Én szárítom teának (ha megszáradt, leszedem a leveleket a szárról, de nem morzsolom, csak felhasználásnál), "csak úgy" illatosítani pl. fehérneműt (nylonharisnyába kötve, vagy szép kis vászonzsákba), frissen limonádéhoz, gyümölcssalátához teszem, vagy készítettem egyszer édes pestot belőle Kaldeneker receptje alapján. Finom volt, de túlbonyolított, és pár nap alatt megpenészedett a hűtőben. Módosítani kell az arányokat, vagy fagyasztani, mert mindenféle süteménybe, krémbe is jó lehet amúgy. Ja, meg szoktam lekvárhoz is használni, üvegezéskor pár megmosott-megszáradt levelet szórok bele. Málnához, barackhoz, eperhez próbáltam, finom. ribizli
Az elmúlt hónapban olvastam a citromfű felhasználására valami tetsző megoldást. Nem mentettem el. Elfelejtettem, hogy hol olvastam (kb. 5 rokon témájú fórumon vagyok). Az Index keresőjével nem találom. Van tippetek? bd
Kissé megkésve, de nem elkésve jelentem, hogy megcsináltam tegnap, igaz , a sok kaprot, sok petrezselyemmel helyettesítve - és hát, örök hálám, VKOrsi, mert ennél egyszerűbb, ugyanakkor istenibb mártást régen ettem.
persze, majd számolj be. Amúgy nagyon sokáig eláll így a káposzta. Anyu ha ősszel csinálja, hűvös helyen még télen is jó. Mi savanyúnak esszük, én nagyon szeretem.
És ha már konyha-trükkök: én a kenyeret szárazon megpirítva, gézbe tekerve teszem az uborkára. Egyrészt jobb ízű lesz,l másrészt a végén könnyen eltávolítható. Még 1 apróság: az uborkát érdemes leszorítani 2 keresztbe tett falapkával, hogy ne ússzon fel. A gyógyszertárban nyelvlapoc néven árulják.
A formás fürtösubikat alaposan megmosod, végeiket levágod, bemetszed egymással szemben-keresztben, beletömködöd az öblös üvegbe.
Az üveg aljába kaprot, darabka tormát, /alaposan megmosott/ szőlőlevelet teszel, ezeket az ubik mellé is lehet dugdosni. Van aki foghagymagerezdeket is rak bele.
Fölöntöd színültig hidegvízzel. Fazékba leöntöd az ubikról, 1/2 l-enként 1 pupeka sóval fölforralod a vizet, lassan a visszaöntöd az ubikra.
Ezután jön a szelet kenyér, tányér, várakozás meleg helyen.
A foghagymával vigyázni kell, nagyon kilóghat belőle!
A torma csípősít.
Szőlőlevelet csak akkor használj, ha nem permetes! Bármiféle foltocskák látszanak rajta, inkább ne tedd bele!!!
Nem, nem baj, /éjszaka sem süt a nap/, csak meleg kell. Ha az sincs lassabban lesz kész a koviubi. Állítólag mostanában lesz elég meleg hozzá.
Megpbálom, mert a most kitárgyalt töltöttkáposzta megtetszett, de én szeretem a savankásat.
Viszont nem tudok kimenni a piacra savkápért, a közelben meg bizalmatlav vagyok a kereskedőkkel szemben. Hamar megpimpósodik, azt meg nagyon nem szeretem.
tudtok receptet ubira is? sajna csak annyit tudok hogy ubi, víz, kenyér meg tányér a tetején - ami látszik.... :) de mit teszek bele még? és hogy készül? baj, ha egész nap nem süti nap?
Kiszemelt leveleket leszedem, többit szecskázom, felét aljára teszem, rá a leveleket, tetejére a szecskázott másik felét.Beleteszek kaprot, fölöntöm forralt sós vízzel, rá szelet kenyeret teszek, letakarom kistányérral és napos helyen 3-4 nap alatt megkovászolom?