NEm tudom, a lapzselatin pontosan miből készül, de én már évek óta csakis azt használok desszertekhez. Meg tavaly óta - almás sütemények tetejére - abszolút természetes birsalmazselét. SK készítés. :-)
Sem az én, sem a kolléganőm gépe nem károsodott ettől, a már évek óta tartó sózástól. A víz lágyul, a multik a dobozolt, felárazott anyagjukkal nem rajtam keresnek (szerintem) pofátlanul sokat, ha a két árat összehasonlítjuk.
Az hogy most én az itthon kapható legolcsóbb, tisztított kősót használom, vagy a görögök az ott legolcsóbb tengerit.... kinek mi jutott. :)
Amikor megjelentek ezek a zselésítők, örültem neki, ki is próbáltam, de aztán rájöttem, hogy a hagyományos módon kézsült lekvárt jobban szeretem. Az eper mondjuk határeset, de a sárgabarackot inkább főzöm. Kapok néha ismerőstöl "5 percig főzöm és Quittint teszek bele" meggylekvárt, azt azért szeretem, mert a friss gyümölcs ízét idézi szerinem.
Ha nagyon leves az eper akkor főzés közben szoktam egy kis levet kivenni belőle, és nem kell annyit főzni, hogy besűrűsödjön. Szörpnek frissen megisszuk, nagyon finom.
Köszönöm. Igazság szerint én csak párolni szoktam a rizst. Megpattogtatom egy cseppnyi olajon, felöntöm kétszeres mennyiségú ételizesitős (sós, borsos ki hogy szereti) forró vizzel, megvárom, amig felfő majd beteszem a 200 fokra előmelegitett sütőbe 10 percre. Kiveszem, a tetőt nem mozditom rajta, és hagyom még 20 percig párolódni. Majd leveszem a fedőt, összekeverem és kész.
Hát megpucolod-fölszeleteled a gombát, hagymát kockázol; kevés olajban üvegesre pirítod a hagymát, nagy lángra kapcsolsz, beleszórod a gombát, borsozod (só még nem kell!) és addig kevergeted, amíg nem kezdi ereszteni a levét. Akkor hozzáadod a rizst is és annyi vizet, hogy egy jó ujjnyira ellepje; nagy lángon és kevergetés nélkül kivárod, amíg buborékos lesz, akkor megsózod és adsz hozzá (opcionálisan) némi ételízesítőt és egy csipet majorannát. Egyszer megkevered, lefeded, a lehető legkisebb lángon párolódik -- 18 perc alatt lenne teljesen kész (+ a fedőt még ajánlatos rajta hagyni 2-3 percig).
Feltétlenül kipróbálom, ugyanis megvettem az epret, és azután kezdtem el zselésítőt keresni. Semmi kedvem gyalogosan elcaplatni a tesznyóba, az elérhető boltokat már megnéztem (ahelyett, hogy dolgoznék), a havi autós bevásárlás pedig még messze van.
Úgy emlékszem, ebben a topicban volt szó arról, hogy a mosogatógép vizlágyító sója 99%-ban konyhasó.
Mit gondoltok, az, hogy az általam használt zacskós görög tengeri só csomagolásán rajta van az a jel, ami a mgépben mosható edények csomagolásán (villa, borospohár), azt jelenti, hogy nyugodtan használhatom ilyen célra?
Kipróbáltam a zselésítőszereket, de nekem nem jönnek be.
Eperlekvár készítése ( dzsemnek is lehet!!! ):
Este megpucolod az epret, lecukrozod (cukormennyiség ízlés dolga, az 1:1 arányig el lehet menni, én nem szeretem olyan édesen), másnapig hagyod állni, akkor teszel bele citromsavat és elkezded lassútűzön! főzni. Ha dzsem kell, akkor amikor még darabos, ha lekvár akkor amikor már szétfőtt addig kell főzni!
Trück: könnyebben lesz dzsemes, ha kétféle, kétféle érettségi állapotban lévő epret főzöl össze.
Dermedéspróbát érdemes csinálni: hideg porcelánra kicseppentesz, ha nem folyik el, akkor üvegezhető.
Nagyon egyszerűen -- külön-külön előfőzöm a kivájt karalábét és a gombás rizst is (nedvesre, sok-sok fehér borssal), 15 perc elég mindkettőnek. Utána megtöltöm, kevés reszelt sajt és tejföl meg petrezselyem megy a tetejükre, a bokájukhoz pedig a kivájt darabkák és tejföl-víz keverék, és az egészet egy mély jénaiban berakom a sütőbe 20-25 percre.
A 60-as 70-es években emlékeim szerint a lekvárokat hosszú ideig főztük, míg besűrűsödtek. Nem szeretném megint ezt a módszert követni, mert emlékeim szerint az eperdzsem meg sem közelítette a mai, pár percig főzött ízét, nem beszélve arról, hogy az eperszemek (már ami maradt belőlük) akkor is lében úsztak, ugyanis az eper gyakorlatilag nem tartalmaz pektint. Csak akkor sikerült jól a régi módszerrel, amikor megvártuk a befőzéssel a ribizli érését, és ribizli-eper dzsemet főztünk.
Én semteszek manapsag sem semmi adalékot a ribizli, málna, sárgabarack, őszibarack lekvárokba, mert azok a gyümölcsök nem igénylik. De az eper, meggy, áfonya mindenképpen kell, hogy kapjon valamit, mert különben csak lében úszó főtt gyümölcsök lesznek:)))
Quittint én sem láttam mostanában, de nekem az Oetker-féle is bevált, azt már láttam több helyen is (CBA pl). Egyébként tavaly is az eperszezon vége után egy héttel árasztottak el mindent a befőzőcucokkal. Ahhoz képest, hogy csokimikulást már októberben lehet kapni :)
Nem követed elég figyelmesen a munkásságomat :) (Ami nem is baj, ha egyszer nem tetszik neked az impulzív stílus.) Pl. pontosan 5 perccel ezelőtt írtam a Montenegró-topikban, hogy hű, de fincsi a helyi fast food! (Nagyon is az.)
Azt nem tudom, a '60-as években mit mondtak volna a bótba, merthogy anyám soha nem használt rásegítőt, ennek ellenére tökéletes dzsemeket, lekvárokat főzött be. Párom is natur készíti az összes ilyesmit.