Keresés

Részletes keresés

b4ndyTA Creative Commons License 2016.03.02 0 0 2595

Végre másban is dolgozik a fórum szellem. Ez lenne a lényeg... Igaz, én IRC-n nőttem fel, nem a facebook-on...

A szervezett LOXONE találka sikeres volt, azóta voltam másoknál is. Én örülök, ha valakinek van egy jól működő rendszere. Mindegy, hogy lakás, vagy ház.

Előzmény: tfe_tng (2594)
tfe_tng Creative Commons License 2016.03.02 0 0 2594

Ezt mar szervezed egy ideje ;)

Előzmény: b4ndyTA (2593)
b4ndyTA Creative Commons License 2016.03.02 0 0 2593

Szia!

Mivel felajánlottad a személyes beszélgetés lehetőségét, én szívesen csatlakozom és elmondom az általam gondolt megoldásokat a kérdéseidre.

Előzmény: Törölt nick (2592)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.02 0 0 2592

Sziasztok!

Előre is elnézést, hogy nem olvasom végig a fórumot, sajnos annyi időm nincsen, pedig tudom, hogy kellene, majd apránként. :(

Örököltem egy ilyen Loxone miniszervert  rendszert a lakásomba, és a mellette lévő helyiséget szét kellet bontani, így most van lehetőségem, hogy az ottani dolgokat rákössem a rendszerre, de nem nagyon értek hozzá.

Hol találok valami leírást, hogy hogyan lehet ilyeneket megvalósítani?

Ami van: Miniserver, Air Base, RGBW Air

Amit rá lehetne most kötni a szétbontott fürdőszobában:

Fürdőszobai ventilátor (ez egy páraérzékelős ütőszellőztetős cata ventilátor 25.000-ért)

-Kérdés: ki lehet váltani valami olcsóbb ventilátorral és egy páraérzékelővel?

Világítás és a konnektorok

A mosó konyhába szeretnék egy víz érzékelőt, gondolom azt már nem nagy dolog megcsinálni, ha víz van akkor a mosógép konnektorát szakítsa meg és küldjön riasztást nekem.

vezetékes ajtó nyitás érzékelőt

ENOCEAN WIRELESS Ablak és ajtónyitás érzékelőt ki lehet váltani valami olcsóbb, de szintén ne kábeles megoldással?

Az volna a kérdés, hogy mit kell vennem, vagy mit meg hova érdemes kötni, esetleg van olyan Pesti és környéki akinek volna kedve "sörözni" valamikor? :)

P.

kovigx Creative Commons License 2016.03.02 0 0 2591

Értem, de én egy Siemens STA23HD  vagy Siemens STP73 -ra gondoltam, nem impulzus szélesség modulált motorra. Az STA23HD mellett döntenék az ára miatt, mivel elég sok kör lesz. Ezért írtam a sima reléportot. 

Előzmény: tfe_tng (2589)
ystju Creative Commons License 2016.03.01 0 0 2590

Én -feripapa útmutatását követve- megszabadultam a PWM vezérléstől, és nem bántam meg :-)

Először a fancoil -oknál (teszem hozzá ott egy totál katasztrófa a PWM) aztán a sima fűtési köröknél

is, átálltam az analóg kimenetre egy sima határérték figyeléssel. Tök rendben van.

Előzmény: tfe_tng (2589)
tfe_tng Creative Commons License 2016.03.01 0 0 2589

A loxone-os releport PWM vezerli a szelepet. (attol meg hogy a pulzus szelessege mondjuk 2 ora az meg PWM :)

Előzmény: kovigx (2588)
kovigx Creative Commons License 2016.03.01 0 0 2588

Ahhoz minek PWM szerelt? Olcsóbb egy reléport.

Előzmény: tfe_tng (2587)
tfe_tng Creative Commons License 2016.03.01 0 0 2587

Rettenetesen nagy a futes tehetetlensege, emiatt a PWM vezerelt ki/be verzio is teljesen jo tud lenni (szerintem)

Előzmény: kovigx (2586)
kovigx Creative Commons License 2016.03.01 0 0 2586

Egy kombinált fűtésnél ahol van padló,radiátor és törölközőszárító fűtéskörök, milyen szelepmozgatót érdemes használni? Padlófűtéshez két állású szelepet gondoltam, esetleg radiátor/törölközőszárító -hoz érdemes arányos szelepmozgatót használni, vagy elegendő szerintetek a kétállású is?

