Keresés

Részletes keresés

Qqberci Creative Commons License 2006.08.23 0 0 7913
Igyál egy söröt...
Előzmény: schlumberger (7912)
schlumberger Creative Commons License 2006.08.23 0 0 7912
Nem kell felizgatni magad, nem egy haverom bátyja mondta, hanem egy ismerősöm, akinek az a dolga hogy üzemeltesse ezeket a technikákat. Tehát valószínű nagyobb rálátása van, mint a legtöbbeknek itt a fórumon a Tetrára.

Teljesen meg vagyok nyugodva :-)))
Előzmény: glbtech (7904)
glbtech Creative Commons License 2006.08.23 0 0 7911

A Tetra és a GSM valóban közel állnak egymáshoz, csak éppen teljesen mások. A Tetránál az időrések száma csak 4, alacsonyabb a csatornasebesség, bele van építve plusz titkosítás lehetősége, stb. stb. Más célt szolgál, nem csak egy "másik sw". A GSM egyébként valószínűleg nem tud sziget üzemet, de a Tetránál is külön üzemmód, más üzemmódra, más csatornákra kell állítani a készüléket is. Részemről tényleg befejeztem, menjünk inkább RH-zni. Már hetek óta ott áll a sarokban a magnetic loop amit építettem, ideje lenne rendes összehasonlító tesztet csinálni a többi szükségantennámmal. :-)

Előzmény: rev251 (7906)
rev251 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 7910
A "kiépül" egy erős szó. a tornyok és konténerek nagyrészt állnak.
(Nincs kültéri TETRA keret, tehát néhány konténert le kell tenni. Néhány állomás is épül, gondolom előrehozták.) a központokat ki kell alakítani, néhány bővítést végre kell hajtani. Meg persze le kell tenni a TETRA berendezéseket. Szerintem ez 5-15 milliárd (10E9) Ft nagyságrendű összeg + a berendezések ára.
Előzmény: a2.6v6 (7909)
a2.6v6 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 7909
Sziasztok!

A tetrához:

"...megéri-e az EDR-hálózat az évi 9,3 milliárd forintos / 9 325 000 000 Ft./ szolgáltatási díját, Meichl Géza arra emlékeztetett, hogy jelenleg a készenléti szerveknek se országos híradórendszere nincsen, se együttműködési rendszer a mentők, tűzoltók és rendőrök között.

Az egységes rendszer költségelemzésekor azt kell megvizsgálni, hogy mennyivel tud többet. Az EDR-rendszerrel gyakorlatilag kiépül egy országos celluláris hálózat, ennek a költségei összevethetők egy GSM-hálózatéval. A licenc 42 ezer felhasználóról szól, ennyi végberendezést kell tudni kezelni. "

Tényleg, megéri? A Pro-M Zrt-nek biztos.
[kovy] Creative Commons License 2006.08.23 0 0 7908

A témához még egy link:
http://index.hu/tech/biztonsag/tetr6282/

rev251 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 7907
Egyébként a GSM elég nagy rendelkezésreállású rendszer.
És állítom, hogy a mai felállásban és kiépítettségben el tudja érni a TETRA tervezett rendelkezésreállását.

0. Energetika (akkus üzem sok órára, ill. aggregátor, ha nagyobb kiesés lenne). Ez ma is így van
1. a "fontos" BTS-ek menjenek független utakon (felhordó-átviteltech). Ez sok helyen már ma is így van.
2. a "gerinc" átvitel tartalékolt vagy tartalékolható legyen (hw-s, ill. konnektálássl be lehessen avatkozni). Ez ma is így van.
3. a berenedezések felügyelete több lábon álljon (állapot-lekérdezés, konnektálás célok). Ez ma is így van. Szvsz egyébként ebben a Westel veri a PGSM, Vodafone Hu cégeket

4. a központ duplikálás jó kérdés, de nem tudom, hogy a TETRA kap ilyet. A 24 órás szakértő felügyelet ilyen téren ma is megvan (nem paszianszozó villanyszerelők!)

