Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
""Application.PasteSpecial xlPasteValues" ennél a résznél megáll a makró :-("
Korábban azt írtad, hogy a PasteSpecial beilleszti az értéket a cellába, csak nem indítja rá az eseménykezelőt.
Azt a változatot, ahol PasteSpecial-t használtál, és működött, és beillesztette az értéket, egészítsd ki annyival, hogy a PasteSpecial után explicite meghívod az eseménykezelő szubrutint.
Igen, a 2. bekezdésedtől a lényeg - legalábbis én ilyesmihez szoktam igénybe venni.
Egyi deje SAJNOS már keveset sql-ezek :(
Saját query (ki ahogy hívja...) készítéséhez hasznos segítség volt a szükséges táblák megtalálásához.
Kb. úgy képzeld el, mint a makrórögzítőt... Persze ezen kívül rengeteg funkciója van, sok mindenről nem is tudom, hogy mire jó.
Amit az első bekezdésben írsz, arra én az sql managerben a showplan nevű opciót szoktam használni amúgy - bár nyilván az sql profileré jobb ennek elemzésére.
Én még ilyen tracer/profiler dolgot sosem használtam, mivel én mindig csak a kliens oldalon bohóckodok. Most rákerestem, és az eddig talált cikkek alapján úgy tűnik, ez inkább csak arra való, hogy az adatbázis szerver teljesítményét, a lekérdezések és egyéb utasítások végrehajtási sebességét mérje, naplózza, amiből a szakértő rendszergazda ki tud szűrni szűk keresztmetszeteket, azok okait, stb., tehát nem az adatbázis táblák tartalmának változásait követi.
Amit írtál, azt viszont úgy értelmeztem, hogy a tracer/profiler képes felderíteni, hogy az adatbázishoz tartozó kliens szoftver milyen rejtett adatrögzítéseket végez a nyilvánvalókon kívül. Például, amikor mondjuk a user beírja a megfelelő űrlap megfelelő mezőibe egy ügyfél adatait, azokról nyilvánvalóan tudjuk, hogy egy az egyben bekerülnek a Customers tábla releváns mezőibe. Azt viszont nem feltétlenül tudjuk, hogy a kliensprogram ezzel párhuzamosan valami napló jellegű táblában letárolja, hogy ki és mikor végezte az adatrögzítést. Így ha kívülről, pl. VBA kóddal direktben írunk a Customers táblába, akkor a naplózás kimarad, és ez akár kritikus hibákhoz is vezethet a későbbiekben. Erre gondoltál? A tracer meg tudja nekem mondani, hogy ha berögzítem egy ügyfél adatait, milyen egyéb beírások történnek még és hová?
Veszélyes lehet, ha nem ismerjük.az.adatbázist. Előtte egy sql profilerrel, tracer-el nem árt lekövetni, hogy a felhasználói felületen bevitt adattal mi történik, milyen táblákba, hogy ír bele. Simán meg lehet borítani egy anomáliával a rendszert...
2007-es Excel táblában szerettem volna a feltételes formázás ikonkészletét használni.
A feladat annyi lett volna, hogyha a B oszlopban lévő szám nagyobb mint A oszlopban lévő akkor tegyen oda piros gombot, ha kisebb zöldet, ha egyenlő sárgát (de legjobb lenne semmit, de úgy tudom "ikonkészlet-csökkentés" csak 2010-től működik)
Sehogy sem akar összejönni......ikonkészlet fordított, (piros >=, sárga < >= zöld <) Típus:(képlet) Érték:=$A$2 Érvényesség =$B$2:$B$10 de, mindig azonos színűek.
Egyébként Oracle adatbázisok írása-olvasása kitűnően megvalósítható ODBC kapcsolaton keresztül VBA-ból. Nyilván a megfelelő adatbázis user/password páros kell hozzá, meg esetleg egy kicsi jóindulat a céges IT részéről, ha az ODBC driver nincs fenn a gépeden, de egyébként működik, én napi szinten használok ilyet. És ebben a típusú megoldásban nincs találgatás, hogy éppen hol a fókusz, amikor Ctrl+v-t nyomok, hanem minden oda kerül, ahová kerülnie kell.