A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Szerintem ( számomra legalább is ) inkább hátrány. Nem kapsz hozzá semmi aranyszínűt ha kellene ( csepptálcarács, fedlap, kar). Illetve ezek nagyon tudnak rozsdásodni a víztartály , csepptálca alatt pl.
Én egy full felújítottat szoktam új kazánnal 100e körül eladni, ami kívülről újra is van szálcsiszolva.
Eléggé felmentek az árak, szerintem egy jó műszaki állapotú, nem tuningolt Gaggia Classicért akár 100 ezret is kérhetsz. Hogy az aranyszín előny, vagy hátrány, azt nem tudom. Érdemes egyébként megnézni hirdetési oldalakon, vagy más kávés fórumokon is (Prohardver, AVX pl), hogy ki mennyiért hirdeti.
Hamarosan megválnék a gépemtől, ami egy Gaggia Classic Coffee Gold, azaz az aranyozott változat - nem túl gyakori, egyébként 1998 szeptemberi gyártású. Első és egyetlen tulaja vagyok, állapota szép.
Véleményetek szerint mennyiért lehetne meghirdetni?
A "mócsingok" azok a tejszínből a kávé savai, de főleg a csersavai hatására kicsapódott fehérje csomócskák lehetnek elvileg. De ezt szerintem inkább csak akkor észlelheted ha nem a kávéba teszed a tejszínt hanem a tejszínbe kávét, más szóval kávés tejszínt iszol tejszínes kávé helyett. :D Én megpróbálkoznék a helyedben valami normális tejszínnel a kávétejszín helyett. Esetleg Maresi-vel.
A három közül csak a Silenziót ismerem, nekem bevált. Tény, hogy némileg rögösíti az őrleményt, és az sem biztos, hogy az időzítővel mindig pontosan ugyanaz a mennyiség jön ki. Engem ez azért nem zavart, mert a kávét nem közvetlenül a szűrőkosárba őröltem, hanem egy kis üveg kávéspohárba, és azelőtt mértem meg, hogy beleborítottam volna a szűrőkosárba. Ha közvetlenül a szűrőkosárba akarsz őrölni, akkor jól jöhet az, hogy az előre beprogramozott időtartamon belül megállíthatod az őrlést, és folytathatod, ha már eligazítottad kicsit a kávét (úgy látom, a kijelzős változatok ezt tudják).
Köszönöm szépen az infót. A Silenziora is gondoltam, csak azt hittem az kevésbé jó. A fórumon van valakinek tapasztalata a Silenzioval vagy Perfettoval?
A leírásuk alapján 2 különbséget látok: az egyikben 50-es, a másikban 55-ös tárcsák vannak. Ez nem tűnik annyira fontosnak. A másik a szemcseméret-állítás: a Perfettónál könnyebben lehet váltani a különböző tartományok között. Ha nem csak eszpresszót iszol, akkor ez előnyös lehet, de azért néhány fordulatnyi gombtekerésbe nem lehet belehalni. Ha meg nem ragaszkodsz az elektronika minden funkciójához, akkor akár megfontolhatod a sima Silenziót is, időzítő azon is van, csak kijelző nincs.
Gaggia Classic mellé szeretnék a Graef helyett Eureka Mignon Perfetto v.. Specialita örlot venni. Van valakinek tapasztalata, tanácsa, hogy melyiket érdemes? Vagy más daráló, ami hasonlóan halk és nem drágább kategória?
A Jura Impressa egy automata, nem várhatsz tőle rendesen őrölt meg időzített ristrettót. A futáshoz először járni kell megtanulni, vagy hogy is van az a mondás...
Az a főtt kaja szaftjának kell, nem a tejszín fertőtlenítésre. Tettem már kotyogós kávéba 1-2 alkalommal, amikor váratlanul kifogyott a tej, nem volt kimondottan rossz, csak persze túl zsírosnak találtam. (Eszpresszóba én nem teszek semmit, a gyomor védelmére előtte iszom egy csésze tejet.)