Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
ma egyelőre csak félig engedtem, de majd megy tovább aztán vegyszer fólia és napokig ki se nyit:D aztán jövőhétvégéig meglátjuk mi alakul:) remélem fürödhető lesz, bár nekem a 15 fok is az:d
Mondjuk én is be vagyok sózva, van egy nagyotmondó haver, azt állítja más években április elején már állt a medence amikor ilyen meleg volt. Állítólag teleengedte és lefóliázva 3 nap alatt fürdésre alkalmas meleg volt a víz, először hideg de meg lehet szokni.
Szia! Vegyszer nélkül ~4 nap múlva csúszós lesz a medi alja és oldala. Szóval hetente teljes takarítás az nagyon nagy meló lenne. Nekem is 3 éves a kis örökös ( most varrták a fejét össze), mi klórmentes vegyszert használunk. Csak a beruházás volt kellemetlen egy kicsit, de még a negyede sem fogyott el. Ilyen vegyszereket alkalmaznak a babaúszáson is ( jobb helyeken). Már tavaly annyira belejöttem, hogy egy hónapig sem kellett vizet cserélni, csak forgatni a vizet. Ez nálam nagyon bejött. Kb egy tizes volt az egész, és semmi baj nem történt, ha belekortyolt vagy nyelt belőle. Ja a szemet sem pirosítja. Üdv
A vegyszerezésről annyit hogy ma engedtem egy vödörbe vizet a kerticsapon , tujákat locsolni, a 3 éves fiam simán beleivott mire odaugrottam, előtte a koszos újjacskáját mártotta a vízbe és szájába is kapta abban a pillanatban. Na így vegyszerezhetem én a medim vizét.Különben is kb. 10 féle vegyszer volt a praktikerben ( ott a legnagyobb a vegyszerválaszték) ha mindenből vettem volna többe kerülne mint a medence , vagy a vízcsere. Van egy algaölő és kész.
Medi +takaró az M3-as Metrónál, tegnap még 9db volt, tartalékszűrőbetét az Óceánban 900, a praktikerben 1300, alátétfólia szintén Óceán 2300, ott is van de csak 3,06cm Bestway 13 + a takarófólia 1500-2000Ft Talán valamelyik Auchan (óceán)hogy ne autókázz annyit.
Nagyon-nagyon rendes vagy köszike!Bárcsak már ott tartanánk hogy csinálni kelljen. Kérdezném hogy a lyukak mitől keletkeztek ?Mert nálunk is gyerekek vannak:-)) Sikerült befoltozni v. mit csináltatok vele?
Még 1 kérdésem is volna, az osan-os ujságban van 890-ért teszter, arról van e véleménye valakinek ? Előre is köszi, holnap vennék azt is ha jó lenne, mert a csíkok nekem tavaly mindig ugyanazt mutatták.
Sziasztok,láttam a madaras teszkóban olyan lábmosót amit a létra lábára lehet rápattintani. Tavaly keresett valaki úgy emlékszem a héten akciós 1700 körül van az ára.
Nagyon jól működik, mi maximálisan meg vagyunk vele elégedve. ( a feleségem szerint lehetne egy kicsit melegebb a víz, ezért gondolkodom most a szoláron. Pontosabban már nem is gondolkodom, mert holnap megrendelem. ) Hogy mit csinálnék másképp? Ha lenne 2-3 Millióm erre, akkor sokmindent, de annyi pénzből amennyink volt, semmit. :) A medivel semmi probléma, egy-két lyuktól eltekintve. Igaz ezek elkerülhetőek lettek volna, csakhát a gyereksereg...... Ha most csinálnám, akkor esetleg a medi körül lévő kövek helyett raknék térkövet, de ez sem biztos. Éppen a tegnapi nap festettem le kompresszorral a kerítést. 5 l festék ment rá, és most biztos bírja 2 évig. Ma pedig lekentem a köveket lenolajjal, ami egyfajta mély színt ad neki ( olyan vizes hatású lesz ) holnap pedig átlakkozom csónaklakkal, hogy tartós legyen. Ez is kibír 1 évet. ( a térkővel ettől megkímélném magam ) Ha meglesz a szolár bekötöm, és feltöltöm vízzel, utánna meg várom a jóidőt...... Ha van kérdésed:70-4582344
Ma vettem 3,66 os medit +szűrő+takaró +alátét fólia+algaölő+2 pótszűrő 22E Ft. Sztem elég jó ár, alig várom hogy felállíthassam , persze az idő is tartósan meleg legyen hozzá.
De jó hogy itt vagy!Láttam a tavalyi képeidet és visszaolvastam a hozzászólásaidat. Nagyon tetszik a medencéd és a környéke.Gratula hozzá! Szeretném megkérdezni hogy mennyire műkszik jól ?A süllyesztéssel nincs semmi gond?Meg összességében van amit másképpen csinálnál?Mert mi is ilyenben gondolkodunk,(pont ilyet álmodtam meg mielőtt rátaláltam a képeidre:-) )de kicsit félek mert olvasom hogy sok lehet a probléma.
Sziasztok!Még egy kis segítséget szeretnénk kérni. Mennyi víz után érdemes berakni a felső peremet, hogy ne legyen gyűrött az oldalfal? Nem zsaluzunk, hanem a földet töltjük mellé vissza(nem lesz burkolva körülötte).Mikor kezdhetjük?Úgy olvastam folyamatosan kell tömöríteni.Vagy akkor is jó, ha már feltöltődött az egész?Köszi
Csomópontok, és a láb alá betonkocka, ha nem akarod az egész placcot betonozni. Alá mindenképpen tegyél fekete mezőgazdasági fóliát, nehogy a medencébe keljen gyomot irtanod. Előfordult már.
Milyen ötletetek van a csővázas medence felállításához? Van 12 db lába. De szerintem az nem az igazi, ha csupán a földre állítjuk, mert szerintem az besüllyedhet a talajba. Vagy tévedek? Betonozás kizárva. Várom a jó ötleteket illetve tapasztalatokat! Köszi!
Tavaly felhívtam a figyelmét minden medencetársnak, de most megint megteszem, hogy aki a szivattyúra a gégecsövet ABA bilinccsel szorítja rá, nagyon figyeljen, mert a bilincs a csavarmenetet tartalmazó fém tömbje megnyomja a csőcsonkot, és ha az újbóli felrakásnál nem oda kerül vissza bilincs, akkor mellette szivárog a víz, hiába van meghúzva!
Igen, egész szezonban ment. A homokot nem kell cserélni, legalábbis nem fogom, DE az újbóli beüzemeléskor én átmosom egy lavórban/vödörben. Nem biztos, hogy kell, csak én ilyen típus vagyok. A szűrőnek egyébként van visszamosó funkciója, az ürítő nyíláson a homokban összegyűlt piszkot kimossa, elvileg (?) utána megint tiszta lesz a homok. Be kell-e fedni? Hát, mint elektromos ember, én erősen javallom még akkor is, ha esetleg a gyártó szerint nem kell, de nekem amúgy is van aknám rajta "födő".
Köszi. Én is ezt a tipust nézegetem. Úgy nézem a kínálatot, hogy ez a legolcsóbb, de ha még be is vált, az megint csak mellette szól. Jól értem, hogy neked egész szezonban ment? Mi helyzet a homokkal? Azt kell benne cserélni, vagy valahogy tisztítani? A homokszűrőt valamivel be kell fedni, vagy lehet úgy szabadon, ahogy eddig a kis műanyag papírfilteres volt?
Amin a talicska áll, az a gyeprács, az megy ki legközelebb. Mert régen itt nem féltető állt, hanem olyan pergola szerű, de amint átépítettem, kiment a fű, és most csak homok van ott. Tehát a járdához hasonló placc lesz mindenhol.
Tulajdoniképpen igen. A wetronál a shott márkájú szivattyút veheted meg, nekem is az van. Nyár elején beüzemeltem, a nyár végén kikapcsoltam és ennyi. Egyet ne felejts el: ha nincs rajta gyárilag előszűrő, azt mindenképp vedd meg. Én már egyszer szedtem ki a szivattyú lapátjai közül a rátekeredett hajszálakat.
Légyszíves mérd meg, hogy milyen távol vannak egymástól a támasztólábak az oldalán, mert ásnánk a gödröt, és tudni szeretnénk, hol csináljuk szélesebbre! Előre is köszi a segítséget.
Én is löknék pár fotót, ha nem lennék ilyen lusta csinálni.Pedig egész nap kint voltam a kertben(gulyás....) és gyönyörködtem a csillogó vízben. A homokszűrő dolgozik, mint az állat: a párom meg is jegyezte: ez jobban szív, mint tavaly.Szval, majd ha lesz kép és is tezsek.
Találtam egy képet, amin valamennyire látszik, hogy a mi medencénknél hova került az a lemez. Persze nem biztos, hogy nálatok is oda való, de azért hátha segít.
Üdv minden medencésnek ! Tapasztalt medencésektől szertnék véleményt!
Az idén vettünk egy egy csővázas poliészter medencét a metroban, miután a tavalyi puhafalú szélét a macskák kb 300 helyen lyukasztották ki. Ez egy 5,4x 1,07 -es. És ehhez van gyárilag egy papírszűrős vízforgató. Mivel a tavalyi 4,5x 1,2 -es volt, ami köbméterben hasonló, annál mást se csináltam egész nyáron, mint cserélgettem a filtert, ja és persze napi 24 órát ment. Szerintetek egy 4m3/h homokszűrőt ha vennék hozzá, azzal segítenék a dolgon?39900-ért láttam a Wetro oldalán. Az jó? Szűrés szempontjábol az jobb? És esetleg azt nem kellene akkor folyamatosan használni? Egyébként, meg ha megvennénk egy homokszűrőt, akkor az csak annyi, hogy a másik helyett ugyanúgy bekötjük? Semmi faxni? Köszi a segítségeket előre is.
Köszi a válasz Baal! és elnézést, hogy íly későn írok. Nagyon tetszik az ötleted, de olyan kérdésem lenne, hogy az oldalán lévő lyukakkal mit csináltál, és hova tetted a szűrőt, vagy csak annyira süllyesztetted be, hogy az oldalán lévő lyukakon keresztül forgatod a vizet továbbra is?
Nekem ez nagyon tetszik, tudnél róla fényképet küldeni? A promnak is látnia kell sajna, mire áldozunk, egyedül nem dönthetek, de talán egy jó fotó meggyőzné!
Sziasztok!Sajna azóta sem találtunk leírást a riviéra medencénkhez, így a férjem magától próbál rájönni az összeszerelésre, de van aminek nem tudjuk a funkcióját.Tudna vki segíteni?esetleg skype?msn? Kérdéseink: Így kell összeszerelni a lábakat? Ez a hullámlemez hova való?
Nagyon sürgős lenne, mert holnap reggel jön a segítség összeszerelni.Köszi!!!!
Ma egy ilyen nap volt :o) Én is leszedtem a sátrat a medencéről, és letakartam egy "tavaszi" takaróval :o) A víz nálam is tiszta csak az alján van szemét meg elhalt gilszta :o( Holnap egyszer kiporszívózom. Jöhet a meleg ...
Tuti, hogy még idén tavasszal meg fogunk fagyni!!!
De nagyon kellett, hogy induljon a rendszer, mert beszagoltam a nylon alá és nem tetszett a szag, sem a víz állaga.Bontás után már nem volt annyira vészes, főleg, hogy a téliesítő dobozát megtaláltam és így legalább tudom mitől volt opálos és miért habzik.(meg már marha kíváncsi voltam, hogy hogy bírta a víz). Kíváűncsi vagyok, meddig habzik majd még.....ha marad ilyen csere lesz.
Meglepően tiszta a vize, csak egy az a trutyi van benne, amit a kutyák belehordtak. Kicsit még opálos-habzó a téliesítő folyadéktól, de már most látni hogy tisztul. Zumm, jöhet a nyár....
Zsaluköves medence építése miatt "felszabadult" a régi fémfalas fóliás Cranpool Atlantis tipusu 4,5m átmérőjű, 1,2m mély (kb. 17,5m3) medencénk. Mi 170.000 Ft-ért vettük akcióban az OBI-ban pár éve. A tartozékai ezek voltak: kétágú létra,papírbetétes szűrő-forgató berendezés, medencébe lógatható fölöző. Pluszban vettem hozzá még 1 téli takaróponyvát is (kb. 10e Ft). Szerintetek mennyiért lehetne még ezt eladni esetleg? Ez a fajta medence elég masszív, külső merevítéssel (szemben az olcsóbb 0,8m mély medencékkel), lehet süllyeszteni is, nem fújja el az első szél.
Pár kép a szétszerelés előtti állapotról:
A fólián látszik a vízkőnek a helye. Feltöltve nem vészes.
A merevítés az alsó sínhez és a felső körperemhez is rögzítve van.
Ha érdekel valakit küldjön emilt a pan pont tau pont ba kukac gmail pont com-ra
Ja, 4 * 45 percet megy. Tehát 3 órát,a shott asszem 4m3/h teljesítményű, vagyis 3*4 = 12 m3, vagyis a 6m3-ös medim így éppen kétszer van teljesen megforgatva. Kivéve a akárhány naponkénti porszívózást. Az pluszban van.
3 gyerekem van, meg amikor az a.... sógor idehozza a sajátját is, és akkor még hol vagyok én... 60m3-s a medencém. Tavaly csak a medence befejezésére jutott erőm, és éppen MA fejeztem be a járdát a féltetőtől a medencéig, eddig fű meg sár meg meg minden volt körülötte.
