Keresés

Részletes keresés

VKOrsi Creative Commons License 2007.06.06 0 0 43175
örülök, hogy másnak is ízlik :D :D
Előzmény: efzsuzsa (43169)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 43174
talán vmi halas recipe kapcsán...?
Előzmény: H_G (43172)
ribizli Creative Commons License 2007.06.06 0 0 43173
Én szárítom teának (ha megszáradt, leszedem a leveleket a szárról, de nem morzsolom, csak felhasználásnál), "csak úgy" illatosítani pl. fehérneműt (nylonharisnyába kötve, vagy szép kis vászonzsákba),
frissen limonádéhoz, gyümölcssalátához teszem, vagy készítettem egyszer édes pestot belőle Kaldeneker receptje alapján.
Finom volt, de túlbonyolított, és pár nap alatt megpenészedett a hűtőben. Módosítani kell az arányokat, vagy fagyasztani, mert mindenféle süteménybe, krémbe is jó lehet amúgy.
Ja, meg szoktam lekvárhoz is használni, üvegezéskor pár megmosott-megszáradt levelet szórok bele. Málnához, barackhoz, eperhez próbáltam, finom.
ribizli
Előzmény: bd (43171)
H_G Creative Commons License 2007.06.06 0 0 43172
Azt nem tudom, de vigyázz, mert két merőben különböző növényt egyaránt citromfűnek neveznek. (Cymbopogon citratus ill. Melissa officialis.)

Előzmény: bd (43171)
bd Creative Commons License 2007.06.06 0 0 43171
Az elmúlt hónapban olvastam a citromfű felhasználására valami tetsző megoldást.
Nem mentettem el.
Elfelejtettem, hogy hol olvastam (kb. 5 rokon témájú fórumon vagyok).
Az Index keresőjével nem találom.
Van tippetek?
bd
niamano Creative Commons License 2007.06.06 0 0 43170
köszönöm a válaszokat, meglátjuk milyen lesz! és kb. mennyi idő múlva jó? vagy látok rajta vmit, ha kész?
efzsuzsa Creative Commons License 2007.06.06 0 0 43169
VKOrsi válasz | vissza a topikba 2007.04.23 20:25:49 (42531)

hidegnek van pl. anyu mézes-mustáros szósza

ez mustár, méz, jó sok kapor, só, bors és jó adag citrom ehhez is, hogy ne améz domináljon. ki kell keverni és állni hagyni

Előzmény: efzsuzsa (42528)

 

Kissé megkésve, de nem elkésve jelentem, hogy megcsináltam tegnap, igaz , a sok kaprot, sok petrezselyemmel helyettesítve - és hát, örök hálám, VKOrsi, mert ennél egyszerűbb, ugyanakkor istenibb mártást régen ettem.

Úgy csúszott a halhoz! És a hal hozzá!

Köszi!

Előzmény: VKOrsi (42531)
bd Creative Commons License 2007.06.06 0 0 43168
nagypapi, köszönöm a címet!
Előzmény: nagypapi51 (43163)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.05 0 0 43167
Tök jó lehet egy ekkora hűtő:-))
Előzmény: Vének Tanácsa TM (43162)
TTAMAS Creative Commons License 2007.06.05 0 0 43166
Még csak a harmadik idei adag készül nálam... :))
Előzmény: nagypapi51 (43165)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 43165

Jogos, ez eddig nem jutott eszembe!

(talán azért, mert folyamatosan nem készítem)

Előzmény: TTAMAS (43164)
TTAMAS Creative Commons License 2007.06.05 0 0 43164

A másik megoldás pedig, ha az előző adag levéből teszel bele egy pohárnyit.

(Beállítja a kezdő savasságot és nagy mennyiségű tejsavbacit juttat be.)

Előzmény: nagypapi51 (43157)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 43163
Ennyit lehet tudni, itt eligazítanak, esetleg továbbküldenek a megfelelő helyre:

Ciszterci Nővérek Monostora
Dr. Dr. Horváth Olga apátnő
Tel.: (27)350-306, (27) 350-308 Fax: (27)350-029
Postacím: 2623 Kismaros, Pf. 10.(Szuttai dülő)
E-mail: ocist.kismarosinvitel.hu
Előzmény: bd (43160)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2007.06.05 0 0 43162
Ja, és még decemberben is találtam a hűtő mélyén egy üvegben koviubit, elfeledkeztünk róla és tökéletes volt. Hogy örültem én neki :))
Előzmény: Vének Tanácsa TM (43161)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2007.06.05 0 0 43161
Én is mindig rakok, tényleg jó roppanós szokott lenni.
Előzmény: nagypapi51 (43157)
bd Creative Commons License 2007.06.05 0 0 43160
Kismarosi (vagy verőcei?) apácák málna és ribizli árusító címét, telefonját, elérhetőségét szeretném tudni.
bd
joy Creative Commons License 2007.06.05 0 0 43159

A koviubi eltarthatóságával sosem volt gondunk. :o)

 

Ecetet viszont, ha lehet, kerülöm. A savasat rosszul tolerálja a pocakom.