5. Rendszeres karbantartás, kb. 400 állomásra. Hibajavítás, évenkénti toronyellenőrzés, festés. Ez a feladat eltűnik a T-mobile-ban, mert amúgy is csinálják. A hibajavításra vidéki üzemeltetők, kb. régiónként.
A T csoport vezetékes ágazata is bír vidéki kollégákkal, de az a cég rugalmatlan. A PGSM Vodafone Bp-ről üzemeltet, ill. talán az AH valamelyik leányával/jogutódával javíttat - akik ezt kiadják alvállakozóknak, mert az AH vidéki adókezelői személyzete fogy, nem kell másik felkiáltással, ill ők egyébként sem mobilak.

Szóval képzeld a költségek rovatba a 400 állomás köztisztviselői ("egyenruhás")karbantartóit, gépkocsi, szerszámok-műszerek, stb. Cserébe a "biztonságért". Ami egyrészt egy hiszti (belépési engedélyek, priorálás, hűha - nevetséges banda, aki csinálja, még ha szükség is van rájuk. Másrészt a távközlés amúgyis félkatonai üzemnek tekinthető - egyébként a vízmű, gázmű, vasút stb-vel együtt - ha jól működik (a felsoroltak nem mind működnek jól...)
Előzmény: glbtech (7899)
rev251 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 7906
A TETRA és a GSM technika elé közel állnak egymáshoz.
Tudtommal mindkettő ugyanazt a kódolási eljárást használja a levegőben (mobil->BTS és vissza)
Mindkettő átviteltechnikája azonos (adott esetben fizikailag is)
A központtechnikára kevesebbet tudok mondani, de valami olyasmi igaz, hogy a felhasználói csoportok képzése c. műsort alkalmazza a TETRA igen struktúráltan (amúgy számítógép-számítógép, ha magát a központot nézzük;persze specializált szgép, nem PC vagy MAC. A kisegítő/monitorozó dolgokat persze PC intézheti)

Ill. az is "csak sw-s" játéknak tűnik, hogy nemcsak user és hálózat van, hanem közöttük még diszpécser is (ha igaz, ez nemcsak emelt hozzáférésű user, hisz erre helység kerül kialakításra)

Nem tudom, hogy a handovereket és a torlódást hogy kezelik a TETRA rsz-ben, felteszem, hasonlóképpen, mint a GSM-ben, csak nem biztosan engedik az országos mozgást (ld. felhasználói csoportok).

Nyilván érdekes játék a mobil átjátszók (ideiglenes BTS-ek) telepítése, a rendszerbeillesztés szempontjából. Ez a GSM-ben extra feladatnak mondható (rendezvény esete), de a GSM-ben is évi 20-30 ilyen esemény van.

A TBS szigetüzeme: régebben gondolkodtam, hogy tud-e ilyet a GSM is (a bázisáll üzeme BSC nélkül) - máig nem tudom, rá lehet-e bírni

A többi "plusz" pedig a mobilkészülék konstrukciójában van (strapabírás)

Úgyhogy nem biztos, hopgy olyan vadat írt XANTI!
Előzmény: glbtech (7899)
glbtech Creative Commons License 2006.08.23 0 0 7905

Ez mondjuk tényleg eléggé nagy hülyeségnek tűnik, de most biztos gyorsan kell valami látszatintézkedés. :-)

Hogy a 112 egy "kalap szar", ezt megint nem tudom honnan veszed, gondolom ez is egy haverom bátyja típusú információ. Én már használtam többször is, és nem tűnt annak. Ha hívtam felvették, intézkedtek vagy oda kapcsoltak ahol intézkedni tudtak. Legutóbb hétfőn hívtam amikor a sarkon valaki kinyitotta és szétbarmolta a jelzőlámpa szekrényét, és ezért nem ment a jelzőlámpa. Érdekes módon kb. 4 csengés után felvették, és kb. 10 másodperc múlva már a forgalomirányítóval tudtam megbeszélni a dolgot. De nem akarok tovább offolni, részemről befejeztem.

