Keresés

Részletes keresés

joy Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43052

Csak olvadt.

:o/

Előzmény: tuutuu (43051)
tuutuu Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43051

Gondolom, a szagáról...:{{{

Vagy csak elolvadt?...:}}}

Előzmény: joy (43042)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43050
Egyébként nincs valami fincsi túróparfé receptetek?
joy Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43049

6 az, é nagyon köszönöm.

Csak idő köll, míg az ebcsont beforr...

Legközelebb szilvalekvárral is kipróbálom.

Bár csak óvatosan merek a szilvával bánni, még nem vagyok kellően gyors.

:o)

Előzmény: Godzi anyuka (43047)
joy Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43048

Javul,+ már tudtam annyit állni, hogy ez összejött.

Nem szereted a mákostésztát?

Én imádom minden formában a mákosat.

 

Palacsintában talán csak a hallal töltöttet nem enném meg.

Azért igazi túrópalacsasintra még nem merek vállalkozi.

Előzmény: pearl12 (43046)
Godzi anyuka Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43047

A készítési mód alapján aligha. :( Pedig sokan kívánunk neki gyors jobbulást, de valamiért még nem hat. :)

 

A dédim szokott nekem szilvalekváros-mákos palacsintát csinálni. Imádtam. :) Őt is...

Előzmény: pearl12 (43046)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43046
Cukrosmákos palacsintát még sohasem csináltam... De nem hangzik rosszul :-) Jobban vagy már?
Előzmény: joy (43045)
joy Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43045

A készítési mód:

Nyögve.

Előzmény: pearl12 (43043)
joy Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43044

1 tojás, 2,5 dl tej, 2,5 dl búborékos víz, gondolom liszt ~12 dkg, csipet só alaposan elkeverve. Első nem fordult meg, szakadt, került még bele 1 eka liszt habverővel eldolgozva.

Ezután jól sült.

Tölteléke:

Sárgabaracklekvár csipetnyi rummal, cukrosmák.

Előzmény: pearl12 (43043)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43043
És hogy készitetted ezt a remek lekváros-mákos palacsintát? :-)
Előzmény: joy (43042)
joy Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43042

No.

Ma sikerült remek lekváros-mákos palacsintát készítenem.

Ez volt a leghosszabb talponállásom majd egy hónapja.

 

Közben kiderült a "valódi szőr" ecsetemről, hogy műanyag.

:o(((

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43041

Visszaolvastam a hozzaszolasokat a teszta vitarol es van egy par eszrevetelem.

Megosztom veletek :-)

 

Azzal kezdnem, hogy persze izlesek es poffonok...

 

Igaz, hogy a tojasos friss teszta gyorsabban fo mint a szaraz durum teszta, de ezt is lehet nyugodtan al dente-n fozni. Csak ennyi kell, hogy ne fozzuk tul. Ha tul koran veszed le a tuzrol akkor az meg kemeny es nyers, ha idoben akkor az tokeletes al dente, ha tulfozod akkor szetmegy.

 

Ugyanez a helyzet a durum tesztaval, ha nem vigyazunk oda akkor tulfozuk.

 

Az al dente-zes egyebkent nem gasztrosznobizmus.

 

en az olasz etelekhez olasz tesztat hasznalok, a magyar etelekhez magyar tesztat (pl. turo csuszahoz nem barillat hasznalok :-)  )

 

A durum tesztanak tobb mint 1000 eves hagyomanya van.

 

a magyar wikipedia-bol:

Durum búzák = Fehérjékben és karotinoidokban gazdagabb búzafajták.

Sikérjük rendkívül szívós és rugalmas tulajdonságú, ezért különösen alkalmasak tészták gyártásához.

 

Ahogy irtam az elozo hozzaszolasomban, eloszor a valasztott etelhez kell teszta formatumot valasztani!

 

Tehat vannak olyan receptek, amelyekhez kizarolag tojasos teszta illik, vannak olyanok, amelyekhez kizarolag durum teszta illik.

Sok olyan is van amelyikhez illyk ilyen vagy olyan teszta.

Pl.: tejszines gombas vagy tejszines sonkas (johet a Tagliatelle, johet a Penne, johet a Tortellini), vagy lazacos teszta...

 

 

Előzmény: Antonio Gambadoro (43040)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43040

Sziasztok!

 

Egy jo paran ismernek az Olasz konyha topicbol, most lattam hogy kb. 2 honapja beszeltettek a tesztarol (durum, tojasos...).

