Kellett nekem ide írni. Most jöttem a szomszédtól. Már megint döngette a zenét. No mondom, most már tényleg sok. Jobb az elején tisztáznia dolgot. Kopogok az ajtóján, nem hallja a hangos zenétől. No, majd a két szám közti szünetben kopogok. Egy negyed órás mulatós remixet kellett végigállnom a lépcsőházban. Második kopogásra kinyitotta. Mondtam neki, szeretném ha átjönne hozzánk és meghallgatná, mennyire áthallatszik a zenéje. "Tényleg áthallatszik?"-kérdezte és elnézést kért. De én szerettem volna, ha átjön és saját füllel megbizonyosodik róla. No mindegy, csend van. Lehet itt is én leszek a "mumus"?
Sajnállak, de való igaz, hogy Ti csináljátok rosszul! Tessék igenis egy jó nagy, hangos, bulizós, kopácsolós, tűsarkokon kopogós, kétpercenként WC lehúzós, később csujjogatós nótákba átmenő késődélutáni, esti, baráti összejövetelt csinálni, hogy hallják a szomszédok, hogy áthallatszik ha akarjátok! Nefélj majd elkussolnak!
A zene és tánc szeretete általában összehozza az embereket..:) S ha még jóféle nedű is csörgedez a poharaitokba, akkor aztán tényleg annyi a rossz szomszédnak.
Nem, még nem szóltam, de leközelebb ha találkozunk vagy megint rákezd zenélni, akkor szólok neki. Tényleg iszonyat vékonyak a falak, csendben még a halk tüsszentés, köhögés is simán áthallatszik, ha valaki hangosabban beszél, érthetően áthallatszik. Kb. olyan az áthallás, mint egy sima faházban. És sokan ezt nem tudják, mivel a másik oldalon csendben vannak.
Új szomszédunk kb. egy hete költözött be mellénk, de tegnap délután már megtartotta második zenedöngetését. Egy egyedülálló 50 éves nőnek miért kell mulatós zenét bömböltetnie? Nem hiszem el. De nem csak hogy áthallatszik, hanem nagy basszussal, úgy hogy az egész lakásunkban hallani. Eddig 2 közvetlen szomszédunk volt, mindkettőnek megvannak a rossz szokásai: kopogás, bagózás, hangos zene. Most itt van ez is. Pedig mielőtt beköltözött volna a régi, kedves szomszédunkkal átjöttek hozzánk és bemutatkozott. Megnézte mi hogy újítottuk fel a lakásunkat, hátha tud belőle meríteni. Mi már akkor mondtuk, hogy nagyon rossz az épület hangszigetelése és mutattuk milyen hangszigetelő falat építettünk a másik szomszéddal közös falra. Javasoltuk ő is gondolkodjon el rajta, ha már felújításba vág. Akkor megijedve visszakérdezett, hogy annyira hangosak vagyunk? Megnyugtattuk és azt mondta, szerinte felesleges lesz, ő is tiszteletben tartja a lakókat. Aztán mégse. Szerintem mi csináljuk rosszul, hogy totál kussban vagyunk, nem ordítattjuk a hifit, nem kopogunk, nem vagdossuk az ajtókat, nem húzunk mindent a padlón. Mert ha a szomszédaink nem hallanak minket, úgy gondolják ők sem zavarnak senkit. Megpróbálom most az elején tisztázni a dolgot, áthívom és hallgassa meg, hogy áthallatszik a zenéje.
Lassan teljesen körve leszünk véve, pár hónap múlva jön az új alsó szomszéd is. Már kíváncsi leszek az mit talál ki. Tuti azok is az erkélyen fog bagózni és vonyítós kutyája lesz...
Nincs felettem senki, de ha lenne, bevonnám a buliba, feltéve, hogy nem fapapucsban szambázik a fejem felett és a büdös kölke nem a járólapon és a parkettán gőrkorizna, mint a régi felső szomszédom egy másik házban.
Még általánosabban: bármilyen csoportban vagy, ha akad egy bátor, a többi mind nyakát behúzva elbújik a hát mögé, és hagyja, hogy azt az egyet verjék szarrá, de nem segít neki.
Úgy döntöttem, hogy nem én leszek az a valaki. Felőlem hallgathatják, sopánkodhatnak, én meg ha megunom az alattam- mellettem levő zaját, akkor öszehívom a haveri kört, aztán csapunk akkora bulit, hogy egyből megtanulják milyen jó kis csendes szomszédok voltunk egészen eddig!:) Mostanában nagyon sok családi ünnep lesz úgyis, majd legfeljebb egyenként tartjuk...
Ez? Ez tuti, hogy elvárná!:/ Tőlem is elvárta a taplószomszéd, hogy többszázezer forintos átalakításokat végezzek munkanélküli létemre, mikor neki még drága fajkutyára is telik.:///
Előző lakhelyünkön én voltam a "mumus". Ott mindenért azonnal felemeltem a hangom. Meg is lett az eredménye, a hüle lakókkal és a normálatlan környéken élőkkel mind össze is vesztem. Ugyanakkor a többi normális lakó is zavarás esetén (kinti gyereklárma, törés-zúzás, hangos zene, viráglopás stb.) nem lépett fel, hanem szépen megvárta mikor vetek véget én a dolgoknak, ami elég hamar be is következett. Akkoriban sokszor kivetkőztem emberi mivoltomból, amit utólag nem tartottam helyesnek. Elegem lett az ökrökből, ezért is költöztünk el onnan. Új lakhely, új szokás: nem veszek össze senkivel. Csakhát itt is van egy-két ökör lakó, így legfejebb ide írogatok.
Azért azon az oldalon amerre a szél fújja elég csípős tud lenni, főképp ha hyperérzékeny az ember. Én borzasztóan sajnálom érte őket, hogy ez nekik ekkora probléma, de mit tehetek azon kívül.hogy reménykedem a kedvező széljárásban. Ha nem telik gázra egyáltalán, akkor elvárná hogy fagyjak meg?
Mert Nyámnyila vagy!!Bocs, de ezt kel mondanom. Az első fúráskor be kellett volna dörömbölni, hogy kuss, mert ez itt nem divat. Fúrjon nappal. Én ezt tettem a cigány szomszédokkal, akik már az első nap így kezdték, s pedig alattam laktak egy emelettel és csak egyetlen falunk volt közös, mégis annyira áthallatszott, hogy az csak na. Este nyolckor berágtam, aztán frankón rávertem az ajtót, hogy azonnal agyják abba. A legalább 150 kilós pali sűrű elnézést kért, aztán a Hoppsz te Zsiga is halkan szólt utána, pedig itt laktak két évig.:) Ha minden hülyét eltűrsz, akkor pokollá válik az életed, ráadásul a családodé is. Ezt akarod, vagy végre a sarkadra állsz???
Mint nemrég tapasztalhattam, nem feltétlenül ütvefúró, amit annak hallasz... Folyosó túloldalán lakó szomszéd beépített szekrény belsejét szerelte motoros csavarhúzóval. Az egész lakásunk zengett tőle...
Új szomszédunk tegnap este is megtartotta a szokásos 10-ig tartó falfúrását. Szerintem azt hiszi, csak este 10 után van csendháborítás. Ma már szépen be is hurcolkodtak, papa, mama, gyerekek. Jól be is rendezkedhettek, mert délután már meg is volt az első zenebömböltetésük. Hurrá! Eddig két szomszédunk volt: a kopogós felső szomszéd és az erkélyen bagózós, zeneüvöltetős oldalsó. Most itt a harmadik. Már rendesen tartunk a 4., alsó leendő szomszédunktól.
Tele van a világ hülye szomszédokkal! Most kiderült én is az vagyok. Mert olykor fával tüzelünk, és a füst zavarja a szomszédot. Mindig imádkozom a kezdés előtt, hogy megfelelő legyen a széljárás, de soha nem az. Ha korábban felőlük fújt mint a vihar , tüzeléskor képes teljes szélcsend kialakulni. Talán ezt érdemlik. Jelzem mind a ketten dohányosok. Több autójuk van vagyis kormolnak is az udvarban. De csak a mi füstünk a bűn.
Nem tüzelünk minden nap fával, ha igen akkor is csak pár órát, és csak az elején van a füstölés, később bemelegszik a kémény. Muszáj spórolni a gázzal, mert nemsokára elérjük a 2000 köbmétert és azt nem szeretném meghaladni, mert akkor ugrik a támogatás, úgy hallottam.
"Kedves" felső szomszédunk ma reggel felülmúlta önmagát. Reggel 7-kor kezdett porszívózni, közben elemi erővel húzogatta, tologatta odébb a bútorokat. Eddig csak reggel fél nyolckor hallottam, akkor állt neki takarítani, ma korábban. Az a szerencséje, hogy ma én is korábban keltem, ezért nem az ő zajaira ébredtem. Máskor este 10-kor csinálja ezt a műsort. Megjegyzem, a néni enyhén szólva antiszociális, már kb. 4 éve ott lakik (nem is tudom, mióta), de még egyetlen egy lakógyűlésre nem dugta oda a képét, és az utcán sem látom, vagy csak nem tudom, hogy ő az, mert köszönni persze luxus. Már alig várom, hogy vidékre költözzünk.
Kedves új szomszédunk tegnap este 9 órakkor kezdett bele félórás ütvefúrós falfúrásába. Gondolom lakásfelújításukat befejező szerelvényezésnél tartottak, ami nem várhatott. Mondjuk engem nem nagyon zavart, sőt inkább azon mosolyogatam, hogy kedves felső szomszédom (aki már 5 órakkor lekopogott nekük) legalább így különbséget tud tenni a mi lakásfelújításunk és az oldalsó szomszédunk felújítása között. Mi betartottuk a játékszabályokat, ők pedig... Volt olyan este, hogy éjfélkor még spaklival vakarták a falat. Szóval fúrják a falat, a felső szomszédom meg veri a padlót valami tárggyal folyamatosan. Ez így ment fél órán át. Amikor végeztek a fúrással, felettünk bosszúként iszonyatos körbe-körbe mászkálásba, ugrálásba, pakolásba kezdett a két öreg. No mondom ezek azt hitték, hogy mi fúrtunk alattuk. Úgyhogy lőttek az időközben kialakult békének. Ha zavarja őket, akkor a padló ütögetése helyett inkább meggyőződhettek volna honnan is jön a zaj és akkor már az ajtójukon kellett volna zörgetni.
