Keresés

Részletes keresés

milrose Creative Commons License 2021.07.19 0 0 267329

Igaz:) Mondanám, hogy menjünk ki a kertbe, de mostanság ott sem túl jó.

Az évelők többé-kevésbé túlélték ezt a száraz forróságot, a fák már nem annyira. Meghalt a fűzfám is, és rosszul néz ki a díszalma is. Az egynyáriakat a bolhák ették meg, a maradékot a csigák. A jég összeszaggatta a Hostákat, és a tündérrózsát is.

A maradék:

Előzmény: Szajrés (267328)
Szajrés Creative Commons License 2021.07.19 0 0 267328

Szerintem meg a lakásba zárt ember sem túl jó. :-)

Előzmény: gomba2008 (267316)
gomba2008 Creative Commons License 2021.07.17 0 0 267327

Még nem tudtam rájönni az itt eltöltött 14 év alatt, hogy hogyam működik közöttök a társasági élet. Vannak egyedek, akik ki nem állhatják egymást, fene sem tudja mi okból. Mások meg könnyen összebújnak. A félmacskám egy igazán jó természetű, békés jószág annak ellenére, hogy ivaros kandúr. De a kis fehér macskámat ott űzi, ahol éri. És ez is mintha változna újabban. Már előfordult, hogy együtt ettek. Vasmacska meg kifejezetten bunkó mindenkivel, de az nem komoly balhé, csak raplis vénember. 

Szóval...kíváncsian várom, hogy Lemonkád mit fog szólni a lelencekhez. Eleinte lehet, duzzogni fog, de jó esetben ez elmúlik. 

Előzmény: CBNora (267326)
CBNora Creative Commons License 2021.07.17 0 0 267326

Ott vannak most a kicsik, egyelőre csak az ólban. Ha nem jönnek ki Lemonnal, meg kell ott erősíteni a kerítést, és ott lesznek. Szabadon nem merem engedni őket, nem ismerek a környéken egyetlen igazán öreg macskát sem.

A házunk két szintes, jól lehet rohangálni.

Azon kívül a kicsik anyjának volt tavaly 3 kölyke, abból legalább kettő nőstény. Idén már azoknak is lettek kölykei, abból minimum egy megint nőstény (teknőc, úgyhogy biztos), és új szomszéd fog mellettük építkezni. Mi van, ha nem tolerálja a macskaáradatot?

Előzmény: gomba2008 (267323)
gomba2008 Creative Commons License 2021.07.17 0 0 267325

Ez nálam is gond, mióta nem engedem be őket. Nem nagyon akarom a falu összes macskáját ideszokatni, de elég nehéz ezt elkerülni. Próbálom úgy, hogy reggel amikor kimegyek, adok nekik annyit amennyit megesznek, később meg úgyis jönnek sündörögni. Amikor dolgozok, akkor oldják meg a táplálkozásukat, büfé az egész világ. Meg is oldják...többnyire nekem is hagynak némi maradékot, nem irigyek. :) 

Előzmény: 55judit (267321)
gomba2008 Creative Commons License 2021.07.17 0 0 267324

Vékonyka bundájú kutya, azért tartják sokan a lakásban. Fázós. De mindenre van megoldás.

Nálam sincs bentlakás, de azért vannak rendkívüli események. Az öregemnek már alapból kijár a kényeztetés, és az odafigyelés. A husky is sokat van nálam, ő meg otthon ahhoz van szokva, hogy ki-be járkál a kutyaajtón. No, itt ugyan nincs ki-be járkálás, de ha ittmarad nálam éjszakára, be kell engednem a nappaliba, mert különben lebontja a házat. Ha vihar jön, az meg egy rémálom vele. Aztán reggel morogva takarítok utána, de ezen már nem fogunk összeveszni. A macskák évekig járkáltak szabadon, de meguntam. Túl sok mocskot csinálnak, úgyhogy beszüntettem a bejárkálást. 

Előzmény: tucsok13 (267322)
gomba2008 Creative Commons License 2021.07.17 0 0 267323

No igen, semmi sem fekete vagy fehér. Mit tegyen pl. akinek semmi udvara nincs? Vannak  olyan kutyának nevezett aprócska kis csecsebecsék, amik remekül elvannak a lakásban. Erre lettek kitenyésztve. Még azt is el tudom képzelni, hogy egy foxival éljen valaki a lakásban. Azt már erősen kétlem, hogy emberfia képes a normál életvitel mellett  biztosítani egy lakásban tartott foxinak mindazt, amitől az jól érzi magát. 

A macskánál is csak látszat ám, hogy egész nap képes heverészni, tehát remekül érzi magát bezárva. Egész nap képesek heverészni, de abban a két órában, amikor épp nem alszanak, és nem esznek, nagyon is aktívak! És roppant kíváncsiak is. 

Én csak a saját tapasztalatomat mondtam el, mert amit Tao említett, azt sajnos mind megtapasztaltuk, amíg anyukám és a cicája éldegéltek kettecskén egy galambducban. Csóri macskának megváltás volt a szabad élet, még akkor is ha eleinte nagyon bambácska volt. De belejött! Nagyon is. Még egerészni is megtanult.  Nyilván a kinti tartás azzal a veszéllyel jár, hogy baj érheti őket bármikor. Nem mindenki képes ezzel a gondolattal együtt élni. Nóra annak idején egészen jól kitalálta a tutit WHO-nak. Emlékszem az "oroszlánkifutóra". Egészen jó ötlet volt. 

Előzmény: k.ipse (267317)
tucsok13 Creative Commons License 2021.07.17 0 0 267322

Nekem staffim van-menhelyről oda se adnának ilyet, ha csak kintinek vinném. Márpedig nálam kint van a kutya helye. Van egy szigetelt háza a lépcső alatt, télen sok szalmával, övé az egész udvar, és néha a teraszra is feljöhet, de a lakásba nincs bejárása. Pedig 10-ből 8 staffit bentinek tartanak.. hát én meg nem. Pedig imádom-napi 1,5-2 órás sétáink vannak, így “kényeztetem” télen-nyáron.

Előzmény: k.ipse (267319)
55judit Creative Commons License 2021.07.17 0 0 267321

Enyémen is látszik hogy fajtiszta lehetett egyik szülője. Valószínű ezért rakhatták őt utcára. Tavasztól ősz végéig ő is szívesebben tartózkodik kint, csak enni bent szokott. Ha kint etetem ide szokik egy csomó macska a maradékra, aztán kéregetnek, én  meg nem győzök annyi macskát etetni.

Előzmény: sza_attila (267320)
sza_attila Creative Commons License 2021.07.17 0 0 267320

Nálunk is van elég sok macska, amelyek a "házhoz tartoznak". Egyiküknek valamelyik őse fajtiszta lehetett, mert bár barna cirmos, mégis egészen más a bundázata szine, olyan luxus hatású :) Na ő imád benn lenni, csak tavasztól nyár végéig van inkább kinn, mert kandúr és hát dolga van kinn :) A többi itt született házimacska, ők félnek is benn, számukra teljesen idegen a ház belseje, a beltér. Nagyon érezhető a különbség a kék vérű meg a "többi" között :)

k.ipse Creative Commons License 2021.07.17 0 0 267319

Szerinem ebben nincs is vita. Én is hasonlóan gondolom. Félve is írtam, mert sokan sok féle képpen gondolják. Igazságot nehezen is lehet tenni.

Bármit is mond az ember, az valakit érzékenyen érint, valaki meg egyet ért vele ebben a témában.

A háziállat fogalma, meg helye a családban egyébként is eléggé átalakult az elmúlt időszakban.

Az, hogy egy háziállatot családtagnak tekintenek, vagy sem, arról is sok mindent lehet gondolni.

Attól is függ, hogy a gazdi hol él és a kölyök állatot hova viszi haza. Milyen fajta stb.

Nehezebb téma ez mint a növények nevelése. És megosztóbb is.

Előzmény: 55judit (267318)
55judit Creative Commons License 2021.07.17 0 0 267318

Nekem eszemben sincs vitázni  ezen, csak a meglátásomat írom le. Szerintem nem való állat a lakásba. Viszont vannak olyan agyon nemesített érzékeny fajták kutya, macska, melyek már képtelenek lennének a kinti körülményekben jólérezni magukat. Ami nem ilyen, hanem szabadon szaporodott keverék kutyus, cicus, szerintem jobb helye van kint. Bár bent is nagyon szeretnek lenni, de a kinti ingerekre nagy szükségük van, a testi és lelki jóllétük miatt is. Az én macskám kedve szerint ki-be jár. A kutyám csak kint lehetett, de ha lenne egy kisebb testű, ő is bejöhetne ha látni akar. :)

Nóra benti cicája mivel fajtiszta kényes jószág és amúgy is bent élt mindig, meg sem élne már kint. Természetes hogy bent van. Viszont a két kis szerzeményen látszik hogy nem fajtiszta, hanem igazi házi cicák. Szerintem a kinti mozgalmas élet jobban tetszene nekik. Bent a vadászösztönük teljesen el van nyomva. Viszont biztos tudnak ők is alkalmazkodni a benti körülményekhez a szabadságuktól megfosztva.

Előzmény: k.ipse (267317)
k.ipse Creative Commons License 2021.07.17 0 0 267317

Ez egy olyan téma, amiben soha sem lesz egyetértés az eltérő véleményűek között.

Nálam a foxi és a falusi macska egyaránt házon kívül van.

Én úgy látom, hogy boldogok, főleg a foxi. A nap 24 órájában birtokolja az udvart, vadászik minden mozgó élőlényre (kivéve a a saját macskánk, akivel együtt alszik). A lakásban nem is szeret, mert ha az udvarról zajt hall, akkor megbolondul, menni akar kifele megnézni.

A macska más. Az elheverne egész nap a lakásban.

De van cimborám, aki a kertes házban is a házban tartja a kutyát-macskát. 

Soha nem egyezne meg a véleményünk.

Rosszab vita alap, mint a politikai nézetek. Ebben soha nem lenne konszenzus.

Előzmény: gomba2008 (267316)
gomba2008 Creative Commons License 2021.07.17 0 0 267316

Engem ezért meg szoktak kövezni (virtuálisan), de szent meggyőződésem, hogy a négylábúnak nem a lakás az élettere. Senkinek sem jó a lakásba zárt állat. Két hete temettem el anyai örökségemet. Ő volt az egyetlen macskám, aki nem önkényesen költözött hozzám. Anyukámnál a hatodik emeleten nyilván szobacica volt. Nem győztük állatorvoshoz hordani. Nálam nagyon sokáig ki-be járós falusi macska volt, aztán már a bejárást is megszüntettem pár éve, mert nem akartam sem szőrt, sem xart takarítani utánuk. Onnantól kezdve, hogy normális macskaéletet élhetett nálam, megszűnt minden problémája, nem kellett orvoshoz hordani, nem érte nagyobb baleset, és úgy élte le az életét, ahogy az egy macskának el van rendelve. Élt 16 évet. Itt halt meg a terasz közelében, egy bokor tövében. Remélem egyszerűen elaludt, mert nem vettem észre semmit, csak egy nap nem jött elő reggel. Maradtak hárman. Van amelyiknek igénye van arra, hogy időnként elgázolják kicsit, csak hogy az állatorvosnak is legyen megélhetése, de ezt leszámítva nincs velük semmi baj. Pontosabban eddig nem volt. Remélem ez így is marad. 

A kutya 15 éves, és már egyke. Az ő életét úgy tudtam komfortossá tenni, hogy felraktunk tavaly egy másik bejárati ajtót is. Úgy, mint régen a parasztházaknál, dupla ajtóm van, és a kettő között van a téli szállása, illetve nyáron az éjszakai. A belső ajtót kinyitom, a szúnyoghálót bezárom, így nem tud beljebb jönni a lakás felé, a külső ajtót bezárom, és ha nagy a meleg, akkor bekapcsolom neki kicsit a klímát is. 

Tapókám nem szeretett a lakásban hosszan tartózkodni még télen sem, neki csináltam olyan kutyaólat, amibe belefért a szerelmetes fotelja, és egy hősugárzóval fűtöttem neki. 

Szóval nyilván rugalmasan vannak ezek a dolgok kezelve, de az alaphelyzet akkor is az, hogy kutyának macskának kint van a helye. A lakás egy ingerszegény környezet nekik. 

Előzmény: taormina001 (267264)
gomba2008 Creative Commons License 2021.07.17 0 0 267315

Azta, de rég jártam itt! Közben teljesen elmacskásodtál? 

Előzmény: CBNora (267300)
lychnis Creative Commons License 2021.07.16 0 0 267314

Tatabányán utcákat lepett el,elhagyott telepen. Félelmetes.

Előzmény: Didergő Király (267311)
55judit Creative Commons License 2021.07.16 0 0 267313

Köszönöm. Tavasszal akcióba lépek.

Előzmény: Dogfüggő (267304)
tucsok13 Creative Commons License 2021.07.16 -1 0 267312

Most kinn vagyunk Ausztriában. Sajnos már itt is rengeteg van, ma fenn a hegyen is láttunk rengeteget az erdőben.:-(

Előzmény: Didergő Király (267311)
Didergő Király Creative Commons License 2021.07.16 0 0 267311

hát gondolhatod, hogy ezek után nem fogok. nem tudom, hogy mennyire a média túlzása, ami le van írva a cikkben, de számomra nagyon horrorisztikus (feljön az aszfalton meg a betonon keresztül??, 3 méter mélyen van a gyökere??). ha ilyen agresszív növény, akkor jobban a köztudatba kéne hozni a veszélyeit. de lehet, hogy ha több figyelmet kapna, akkor sokan elkezdenék "fegyverként" használni az ellenségeikkel szemben.

Előzmény: CBNora (267307)
tucsok13 Creative Commons License 2021.07.16 0 0 267310

Nem áshatok egy vadidegen kertben. Séta közben szoktam itt-ott látni.

Előzmény: vizus (267309)
vizus Creative Commons License 2021.07.16 0 0 267309

"Egyes fajaik az anyanövénytől 7-20 méter távolságra, legalább 2 méter mélyre érő rizómáik (sarjadzásra képes gyökereik) kiterjedt hálózatának segítségével gyors terjeszkedésre képesek." Úgyhogy gyorsan ki kell ásni!

Előzmény: tucsok13 (267308)
tucsok13 Creative Commons License 2021.07.16 -1 0 267308

Ausztriában a barátaink tavaly mutatták, itt az irtására már komoly kezdeményezések vannak, a helyiek rendszeresen szerveznek közös gyomirtásokat. Mivel Tirolban minden sarkon van patak, nem használnak vegyszert, anélkül meg elég sziszifuszi meló.

Nálunk Érden is megjelent 1-2 helyen, de úgy tűnik, dísznövénynek gondolja a tulaj, mert nem húzott ki egyet sem. Jó lenne sokkal szélesebb körű tájékoztatás, úgy mint a parlagfűről.

Előzmény: Didergő Király (267306)
CBNora Creative Commons License 2021.07.16 0 0 267307

Hallottunk, láttuk élőben, eszedbe ne jusson ültetni.

A málnának bizony kell a víz. Ha kap bőven tápanyagot és vizet, kiirtani sem lehet, anélkül viszont elsatnyul.

Előzmény: Didergő Király (267306)
Didergő Király Creative Commons License 2021.07.15 0 0 267306

a japánkeserűfűről hallottatok már? most olvasom, hogy milyen hihetetlenül invazív faj. 

a nyári ültetésű mángold projekttel kapcsolatban jelentem, hogy egyelőre nem túl sikeres. kb. 5 centisek a május 29-én vetett példányok, pedig szinte minden nap locsolom őket. kell is, mert felénk még mindig nem enyhült a szárazság, júniusban és eddig júliusban is csak egyszer esett az eső. kegyetlen ez a nyár. :(

a málnát már nem is locsoltam rendszeresen, mert rámenne a gatyám (nagy területet elfoglal), úgyhogy a májusi trágyázás eredményét sem tudom felmérni. a tavalyi vesszők anélkül száradnak el, hogy lehetett volna róluk normális málnát szedni, az idei vesszők viszonylag jól néznek ki, de nem úgy tűnik, hogy több lenne belőlük, és erősebbek lennének, mint tavaly.

Dogfüggő Creative Commons License 2021.07.15 0 0 267305

Jáááj, nyünyünyünyü!

Dogfüggő Creative Commons License 2021.07.15 0 0 267304

Hát minél nagyobb a medence, annál jobb; a mélység pláne sokat számít a melegedés miatt.

A kagylótutaj nagyon jól tisztítja a vizet és remek búvőhely a pici állatoknak, a legkisebb ivadékoknak is

vannak esélyei a nagy, lecsüngő gyökerei közt. Viszont csak akkor marad meg, ha a víz hőfoka már nem megy 15-16 fok alá.

Meleg vízben aztán irdatlan gyorsan szaporodik. Át lehet teleltetni, de nem könnyű, mert viszonylag magas hőmérséklet és sok fény kell neki, de pl.

a fedett akvárium tetejéről rácsöpögő víztől meg hajlamos kirohadni. Viszont mivel melegben szapora, ezért nyár elejétől egyre olcsóbb, nyár közepén már ingyen is szokták adni  :). Szóval tavasszal ha más nem, némi hínár meg sásféle azért kellene a medencébe, de azt ingyen is találsz ott a Balatonnál, gondolom  :) , aztán később mehet bele kagylótutaj. Két-három darabot bőven elég rendelni.

Előzmény: 55judit (267303)
55judit Creative Commons License 2021.07.15 0 0 267303

Találtam árudát, ahonnan tavasszal rendelnék növényt.

Szerinted ez megfelelő? Vagy mit javasolsz, és mennyit rendeljek, mert nem tudom mekkorák és milyen ütemben szaporodnak.

https://koi-farm.hu/webaruhaz/tavi-novenyek-vizinovenyek/tavi-noveny-vizinoveny-webaruhaz/875-kagylotutaj-vagy-vizisalata-pistia-stratiotes-ismerteto

Lakásban át lehet a növényt teleltetni?

Van egy 40 cm átmérőjű lavór, a kutyafürdető pedig 80x62-es ovális. 33 cm mély. Melyiket ássam le?

Előzmény: Dogfüggő (267295)
CBNora Creative Commons License 2021.07.15 0 0 267302

Még nem találkoztak. A kicsik az ólban laknak, a második oltásukig biztosan maradnak is ott, lehet, hogy valamivel tovább is.

Félek, mit fog szólni Lemon, de megpróbáljuk, hátha nem sül el rosszul. Ha igen, majd meglátjuk, hogyan tovább. Egynek biztosan lenne gazdája, a kettőnek együtt nem tudom.

Előzmény: 55judit (267301)
55judit Creative Commons License 2021.07.15 0 0 267301

Jaj de tündériek! Akkor most nagy lett a család. Nagy cicádra milyen hatással vannak az új testvérek?

Én nem néztem videót, mert csak ide-ide nézek beleolvasok valamibe és rohanok, sok a dolog most. :)

CBNora Creative Commons License 2021.07.15 0 0 267300

Hátha valakinek nem volt kedve filmeket nézni, beteszek egy képet is az új macskákról.

Íme Rezes Gombóc és Rozsdás Emília:

55judit Creative Commons License 2021.07.15 0 0 267299

De aranyos vagy! Köszönöm. Balatonvilágosi vagyok és nem tudok elmenni sajnos. Eltévednék. :)

Előzmény: Dogfüggő (267298)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.07.15 0 0 267298

Nem tudom, merre laksz, de ha Zugló felé jársz egyszer, szívesen adok vízinövényeket :)

Előzmény: 55judit (267297)
55judit Creative Commons License 2021.07.14 0 0 267297

igen, gondoltam arra én is hogy szerezni kéne  olyan kerek levelű vízi növényt, csak nem tudom honnan. Lehet hogy nem is lavór lesz tavasszal megágyazva, hanem van egy nagyobb műanyag és mélyebb ovális edényem, kutyafürdető volt, az jobb lenne. Honnan szerezzek vízinövényt?

Az a 2 hónap fejlődési idő nagyon tetszik. Sokáig láthatom őket. :) csak találják meg az edényemet.

Előzmény: Dogfüggő (267295)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.07.14 0 0 267296

:(  (azzal vigasztaljuk magunkat, hogy nekünk legalább nem kell együtt laknunk vele,

mint a szegény szüleinek.)

Előzmény: sza_attila (267293)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.07.14 0 0 267295

Egy-két hét, amíg kikelnek, a víz hőmérsékletétől függ. És további kb. két hónap, amíg békává érnek. 

Sok ellenségük van; bár egy halak nélküli lavórban jobbak az esélyeik. Így is lesz veszteség, de 

várhatóan sokan megérik a négylábúságukat. A vízinövények azért is fontosak, mert búvóhelyet is

adnak nekik.

Előzmény: 55judit (267294)
55judit Creative Commons License 2021.07.14 0 0 267294

A petéből hány nap alatt lesznek ebihalak? Valami nem fogja kienni a békalencsét a lavórból?

Előzmény: Dogfüggő (267292)
sza_attila Creative Commons License 2021.07.14 0 0 267293

Akkor nem kellenek állatok, mert ő maga az :(

Előzmény: Dogfüggő (267291)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.07.13 0 0 267292

Fajtától függ, de tavasszal rakják, igen. Csak idén több hullámban petéztek a varangyok, talán az ócska tavasz miatt.

Előzmény: 55judit (267290)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.07.13 0 0 267291

Nekünk is tetszett, sőt, a másik oldali szomszédnak is, sőtsőt, a szóban

forgó hangérzékeny szomszédnak igazából az idős szülei a háztulajdonosok, és

ők szintén szerették a békadalt. Viszont tavaly hazaköltözött a fiuk, aki nem

egyszerű eset (a saját szüleinek sem).

A békákat kisebb közjátékok után végül jobbnak láttuk elvinni a Naplásra, mert egy rosszakaró közvetlen 

szomszéd veszélyes, ha az embernek állatai vannak...

Előzmény: 55judit (267289)
55judit Creative Commons License 2021.07.13 0 0 267290

Nem csak tavasszal raknak petét a békák? Nagyjából mikor szoktak?

Előzmény: Dogfüggő (267288)
55judit Creative Commons License 2021.07.13 -1 0 267289

A kutyások azt szokták mondani ha zavarja a szomszédot az ugatás, hogy azért van a kutya hogy ugasson. Legalábbis itt faluhelyen. Ezzel csak az a baj, hogy annak is hallgatni kell, aki nem kíváncsi rá. A kutyán mégsem adnak túl az emberek csak hogy a szomszéd kedvébe járjanak. A béka meg azért van hogy brekegjen. Ráadásul nekem a nagy békalárma is tetszik. Bárcsak nálam is koncerteznének! Egy ideje én is vágyakozok egy kis tóra, de már csak álom marad. Nekem túl nagy feladat lenne, és az sem biztos hogy sokáig itt fogok lakni. De azzal is boldog lennék, ha látnám a békapetéket, aztán a kis ebihalakat, na meg a pici békákat itt a lavórban cseperedni. :)

Előzmény: Dogfüggő (267287)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.07.13 0 0 267288

:) Elég sok akadt belőlük a múlt héten, akkor változott át a második ebihal-eresztés. 

