Üdvözlök mindenkit! Ősszel nem mertem nekikezdeni, eddig csak olvasgattam csendben. Most már kész az alja / remélem kemence lesz mire megépül / . Saját maradék óriás téla, saját kerti agyag, de vettem is egy kockát , gondoltam majd a tetejét, hogy szép- síma legyen. Szalmát a szedmagad eperfőld mellől hoztunk, két szatyorral. Alja törött tetőcserép, rajta üveg. rajta tégla rajta 2cm szalmás-kerti-agyag. Két nap múlva száradás címen repedezett / majd elázott,és elázott idáig ennyi A kémény is egy érdekes helyzet /nem tudom hogy lesz/ de a 12 éves fiam élvezi, ő mást is fazekazott már, és sokkal derűsebben dagasztja a sarat. Megpróbálok képeket feltenni Üdv
Túl nagynak találja a képet, úgy hogy legközelebb a képeket
Külön gratulálok a vasmunkához, ehhez mérhetőt sajnos esélyem sincs csinálni. A kémény megoldásodat viszont kritikával illetem, mivel a boltív tetején van a kémény nyílás, így a kemencédnek gyakorlatilag nincs búbja, az égés "tökéletlen" a hőátadásra nincs elég idő, a forró füstgázok érdemi munka nélkül távoznak.
Amúgy mégeszer gratulálok, a kemence tényleg csinos lett :-)
Ezért jó ez a fórum. A kemencém megépítése előtt nagyon sokat tanultam Tőletek, most is szívesen olvasgatom a hozzászólásokat. Ha tudok, örömmel segítek. Nekem is jól esett annak idején. Az elméleted tökéletes volt! Üdv: Gábor
Helló druszám! Köszönöm a segítséget, megoldottad a kérdést. Akkor az általad készített kantaszekér csupán csak dísz? Elég nehézkesnek találnám a használatát. Viszont az utóbb felrakott kép inkább tükrözi az igazi kantaszekeret. Végül is jó volt az elméletem, a használatával is teljesen tisztába voltam, csak nem láttam még úgymond "ezelőtties" szerszámot, nem tudtam semmihez viszonyítani. Köszi mégegyszer!
Tu-Ja Komám! Nagyon ízlésesen alakítod, építed szépíted a kemencétek környékét! A barátom épített egy cimborámnak kemencét, hát van ízlése a srácnak! A kemence már kész van, meszelés van hátra, viszont a környéke most épül kifele, elöljáróba megsúgom, hogy nemsemmi lesz!!! Komolyan mondom kezdek irigykedni. Tulipánmintás fenyőfa korlátot épít köré....... de majd meglátjátok. Ízelítőnek rakok fel képet a kemencéről:
Megpróbálok neked sorrendben válaszolni és mellékelek pár fotót is a magyarázatokhoz.
1.) Amiatt áll falábon a kemence fele, mert előbb egy grillező-bográcsozó-tárcsázó
épült és csak ezt követően merült fel a kemence ötlete. Ekkor pedig már nem volt
kedvem újra alapot ásni, betonozni a kemencéhez. Ezért úgy döntöttem, hogy egy duplán vasalt betonlapot öntök és arra építem a kemencét.
2.) A másik építmény az előbb említett több funkciós sütő. Látszik a fotón több oldalról. Láthatod azt a bizonyos betonlapot még kemence nélkül.
3.) A tűztérből a kemence elején megy hátra a kéménybe egy 140-es rozsdamentes csövön a füst. Kissé hátrafelé emelkedve, hogy az esetleges korom nem tudjon lerakódni benne. Olyan jó a huzat egyébként, hogy erre még esély sincs.
4.) Amiatt nem elölkéményes a kemence, mert ahogy említettem nem akartam már újra ásni, betonozni, de mégis elöl vezettem ki a füstöt csak egy cső beépítésével oldottam meg, hogy hátul legyen a kémény. Így nem kevés helyet nyertem egyébként az udvar javára!
