De hülyén csinálták, mert a 19766/19066 dupla egysége bőven félház alatt ment az elővárosban, azt kellett volna 187 után indítani csak, s megfogni. Menetdinamikailag is jobb, meg Fehrvárról is igazából így +5' körül lett volna mindkét egység...
...de amilyen start-os irányítói döntések vannak, ez legyen már a legkisebb gond...
Minden héten utazom ennyit, nem pont Balatonra, de jellemzően a km megvan. Van amugy egy kisebb telek a Balatonon igy oda is rendszeresen járok, egyelpre a "van vele meló" fázisban van :)
BKV jegyre nincs szükségem, 1200 m a Déli Pályaudvar :)
1. Nem hiszem, h az egyszeri juzer tipikusan hetente 2x jon le a Balatonra. Lehet, h van ilyen, de ez statisztikailag elhanyagolhato. 2. Egy Deli-Revfulop 3180 Ft, ma tankoltam 12785 Ft-ert, de ebben a revfulopi (haztol-hazig) oda-vissza uton felul van kb. 150 km plusz. Ezt tudd be az amortizacionak. Illetve a vonatuthoz add hozza a bkv jegyet. Szoval kijon az.
A mendei esetnél a 424 mozdonyvezetője és fűtője egyszerűen szart mindenre (gondolom a kor szokása szerint jól be is voltak baszva) az irásbeli rendelkezést olvasatlanul eltette a sapkájába "nekem akarják megmondani?" Persze a szolgálattevő is elbaszta (a vasúton a balesethez általában minimum két ember hibája kell)
Kicsit hülyén van megfogalmazva, de szerintem Martonvásártól az IC szerelvényére lehetett átszállni, nem a Z30 Flirtje ment le Keszthelyre. Mondjuk igy is szép mennyiségű utast kellett kivinni Martonvásárig annak az amúgy is tele zónázónak... (a 16:35-ös meg pont az a vonat amivel sokan lemennek meló után estig fürdeni egyet..)
"A Budapestről Keszthelyre 16:35-kor induló (1876-os számú) Balaton InterCity, nem közlekedik a Déli pályaudvar és Martonvásár között. Odáig a 16:40-kor induló (4636-os számú) Z30-as vonattal lehet eljutni. Ez a szerelvény közlekedik tovább Martonvásártól Keszthelyig Balaton InterCity-ként."
Mutatnál olyan konkrét példát, ahol heti 2 hosszabb utazásnál 2 hét alatt visszajön? Azaz 4 utazás alatt az 50%-os jeggyel legalább 20000 Ft-ot lehet spórolni? Ha lehet, ehhez balatoni célállomást kérünk. Nekem 4 Sátoraljaújhely-Keszthely út is kijött 27500 Ft-ból teljesárú jeggyel, annál meszebbről meg két egymást követő héten azért kevesen járnak a Balatonra.
Az Interrégiókat tudom,Lengyeltóti,Balatonszentgyörgy,Sümeg,Pápa.Én ugyan a 9697-el utaztam 3 hete,annak volt Győrszemerén,Cellben,Szetngyörgyön még a kanizsai IC pluszban meg Fonyódon.
Kicsit emlekezzunk: a projekt EREDETI celja mindossze annyi volt, h az uszo vb-re legkondis villanyvonat legyen a furedi helyszinig. Az osszes tobbi csak utolagos belemagyarazas.
Nagyon telen nem, de novemberig, ill. marciustol hetvegenkent volt. (Sot, az utemes menetrend elott mindig volt.) Es mivel a forgalom 99%-a (bar ez sztem koltoi tulzas, de mondjuk 80 valoszinu) nyaron van, teljesen logikus, h pont akkor nem allnak itt meg a vonatok.
Plusz masik kettot, ahol meg a szemely nem all meg. Es ez mar a Fured - Tapolca kozotti megallok 22%-a, azaz najdnem negyede. Es mint kiderult lejjebb a szamokbol, NEM a legkevesbe forgalmas negyede.
Sajnos tudom miről beszélsz.Én itt talán amiota kint vagyok nem is emlékszem hogy volt e nem működő lift forgalmas helyen.Filctollas kiirás és társai meg végképp a nagy vörös villogo NO! kategória...azt nem is emlitettem még hogy a hálózat nagyrésze itt is még az 1960as évek infrastruktúráján megy vagy akár régebbin,pl a hidak.Egy mostani Nyugati szintű kapirgálás itt úgy van megcsinálva hogy vannak a 3 napos hosszú hétvégék vagy húsvét,karácsony akármi....kivonul többszáz melos,többtucat géppel és szó szerint megállás nélkül váltott műszakokkal addig nyomják amig kész nincs.Vannak projektek amik persze emiatt tovább tartanak mert pl csak hétvégéken megy az éjjelnappalos túrás vagy csak éjjel.Most épitették át a TELJES Kings Cross vágányhálozatott teljesen újrahúzva,felsővezetékkel és biztberrel,belefoglalva egy kb 50 éve nem használt vasúti alagút ujraélesztését.Hétvégi és ünnepnapi vágányzárakkal éjjel nappal.Nem délután 5kor eldobjuk a lapátot és másnap reggel folytatjuk 3 kávé és 5 cigi után.Lófaszt.Itt nincs jaaaaj hát nem lett kész meg elcsúsztunk meg az alvállalkozó nem végzett...Amit Nyugatiban is tavaly meg idén leművelnek az konkrétan itt egy 3 napos hétvége lenne.Horror a szervezetlenség és erőforrás pazarlás mértéke.https://www.youtube.com/watch?v=5uWvrvF5WN8 Nem véletlenül nem halad Magyarországon semmi sehova és csak folyik el a pénz a semmibe.Brutális ami otthon megy....
Hát igen, ez lenne a normális. Sajnos ettől mi nemhogy messza vagyunk, de egyre messzebb kerülünk.
Itt úgy vágnak ki egy fasort - amire a beruházás utolsó fázisban jöttek rá, hogy útban van - mint a pinty. Hogy csak legalább más színűre kellett volna festeni az oszlopokat, hogy kicsit jobban belepasszoljon a tájba? Kit érdekel, jó lesz az úgy. Hogy pár hónappal az átadás után, az állomásokon már málik, omlik, elromlik minden? Nem számít, amíg a szalagot átvágja a politikus, addig jó legyen, azt majd legfeljebb filccel ráírjuk, hogy NEM MŰKÖDIK, néha még azt se, majd rájön a paraszt ha nyomja a gombot és 10 perc múlva se jön a lift.
És a legjobb, hogy az emberek saját magukat győzik meg arról, hogy jó ez így és mindennek örülni kell, meg hálásnak lenni érte.
Sajnos ez ott pontosan így megy kivülről még erősebben lehet ezeket látni,főleg mivel én innen látom itt hogy mennek a dolgok,és most nem arról beszélek,hogy a Network Rail költségvetése kb 1000xese egy MÁVnak mert nem a pénz részről van szó.Arról van szó hogy adott dolgot hogy oldanak meg milyen nézőpont alapján visznek véghez.Megcsináljuk pipa,kb jóvanazúgy szép új örül neki az átlag paraszt mert új,bár ezt meg azt se csináltuk meg meg kihagytuk ezt meg azt is meg túlárazott is lett de hát ez már ilyen majd megszokják.....vagy ami itt van hogy úgy állnak neki hogy azt nézik hogy ha például átépítenek egy teljes állomást,vágányhálozatot,vonalat,bármit akkor az az UTAS szempontjából jó lesz e,gyorsabb,kényelmesebb lesz e az eljutás....Lehet röhögni de itt külön csoport van arra hogy nagyobb projekteknél egy vonal melletti élőhely hogy fogja befolyásolni az élővilágot és nekik az adolguk hogy arra figyeljenek hogy például az a virágos,bokros rész ne markolóval legyen szétszaggatva mert ott mondjuk védett lepke meg virágok vannak.Nem vicc ,itt ezt komolyan veszik és figyelnek is rá.Hozzá állásban galaxis a távolság sajnos.....
Most nem akarok itt politikába jobban belemenni, mert az egy másik forum, de azért itt elég sok olyan történet volt, amire elég sokan nem legyintettek, hanem kiálltak érte, és mit értek el vele? Semmit. Itt rég nem arról szól a sztori, hogy mit akar a nép.
Egy demokráciában működne amit írsz, csakhogy ez nem az.
Itt az van, hogy mire van érdek, mire lehet EU támogatást szerezni, melyik haver tud olyat csinálni, min lehet többet nyerni. Aztán ha ez pont jó a népnek, akkor mázli, ha nem akkor így járt.
Ha valaki akkor én megértelek,de tapasztalatból mondom hogy jobb néha ráverni hármat az asztalra ésa egy nagy levegőt véve kifújni mint első idegből ilyeneket irni válaszként mert te is el leszel könyvelve az alsó szintre a kommentek miatt,hiába van igazad vagy hiába vagy jó srác.
Én túllépnék szívesen, de ha olvastad ma a hozzászólásokat és nem csak az enyémet, akkor láthatod, hogy van itt baj bőven, ami nem valószínű, hogy 1-2 nap alatt megoldódik, sőt esélyes, hogy rosszabb lesz.
Ehhez képest jelennek meg sorra az ünneplők, akik szerint milyen csuda jó lett ez a fejlesztés. Annak több értelme van?
Persze, nézhetjük a jövőt, csak ez mikori jövő? Igen, nyilván az egyetlen értelme ennek az lenne, ha végig érne a drót, de még ha minden a legsimább mederben folyna is, ez akkor is hosszú éveket jelent mire megvalósul. Ha, egyáltalán.
Addig itt igen nagy valószínűséggel kőbe lesz vésve minden, esélyes, hogy a lassújelek is.
Ha Veke Lalinak sikerült, akkor szerintem bárkinek sikerülhet. Pont ez a hozzáállás okozza azt, amit sérelmezel, hogy nálunk hogy történhet mindez. Úgy, hogy aki tehetné, az legyint rá. Mert nem érdemes.
Dehogy nem érdemes. Fel kell hívni a polgármestert, az o.gy. képviselőt. Ez lenne a dolgok rendje.
Nyilván konkrét elképzelésekkel érdemes, mert azzal hogy "rosszabb lett" még nem sokat fognak kezdeni. Ezért lenne érdemes résen lenni, ha elkezdik a második ütemet, amit nagyon helyesen tervezéssel kezdenének, nem egyből tervezés+kivitelezéssel.
És most korrupció ide vagy oda (amit valóban nem ezen a fórumon fogunk megoldani): a politika kitalálhatja, hogy valamit fejleszteni kell, és hogy mennyiért, és még azt is, hogy ki nyerjen. De amíg a megfelelő emberek megkapják az elvárt hasznukat, abba már azért nem szoktak beleszólni, hogy ebből most drótot kell húzni, vagy pályát építeni. Akkor miért ne válasszák azt a megoldást, ami valóban a legnagyobb megtérülést hozza?
Mi az hogy olcsónak sem mondható jegyárak miatt? Tíz éve nem emelkedtek, viszont lett 5 szazalek automatas kedvezmény, 10 százalék online kedvezmény, 50 százalékos start kártya, idén már a gyorsvonati potjegy is megszunt a balatoni vonalakon...
