Keresés

Részletes keresés

Paco155 Creative Commons License 2018.06.22 0 0 8401

"Gondolom, mikor milyen írócsúcsot kap a gyár, azt alkalmazzák."

 

Erre azért ne vegyél mérget. :)  Golyóstoll betétet is megkülönbözteti a gyártó (legalábbis a normálisabbja) vastagság szerint.  Pelikánt linkelek, de ugyanez a helyzet a Rotringgal, Parkerrel, Watermannal....

 

https://www.senyepapir.hu/tollbetet/1799-parker-quink-golyostoll-betet-f-1173.html

https://www.senyepapir.hu/tollbetet/1800-parker-quink-golyostoll-betet-m-kek-1174.html

Előzmény: Landsmann_ (8400)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.06.22 0 0 8400

Nekem nem akadozott, de furcsa, recsegő sercegő hangot adott a toll írás közben. :) Gondolom az akadozás oka az, hogy a vízalapú festék nem ad elegendő kenést a golyónak mint az olaj alapú paszta. Vannak betétek, amik alapból hajlamosabbak a megcsúszásra. Például az általam használt mini tollbetétek egy része olyan, ha kézzel hozzáérek, akkor a megérintett területre nem akar fogni. A következő megállapításra jutottam: 3 féle betéttel hozott össze a sors. Van a kínai, az fogott az összetapizott papírra is. Viszont azzal a betéttel az volt a bajom, hogy írás közben nagyon sokszor egyszerűen elállt a tinta adagolása. Rázogatni kellett a tollat, akkor egy ideig megint jó volt. Hosszabb szöveget folymaatosan nem lehetett elakadás nélkül írni. Ekkor tértem át az ICO gyártmányú betétre. Az egyenletesen fog, mielőptt kifogyna, körülbelül 3-4 sornyi írással előtte már észrevehető, hogy kicsit karcosabban, halványabban fog. Aztán egyszercsak semmi. Teljesen kiürül. A kínait rázogatni kell. Az ICO-ből kétfajtát találtam egy csomagoláson belül. A különbség a golyó méretében volt. Amelyiknek kisebb volt a golyója, az hajlamosabb volt az összetapizott részen megcsúszni. A nagyobb golyós  kevésbé volt fogékony erre. Gondolom, mikor milyen írócsúcsot kap a gyár, azt alkalmazzák. A legutóbb vásárolt betőteknél mind a 17 db egyforma, kis méretű golyóval van ellátva. Valószínűleg a vegyes kínálat annak volt köszönhető,hogy az új csúcsok kerültek felhasználáésra, d emég a régiből is volt, így párhuza,mosan ment a kettő.

Ha a tintát kinyered a betétekből, akkor egy fecskendővel + tűvel lehetne bejuttatni a pasztát a betétbe, csak az a baj, hogy nincs olyan hosszú tű. Kérdeztem a gyógyszertárban. Negyvan valahány mm a leghosszabb.

Előzmény: tompens.com (8399)
tompens.com Creative Commons License 2018.06.22 0 0 8399

Köszi az infókat! Van jó néhány régi golyóstollam elég egyedi betéttel, amit már nem gyártanak, ezeket akarom feléleszteni. Ezeknél nem lehet levenni a golyó oldalt (a gyártó nyilván új betét vásárlását gondolta kívánatosnak). Az egyikbe egy új betétből szívtam (fújtam) át a cuccot, ami működött is, csak egy idő után a másik végénél kifolyt a paszta. Ezt tarom alkalmazhatónak, csak még tökéletesítenem kell. A paszta könnyen kinyerhető az új betétekből. Az áttetsző dugó a végén lenne a végső megoldás. Tintával én is próbálkoztam, pontosan leírtad a tapasztalatokat, de nekem akadozott is.

Előzmény: Landsmann_ (8398)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.06.21 0 0 8398