"Ez a tanácsod nekem is bejött annak idején de én még egy golflabdát is bevetettem egyszer hajnali hatkor, mikor végre elkussoltak a kínaiak.:)) Nagyon durva hangja van a parkettán is és a járólapon is ha pattogtatják, vagy csak egyszerűen gurigatják"
A kosár- és golflabda az Isten ajándéka az alsó szomszéd ellen küzdőknek. :) Sajnos nálam a felső szomszéd dobált labdát a kutyájának, (amíg el nem küldtem a ...) így első kézből ismerem a hatásait. :)
Egsyzer én is azon gondolkodtam, hogy pezsgőt bontok amikor egy rossz szomszéd elköltözött. A férjem, lévén bölcs ember, azt monta, hogy ne igyak előre a medve bőrére, mert lehet, hogy rosszabbak jönnek helyette. S így lett!:(
A labda jó ötlet, az eláztatás is, bár padlófűtésünk van, nem biztos, hogy annak jót tenne. Soha nem utáltam így még senkit, mint drága szomszédainkat.
Ez a tanácsod nekem is bejött annak idején de én még egy golflabdát is bevetettem egyszer hajnali hatkor, mikor végre elkussoltak a kínaiak.:)) Nagyon durva hangja van a parkettán is és a járólapon is ha pattogtatják, vagy csak egyszerűen gurigatják.
Féjnek klumpa, feleségnek magassarkú fapapucs, szigorúan akkor mikor ők végre lecsendesednek. Megéri! Gyerek szombat, vasárnap a lakásban gőrkorizzon lehetőleg egész délelőtt, Ti meg szintén a fapapucsos módszert vessétek be! Szóval alapszabály: amikor ők aludnának, akkor rajtatok a sor, hogy azt ne élvezhessék. Előbb- utóbb fel fognak menni hozzátok, hogy szóvá tegyék, és akkor lehet egyezkedni.:)
Három éve egy újonnan épült társasházban lakunk. A lakás nagyon klassz lenne, ha nem költöztek volna az alattunk lévő szintre mostani szomszédaink. Kezdetben még "nyuszik" és barátságosak voltak, ám az idő teltével kinyílt a csipájuk. A baráti társaság rendszeresen náluk tanyázik, melynek általában mi vagyunk a szenvedő alanyai. A barátok este 8 után érkeznek és éjfél előtt nem távoznak. Addig hallgathatjuk a röhögéseiket kiabálásukat, rohangálásukat a lakásban. Ők ráérnek aludni másnap késő délelőttig, mert ki tudja, hogy mivel keresik meg az évi 2-3 külföldi egzotikus üdülésre, illetőleg szuper autóra valót (hozzáteszem bárcsak többet utaznának, addig nyugalom van!!!!) Mi viszont korán kelünk, a gyerek suliba jár, a pihenésre neki is szüksége van.
Nem egyszer vitáztunk már kedves szomszédainkkal erről, talán annyit már elértünk, hogy a projektoros tévéjüket nem max. hangerőn hallgatják és nem üvöltetik a zenét. A barátokra azonban nem tudnak ráunni. Mivel nem a "normális kenyérkereső" emberek életét élik, nem tudják elfogadni a mi álláspontunkat.
Örömmel venném ötleteiteket a fenti állapotok megszüntetésére vonatkozóan.
No, a mi ZSz-unk máshol töltötte a húsvét két napját... Ezt nem is bántuk volna egyáltalán, ám a lakásában végig sipákolt utána egy bekapcsolva hagyott ébresztőóra, alig hallható, de épp ezért nagyon zavaró folyamatos háttérzajt biztosítva a miénkben.
Noha fiú, igazán szívesen meglocsoltam volna, még választhatott is volna három illatból: sósav, kénsav, salétromsav :)
Örülök, pláne annak, hogy nemsokára lesz az én szülinapom, aztán a táncosomé, aztán a férjemé...ésnagyon hagos tud lenni egy hastánccsoporton a csörgőkendő!:)) Jajj neki, ha épp hajnalban fel kell kelnie. Ilyen az élet...szemét leszek ezután.
Megfejtettem a szombati bulizás miértjét. Isten éltessen Sándorom, de legközelebb menjetek már valami jó kis szórakozóhelyre, mert mi meg hajnalba dolgozni indulnánk vasárnap is is.:(
Én egy ideig lapszabászat mellett dolgoztam.A szutykok(bocs!szegény emberek,de tényleg)onnan horgták zsákszámra a pozdorja hulladékot.Annak is hót büdös a füstje műanyag,műgyanta meg mindenféle van benne.A munkahelyemen is azzal fűtöttek úgyhogy, saját szememmel látthattam mit küzd szegény szomszéd a tőlünk jövő füst ellen.A lapszabász vállalkozónak gondolom jobban megéri elosztogatni a hulladékot mint elszállíttatni.
Ez nem ennyire egyszerű. A széngáz akkor a kéményen sem nagyon jön ki. Szerintem eltüzel minden olajos flakont, rongyot, kutyaszőrt, meg amit talál még..) Minden energiát ad.
Én inkább kint a zöld lombra, bent meg arra gyanakszom, hogy felülre pakolja a szenet, ami lefojtja a tüzet, és csak széngáz füstölög kifelé.:/ De ki tudja?
Nos, akkor bevallom, hogy az egymással ordítozáson már túlvagyunk. Még az ajtót is rávágtam már.:) (Mese később.) Bevallom: ha bunkók velem, nem mindig tudom megőrizni a hidegvérem. De nem jött be, ezért inkább nem is állok szóba vele. Ráadásul utána még én szégyenkezem, hogy hová hagytam süllyedni magam, a többi szomszéd is mind meghallja.:( Legutóbbi "hangversenyünket" azzal zártam, hogy legközlebb akkor állok vele szóba, ha megtanult kulturáltan megnyilatkozni. Sejtésem szerint sohanapján.:/
Emlékszem, amikor annak idején még zsenge koromban a verandámon topleszeztem, a szomszéd felkapaszkodott a meggyfára, hogy jobban láthasson, aztán jól letört az ág neki meg hónapokig gipszbe volt a karja.:) Mikor megkérdeztem mi történt vel /persze tudtam, mert hallottam a reccs- puff-ot/, azt mondta, hogy metszeni akarta a fát.:))) Ki hallott már ilyet, hogy valaki virágzás után metszi a meggyfát?:)
Drágám, használd végre a női praktikádat! Apu mindíg azt mondta, hogy a pasik képtelenek elviselni a hisztis nőket. Nos ezt én egyszer kipróbáltam. Volt egy faszi, aki álandóan szivatott, felemelt hangon beszélt hozzám, meg úgy egyáltalán, mocsok és gusztustalan állat volt. A főnököm volt , így nem nagyon mertem visszaszólni. Aztán egy nap meguntam, és amikor rákezdett a szokásos szemétkedésére, akkor valami elképesztő visító hangon, toporzékolva leordítottam a hajat a fejéről, persze az arcába vágtam a több éves összes sérelmem is. Annyira meglepődött a reakciómon, hogy még ő csitítgatott, meg nyugtatgatott. Onnantól kezdve mindíg tisztelettel beszélt velem. Ennyi! Próbáld ki a bunburnyákon!:) Megjegyzem ezután kb. egy órát fuldokolva röhögtünk kedvenc kolléganőmmel a klotyón,hogy a pali majdnem infarktust kapott a reakciómon.:)
Ez most a magyar lakástulajdonos, meg a huszonéves taknyos albérlője. Ma éjjel pl. buli volt náluk éjjel. Féltizenegykor a tuc-tuc-ra és valami szukák nyerítésére ébredtem,meg a fiúk ordenáré röhögésére, aztán hajnali fél kettő körül kussoltak el végre. Háromkor azért még felborítottak valamit, ami igen súlyos lehetett, mert nagy volt a puff. Kurva szar éjszakám volt mert beteg vagyok és tele nyomnak gyógyszerrel, s ha felébresztenek, akkor elég rosszuk vagyok őrákig. Persze most döglenek! Azon filózok, hogy az éjjeles hetükön felveszem a tűsarkú fapapucsom már reggel mikor felébredek , hogy érezzék a törődést, s bár már sokat fogytam, azért még lehet vele döngetni a járólapot meg a parkettát.:) Szemét vagyok mi???:)
Ja ez az én szomszédom is ezt szokta csinálni még a többi mellett. De ő még a cserépkályhába sem tud normálisan begyújtani, mert onnan is szörnyű bűz és fekete füst száll. Ráadásul a környéken nem ő az egyetlen ilyen.:/ Ez akkor a legkellemesebb, mikor kiteregetem a frissen mosott ruhákat.
Nossss... Én topless szeretek napozni...:) De csak ép kerítés mögött.:/
Van egy jó hírem és egy rossz. Kezdem a jóval: ma kalapálásra ébredtem. Nem fogjátok elhinni! Mire kimentem, kész volt a kerítés!:))) Csak nem olvasod a topikot, kedves szomszéd?:D (Á! Biztos nem. Szerintem be sem tud kapcsolni egy számítógépet.)
Viszont délután az ép kerítésen át megint belém kötött, mikor a lovaimat mozgattam.:/ Én már válaszra sem méltattam, úgy tettem, minta ott sem volna, mert ha válaszolok, megint ordítozni kezdett volna, de borzasztó stresszes ez így.:( Legszivesebben elköltöznék, de ez több okból sem megvalósítható. Majd ha megint lesz időm, elmesélem, mi a gondja, mert ez is évekre nyúlik vissza. De jó is volt, mikor még a régi szomszédaim laktak itt! De már minden házban más lakik körülöttünk, mint mikor megszülettem. Csak mi maradtunk... De minek???
szomszéd hétvégén reggel 1/2 8kor kalapál (kocsit mos, nagynyomású mosóval, füvet nyír, stb....) de eszelősen,szinte minden hétvégén. (kertesház) hangfal ablakba kirak, black sabbath paranoidja maxi kakaóval végelenre állítva bekapcsol... 2-3 órán keresztül ordíttat, azóta nincs probléma... (valahogy előtte nem voltak túl együttműködőek, amikor mondtuk nekik, hogy azé' hétvégén nem kéne, mert valaki legalább ekkor szeretne 8-ig aludni...)
