Keresés

Részletes keresés

tonsilla Creative Commons License 2016.11.18 0 0 239

Köszönöm! :D   

Előzmény: Nachat (238)
Nachat Creative Commons License 2016.11.18 0 0 238

Kedves Tonsilla!

 

Egy kis "csalás" van a dologban, ugyanis ezek nem saját növények, hanem az ELTE Füvészkertben találhatóak, ahol bárki számára megtekinthetők a nyitvatartási időben. Próbálok tőlük szerezni néhány fajt (a javanica nekem is tetszik), de egyelőre semmi visszajelzést nem kaptam. De a türelem talán Sansevieriát terem! :-)

 

 

Előzmény: tonsilla (237)
tonsilla Creative Commons License 2016.11.17 0 0 237

Kedves Nachat!

Nagyon megörültem ennek a topicnak, mivel alig lehet Sansevieriákra bukkanni itthon. A fotókon 1-2 fajt láttam, ami érdekelne ("232"). Van-e esetleg eladó mennyiség (a javanica-t szúrtam ki és azt, amelyik a cylindrica-szerűség mögött van, talán arborescens?) ? Ill. más, érdekesebb fajtákból? Vagy valami beszerzési tippet szívesen fogadnék, ami nem az e-bay (volt ott néhány rossz élményem). Köszönöm, üdv

Előzmény: Nachat (232)
Nachat Creative Commons License 2016.11.13 0 0 236

Szia! 

 

Meg lehet próbálni összébb ültetni őket (pl. egy balkonládába elférhet 3 fajta anyósnyelv), így spórolhatunk a helyen. Nálam egy kb. 3,2-3,4 m-es ablakpárkány adja azt a helyet, ahol "ömlesztve", 3 kisebb és 3 nagyobb ládában sok-sok tucatnyi Sansevieria növekszik, közöttük néhány Zamioculcas is álldogál. 

 

Akadnak olyan fajok is (pl. S. ballyi, S. dooneri), amiket elvileg jól lehet függőcserépben is nevelni, és a sarjaikat majdnem úgy hozzák, mint pl. a csüngő csokrosinda.

 

 

Előzmény: Bailey9x (235)
Bailey9x Creative Commons License 2016.11.12 0 0 235

Szia!

 

Köszönöm a választ. A harmadik valóban kicsi. Ezeken kívül még van egy hagyományos zöld Trifasciata, egy Laurentii és egy Cylindrica. Sajnos kicsi a lakás, és nem túl világos, így nem nagyon tudom növelni a gyűjteményt tovább. És még osztoznak három kaktusszal, és egy ZZ pálmával aki szintén egyre nagyobbra nő. Budapesten több kertészetet végigjártam, de mindegyikben csak az alapfajok voltak. A képen lévő háromból kettő az Obi-ból van, a Golden a Bauhausból, a cylindrica az Ikeából való. Sajnos nem túl nagy a választék belőlük itthon, pedig nagyon szép mindegyikük.

Előzmény: Nachat (234)
Nachat Creative Commons License 2016.11.12 0 0 234

Szia! 

 

Az első képen valóban Golden Flame látható (Gold Flame néven is említik), e fajtánál gyakori, hogy az eleinte zöld levelek később szépen kisárgulnak (vagy az újabb levelek lesznek sárgább színűek).

A középső képen egy Moonshine látható, ennek a levelei ezüstös-szürkés színűek (kb. akkora a termete, mint az előző fajtának).

A harmadik (jobb szélső) fotón talán (ha a növény viszonylag kicsi, mondjuk, 20 cm alatti) egy Hahnii Jade Marginated (Hahnii Jade Marginata, Hahnii Jade Dwarf Marginated nevekre is hallgathat) szerepel, erős sárga-sötétzöld kontraszttal. 

 

Mind a három példány egészséges, szemmel láthatóan jól érzi magát.

Előzmény: Bailey9x (233)
Bailey9x Creative Commons License 2016.11.12 0 0 233

Sziasztok!