Amúgy valahol azt olvastam, hogy naponta KÉTSZER illik átforgatni...
de miért is forgatod át napi 4x a medence vizét? Én max 2 naponta de van hogy hetente 1 x (rosszabb időben) tisztítom a vizet a szűrővel. Persze nem mindegy mekkora medencéről beszélünk és azt milyen terhelés éri.
na és ez a megoldás ? ha okosan kihasználjuk a homokszűrő keverőszelepét, akkor egy ilyen megoldással nem kellene állandóan kinyitnod elzárnod csapot. Nem tudod megoldani kompromisszummal ha még egy kört beiktatsz. Persze elektromosan vezérelt szelepekkel minden megoldható :o))))
Igen, az ürítés funkció. Csak akkor éppen a automatizálás kényelme van oda. ugyanis - én legalábbis - nap közben 4* forgatom át a medi vizét. reggel, késő délelőtt, kora délután és este. Vagyis ha ezt a megoldást választom, akkor napi 4 alkalom meg ahányszor a szoláron át akarom keringetni a vizet legyen 3 alkalom, minden szűrés között, vagyis 7 alkalommal kell odafáradnom a hóbelevanchoz kapcsolgatni.
Én a tavalyi beszerzés (szívókörre raktam a porszívót, és vagy váltó csap, vagy "t" osztó meg két darab golyóscsap) után úgy gondolom, hogy inkább az ár az, ami visszatartó erő. Ugyanis én itt helyben simán kaptam - volna, ha az ára miatt inkább a "t" osztósat nem választottam volna... persze lehet hogy csak cseresznye volt az egész.
Köszi a segítséget-képet!Ötlet ha visszanézed a hozzászólásaimat találsz egy képet.Nekem a körbebetonos-térköves tetszik.Igaz én ha lesz ilyen medencém teljesen be szeretném süllyeszteni.Visszaolvastam a "gubancotokat"!Hát nem irigyellek.Pont ettől félünk mi is,ezért nem merünk belevágni egyenlőre.Pedig vágyunk rá.Mennyire lehet benne uszikálni?És a régi medencétek mennyi évet bírt?
Bocsi, ha megtévesztő voltam, nálunk mindig vita az elé/mögé kérdés (jellemzően mindketten kétbalkezesek vagyunk e téren), így gondoltam mindenki kiválassza a magának tetszőt!!! Mi túl tudunk melegedni (illetve minden melegvíz kevés, de sajna jobban algásodik) így kénytelenek vagyunk berakni a csapokat. De kb. olyan elven működik, ahogy leírtad!!
De ha nem nyomja át, akkor a homokszűrő váltókapcsolóján van olyan állás hogy a víz nem megy át a homokon. Ebben az állásban kell a szoláron átnyomni a vizet. Igaz így elég manuális a dolog, de ebben az állásban kell lenni mindig, csak szűréskor átváltani szűrés állásba.
Én csak egy 5m-es betongödröt készítettem. Nem 4,57m-es medencét akartam bele tenni hanem egy 5m-es acélpalásttal rendelkezőt. Csak az utobbi várat magára mert 5x drágább.
Nemtom. De a linken ott a fellelhető hely. És igen, a keresztmetszet ami gázosnak tűnik... Azért egy valamin el kell gondolkodni, ha olyan sebességgel folyik át a víz, ahogy a homokszűrőből távozik a tisztított víz, nem fog kellően felmelegedni, vagy nagy felület kell, de az meg... Mivel nincs MÉG ilyenem, én azt tudom csak elképzelni a maszek szolárral kapcsolatban, hogy amikor a szolárban állásában felmelegedett víz a medencébe folyik, akkor megáll addig a szolár, amíg a benne lévő víz fel nem melegedik. Vagy gyári. De az biztos, hogy a képen levő szolár a látható csatlakozó mérettel, biztosan folyamatosan meleg vizet szolgáltat. Csak keveset...
Amúgy én 42 ezerért láttam a neten, akkor inkább már 44 -ért a kicsit komolyabbat választanám. Álmodik a nyomor :o) Egyelőre marad a szolár buborékfólia.
De a 100 méter LPE 25 cső feltekeréséről még nem tettem le, az szerintem ezeknél a szolároknál is jobb, de mindenképp ár/érték arányban kellemesebb megoldásnak tűnik.
Ezt a szolár szőnyeget csak a kis papírszűrős szivattyúkhoz ajánlják, ezért is van ilyen vékonyka csatlakozó slag rajta. Valami hasonló anyagból van mint a puha falú medence, és mint egy tömlő olyan aminek sok kis járata van. Olyan mint a mostanában divatos színes "gumimatracok" kialakítása. Ja és valószínű made in PRC.
egyenlőre nincs, talán most tavasszal pótoljuk ezt a hiányosságot, kicsit babrálós utólag....(szóval érdemes építéskor erre is gondolni) takarás: ha a szezonbelire gondolsz akkor 1 kék levegőbuborékos fóliával van megoldva.
Szerintem a rajz szerinti megoldás is elegendő, mivel a víz mindig a kisebb ellenállás felé áramlik, így ha a csapot elzárva tartjuk akkor a szoláron keresztül fog menni, ha pedig nyitva tartjuk, akkor a kisebb ellenállás az átkötő csövön keresztül fog áramlani.
"Ezért is kell a szolár elé/mögé egy csapot tenni, hogy ki lehessen iktatni!!!"
Ezt nem értem. A mögöttivel szerintem nem mész semmire ha elzárod csak leégeted a szivattyút. Én a bemenethez raknék egy T elemet két csappal, és a T elemet a kimenővel (oda is kell T elem csap nélkül) kötném össze. Így ha elzárom a bemenetet és kinyitom T átkötőt rögtön a beköpőbe menne a víz.
Azért írtam feltételes módban mert nekem a szivattyú gond nélkül szoláron keresztül is mozgatja még az önjáró tisztítót is,így nem volt rá szükségem. Mivel elég nagy (50M3) szolártakaró hiányában :-(( nem kell tartanom hogy túlmelegítem a vizet, így fixen van mindig a szolár.
Azt nem tudom, hogy mennyibe kerülne az ára, de azt tudom, hogy az épített fóliás medikbe nem az a vékony fólia kerül. A szomszédoméknak ilyen típusú van, a fólia pedig benne kb olyan vastag, mint egy "habszivacsos" linóleum (bocs, nem tudom, hogy hívják ezt pontosan!) Tehát azt a fóliát macskosz (házi, vagy betelepülő) nem fogja tudni kilukasztani oly könnyen!!!
Ez kinek a szolárja lehet???? Saját barkácsmunka lehet, az biztos!!!A mienken ha jól emlékszem 32-38-as (5/4-es, 6/4-es) ki-be folyó cső, könyök van!!! És még az is olyan szinten lefolytja a szkimmert, hogy csak na!!!! Ezért is kell a szolár elé/mögé egy csapot tenni, hogy ki lehessen iktatni!!!
Nonamona és Kincs 0420 szépen kialakítottátok a meditek környezetét. Makarska a tavalyi szezonkezdeti problémák után ügyesen helyrehoztátok a medencét. Igazán szép mind a három.
Köszi. én most láttam a Metroban Intex easy set 3,66*76 +szűrő+kifeszíthető takaró 17 rugóért.
Valahol olvastam hogy a Bestway jobb mint az intex?? Vagy mindegy 1-2 nyár után kuka ha a gyerekek ki nem lyukaszják vagy a szomszéd macska bele nem akasztja a körmét.
Én azt olyan 4500 körül olvastam. De hangsúlyozom: nekem kicsit olcsóbban mérték. De láttam üvegmozaikot 15000-ért is valahol. Csak a mozaik! Nincs felrakva, nincs fugázva, nincs szigetelés a betonon, semmi.
tavalyi áron (igaz a kivitelező haver olcsón hozta) Mapeivel szigetelve, és alkudott árú medencecsempével de nem Kerapoxyval, 9-10 ezer / nm. Kábé. Főváros környékén lehet, hogy másak az árak, de abban biztos vagyok, hogy nem jelentősen.
A tanácsotokat kérném: immár 3 éve van egy 9*4,6-as ovál medencém. Több ok miatt elég spécire kellett alakítanom: a föld szine alá építettem egy zsalutéglás,duplán vasalt szerkezetet-gyakorlatilag egy szerkezetkész medencét (hagyományos betonnal) és abba telepítettem egy fémfalu-fóliás mobil medencetestet. Hiába fedtem, a fólia több helyen megsérült és megelégelvén a dolgot azon gondolkodom hogy kiszedem a medencetestet és végleges burkolást csináltatok rá. A kérdésem: hogy jönne ki szerintetek ki m2-e egy normál mozaiknak, vagy festésnek? Miként kell előkészíteni a felületet? Ismertek-e szakit aki befejezi a szerkezetet? (A fóliástól idegenkedem,félek a kiváncsi macskák úgyanilyen kárt okoznának.) (Macska kilövése kerülendő - lehet, hogy az enyém.)
Nagy medencénk van és nincs leszigetelve kívülről,és nyáron állandó a 25-28 fokos víz van.Estére kb. 1-2 fokokat szokott hűlni, ami annyira nem vészes.
ez mekkora medence ? a kitrmelt földön kívűl milyen anyagi költséggel kell számolni mire kész az alap teknő? gondolok itt alap,zsalukő, vasak, munkadíj......
Számít a vízmennyiség ( medence méret: ha kevés hamar lehűl, de hamar melegszik is), időjárás ( hány napig rossz az idő).
Nálunk nem sok a víz, a gyerek miatt, és nincs is szigetelve.
Egy beton medence sem hűl le nagyon ( tartja egy ideig a hőt), de ez is a jó időn múlik. Passz, hogy ha újra építeném, leszigetelném-e ( szerintem nem).
Nagyon nem mindegy, hogy nyár közepén 25 fokos, vagy éppen 28 fokos vízbe kell beereszkedni a sörök után....saját tapasztalat, hogy már két fok is marha sokat számít.
Úgy számold, ha benn van minden szerkezet, akkor még valahogy le tudj jutni valahogy, mert pl. a homokszűrő víztelenítője is alul van, ha nem engeded le a vizet belőle, nehéz kiemelni.
Olvastam már a fórumot építés előtt is, így emlékeztem az aknás tanácsra. Sikerült egy 1,5mx1,5m-es aknát fabrikálni 0,8x0,8-as aknafedővel, így nem gond a munka odalent.
A hőszigetelésen még nagyon gondolkodom, nem vagyok benne biztos, hogy annyit számítana.
A gödör a legkisebb Bobcat termelte ki. Szerencsére a mögöttünk lévő telek nincs beépítve, így egy 3 méteres kerítésdarabot megbontva simán be tudott jönni, és minimális kárral megúsztuk a dolgot. A kitermelés maga nem volt drága 35.000 Ft (ha jól emlékszem 5h x7.000 Ft) , de a kitermelt 48m3 föld (pedig 5-6 m3 fekete földet meg is tartottam) elszállítása további 77.000 Ft volt. A kitermelt földnél simán számolhatsz a gödör számított köbméter legalább másfélszeresével (vagy még többel). Az aljzatbeton úgy nézett ki nálunk, hogy 10cm sóderágy ledöngölve, utána 5 cm szerelő beton (nincs benne vas), utána 15 cm szerelt beton (dupla vashálóval), és erre a zsalukő. A zsalukő függőlegesen és vízszintesen is vasalva, a tetején koszorúval. A zsalukőval simán a betonra ment rá, nem kellett külön alap neki. Nálunk elég kötött a talaj, ha máshol nem ilyen, akkor lehet, hogy érdemes konzultálni szakemberrel előtte.
Amint látom nagyon belemerültetek a munkába. Nálunk is így kerítés közelébe kerülne a medence mert helyszűkében vagyunk. Ezt a gödröt milyen gép és mennyiért termelte ki ? Az aljzatbetont bevasaltátok? A zsalukövet függőlegesen és vízszintesen is bevasaltátok? A zsalukőfal a betonra lett rárakva vagy külön alapot csináltatok neki?Ha igen, akkor milyen mély alapot kell csinálni?
Igen le lehetne jobban is vágni a fólit, ami vissza van hajtva. Ezt szeretném eltültetni. Talán körberakjuk téglával, aztán követ ragasztunk arra is!!??
Hőszigetelés mindenképp. Másrészt még egy tanács, ha még ott tartasz: a szivattyúaknát NAGYON körültekintően méretezd, én most ott tartok, hogy éppen elférek benne, de ha valamit szerelni kell az alján - hát az egy hatalmas szopacs. Úgy oldottam meg, hogy az egész homokszűrős szivattyús hóbelevancot egy szerelőlapra építettem rá, és két lánc/kötél segítségével a flexi csövek oldása után kiemelhetem az egészet egyszerre cakk-pakk, csak éppen közben a heréim beleesnek az aknába. És mindezt azért, mert én olyan filigrán aknában gondolkodtam.
Ja, most már értem a heti és a napi közötti különbséget. Elég oda egy napi is.
Amúgy elnézlek benneteket, már szinte egy ötcsillagos szállodának nincs olyan medije , mint ami neketek otthon van:) Mit akartok még építeni hozzá?? Pihenjetek, és élvezzétek már a nyarat:)
Én még nem tudom, hogy megbántam-e, merthogy csak a betonteknő van kész, a fóliázás nem. Elvileg még akár tehetnék is rá, ha nagyon szeretnék. Miért bántad meg, miért van akkora jelentősége?