Előzmény: schlumberger (7902)
glbtech Creative Commons License 2006.08.23 0 0 7904
Nem kell felizgatni magad, nem egy haverom bátyja mondta, hanem egy ismerősöm, akinek az a dolga hogy üzemeltesse ezeket a technikákat. Tehát valószínű nagyobb rálátása van, mint a legtöbbeknek itt a fórumon a Tetrára.
Előzmény: schlumberger (7901)
TamiBT Creative Commons License 2006.08.23 0 0 7903
- hehe :) majd minden varos csinal maganak egy ilyen szervezetet ezutan? :o
Előzmény: schlumberger (7902)
schlumberger Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7902

A tűzoltók fórumán leltem. Még egy vízfej? 50 milla? A 112 is egy kalap szar eddigi infóim alapján (magam még nem próbáltam).
Mi a szar ez? Tudtok erről valamit?

susugár válasz | megnéz | könyvjelző 2006.06.20 23:35:11 (3077)

Budapesti vészhelyzetek: Jön a VIK

Szeptembertől megkezdi működését a Vészhelyzeti Információs Központ (VIK), melynek célja az európai nemzetközi gyakorlathoz igazodva egy olyan fővárosi integrált segélyhívó szolgálat működtetése, mely a közigazgatási, rendvédelmi és közszolgáltatást nyújtó szervezetek szoros együttműködését, a vészhelyzeti információs szolgáltatás összehangolását és hatákonyabbá tételét segíti elő – mondta el Danielisz Béla, a Városrendészeti Bizottság elnöke a Fővárosi Közterület-felügyelettel közösen tartott tájékoztatón. A fővárosi közgyűlés 50 millió forintot biztosított a projekt megkezdéséhez. A VIK kettős rendeltetésű szervezet lesz: egyrészt a mindennapok biztonságát érintő rendkívüli helyzetek, balesetek megelőzésében és intézésében való részvétel, a veszélyhelyzetekre való felkészülés lesz a feladata. Szükségállapot esetén pedig a Fővárosi Védelmi Bizottság információs, tervezési és irányítási munkáját segíti majd. A központ egy zöld számon érhető majd el, ugyanakkor a rendszer készen áll a 112-es segélyhívó szám regionális átvételére is.

VGO
schlumberger Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7901
Nekem csak annyi infóm van amennyit ma reggel mondott az egyik ismerősöm a HHH-n. Persze az is lehet hogy ő tudja rosszul. :-)

Részemről ennyi, de érdeklődve figyelem hogy mire juttok a "bátyám haverja mondta" típusú információk alapján.

Na most akkor hogy is van ez? Mindkét hozzászólást Te írtad. Bátyád haverja mit mond a hegyen?
Előzmény: glbtech (7900)
glbtech Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7900
Nekem csak annyi infóm van amennyit ma reggel mondott az egyik ismerősöm a HHH-n. Persze az is lehet hogy ő tudja rosszul. :-)
Előzmény: Törölt nick (7895)
glbtech Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7899

A GSM hálózatot felhasználni készenléti hírközlésre ? Na az lenne csak a felelőtlenség. A lehetőség persze megvan, ott a GSM PRO, vagy a PTT szolgáltatás, mindkettő erősen korlátos sok szempontból, és mondjuk ne is beszéljünk arról hogy milyen készülékek vannak hozzá. A GSM PRO-hoz volt az Ericssonnak egy eléggé strapabíró készüléke, de a PTT-hez nincs is épkézláb készülék.

Az hogy mekkora üzlet a Tetra abban nincs vita, de a beruházás is nagy volt, ennyi pénze valószínűleg nem lett volna a BM-nek egyben, így maradt a bérlet. Szerintem is több okból aggályos, hogy egy polgári cég kezeli a hálózatot, de ebben a világban a pénz beszél. A felhasználók túlnyomó részének tetszik a Tetra, ez a lényeg, és ez a rendszer is csak előre fog már fejlődni. Elégedetlenkedők mindig is lesznek.

