Keresés

Részletes keresés

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.10.31 0 0 3601

Hát ez nem tudom hogy lehet, az Actara/Mospilan elég hatásos, lehet az időzítéssel vagy a töménységgel volt gond. Nekem csak kis fáim vannak, de egyik termése sem volt kukacos. Szerintem hiába vágod ki a fát,  cseresznyefa minden településen van százával, így ha újat ültetsz a cserilégy előbb-utóbb megtalálja azt is. Egyébként mifelénk is abszolút kukacos a cseresznye, és már új cser.légy fajt is behurcoltak :(

Előzmény: HibiGabi (3600)
HibiGabi Creative Commons License 2013.10.31 0 0 3600

Szerintem van:).

1. A nagykönyvben biztosan így van, de hiába permeteztük felszívódó permettel. Minden szem kukacos. 

2. Nem mondtam, hogy a fa beteg.

3. Ez gond, mert vissza tud fertőződni, ha ki is tudnám irtani a közvetlen környezetéből a csresznyelegyet.

4. Szerintem elég baj, hogy tiszta kukac. Nagy élvezet hetekig szedni a kukacos gyümölcsöt és kidobni a kukába. Ha esetleg eső is van, akkor el kezd erjedni a földön. Csak a szép formája és az árnyéka ér valamit így nekem. Nem sarjakra gondoltam, hanem a törzsre, hogy kihajt. 

Előzmény: Lactarius Curtis (3599)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.10.31 0 0 3599

Szia,

szerintem a kérdéseid között nincs összefüggés:

1. A cseresznyelégy ellen valóban többször permetezni kell (ápr végétől), felszívódó szerekkel eljut a koronába is, nem szükséges a tűzoltólétra.

2. A fa nem beteg, nem a betegségtől lesz kukacos. Ellenben a cserenyelégy-lárvák benne vanna a földben és tavasszal a melegtől aktivizálódnak.

3. A közelben lévő meggyfa maximum porzónak jó, de valószínűleg az is kukacos termésű, ha nem foglalkoznak vele.

4. Miért kéne kivágni a fát, ha semmi baja? Más örülne egy ekkora, jól termő fának. Ha derékben elfűrészeled, az miért jó? Sarjakat a meggy szokott hozni, nem tudom a tiéd milyen alanyon van (sajmeggy, vadcseresznye).

Előzmény: HibiGabi (3598)
HibiGabi Creative Commons License 2013.10.31 0 0 3598

Remélem tudtok segíteni. Van egy 15 éves nagy cseresznyefánk. Imádom, de évek óta nem tudunk enni a gyömölcséből, mert szinte minden szem kukacos. Permetezni nem tudjuk, mert nagyon nagy, hiába próbáltuk. Szakembert nem hívhatok egy fához évente többször. Szóval megpecsételődött a sorsa. Valószínű az óriási gyökerét nem tudnánk kivenni, így csak a törzséig vágnánk vissza. Mit kell tenni vele, hogy ne hajtson ki? Mivel kell bekenni, hogy ne telepedjen meg rajta taplógomba? 

Mi lenne, ha hagynánk kihajtani? Gondolom egy pár évig nem lenne rajta gyümölcs, de évek múlva egészséges lenne a gyümölcs? Azt tudni kell, hogy pár házzal arrébb van az utcán meggyfa, amit egyáltalán nem gondoznak.

ViccesNév Creative Commons License 2013.10.22 0 0 3597

Köszönöm!

Előzmény: Ali-bá (3591)
H.J Creative Commons License 2013.10.22 0 0 3596

Kösz a tippet. :))

Előzmény: gergerg (3593)
H.J Creative Commons License 2013.10.22 0 0 3595

Köszönöm szépen a felajánlást.Élni fogok vele. (Válasz boritékot,posta kőltséget, stb természetesen  küldök)

Amikor megvettem a telkemet (20- 22éve),volt rajta két öreg hatalmas germensdorfi .

Sajnos betegek voltak,a tőrzsük puha -pudvás lett. Majd vettem két másikat.Hatalmasra nöttek,de őket

a tűzelhalás vagy egyéb vitte el.Itt , Érden mindent vitt. Egy hét alatt száradt el  a két fa.( Nyár közepén

ledobta az összes lombját.)A szomszédoknál is

sorra pusztultak a cseresznyék,és a  meggyfák, gesztenyék. Ami megmaradt azok sem 100-%-ak.

Most egy 180-as kis husáng BB van két kis oldalhajtással.Igazság szerint csak azért vettem meg tavasszal,mert

eléggé fel lett magasztalva.Korai,nagy termésű,cseresznyelégy nem károsítja....

Önzetlenséged majd én is megpróbálom viszonozni.Van egy tavasszal német o-ból vásárolt.-CHERRYKOSE-m ( barack-cseresznye

keresztezése. Még nagyon kicsi és vékonyak az ágai,de egy ágacska hiányát talán  kiheveri.

Ha ki akarod próbálni.