A golyostoll.blog.hu oldalon van cikk arról, hogy készül a golyóstoll. De azt hiszem a youtubeon is fentvan a film. A lényeg, a betétet megtöltik tintával, majd a betét golyósvégáével kifelé egy speciális centrifugába helyezik. A betétek, tollak felfogására szolgáló műanyag tartó aljába papírlaőpot tesznek. A centrifugát bekapcsolják és a cenbtrifugális erő a trintát a betét végéhrez, a golyóhoz nyomja. A papírlap azért van ott, hogy lássák ahogy megjelenik a tinta. Ha ott a pötty, akkor biztos hogy fogni fog a betét. A golyó nem légmentesen zár, ezért ott a levegő el tud távozni a betétből a tinte elől. Én kísérleteztem már a golyóstoll betétek töltésével. Sima töltőtoll tintával töltöttem meg. Természetesen ez nem ideális, hiszen túl híg a tinta ehhez. A töltés egy fecskendővel türtént, de nem a tintát nyomtam bele, hanem a tintát szívtam frel a golyós végén keresztül. Nem mindegyik betétbe sikerült felszívni. Leginkább azokkal jártam sikerrel, amik nem régen fogytak ki. Tehát amikor megpróbáltam vele írni, még pár centit fogott a betét. Fecskendővel megszívtam a betét végét, azt rögzítettem, majd a tintába tettem a golyós végét. Szépen felszívta a tintát. Addig volt rajta a fecskendő, amíg a betét végén meg nem jelent a tinta.
Hozzáteszem, borzasztó hamar kifogyott a tinta. Az általam használt tollbetét 3 hét alatt szokott kifogyni. Az ilyen töltőtoll tintával megtöltött viszont 2 nap alatt. Nem jó vele írni, mert a papír nagyon szívja a tintát és széles vonalat húz. kicsi betűkkel írni gyakorlatilag lehetetlen. Mindenképpen valami sűrűbb anyag kellene, viszont azt már tényleg centrifugás módszerrrel lehetne a betétbe juttatni. Nem jöttem még rá milyen festékanyagot kellene használni ahhoz, hogy golyóstoll tintaként is elegendően éles, sötét kontrasztos legyen a rajzolat. Ha lenen ilyen anyag, azután már lehetne gondolkodni, hogy mivel is lehetne súríteni. Különféle technológiák vannak töltőtoll tinta házilagos gyártására. De golyóstollba ezek nem jók. Egyrészt nem elég sötét hozzá a festék, másrészt az így készített tinták alkotóeleme (például a só) károsítja a golyót, ami lehetetlenné teszi  a használatát. Az ilyen házilagg előállított töltőtoll tintákat valamivel tartósítani kell, mert mivel növényi alapúak, megpenészedik az egész. Ezért szoktak sót alkalmazni. LKehetne szerintem tartósítószer is, bár nem tudom, hogy az milyen hatással van magára a tintára. Ecetet is tartalmaz az ilyen tinta, mert az fixálja a festéket, magyraán hogy színtartósabb legyen. De egyébként a golyóstoll tinták sem egyformák. Az említett blogon találsz tesztet arról, hogy mennyire víz vagy éppen napfény álló a tinta. Egy házilag fabrikált esetén is, főleg ha nem csak otthoni használatra szánja az ember,m bizony nem mindegy mennyire időtálló az írás,például egy számla írásánál. Bennem felmerült már a kérdés, hogy egyáltalán megéri próbálkozni újra felktalálni a golyóstoll tintát? Én már hidrocellulózt is vettem gyógyszertárban, amivel némileg sűríteni lehetne a tintát, de nem vált be. Nagfyon kis mennyiségű víz is teljesen felhígítja ezt az anyagot. A goplyóstoll tinta leginkább olaj alapú, tehát ebbe az irányba kellene elmozdulni. A méznél kissé sűrűbb állagú anyagot kellene előállítani. Még nem jutott ezsembe miből, bár igazán nagyon nem mélyedtem el a dologban. Lehet ha ráfekúdnék és kísérletezgetnék, pár nap után jutnék némi eredményre. De az is kérdés, miért is akarjuk a kiürült betáéteket töltögetni. Azt tudni kell, az írócsúcs kopik hazsnálat közben. Nem lehet akárhányszor megtölteni egy betétet. Lehet, hogy 1-2 töltést bír, aztán már nem, mert annyira megkopik, hogy csupa pacás lesz az írás, meg elmázgálódik. Én azért kísértetezgettem a töltéssel, mert nálunk nem lehet kapni mini tollbetétet. Az ICO Kaméleon toll hazsnálatáéról meg nem vagyok hajlandó lemondani. :) Viszont a múltkor olyan helyen voltam, ahol kaptam betétet. A vásárolt mennyiséggel elvileg 51 hétre meg van oldva a kék színű betéttel való írás. :)

Előzmény: tompens.com (8396)
tompens.com Creative Commons License 2018.06.21 0 0 8397

Talán ez a technika áll a legközelebb az elmondott szerkezethez. https://www.youtube.com/watch?v=vZHboCgzxC8

tompens.com Creative Commons License 2018.06.21 0 0 8396

Találkoztam egy öreggel, aki elmesélte, hogy történt a golyóstoll patronok töltése régen. A szerkezetet is leírta, de nem volt világos, hogy a centrifugális erővel belecsorgatott paszta végén a levegő hogyan jött ki, hiszen ott golyó volt. De lehet, hogy rosszul képzeltem el. Hasonlíthatott a gyári töltőkre. Elég sok ilyen szerkezet lehetett a műhelyekben, de még ilyen kézi meghajtású mini töltőt nem láttam. Köszi, de sajnos nem tudok elmenni a találkozóra, mi is nyaralunk éppen.

