Keresés

Részletes keresés

kisszszoros Creative Commons License 2008.06.11 0 0 1616
Jó alaposan kitanulmányoztam a képeket.

Külön gratulálok a vasmunkához, ehhez mérhetőt sajnos esélyem sincs csinálni. A kémény megoldásodat viszont kritikával illetem, mivel a boltív tetején van a kémény nyílás, így a kemencédnek gyakorlatilag nincs búbja, az égés "tökéletlen" a hőátadásra nincs elég idő, a forró füstgázok érdemi munka nélkül távoznak.

Amúgy mégeszer gratulálok, a kemence tényleg csinos lett :-)
Előzmény: Tu - Ja (1611)
macokk Creative Commons License 2008.06.11 0 0 1615
A kép:ke3293
Előzmény: macokk (1614)
macokk Creative Commons License 2008.06.11 0 0 1614

Sziasztok,

 

Na itt az én kemencém. Magam építettem tavaly ősszel, most gyűlnek a sütési tapasztalatok.

 

macokk

m-gabor Creative Commons License 2008.06.10 0 0 1613
Szia Druszám!

Ezért jó ez a fórum. A kemencém megépítése előtt nagyon sokat tanultam Tőletek,
most is szívesen olvasgatom a hozzászólásokat. Ha tudok, örömmel segítek.
Nekem is jól esett annak idején. Az elméleted tökéletes volt!
Üdv: Gábor
Előzmény: DacaGaby (1612)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.10 0 0 1612
Helló druszám!
Köszönöm a segítséget, megoldottad a kérdést. Akkor az általad készített kantaszekér csupán csak dísz? Elég nehézkesnek találnám a használatát. Viszont az utóbb felrakott kép inkább tükrözi az igazi kantaszekeret. Végül is jó volt az elméletem, a használatával is teljesen tisztába voltam, csak nem láttam még úgymond "ezelőtties" szerszámot, nem tudtam semmihez viszonyítani.
Köszi mégegyszer!

Tu-Ja Komám! Nagyon ízlésesen alakítod, építed szépíted a kemencétek környékét!
A barátom épített egy cimborámnak kemencét, hát van ízlése a srácnak! A kemence már kész van, meszelés van hátra, viszont a környéke most épül kifele, elöljáróba megsúgom, hogy nemsemmi lesz!!! Komolyan mondom kezdek irigykedni. Tulipánmintás fenyőfa korlátot épít köré....... de majd meglátjátok.
Ízelítőnek rakok fel képet a kemencéről:
Előzmény: m-gabor (1604)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.09 0 0 1611
A képek:
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.09 0 0 1610

Szia kisszszoros!

 

Megpróbálok neked sorrendben válaszolni és mellékelek pár fotót is a magyarázatokhoz.

1.) Amiatt áll falábon a kemence fele, mert előbb egy grillező-bográcsozó-tárcsázó

     épült és csak ezt követően merült fel a kemence ötlete. Ekkor pedig már nem volt

     kedvem újra alapot ásni, betonozni a kemencéhez. Ezért úgy döntöttem, hogy   egy duplán vasalt betonlapot öntök és arra építem a kemencét.

2.) A másik építmény az előbb említett több funkciós sütő. Látszik a fotón több oldalról. Láthatod azt a bizonyos betonlapot még kemence nélkül.

3.) A tűztérből a kemence elején megy hátra a kéménybe egy 140-es rozsdamentes csövön a füst. Kissé hátrafelé emelkedve, hogy az esetleges korom nem tudjon lerakódni benne. Olyan jó a huzat egyébként, hogy erre még esély sincs.

4.) Amiatt nem elölkéményes a kemence, mert ahogy említettem nem akartam már újra ásni, betonozni, de mégis elöl vezettem ki a füstöt csak egy cső beépítésével oldottam meg, hogy hátul legyen a kémény. Így nem kevés helyet nyertem egyébként az udvar javára!

5.) Erről csak annyit tudok mondani, hogy nem vagyok ács ezért így sikerült megoldani nagyon bika csavarokkal összeépítve az ácsolatot. Viszon ezt is saját magunk oldottuk meg! Olyan erős, hogy rá merek állni a gyenge 115 kilómmal.

6.)-7.) A kemence alja 80mm duplán vasalt betonlap 3:1 arányba kevert sóder cement keverékéből. A kemence tűztere alá 12cm vastagságú darált üveg került, ennek tetejére 20mm agyagba samot tégla ami a tűztér alja lett.