5.) Erről csak annyit tudok mondani, hogy nem vagyok ács ezért így sikerült megoldani nagyon bika csavarokkal összeépítve az ácsolatot. Viszon ezt is saját magunk oldottuk meg! Olyan erős, hogy rá merek állni a gyenge 115 kilómmal.
6.)-7.) A kemence alja 80mm duplán vasalt betonlap 3:1 arányba kevert sóder cement keverékéből. A kemence tűztere alá 12cm vastagságú darált üveg került, ennek tetejére 20mm agyagba samot tégla ami a tűztér alja lett.
8.) Az ajtó teljes mértékben saját kezűleg készített ( pár elkapott pillanat készítés
közben a fotókon).
9.) A kemence két boltívből áll amiket kisméretű bontott téglából raktam kötésre. A belső keramikus agyagba a külső normál cementes falazó habarcsba rakva, mivel ezt már nem éri a tűz. A kettő közé amíg el nem fogyott addig szintén darál üveg, aztán tört üveg került szigetelés és hőtartás végett.
10.) Nem használtam semmiféle szövetet csak egyszerűen bevakoltam cementes vakolóanyggal. Sütéskor itt-ott kisebb repedések lesznek rajta ami szépen visszazáródik ahogy hűl ki a kemence.
11.) Valóban nyereg- vagy dongaboltozatos kemencét építettem, ki hogy ismeri .
Minden bontott kisméretű normál téglából van kivéve a sütőtér alját ami samott tégla.
Nekem beváltak ezek az anyagkombinációk, nagyon jól működik.
Kívánom midenkinek, hogy annyi öröme legyen úgy a kemencéje építésében mint később annak mindsűrűbb használatában ahogy nekem.
Ezért is javaslom, hogy amit csak lehet mindenki saját maga készítsen a kemencéjén!!!
Csinos munkadarab :-) elismerésem. És ha nem titok, akkor légyszíves ossz meg velünk néhány technikai részletet is. Hátha akad valami titkos furfang :-) ami mindannyiónk okulására szolgálhat.
Néhány kérdésem is van: - Miért falábon áll a kemence, nem félsz az idő vasfogától? Vagy azok zártszelvények, és csak a színük megtévesztő? - Mi az a másik építmény? Grillező? Esetleg kép arról is? - A kemence közepe-vége felé van a kémény. Hogyan alakítottad ki a kemencetér füstnyílását (esetleg egy fotó belülről)? - Miért nem a hagyományos elölkéményeset válsztottad? - Az ácsolat kicsit furának tűnik... nem igazán látom a képeken, hogy melyik gerenda melyiket tartja. Erről tudnál valamit mondani? - A kemence alja "vékony"-nak tűnik. Betonból készült? Hogyan oldottad az alsó hőszigetelést? Egy fektetett téglányi homok-üveg keverékkel? - Mivel raktad ki a kemence alját? Tégla, samott, lávakő? - Az ajtót Te készítetted, vagy kovácsember, esetleg gyári öntvény? - Mi tartja össze a kemencét? Mivel burkoltad? Hőálló habarcs, vagy homok+agyag keverék? - Használtál a burkoláshoz kenderszövetet vagy üvegszálszövetet repedezés ellen? - A kemence az alakjából ítélve boltíves. Normál tégla, vagy samott az anyaga?
Szisztok! Megtaláltam annak a kantaszekérnek a képét amiről az előbb beszéltem. "vonyó vella" néven szerepet valahol a neten. Az enyémet illetően helyesbítenem kell, nem 8 mm-es, hanem 12 mm-es az "drót", amit hajlítottam annak idején disznek. A napokban 8-as huzallal dolgoztam, az ugrott be. Bocsi. Üdv: Gábor
Láttam hogy az én kantaszekerem képe volt a téma indítója, azóta én találtam hozzá használati "leírásokat". Az a két szár 8 mm-es drótból készült, és a majdani vászonfazekam aljához lesz hajlitgatva. "A kantaszekeret én az edényhez méretezném." megjegyzés helyénvaló. A drót helyett láttam már fotón vaslemez szalagot is, ami kb. 3/4 körré volt formálva, azt tolták az agyagedény aljára, megemelve a kiszélesedő részre szorult, és úgy húzták ki. Én egyelőre csak dísznek hajlítottam meg, ha meglesz az edény akkor alakítom ki a végleges formát. Én is csak tanulgatom a "mesterséget". Üdv: Gábor
Amit én láttam régi kantaszekret annak kb. 20 cm-es kerekei voltak. Szvsz a cserépedény szájánál lévő perem alá vagy a két füléhez kell illeszteni a kantaszekér két szárát. Ha itt emelem meg akkor az edény stabilan függőleges marad és biztosan ki jut egészben a kemencéből. :) A kantaszekeret én az edényhez méretezném.
