Keresés

Részletes keresés

hannabori Creative Commons License 2008.06.04 0 0 1553

Az biztosan a samottos agyag amire gondolt, legalábbis itt a fazekas a "tűzrevaló"

edényeket abból készíti. Én is megvárom míg parázs lesz alatta, tűzhelyen meg

platnit teszek alájuk.

Előzmény: krizsi_l (1547)
hannabori Creative Commons License 2008.06.04 0 0 1552

Azt a nyeleset én csináltattam, hatalmas..:)))-3 picike lába is van.

Eddig rántotthús sült benne és egy strucctojás.:)

Előzmény: Sütögető (1550)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.04 0 0 1551
Véleményem szerint szabad tűzre egyik sem ajánlott. Már ha szabad tűz alatt azt értitek, mikor fával rendesen tüzelnek az edény alá és a "láng nyaldossa az edény fenekét." Viszont parázsra, faszénre bátran tehető, vagy esetleg igen mérsékelt láng fölé. Ez egyéni tapasztalat ill. vélemény. Egy ismerősöm úgy szokot főzni agyagedénybe, hogy kerítésdrótból készített egy hengert, amit vas lábakra helyezett, ezt kulé kaviccsal töltötte fel, aminek a közepén volt az agyagedény, teljesen köröüvette a kavics az edényt, éppen csak a szája látszott ki. Alólról körégővel melegítette a kavicsot (vagy fával tüzelt alá) ami átmelegedés után tovább adta a hőt az agyagedénynek. Minden oldalról egyenletesen főtt benne az étel nagyon finomra. Lehet nem mondtam én ezzel újat, csak érdekeségképpen írtam le, mert én is nagyon szeretek ezekbe az edényekbe sütni, főzni. Ráadásúl olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy Hortobágy és (talán nem túlzás) az Alföld egyik leghíresebb fazekas mestere nagyon jó barátom.
Előzmény: krizsi_l (1547)
Sütögető Creative Commons License 2008.06.04 0 0 1550

Szia Hannabori, mégegyszer!

Ott volt a többi edényed is bocsi---a nyelesben mit csinálsz?

Szia --Sütögető

Előzmény: hannabori (1546)
Sütögető Creative Commons License 2008.06.04 0 0 1549

Szia hannabori!

Nem gond,de elsőre igen elcsesztük benne a csirkét....Ugyanis csak simán kicsit fűszerekkel beszórva--finom puha-de ízetlen lett.A grilles előélet után, gondolhattam volna, hogy több furfang kell. Másodszorra ázott egy éjjel pácban--szalonnába lett bugyolálva:már jobb volt. Kellene még pár trükk...

Az edények gyönyörűek!!a háromlábú bogrács pazar --kérem a többit is...Van nekem is egy különlegességem, ha hazajön a férjem felrakatom a képét. A péceli kastélyban főztek benne--majd meglátod álomszép, és elérhetetlen az ára miatt:20 000 Ft. A  Tiéd honnan van,mennyibe kerül??  DacaGabynak vannak még ilyen csodás edényei .

Miért nincs nekem egy fazekas barátom?????

üdvözöllek Sütögető

Előzmény: hannabori (1545)
szaborob Creative Commons License 2008.06.04 0 0 1548
Hello DacaGaby,
kösz a kedves szavakat! Lehet, hogy pont ez a girbe-gurbaság kell a megfelelő ízek eléréséhez.:))))
sz
Előzmény: DacaGaby (1541)
krizsi_l Creative Commons License 2008.06.04 0 0 1547

Ezeket az agyagedényeket hol csinálják?

Barátom Korondról hozott spéci edényt, ott azt mondták neki a normál agyagból készültek nem alkalmasak szabad tűzön való főzésre, azokhoz egy másik (nem is helyben bányászott) agyagot használnak.

Előzmény: hannabori (1545)
hannabori Creative Commons License 2008.06.04 0 0 1546

De talán mégis...:)

 

 

És a helyük...:)  ::

 

Előzmény: hannabori (1545)
hannabori Creative Commons License 2008.06.04 0 0 1545

Szia Sütögető!

Elcsórtam a csirkesütő képét nemgond??:)

Megcsináltatom, nagyon tecc!!:)-szeretem az ilyen agyagedényeket,

ezekhet tényleg tudás kell hogy valaki elcsessze az ételt...:)

Látom Te is szereted......

ezt a 3 lábú bográcsot még nagyon ajánlom.