Előzmény: lychnis (267286)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.07.13 0 0 267287

Ez itt egy kis barna varangy, ők szárazföldiek, úgyhogy már szélednek is szét. 

A kecskebéka-kolóniánk sajnos az egyik szomszédnak túl hangos volt :(((, úgyhogy

a békesség kedvéért át kellett költöztessük őket a Naplás-tóra. (Mármint a békákat.

Bár a másik megoldás igazság szerint jobban tetszett volna.)

Két szép nagy kecskebékánk maradt azért, de úgy látszik, egyneműek, mert idén

belőlük nem lett szaporulat. Ők az állandó békáink. Nem etetjük őket semmivel, 

megoldják egyedül. A testalkatukat elnézve nem szorulnak támogatásra. :)

Előzmény: 55judit (267285)
lychnis Creative Commons License 2021.07.13 0 0 267286

Csudálatos ez a béka,de az még nagyobb csoda,hogy megláttad:-) 

Előzmény: Dogfüggő (267284)
55judit Creative Commons License 2021.07.13 0 0 267285

Jaj de cuki! :) Olyan szép vízinövényen öröm lehet üldögélni. Meddig maradnak ott a kisbékák? Mivel eteted őket? Vagy abban a szép nagy tóban mindig akad valami?

Előzmény: Dogfüggő (267284)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.07.13 0 0 267284

kb. akkora, mint a molnárka; úgy egy centiméter 

Előzmény: Dogfüggő (267283)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.07.13 0 0 267283

addig is küldöm ezt a kis frissen megbékultat  :)

Előzmény: 55judit (267282)
55judit Creative Commons License 2021.07.13 0 0 267282

Köszönöm. Nem ragaszkodom az elegánshoz. Meglep hogy annyi alga elég lesz, ami magától megtelepszik. Jó korán tavasszal elkészítem a szülőszobát, lesz alga is biztos mert esővízzel töltöm.

Jelenleg egy kis varangy az ajtó melletti cica itató tálban üldögél éjszakánként, reggelre mindig sáros a víz. Egy másik amit fotó alapján gyepi békának azonosítok be, a régi kutya ház alatt takarásban egy serpenyőben üldögél, sokszor nappal is.

Előzmény: Dogfüggő (267281)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.07.13 0 0 267281

...mivel leginkább algát esznek, elég, ha tíz nappal a kikelésük előtt beteszel egy-két követ a lavórba, az alga magától képződik (illetve mindenhol, a vízben és a levegőben is ott vannak a mikroszkopikus spórái).

De ha elegáns kosztot szeretnél nekik, akkor betehetsz egy-két olyan tablettát, amilyet akváriumi algaevő halaknak árulnak a díszállatboltokban.

Előzmény: 55judit (267280)
55judit Creative Commons License 2021.07.12 0 0 267280

A kérdésem továbbra is az, hogy ha a nagy lavórban lenne ebihalam a tavasszal, mivel etessem őket.

Rakok az aljára homokot, tele öntöm esővízzel, teszek bele egy cserép vízipálmát is hogy idilli legyen a környezet. De  mit még, hogy tetszen a békáknak?

Előzmény: CSIxy (267279)
CSIxy Creative Commons License 2021.07.12 0 0 267279

Én vagy 20 éve hoztam haza ebihalakat valami vízbe betettem őket (tán a tavam elődjébe) figyelgettem őket , tizedelődtek szépen, de a végére egy darab   (jó nagy) levelibéka szerű hosszúkás barna (erdei ?) béka felnőtt és elment. Azóta is látok néha a kertben a vizes fű között néha ilyen békucit. A fűnyírót mindig kikerüli. :)

Előzmény: 55judit (267247)
CSIxy Creative Commons License 2021.07.12 0 0 267278

Én guppikat és mollikat (és 5 kicsike aranycompót) tettem a 3 aranycompó , az aranyhalak és a 4 koi ponty mellé a kis tavamba. A mollik és a guppik elő-elő kerülnek, de az 5 kis compó eltűnt .... valószínűleg a sűrű hínár között bóklásznak.  ... az öreg koik, compók és aranyhalak elől koldulnak a nyílt vízben a tápért és a néha kapott pár darab csupasz csigáért.  :)

Előzmény: 55judit (267245)
lychnis Creative Commons License 2021.07.11 0 0 267277

Lehet,bujkálni fog előlük:-)ha megunja,hogy azok mindig játszani akarnak 

Előzmény: CBNora (267276)
CBNora Creative Commons License 2021.07.11 0 0 267276

Abban bízunk, hogy ezek még kicsik, Lemonka fölényben érezheti magát. A tenyésztőjével is megbeszéltem, nem látja reménytelennek a helyzetet. De félek egy kicsit, mi lesz.

Előzmény: lychnis (267275)
lychnis Creative Commons License 2021.07.11 0 0 267275

Mimike megsértődött a vendégcica miatt,az volt a maximum,hogy fél méter távolságban elfeküdtek egymás mellett egy rövid időre. Közelebb nem engedte,de csak átmeneti helyzet volt,így nem erőltettük az ismerkedést.

Előzmény: CBNora (267274)
CBNora Creative Commons License 2021.07.11 0 0 267274

Még nem. Egyelőre az ólban vannak, a második oltást és féreghajtást mindenképpen megvárjuk a beköltöztetéssel. A szúnyoghálókat is erősebbre kell cserélni.

Reméljük, Lemonkát nem viseli meg majd nagyon a jelenlétük. Ha igen, akkor nem tudom, mi lesz.

Előzmény: lychnis (267273)
lychnis Creative Commons License 2021.07.11 0 0 267273

És Lemonkával találkoztak már?

Előzmény: CBNora (267272)
CBNora Creative Commons License 2021.07.11 0 0 267272

Köszönjük!

Előzmény: Dogfüggő (267269)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.07.11 0 0 267271

Klassz. Nálunk a MÁV tulajdonában levő területen van ilyen szép őspréri.

Előzmény: sza_attila (267252)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.07.11 0 0 267270

Szia! Nagyon megértelek, én is odavagyok a békákért. Igen, fontos, hogy ha pici a víz, akkor árnyékos helyen legyen,

mást viszont nemigen kell majd tenned az ebihalak érdekében (ha lesznek), mert algát esznek, az meg képződik magától. Illetve minden víznek jót tesz, ha van benne némi hínár; ha valahogy el tudod vinni, bármikor adok nagyon szívesen. Nem tudom, mekkora a lavór, de ha bármilyen más vízi- vagy mocsári növény jól jönne bele, akkor persze azt is.

Előzmény: 55judit (267255)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.07.11 0 0 267269

Nagyon-nagyon szépek és aranyosak, hosszú, boldog életet nekik, nektek meg sok örömöt bennük!

Előzmény: CBNora (267261)
taormina001 Creative Commons License 2021.07.10 0 0 267268

Nálunk is mindig maguktól költöznek be a macskák. Én egyiket se hívtam. A Nagyi meg végképp nem.

Előzmény: CBNora (267266)
CBNora Creative Commons License 2021.07.10 0 0 267267

Egy olyat nehéz, aki a kinti léthez van szokva. Ezek még soha nem voltak kint, és már most teljesen szobatiszták, így sokkal egyszerűbb.

Előzmény: taormina001 (267264)
CBNora Creative Commons License 2021.07.10 0 0 267266

Nem. De nem látszik, hogy hiányérzetük lenne.

Mielőtt átköltöztettem őket, kb. egy hétig etettem őket az eredeti helyükön, valamennyire hozzám szoktak már, és szívesen ették a száraz tápot.

Az jó, hogy ketten vannak, jól eljátszanak. Mondjuk nekünk elég volt Lemonka is, nem akartam egyszerre 3 macskát, de így alakult. Gyerekkorom óta vágytam egy fekete teknőcre, és most idekerült pont egy olyan. A vörös meg nagyon jó természetű, a férjem imádja.

Előzmény: taormina001 (267265)
taormina001 Creative Commons License 2021.07.10 0 0 267265

És akkor az anyukájukkal se tudnak már találkozni?

Előzmény: CBNora (267263)
taormina001 Creative Commons License 2021.07.10 0 0 267264

Hát, sokmindent megteszek a Macskáért, de egyre sosem vállalkoznék; hogy megpróbáljam bent tartani a szobában. Néha pedig jó lenne, amikor a Nagyit kitöri a frász, ha egész nap nem jön haza. Tavaly, amikor beteg volt, néhány napra megpróbáltam, de már azt a rengeteg ajtót és ablakot hibátlanul csukva tartani is nagy kihívás. Végül azon hasalt el a próbálkozás, hogy szemlátomást nem volt hajlandó a szobában üríteni. Ezért kivittem az udvarra, és egy hosszú fáslival az asztal lábához pányváztam, de megszökött; úgy kellett összeszedni mindig más szomszédoktól. Aztán kiderült, hogy az ürítés sem egész úgy volt, ahogy gondoltam; amikor a Nagyi hazatért a nyaralásból, számos aknára lépett a szobájában.
De ahhoz egy udvari macska is épp elég, hogy sehova se lehessen menni miatta:-(

Előzmény: CBNora (267263)
CBNora Creative Commons License 2021.07.10 0 0 267263

Nem. Ideális szobamacska-jelöltek, soha nem voltak a kertben, a fáskamrában születtek, onnan költöztettem át őket az ólba. 

Előzmény: taormina001 (267262)
taormina001 Creative Commons License 2021.07.10 0 0 267262

Szent ég! Ez (több) egész emberes elfoglaltság! És ha egyszer bementek a házba, többé ki se jöhetnek onnan?

Előzmény: CBNora (267261)
CBNora Creative Commons License 2021.07.09 0 0 267261
thlaca Creative Commons License 2021.07.08 0 0 267260

Koszonon szepen :)

Megprobalok beszerezni valami vegyszert rá.

CBNora Creative Commons License 2021.07.07 0 0 267259

Ez nem lepkekabóca, inkább boróka pajzstetű. 

Előzmény: Magdi60 (267258)
Magdi60 Creative Commons License 2021.07.07 0 0 267258

Ez a "kókuszreszelék" az amerikai lepkekabóca. Nem sokat tehetsz, nehéz vele.

Előzmény: thlaca (267257)
thlaca Creative Commons License 2021.07.07 0 0 267257

Sziasztok!

Mai nap folyaman raneztem a kis csavaros tujamra és ilyen kis fehér valamik vannak rajta.

Milyen betegség ez es mit a teendo?

Valaszaitokat elore is koszonom :(

https://kepkuldes.com/images/ca72eba035742ab505d3b0e1785e35cf.jpg

55judit Creative Commons License 2021.07.06 0 0 267256
55judit Creative Commons License 2021.07.05 0 0 267255

Köszönöm hogy ezt megosztottad velem. Most rövid időre oda süt a nap, de tavasszal átteszem a lavórt a meggyfa alá. Remélem a lavór mérete elég lesz hogy ebihalaim legyenek. Az aljára homokot tegyek vagy kavicsot?

Még azt nem tudom, mit kellene majd adni nekik enni. Van ötleted?

Előzmény: tucsok13 (267254)
tucsok13 Creative Commons License 2021.07.04 0 0 267254

Nekem minden évben rengeteg ebihalam van (varangy) a tóban. Egyszer kiszedtem vödörbe, vittem volna valakinek, de 1 nap alatt megbüdösödött a napon. Árnyékba tedd a lavórt, vagy tegyél naponta hideg vizet bele, nehogy így járj, ha lesznek ebihalaid.

lychnis Creative Commons License 2021.07.04 0 0 267253

Na,én is ilyet szeretnék.

Előzmény: sza_attila (267252)
sza_attila Creative Commons License 2021.07.04 0 0 267252

Ma teljesen véletlenül a helyi pláza mögött jártam. Ahol amúgy amúgy a madár se jár. Naná, hiszen csak repülni meg ugrálni tud. Vezet erre egy kitaposott gyalogos ösvény a házakhoz. De amit ott láttam, na azért megérte odamenni. Egy darab gazdátlan, gondozatlan föld, egy falatnyi préri, amelyet a természet csodává varázsolt. Mintha maga a MESTER, Oudolf bácsi tervezte volna, olyan ez.

Nézzétek...

vizus Creative Commons License 2021.07.02 0 0 267251

Lemaradt a fotó.

Előzmény: vizus (267250)
vizus Creative Commons License 2021.07.02 0 0 267250

Elvadult málnást hogyan újíthatok fel? Kiásom a kis sarjakat, szétültetem trágyázott földbe?

CBNora Creative Commons License 2021.06.30 0 0 267249

Csak tavasszal.

Előzmény: 55judit (267247)
sza_attila Creative Commons License 2021.06.30 0 0 267248

A kistigris 4 éves, és ő az ügyeletes alfahim a környéken :) 

Előzmény: Evif (267243)
55judit Creative Commons License 2021.06.30 0 0 267247

Szomszédok az ereszcsatorna alatt tartják letakaratlanúl a vizes hordókat. Van akinél egymás mellett sorakoznak a hordók. Ott is tenyészik a szúnyog, de kevés van mégis, mer itt a Balatonnál permeteznek időnként. Ez az 1 kis vízfelület a kert végében se nem oszt, se nem szoroz.

Békát akarok!  Szeretem őket. Az ajtó melletti cica vizes tányérban éjszaka mindig ül egy kis varangy. Érdekes hogy tavaly is ült benne, kicsivel kisebb. Ez lehet csak lassan nő? Most fele akkora mint egy felnőtt varangy.

1 hete körül találtam egy szürke színű, hegyes orrú békát a locsoló kannában. Onnan sose tudott volna kijönni. Kitettem belőle egy eldugott helyen lévő serpenyőbe. Azóta nappal abban ül. Eső víz van benne. Oda 15-20m-re van a lavór lesűlyesztve, nem tudom megtalálják-e a békák.

A béka csak tavasszal rak petét, vagy nyáron is? Idén még lehet ebihalam?

Előzmény: CBNora (267246)
CBNora Creative Commons License 2021.06.30 0 0 267246

Szúnyogod biztos lesz!

Én földdel együtt tenném bele, akkor ősszel könnyű kivenni.

55judit Creative Commons License 2021.06.30 0 0 267245

A kert végében lesüllyesztettem egy nagy lavórt esővízzel feltöltve a békáknak. Hátha lenne ebihalam és kis békáim.

Beletennék egy kis cserépben vízipálmát. Földdel együtt tegyem bele a lavórba, vagy vegyem ki a földből, és úgy a kavicsok közé? Ha nem ezt, akkor mit tegyek a vízbe hogy legyen egy kis növény is. :)

vizus Creative Commons License 2021.06.30 0 0 267244

Vethetem a tavaszi helyére is, ha alátrágyázok? A spenót (Nyilván Új-zélandi) nálam gazként terem. Amint a kapor és a fokhagyma is.

Előzmény: hjan1 (267241)
Evif Creative Commons License 2021.06.30 0 0 267243

Nagyon teccős fotók, remélem lesz július legjobbjai hozzászólásod is a kistigrissel, milyen idős?

Előzmény: sza_attila (267232)
vizus Creative Commons License 2021.06.28 0 0 267242

Köszi!

Előzmény: hjan1 (267241)
hjan1 Creative Commons License 2021.06.28 0 0 267241

Tavasszal korán vetem 2 hét különbséggel, ez nem lesz kukacos. 1 hete szedtem ki a második vetést is. Anna nap körül vetve ( jul. 26) fagyokig terem. ( Spenót szintén)

Előzmény: vizus (267240)
vizus Creative Commons License 2021.06.28 0 0 267240

Zöldborsót hány szakaszban vettek, és milyen időközönként?

vizus Creative Commons License 2021.06.25 0 0 267239

A káposztalepke főiskolás koromban ritkaságnak számított. A tanszéki preparátor fizetett is érte valamit, ha vittünk neki. Répalepke volt tömérdek, néha röptében meg is tévesztett bennünket.

Előzmény: Dogfüggő (267238)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.06.25 0 0 267238

Nem, hülyeséget írtam, nem káposztalepke-hernyók, hanem - ahogy Nóra írta - gyújtoványfű-apróbaglyok. (Nagyon tetszik ez az apróbagoly név egyébként :)  .) Egyértelműen azok, foltrendszer és kopaszság szerint is.

Előzmény: vizus (267237)
vizus Creative Commons License 2021.06.24 0 0 267237

Róla van szó?

Előzmény: Dogfüggő (267234)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.06.24 0 0 267236

Nagyon köszönöm, igen, ők azok! :) Máris viszem őket a gyújtoványfüvekre.

Előzmény: CBNora (267235)
CBNora Creative Commons License 2021.06.23 0 0 267235

A lepkékhez nem nagyon értek.

Én gyújtoványfűre raknám, talán az áll legközelebb a tátikához. 

Esetleg ilyenek?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%BAjtov%C3%A1nyf%C5%B1-apr%C3%B3bagoly

Vagy ez is lehet majd:

http://www.macrolepidoptera.hu/lepke/Calophasia-platyptera_hun

De vannak egyebek is, ha beírod a Google-ba, hogy Lepidoptera + Antirrhinum.

Előzmény: Dogfüggő (267234)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.06.23 0 0 267234

Szia, Nóra (legalábbis szerintem erre a kérdésre te tudsz majd válaszolni). A tátikáimat legelészi néhány jóképű

káposztalepke-hernyó. Valami olyan növényre raknám át őket, amit szeretnek, semmiképp se akarom a fejlődésüket megzavarni. 

Kutyasétáltatáskor elsétáltatnám őket is. Milyen mezei növényre vigyem őket?

Didergő Király Creative Commons License 2021.06.23 0 0 267233

én egy fiókát találtam tegnap a diófa alatt. csurinak néztem, de lehet, hogy valami más volt. az anyja hívogatta a fa tetejéről, de szegényke nem igazán tudott "válaszolni". ma már nem volt ott, talán megtanult közben repülni. 

Előzmény: 55judit (267230)
sza_attila Creative Commons License 2021.06.22 0 1 267232

Nagyon szépek a kertjeitek!

Nincs idő fotózni... :( 

Június legjobbjai :)

Didergő Király Creative Commons License 2021.06.22 0 0 267231

Okés, azért köszi. Gondolom, hogy fénykép alapján annyira nem is lenne könnyű beazonosítani a rózsafajtákat. 

Előzmény: CBNora (267229)
55judit Creative Commons License 2021.06.22 0 0 267230

A villanyóra dobozban tegnap már 5 tojást láttam, szerintem már költ a mama de talán így is kirepülnek a kicsik mire jön a leolvasó. A  későbbi ilyen jellegű problémát megelőzendő, készítettem egy olyan odút papírdobozból, amilyet a rozsdafarkúak szeretnek. C típusú madárodút. Feltettem a villanyóra szekrény tetejére. Ki kéne már cserélni a villanyóra szekrényt mert nagyon rozoga.

CBNora Creative Commons License 2021.06.22 0 0 267229

Megnéztem, nem tudok rá mit mondani, nem ismerem a rózsafajtákat, nem is érdekelnek különösebben. 

Előzmény: Didergő Király (267228)
Didergő Király Creative Commons License 2021.06.21 0 0 267228

köszi, megnézem ezt a római salátát.

kb. térdig, comb középig ér ez a fajta krizantém és novemberben virágzik. még szerencse, hogy strapabíró növény, bár eddig csak kora tavasszal lett visszavágva, ilyen nyár közepi beavatkozást nem kellett még elviselnie.

mindjárt teszek képet a "milyen növény?" topikba, oda is nézz majd át! :))

Előzmény: CBNora (267222)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.06.21 0 0 267227

Köszönöm szépen! Én is benne volnék, úgyhogy akkor már csak a fizikai megvalósításon kell

elgondolkodnunk; na de ilyen piszlicsáré kis részletkérdésen nem múlhat egy

komoly projekt sikere. (Mennnnyire szeretnék több helyet...)

Előzmény: gomba2008 (267218)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.06.21 0 0 267226

Neked is köszönjük!  A zsemleszínű ott van a másik asztal tetején, csak ez ilyen összecsukhatós. :)

Előzmény: szicsu1007 (267224)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.06.21 0 0 267225

Köszönöm szépen, és ők is köszönik! :)

Előzmény: Evif (267223)
szicsu1007 Creative Commons License 2021.06.21 0 0 267224

Tényleg gyönyörű képek!

De a zsemleszínű asztalt nem találom:-))

Előzmény: Evif (267223)
Evif Creative Commons License 2021.06.21 0 0 267223

Ammindenitezaztáááán! Álomkert. Köszönet a képekért, gyönyörűek, nem beszélve a fényes fekete és a a zsemleszínű asztalon pihenő négylábúról :-)

Előzmény: Dogfüggő (267200)
CBNora Creative Commons License 2021.06.21 0 0 267222

A galambbegy saláta szerintem nem sokra megy, azt ősszel érdemes ültetni, hogy télen lehessen szedni. Nem kiadós, ilyenkor kár is vele foglalkozni, ha már levélzöldség, inkább saláta. Mi római salátát szoktunk, az nyáron is megnő, és nagyon finom.

Anyádnak jó elfoglaltság lesz most ebben a hőségben az öntözés, akár naponta kétszer.

A krizantém levágva bokrosabb és alacsonyabb lesz, és valószínűleg valamivel később virágzik. Szóval kerítéstakaró késői fajtát nem biztos, hogy érdemes levágni, de például magas Asterekkel én is meg szoktam ezt csinálni. Krizantémmal nem próbáltam, ami nekem van, az nem túl magas, jó visszavágás nélkül is.

Azt is lehet, és talán úgy a legjobb, ha csak a felét vágja le, ami elöl van az ágyásban, akkor hátul marad kertítéstakaró, elöl meg bokrosabb lesz, és kicsit elnyúlik a virágzás.

Chelsey chop-ra keress rá.