Van egy határ. Talán említettem már pár kommenttel korábban, hogy mennyire nem tolerálom, amikor valaki az együttérzés teljes hiányával beszél a másikról.
Az utasoknak a villanydrót jó. Nagyon jó és köszönet azoknak akik ezt kiverekedték ellentétben veletek akik tényleg aszt kell mondjam
Te gyökér!!!Az utasnak totál mind1 mi van a vonat elején,mi húzza...az utasnak az lenne a lényeg hogy ne késsen,kényelmes legyen és ne fulladjon+ a hőségben...az egyébként olcsónak nem mondható jegyárak mellett.
....és ez a kívánság pártállástól függetlenül...agyatlan.
Ha nem is, értelmesebb mint leírni naponta 5×, hogy milyen szar... ezt tudjuk, lepjünk túl ezen.
Pár megállónak azert csak jobb es több es gyorsabb vonat jutott...
Peldaul nezve a jövőt, ha Tapolcaig lenne drót mehetne Füred és Tp között egy valódi gyors, és személyként a vizipók tovább. Mar meg is van oldva a 2 megálló.
Ne haragudj de itt senki nem anyázott és faszfejezett téged se.Tartsd magad te is ehhez.Emelkedett vitát lehet folytatni de ne anyázzunk.Ez elég mély szint.
A bőröndös öreg mi a geciér nem tud átszállni Füreden a 20 perccel később induló szemelyvonatra, és elmenni vele Szepezdfürdőre, ahova valószínű igy is hamarabb ér mert nem gyalogolná le az alatt az idő alatt a távot.
Elarulom szerintem a legtöbbnek van ennyi esze, csak te kreálsz itt problémát.
3 vonat késéssel indult a deliből, nem neztem, azok lettek-e 40 felettiek, de mivel erdemben a palyahoz nem nyultak, az nemigen lehet összefüggesben az általam SEM tamogatott villamosítassal...
Több higgadtsag, ertelmesebb parbeszed kéne, es inkabb ötletek, javaslatok, hogy lehet kihozni ebböl most a legjobbat.
Hidd el hogy ezzel a vagdalkozással semmire nem mész max letiltatod magad a forumról.Nem szoktam kommentelni soha, csak olvasni de ez pont kiszúrta a szememet most amit irtál :)Én külföldön élek (UK) és a hálozat jelentős része dízel.Mégis pontosak a vonatok,pedig itt se mai darabok futnak sok helyen.Én a London és Birmingham közötti Chiltern Mainline melletti városban élek,itt a dizelek 160at mennek a terhesek 100 és 120 között.A szervezettség és forgalomirányítás sokat számit.Lehet régi kütyükkel is menetrendet tartani dízellel.A villany nem megváltás feltétlenül azért mindenhol,főleg nem lesz tőle minden 180 fok fordulattal jobb.
Ha megnézed a menetrendet, az új menetrend előtt (Szepezdfürdő megállással) és után (anélkül) is pont 2 óra 37 perc alatt ér a vonat Révfülöpre, vagyis Szepezdfürdő kihagyásával 0 perccel csökkent a menetidő a következő megállóig!
Ugyanez a helyzet Badacsonytomajig is, változatlanul 2 óra 53 perc kell, attól függetlenül, hogy Badacsonyörs és Szepezdfürdő is kimaradt,
Akkor te is nézd meg a menetrendet és akkor láthatod, mi a különbség. Zánka-Köveskál környékén keresgess, ugyanis ott van egy kereszt, ami 19.-e előtt nem volt. Igen, ez az órás Füred-Tapolca vonatok ára.
Örülök, hogy megértetted a mondandóm lényegét és megtaláltad azt amibe bele tudsz kötni.
Egyébként teljesen igazad van, ha csak 2 db 40 perc feletti késéssel érkező és 1 db 40 perc feletti késéssel induló vonat volt egy hétfői napon, a nyári szezonban, a balaton északi partján, a 23 millárdból frissen villamosított vasútvonalon, akkor minden rendben, ez így természetes, hisz Magyarországon élünk, nem Németországban.
Tulajdonképpen hálálkodhatnék is, hogy nem lett lemondva vonat.
Gondolom te ennek a "csak" 3 vonatnak egyikén se ültél egy klíma nélküli halberstattiban, miközben "csak" 40 percet késik a 40 fokos melegben.
Fejezd be de sürgősen a vádaskodást és az alaptalan lehordást, mert repülsz innen.
Tanulj meg először írni, aztán járhat a szád.
Senki nem volt ott utas ellenes, csak annyi agyad nincs hogy szöveget tudj értelmezni. Trollkodás az egész amit csinálsz, és másokkal vagy elfoglalva. Menj aztán keress erre más helyet hülyegyerek.
2013 óta működött ez a rendszer, azóta csak fogytak a vonatok, ki ne találd már, hogy 13-ban (meg azóta minden évben) még meg lehetett oldani, tavaly meg kevesebbel már nem. Nem ezen a két megállón múlott a menetrend tarthatósága eddig sem, tök nyilvánvaló, hogy most sem erről volt szó, hagyjuk már ezt a sok kamu dumát, meg elmélet gyártást.
Ha megnézed a menetrendet, az új menetrend előtt (Szepezdfürdő megállással) és után (anélkül) is pont 2 óra 37 perc alatt ér a vonat Révfülöpre, vagyis Szepezdfürdő kihagyásával 0 perccel csökkent a menetidő a következő megállóig!
Ugyanez a helyzet Badacsonytomajig is, változatlanul 2 óra 53 perc kell, attól függetlenül, hogy Badacsonyörs és Szepezdfürdő is kimaradt, tehát totálisan kamu az a duma, hogy itt bármivel is előbb érne a vonat Tomajra és ezzel bármit segít bármin. Ha nem hiszed, ajánlom az elvira.hu-t, össze tudod hasonlítani a június 18 előtti és utáni menetrendet.
Sőt, még Tomaj után, Badacsonyba is változatlanul 2 óra 59 perc kell a két megállóval és anélkül is. Badacsonytördemicnél kezd az ÚJ (vagyis a két megállásal kevesebb) menetrendnél NŐNI a menetidő 1 perccel, majd Taplcára már 2 perccel később ér a vonat mint amikor még megállt Szepezdfürdőn és Badacsonyőrsnél is.
Lehet itt erőlködni meg mindenféle elméletek gyártásával védeni a mundért, de a tény az, hogy semennyivel nem csökkent a menetidő a két megálló kihagyásával a következő megállókig, onnan is ugyanakkor indult a vonat, tehát nem a megállókkal volt a baj eddig sem, hanem eleve kamu menetrendet írtak amiről tudják, hogy nem lesz tartható és ezen kell behozni a késéseket. De a propaganda médiában el lehet adni, hogy mennyit gyorsult a vonat.
Én nem vagyok érintett, viszont megvan az a különös tulajdonságom - ami itt láthatóan keveseknek - hogy a saját érdekemen kívül más sérelmével is tudok foglalkozni és kurvára felháborít, amikor azt látom, hogy kicsesznek egy csomó emberrel, pusztán azért, hogy valamennyire sikersztoriként - vagy legalább ne totális kudarcként legyen eladható, ez a hulladék szar fejlesztés és annak egyértelműen negatív hatásai a Füred utáni szakaszra nézve.
Amire te megrántod a vállad és lazán kijelented, hogy "nélkülözhető" az a több ezer ember által használt megállás, ott én látom azokat az öregeket akik mennének a kis nyaralójukba a bőröndjeikkel, az 1 éves bezártság és para után, aztán szembesulnek vele, hogy a vonat kilométerekre áll meg onnan, ahol eddig.
Amit viszont kurvára nem látok, azok ennek a nyertesei!
Látom az ezer féle magyarázatot, csak közben nem értem, hogy miért lehet a magyar ekkora csicska nép, hogy amikor látjuk, hogy kibasznak a másikkal, amivel érdemben nem nyer senki, akkor is nekiállnak itt emberek vért izzadva magyarázni, hogy ez miért jó és miért nem számít a vérbe szívatott másik ember. Megmondom őszintén, ilyenkor kicsit elfog a hányinger az együttérzés teljes hiányától.
Hogy ezt "a part menti utasok aránya dominál" kényszerképzetet honnan szeded és mi alapján jelented ki, hogy ez 60%, azt végképp nem tudom hova tenni, de igazából mindegy is, írjuk ezt is fel a sok mundér becsületét védő elmélet hosszú sorába, amivel a megállók kihagyását próbálták már itt páran hatalmas erőlködések árán megindokolni.
Lehet örülni, ez így fog maradni a következő sok-sok évre, meg lehet kárörvendeni azokon akikkel ki lett baszva, vasútfejlesztés címén.
Látszik mennyit segített, ma is alig 30-40 perces késekkel futott a vonatok java.
De ha mégsem, akkor érdekelne, hogy miért jobb a flirt a kényelmetlen üléseivel meg szűk csomagterével, mint a kék hullámokban közlekedő IC kocsik? Wifivel, konnektorral, klímával természetesen.
Tudom, én is írtam, hogy van amire jó, a Katicára, mert sok a megállás, és ott a dinamika fontos. De az alapvetően ezen a vonalon egy diszkont szolgáltatás, csak nálunk a Flirt még mindig sokaknak az újdonság varázsát hozza.
Lehet nem tipikus példa, de régebben volt alkalmam hónapokon keresztül napi ingázni Budapestre, és egyedül a Halbi volt az, aminek az ülései nem csinálták ki a hátamat.
Az utasnak a megbízható közlekedés jó és ennek nem feltétele a drót. Főleg nem úgy, ha ennek oltárán elengedhetetlen dolgokat feláldoznak a "csakadrót" fetisiszták.
Mégis honnan vették volna ki? Persze, hogy az elővárosból. Bár elvileg 3 Talent állt be helyettük a Z30-ba, de ezeket eddig csak szombaton sikerült kiadni, a többi napon Flirt ment helyettük.
"Ami kellett volna, az egy komplex közlekedésfejlesztési koncepció a Balaton térségére. Benne minden járművel, vasút, busz, hajó. Megálmodni egy ideális világban, hogy hova akarunk eljutni. Felmérni, hogy oda hogy tudunk eljutni, akár Akarattya-Aliga, Fűzfő-Hajmáskér, Szigliget-Keszthely szakaszokkal, de akár egy Alsóörs-Veszprém feltámasztással. Milyen menetrend, hova két vágány, stb."
Teljesen egyet értek.
Szombaton a 19752-es Katicával mentünk Fehérvárról Fürdere, és átélhettük amit V43-1157 topiktárs mindig mond az irányításról, meg a hiányzó KÖFI-ről.
Polgárdiig rendesen mentünk, de ott nagyon félre lettünk téve. Csak álltunk, álldogáltunk. Ránéztem a térképre, és elképedve láttam, hogy a szemből sokat (18 percet) késő Kék Hullámot várjuk, holott tulajdonképpen leérnénk Csajágra. És így is lett volna, a 19707 9.57-kor haladt Csajágon. Bevártuk. Jó 20 perccel indultunk tovább. A páratlan Katicát Csajágon fogták, őt mi vertük el... meg a mögöttünk érkező Kék Hullám, ami Kenesén utol is ért minket. Szerencsére előre engedtük!!! Ez jó döntés volt, mert legalább lement a gépcsere Füreden, mire mi beestünk, így a kettévágott vonal két fele között legalább nem volt csatlakozásmulasztás.
