgod... pár halálos baleset, ami az elektromosok elterjedésével egyre hamarabb bekövetkezk majd sajnos, és majd úgyis kötelező lesz.
Ja, ha látni akartok valami pipec dolgot, akkor nézzetek el a http://www.mobil-plaza.hu/solex/index.html címre. Igaz, ez a bringa benzines nem villanyos. Janó
Hello! A KRESZ az alábbi szöveget tartalmazza a kerékpárrról: r/1. Kerékpár: olyan két- vagy háromkerekű jármű, amelyet egy vagy két személy emberi ereje, illetőleg legfeljebb 300 W teljesítményű motor hajt. A kerékpáron egy 10 éven aluli gyermek szállítására alkalmas pótülés, illetve kerékpár utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.
Egyre több kiszólást kapok autósoktól lámpánál meg menetközben is ,hogy miért nincs rajtam bukósisak ,mondom ez elektromos kerékpár .De jó is 40km/h lobogó hajjal bicajozni...Közben megcsináltam szuperfényes LED-ekkel a világitást ,naon király lett.Most már világithatok nappal is mindössze 19mA az összfogyasztás ,meg nem kell félni hogy kiég a lámpa 50Volton .Benne hagytam az eredeti 40Voltos reflektor ízzókat refinek... nagyon jó .
Szerintem jól döntöttél, hogy nem választottad a 2 éves tornádó gépet - tutira most fognak előjönni a hibái. Arról nem is szólva, hogy biztos akkucserére szorul.
A dupla2-nél a múltkor volt még házhozszállítás opció, szerintem kérdez rá a tulajra, hogy most mi van.
A budagyöngyében csak két forgalmazó (sellő, angell) gépei vannak, és így jóval szerényebb a kínálat is. Arról nem is beszélve, hogy a sellőtől olcsóbban lehet megvenni (Ceglédbercel), de sajna a 001-es típusról letöredeznek a pedálok.
Tornádo 101 tipusom van, 1000km-t menetem, eddig oké.Hajnalban munkába járok vele(legkevesebb -4 fokban 23 km oda, töltés a melóhelyen majd vissza).Pontosan 1 óra az út, ennek háromnegyedét tekerem, (amúgy reggel nem bírja ki az akku, ha nincs rásegítés).Ez így jobb mint a hagyományos bicaj.Ja, az akku 9Ah-s, a kerékben 5 bár. Remélem segítettem valamit.
A tornado "lenni oco, nem drága" :-) és 1-2 év után kipurcan a vezérlője, aztán lehet keresgetni másikat, mert javíthatatlan. Mellesleg gyenge a motorja, mert az indítónyomatéka nagyon alacsony. Ja, és néha gagyi akksikkal, és életveszélyes töltőkkel jönnek.
Nézd meg a www.dupla2.hu oldalt - tele van elektromos bringákkal 4-5 importőről.
Annyi már most biztos, hogy eszméletlen tempóban fog melegedni a 36V-os motorod 48V-on. Aztán egy idő után már a vezérlődben lévő FET-ek is ideális vezetővé lesznek , és valóban lobogni fog a hajad, mert csak full gáz lesz és a találkozás a kerítéssel.
Szóval tréfát félre, az egyszerű feszültségszint emelés nem jelent jó megoldást, mert a többi alkatrészedet is illeszteni kell a megemelkedett szinthez (motor, vezérlő, töltő és 55V-os izzók). Egyszerűbb egy 48V-os bringát venni.