Előzmény: Didergő Király (267221)
Didergő Király Creative Commons License 2021.06.20 0 0 267221

anyám egy unatkozó nyugdíjas, nem nagyon bír magával, minden napra jut valami hülyeség, mindegy mi, csak legyen valami. most az jutott eszébe, hogy a nyár közepén visszametszi nyomorult krizantémot kevesebb mint a felére. ez egy évelő fajta, egyszer virágzik, késő ősszel. mire számítson? ráadásul egyébként kerítés eltakaró funkciója is volt, már ebben az állapotában is, szóval teljesen érthetetlen a dolog. de legalább tegnap is csinált valamit.

a múltkor írtátok, hogy ilyenkor sem gáz mángoldot ültetni, el is ültettem május 29-én a kaporral és a galambbegy salátával együtt, hát nem tudom, hogy ebben a melegben mennek-e majd valamire, persze locsolgatom őket.

gomba2008 Creative Commons License 2021.06.20 0 0 267220

És milyen jól tetted! Ez is egy kedvencem. 

Előzmény: lychnis (267203)
gomba2008 Creative Commons License 2021.06.20 0 0 267219

No, ez jó kérdés volt, ma megnézem mit írtak rá. A teraszon van használatban főként, a macskák miatt. Elérem vele a viszonylagos nyugalmat, de lehet, hogy csak riasztó hatása van. A fáklyák egészen biztosan csak riasztanak, az elektromos RED, VAPE, és társai elpusztítják őket. Minden megy egyszerre éjjel, nappal. Ahol nincs áram, ott nyilván nehezebb a dolog. 

Biztató jel, hogy megjelentek az aprócska békák. Ők is segítenek lent a fűben, a fecskék a levegőben, a kettő között meg ez a sokféle izé. 

Előzmény: vizus (267202)
gomba2008 Creative Commons License 2021.06.20 0 0 267218

Nem nagyon láttam még olyan kertet, amiért odaadnám a sajátomat cserébe (pedig van itt jó néhány nagyon szép), de ezen még csak nem is gondolkodnék. Bármikor cserélnék Veled kertet. No, de ebben semmiféle új információ nincs. :) 

55judit Creative Commons License 2021.06.20 0 0 267217

Most a tojó ül a fészken. Nem tudom  mikor kezdte. Ha mától számolom a költés 15 napját, utána a kirepülés 16 nap, akkor 21.-ére kirepülnek. A leolvasás 26.-ától várható, +-3 nap. Szerencsénk lesz!!!

Előzmény: 55judit (267214)
55judit Creative Commons License 2021.06.19 0 0 267216

Jó ötlet köszi megpróbálom.

Előzmény: Dogfüggő (267215)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.06.19 0 1 267215

Én valószínűleg felhívnám a szolgáltatót, és halasztást kérnék; elmondanám, mi a helyzet. Öt hét múlva egyébként lehet, hogy a fiókák már pont ki is repülnek, de ha később olvassák le az órát, az se baj. Előfordul amúgy is, hogy nincs otthon valaki, mikor jönnek a leolvasók. Akkor megadnak egy új időpontot. Ha eleve kérsz egy kis halasztást, akkor megspórolhatják maguknak a felesleges utat.

Előzmény: 55judit (267214)
55judit Creative Commons License 2021.06.19 0 0 267214

Rozsdafarkú rakott fészket a villanyóra dobozba. Már van benne 4 tojás. Leolvasás 5 hét múlva esedékes. Addigra biztos nem repülnek  ki.  Most mit csináljak?

Dogfüggő Creative Commons License 2021.06.19 0 0 267213

Köszönöm szépen!

Előzmény: CBNora (267208)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.06.19 0 0 267212

Köszönöm szépen! Hát igen, az árnyék ilyen; folyton csak terjed. Idén elég sokat le kellett vágnunk a bodzából, mert már nagyon benőtte az utat is. Nagyon rosszul viseltem, vérzett a szívem minden ágáért. A nálunk elérhető viszonylag legnaposabb helyen van, nyugati oldalon.

Előzmény: lychnis (267206)
CBNora Creative Commons License 2021.06.19 0 1 267211

Valószínű, hogy pocok.

Amit lerágtak a csigák, az ősszel lett dugványozva, és ahogy kihajtott, az első apró leveleket rágták le a rügyekkel együtt. Ha picit nagyobb, akkor már nincs gond a csigákkal. A kerítés mellett voltak eléggé eldugott helyen, a rigók is kapálták, én meg nem nagyon néztem rá.

Előzmény: lychnis (267210)
lychnis Creative Commons License 2021.06.19 0 0 267210

ezek a tulipánok tűntek el,az egy szem nárcisz maradt meg,azért gondolom,hogy pocok volt

Előzmény: lychnis (267209)
lychnis Creative Commons License 2021.06.19 0 0 267209

Nálam a csigák még nem találták meg,most cserépben van. Amikor kiültettem,tettem köré 30 piros tulipánt,azok mind egy szálig eltüntek,és a tő is nagyon leromlott,kiszedtem és láttam,hogy a gyökér le van rágva.Most szépen erősödik

Előzmény: CBNora (267207)
CBNora Creative Commons License 2021.06.19 0 0 267208

Ez még mindig megdöbbentően szép.

CBNora Creative Commons License 2021.06.19 0 0 267207

Szép, mint mindig!

Próbáltam még szaporítani azt a bodzát, szerintem sikerült is, de aztán tövig rágták a csigák.

Nem baj, majd nyár végén vagy télen újra vágok róla.

Előzmény: lychnis (267206)
lychnis Creative Commons License 2021.06.18 0 0 267206

Ó,hát nagyon köszönöm. A tiedre meg nehéz szavakat találni:-)

Kezd terjedni az árnyékos terület nálam is,és most levenduláknak kéne új helyet találni,meg egy díszribizlinek,meg a Nórától kapott fekete bodzának,amit az eredeti helyén kirágott a pocok,a maradványt cserépben nevelem,de még nem tudom hova tegyem. A tied nagyon szép,mennyire napos a helye?

Előzmény: Dogfüggő (267204)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.06.18 0 0 267205

Köszönöm szépen!

Előzmény: Ali-bá (267201)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.06.18 0 0 267204

Csodaszép kerted van!  :)

Előzmény: lychnis (267203)
lychnis Creative Commons License 2021.06.18 0 0 267203
vizus Creative Commons License 2021.06.18 0 0 267202

Irtja? Nem csak riasztja?

Előzmény: gomba2008 (267198)
Ali-bá Creative Commons License 2021.06.18 0 0 267201

Csodaszép kerted van!

Dogfüggő Creative Commons License 2021.06.18 0 1 267200

https://indafoto.hu/dogfuggo/2021_junius_eleje    

Sziasztok! Megdöbbentő módon itten vannak június elejéről való képek  :)

gomba2008 Creative Commons License 2021.06.16 0 0 267199

Pont erre gondoltam. Csak egy szusszanásnyi időm lenne végre! Mire a tűző napról bejövök, már csak arra van energiám, hogy lemossam magamról a sót, egyek valamit, és máris alszom. Már nem tudom, a kutya horkolására ébredek fel, vagy a sajátomra. :)) Bár a kutya messze van...

Előzmény: vizus (267193)
gomba2008 Creative Commons License 2021.06.16 0 0 267198

Vigyél füstölőt a telekre. Sokat! A fóliában is azt használok, és a szomszéd is azzal védi a galambjait. Amikor nem fúj a szél, beterít elég nagy területet, és kiirtja  onnan a dögöket. Amikor fúj a szél, akkor meg nincs szúnyog. 

Előzmény: In Lak'ech (267196)
gomba2008 Creative Commons License 2021.06.16 0 0 267197

Igen, ilyen márkanéven fut. A cuccal együtt vettem kb. két éve (!), azóta nem cseréltem benne, de most rendelek egy frisset. Már önmagában az is bevonzza a rovarokat, hogy világít. A ventillátor beszippantja őket, és nincs menekvés. Oda érdemes tenni, ahol legtöbb a szúnyog. Érezhetően kevesebb lett, de nem csak ezt használom. Bevetettem mindent, amit be lehet szerezni. Még így sem lehet odakint létezni anélkül, hogy magamra ne kennék valamit. Nappal is megölnek. Nem is ez a legnagyobb gond, a kutyán tudok segíteni, mert bekenem, befújom, éjjel zárt ajtó mögött alszik, ő rendben van. De a macskák kiszolgáltatottak, muszáj nekik legalább a terszon viszonylag szúnyogmentes helyet csinálni. 

Előzmény: hbe (267195)
In Lak'ech Creative Commons License 2021.06.16 0 0 267196

Aha. A telken ezt használni esélytelen. Nincs 220V. :-(

Előzmény: hbe (267195)
hbe Creative Commons License 2021.06.16 0 0 267195

Köszi a beszámolót!

Amplecta AMT 100 a neve?

A minta vonzó illattöltetről írták, hogy az is négy hétig tart vagy az kevesebb ideig?

Előzmény: gomba2008 (267192)
In Lak'ech Creative Commons License 2021.06.15 0 1 267194

De mi a neve? Hol kapható?

vizus Creative Commons License 2021.06.15 0 0 267193

Esetleg egy olyan rács, amin a szúnyog átfér, de a lepke nem? (https://365.reblog.hu/halaval-tartozunk-az-ejszakai-lepkeknek-csak-nem-tudunk-rola)  Én is gondolkodom egy szúnyogirtón.

gomba2008 Creative Commons License 2021.06.15 0 0 267192

https://photos.app.goo.gl/vJY2ofBKxxShhJmy5 

Na ez egy jó cucc! Egy hete megy a susnyásban. Ma reggel kiürítettem, kb. 4 centi vastag volt benne a szúnyogtetem. Egy hátránya van, hogy az éjjeli lepkéket is csapdába ejti sajnos. Az ellen majd kitalálok valamit. Két éve vettem, az évszázad szúnyoginváziója idején. Drága, de hatékony. Elviselhetőre csökkent a vérszívók száma az udvaron.

Előzmény: gomba2008 (267191)
gomba2008 Creative Commons License 2021.06.12 0 0 267191

Hetekig kint volt a Sajó, és mindennap esett. Már locsolnom kell a füvet, ha nem akarom, hogy kisüljön, a folyó is visszavonult, de hagyott nekünk ajándékot. A morotvákban pang a víz. No, meg az udvar. Nálam esőerdő van. Sok-sok növény, és sok víz. Két éve nem tudok ikrát fogni, hogy az esővizes edényekbe tegyek valamennyit. Ez van....majd decemberben nem lesz szúnyog és kész. Kár, hogy a cseresznyefát most kell valahogy megközelíteni. 

Előzmény: Szajrés (267188)
gomba2008 Creative Commons License 2021.06.12 0 0 267190

Csórikám....az ösztön benne is működik. Működne. 

Előzmény: sza_attila (267189)
sza_attila Creative Commons License 2021.06.11 0 0 267189

Ő a pórázon olyan, mint az észak-koreai lakos. Nem sejti, hogy a többiek jobban élnek :) 

Előzmény: gomba2008 (267183)
Szajrés Creative Commons License 2021.06.11 0 0 267188

Tavaly is rengeteg szúnyog volt, de akkor legalább esett az eső, azért. Most nálunk már több mint két hete szinte semmi nem esett, és nem is ígérnek.

A kutyákra egy idős állatorvos szúrólegyek ellen olcsó és hatékony módszernek a Neostomosanos permetezést javasolta (egy ampullát egy liter vízben feloldani), szúnyogok ellen nem tudom mennyire hatékony. mostanában fújogatok vele egy pónit, majd figyelem, hogy a szúnyogok mit szólnak hozzá. Nálunk is brutál sok a vérszívó.

gomba2008 Creative Commons License 2021.06.10 0 0 267187

Leginkább az állataimat sajnálom, mert ők nem tudnak védekezni. Kénytelen vagyok rajtuk segíteni valamilyen módon. Jók ezek a kencék, meg sziszegős cuccok, amiket lehet kapni, nincs mese, fújni/kenni kell rájuk is, ha méreg, ha nem. 

A kánák nálam is kicsik még, de most majd megindulnak. Amikor már éjjel is meleg van, akkor látványosan fejlődik minden. A tetveket is meg kell oldanom valahogy. Itt ugyan minden van, ami nekem kellene, de fel kellene érte utazni Pestre. Spanyolcsiga ellen is van megoldásuk jó drágán, de ha használ, akkor megéri. Nálam szerencsére az még nincs, a foltos csupaszok, és az éticsiga tarol mindent. 

https://biokiskert.hu/biotermek/kertgondozas/rovarok-ellen-2/

Neem olajat rendeltem még tavasszal, reggel majd kutyulok valami lötyit, kipróbálom. Tetvesek a paprikák is. Besötétedett, lassan ki kellene mennem csigavadászatra egy ollóval, de még visszatarat a gondolat, hogy a szúnyogokat hízlaljam. Várok kicsit, míg elülnek. 

Előzmény: lychnis (267186)
lychnis Creative Commons License 2021.06.10 0 0 267186

Borzasztó lehet ennyi szúnyog,itt csak pár döng meg csíp. De spanyolcsiga az van bőségesen,a dáliát most körbeszórtam,még nem próbáltam,meglátjuk. Nálunk is késés van,a kána most arasznyi,a zinnia is nagyon kicsi. És azt hiszem,nem láttam még ennyi levéltetvet.

Előzmény: gomba2008 (267182)
lychnis Creative Commons License 2021.06.10 0 0 267185

Persze,hogy féltik. Nincs túl sok esze ennek a mi díszmacskánknak se.

Előzmény: sza_attila (267179)
gomba2008 Creative Commons License 2021.06.10 0 0 267184

Veszteni valód nincs, ennek már kampec, de talán ásd fel, és nézd meg a gyökerét. Ha rohadt, akkor egyértelmű, ha rágja valami, az is kiderül. Ha ép a gyökere, akkor érdemes visszametszeni, és máshová ültetni. Talán ott magához tér. 

Előzmény: Leprechaun (demi) (267178)
gomba2008 Creative Commons License 2021.06.10 0 1 267183

Nagy az isten állatkertje....és itt most nem a macskára gondolok. Őt csak sajnálom szerencsétlent. 

Előzmény: sza_attila (267179)
gomba2008 Creative Commons License 2021.06.10 -1 0 267182

Kb. 1 hónapos lemaradásban van minden. A májusi cseresznye még most kezd ehető lenni, de a szél már leverte a felét. Ezt most nem bánom, kevesebb gond lesz a terméssel. De a kert üres. Semmi nem nő, vagy ki sem kelt, vagy megették a csigák, vagy ha minden akadályt legyőzött, akkor csak vegetál. Kb. egy hete kezd nőni a papirka/paradicsom. Viszont a szúnyogtermés idén is kiváló. Minden kedvenc helyükün használok valami cuccot ami irtja őket. Az üvegházban, a teraszon, elektromos párologtatót. A fóliában füstölőt, a ház mögött a susnyásban azt a méregdrága széndioxidos csapdát, amit két éve vettem. Ma már a fecskék is rájöttek, hol van a terülj asztalkám, mert egyszercsak megjelentek a teraszon vagy huszan, mit sem törődve az épp ott heverésző macskákkal. Azóta kb. minden órában jönnek legelni. Az ég küldte őket! :) Már a kutyát is kenegetni kell valami szutyokkal, mert szétszedik a szúnyogok szerencsétlent. Estére beengedem a két ajtó közé, bedugom neki a Red-et, akkor reggelig békésen horkol. A macskák meg a teraszon találnak menedéket szintén a bedugott Red mellett. Az egyetlen, ami rendkívül jó formában van idén, az a rengeteg tavirózsa. Ennyit még soha nem virágzott. A magaságyások elég jól működnek, viszont a mélymulcs egyenlőre kudarc. A csigák buliznak alatta. De nem adom fel, majd kitapasztalom a dolgot. 

Előzmény: lychnis (267167)
gomba2008 Creative Commons License 2021.06.10 0 0 267181

Hogy attól van-e, azt nem tudom, de azt a cuccot messziről dobnám ki a kukába, az egészen biztos. És nem azért, mert kemény lett a süti. :) Talán Nórának van igaza, és kimaradt belőle aminek benne kellett volna lennie. 

Előzmény: smorgasbord (267156)
gomba2008 Creative Commons License 2021.06.10 0 0 267180

:DDDD Van ilyen, na! 

Előzmény: koffeinmentes sör (267155)
sza_attila Creative Commons License 2021.06.10 0 0 267179

Egyik ügyfélnél is van egy valamilyen fajtiszta macska, még nincsen 1 éves, kb. 50-60cm hosszú, plusz a farka, ami kb. ugyanakkora ... :)

Pórázon mozog a telken belül. Van hosszban 2,5m magasban pont a telek közepén kifeszitve egy vezetőzsinór, ahhoz karikával csatlakoztatva egy nagyon könnyű anyagból a póráz, aminek a hossza pont a telek fél szélessége. Igy a cica mindenhová eljut, de a telekről nem tud kimenni (A telek kicsi és csak pázsit, szóval nem akad el fában, bokorban). Féltik. Főleg a szomszédoktól, autó ne gázolja el, egy kisebb vagyon volt, gondolom. De egy házimacska, ha találkozna vele, azt hiszem, sokkos állapotba kerülne :)

Előzmény: lychnis (267176)
Leprechaun (demi) Creative Commons License 2021.06.10 0 0 267178

Sziasztok,

a képen egy tavaly ültetett bordó levelű Rózsalonc látható. Sajnos idén sárga levelekkel kezdett el "megindulni". Tudja esetleg valaki mi lehet a baj? Idén kétszer is tápoztam már szarvasmarhatrágya granulátummal. Locsolom is minden nap, de csak a locsoló gödörben kap vizet. Elképzelhető, hogy a túllocsolás következtében lett ilyen?

lychnis Creative Commons License 2021.06.08 0 0 267177

Kezdődik a nyár

lychnis Creative Commons License 2021.06.08 0 0 267176

És hétfőn lesz 1 éves :-) így is dupla a súlya,és még 2-3 kiló rájön

Előzmény: sza_attila (267175)
sza_attila Creative Commons License 2021.06.08 0 0 267175

Háát, Mimikéhez képest ez egy ufó :)

Előzmény: lychnis (267174)
lychnis Creative Commons License 2021.06.08 0 1 267174

Lett vendégcica,hazajöttek a lányomék,karantént itt töltik,hozták Norvégiából a szobacicát,Mimike nem hitt a szemének

lychnis Creative Commons License 2021.06.08 0 0 267173

Tényleg virágözön,és eddig nincs kártevője. Bár, a buxusnak sem volt ,aztán lett.

Előzmény: milrose (267170)
lychnis Creative Commons License 2021.06.08 0 0 267172

Nem tudom,mi legyen a metszéssel. Mert esetleg elöregszik,mint a levendula,rozmaring és akkor már nem lehet fiatalítani.

ez az öreg

ez meg a fiatalabb

Előzmény: milrose (267170)
milrose Creative Commons License 2021.06.08 0 0 267171

:)) Rendben:)

Előzmény: koffeinmentes sör (267169)
milrose Creative Commons License 2021.06.08 0 0 267170

Sarjak tőle 8 méterre is vannak, rengeteg. Már nem szeretnék ecetfát.

Nem is tudom, az egyik tizenvalahány, a másik 4-5 éves. Ő a szabadon álló, egy csoda. A kolkwitziát szabadon érdemes ültetni, akkor bontakozik ki. Gyönyörű, leomló virágözön.

Előzmény: lychnis (267166)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.06.06 0 0 267169

"Az ecetfám idén nem hajtott ki, teljesen elpusztult. Nem értem:("

Nem tudok mást mondani, ültess fosókát, az még a gázolajat is túléli ;)

Előzmény: milrose (267153)
lychnis Creative Commons License 2021.06.06 0 0 267168

Virágos rét próbálkozás lesz idén is,de ami szép volt az egy pillangócsalógató magkeverék volt,nem rét. A rétben van pár konkoly,murok,zergevirég,ajuga,de sajnos még a seprence a főnövény.

Előzmény: gomba2008 (267139)
lychnis Creative Commons License 2021.06.06 0 0 267167

A hideg tavasz után,most beindult a kert,de van ami nagyon késik,pl. a kanna,most kezd hajtani.

lychnis Creative Commons License 2021.06.06 0 0 267166

És sarjak sincsenek? Mert az ecetfa tényleg nem egy kényes valami. Hány éves a kolkwitzia? Mert nekem is van,de még kis diszkrét:-)

Előzmény: milrose (267153)
Köny Creative Commons License 2021.06.05 0 0 267165

Sziasztok!

Smargdtuja barnulásra van valami hatásos szer? AmistarraL permeteztem őket 1 hete (amit szerintem pár óra múlva le is mosott az eső). Aggasztó, ahogy mennek tönkre ezek a csodálatosan szép növények. :(

Köszi.

tucsok13 Creative Commons License 2021.06.05 0 0 267164

Ma van a kertészeti kiállítás Fehérvárcsurgón... ha eseteg. Mi ott leszünk :-)

bbfeco Creative Commons License 2021.06.05 0 0 267163
Előzmény: koffeinmentes sör (267159)
Didergő Király Creative Commons License 2021.06.05 0 0 267162

szerintem olyat már nem találsz. az első okostelefonomban (xperia ray) még ilyen módon cserélhető akksi volt, de annak már 10 éve. igazából már akkor sem ez volt a jellemző.

Előzmény: koffeinmentes sör (267159)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.06.04 0 0 267161

Most megcsináltam, de ez a néhányszor 5 ml mire szokott elég lenni? Írod, hogy utána kivágod a fát. Anélkül is elkezd azért leszáradni?

Én nem tervezem kivágni, az egész ágrendszert idén ott hagyom rajta.

Előzmény: hbe (267122)
CBNora Creative Commons License 2021.06.04 0 1 267160

Nem lehet, hogy kifelejtetted a sütőport (vagy szódabikarbónát, ami lazítja a tésztát)?

Kezdő háziasszony koromban a kolléganőmtől kapott recept alapján sütöttem csokoládémázba mártott és kókuszba hempergetett mézes kockát. Hűen követtem a leírást. Miután megsült a tészta, szembesültem a ténnyel, hogy nem tudom felvágni, nem megy bele a kés. Mutattam apámnak. Ő végül felvágta fűrésszel, mondta, hogy nagyjából tölgyfa keménységű volt. Szép fényes lett a vágási felület. Abban bíztam, hogy ennek ilyennek kell lennie, majd a csokimázban megpuhul.

Nem puhult meg. Szemfoggal ráharapva le lehetett hasítani belőle egy-egy darabkát, és az aztán a szájban kissé megpuhult, így valamennyit megeszegettünk belőle, míg anyám ki nem dobta. Féltette a fogainkat.

Vittem kóstolót a kollégáknak is, jót röhögtek, a száztonnás szakítógéppel akartak rajta nyomóvizsgálatot végezni. Aztán egyeztettem a receptet a kolléganőmmel, és kiderült, hogy kimaradt belőle a szódabikarbóna. Még gyakorlatlan voltam, nem tűnt fel.

koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.06.03 0 0 267159

A "lepattintom a hátlapját, és kicserélem az akut" megoldást keresem.