Értem én, hogy van a fontossági sorrend, és az IC minden visz, de 1 vagy 2 perc többlettel rendes lehetett volna a Katica.... ami Kenese után 23 perc késéssel közlekedett. Kisebb morgás volt is a néhány megállót utazók között, hogy többet késik, mint amennyit utaztak volna.
Távol álljon tőlem, hogy a végrehajtó szolgálatot szapuljam, de ez most nem volt egy rendkívüli helyzet. Viszont szerintem minimum télinél sűrűbb, de nem főidényi kínálattal illett volna felvenni a villamos üzemet, Füreden az új technológiát. Lett volna lehetőségük begyakorolni, nem pedig élesben a nyári menetrenddel. Ettől függetlenül szaladgált mindenki, megtették, ami tőlük tellet. Ezért egy hatalmas dícséretet érdemelnek.
A vezetők pedig nézzenek utána Mende tapasztalatának. Úgy tűnik, már régen volt....
Polgárdiban állva elgondolkoztam, hogy milyen szerencse, hogy ez a drót most bebetonozta a 100 évvel ezelőtti állapotokat, amikor nem közösködtek a vasútvállalatok... Így lett Szabadbattyántól két db egyvágányú vonalunk, szemben egy db kétvágányúval. Milyen jó is lett volna most, és később is milyen nagy szolgálatot tenne. De ehhez át kellett volna gondolni az egészet az elején, lásd fent.
Valahogy azt azert nem (vagy nehezen) akarom elhinni, hogy 4 nap alatt a villanygépek ilyen szinten megrongalták a pályat, hogy ezek a hibák eddig nem voltak erzeklehetőek. Ha így van, akkor napokon belül nem lesz semmi tartható. Mindenesetre ma napközben erkezőben több, 5 perc késes alatti vonat jött az északi partról...
A Kék Hullám már tavaly sem tudta tartani a menetrendjét. A badacsonytomaji kereszt fix, és nincs mese, át kell érni Füredről 60 percen belül. Ez egy olyan korrekció, amire a villamosítástól függetlenül szükség volt, mert tavaly is rendszeresen borult az egész part menetrendje amiatt, mert menetidőhiányos volt ez a szakasz.
Most ezzel egy kis tartalék született, ki tudnak simulni a késések, kb -3-5 perc hozható Füred és Tomaj között. Ha benne lenne a +2 megállás, a tartalék megszűnne, csúcsidőben pedig egyenesen összedőlne a vonal (vasárnap a páratlanok előfogattal is megkéstek). (Illetve ld. 60-as vonal, ahol kb 3 perc hiányzik Babócsa és Szigetvár között, és ez pont elég ahhoz hogy minden nap bedőljön).
Mindkét megállóban a part menti utasok aránya dominál (kb. 60%), az utasforgalom nagysága is alacsony, illetve a településszerkezeti elhelyezkedésük alapján is nélkülözhetőek. Összességében sokkal jobban jár a vonal a megállások kivételével (és ezáltal a pontosabb közlekedéssel), de sajnálom hogy pont azok között vagy, akit ez negatívan érint. (Amúgy az milyen arányban utazol Bp-re, és milyen arányban a part mentén?)
Tudod az igazság valahol a két véglet között van. Te nem ott vagy, hanem a szélén, azokkal együtt akik habzó szájjal azt figyelik, hogy mi mikor narancs meg piros azon a térképen. A másik véglet meg a "minden rendben van", meg "nincs itt néznivaló" típusú bólogatók. Nekik sem gondolnék igazat adni.
Ez jön le?
Ha te ezt úgy állítod be, hogy ennek márpedig örüljön mindenki, mert milyen csoda dolog történt, akkor ne lepődj meg rajta, hogy lesz aki leírja, hogy márpedig ez nem igaz.
Bocsi de így komolytalan vagy. Nekem itt egy darab pajtásom nincs, konkrétan 1 nicket leszámítva innen senkit nem ismerek, és garantáltan nem találkoztam semelyik ittenivel.
Pont hogy a Kek hullamnak nem kene megallnia mindenhol, hamar identol IC, kozlekedhetnek a tekergo megallasi rendjevel ha nem is fehervartol, legalabb furedtol. A szemelyvonat meg alljon meg mindenhol
Javítás: ... nem állnának meg Lábdihegy és Zánkafürdő mellett Tomajon Badacsonyörsön és Szepezdfürdőn sem, akkor a Kék Hullám megállhatna mindenütt ...
vita érvek, pro és kontra, nem folyok bele, ez egy remek menetrend lehetne, pár végigmenős vonatot hiányolok, ami mindenhol megállhatna, két pár sebesvonat, akár vizipók folytatásként, illetve a nyíregyit vinném végig Tapolcáig, a párját pedig onnan fordítva, a mostani Erzsébetes után pont két órával.
az esti páratlan utolsó 22:26-os Tp-Sv vonat pedig tuti nem Bz lenne, az arra kevés lesz pár csúcs hétvégén.
"Írtam már korábban, hogy eddig kijöttek így is [a keresztek]."
Nem akarok érvelni a kismegállók kihagyása mellett, mert zónázó rendszerben a zónahatár után illene mindenütt megállni, de azért van egy különbség a tavalyi és az idei nyári menetrendi struktúra között: idén a Tapolca-Füred betétnek el kell érkezni a párjukkal történő tördemici kereszttől a Kék-Hullámmal való zánkai keresztig, majd innen a Kék-hullámnak a másik Kék Hullámmal való badacsonytomaji keresztig egy órán belül. Ebben más (feszesebb) az idei rendszer, mint a tavalyi.
Ha megnézed pl. a 19741-es és a 19732-es vonat menetrendjét, akkor láthatod, hogy ez mindenütt megállás esetén 35+29=64 perc (a tomaji keresztre várással együtt), tehát nincs meg 1 óra alatt. Ezért kellett szerintem néhány megállást kihagyni. Cserélni talán lehetne a kétféle vonattípus között a megállásokat: tehát ha a Tapolca-Füred betétek nem állnának meg Lábdihegy és Zánkafürdő mellett Tomajon és Szepezdfürdőn sem, akkor a Kék Hullám megállhatna mindenütt (vagy fordítva), de hogy mindkét fajta vonat mindenütt megálljon, azt - főleg nyári szezonális forgalom mellett - nem lehetett bevállalni. Én legalábbis erre következtetek a tavalyi és az idei menetrend összehasonlítása alapján.
Láthatóan itt nem ez történt és az eredményt látva, nekem erős kétségeim vannak afelől, hogy itt mennyire volt egyáltalán bármennyire is cél, hogy olyan eredmény szülessen ami az utasoknak jó és érdemi előnyökkel jár, azon túl, hogy projektet megvalósítóknak legyen jó és max csurranjon-cseppenjen valami az utasnak is, járulékos haszonként. Aztán ha nem csurran, mert ősszedől az egész, hát akkor így járt az utas, a munka attól még ki lesz fizetve az utolsó fillérig, a többit megoldja a propaganda.
Ez a fórum is mutatja, hogy mennyire nem normális országban élünk.
Egy normális országban olyan nincs, hogy a kivitelező elrontsa, mert azt meg akkor nem kell átvenni, illetve garanciában kell kijavíttatni. Nekem az a véleményem, hogy ami elsősorban el volt rontva, az a kiírás.
Itt jó magyarosan valakik kilobbiztak valamit, az biztos, hogy amögött maximum alibi hatástanulmányok voltak. Abban én is biztos vagyok, ha nem húznak most drótot (amit azért biztosan előkészíttettem volna, mint a 2-esen), és a pénzt csak a pályára költik, akkor jobb eredmény lehetett volna, HA lenne is hozzá jármű. Az utóbbit viszont nem lehetett ennyi pénzből megoldani.
Ami kellett volna, az egy komplex közlekedésfejlesztési koncepció a Balaton térségére. Benne minden járművel, vasút, busz, hajó. Megálmodni egy ideális világban, hogy hova akarunk eljutni. Felmérni, hogy oda hogy tudunk eljutni, akár Akarattya-Aliga, Fűzfő-Hajmáskér, Szigliget-Keszthely szakaszokkal, de akár egy Alsóörs-Veszprém feltámasztással. Milyen menetrend, hova két vágány, stb.
És ha ez megvan, akkor megnézni hogy most mennyi pénz van, és ezt hol tudjuk a leghatékonyabban elkölteni úgy, hogy aztán azt ne kelljen kidobni ahogy megyünk az elképzelt ideális felé.
Ezen túl sok vitatkozni való szerintem nincs. Mindenki tudja, kihez tartoznak ezek a cégek, nincs olyan állami vállalat, ami rájuk panaszkodni fog, bármit is csinálnak.
A Vasútvill tudtommal nem Mészáros érdekeltség. Ahogy a pályás munkákat végző Homlok Zrt. sem. (Lehetne vitatkozni, hogy attól még család közeli, de itt a tulajdonosi körnek elismert szakmai múltja van a házasság előttről, az előző kormányok idejéből is.)
Valami csak történt, mert tavaly is volt ilyen meleg, meg tavaly előtt is, mégsem kellett ennyi lassújelet bevezetni, ráadásul ezek a villamosítással érintett szakaszra koncentrálódnak. Nehéz nem összefüggést látni..
A szombathelyi PFT főnök, R. Kázmér miért nem minket okol?
Amikor a legtöbb vonat 30-40 perces késésekkel megy és sorra tűzdelik a lassújeleket egy frissen átadott vonalon, az összeomlás. Magyarázhatod ezt amíg akarod, tolhatod a propagandát ahogy jólesik, túl sok eredménye nem lesz, attól még mindenki látja, hogy mi az ábra a valóságban.
"Nem, az nem 8500 ember. Akkor lenne annyi, ha mindegyikük egy évben egyszer szállt volna ott fel. Jóval kevesebb, valószínűleg pár száz a tényleges szám."
Ha a 8500 utas párszáz embert jelentene, az azt jelentené, hogy mondjuk 200 emberrel számolva, egy ember 42,5 alkalommal szállt volna vonatra a nyári szezonban. Ugye ezt te se gondolod komolyan?! :) Nekem, heti ingázással jön ki 24 utazás oda-vissza, 3 hónap alatt, de szerintem már ez is extrém, a többség nagy valószínűséggel egyszer utazik le, meg egyszer vissza nyáron, nagyon max 2x-3x, de gyanítom már ez is ritka és max nyugdíjasokra jellemző.
"Füreden 20 perces csatlakozás van mindkét irányban a Füred-Tapolca és vissza személyvonatokra a Vízipókról/ra.."
A menetidő Badacsonyörsig az előszezoni Kék Hullámmal 2 óra 49 perc, most, átszállással 3 óra 18 perc, illetve 3 óra 36 perc. Köszi, de jó.
"Írták már korábban, jobban jönnek ki a keresztek."
Írtam már korábban, hogy eddig kijöttek így is.
Az pedig a vonatinfón látható immár minden nap, hogy ez az egész mennyire jött ki jól.