Jut ezsembe, amikor napozni van kedved, hívd meg a szomszéd feleségét is, egy kis napfűrdőzős beszélgetésre. Tutira nem fog kukkolni az ura, mert már nem kiváncsi rá!:)
Nagyon csini lehetsz bikinibe, s pláne lovon.:))Ezért az alacsony kerítés! Szerintem egy jó kis nudi napozást kellene rendezni néhány éltesebb korú és hervadó nőismerősöddel, egyből elmenne a kedve a szomszédnak a kukkolástól.:) Jó persze ez csak izléstelen vicc volt! Szerintem is az a megoldás, ha egy férfi társaságában mész át elbeszélgetni a taggal. Minél nagyobb darab, és minél kopaszabb az ismerősöd, annál hatásosabb.
Az egyik valóságshow-ban szereplő nőszemély (már nem emlékszem a nevére) fogalmazott úgy, hogy ő egy ember kultúráltságát abban méri le, hogy miként viselkedik a lépcsőházban. Van benne valami. Szüleim arra tanítottak, hogy ilyen helyeken -meg úgy általában- ne hangoskodjak, másokat ne zavarjak, ígyhát engem is felháborít, ha valaki nem tud normálisan viselkedni. Sajnos nálunk is van egy-két ilyen lakó vagy annak hozzátartozója. Pl. a legfelső emeleten lakik egy tizenéves kissrác. Annak az a szokása, hogy amíg felér a legfelső emeletre, addig alaposan leveri a sarat a lábáról. Nem, nem a ház előtt elhelyezett sárkaparónál, nem. Fölfelé a lépcsőn, jó hangosan. Mivel amúgyis a lakók fele nemnagyon erőlteti a takarítást a lépcsőházban, általában mi takarítunk utána. De nem a srácot hibáztatom, hanem a szüleit, hogy nem szólnak rá, mivel volt arra is példa, hogy az egész család jelenlétében csinálta. Az, hogy egyesek hangosan beszélnek a lépcsőházban, teledohányozzák, kis apró szemeteket eldobálnak már meg sem lepődök. Nem vagyunk egyformák...
Biztos faluró' gyüttek, oszt ott így szokás.:/ Mifelénk is van néhány ilyen ember: egyik áll az utca egyik oldalán, a másik a másikon (de még csak nem is pont átellenben). A mi utcánkban alig van forgalom, nyugodtan átmehetnének egymáshoz, de nem! Jobb 20-30 méterről kiabálni egymásnak vagy fél órán keresztül.
Egy ideje nem volt időm benézni ide, de most van egy kicsi, ezért úgy döntöttem, mesélek én is az egyik "kedves" szomszédomról a sok közül, de csak egy keveset, mert már évek óta nyúzzák az idegeimet, és egész regényt írhatnék róluk.
Először az előzményekről és a tényállásról írnék. Kertes házban lakunk anyukámmal ketten, két lovat tartok, ennyi is az engedélyezett errefelé. A hátsó kertszomszéd IQ-ja kisebb az ibolyáénál. Csak ordítva tud beszélgetni. Szerintem azért ilyen bátor, mert tudja, hogy nincs férfi a háznál. Az idei első húzása annak a következménye, hogy az egyik tyúkja úgy döntött, mostantól minden nap kirándul hozzánk. Eleinte minden nap megfogtam és visszadobtam a kerítésen át, de már nem teszem, mert az egyik szombat reggel, mikor épp átdobtam, le lett ordítva a fejem, hogy hagyjam békén a tyúkjait és takarodjak onnan. Egyfolytában ordított, ezért hiába próbáltam túlordítva őt tudatni vele, hogy mi a tényállás. El sem tudom képzelni, szerinte mi bűnt követhettem el. Szóval nekem kuss van, tűrjem a tyúkot, oké. Különben aranyos tyúk. A piszkítást azzal kompenzálja, hogy minden nap tojik nekünk egy tojást a lovam boxába:) , aztán szépen visszarepül. Szerintem a pasast megütné a guta, ha tudna róla.:D Amúgy azt is tűröm amióta csak ideköltöztek, hogy úgy bömbölteti a zenét, hogy akkor is hallom a basszust, ha az én ablakom és az övé is be van csukva.:/ Nem, sajnos ahhoz nem elég hangos, hogy hivatalos lépéseket tegyek, és tulajdonképpen csak nappal mulatozik, de azért szörnyen idegtépő tud lenni, mikor nálam épp csend lenne, és csak a monoton dumdumot hallom órákon át.
Ami viszont már túlment a határon, az a kerítésügy. Tavaly előtt megcsináltattuk a kettőnk közt lévő kerítés ránkeső részét, tavaly pedig ők kezdtek ennek neki. Ez is bonyolultabb sztori, de most csak annyit, hogy mivel nem jött ki neki az utolsó szakasz hossza, egyszerűen lebontott a mi kerítésünkből egydarabot a megkérdezésünk nélkül, és az anyagát (a fát és a betonoszlopot) megtartotta magának. Lenyeltük. Node a kerítésnek ezt az utolsó részét csak derékmagasságig építette meg, és egész nyáron átbámult a mi kertükbe. Nem tudom, ki hogy van ezzel, de én ettől kikészültem. Már ahhoz sem volt nagyon kedvem, hogy kimenjek szénát tenni a lovaim elé, nem hogy lovagolni vagy kertészkedni, a napozásról nem is beszélve. Mivel már párszor próbáltam vele kultúráltan megbeszélni dolgokat ezelőtt, és mindig ordítozni kezdett, nem mertem szóvá tenni. Mikor megelégeltük a dolgot, vettünk mi pár deszkát, és megcsináltattuk magunk azt a részt.
Két héttel ezelőtt valamilyen okból újra lebontotta az egész kerítését, és újraépítette... Na? Kitaláljátok? Naná! Azt a részt megint csak félig. A deszkáinkat meg eltette magának megint. Nagyjából eddig tartott a birka türelmem, rászántam magam, hogy a jövő héten lépek az ügyben, mert ha tovább tűröm, még a végén a házunkat is lebontja, és eladja az anyagot.:D Megpróbálom megkérni az egyik férfi rokonunkat, hogy látogassuk meg közösen a kedves szomszédot, és megérdeklődöm, mi az oka a kerítésépítés félbehagyásának. Ha nem tud elfogadható magyarázatot adni, akkor bizony kénytelen leszek választás elé állítani: vagy visszaszegeli a kerítést véges határidőn belül, vagy feljelentem lopásért.
Bocs, hogy ilyen hosszú voltam, pedig igyekeztem zanzásítani a történetet.
Azt mondjátok meg, mér jó némelyeknek, hogy a visszhangos lépcsőházban búcsúznak el a vendégeiktől hosszú perceken át? Ma végighallgattam egy komplett tízperces anyuci-apuci-após-anyós-papi-nagymama csevejt gyereksírással nyakon öntve. Az ajtajukban nem fértek el, hát kitolultak a lépcsőházba, onnan jöttek még a hangos "viszlát-anyuka-apuka", "jaj-és-ne-felejtsétek-el-a", "na-már-megyünk-mer-a-gyerek-nyűgös", "jaj-és-még-azt-akarom-mondani-hogy" kezdetű barátságos üvöltözések. Miért nem lehet zárt ajtók mögött elbúcsúzni, majd kinyitni az ajtót, még mondani egy viszlátot, majd becsukni az ajtót, oszt népek fele békésen el? Nekem már attól bűntudatom van, ha a liftajtó kicsapódik, mert teli a két kezem, és nem tudom megfogni időben. Véletlenül sem telefonálnék más ajtaja előtt, és pláne nem üvöltözném világgá, hogy mit akartam még mondani, amit nem tudtam elmondani, amíg látogatóban voltam. Mások meg azt hiszik, a lépcsőház helyett a játszótéren vannak. Broá.
A mi régi családi házunk melletti egyik szomszéd már hajnali fél hatkor mindíg fátvágott, a másik reggel fél hét körül kezdett rotálni, szántani a kiskertben, a harmadik egész hétvégén a trabantajtót szerelte, persze megfelelő számú becsapással, a negyedik este az ablakokat ragasztotta körbe níyonnal, hogy reggel ha egérkeznek a kőművesek, akkor ne vakolják össze, inkább a malterkeverő vasteknőből verte volna ki a maradék anyagot, mert így azt biza hajnali hatkor kezdte el verni, és eltartott úgy nyolcig.:) Szóval hülyék mindenütt vannak!
"...mi a fenéért kell egy csikket az ablakon kidobni?"
Mert praktikus. Ha már úgyis kint van az erkélyen/ablakban egyszerűbb kidobni. Nem kell elnyomni, nem gyullad ki tőle az otthoni szemetes, nem bűzöl a lakásban.
Erkély, milen jó dolog is az.... Védőnő is tanácsolta, hogy kicsi babát tegyük ki néha, mert az tök jó dolog...
Csak hát sajnos második emeleten vagyok, így gyakran találok az erkélyemen érdekes dolgokat ami fentről pottyant. Cigarettacsikkek rendszeresen, de volt már plüssjáték, kocsikulcs és csavarhúzó is...
No de mindegy, legkésőbb jövő nyáron indul a kertesházépítős project, addig meg fél lábon állva is... :)
Szia:) Én úgy tudom, hogy kimennek a rendőrök akár nappal is a zajongókhoz. Éjszaka biztosan, vagy késő este... Először figyelmeztetnek, a további alkalmakkor pedig büntetnek is. És lehetséges, hogy igaz az, hogy ünnepnapokon és a hétvégének semmilyen zajt nem lehet kelteni ? Sem kalapálást, sem DVD-t hangosan hallgatni, lh-ban zajosan közlekedni...stb. Hát jó lenne, ha ez igaz lenne... Tudtok ilyesmi rendeletről ?