 

Nagyon szépek a növényeitek. Pár hónapja én is elkezdtem gyűjteni őket, de van három amelyeket nem tudok száz százalékosan beazonosítani. Ebben kérnék segítséget tőletek. Az elsőnél Golden Flame-re tippelek. Őt tavasszal vettem, akkor csak a két külső zöld levél volt meg, pár hónapig semmi fejlődést sem mutatott, majd augusztus végén mint a rakéta nőttek ki a középső levelei. Szinte naponta lehetett látni mekkorát nőtt. A mások kettő új szerzemény, gondolom a télen nem sokat fognak változni.

 

 

 

Nachat Creative Commons License 2016.11.08 0 0 232

Nachat Creative Commons License 2016.11.06 0 0 231

Poroljuk le kissé ezt a topicot...

Nachat Creative Commons License 2016.10.04 0 0 230

Szia! 

 

Növényből sosem elég, nálam is dugig van a (panel) lakás velük. Akad 3 m-es fikusz, még most is virágzó viaszvirág (több m-es hajtásokkal), akváriumból kinövő Dieffenbachiák és Epipremnumok (utóbbi is jó pár m-es hajtásokkal kúszik-mászik mindenfelé), és persze a jó öreg nyelvek, amik afféle sövényként sorjáznak az ablakpárkányokon. Kell a zöld, mert ebben a nagy faluban (Budapesten) sajnos nincs túl sok belőle. Persze, vannak ugyan parkok, ligetes-fás helyek (Népliget, Margitsziget, Citadella stb.), de nem lehet mindig ott az ember...

 

A 'Robusta' fajtán tényleg szembetűnő a nyári változás, de még az "unalmasabb" S. trifasciata-alapfajon is jóval kontrasztosabb mintázatú, szélesebb, vaskosabb levelek fejlődtek a nyáron. És az ilyen levelek nem is fognak lekonyulni-meggörbülni, úgy állnak, mint a cövek (nem kell összekötözni sem). Nálam van néhány tő S. bacularis is, amelyeknek eleinte eléggé gyenge, ide-oda konyuló, lehajló leveleik voltak, de ezen a nyáron szépen kikupálódtak, és az amúgy vékony "spagetti"-levelek teljesen egyenesen állnak, megtartják magukat támaszték nélkül is. Tehát nem csak a küllem, de az "állag" is fontos, egy egészséges Sansevieriának nincs szüksége levél-összekötözésre.

 

Ha a levegő nem hűl le túlságosan (éjszaka kb. 14-15 fok még beleférhet, ha jó sok napot kapnak), akkor nem lesz semmi gond. A sárga-csíkos fajták (főleg a Golden Hahnii) azonban érzékenyebbek lehetnek. 

Előzmény: Arany láng (229)
Arany láng Creative Commons License 2016.10.04 0 0 229

Szia!

 

Köszönöm szépen!Nagyon-nagyon szeretem a növénykéimet,és ebbe nem csak a Szanzik tartoznak! Talán kicsit túl is babusgatom őket mint kellene.

Csoda szépek a te Szanzid fiatal sarjai.Itt is látszik mennyit ér ha a fényviszonyok kedvezőek,nem beszélve a friss levegőről.Gyönyörűen színeződnek a levél csíkjai, nem tudok betelni velük!

Az én képeim közül, talán a Robustán a legszembetűnőbb a kerti ,,nyaralás". A középső hosszabb levél, már a szabadban fejlődött, látszik mennyivel kontrasztosabb a színe.

Remélem azért a tél folyamán is jól érzik majd magukat, direkt a tetőtérbe helyeztem el őket,ott igaz hogy hűvösebb van,de jó világos egész nap.

 

Üdv:Anita

Előzmény: Nachat (228)
Nachat Creative Commons License 2016.10.03 0 0 228

Szia! 

 

Nagyon szépek, kicsattannak az egészségtől! :-) Jól festenek együtt is, külön-külön is, szépen gyűlnek a fajok-fajták. Egyszer már nekem is rá kéne szánnom magam, hogy sorra lefotózzam az enyémeket. 

Egyelőre mással is tudok szolgálni: az alábbi 5 fotón ugyanaz a csoport látható (S. trifasciata alapfaj, illetve ennek 'Banded Nelsonii' fajtája). Csak éppen az elsőn júniusi, a másodikon júliusi, a harmadikon augusztusi, a negyediken szeptemberi, az ötödiken pedig októberi a fotózás hónapja (minden hónapnak az első napjaiban kaptam le a "sarokba állított" társaságot).