Azért kell nekem ilyenben (is) gondolkodnom, mert a medencém mellett van egy garázsom, és annak a teteje ideális lenne a szolár elhelyezésére (tájoltság). A távolság a medence sarkától 2-2,5 méter, a legalsó cserép is olyan 2,5 méter magas, vagyis a szolár legmagasabb pontja is annyival magasabban lenne a 2,5 méternél, amennyi a szolár magassága. És hát a sokszor linkelt homokszűrős vízforgató motorja nem biztos, hogy elég teljesítményű. Más elhelyezési lehetőségem nagyon nincs, illetve van egy elvileg még jobb. csak attól félek egy kicsit, mert a medencém két végére én építettem egy-egy beton oszlopot, ami (majd) a PC tetőt tartaná, elvileg egy zártszelvénnyel összekötve a kettő oszlopot, rátehetném a szolárt is. Csak félek a széltől, olyan elképesztő vastraverzet meg igazán akaródzok feltenni a medence főlé. Nem beszélve arról, hogy a PC tetőt én nem csúszósra/eltolhatósra szeretném, hanem szelvényenként felnyílóra, és akkor az vagy útban lenne, vagy leárnyékolná a szolárt.
Még 1 dolog eszembe jutott. A komolyabb medencéknek (PVC, csempés vagy fóliás beton) mindig van padlóösszefolyója is. A felállítható medencéknek viszont alapból általában nincsen, így elég macerás a medence leeresztése (főleg az utolsó 5-10 cm). Szvsz lehet medenceboltban kapni külön padlóösszefolyót, amit be lehetne építeni a beton alapba, és egy D50-es csővel kivezetni oldalra (ha nincs külön aknád a medence mellett). Ezzel nagyon megkönnyítenéd a leeresztést, és a szűrés is nagyobb hatásfokú, ha nem csak felülről szívod a vizet, hanem alulról is.
Én nem sokat hagytam körülötte, de az enyém nem mobil lesz, hanem zsaluköves, fóliás. A gépészet nagy része az aljzatbetonban megy, így nem kell hozzáférni. Ha te mobil medencét szeretnél besüllyeszteni, akkor nézd meg előtte az összeszerelési útmutatót, és gondold át, hogy mennyire kell majd hozzáférni az oldalához. Rakok 2 képet az enyémről menet közben:
Látszik, hogy a távolabbi végén hagytam nagyob lyukat az aknának, a közelebbi végén meg a lépcsőnek (ez a lejáró amúgy is kell a földgépesnek). Ha nagyon nagy alapot csinálsz (mondjuk körben 70 cm-el nagyobbat), akkor az aljzatbetonnak (+sódernek alatta) is kell külön zsalut csinálni. Nálam olyan 15-20c,-el volt csak szélesebb körben, így a föld volt a zsalu.
Volt már, hogy vettem vegyszert is, de nem sokat ért. A nagynyomású elég jól lehozza a koszt, és a vízkövet is, de nagyon-nagyon óvatosan kell vele dolgozni, mert közelről nyomatva a vízsugár kiszakíthatja a fóliát.
Hát azért szeretném besüllyeszteni (kb. 70cm re) , mert akkor jobban lehetne a kertre látni, meg így magas is és a bele illetve kimászkálás is problémás. No akkor tudtok tanácsot adni? mennyire kell körbe ásni, elég a30 vagy a 70cm.
Mivel itt agresszív víz kering, csak saválló anyag, vagy műanyag jöhet szóba.
De ez amit akarsz nekem túl bonyolultnak tűnik.
Nekem 6*0,5 panelom van (igaz két szivattyú párhuzamosan kötve) de szépen dolgoznak.
A víz melegedése nálam meg alapkövetelmény, úgyhogy nem is gondolkodtam el, hogyan vegyek vissza a teljesítményből.
Illetve füllentek, mert én ha tényleg pokol van, akkor egyszerűen letakarom a szolárpanelt hővisszaverő anyaggal, és nem fűt annyira (ezidáig egyszer volt rá szükség).
Van ötleted a hőcserélőre esetleg? Mert a szivattyúm szerintem nem nyomná át a szoláron is a vizet, főleg hogy kicsit messzebb tudnám rakni a medencétől. Meg hát... vagy kézzel zárom-nyitom a szelepet a külső és a víz hőmérsékletének függvényében, ami uncsi, vagy mágnesszelep, de az meg bazi drága. Akkor inkább hőcserélő... Mert én maszek kollektort szeretnék PC alá fekete radiátorból.
nekem a sima 800 forintos pöckös van, és teljesen jó. A digitális semmivel sem jobb, a heti meg - minek? Azt TALÁN el tudom képzelni, hogy hétvégén többet használod, többször forgat, hét közben meg ritkábban (ha van így értelme egyáltalán), de őszintén szólva én nem látok semmit, ami 800 forintnál többet érne.
A napi (ilyet csak mechanikusban lattam) 15 percenkent egy pocokkel allithato. Termeszetesen minden nap csinalja (de vigyazz, eleg gagyik, mert a halozatrol vett arammal szamoljak az idot, ha aramszunet van akkor megallnak, es egyebkent is egy ket ev utan nalunk mar ezek a mechanikusok - egyelore belterirol beszelek - osszevissza jartak). A heti az ugyanez, csak a tarcsan nem 0-24 ora van 24x4 osztasban, hanem 2 ora egy pocok, es 7x12 pocok van. A digitalis az heti, es altalaban tud legalabb 12 idopart, sot altalaban ugy, hogy megmondhatod, hogy az adott idopar mely napokon menjen. Ezek ugyan ujabbak nalunk, de nem volt meg a tobbiekhez jellemzo elfaradasi jelenseg.
Blue Sky! Még egy kérdés: Mi a különbség a napi vagy a heti programos között? A napi az nem ismétli meg a "programot" másnap? Azt mindennap állítgatni kell? Meg olyan kellene ami tud vagy 7-8 programot ( be-kikapcsolás ~4-4 db).
köszi a válaszokat. Szerintem lebomlóst raktam bele, de megnézem konkrétan. Tau ba - valami vegyszert használsz a tisztításhoz, vagy csak simán nagy nyomásúval mosod?
A szolár paneleket okosabbak úgy szokták bekötni, hogy egyrészt kapcsolóórával szabályozzák, hogy csak a napos órákban üzemeljen, másrészt 2 db hőkapcsolót is rá szoktak kötni. Az egyik figyeli a levegő hőmérsékletét (ha nagyon hideg van kint, ne működjön, mert csak lehűti a medencét), a másik pedig a víz hőmérsékletét (ha túl meleg ki lehet iktatni a szolárt).
Szerintem tegyél rá foltot. Nekem régi felfújható medence darabok vannak erre az esetre elrakva. A legolcsóbb ragasztó a Heinkel Pattex cipőragasztója. (ugyanaz mint a medis cégek által forgalmzott, de 5* áron adott ragasztó)
A szolár fűtés arra jó, ha süt a nap meleget ad, de nem tartja a vizet melegen ha nincs nap, sőt ha rossz idő van és azon keresztül kering a víz, vissza is hűti a medit.
Ezért ha éjszakára bekapcsol a szűrő ami a szoláron is keresztül megy, lazán hideg vizet kaphatsz reggelre.
A vízfelszini szolárpaplan (bubisfólia) az viszont melegít is, illetve éjszaka, rossz idő esetén mint egy szigetelő anyag megvéi a (gyors) kihüléstől a medit.
Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni!Vettünk egy merev falú riviéra medencét, de a leírás hiányzott a dobozából.Tud vki esetleg segíteni, hol lelhetek ilyet?Nincs esetleg vkinek?Fizetném a fénymásolást és a postát.Nagyon kellene, mert jövő hétvégén terveztük felállítani.Köszi!
Tanácsot kérnék: a fémvázas medencém fóliáját egy lezuhanó ág elég csúnyán feltépte. Nem csak egy lyuk lett rajta, hanem kb. 50-60 cm hosszan elszakadt.
Mivel tudnám megragasztani?? A víz már nem gond. Foltot is tegyek rá?
Arra vagyok még kíváncsi, hogy elegendő-e a sima szolártakaró, vagy a 6mx0,6m-es szolár, ahhoz, hogy nyáron rossz időben is megmaradjon a medence meleg (27-28fokos) vize, rossz időben is. Mert tavaly ha jött akár egy nap rossz idő akkor a sima ponyvával letakart medence vize lehűlt 24 fokra (ami elég hideg).
Evvel nekünk is volt tavaly gondunk!!! Mi ideiglenesen úgy oldottuk meg, hogy a nagy melegben lekötöttük a szkimmerről a szolárt. Az idén úgy lesz összerakva, hogy 2 golyóscsappal kiiktatható legyen a szolár. Így nem kell szétszedni, de ha nagyon meleg van.
Takarófóliánál nem tudom, hogy van-e minőségbeli különbség, én a metroban vettem azt is, 3 éve.
Szasztok! nekem 1 kerek medim van intexes oszlopos merevítéssel. Ha leakarom süllyeszteni Kb.70cm- re akkor mekkora gödröt kel hogy ássak. Elég a medi szélétől 30cm vagy kell a 70cm ahogy már itt írta valaki.? Köszi a segítségeteket..
Köszi szépen! Ar700-as a miénk, és 4m3/óra a teljesítménye. Összesen 8 órát megy egy nap, 4óra-2óra szünet-4óra. Az előző kérdésemre te tudsz választ adni (a szolárokkal kapcsolatban)?
Rendelni akartam a vaterán digitális heti időzítőt, mert tavaly manuálisan kapcsolgattam, forgattam a vizet. Még az alsógatyám szinét is megkérdezik. Így hagytam a francba, pedig 3 ezret adtam volna érte.
Már megint kérdezek: ok, szolár panel meg szolár takaró. De hogy szabályozzam, hogy ne melegedjen fel nagyon a víz, hogy nehogy algásodjon. Ja és próbáltam rákeresni a szolár takarófólia forgalmazójára, de valahogy nem jött össze. :( Minőségben van a fóliák közt különbség ?
Nagy szép a kertetek!!!! Fantasztikusan buja!!!! És az a Tóóóó! Nagyon klassz!
A 2. képen lévő gépészetet kaptátok hozzá??? A miénk 3× nagyobb, egy 1 m3-es gépházat kellett építeni hozzá, hogy beférjen!!! Mekkora a teljesítménye???
A mi mendencénk típusa Kerex. Mi is a Metróban vettük vagy 3 éve. Azóta egyhelyben áll, nem volt vele semmi probléma. Nincs télen szétszedve (nem is igen ajánlja a gyártó!!!), téliesítő folyadékkal van ellátva (ami arra jó, hogy ne algásodjon be, ettől még kb 50-60 cm vastagon befagy a medi!!!!), mi fagytestet sem teszünk bele, hisz nem kocka alakú. Ha felmentek a kerex oldalára, ott el lehet olvasni előre a telepítési leírást. Csak mihez tartás végett.
Nekünk nincs alábetonozva, egyrészt naggggyon nehéz olyan betonalapot csinálni, ami a kb 30 m2-en teljesen viszintes. Ehhez szakember kell, ami nagyon megnöveli a költséget, plusz az időt, mert utána arra kb 1 hónapig nem lehet telepíteni semmit. A telepítés költsége úgy, hogy nincs alapozva, még kb 50.e ft. (homok, gépház, csövek, stb.) Továbbá kellenek hozzá takaró fóliák, ami 30.e ft, tisztító eszközök, 10-15e ft. és hozzá a tisztítószerek kb. 10.e. ft a kezdő készlet.
A szolár: egy fekete mikrocsöves rendszer, amit úgy kell telepíteni, hogy a tisztított vizet bevezeted a szolárpanelbe, majd a panelen átvezetve (itt a víz felmelegedik a fekete apró csövekben) visszajuttatod a medibe. Annyi idő alatt amíg átjut a szoláron nem igazán melegszik fel a víz. Ezért mi azt a megoldást választottuk, hogy időkapcsolót tettünk be a szűrőhöz, ami félóránként elindítja a vizet, megy 10 percig, majd fél óra után újra. Evvel azt értük el, hogy a szolárban lévő víz sokkal jobban fel tud melegedni, ha "áll" a víz, mintha folyamatosan keringene. Ja és még egy: nekünk pluszban folyamatosan szolár takaró van a víz tetején, ami azért is jó, este nem engedi kihülni a vizet!!!
Két fajta téliesítő van, van ami elbomlik tavaszra, annál nem kell lecserélni a vizet, és van ami nem, ott tavasszal vizet kell cserélni. Nézd meg milyet használtál.
Én minden évben leeresztettem teljesen (gyakorlatilag a medence saját szivattyújával + külső szivattyúval kiszívattam a vizet) , utána slaggal vagy nagynyomású mosóval (ezzel nagyon óvatosan, mert kiszakíthatja a fóliát) kitakarítottam, és utána újra feltöltöttem. Nekem ez jobban megérte árban, mint hogy benne hagyjam a régi vizet, és utána méregdrága vegyszerrel próbáljam belőni a vizet.
Sziasztok Azoktól kérdezem, akik vízzel teleltetik át a medencéjüket (mivel idén először én is így tettem), mit kell tenni miután kibontom a medencét, kiszedem a rengeteg PET palackot. Fóliás, lemezfalú a medencém. Jelenleg egy csomó maszat van az alján pár gilisztával, de a víz tisztának tűnik. Ősszel tettem bele téliesítőt, amitől szerintem ha kavarom a vizet kicsit habzik. Szóval legyetek szívesek írja meg valaki mi a történet. Előre is köszi.
