Keresés

Részletes keresés

tuutuu Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43093
A kősó is tengeri, csak kicsit régebbi...:}}}
Előzmény: ribizli (43083)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43092
végül is jó a konyha-trükkökbe! :))
Előzmény: andixka (43091)
Zitka Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43089

azért csináltam. :-)

A hétvégén kicsit rendet raktam a spájzban, és megtaláltam a jól eldugdosott különleges alakú birsalmasajtokat. :-DDDDDDD

Előzmény: nagypapi51 (43088)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43088

Jah, birsből könnyű, tömve van pektinnel.

 

Előzmény: Zitka (43087)
Zitka Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43087
NEm tudom, a lapzselatin pontosan miből készül, de én már évek óta csakis azt használok desszertekhez.  Meg tavaly óta - almás sütemények tetejére - abszolút természetes birsalmazselét. SK készítés. :-)
Előzmény: pearl12 (43086)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43086
Bevallom, emiatt én is parázok. Megoldottam kizárólag sertésből készült zselatinnal :-)
Előzmény: Zitka (43085)
Zitka Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43085
Amikor kicsit fel volt fújva :-) a kergemarhakór, akkor volt belőle para...
Előzmény: pearl12 (43064)
beetee Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43084

Csak azt mondom én mit használok.

Sem az én, sem a kolléganőm gépe nem károsodott ettől, a már évek óta tartó sózástól. A víz lágyul, a multik a dobozolt, felárazott anyagjukkal nem rajtam keresnek (szerintem) pofátlanul sokat, ha a két árat összehasonlítjuk.

 

Az hogy most én az itthon kapható legolcsóbb, tisztított kősót használom, vagy a görögök az ott legolcsóbb tengerit....  kinek mi jutott. :)

Előzmény: ribizli (43083)
ribizli Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43083
Na de a kősó kicsit más, mint a tengeri, és a görög valószínűleg tengeri!
ribizli
Előzmény: beetee (43082)
beetee Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43082

Egy volt kolléganőm után egy jó ideje én is csak sima mezei (kő)sót öntök a mosogatógép vízlágyítójába.

Nálam két éve működik a megoldás, nála azt hiszem már több mint tíz.... hiba nélkül.

 

Szóval én nem ajánlom a csicsásra csomagolt mosogatógép-sókat.

Előzmény: Törölt nick (43076)
florentine Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43081

Amikor megjelentek ezek a zselésítők, örültem neki, ki is próbáltam, de aztán rájöttem, hogy a hagyományos módon kézsült lekvárt jobban szeretem. Az eper mondjuk határeset, de a sárgabarackot inkább főzöm. Kapok néha ismerőstöl "5 percig főzöm és Quittint teszek bele" meggylekvárt, azt azért szeretem, mert a friss gyümölcs ízét idézi szerinem.

 

Ha nagyon leves az eper akkor főzés közben szoktam egy kis levet kivenni belőle, és nem kell annyit főzni, hogy besűrűsödjön. Szörpnek frissen megisszuk, nagyon finom.

pearl12 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43080
Köszönöm. Igazság szerint én csak párolni szoktam a rizst. Megpattogtatom egy cseppnyi olajon, felöntöm kétszeres mennyiségú ételizesitős (sós, borsos ki hogy szereti) forró vizzel, megvárom, amig felfő majd beteszem a 200 fokra előmelegitett sütőbe 10 percre. Kiveszem, a tetőt nem mozditom rajta, és hagyom még 20 percig párolódni. Majd leveszem a fedőt, összekeverem és kész.
Előzmény: H_G (43079)
H_G Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43079
Ja, a sózás és fűszerezés után 1x meg kell keverni -- de hát ezt mindenki tudja a rizsfőzésről.

Előzmény: H_G (43078)
H_G Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43078
Hát megpucolod-fölszeleteled a gombát, hagymát kockázol; kevés olajban üvegesre pirítod a hagymát, nagy lángra kapcsolsz, beleszórod a gombát, borsozod (só még nem kell!) és addig kevergeted, amíg nem kezdi ereszteni a levét. Akkor hozzáadod a rizst is és annyi vizet, hogy egy jó ujjnyira ellepje; nagy lángon és kevergetés nélkül kivárod, amíg buborékos lesz, akkor megsózod és adsz hozzá (opcionálisan) némi ételízesítőt és egy csipet majorannát. Egyszer megkevered, lefeded, a lehető legkisebb lángon párolódik -- 18 perc alatt lenne teljesen kész (+ a fedőt még ajánlatos rajta hagyni 2-3 percig).

Előzmény: pearl12 (43074)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43077
Feltétlenül kipróbálom, ugyanis megvettem az epret, és azután kezdtem el zselésítőt keresni. Semmi kedvem gyalogosan elcaplatni a tesznyóba, az elérhető boltokat már megnéztem (ahelyett, hogy dolgoznék), a havi autós bevásárlás pedig még messze van.
Előzmény: beetee (43075)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43076

Más:

Úgy emlékszem, ebben a topicban volt szó arról, hogy a mosogatógép vizlágyító sója 99%-ban konyhasó.

Mit gondoltok, az, hogy az általam használt zacskós görög tengeri só csomagolásán rajta van az a jel, ami a mgépben mosható edények csomagolásán (villa, borospohár), azt jelenti, hogy nyugodtan használhatom ilyen célra?

beetee Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43075

Ezt cáfolom!!!

 

Kipróbáltam a zselésítőszereket, de nekem nem jönnek be.