Szia:) Hallottam már olyan házról, ahova csak nemdohányzók költözhetnek be. Eredetileg aki ott lakik nem dohányzik... Az új lakónak meg dönteni kell.... dohányzik, vagy ott lakik... Ahogyan régebben a bankokban is szívták a cigit az alkalmazottak és az ügyfelek is. Vágni lehetett néhol a füstöt. Akkor senki sem gondolta, hogy egykor nem lehet akárhol füstölni... !!!! Ha abból indulunk ki, hogy min. 15 lakó van egy normál lh-ban. és abból csak egy a dohányos, már büdi a lh !!! Arról nem beszélve, ha többen dohányoznak... és persze a lh-ban is... A liftes házakban a liftek szagáról már ne is beszéljek. Iszonyat és veszélyes is... Szerencsére nem sűrűn járok tizesben. De végülis emberek laknak mindenhol, és vannak /kellene, hogy legyenek!!/ igényeik...
Szia,sziasztok:) Még nem irtam ide, de erre most kell !! Tudod alattam is lakik egy pár. A nő mániája volt, hogy a teraszán szívta a cigijét. Naná,mert büdös lenne tőle a lakásuk... Ez rendben is van. De én sem szerettem, amikor bekanyargott az én lakásomba az ő büdije. Egyszer nagyon elegem lett, és ahogy a nő kikönyökölt és szívta-fújta ... én a nemlétező virágaimat kezdtem öntözni... Olyan jól sikerült telibe találnom, hogy fel sem mert pillantani... csak eltűnt a teraszáról cigistől. Azóta is kint szívja a cigijét, csak nem közvetlenűl az ajtóm alatt... Így már minden rendben van :) Ja és még annyit, hogy előzőleg már többször kértem, hogy a terasz szélén szívja, onnan nem jön be a lakásomba a füst... Nem vagyok büszke a tettemre, de hatásos volt...
Erre van egy jó és állítólag bevált módszer. Beszerzel egy erősítőt, 2 nagy hangfalat, cd lejátszót és vmi rémes és hangos operát cd-n. Szépen lefekteted a hangfalakat (vagy a falhoz teszed szorosan atól függ melyik szomszéddal van gondod, majd miután elcsendesedtek (mert gondolom időnként ők is alszanak) a lehető legnagyobb hangerő + CD-n a folyamatos ismétlés gomb és pár órára eltávozol a lakásból. Persze ez csak zárható villanyóra esetén válik be, mert különben le tudja kapcsolni.
A mi felső szomszédunknak meg valami szőnyeg- és padlókefélő berendezése van. Annak is elég érdekes hangja van. Szerintem felvakarják vele a koszt a lakásból, aztán a munka végeztével az erkélyen tisztítják úgy, hogy minden mocskot ledobálnak.
Apropó erkély: tegnap szép napsütés, mondom kiszellőztetek. Kinyitom az ablakot, kiszagol, okés nincs cigiszag. Aztán valami dolgom akadt a lakás másik végében és kb. 1 percre megfeledkeztem a nyitott ablakról. Úristen, az ablak! Rohanok vissza. Hát már ömlött is befelé a cigiszag a szomszédból. Vagy fél órán keresztül olyan bagószag volt a lakában, mint egy kocsmában.
Gyerekek, hogy mekkora hülyék vannak a földön...!! Nem elég , hogy vinnyog a gyerek, még a felnőtt sem ász.:)Tegnap a híradó alatt úgy porszívózott a szomszédom, hogy közben minden egyes tologatásnál nekivágta a porszívó fejét a járólap szélének. Hát normális....Margit!?? Nem hallott még arról, hogy a fallal párhuzamos huzigálás is ugyanazt az eredményt adja?
Megértelek, mert nálunk is az alattam lakü tulajdonos kiadta két évre a lakását, ebből cirka másfélig hasonszőrű nahgoskodók laktak.:( Nehéz lehet, de ha másképp nem megy, hívj rendőrt.
Hát hidd el énis lecsapnám a fölöttem lakót ha lehetne, de az meg persze "nem lenne szép dolog" hiszen romák. Most is,ezen a hétvégén is ez lesz, ma arra keltem hogy nagyban megy a kalapálás. Komolyan emiatt fogok elhalálozni magas vérnyomás miatt, hát pihennék is! Miért nem lehet vajon ezt hétközben MUNKAIDŐBEN csinálni, ha úgy sem dolgozik (mert mikor néha itthon vagyok akkor is hallom hogy kumpában járkál)??? A közös képviselővel jóban vagyunk, de jelenleg nem tartózkodik itt, úgyhogy asszem rendőr lesz belőle, mert mégegyszer nem várom meg az este 11-et, vagy hajnali 1-et (igen akkor is szoktak!) még abbahagyják. Majd írok a fejleményekről. Köszi ezt a jegyzős dolgot majd gyakorlatban kipróbálom :) üdv.
Látod én ebből a szempontból szerencsésebb vagyok. A házban ha jól tudom mindössze három lakásban cigiznek. Ott viszont rendesen.:( Ezzel szemben tavaly egész nyáron szagoltam az akkor alattam lakó kínai albérlő házaspár büdös kajáinak szagát, sokszor hajnalig főzték másnapra az ételt a büféjükbe.:(Hidd el a szójaszósz szaga hajnali egykor vetekszik a cigiszaggal sajos.
Az a baj, hogy nálunk a zavaró hangoskodásra sem jönnek ki a rendőrök..:) Mikor egyszer éjjel szóltunk nekei, hogy ugyan már csitítsák le a parkolóban randalírozó tiniket, mert üvöltött éjjel a kocsiból a zene, a kis ribik meg úgy nyihogtak, mintha a szőrüket húzigálták volna a fiúk, akkor is azt monták, hog ynem jönnek ki, mert aztán még ők kerülnek bajba, ha a taknyosok szülei feljelentik a rendőröket, hogy nem szabályosan jártak el. Mit érdekli akkor szegényeket, hogy ki hová pöfékel? Addíg amíg a rendőröknek a kurvát kisasszonyank, a bűnözöt meg uramnak kell szólítani, itt nem lesz rend.Hát ez van itt. Ausztráliába kellene élni, ott előveszed a vadászfegyvered, aztán seggbelövöd a birtokodat háborítót és kész!:)
Csak azt akartam írni, hogy akkor ennyi erővel a fél házat megfenyegettethetném. Mert sajnos a lakosság fele dohányzik és ez igaz társasházunkra is. Pár hónapja hallottam a hírekben, hogy USA valamelyik államában pont erre létezik törvény. Lakó bejelentette, hogy zavarja a szomszédban bagózó lakó, aki kérése ellenére is folytatta, kijött egy illetékes, megbizonyosodott a zavarásról és kiszabott 700 dollár büntetést. Idehaza a zavaró tényezők közé (hangos zenehallgatás, zörgés stb.)kéne betenni a magánterületen (erkélyen, ablakban) történő dohányzást.
Kibeszélt itt verésről?? Szerintem egy kétméteres, kétajtós szekrény méretű kopasz fiú nagyon meggyőzően tudja rábeszélni a szomszédot, hogy ne a te ablakodba fújja a füstöt.Még mosolyoghat is közben.:) Egyébiránt a büdös életben nem lesz olyan törvény, hogy valaki a saját lakásában ne dohányozhasson, mert zavarja a szomszédot. Képzeld, ha holnaptól törvénybe iktatnák, hogy mely ételeket nem főzhetjük meg a saját konyhánkban mert büdösek amikor főnek. No püff neki! Holnaptól nem ehetnénk pacalt, karfiolt, kelkáposztát és még sorolhatnám.... Képzeld, ha meghatároznák, hogy mely WC illatosítót használnatod dolgod végeztével , hogy az illata ne zavarja a szomszédot. Ugye milyen fura lenne, pedig nagyon is egészségkárosítóak azok is, ha belélegzed. Képzeld milyen lenne, ha törvényileg meghatároznák, hogy milyen parfőmöt fújhatsz magadra, nehogy már izgassa a szoszédok, a buszmegállóba melletted állók, vagy a veled összezárt kollégáid orrnyálkahártyáját. Képzeld el, ha meghatároznák, hogy azok az emberek nem léphetnek be zárt körbe, akiknek izzad a lábuk, mert a többi embert zavarja az orrfacsaró lábszag.:)
Szóval ilyen törvény nem lesz, az tuti. Ellenben el kellen gondolkodni azoknak a befektetőknek akik lakásépítésből és annak eladásából élnek, hogy nyugodtan lehetne olyan házakat építeni, ahol nemdohányzóak laknának. Szerintem működhetne a dolog.
Akkor most veressem meg a szomszédot? Azután a felettünk lakó közel 70 éves bácsit, mert ugye annak is néha lejön a cigifüstje. És akkor még nem is beszéltem a kettővel alattiakról, akik szintúgy kint bagóznak, csak ritkábban. És még a leendő alsószomszédunk -aki nemsokára beköltözik, elméletileg 50%, hogy ő is bagózni fog. Jobban szeretném, ha valami törvényt hoznának rá.
Egy- két jó nagyméretű kopasz barátodat kérd meg, hogy csengessen be és közölje vele, hogy lenyeleti vele csikket, ha mégegyszer hozzátok füstölög.:) Ennyi!
A lakóház közös képviselőjének kell írásban panaszt benyújtani, aki először felszólítja őket, hogy kussoljanak,(ha normális akkor nem említi a nevedet!), ha mégsem teszik, akkor a jegyzőhöz fogja továbbítani a panaszod,. A jegyző akár éjjel is kiküld embert, aki meghallgatja, hogy valóban hangoskodnak és akkor bizony nagyon sok bírságot fognak kapni. Az a kérdés, hogy ki fogja rajtuk behajtani???:( Én minden reggel a szomszéd kisgyerek ordíbálására és valami tömör labdával való dobálózására ébredek, némi járólap kalapálásával egybekötve. Főleg akkor élvezzük, mikor a férjem éjjszakás műszakból jött meg és végre aludna. Sajnos az anyukája ezt nem nagyon hallja, lévén, hogy rendszeresen ordíbálva telefonál, legalább is úgy tűnik, hiszen három emelettel lejjebb is tisztán értehtő, hogy miről beszélget.Én meg egyszerűen átmegyek és lecsapom anyukát mint a nyulat!!:)
Szívemből szóltál! Sok mondatodban magamra ismertem. Jómagam és párom sem dohányzik, nem is dohányoztunk, sőt szüleink sem. Lehet, hogy ezért is vagyok érzékenyebb a cigifüstre. Természetesen előrebocsátom, hogy kapásból nem gyűlölöm a dohányosokat és nem akarok ellentétet szítani feléjük. Csakhát néha ami sok, az sok. Már a napom úgy indul, hogy kénytelen vagyok mások cigifüstjét "élvezni". Az hogy néha cigiszagú a lépcsőház, már fel sem tűnik, nagylevegő és irány lefelé. Aztán párszáz méter a buszmegállóig. Ezen úton mindig belefutok egy-két szembe közlekedő dohányossal. Hogy utána perceken át azt szívom, amit nem szeretnék, azon csak én mérgelődöm. A buszmegállóban való várakozás alatt is mindig van egy-két cigis, aki befurakodva a tömegbe füstölög. Ilyenkor a széliránynak megfelelően arrébbállok pár métert. De hogy a saját lakásomban is ki vagyok téve ennek, az már kicsit sok. Nem tudok szellőzetni, mert a kedves szomszédom 15 percenként füstölög.