Üdv HJ

Előzmény: Ali-bá (3592)
gergerg Creative Commons License 2013.10.22 0 0 3594

De egyre gondoltunk, mikor megírtam, vártam egy kicsit, gondolkodtam bele menjek-e részletekbe, de gondoltam elég lesz ennyi.

Előzmény: Ali-bá (3592)
gergerg Creative Commons License 2013.10.22 0 0 3593

Nekem van Szomolyaim, nem ropogós, és nem is nagy szemű, de nem is azért szeretjük. Van egy rakás jó tulajdoság is, olyan is ami más cseresznyéknek nem nagyon. Ennek ellenére a BB mellé én inkább mást ajánlok, lehet akár a Van is. A BB és a szomolyai érési idejében nem nagy eltérés van, jobban jársz egy későbbi fajtával. Vagy több fajtával, olthatsz is bele, több fajtát is.

Előzmény: H.J (3590)
Ali-bá Creative Commons License 2013.10.22 0 0 3592

A Szomolyai kisebb termésű, mint a többi, de ízvilága dícséretes. Ültess bármit és olts bele többfélét! Küldünk oltóvesszőt. Nekem 10 kis helyigényű orsófámban (ami egy nagy fa helyén elfért)  14 fajta van eddig.

Előzmény: H.J (3590)
Ali-bá Creative Commons License 2013.10.22 0 0 3591

A Sumburst kivívta az eliemerésemet! Én rá szavazok.

Előzmény: ViccesNév (3589)
H.J Creative Commons License 2013.10.22 0 0 3590

Sziasztok,tanácsot szeretnék kérni.

Van egy kis Bigarreau-m.A szakirodalom a szomolyai feketét és a van-t irja poirzófájának.

Egyiket sem ismerem.Melyiket vegyem meg? A minap egy faiskolai eladótól rákérdeztem a szomolyaira,azt mondta hogy kicsi

a termése ("sz@r") mindenki kivágja. Mennyire lehet neki hinni? 

ViccesNév Creative Commons License 2013.10.22 0 0 3589

Sajnos csak 1 fának van helye....

A környéken pedig amiről tudok,hogy van tehát elvileg porozhatnak:Germensdorfi és a Stella. Nekem a lényeg,hogy nagyszemű,roppanós és sok legyen.

Légvonalban kb 200-300 méterre tőlünk.   VAgy legyen ikább a Sunburst? Azt nem ismerem.

Előzmény: Lactarius Curtis (3588)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.10.22 0 0 3588

Egy ismerősömnek van Katalinja, brutál sokat terem, de szereti a cseresznyelégy. Érése - legalábbis mifelénk - nem a tankönyv szerinti június vége-július eleje, hanem már június közepétől (a Dunakanyar azért elég "mediterrán" hely tud lenni). Valszeg én is Katalint kaptam Burlat helyett (ennyit a New Gardenről), mert kb jún 20 körül érik (kb 2 héttel a Carmen után), permeteztem így nem volt nyüves. Ebbe szemeztem Ritát, hátha. Ahogy írtam, ha három fát akarsz, akkor mondjuk Rita, Carmen és a harmadik a Germersdorfi fajtakörből (a Margit, Katalin, Linda mind a G. gyereke (keresztezésből)). Esetleg ha öntermékeny fát akarsz, arra ott van a Sunburst meg a fiú keresztnevű magyarok.

Előzmény: ViccesNév (3587)
ViccesNév Creative Commons License 2013.10.22 0 0 3587

Abban is igazad van. És akkor Carmen,Katalin,Germensdorfi,vagy.....?

:-)

Előzmény: Lactarius Curtis (3586)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.10.21 0 0 3586

Én itt egy Carment se látok. A benzinköltség meg annyival több, hogy egyszerűbb lenne a szomszédba menni :)

Előzmény: ViccesNév (3585)
ViccesNév Creative Commons License 2013.10.21 0 0 3585

Köszönöm a választ!

Most viszont ezt találtam:

http://www.kerteszetgyomro.hu/cseresznye/az-osszes-termek-megtekintese.html?TreeId=2

1600/db a konténeres.

Előzmény: Lactarius Curtis (3584)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.10.21 0 0 3584

Pomázon az Andi Kertészet van, ha Szentendre felől jössz, akkor a HÉV átjáró után. Igazi fanatikus tulaj és széles választék. A New Garden iszonyat drága, főleg a labdás. A Carment tavaly 2500-ért vettem kontéresként. A lejtős telek nem rossz, legalább nem áll meg rajta a víz, és nem az aljába rakd a cserit.

Előzmény: ViccesNév (3581)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.10.21 0 0 3583

Végülis ezt csinálom én is, csak nem a Carmenbe oltottam.

Előzmény: B.Zoli79 (3582)
B.Zoli79 Creative Commons License 2013.10.21 0 0 3582

A Ritától az riasztott el, hogy közepesek a termései és repedésre hajlamos.

Több cseresznyefát nem tudok ültetni de elképzelhető, hogy Ritát majd oltok a Carmenbe idővel, 1-2 ágat. 