Köszönöm a választ, de félreértettél. A sütőtér alatti rész tégláinak falazásához szükséges habarcsra gondoltam. A sütőtér tégláinak falazásához természetesen agyag-homok keveréket fogok használni.
Kössz az elismerő szavakat, hát igyekeztünk! A virágok és a többi növény a feleségem munkáját és kitartását dícséri én csak segéderőként működök közre!
Majd készítek képeket a másik oldalról is úgy látszik az egész sütő-főző "komplexum.
Még a nyáron készül a kemence homlokára egy dátum ill. mellé valamilyen dísz amit agyagból szádékozom megcsinálni és kiégettetem.
Hát én sem tudom miként működik a kantaszekér, érdekelne engem is mert okos szerszámnak néz ki.
Folyamatosan olvasom soraitokat csak mostanában nem volt sok időm a gép előtt ülni.
Múlt hétvégén végre sikerült a kemencém elejét bevakolni és fehérre festeni. Korábban pedig befejeztük a felette lévő tetőt, így már nem verheti az eső.
Szia Nanik! Hát igen, talán azért nincs még kantaszekerem, mert én sem vagyok teljesen tisztába a használatával. De ahogy nekem Édesapám mesélte az valahogy sehogysem azonos az általad felrakott képpel. Az elején a száját nyitottabbnak képzelem el amit előre billentve a cserépedény talpánál tolok rá az edényre és hátrabillentve rászorulna az edény hasára, ezzel megemeledik és így tolható-húzható az edény. Tehát ez az én elméletem. "Öreg" kemencések! Tu-Ja, Krakper, Ogregg! Nem tudjátok hogyan kell használni a kantaszekeret?
... nnna, valahogy én is így képzeltem el a cserépedény előmelegítését, a kemencébe való vetés előtt!
Én is szeretnék csináltatni egy kantakocsit. Azt értem hogyan kerül be a kemencébe az edény a kantaszekér segítségével!, de hogyan veszem ki vele az önmagában is súlyos, öntöttvas lábasomat? (Aminek sajnos nincs három kurta lábacskája.)
létezik egy hőálló habarcs nevű keverék, azthiszem 25kg-os zsákokban lehet kapni. Aki nem bízik a jó öreg agyag+homok keverékben, az többletköltséggel kiválthatja...
Nagy élvezettel olvasom hozzászólásaitokat. Ezek hatására én is most kezdek majd hozzá a kemencém építéséhez. Mivel kőműves és kemence építő szakmában járatlan vagyok, néhány apró tanácsot szeretnék kérni.
A tégla falazásához milyen habarcsot használtok? Milyen minőségű homok kell hozzá (0,1, 0,4)? A homok cement aránya milyen legyen? Szükséges-e hozzá mész, vagy helyettesíthető a Micropol-lal? A sütőteret majd agyaggal falazom. Akitől az agyagot kapom, azt mondja, hogy az agyaghoz 0,1-es homok kell 1:1 arányban keverve?