Úgy látom, hogy téged főleg az infrastruktúra átalakítása (kedvedért nem fejlesztést írtam) zavar. Ehhez nem értek, ezért nem akarok állástfoglalni, hogy ez jó lett vagy sem, itt pár tapasztaltabb és jártasabb kolléga leírta, hogy mi a helyzet a pályán, szerintem az beszédes. De azt továbbra is tartom, hogy menetrendi oldalon van akinek ez jobb lett, még ha a badacsonyörsiek és szepezdfürdőiek ebből kimaradtak. De amúgy senki se várja, hogy tapsolj hozzá, szerintem teljesen oké, hogy vannak akik elégedettek ezzel, vannak akik nem és vannak akiknek irreleváns az egész.
1. Ahogy párszor leírtam már, de láthatóan úgy teszel mint aki nem fogja fel: a vonat lassabb lett, a kihagyott megállók ellenére, szóval ne gyere azzal, hogy hány perccel lett volna hosszabb a menetidő, ha továbbra is megállna a vonat a kihagyott megállókban, mert ott van, hogy mennyi volt a menetidő eddig (megállásokkal 3 óra 17 perc) és mennyi lett most (megállások nélkül 3 óra 19 perc).
Szerintem elég logikus volt az érvelésem, még ha tényleg kettő perccel lassabb (de amúgy 2 percen akadunk fent, amikor végig dízellel is alig volt olyan vonat ami +2-vel vagy kevesebbel ért Tapolcára, főleg nyáron?)
2. Az a jópár ember a te adataid szerint is alsó hangon több ezer, akiknek a kihagyott megállás és a több km gyaloglás valószínűleg sokkal jobban fáj, mint az a pár perc menetidő, ami meg lett spórólva.
Szerintem nem hülye annyira a vasút, hogy jelentős forgalmú helyeken ne állítsa meg a vonatokat, végülis ezzel bevétel kiesést generál magának. Bár kezdem sejteni, hogy hol lehet az elcsúszás, amiket én írtam, azok az eladott jegyek, amikbe nincsenek benne a valamiért ingyen utazok. Ezek számát nem tudom, lehet nagyobb és kihoz egy nagyobb számot.
3. Megyei újságot nem fog megkeresni ezzel senki, mert mint nyilván te is tudod, az összes létező megyei újság ugynannak a kezében van, aki vasútvillamosítást végezte.
Meglepődnél, hány megyei újság kérdezgeti a MÁV-ot nap, mint nap. :)
4. "próbálkoznak a lehető legtöbb embernek jót tenni hidd el."
Én ezt a menetrendi részre gondoltam, nyilván vannak akik még jobban jártak, de ilyen idők vannak, nem kell tapsolni ehhez, de attól még ez van.
Megkérdeznénk azt a "hozzáértőt", mégis milyen műveletet kell elvégezni az aláverés után? Visszaadjuk a diplománkat és bezárjuk a boltot, ha megmondja.
Ha mégis az általunk elvégzett aláverés okozná a problémákat, akkor ugyan miért a MÁV FKG végzi a javításokat jelen pillanatban is a pályán?
A szombathelyi PFT főnök, R. Kázmér miért nem minket okol? Ennek ellenére géppel és emberrel (nem kevés pénzzel) is besegítünk a kollégáknak odakint, pedig hátradőlve fórumozgathatnánk tovább...
Miért írod, hogy nem szeretnél állást foglalni, amikor közben állást foglalsz, ráadásul cinikusan utalgatva? Ha van álláspontod legalább vállald fel.
1. Ahogy párszor leírtam már, de láthatóan úgy teszel mint aki nem fogja fel: a vonat lassabb lett, a kihagyott megállók ellenére, szóval ne gyere azzal, hogy hány perccel lett volna hosszabb a menetidő, ha továbbra is megállna a vonat a kihagyott megállókban, mert ott van, hogy mennyi volt a menetidő eddig (megállásokkal 3 óra 17 perc) és mennyi lett most (megállások nélkül 3 óra 19 perc).
2. Az a jópár ember a te adataid szerint is alsó hangon több ezer, akiknek a kihagyott megállás és a több km gyaloglás valószínűleg sokkal jobban fáj, mint az a pár perc menetidő, ami meg lett spórólva.
3. Megyei újságot nem fog megkeresni ezzel senki, mert mint nyilván te is tudod, az összes létező megyei újság ugynannak a kezében van, aki vasútvillamosítást végezte.
4. "próbálkoznak a lehető legtöbb embernek jót tenni hidd el."
Ha gondolod, név szerint felsorolom azokat az embereket, akiknek valójában megpróbáltak jót tenni, amikor kiírták a tendert erre a fantasztikus projektre.
Ott tart a dolog hogy összeomlik a közlekedés az északi parton, mert elb#ták a pályás munkát, és megy szét az egész. Ezért sz#r a projekt. Ezer kár volt létrehozni a felhasználónevet...
nem fenyeget többé az hogy órákig ott kell rohadni vhol nyíltpályán mert valami gép megin megdöglött.
Ez korábban sem volt mindennapos és most is előfordulhat, mint ahogy már elő is fordult..
mert ez a vonal szép csöndbe ment tönkre
Hosszú évek óta jó volt a kínálat a nyári szezonban, gyakorlatilag hétvégén most sincs több vonat (Tekergő vs Vízipók) és megszűnt a közvetlen kapcsolat a keleti országrésszel (tény, hogy lassú volt).
Soha nem látott mennyiségű lassújel keletkezett kb. napok alatt a villamosítás által érintett szakaszon. Tényleg úgy gondolod, hogy nem lett valami nagyon elrontva?
Késés? Eddig is volt nehogy már azt sírjátok vissza.
Az volt a mantra, hogy a drót majd ezt is megoldja. Hiába mondta minden hozzáértő, hogy nem így lesz, az önmagában ehhez nem elég. S lám..
Nem attól van igazam, hogy így irogatok, hanem attól, hogy tényeket irogatok, nem a propagandát mantrázgatom mint te.
Az megvan, hogy itt volt egy 23 millárdos fejlesztés, ami miatt hónapokra le volt zárva a vonal? Nem csak úgy elkezdődött a nyár, mint mindig. Igen, elvárható, hogy egy ennyibe kerülő fejlesztés érzékelhető előnyökket hozzon a többség számára, amiből az lett, hogy van egy szűk réteg akinek alig valamivel jobb lett, van egy jelentős többség, akinek nem hoz érdemi változást és van egy több ezer fős réteg, akinek brutálisan szar lett, hisz a nyaralóhelyük közelében immár teljesen megszűnt a közvetlen vasúti kapcsolat a nyári szezonban. Ja és akiknek jobb lett is, csak a menetrend szerint lett jobb, mert valójában már az is örömteli, ha nem késik többet a vonat, mint amennyivel elvben gyorsabbnak kéne lennie. Mindez fejlesztés címén, 23 millárdból.
Bocs, ha nem tapsolok.
Ha te ezt úgy állítod be, hogy ennek márpedig örüljön mindenki, mert milyen csoda dolog történt, akkor ne lepődj meg rajta, hogy lesz aki leírja, hogy márpedig ez nem igaz.
Mondhatsz rám amit akarsz, nyomhatod a személyeskedő dumádat a kis pajtásaiddal, totál hidegen hagy.
Ő így fejezi ki magát, mert csak így tudja. Vesz egy fél igazságot, kiragadja abból is a negatívumokat, megfűszerezi pár káromkodással és szarozással, majd elégedetten hátradől: "ez az, jól megmondtam nekik. Mészáros bérencek, ugató kutyák." Miközben ő maga meg egy csaholó majom... Nincs ezzel baj, ennek a fórumnak eddig is ez volt a színvonala, nem is kell tőle többet elvárni. A szakmaiságot már réges régen elhagyta. Lepsénynél még megvolt, szól a mondás.
"Szar a projekt", mindenesetre, lehetne itt a keménymag (2-3 fő) állandó aláírása.
Mi addig dolgozunk, tesszük a dolgunkat, és néha jókat mosolygunk, mikor szóba kerülnek ezek a fotelkommenthuszárok. 🙂
A 8500 azért a megvásárolt jegyek száma természetesen, szerintem van rá némi statisztikai esély, hogy valaki többször is vett jegyet.
Mint írtam én nem szeretnék állástfoglalni, hogy ez így jó vagy sem, én elfogadom, hogy ez van, akinek sérti az érdekét, de azt is el kell fogadni, hogy a vonal első felében ezzel a menetrendi struktúrával viszont vannak, akik nyertek. 1 megállás fékezéssel, tartozkodással és gyorsítással kb 2-3 perc plusz a menetrendben, ha ezeken a helyeken megállna, akkor meg az lenne a baj, hogy közel 10 perccel lassabb Tapolcáig? :) Lehet ezt a plusz/mínusz pár percet akarták megtartani, valamelyik megállókat be kellett áldozni, így a legkisebb forgalmúakat húzták ki. Azért ez szerintem nem ördögtől való dolog, még ha jópár embernek ez fáj is most. Annyira, hogy még a megyei újságot is megkeresték ezzel. :) És az, hogy egyes településeknél összejön a 20 perc és Füredig a több vonat az a drót érdeme, hogy nem kell Fehérváron gépcserézni és így belefér. Az észak-keleti résznek nyereség, az észak-nyugatinak nem annyira, de mint mondtam, úgy sem létezik se a vasúton, se máshol olyan dolog ami mindenkinek megfelelő, de próbálkoznak a lehető legtöbb embernek jót tenni hidd el.
8500 ember, pedig akkor is 8500 ember, akárhány vonatra osztod el.
Nem, az nem 8500 ember. Akkor lenne annyi, ha mindegyikük egy évben egyszer szállt volna ott fel. Jóval kevesebb, valószínűleg pár száz a tényleges szám.
Ja, vagy várják meg füreden az 1 órával később érkező személyt.
Füreden 20 perces csatlakozás van mindkét irányban a Füred-Tapolca és vissza személyvonatokra a Vízipókról/ra..
De a lényeg, amire valamiért senki nem akar válaszolni, hogy mi a nyereség?
Szerintem vegyél egy jégkrémet és nyalogasd el, az majd lehűt. Egyébként miért gondolod, hogy ebben az érzelmekkel felfűtött stílusban különb vagy annál mint akiket kritikával illetsz? Azért mert így irogatsz azt hiszed hogy igazad lesz bármiben, vagy legitimizálódik a felháborodásod?
Tudod az igazság valahol a két véglet között van. Te nem ott vagy, hanem a szélén, azokkal együtt akik habzó szájjal azt figyelik, hogy mi mikor narancs meg piros azon a térképen. A másik véglet meg a "minden rendben van", meg "nincs itt néznivaló" típusú bólogatók. Nekik sem gondolnék igazat adni.
Én sem nézegetem vasárnap esténként a Google dugófigyelőt, pedig az Siófoktól Fehérvárig piros minden egyes nyári vasárnap délután. És akkor mi van? Tudom, ha hétvégére lemegyek a tóra autóval, akkor hazafele minimum 3 de 4 óra lesz az út, és fix, hogy Aligától ácsorgás van. Ha vonattal megyek, akkor is tudom, hogy 20-30 perc késés benne van a pakliban. Ennyi. Csodák nem lesznek. Ha egyszerre sok ember akar valahova utazni, ott fennakadás lesz.