Sziasztok! Érdekelne hogy lehet-e tenni a következő probléma ellen valamit:
Panelházban lakom, és fölöttem egy roma család lakik (asszem hárman de ez gondolom változó). Ezek állíndóan csatoognak, kopácsolnak és rohadtul idegesít. Már többször megkértük szépen, nem sokat használt, pénteken lefeküdtem aludni és szombat hajnal, negyed kettőkor még rendesen kalapáltak. Szóval sokat aludtam, mert szombat reggel már fél kilenckor újra kopácsoltak. 2 éve hallgatom és bizony éjfél előtt nem nagyon szokták abbahagyni. Sőt! Ment a tánc is rendesen, persze szigorúan klumpában, vagy nemtom hogy hívják. És ma, vasárnap is folymatosan kalapácsoltak, de olynan hangosan hogy majd beszartam mikor először hallottam, tök nyugalomból ébredve. És még most is, este fél hétkor is kalapálnak. Ha felújítanak (amit kötve hiszek, főleg hogy tanácsi lakás és hát hmmm.... etnikumok - remélem nem fogalmazok sértően, nehogymár), akkor jóvan, de azt sem vasárnap kell csinálni és főleg nem este! Rendőrt hívhatok ilyenért? Vagy szóljak az önkormányzatnak? Vagy mi a fenét csináljak? Segítsetek. Köszi előre is! üdv.
Tisztelt cigisek! Tudnotok kell, hogy szívetek joga a bagózás, hiszen szabadság van,ezért nem szándékom senkit sem megbántani. Felőlem bárki lehet akár gyárkéméyn is, csak ne az én arcomba, és otthonomba fujja a füstöt. A saját esetemet mesélem el a megvilágosodásomról.:)) Nagyon sok évvel ezelőtt (legalább 15, de inkább több) én is a bagósok bűzlő és bűzölgő táborát erősítettem. Egyszer aztán úgy döntöttem, hogy nem fogom én ennyi pénzért saját magam mérgezni. Nagyon rövid úton leszoktam, mert akkor amikor megfogalmazódott bennem a gondolat elnyomtam az éppen füstölgő cigim és azóta sem gyujtottam rá. A hatodik héten annyira rosszul lettem, hogy orvost kellet hívni hozzám, közölte, hogy nikotin elvonási tüneteim vannak, majd túl leszek rajta. Három hónap múlva megismétlődött, akkor aztán egyszer észere vettem, hogy mintha elkezdtem volna másképpen érezni az illatokat és szagokat. Valahogy minden étel más illatú lett, a virágok illatosabbak, a frissen mosott ruha is valahogy mintha egészen más illatot árasztott volna. Legrémesebb az volt, hogy annyira éreztem több mint négy hónap füstmentesség után a télikabátomon, szőrméimen, és azokon a cuccokon, melyeket nem mos ki az ember lánya mindennap, a büdös bagószagot, hogy szinte az egész ruhatáram elvittem a tisztítóba, az össze olyan cuccot amit addig nem mostam ki, mert mondjuk más évszak volt és eltároltam mind elővettem és kétszer átmostam, hogy ne érezzem az évek alatt beléjük ivódott bagót. Szabály szerint undorodtam azoktól az emberektől akiknek bagószagú volt a ruhája, haja, a szájszagról meg ne is beszéljünk. Akkor jöttem rá, hogy a kedvesem egy hős volt, hogy nemdohányzó létére képes volt szájoncsókolni. Pfujj! Hiába mos a bagós fogat, tökmindegy. A cigiszag sajnos mindenen megtelepszik.:( Ha valaki egyszer végre lemond a bagórol, az bizony valahogy mintha még sokkal érzékenyebb lenne az átlag embernél a cigifüstre és szagra. Én szabályosan majdnem hányok tőle, ha esetleg bejön az ablakomon, vagy a szomszéd nő telifüstöli a lépcsőházat. Elhiszitek, hogy ez nem hiszti?? Nagyon kellemetlen mások bagóját elviselni. Annak idején én sosem dohányoztam dem a saját sem más autójában, nem dohányoztam a saját ill. más lakásában. Közterületen viszont igen, mert ha már ott sem, akkor hol? Egyetértek avval, hogy ne lehessen az intézményekben és a vendéglátókban dohányozni, mert én sem megyek be olyan helyre kajálni, ahol bagóznak, de azért legalább a szabad ég alatt hadd pöfékeljenek már akik akarnak. Ne a szomszéd ablakába fujják a füstöt az erkélyről, mert az nagyfokú neveletlenség. Szabad országban élünk, ugyan már hadd döntsék el a dohányzók, hogy egészségesek akarnak maradni és eldobják a cigit, vagy válasszák a súlyos, bizony ma már nagy számban előforduló gyógyíthatatlan betegségeket, melyet a cigi okoz. Mindenkinek szíve joga! Viszont nekünk akik most már (vagy mindíg is) a nemdohányzók táborához tartozunk, nekünk is jogunk van a friss és jó levegőhöz és nem kívánjuk a passzív dohányzással járó betegségeknek kitenni szervezetünket. Kedves dohányzók. Csukjátok magatokra a saját lakásotokat, aztán annyit pöfékeltek amennyit akartok, mi meg annyi jólevegőt szívunk amennyit csak akarunk.:)
"...az erkélyünkről szálló cigifüst nem zavarhat senkit..."
Nem mondom, hogy ilyen nincs, de ahány társasház/szélirány/érzékeny orrú szomszéd, annyiféle lehet a zavarás foka. Sajnos nálunk a huzat a mellettünk lévő erkélyről szemmel látható módon húzza be a cigifüstöt. Sőt néha a felső szomszéd cigijét is érzem (más a szaga). Én megértem -azaz látok benne logikát- hogy sokan az erélyen oldják meg a cigizést, de hidd el emiatt nagyon sokan szenvedhetnek saját lakásukban, úgy hogy azt a füstölgő nem is gondolja.
Nemsokára falura költözünk, a "city center"-ben fogunk lakni. A házunkkal szemben a kocsma és a bolt van, előtte a buszmegálló. Anyósék is ott laknak, a mellettünk lévő házban (ők már 30 éve), de nem panaszkodtak sosem randalírozó, részeg fiatalokra, idősekre. Szerintem nem lesz gáz, mert ott kevesen laknak, balhézni hazamennek. :)
Amúgy megvizsgáltam, az erkélyünkről szálló cigifüst nem zavarhat senkit, ki sem jut másfelé, csak az utcára, messze a többi ablaktól és erkélytől.
A hírekben szajkózzák a társasházak közös tulajdonú helységeiben történő dohányzás szabályozásást. Megértem azokat, akiket nagyon zavar a liftekben/lépcsőházakban terjengő bagófüst szaga. De mi lesz azokkal, akiket a szomszéd magánterületéről dőlő cigiszag a saját lakásában zavarja? Nagyon úgy néz ki, egy jódarabig még nem foglakoznak ezzel a problémával. Cigiszag az cigiszag, de engem jobban zavar a saját lakásomban, mint mondjuk a lépcsőházban.
Ma délután, főzés közben, sok szép sztorit hallottam a kerékpárok különböző hibalehetőségéről, és valamiféle festékekről, amiket egy újonnan nyíló boltban kéne beszerezni az ifjúnépnek (akik közvetlen a konyhaablakunk alatt beszélgettek). Arra gondoltam, bárcsak nekem is ennyi és ilyen problémám lenne...
Előző lakhelyemtől nem messze egy kocsma működött. A sok tróger a társasházunk parkjába járt inni, cigizni és utána a dolgukat végezni. Általában minden napra esett egy magán könnyítő alak látványa ablakunkból. Mondjuk a lakók nyomására a kocsmáros megtett mindent, hogy ne közterületen italozzanak/wc-zenek, de így is volt mindíg új vendég, aki nem tartotta be a játékszabályokat.
iván jános úr kedvencei - csak azt nem értem, miért nem a saját ablaka alá szoktatta őket! ?-)) Amíg tart a sör (a ~20 méterre levő üzlet este 11-ig kiszolgálja őket, úgyhogy van tartalék!), addig élvezhetjük a magasröptű "bazdmegelésüket"... Köszönjük, iván jános "úr"!!!!
A mi lépcsőházunkban is szokás a szemeteszsákot kitenni napopkra. Ugyebár már rodhad benne a kajamaradék és már büdös is, de mivel lusták levinni a kukába, így nemes egyszerűséggel kiteszik a lépcsőházba. Persze ezen emberkéknek nem szokása a lápcsőháztakarítás, így a múlkor is a szintünkön kirakott zsákból kifolyó, majd odaszáradó levet nekem kellett feltakarítanom, amikor sorrakerültem a takarításban.
Be kell tömködni a postaládájába azt amit kinthagy...
Nálunk rákaptak, hogy a szemetet a postaláda melletti papírszemétgyújtóbe dobálják (palackok, üvegek, levedlett gyerekjátékok, vagy akár a komplett háztartásu hulladék kajamaradékostul zsákban) pedig minden emeleten van szemétledobó, a ház előtt meg szelektív.
A beazonosítható szemetet szépen vissza szoktam vinni az elkövető ajtaja elé.
