Üdvözlök mindenkit! Ősszel nem mertem nekikezdeni, eddig csak olvasgattam csendben. Most már kész az alja / remélem kemence lesz mire megépül / . Saját maradék óriás téla, saját kerti agyag, de vettem is egy kockát , gondoltam majd a tetejét, hogy szép- síma legyen. Szalmát a szedmagad eperfőld mellől hoztunk, két szatyorral. Alja törött tetőcserép, rajta üveg. rajta tégla rajta 2cm szalmás-kerti-agyag. Két nap múlva száradás címen repedezett / majd elázott,és elázott idáig ennyi A kémény is egy érdekes helyzet /nem tudom hogy lesz/ de a 12 éves fiam élvezi, ő mást is fazekazott már, és sokkal derűsebben dagasztja a sarat. Megpróbálok képeket feltenni Üdv
Túl nagynak találja a képet, úgy hogy legközelebb a képeket
Külön gratulálok a vasmunkához, ehhez mérhetőt sajnos esélyem sincs csinálni. A kémény megoldásodat viszont kritikával illetem, mivel a boltív tetején van a kémény nyílás, így a kemencédnek gyakorlatilag nincs búbja, az égés "tökéletlen" a hőátadásra nincs elég idő, a forró füstgázok érdemi munka nélkül távoznak.
Amúgy mégeszer gratulálok, a kemence tényleg csinos lett :-)
Ezért jó ez a fórum. A kemencém megépítése előtt nagyon sokat tanultam Tőletek, most is szívesen olvasgatom a hozzászólásokat. Ha tudok, örömmel segítek. Nekem is jól esett annak idején. Az elméleted tökéletes volt! Üdv: Gábor
Helló druszám! Köszönöm a segítséget, megoldottad a kérdést. Akkor az általad készített kantaszekér csupán csak dísz? Elég nehézkesnek találnám a használatát. Viszont az utóbb felrakott kép inkább tükrözi az igazi kantaszekeret. Végül is jó volt az elméletem, a használatával is teljesen tisztába voltam, csak nem láttam még úgymond "ezelőtties" szerszámot, nem tudtam semmihez viszonyítani. Köszi mégegyszer!
Tu-Ja Komám! Nagyon ízlésesen alakítod, építed szépíted a kemencétek környékét! A barátom épített egy cimborámnak kemencét, hát van ízlése a srácnak! A kemence már kész van, meszelés van hátra, viszont a környéke most épül kifele, elöljáróba megsúgom, hogy nemsemmi lesz!!! Komolyan mondom kezdek irigykedni. Tulipánmintás fenyőfa korlátot épít köré....... de majd meglátjátok. Ízelítőnek rakok fel képet a kemencéről:
Megpróbálok neked sorrendben válaszolni és mellékelek pár fotót is a magyarázatokhoz.
1.) Amiatt áll falábon a kemence fele, mert előbb egy grillező-bográcsozó-tárcsázó
épült és csak ezt követően merült fel a kemence ötlete. Ekkor pedig már nem volt
kedvem újra alapot ásni, betonozni a kemencéhez. Ezért úgy döntöttem, hogy egy duplán vasalt betonlapot öntök és arra építem a kemencét.
2.) A másik építmény az előbb említett több funkciós sütő. Látszik a fotón több oldalról. Láthatod azt a bizonyos betonlapot még kemence nélkül.
3.) A tűztérből a kemence elején megy hátra a kéménybe egy 140-es rozsdamentes csövön a füst. Kissé hátrafelé emelkedve, hogy az esetleges korom nem tudjon lerakódni benne. Olyan jó a huzat egyébként, hogy erre még esély sincs.
4.) Amiatt nem elölkéményes a kemence, mert ahogy említettem nem akartam már újra ásni, betonozni, de mégis elöl vezettem ki a füstöt csak egy cső beépítésével oldottam meg, hogy hátul legyen a kémény. Így nem kevés helyet nyertem egyébként az udvar javára!
5.) Erről csak annyit tudok mondani, hogy nem vagyok ács ezért így sikerült megoldani nagyon bika csavarokkal összeépítve az ácsolatot. Viszon ezt is saját magunk oldottuk meg! Olyan erős, hogy rá merek állni a gyenge 115 kilómmal.
6.)-7.) A kemence alja 80mm duplán vasalt betonlap 3:1 arányba kevert sóder cement keverékéből. A kemence tűztere alá 12cm vastagságú darált üveg került, ennek tetejére 20mm agyagba samot tégla ami a tűztér alja lett.
8.) Az ajtó teljes mértékben saját kezűleg készített ( pár elkapott pillanat készítés
közben a fotókon).
9.) A kemence két boltívből áll amiket kisméretű bontott téglából raktam kötésre. A belső keramikus agyagba a külső normál cementes falazó habarcsba rakva, mivel ezt már nem éri a tűz. A kettő közé amíg el nem fogyott addig szintén darál üveg, aztán tört üveg került szigetelés és hőtartás végett.
10.) Nem használtam semmiféle szövetet csak egyszerűen bevakoltam cementes vakolóanyggal. Sütéskor itt-ott kisebb repedések lesznek rajta ami szépen visszazáródik ahogy hűl ki a kemence.
11.) Valóban nyereg- vagy dongaboltozatos kemencét építettem, ki hogy ismeri .
Minden bontott kisméretű normál téglából van kivéve a sütőtér alját ami samott tégla.