Amit nekünk mondtak a besüllyesztéssel kapcsolatban: -Áss a medence nagyságától 70 cm-rel nagyobb gödröt, hogy lehessen férni a medi körül. (odaférj dolgozni) -Először 15cm-es sóder ágy megdöngölve. -Azután 15 cm-es dupla vasalásos beton. -Azután a betont kiszintezni, megvárni, hogy megkössön. -A betonra geotextília. -Kötés után felállítani a medi alját. -A széléhez homokot kell tenni körben. -Felállítani a medit. -Szakaszosan tölteni fel vízzel. -Ahogy haladsz a feltöltéssel, zsalukővel körbe kell rakni, de a medence és a zsalukő közé célszerű polifoamot rakni. -A zsalukövet is be kell vasalni, plussz betonnal beönteni. Így haladsz felfelé a medi mellet és a zsalukőfal tetejét egy 5 centis betonkoszorúval lezárni. -Ha ez megkötött, mellé töltheted a földet kívülről. Ezt is megdöngölni. (azt mondták, hogy az oldalsó támasztó lábai maradjanak a helyükön és azt is be kell falazni.) De van egy honlap cím: kertberendezes.shp.hu-ezeknél van olyan medi mint a metrós, itt lehet érdeklődni a beépítésről. Van mégegy, ahol megnézheted lépésről lépésre a folyamatot, hasonló medencénél. Eurotrep.hu -medencék-medence leírása képekkel.
Köszi ,sokat segítettek.Gyönyörű MILI 70medije!Pont olyan amilyet megálmodtam.Jó lenne vele értekezni.Főleg arról hogy azóta hogy szuperál a medi,hogy bírta a telet stb?Láttam ő nem betonozta le,éppen ezért érdekelne mennyire bírja a strapát. Mert én szívem szerint betonoznám ,bár beton kemény talajunk van.Csak a betonozás után nem egyszerű összeállítani gondolom.Mert pontosan kellene körbebetonozni hogy ne follyon be az eső a medi és a betonozás közé,de akkor hogy férünk hozzá ,hogy összerakjuk.Na meg a téliesítés hogy zajlik,aztán a fedés télen,nyáron ?Na van itt még kérdés azt hiszem igyekszem visszaolvasni.
Van egy Intex 457*107-es puha falu medencém, és szeretnék neki egy normális kör alaku alapot csinálni. A kérdésem az lenne mekkora alapot csináljak? A 457cm-es átmérő a felfújható karimán belüli rész, vagy a medence középen a legnagyobb átmérő (ahol kinyomja a víz) vagy esetleg az alja?
A METRO-s medence tipusa SAN MARINA. Az importőr tavaly a Kerex uszodatechnika volt, ez volt a Metro beszállítója. Egy 50 oldalas tájékoztatót adnak a medencéhez. Mi írtunk egy e-mailt a kerex-nek, ők felhívtak bennünket és részletesen tájékoztattak mindenről az összeállítással, valamint a besüllyesztéssel kapcsolatban. A süllyesztésnél, mindenképpen zsaluköves, betonos megoldást javasoltak, plussz alá beton. Nézzétek meg a Mili70 hozzászólásait pl: 5223, vannak fenn képei és jók.
Én is nézegetem-nézegetem a Metrost. Elhappolni nem tudjuk, mert ők is úgy rendelik a gyártótól, készleten nem tartanak. Egy nagy bajom van vele, a metro katalógus szerint csak 4m3/h teljesítményű a szűrője. Ez még az én kezdő medencés agyamnak is kevésnek tűnik :(
Először betonalapot akartunk, de a könyve írja, hogy ha jó kemény a talaj akkor elég leegyengetni és homokréteget szórni. Nálunk ez lehetséges, ezért hagytuk a betont. A kinézete annyira nem furcsa, de nálunk egy részét takarja a domb. Szerintem nem baj ha felszín fölött van, mert nem maga a medence sem ronda. A besüllyesztést azt hiszem nem részletezi a könyv, de majd megnézem. Gépészet pedig annyi jár hozzá, amennyi a képen látható, plusz a szkimmer.
Tényleg gyönyőrű az egész kert!Én is hajlanék a vásárlás felé,csak nehogy elhappoljuk egymás elől:-))Mi is már kinéztük jópár napja ezt a medit én is azért érdeklődöm,de még mindeig hajlok a körbeburkolás vagy inkább a lesüllyesztés felé.Ti beton alapra tettétek?Nem néz ki furán hogy 1,2 méter magas a föld felett?Nem volt a papírjaiban esetleg hogy hogy lehet földbe süllyeszteni?Csak simán annyi a "gépészet"amit a képen is látunk ugye?Kösz előre is a választ!
Ez gyönyörű - maga a kert is -, csak ámulok ! Gratulálok ! Ez a medence most a Metroban 240 ezer. Ahogy olvasgatok, egyre inkább arra hajlok, hogy megéri ezt az árat !
Nem, nem süllyesztettük be, mert az nagyon macerás lett volna. Persze jobban nézne ki, de így sem rossz. Idén még változtatunk valamit körülötte, mert szeretnék egy kis "fateraszt" valamelyik részére, hogy ugrálni is lehessen. A téliesítés nem került sokba. Vettünk egy flakon téliesítő folyadékot, és azt beleöntöttük. A fagytesteket pedig homokkal félig megtöltött műanyag palackokkal helyettesítettük. Nemsokára kiderül, hogy jól sikerült-e a téliesítés, de eddig úgy tűnik. (azért lekopogom) :) Nekünk is sokáig puhafalú medencénk volt, de mindig egy ilyen nagy medence volt az álmom! Tök jókat lehet benne úszni meg bolondozni is.
Nekem is lenne még egy kérdésem ismét a szolárral kapcsolatban. Még mindig nem tudom mi lenne a legjobb választás, a szolárfűtés (6mx0,6m) vagy sima szolártakaró. 25m3 vízhez kellene. Nekem elég a 27-28 fokos víz. Tavaly az volt a baj, hogy pár nap alatt felmelegedett ennyire, de aztán ha jött egy nap rossz idő, akkor azonnal visszahűlt 24fokra, még úgy is hogy ponyvával volt letakarva. Egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy melyik lenne a jobb.
Mi tavaly vettük a Metroban 250ezerért, és nagyon jó. A homokszűrő is tökéletes hozzá. Vegyszerezni mi úgy szoktuk, hogy veszünk bele klórtablettát, és amikor az elfogy (kb.5 nap), akkor újra rakunk bele. Természetesen azért tesztercsíkot is használunk. Algaölőből pedig koncentrátumot vettünk (akkor pont akciós volt, igy bespájzoltunk), amelyből hetente kell hozzáönteni.
Megnéztem az Abakos hozzászólásokat és látom, hogy Te is idén beüzemelsz egyet. elküldenéd nekem is privátba a vegyszerezési útmutatódat ? Ha jól látom most már csak a Metro forgalmazza ezeket a termékeket ?
Köszönöm MINDENKINEK aki hozzászólt!Megírnád, hogy hogyan téliesítettétek ?Mert ez engem is érdekelne.Télen vízzel felengedve?A téliesítő folyadéktól nem fagy be?Akkor most papír szerint lesüllyeszthető és a papírjain rajta volt hogy ezt hogyan is kell,mert mi azért inkább ebben gondolkodunk majd.
Szia! Ilyen medencéket szét nem szedünk. Mind téliesíthető. Ha kiveszed a fóliát, leengeded a vizet szinte biztos kuka utána.
Jelzem, ha szétszednéd, akkor teljesen vissza kell bontanod, mert a víz tartja meg alapvetően, ha a vizet kiengeded, akkor egy szél összeroskasztja az egészet.
Szerintem picit olvass vissza, vagy írd be a keresőbe, hogy ABAK.
Sziasztok ! Én is hasonló medencét szeretnék,mint amiről Emy2 írt. Most 240 ezer a Metróban akciósan. Az vajon jó ár ? Elég az a gépészet, amit a szetben adnak hozzá vagy ki kell cserélni pl. a szűrőjét. Nem tudom, hogy télen le kell-e bontani ( mi nem süllyesztenénk be ), vagy maradhat kint a váz és csak a belső fóliát kell kiszedni ? Sok a kérdés, sokat gondolkodunk, de hát nem kevés pénzről van szó. Az előző két évben puha falú medencéink voltak és a peremük nem bírt ki egy nyarat, így minden évben foltozni-toldozni kellett őket. Ebből lett egy kicsit elegem.
Igen a képen, ill. a beszúrt képen látható a mi medink. Föld felett van - nálunk 60 cm-nél kezdődik a szikla, hüje az aki beássa! Bár intimebb lenne, ha be lenne ásva (az utcán megállnak és nézegetik), de semmi bajunk avval, hogy föld felett van. 3 éve áll, semmit nem kellett vele csinálni.
Már ugye a szokásos karbantartáson, téliesítésen kívül. Egyedül a szolárral vannak fenntartásaink: lefolytja a szivattyút, és látványosan romlik a tisztító teljesítménye, ill. a porszívózhatósága. Ezt az idén átkapcsolós rendszerrel próbáljuk kiiktatni. A víz mennyisége a mediben 25 m3, nyáron szolárral (1,2×6m-es, egész nap napsütötte) 30-31 fokos, szolár nélkül 25-28 között mozog. A szolár 2 héttel tolja előrébb és hátrébb a szezont.
Az általam feltett meditek van?Jól értettem hogy föld felett használjátok és úgy nem az igazi?Mennyire vagytok vele megelégedve?Illetve solárt is használtok?Mekkorát és mennyire melegíti fel a vizet?
Ma voltam a BRICOSTORE-ban,megindult a medi cuccok akciója.
Kérdezném az ott kapható Homokszűrősforgató jó-e?bár én megnéztem de kisértetiesen hasonlít a topshopposhoz,és állítólag az aqualing vagy ki vitte oda,nem tuom.
Ja-ja. Én egész nyáron egyszer sem takarítottam ki a szűrőt. Nem hogy naponta, nem hogy hetente, hanem egyszer sem. Az elején beraktam az aknába (igaz egyszer az előszűrő hiánya miatt ki kellett a SZIVATTYÚT tisztítanom) a nyár végén - vagyis a tél elején - meg kiszedtem. Már EZÉRT is megéri a papírszűrő helyett még akkor is, ha a vízszállítási teljesítménye elvileg ugyanaz, vagy ugyanakkora medencéhez kínálják.
Szia, az biztos hogy a papírszűrős szivattyú egy nagyon gyenge megoldás a víz tisztán tartására. Azt gondolom hogy az egy kis medencéhez (max 3m átm) esetleg jó lehet, de hogy nem komfortos még ahhoz sem az biztos. Szerintem egy akkora medihez, amilyen a Tied is mindenképpen indokolt egy homokszűrős tisztítás. Ha veszel egy 4m3/h -t, azzal biztosan gondtalan lesz a medencetisztítás. Mivel puhafalú a medencéd, mindenképpen egy merülő szkimmert ajánlok hozzá, amibe a szívócsövet kötöd be és az már előszűri a nagyobb darabokat, mint levél bogár, stb... Ja és akkora nyomással nyomja a vizet a medencébe, hogy akár vízmasszázsnak is használhatod a befújó csőnél :o) Nagyon király, egy hosszabb gégecsővel :o)
Szerintem a pénz tulajdonlása és az igényesség nem feltétlenül szinonimája egymásnak. Ezzel a megoldással tulajdonképp 1 nap alatt fürödhet a lavórban.
Nekünk ilyen medencénk van, bár nincs besülyesztve! Szerintem, ha lesülyeszted, felfalazod (több ilyen megoldást láttam), óvatosan feltöltöd a köztes részt, használható lesz. A szűrő elég is meg nem is. Ha simán forgatod a vizet, elég! Ha ráteszel egy szolárt, bizony nem elég. Azt látom fuóéké aqualinges, mi a kerexest vettük, szerintem ahhoz másféle szűrő van.
Mi tavaly vettünk egy medit, puhafalút, de az 5m-eset. A kérdésem az, (megjelöltél egy oldalt a homokszűrőhöz) hogy szerinted/szerintetek, egy ekkora medihez jó-e az első képen látott 4m3/h-s teljesítményű szűrő. Mi kaptunk hozzá, de az semmit sem ér, ezért gondoltam erre. Köszi
Nekünk galvanizált fémfalas-fóliás medencénk van az Aqualingtől. (ez itt nem a reklám helye).Lesűllyesztenni úgy lehetett, hogy alá betony(vagy csak a lábai alá) körbe pedig zsalukő támfal, amit teljesen fel kellett falazni az utasítás szerint. Ha már sűllyeszted, Teljesen érdemes(nem a 2/3-át, felét), mert különben nem lóg rá a pereme a földre és bemegy a medi fala mellé az esővíz(saját tapasztalat), és így néz ki jól. Vagy megnézni milyen a perem és a föld feletti résznél úgy készíteni jó legyen vízzárásilag. Ahogy írod valahogy biztosan kivitelezhető a falazás, csak a támfal nem érhet a medihez, azt pedig jól el kell tallálni.Nekünk van ahol 15 cm-es hézag is lett( mert sk. házi munka). Nem tettél képet. Ha délután jövök, csinálok fotót a milyenkről. Még nincs kész, mert a telepítés elbaxása miatt még mindig azon vacakolunk mit csináljunk vele(no meg még hideg van és lóvé se sok). A hozzá kapott homokszűrőnek kissé ósdi a szelepe: nem karos és 4 állású) és persze rossz volt benne a tömítés. Mivel egy év csúszással lett összerakva, így a férjem szerelte meg. Teszek erről is képet délután. De amúgy szépen tisztít. Na végre van miről beszélgetni. Szóval akkor vedd meg, amikor már össze kell állítani, vagy nemtom mennyi a gari, esetleg cseregari.Nehogy így járjál, mint a mi. Jó pap is holtig tanul....na de a saját kárán????
Szeretném megkérdezni van -e valakinek ilyen medencéje?Illetve hallottatok-e róla?Fémfalú-fóliás és leírás szerint süllyeszthető és talajszinten is felállítható.Mi gondolkodunk a süllyesztésben de nem írja hogyn lehet a legegyszerübben.Vagy gondolkodom hogy ilyen módon-2.kép(már múltkor ezt kérdeztem).Szerintetek ha simán kap vasalt alapot-60 cm mélyre leásva és körben 60 cm talaj felett felfalazni az elég? Vagy ha teljesen besüllyesztenénk az hogy lehet?Illetve elég lesz hozzá egy h.szűrő amit adnak hozzá?Méret:7,3x3,5x1,2.