Dehogynem lehet kemencébe rakni! Mielőtt feltöltenéd az étellel, rakd bele ill. engedj bele a bolylerből folyó jó meleg vizet, had vegye át a víz hőmérsékletét, majd miután bele lett rakva az étel én a kemence szájánál szoktam még lassan kelegítgetni fűtés közbe. Majd miután leégett a tűz, akkorára szinte azt a hőmérsékletet éri el az edény szép fokozatosan, mint ami a kemencébe uralkodik. Sajnos kantaszekerem nincs, ezért a szivanóval (mifelénk így nevezik a szénvonót) szoktam óvatosan betolni az edényt, és kb. félóránként ránézek, mert elfőzzi a levét, ilyenkor pótolom, nehogy megszáradjon a teteje, monjuk a töltöttkáposztának. Pecsenyesütők esetében nemigen kell pótolni a folyadékot, én 1 óráig szoktam fedő alatt párolni-sütni pl. csülköt, majd még egy óráig fedő nélkül, ilyenkor szép piros és ropógós lesz, de aki nem így szereti, az kevesebb párolólét öntsön a hús alá és végig fedő alatt süsse. ilyenkor szaftosabb, ízletesebb, de nem ropogós. Ez például 1 órát fedő nélkül pirult:
Töltött paprikát-káposztát már tettünk be ilyen(bár fele annyira sem szép) edénybe . Pironkodva vallom be, hogy a fórumhoz "méltatlan" módon a kemence előtt--bedugtuk a benti gázsütőbepár percre --melegedni. Mit lehet tenni,ha csak így lehet megoldani! Eleink vajon ,hogy csinálták--csak megírja valaki!
Megprobáltam nagyobb képet felrakni,remélem sikerült.ugy csináltam egyedül,hogy egy barátom segétkezet.az ajto fogja megadni az i-re a pontot.megrendeltem egy ajtot már vagy két hete zaláböl (aki mellesleg hirdeti magát a kemencebencén)a telefont nem veszi fel e-mail-re nem válaszol, korrekt ember!!!ugyhogy most várok egy másikra amut ugy készittetek itt a környéken.csak még hőmérőt nem sikerült szereznem.nem tud ebben valaki segiteni.elöre is kösz.
hello.már régota olvasgatom ezt a forumot.nagyábol kitanultam a kemence épitést.megalkottam az első kemencémet,már csak az ajtajára várok.persze azért már kiprobálam és nagyon jo.büszke vagyok rá.
Bocsánat hogy nem hozzá értőként beleszólok, csak egy adalék a témában, azt hiszem ez ide való. Nem rég jártam Csobánc hegyen, ott nincs se víz se villany fent a hegyoldalban, de csodálatos hely egyébként. Ott még ilyet használnak a népek élő egyenesben, nem szórakozásból, hanem mert kell!
Felhívnám a figyelmet a kép jobb oldalán, a szűrő alatt lógó deszka szerű eszközre. Az egy hal pucoló szerszám. Egy deszkára rá van szegecselve egy széles csipesz amibe a hal farkát csipeszelik. Maga a deszka pedig be van rovátkolva hosszában, kb. fél centi mélyen, azért hogy a hal ne csúszkáljon jobbra balra. Én még ilyet nem láttam eddig azért tűnik nekem érdekességnek.
Örülök, hogy Téged is ez a fajta kemencetípus ragadott meg! Jól mondod, be kell vágni addig, amíg gyűrődés nélkül egymásra lehet simogatni a kendert. Kicsit macerás légmentesen ráteríteni, sokáig kel simogatni, de ügyes kezek hamar megoldják. Kivágni nem szabad, had takarja egymást a bevágásnál a kender. Íme néhány kép:
tudnál vmi árat mondani? akár csak 1-2 példát hogy nagyjából mennyi volt...???
ui: érdekelne pár recept is mert tutira ahogy pénzem engedi beszerzek én is ilyen edényt/edényeket... ha nem akarod ide feltenni, akkor v1s@freemail.hu email cimre szivesen venneém őket!! akár csak 2-3 db-ot is!!
Kedves Sütögető, hannabori és valahány kemencemániás!
ha már a kemencében is használható cserépedényeknél tartunk: mi is boldog tulajdonosai és használói vagyunk ezen konyhai készségek néhány darabjának. (A kemencébe való bevetésükre hamarosan sor kerül!)