Nekem beváltak ezek az anyagkombinációk, nagyon jól működik.
Kívánom midenkinek, hogy annyi öröme legyen úgy a kemencéje építésében mint később annak mindsűrűbb használatában ahogy nekem.
Ezért is javaslom, hogy amit csak lehet mindenki saját maga készítsen a kemencéjén!!!
Csinos munkadarab :-) elismerésem. És ha nem titok, akkor légyszíves ossz meg velünk néhány technikai részletet is. Hátha akad valami titkos furfang :-) ami mindannyiónk okulására szolgálhat.
Néhány kérdésem is van: - Miért falábon áll a kemence, nem félsz az idő vasfogától? Vagy azok zártszelvények, és csak a színük megtévesztő? - Mi az a másik építmény? Grillező? Esetleg kép arról is? - A kemence közepe-vége felé van a kémény. Hogyan alakítottad ki a kemencetér füstnyílását (esetleg egy fotó belülről)? - Miért nem a hagyományos elölkéményeset válsztottad? - Az ácsolat kicsit furának tűnik... nem igazán látom a képeken, hogy melyik gerenda melyiket tartja. Erről tudnál valamit mondani? - A kemence alja "vékony"-nak tűnik. Betonból készült? Hogyan oldottad az alsó hőszigetelést? Egy fektetett téglányi homok-üveg keverékkel? - Mivel raktad ki a kemence alját? Tégla, samott, lávakő? - Az ajtót Te készítetted, vagy kovácsember, esetleg gyári öntvény? - Mi tartja össze a kemencét? Mivel burkoltad? Hőálló habarcs, vagy homok+agyag keverék? - Használtál a burkoláshoz kenderszövetet vagy üvegszálszövetet repedezés ellen? - A kemence az alakjából ítélve boltíves. Normál tégla, vagy samott az anyaga?
Szisztok! Megtaláltam annak a kantaszekérnek a képét amiről az előbb beszéltem. "vonyó vella" néven szerepet valahol a neten. Az enyémet illetően helyesbítenem kell, nem 8 mm-es, hanem 12 mm-es az "drót", amit hajlítottam annak idején disznek. A napokban 8-as huzallal dolgoztam, az ugrott be. Bocsi. Üdv: Gábor
Láttam hogy az én kantaszekerem képe volt a téma indítója, azóta én találtam hozzá használati "leírásokat". Az a két szár 8 mm-es drótból készült, és a majdani vászonfazekam aljához lesz hajlitgatva. "A kantaszekeret én az edényhez méretezném." megjegyzés helyénvaló. A drót helyett láttam már fotón vaslemez szalagot is, ami kb. 3/4 körré volt formálva, azt tolták az agyagedény aljára, megemelve a kiszélesedő részre szorult, és úgy húzták ki. Én egyelőre csak dísznek hajlítottam meg, ha meglesz az edény akkor alakítom ki a végleges formát. Én is csak tanulgatom a "mesterséget". Üdv: Gábor
Amit én láttam régi kantaszekret annak kb. 20 cm-es kerekei voltak. Szvsz a cserépedény szájánál lévő perem alá vagy a két füléhez kell illeszteni a kantaszekér két szárát. Ha itt emelem meg akkor az edény stabilan függőleges marad és biztosan ki jut egészben a kemencéből. :) A kantaszekeret én az edényhez méretezném.
Köszönöm a választ, de félreértettél. A sütőtér alatti rész tégláinak falazásához szükséges habarcsra gondoltam. A sütőtér tégláinak falazásához természetesen agyag-homok keveréket fogok használni.
Kössz az elismerő szavakat, hát igyekeztünk! A virágok és a többi növény a feleségem munkáját és kitartását dícséri én csak segéderőként működök közre!
Majd készítek képeket a másik oldalról is úgy látszik az egész sütő-főző "komplexum.
Még a nyáron készül a kemence homlokára egy dátum ill. mellé valamilyen dísz amit agyagból szádékozom megcsinálni és kiégettetem.
Hát én sem tudom miként működik a kantaszekér, érdekelne engem is mert okos szerszámnak néz ki.
Folyamatosan olvasom soraitokat csak mostanában nem volt sok időm a gép előtt ülni.
Múlt hétvégén végre sikerült a kemencém elejét bevakolni és fehérre festeni. Korábban pedig befejeztük a felette lévő tetőt, így már nem verheti az eső.
Szia Nanik! Hát igen, talán azért nincs még kantaszekerem, mert én sem vagyok teljesen tisztába a használatával. De ahogy nekem Édesapám mesélte az valahogy sehogysem azonos az általad felrakott képpel. Az elején a száját nyitottabbnak képzelem el amit előre billentve a cserépedény talpánál tolok rá az edényre és hátrabillentve rászorulna az edény hasára, ezzel megemeledik és így tolható-húzható az edény. Tehát ez az én elméletem. "Öreg" kemencések! Tu-Ja, Krakper, Ogregg! Nem tudjátok hogyan kell használni a kantaszekeret?
... nnna, valahogy én is így képzeltem el a cserépedény előmelegítését, a kemencébe való vetés előtt!
Én is szeretnék csináltatni egy kantakocsit. Azt értem hogyan kerül be a kemencébe az edény a kantaszekér segítségével!, de hogyan veszem ki vele az önmagában is súlyos, öntöttvas lábasomat? (Aminek sajnos nincs három kurta lábacskája.)