A többit nem rakom fel....pedig legszívesebben.....de nem akarok off-os lenni..:)

 

Előzmény: Sütögető (1124)
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.03 0 0 1544
Így van, a kemence hatásfokát az ajtónyílás, az alapterület és a bub térfogata, a felhasznált anyagok határozzák meg, ez a négy dolog egyebek közt meghatározza azt is, hogy mennyi tüzelő kell a sütési hőmérséklet eléréséhez.

A kültéri kemencék esetében a hatásfok a külső hőszigeteléssel (üveggyapot, kőzetgyapot stb.) javítható, mert a kemence csak sütési célokat szolgál, így a fűtés mint opciós lehetőség nincs kihasználva :-)
Előzmény: gykari (1539)
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.03 0 0 1543
Jajj Nanik!

Nem értem mér kapod fel a vizet! A Gazsibácsis dolog nem azért íródott le, mert Te is olyan vagy, hanem azért, mert az jutott a képről eszembe. Amikor részleteztem a dolgot, az sem neked szólt, hanem Sütögetőnek, mert szegénynek vagy nagyon régen volt gyerekkora, vagy nem volt egyáltalán :-), így lemaradt Bádogosék dicső kalandjáról. (Aztán lehet, hogy még Lópici Gáspár urat sem ismeri... egy másik történetből)

Amúgy pedig egy rossz szóval nem illettem az építésedet, sőt a vakolat kérdését azért vetettem fel, mert a nagy kőtömbök jól mutatnak vakolat nélkül is.

Szóval, ne izenj nekem semmit, hanem építs, fotózz és tedd közzé okulásként másoknak :-)
Előzmény: nanik (1535)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.03 0 0 1542
Tetszik a stílus!!! Biztos nagyon jó lesz! Jó munkát a továbiakban!
Előzmény: nanik (1535)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.03 0 0 1541
Nekem tetszik!!! Talán pont azért, mert olyan "girbe-gurba" és nem olyan nagyon preciz. A környezet pedig ahol van....... hát, az is nagyon-nagyon bejön nekem!!! Szőlő, bor, kemence, mi kelhet még? Talán néhány "curka" (baráti körömbe a curka = 3cl pálinka, álltalában házi). Ha röviden jellemezni kellene azt mondanám, hogy nem szép de NAGYON JÓ!!!
Előzmény: szaborob (1537)
gykari Creative Commons License 2008.06.03 0 0 1540
Elmesélem, hogy ezen a címen keltették fel az érdeklődésemet a kemence iránt:
Mi is a különbség?
Idézem a búbos kemencékre vonatkozó részt:
"És a tökéletesség kapujához érkezve a legnagyobb találmányról is ejtsünk pár szót. A képen egy tipikus búbos kemencét láthatunk.Gyakorlatilag a legegyszerûbb belsõ felépítésû megoldás.A tanyasi ember fûtõeszközeként mindenféle éghetõ anyag,ami a ház körül található tökéletesen elég benne.Mûködésének lényege az,hogy az égéskor tökéletlenül elégõ vegyületek felszorulnak a búbba,és onnan visszakeverednek a tûzbe.Elégnek és csak akkor távoznak a kéménybe amikor már tökéletesen elégtek.Ha hiszik, ha nem ez a szerkezet a legnagyobb hatásfokú tüzelõberendezés.Nagyon kevés építési szabálya van de azokat nagyon tudni kell betartani,és alkalmazni is.Ha nem sikerül ezeket a szakemberek,hangsúlyozom szakemberek által is titkolt arányokat betartani,akkor csak egy füstölgõ sárhalmazt kapunk eredményül."
gykari Creative Commons License 2008.06.03 0 0 1539
Köszi. Tehát nem kell attól félnem, hogy a kémény hiánya befolyásolja a kemence melegét.
Előzmény: kisszszoros (1532)
szaborob Creative Commons License 2008.06.02 0 0 1538
a végéről lemaradt:
köszönet biii-nek a 2 zsák pelyváért!
Előzmény: szaborob (1537)
szaborob Creative Commons License 2008.06.02 0 0 1537
Sziasztok,

Én is nekikezdtem pár hete a kemencének. Életem első betonozása, falhúzása, (sőt kemenceépítése:) így kicsit girbe-gurba, aszimmetrikus, meg nem ment túl könnyen, de most már a következő hétvégén a kiégetés, tesztsütés következik. Egyelőre kémény nélküli változatot terveztem.

Itt van pár kép az építés folyamatáról:
Kemence projekt

Üdv.szaborob
ui: köszönet biii-nek
garfe Creative Commons License 2008.06.02 0 0 1536

A tetőt majdnem elfelejtettem.De mindenképpen takarni kell.