Ok, és? Mit nyert a vasút, mit nyertek az utasok a megszüntetésükkel, ha a Kék Hullám menetrendje eddig ezzel a 2 megállással együtt is GYORSABB VOLT, mint a kivételükkel?
8500 ember, pedig akkor is 8500 ember, akárhány vonatra osztod el. Nyilván lehetett volna úgy is csinálni, hogy csak minden második vonat álljon meg, most viszont a 24 vonatból lett hajszálpontosan NULLA, nuku, megszűnt a közvetlen kapcsolat Budapesttől, Székesfehérvártól, a teljes nyári szezonban. Miközben az előszezonban érdekes módon senkit nem zavart ez a két megálló, igaz, akkor még nem volt drót, amihez villantani kellett volna valamit a menetrendben.
Ha megnézed Zánkafürdőt, ott biztos nagyobb össz utasszám jön ki egész évre, miközben a legtöbb vonat úgy állt és áll meg ott most is, hogy konkrétan NULLA ember száll fel vagy le, mégis minden vonat megáll, miközben csak néha-néha van egy-egy gyerekcsapat, aki igénybeveszi.
De a lényeg, amire valamiért senki nem akar válaszolni, hogy mi a nyereség? Eddig meg tudott állni a vonat ezekben a megállókban, most jött a hatalmas fejlesztés, amikot Füred után lassabb lett a menetrend, és jéé, már nem tud. A szerencsétlen nyaralók - jórészt öregek - meg gyalogoljanak.
Ja, vagy várják meg füreden az 1 órával később érkező személyt.
Pontosan tudom mi mennyi, évek óta utazom erre, rendszeresen. Jó, most a járvány alatt nemigen, de nem is nagyon lehetett.
Ne az előszezoni menetrenddel hasonlítsd össze, mert az jobb mint a nyári. Nyáron Akarattyára és a többi helyre amit írtam, csak Katicával tudtál menni, és ott bizony kijön a -20 perc. Legalább a MÁV-nak hidd el: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/balatoni-nyar-2021 (igaz, ők is szoktak csúsztatni).
A Tekergő mindig is a gyorsvonati megállási renddel közlekedett, eddig sem volt napi kettőnél (pénteken talán háromnál?) több, és az egyik leglassabb eljutást adta, nem véletlen elsősorban csoportoknak és bicikliseknek volt szánva.
Utána számoltam, ha 2019-ben 8500 volt az éves utasszám, és feltesszük, hogy kizárolag a nyári menetrend 70 napja alatt utaztak csak utasok, amikor is naponta 24 vonat állt meg, akkor az jön ki, hogy vonatonként 5 ember szállt felt Badacsonyörsön és 2 Szepezdfürdőn.
Milyen 20 perc? 8 perc, nézd meg a június 19. előtti menetrendet, még elérhető.
A Kék Hullám azért hagyta ki a füred előtti megállókat, mert ezek kiszolgálásra eredetileg a Tekergő szolgált, amit évről évre szép fokozatosan elsorvasztottak, mire maradt belőle 1 db vonat hétvégén.
Az volt az eredeti koncepció, hogy a Tekerő füred előtt áll meg a part mentén, után pedig gyorsaként csak pár helyen, a Kék Hullám meg pont fordítva.
Végülis az is egy módja a "fejlesztésnek", ha a jól működő struktúrát szép fokozatosan lerontjuk és aztán valamit visszahúzúnk belőle és máris lehet villogni, hogy milyen nagyot fejlesztettünk, miközben összességében minden rosszabb lett, mint pár évvel korábban volt.
Az össz valódi "nyereség" az a 8 perc füredig, erre lett beáldozva minden.
Amúgy meg annyira süt ez a tipikus "Pestről nézve", vagy "messziről jött ember" hozzáállás. Aki fel sem fogja, hogy esetleg itt is élnek emberek, akik mondjuk nem csak nyáron akarnák használni a vasutat.
Vannak akik úgy gondolják, hogy télen nem csak a drótot kellene leszedni, hanem még a síneket is fel. Én meg leírtam már, hogy az északi parton kb. pont ugyanannyian laknak Siófokig, mint a délin Füredig, illetve Tapolcáig, mint a Délin Szentgyörgyig. Lásd: https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152302915&t=9169299
Szóval akkor mi indokolta nyáron a déli parton a 2x-es kínálatot? Hogy egész évben ott két óránként van gyors, amiből itt volt naponta kettő? Ha ennek az ára, hogy legyen drót, akkor legyen drót. Lehetett volna normális szolgáltatást nyújtani dízellel is, valóban, csak senki nem akart.
Aha, van személyvonat. Balatonfüredtől, 1 órával a Kék Hullám után. Még Székesfehárvártól is megszűnt a közvetlen kapcsolata ezeknek a megállóknak.
Ja, ez szolgáltatás 2021-ben.
Nem alapjog, hogy megálljon a Kék Hullám, a nyári szezonban, balaton parti megállókban? Eddig miért tudott megállni, mióta csak létezik? Ez volt a Kék Hullám egész koncepciója, hogy Füredig csak 1 helyen áll meg a parton, Füredtől meg mindenhol.
Alapjog, bazdmeg! Annak a több ezer embernek mondd ezt, akik szívnak emiatt.
De újra kérdezem, sokadjára, mi lett az a kurva nagy nyereség, ami miatt ezeket a megállókat mindenképp törölni kellett, miközben eddig ezzekkel a megállókkal EGYÜTT is 2 perccel gyorsabb volt a vonat füred után?
És a tó keleti oldalának pedig ne mondjuk már, hogy -20 perc nem fejlődés. Igen, nyáron az a groteszk helyzet volt, hogy Akarattyára, Kenesére, Fűzfőre, Alsóörsre rosszabb volt az eljutás, mint szezonon kívül.
A kék hullám ugyanis ezeket szépen kihagyta, a Katica pedig borzasztóan lassú lett az utóbbi években. Almádi és Füred valóban nem nyert annyit, de az azért pozitív, és úgy vélem a forgalom nagyobb részét is ők viszik.
Azt elfogadom, hogy ez nem feltétlenül a drót miatt lett így, azt is hogy nem így kellett volna elkölteni, de ne mondjuk már hogy minden rosszabb lett.
De megnéztem, téli időszakban legalább 10 pár vonat megáll, szóval az, hogy vonat sincs, nem teljesen igaz.
Lehet én emlékszem rosszul, de sehol lett amúgy írva, hogy Füred-Tapolca között bármilyen fejlesztés történt. A közleményben is annyi szerepel, hogy Füred és Tapolca között gyakrabban járnak a vonatok, ami ezt a két megállót leszámítva igaz is.
Nyugi, le fogom írni még nagyon sokszor. Sőt, kb minden alkalommal le fogom írni (vagy én vagy más) amikor valaki idejön tolni a sikerpropagandát, hogy mennyire örülni kell ennek a szarnak.
Nem tetszik? Tiltass ki.
De ha tudod, nosza, védd meg érvekkel, tényekkel, bizonyítsd, hogy mi a jó ebben, hogy mitől sikerült jól, minek kell örülni. Ez a sértődött vernyákolás engem totál hidegen hagy, ha örülni akarsz neki, örülj magadban, vagy dolgozd fel a tényt, hogy mások nem értenek egyet veled. Ha ide jössz tapsikolni, számíts rá, hogy lesz aki nem fog veled tapsikolni. Ha tudod, indokold, hogy te miért tapsikolsz, erről szól egy vitafórum, nem arról, hogy sértődötten hisztikézel mert nem örül veled mindenki.
Ha ezt nem tudod lelkileg feldogolzni, akkor a nevem melett találsz egy hozzászólások elrejtése feliratú gombot, azt megnyomod szépen és máris megkímélheted az érzékeny kis lelkedet a valóságtól.
Kíváncsi vagyok, amikor majd te ülsz ott a csodás drót alatt 40 percet állva, akkor is ilyen boldog leszel-e. :)
Ezekben a megállokban télen is 2 óránként volt vonat, csaxolok.
Nem biztos, hogy a késési statisztikat a legmelegebb napon kéne készíteni, varjunk még, a szombat eleg jol sikerült, a vasarnap mar nem. Az sem igaz, hogy csak itt van ma késés, mert a 60, 120, 10 is eleg narancssargás...
Badacsonytomaj 2019-ben ~30 ezer, Balatonszepezd ~15500 körül volt.
Menetrendi témában nem szeretnék álláspontot foglalni, mert egyrészt olyan úgy sem lesz, hogy mindenkinek minden igényét kielégítse az, másrészt én úgy látom, hogy az is kevés lenne, ha 5 percenként mindenhol megálló 20 kocsis vonatok járnának 260 km/órával.
Ezek a számok úgy lennének érdemben értelmezhetőek, ha a többi állomás adatait is ismernénk. Ráadásul télen nemhogy utas nincs ezekben a megállókban, de vonat se volt eddig se, tehát ezek a számok valójában a 2-3 nyári hónap forgalmát jelentik, ami már nem tűnik kevésnek, főleg, hogy itt nem naponta utaznak az emberek, hanem jellemzően 2-3 alkalommal a szezonban, vagyis ez alapján a megállások megszűnése fizikailag több ezer embert érint, akiknek jelentős sérelmet okoz, hogy a céljukhoz jóval messzebb áll csak meg vonat.
És mi az előnye a megszüntetésnek?
A Kék hullám menetrendje(!) füredig 8 perccel lett gyorsabb. Füred után, a kihagyott megállások ellenére is lassabb lett 2 perccel (a menetrend), mint az előszezonban, amikor még megálltak mindkét helyen a Kék Hullámok.
Tehát sokkal-sokkal szarabb lett alsóhangon is több ezer embernek, miközben jobb igazából senkinek nem lett, de aki mázlista és nem késik a vonata, annak füredig is alig érezhetően lett csak jobb (nem a megállók kihagyásától) füredtől meg kb ugyanolyan.
Ma pont a témában jött egy kérdés, így tudok neked válaszolni. 2019-ben Badacsonyörsön ~8300 fő volt az éves utasszám, Szepezdfürdőn ~3800 körül. Ez napi átlagra lebontva 22 és 11 fő körülbelül. De, hogy ne érjen a vád, hogy az évesbe nyilván benne van a téli időszak, mikor kutya se utazik arra, 2019-ben a 65 darab balatoni állomás és megállóhely közül Badacsonyörs az 58., Szepezdfürdő a 60. helyen állt az utasforgalmi listán.
Neked nagyon nem találták még meg a szükséges gyógyszereket.
Szerintem írd még le tízszer, mennyire szar ez a projekt és te mennyire megmondtad már az elején, és akkor hátha minden megjavul. Hátha jön valaki, aki leteszi a hiányzó huszonx milliárd forintot és a pálya is ki lesz cserélve a vezeték alatt. De addig is mindenkinek a k.va anyját, aki ezen dolgozott és örülni mer az elkészültének. Nekem is.
Ja, és szar a projekt, leírom helyetted is még egyszer, ne fáradj.
30-40 perces késések vannak jelenleg is, egy rakás vonatnál itt, az ok: "Időjárási ok miatti késés".