Ezek az edények Monoszlón (Káli-medence) készültek, Gaálné Kapás Krisztina kerámikus kezemunkája által. Amellett, hogy használati értékük kiváló, -időhiány okán nem fogom felsorolni minemű gasztro-csodák készültek ezeddig bennük!- még gyönyörűek is!
Hollandiából beszerzett hőálló- és ólommentes agyagból készülnek. Az első darabokat már kb. 6 éve használjuk és jól bírják a konyhai strapát.
Sajnos a nagy távolság miatt ritkán vetődünk arra (mi a Mátra-alján élünk), de üres kézzel sohasem tudtunk eljönni onnan. (Tavaly is elhoztunk egy gyönyörűséget, de máig fáj a szívem, hogy egy nagyméretű tadjint ott hagytunk!) Egyébiránt az edények vevői szemmel- jólárasítottak. (Legalábbis az alant emlegetett összegekhez képest.)
Elérhetőség: Gaál Ferenc és Gaálné Kapás Krisztina 8273. Monoszló, Fő utca 10. Tel.: 87/469-062. Nyitva tartás: Nincs. Ha a család otthon tartózkodik bárkit szeretettel várnak!
(A férj cserépkályhákat, kemencéket alkot!)
Néhány fotó a kincseinkről (az alma az arányok megitélését segíti):
DacaGaby-tól szeretném megkérdezni,hogy a kenderszövetet hogyan simítottátok el
a majdnem gömb formán? Ugyanis a kemencéd volt a mintám,és most ennél a résznél tartok.Egyenlőre csak szárazon próbálgattam hozzá a szövetet,de ez vágás
nélkül nem nagyon passzol.
Ha tudnál hozzá egy rövid útmutatót írni nagyon megköszönném.
Köszi a választ: Alsópáhok-ennyi elég is! Aranyos az edény a házzal meg a napi mosással!!! olyan ránevetős-jó fej lehet a mester. A fedőn a csip-csirip a repülővel pedig telitalálat!
Óriás fazékba, vájdlingba bele egymásra---1/2 kg cukrot, 7 dkg sót, 3 dl 20 % ecetet rászórni, önteni--egyszerűen elkeverni--födőt rá--másnapra tökéletes
télire: ugyanígy elkészíteni--de a cu
kor, só, ecet mellett rá kell szórni az összekeverés előtt 2 mokkás borkénport, 2 mokkás szalicilt---1 napi állás után LAZÁN bele kicsi-nagy üvegbe--saját levét ráporciózni
A varázsa az íze-édes, savanyú aránya, persze akinek pont "bejön", meg a ropogóssága
Rosszul fogalmaztam:A kastélyos borfesztiválon főztek benne --nem lehetett megvenni, csak a bennefőtt káposztát árulták. Titkolóztak: a fazekasnak most készítik a honlapját...stb... A férjem úgy emlékszik 8 literes---a 20 000-ár bármilyen meseszép az edény kicsit soknak tűnik....
Dacagabynak van szuper káposztás receptje! Sóleten már töprengtem--nem emlékszem volt-e a fórumon--dacagaby talán jobban tudja. Köcsögbab nagyon tetszik--külön zsiradék nem kell bele, csak ami a húsokról lejön?
Az árak nagyon jók szerintem--a 3 lábú is csak 3 ezer!! Egy nyaralásos-kiránduláskor érdemes tehát arra menni. Kérdezd meg légyszíves a fazekasmestert "nyilvános-e" a címe. Itt a fórumon úgytűnik az ország minden tájáról itt vagyunk--de sose lehet tudni valamelyikünk ott lakik a "szomszédban" --pl. siilec.
A szomszédról jut eszembe Zsófi szomszédasszonynak van egy szenzációs-kipróbált buli előtt 1nappal összerakható 5 kilós adag--csalamádéja...Ami téliesítve is jó--télen is ropog...Kell valakinek?
Köszi az ötleteket--hortobágyipalacsinta-kemencébe összemelegítve....hmmmmm.