8.) Az ajtó teljes mértékben saját kezűleg készített ( pár elkapott pillanat készítés

közben a fotókon).

9.) A kemence két boltívből áll amiket kisméretű bontott téglából raktam kötésre. A belső keramikus agyagba a külső normál cementes falazó habarcsba rakva, mivel ezt már nem éri a tűz. A kettő közé amíg el nem fogyott addig szintén darál üveg, aztán tört üveg került szigetelés és hőtartás végett.

10.) Nem használtam semmiféle szövetet csak egyszerűen bevakoltam cementes vakolóanyggal. Sütéskor itt-ott kisebb repedések lesznek rajta ami szépen visszazáródik ahogy hűl ki a kemence.

11.) Valóban nyereg- vagy dongaboltozatos kemencét építettem, ki hogy ismeri .

Minden bontott kisméretű normál téglából van kivéve a sütőtér alját ami samott tégla.

Nekem beváltak ezek az anyagkombinációk, nagyon jól működik.

 

Kívánom midenkinek, hogy annyi öröme legyen úgy a kemencéje építésében mint később annak mindsűrűbb használatában ahogy nekem.

Ezért is javaslom, hogy amit csak lehet mindenki saját maga készítsen a kemencéjén!!!

 

Köszönöm az elismerét!

 

Üdv.

 

Tu-Ja 

Előzmény: kisszszoros (1608)
hannabori Creative Commons License 2008.06.09 0 0 1609

Kedves sütögető! Felrakom amiket ma szereztem be,

igaz hogy talán kemencében sütéshez nem a legjobb...!:))

Egyébként nagyon eltaláltad milyen a fazekas minálunk..!:)

Tényleg ahogy leírtad.

 

Nanik! Fantasztikusak az edényeid, klassz gyűjtemény!!

 

Előzmény: Sütögető (1569)
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.09 0 0 1608
Csinos munkadarab :-) elismerésem. És ha nem titok, akkor légyszíves ossz meg velünk néhány technikai részletet is. Hátha akad valami titkos furfang :-) ami mindannyiónk okulására szolgálhat.

Néhány kérdésem is van:
- Miért falábon áll a kemence, nem félsz az idő vasfogától? Vagy azok zártszelvények, és csak a színük megtévesztő?
- Mi az a másik építmény? Grillező? Esetleg kép arról is?
- A kemence közepe-vége felé van a kémény. Hogyan alakítottad ki a kemencetér füstnyílását (esetleg egy fotó belülről)?
- Miért nem a hagyományos elölkéményeset válsztottad?
- Az ácsolat kicsit furának tűnik... nem igazán látom a képeken, hogy melyik gerenda melyiket tartja. Erről tudnál valamit mondani?
- A kemence alja "vékony"-nak tűnik. Betonból készült? Hogyan oldottad az alsó hőszigetelést? Egy fektetett téglányi homok-üveg keverékkel?
- Mivel raktad ki a kemence alját? Tégla, samott, lávakő?
- Az ajtót Te készítetted, vagy kovácsember, esetleg gyári öntvény?
- Mi tartja össze a kemencét? Mivel burkoltad? Hőálló habarcs, vagy homok+agyag keverék?
- Használtál a burkoláshoz kenderszövetet vagy üvegszálszövetet repedezés ellen?
- A kemence az alakjából ítélve boltíves. Normál tégla, vagy samott az anyaga?
Előzmény: Tu - Ja (1598)
szaborob Creative Commons License 2008.06.09 0 0 1607
Sziasztok,

Szombaton megvolt az első sütés!! Jól sikerült:)

nanik post-ja alapján készített tevő:
Tevő1Tevő2

Elsőre töki pompos készült:
Étel1Étel2

szaborob
ui: Tu-ja: nagyon jó a "japán kertes" kemencéd:)
oven Creative Commons License 2008.06.09 0 0 1606

Aggisten!

Gratulálok az újonnan készült kemencékhez.

Kérdés: van valakinek tapasztalata hordozható kemencék készítését illetően?

m-gabor Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1605
Csatlakozom az előttem szólókhoz, gratulálok Tu Ja -nak a szép kemencéhez,
és a feleségének a gyönyörű környezethez!
Gábor
Előzmény: biii (1599)
m-gabor Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1604
Szisztok!
Megtaláltam annak a kantaszekérnek a képét amiről az előbb beszéltem.
"vonyó vella" néven szerepet valahol a neten.
Az enyémet illetően helyesbítenem kell, nem 8 mm-es, hanem 12 mm-es az "drót",
amit hajlítottam annak idején disznek. A napokban 8-as huzallal dolgoztam, az
ugrott be. Bocsi.
Üdv: Gábor
m-gabor Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1603
Sziasztok!