Most majd plakátolok is párat megkérve az egyik bűnöst név és lakásszám szerint nyílvánosan, hogy ne legyen igénytelen. (pizzásdobozon rajtamaradt a rendelő neve-címe, a 10. emeletről levitte a földszintig, és a postaládák mellé dobta a benne lévő maradványokkal együtt, mert lusta volt eltépni, hogy lemenjen a szemétledobón, vagy még 20 métert menni a szelektívig) Kíváncsi vagyok, hogy elszágyenli-e magát, vagy ez számára természetes.
Van egy csajszomszédom. Kb 25 lehet. Kedvenc szokása, h a szemeteszsákját napokig, akár egy hétig(!!) az ajtaja előtt tárolja. Ha bekötött szemmel járnám be az emeleteket, simán eltalálnám a miénket, néha akkora már a bűz...hogy lehet egy fiatal nő ilyen igénytelen...brrrr.
De csak elviekben. Kicsit utánanéztem neten. Találtam is egy oldalt (ingatlanjog.hu), ahol ügyvéd válaszol a panaszokra. Volt egy olyan levél, ami szóról szóra azonos a mi problémánkkal. Idézem az ügyvéd válaszát:
"Ezesetben egy birtokvédelmi eljárás lenne elképzelhető az önkormányzat jegyzője előtt, bizonytalan kimenetellel..."
Mi ebbe nem akarunk belemenni, inkább marad a 10 perces szellőztetés felügyelettel.
Nevetséges, hogy vannak törvények a munkahelyre, közintézményekre, kórházakra vonatkozóan, aztán majd jön a közterületeken való korlátozás is, de hogy valaki a saját lakásában zavarják...
Elviekben van törvény, egyéb jogszabály, stb. sokmindenre, gyakorlatilag nem tudod ráhúzni senkire se. Nem tartatják be, ez egy ilyen világ. Nem hiányzik a hatóságoknak a munka. Menj be egy rendőrkapitányságra, olyan jól elvannak, hogy abból visszajár. Persze tisztelet a kivételnek.
De ha te betartatod a szabályokat mással, még téged húzkodnak meg utána, önbíráskodsz, stb-stb. Ha egy betörőt rajtakapsz a lakásodban, jobb ha végignézed, ahogy kipakolja, mert ha véletlenül jól tarkón találod vágni, elmegy a bíróságra, és te találod magad a vádlottak között. Megesett már, hogy a magánlaksértő még a multifokális lencsés összetört szemüvegét (ami soha nem volt neki persze, csak szerzett egy számlát, meg egy összetört szemüveget, meg szétszórt némi üvegszilánkot) is behajtotta attól aki pofán találta verni, mert bemászott a kertjébe.
A 90-es években laktam egy panelházban egy még ma is a jobbak közé sorolt budapesti lakótelepen. Ott a liftbe tettek ki egy matricát, hogy dohányozni tilos. Egy nap alatt letépték. Aztán kitettek egy fémtáblát. Azt letörték. Volt olyan lakó aki a szemetét dobálta be a liftbe, ami aztán addig utazott fel-le, amíg valaki ki nem dobta. Messze volt a szemétledobó ajtója a lifttől, legalább negyven centire.
Viszont a lakásban kuss volt, és nem éreztem a szomszéd bagóját. Itt viszont úgy néz ki kezd tönkremenni a felettünk lévők magánélete, egyre több az esti ordibálás. Még tűréshatáron belül vannak, de ha így folytatják, veszek egy vibrátort, felcsatolom a homlokomra és felmegyek, becsöngetek, megkérdezem segíthetek-e rendbetenni a dolgokat.
Az a baj, hogy itt nem lehet igazságot tenni. Egy társasházban soha nincs egyetértés semmiben, van, ami valakit zavar, mást nem, van, aki mer szólni, van, aki nem. Nálunk még a szigetelés sincs megoldva, mert a két lépcsőház 30 lakásában lakók egyszerűen nem tudnak megegyezni a pénzügyi dolgokban. Ja, és szerintem sokkal nagyobb baj, hogy akár egy lakás is sok-sok köztartozást halmozott fel, és emiatt nem lehet pályázni felújításra, szigetelésre semmire. Az már csak hab a tortán, hogy emellett sokan dohányoznak az erkélyen/teraszon/folyósón, stb. A ház ajtajára egyik nap kitettek egy papírt, miszerint a lépcsőházban és a tárolóknál dohányozni tilos. Kb. 4 órát bírt ki, valaki már letépte, aztán átrakták a faliújságra, de ma már nem láttam. A teljes élettartama 2 nap volt. Azóta is találok a lépcsőházban eldobott csikket...
Ahogy járok a társasházak között, szinte minden házban látok erkélyen füstölgő lakókat. Hát igen, elég kézenfekvő megoldás. Ha nem mindenki dohányzik a lakásban vagy csak egyszerűen a dohányzó nem akarja, hogy füstszagú legyen a lakása, kimegy az erkélyre/teraszra/ablakba/lépcsőházablakba és rágyújt. Ha nem az ő lakása, akkor a másé legyen kocsmaszagú?? Én nem akarom megszabni, hogy ne dohányozzon a saját magánterületén, de ha teszi úgy tegye, hogy azzal másokat ne zavarjon. Bánom is, hogy kivitelezi. Fújja a füstöt egy nagy nejlonzsákba vagy vegyen egy hosszú műanyagcsövet, oszt fújja abba, mindenkitől jól messze tartva a végét. Nevetséges, hogy vannak törvények a munkahelyre, közintézményekre, kórházakra vonatkozóan, aztán majd jön a közterületeken való korlátozás is, de hogy valaki a saját lakásában zavarják...
Nem hiszem, ez a fickó az apjával lakik, de legalább olyan szarul néz ki mint az apja. Legalább 160 kg, de lehet hogy keveset mondtam. Alig mozdul ki a lakásból, maximum a két buszmegállónyira lévő boltig megy.
A másik kedvenc foglalatossága a bömbölve ásítás, tavaly nyáron késő este pakolásztam a teraszon, majd egyszer csak a hátam mögül hatalmas MUÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, nem vagyok egy beszari ember, de ettől megijedtem - bálnabarátunk ásított egyet a szobában nyitott ablaknál.
Tavaly már említettem neki hogy mi lenne ha nem a mellettünk lévő teraszt használná bagózásra, van nekik egy másik ami senkivel se szomszédos, vagy legalább húzódjon a másik végébe. Ez sikerült is kb. 1-2 hétig, aztán visszaállt a régi helyzet.
Ettől függetlenül a cigarettafüst mindenkit zavar, valszeg a párodé se rózsaillatú. Az én rokonságomban szerencsére csak egy ember cigarettázik, ő szinte már kínosan figyel rá hogy mást ne zavarjon a füst. Sajnos más jó példát nem ismerek.
Jogos a két pont. Annyit hozok fel mentségemre, hogy nálunk az erkélyeket fal választja el, és kb. 20 cm rés is van a két fal közt, a füst tehát általában előrefelé, az utca felé száll onnan. Nekünk még nem szóltak a szomszédok, hogy zavarná őket a füst... mert mi pedig az ő ordítozásukat, veszekedésüket hallgatjuk naphosszat.
Drukkolok neked, ha nem megy nyugodtan hívd a bátyád.. Mégiscsak nonszensz, hogy te alkalmazkodj a vonyításhoz.. Ha bagóznék és a másik arcába fújnám a füstöt, akkor egyértelmű hogy tűrje el nemde.
Jesszus, ez az én párom lenne? Mármint a bálna... Basszus, Iparvagány, akár e-mailben is írd meg légyszi, hogy hol laksz, mert ha te vagy a mi szomszédunk, akkor szólok a pasimnak, ne menjen az erkélyre cigizni. Tök kellemetlen, már nekem is eszembe jutott, nem zavarja-e a szomszédokat?
Szintén zenész? Ahogy megint itt a jó idő, mi is rengeteget szívunk a mellettünk pöfékelő szomszéd miatt. Ha szellőztetni akarunk, "szellőztetésfelelőst" kell kijelölnünk, aki ott áll a nyitott erkélyajtónál és ha hallja az öngyújtó pattanását -ami 15 percenként meg is történik- becsukja az összes ablakokat. 5 percig nézzük a zárt ablakaink előtt elkúszó fehér fellegeket, aztán nyitjuk az ablakokat és kezdődik az egész előlről. A média arról szajkózik, hogy jövőre az eu-s normákhoz felzárkózva keményen fogja korlátozni a közterületen való dohányzást (aluljárók, játszóterek). OK. És a magánszféra védelme?? Nem azzal kellett volna kezdeni?
Az alattunk lévő lakás pár hónapja cserélt gazdát, de állítólag csak tavasszal költöznek be. Lehet fóbiás vagyok, de tuti mi is egy erkélyen pöfékelő, trappoló kisgyerekes, kutyavonyítós alsószomszédot kapunk. Régebben ahol laktunk, a felső szomszédunknak vonyított a kutyája hajnalok hajnalán, ha valamelyik környékbeli szuka tüzelt. Iszonyat kellemetlen volt úgy menni munkába, hogy előtte órák hosszat nem tudtunk aludni a szirénázás miatt.
Alattunk lakó beszerzett valami korcs kis dögöt, ami - hogyha nincsenek itthon - egyfolytában ugat. Zeng tőle az egész ház, szó szerint. Ma fél 8 óta egyfolytában ugat, azaz több mint két órája. Holnap reggel kénytelen leszek lemenni, becsöngetni és a kijövő illetőt, mindegy hogy pasi, vagy csaj felhomályosítani, hogy adok neki hétvégéig haladékot, ha addig nem tünteni el a kutyát, vagy nem tanítja meg neki, hogy ne ugasson, kénytelen leszek benyúlni az ajtón, s akinek elkapom a nyakát annak kőkeményen beleverek a fejébe... s ez még mindig finomabb eljárás, mintha mondjuk bátyám jelenne meg a 100 egynéhány kilójával... ő pl. nem csöngetne be előzetesen...
Hullámpala kell oda. Lefestitek valami kellemes zöldre, elé meg tujasort ültettek. Három év múlva már több tuját fogtok látni mint palát. Hat év múlva csodálatos zöld tujafal fog körülvenni.
Fóbiás? Erre még nem is gondoltam... Bár az udvar hatalmas, és nagyon-nagyon szép, már alig várom, hogy odaköltözzünk. Ha pedig egy magas kerítés a megoldás a szomszéd kutyák ellen, akkor kénytelenek vagyunk eltűrni a látványát.