 

Azt hiszem, rögvest lemegyek káposztáért.

Csak tudnám, hun a francban van a nagy üveg.

Előzmény: nagypapi51 (43157)
joy Creative Commons License 2007.06.05 0 0 43158

A falapka se rossz, de én megvallom, egy kersztbe rakott ubival szoktam a többit leszorítani.

:o)

Előzmény: nagypapi51 (43155)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 43157
Még 1 kovaszos uborka trükk: tégy a felöntőlébe egy kanál ecetet!
Az ízén nem érződik, de az uborka roppanós marad, és tovább eltartható.
VKOrsi Creative Commons License 2007.06.05 0 0 43156
persze, majd számolj be.
Amúgy nagyon sokáig eláll így a káposzta. Anyu ha ősszel csinálja, hűvös helyen még télen is jó. Mi savanyúnak esszük, én nagyon szeretem.
Előzmény: joy (43152)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 43155
És ha már konyha-trükkök:
én a kenyeret szárazon megpirítva, gézbe tekerve teszem az uborkára.
Egyrészt jobb ízű lesz,l másrészt a végén könnyen eltávolítható.
Még 1 apróság: az uborkát érdemes leszorítani 2 keresztbe tett falapkával, hogy ne ússzon fel. A gyógyszertárban nyelvlapoc néven árulják.
Előzmény: joy (43153)
szysssz Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43154

Pontosan így. :)) ez a legegyszerűbb módja és hamar savanyodik.

Láttam már egyben is , meg leveleire szedve kovászolni. Ilyenkor a savanyú leveleket válogatják szét, ill. szeletelik.

Enyhén savanykás káposzta az eredmény, a tölteléket lehet egy kicsit bátrabban fűszerezni.

Előzmény: joy (43149)
joy Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43153

Ahogyan leírtam a káposztát.

A formás fürtösubikat alaposan megmosod, végeiket levágod, bemetszed egymással szemben-keresztben, beletömködöd az öblös üvegbe.

Az üveg aljába kaprot, darabka tormát, /alaposan megmosott/ szőlőlevelet teszel, ezeket az ubik mellé is lehet dugdosni. Van aki foghagymagerezdeket is rak bele.

Fölöntöd színültig hidegvízzel. Fazékba leöntöd az ubikról, 1/2 l-enként 1 pupeka sóval fölforralod a vizet, lassan a visszaöntöd az ubikra.

Ezután jön a szelet kenyér, tányér, várakozás meleg helyen.

 

A foghagymával vigyázni kell, nagyon kilóghat belőle!

A torma csípősít.

Szőlőlevelet csak akkor használj, ha nem permetes! Bármiféle foltocskák látszanak rajta, inkább ne tedd bele!!!

 

Nem, nem baj, /éjszaka sem süt a nap/, csak meleg kell. Ha az sincs lassabban lesz kész a koviubi. Állítólag mostanában lesz elég meleg hozzá.

Előzmény: niamano (43151)
joy Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43152

Megpbálom, mert a most kitárgyalt töltöttkáposzta megtetszett, de én szeretem a savankásat.

Viszont nem tudok kimenni a piacra savkápért, a közelben meg bizalmatlav vagyok a kereskedőkkel szemben. Hamar megpimpósodik, azt meg nagyon nem szeretem.

A kenxyers módot biztosabbnak tartom.

:o)

Előzmény: VKOrsi (43150)
niamano Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43151
tudtok receptet ubira is? sajna csak annyit tudok hogy ubi, víz, kenyér meg tányér a tetején - ami látszik.... :)
de mit teszek bele még? és hogy készül? baj, ha egész nap nem süti nap?

köszi...
Nia
VKOrsi Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43150
mi ezt szoktuk kenyér nélkül. Nem napon, de meleg helyen... amikor zavarosodik, akkor jó :D és a hagyma is isteni bele :)
Előzmény: joy (43149)
joy Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43149

Hogy kell káposztát kovászolni?

Az 5 literes dunsztosüveget veszem.

Kiszemelt leveleket leszedem, többit szecskázom, felét aljára teszem, rá a leveleket, tetejére a szecskázott másik felét.Beleteszek kaprot, fölöntöm forralt sós vízzel, rá szelet kenyeret teszek, letakarom kistányérral és napos helyen 3-4 nap alatt megkovászolom?

Előzmény: szysssz (43145)
joy Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43148

Ez igaz!

A tápolástól nagymértékben függ a pipi vághatósága.

Előzmény: nagypapi51 (43130)
joy Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43147

Nálunk a mosott, tisztított eper símán elvolt a hűtőben két napig.

Csak erősen párolgott szegény.

:o)

Előzmény: ribizli (43127)
joy Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43146

Annak, aki szereti igen.

 

Sztem pörköltöt mindenből lehet készíteni.

Előzmény: H_G (43126)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!