Előzmény: Lactarius Curtis (3580)
ViccesNév Creative Commons License 2013.10.21 0 0 3581

Köszönöm a válaszokat!

Sajnos igen rossz helyen lakunk,elég lejtős a telkem.

Pomázon milyen cég van, aki ezzel foglalkozik?

Ürömön lakom, így nekem tökéletes lenne.A  Bécsi úti New Gardenben a következők vannak:

SZABADGYÖKERŰ: Alex-1890; Bigareu-2090; Carmen-3970(vastagabb) vagy 2090; Germendorfi-2090;Katalin-2090; Linda-2090;Cordia-3970;Regina-2090; Sunbrust-1890; szomolyai fekete-2090; Van-2090

FÖLDLABDÁS: Linda-9970; Szomolyai fekete-3970; Van-6990

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.10.21 0 0 3580

Elég kemény, nagyszemű és ízre jó, pirosan elfogyott, azaz a bordóra érést nem érte meg :). Ha egyet javasolhatok, a Ritát mint korán érőt ne hagyd ki, és akkor elég jó érési sorozatod lesz: Rita (máj. 20-25 körül) - Carmen (jún eleje) - vmelyik Germesdorfi klón (G-III, Linda, Margit, Katalin stb - jún. közepe - vége). Legalábbis én most erre hajtok :)

Előzmény: B.Zoli79 (3579)
B.Zoli79 Creative Commons License 2013.10.21 0 0 3579

Akkor meg is ragadnám az alkalmat, hogy megkérdezzem a Carmen ízre, keménységre milyen?

Ritát, Lindát és Katalint akartam de végül a Rita helyett a Carmenre tettem a végső választást.

Előzmény: Lactarius Curtis (3578)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.10.21 0 0 3578

Pomázon remek konténeres Carmen-eket lehet kapni, amit tavaly októberben vettem az idén egyből termett is. Cseresznyelégy nem bántotta. A sok vizet azonban tényleg nem bírja, ezért nem érdemes kert aljába ültetni (ahol magasabb a talajvíz).

Előzmény: ViccesNév (3576)
B.Zoli79 Creative Commons License 2013.10.21 0 0 3577

Szia. 

Én sem vagyok sikeres még a cseresznyével de nem adom fel most rendeltem 3 at.

Ha anyagi kereted megengedi akkor feltétlenül konténerest vegyél! Az abszolult nem sínyli meg a kiültetést a gyökerei nem sérülnek.

Esetleg nem öntözted túl? A cseresznye általában sajmeggy alanyra van oltva és az nem szereti a sok vizet és a pangó vizet. Ha a konténeresed is így jár akkor érdemes lenne bevizsgáltatni a talajt.

Az auchanból és egyéb bevásárló központból én nem vennék nem tudom miért nekem az olyan idegen ilyen téren. Inkább nézz valami faiskolát.

Előzmény: ViccesNév (3576)
ViccesNév Creative Commons License 2013.10.21 0 0 3576

Sziasztok!

Segítséget kérnék tőletek. Szeretnék gyüm9lcsfákat a kerünkbe.Eddig 2 cseresznye és 2 kajszi halt el. Amikor kiástam a gödröt 80x80-ast, mindegyikbe 1 zsák termőföldetszórtam, majd összekevertem.Elültettem a nem a fákat(mind ősszel) mindenféle lemosást elvégeztem.Tavasszal jöttek a rügyek,majd a hajtások. Egy idő múlva viszont a cseresznye mindkét esetben bepöndörödött levéllel elhaltak. A barackok pedig kihajtottak,növesztették aleveleket, majd megálltak.Nem nőttek tovább, és lassan elsárgult mind,és vége. Az 5 fából 1 maradt életben, egy kajszi. Én viszont nem adom fel, és szeretnék cseresznyét az udvarunkban! A kérdésem az lenne, hogy mit ajánlotok? Szeretjük a nagyszemű,roppanós dinnye nagyságúakat:-D . Viszont az alapvető permetezésen kívül nagyon mást ne kérjen, mert nem értek hozzá.

Jah igen és még egy fontos!  KOnténeres vagy szabad gyökerűt vegyek?.. AMik eddig kihaltak, azok szabadok voltak.

Aucha és hasonló helyeken is szabad venni gyümölcsfákat?

Köszönöm a tanácsaitokat!

Üdv:

Roland

hno30 Creative Commons License 2013.10.20 0 0 3575

A Feketeics gyümölcse nem válik el szárazon a szárátol, igaz?

SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.10.16 0 0 3574

publikus a mail címem, írd meg, mid van

Előzmény: szucsl57 (3573)
szucsl57 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 3573

Nagyon köszönöm előre is, majd februárban jelentkezem, megírom milyen gyümölcsfajtákból tudok adni oltóvesszőt! Esetleg ha előbb kellenének a fajtáim, korábban is megírom.

Előzmény: SándorTiszteletes (3572)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.10.16 0 0 3572

Van.

Előzmény: szucsl57 (3571)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!