Láttam hogy az én kantaszekerem képe volt a téma indítója, azóta én
találtam hozzá használati "leírásokat". Az a két szár 8 mm-es drótból készült,
és a majdani vászonfazekam aljához lesz hajlitgatva.
"A kantaszekeret én az edényhez méretezném." megjegyzés helyénvaló.
A drót helyett láttam már fotón vaslemez szalagot is, ami kb. 3/4 körré
volt formálva, azt tolták az agyagedény aljára, megemelve a kiszélesedő részre
szorult, és úgy húzták ki. Én egyelőre csak dísznek hajlítottam meg, ha meglesz
az edény akkor alakítom ki a végleges formát. Én is csak tanulgatom a "mesterséget".
Üdv: Gábor
Előzmény: Agur (1602)
Agur Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1602
Sziasztok!

Amit én láttam régi kantaszekret annak kb. 20 cm-es kerekei voltak.
Szvsz a cserépedény szájánál lévő perem alá vagy a két füléhez kell illeszteni a kantaszekér két szárát.
Ha itt emelem meg akkor az edény stabilan függőleges marad és biztosan ki jut egészben a kemencéből. :)
A kantaszekeret én az edényhez méretezném.

Agur
Előzmény: DacaGaby (1596)
W48 Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1601
Köszönöm a választ, de félreértettél.
A sütőtér alatti rész tégláinak falazásához szükséges habarcsra gondoltam.
A sütőtér tégláinak falazásához természetesen agyag-homok keveréket fogok használni.
Előzmény: Pirimidin76 (1593)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1600

Szia biii!

 

Kössz az elismerő szavakat, hát igyekeztünk! A virágok és a többi növény a feleségem munkáját és kitartását dícséri én csak segéderőként működök közre!

 

Majd készítek képeket a másik oldalról is úgy látszik az egész sütő-főző "komplexum.

Még a nyáron készül a kemence homlokára egy dátum ill. mellé valamilyen dísz amit agyagból szádékozom megcsinálni és kiégettetem.

 

Üdv.

Tu-Ja

Előzmény: biii (1599)
biii Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1599
húú , jó a kemence is, de az összhatás az egész kerttel...hát gratulálok!!!!
Előzmény: Tu - Ja (1598)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1598
Ja a képek!
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1597

Szia Daca és mindenki más aki olvassa a fórumot!

 

Hát én sem tudom miként működik a kantaszekér,  érdekelne engem is mert okos szerszámnak néz ki.

Folyamatosan olvasom soraitokat csak mostanában nem volt sok időm a gép előtt ülni.

Múlt hétvégén végre sikerült a kemencém elejét bevakolni és fehérre festeni. Korábban pedig befejeztük a felette lévő tetőt, így már nem verheti az eső.

 

Üdv mindenkinek!

 

Tu-Ja

Előzmény: DacaGaby (1596)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1596
Szia Nanik!
Hát igen, talán azért nincs még kantaszekerem, mert én sem vagyok teljesen tisztába a használatával. De ahogy nekem Édesapám mesélte az valahogy sehogysem azonos az általad felrakott képpel. Az elején a száját nyitottabbnak képzelem el amit előre billentve a cserépedény talpánál tolok rá az edényre és hátrabillentve rászorulna az edény hasára, ezzel megemeledik és így tolható-húzható az edény. Tehát ez az én elméletem. "Öreg" kemencések! Tu-Ja, Krakper, Ogregg! Nem tudjátok hogyan kell használni a kantaszekeret?
Előzmény: nanik (1595)
nanik Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1595

Szia DacaGaby!

... nnna, valahogy én is így képzeltem el a cserépedény előmelegítését, a kemencébe való vetés előtt!

 

Én is szeretnék csináltatni egy kantakocsit. Azt értem hogyan kerül be a kemencébe az edény a kantaszekér segítségével!, de hogyan veszem ki vele az önmagában is súlyos, öntöttvas lábasomat? (Aminek sajnos nincs három kurta lábacskája.)

Magyarázattal tudsz szolgálni?