 

Eperlekvár készítése ( dzsemnek is lehet!!! ):

 

Este megpucolod az epret, lecukrozod (cukormennyiség ízlés dolga, az 1:1 arányig el lehet menni, én nem szeretem olyan édesen), másnapig hagyod állni, akkor teszel bele citromsavat és elkezded lassútűzön! főzni. Ha dzsem kell, akkor amikor még darabos, ha lekvár akkor amikor már szétfőtt addig kell főzni!

Trück: könnyebben lesz dzsemes, ha kétféle, kétféle érettségi állapotban lévő epret főzöl össze.

 

Dermedéspróbát érdemes csinálni: hideg porcelánra kicseppentesz, ha nem folyik el, akkor üvegezhető.

 

Számomra a legfinomabb eperlekvár ez a fajta.

Előzmény: Törölt nick (43072)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43074
Bocsánat, nem kötözködni akarok, de a gombás rizst hogy is kell csinálni? Meg hogy lehet a rizst félig megfőzni?
Előzmény: H_G (43073)
H_G Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43073
Nagyon egyszerűen -- külön-külön előfőzöm a kivájt karalábét és a gombás rizst is (nedvesre, sok-sok fehér borssal), 15 perc elég mindkettőnek. Utána megtöltöm, kevés reszelt sajt és tejföl meg petrezselyem megy a tetejükre, a bokájukhoz pedig a kivájt darabkák és tejföl-víz keverék, és az egészet egy mély jénaiban berakom a sütőbe 20-25 percre.

Előzmény: pearl12 (43068)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43072

A 60-as 70-es években emlékeim szerint a lekvárokat hosszú ideig főztük, míg besűrűsödtek. Nem szeretném megint ezt a módszert követni, mert emlékeim szerint az eperdzsem meg sem közelítette a mai, pár percig főzött ízét, nem beszélve arról, hogy az eperszemek (már ami maradt belőlük) akkor is lében úsztak, ugyanis az eper gyakorlatilag nem tartalmaz pektint. Csak akkor sikerült jól a régi módszerrel, amikor megvártuk a befőzéssel a ribizli érését, és ribizli-eper dzsemet főztünk.

Én semteszek manapsag sem semmi adalékot a ribizli, málna, sárgabarack, őszibarack lekvárokba, mert azok a gyümölcsök nem igénylik. De az eper, meggy, áfonya mindenképpen kell, hogy kapjon valamit, mert különben csak lében úszó főtt gyümölcsök lesznek:)))

Előzmény: nagypapi51 (43065)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43071
Quittint én sem láttam mostanában, de nekem az Oetker-féle is bevált, azt már láttam több helyen is (CBA pl). Egyébként tavaly is az eperszezon vége után egy héttel árasztottak el mindent a befőzőcucokkal. Ahhoz képest, hogy csokimikulást már októberben lehet kapni :)
Előzmény: Zitka (43063)
Cesete Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43070

az lesz, köszi:)

 

sehogy. ha muffinban megtalálja, többet egy harapást se, kiköpi. ugyanígy van a mézzel is:(

Előzmény: beetee (43061)
H_G Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43069
Nem követed elég figyelmesen a munkásságomat :) (Ami nem is baj, ha egyszer nem tetszik neked az impulzív stílus.) Pl. pontosan 5 perccel ezelőtt írtam a Montenegró-topikban, hogy hű, de fincsi a helyi fast food! (Nagyon is az.)

Előzmény: cicó (43067)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43068
Gombás-rizses töltött karalábét hogy szoktál csinálni? Csak mert most olvastam, hogy valakinek ajánlottad. Ez engem nagyon érdekelne...
Előzmény: H_G (43066)
cicó Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43067

Egyszer olvasnám már tőled valahol, hogy hmmm de szuper, de finom, de jóóó , de kedves...stb....

Nem fárasztó egyfolytában undorodni vagy utálkozni valamitől?:)

Előzmény: H_G (43066)
H_G Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43066
Kitin?! Fújj, de gusztustalan márkanév.



Előzmény: Zitka (43063)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43065
Azt nem tudom, a '60-as években mit mondtak volna a bótba, merthogy anyám soha nem használt rásegítőt, ennek ellenére tökéletes dzsemeket, lekvárokat főzött be. Párom is natur készíti az összes ilyesmit.
Előzmény: Törölt nick (43062)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43064
Miért kellene a zselatin miatt parázni?
Előzmény: Zitka (43063)
Zitka Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43063

Más is panaszkodott már, hogy eltűnt a Quittin. Én sem értem, hiszen itt a lekvárszezon...

Mindenesetre legutóbbi infó szerint a Tescoban van.

 

Én zselatint nem tennék bele. Nem parázás miatt :-)))) - túrótortába, egyéb édességbe simán használom...  A Quittin tkp. almapektin - valahogy barátságosabbnak érzem. Gyümölcshöz gyümölcsot. :-)

Előzmény: Törölt nick (43062)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43062

Csak az eperre van ötletem: picit felfőzni egy kis cukorral, majd lehűtés után fagyasztani. szezonon kívül bármilyen epres édességet (hab, fagyi, krém...) tudsz belőle csinálni, sokkal erőteljesebb az íze, mint nyersen.

Sajnos a banánnak is erősödik az íze, lehet, hogy azt is szeretnéd igy, nekem nem izlett.

 

Más:

Segítséget kérnék: se égen, se földön nem találok a városban lekvárzselésítőt.  "Még nem kaptunk.". . mondják, tiszta 60-70-es évek fíling. Mintha nem éppen a legkorábbi dzsemekbe - eper, meggy - kellene leginkább.

Lehet-e használni helyette zselatint? Poralakú tapasztalatom szerint nem jó, de talán a lapzselatin?

Előzmény: Cesete (43058)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!