Első ránézésre nem változtak túl sokat, de pl. a kép jobb alsó sarkában lévő alapfaj-sarj jó nagyot nőtt e pár hónap alatt, illetve néhány 'Banded Nelsonii' utód is előbújt. Összességében dúsabbá vált a csapat. Főleg a tavaszi hónapokhoz képest nagy a változás, bánom is, hogy akkor még nem készítettem fotókat. Szeptember elejétől máig már eléggé lelassult a gyarapodás, igaz, ennyi idő alatt csupán 1 alkalommal kaptak vizet (többször nem mertem adni, lévén éjszakánként már eléggé lehűlt a levegő).

Íme, a képek, júniustól októberig:

Előzmény: Arany láng (227)
Arany láng Creative Commons License 2016.10.02 0 2 227

Sziasztok Fórumozók!

 

Ma behordtam a Szanzikat a lakásba, már elég hűvösek vannak hajnalban.Féltettem őket nehogy megfázzanak!

Készítettem pár képet,rengeteget fejlődtek a nyár folyamán,megmutatom nektek is.

Nachat Creative Commons License 2016.09.17 0 1 226

Mikkel érdemes összeültetni a Sansevieriákat?

 

Hát, például szukkulens kutyatejekkel! :-)

Nachat Creative Commons License 2016.09.13 0 1 225

Szia!

 

Nem tudom, hogy milyen fényviszonyokon nevelkedett a növénytelep (valóban jócskán elsűrűsödött, érdemes szétválasztani, újraültetni, ahogy Arany láng is jelezte), de ha kissé árnyékosabb helyen volt, az is okozhatott valamivel megnyúltabb, zöldesebb leveleket.

Egészen más levelek képződhetnek több fény hatására, vaskosabb, tömzsibb, erőteljesebb, illetve ha az adott fajtára jellemző az ezüstös sávozás (a legtöbb S. trifasciata ilyen), akkor a szürkés színeződés mértéke is megnő.

Mellékelek egy fotót egy Silver Hahnii Marginated fajtáról. A hosszúkás, keskenyebb, sötétebb zöld levelű anyanövény javarészt szobában fejlődött, míg az oldalán kibújt sarj (ami a kép jobb alsó részén látható) világosabb, kompakt levelei már kint, szabad ég alatt képződtek. Persze most már lassan késő lesz kitenni a nyelveket, de pl. egy naposabb, világosabb ablakpárkányon (fokozatos szoktatást követően) nagyon szépen "kikupálódhatnak".

 

 

Előzmény: Kriss23 (224)
Kriss23 Creative Commons License 2016.09.12 0 0 224

Szia! Köszönöm szépen a gyors választ és a segítséget!Úgy fogok tenni,ahogy írtad!😀

Előzmény: Arany láng (223)
Arany láng Creative Commons License 2016.09.12 0 0 223

Szia!

 

Kinagyítottam a fotót,  eléggé ráncosak a levelei a növénykédnek. Szerintem inkább vízhiányos, és nagyon be is van sűrűsödve a cserép!Kicsit túlszaporodott ez a Hahnii! Emiatt talán kevés ennek a növénycsoportnak a víz és az ültetőközeg amiben van.

Én a helyedben kivenném a cserépből, és óvatosan lerázogatnám a földet ,majd egy jó éles és tiszta késsel

szétszedném a növénykéket. Úgy próbáld szétvágni a rizómákat, hogy mindegyiken maradjon a gyökérből is 

legalább egy kicsi.Aztán tetszés szerint elültetheted őket,friss virágföldbe. A nagyobbakat egyesével, a kisebbekből 2-3 tövet is tehetsz egy cserépbe. Meglátod rövid időn belül új életre kapnak és újra szép egészségesek lesznek a leveleik!(meg hozzák az új kis hajtásokat,annyi lesz belőle hogy nem győzöd elajándékozni)

 

Üdv:Anita

Előzmény: Kriss23 (222)
Kriss23 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 222

Kriss23 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 221

Sziasztok!