 

(Kép copy: m-gabor)

 

Előzmény: DacaGaby (1591)
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1594
létezik egy hőálló habarcs nevű keverék, azthiszem 25kg-os zsákokban lehet kapni. Aki nem bízik a jó öreg agyag+homok keverékben, az többletköltséggel kiválthatja...
Előzmény: Pirimidin76 (1593)
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1593
habarcs=agyag+homok
a cementet felejtsd el! se mész, se micropol.
Előzmény: W48 (1592)
W48 Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1592
Nagy élvezettel olvasom hozzászólásaitokat.
Ezek hatására én is most kezdek majd hozzá a kemencém építéséhez.
Mivel kőműves és kemence építő szakmában járatlan vagyok, néhány apró tanácsot szeretnék kérni.

A tégla falazásához milyen habarcsot használtok?
Milyen minőségű homok kell hozzá (0,1, 0,4)?
A homok cement aránya milyen legyen?
Szükséges-e hozzá mész, vagy helyettesíthető a Micropol-lal?
A sütőteret majd agyaggal falazom.
Akitől az agyagot kapom, azt mondja, hogy az agyaghoz 0,1-es homok kell 1:1 arányban keverve?

Lesz majd még kérdésem, de egyelőre ennyi.

Üdv

W48
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1591
Dehogynem lehet kemencébe rakni! Mielőtt feltöltenéd az étellel, rakd bele ill. engedj bele a bolylerből folyó jó meleg vizet, had vegye át a víz hőmérsékletét, majd miután bele lett rakva az étel én a kemence szájánál szoktam még lassan kelegítgetni fűtés közbe. Majd miután leégett a tűz, akkorára szinte azt a hőmérsékletet éri el az edény szép fokozatosan, mint ami a kemencébe uralkodik. Sajnos kantaszekerem nincs, ezért a szivanóval (mifelénk így nevezik a szénvonót) szoktam óvatosan betolni az edényt, és kb. félóránként ránézek, mert elfőzzi a levét, ilyenkor pótolom, nehogy megszáradjon a teteje, monjuk a töltöttkáposztának. Pecsenyesütők esetében nemigen kell pótolni a folyadékot, én 1 óráig szoktam fedő alatt párolni-sütni pl. csülköt, majd még egy óráig fedő nélkül, ilyenkor szép piros és ropógós lesz, de aki nem így szereti, az kevesebb párolólét öntsön a hús alá és végig fedő alatt süsse. ilyenkor szaftosabb, ízletesebb, de nem ropogós.
Ez például 1 órát fedő nélkül pirult:











.....és így szoktam előmelegíteni az edényeket:
Előzmény: biii (1588)
Sütögető Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1590

Kedves bii!

Töltött paprikát-káposztát már tettünk be ilyen(bár fele annyira sem szép) edénybe . Pironkodva vallom be, hogy a fórumhoz "méltatlan" módon a kemence előtt--bedugtuk a benti gázsütőbepár percre --melegedni. Mit lehet tenni,ha csak így lehet megoldani!  Eleink vajon ,hogy csinálták--csak megírja valaki!

Naniknak pedig köszönöm a részletes válaszokat!

mindenkit üdvözlök Sütögető

Előzmény: biii (1588)
bikop Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1589

 

 

Megprobáltam nagyobb képet felrakni,remélem sikerült.ugy csináltam egyedül,hogy egy barátom segétkezet.az ajto fogja megadni az i-re a pontot.megrendeltem egy ajtot már vagy két hete zaláböl (aki mellesleg hirdeti magát a kemencebencén)a telefont nem veszi fel e-mail-re nem válaszol, korrekt ember!!!ugyhogy most várok egy másikra amut ugy készittetek itt a környéken.csak még hőmérőt nem sikerült szereznem.nem tud ebben valaki segiteni.elöre is kösz.

 

 

 

 

 

 

 

 

biii Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1588

Nanik megirta emailban a szép cserépedénnyel kapcsolatos "tudnivalókat".

többek között azt hogy nem szabad hirtelen melegbe tenni hanem ahogy a sütő melegszik fel, úgy kell felmelegiten. (kivévea kenyérsütő)

 

na most akkor nem tudunk vele sütni a kemencében????

vagy kockáztatás árán tegyük be a felfűtött kemencébe??

ötletek?

biii Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1587

tényleg szép!!!

 

mennyi ideig készült? agyag vagy cserép a búb?

Előzmény: bikop (1583)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!