 

Előzmény: odree (1525)
nanik Creative Commons License 2008.06.02 0 0 1535

Kedves Sütögető!

Igazán jólesett őszinte lelkesültséged!...

A második ütem látványosabb része kb. kettő hét múlva folytatódik, addig feltöltöm a tűztér alját száraz homokkal, tört üveggel, tört üveggel kevert folyami homokkal; leszállítok további kb. 400 db bontott kisméretű téglát; beszerzésre kerül a dróthálóval erősített, alufóliával borított kőzetgyapot szigetelő anyag és a Rath hőálló kötőanyag. ... Ja!, és a tűztéri dongaboltozat kialakításához el kell készítenem a modlát, fából...

Szóval, van még némi babramunka a további folytatáshoz...

 

Innen izenem kiszszorosnak:

 a képeken jól érzékelhető a nálunk dívó munkamorál és életstílus ! :-D  (Hagyj nagyobb rendet magad után, mint amekkorát találtál!)

Tudom, tudom, most Sándor György jut eszedbe! : "Rend, fegyelem, körlet tisztaság!"  :-)

Egyéb iránt a kertben lévő lépőköveknek nem szépészeti, de gyakorlati funkciójuk vagyon! Nem ám az, hogy a gyep ne tipródjon!, hogy a lábak által a pázsit ne tiportassék!!!...

(Amennyiben kitalálod, egy alig használt papírszögmérő boldog tulajdonosa lehetsz!)

Tisztába vagyok vele, ha azt mondom -és azt mondom- a kemence nem "fogni kap" vakolati plezúrt -véglegesen ilyen naturáliákban halmozott fazonírja leend-, te azt mondod, ez valami ízlésficamos, parasztbarokkot favorizáló elvetemült kreálmánya.

Én Parti Nagy Lajos szellemes és találó kifejezését használnám erre a kemence kezdeményre: vadonatódon. (A fedéshez a kb. 90 éves, mohás felületű hódfarkú cserepek már meg vannak!)

 

Üdv Nektek     nanik
Előzmény: Sütögető (1524)
garfe Creative Commons License 2008.06.02 0 0 1534

Üdv minden kemencésnek és gondolkodónak!

És neked is odree!Legjobb ha bontott téglát szerzel,agyagot,homokot,pelyvát,szalmát.Alapot betonozod(ezt muszály mert tartósabb).Ha akarsz padkát akkor több tégla szükséges.Az agyagot ásod ha van(beszerzed:cserép-téglagyár,vagy már volt aki tömbökbe vette itt alább valahol).A pelyva malomból olcsón(kb100ft/q)Szalma (bálás 3kicsi)homok midenhol beszerezhető.Üveget kell gyüjtened(jó a befőttes üdítős)nehogy arra fogjuk a pezsgőzés,hogy kell az üveg a kemence aljába(ez se rossz).Röviden ennyi.Hajrá!Az üveg még feldolgozó üzemből is lehetséges(darálják).

Előzmény: odree (1525)
Sütögető Creative Commons License 2008.06.02 0 0 1533

Kedves kisszszoros!

Jól van, jól van--akinek oly messze-távol van a gyerekkora,hogy már nem kivehető: mint nekem--az ne berzenkedjen--ha nem ismeri az idézetet. Bár inkább gondoltam volna Nagy Feróra......De félre az olcsó poénnal: rutinos bontó-építő lévén, rettenetesen imponál, ha munkaterületen nem bombatölcsér marad......

üdvözöllek Sütögető

Előzmény: kisszszoros (1531)
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.02 0 0 1532
A kémény arra szolgál, hogy a forró égésterméket (füstöt) elvezesse. Ahol nem kritikus, hogy a füst merre megy, ott a kéményre nem nagyon van szükség.

A kemence pedig attól bubos, hogy az égéstér belső magassága jelentősen magasabb, mint az a magasság, ahol a füst távozni képes, ezért a forró gázok ott megrekednek, és a hő jelentős részét átadják a kemence falának, azaz a hőtároló rétegnek, és lehűlve, leereszkednek és távoznak jobbára a kemence ajtaján (hagyományos kemencénél) illetve a kémény lyukon, ahol a kemence szája alacsonyabban van mint a kéményjuk, ezzel biztosítják, hogy ne a kemence száján távozzon a füst.