Előzmény: Didergő Király (267158)
Didergő Király Creative Commons License 2021.06.03 0 0 267158

nem nagyon van ilyen, de ha akksit akarsz benne cseréltetni, az általában megoldható. ha csak arra van szükséged, hogy legyen "pótakkud", akkor power bankot kell venni.

Előzmény: koffeinmentes sör (267155)
tucsok13 Creative Commons License 2021.06.03 0 0 267157

Nekem még sosem volt ilyen gondom, pedig most, hogy tesómék itt laknak, gyakran sütök eritrittel.

Milyen tészta volt? Mert a kelt tésztáknál az élesztőnek kell egy kis cukor, az eritrit nem indítja be a folyamatokat, így én 1 kanál cukrot feltuttatáskor teszek bele általában.

smorgasbord Creative Commons License 2021.06.03 0 0 267156

Sziasztok!Sütöttem egy sütit és a 30 dkg cukrot 30 dkg eritrittel helyettesítettem. Kőkemény lett a tészta alig 25 perc sütés után. Ez az eritrittől van??

koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.06.03 0 0 267155

Ó B+ csak másképp kellett beletenni azt a rohadt kártyát...

Befejezem az offolást, csak tud valaki olyant, melyik cég csinál olyan smatphone-t, amelyikben ki-be rakható akku van?

Előzmény: gomba2008 (267138)
Didergő Király Creative Commons License 2021.06.02 0 0 267154

japán gyöngyvesszőt szaporított már valaki? milyen módszerrel lehet a legjobban? előkertbe kellene elég sok, kertészetben több 10 ezer forintba kerülne, úgyhogy inkább szaporítanám, ha lehet.

milrose Creative Commons License 2021.06.02 0 0 267153

Tóbiás (Tobi) tényleg elbűvölő kutya, mintha tudta volna, hogy meg kell szerettetnie magát. Beletelt néhány hónapba.

Hogy kert is legyen:) Az ecetfám idén nem hajtott ki, teljesen elpusztult. Nem értem:(

Dogfüggő Creative Commons License 2021.06.02 0 0 267152

Te vagy messze, nem én  :) . Hálisten nem állunk rosszul ebihallal, majdnem annyi van, mint csiga; de persze azért szívesen látnánk a vérfrissítést is.

Előzmény: tucsok13 (267111)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.06.02 0 0 267151

:)))))   Sok boldogságot együtt! Tündéri. A százszorszépek is csinosak.

Előzmény: milrose (267144)
Magdi60 Creative Commons License 2021.06.01 0 0 267150

Én is kihagyom fűnyíráskor :-) Meg a lóherét is, szeretik a méhecskék.

55judit Creative Commons License 2021.06.01 0 0 267149

Ó, de aranyos kicsi tündér! 

CSIxy Creative Commons License 2021.06.01 0 0 267148

Aranyoooooos! :)

CSIxy Creative Commons License 2021.06.01 0 0 267147

Köszönöm szépen! :)

Előzmény: tucsok13 (267145)
tucsok13 Creative Commons License 2021.06.01 -1 0 267146

Jajj de cukiii! :-)

tucsok13 Creative Commons License 2021.06.01 0 0 267145

Nagyezerjófű / boszorkányfű: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagyezerj%C3%B3f%C5%B1

Előzmény: CSIxy (267143)
milrose Creative Commons License 2021.06.01 0 2 267144

Subát nem lehetett lefotózni, annyira félt a fényképezőgéptől. Ez a kis majom pedig széttrollkodja az összes képem:))

Néhány éve megjelent egy bokorka százszorszép a kertben, ma már mező van belőle. Nagyon szeretem.

CSIxy Creative Commons License 2021.05.31 0 0 267143

Igen igen! Nagyra nő mint a tölgyfa, bükkfa.

Az a szép mi lenne? Mecsekifű?

Előzmény: tucsok13 (267141)
CSIxy Creative Commons License 2021.05.31 0 0 267142

:)

Ez nem a zöld ász, hanem ez bizony a tulipánfa (Liriodendron tulipifera) és egy bimbója. A levelén jól látható, hogy nem sok köze van a magnóliához, amit nagyon sokan (tévesen !!!) tulipánfának titulálnak, merthogy az helyesen magyarul a liliomfa. #tulipánfa

Előzmény: gomba2008 (267140)
tucsok13 Creative Commons License 2021.05.31 0 0 267141

Szerintem (amerikai) tulipánfa: https://hu.wikipedia.org/wiki/Amerikai_tulip%C3%A1nfa

Itt az utcánkban is van egy, meseszép.. tavaly ilyenkor virágzott, most még csak bimbós, és kb. harmadannyi bimbó van rajta, mint tavaly.

Viszont ami gyönyörű az idén, az az árvalányhaj - a képek nem adják vissza, de elképesztően gyönyörű a környékünkön mindenütt.

Előzmény: gomba2008 (267140)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.31 0 0 267140

Ő kicsoda?

Előzmény: CSIxy (267137)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.31 0 0 267139

Mi még itt sem tartunk. Tegnap találtam végre egy szem félérett földiepret, a ribizli még hajlandóságot sem mutat, a májusi cseresznye rózsaszínű, apró, és a sok esőtől megintcsak rohad. A pünkösdi rózsa még teljesen zárt bimbós, a mézbogyó termését tegnap szedtem le. Virágzik a molyhos madárhúr, a meténg, és az ajuga. Jó 3 héttel vagyunk elmaradva a megszokottól. A csigatermés viszont változatlanul kiváló, és nem lesz elhanyagolható az idei szúnyogtermés sem. A Sajó ártere még most is neveli a lárvákat, két napja ment vissza a víz a medrébe, de állandóan esik, a visszamaradt pocsolyák tele vannak. 

Nagyon szép az a kis kövirózsás rész. Idén is csinálsz virágos rétet? Nálad olyan szép volt. Itt a gondolatot is elhessegetem, gaztenger lenne csak belőle, meg csigatanya. A büdöskéket is képtelen vagyok felnevelni, bármit teszek, csonkig rágják a csigák. 

Előzmény: lychnis (267130)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.31 0 0 267138

Valszeg mikro kártyás. Sok választás nincs, a normál kártya nagy, a nano meg kicsi. Be kell menni a szolgáltatóhoz a megfelelő méretért. 

Előzmény: koffeinmentes sör (267128)
CSIxy Creative Commons License 2021.05.30 0 0 267137

CSIxy Creative Commons License 2021.05.30 0 0 267136

Tegnap Vekerden a Bazsarózsa kertészetben és Magyarhomorogon a Bihar díszfaiskola és Arborétumban jártunk. :) Egy viráglonc velünk jött Magyarhomorogról és egy tő Minerva rózsa (ezt már hazafelé Sajószögeden nem bírtuk otthagyni).

taormina001 Creative Commons License 2021.05.30 0 0 267135

Sodord ki és nézd meg, hogy mi van benne.

Előzmény: vizus (267133)
taormina001 Creative Commons License 2021.05.30 0 0 267134

A gyökereztetés azért ennyire nem egyszerü; seprünyél vastagságú ággal meg végképp nem.

(Kis)fiatal, félfás ágakat vágj, kb. 40 cm-eseket, de többet, legalább 5-6 darabot. A leveleket felezd meg rajta és ásd le kb. 1/3-ig. Ha van gyökereztetö hormonod, mártsd bele a végét elötte, de szerintem anélkül is mennie kell; a füzfa könnyen gyökerezik. Aztán ügyelni kell rá, hogy ne tudjon több vizet párologtatni, minta mennyit fölvesz; azaz eleinte semmit. Ecélból érdemes nedvesen tartani a talaját, esetleg beföttesüveget vagy zacsit borítani rá.

sok sikert!

Előzmény: Kisfiatal (267117)
vizus Creative Commons License 2021.05.29 0 0 267133

Szőlő levélsodródás ellen van már valami csodaszer, vagy ki kell vágni a tőkéket?

tucsok13 Creative Commons License 2021.05.28 0 0 267132

Biztos, hogy nem fér be a nagy? Milyen típusú a telefon? A Google megmondja azonnal, mi kell bele.

Előzmény: koffeinmentes sör (267128)
tucsok13 Creative Commons License 2021.05.28 0 0 267131

Hátha valakinek van kedve hozzá.. mi megyünk :)

https://www.karolyi.org.hu/17-europai-disznoveny-es-kertmuveszeti-napok

lychnis Creative Commons License 2021.05.28 0 0 267130

Máskor május végén már itt tartunk,idén még sokára lesz

lychnis Creative Commons License 2021.05.28 0 1 267129

Pár kép

koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.28 0 0 267128

Na ez még jobb..... akkor ebbe a nagy nem fér bele, a közepes meg túl kicsi bele. Ez hogy létezik? Valamit én nézek félre??

Előzmény: tucsok13 (267125)
Waingro Creative Commons License 2021.05.28 0 0 267127

Köszi. :)

Előzmény: 55judit (267126)
55judit Creative Commons License 2021.05.28 0 0 267126

Az a tuja termése.

Előzmény: Waingro (267124)
tucsok13 Creative Commons License 2021.05.28 0 0 267125

3 méret van:

https://simkartya.hu/sim-kartya-meretek/

Lehet, hogy átalakító kell hozzá. Sajnos a képen telón nem látom a mératarányokat.

Előzmény: koffeinmentes sör (267123)
Waingro Creative Commons License 2021.05.28 0 0 267124

Sziasztok!

Meg tudnátok mondani, hogy mik lehetnek ezek a barna gombócok a tujámon?

koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.28 0 0 267123

Van valami ötletetek, hogy ide milyen SIM-kártya való? Merthogy a teljes túl nagy, ha kitöröm a közepét, akkor túl kicsi.

hbe Creative Commons License 2021.05.26 0 0 267122

Én normál (nem hosszított, ilyesmi) nyolcas fafúró szárral szoktam, szöget nem mérek, de a 45 fok kb. elmegy. A gyerekeknek való szirupokhoz adnak ilyen adagolót, abból az 5 ml-es, kisebb átmérőjű pont belemegy a nyolcas lyuk közepéig-aljáig, és majdnem tele lesz vele a lyuk Glialkával, de nem folyik ki. Van aki fűrészporral, ilyesmivel le is dugózza valamennyire, hogy véletlenül se mossa ki, ha esetleg esik. Nem érdemes mélyebbre fúrni, a felén túl meg pláne nem szerintem. Nagyobb törzs átmérőnél, vagy nem vissza vágott fánál több lyukat fúrok. Én úgy szoktam, hogy hagyok egy métert a kiszedendő fából, ha esetleg valaki virág tartónak akarja, vagy kihúzatnii a gyökeret is, aztán megfúrom több oldalról, és pár hét múlva vágom véglegesre tönkig. Előfordul, hogy egyszer még kihajt, főleg néhány bokros jellegű, mint a galagonya, de még 1-2 lyuk a hajtás felőli oldalon, és utána már nem.

Előzmény: koffeinmentes sör (267121)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.26 0 0 267121

Hát látod, mivel 55juditnak sikerült az akácot némi gázolajjal leölni. 45 fokban lefelé fúrtam, elég mélyen.
Talán 2 deci gázolajat elnyelt kétszerre.
Azt mondod, fúrjak új lyukakat glifozát számára? Te milyen átmérőjű lyukakkal dolgozol?

Előzmény: beetee (267119)
Didergő Király Creative Commons License 2021.05.24 0 0 267120

ma, amikor karóztam ki a 2019 őszén ültetett szilvafámat, hülye voltam és nem figyeltem, az előásás közben megsértettem egy főgyökeret. nem vágtam el, csak lenyúztam róla a kérget. ez mennyire gáz? félek, hogy berohad, vagy valami, mert nagyon nedves a föld. ahogy ütöttem le a karót, kb. 30 centinél már cuppogott a föld a víztől.

beetee Creative Commons License 2021.05.24 0 0 267119

De miért gázolajjal?

És miért télen?

Vegetációban, mikor van keringés(!) kellene a fúrt (vagy újrafúrt. ugye lefelé irányul valamennyire?)  lyukba tömény glifozátot juttatni egy injekciós fecskendővel pl.

Komoly nagy bálványfákat és most éppen egy rossz helyen lévő szilvát intéztem/intézek ezzel a módszerrel.

Előzmény: koffeinmentes sör (267115)
CSIxy Creative Commons License 2021.05.24 0 0 267118

:) Igen

Három tő van belőle. Az első ilyen szalmavirágszerű. A másiknak keskenyek a szirmai. Egyiknek sincs semmi illata.A harmadik még gondolkodik, hogy fejlődésnek induljon-e.

Előzmény: lychnis (267097)
Kisfiatal Creative Commons License 2021.05.23 0 0 267117

Köszi a válaszokat...

55judit Creative Commons License 2021.05.23 0 0 267116

Hatalmas akácfánál hatásos volt.

Nem tudnád a fa ágait törzsig levágni? Vagy legalább annyira hogy az új hajtásokat ki tudd később  tördelni. Ettől is befullad a fa.

Előzmény: koffeinmentes sör (267115)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.21 0 0 267115

Nekem most éppen a fordítottja a problémám, volt ez a fosókaszilva fa, amit valahogy le kéne szárítsak. Már a télen fúrtam a törzsébe lyukakat, amit párszor feltöltöttem gázolajjal.

Egyelőre ezzel együtt kihajtott, és ugyanolyan lombos, mint mellette a másik, amihez nem nyúltam. A termés is már meggy méretűre nőtt rajta. Valahogy meg kéne gyorsítanom a folyamatot.

Neked milyen fával van pozitív tapasztalatod ezzel a módszerrel? Ez a fosóka túlzottan szívósnak ígérkezik.

Előzmény: 55judit (266463)
Kisfiatal Creative Commons License 2021.05.21 0 0 267114

Sziasztok! Úgy kb 1.5 hónapja ültettünk fűzfát a kertbe. Van egy nagy szomorúfűzünk, de úgy néz ki ki kell vágni, a törzse tönkrement, hangyák vagy nem tudom.. Ez mellé jó méterre ültettünk egy letört ágat, seprűnyélnél vastagabb. Ezen kívül, "tartalékba" ültettünk máshova egy vékony ágdarabot. Olyan 30-40 centire ültettük kb ha jól rémlik. locsoltuk is (igaz nem mindig minden nap, de sztem kapott elég vizet). Nos, azóta semmi életjel, rügyezés vagy bármi. Kérdésem az lenne, hogy ez normális, vagy már el kellett volna kezdenie rügyezni vagy valami?

Magdi60 Creative Commons License 2021.05.21 0 0 267113

Virágzásra kálium kell.

Előzmény: manao (267112)
manao Creative Commons License 2021.05.20 0 0 267112

szeretném kérdezni, erkélyen van egy lila akácom 20 éves, soha nem virágzott, napot kap
egy nagyobbacska műanyag "cserépben" fog ez valaha virágozni? vagy csak kertben
ami most gond még vele hogy nem igazán ébredt fel a téli álomból teljesen lelassult a keringése, kb. a felületének felén kezdenek csak hajtani a levelek és kb. ötöd akkora sebességgel mint szokott, vizet alig szívja a földből, tiszta nedves a föld több nap után is, a föld nekem teljesen jónak tűnik még csak nem is dohos, belemászni nem nagyon tudott semmi mert hálózva volt a cserép.
köszönöm.

tucsok13 Creative Commons License 2021.05.20 0 0 267111

Hát csak ne lennél olyan messze.. idén is vannak békagyerekeink, csak nem sok.

Előzmény: Dogfüggő (267106)
vizus Creative Commons License 2021.05.20 0 0 267110

Húszegynéhány centi, szilárd takarás ( Tégla, járólap maradék, stb.), rá a föld.

Előzmény: Dogfüggő (267105)
vizus Creative Commons License 2021.05.20 0 0 267109

Valahol azt olvastam, a japánbirs termése ehetetlen. Másutt meg dzsem receptet. 1 : 1 arányú cukorral. Másik recept almával lágyítja. Kipróbáltam, érdekes íze volt, lassan fogyott el.

lychnis Creative Commons License 2021.05.18 0 0 267108

köszi.

Előzmény: Dogfüggő (267105)
lychnis Creative Commons License 2021.05.18 0 0 267107

köszi

Előzmény: koffeinmentes sör (267104)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.05.18 0 0 267106

Köszönöm szépen!  :) Pedig rég láttad, azóta vannak ám változások; benézhetnél, ha erre jársz.

Előzmény: tucsok13 (267102)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.05.18 0 0 267105

Ahol lehet, ott valami szegélyek vagy bármik alatt vezeted; ahol muszáj, ott pár centire a föld alatt mehet (nyilván ott, ahol nem ás senki), vagy valami sűrű talajtakaró növényzet közt, mulcs alatt, ilyesmi. Ahol meg már muszáj kibújnia, mert dolga van neki, ott pár kővel el tudod takarni.

Előzmény: lychnis (267103)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.18 0 0 267104

Fekete kültéri időjárásálló 3 eres kábelt kapsz a nagyobb villanyszerelő boltokban. (méterre, plusz dugaljak kellenek rá)

Előzmény: lychnis (267103)
lychnis Creative Commons License 2021.05.18 0 0 267103

Az a narncssárga kábel? Hogy rejted el? Világít a színe.

Előzmény: Dogfüggő (267101)
tucsok13 Creative Commons License 2021.05.18 0 0 267102

Mesevilág… még mindig csodaszép. És tudom, hogy nem csak a képeken, a valóságban is:-)

Előzmény: Dogfüggő (267093)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.05.18 0 0 267101

De klasszak! Biztos nagyon szépet csinálsz majd belőlük. Egy kültéri hosszabbítót könnyen és biztonságosan el lehet juttatni szinte bárhová egy kertben, és elrejteni se nagy kunszt. Egy pici csobogó

szivattyú fogyasztása meg bakfitty.

Előzmény: lychnis (267100)
lychnis Creative Commons License 2021.05.17 0 0 267100

Köszi a választ. Van pár szegélykő,és valami kis csobogót szeretnék

Előzmény: Dogfüggő (267098)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.05.17 0 0 267099

Nagyon szépek!

Előzmény: lychnis (267096)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.05.17 0 0 267098

Igen, gond nélkül telelnek kint aprócska koruk óta, pedig volt azért randa tél pár éve. A páfrány meg a japán juhar a sokcsücskű szívem egy-egy csücske, igen  :) . Napelemes: nekem nincs, de akiknek van, azok nem szoktak jókat írni róla, állítólag nagyon gyenge.

Előzmény: lychnis (267096)
lychnis Creative Commons License 2021.05.17 0 0 267097

Köszi:-) A 2-3 képen Calycanthus van? Csodaszép különlegesség. Persze a fás bazsarózsák mindent visznek

Előzmény: CSIxy (267082)
lychnis Creative Commons License 2021.05.17 0 1 267096

A fatsia kint telelt? Nagyon védett fekvésű lehet a kerted,mert minden sokkal előrébb van,nálam még tulipánok vannak.

Már nekem is van japán juhar:-) És páfrányt is teszek több helyre,leutánozlak:-)

Van tapasztalatod napelemes vízszivattyúval? Mert akkor kérdeznék.

Dogfüggő Creative Commons License 2021.05.17 0 0 267095

:)) Csak ilyen formájúra lapul ki a fejealja neki, ha ráteszi az emberre a szeretetigényből kifolyólag.

Előzmény: Magdi60 (267094)
Magdi60 Creative Commons License 2021.05.17 0 0 267094

Két percig néztem mi van a házfelügyelő szájában. Előszörre fagylalt tölcsérnek tűnt :-)))

Dogfüggő Creative Commons License 2021.05.17 0 1 267093

https://indafoto.hu/dogfuggo     Sziasztok; tettem ide pár tegnapi képet.

taormina001 Creative Commons License 2021.05.17 0 0 267092

Itt is érdeklödnék:

Az idén a saját vetésü palántáim szinte semmire nem mentek, söt sokéves fás szobanövényeim is mentek tönkre átültetést követöen.

Én jobban bízom a saját keverékemben, mint a boltiban, ezért legalábbis kókuszrostot és homokot (az utóbbi idöben drága, vásárolt, nagyszemü mosott) mindig szoktam a földbe keverni. A kókuszrost bekeverésénél viszont különös dologra lettem figyelmes (ugyanabból a tételböl való, amit a palántanevelésre is használtam): valami furcsa, szúrós, kellemtlen vegyszerszagot árasztott, olyan higítófélét.
Tudja valaki, hogy miböl csinálják tulajdonképpen ezt a "kókuszrostot"? làtott ez valaha kókuszt? Vagy valami közönséges faipari melléktermék? Milyen anyagról lehet szó? Okozhatja ez a bajt?

sza_attila Creative Commons License 2021.05.16 0 0 267091

Esetleg évente 1x, de volt, hogy kihagytam. 

Előzmény: gomba2008 (267090)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.16 0 0 267090

Gondolom adsz neki valamit enni is. Rosszul gondolom?

Előzmény: sza_attila (267089)
sza_attila Creative Commons License 2021.05.16 0 0 267089

"A tőzegesben csak vegetál minden."

Hát nem is tudom, mitől nőtt meg 2,5 méterre az azáleám a tőzegesben  :) 

Előzmény: gomba2008 (267088)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.16 0 0 267088

Igen. Rengeteg fenyőm van, minden évben egy kazal ágat vágok le róluk. Megy bele minden más is, pl. a szomszéd is metszi a tujákat. Két hatalmas ládát szántam erre, egyikük már alakul. Tele van rózsabogár lárvával, ez a legbiztosabb jele a korhadásnak. Sok az olyan  növényem, ami kifejezetten savanyú talajt igényel, és a boltban ami kapható, az nem talaj, hanem 90-ban tőzeg. Tápanyag tartalma szerintem nulla. Kell a talaj. A tőzegesben csak vegetál minden. A kerti föld pedig meszes. 

Előzmény: koffeinmentes sör (267086)
CSIxy Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267087

Köszönöm szépen. Igen. Nem sok időm van rá. Nő benne magától a természet. :)

Előzmény: smorgasbord (267084)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267086

Savanyú komposzt, azt miből készíted? Te is a fenyőt komposztálod, mint a málnagazda topictárs?

Előzmény: gomba2008 (267085)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267085

Van egy köbméternyi savanyú komposztom egy nagy faládában. Egyenlőre úgy, ahogy voltak cserepestől beástam őket ebbe a cuccba. Nem nagyon kell locsolni, nedves az egész közeg amiben vannak, de van esővizem is bőven. A Meyeri szépen meg is indult, ahogy mondod, lila színű fiatal hajtásokkal. Gondoltam, addig nem piszkálom, amíg láthatóan jól érzi magát. A lime nem mutat semmit. Szép a szine is, jól van, de nem növekszik. Várok még 1-2 hetet, aztán ha nem mozdul, átültetem. 