 

Mi olaszok altalaban gyari 100% durumlisztbol keszult tesztat fogyasztunk.

Ez a mindennapi kaja. Tehat minden olyan nepszeru olasz teszta "formatum" olyan.

Pl.: Spaghetti, Penne, Fusilli, Rigatoni, Linguine, Bavette, Farfalle, Bucatini, Tortiglioni, Conchiglie, Ditali, Ditalini, Ruote, Chifferi, Mafalde, tobb 100!

 

Vannak olyan gyakori-tradicionalis-nepszeru- hazi keszitesu tesztak amelyek tojasosak! Ott az alap es fix elv: 1 tojas / 100 gr liszt!!!

Pl.:

Tagliatelle, Pappardelle, Lasagne, Maltagliati, Tagliolini, Taglierini, stb.

 

+ az osszes toltott teszta tojasos:

Tortelli, Ravioli, Cappelletti, Agnolotti, Mezzelune, stb stb.

Ezek nem mindennapiak, hanem altalaban vasarnapi vagy unnepi tesztak (vagy ha van olyan haziasszony aki raer mindennap...)

 

A hazi keszitesu tradicionalis tesztak kozul van egy par hires kivetel:

tojas nelkul keszulnek pl. az Orecchiette (Puglia regioban), meg par regionalis kivetel, de azok tenyleg kivetelek a szabalynak.

 

De Olaszorszagban a recepttol is fugg, hogy milyen tesztat, ill teszta formatumot hasznalunk.

 

Legalabb is olyan ertelemben, hogy Ragu alla Bolognese-hez nem penne-t vagy spaghetti-t hasznalunk, hanem pl. Tagliatelle-t, Pappardelle-t, bizonyos Tortellini-t is, Lasagne-t, stb.

 

Carbonarahoz pedig spaghetti-t nem tojasos Tagliatelle-t (akkor is ha vasarnap vagy unnep van :-)) )

Törölt nick Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43039

Akkor megegyszer:

 

Tejfolos, tarkonyos sertesragu.

 

Hozzávalók 4 személyre

 

1 kg sertés comb (kockákra vágva mintha pörköltnek készülne)
4 közepes vagy 2 nagy (férfi ökölnyi) darab hagyma
2 tk (teáskanál) egész kömény (akik nem szeretik az egész köményt természetesen használhatnak őröltet is)
4 tk szárított tárkony
0,5 l tejföl
1 fej fokhagyma (tehát kb. 10-12 gerezd)
fél citrom leve,
olaj, só, bors, friss majoránna, bazsalikom.

 

A hagymákat csak simán félbevágtam, felkarikáztam, az edény aljában kisujjnyi olajat öntöttem. Amikor forró, belemegy a 2 tk kömény, megvárom amíg szétpattog. Ekkor jön rá a felkarikázott hagyma, megsózom (így gyorsabban veszíti a nedvességet). Amikor a hagyma elkezdett megpirulni a forró olajban, 2 tk tárkonyt szórtam rá, meglehetősen intenzív illat lett. A következő összetevő a fokhagyma fele lett, apróra vágva illetve a zöldfűszerek voltak. Az egészet összemelegítettem, kapott egy jó adag (kb. 3 tk fehér borsot).


A húst a hagymás alapra öntöttem, megpirítottam minden oldalát a kockáknak. Megsóztam, majd annyi hús alaplével ami éppen ellepte felengedtem. Fedő rá, kb. 25-30 percet fedő alatt főtt. Jó sok levet engedett, így a fedőt levéve, a gázt kissé magasabb fokozatra véve elkezdtem elpárolni a lét. Amikor megfelelőnek láttam a szaft sűrűségét, beleraktam a maradék fokhagymát felaprítva, a maradék 2 tk tárkony követte, majd a fél liter tejföl zárt a sort. Összekevertem, összeforraltam a műveletet a fél citrom levének hozzáadásával zártam.

Kissé pikáns ízű de nagyon finom ragu lett. Krumplipürével tálaltam.

Előzmény: Törölt nick (43038)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43038

hetvegi alkotasom:  Tejfolos, tarkonyos sertesragu

 

Hozzávalók 4 személyre

  •  

     

joy Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43037

Vagy valami.

A 7-es van meg.

Igaz, nem a 24$-os PRO, csak a free verz.