... de legalább az alsó felét körbebetonozni... Akkor már inkább tényleg a rendes betonmedencét. Aki gyorsan akar és sok pénze van, annak ideális. Kistraktor kiás, lavór bele, ahogy megy bele a beton (köré) úgy a vizet is (bele) ellentartásnak. Kész-passz. :-)
Meg körbe a többi, szomszéd nagyobb medit vett volna a gyártóról, körbe betonozást javasolnak, ha 2 évenként cserélem a felfújhatósat akkor is olcsóbb.
Ilyen medit láttam nyáron a Jászberényi állatkertben kint a föld tetején , tábla volt hogy itt lesz a krokodil akvárium, na gondoltam milyen jó lenne nekem ez az udvarba, krokodilt meg vigyék vissza afrikába. Téglalap formájú volt kellemes mérettel, lekerekített sarkokkal, fájt érte a szívem.
Ez mind szép, de még szűrő sincs a polpropilén medihez, a 40 ezres nem drága de az csak egy lavór, a 300cm-es már jó de 160 az húzós, annyiért 16db felfújhatósat veszek szűrőnélkülit, szűrővel 13 darabja. A nagy irreálisan drága.
szia, szerintem ez a homokszűrő nagyon drága a tudásához képest. 10 ezerrel többért már rendes homokszűrőt lehet venni, amin normális szivattyú van. Szerintem ne kockáztass! Ha csak a medence lenne azt mondom jó az a szivattyú de hogy van 100 m csöved is, így azt gondolom nagyobb szivattyú kellene.
Nekem szolárszőnyegem van, és hát ahhoz kevés, mint mackósajtban a "brummogás"
Ja és ugyan ilyen homokszűrőt vettem a múlt évben 4,5X 1,22 -es medansziéhez . Szuper ! kb ennyi is volt az ára !, a vizet szépen tisztán tartja :-)) Nem is értem, hogy 10 köbi felett ,miért adnak gagyi papírszűrőt hozzá ??
Upsz, ezt hogyan lehet elvinni? A szélessége 4,5 méter - necces a közúton való szállítása, felállítva igaz csak 1,2-1,3 méter széles, na 4,5 méter magas. Plusz a teherautó platómagassága...
Semmi köze hozzá. Amíg a valaga alá teszem a kényelmet, addig az örülésen kívül semmi más dolga nincs. És mellette persze nincs hitelem, nincs kifizetetlen gázszámlám, meg gyalogolnia sem kell. Bárcsak fordítva lenne...
Amúgy most számoltam egy fedést, találtam egy kicsit olcsóbb megoldást, így egy 100-asba ippen hogy lesz... Na és a házi ekecs kollektorról nem is beszéltem.
Nekünk 3 méteres volt először, akkor még beépített papírszűrővel. Prímán működött, néha kimostuk slaggal a szűrőbetétet meg tettünk bele klórt néha. Simán kibírt egy nyarat vízcsere nélkül. Ilyen pici medihez sztem tök felesleges a homokszűrő.Idén is veszek egyet, mert a hideg nagymedi után tök jó a szinte forró vízben ázni....
Mennyire jók a gumimedikhez mellékelt szűrők az előző linken volt ami szűrővel 13 szűrő nélkül 10.
Nekem 2,44 vagy max 3,05 férne el két épület között. Érnek-e valamit a ( papírbetétes)szűrők, nem drága-e bele a papírszűrő, mennyi időnként kell cserélni? 30E-ért nem fogok venni homok szűrőt inkább sűrűbben cserélem a vizet.
Két 3 és 6 éves gyermeknek kellene pancsolni, néha én is beugranék közéjük.
Igen tisztában vagyok vele, de vmiért annyira vonz....persze, most úgy sincs rá se lóvé, se idő se energia. Így marad a medi.Lesz ezzel is elég tennivaló
Igen ennek kellene lennie általában, mert ez lenne az ideális....
(ha nem szeretsz békákkal pancsizni, akkor ne menj Olaszba...éjjelente a medencében átvették a békák az uralmat...igaz nappal meg a vadkacsák....engem nem zavarna.)
Az a baj, hogy egy medenceépítés (tóépítés is)nem csak abból áll, hogy megveszem, felállítom esetleg felépítem, oszt ohne neki használom. Azt a vizet kezelni kell, takarítani a medit egész nyáron, gondozni miegymás. És ez vonatkozik a tavakra is, csak a jó magyar mentalitás szerint kész oszt kész.: mit számít ha retkes a víz...pedig nem lesz magától tiszta: az iylen fürdőtavak is komoly gépészettel épülnek.(kiv. biotó, és az óriás méretű öntisztuló, megjegyzem kell hozzá pár év mire beindul az öntisztulás)
Én nem szívesen osztanám meg a fürdővizemet békákkal, növényekkel, a kiklórozott víz az tuti, tudom ez nem hangzik romantikusnak, de az általad közölt fénykép ideális állapot. Tömblakásban laktam a 3-ik emeletről láttam a szomszédos családi ház udvarán lévő tó építését, fóliázását, gyönyörű nagy volt, de nyáron hétvégente a tulaj szúnyoghálóval szedte a békanyálat a víz tetejéről, és a békák is hamar rátaláltak, volt esténként brekegés. A füves udvarban gyerekeknek rönkfa játékokkal, játékvárral, tóval ,valóban gyönyörű volt.
Csak elnagyolva ítram a 4000ft-ot, tudom mit kell tenni, olvastam medi készítést szakszerűen, a C25-ös betontól a vasalásig a 6 hónap pihentetés, vízzáró szigetelés stb. egy átlag család 10évi nyaralása komplett. egyébként most vagyok túl egy 120nm ház építésén, tudom mekkora munka és mennyi pénz egy ilyen meló. ezért is veszek majd felfújhatósat, 2 évente ha kibír annyit.
Átengedi. Amúgy ha nem hiszed, keress rá, találni fogsz olyan "vízálló" falfestéket, amire kurva nagy betűvel ráírták, hogy víznyomás ellen nem jó. Amúgy 4000-ből nem nagyon csempézel - tudom, nekem is csempés van. Ugyebár a szigetelés, a csempe, a ragasztó, a munkadíj, a fugázó sokkal-sokkal többe jön ki. Viszont elvileg örökös. Elég neked csak egy adat, hogy belásd, mire elég a 4000 JMF, keresd meg a Mapei kerapoxy árát... Meg keress hozzá rendes medence csempét, esetleg üvegmozaikot. Hidd el, én is eljutottam oda, ahová Te, azután meg ott vagyok ahol.
tán befelé lepereg, vagy átnyomja a víznyomás a betonon a festéket? A betonfesték sem bírja 10 évig, és ha a sima festék megrepedezik egy picit, akkor napi 10-20L vizet potolni kell, az a lényeg hogy ne dörzsöljön a beton mint a smirgli ha hozzáérsz.A gumis medi fólia meg kb. 4000/nm abból már csempézni is lehet.
Azért én kíváncsi lennék arra az olajfestékre. Mert hogy a lábazatot lekened valamivel és a ráfröccsenő víz lecsorog - az talán. De hogy VÍZNYOMÁS ellen is jó...
a hasonló tipusu intexemet a következő képp csináltam meg (18 m3-es tehát csak picit nagyobb, mint a tiéd, de ugyanúgy puhafalú, fehér lábakkal)
kb 90 cm mélyen leástam a kertben,az alját vizmértékkel egyenesre döngöltem, 2 réteg vastag fóliát, és a saját fliáját tettem alá.
utána a lukba bele a medencét, tófóliával feszesen körbevettem,hogy ne nyomódjon be, a kitermelt földet szépen részüsen visszaraktam, hogy kb csak 15 centi látszik ki a medencéből,körbe kavicslapokkal diszitettem, és növényeket is ültettünk bele.
a vizet nem engedtem le, most tavasszal abból locsolom a kertet,utána egy jó nagy tisztitás, bele a friss viz, és hajrá, lehet pancsolni
egyedül a létrát kellett átalakitani, de nem volt nehéz, mert nyilván a külső oldalának sokkal rövidebbnek kellett lennie( 90 centivel kb.) hogy egyenesen álljon, és használni lehessen
furdoto.lap.hu-n sok minden van róla....olyan képet nem találtam, amire én gondoltam(csak a fejemben létezik), de pl. fotókban lépésenként le van dokumentálva hogyan csinálják. Sztem akár halacs is lehet abban a fajtában ami két részből áll....
Sztem legolcsóbb a felfújós peremű medence: most akciós pl. a 66 cm mély a Metrocselliben.9Etf körüli az ára.
Legolcsóbb a sima beton medence, lesimítva,majd betonfestékkel, vagy sima olajfestékkel lefestve. Van aki minden tavasszal átfesti kékkel és jól működik. A fagyálló csempeburkolat megduplázná a medi árát, esetleg körülötte a napozórész díszkőlapokkal kirakva.
Hát minden attól függ mennyit szánsz rá és mit akarsz. Ez sztem is egy fémfalas-fóliás medi. De ha körbe akarod falazni az már húzósabb. Persze attól függ mid van otthon hozzá, mert ha az alapanyagod megvan és már nem kell mondjuk burkolókövekre költeni....fene tudja. Ha én most csinálnék, fürdőtavat csinálnék, vagy biomedencét....bár tudom Lac1 nem örülne a szúnyogok miatt, de akkor is nagyon tetszik, és olyat csinálnék amilyen formájút akarok és télen még korizhatnék is rajta, meg foghatnék békát meg .....:-)
Tegyük fel, hogy ennyi az ára, meg akkor még a látványburkolás ára is hozzáadódik, akkor inkább csináltass betonmedencét ennyi pénzből, és fóliáztasd ki. 160-180 "akcióban", de beton kell alá így is meg úgy is, és pont ugyanolyan teherbírású, a gépészet is darab-darab... Nem hinném, hogy jelentős eltérés lehet. Szerintem.
szia! Szerintem megvalósítható ami a képen van és jól és néz ki!! :) A medence ahogy néztem egy ovális fémfalas fóliás medence. Van ovális is és kör alakú is. Az ára olyan 50 ezer körül kezdődik a körnek, oválisat meg már kb sztem lehet venni 160-180 körül akcióban. + még ami egyebet szeretnétek hozzá + a beton meg ami kell alá/mellé + esztétika! Remélem tudtam segíteni! Sok szerencsét! Szabi
Sziasztok!Szeretnék segítséget kérni Tőletek!Szeretnék a gyerekeknek ,de magunknak is egy medencét.De minél kevesebb pénzből ,és még is gusztusosat.Találtam egy képet ami adta az ötletet de nem tudom jól gondoltam -e ki. Igazándiból én úgy gondoltam hogy sk,mint általában mindent ,felfalaznánk rendes beton alapra egy mobil medence köré,ahogy a kép mutatja.Így ősszel és télen sem maradna csúnya a medence helye.Szerintetek megvalósítható?Egyébként a képen látható medencén sem tudom eldönteni hogy milyen fajta.
Hát... nálunk vakít a nap, és bőven 10 fok fölött a hőmérséklet. Most beszéltem a MESTERREL, hogy mikor jön a térköves járdát megcsinálni a medencéig. Vagyis... én nem panaszkodom.
Pedig hidd el, a túllógatásos technikánál nem fogsz jobbat találni. Mindenhol ezt alkalmazzák, a háznál a tető is túllóg, hogy ne menjen a ház tövébe az eső, az ablakpárkány is, és tulajdonképp a tetőcserép is ezen alapul... Addig próbálkozz, amíg nem találsz olyan ragasztót, ami hozzáköt a medence oldalához anélkül, hogy azt tönkretenné.
Kizártnak tartom, hogy olyan pontosan körberakja, hogy mellette ne menjen be a víz. Az biztos, hogy én még mindig a "szoknya" ragasztással próbálkoznék.
látom, nem egyedül várom, hogy felállíthassam már a medit. Most vagyok egy nagy kertrendezés előtt, és kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy a felállítható intex medimet milyen talajra állítsam ( mérete 4.5x1,2 , kb 16 m3 víz, típusa pedig nem merevfalú, hanem szép fehér lábakon áll). Füvesítés előtt állok, ezért érdekelne minden költségkímélő megoldás. A mediállítást időjárástól függően április végére, május elejére tervezem. Előre is köszi minden tanácsot! Kinga
Jól néz ki, gondolom nem két forint. Egyébként nekem nem jó, mert kb.25-30 cm.-t kiáll a földből a medi, csak az oldalánál befolyik a víz, de már nem érdekel.....galvanizált a palást, elvileg nem rozsdálhat. Hol vagy helyileg, hpogy 17 fok volt? Nálunk Miskolcon 6-nál nem ment feljebb.....
Szerintem ez a típusú szegélykő megoldaná a viz betörési problémáidat. Én is gondolkozom hogy körbe rakom idén ilyennel. Amúgy nálam ma 17 fok volt a medence környékén :o)
Igazad van a tófóliás megoldásban. A pur-hab azt modják nem jó, mert nem eléggé dilatál? és átereszti a vizet....mindegy állítólag rozsdamentes a cucc. De ha tönkremegy én fürdőtóbnan gondolkodom, bár Lac1 szerint sok lenne a szúnyog, ami igaz lehet, de nekem akkor is nagyon tetszik.Más azt mondta, neki is vízbe, illetve közvetlenül földben áll, és már 12 éves. Úgyhogy kezdek nem aggódni.....Egyébként most te milyen mély vagy?