Előzmény: CSIxy (267076)
smorgasbord Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267084

Nagyon szép fotók! A te kerted?

Előzmény: CSIxy (267082)
sza_attila Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267083

Ez így van. Nálunk erősen homokos a talaj. 30 centire a felszín alatt már sárga. (Vakoltunk is belőle régen.) A magnóliánk meg magáért beszél. 40 éves, kb 7x7 méter. Ebből tudom, hogy a homokos talaj nem meszes. Nem is savanyú persze. 

Előzmény: koffeinmentes sör (267079)
CSIxy Creative Commons License 2021.05.15 0 1 267082

Előzmény: lychnis (267031)
CSIxy Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267081

Szépek a tulipánok! és a gyep.

Előzmény: lychnis (267032)
CSIxy Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267080

Igen.

Előzmény: koffeinmentes sör (267079)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267079

Azt mondod, ahol megél a magnolia, akkor ott garantáltan mészszegény a talaj?

Előzmény: CSIxy (267078)
CSIxy Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267078

Eddig két fajta magnoliát találtam, amelyik küzdőképesebb, ezek a Kobus és a Genie. De az is lehet, hogy az összehordott talajomban t6aláltam két mésszegtényebb locust.

Előzmény: koffeinmentes sör (267075)
CSIxy Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267077

Csak egy oka lehet. Sok nálam a mész a talajban.

Előzmény: koffeinmentes sör (267075)
CSIxy Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267076

Én az obiban vettem. Szép lila szokott lenni a fiatal hajtása. A talaj pH-ra kell ügyelni. Ha sápad, akkor citromsavas vízzel kell locsolni. pH6 körül legyen a locsolóvíz kémhatása. A nitrogén pótlás nyáron szükséges módjával. Sosem legyen alatta alátét. Télen ne locsoljuk ki, de ki sem száradjon! Az alátétbe tegyünk alá cserepet, hogy ne álljon vízben a töve. Fényben legyen és 10 fok körül csak. Nyáron szoktatás után mehet a teljes fényre. Hálás növény és szépen terem a limequat fácska. Én egészben szoktam felszeletelni salátákba. De jól hámozható is.

Előzmény: gomba2008 (267070)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267075

Megfejtetted az okát? Ha ugyanott edénnyel teszed, akkor megmarad?

Előzmény: CSIxy (267074)
CSIxy Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267074

Aha! Én egyszer egy  nagy gödörbe elástam egy egész csomag litván tőzeget (kb 160 liternyi volt) egy nagy fenyőfa árnyékos oldala alá és abba ültettem áfonyákat marhatrágyával megtámogatva. Mondanom sem kell ugye, hogy  mind feladta. Aztán két garnitúra magnolia (stellata és susan) döglött ki onnan. Most különféle hortenziák küzdenek a helyükön . Még három tő bírja. :(

Előzmény: sza_attila (267069)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267073

Pofára pont úgy néz ki, mint az én eggyik niggerem. :) És úgy látom, pont olyan kíváncsi is. Mindenre rátelepszik ugye? 

Itt is fonak néha madarat, látom időnként a maradványokat, de jellemzően inkább a rágcsálókat hordják nekem haza reggelire. Rengeteg a madár a kertben, ha megfognak párat, észre sem veszem. Ez a természetes szelekció. A rigók biztosan tudnak valamit, ha nem esnek áldozatul. Márpedig rigót még nem hoztak. Sajnos fecskét már igen. A sövényekben sok-sok zöldike, kisposzáta, légykapó és ki tudja még hányféle madárka fészkel. Ott nehezen garázdálkodnak a macskák, a sövény nem mászható. Próbálom úgy alakítani, hogy ne legyen a madárnép könnyű zsákmány. 

Előzmény: taormina001 (267068)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267072

Tényleg meseország. Mint mindig. 

Előzmény: sza_attila (267065)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267071

És még az a mondás, hogy "irigy kutya"....hmmm....

Érdekes dolog ez is. Mennyire függ minden a helytől, a körülményektől. Én még nem vettem észre, hogy a rigók pl. gyümölcsöt ennének. A cseresznye szinte minden évben ott rohad a fán, mert lehetetlenség az egészet leszedni. Mindig azzal vigasztalom magam, hogy a madaraknak is jut legalább. Fenét...rá se fütyülnek. 

Előzmény: CBNora (267063)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267070

De szuper sok termést látok rajta. Hol vetted? Néztem az Oázisban is, de horror áron mérték. Rendeltem máshonnan. Nem olyan nagy, de szép, erős, és rendesen fejlődik. Ellentétben a lime-mal, ami ugyan egészséges, erős növényke, de új hajtás egy darab nincs rajta idáig. Nem tudom, merjek-e egy maréknyi marhatrágyát szórni alá. 

Előzmény: CSIxy (267059)
sza_attila Creative Commons License 2021.05.15 0 0 267069

Köszönöm!

Fene tudja, mi volt itt a triászban... :)

Tudtommal nem. Leásott konténerben, tőzeggel töltve tengetik életüket. 

Előzmény: CSIxy (267066)
taormina001 Creative Commons License 2021.05.14 0 1 267068

Nekem csak egy macskám és rendszerint 0 rigóm van; tökéletesen hatékony. Az egész kertet betölti. És dolgozatot is javít.

Előzmény: gomba2008 (267058)
taormina001 Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267067

A száraz laskatök mögött valami jókora masszív álványokat látok. Azokra lehetne adni valami ócska kabátot, a laskatököt pedig a tetejére szúrni.

De azt hiszem, az szokott jó lenni ami mozog, esetleg villog is, mint egy kiselejtezett CD.

Előzmény: CBNora (267056)
CSIxy Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267066

Nagyon szépek! Vulkáni eredetű a talajod?

Előzmény: sza_attila (267065)
sza_attila Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267065

Pont ez illik hozzá ... :)

Most pedig üdvözletek Meseországból:

Előzmény: szicsu1007 (267052)
CSIxy Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267064

Előzmény: CBNora (267063)
CBNora Creative Commons License 2021.05.14 0 1 267063

Ahogy például a lótücskök sem ártanak senkinek, vagy a poloskák. Mind szépek, és csak kicsit beletúrnak, beleesznek abba, amiből mi is ennénk.

Nem bántom őket én se, csak szidom. Nagyon szeretem a gyümölcsöt, és ha már ott van a kertben, hát enni is akarok belőle.

Röhögni is szoktunk a rigókon. Kevés irigyebb állat van, mint ők. Egyik télen sok hó volt, raktunk ki nekik almát, sokat. Minden rigó előtt ott volt egy alma, de alig bírtak enni, mert azzal voltak elfoglalva, hogy elkergessék a másik rigót a másik almáról.

Előzmény: CSIxy (267061)
CSIxy Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267062

Előzmény: szicsu1007 (267052)
CSIxy Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267061

Imádom a feketerigókat! Nem ártanak ők senkinek sem. Minden földrészen ott vannak remélem! Maderán láttam, hogy ott a feketerigó fiúk csecsásabban sokkal csábosabban udvarolnakl, vagy kommunikálnak.

Előzmény: CBNora (267034)
CSIxy Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267060

Holnap csinálok, mertn már most este van erőssen. :)

Előzmény: lychnis (267031)
CSIxy Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267059

Igen ez is egy tavaly vett Meyeri. Megkopaszodott, de ki fog pendülni.

Előzmény: gomba2008 (267027)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267058

4 saját macskám van. Plusz a csavargók. És rengeteg rigóm. :)

Előzmény: CBNora (267048)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267057

Azt, a ............! Ide képzeld amit nem illik leírni. Aki nálam több csigát tud összesezdni öt perc alatt, az világbajnok. És tele vagyok rigóval. Soha nem láttam még, hogy bármilyen csigát zsákmányolnának. Nálam ugyan kárt nem csinálnak, vagy észre sem veszem, tehát jelentéktelen, de hogy csigát nem esznek, azt sejtem...a mohámat, azt persze szeretik tönkretenni. :) Rengeteg madárfaj él a kertben, de semmi kárt nem okoztak még semmiben. Az éticsigákban sem...sajnos..

Előzmény: sza_attila (267045)
CBNora Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267056
Előzmény: taormina001 (267053)
taormina001 Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267055

Északi.

Előzmény: koffeinmentes sör (267033)
taormina001 Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267054

Sajnos nálunk emiatt (vagy nem emiatt?) évek óta nincsenek rigók. (Bár idén mégis láttam néhányat, aminek még megvolt a feje). Verebet pedig idötlen idök óta nem láttam.

Előzmény: taormina001 (267053)
taormina001 Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267053

Úgy érted, hogy a macska hatástalan? A miénk sajnos rendkívül hatékony:-( Pedig nem egyszer nadrágoltam el.

de miért nem telepítesz madárijesztöt? Gábornak biztos remek ötletei lennének;-)

Előzmény: CBNora (267050)
szicsu1007 Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267052

Gyönyörű!

(Szinte hallom Vangelis-t)

Előzmény: sza_attila (267022)
szicsu1007 Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267051

Az aprót megtarthatod:-)

Előzmény: gomba2008 (267024)
CBNora Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267050

Á, hatástalan, és egy gonddal több lenne. Elég, ha a szomszéd macskák ide járnak, belőlük van 4 állandó, és időnként pluszban megjelenik két szép vörös. Inkább tökéletesítem a hálózást.

Előzmény: taormina001 (267049)
taormina001 Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267049

Hát akkor nincs más hátra, további macská(ka)t kell beszerezni.

Előzmény: CBNora (267048)
CBNora Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267048

Macskák ide is járnak, a frissen kiugrált fiatalokat lehet, hogy tizedelik is, de alapjában véve ügyesek ezek a rigók. Ha nagyon éhesek, akár a macska orra előtt is kieszik a táljukból a száraz tápot, ezt egy ismerős macska etetése közben figyeltem meg. Szegény macska nem bírt enni (éppen feltálaltam neki a konzervet), állandóan a tápos edénye körül settenkedő rigót leste. Az meg szemmel tartotta a macskát, és próbálta kihasználni a megfelelő pillanatot, hogy elcsenjen egy-egy szem tápot.

A rigók riasztanak is, ha jön egy macska. Sokszor még nem látom a macskát, de a rigó kiabálásából már tudom, hogy ott van valahol.

Előzmény: sza_attila (267045)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267047

Málnának nem jó az általános táp.

trágya + ammónium-szulfát

Nem baj, ha nem érett a komposzt, csak kapjon koncentráltan valamit.
Fölösleges pillanatnyilag komplex tápokkal, fenyőavarral miegymással foglalkozni. Szerintem nem az történt, hogy hirtelen elmeszesedett a talaj, hanem hirtelen elfogyott valamelyik tápanyag.

Előzmény: Didergő Király (267038)
CBNora Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267046

Nem, egyértelműen rigók. Roppant pofátlanok, egészen közelről meg lehet nézni őket.

Egyszer láttunk seregélyt is, de nem jellemző. Akkor is csak egy vagy kettő volt, nem csapat.

Előzmény: koffeinmentes sör (267044)
sza_attila Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267045

Valószinűleg kevés a gyümölcs a közeli kertekben.

Nálunk is nagyon sok a rigó, csak a mi fáinkon lehet vagy 10 fészek, van a loncban is, ahogy te is mutattad. Itt még sok a gyümölcs a környéki kertekben, ezért elviselhető a jelenlétük. Sok macska is van a környéken (csak náluk 7-8), úgyhogy működik a szelekció :)

Csigából inkább a házasat eszik. Ügyesen kiszedik a házából, vagy egyszerűen a földhöz vágják, hogy széttörjön.

Előzmény: CBNora (267042)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267044

Rigók rajokban? :-o

Nem ilyen "pöttyös rigók" azok? http://volgyisandor.extra.hu/node/4288

taormina001 Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267043

Miért nem állítasz Madárijesztöt?

CBNora Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267042

Én eddig mindig gilisztát láttam a csőrükben. Persze lehet, hogy szednek össze csigát is, de sokkal több kárt okoznak, mint amennyi a hasznuk. A csigát legalább össze tudom szedni, a rigókkal szemben viszont szinte tehetetlen vagyok. Rajokban garázdálkodnak nálunk, nem csak egy-két pár. Van sok szentjánosbogár lárvánk, futrinkánk, dögbogarunk, azok is esznek csigát, kárt pedig nem okoznak.

Nálunk nyár elején nem maradna ép gyümölcs, ha nem takargatnék mindenféle hálóval. A málnára is rászoktak, és az a legbosszantóbb, hogy nem várják meg, hogy rendesen megérjen a gyümölcs, így azt se mondhatom, hogy osztozunk. Számunkra még ehetetlen, mikor már össze van csípve.

Mikor elkezd érni a cseresznye, akkor javul valamit a helyzet. Nekünk nincs cseresznyefánk, így felőlünk azt ehetik. Szoktak is hozni, elejtenek egy-egy szemet a kertben.

Előzmény: sza_attila (267041)
sza_attila Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267041

Sok csigát is megesznek.

Előzmény: CBNora (267036)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267040

Eddig csak kilóra saccoltam, de valamelyik nap rámjött, hogy megszámolom. Az időmből kitelik, amíg szaladgálok utánuk, addig úgysem csinálok mást. 

Előzmény: CBNora (267026)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267039

Nem, nem úgy értem. Ott helyben járkálnak a kerítésen át és vissza. Nálam nincs kerítés, és nem látom, hogy 5-10 méteres körön kivül császkálnának. Semmi célirányos vonulás. Ma már csak 130 darabot vittem ki a többiekhez. Egyszer majdcsak elfogy!

Előzmény: taormina001 (267030)
Didergő Király Creative Commons License 2021.05.14 0 0 267038

köszi! megnézem majd a komposztom alját is, talán ott már van érett rész (egy éves).

a terrasan általános tápoldatomra egyébként ezt írják: ÖSSZETÉTEL NPK 7%+3%+6%. ez is felejtős? vagy ez az infó megint kevés?

Előzmény: koffeinmentes sör (267023)
lychnis Creative Commons License 2021.05.13 0 0 267037

Nálunk egy pár van,meg a fiókák,de azok nem itt költenek. A szajkót is elzavarták,nem engedték idetelepedni,tavaly nagy csaták voltak

Előzmény: CBNora (267036)
CBNora Creative Commons License 2021.05.13 0 0 267036

Nálunk minden gyümölcsöt fölzabálnak, mikor még csak épp, hogy elkezdenek színesedni. Időnként a paradicsomot is összecsípik, gödröket kaparnak a mulcsba, gyakran a fiatal növényeket is kikapálják közben.

Nem csak ez az egy rigópár van itt, tele vagyunk rigókkal. Jópofák, meg szépen énekelnek, de sok plusz munkát adnak és rengeteg bosszankodom miattuk.

Előzmény: lychnis (267035)
lychnis Creative Commons License 2021.05.13 0 0 267035

Nálunk a vadszőlőben,de már évek óta. Nekem még nem tűnt föl,hogy nagy kárt tennének,kivéve a kicsi pozsgások tavaly,amíg el nem tettem máshova. Én még madárfürdetőt is tettem nekik,valóságos szökőkutat csinálnak,úgyhogy halasztom a napelemes szivattyú telepítését,mert a rigók is jó látvány.

Előzmény: CBNora (267034)
CBNora Creative Commons License 2021.05.13 0 0 267034

A nyavalyás rigók fészket raktak a kerítés tetején lévő loncgubancaba.

Érdekes, a fiókák teljesen csöndben vannak, etetéskor is. Megláttam, hogy a rigó berepül oda, úgy vettem észre.

Már megvettem a földieperre a csirkehálót.

koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.13 0 0 267033

Különben melyik országrészben vannak ezek az útban lévő tiszafák?

Előzmény: taormina001 (267029)
lychnis Creative Commons License 2021.05.13 0 1 267032

Az a szép zöld gyep!:-) Nálam idén is rét lesz

lychnis Creative Commons License 2021.05.13 0 0 267031

Nagyon előreszaladtak nálad:-) Itt szegény lilaakác  vissza van maradva. A fás bazsarózsák mesések,és kérhetnék egészalakos képet a júdásfáról? Hogy még jobban irigy legyek?

Előzmény: CSIxy (267021)
taormina001 Creative Commons License 2021.05.13 0 0 267030

Úgy érted, hogy 50 m-röl visszamennek a kerítésig, megmásszák és utána visszafordulnak?

esetleg piros filctollal jelöld meg öket;-)

Előzmény: gomba2008 (267025)
taormina001 Creative Commons License 2021.05.13 0 0 267029

Magról...

Azért szaporodik ilyen eredményesen, mert nem gyözöm elég szaporán irtani; mindig ott marad egy csomó.

Idönként fogadkozik valaki, hogy értejön, akkor hagyom egy kicsit nagyobbra nöni öket, de végül komposztra kerül akit érek.

Előzmény: Evif (267019)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.13 0 0 267028

Jók a fények is. Nagy élvezet egy ilyen szép reggelen kint bóklászni egy mesés kertben. 

gomba2008 Creative Commons License 2021.05.13 0 0 267027

:))) Azt hittük elvesztél. Még szinte alig van vége a télnek, és már minden olyan szépen megindult. A citrom idei szerzemény? Vettem én is egy Meyert, és egy Lime-ot. Még nem ilyen szép nagyok, de ráérnek megnőni. 

Előzmény: CSIxy (267021)
CBNora Creative Commons License 2021.05.13 0 0 267026

Van türelmed!

Bennem is fölmerült, hogy meg kellene számolni, mennyit szedek össze, de utálok számolni.

Előzmény: gomba2008 (267024)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.13 0 0 267025

Hmmm..... egyszer összehozzuk. Holnap ugyan megyek Pestre, de Ferihegy a célállomás, nem lesz időm másra.

Ma pont arra gondoltam, hogy egyszer régen kérdezted, mennyi a csigák által megtett távolság ugyan? Nos, hetek óta szedem, és a házamtól kb. 50 méterre hordom el, ki a szabad természetbe. Éljenek boldogan, csak ne nálam. Egy betonkerítést is le kell küzdeniük, és figyelem, hogy kb. mennyi távolságot tesznek meg. Jelentem, pár métert. Oda-vissza szaladgálnak a kerítésen át, és vissza. 5-6 méteres körben minden tele van velük, de nem látom, hogy számottevő példány messzire jutott volna. 

Előzmény: taormina001 (267016)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.13 0 0 267024

Egy francia éttermet simán ellátnék. Várom a jelentkezéseket. A mai szedés 470 db. + az apró. Amit ment közben csak úgy kidobálok, azt nem számolom. 

Előzmény: vizus (267011)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.13 0 1 267023

Ha már komplex műtrágyát akarsz adni neki, akkor ez biztosan adható málnának: https://www.mywuxal.com/en/product/multimicro-fluid

Bár szerintem trágya mellé nem kell.

Aztán a nyáron várnánk a beszámolót, hogy melyikkel mire mentél, mert a málna elég érzékeny a jó körülményekre.

Előzmény: Didergő Király (266986)
sza_attila Creative Commons License 2021.05.13 0 3 267022

Üdvözlet a Paradicsomból :)

CSIxy Creative Commons License 2021.05.12 0 2 267021

Pussz Nektek!

Szajrés Creative Commons License 2021.05.12 0 0 267020

Szerintem a madarak megteszik helyette. Én is szedtem párat egy fenyőfám alól.

Előzmény: Evif (267019)
Evif Creative Commons License 2021.05.12 0 0 267019

Elárulod hogyan szaporítod eredményesen?

Előzmény: taormina001 (267016)
Magdi60 Creative Commons License 2021.05.12 0 0 267018

A mostani Szuperinfoban:

Előzmény: smorgasbord (266997)
In Lak'ech Creative Commons License 2021.05.11 0 0 267017

Szinte biztos. Bár csak az egyik fémjel látszik jól a fotókon.

Előzmény: smorgasbord (267014)
taormina001 Creative Commons License 2021.05.11 0 0 267016

Én korlátlan mennyiségü tiszafát tudok fölajánlani.

Előzmény: gomba2008 (266980)
smorgasbord Creative Commons License 2021.05.11 0 0 267015

Minden évben sok olyan cseresznye van, amik aprók maradnak és lehullanak. Ezek nem porzódtak be?

smorgasbord Creative Commons License 2021.05.11 0 0 267014

Sziasztok!

Ez a kiskanál ezüst?

CBNora Creative Commons License 2021.05.10 0 0 267013

Úgy néz ki, tényleg kibírta.

Előzmény: gomba2008 (267010)
CBNora Creative Commons License 2021.05.10 0 0 267012

A macskám tenyésztője nagyon szereti a csigát, csak sok munka elkészíteni, mostanában nem szokott.

Nekem mindegy, hogy csiga vagy disznó...

Előzmény: vizus (267011)
vizus Creative Commons License 2021.05.10 0 0 267011

Akkor már nyilván unod a csigapörköltöt. (Pörköltet?)

Előzmény: gomba2008 (267009)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.10 0 0 267010

Ennyit a földieper is simán kibír. Reméljük nem jön több fagy. Nálam már minden kint van. 

Előzmény: CBNora (267001)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.10 0 1 267009

Igen, egyenlőre ők tarolnak. Később majd előbújnak a csupaszok is.

Előzmény: vizus (267000)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.09 0 0 267008

Szinte hihetetlen, hogy egyetlen kertben össze lehetett gyűjteni ezt a kavalkádot.

Előzmény: CBNora (267004)
Magdi60 Creative Commons License 2021.05.09 0 0 267007

Több mint 10 éve húszezerért szép világoskék zománccal felújították a kádunkat, szerintem jó, de venni is lehet ilyen  zománcfestéket.

koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.09 0 0 267006

Az jó ötlet?

Előzmény: Didergő Király (266986)
Yaris15 Creative Commons License 2021.05.09 0 0 267005

Szép, és hasznos gyűjtemény! 

Ritka pillanat műve volt az eset, nem lehetett megörökíteni.

A gyűjteményt átnézve a címeres poloskafajon belül, egy barna poloska lehetett.Talán becepoloska? Ezekből van legtöbb a lakás környezetében. Ezek igyekeznek bebújni a lakásba a nyílásokon.

Érdekes jelenséget tapasztaltam velük kapcsolatban 2019.év november elején, Pörbőlyön, a Gemenci Erdeivasút állomásán.Feketedett az épület fala a sok poloskától. Rajoztak. A személyzet söpörte le a falról, a mellékhelyiségből, gyűjtötte zsákba őket, hogy ne zavarják az utasokat.