:o)

Előzmény: t3v3d3s (43035)
ribizli Creative Commons License 2007.05.29 0 0 43036
Én inkább cukorszirupba tenném a mentát, és x idő után alkohollal hígítanám, de biztos így fordítva is jó. Mintha a likőrös topikban lett volna mentás recept, ill. Chili és Vanília ajánlott tavaly hasonlót...
ribizli
Előzmény: faág(i) (43030)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.05.29 0 0 43035
az a protips kategória, a receptek külön vannak, ott alul a channels címszó alatt :) a brightcove-on jóval több van, egy csomót persze a felhasználók küldenek be (izé, van pl. sajtos tészta is, pedig végig sem néztem :) a blogban jobb oldalt az Abrak alján kint vannak a fő linkek.

nekem ilyet ki sem ír. FF, IE6, O/A-ban megy - szóval nem tom, lehet, a flash playered verziószáma nem jó, vagy valami.
Előzmény: joy (43034)
joy Creative Commons License 2007.05.29 0 0 43034

Valami miatt a "nyomjon entert, vagy..." után nem indil el a vodeo.

Egyebeket lejátszik.

Belenéztem a sztároskodó kukták "realmeals" műsorába, nem tetszik. Szépítik magukat, nem mtatják be a kaják elkészítésének módját. Nem a szakács képére, a kaja elkészítésére lennék kíváncsi.

Előzmény: t3v3d3s (43029)
beetee Creative Commons License 2007.05.28 0 0 43033
Akkor igyekezz! ;)
Előzmény: faág(i) (43032)
faág(i) Creative Commons License 2007.05.28 0 0 43032
Köszi, azt ismerem és szeretem, de szeretnék októberre egy találkozóra valami finomat gyártani belőle.
Előzmény: Zitka (43031)
Zitka Creative Commons License 2007.05.28 0 0 43031
A fűszeres topikon épp tegnap ajánlottam a mojitot. :-) Jönnek a meleg éjszakák....
Előzmény: faág(i) (43030)
faág(i) Creative Commons License 2007.05.28 0 0 43030

A hétvégi gombászatunk eredménye egy nagy csokor friss mentalevél (meg egy kevés gomba). Csinált már valaki mentalikőrt? Valami tipp? Pillanatnyilag vodkában áznak a levelek, de gondolom, mást is kellene csinálni vele.

 

t3v3d3s Creative Commons License 2007.05.28 0 0 43029
nem pontosan értem :) de a képpel linkelt video a realmeals.tv-ről van, valami flash:

http://realmeals.tv/cooking_tips.aspx
Előzmény: joy (43028)
joy Creative Commons License 2007.05.28 0 0 43028

Ez volt az urolsó bácsizásod, és jövök a kétkezes vok-kal!

>:o{{{{{

 

A tojást én is az asztalhoz verem, és kotlába nyitom, még is belekerül időnként 1-1 héjdarab.

 

A saját vodeója nálam Q+? -lel nem játszódik le.

Előzmény: t3v3d3s (43027)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.05.28 0 0 43027
joy bácsi, itt van még három-négy másik hasonló site:
http://okostojas.blog.hu/2007/05/27/kaja_pia_video
Előzmény: joy (43024)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.27 0 0 43026
Milyen az edes pesto?

Ha nem esszuk meg frissen, akkor a melyhutobe szoktam tenni (de megessszuk).
Előzmény: ribizli (43025)
ribizli Creative Commons License 2007.05.27 0 0 43025
Ha megtalálod a Kaldeneker-féle édes pesto receptet, légy óvatos, mert ugyan tényleg finom, de nem áll el - kb. 1 hét után megpenészedett nálam a hűtőben. :(
És utólag azt mondom, egyszerűbben, kevesebb hozzávalóval és macerával is jó lehet.
ribizli
Előzmény: trofimov (43022)
joy Creative Commons License 2007.05.27 0 0 43024

A múltkor másik topicban ~társ segítségével aláltam egy nagyon hasznos linket.

Már töbször volt spárgáról szó.

Még kapható a piacokon.

Ezt azért linkelem be, mert jól látható rajta a spárga előkészítésének módja!

 

Spárga a "videojug.com"-on

 

Így könnyeb megérteni, mint szövegeléssel.

 

Az a két recept, amit bemutatnak, nem nagy durranás.

buttha Creative Commons License 2007.05.26 0 0 43023
Mivel korábban másnak is sok termett, így volt ötletelés a topikban, tehát érdemes a baloldali keresőbe bepettyegtetni a citromfű szót és kidobja a korábbiakat! 
Előzmény: trofimov (43022)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!