Tanker11 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 2585

Ezt meg tudom erősíteni. Írtam ugyan arról, mennyire ösülök, hogy KNX alapú a ház, és "csak" okosít rajta a Loxone, de három dolgot el kell ismernem:

1.) nálam nem akadtak stabilitási gondok (Alarm Clock modult nem használtam... :) )

2.) amióta van Loxone, azóta egy darab KNX eszközt sem kellett vennem, mert van alternatívám. Igaz, én megengedhetem magamnak a "variálást", kivitelezőként nyilván maradnék a megkezdett iránynál.

3.) Rugalmasságban és programozhatóságban messze veri a nála sokkal drágább rendszereket, kész kínszenvedés, ha valami miatt vissza kell nyúlni egy régi beállítás módosításához.

Leginkább attól félek, hogy ez a rugalmasság és nyitottság lehet egyben a halála is. Persze nem abban az értelemben, hogy egyszercsak eltűnik, hanem abban, hogy mint látható, kezdenek korlátokat szabni a nagy szabadságnak, mert az "ügyeskedők" :) mindenféle olcsóbb alternatívákat találnak. Bevallom, én nem is dutom, hogy találnám meg az egyensúlyt gyártóként.

Mindenesetre a népszerűsége nem véletlen, és én eddig elégedett vagyok a támogatással is (kivéve, hogy amikor én is reklamáltam az új Android app miatt, akkor lecsavartak, hogy kapcsoljam sötétre, akkor majd jó lesz...)

Előzmény: feripapa1 (2582)
Tanker11 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 2584

Köszönöm az üdvözlést.

Jó, hogy egyben van a fórum, és hogy odafigyelsz a tagokra, újonnan érkezőkre.

Sajnálom, hogy nem találtam rá korábban, egy sor olyan dologról volt már itt szó, amit én is végigszenvedtem. Persze úgy jobban tanul az ember...

Előzmény: DkGrinder (2579)
Indian83 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 2583

Köszönöm  a hozzászólásokat! Keresek egy kivitelezőt aztán elbeszélgetek vele!

feripapa1 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 2582

A loxone egy jó választás! A kérdés, ki építené meg a rendszered? 

Jót vagy rosszat? Mindent meg lehet vele valósítani, a használata átlátható, könnyen kezelhető ...

Persze vannak jobb rendszerek. Most kár lenne belemenni abba, hogy melyik rendszer miért jobb vagy rosszabb.

Az elképzeléseid kell megfogalmazd, mit szeretnél a rendszertől. Azt kell kitaláld és meg kell nézni, hogyan valósítható meg.

Előzmény: Indian83 (2569)
Apocalips Creative Commons License 2016.03.01 0 0 2581

Szia. Sopronban a PR-vill. Bt. foglalkozik a loxone nal akit ismerek, őket tudom ajánlani.

Előzmény: Indian83 (2578)
ystju Creative Commons License 2016.02.29 0 0 2580

Mindenki csak jót írt (amikkel teljesen egyetértek), de nézzünk egy "rosszat" is.

Összehasonlítva KNX -szel, az egy "ezerfejű hidra" (elosztott intelligencia), a Loxone

meg központi szerver alapú. Ily módon mindenképp sérülékenyebbnek mondható. Itt

ha a Miniservered elkattan (mondjuk egy teszteletlenül kijött új sw verzió miatt, ami

most év végén volt), akkor mindened meghalt. Persze rakhatsz több Miniservert, és

akkor csak az abban levő funkciók haltak meg (elvileg, de erre nem tenném le a nagy

esküt). További hátrány még a backup megoldások hiánya. Azaz, ha a rendszer meghalt,

nincs rá beépített módszer, hogy menjenek alap dolgok (fűtés, világítás, konnektorok...).

Ezeket ki lehet találni, de "dobozos" megoldás nincs rá.

De hogy én is írjak előnyt is :-), nem említették (vagy nem olvastam), de nagy előny még a

jól kezelhető, átlátható tervező/programozó felület, ami az említett KNX rendszerhez képest kb

a kőbalta és a és az önjáró Mars szonda közötti különbség :-) Ez a véleményem talán sokakéval

találkozhat, szerintem ez az egyik legnagyobb előnye.