Akkor mitől lett a teknő? Nekünk lehetett volna a felszínen is, meg teljesen le is lehetett volna sűllyeszteni. Erre mi beleválasztottunk: 2/3 részt besűlyesztettük, persze a gyártó vagy forgalmazó? utasításai szerint. Így jó xar lett, belemegy az esővíz a fémfal és a zsalukőfal közé és az istennek nem találjuk a megfelelően szép és olcsó megoldást erre a problémára. Főleg olcsót. Főleg-főleg.Főleg. Szval smucig vagyok már a medence témában. Persze a puding próbája az evés szokták mondani, mi nem laktunk most jól. Várom a nyarat, hogy meglássam valóban túlélte-e a telet a kicsike. Mert ha nem, akkor keresek egy nagy-nagy fát , meg egy kötelet.....
És bevállt a teknős módszer? Mert nekünk nem vállt be a 2/3-os besűllyesztés, inkább tettük volna teljesen a föld színére. Na de késő bánat, eb gondolat. Megtetszett a dobogós cucc, úgyhogy most ezen filózok, mint lehetőségen...
Nekem ugyan nincs, de szerintem már ott megbukik, hogy 2,5 m-t nem fog felnyomni Neked. Ha igen, akkor a szűrési teljesítménye lesz a béka feneke alatt.
Szeretnék valakitől hathatós véleményt és tapasztalatot, van-e valakinek a TV-Shopos homokszűrője?Mi a tapasztalata, az nem zavar ha nincs hozzá előszűrő mert az INTEX-es rendszert (forgató+elektromos fűtőt) úgy is elé szerelem mert mi inkább éccakai fürcsizők vagyunk és jól esik ha éccaka is forró a medi.Arra kell hogy szűrjön rendesen,menjen a motorja normálisan és legalább 2,5 méter magasságig a szolár panelhez fel tudja nyomni a vizet.Ha van tapasztalatotok lécci segítsetek,mert megszeretném venni mielőtt a szar árfolyam miatt nem lesz árrobanás a luxus dolgok vonalán.Köszönöm...sziasztok
Nincs nyomás szabályozás. Egypár hozzászólással lejjebb van egy másik, nekem olyan van, igaz valamennyivel drágább, de szerintem nagyobb a teljesítménye, és ami a fő, biztosan van hozzá előszűrő. Amúgy szerintem ezzel se jársz rosszul, ha ez mellett döntesz.
Kedves vagy , köszi, az uram hoz és akkor nem kerül semmibe neked se. Tudom a nagyok baromi erősek.....csak eddig eszembe se jutott. Mindig ruhacsipeszeztünk...ergo abból már mind eltűnedezett.
Én ehhez sükebóka vagyok...esetleg tervrajzon mennék el. Esetleg. Úgyhogy nekem marad az igényes mezgaz fólia. Asszem vki írt vmi méretes "ruhacsipeszről", nem emlékszel?KÉne olyan a leszorításhoz.
A nádszövetet is elveszed nyáron? Mert a mostani fényképen eléggé árnyékol... De akkor eléggé belátnak hátulról. Bár a szolár egy kissé javít a helyzeten.
Természetesen tiszta fenyő,terasszal medencével,a lágyfalu INTEX-el kb. 100.000 ft.
De még tavasszal kap egy kis pénzt,lebetonozom a medence alját és szeretnék szolárpanelt a terasz tetjére és egy homokszűrős szivattyut kb +80.000 lesz de akkor tökéletes lesz.
Mint egy sima eltolható medifedőt, tod olyasmit, mint a biztonsági takarók....igaz ez alá nem lehet bemászni, és ha már csinál az ember...vagy félreértettem vmit?
Hát tod....körberagasztottuk a pvs fóliával a medi fala, meg a zsalutégla közti rést. De levállt, így a csapadék szabad utat talált ismét, áll a medi fala meg a zsalutégla között. De most nyugtatott meg a párom, hogy a palást nem fog ám oly hamar elrozsdálni, mint ahogy én azt a kicsi fejemmel elképzeltem...esetleg a tartóoszlopok hamarabb.De az is jó pár év(ADDIGRA RÁNCOS LESZEK???)A zsaluköveket feltöltöttük földdel, meg a maradék homokkal.Egész jól betömörödött. Stramm lett, szép a fű is.Természetesen körbe lesz rajt valami. Csak melegedjen már ez az idő, mennék kifelé.Nekünk vízzel kellett téliesíteni. Kíváncsi leszek hogy bírta ki.
Egyébként naggggggyon jjjjóóóólll korizom:-D
De tleg tetszik ez a megoldás. télen-nyáron szép....(leszámítva a vérszívókat, békákat esetleg)
Egyébként nekiálltam keresni ilyen álátszó PVC fóliát, van is találat, kértem is tőlük árajánlatot. Amúgy mivel most éppen kiállításrendezéssel is foglalkozom, ezért tudom, hogy van olyan méterben kapható sín, ami PONT fóliák szélének a rögzítésére szolgál, tehát veszek egy méretes fóliát, a két szembelevő szélére ilyen sínt szerelek, a a sínre füleket, és azokat a medence fölött kialakított félköríves - vagyis csak körcikk - szerkezeten keresztül a a földbe betonozott fülekhez erősítem. És kb. ugyanazt kapom, mint a linkelt videón. majd ha mondanak árat a cégek, akkor ideírom.
Szivesen segítek akciós szűrősrendszerekkel, elég nagy a kínálat, de szerintem a készülég egyszerűsége, tartóssága, és azek mellett az ára ami befolyásolja vásárlót! Sok a kínálat, de en mindegy milyen termékről van szó! Pl: Shott homokszűrős vízforgató 5m3/h
D300 szűrőtartály, felső váltószelep, szivattyú előszűrővel és szűrőalaplap. Mindenfajta medencéhez ajánlott. Célszerű a medence közvetlen közelébe telepíteni. Bekötéséhez rövid gégecsövet, vagy PVC nyomócsövet használjunk. -57.000-Ft, Amennyiben továbi termékek és árak érdekli árajánlat formályában tudok biztosítani több információt! Várom kérdését a katonas@k-m.hu e-mail címre.
Szerintem a fürdőtavat is kell takarítani, vagyis semmivel nem lesz egyszerűbb az életed.
Amúgy a medencéd miért áll vízben? Nem engedted le, vagy belefolyt? Ki van ásva, van egy kis zsalukő is - a homokot kiszedtétek már? - inkább fóliáztasd körbe, mégpedig úgy, hogy addig használd a mostanit, amíg bírja, a fürdőbérlet árát meg a balatoni üdülés árát rakd félre, abból tutira kijön.
Ja, és a fürdőtónál szerintem előbb utóbb még szúnyogok is lennének.
És el fogsz esni a korcsolyával, szerintem ne...
:-)
Furi irányba terelődnek a gondolataim: mivel a medi most is vízben áll köszönhetően a nem kevés esővíznek, azt találtam ki, ha tönkremegy lesz a helyén fürdőtó....az úgyis szebb, télen lehet rajt korizni is, vannak benne növények is....kiásva ki van nagyjából már csak alakítani kellene rajta, egy kis geotextília, egy kis tófólia, egy kis kavics hegyek, egy pár növény és tatam...na már várom mikor fog összedőlni.Egy-két nyár és fürdőtavunk lesz. Ergo nem fogom körbebetonozni....előre kell gondolkodni...mert ez így úgysem bírja sokáig. Na mit szólsz?
Aha... A fólia a lényeg. Biztosan hajlékonyabb mint a mezőgazdasági átlátszó. ha valaki tud szerezni, akkor nyert ügye van. Mondjuk én a fóliás medence szélére SEMMIKÉPP nem raknám, inkább a medence mellé a földbe ásott/betonozott szerelvényre erősíteném a cuccost. Én legalábbis.
Én nem is néztem a videót, de sirály lenne egy ilyen.....annyiért tleg drága(nekem).De ötletnek jó....házilag vhogy összekéne eszkábálni...vagy vmi hasonlót...
Ez a <a href="http://www.pooldoktor.at/link.php?url=abdeckungen_cabriodach.htm" target="_blank">medencefedés</a> nekem is tetszene de mint az látható 210 ezer forintért kicsit drágálom :o). A videot érdemes azért megnézni.
Mert most a műkövet felszedném, és valami lábazati hőszigetelésre alkalmas nikecellel körbekeríteném a medencét. (mert nekem betonmedencém van)
Egy hétvége meló és kész. Így lebetonoztam, sárga kavicsot szórtam a tetejére, nem csúnya, nem is csúszik, csak azt a fránya szigetelést ne hagytam volna ki...
Sajnos - vagy szerencsére - nekem a Te megoldásod nem igazán működik, én a majdani fix tető miatt a medi két végére egy-egy betonoszlopot csináltam, az meg majd két méter magas, bazi nagy sátrat kéne rá ekecselnem. De ha meg egyszer elkészül a tető, akkor meg éppen jó lesz a nagy belvilág.
De hiszen a link gyökerében ott a megoldás! Akciósat meg nem. Amúgy szerintem tavasszal akcióznak - vagy éppen felfelé akcióznak, mert akkor úgy is sokan keresik.
Azt azonban javaslom, hogy egy előszűrőt MINDENKÉPP vegyél hozzá, nekem egyszer szét kellett szednem nagyüzem közben. Haj, meg kis szöszmösz, egy-két BB is volt a lapátok között...
Miért bánod a betonozást? A betonra valami mészkövet gondoltam de még nem tudom...
Amúgy a sátor valóban egy sima mezei saláta termesztő fóliasátor, csak épp nem saláta van alatta :o) A merevítő csöveket simán leszúrtam kb 30 cm mélyre kb 70 cm távolságra egymástól. A csöveket műanyag madzaggal összekötöztem 70 cm távolságra, a két végét egy -egy cövekkel kifeszítettem. Így nem mennek sem össze sem szét a merevítő csövek. A fóliát felhúzva a széleit visszatekertem úgy hogy nehezéknek egy egy téglát csavartam bele, így nem kellett beásnom, mégis stabilan és feszesen van rajta a fólia. Néha igazítok rajta, amikor a szél kicsit megrángatta már.
Aha. Megnéztem, csak a mérete gáz(már ha jól értelmeztem)Öö. Az első kicsi a második már nagyon nagy. Amúgy örülnék egy ilyennek.....nem kérdezel rá az árakra? Egy ilyen csináld magad cakli-pakli doboz jól jönne itthonra.
Hát a műanyag keretet leszúrod a földbe, lécekkel merevíted és a fólia kicsit hosszabb, minthogy leér a földre, és azt vagy leássák földet tesznek rá. A végéhez ügyesség kell, elmondani nem tudom, meg kell nézned akinél már van. Egyébként ezen az oldalon még schillinges árak vannak, nem is értem, de ha maradtak ezek az árak csak eu-ban, akkor nagyon-nagyon jók... ne félj, nekem is jár az agyam a képek láttán... Nézd meg csak a csomagban kapható félköríves fedést, az is nagyon jónak tűnik.
Mér a fóliasátrat hogy kell????.-)Már megtaláltam, nekem ez tetszik, ahonnan linkeltél....esetleg házilagosan is elkészíthető és nem ad zárt érzetet, márha úgy műkszik, ahogy én gondolom...
Hát ezek szépek és praktikusak is. Főleg a mozgó és a fa tetszett, bár a buborékot még nem sikerült megnyitni...Jó a fóliasátras téma is, de nyáron ezt cakk-pakk le kell szedni, igaz? Hogy kell ilyet építeni?
Alapjában véve ez egy sima mezei mezőgazdasági fóliasátor. Annyi történt, hogy a műanyag csöveket rövidebbre vágtam mert nem kellett hogy aláférjek, és így a szélterhelése is kisebb. Fóliának az mg fekete fóliát tettem rá (nagyon olcsó) és ráhúztam egy zöld hálót is, csak azért hogy ne feketén világítson nekem az udvarban :o).
Idén valószínű kicsit továbbfejlesztem a medencét és környezetét, le szeretném betonozni illetve kövezni a szélét. Ennek kapcsán nem tudtok valami okos szegély megoldást? Jelenleg a gyári kb 1 cm-es zárószegély van rajta, de láttam hasonló medencéken (lemezvázas-fóliás) sokkal szélesebb és dizájnosabb szegélyt ami szintén valahogy rá van rakva a lemez tetejére ( talán ABAK medence).
Tulajdonképp ez egy tökéletes fedés lenne, polikarbonát alkalmazásával. Szerintem. Csak ha az egyik oldalát magasabbra rakod mint a az általam linkelt képen, akkor ott tárolni is lehet olyan tárgyakat, amit a félkörívesben (körcikk inkább) nem annyira.
A hammeritét nyugodtan megkérdezhetted volna, én megmondtam volna előre. :-) Egyébként állati jó dolgokat találtam, bár ilyen nekem sohasem lesz: felfújható buborékos medencefedés:
tudod a miénkben benne maradt a víz, így szépen felfekszik rá a nylon.Féltünk, ha kifeszítjük esetleg berántja a lemezfalat.(nem volt semmi eszköz itthon az alátámasztáshoz), vagy az amúgy is errefele járó erős szélviharok átrepítik a szomszédba......szép a fedés...de amilyen lusták vagyunk, nekünk idén sem lesz rajta még bubis se?! Hát igen, ha már csinálsz vmit, akkor alusat, mert a zártszelvény szarrá rozsdál, vagy festegethetsz örökön-örökké. Hiába kentük le a kerítésünket is rozsdagátló Hemörrájt(mitoménhogyírjákkal)-tal, egy hónapig se bírta a nagy esők miatt.