Nekünk is volt fagyalunk, nagyon szép és emlékszem kiskorától rendszeresen visszvágtam, s így nagyon sűrű lett. Sajnos így lassan lett takarásra is alkalmas méret.
Sokan lefújják lakkal a nádszövetet, ettől ellenállóbb lesz ugyan, de a lakkozás szerintem nem növeli meg annyival az élettartamát, hogy érdemes lenne ennyi pénzt belefektetni.
Nekem annak idején tökéletesen bevált a dróthálóra felrakott nádszövet, 120 méter kerítésen.Igaz kétévente cserélni kellett.Nem környezetidegen, nem fogod bezárva érezni magad tőle. A megoldás még a tujasor volt, ami nagyra nő és jól bírja az évenkénti nyírást. Szép is, jó levegőt is teremt, mi kell még az ember lányának? Ha mindenképpen magas és zárt kerítést akarsz, akkor előbb gondolg végig, nem leszel e fóbiás tőle.
Na ja, nem szépségverseny. :( Az utcáról nem látszik a kerítés, csak a szomszédok és mi nézegetnénk, meg persze vendégek, ha jönnek. De állítólag nagyon szép vadszőlő hajtások futnak majd fel rá, mert ott tanyázik ez a növény a mostani kerítés tövében is.
Na, alakul ez! :) Lehet, rábeszélem a fiúkat a sövénytelepítésre. Bár a párom legutóbb hullámlemezt említett, 90x120 cm darabokat, így az 120 cm magas kerítés maximum 30.000-ből kijönne, és nem lehet átlátni, meg a kutyák sem szöknek át. Macskánk még nincs, de csodálkoznék, ha lenne, a párom nem bírja őket.
Az átbújást fél méter magas síkhálóval oldottuk meg, az még jó is, mert a macskáink űzetés esetén be tudnak slisszolni, míg az üldözők fennakadnak. :-)
Ha jól értettem, a drótkerítés adott, így itt még erre se kell költeni.
Okés, kezdem a sort. Múlt hét péntek éjjel megtudtam milyen is az amikor igazi taplók zavarják a nyugalmat részeg üvöltözéssel és dübörgő tuctuc zenével(Sláger) nyitott ajtónál a barátnőm kolijában. Éjjel egykor hagyták abba, ha szóltunk az volt a válasz hogy menjünk inkább mi is át bulizni, részegekkel sosem lehet szót érteni. Áldom a szerencsém hogy ott lakom ahol lakom és csak tisztelegni tudok azok előtt akiknek ezt minden nap tűrniük kell.
A nádszövet pár év alatt elrothad. Talán ha bfújják lakkal, akkor nem éri az esővíz, és tartósabb lesz. Nálunk az egyik szomszéddal közös megegyezés alapján hullámpala kerítést emeltünk. (Nem a műanyag, hanem a szürke beton alapút). A drótháló vissza lett bontva, a fémoszlopok közé betonvas lett hegesztve vízszintesen két szálban, és ezekhez lettek a palalemezek hozzáfogatva.
Erre mondtam, hogy itt a környéken sok van (hátsó szomszédunknál is), de egy-két év alatt kifakul, elszürkül. Több helyen láttam, hogy megereszkedik - nem tudom, hogy ezt hogyan lehet orvosolni.
Köszi a választ! A sövényt sajnos nem érünk rá kivárni. Tulajdonképpen már lenne is egy kutyus, aki korban még ugyan kölyök, de termetre.... egy hat hónapos kis roti. Most anyóséknál van az apukájával.
Gondoltunk téglafalra, mert van pár bontott tégla, de az nem elég. Szóba jött fa is (deszka, sűrűn egymás mellé szögezve), de azt nehéz úgy kezelni, hogy szép és tartós legyen. Közeledik a költözés ideje, de még mindig nem döntöttünk.
5 légkamrás ablak dupla üvegezéssel és középtömítéses rendszerrel. Ez biztosítja a jó szigetelést. Az kétségtelen hogy a belső zajok ellen abszolút nem ér semmit, de legalább a kintiekkel nem kell foglalkozni. Ez az opció inkább családi házasoknál játszik, és olyanoknál akik nem költöznek el amúgysem 2 év múlva. Akkor jó befektetés lehet. A ház értékét is jelentősen megdobja és jól is néz ki. Lakásban marad a birkatürelem, a balhé és a füldugó, mert a csövek viszik a hangot és semmit se lehet tenni ellene. Volt páromnál ha a szomszéd(ki tudja melyik) lehúzta a WC-t, arra simán fel lehetett ébredni akkora zajjal járt.
A helyetekben sövényt telepítenék, nálunk az utcafronton jól bevált. Sokan tettek fel a környékünkön nádszövetet (vagy hogy hívják), de hamar kifakult, úgy nagyon csúnya. Vannak ezek a zajfogó kerítések, de az meg nem olcsó, pláne, ha ilyen hosszú szakaszon kell.
Nem törvényszerű, hogy a szomszéd kutyák acsarognak egymásra. (Sőt, szvsz ez a ritkább. Az utcán sétáló ebek új ingernek számítanak, azért ugatják meg őket.) Gondolom, kölyökkutyát vennétek. Normális felnőtt jószág nem bántja a kicsiket, mire a tietek felnő, megszokja, és a sövény is megerősödik annyira :-), hogy ne is nagyon lássák egymást.
Ez milyen ablak? mitől ilyen jó hangszigetelő? Amúgy a panellel vagy nem panellel, de lakással az a baj, hogy szerintem a betonfödém vagy a falak viszik a hangokat. Tehát egy lakásban hiába cseréled le az ablakokat, a külső zajt ugyan kizárod, de a belsőt nem bírod. És inkább az a zavaró amit alattad/melletted/fölötted művelnek.
Megszűnt az eddigi problémám, viszont van egy kérdésem. Családi házban lakók javaslatait várom, a szomszéd telket szeretnénk szeparálni attól, ahol lakni fogunk. A szomszédban van egy, amúgy nagyon szép németjuhász kutya, de ha nekünk is lesz kutyusunk, akkor csúnyán összebalhéznak majd. Illetve nem szeretnénk, ha átlátnánk egymás udvarába. Már több ötlet is felmerült - főleg a párom és édesapja részéről -, de még nem tudtuk eldönteni, milyen kerítést építsünk? Nektek mi vált be, milyen anyagból érdemes csinálni, hogy ne is legyen drága, de hatékony legyen? Kb. 50 méter hosszú kerítésről van szó, jelenleg dróthálós, beton alapja nincs.
Ja, és alig várom, hogy a családi házban, falun lakhassunk. A lakótelepen már mostanában elkezdték a bandázást a fiatalok, pedig igazán meleg még nem is volt. Ráadásul nem csak a messzebb lévő padokon ücsörögnek, hanem a bejáratnál szoktak állni, és hangosan hallgatják a - nem túl jó minőségű - zenét a mobiltelefonjaikból, meg szorgosan kurvaanyáznak, bazdmegeznek, és picsáznak. A mi konyha- és hálószobaablakunk a földszinten, közvetlen a bejárat mellett van.
Családi házasoknak van egy (lehetséges) megoldásom:
Kertes házban lakom, 1 éve még én is szenvedtem a szomszédok miatt. A szembe szomszéd folyamatosan üvöltözött a gyerekeivel, a kutyájuk pedig éjjel folytatta idegesítő ugatásával a cirkuszt. A bal szomszédnál mozgásérzékelő van, ami akkor is működésbe lép ha elmegy arra a macska és ilyenkor sivító hangot ad kb 20 másodpercig. Mindezt kb 2-10 percenként egész nap. A jobboldali szomszéd melletti házban a férfi autószerelő és a hobbija a dobolás. Ekkor cseréltük le az összes ablakot-ajtót(más okból kifolyólag) és minden egy csapásra megoldódott! Erről lenne szó:
Az égvilágon semmi nem hallatszik át rajta. Se ki, se be. Mindkét házat földig rombolták tőlünk jobbra és most építkeznek, de nem hallatszik még ez sem át rajta. Van egy elég dübörgős hangfalunk(Genius SW 5.1 HT, aki ismeri tudja milyen), fél hangerőre felcsavarva(többet nagyon nem lehet,elviselhetetlen) semmi sem hallatszik kívülre. Hátránya: nagyon drága ablak Már halk zenehallgatásnál is nehéz meghallani a csengőt, nálunk minden fő helységben van egy épp ezért.
Ez alkalmazható lakótelepen is légkondival kombinálva, ha a belső zajokat nem is szűri ki, azért a külsőket tökéletesen szigeteli.
