Keresés

Részletes keresés

joy Creative Commons License 2007.06.05 0 0 43158

A falapka se rossz, de én megvallom, egy kersztbe rakott ubival szoktam a többit leszorítani.

:o)

Előzmény: nagypapi51 (43155)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 43157
Még 1 kovaszos uborka trükk: tégy a felöntőlébe egy kanál ecetet!
Az ízén nem érződik, de az uborka roppanós marad, és tovább eltartható.
VKOrsi Creative Commons License 2007.06.05 0 0 43156
persze, majd számolj be.
Amúgy nagyon sokáig eláll így a káposzta. Anyu ha ősszel csinálja, hűvös helyen még télen is jó. Mi savanyúnak esszük, én nagyon szeretem.
Előzmény: joy (43152)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 43155
És ha már konyha-trükkök:
én a kenyeret szárazon megpirítva, gézbe tekerve teszem az uborkára.
Egyrészt jobb ízű lesz,l másrészt a végén könnyen eltávolítható.
Még 1 apróság: az uborkát érdemes leszorítani 2 keresztbe tett falapkával, hogy ne ússzon fel. A gyógyszertárban nyelvlapoc néven árulják.
Előzmény: joy (43153)
szysssz Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43154

Pontosan így. :)) ez a legegyszerűbb módja és hamar savanyodik.

Láttam már egyben is , meg leveleire szedve kovászolni. Ilyenkor a savanyú leveleket válogatják szét, ill. szeletelik.

Enyhén savanykás káposzta az eredmény, a tölteléket lehet egy kicsit bátrabban fűszerezni.

Előzmény: joy (43149)
joy Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43153

Ahogyan leírtam a káposztát.

A formás fürtösubikat alaposan megmosod, végeiket levágod, bemetszed egymással szemben-keresztben, beletömködöd az öblös üvegbe.

Az üveg aljába kaprot, darabka tormát, /alaposan megmosott/ szőlőlevelet teszel, ezeket az ubik mellé is lehet dugdosni. Van aki foghagymagerezdeket is rak bele.

Fölöntöd színültig hidegvízzel. Fazékba leöntöd az ubikról, 1/2 l-enként 1 pupeka sóval fölforralod a vizet, lassan a visszaöntöd az ubikra.

Ezután jön a szelet kenyér, tányér, várakozás meleg helyen.

 

A foghagymával vigyázni kell, nagyon kilóghat belőle!

A torma csípősít.

Szőlőlevelet csak akkor használj, ha nem permetes! Bármiféle foltocskák látszanak rajta, inkább ne tedd bele!!!

 

Nem, nem baj, /éjszaka sem süt a nap/, csak meleg kell. Ha az sincs lassabban lesz kész a koviubi. Állítólag mostanában lesz elég meleg hozzá.

Előzmény: niamano (43151)
joy Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43152

Megpbálom, mert a most kitárgyalt töltöttkáposzta megtetszett, de én szeretem a savankásat.

Viszont nem tudok kimenni a piacra savkápért, a közelben meg bizalmatlav vagyok a kereskedőkkel szemben. Hamar megpimpósodik, azt meg nagyon nem szeretem.

A kenxyers módot biztosabbnak tartom.

:o)

Előzmény: VKOrsi (43150)
niamano Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43151
tudtok receptet ubira is? sajna csak annyit tudok hogy ubi, víz, kenyér meg tányér a tetején - ami látszik.... :)
de mit teszek bele még? és hogy készül? baj, ha egész nap nem süti nap?

köszi...
Nia
VKOrsi Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43150
mi ezt szoktuk kenyér nélkül. Nem napon, de meleg helyen... amikor zavarosodik, akkor jó :D és a hagyma is isteni bele :)
Előzmény: joy (43149)
joy Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43149

Hogy kell káposztát kovászolni?

Az 5 literes dunsztosüveget veszem.

Kiszemelt leveleket leszedem, többit szecskázom, felét aljára teszem, rá a leveleket, tetejére a szecskázott másik felét.Beleteszek kaprot, fölöntöm forralt sós vízzel, rá szelet kenyeret teszek, letakarom kistányérral és napos helyen 3-4 nap alatt megkovászolom?

Előzmény: szysssz (43145)
joy Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43148

Ez igaz!