A barátomnak Erdélyben a használatát is megmutatták, evett is ott belőle. Igazából egyetlen kaját szokott benne csinálni, ahogy ő mondja: köcsögbabot. A babgulyáshoz való össze kelléket ( a piros paprika híján belepakolja, meinden különösebb előkészület nélkül. babot, felkockázott marha- és sertéshúst, füstölt csülköt, kolbászt, sárgarépát, zöldséget, sót, hagymát. Nem közvetlenül a tűzre teszi hanem mellé. Így egy oladalról melegszik csk a sugárző hőtől. Ez szépen át is keveri a fővő cuccost. A meleg oldalon szépen megy felfelé a forró leves, a külső oldalon alászáll :). Elég lassan forr fel, kell neki vagy 1/2 - 3/4 óra. Az a csoda benne, hogy minden megfő, és semmi nem fő szét. A pirospaprika a vége előtt kb 10-15 pecel kerül bele, hogy ne égjen a köcsög oldalára.
Korondról nekem is van káposztás köcsögöm, de még nem főztem benne.
Véleményem szerint szabad tűzre egyik sem ajánlott. Már ha szabad tűz alatt azt értitek, mikor fával rendesen tüzelnek az edény alá és a "láng nyaldossa az edény fenekét." Viszont parázsra, faszénre bátran tehető, vagy esetleg igen mérsékelt láng fölé. Ez egyéni tapasztalat ill. vélemény. Egy ismerősöm úgy szokot főzni agyagedénybe, hogy kerítésdrótból készített egy hengert, amit vas lábakra helyezett, ezt kulé kaviccsal töltötte fel, aminek a közepén volt az agyagedény, teljesen köröüvette a kavics az edényt, éppen csak a szája látszott ki. Alólról körégővel melegítette a kavicsot (vagy fával tüzelt alá) ami átmelegedés után tovább adta a hőt az agyagedénynek. Minden oldalról egyenletesen főtt benne az étel nagyon finomra. Lehet nem mondtam én ezzel újat, csak érdekeségképpen írtam le, mert én is nagyon szeretek ezekbe az edényekbe sütni, főzni. Ráadásúl olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy Hortobágy és (talán nem túlzás) az Alföld egyik leghíresebb fazekas mestere nagyon jó barátom.
Nem gond,de elsőre igen elcsesztük benne a csirkét....Ugyanis csak simán kicsit fűszerekkel beszórva--finom puha-de ízetlen lett.A grilles előélet után, gondolhattam volna, hogy több furfang kell. Másodszorra ázott egy éjjel pácban--szalonnába lett bugyolálva:már jobb volt. Kellene még pár trükk...
Az edények gyönyörűek!!a háromlábú bogrács pazar --kérem a többit is...Van nekem is egy különlegességem, ha hazajön a férjem felrakatom a képét. A péceli kastélyban főztek benne--majd meglátod álomszép, és elérhetetlen az ára miatt:20 000 Ft. A Tiéd honnan van,mennyibe kerül?? DacaGabynak vannak még ilyen csodás edényei .
Barátom Korondról hozott spéci edényt, ott azt mondták neki a normál agyagból készültek nem alkalmasak szabad tűzön való főzésre, azokhoz egy másik (nem is helyben bányászott) agyagot használnak.
Így van, a kemence hatásfokát az ajtónyílás, az alapterület és a bub térfogata, a felhasznált anyagok határozzák meg, ez a négy dolog egyebek közt meghatározza azt is, hogy mennyi tüzelő kell a sütési hőmérséklet eléréséhez.
A kültéri kemencék esetében a hatásfok a külső hőszigeteléssel (üveggyapot, kőzetgyapot stb.) javítható, mert a kemence csak sütési célokat szolgál, így a fűtés mint opciós lehetőség nincs kihasználva :-)
Nem értem mér kapod fel a vizet! A Gazsibácsis dolog nem azért íródott le, mert Te is olyan vagy, hanem azért, mert az jutott a képről eszembe. Amikor részleteztem a dolgot, az sem neked szólt, hanem Sütögetőnek, mert szegénynek vagy nagyon régen volt gyerekkora, vagy nem volt egyáltalán :-), így lemaradt Bádogosék dicső kalandjáról. (Aztán lehet, hogy még Lópici Gáspár urat sem ismeri... egy másik történetből)
Amúgy pedig egy rossz szóval nem illettem az építésedet, sőt a vakolat kérdését azért vetettem fel, mert a nagy kőtömbök jól mutatnak vakolat nélkül is.