Előzmény: Muszga (8394)
danimad Creative Commons License 2018.06.19 0 0 8395

Igen, szívesen várunk a következő találkozóra! :)

Június 30-án lesz 14:00-kor a Kuglófban:

https://community.fpc.ink/t/juniusi-tollklub/27

Előzmény: Muszga (8394)
Muszga Creative Commons License 2018.06.18 0 0 8394

Szia Tamás! Isten hozott a fórumban! Javaslom, hogy gyere a legközelebbi találkozóra, vagy ha ez nem megy, maradj itt kérdéseiddel. Én éppen nyaralok, és bízom benne, hogy az Esterbrook sok örömet okoz! 😃

Előzmény: tompens.com (8389)
...slr... Creative Commons License 2018.06.18 0 0 8393

Köszönöm, most már nekem is megjelennek a képek. Nagyszerű tudósítás, szép tollak. Az átlátszó nagyon tetszik.

Előzmény: danimad (8392)
danimad Creative Commons License 2018.06.18 0 0 8392

Nekem nem volt probléma, úgy is próbáltam hogy bevoltam lépve, meg úgy is hogy kiléptem a felhasználómmal az oldalról.

Előzmény: ...slr... (8391)
...slr... Creative Commons License 2018.06.18 0 0 8391

Köszi, de előbb tölt be a dali pár pisztolyom, mint linkeden a szép selymes loadingom. Talán nem nyilvános a képek megosztása.

Előzmény: danimad (8390)
danimad Creative Commons License 2018.06.17 0 0 8390

Múltkor voltam a Tollak Boltjában és megtudtam nézni a Sailor PG King of Pen-t személyesen, és csináltam néhány képet róla:

https://community.fpc.ink/t/sailor-pro-gear-king-of-pen/66

tompens.com Creative Commons License 2018.06.15 0 0 8389

Sziasztok! Újonc fórumozóként mindenkit üdvözlök, Szűcs Tamás vagyok, főleg régebbi tollakkal foglalkozom, van néhány a nagyszülőktől a fiókban. Kedvenc tollam egy 9128-as hegyű Esterbrook J toll. Igyekszem felvenni a fonalat, bár ahogy látom, ez a fonal elég hosszú, de annál érdekesebb dolgokról szól. Épp a golyóstoll paszta készítésével, töltésével kapcsolatban kerestem infót, így akadtam erre a fórumra.

danimad Creative Commons License 2018.06.12 0 0 8388

Ha van téma ötletetek a következő találkozóra akkor kérem írjátok ide: :)

https://community.fpc.ink/t/juniusi-tollklub/27

Előzmény: danimad (8387)
danimad Creative Commons License 2018.06.11 0 0 8387

Nem, magyarul is lehet természetesen írni rajta :)

Azért lenne jó ha áttudnánk költöztetni a beszélgetéseket oda, mert akkor lehetnének külön topic-ok külön témáknak, meg nem ennyire fapados a fórum alkalmazás mint az indexé :D

Előzmény: Muszga (8386)
Muszga Creative Commons License 2018.06.11 0 0 8386

Szia, pontosan mi célból érdemes regisztrálni? Illetve angol lesz a hivatalos nyelv? 😃 kösz

Előzmény: danimad (8362)
prszpr Creative Commons License 2018.06.09 0 0 8385

Én mintaként rendeltem a bad black moccasinból. Szép sötét fekete volt, sokkal szebb mint a vele egyidőben rendelt aurora black. De voltak vele beszáradási gondok. Így nem lett belőle üveges rendelés. Szemeztem más színekkel is, de még nem jutottam odáig. Előbb ki kéne írni a régieket.

 

Előzmény: Muszga (8367)
danimad Creative Commons License 2018.06.09 0 0 8384

Részben azért drága mert limitált kiadás, és gondolom részben azért mert több munka a tolltest megmunkálása.

De azt is hallottam valahol, hogy a japán gyártók nem növelik az árt a modelljeiken, hanem úgy modelleket dobnak a piacra, amik drágábbak. Pl. a Shungyo-nak és ennek is a kupak végén ott van az a Fuji formájú csavar, azzal (meg néhány más változtatással), már új modellnek számít. :)

Amúgy az érdekes, hogy ha a Yen-ből átváltjátok a különböző Platinum toll árát forintba, akkor a legtöbbnél nincs olyan rettenetesen nagy különbség a japán és az itthoni ár között, ha jól néztem. Ellenben a másik két nagy japán gyártó áraival.