A tápolástól nagymértékben függ a pipi vághatósága.

Előzmény: nagypapi51 (43130)
joy Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43147

Nálunk a mosott, tisztított eper símán elvolt a hűtőben két napig.

Csak erősen párolgott szegény.

:o)

Előzmény: ribizli (43127)
joy Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43146

Annak, aki szereti igen.

 

Sztem pörköltöt mindenből lehet készíteni.

Előzmény: H_G (43126)
szysssz Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43145

Csatlakozom NP!

 

Ettetek már kovászolt káposztából töltöttet? Valami isteni könnyed nyári étek.

 

Van, aki csak meglazítja a leveleket, van, aki a tőteni való lapukat meghagyja, s a többit szecskázza.

A lényeg, hogy mint az uborkát szokás leöntjük langyos, sós vízzel és kenyérszeletet teszünk a tetejére. Föltétlenül kell bele kapor, esetleg 1 szál csombor. Napon néhány nap alatt megsavanyodik.

 

Elkészítese ugyanúgy történik, mintha savanyú káposztával készülne. Nem illik bele viszont szalonna, sem más füstölt húsok, legfejjeb a töltelékbe lehet darálni kevés (lájtosabb) füstölt húst.

Rántást sem szabad beletenni. Tejfölt külön edényben kínálhatunk hozzá, de ez el is maradhat.

 

Előzmény: nagypapi51 (43144)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43144
Kimondottan téli eledel, nyáron nem főzik.

'nyári Káposzta' néven is ismert.
Előzmény: bd (43143)
bd Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43143
A fejes káposztát töltöttkáposztának készítik el. A töltöttkáposzta főkelléke a töltelék, debreceniesen a „tőtelík”. Legjobb hozzá a sovány disznóhús, sódarhús. A gazdasszony a húst egy gyúróteknőben húsvágó késsel jó apróra megvagdalja. Azután vesz egy jó vastag tavalyi szalonnát. Arról a bőrt levágja. A színszalonnát nagyon apró kockákra felvágja, a húsra teszi, azután – régen köleskását- ma rizskását tesz bele. Egy kis sót, borsot, gyömbért, sáfránt hint rá és az egészet összegyúrja. Mikor jól összegyúrta, megkóstolja, hogy sava, borsa megérzik-e. Azután félreteszi.
Káposztát készít. Ez abból áll, hogy a fejről az egyes leveleket lefejti, a torzsáját a levélről levágja, a leveleket egymásra rakja. Csak az érett leveleket szedi le. Az éretlent visszateszi a hordóba érni. Most hozzáfog a töltéshez. Balkezébe veszi a levelet, jobbkezének ujjaival egy kevés tölteléket felvesz, beteszi a levélbe, jól begöngyöli. A két végét a levélnek kis ujjával begyűri és kész a töltöttkáposzta. Ilyet azután 30-40-100 darabot tölt. Ezután berakja egy vászonfazékba. Ennek is rendje van. A fazék aljára levelet vagy aprót tesz. Rá sorban rakja a töltöttkáposztát, közben egy kis aprót is tesz. Egy pár csontot vagy szalonnadarabot és bőrt benne felejt, beteszi a befűtött kemencébe és főzi. Régen kis talyiga volt használatban, mellyel a fazekat betolták és kivették. Mert többször meg kellett forgatni, hogy oda ne kozmáljon és fövetlen ne maradjon. Ámde csak himbálással lehet fordítani, nem eszközzel kavarni, mert ez utóbbi esetben a káposzta kibomlik, ez meg nagy szégyene a gazdasszonynak. Mikor a káposzta kívül-belül jól megfő, levéből kivesz egy tányérba, abba jó öreg piros rántást felold, és ezt a fazékba tölti, főzi tovább. .
Azután már kész. A régi asszonyok azt tartották, hogy fazékban, kemencében főzve sokkal jobb ízű a káposzta. Ma már vaskonyhán, lábosban főzik.
.
.
A töltöttkáposzta egyike a legnehezebb ételeknek. A debreceni gazdaember azt tartja: „parasztnak orvosság, csizmadiának halálos míreg”.
.
.
Kimondottan téli eledel, nyáron nem főzik.