De érdekes módon ez csak pont ezen a vonalon van, ezek szerint csak a Balaton északi partján váratlanul nyár, az ország többi részén nem. Tényleg, ki gondolhatta volna előre, hogy június közepén esetleg meleg lesz?!
Vicc ez az egész, csak nem tudok röhögni rajta, mert mindjárt nekem is mennem kell itt.
Az megvan, hogy azok a pontok a térképen több száz embert jelentenek? Akik azért szívnak a kánikulában, mert erre a minden elemében elbaszott, hulladék projektre lett kiöntve az ablakon az 23 milliárd, amit valódi, érdmi előnyeket nyújtó fejlesztésre is lehetett volna költeni. Csak épp néhány pártkédernek a villamosítás volt a lázálma, ezért tűzön-vizen át, minden valódi szakembert és szakmai szempontot magasról leszarva és megtaposva, csakazértis ezt kellett megvalósítani, bármi áron. Hát itt az eredménye.
Erről ugattunk itt sokan az első perctől kezdve, de nem csak mi és nem csak itt, az összes szakmai újság is ugyanígy előre jelezte, hogy ez egy alapjaiban elhibázott projekt így, ebben a formában.
És jéé, most kezd szépen beigazolódni, hogy igen, valóban az lett.
Egy ilyen összegű fejlesztés után, itt nem lehetnének ilyen mértékű késések, közvetlenül az átadás utánl! Ilyen basszus uganda külsőn nem elfogadható, nemhogy Európa közepén! Még megállásokat is kihagytak, ki tudja hány embert vérbe szivatva ezzel a nyári kánikulában, mert attól majd tarthatóbb lesz a "fejlesztés" utáni, amúgy is lassabb menetrend. Hát ennyire lett tartható.
Ennek kéne most tapsolni, hogy hujj de jó lett, jajj de jó? Itt valódi emberek szívnak, nap mint nap, ez egy szolgáltatás, amiért emberek fizetnek, nem egy terepasztal.
Vannak indokolatlannak tűnő (értsd nincs keresztező vagy előző vonat) 15-30 perc várakozások a nap folyamán Almádiban, Fűzfőn és Csajágon. Mégse olyan jó a rendszer, mint hittük?
Lényegtelen, ne menjünk ebbe bele. Nem tehetné meg, ha arra a szintre sorolja magát, amiben mozogni kíván.
Ő meg egy agresszív, viselkedni nem tudó, a közlekedési szakágazatot lejárató nárcisztikus barom. Mégse mondja rá nyíltan senki, csak szimplán hülyének nézik, és kerülik.
Azért is csodálkoztam, hogy megtűrik az átadó meneten, lévén kívánt már mindent a vezérigazgatónak is, csak épp azt nem, hogy dögöljön meg. De ha MÁV csoport gyalázásról van szó, elsők között bukkan fel.
Ezért is írtam (hibásan) hogy kár hogy nem én voltam az átadó menet mozdonyvezető, mert kíváncsi lettem volna mit reagál. Talán beváltja azt a tömérdek fenyegetést, amit évek alatt olyan sokszor ígért? Kötve hiszem...
Nagyon sokakat fenyegetett már meg a vezetőségből is, többek között az innen vendégsín néven ismert kollégát is.
Mondjuk sajnálom azokat akik egész nap a vonatdroidot figyelik, hogy melyik éppen mennyit késett, majd jönnek ide irogatni. Szörnyű lehet hogy ennyi az összes örömük az életükben.
Ahelyett hogy lemenne a partra, és esetleg azt is leszarva hogy 20 percet késett, enne egy qrwa hekket, nyalna egy fagyit, fürödne egyet....
Kb. pont ugyanaz a stílus mint amit itt művelnek egyesek napok óta. Megtalálta a folt a párját.
Mondjuk sajnálom azokat akik egész nap a vonatdroidot figyelik, hogy melyik éppen mennyit késett, majd jönnek ide irogatni. Szörnyű lehet hogy ennyi az összes örömük az életükben.
Egyszer valami Volános rendezvényen volt Farossal utazgatás, Lala is felült, és valami újságiró elkezdte kérdezgetni Volános témákban, azt mondta neki hogy "nemnem, én ellenség vagyok, nem a Volán" :D :D :D
mondjuk ha évtizedekig járt arra Szergej és Nohab, nem hinném hogy a Szilit kevésbé birná.... Ettől függetlenül a csak Flirt állitás már akkor is baromságnak tűnt.
Átvették, mert rendben volt. Bemérési jegyzőkönyv alapján a geometria hibahatáron belül mozgott a szabályozást követően. A technológiát a MÁV jóváhagyta.
Mellesleg még csak nem is garanciális ez a hiba. Ahogy lentebb írtátok, 35 fokban ez előfordul. Tudomásunk szerint a MÁV FKG javítja ki, amint ideérnek. Jelenleg az országban általános az ilyen jellegű hiba. Mindezek ellenére mi felajánlottuk a gépláncunkat segítségképpen, még nem kaptunk visszajelzést, hogy élnek-e vele. (Csak mielőtt valaki megint félreinformálna egy ugytudjuk.hu féle viccoldalt.)
Ez az Alsóörs-Füred közötti 40-es lassú közepén volt. Nincs köze a Szilikhez, inkább ahhoz, hogy amikor megpiszkálták a pályát, valami nem jól sikerülhetett.
Ez is lehetséges ok, illetve ritkán működik mind a 4 berendezés! Ráadásul olyan dolog is van hogy aki a klíma berendezés alatt ül majdnem megfagy másnak meg melege van!
Ez is egy verzió de mi van olyankor amikor minden vonaton van egy "fontos"ember? Kiszögezni minden forgalmiban a grafikont( vonalú menetrend ábra vagy mifene) és tessék az alapján dolgozni! Oda fér ,nem fér oda,tudok én hármas keresztet is stb. A köfiben rajzolja a gép mindezt. Nem volna szabad egy forgalmistának ennyire fogni a kezét! (" Menet? Hozzám? Ne hozzám? Mit csináljak vele? Röhej!)
Sokszor a vonatokon utazó magánvasutas mozdonyvezetők irányitják a vonalat... Telefonálgat "Szia Margitka, megyek Füredre pancsolni, légyszives a 1976-ot dobd már félre, ne késsünk meg, köszikeeee" Aztán azon múlik minden melyik vonaton a mekkora ember utazik...
Nem ismerem a vonalat (annyira)de évek óta ezt olvasom: irányítás! Hát nincs aki rendet tegyen a vonalon és a fejekben? Biztos vagyok benne,hogy mehetne ez jobban is! Pl.: egy hétre menetirányító nélkül hagyni a vonalat! Aztán engedélyt kérni szépen egymástól ,ahogy le van írva,oszt jöhet- mehet. Csoda történe?
"Klíma ment, de egy elkezdte lehúzni az ablakokat, erre a többi is"
Nagyon hasznos és célravezető módszer. Ráadásul a vonatban ülőkben eszerint komoly mértékben
ébredt empátia a dög-melegben a vonaton kívül-lévők - szédelgők irányában. Ez - szerintem - kissé szokatlan magatartás Magyarországon. Vagyis most - ahogy a rosszul hőszigetelt lakások esetében
szokás mondani télvíz idején, illetve azzal ellentétben, nem "fűtik az utcát", hanem "hűtik az utcát".
Esetleg az is megtörténhetett, hogy- habár működött a klíma, csak éppen az utasok ezt nem igazán
érezték és így ők voltak odabenn dög-melegben és erre fel próbálták ki azt, hogy milyen érzés az,
hogy nyitott ablak mellett bevág a menet-szembe-szél, ami talán még mindig hűvösebb érzést kelt,
az utazóban, mint a benn tartózkodó meleg levegő. Ez is lehetett egy lehetséges altenatíva, nemde ?
Szolgálatképtelen. Fokozatkapcsoló hibával. Már akarattyán beadta a kulcsot, de szerencsére olyan volt rajta, akinek volt annyi sütnivalója, hogy lévén lejt a pálya, begurult vele Kenesére.
Bizony ám! Káptalanfüred-Csopak, 8km = 43 perc. A villamosítás meghozta a gyors és kiszámítható közlekedést a 29-es vonalon, és teljesen versenyképes az autózással. Ja, nem...
Ezt azért csinálják így, hogy a Tapolca - Balatonfüred szakaszról át tudjanak szállni a Katicára akik Balatonfüred - Székesfehérvár szakasz megállóiba mennek?
Van egy szent technológia, nyilván kell is, de ennyire ragaszkodni...
A vízipókok az V-re járnak és onnan vissza. A páratlan kékhullám dettó.
És akkor most el lett verve fel órára feleslegesen a katica, és a Vízipók is. Az kéne rakni az itteni forgalmi irányítást kicsit a déli partra, ahol jóval több a személyvonat,és a tehereknek is haladni kell.
Beszéljetek már meg egy köztes pontot a lakóhelyetek között( hogy azon se vesszetek össze ki utazik többet) és nyomjátok már egymást orrba! Nekem van szekunder szégyenérzetem attól, amit műveltek... Köszi!
Mai (illetve most már tegnapi) késés adatok Elvira alapján:
Füred érkezés Bp felől:
Katicák: -2, +19, +1, 0, -3, -1, +2, +2
Kék Hullámok:+5, +5,+16, +3, 0,+2,+3,+7
Vizipókok: +6, +7, 0, 0,+3, 0,+3
Tekergők:+3, +9
Tapolca érkezés Füred felől: (Hajnaliakat nem nézve. A ?-eket véletlenül nem írtam ki és közben törölték.)
Kék Hullámok: +12, +7, +6, ?, -1, -1,-2
Személyek: +37,+4, 0, +19, ?, -2, -2, -1
Tekergő:+5
Messze nem ideális, sokkal jobbnak kellene lennie, de szerintem semmivel sem rosszabb a korábbi évek kánikulai szombati átlagánál. És messze nem konstans negyed órás késés, és egyáltalán nem bizonyítja azt, hogy a menetrend tarthatatlan.
Sötét vagy, mint a nagy magyar éjszaka! Mit nem fogsz fel abból, hogy elírás volt? Amit rajtad kívül mindenki más értett.. De verd csak nyugodtan magad a földhöz, mint egy óvodás, az a te szinted.
Egyébként pedig már bocs; de nehogy a végén még úgy vázold fel a dolgokat, hogy nekem kelljen elnézést kérnem, mert te baromságra hülyeséggel reagálsz. Azért álljon már meg a fáklyás menet
Eddig is ahogy a Déliben szoktam látni teljesen random a Szilik épp hova mennek az országban. Pl az 1001 is hol hetekig Balatonozik hol hetekig keleten van...
Egy véletlen elíráson vered itt magad egész nap, miközben értelmezni sem vagy képes a leírtakat. A fennhéjázó, okoskodó stílus amit produkâlsz persze nem tűnik fel. Tudod, más szemében a szálkát, de a magadéban a gerendát nem veszed észre.
A 16906-907-es vonat a legjobb Tapolcáról levonatoz 2 ember majd ha végeztek vissza Tapolcára!
Nyilván offtopic, de: nálunk pl. van olyan szolgálati szám, amelyik KöKin kezd, 6+2 kört pendlizik a KöKi-Nagyvárad között, majd amikor KöKin leszáll a vonatról, szépen átbumlizza a nagyfalut keresztbe (van rá 70 percnyi ideje), hogy az újpesti kihúzóban leváltsa a tartalékvonat személyzetét 2 óra időtartamra, és ott Újpesten is végez...