Szóval, ne izenj nekem semmit, hanem építs, fotózz és tedd közzé okulásként másoknak :-)
Nekem tetszik!!! Talán pont azért, mert olyan "girbe-gurba" és nem olyan nagyon preciz. A környezet pedig ahol van....... hát, az is nagyon-nagyon bejön nekem!!! Szőlő, bor, kemence, mi kelhet még? Talán néhány "curka" (baráti körömbe a curka = 3cl pálinka, álltalában házi). Ha röviden jellemezni kellene azt mondanám, hogy nem szép de NAGYON JÓ!!!
Elmesélem, hogy ezen a címen keltették fel az érdeklődésemet a kemence iránt: Mi is a különbség? Idézem a búbos kemencékre vonatkozó részt: "És a tökéletesség kapujához érkezve a legnagyobb találmányról is ejtsünk pár szót. A képen egy tipikus búbos kemencét láthatunk.Gyakorlatilag a legegyszerûbb belsõ felépítésû megoldás.A tanyasi ember fûtõeszközeként mindenféle éghetõ anyag,ami a ház körül található tökéletesen elég benne.Mûködésének lényege az,hogy az égéskor tökéletlenül elégõ vegyületek felszorulnak a búbba,és onnan visszakeverednek a tûzbe.Elégnek és csak akkor távoznak a kéménybe amikor már tökéletesen elégtek.Ha hiszik, ha nem ez a szerkezet a legnagyobb hatásfokú tüzelõberendezés.Nagyon kevés építési szabálya van de azokat nagyon tudni kell betartani,és alkalmazni is.Ha nem sikerül ezeket a szakemberek,hangsúlyozom szakemberek által is titkolt arányokat betartani,akkor csak egy füstölgõ sárhalmazt kapunk eredményül."
Én is nekikezdtem pár hete a kemencének. Életem első betonozása, falhúzása, (sőt kemenceépítése:) így kicsit girbe-gurba, aszimmetrikus, meg nem ment túl könnyen, de most már a következő hétvégén a kiégetés, tesztsütés következik. Egyelőre kémény nélküli változatot terveztem.
A második ütem látványosabb része kb. kettő hét múlva folytatódik, addig feltöltöm a tűztér alját száraz homokkal, tört üveggel, tört üveggel kevert folyami homokkal; leszállítok további kb. 400 db bontott kisméretű téglát; beszerzésre kerül a dróthálóval erősített, alufóliával borított kőzetgyapot szigetelő anyag és a Rath hőálló kötőanyag. ... Ja!, és a tűztéri dongaboltozat kialakításához el kell készítenem a modlát, fából...
Szóval, van még némi babramunka a további folytatáshoz...
Innen izenem kiszszorosnak:
a képeken jól érzékelhető a nálunk dívó munkamorál és életstílus ! :-D (Hagyj nagyobb rendet magad után, mint amekkorát találtál!)
Tudom, tudom, most Sándor György jut eszedbe! : "Rend, fegyelem, körlet tisztaság!" :-)
Egyéb iránt a kertben lévő lépőköveknek nem szépészeti, de gyakorlati funkciójuk vagyon! Nem ám az, hogy a gyep ne tipródjon!, hogy a lábak által a pázsit ne tiportassék!!!...
(Amennyiben kitalálod, egy alig használt papírszögmérő boldog tulajdonosa lehetsz!)
Tisztába vagyok vele, ha azt mondom -és azt mondom- a kemence nem "fogni kap" vakolati plezúrt -véglegesen ilyen naturáliákban halmozott fazonírja leend-, te azt mondod, ez valami ízlésficamos, parasztbarokkot favorizáló elvetemült kreálmánya.
Én Parti Nagy Lajos szellemes és találó kifejezését használnám erre a kemence kezdeményre: vadonatódon. (A fedéshez a kb. 90 éves, mohás felületű hódfarkú cserepek már meg vannak!)