Dr Ecsedi István: A debreceni és tiszántúli magyar ember táplálkozása.

Törölt nick Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43142
Én is hasonlóan csinálom, de a káposzta főzővizébe nem teszek ecetet.És annyit  "ízesítettem" rajta, hogy a töltelékbe beledarálok egy kis füstölt szalonnát és lecsót (kb fél üveg)Nagyon finom...
Előzmény: pearl12 (43141)
pearl12 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43141
Nagyon köszönöm, mindenképpen ki fogom próbálni, majd megirom, milyen lett.... Egyszer láttam én is, ahogy Nagyim csinálja, és határozottan ilyennek tűnt, csak ő nem lecsót, hanem egy doboz sűritett paradicsomot tett bele... :-)
Egyébként leirásod sokat segitett ám :-)
Előzmény: panettone (43140)
panettone Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43140

Egy változat szabolcsi töltött káposztára (Porcsalmáról ahol az egyik Nagymamám él, Ő 80 elmúlt lánykora óta így készíti-mondhatni ez egy igazán "autentikus" recept, ahogy ma mondják)

 

Édeskáposztának feltesz egy jó nagy fazék ecetes-sós vizet, kivágja a káposzta torzsáját majd az egészet bele teszi a forrásban lévő  vízbe. Ezután ahogy a káposzta kezdi elengedni a leveleit úgy egy villával kiszedi őket a vízből. Ettől a macerától a levek ízesek és formázhatóak lesznek, a végét amit már nehéz lenne lefejteni azt a levelkről levágott  kemény részekkel együtt apróra vágja(nem kidobni SEMMIT!!!) Ezek a levelek amíg készíti a tölteléket egy fedő alatt tovább puhulnak.

 

Egy rész darálthúshoz kb 1/2-1/3 rész rizs szárazon mérve (ha sietsz fel tehed főni és félig főtten alaposan lecsorgatva mehet a töltelékbe, de jó bele szárazon is) Ezen kívül kell bele apró kockára vágott hagyma, fokhagyma, só!(nyersen a tölteléknek erősen  fűszeresnek és sósnak kell lennie mert a rizs sokat felvesz majd az ízesítőkből!) bors, kevés piros paprika. Tojást a Mama hol tesz bele hol meg nem csak annyi a szerepe, hogy lágyabb vagy keményebb lesz a töltelék. Elsőre tehetsz bele 1-t.

 

A káposzta leveleket be lehet tölteni. az aprított káposztát az edény aljára kell szórni rá kell karikázni 1-1 paprikát és paradicsomot( vagy kevés lecsót mint régen)

a káposzta főző vizével fel kell engedni  amennyi ellepi és

nagyon lassú tűzön  elkezdeni főzni, amikor egy káposztát ketté vágsz és már majdnem késznek tűnik akkor kell ráönteni egy kevés paradicsom levet- állítólag azért nem előbb mert megkeményíti a tölteléket- ezt a töltött paprikánál a másik Nagyim is mondta- én meg nem szállok vitába Velük....

 A titka szerintem az egyszerűség mind az alapanyagokat, mind pedig a főzést tekintve. Én mindig arra gondolok, hogy ezt régen milyen szerény körülmények között készítették, milyen egyszerű alapanyagokból főzték ... Sok sikert hozzá, ha kipróbálod! (És tényleg szeretik hidegen...)

 

Ui: Nem véletlenül nem írtam mértékegységeket mert soha nem láttam , hogy bármit is kimértek volna. vedd kiindulási alapnak a fasírtot intenzíven fűszerezd, mérd ki hozzá a rizst és kész a töltelék. Sztem 1/2 kg husi biztosan kompatibilis 1 fej káposztával , de nem tudom, hogy ez segít-e Neked!

 

 

 

Előzmény: pearl12 (43138)
florentine Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43139

Valamelyik évben a barátnőm keverte a meggyet némi (30-40%) cseresznyével, mert nagyon kevés volta a meggy. Kaptunk belőle, finom volt.

Készítése: a Quittines zacskón lévők szerint.

Csak cseresznyéből készült lekvárra gondolsz? A nagyon érett, feketedő, nagy szemű cseresznyével próbálkoznék, amihez már kevés cukor kell (a meggylekvárba is ilyen került).