DkGrinder Creative Commons License 2016.02.29 0 0 2579

Üdv köztünk !!!  :-D

Előzmény: Tanker11 (2571)
Indian83 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 2578

Köszönöm a hozzászólásokat!  Esetleg nem tudtok ajánlani  Soprontól Győrig illetékest aki vágja a témát és lelkes kivitelező is egyben? 

Amúgy a gépészetem meg van tervezve úgyhogy konkrét dolgok vannak! köszi!

tfe_tng Creative Commons License 2016.02.29 0 0 2577

Eppen bekoltozes elott / loxone rendszer kiepitese utan vagyunk. Gepeszettel kapcsolatban:

- relative egyszeru radiator + padlofutes van kiepitve nalam, egyenlore semmi komplikacioval (napkollektor / hoszuvattyu stb, ezek elo vannak keszitve de nincsenek kiepitve)

- mindenkepp meg kell terveztetni a rendszert (az automatizalas es a gepeszet oldalarol is)

- nalam ez volt a legkomplexebb resz, villanyszereloknek / gepeszeknek egyutt kell dolgozni, mindenki a masikra mutogat, stb. ezt kalkulald be a dologba

- bizonyos szempontbol dragabb (specko oszto/gyujtok kellenek, minden korre szelepet kell rakni stb), bizonyos szempontbol olcsobb (osszesen 2db futesi kort kellett kialakitani nalam a radiatoros ill. padlofutesnek, hagyomanyos gepeszetnel altalaban tobbet csinalnak egy csaladi hazba)

- programozasa kritikus, mindenkepp kell valaki aki latott mar ilyet es fel tudja programozni (ezt nem tudom elegge hangsulyozni)

- olyan kazant kell valasztani ami illesztheto a loxone-hoz, bar a legtobbnel ez megoldhato (nalam viessmann kazan van)

- szobankent / zonankent tudok futest vezerelni, ez eleg kenyelmes. lehet csinalni egy parametert hogy "vendegek" vagy hasonlo, ha ez nincs bekapcsolva akkor a vendegszoba / furdo egyatalan nincs futve stb. 

- elvileg ontanulo a futesvezerles, elesben meg nem probaltam bar tobben meg vannak elegedve vele

- a tavoli eleres alap, nem kell megvenni a rendkivul "baratsagosan" arazott IP modulokat a kazanokhoz csak azert hogy tavolrol be lehessen kapcsolni

- kombinalni lehet mas rendszerekkel, pl ha van az ablakon nyitaserzekelo akkor a riasztokozponton keresztul (ha integralva van) szepen ki lehet kapcsolni egy szobaban a futest ha nyitva az ablak

- kozel tetszoleges bonyolultsagu gepeszet vezerlest lehet csinalni

- idozites pl egy cirko rendszernel teljesen alap, par kattintassal megoldhato (nem kell 10-20k-ert idokapcsolot venni)

osszesegeben a legnagyobb elonye (szerintem) az integraltsag es hogy kozos feluletrol tudsz mindent vezerelni, automatizalni tudsz olyan rendszerek kozott amik tradicionalisan nincsenek osszekapcsolva (mint a pelda a nyitaserzekelorol). 

b4ndyTA Creative Commons License 2016.02.29 0 0 2576

Mint lelkes felhasználó azt mondanám, hogy jó az ötlet, de ha nem értesz hozzá, akkor vagy nagyon sok pénz kell hozzá, vagy találnod kell egy olyan lelkes szakembert, aki magáénak érzi a dolgot. Az eddigi tapasztalatom az, hogy ha valaki nem az elejétől telepítheti a rendszert, akkor nem igazán olyan a hozzáállása, amit én egy adott kérdéskörben elvárnék. Kaphatsz segítséget, de sok esetben ezek inkább több kérdést vetnek fel, mint amennyit megválaszolnak.

Amíg ezt nem sikerül megoldanod, addig a rendszer csak kis részét tudod kihasználni, aztán később jön a hideg zuhany, hogy ezt nem is így kellett volna, vagy lehetne egyszerűbben...

Láttam komoly családi házakat mindenféle modern megoldással (napelem, napkollektor, hőszivattyú párosítás), és vígan kezelte ezt a LOXONE, mémi egyedi megoldásokkal ötvözve. Szerintem ha abban a közegben jó volt, biztosan jó lesz nálad is.