És neked is odree!Legjobb ha bontott téglát szerzel,agyagot,homokot,pelyvát,szalmát.Alapot betonozod(ezt muszály mert tartósabb).Ha akarsz padkát akkor több tégla szükséges.Az agyagot ásod ha van(beszerzed:cserép-téglagyár,vagy már volt aki tömbökbe vette itt alább valahol).A pelyva malomból olcsón(kb100ft/q)Szalma (bálás 3kicsi)homok midenhol beszerezhető.Üveget kell gyüjtened(jó a befőttes üdítős)nehogy arra fogjuk a pezsgőzés,hogy kell az üveg a kemence aljába(ez se rossz).Röviden ennyi.Hajrá!Az üveg még feldolgozó üzemből is lehetséges(darálják).
Jól van, jól van--akinek oly messze-távol van a gyerekkora,hogy már nem kivehető: mint nekem--az ne berzenkedjen--ha nem ismeri az idézetet. Bár inkább gondoltam volna Nagy Feróra......De félre az olcsó poénnal: rutinos bontó-építő lévén, rettenetesen imponál, ha munkaterületen nem bombatölcsér marad......
A kémény arra szolgál, hogy a forró égésterméket (füstöt) elvezesse. Ahol nem kritikus, hogy a füst merre megy, ott a kéményre nem nagyon van szükség.
A kemence pedig attól bubos, hogy az égéstér belső magassága jelentősen magasabb, mint az a magasság, ahol a füst távozni képes, ezért a forró gázok ott megrekednek, és a hő jelentős részét átadják a kemence falának, azaz a hőtároló rétegnek, és lehűlve, leereszkednek és távoznak jobbára a kemence ajtaján (hagyományos kemencénél) illetve a kémény lyukon, ahol a kemence szája alacsonyabban van mint a kéményjuk, ezzel biztosítják, hogy ne a kemence száján távozzon a füst.
Ha esetleg valamit rosszul írtam volna, kérem a többieket, pontosítsák :-)
Annak idején amikor még gyereknek számítottam, soxor volt a TV-ban a "Le a cipőkkel" című TVfilm, amely Csukás István: Nyár a szigeten című könyv alapján készült gyerekfilm. Na abban volt egy üdülő, szépen nyírt gyeppel, csigavonalban elhelyezett beton lépőkövekkel, ahol a kertben "az ikrek"-et nem engedte játszani a Gazsi Bácsi, mert mi lesz a szép gyeppel, erre az ikrek falfirka formájában terjesztették a hírt, miszerint: "Gazsi Bácsi lótetű"...
A képről pedig nem szépítem az jutott eszembe, és itt nem az alap, hanem a gyep és a beton lépőkövek amik fontosak :-)
Kérdésem volna, mivel kemencét tervezek, egyelőre elméletben. Képeken gyakran látni olyan kemencét, aminek nincs kéménye. Gondolom az ajtónyíláson alul bemegy a levegő, felül kijön a füst, kicsit bekormolva az ajtó feletti részt. Ez az építést jelentősen leegyszerűsíti. Kérdésem az volna, hogy a kémény hiánya milyen hatással van a kemence működésére? Alkalmazható boltíves kemencénél is? Ugyanis amit képen láttam kémény nélkül, az mind búbos volt. Mint pl. ez itt:
Megértettem szakszerű leírásodat, köszi szépen--nincs fotó róla? Mivel érintve vagyok, a samott szót bármilyen szövegben kiszúrom, amúgy meg különösen érdekelnek a rendhagyó megoldások.
Valamit nagyon elrontottak a szüleim a neveltetésemmel, hogy egy szép kertben lévő--igen tisztán elkészített beton alapról nem az jut eszembe:"Gazsi Bácsi lótetű"---ami szerinted örökbecsű kijelentés---na jó, de ki a rossebb az a Gazsi Bácsi?---Nanik egyébként egy ritka jóhumorú értékes ember,ilyeneket fel se vesz--engedelmével én haragudok helyette