A másik érdekes dolog, hogy pl. a Pilot Custom 823 nevében a 3 azt jelenti hogy 30e Yen-be kerül, de már 2000 óta, amikor kiadták, változatlanul. Szerintem a Japán gazdaság, az alapanyag árak, meg a nemzetközi árfolyamok nem voltak ennyire stabilak mint a toll ára. :)

Még itt megjegyzem, hogy a Sailor szériaszámaiban is benne van a Yen ár, de ahogy néztem azokat, azok kicsit össze vissza vannak számozva (pl. a 11-2021-000 szériaszámban a húsz 20e Yen-t jelent, de vannak olyan szériaszámok amiknél máshogy van).

Előzmény: Muszga (8382)
d3c4dent Creative Commons License 2018.06.09 0 0 8383

A hétvégén 20%-os kedvezmény a La Couronne du Comte-nál, kód: FINALSALE20

Utolsó darabok kedvezményesen:https://www.lacouronneducomte.nl/webstore/main/specials.php?language=en&utm_source=newsletter20180608&utm_medium=email&utm_campaign=final_sale_en

 

Muszga Creative Commons License 2018.06.08 0 0 8382

Csak az gáz, hogy háromszor annyiba kerül, mint az alap Century. Valaki magyarázza meg.

Előzmény: danimad (8381)
danimad Creative Commons License 2018.06.08 0 0 8381

Nem biztos, hogy lesz itthon, csak arra gondoltam, hogy a szériaszámban ugyanaz a szám (25000) mint a Shungyo-nak, és ez a szám azt mutatja hány Yen-be kerül a toll. :)

Múltkor a Tollak Boltjában azt mondták hogy ha írunk nekik tudnak szerezni másfajta Sailor-eket, meg különböző hegyekkel is, mint ami a webshopjukban van, szerintem a Platinum-tól is tudnak így pluszba rendelni.

Előzmény: mor_dor (8379)
danimad Creative Commons License 2018.06.08 0 0 8380

Igen, van néhány patronom és egy üvegem is belőle. Szép színeik vannak, a Palm Green és a Sunrise Orange tetszik a legjobban :)

Előzmény: oys... (8370)
mor_dor Creative Commons License 2018.06.08 0 0 8379

Tényleg gyönyörű. :) Miből gondolod, hogy itthon is elérhető lesz? Én már a Shungyo-n is meglepődtem, viszont azon kívül is bőven van még ebben a szériában toll, ami ide már nem jutott el (Kawaguchi, Oshino stb.).

Előzmény: danimad (8368)
Muszga Creative Commons License 2018.06.08 0 0 8378

Igen, a hosszára gondoltam inkább, nem a vastagságra.

Előzmény: ...slr... (8377)
...slr... Creative Commons License 2018.06.08 0 0 8377

A vastagság egyéni ízlés kérdése. A Kawecoo-nak sokféle modellje van különféle vastagsággal. A KawecoSport viszont egy emblematikus darab, a harmincas évektől. A hossza teljesen rendben van kinyitva és visszacsavarva hátul.

Előzmény: Muszga (8376)
Muszga Creative Commons License 2018.06.08 0 0 8376

Nincs Kawecóm, mert olyan picinek tűnt, amikor élőben láttam, mint egy kis műanyagcsipesz. Szerintetek érdemes kipróbálni. 13 mm alatti tollak fészkelődnek a kezemben.

Előzmény: ...slr... (8375)
...slr... Creative Commons License 2018.06.08 0 0 8375

Szia, köszönöm a fülest! Az az igazság, hogy időről időre útba ejtem a Fiókot, és én is észrevettem. Elsők között vettem észre a Kaweco-t, nem kell már a Náncsi nénin túlra zarándokolni. Feleségem nagyon elégedett az átlátszó Kaweco Sport töltőtollal.

Előzmény: oys... (8369)
umea... Creative Commons License 2018.06.08 0 0 8374

Köszönöm szépen.

Előzmény: sultati (8373)
sultati Creative Commons License 2018.06.08 0 0 8373

FIÓK, alias Senye Papír
https://www.senyepapir.hu/

1111 Budapest, Csíky u. 1.

Előzmény: umea... (8372)
umea... Creative Commons License 2018.06.08 0 0 8372

Hányadik kerületben van és mi a bolt neve? Választ előre is köszönöm.

üdv.

Előzmény: oys... (8371)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!