Egyébként a Tetra egy nyílt szabvány, az én kezemben már volt 3 gyártó készüléke, és láttam negyediket is. ( Motorola, Nokia, Sepura, Simoco ) Persze valószínűleg van még több is. Nem említhető egy lapon mondjuk az EDACS rendszerrel amihez viszont valóban csak 1 gyártó kínált használható készüléket ( Ericsson ), és valóban arany áron volt hozzá minden, vagy pl. ott az MRKB rendszer aminek a kezelőjéhez egy spirálkábel 25.000 HUF volt. De beszélhetnénk a Motorola trönkölt rendszereiről is. Valamerre lépni kellett, és szerintem nem rossz irányba léptek, ha a rendszer kinövi a gyerekbetegségeket akkor már senki nem fogja emlegetni az analóg rendszereket.

Hogy egy katasztrófa esetén hogyan fog viselkedni azt persze remélhetőleg soha nem tudjuk meg, de még a bázisállomás hálózat teljes leállása esetén sem kell a rádiókat eldobni, közel annyira használható marad mint egy Yaesu FTH2010 a csutka antennával. Lesz ehhez is hordozható bázisállomás, repeater, ezek birtokában pedig csak az embereken múlik a a dolog.

Előzmény: Törölt nick (7898)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7898

Ez a Tetra egyébként magánvéleményem szerint az évtized fedőüzlete sok-sok milliárd lenyúlására. De ezt nem részletezem, mert...

Ha a már meglévő mobilrendszerekben eleve benne lévő lehetőségeknek csak a tizedét bekapcsolnák egy szoftveres klikkeléssel, pont ezt tudná. Szinte befektetés nélkül. S akkor nem 2 gyártónak lenne kiszolgáltatva a piac, amiért így bármennyit elkérhetnek.

Ha belegondolok a celluláris technika robbanásszerű fejlődésére, ami persze már rég nem GSM, akkor azokat a szolgáltatásokat a kisujjukból ráznák ki a fejlesztők, amiket most aranynál drágábban monopolizálnak a Tetrások.

De legalább higgyenek benne, akiknek a zsebéből az árát kiveszik.

DJ Szegecs Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7897
Azt nem írtad, hogy mire lenne kötve az infra érzékelő... (lámpát akarsz vele föl-le kapcsolni?)
Előzmény: stainw (7896)
stainw Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7896

Sziasztok !

Biztos off vagyok a topicban, dehát szegény ember vízzel főz: tehát Bp-n lakom a 9.ker ben és vettem egy intelligens infra-t, legalábbis azt hittem.Az Üllői úti boltban markomba nyomtak egy kis zacskót, benne mindennel. Nyák, IC, kapcsolási rajz, és kb 18 db  ellenállás, és egy trenzisztor. SZóval össze kellene rakni. Nem lennék hálátlan. Egy hozzáértőnek szerintem kb 1 óra. Dehát kiért hozzá?

A környék már majdnem biztonságos, majdnem.... Ezzel védeném a lakás előtti folyosót. (relé is van)

Tudom, a legdrágábbat kérem:valakinek az idejét,dehátha....

Törölt nick Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7895
Én sem mondtam azt, hogy a tetra nem jól működik.
De nálunk ok nélkül nagyon elsorvasszák az analóg rádiórendszereket, tőlünk nyugatabbra pedig a mai napig teljes megelégedéssel használják.

A "régi" szinkronokból szerintem több megy még, nem csak a somogyi új technika a négy átjátszójával.
Veszprém (3), Komárom-E(4), Tolna(8), Bács(1), Fejér(6), Pest (5).
Előzmény: glbtech (7884)
ha5cti Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7894

Az FT60-hoz csak 8V, max 9V-os tápot használj, ill. készits!

Előzmény: Törölt nick (7891)
HG4I Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7893
Hívj fel, magad megoldod!
Előzmény: Törölt nick (7891)
HG4I Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7892
Szia főfőfő O vezetőnk!
Megszólalni méltóztattál végre?