 

A Quittines lekvárok eltarthatósága miatt egyébként ne aggódj, két évet is megért egy-két üveg nálunk, talán az eper, ha jól emlékszem (aztán elfogyott).

Előzmény: joy (43123)
pearl12 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43138
Köszönöm :-) Valami olyasmi rémlik, hogy paradicsomként Nagyi egy doboz süritett paradicsomot szokott beletenni. Meg a töltelékbe sót, borsot, apróra vágott kacsamellett, meg persze rizst. De az olyan de olyan finom! A borsodi töltött káposztával anyu ki tud üldözni a világból is.... de a nagyié! Hmmm. Izlések és pofonok.... :-)
Előzmény: trofimov (43136)
trofimov Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43136

hát erre nincs egyértelmű válasz. mivel csak egy adott Nagymama / Édesanya töltöttkáposztája jó. a többi ehetetlen. ez eldől, amikor még pulya az ember. és nincs visszaút, az ember agyába beleégetődik, utána csak kísérletek vannak ennek az elérésére, de ez nehéz munka.  egyfajta ízt és állagot és illatot kell eltalálni. ami nehéz.

 

ami biztos:

 

ami biztos NEM savanyú káposzta levél. paprika kizárt.

 

rántás nincs!!!!!! füstölt kolbász, csülök etc nincs!!!!

 

paradicsomlében fő.

 

 

megkérdezem a receptet és jövök a válasszal hamarosan.

Előzmény: pearl12 (43134)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43135
üsd be a gugliba.
sokszor ettem, rokonoknál, az biztos hogy édeskáposztából készül, kétfalatnyi töltelékek, hogy kézzel is lehessen enni reggel hidegen, és nincs rántás, van viszont paradicsom.
Előzmény: pearl12 (43134)
pearl12 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43134
Nekem is lenne egy nagy kérdésem. Szeretnék szabolcsi töltött káposztát főzni. Hogy is kell? Az alapanyagokkal nagyjából tisztában vagyok, egyszer kisérleteztem is, de nem sikerült. Szóval viszonylag pontos adatokra lenne szükségem. Mi, mennyi kellene bele, hogy kell megfőzni, kb mennyi ideig stb... Tudnátok ebben segiteni?
pearl12 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43133
A csirkékről. Nekem amolyan faluhelyen szaladgáló kapirgálósaim vannak. De! Minden attól függ, hogy mire akarod használni. Rántott csirkének az olyan 1 kg körüliek a megfelelőek (ennél kisebbnek nem nagyon van ize, olyan zsenge), de bármi másnak az inkább olyan másfél kilo körülieket ajánlanám. Ennek már határozottabb ize van, de még mindig könnyen puhuló zsenge csirkehusi.
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43132
Akkor ők fogják tudni.
Ha jércét kérsz, azt is kapsz. (remélhetően)
Egyébként a minimum vágási kor zárt tartásnál az 5-6 hetes, szabadon tartottnál ennek a kétszerese. És akkor még mindig csak csirkéről beszélünk, hol van még a jérce, tyúk, stb...állapot!
Előzmény: trofimov (43131)
trofimov Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43131

köszönöm az infókat!

 

nem én vágom..., én csak megrendelem. faluhelyrül.

 

tulajdonképpen én el sem gondolkoztam azon, hogy a sült csirkék amiket eddig sütöttem, vajh' hány kilósak voltak...., csirkék voltak biztos.... de 1 kilónál biztos nehezebbek....

Előzmény: nagypapi51 (43130)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43130
Hogy 6-7 hét az nem biztos.
Akkor vágd le, ha elérte az 1-1,5 kg-ot.
Előzmény: trofimov (43129)
trofimov Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43129

szia

 

ismerem természetesen, de nem igazán kedvelem....

más ötlet??   :-)

 

sztem tényleg csak levesnek jó....

 

 

akkor tehát 6-7 hetesen kell a jércét vágni....

 

köszi.

 

Előzmény: joy (43118)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43128
Jó lenne, de engem ki lehet üldözni a világból a fahéjízzel... nem mintha manapság annyi eper szaladgálna a háztartásomban, amit nem lehet megenni-befőzni együltőhelyben:)))
Előzmény: ribizli (43127)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!