Ez valóban furcsa. Az lehetett az oka, hogy az IR9607 késett Győr felől, ezért kvázi annak a helyén lezavarták Sümegig, és Ukk helyett ott keresztezett az IR9602-vel.
Jó lenne ha a jegyvizsgálóknak is valaki elmondanám hogy a "Kék hullám" IC vonatoknál nincs 1-es kocsi viszont 4-es kocsi meg van, sajnos a 19706-os személyzete ezt nem tudja!
Én csak a ma reggeli tapasztalataimat írtam meg. Ez még nem statisztika :)
A 29-en most épp minden zöld a térképen. A nyári menetrendek első napja nem ilyen szokott lenni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy mennyivel több a vonat, mennyire új a helyzet, szerintem az új rendszer jól vizsgázott.
Egyúttal szeretném köszönenetemet kifejezni a MÁV és leányi dolgozóinak, akik ezért dolgoztak! Tegnap a Nohab meneten is sokan voltak, látszott a lelkesedésük, az apró dolgokra is odafigyelések.
Remélem lesz is sok utas! Amit ma láttam, azok bíztató tapasztalatok.
Én mindenesetre bevállaltam reggel a Katicát, és szerintem meg jó döntés volt. A Katicának a Flirt tökéletesen alkalmas.
Igen, nem az a vonat, amivel az ember szívesen megtesz két órát, de tiszta, kultúrált, megy a klíma, van konnektor, alacsonypadlós. Mindenhol megállósnak pont jó.
Ahhoz képest, hogy Füredről 4 perc késéssel indult, azt lazán eltüntette Fehérvárig. Szerintem még 1-2 percel előbb is beért volna, ha a nem tolják ki a 9-esre.
De boldog lennék, ha ez egész évben járna... és ez nem az a végtelenül fellazított Katica menetrend, ami nap közben van. Füredről gyorsabb a vízipóknál is. Szóval munkába járósnak tökéletes.
Az a ronda nagy helyzet hogy először nem tudtam miről beszélsz. Aztán látom hogy mi maradt le?? Egy "nem" szó, miszerint nem én vittem az átadó menetet 🤣🤣
Az alapelvekkel maximálisan egyetértek, csak annyit tennék hozzá, hogy ennyi vonat esetén egy vágányú pályán 10 perc úgymond nem esemény.
És persze megint jönne az, hogy na ennyi milliárdból azt akarták volna, hogy az utasnak legyen a legnagyobb előrelépés, akkor mennyi mindent másképp kellett volna csinálni (vagy leginkább csinálni kellett volna...)
Minden nap (akár többször is) sikerül beírnod erre a fórumra, hogy ez a villamosítási projekt egy hű de sz:r dolog, erre neked kell elvinni a fejeseket? Ez az, amikor a hóhért akasztják, nem véletlenül lettél épp te kiválasztva! :)
Amúgy miért nem álltál eléjük büszkén, hogy te egyáltalán nem támogattad ezt a dolgot, miért nem mondtad el a véleményed nekik szemtől szembe? Ott kellett volna kerek perec kijelentened, hogy tiltakozásul az egész dolog ellen, te ott azon nyomban megtagadod a munkát, menjenek gyalog, ha akarnak!
Mindegy, ha akkor nem is sikerült, azért az utasforgalomban megtehetnéd egyszer-kétszer! Van hozzá kurázsid?
(Persze, hogy nincs, inkább tiltakozásképpen kommentelj ide továbbra is :) )
19745 határozottan iparkodik Füred fele. Jól látom Buzenka. Oké, hogy csak Tapolca > Füred személy, de biztosan elég kapacitást nyújt így, egy meleg nyári hétvégén?
Hát szerintem meg az a magyar mentalitás, hogy természetesnek vesszük a szart és még tapsolunk is hozzá meg hálálkodunk érte.
Szeritned egy civilizált országban, hány percig maradna a helyén egy vasúti vezető, amikor egy jelentős fejlesztés után átadott vonalon - amire 23 milliárdot költöttek el az adófizetők pénzéből - már a legelső nap, az összes vonat minimum 10 perces késésekkel megy? Te meg elvárnád, hogy csendben örüljön mindenki, mintha ajándékba kaptuk volna ezt az egészet.
Ez egy szolgáltatás, amiért fizetünk, nem kegyből jár a vonat! Az a 23 milliárd se a semmiből hullott oda, azt is mi fizettük, az a legminimumabb minimum, hogy ha erre terveztek egy menetrendet, az legyen betartható és tartsák is be! Főleg, hogy még megállásokat is feláldoztak a gyorsaság oltárán.
Az, hogy menetrendben epphogy gyorsabb a vonat mint a fejlesztés előtt, a gyakorlatban meg lassabb az nem fejlesztés, legfeljebb álca a lopáshoz.
Őszintén szólva, baromira unom már ezt az örüljünk mindennek, akkor is ha szar mentalitást, miközben tonna szám ömlenek ki a millárdok az ablakon. De mi csak nyeljünk. Nyeljünk, hogy késik a vonat a frissen átadott vonalon, hogy nem megy a klíma az új vasúti kocsiban, hogy a frissen átadott állomáson 2 hónap múlva már nem megy a lift és így tovább. Mert nekünk csak ez jár...
De ha végigolvastad volna hozzászólás-láncot, akkor rájöhettél volna, hogy így értettük, (ahogy a 2. mondatból is látszik) mert nem én írtam el elsőre. De neked okvetlenül kötözködnöd kellett..
Lehetett rá számítani, hogy lesz Szili. Nem sok gép van, ami a tengelyterhelésbe belefér ezen a vonalon, Füreden meg tervezett gépcserékkel számoltak a projekt során, ami miatt megépült a csonka is. Már ez önmagában beszédes jele volt ennek.
VEKE-nek meg nem sok beleszólása lehet az üzemeltetésbe egyesület lévén, max ajánlásokat tehet, de sokra nem biztos hogy megy vele.
Azért ez így ebben a formában nem igaz. Nem is értem, mire alapozod ezt. Vagy a bukásnak drukkolsz? Megkérdezhetem, hogy miért?
Lehet nem egyetérteni a projekttel, lehet ötletelni, de drukkolni valaminek a bukásához szerintem a legnagyobb gerinctelenség, amit el lehet képzelni. Szép magyar mentalitás mindenesetre.
Igen! A vasútas azzal dolgozik ami van. Mozdony,bizber,pálya,kollégák. Nem válogat,magában morog de megy mert menni kell! Hozzáadja szívét-lelkét és ettől lesz az egész olyan,civilek számára,utolérhetetlen! Szolgálat! "Este legyen,baj ne legyen!"
"Szili nem teheti be a kerekeit, mindent elkövetünk, hogy le legyenek tiltva".
Látjátok, milyen jó is az, amikor egy kretén így bukik el szépen, csendben. A vasutat azonban sikerült jól elb#nia.
No de, történelem:
Balatonfüreden ma reggel eddig idegen és eddig elképzelhetetlen hangok fogadtak: a VV450 légsűrítô (önálló) hangja, aztán a szellőzők beindulása.
Az ember szereti az életét, ezért sose mondaná azt, hogy nem szeretné megérni, ami az északi parttal történt vasútügyileg, de az biztos, hogy az öröm és a mosoly kettős és ironikus.
Egyúttal örülni kell neki, hogy az előzetes hírekkel ellentétben nem büntetik azzal a környék utasait, hogy kizárólag a fapados elővárosi motorvonatok járnak Füred felé.
A nyári kínálat mindenesetre (Füredig) példás lett, tovább még lenne mit rajta csiszolni.
A pillanat mindenképpen történelmi, még ha nem is minden olyan jól alakult abban a történelemben no.
Ne kelj korán. Biztos nem a hulladék flirttel mennék, ott a Vízipók szerelvénnyel induló második vonat Fehérvárról 5:30-kor. Na az lesz az első valamire való vonat :D
Azért ezen emlékezetes út pár részletét megosztanám.
Hát a Déliben külön örültem, hogy nem kell se pót-, se helyjely, csak fel lehet pattani a zsír új IC kocsira. Hát én a Halbihoz vagyok szokva, ez azért minőségi ugrás, ha ezt tartják egész nyáron, szerintem nem lesz panasz, remélem az utasok is megbecsülik ezeket a kocsikat.
Aztán Fehérvárig tartott az öröm (mindig addig tart...), amikor is lehalt a klíma :D Nem tudom mi a fene lehetett, de a 3. kocsiban se klíma, se utastájékoztató, meg még a világítás is ingadozott, gondoltam a rezsóval nem kerek valami.
De aztán mikor leszálltam, akkor az utánunk lévő kocsiban mintha zúgott volna, tehát lehet csak a mienkkel volt baj...
Értem én, hogy felármentes, tehát nem lehet reklamálni a klíma hiánya miatt, de azért ez így elég komoly volt.
Aztán Kenesén bevártunk egy szellemvonatot (nem jött semmi), majd némi várakozás után cammogtunk Fűzfőig. Szóval összesen egy bő fél óra késés jött össze, ami szerintem nem is bánt volna senki, ha a szauna effektus nincs.
Tanulság: ha az ajtót lehet reteszelni, akkor az ablakot is lehet. Ha nincs feszültség, akkor lehessen már kinyitni :)
De azon is elgondolkodnék, ha a szellőztetés leáll, legalább valami passzív torlónyomás alapú maradjon, mert ez így elég durva. Mi lett volna, ha ez nem este 8 után, hanem délben történik?
Ennek ellenére ki nem hagytam volna, szerintem a kép elég jól visszaadja a hangulatot. Holnap meg kíváncsi leszek, hogy az első katica Flirt lesz-e vagy Dezső? Ha már biztos, akkor valaki megírhatná, hogy ne keljek feleslegesen korán.
Azt mondja, hogy az alagútra nem lett volna szükség, csak látványelem... Hát most már a látványelem szerepét is elvesztette. Inkább a villamosításra nem lett volna szükség. Azért, mert az EU csak villamosításra ad pénzt, attól még nem volt kötelező idehozni a drótot.
Ott volt. Még a vezetőállásra is bepofátlankodott. Csak emiatt sajnálom, hogy engem ért az amúgy megtisztelő feladat, hogy vigyem ezt a menetet. Mert ha mellém megpróbál bejönni, roppant nagyot égett volna mindenki előtt az biztos.
Kaptatok helyette Bz-t. Lehet örülni. Azoknak van helye akkor felétek.
Kicsit off,bocsesz,de válaszolok.
Igen.
Talán hogy "minek hol a helye" témára visszatérhetünk aug20 után...az itt off 1-es vonalon pl. ua-úgy üresen szaladgálnak a csili-vili szerelvények napközben mint 81-esen a Bz-k,vagy a gyöngyösön az inga...amugy sem volt előrelépés az ablakos szakadékokat közlekedtetni az usgyikhoz képest,csak hát az elővárosnak be kell hódolni...
Amikor+ nem lesz élet a lavór körül úgyis csak az előváros számít...