Előzmény: CBNora (267004)
CBNora Creative Commons License 2021.05.09 0 1 267004

Vannak ragadozó mezeipoloskák. Barna ragadozó poloskák is vannak, bár azok zömmel nem mezei, hanem címerespoloskák. Kellene egy fotó, hogy meg lehessen mondani, miről van szó.

Esetleg ajánlhatom a saját gyűjteményem, itt leírtam, ha valamelyik ragadozó. Mondjuk elég sok van összegyűjtve, de szépek, talán érdemes nézegetni.

https://poloskagyujtemeny.blogspot.com/

Előzmény: Yaris15 (267003)
Yaris15 Creative Commons License 2021.05.09 0 0 267003

Sziasztok!

Érdekes dolgot tapasztaltam tegnap. Kajszifám egyik ágán zöld levéltetű kolóniát vettem észre. Szétnyitottam a kanalas levelet, és nagy meglepetésemre egy barna mezei poloska hullott ki belőle. Felmerült bennem a kérdés, ott szivogatott, vagy csak a levéltetvek miatt bepödörödött levél fedezékébe bújt a hideg elöl? 

Nagyon sok helyen elrejtőzött poloskával találkoztam, de ilyen helyen most láttam először.

Ti tapasztaltatok ilyesmit? Mi a véleményetek, a mézharmat miatt volt ott?

In Lak'ech Creative Commons License 2021.05.09 0 0 267002

Sok megoldás szóba jöhet. A legjobb javaslat lemezkádra létezik. Szóval, ha lemezből van a kád, akkor ki kell szerelni a helyéről, és (mivel zománcozott ezért hőálló), el kell vinni a bozsér kft-hez. Ők gyönyörűen le tudják szinterezni (műanyag, porszórt, nagy ellenállóképességű, rásütött "festék". Azért az idézőjel, mert valójában nem festékről van szó, hanem egy műanyagrétegről. Minden színben meg tudják csinálni. :-) Ez nem túl drága. 

Ha öntöttvas, azt is megcsinálják, de, egyrészt két mázsa a kád, aminek a tömegét fel kell fűteniük (drága), másrészt mozgassa az, akinek két anyja van. :-)

Ha műanyag a kád, akkor tényleg csak a festés jöhet szóba. De ehhez nem értek.

CBNora Creative Commons License 2021.05.09 0 0 267001

A háznál 1/4 6-kor +0,3°C.

Lejjebb nyilván volt némi fagy, de nincs kint semmi fagyérzékeny. A legkényesebb a virágzó földieper, majd később elválik, ártott-e neki. Az alma biztos, hogy kibírja, annak semmi nem szokott ártani.

Előzmény: gomba2008 (266999)
vizus Creative Commons License 2021.05.09 0 0 267000

Éticsigák?

Előzmény: gomba2008 (266981)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.09 0 0 266999

Mi a helyzet hidegvölgyben? Itt végül nem fagyott, de hajnalban kicsit fűtöttem a fóliában, mert 2 fok alaá ment a hőmérséklet. A paprikák nem annyira szeretnek fázni. Az összes fagyérzékeny edényest este bepakoltam, ami ki van ültetve letakartam, most pakolhatok ki. Parasztfitness...kár, hogy deréktájra a leghatásosabb. 

Előzmény: CBNora (266994)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.09 0 0 266998

Az tuti, hogy nehezebb őket utolérni! Nálam tkp. nem okoznak semmi kárt, vagy nem veszem észre. Szeretném hinni, hogy segítenek a csigák számának kordában tartásában, de nem biztos, hogy ezt ők is tudják. 

Előzmény: CBNora (266994)
smorgasbord Creative Commons License 2021.05.08 0 0 266997

Sziasztok!

Off topik.

A fürdőkádat szeretném felújítani, mert valamilyen tisztítószer lemarta a zománcát. Csere nem jöhet szóba, mert nincs rá 150 ezrem.

Hallottam az újrafestésről és hogy az nem túl tartós.

https://kadfelujitas.eu/?fbclid=IwAR3yeOMJHreLNVvAYs3HZ4SUwkc_K6yOIUYwV_5VU9R6u56ql016vvjCK9o

Ezen az oldalon gépi szórásos festésről írnak, ez jobb, mint a kézzel festés?

beetee Creative Commons License 2021.05.08 0 0 266996

Hord szét nyugodtan. A hangyadolgozók vagy elpusztulnak, vagy összeverődnek valahol, de anya és tojások nélkül nem igazán van esélyük.

Előzmény: Viktorinogsz... (266991)
CBNora Creative Commons License 2021.05.08 0 0 266995

Csak a királynő szaporodik, azt nem tudod sokfelé széthordani. Én nem foglalkoznék velük. A hangyákkal persze kitolsz.

CBNora Creative Commons License 2021.05.08 0 0 266994

Én főleg gilisztacsokrokat szoktam látni a csőrükben, nem csigát. Nálam a rigók csinálják a legtöbb kárt, és még csak össze se lehet szedni őket, mint a csigákat.

Előzmény: gomba2008 (266988)
CBNora Creative Commons License 2021.05.08 0 0 266993

Nekem még a nagy diófa alatt is terem.

Előzmény: Didergő Király (266987)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.08 0 1 266992

Szerintem ha megbolygatod őket, elkölltöznek. Minap egy vödörbe szedtem fel a gát alól kissé homokos földet. Jó porhanyósnak láttam, az is volt. :) Hangyaboly volt. Pihentettem  pár napig, szépen kiköltoztek belőle, mire felhasználásra került. 

Viktorinogsz... Creative Commons License 2021.05.08 0 0 266991

Köszi, az a bajom, hogy a komposztom a ládában beérett, széthordanám, de hemzseg a hangyáktól. Féleg hogy ahova teríteném, keverném, oda hurcolnám szét őket. Ha levegyszerezem a komposztot, akkor az összes talajéletet is kipusztítanám. Tanácstalan vagyok.

Előzmény: gomba2008 (266979)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.08 0 0 266990

Ráadásul szép is. El is gondolkodtam a beszerzésen. Ha tényleg elűzi a hangyákat, már jól járok vele. A fóliában a mulcs alatt buliznak, de egyenlőre nem sok vizet zavarnak. Első év a mélymulccsal, most inkább csak megfigyelek, nem piszkálok ott semmit. Hátha nem szeretik egymást a meztelen csigákkal, és a paprikáimat utóbbiak szokták megrágni. 

Előzmény: lychnis (266983)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.08 0 0 266989

Szuper! Most itthon vagyok még egészen a jövő hét végéig. A plumériád is várja a gazdáját, szépen ki van szokatva a napra. 

3,5 fok volt ma itt virradatkor, holnap szerintem fagyni fog. Szuper jó lesz, a paprikákat kiültettem már a fóliába. Maradt még a tálcában vésztartalék, hogy a szomszéd meg ne öljön, mert őt is rábeszéltem az ültetésre. Néha még júniusban is vannak 3-4 fokos hajnalok, mégsem várhatunk a végtelenségig, valamikor meg kell indulni a növények gyökerének. 

Előzmény: In Lak'ech (266985)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.08 0 0 266988

Bizonyára ott keresik a bújkáló csigákat. Fene a kis csőrüket. Annyi a csiga megint, hogy kilószám szedem reggelente, és a csupaszok még nem is nagyon mozognak. Már gondolkodtam futókacsán erősen, de a kutya már nem tényező a róka ellen, úgyhogy marad a bosszankodás. Pörölök a rigókkal reggelente, és dugdosom előlük a mohát. 

Előzmény: CBNora (266982)
Didergő Király Creative Commons License 2021.05.07 0 0 266987

szerintem ezt nekem szántad. én úgy vettem észre, hogy bírja a napot, inkább azt nem szereti, ha kiszárad alatta a talaj. de való igaz, hogy pl. a full árnyékos birsalmafám alatt is megél és terem. a "sima" málna legalábbis, viszont a polka nekem fényigényesebbnek tűnik egyelőre, de lehet, hogy rossz a megfigyelésem.

Előzmény: Szajrés (266977)
Didergő Király Creative Commons License 2021.05.07 0 0 266986

köszi szépen, még időben szóltál. :) megnézem a másik két tápoldatot.

Előzmény: koffeinmentes sör (266978)
In Lak'ech Creative Commons License 2021.05.07 0 0 266985

Ezennel a tiéd. Így legalább mindenképpen útba kell ejtsünk hazafele. :-)

Előzmény: gomba2008 (266980)
lychnis Creative Commons License 2021.05.07 0 0 266984

Nálam tavaly a növendék kövirózsa gyűjteményemet kotorták szét állandóan. Nem tudom,mit kereshettek.

Előzmény: CBNora (266982)
lychnis Creative Commons License 2021.05.07 0 0 266983

ez a rovarporvirág nagyon tetszik,jól mutatna a kertben

Előzmény: gomba2008 (266979)
CBNora Creative Commons License 2021.05.07 0 0 266982

Mindenképpen meg kell nézniük, mi van a moha alatt. Ehhez fel kell túrni és szét kell hajigálni.

Öreg tanáromnak a gödöllői egyetemi botanikus kertben volt mohaszőnyege egy árnyékos részen. Gyakran le volt hálóval takarva, különben a rigók szétkaparták volna.

A kocsibeálló betonján nálunk is volt egy részen egy szép mohaszőnyeg, most az is szét van hajigálva. A darabjai még megvannak, és idővel valószínűleg keletkezik új, egy darabig szép lesz, aztán megint tönkreteszik.

Előzmény: gomba2008 (266981)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.07 0 0 266981

Ja....ezt a rigók is így gondolják. Én ugyan mondom nekik, hogy ott a rengeteg csiga (naponta több százat szedek össze), de az én rigóim vegák. Szorgalmasan pátyolgatom a patakszéli köveken a mohát, ők meg elhordják. De nem adom fel, minden évben egy picivel több marad. :)

Előzmény: sza_attila (266961)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.07 0 0 266980

Hozzám jöhet tiszafából bármennyi. :)

Előzmény: In Lak'ech (266965)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.07 0 0 266979

NeemAzal. Nem azonnal hat, és nem kontakt méreg. Sőt...nem is méreg, teljesen természetes rovarirtó. Beviszik a bolyba, megeszik, és elpusztulnak tőle állítólag. Poloskák ellen kerestem valamit, ami a sötétződ fejemnek is megfelel, úgy találtam rá. (Bocs Nóra) Én nem kaptam, de Neem olajat igen, abból kevertem nekik etetőanyagot oda, ahol nagyon nem kívánom őket milliószámra látni. Úgy helyeztem ki, hogy csak a hangyák férjenek hozzá, mert válogatás nélkül minden rovarnak árt.  Nem telt még el túl sok idő, de határozottan úgy látom, hogy pl. az üvegházban nincs ipari mennyiségű hangya idén. Persze ez lehet véletlen is. 

Amit frissen hallottam, az valami "rovarpor virág", ami természetes piretrint tartalmaz, kerülik a hangyák nagy ívben. 

Előzmény: Viktorinogsz... (266975)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.07 0 0 266978

Beforgatott avarnál jelentkezik. Az avarrétegbe nem megy föl a málna gyökere.

http://www.wuxal.hu/termek-dokumentacio.pdf
Ez egy klórtartalmú tápsó, ezt málnának semmiképpen se.

Előzmény: Didergő Király (266974)
Szajrés Creative Commons License 2021.05.07 0 0 266977

Én azt olvastam, hogy manapság árnyékolni kell a málnát, mert a tűző napot nem bírja. Gyümölcsfa sorok.közé ültetik.

Előzmény: Viktorinogsz... (266975)
tucsok13 Creative Commons License 2021.05.07 -1 0 266976

Én pont az Oázisban jártam osztrák barátnőmmel és ott vásároltam, ennél jóval drágábban. Nem nagyon mozdultam itthonról az érettségi miatt (vagyis nagyon nem) ha már kocsiba ültem, megvettem. Mondjuk szép, erős tövek, van, amelyik virágzik is már.

Nem lett bajuk, úgy látom. Anyósoméktól kaptam hét végén kisebbeket, na azok nem ilyen szépek, hajladoztak. Én alapból karóztam mindet a mérete miatt kiültetéskor. Mondjuk van, amelyikhez elég volt a hurkapálca :-)

Előzmény: Szajrés (266973)
Viktorinogsz... Creative Commons License 2021.05.07 0 0 266975

Sziasztok, a komposztban óriási mennyiségű hangya van. Mit tehetnék hogy felhasználható legyen?

Didergő Király Creative Commons License 2021.05.06 0 0 266974

egyébként ezt a nitrogénelvonás effektust okozhatja a málnán rajta hagyott avar is? mert tavaly még egy ilyen újítást is bevezettem, előtte azt is le szoktam húzni róla. asszem, a wuxalt fogom megpróbálni...

tavalyelőtt a kert egy másik részére ültettem polka málnát is. hát, az meg alapból sehol nincs a "sima" málnához képest. ha azt nézem, hogy milyen erősek voltak az elültetett tövek, azokhoz képest csak nyamvadék új hajtások fejlődtek. viszont valamennyire szaporodik, illetve azért termett már az ültetés évében is (de ugye az "eredeti", erős hajtásokról). krizantém volt a helyén évekig. érett komposztot kevertem a földbe, öntöztem, gazoltam...mondjuk kb. 11-ig árnyékban van, szerintem az sem tetszik neki, mert hajlik ezerrel a nap irányába.

Előzmény: koffeinmentes sör (266962)
Szajrés Creative Commons License 2021.05.06 0 0 266973

Én 150 forintért vettem darabját egy helyi kertésztől. Négy külőnböző féléből tizenkettőt. Nem néztek ki vészesen reggel, de azért a labilisabbnak tűnőket felkaróztam.

Előzmény: tucsok13 (266971)
platz Creative Commons License 2021.05.06 0 0 266972

Köszönöm szépen Nóra a segítséget.

Remélem, hogy "csak megijesztett" Úgy látom, hogy megállt az alsó levelek  sárgulása. Noha 8-10 tőről leszórta már az alsókat. Akkor folytatom az óvatos tápoldatozásukat.

Előzmény: CBNora (266967)
tucsok13 Creative Commons License 2021.05.06 0 0 266971

Hát, akkor nem én voltam az egyetlen, aki a tegnapi 25 fokos délelőttöt kihasználva kiültette a paradicsomot, paprikát...ahhhh.

Remélem, túlélik a növénykéim, nem én palántáztam őket kivételesen, egy vagyonért vettem az Oázisban. (különlegesebb koktélparadicsomok, a sárgától a zöldessárgáig meg a hagyományosig, többféle) 

Előzmény: Szajrés (266969)
CBNora Creative Commons License 2021.05.06 0 0 266970

Meglévő málna alá nem tudod bedolgozni, csak ha szétásod a gyökerét. Nálam nagyon jó működött a talajra terítve.

A nitrogén egy része nyilván elillant, de a lényeg a hatása, és az nagyon jó volt. Persze ehhez jó érett trágya kell, ami nem szalonnás rögökben hever a talajon, hanem szépen, egyenletesen teríthető, és ki tudnak törni közüle a málna hajtásai.

Mondjuk ez némileg szabadjára engedett, sávban termő málnára vonatkozik. Nem rendszabályozzuk a málnát merev vonalba. A szomszédban úgy van, pedánsan egy sorban, dróthoz kötözve, az egyik fajtánk onnan nőtt át hozzánk. Az eredeti, katonásan tartott tövek sokkal silányabbak.

Előzmény: szicsu1007 (266968)
Szajrés Creative Commons License 2021.05.06 -1 0 266969

Én tegnap elpalántáztam életem első koktél paradicsom ültetvényét, erre estére eljött az armageddon egy brutális szélvihar képében. Fél tíz körül még lementem egy zseblámpával megnézni őket, szegények nem álltak túl délcegen. Azt hiszem ma karózhatom őket.

A szomszéd telepített két négyhónapos bárányt a hátsó kertje karbantartására. A mihaszna jószágok háta alig látszik ki a gazból, de az általam a kerítésre telepített japán kecskerágót csúnyán lerágták. Pedig már éppen kezdett mutatni, takarni. Előkotortam egy régi másfél méter széles raselhálómat, és a birkás oldalon rákötöttem a kerítésre. Sajnos csak a bő felére volt elég. Szomorú, hogy az idős, rendes emberek kihalása után ilyen semmirekellő, kártékony szomszédok kerülnek. (a birkás sztori csak egy apró sztori) Az ember leg szívesebben tanyára köliözne.

szicsu1007 Creative Commons License 2021.05.06 0 0 266968

Hmmm.

Én minden reggel (egész évben) kitoltam az ólból a ganét a trágyadombra. Az ott szépen gyülekezett ("érett"). November végén befogtuk a jószágot a szánba, amit előtte megpakoltunk trágyával (kellemesen gőzölgött). Aztán ahogy a két kis tehén "lassacskán ballagott" a szántóföldön végig, mi a szánon egyensúlyozva szórtuk két felé az "áldást".

Amikor ökröket őriztem, déli itatás után mindig volt egy kis kérődző pihenés a közeli akácfák alatt. A jószág ott rendszeresen (egész nyáron) maga alá ürített. Kiégett a fű:-))

Legjobb ősszel! Tavasszal csakis érett trágyát szórjunk ki, és igyekezzünk azonnal bedolgozni, mert 4 nap alatt elvész a nitrogén 50 %-a. Ilyenkor már csak a talaj szerkezetének javítása marad meg eredményként (az is valami).

Előzmény: koffeinmentes sör (266966)
CBNora Creative Commons License 2021.05.06 0 0 266967

Rajta szokott lenni az adagolás a tápoldat flakonján. Ezt palántáknál, amik nem hetekig lesznek már pohárban, inkább hígabb oldatot érdemes adni gyakrabban, a tápon feltüntetett hígításból kiszámolható. Én Wuxalt használok, az állandó adag 5 l vízhez 1 kávékanállal naponta. Ha mér látszik a hiánytünet, eleinte lehet 2 kávéskanál.

Előzmény: platz (266964)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.05 0 0 266966

Ez csak egy elemzés, itt az összetevők nincsenek feltüntetve.
A marha egész évben trágyáz, miért ne lehetne ilyenkor is.

Előzmény: Didergő Király (266963)
In Lak'ech Creative Commons License 2021.05.05 0 0 266965

Sziasztok!

A közel 20 éves tiszafánk körül találtam három pici tiszafa magoncot. Szívesen elajándékoznám.

platz Creative Commons License 2021.05.04 0 0 266964

Dobozolt paprika palántáimon Nitrogén hiány alakult ki. (Eddig még általam soha sem használt palántaföld) Tegnap kaptak egy tápoldatos beöntözést. (Vitaflóra Palánta Tápoldattal) Alsó levelek egyoldalasan egyenletesen megsárgultak, és kezdenek lehullani.

Az lenne a kérdésem, hogy hány naponta kellene, illetve szabad beöntöznöm tápoldattal?

Köszönöm a segítséget!

És egy kép a gyökérzetről is:

Didergő Király Creative Commons License 2021.05.04 0 0 266963

erről a dologról nem hallottam még, köszi. megnézem azért, hogy mit tartalmaznak a tápjaim. a wuxal pl. ezt.

marhatrágyázni egyébként ilyenkor lehetne még?

ja, van lebomlott, illetve nem lebomlott fenyőtüském is a fenyőim alól, ami ha jól tudom, az savanyítja a talajt...

Előzmény: koffeinmentes sör (266962)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.04 0 0 266962

Lényegében ezt javaslom én is. Csak a kérdező mondta, hogy nem teljesen érett komposztja van. https://hu.wikipedia.org/wiki/Pentoz%C3%A1nhat%C3%A1s

Előzmény: CBNora (266960)
sza_attila Creative Commons License 2021.05.04 0 0 266961

A moha a gyengém... Sajnos rossz helyen lakom ahhoz, hogy élvezhessem. Ahol van, ott babusgatom. Imádom a térkő réseiben is. Szerintem akkor igazaán befejezett egy ház, egy kert, amikor megjelenik rajta a moha.

Előzmény: gomba2008 (266956)
CBNora Creative Commons License 2021.05.04 0 0 266960

A málna a marhatrágyát is nagyon szereti. Nekünk akkor volt a legszebb, mikor trágyával volt mulcsozva. Érett istállótrágya volt, nem granulátum, teherautóval hozták.

Nálunk azt hiszem, alapból enyhén savanyú a talaj.

Előzmény: koffeinmentes sör (266959)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.04 0 0 266959

A málna és feketeszeder mészkerülő, savanyú talajt igényel. Rhododendron/áfonya táp akkor inkább. De abból szerintem 1-2 liter annyiba fog kerülni, mint egy 25 kg-s zsák ammónium-szulfát, utóbbival viszont 30 évig eheted a málnát.

Előzmény: Didergő Király (266957)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.04 0 0 266958

Ezekről szerintem az isten se mondja meg, az összetevőket, hacsak rá nincs írva.

Előzmény: Didergő Király (266957)
Didergő Király Creative Commons License 2021.05.03 0 0 266957

virág tápoldataim vannak: muskátlihoz, leanderhez. illetve wuxal levéltrágyám és komposztom van még, de az utóbbi még csak egy éves, szerintem nem bomlott még le rendesen.

Előzmény: koffeinmentes sör (266955)
gomba2008 Creative Commons License 2021.05.03 0 0 266956

:)) De egyre gondoltunk! 

Előzmény: sza_attila (266915)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.03 0 0 266955

Szerintem nem a locsoláson múlt, hanem jelentős tápanyaghiány váltja ki.
Még az jutott eszembe, hogy a málnának nem szabad pétisót adni. Viszont nagyon nitrogén-igényes. Meg tudod próbálni ammónium-szulfáttal?

Előzmény: Didergő Király (266945)
Danimayi Creative Commons License 2021.05.03 0 0 266954

Valaki ismer olyasvalakit aki Klematisz szaporitassal foglalkozik?Vagy csak faiskolakba kaphato?

koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.02 0 0 266953

A tuják is nagyon pusztulnak, az egész országban. Van, ahol a többségüknek pár év alatt vége.

lychnis Creative Commons License 2021.05.02 0 0 266952

A buxusaim miattad pusztultak ki,mert szóltál,hogy látod a moly rágását a sövényemen,én addig nem is hallottam ilyesmiről.

Ha most a tujámmal is ez lesz...

De,viccen kívül,itt is van egy csomó helyen ,de inkább a sorba ültetett örökzöldeken látom,ez meg egyedül áll.

Előzmény: sza_attila (266951)
sza_attila Creative Commons License 2021.05.02 0 0 266951

Olyanok a kertben, mint megannyi pipacs :)

Látom, a tuja megvan még. Felénk már komoly károkat is okoz a boróka tarkadiszbogár.