Lacivill Creative Commons License 2016.02.29 0 0 2575

Mint kivitelező azt mondanám, hogy jó az ötlet.

highlander26 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 2574

Modbus extension-t még nem használtam, valószínű nem is fogok soha. Normál esetben kellene lennie timeout-nak, amit állítani is lehet. Megnéztem, van is, időzítésnek hívják. Auto alapból és 1 másodperc, de át lehet állítani. Amúgy célszerűbb az ilyeneket PC-n szoftverből próbálgatni pl. Modbus Poll-al.

Előzmény: kovigx (2573)
kovigx Creative Commons License 2016.02.29 0 0 2573

Az nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Mivel ha egy nem létező ID-s eszközt kérdezel az lefogja az egész extension-t.

Előzmény: highlander26 (2572)
highlander26 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 2572

Azt elfelejtettem, hogy van egy ID is, loxone-nál modbus címnek hívják. A leírásból ez is kimaradt, ezt vagy dip kapcsolóval vagy modbuson keresztül szokták állítani. A legrosszabb esetben brutal force módszerrel ki lehet deríteni az aktuálisat.

Előzmény: DkGrinder (2568)
Tanker11 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 2571

Sziasztok Fórumozók!

Átolvastam a teljes Loxone fórumot, hogy ne tegyek fel olyan kérdéseket, amit már tárgyaltatok.

Sőt, előszer fel se teszek kérdéseket.

Úgy látom, a kemény mag alapvetően kivitelezőkből áll, meg időnként betévedő lelkes felhasználókból.

Én is az utóbbi vagyok, de adnék egy kis hátteret magamról, gondolom, így illik.

KNX-szel kezdtem a pályafutásom, egy egyetemi választható tantárgy kapcsán (akkor még EIB Instabus volt a neve). Annyira megtetszett, hogy eldöntöttem, nekem egyszer lesz ilyenem.

2003-ban sor is került rá, akkori lakásvásárlásomnál "tettem félre" erre is. Hadd jegyezzem meg, hogy egy 2 szobás, 48m2-es lakásban igenis meg lehetett oldani az elosztószekrényből mindenhová az eljuttatást meglévő gégecsövekben - persze akkor még csak világítás volt a célpont.

Azóta családi házba költöztünk, és a tranzakciónál itt is figyeltem, hogy maradjon pénz a bővítésre.

Így lett több nyomógombos felületem, és bővítettem fűtésre és redőnyvezérlésre, sőt, egy "időjárás-állomást" is vettem. Tulajdonképpen mindenem GIRA, van régebbi sorozatú, mechanikus-manuális aktorom, és az újabb, nyomógombos is, meg néhány dimmer. Említettétek a fórumon, és meg tudom erősíteni, hogy hasznos, ha van manuális állítási lehetőség. Egy beragadt programot bármikor felül lehet bírálni, hogy a WAF-generátor is elégedett legyen. Vagy legalább ne súlyosbítsa a helyzetet az aggódással. :)

A fűtésvezérlésem némileg eltér az itt leírtaktól, mert a kivitelező még életében nem hallott ilyesmiről, és amíg a villanyszerelővel egyezkedtem, a fűtést már befejezték...

Szóval nekem az jutott, hogy egy osztó-gyűjtőre (bocs, ha nem vagyok precíz a kifejezéssel) rakott zselés, 230V-os szelepvezérlővel és triakos GIRA aktorral oldottam meg a helyiségenkénti szabályzást (GIRA termosztátos nyomógombokkal pedig a szabályzást, anno).

Ebben az a csodálatos, hogy nincs semmiféle kuplung benne, és bele is futottam, hogy amíg nyílik vagy záródik a szelep, addig elég gyakran "ütött" egy jópárat, jó hangosan, merthogy a keringető meg dolgozott. Gondolom, az osztó típusa sem mindegy...

Szóval ezt úgy oldottam meg, hogy egy elég körülményes, de annál jobban működő logika tiltja a kazánt, amíg valamelyik szelep mozog. Ha stabil az állapot, újra engedi dolgozni. Így 0.5 fokon belüli lengéssel sikerült megcsinálni, amivel elégedett vagyok (ja, radiátoros fűtésem van egy nem túl szerencsésen, padlóba fektetett /kígyóztatott/ csövezéssel, ami miatt alacsonyan tartom az előremenő hőfokot.) Ezt egyébként egy gyári külső hőmérős megoldás befolyásolja, a jelleggörbét magam módosítottam, hogy ne legyen forró a padló.