Szerintem inkább rakj keresztbe valamit, a közepén kiemelkedve, mert akkor lefolyik a víz róla. Én legalábbis az alátámasztásban hiszek. A bontást úgy tervezem, hogy az éjszakai hőmérséklet legalább 10 fok legyen, de ha belegondolok, akkor a feltöltésig nem is biztos, hogy kellene, mert amaddig úgy is csak a piszok menne bele. A polikarbonát lemezt meg 2200 HUF/m2 -ért láttam legolcsóbban, 10mm-es víztiszta típusút. De az alu profilok a drágábbak szerintem, mert gondolkodtam a zártszelvény kereten, de félek az állandó párától és a rozsdától. Amit kigondoltam forma, az asszimetrikus, valami ilyen:
Persze az én medence méretemhez igazítva, előnye: nem kell neki sínrendszer. meg gondolkodom a kollektoros fűtésen is. Persze a házilagos sörkollektoron, vagy a radiátoroson.
Sziasztok, én megcsináltam a sátrat ahogy a képen látszik, épp tegnap néztem alá. A víz csobog benne :o) Öntöttem bele ősszel fagyállót, meg teleraktam PET palackokkal. Úgy látom jöhet a tavasz :o)
Akkor jó móka volt a téliesítés. Mi nem siettük el. Mezgaz fólia volt rajta egy jó darabig csak, aztán amikor kb. 5 fok lehetett délutánonként egyszer csak észerevette a párom, hogy belemásztak a kutyák, a retkes-faleveles fólia teljesen belesűllyedt, alig bírtuk kicibálni. Na ekkor elzállt az agyam nagyon, remélem nem sérült a fólia. Szval kitakarítottuk nagyjából, visszament rá a follie és még egy ponyva, téliesítő szert nem tettem bele. Jól tele van már most vízzel a teteje, holnap leszívja a párom. Hiába ragaszgattuk fel a medi oldalára a tófóliát(vagy mit) levállt.Sok helyen benyomta a víz, így az aljára be sem mertem nézni. Csak körbe leszedtem a megmaradt részeket.A megoldás kézenfekvő: a széles perem magasságáig kell csinálni vmilyen dobogót, amiről kifelé lefolyik az esővíz, mittom én hajópadló szerűt...és körbe a földalá vízelvezető csatornát. Nekünk szép a füvünk, a szivattyú és homokszűrő bent pihen a fürdőszobába és várja az új nyarat. Mikortól lehet tavasziasítani szerinted?Tleg jó lenne valamiféle faállványos nyitható tetejű üvegház felé...kivehető falakkal.Nyáron nyitott, télen zárt,,,ejh, ha lenne egy kicsit több lóvém!!! De legalább ősszel megcsináltuk a kertbe a világítást, villanypásztort.Na ez is jó buli volt.Remélem jól takargattál, te mikor bonthatsz?
Szia,
megmondom őszintén, az ősszel nagy gondban voltam, a letakarás végett. Ígérek többen is autóponyvát, aztán persze csak ígéret maradt. Kínomban vettem osb lapokat, arra a munkahelyről hoztam pukkancs fóliát, arra a nyári vízmelegítő átlátszót, de azon gyűszűnyi lyukak voltak, úgyhogy vettem rá egy vadi újat, arra meg egy használt autóletakarót meg egy új is volt tarcsiban, vagyis egy csomó réteg ilyen-olyan. A közepére tettem egy felfújt strandlabdát. Látszólag jól sikerült, és hogy mennyi víz került bele azt nemtom, de szerintem semmi. Aknából szivattyú ki, oldalát hungarocell, tetejére hungarocell, fólia, stb, aknafedő, tehát ide is gondot fordítottam. Amit furcsálltam, hogy a kivezetőcső aljában egy egészen kevés vizet láttam, és bár a medence leeresztő "szuez" nyílást leragasztottam, nem tudom honnét a víz, de csak milliméterekben mérhető. Fagyállót nem mertem beleönteni, ki tudja mit csinál a pvc-vel, ezért sót öntöttem bele, ergo tengervíz rulez. Az ide tervben egy medencefedés lett volna - még lehet - de a gázmizéria miatt, lehet, hogy a melléképületet kéne kiegészítenem egy vizesblokkal, meg egy normális fűtéssel, mert ha nem lenne gáz, akkor a fát nehéz lenne a cirkóban meggyújtani fent a lakásban, valami köztes megoldás kell ezért.
Ja és hát a pázsit...
Hali,
a képen a két szín miatt nem látom, hogy ez kétrétegű, vagy csak kétszínű a két oldalán...
De ehhez hasonló van/volt nekem letakarva a medencém, az obiban lehet kapni, és az egy év kibírás az abban nyilvánul meg, hogy egy nyár. Amikor elkezdtem ásni a medencét, akkor letakartam - és az már nyár végén volt. A következő nyár vége felé azt láttam - mert csak a falevelek ellen használtam - hogy a víz felszíne olyan, mintha valaki a közelben égetne, és apró hamu darabok lennének benne. De nem, hanem ez a ponyva szerűség morzsolódik fel, és a fény felé fordítva olyan, mint a szita.
Nem tuti megoldás az biztos.
Egy ideig működik.
Na igy koccintottunk,ha valaki szeret iszogatni a mediben tudom javasolni úszó tálcának az 5cm-vastag nikecelt bármilyen formára vágva,elbírja az 1 literes palinas uveget is meg hozzá két sört is, (meg hamuzót is (de az egészségtelen)).
Na a kép lemaradt az előbb..mondom hogy még kezdő vagyok.
Most értem a fórum olvasgatásának a végér. (1 évet olvastam vissza...kb 1,5 hónapig tartott).
INTEXEM-van de oda jutottam hogy homokszűrős vízforgatóra cserélem a lelkét + solár panel,bár nekem van intex elektromos vízmelegítő de lehet meghagyom azt is alternatívának.Ha valaki lát vmerre akciósan homokszűrőt és solár panelt a műanyagosat jelezze léccci.
Na egy kis izelítő a nyárból,tavasszal még le is lesz fedve a kicsike előtetővel,de ha valakit érdekel az építés folyamata szívesen megosztom mert fényképen archíváltam.
Jön a tavasz :) gondolkodom. Felfújható medencém ahova volt rakva simán a föld volt és ez tökéletes volt, de hogy most jön a tavasz így sár van a helyén. Mivel érdemes állandóra lelapozni? Betonozni nem szeretnék.
Én levettem a hőfokot 21 fokra éjjel-nappal. Első napon fura volt a 22,5 után, de most már sokkal kellemesebbnek érzem. A gyerekek sem köhögnek, optimálisabb a páratartalom is. És ami számomra fontos: nem kell fával tüzelve spórolnom és nem szennyezem Miskolc amúgy is szar levegőjét. Mosni is csak 30 fokon mosok és láss csudát minden uo tiszta, mintha 40 fokon tenném. Ezzel is spórolok állítólag.Na jó fapakolást.
Én meg kiszámoltam, hogy ha gázzal fűtök és 22'C-on tartom a hőmérsékletet, az fűtési szezonban 245,000 Ft. Na most ez fával majdnem a fele 140,000 Ft és 23-24 állandó hőmérséklet. Na de ez nem az a fórum.
Nem tudom milyen képnézegető programod van, de felül a füleket lenyitva pl. szerkesztés valszeg és ott ha van olyan, hogy resize vagy átméretezés. Ott tudod százalékban pl. 40%-ára az eredeti méretnek csökkenteni, majd mentés másként/save as/ és ott írj a neve mögé valamit pl./1/, hogy tudd, az a kicsinyített!
De egy jók kis számítógépes tanfolyam segíthet az ilyen jellegű problémák megoldásában, vagy ha valaki megmutatja, mert ez így nem biztos hogy érthető volt! :-)))
Alul katt a tallózásra, kiválasztod a képet, katt a megnyitásra, majd a kép felirata mezőbe nevet adsz neki, eztán feltölt gomb. Ekkor még nem jelenik meg itt a kép, csak alul. Feltöltés jópár mp. is lehet. Eztán a beszúrásra kattintva felugrik ide a kép. Mérete 512k-nél nem lehet nagyobb!
Jajaj! A befagyott jég szintje a szkimmer nyílást vészesen megközelítette. Az alsó beparafadugózott nyílás vastag jégrétegbe zárva várja a tavaszt! :-)))
Viszont szép tiszta az egész. Kíváncsi leszek, mi lesz szezonnyitáskor, mert tavaly egy zöld habos trutyi fogadott, amit csakazértsem engedtem le, hanem egy hét megfeszített munkával hegyipataktisztaságúraváltoztattam! :-)))
Érdemes már most gondolkodni a nyári dolgainkon, aki esetleg homokszűrőre szeretne váltani annak ajánlom nézze meg <a href="http://kertberendezes.shp.hu/hpc/ws_galeria.php?azonosito=kertberendezes&tkod=kertberendezes1207048396" target="_blank">ezt a képet</a>.
Homokszűrős vízforgató - 0.Shott 4m3/h-s -4 állású váltószeleppel -4m3/h teljesítményű szívattyúval(250W) -Hmax=7m 100lit/min -IPX4 védettség -tartály Đ320mm h380mm -szükséges 0,4-0,8mm-es szürőhomok 20kg Akciós ára 31200 Ft, ami elég jónak tűnik. Amúgy semmi közöm a céghez, csak vásároltam már és is náluk pár apróságotés néha ránézek a honlapjukra.
Ezek tényleg klassz dolgok. Egyszer nyáron késő este szaunáztam. Amikor kijöttem, egy gyors zuhany, majd pár lépés és bele a medencébe. (csak az ON miatt). Gyönyörű csillagos ég volt. Csak feküdtem a medence vizén és....... Rosseb egye meg!!Mikor lesz már nyáááár!
NNA, megint a régi nóta: a sok eső mind a medence mellet van.Lassan több mellette a víz, mint benne. De a kertben sem jobb a helyzet: annyira nem tudja beszívni már az amúgy is agyagos föld a vizet, hogy csak áll a tetején vagy 5-7 cm. Remélem jön a fagy, és akkor az egész mindenség átalakul egy óriási korcsolyapályává: majd kiállok a kertkapuba és belépőt szedek.....az út elején pedig a következő természeti csoda tárul a szemünk elé: vízesés a .....utcában. Ebből lesz a gleccser...majd bemutaton a gyerekeknek, így nem kell Izlandra se utazni.......
Benne hagytuk a vizet, így szépen felfekszik rá a mezgazfólia, azon meg a ponyva. Igaz amikor ráesett a nagy hó, kicsit begazoltam nem-e lesz baja, de szépen lelapátoltam róla a cuccot. A vízet meg a párom sLAGGAL CSURGATJA...néha. Hát ez van lustaság félegészség.
Téli elfoglaltságként mi eddig a kutyákkal bajlódtunk, de kész van a villanypityunk is. Így várjuk a havazást, hogy szánkózni tudjunk. Jó kandalló építgetést.Én most megyek vezetni a rutinpályára......tehát mindenki fedezékbe!
Karácsonyi díszbe öltöztettétek már a medencét(vagy a helyét)?
Nem tudom ki hogy van vele, de úgy érzem nem bírom ki a telet. Legalább hó lenne. De ez dögunalom és nagyon hervasztó....nyári pancsizásainkra gondolkok és merengőn bámulom a hátsó teraszablakból a téliesített medencét. Nem kevés bennem az önsajnálat, mi?
Szval mindenkinek Boldog Karácsonyt így előre is! De jó lenne egy szilveszteri medencés buli!
futóék! Sziasztok! Lehet kár volt takarítani? Miért baj, ha kicsit koszos a medence vize? Az enyém le van takarva, mint egy sátortető, és egy pár csíbor élvezi még a vizét. Az enyém mondjuk műanyag test, és könnyebb lesz kisikálni, de tavaszig úgysem őrizné meg a víz a tisztaságát.
Blue sky! A vaterán szoktam szétnézni, cégeket nem igazán nézegetem. Volt most nemrég új medence, szivattyú, és szűrők. Engem igazán a jövőévi vízszűrés "izgat". Az idei sem volt már a végén rossz, de hátha van valami "lom".
Elég szomorú idő van, legalább esne a hó. Ez a sáros, párás idő még rosszabb, mint egy száraz hideg.