Előzmény: lychnis (266950)
lychnis Creative Commons License 2021.05.02 0 2 266950

Annyi jó volt a hideg áprilisban,hogy a tulipánok nagyon sokáig szépek. 

Előzmény: sza_attila (266947)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.02 0 0 266949

A bogyósokra azt mondják, nem szeretik a kemény vagy klóros vizet.

Egyébként a málna nem tudja, hány éve van egy helyen. Ez így valami népi megfigyelés, mellébeszélés, ott valami hiányzik. A málnát  trágyázni kell, próbáld úgy. Lehet, hogy meg fog ugrani tőle.

Előzmény: Didergő Király (266945)
tenzi9 Creative Commons License 2021.05.02 0 0 266948

Sziasztok!

Chlorofytumom leveleinek vége állandóan bebarnul. Nem tudom mi lehet az oka, túl sokat locsolom, vagy túl sok a napfény? Mindkettőre próbálok figyelni, mégis ugyanazt csinálja továbbra is.

sza_attila Creative Commons License 2021.05.02 0 4 266947

Nah, elkezdődött... amiért érdemes élni :)

Didergő Király Creative Commons License 2021.05.02 0 0 266946

szerintem igazából nem kevés ez a növekedés 5 év alatt, csak fura, hogy nem a gömbkőristől megszokott korona látszik alakulni. kíváncsi lennék az okokra és a dolog kimenetelére, mert én is gömbkőrisre pályázok az ősszel. többek között azért is akarok azt, mert elméletileg jól bírja a strapát és a talajra sem túl igényes. nem is láttam még olyan példányt, amelyik ne hozta volna az elvárhatót.

Előzmény: lychnis (266925)
Didergő Király Creative Commons License 2021.05.02 0 0 266945

csapvízzel. írják, hogy a málna idővel megunja a helyét, csak fura, hogy ennyire látványosan, egyik évről a másikra tette. amúgy kb. 15 éve van ugyanazon a környéken (az eredeti ültetési helytől hagytam terjedni 2-3 métert két irányba.

Előzmény: koffeinmentes sör (266940)
vizus Creative Commons License 2021.05.01 0 0 266944

Köszi, majd figyelem a termésüket. Ismerem a virágból sarjadzókat, a kertet szeptemberben vettem, akkor nem láttam ilyeneket.

Előzmény: CBNora (266943)
CBNora Creative Commons License 2021.05.01 0 0 266943

Ipari fokhagymáról nem hallottam, de a virágzatban fejlődő hagymácskákból (ha olyan fajta, hogy hogy virágzati szárat) első évben egygerezdes hagyma lesz. Amelyik fajtának nagyon picik ezek a hagymácskái, annak lehet, hogy még a következő évben is. Ennek például:

https://photos.google.com/share/AF1QipPcJx8S4CyU72E5YFGGLxI9NsJsLHU1BvE2IclZn3VTrK3Ob5CcQazD7WeQ1xYrhQ/photo/AF1QipN91VM0WlYEVqtK1f9QGOZVptjQyhSsLYLG65hU?key=M0x3dEwyQzcyVmRwUFRvNHJiN185SXBwa0VRYVV3

Utána már gerezdesedik. Az ilyen típusú fokhagymák rettentően el tudnak szaporodni, ha nem szedik föl időben, egész gyepeket alkothatnak. Nálunk is vannak részek a kertben, ahol nő, mint a fű.

Előzmény: vizus (266942)
vizus Creative Commons License 2021.05.01 0 0 266942

Az új kertemben gyomnövényként szaporodó fokhagymák vannak. ősszel is egyetlen hagymácskából álltak, nem voltak gerezdek. A tulaj azt mondta, ipari fokhagyma. Hallott már valaki ilyesmiről?

milrose Creative Commons License 2021.05.01 0 0 266941

Nekem kerti hóbogyóm van, most vágtam tövig. Az első években szép volt, aztán keszekusza lett. Ráadásul elég agresszívan terjed. Csak a rigók miatt nem irtom ki teljesen.

Ha én virágzó, lombhullató sövényt ültetnék, akkor biztos valami somféléből, vagy Kolkwitziából, Weigelából tenném:)

Előzmény: koffeinmentes sör (266939)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.01 0 0 266940

Milyen vízzel öntözted a málnát?

Előzmény: Didergő Király (266935)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.01 0 0 266939

Nekem se kerti hóbogyóm van :) És az biztos, hogy ugyanaz, mint a szomszédé, mert sarjról jött át hozzám.

Előzmény: milrose (266937)
milrose Creative Commons License 2021.05.01 0 1 266938

A tulipánok idén többször csontig fagytak, de soha ilyen nagy virágot nem hoztak:)

milrose Creative Commons License 2021.05.01 0 0 266937

Lehet neki nem kerti, hanem nyugati hóbogyója van. Vagy más fajta:)

Előzmény: koffeinmentes sör (266936)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.05.01 0 0 266936

Ilyen a szomszéd hóbogyója is, 3 perctől: https://www.youtube.com/watch?v=PToLSjmWhNU

Talán még nagyobb.

Előzmény: lychnis (266923)
Didergő Király Creative Commons License 2021.04.30 0 0 266935

az a vicc, hogy sosem locsoltam, tavaly viszont megöntöztem néha-néha.

Előzmény: lychnis (266924)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.04.30 0 0 266934

Szóval már egy pár éve piszmogok vele.

koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.04.30 0 0 266933

:D

Ez most pont az a kísérlet. Két éve többet visszavágtam majdnem talajnál. De az új hajtások is fél méterig ívelnek fel. Pedig még trágyát is kapott.

Előzmény: lychnis (266932)
lychnis Creative Commons License 2021.04.30 0 0 266932

Ha jó mélyen visszavágod,lehet,hogy erősebb hajtásokat fog hozni gyökérből.

Előzmény: koffeinmentes sör (266930)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.04.30 0 0 266931

... szinte egyenes ...

Előzmény: koffeinmentes sör (266930)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.04.30 0 0 266930

Karót azt nem láttam sose. Meg amit nem értek, metszés látszik a törzseken, de a szomszédnál már a metszés nélküli, szint egyenes szakasz is megvan 1 méter. Nálam meg a talajtól két arasznál kéne elvágni, ahol még nagyjából egyenes.

Előzmény: lychnis (266929)
lychnis Creative Commons License 2021.04.30 0 0 266929

Akkor látszik esetleg,hogy van-e karózva,vagy metszve a szomszédnál?

Előzmény: koffeinmentes sör (266926)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.04.30 0 0 266928

Vagy ki is kell karózzam, amíg megerősödik a szára?

koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.04.30 0 0 266927

Ha ott valamelyik piros vonalnál elvágom, az lehet megoldás?

koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.04.30 0 0 266926

Pedig a szomszéd néninek 3 méteres hóbogyó bokra van ugyanebből (onnan terjedt át hozzám). Meghalt sajnos már nem tudom megkérdezni, hogyan csinálta. 

Előzmény: lychnis (266923)
lychnis Creative Commons License 2021.04.30 0 0 266925

Tényleg eléggé gyengécskének tűnik. De,ha nagyon kicsi volt 5 éve,akkor lehet,hogy ez normális,és ennyi idő alatt ennyit nő.

Előzmény: hantorish (266921)
lychnis Creative Commons License 2021.04.30 0 0 266924

Valószínű,hogy tápanyaghiánya van. Nagyon víz és tápanyagigényes.

Előzmény: Didergő Király (266919)
lychnis Creative Commons License 2021.04.30 0 0 266923

Szerintem nem lehet olyan sövényt csinálni belőle,mint a ligustrumból. Tényleg egy kusza bozót lesz .

Előzmény: koffeinmentes sör (266920)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.04.30 0 0 266922

Szóval ez így néz ki. 

Az a nyűgöm, hogy beavatkozás nélkül lehajlik előbb-utóbb. Akkor aztán nevel oldalhajtásokat fölfele, de idővel minden lehajlik. Bokor helyett ez így egy derékig érő hóbogyó-bozóttá válik. Nekem meg ugye sövény kéne.

Előzmény: koffeinmentes sör (266920)
hantorish Creative Commons License 2021.04.30 0 0 266921

Sziasztok,

2016-ban ültettem a következő gömbkőrist. Türelmes voltam eddig vele, de azóta nagy fejlődésnek nem indult... A törzse vastagodik, hajt pár csenevész új ágat, de ennyi, lényegében ugyanilyen ritka és "csenevész" a koronája azóta is. A meglévő ágakon hoz leveleket, de semmi jele annak, hogy megindulna a korona és sűrűsödne, terebélyesedne.

Érdemes szerintetek még tartani, lehet ebből valami, vagy adjam a át a helyet egy új fának? (Ki nem dobnám természetesen, max megpróbálnám átültetni valahova.

Köszi előre is a tippeket.

koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.04.29 0 0 266920

Hóbogyója van valakinek? Hogyan tudok abból rendes bokrot nevelni, magasat. Ha csak levágom a lekonyuló részeket, akkor majd fölfele nőne?

Egy méternél nem akar följebb jönni magától.

Didergő Király Creative Commons License 2021.04.29 0 0 266919

szerintetek amikor a málna megunta a helyét, akkor lehet rajta segíteni trágyázással (komposzt), vagy reménytelen? tavaly feltűnően kevés és gyenge hajtást hozott, semmit nem kellett ritkítanom tél végén. ami fura, hogy a közte lévő fekete szederrel együtt csinálta ugyanezt, az is fele akkora indákat növesztett tavaly nyáron, mint amekkorákat szokott. mivel a kertnek azon a sarján, ahol nem olyan régóta van, továbbra is dúsan nő, arra gondolok, hogy megunta a régi helyét, de lehet, hogy tévedek.

Didergő Király Creative Commons License 2021.04.29 0 0 266918

május végén még nem érett, csak június 10 körül. előtte, pirosan víz ízű, viszont amikor fekete, akkor mézédes. én szívesen adnék, de szeged az ország másik felén van, biztos találsz a közelben is.

Előzmény: smorgasbord (266917)
smorgasbord Creative Commons License 2021.04.29 0 0 266917

Sziasztok!

A lányom itthon lesz Írországból 1 hónapig, május 16-tól kb. június 15/20-ig. Szeretném, ha életében először megkóstolhatná a Szomolyai cseresznyét, amit én magam is csak egyszer ettem életemben.

Olyan személyt keresek, akinek van legalább egy szomolyai fája és május végén, június elején tudna eladni nekem 5-10-15 kilót ebből a cseriből.

Természetesen előreutalással kifizetem a cseri árát + a postaköltséget. Helyileg szegedi vagyok, ha esetleg a közelben lakik valaki, akkor természetesen személyes átvétel is megoldható.

E-mail címem publikus, ha valaki tud segíteni, írjon legyenszíves! Köszönöm szépen előre is.

Más fajták köszönöm, nem érdekelnek, esetleg a Kavics fajta az, amit szívesen megkóstolnék még.

Danimayi Creative Commons License 2021.04.29 0 0 266916

Kedves fórumozók! Valaki tudja hogy közönséges spárga légy ellen milyen biológiai módszerek vannak?

sza_attila Creative Commons License 2021.04.29 0 0 266915

Tökéletes az alapod egy jó kis japán kerthez. Javaslom a füvet kiszedni a moha közül. 

Előzmény: sziámi. (266912)
beetee Creative Commons License 2021.04.27 0 0 266914

Ezt olvasd el:

kb minden benne van.

https://utakerthez.hu/blog/fu-es-moha/

Magdi60 Creative Commons License 2021.04.27 0 0 266913

Én szeretem a mohát és örülök neki a fűben, olyan szép zöld tőle akkor is mikor 4 hétig nem esik és hiába locsolunk. Rálépni is olyan jó puha :-)

sziámi. Creative Commons License 2021.04.27 0 0 266912

Sziasztok,

Mit tanácsoltok? Tavaly óta kezd elburjánzani a fű között a moha. Idénre már oda jutottunk hogy a moha van többségben. 25 éve itt lakunk, eddig nem tapasztaltam ilyet. Észak-keleti fekvésű előkertről van szó, nem olyan nagy terület, kézzel kiszedem a fű közül. Gondoltam hogy utánvetek füvet ahol nagy pusztítást végzett a moha. Célszerű valamilyen irtószert használnom előtte? Van erről tapasztalatotok?

tucsok13 Creative Commons License 2021.04.26 0 0 266911

Fura egy szerzet.. :-) Nekem a leguánról ez a sztori jut mindig eszembe: https://444.hu/2020/12/25/floridaban-szokatlanul-hideg-van-de-nem-ho-hanem-leguanok-esnek-az-egbol 

Szándékosan nem azt a verzióját linkeltem, hogy mi történik az így leesett leguánokkal, hogyan kerülnek a grillre, vagy hogyan támadtak meg egy őket grillezési szándékkal összegyűjtő autóst a hátsó ülésen megmelegedő és magukhoz térő leguánok. Brrr.

De hogy ontopic legyek: a paradicsom és paprika palántákat szerintetek mikor lehet/érdemes kiülteni? Nagy balkon edényben próbálkoznék idén. Meg vettem 2 uborkát is, hátha.. A tavalyi bohócsipka paprikáim amik átteleltek annyira szépek, nem akarom elsietni, nehogy tönkre menjenek.

Előzmény: CBNora (266910)
CBNora Creative Commons License 2021.04.23 0 0 266910

Nem kert, de a minden témába belefér.

https://hvg.hu/elet/20210415_croissant_krakko_leguan

Először egy nyelvbotlásokról szóló lengyel videóban hallottam róla, és rákerestem. Eredetiben még mulatságosabb, nem csak az a lényeg, hogy egy süteményt néztek állatnak, hanem az is, hogy az állatmentőket értesítő nőnek nem jutott eszébe a leguán szó lengyel megfelelője (legwan), és lagunt mondott helyette (nem lagúnát, azt egy kicsit másképp mondják).

Úgy néz ki, Lengyelországban egész lagun-kultusz kezd kialakulni, a Lidlben és az Aldiban már lagun néven árulnak croissant, még latin nevet is kreáltak hozzá.

https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykul/lagun-w-polskich-dyskontach-aldi-i-lidl-wykorzystuja-popularnosc-rogalika-na-drzewie

Rajz is készült kis mesével:

https://m.facebook.com/Krakowskie.Towarzystwo.Opieki.nad.Zwierzetami/posts/4697673363581459

A mese fordítása (egy barátomnak küldtem át, és ha már megvan, olvashatjátok ti is):

Mikor az első zöld rügyek kezdenek megjelenni a fákon, a fiatal lagun felébred téli álmából. Előjön a fák gyökerei alatt ásott üregéből, és erős, tapadós mancsai segítségével fölmászik az ágakra. Ott a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag levélkéket rágcsálva táplálkozik.

Időnként megesik, különösen az áprilisi fagyos hajnalok idején, hogy e kedves állatkán erőt vesz a „csak még öt percet...” szindróma. Ilyenkor tömzsi farkincáját használva biztonságosan rögzíti magát egy elágazásnál, és szundít egy csöppet.

Ahogy ez gyakran lenni szokott, az öt percből egy órácska lesz, vagy 24 órácska – ilyenkor a város aggódó lakói néha segítséget hívnak, gondolván, hogy a lagun bajban van. Végül is ki ne nyugtalankodna egy ilyen édes lény miatt! Azonban ilyen szituációkban elég főzni egy friss kávét. Mert a kávé és a lagun nagyon szeretik egymás társaságát.

Ahányszor eszembe jut ez a történet, rám jön a röhögés.

hbe Creative Commons License 2021.04.23 0 0 266909

Nem, nagy különbség nincs, de inkább a zöld-sárgát éri több. Virágzás végéig egyformák voltak, a bal oldalin is vörösek voltak az új levelek.

Előzmény: Debrin (266908)
Debrin Creative Commons License 2021.04.22 0 0 266908

a zöldet nem éri jóval kevesebb napfény?

Előzmény: hbe (266907)
hbe Creative Commons License 2021.04.22 0 0 266907

Kedves Fórumozók!

Díszfa témában nem találtam jobb helyet, ha van, kérlek igazítsatok útba.

5-6 éve ültettem két vérszilva fát ház elé dísznek (szokás az utcában), és idén virágzásig kb. egyformák voltak, és kb.3 méter magasak. Viszont most az egyik hirtelen elveszítette a leveleinek a jellegzetes lilás-vöröses színét, így az egyik fámon lila levél van, a másikon meg zöld, enyhén sárga, de van rajta még lila levél is pár.  Találkozott valaki már ilyennel, hogy mitől lehet, mi várható?

55judit Creative Commons License 2021.04.19 0 0 266906

Emlékszem hogy te nem nyomkodsz vissza kiemelt növényeket, de nálam vissza kell nyomni. Kiemelve/lazítva sokkal előbb kiszárad. Ha kiemelten öntözöm, elvezeti a járat a vizet. Sőt sokszor járok úgy hogy nincs túrás, nem látok járatot, és egy pillanat alatt megnyílik a föld és  elvezet egy egész vödör vizet. Ez általában kis fáknál vagy fügénél.

Előzmény: CBNora (266905)
CBNora Creative Commons License 2021.04.19 0 0 266905

Én csak belocsolni szoktam a kiemelteket, különben újra kitúrja. A belocsolás szokott segíteni, a földieper szerintem megmaradna, csak valamivel magasabban lenne.

Előzmény: 55judit (266903)
55judit Creative Commons License 2021.04.19 0 0 266904

Ja, és kifogtam az idei első vakondot is. :)

Előzmény: 55judit (266903)
55judit Creative Commons License 2021.04.19 0 0 266903

Akkor annak annyi.

A borsód nagyon szép. és a salátád is.

Nálam a  poharas borsó második vetés után is hiányosan kelt, ami megvan, azok is kicsik. Pedig hurcolásztam reggel-este. Amit sorjára vetettem az meg a hideg miatt még mindig csak csirás. Ezt onnan tudom, hogy tegnap eső előtt másodszor dugdostam vissza őket a földbe, mert a vakond elment a sora alatt és kiforgatta a szemeket. Már kétszer. Most már bármi lesz sorsára hagyom. Nincs már lelki erőm ehhez.

Kiemelgette az összes ősszel ültetett földiepret is. Azokat is visszanyomkodtam, hátha lesz belőlük még valami.

Előzmény: CBNora (266902)
CBNora Creative Commons License 2021.04.19 0 0 266902

Én meg tegnap kiültettem a borsót.

Ma reggel meg csigát szedtem. Figyeld a batávia környékét, föléledtek!

Előzmény: 55judit (266901)
55judit Creative Commons License 2021.04.19 0 0 266901

Nálam a meggy virágzik, tegnap 1-2 méhecske is volt.

Eső előtt tegnap elpalántáltam a batáviát.

Előzmény: CBNora (266900)
CBNora Creative Commons License 2021.04.19 0 0 266900

Épp nemrég néztem csigaszedés közben, hogy egy dongó röpködött az esőben a virágzó tüdőfű körül. Méheket persze nem láttam. Virágzó gyümölcsfánk most nincs, csak a mirabolán volt, az még az előző napokban lefagyott. Alma, körte, birs még nem nyílik. A mézbogyón vannak terméskezdemények, a ribizli teremni szokott, bármilyen idő van.

Előzmény: Szajrés (266898)
In Lak'ech Creative Commons License 2021.04.19 0 0 266899

A redbull száááárnyakat ad..... :-(((

Előzmény: Szajrés (266898)
Szajrés Creative Commons License 2021.04.19 0 0 266898

Szerintetek idén lesz valami gyümölcs? Aggódom, a sárgabarack ugye valószínűleg elfagyott, most virágzik a nyári szilva, körte, cseresznye, de ebben a szutyok időben nincs ami beporozza.

CBNora Creative Commons License 2021.04.18 0 0 266897

Akkor ne keverd. Képeket találsz mindkét gyakori fajról, meg tudod nézni, Neked melyik van.

Mondanám, hogy a vetemény közé vess T. tenuifoliát, de azt nem mindenütt lehet kapni. Az nagyon alacsony és szerintem nagyon szép. Most nekem sincs.

Előzmény: 55judit (266896)
55judit Creative Commons License 2021.04.18 0 0 266896

Köszi. Nincs képem, és pont olyat mint az enyém, a neten sem találok. Minden virága bordó és narancssárga színű, azt hiszem törpében is van hasonló.

Most szereztem kicsinek a magját, ezt gondoltam a vetemény közé ide-oda ahol hely adódik. Viszont a nagyot meg féltem, nagyon szép és jó lenne ha megmaradna.

Előzmény: CBNora (266894)
CBNora Creative Commons License 2021.04.18 0 0 266895

Köszönöm, de tulajdonképpen nem olyan nagyon szeretem. Itt voltak, mikor beköltöztünk, aztán lassacskán kikopott. De nem olyan nagy baj.

Előzmény: taormina001 (266892)
CBNora Creative Commons License 2021.04.18 0 0 266894

Itt volt.

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=158011076&t=9164168

Ha lenne róla kép, könnyebb lenne.

Előzmény: 55judit (266893)
55judit Creative Commons License 2021.04.18 0 0 266893

Nóra írtam már nekem hogy a törpe büdöske és a nagytermetű elporozzák-e egymást, de elfelejtettem, és azt sem tudom melyik témában keressem. Elnézést.

Ezért még egyszer felteszem a kérdést, és örülök bárki válaszának. :)

taormina001 Creative Commons License 2021.04.18 0 0 266892

Én biztosan tudok adni körömvirágot, nálam rengeteg kel az utcai ágyásban; sokszor ki kell öket dobni.

Előzmény: CBNora (266886)
CBNora Creative Commons License 2021.04.18 0 0 266891

Jó helyen laksz! Nálunk tegnap reggel gyűröttre volt minden fagyva a kertben, a ház előtt volt -2, a kertben valamivel hidegebb. A paradicsom biztos nem bírta volna ki.

Előzmény: pippoka (266890)
pippoka Creative Commons License 2021.04.18 0 0 266890

Nálam már minden kint van a leanderek március óta, a muskátlikat is kitettem, én nem hurcolászom, rideg tartás van itt kérem szépen. Semmi bajuk nincs, annyi, hogy nem fejlődnek a hidegben. Kaptam egy fekete pari palántát azt kis kiültettem lesz ami lesz vele, egyenlőre bírja. A palánta vásárlással még várok, hétvégére már jobb időt mondanak.

Nagyon jó lenne már napsütés, meleg, ebben a vírus helyzetben legalább a kertben jól érezze magát az ember.