Nem vagyok nagyon jó a sanseveriák áploásában és segítséget szeretnék kérni tőletek.Nem tudom mi baja lehet ennek a gyönyörűségenek..de nagyon fakó lett és elég puhák a levelei,nem olyan kemények mint eddig.Most túl lett locsolva vagy épp hogy vízhiányos?Nyaralni voltunk és azóta ilyen furi.A levelek lekonyultak.Nagyon aggaszt mi lett vele.😕Ma azért meglocsoltam.

Nachat Creative Commons License 2016.08.20 0 0 220

Szia! 

 

Nálam most is van pár eladó példány, a 209-es hozzászólásban láthatod is a fajtákat (illetve az elérhetőségemet, ahol részleteket is megbeszélhetünk). 

 

Előzmény: fishfan33 (219)
fishfan33 Creative Commons License 2016.08.18 0 0 219

Sziasztok!Nagyon megtetszettek az utóbbi időben a sansevierak.Valakinél lesz eladó mostanában?

fácánlevél Creative Commons License 2016.08.08 0 0 218

 

Köszönöm a gyors válaszT! ANITA!

Ha valaki tenne fel egy nagy felbontású képet anyósnyelvröl, megköszönném!

Lehet saját is!

Háttérképnek kellene!

Arany láng Creative Commons License 2016.08.07 0 0 217

Szia!

 

Ha egy kicsit visszapörgetsz a 190-es hozzászóláshoz, meglátod az én meggyökeresedett dugványaimat.

Én azokat 10 naponta locsoltam , és 60 nap kellett hogy kigyökeresedjenek.

Ha sárga szegélyű Szanzit dugványozol, abból az alapfajra jellemző sima zöld mintázatú növényke lesz.Sajnos

az új egyedek nem lesznek sárga szegélyűek, csak akkor ha rizómával együtt választod le az anyanövényről.

 

Sok türelmet a dugványozáshoz!

 

Üdv: Anita

Előzmény: fácánlevél (216)
fácánlevél Creative Commons License 2016.08.07 0 0 216

Sziasztok!

Új tag vagyok!

Szeretem az anyósnyelv növényt, van is egy törpe és egy vegyes /zöld sárgy szegélyü 8 db növényem/

Most levéldugványoztam, tözeg+perlitbe ültettem a 6cm levél darabokat és meglocsoltam!

Kérdésem az lenne amig meggyökeresedik addig milyen gyakran kell locsolni?

Úgy ahogy az anyósnyelvet /havonta/ vagy  sürübben?

Elöre is köszönöm a válaszT!

Nachat Creative Commons License 2016.08.06 0 0 215

Üdv a fedélzeten! :-) 

 

Virágboltokban sajnos elég kicsi a Sansevieria-választék, gyakori, hogy ha van is, legfeljebb 1-2 cseréppel árulnak belőlük. Érdemesebb nagyobb kertészeti szakkereskedésekben (pl. Oá**s, Fit***nd) körülnézni, bár itt is elég változó a helyzet. Ki lehet fogni egészen jó időszakokat is (amikor akár 5-6 vagy több féle anyósnyelvet is lehet találni), máskor pedig alig akad valami.

 

Előzmény: ferax (212)
ferax Creative Commons License 2016.08.03 0 0 214

Hát, ez a képfeltöltés nem jött össze. Még gyakorolnom kell. Bocsánat!

ferax Creative Commons License 2016.08.03 0 0 213

ferax Creative Commons License 2016.08.03 0 0 212

Most találtam ezt a fórumot. Végignéztem a képeket, gyönyörű, különleges szanzavéráitok vannak. Honnan szerzitek be ezeket? Én két évig kerestem egyszerű sárga szélűt, most akadtam rá egy virágboltban. Azért felrakok egy képet az én egyszerű szanziaimról.

Nachat Creative Commons License 2016.08.03 0 0 211

Rendben, köszönöm! :-)

Előzmény: feherflamingo (210)
feherflamingo Creative Commons License 2016.08.02 0 0 210

Szia Mate

 

Most olvasom,koszi a valaszt,irok akkor email-be,hogy mit tegyel nekem szeptemberig "felre" :)

Előzmény: Nachat (209)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!