Ha esetleg valamit rosszul írtam volna, kérem a többieket, pontosítsák :-)
Előzmény: gykari (1529)
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.02 0 0 1531
Annak idején amikor még gyereknek számítottam, soxor volt a TV-ban a "Le a cipőkkel" című TVfilm, amely Csukás István: Nyár a szigeten című könyv alapján készült gyerekfilm. Na abban volt egy üdülő, szépen nyírt gyeppel, csigavonalban elhelyezett beton lépőkövekkel, ahol a kertben "az ikrek"-et nem engedte játszani a Gazsi Bácsi, mert mi lesz a szép gyeppel, erre az ikrek falfirka formájában terjesztették a hírt, miszerint: "Gazsi Bácsi lótetű"...

A képről pedig nem szépítem az jutott eszembe, és itt nem az alap, hanem a gyep és a beton lépőkövek amik fontosak :-)
Előzmény: Sütögető (1527)
gykari Creative Commons License 2008.06.02 0 0 1530
Vagy ez nem is búbos?
Előzmény: gykari (1529)
gykari Creative Commons License 2008.06.02 0 0 1529
Kérdésem volna, mivel kemencét tervezek, egyelőre elméletben.
Képeken gyakran látni olyan kemencét, aminek nincs kéménye. Gondolom az ajtónyíláson alul bemegy a levegő, felül kijön a füst, kicsit bekormolva az ajtó feletti részt. Ez az építést jelentősen leegyszerűsíti.
Kérdésem az volna, hogy a kémény hiánya milyen hatással van a kemence működésére? Alkalmazható boltíves kemencénél is? Ugyanis amit képen láttam kémény nélkül, az mind búbos volt. Mint pl. ez itt:
Sütögető Creative Commons License 2008.06.02 0 0 1528

Kedves rokakutya!

Megértettem szakszerű leírásodat, köszi szépen--nincs fotó róla? Mivel érintve vagyok, a samott szót bármilyen szövegben kiszúrom, amúgy meg különösen érdekelnek a rendhagyó megoldások. 

üvözöllek Sütögető

Előzmény: rokakutya (1510)
Sütögető Creative Commons License 2008.06.02 0 0 1527

Kedves kisszszoros!

Valamit nagyon elrontottak a szüleim a neveltetésemmel, hogy egy szép kertben lévő--igen tisztán elkészített beton alapról nem az jut eszembe:"Gazsi Bácsi lótetű"---ami szerinted örökbecsű kijelentés---na jó, de ki a rossebb az a Gazsi Bácsi?---Nanik egyébként egy ritka jóhumorú értékes ember,ilyeneket fel se vesz--engedelmével én haragudok helyette

üdvözlettel Sütögető

Előzmény: kisszszoros (1526)
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.02 0 0 1526
A legfelső képre ránéztem, és (bocsáss meg) az az örökbecsű kijelentés jutott eszembe: "Gazsi Bácsi lótetű"

Remélem nem haragszol érte, amúgy nagyon teccetős a felépítmény, vakolat nélküli lesz, vagy kap valamely külső borítást?
Előzmény: nanik (1523)
odree Creative Commons License 2008.06.01 0 0 1525
Sziasztok már egy ideje olvasgatlak benneteket.Először is gratula mindazoknak akik saját kezükkel építenek fel egy kemencét,szerintem nem kis melójuk van benne!No meg büszkélkedhetnek is vele!A készen vásárolt kemencékről pedig csak annyit,aki meg teheti tegye de higgyétek el nem az az igazi!!
Engem pl. érdekelne hogy mennyibe kerül ha ti saját kezetek munkájával építitek fel és mennyiért vásárolják készen?!
Csuda klassz dolog lehet egy kemence!Én is nagyon szeretnék egyet,de mi nem állunk úgy anyagilag hogy készen vásároljunk egyet.Ezért érdekelne hogy milyen anyagok szükségesek hozzá és mennyibe kerülnek.
Ezúton szeretném megköszönni előre is aki válaszol nekem!
További szép napot vagyis inkább jó ícccakát mindenkinek!!!:):)
Sütögető Creative Commons License 2008.06.01 0 0 1524

Kedves nanik!

Végre, végre---sikerült tehát belevágnod! Gratulálok--ahhoz külön is ,milyen szépen, tisztán dolgoztok--"fű se rezdül".Gondolom a helyhiány miatt kellett aaz előkertbe építeni--iszonyatosan fog irígykedni az utca--csodás illatokat szimatolva--ménkű nagy szenvedést hozva a szomszédokra is!

Itt hívom fel az újak figyelmét nanik elképesztően gusztusos sült malacára-sajnos a kimentéskor eltűnt mellőle az oldalszám! DE ha minden igaz--Évi nani csodakiflije a 24. oldalon található!!!

üdvözöllek Sütögető

Előzmény: nanik (1523)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!