Velünk ez történt: téliesítettük a medit, erre a két rohadt dög kutyánk beleugrott a szépen mívesen letakargatott medencébe, belesűllyedt a takarófólia, az összes trutykó: falevél, sár, por, miegymás szépen lesűllyedt az aljára. NNA. Ekkor újra takarítottuk: kiszedegettük a kiszedhető koszikákat, kihalásztuk a fóliát(recsegett, mert olyan hideg volt).Leengedtünk a vízből, újra letakarítottuk a fóliáról a retyit(=jó meló: 6*4m), letakartuk duplán a medit, halálosan lekötöztük......másnap leesett a "méteres hó".Most pedig szívettépően zokogva várjuk a tavaszt: vajon kiszakadt-e a medence belső fóliája a kutyák karmaitól?Ha igen engem többet nem olvastok, mert felkötöm magamat az első fára!!!!!!!!!!!!( a kutyákat meg kiírtom)Zs
Ha a hülyeség fájna, most ordítanák! Sikerült a medencémet tönkre vágni. :( Merevfalú, földbe süllyesztett volt. A tavalyi teleltetéshez képest kb. 10 cm-rel több vizet engedtem le belőle, hogy az eső és a hó ne okozzon télen problémát, hogy védjem az oldalára szerelt szkimmert. Sikerült a stabilitását felborítanom, a mai esőzésnek köszönhetően a föld berogyasztotta az oldalát. Saját hülyeségem áldozata vagyok :( Na mindegy, tavasszal újra kezdjük :) Úgyis szerettem volna egy számmal nagyobb medencét :) Azért nagyon csúnya látvány :(
nem tudom de ha lenne valaki aki jól tud angolul az innen biztos megtudná mondani a működési elvét http://www.intexagent.ru/files/instructions_rus/SaltWater%20System/112---A1-0712%20EN%20P1-10.pdf most már nagyon fúrja az oldalam a kiváncsiság :)
szia! sajnos én sem tudom pontosan hogy ennél a fajtánál hogy kell csak a másik kettőnek tom hogy a medi vizébe kell önteni a sót ennél a a nagy tartály lehet hogy arra szolgál hogy oda kell de nemtudom :S szabi
köszi a segítséget :) utána olvastam ennek a sóbontós módszernek ,de valami nem tiszta számomra a medence vizébe kell a só? Mert ennek a szerkezetnek a használati útmutatójából azt nem tudtam kideríteni minimális angoltudásommal :( de nekem nagyon gyanús , hogy ezen a gépen van egy viszonylag nagy tartály ?
szia! én úgy gondolom hogy ez egy sóbontó ami a medence víz fertőtlenítéséhez jó és így nem kell klórt használnod hanem ezt, ez a készülék mellé még kell egy xy teljesítményű papírszűrős vízforgató vagy homokszűrő. ne pont ezt a fajtát hanem ami egybe van építve a szűrővel a brikóban volt nyáron azt hiszem olyan 70000 ft körül de van olyan ami nincs egybe építve a vízforgatóval olyat láttam olyan 48000 ft ért és ami a te képeden van olyat pár évvel ezelőtt láttam és talán olcsóbb volt a fent leírtaknál ( de nembiztos) üdv. szabi :)
szia...én vettem egy ilyen tesztert de inkább a lakmusz papiros megoldást választottam még nyáron.Ha érdekel ez a mérőke irj nyugodtan.Valóban 5 ezer pénz az auchanban nyáron.
Egy kérdésem lenne. Ti mivel tudjátok távol tartani a macskákat, és az ehhez hasonló állatokat? Amióta elraktam a medencémet, a környék macskái a homok alapomat használják WC-nek. szét kaparják meg tele sz..ják, az egészet. Így mire tavasz lesz egy dimbes dombos sz.r domb lesz belőle.
HOGYAN ERESSZE LE A MEDENCÉT ÉS HOSSZÚTÁVÚ TÁROLÁS
1. Tájékozódjon a medencevíz elhelyezésére vonatkozó speciális helyi előírásokkal kapcsolatban.
2. Győződjön meg róla, hogy a leeresztő nyílás dugója a medence belsejében a helyén van.
3. Távolítsa el a leeresztő szelepről a medencén kívül levő sapkát.
4. Illessze a kerti tömlő belső menetes végét a szabadalmaztatott tömlő csatlakozóhoz.
5. Vigye a tömlő másik végét a háztól távolabb egy olyan helyre, ahova a vizet biztonságosan leeresztheti.
6. Illessze a tömlőcsatlakozót a leeresztő szelephez. MEGJEGYZÉS: A csatlakozó kinyitja a leeresztő nyílás medence belsejében levő kupakját, és a víz azonnal elkezd folyni kifele.
7. Amikor a leeresztés befejeződik, vegye le a tömlőt és a csatlakozót.
8. A tároláshoz tegye vissza a leeresztő szelep belső dugóját.
9. Tegye vissza a leeresztő nyílás külső dugóját.
10. A medence szétszereléséhez fordított sorrendben hajtsa végre a felállítási utasításokat, és szereljen le minden vízvezetési alkatrészt.
11. Összehajtogatás előtt győződjön meg róla, hogy a medence és minden alkatrésze teljesen száraz, hagyja a napon állni egy óráig (ld. 5. ábra). Szórja be talkummal, hogy megakadályozza a fólia összetapadását, és abszorbeálja az esetleg rajta maradt vizet.
12. Csináljon belőle négyzetes formát. Az egyik oldalon indulva hajtsa be a bélés egyhatodát kétszer magára, majd tegye ugyanezt a másik oldalon (6.1 és 6.2 rajzok).
13. Amikor létrehozta az egymással szembeni két összehajtott oldalt, egyszerűen hajtsa rá egyiket a másikra, ahogy összecsuk egy könyvet (ld. 7.1 és 7.2 rajzok).
14. Hajtsa be a két hosszú véget középre (ld. 8. ábra).
15. Hajtsa egymásra a két felet, ahogy egy könyvet csuk be (ld. 9. ábra).
16. A medencebélést és a tartozékokat száraz tároló helyen tárolja, amelynek a hőmérséklete 41-100 oF (5-38 oC) között szabályozható.
17. Az eredeti csomagoló dobozt fel lehet használni a tároláshoz.
TÁROLÁS ÉS TÉLIESÍTÉS A FELSZÍN FELETTI MEDENCÉJÉNEK TÉLIESÍTÉSE Télre a medencéjét könnyen le tudja üríteni, és biztos helyen tudja tárolni. Sokan azonban azt választják, hogy a medencét egész éven át a helyén hagyják. Olyan helyeken, ahol előfordul a fagy, fennáll a jegesedés veszélye. Ha a hőmérséklet 5 oC alá csökken, ajánlatos leereszteni és szétszerelni a medencét, majd biztos helyen tárolni. Ld. a Hogyan eressze le a medencét szakaszt.
1. Alaposan tisztítsa meg a medencét (Easy Set Pool vagy Oval Frame Pool esetén győződjön meg róla, hogy a gyűrű megfelelően fel legyen fújva).
2. Távolítsa el a szkimmert (ha van), vagy bármely tartozékot, amelyik a menetes merevítő csatlakozóhoz illeszkedik. Szükség esetén tegye vissza a merevítő rácsot. győződjön meg róla, hogy tárolás előtt minden tartozék tiszta és teljesen száraz legyen.
3. A biztosított dugókkal dugaszolja be belülről mind a beömlő mind a kiömlő szerelvényt (16 és kisebb medencék). Zárja el a beömlő és kiömlő szelepeket (17 és nagyobb medencék).
4. Távolítsa el a létrát (ha van), és tárolja biztonságos helyen. Győződjön meg róla, hogy tárolás előtt a létra teljesen száraz legyen.
5. Távolítsa el a szűrőt és a szivattyút a medencéhez csatlakoztató tömlőket.
6. Adjon hozzá megfelelő téliesítő vegyszereket. Kérjen tájékoztatást a helyi kereskedőjétől, mivel ezek területenként nagymértékben változhatnak.
7. Takarja le a medencét Intex medence takaróval. FONTOS: AZ INTEX MEDENCE TAKARÓ NEM BIZTONSÁGI TAKARÓ.
8. Tisztítsa meg és ürítse le a szivattyút, a szűrőházat és a tömlőket. Távolítsa el és dobja ki a régi szűrőpatront (gondoskodjon tartalék szűrőpatronról a következő szezonra).
9. Vigye be a szivattyút és a szűrő részeit házon belülre, és tárolja azokat biztonságos és száraz helyen, lehetőleg 41-100 oF (5-38 oC) közötti hőmérsékleten.
Látom, vannak rendes emberek, akik már elcsomagolták a medencéjüket. Van v.kinek jó ötlete, hogy a csővázasat hogyan érdemes elcsomagolni, hogy épségben maradjon? üdv mindenkinek:Kinga
az is csak vízzel tud áttelelni. A kollégám leengedte belőle a vizet, maradt az alján kb 25-30 cm. Az első szélroham szó szerint széttépte a medencéjét, a palástot megtörte, a sineket elgörbítette.
Hát....te tudod. Azért azt a vékonykát a fém palást is, míg a miénket cak a víz tartja, ha leeresztem belöle, az se. Lehet, hogy a vékonyka másképp reagál a fagyra, esetleg nem keményedik ki nem törik meg, el. Főleg, ha kifeszítve nem tud mozogni. De ez csak amolyan női logika, lehet, hogy nincs igazam.
Mindenesetre én nem szeretnék ősztől-tavaszig egy összeesett gumikupacot nézegetni a kertembe, még letakarva se. Arról nem is beszélve, hogy a gyereket és a kutyát se tudnám távoltartani tőle.
Tavaly összehajtva egy rozsdás salgópolcon telelt, csomagolatlanul a fatárolóba, ahol ugyanugy fagyott mint kint, de se szél se állatok, se emberek nem háborgatták.
Idén nagyon rendes voltam, be is zsákoltam, hogy tavasszal ne keljen a rozsdát mosogatni róla, de ugyanott fog telelni.
víz nélkül (vagy csak 5-10 cm vízzel az alján) nem elég letakarni egy sima takaróval? Ha megfagy a víz elvileg nem tud kárt tenni a medencében szerintem...
Hát pedig bekeményedhet. Én az utolsó meleg napokban raktam el a medencét. Uo.mint a Tiéd. Simán visszaraktam a dobozába minden kacattal együtt. A használatiban egyébként írják, hogy felállításkor egy ideig a napon kell hagyni, hogy a fólia felpuhuljon. Hát (legalábbis nálunk) nem volt olyan hűdenagy napsütés mostanában. De a 19 fokon gondolom nálatok sem. A homokot meg kb. 2 perc leslagozni az aljáról.
Eljött megint az ősz, bontásra került sor. Ilyenkor jön rá az ember, hogy a homok aljzat olcsó de mire letisztítja tőle a medence alját...Na ezért jobb a beton
Érdekes módon a medence fala fél év alatt úgy megkeményedet alig lehetett összehajtogatni az egészet, pedig a 19°C-nak még nem szabadna ennyire bekeményíteni a műanyagot, reméljük a törések mentén nem fog ereszteni a medence, illetve nem lyukasztja ki a rápréselt vékony alját.
Nos a 7végén megvolt az utolsó porszívózás. Ezek után leengedtem a vizet a befolyó nyílás alá, leszereltem a csöveket és a gépészetet. A víz tökéletes volt (ph és klór), de az úszót még benne hagyom, ebbe tettem egy nagy klór és két kicsi kombi tabit. Az úszóadagolót a legkisebb nyílásra állítottam. Tettem a vízbe kb 3-4 deci algaölőt is (csak úgy öntöttem bele valamennyit), majd megkapta a téli takarást. A fekete takaró alatt nem fog algásodni, de azért biztos ami biztos :) A téli takarón az esővíz és a a hólé nem fog átszivárogni, így ezt időnként egy lavorral kimerem, és ha nincs fagy, akkor a thuják és a fenyők tövéhez locsolom, mert ugye az örökzöldeknek fagymentes időben is kell a locsolás. Tulajdonképpen ennyi a dolog egészen jövő tavaszig.
A homokszűrőből a vizet az alsó leeresztő szelepen keresztül le kell engedni, a kapcsolót téli állásba kell tenni, és tulajdonképpen mehet is a fagymentes telelőhelyre.
sziasztok! nagyon rég írtam a fórumra de attól azért benéztem egy párszor :) Tudom hogy ez nem a hirdetések helye de azért felrakom!! Ha valakit érdekel egy intex 305x76 os medence június közepén vásárolt és most már kiszárítva el van rakva a dobozába!! van hozzá vízforgató is de a szűrőbetét már szerintem tönkre van menve!!! adok egy árat de azért ha valakit érdekel írjon 13 14 ezer email: szabi.12kukacfreemailponthu szabolcs
A jó beton, az mindenhol megállja a helyét. Ha ismered a kerted földjét, illetve hol laksz: pl. mozgó hegyen, sík vizesedő területen stb, akkor el tudod úgyis dönteni melyik a jó megoldás. Pl. a mi kertünk agyagos hegyi lejtővel büszkélkedik, amit esőkor elönt a víz. Ergo nem csinálnék homokos alátétet(még egyszer). Viszont a fixbeton fix: tehát jól meg kell gondolni, hová telepíted.Na jó munkát Zs
Jááááááj!!!!!! Ne sértődj meg meg, nem ellened, hanem érted!
Amúgy beton és beton között is van eltérés. Ha a kőbevésett arányt (cement+sóder) 80%-ban betartja és hálót, vagy helyszínen hajtogatott vasat rak bele, igen kicsi az esély, hogy tönkremegy. Persze nem mínuszban betonozva és nem 3 centi vastagságban. A vízzel teljesen igazad van, a valaki kútvize és az én 200 km-el távolabbi csapvizem szinte biztosan nem úgy fog működni. itt is vannak ökölszabályok csapvízre és ökölszabályok kútvízre. Szerintem.
Nos! 1. Senki sem mondta, hogy ne betonozd le. Ha arra van kedved tedd meg. 2.Azts sem mondtam-(se sugallat), hogy káros lehet a medencédre. 3.Sőt azt sem, hogy az Én főldemre bízd magad.
Leírtam egy tapasztalatot, ahogy Én csinálom. Ezek szerint NE halgass meg itt senkit, mert lehet hogy az Ő vize is más 200 km-re és nálad nem úgy fog működni. A fórum tagjaiból a többség szerintem nem betonozott teljes placcot. Volt aki igen, volt aki nem.
Betonozd le, vagy inkább térkövezd le. A szilárd alap és a medi közé tehetsz akármilyen puha szigetelő anyagot. Kőműves családi származásom a logikám és a tapasztalatom azt mondatja velem, hogy a szilárd alap a biztos. Biztosan van, akinél a homokra vagy földre rakott medence már sok-sok éve biztosan áll, de én nem bíznám magam és a medencémet egy lehetségesen 200 km-re levő "tezsvér" földfelszínére. Szerintem.
Azt én sem tudom. Ilyen vízpalackos megoldást felszín alatti medencéknél láttam, de mondtam neki, hogy a miénk felszín feletti. El kell menni és úgy megérdeklődni, az a legbiztosabb.