Nem a listákkal van baj, hanem az átjátszók betegeskednek mostanában :)))
Előzmény: Törölt nick (7888)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7891
Még egy kérdés. Az FT-60-hoz szeretnék tápegységet, az RT-ben meg is jelent egy, de kissé bonyolultnak tartom. Esetleg valaki tud valaki egy linket erre vonatkozólag?
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7890
Huhh, Köszönöm! :)
Előzmény: gg630504 (7887)
HG4I Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7889

A vihar alatt a rendszeren nem volt összeomlás vagy hasonló, működött végig. 

Ezt örömmel hallom.

Meg Xanti beírását is (kezelési készség!).

Én nem a technológia ellenében állok, sőt!

Sok új lehetőségwet ad a felhasználóknak, stb.

Avval vitatkozom, ami a létesítés eredeti célja: készenléti, vészhelyzeti hírrendszer - erre alkalmatlan. Mint azt bizonyítja a mexicói példa (néhány földrengés után leszerelték, a Heathrow - technológiát váltottak, stb., stb.)

Úgyhogy közöttünk nem feszül ellentét.

Csak tisztázni kell, mi mire való.

A továbbiakban valószínűleg félre értettél.

A rádióamatőrök vészhwelyzeti hírközlésbe történő bevonása sem oldja meg a feladatot. Egyáltalán nem. Arra a néhány órára-10 órára kisegítő, szükség hírközlést tudnak biztosítani, amíg az állami (mondjuk inkább így: hivatalos, mert nálunk már ez is magán!) katasztrófa híradás "feláll".

Ne legyenek illúzióink! A mai hír igény más, mint 20-30-40 évvel ezelőtt. Ma már akár 3D-s digit térképek is szükségesek egy-egy katasztrófa következményeinek felszámolása során. (Csak a csatorna-kapacitás igényeinek megvilágítása érdekében mondom.) Néhány zajos RH csatorna ezt bizony nem tudja pótolni.... de még mindíg jobb, mint a semmi....

Egyébként tényleg bele sem merek gondolni.... (tudom, ebben is egyet értünk).

üdv.

Előzmény: glbtech (7881)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7888
Ahoj! Van valakinek egy friss listája az átjátszókról? Elég egy link is, nekem nem sikerült olyat találni, ami naprakész.
gg630504 Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7887
Előzmény: Törölt nick (7886)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7886
Időközben Google-ban megtaláltam, a qsl.net szerint létezik ez a hívójel és a klub is:http://www.qsl.net/hg5acx/KLUB.HTM
Előzmény: Törölt nick (7885)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7885
Üdv!

Szeretném megkérdezni, hogy van-e itt valaki, aki annó Szolnokon az MHSZ Tisza Rádióklubban (ha jól emlékszem) amatőrködött az 1984-88 közötti időszakban, a klubállomás hívójele HA7KLC volt (vagy van még?), és Bakos József "elvtárs" volt akkoriban a klubtitkár.
Jómagam ott tettem ötödikes koromban távírász vizsgát, majd mint úttörő :), tagja lettem a rádióklubnak. Adóengedélyt sajnos akkoriban nem sikerült szereznem (URH A tervben volt), majd elkerültem Szolnokról.
Egy ismerősről tudok: HG8LVB Tibor, aki szintén ott kezdte a rádióamatőr pályafutását.
Szeretném megtalálni a régi rádiós barátokat, mivel egy kedves és szép időszak volt az életemben, ezért ha valaki a régiek közül itt is fórumozik, kérem dobjon egy mailt (publikus).

Köszönöm:
Valastyán "Vales" Attila
glbtech Creative Commons License 2006.08.22 0 0 7884
Rendben, visszavonom hogy nem lehet jó egy szinkron rendszer, bár amikor én használtam akkor azért lehetett tapasztalni némi lebegést-habogást. Mindenesetre most beszéltem egy ismerősömmel aki közel van a tűzhöz, és ő is azt mondta hogy jól működik, igaz hogy már csak egyetlen XA megy szinkron rendszerben, és az is csak 4 átjátszóval. Mindenesetre ettől még a Tetra is jó működik. :-)
Előzmény: Törölt nick (7883)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!