Később, hiányolván a rugalmasságot egy csodás "funkciós modullal", majd másfajta, még KNX-es vizu+funkció kombóval okosítottam a házat. Na, az megtanította az embert spórolni a blokkokkal, meg odafigyleni az összerakásra, mert tesztelni csak élőben lehetett!

No de néhány éve találkoztam a Loxone-nal, és a korábbiakhoz képest fényévekkel előre tartott a vizualizáció és a programozhatóság terén, no meg kiváló KNX gateway is, szóval megszerettem, és elégedetten használom. Az új felületet én továbbra sem szeretem, különösen a webes részét. Hozzáteszem, ideálisnak tartom ezt a kombinációt, mert Loxone leállás esetén a fő funkciók működőképesek maradnak, csak nem okosak.

Persze azóta, amióta ipari SD kártyát használok, és nincs igazán lefagyás, átengedtem a fűtésvezérlést a fuzzynak. A nyomógombok így már majdnem csak a hűmérsékletet mérik/mutatják.

A riasztóm Paradox, a Loxone felé RS232 illesztővel, és a Paradox USB/soros átalakítójával dolgoztam. Megjegyezném, nem kellett printer modul, hogy működjön. Viszon csak egy irányban használom (Paradox->Loxone), nem tudom, visszfelé menne-e. Minden állapotot látok a Loxone-ban, még a felhasználók aktivitását is lehet így naplózni. Az élesítést/hatástalanítást kontaktusok végzik.

Azt hiszem, egyelőre ennyi, így is túl hosszú lett.

Szívesen írok még néhány megoldásról (ja, locsoló is van, jut eszembe - én is hiányolok egy okos blokkot), meg kérdésem is lenne, de azt későbbre tartogatom.

Üdv:

Tanker11

generalmartok Creative Commons License 2016.02.29 0 0 2570

Sedtronic 1-wire érzékelőkkel kapcsolatban van tapasztalata valakinek?

14db van a házban az a típus, ami hőmérséklet/pára/fény érzékelős.

Szépen működik a fűtésvezérlés, azonban változó időpontokban,

kb 2 hetente valamelyik helyiségnél eldobja a hőmérőt. Onnantól

0 fokot ad vissza a MS-nek. Ugyanebben a szenzorban a pára/fény

megy tovább. Ilyenkor az MS újraindítása szükséges, utánna újra

érzékeli a hőmérsékletet.

Ötlet?

Indian83 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 2569

Tisztelt Urak !

Érdeklődni szeretnék , hogy a gépészem a  LOXONE épületfelügyeletet javasolta a most épülő családi házunkhoz,  

Véleményetek erről, minden érdekel jó rosszz......

köszönöm! Szabolcs

DkGrinder Creative Commons License 2016.02.29 0 0 2568

Köszi az infót,sokat segített , ki fogom próbálni.

Előzmény: highlander26 (2567)
highlander26 Creative Commons License 2016.02.28 0 0 2567

Ennél nem kell multiple. Modbus-nál a coil és a discrete input regiszter 1 bites, a holding és az input meg 16 bit. Multiple akkor kell, ha ezek többszörösét akarjuk egy műveletben írni. Lekérdezésnél meg lehet adni egy darabszámot, hogy a lekérdezett címtől kezdve hányat olvasson be. Persze nem a loxone-nál, de a protokoll tudja.

Előzmény: kovigx (2564)
highlander26 Creative Commons License 2016.02.28 0 0 2566

Ez leírás nem túl teljes. Ahogy látom a bites kapcsolgatásokat a holding regiszterbe rakták. Egyszerűbb lenne ha a single coil regisztert használják, ami erre van kitalálva. Loxone-ban a 16 bites számot szétszedni bitekre és összerakni nem egyszerű mutatvány. Lekérdezni le tudod elvileg:

IO-cím: 101
Parancs: 3-Read holding register
Adattípus: 16-bit előjel nélküli integer

Írni hasonlóan:
IO-cím: 101
Parancs: 6 - Preset single register
Adattípus: 16-bit előjel nélküli integer

Ha nem működne annyi lehet a probléma, hogy az I-O címet nem tudni honnét számolják, 0-tól vagy 1-től. Normál esetben 0-val kezdődik, a PLC-s címzésnél 1-el, szóval a 0 lesz az 1. Loxone a normál 0-tól számolást használja.

Előzmény: DkGrinder (2561)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!