A leírtakból én arra tudok következtetni, hogy valamilyen kvóta-alapú teljesítmény korlátozás kerül bevezetésre a 29-es és (mivel Gigant is említve van) a 30a vonalon, ahol a Flirt számít egy egységnek, a Szili 2, a Gigant pedig 4 egységnek, tehát ha egy vonalszakaszra vonatkozóan mondjuk pl. 6 egység a kvóta, akkor ott egyszerre 6 Flirt, vagy 4 Flirt és 1 Szili, vagy 2 Flirt és 2 szili, vagy 2 Flirt és 1 Gigant közlekedhet?
Ha ennyire biztos vagy a dolgodban, írd be ide, mit írtak le hivatalosan az üzemmel kapcsolatban és ez milyen problémákat okozhat, amíg nem lesz meg a végleges állapot.
Roppant rövidlátó hozzáállás ez, szerencsére a szakmai döntéshozók nem így látják.
Az előbb leírtam, a menetrend tarthatóságának műszaki akadálya nincs, a rendszerben kellő tartalék adott. Minden egyéb további téves találgatásra adna okot, mi ehhez nem kívánunk asszisztálni.
Azért bocsássál már meg, hogy az ország történelmének legocsmányabb, legszarabb, és legellenszenvesebb projektje kapcsán nem kezdenek itt el tapsikopni a' emberek. Megcsináltátok a vadiúj felsővezetéket, biztosan működni fog, ha elsőre nem, akkor majd másodjára. A munka az munka.
De ettől még ez egy hazugságoktól rogyadozó, minden szakmai érvet mellőző, és nem mellesleg elképesztően pocsék minőségű tender. Tehát hiába a vadiúj és csillogó felsővezeték, ha maga a tender ennyire (értsd: történelmien) szar.
Láthatóan már a most szétment a pálya is.
Olyan egyszerűen nem szabad lett volna bekövetkezzen Magyarországon, ami az északi part vasútjával sajnos bekövetkezett. Egy szellemi fogyatékos, magát szakértőnek beállító rosszindulatú "ember" (nem a hírek rosszindulatúak, hanem dorner Lajos konkrétan, maga!), és néhány befolyásos kontár csapat "munkája" ez az egész.
A kritikát viselni kell.
De a kedvetekért szervezni kell egy hálálkodó misét a Füredi vörös templomban, imánkat végtelen mormogva, az északi balatoni vasútvonal elb#szásában villamosításában résztvevők lelki üdvéért. Így jó lesz?
Csakhogy azok nem voltak félinformációk, már hivatalosan leírva és kiment a szakszolgálatokhoz. Persze ahhoz képest van egy kis változás. Kíváncsi vagyok, ide mered-e írni, milyen korlátozásokkal indulhat be az üzem és ennek főleg hétvégén milyen hatása lehet a menetrendszerűségre. Én nem fogom.
De nagyon röhögök. Új mértékegység született, a hülyeségé... 😂
Igen, az ilyen félinformációk terjedésének könnyen gátat lehetne azzal szabni, hogy az információ birtokában lévők tételesen megcáfolják a pletykákat.
Tehát egy világos választ szeretnék arra kapni:
Igaz-e, hogy lesz állandó korlátozás a két AT állomás között tartózkodó járművek számára vonatkozóan?
Igaz-e, hogy lesz bármilyen egyéb állandó korlátozás (a tender elvárt műszaki tartalmához képest)?
Igaz-e, hogy lesz szükségüzemre vonatkozó korlátozás?
Feltételezem, hogy Vasútvill66 nick-el ezek az információk megvannak. Azt csak sejthetem, ha ezekre nincs egyértelmű válasz, akkor a választ nem egy egyértelmű és határozott "nem". Hanem vagy az, hogy "még nem tudjuk", "dolgozunk rajta", "nem mondhatjuk meg".
Én mindenesetre szeretnék egyet menni holnap reggel, és csak remélni tudom, hogy nem Dezső vagy Csörgő bukkan majd fel.
Az ilyen félinformációk alapján születnek a félrevezető cikkek. Nem lesz dízel a vezeték alatt, és a tervezett új menetrend tartható lesz, ennek nincs műszaki akadálya.
Akkor most megpróbálom összerakni, hogy mi történt:
- a zavartatásméréseknél problémák jelentkeztek, - gyorsan kifutott egy (meg nem erősített) közlemény az emiatt várható korlátozásokról, - az utolsó napokban a kivitelező megpróbálta kiküszöbölni a felmerült problémákat, úgy tűnik befele azt kommunikálták vagy úgy látták, hogy meg tudják oldani, - azonban úgy tűnik ez mégsem sikerült?
Tehát érvényes lesz a két AT közti 1 db. V43/ 2 Flirt korlátozás? Tartható egyáltalán így a meghirdetett menetrend? Vagy maradnak a dízelek mégis?
A projekt fő ötletgazdáját nem hívták meg? Vagy nem vállalták volna be hogy tíz percen keresztül folyamatosan sípolni kellett volna beszéd közben mert kb. annyi ideig hülyézett volna le mindenkit diadalittasan, akinek így ebben a formában nem tetszuik a projekt? Esetleg nem vállalta mert élőben nem tudta volna letiltani a kritikusokat? :)
Ez jó kérdés. Én a pályát kapirgáltam, a vezetékhez nem értek annyira. Viszont már akkor is volt pár ismerősöm akikkel beszélgetve az volt az érzésem, hogy a menetrend megálmodásakor gyakran elfelejtik figyelembevenni az infra és a járművek paramétereit. Magyarul jön az ukász fentről, hogy ennyi vonat legyen ekkor és ekkor, aztán szerkesszétek ki. Ha meg valaki esetleg visszajelez, hogy ez nem lesz jó, annak megmondják, hogy kuss a neved.
Nagyon jó az ITF, de azért ész nélkül mindenre és mindenhova ráerőszakolni szerintem hiba. És pont most jönnek elő majd az ilyen gondok.
MA 11.30-kor ünnepélyes átadó ceremónia, sajtótájékoztatóval Balatonfüreden. A országos és regionális sajtó munkatársai Balatonkeneséről elsőként utazhatnak villamos üzemű vonattal, amely 10:30-kor indul.
Itt lesz az átadón Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, Kontrát Károly, a Veszprém megyei 2. sz. országgyűlési egyéni választókerület országgyűlési képviselője.
Mostmár a 70-esen is elkezdődött az emeletesekkel ez az állandóan eltűnő vonalfeszültség, csak ugye ezek a járgányok meg még jobban le tudnak tőle dögleni...
Azt én is néztem, de az a baj, hogy a beálló másik felén meg már kezdődnek a világítás oszlopok, úgy már neccesebb. Azokat átrendezve, megszüntetve esetleg lehetett volna megoldás, de így erre most lehet hivatkozni.
Viszont Balatonalmádiban legalább plusz pont, hogy az állomással szemközti park fáit nem bántották a vasút mellett, ott legalább a megkerülő tápot beljebb húzták a peronok fölé és nem az oszlopok szélén előkészített tartókhoz ragaszkodtak, hanem pót tartókkal beljebb vitték ezen a szakaszon. Nem tudom ki érdeme, itt legalább ennyire figyeltek.
A Traxx is vesz ám fel nem is kevés primer âramot. Azzal is le tudod oldani az alállomást. De a legrosszabb a Laminát, Plehács. Ha egy ilyen van a tápszakaszban...
Érden hosszú ideje zajlik több projekt is egymás után, egyrészt az eredetileg beépült 3 trafó és mindegyik kitáp megszakító felújítása történt/ik meg, valamint beépül egy negyedik trafó. Hogy melyik rész melyik projektre van ráhúzva, azt nem tudom, de azt hiszem, még nincsen kész.
Szabadbattyán a meglévő két trafó mellé kapott egy harmadikat, és kiépült egy a jelenlegitől független tápvezeték az állomás végponti végén elhelyezkedő meglévő két 30-as vonali autotrafóig, mivel ide települt a 29-es két autotrafója is.
Aszófő akkor játszott volna, ha 1×25-ös rendszer épült volna, a 2×25-höz a következő szükséges alállomás Zánka (és egyben az egyetlen szükséges a maradék Balatonfüred-Ukk/Keszthely szakaszhoz).
Itt Érden a közelmúltban kicserélték az alállomás és a 30a közötti tápvezetéket - szemre vastagabb,mint a régi - szigetelőket,stb. Az érdi alállomás mintha már fel lett volna újítva,vagy nem?
Az viszont furcsa nekem,hogy állítólag Szabadbattyánnál teljesen új betápot kapott - szintén az ottani alállomástól - a 29-es vonal,de ennek nincs látható nyoma ott,ahol a vezeték az M7-est keresztezi...
Nem inkább Érd táplál Gárdony/Agárd helyett Battyánig,hogy utóbbi elbírja a 29-es vonalat is a déli part mellett?
Valahol volt szó egy Aszófői betáplálásról is,az megépült vajon? (Eredetileg mintha az lett volna az első ütem határa anno...)
Pedig mikor a 2010-es évek elején a 30a átépítése történt, akkor már zajlott az ütemes menetrend projekt, ami a sűrűbben járó rövidebb szerelvényekre épít. Vagy akkor nem nyúltak az energiaellátáshoz, hanem az még korábbi tervezés?
Ritkábban járó de hoszabb szerelvények kontra sűrűbben járó rövidebb szerelvények. Most ez utóbbit erőltetik, sőt még tovább akarják az elővárost sűríteni. Könnyen belátható, hogy nem erre lett az infra tervezve.
Ennek vajon mi az oka: a 30a átépítésekori tervezési hiba (az előrejelzett forgalomhoz képest alulméretezték az energiaellátó berendezéseket), vagy rossz paraméterek adtak meg a várható forgalomról (kevesebb vonatra kérték tervezni az energiaellátást, mint amennyi mostanra lett), vagy a kivitelezés lett olyan, hogy nem bírja stabilan produkálni a tervezett értékeket?
lehetne, sőt sok szempontból jó lenne. A műszaki részét tekintve nem tudom, hogy a 432-es papagáj szili, a régi IC kocsik, a pakli, meg egy fecske vezérlő hogyan tud(na) együttműködni..?
A déliből nem indulhat mert még nem fér el. Meg szerintem nincs is annyi belőle hogy a déli partra, a vaci vonalra, a cegledi vonalra meg, az északi partra is jusson kellően.
Nyilván úgy lett megcsinálva, bár az sem egy klasszikus Balatonparta való valami, max mutatósabbak a flirtektől (főleg ahogy a pirosak kinêznek kívül-belül).
Csak senki ne akarjon rászólni a másikra azért, hogy tegye fel a csomagját, mert leülne, lévén nincs hova feltenni.
Kellemes napot mindenkinek! Mint a vasúttal csupán hobbi/vasútbarát szinten foglalkozó laikusként kérdezem, hogy várható-e KISS a 29-es vonalon? Bár szakmai ismereteim egyáltalán nincsenek a témában, nem egyszer talákoztam már csurig megtelt Katica sebessel, és ezért felvetődött bennem ez a kérdés, szerintem akadhat olyan időpont, amikor indokolt lehet. Ugyanakkor a KISS és az akarattyai alagút kapcsolatáról eddig más-más véleményeket hallottam csak, nem tudom, elfér-e benne.