Előzmény: tucsok13 (266889)
tucsok13 Creative Commons License 2021.04.17 0 0 266889

Az idei tavasz mondjon le.. a héten többször havazott, fagyott, vicc! A leandereket, babért kiraktam, megcsípte a fagy. Vettem 2 muskátlit, hetente 2-szer ki-be rakom a medence fedés alól. Az áttelelt muskátlik szépek, azokat nem raknám még ki egy darabig a hidegre.

Kiszámíthatatlan az idő, félek, ha megint 20-25 fok lesz, egy pillanat alatt tönkremegy minden, átforrósodik a fedés.. 

Fogalmam sincs, mikor vegyek paradicsom és paprika palántákat. Ami paprikám áttelelt, az még a garázsban van a citromfákkal.

Mikor lehet ezeket kiültetni/kirakni?

CBNora Creative Commons License 2021.04.15 0 0 266888

Egyre kevesebb a hely. Csak ládába lehetne, az ágyások tele vannak. De szálast nem is szeretnék, itt csak fejlett palántát célszerű kiültetni a csigák miatt. Rakok majd be polcot a fóliába, de már megvan, mi kerül rá. Egy rövid időre, aztán azokat kirakom a szabadba.

Legföljebb nappal a szabadban lesznek, éjszaka meg a fóliában vagy az üvegházban. 

Előzmény: 55judit (266887)
55judit Creative Commons License 2021.04.15 0 0 266887

Érzékenyebb mint a körömvirág, de merek kockáztatni mert ládában sok palántám van. Igazából nem érdemes még kiültetni szabadba, de nálad a fóliában nevelkedhet. Az átültetés egyáltalán nem akasztja meg a fejlődését.

Előzmény: CBNora (266886)
CBNora Creative Commons License 2021.04.15 0 0 266886

A körömvirág nálunk kiveszett, de úgy emlékszem, az tényleg bírta a hideget. A búzavirág itt is már régóta kel, a -6°C-ot simán kibírta.

Azt hiszem, a büdöskével még várok pár napot, aztán nevelek palántát. A paradicsom közé szeretném, nem akarom paradicsom ültetés közben kerülgetni. Az üvegházban most nem fér, de pár nap múlva kikerül onnan egy csomó minden. Nem fagyérzékeny a büdöske? Úgy rémlik, minta az lenne.

Előzmény: 55judit (266885)
55judit Creative Commons License 2021.04.15 0 0 266885

Nálam a fagyos éjszakák ellenére itt-ott kél a körömvirág és a búzavirág. Már át is palántáltam rossz helyről néhányat. A büdöskét ládába vetettem, de már 2 szál ki is lett ültetve. :) Picik még, de hatalmasak lesznek. :)

Előzmény: Evif (266884)
Evif Creative Commons License 2021.04.15 0 0 266884

Még csak három éven vetettem (ennyi a tapasztalatom), nem volt gond, pontosabban vetettem is és volt, hogy ott is nőttek ahova nem vetettem, tehát magától szaporodott, ügyesen kikeltek, nem fagytak el...

Előzmény: CBNora (266874)
tucsok13 Creative Commons License 2021.04.14 0 0 266883

Köszi, hogy ezt beraktad :-) Én csak a Google Lens-et ismerem, de az nincs Apple-re..

Előzmény: kirribilli (266882)
kirribilli Creative Commons License 2021.04.14 0 0 266882

Több ilyen app is létezik, amelyik be tudja azonosítani a növényeket.

Én ezt használtam (ios): ‎PictureThis - Plant Identifier on the App Store (apple.com)

Ehhez már csak hozzá kell rendelni a raktárkészletet, és kész.

Előzmény: bence2113 (266881)
bence2113 Creative Commons License 2021.04.14 0 0 266881

Szép napot mindenkinek!

Egyetemen végzett feladatomhoz kérnék segítséget. Saját online vállalkozáshoz kellett ötletet kidolgozni. Az én választásom egy applikáció készítésére esett, konkrét kertészeti áruházhoz. Az applikáción belül kamerák segítségével végig tudnánk sétálni a kertészeten. Ha bármelyik növény felkelti az érdeklődésünket, egy mozdulattal rákattinthatunk és máris megtudhatunk minden információt róla (neve, igénye, gondozása), majd virtuális valóság segítségével el is helyezhetjük kertünkben. Ezeket a termékeket természetesen a kosarunkba is rakhatnánk és házhoz is kérhetnénk. Az alap ötlethez sok más fontos funkció is társul az alkalmazáson belül.

Kérdésem az lenne, hogy mi a véleményetek az ötletről. 

55judit Creative Commons License 2021.04.14 0 0 266880

Ott biztos nincs nagy fény, és lehullanak a levelek. Én is hasonló hőmérsékletet tartok a kamrában. Bár ott világos van, de levél nélkül alusszák át a telet a cserepes növények.

Idén már nem teleltetek fügét, ezért valószínű lesz ott 10-12 fok is.

Előzmény: tucsok13 (266879)
tucsok13 Creative Commons License 2021.04.14 0 0 266879

kb. 5-10 fok, világos hely. (a leanderekkel a garázsban)

Előzmény: 55judit (266878)
55judit Creative Commons License 2021.04.14 0 0 266878

Hány fokban szoktad teleltetni?

Előzmény: tucsok13 (266877)
tucsok13 Creative Commons License 2021.04.14 0 0 266877

Hát az én 3 évesem kb. jó méter magas, igaz, nagy cserépben van. Amit a mostohaapám nevelt, azok sokkal kisebbek. Remélem, idén is terem.. annyira finom. 

Előzmény: 55judit (266876)
55judit Creative Commons License 2021.04.14 0 0 266876

Nekem is ízlik, én is teleltettem már át. Cserépben tartva nem szokott túl nagyra nőni, és nagyon sokat terem. Idén van először hogy mindhárom tő hatatalmas szárat nevelt. Nincsenek felnyurgulva, de elég csúnyák. Még nem dobtam ki, majd eldől mi legyen.

Előzmény: tucsok13 (266875)
tucsok13 Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266875

Nekem a bohócsipka (vagy tulipán?) paprikám telelt át. Az egyik tő már 3 éves.. most van mellé 3 tő tavalyról. Elképesztően finom, kicsit csípős, zamatos paprika. 1 tövön kb. 40 szem termett tavalyelőtt, tavaly kb. 25-30. 

Előzmény: 55judit (266863)
CBNora Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266874

A szabadba még most se nagyon merném, itt a gyomok is még csak a déli kitettségű helyeken és a ház közelében kezdtek el kelni.

Nem a fagy el kint?

Előzmény: Evif (266866)
CBNora Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266873

Biztosat nem merek mondani, de szerintem nem.

Több faj van, a gyakoribbak a Tagetes erecta (nagyvirágú) és a Tagetes patula (kisebb virágú). Keress rá, erecta-e, amire gondolsz. Nem tudok róla, hogy hibridizálódnának, de erecta sose volt nekem, a kisebb jobban tetszik, abból is a vörösesek. Régebben volt még Tagetes tenuifolia, ebből a sárgának nagyon finom, citromos illatú levele van. Én nem szeretem ugyan a citromillatot, de ez valahogy mégis jó.

Ha a virág mérete hasonló, azonos faj, csak az egyiknél a növény termete nagy, akkor átporozza.

Előzmény: 55judit (266867)
55judit Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266872

Nálam nem eszik.

Előzmény: lychnis (266871)
lychnis Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266871

Helybe vetem,ritkítom. Szent György napján,mama így tanította. Akkor kell az uborkát is vetni,meg elrakni a dáliát,kánát,kardvirágot. De ilyen hideg áprilisra nem is emlékszem. 

A csigák nagyon eszik a büdöskét,csak olyan sok van,hogy ami megmarad is elég.

Előzmény: CBNora (266859)
lychnis Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266870

Van kései meg korai is belőle,egyformának látszik,de mégis más fajta.

Előzmény: krnemarika (266869)
krnemarika Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266869

Én is meglepődtem a fehér nárcisz láttán. Nálunk az szokott a legkésőbb nyílni, a késői tulipánokkal együtt. Akkor már az orgona is virágzik.

55judit Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266868

ásás miatt

Előzmény: 55judit (266867)
55judit Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266867

Nálam sajnos az ásá miatt eltűnik a büdöske, vagy szebb nevén a bársonyvirág. Tavaly is csak nyár derekán jelent meg 2 szál a vetemény között. Idén palántát nevelek hogy több legyen és korábban virágozzon. Nekem gyönyörű színű óriás termetű fajtám van.

Nóra te nagyon érted ezt a témát: Kérlek mondd meg, hogy az óriás büdöske és a törpe átpotozzák-e egymást?  Fiamtól tudnék törpét hozni, de sajnálnám ha e miatt elfogyna a nagy.

Előzmény: Evif (266866)
Evif Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266866

Bár nem tőlem kérdezted, ne vedd tolakodásnak. Szóval, én e héten fogom még csak elszórni a büdöske virágmagokat, bár már korábban is szerettem volna. Nem is jutott eszembe a palántanevelés, mert mamánál a kertben mindig saját magukat vetették el, ezt láttam. Nagyon szeretem őket, mert szépek, nem kényeskednek, hasznosak és évről évre egyre több van belőlük a kertben :-) 

55judit Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266865

Biztos fázik kicsit a kazánházban, azért nő élassan. Olvastam, sok évig élhet. Ez is tetszik.

Volt olyan nap hogy a chilik fáztak és kicsit fonnyadtak odakint, de a szőrös nem bánta a lehűlést. valóban hidegtűrőbb a többinél. Nagyon várom!!!

A kis kerek luffák nem akarnak kelni. Van csíráztatás alatt a tavaly már  sikertelenül  próbált, és van a friss magból is.

A keserű ubit még nem csíráztatom.

Előzmény: CBNora (266864)
CBNora Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266864

A szőrösnek vitathatatlan előnye, hogy jól teleltethető. Még mindig él, ami a kamrában van. Csak nagyon lassan hajt, bírja a hideget, úgy néz ki ellesz ott, míg ki nem lehet rakni a szabadba.

Az ízére vonatkozó dolgok majd kiderülnek, ha jókor szedem, a C. annuumnál jobb hidegtűrése igaznak látszik. De azért még ne ültesd ki.

Előzmény: 55judit (266863)
55judit Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266863

Biztos más lesz az amit a nap érlel. Én amiatt lelkesedek annyira érte, mert olyan videót láttam, amin egy férfi nagyon jóízűen ropogtatta. Lédús, ropogós volt a húsa, és elmondása szerit kissé csípős volt. Úgy gondolom ha magában élvezettel el tudta csemegézni, akkor salátába, vagy szendviccsel nagyon jó lehet. Várom a kóstolást nagyon.

A tulipán paprikáim hatalmas erős szárat növesztettek mostanra, és csak a tetejükön kezdenek elágazni. Nagy csúnyák. Nem is húsos a paprikájuk. Lehet nem is rakom őket cserépbe, elég lesz a 3 szőrös, és van 5 Habanéró amiből nekem 2 marad. Elég lesz ez.

Előzmény: CBNora (266862)
CBNora Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266862

Mind megmaradt. Haladnak, de nem olyan tempóban, mint Nálad. Nem is bánom, mert még csak a vécéablakban van hely, jobb, ha egy darabig még nem növik ki. Bimbó még nincs rajtuk.

Megettem a másik kényszerérett termést is, ez gyakorlatilag nem csípett, és íze se sok volt. Étkezési szempontból jobbnak tűnik a hagyományos Capsicum annuum, ez inkább dísz. De majd még meglátjuk nyáron.

Előzmény: 55judit (266860)
CBNora Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266861

Persze, jó lesz.

A tőzeg tartja a nedvességet, míg egyszer ki nem szárad. Akkor viszont nehéz újra benedvesíteni, csak vízbe állítva szívja meg magát. Az álló muskátli különben sem szélsőségesen vízigényes növény. 

Előzmény: 55judit (266858)
55judit Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266860

Nóra hogy haladnak a szőrös paprikáid? Mind megmaradt? Nem virágoznak még? Az enyémek még nem, de van már több virágbimbó is. Nagyon várom. :)

CBNora Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266859

Ezek szerint a fehér nárcisznak már virágozni kellene. Nekem is van, sok levél. Reméltem, hogy majd később, de akkor ez években mérhető.

A büdöskét mikor veted? Helybe szoktad, vagy nevelsz palántát? Idén én is szeretnék, de még kint hideg van, a csigáktól is féltem, az üvegház meg éppen dugig van. A palánták egy része hamarosan kikerül onnan, de megvárom a mostani lehűlés végét.

Előzmény: lychnis (266848)
55judit Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266858

Endre írta hogy szereti a muskátli a tőzeget. Én nem gondoltam erre. Szerintem jó lesz az általános Florimóban nálam.

Előzmény: CBNora (266856)
CBNora Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266857

Ez a telefon is szépen fotóz (meg a fotós tudja is használni).

Előzmény: sza_attila (266841)
CBNora Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266856

A muskátlinak nem savas közeg kell.

A Florasca földek közül pl. a C-t ajánlják muskátlihoz, ez lúgos. Nem kell tőzeg a muskátlinak, kertbe is kiültetik átlagos talajba és szeretni szokta.

https://www.disznovenywebaruhaz.hu/c-tipusu-florasca-bioviragfold

Előzmény: 55judit (266851)
vizus Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266855

Bádoglap borítás?

Előzmény: monik4 (266852)
Dogfüggő Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266854

Szia! A szögesdrót se rossz, meg lehet a fenyő törzsére tűztövis- vagy borbolyagallyakból jó sűrű és széles gallért kötözni. A macskariasztó spré sajnos teljesen hatástalan.

55judit Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266853

Lehet kapni kisállat kereskedésben macska riasztó spray-t. Ezzel kell a fa környékét, vagy a törzsét is befújni. Én még nem próbáltam, csak tudom hogy van ilyen. A szögesdróton a macska átmegy. Nálam egyik oldalon van szögesdrót a kerítés tetején, a macskának nem akadály.

monik4 Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266852

Sziasztok! 

Segítsetek légyszi, mert megőrülök...

A szomszéd macskája átjár a kertünkbe és fogdossa a kismadarakat. Tudom, ezzel nem tudok mit csinálni azon kívül, hogy bosszankodom. De észrevettem, hogy a fenyőre fel is akar mászni, amin fészek van. Ezt mindenképp meg szeretném akadályozni, tudtok erre valami bevált módszert? Ha szöges dróttal betekerem kb. 50 cm hosszban az megoldás lehet? 

Köszönöm! 

55judit Creative Commons License 2021.04.13 0 0 266851

Pár napja erkélyládákba ültettem már a muskátlikat. Sima Florimo virágföldbe. Eszembe sem jutott hogy tőzeget tegyek hozzá, mert az nagyon savas. Való ez a muskátlinak? Most már mindegy.

Előzmény: e_n_d_r_e (266850)
e_n_d_r_e Creative Commons License 2021.04.12 0 0 266850

A muskátli a tőzeges földet szereti, aminek nagy a vízmegtartó képessége s nem szárad ki a tűző napon.

Előzmény: 55judit (266810)
lychnis Creative Commons License 2021.04.11 0 0 266849

Ezek meg a hegyen készültek

lychnis Creative Commons License 2021.04.11 0 0 266848

Hozok én is mai képeket

sza_attila Creative Commons License 2021.04.11 0 0 266847

Fekete hunyor, bizony.

Ilyenek is vannak még:

Nagyon szép az a zöld virágú.

Előzmény: szicsu1007 (266842)
55judit Creative Commons License 2021.04.11 0 0 266846

Jól mondja Ali-bá. Ha mégis szétszakadna a gyökérzet ne bánkódj. Ha szétszedted, az alsó levélpárt, vagy lehet 2 levélpárt is, kézzel csípjél le. Ne vágd. Amilyen magasságban lecsíped a levelet, olyan magasságban, vagy akár lentebb is ültesd majd el a szálakat. A szárán gyökeret ereszt, és ott a legerősebben ahonnan lecsípted a leveleket. Mikor elkezdi hozni a hegyén a virágrügyet, megjelennek a levélnyelek fölött kis oldalhajtások. Azokat is törd ki. Ha alacsony fajtád van nem kell, vagy nem mindet, de ha nagyra növő lugas parid van, törd ki mindet. Amikor egy erős hajtás jelenik meg később azt meghagyhatod ha 2 száron akarod nevelni.

Előzmény: Debrin (266843)
Ali-bá Creative Commons License 2021.04.10 0 0 266845

Jól beáztatod a földjét és lassan, de erősen széthúzod. A gyökerek kicsúsznak egymás öleléséből. Kicsit mélyebbre ültetve a szára is legyökerezik.

In Lak'ech Creative Commons License 2021.04.10 0 0 266844

Szét lehet szedni.

Debrin Creative Commons License 2021.04.10 0 0 266843

első paradicsom palántáimnál az a kérdésem, mivel sok volt a mag többet szórtam egy cserépbe, így kb. 3, de néhol 5tő növekszik egyben. A kérdés ki lehet majd így ültetni, vagy próbáljam szétszedni őket (de a gyökerek elég jól összenőttek), vagy esetleg csak egyet hagyjak minden cserépben és tőből levágni a többit?

Így néz ki:

szicsu1007 Creative Commons License 2021.04.10 0 0 266842

Mutatósak így csokorban!:-))

Ha a Lens nem téved, akkor a nyolcadik képen a fehér virág az fekete hunyor(?).

Az én hunyorom zöldet virágzik:

sza_attila Creative Commons License 2021.04.08 0 2 266841

Jöjjön egy tavaszi csokor :)

Szintet léptem a fotózásban, már Huawei Mate 40 Pro-val nyomom :)

55judit Creative Commons License 2021.04.08 0 0 266840

Nagyban befolyásolja döntésünket hogy hova forduljunk segítségért, hogy miben, vagy kivel kapcsolatban milyen tapasztalatunk volt eddig.

Előzmény: CBNora (266839)
CBNora Creative Commons License 2021.04.08 0 1 266839

Azt gondolom, van egy ésszerű középút.

Én se szaladgálok folyton orvoshoz, influenza ellen is csak egyszer oltattam be magm, mikor anyám azzal riogatott, hogy a macska is elkaphatja. Az oltástól nem félek, de csak ritkán kapom el az influenzát, ha mégis, pár nap alatt kifekszem és kész. A rendelőben a tömeg viszont veszélyes lehet, ezért inkább kihagyom. Most viszont más a helyzet, egyrészt a betegség veszélyes, másrészt szükség van az oltásra ahhoz, hogy az élet belátható időn belül, súlyos áldozatok nélkül visszatérjen a normál kerékvágásba.

Nekem eddig nem volt rossz tapasztalatom az orvosokkal, egy se tömött tele fölöslegesen gyógyszerrel. Ehhez nyilván szerencse is kell, de mégiscsak 6 évig ezt tanulják, valami csak ragad rájuk, némelyik még elhivatott is. Ha elég a gyógynövény, azt kell használni, ha nem elég, akkor gyógyszert. Őszintén szólva én inkább a természetgyógyászoktól tartok, ha nem orvos végzettségűek. Anyámnak is volt ilyen ismerőse, átlag háziasszonyi előképzettséggel végzett valami (már nem tudom milyen) kezeléseket, hát azt nem venném igénybe.

Előzmény: 55judit (266837)
Szajrés Creative Commons License 2021.04.08 0 1 266838

Én sem szedek koleszterin csökkentőt a határérték feletti koleszterin szintem miatt, inkább igyekszem sporttal tisztán és fitten tartani az érrendszeremet. De azért ha valami "egzotikus" országba terveznénk utazást, azért csak felvennék egy-két védőoltást, hogy ne dögöljek meg pl maláriában vagy ebolában.

Jelen vírus helyzetet inkább ez utóbbi példához hasonlítanám.

Előzmény: sza_attila (266835)
55judit Creative Commons License 2021.04.08 0 0 266837

Hozzá vehetjük azt is, hogy némelyik orvos nem a megfelelő tudással írogatja ki a "gyógyszereket". Most éppen ennek a kárát látom anyagilag és egészségileg is. Nem elég hogy az én kontómra kisérletezik, még maradandó kárt is okoz.

Nekem is sikerült már több mindent egyedül megoldani, próbálkozok én is, mert sok  a rossz tapasztalatom, de időnként mégis elmegyek az orvoshoz mert nem ismerek megoldást a  bajra. A sok baklövés ellenére néha  valamiért mégis bízok. Utólag többnyire kiderül hogy kár volt. Most is.

Így mivel nincs segítség, én is a saját szervezetem erejében és a gyógynövényekben bízok.

Előzmény: sza_attila (266836)
sza_attila Creative Commons License 2021.04.08 0 0 266836

Igy van.

A betegek jó része a gyógyszerek okozta mellékhatásokba hal bele.

De egyétk csak őket, nyugodtan :)

Előzmény: vizus (266833)
sza_attila Creative Commons License 2021.04.08 0 0 266835

Igen, felnőtté válásom és fejem lágya benövése utáni időszakban (30 éves koromra tehető ez az időszak) már nem kaptam védőoltást.

Egyszerűen fogalmazva keerülöm a gyógyszerek szedését, inkább a gyógynövények felé tendálok. Nem is szedek semmilyen gyógyszert, amióta az eszemet tudom. Nem volt olyan helyzet, amikor gyógyszer kellett volna.

Előzmény: Szajrés (266831)
CBNora Creative Commons License 2021.04.08 0 0 266834

És két gyerekből legtöbbször felnő kettő, nem kell családonként legalább 4-5 szülessen, hogy maradjon 1 vagy 2.

Előzmény: vizus (266833)
vizus Creative Commons License 2021.04.08 0 0 266833

Azért ne túlozzunk! A Helicobacter Pylori felfedezése után hét évvel végre sikerült engedélyeztetni az első készítményt, melynek hatására tizedére esett vissza a fekélyműtétek száma. A Rhinocort spray minden mellékhatás nélkül szüntette meg a parlagfű allergiám tüneteit, a Nospa oldotta a vesekő okozta görcsöt, stb. Egy száz évvel ezelőtt élt orvos nem hinné el, mi mindenre képesek ma a gyógyszerek.

Előzmény: sza_attila (266828)
Evif Creative Commons License 2021.04.08 0 0 266832

Sziasztok! Megírná valaki, hogy a kínai selyem mirtusz tavasszal mikor ébred? Tavalyi kiültetésről van szó, 1.50 m. körüli, télen védve volt. Nem kellene már életjelet mutatnia? :-(  Köszönöm.

Szajrés Creative Commons License 2021.04.08 0 1 266831

Ha eddig is sikerrel élted le az életed a gyógyszeripar teljes kiiktatásával, akkor gondolom eddig semmilyen védőoltást nem kaptál.

Szajrés Creative Commons License 2021.04.08 0 2 266830

Csak nehogy a vártnál gyorsabban sikerüljön! Mármint leélned az életed.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!