Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Sikerült elültetnem mirabolán alanyon egy Ceglédi aranyt. Kár, hogy előbb nem hallottam erről az összeférhetetlenségről.
Most már inkább meghagyom a fát, hátha szerencsém lesz vele.
Nálam leginkább a fitoplazma, vagy ahhoz hasonló betegségek okozzák a legtöbb gondot. Sem a kajszihimlő, sem a tavaszi fagyok nem okoznak akkora fejtörést, mint a kanalasodó levelek, töppedt gyümölcsök. Folyamatosan próbálkozok, melyik fajtát tudja nehezen térdre kényszeríteni ez a kórság.
Nyújtó-Tomcsányi (1959) A kajszibarack és termesztése
"A myrabolán alanyú kajszibarackfák sokszor már a faiskolában, de még inkább a gyümölcsösben erősebb szélvihar hatására letörnek az oltás helyén"
Hrotkó K.(2011) A sárgabarack könyv XIII. A sárgabarack alanyai
"a myrabolánnál az oltási helyen gyakoriak az olyan differenciálódási zavarok, amikor a szállítóedények és a szilárdítórostok között megmaradnak a parenchimasejtek. Ezekben az esetekben egy nagyobb mechanikai igénybevétel hatására szinte sima törésfelülettel válik el a nemes az alanytól (idézve: Probocskai 1969).
Ez egyes fajtáknál kifejezetten káros lehet, míg másoknál tolerálható szinten marad.
Ennek ellenére tudjuk, hogy nálunk a kajszikat 70- 80-ban myrabolánra oltják a faiskolások, mert a szemzések jól erednek és az oltványok szépek, erősek és mutatósak.
Ismerősöm mondja hogy az meg ő is meg az apja is kertész féle volt itt a faluban eljártak/nak oltani, metszeni, tehát nem totál laikusak.(attól független tévedhetnek) Igen pont amikor az előző hozászolásom írtam akkor néztem én is gyorsba utána és igen GM kajszi előtt terem ahogy néztem neten.
Na de kíváncsi lettem, ha terem majd hozok képeket.
AZ a jó öreg hit, ami oly rég óta felülírja a tudást és tapasztalatot. Nagy divat lett manapság mindennek ellentmondani, bármilyen jó szándékkal hívja fel a figyelmet a jóreményű válaszoló.
Ismerősömnek van egy ceglédi óriása mondott. (nagyszemű meg szeret elfagyni). Korát nem tudom de közepesen nagy jelenleg. Ami a lényeg hogy mirabolannak mondta haverom mint alany és ami kilátszik az alanyból az nekem is annak tűnik. Azt nem tudom vett fa vagy esetleg házilag oltott. Csak azért írtam le hogy írtad hogy összeférhetetlen, már csak az a kérdés hogy akkor a fajta nem az nálunk vagy az alany. (nálunk kötött a réti talaj van) Most nézem a netet és ha juli 10 az érése akkor lehet a fajta nem az lesz, asszem a gönci magyar kajszi után terem. (kinézetre olyan mint a ceglédi óriás)
Mivel a Ceglédi Óriás az egyik szülőpár - amiről tudjuk hogy a szilva származékokkal összeférhetetlen - valószínűleg innen örökölhette, részben vagy egészben az összeférhetetlenségét az elterjedt mirabolán alannyal.
Nálam üveges töréssel jelezte az oltásnál, hogy nem hajlandó tovább a rokonán lakni, kb. 60%-ban érett terméssel.
Mindezt tavaly, teljes terméssel, ami több mint bosszantó volt.
Tavaly ősszel ültettem egy Ceglédi aranyat. A szálkásodnak nem örülök, mert jó lenne lekvárt főzni, ha szépen fog teremni.
Ceglédi aranyon kívül még 3 kajszi van a kertben. Köztük van Ceglédi gömbölyű, amely szintén friss ültetésű. Nagy lutri a fajta, mert leírást alig lehet erről a fajtáról hallani. Ha esetleg van valakinek személyes tapasztalata a Ceglédi gömbölyűről, örülnék, ha megosztaná.
Teljesen egyetértek. Mi is viszonylag magasan vagyunk, ezért az ország többi részéhez képest 2 héttel később van virágzás, és nem nagyon van kisugárzási fagy (szállított sajnos igen), emiatt nagyon ritka a fagykár (mondjuk 2017 április 21-én havazott, az nem volt jó). Viszont apámnál, az Alföldön a falu egyik végén nagyon gyakran elfagy, a másikon meg ritkán vagy ha van fagykár akkor is csak részleges, és valami azért terem.
Fölösleges általánosítani (pl. magyar kajszi ültetése értelmetlen), egyszerűen sajnos nálad nem megy a kajszi, ....pont. Attól még másnál mehet illetve megy is. 2019-ben sz*rásig volt az ország kajszival, neked akkor se nagyon volt. Elhelyezkedés és/vagy monilia probléma lehet. Szvsz. Bocs.
A "télen" nem volt komolyabb lehülés -11-12 foknál nem volt alacsonyabb nálunk és az is 1-2 nap volt igy február vége fele meg reggelente a szélvédő sem fagy le lehet meg lesz majd a böjtje mert minden áttelelt.Én is attol tartok hogy virágzáskor lesz meglepi ,de pozítivan álljunk hozzá rekord termés lesz az éven.Csak mosolygok mikor az időjósok beharangoznak -16-20 fokot és a kb a fele ha sikerül .Állitólag ugy hallottam hogy a fent a légtérben közlekedö repülök adait is haszñálják( légnyomás változás gondolom én) lehet hogy a covid miatt kevesebb repülö adatai pontattlanabb eredményhez vezet.