Nálunk sem külömbek sem szomszédok (pesze tisztelet a kivételnek, mert azért vannak kivételek szerencsére), se nem külömb a parkoló se télen, se nyáron. Nem elég, hogy a sok kis 15-16 éves ribit itt nyivákoltatják egész éjjel a nem sokkal idősebb de már kocsival rendelkező pasijaik, de a buszmegállóban is folyamatos műszakban megy az örjöngés. Ha nem a lepukkant csövesek üvöltöznek, akkor az enyhén illuminált fiatalok.:( Mostanában azt vettem észre, hogy "tisztességben" megőszült fejü úriembereknek pl. az a szokása, hogy a házunk mögötti bokrosba járnak pisilni, ahogy leszálnak a buszról, majd egészen más irányban folytatják útjukat. Az sem zavarja meg őket műveletükben, hogy egy árva levél nincs a bokrokon, és boldog- boldogtalan a hervadt répájukat látja. Bizonyára szép látvány azoknak akik azon az oldalon laknak, a bokortól kb. két méterre.:( Szóval ez a világ nagyon eldurvult, az emberek szikrányi tiszteletet sem tanusítanak egymás iránt. Nálunk a szomszédom gyereke azt a szokást vette fel egy időben, hogy minden reggel ahogy felébred, valami vasgolyót vagy mit kezdett el dobálni a járólapon a folyosójukon, mely az én hálószobámmal határos. Komolyan azon gondolkodtam, hogy átmegyek és belerugok kettőt az anyjába. Ugyan már miért nem vesz egy kis üreges gumilabdát a gyereknek, aztán azt nem hallja senki ha dobálja?! A rokonaik sokszor korán reggel érkeznek csőstül, már a földszinti ordibálásukat halljuk a sokadik emeleten, aztán persze foytatják a hangoskodást a lakásban, nem számít hány óra van éppen, és hogy nálam még aludna a család, mert más ütemben kénytelenek dolgozni.(Ha az ő gyereke alszik, akkor csend van ám, nagyon.) Bezzeg én lábujjhegyen mászkáltam mert tudtam, hogy alszik a csemetéje. Egy frászt fogok én mégegyszer tekintettel lenni rá. A büdös cigijével nekem is tele a tököm, mert nem lehet kinyitni az ajtónkat, ha ő a folyosón volt.:( Az ablakon is bejön, mert nálam mindíg nyitva van. Mit tudunk tenni? 1.Szólunk nekik, de amikor a reggeli ébresztők miat szóltam, akkor azt mondta nem tud mit csinálni a gyerek labdázik.(ANYÁD!)".Leereszkedünk az ő szintjükre és nekiállunk mi is olyan dolgokat csinálni ami zavarni fogja kedvenc szomszédainkat.3. Birka mód tűrjük.4.El is lehet költözni. Szerintem az utolsó a jó megoldás, megfűszerezve avval, hogy ha megvan a komoly költözési szándék, akkor csakis nagylétszámú, nagyhangú nemazidénbarnult családnak kell eladni a lakást, aztán majd megtudják, milyen jó szomszédok is voltunk a magunk csendjével, cigifüstmentes és szőnyegrázástól mentes egyszerű, mondhatnám unalmas életünkkel mellettük, felettük, alattuk.:)
Meg ahol padok vannak. Rátelepszik a nyikhaj társoság, és késő éjjelig röhög hangosan, ordíttatja a zenét az autóban stb... Egy pár évet végigszenvedtünk nyáron. Volt lakó, aki elkezdte szészedni a végén kínjában a padokat. Szólni senki nem szólt, nem azért mert féltek tőlük, hanem a mai elfajzott világnak megfelelően ezek a lakótelepi surmók kárt tesznek a ház előtt álló autóban. Csak úgy bosszúból, brahiból. Soha senki nem bizonyítja rájuk, nekik meg jó hecc. Nem kitaláltam, volt rá precedens.
A fenéket! A múlt szombati napunk: délelőtt kimostunk és kiteregettünk az erkélyen. Pár perc és a felső szomszédság nagy takarításba kezdett. Alapból az erkélyét simán lesöpörte hozzánk, majd a lakását úgy takarította, hogy a szőnyegeket jól kirázta, majd valószínűleg felsepert a lakásban és azt is az ekélyen át szépen leszórta. Úgy látszik nem ismerik a porszívót. Plusz amikor az erkélyen tartózkodott még jó be is bagózott. Az oldalsó szomszéd is hozta a formáját, kb. negyed óránként bagózott. Ahogy kisüt a nap és szellőztetnénk egy kicsit, már telepöfékelik a lakásunkat. Aztán eljött a délután és a másik oldalsó, új szomszédunknál du. 6 órakkor kezdtek bele a vésésbe, bontásba, ami tartott fél 9-ig, másnap ugyanígy délutánosba. Amúgy annyira nem idegesített, inkább azon röhögtem, hogy a felső szomszédunk legalább különbséget tud tenni a mi felújításunk és e között. De nem kopogtak le nekik.
A csend az jó!(lenne)Most estefelé egy furcsa zajt hallottam.Egy ilyen ritmikus, alig hallható mély búgó hangot.Már éppen a szomszédra gyanakodtam és kezdtem fejtegetni hogy mivel csinálhatja a zajt.Minket egy élére állított vékony téglafal választ el úgyhogy könnyen áthallatszik minden.Füleltem de odaátról semmi.Akkor a lakásban kiiktattam minden zajforrást még mindíg hallottam.Hoppá a szgép bekapcsolva maradt!Annak a ventillátora adja ezt az idegesítő hangot.Az egészben az a poén hogy nagyothalló vagyok,de a mély búgó hangokat(az utóbbi példám, vagy a légkondik ventillátorainak extra mély hangjait jól hallom)túl jól hallom és elég idegesítő.A szomszédok nyugton vannak...( miota egy pár évvel ezelőtt a fölöttem lakó prosti elköltözött azóta bírok külnbséget tenni a zajok minősége között)mászkálás,dobogás van de szerencsére ésszerű határokon belül.Nálam a nyár lessz húzós mert a velünk szembe lévő parkolóba akkor kiköltöznek a bunkók diszkózni.
Egyébként még jó, hogy így kiderült ez a probléma, mert már arra készültem, hogy lecseszem a szomszédokat. Vagy legalábbis megkérdezem, mi a bánatot csinálnak a konnektor környékén?
Csak abban reménykedem, hogy a régi konnektorok még tényleg porcelánosak, meg bakelitből van a külső része, így kevésbé olvad szét, mint a normál műanyag. De majd szólok a villanyszerelő haveromnak.
:) Igaz, bár a párom még a villanyórához és a biztosítékokhoz sem nyúl hozzá. December 24.-én a szüleimnél voltam, ő pedig otthon készítette a vacsorát. Bekapcsolta a villanytűzhelyünk sütőjét, de valami miatt levágta a biztosítékot. Még tippje sem volt, mi lehet a baj, kivette a sütőből a félig sült húst, és elvitte a szüleihez, ott sütötte készre. Ennyire nem ért az áramhoz... Panellakásban lakunk, max. a biztosítékokat tudnám lenyomni, de akkor más sem működik az egész lakásban.
"Ne is mondd! Tegnap délután csavarhúzóval felszerelkezve közelítettem a konnektor felé, a párom pedig leállított, mondván "tisztelni kell az áramot", és ne nyúljak hozzá."
Le kell kapcsolni az áramot, akkor nem marad a vezetékben az amit tisztelni kéne. :)
Ne is mondd! Tegnap délután csavarhúzóval felszerelkezve közelítettem a konnektor felé, a párom pedig leállított, mondván "tisztelni kell az áramot", és ne nyúljak hozzá. Így aztán nem néztem meg közelebbről a baj forrását. Az új helyünk pedig egy családi ház lesz, ahol nemrég felújították az elektromos rendszert, átvezetékezték, csak a konnektorok a régiek. Viszont 15 éve nem használták őket. Úgy érzem, hívok majd egy villanyszerelőt.
Köszi a tanácsot, tényleg nagyon hálás vagyok! A konnektort még nem néztem meg, mert nem igazán vagyok szaki, bár nő létemre jobban hozzá mernék nyúlni, mint a párom. Nem nagyon voltunk itthon a hétvégén, ma délután viszont sort kerítek a szétszedésre. Nemsokára elköltözünk innen, úgyhogy cserélni nem szeretném, de legalább szólhatok az új lakónak, hogy "gáz van" a konnektorban. Köszönöm!!!!
Így igaz! De sajna nem csak a vezetékek rögzítőcsavarjai, hanem az érintkezőpofák szorítóereje is gyengül az idők során, táptalajt adva ezzel a kontakthibáknak... Úgyhogy én inkább 4-6 évente lecserélem az összes konnektort. (max. 20 ezer ft -meg egy kis meló - jóval olcsóbb egy lakástűznél!)
A konnektorok vezetékbekötő csavarjait elvikeg öt évente meg kéne húzogatni. Egyszer nekünk is leégett a fürdőszobai konnektor belseje. Teljesen elfüstölt. Mázli, hogy az asszony otthon volt, lekapcsolta az oda bedugott mosógépet. A (jó)szomszéd villanyszerelő volt, segített helyrehozni a malőrt. Ő mondta ezt az újrahúzogatásos dolgot, tehát van alapja. Aztán megnéztem a lakás többi konnektorját, és igaza volt, szinte mindegyikben húzni kellett a kilazult bekötőcsavarokon. Megszívlelendő tanács, egy fél óra kell csak hozzá.
Viszont a kellemetlen szag átjöhet panellakások esetén a panel illesztéseken keresztül is. Amikor lakótelepen laktunk, az alsó szomszédok bagóztak amikor nem aludtak zsinórban. A nappalink egyik sarkában nálunk is megjelent a jól ismert áporodott füstszag. Nem volt erős, de jól felismerhető. Főleg télen, amikor az ablakok nincsenek kitárva.
A konnektort megnézted??? Nehogy megelégedj azzal, hogy az elosztót kihúztad! (Megnézésen azt értem, hogy előlap leszed, 2 rögzítőcsavar kiteker, műanyag konnektor kiemel, szemrevételez! Ha a legkisebb olvadási, égési nyomot találnám, én a helyedben gondolkodás nélkül cserélném az aljzatot! (Sajnos egy másik, ugyanilyen sz@rra, mivel normális porcelánt, ami valóban szigetel már nem kapni...)
Igazad volt! Nem gondoltam volna, de kihúztam az elosztót a konnektorból, és megszűnt a szag, és a sípolás is (bár az utóbbit csak akkor lehetett hallani, amikor az elosztó be volt kapcsolva). Hihetetlen! De mi lesz most a jó kis telefontöltő-állomásunkkal? :(
Az persze nem biztos, hogy Nálad is ez a gond - mindenesetre érdekel majd a tapasztalatod! (Amúgy a lakástűztől féltem én is - biztosítóink hozzáállását figyelembe véve nagy kalap sz.rt fizettek volna...)
Azta! Erre nem is gondoltam. Azonnal megnézem, amint hazaértem. És fura sípoló hangot is lehet hallani abból az irányból, ahonnan a szag jön. Szóval a konnektor... Még jó, hogy eddig nem gyulladt ki a lakás miatta. Köszönöm a tanácsot!
Bármilyen hihetetlen, de nálam egy szétégett 220-as fali aljzat okozott ilyenfajta szagot! (Mivel a felettünk lakó kb. 10-szer áztatott már be minket olyan szinten, hogy a tapéta a mennyezettől a parkettáig leázott, a "kisfia" (20 éves, gyépés idióta, aki időnként napokig füvezik a haverjaival a lakásban, amíg anyuci az új pasijánál tartózkodik) enyhén szólva nem beszámítható, így én is arra gondoltam, hogy vizeletszag... De ~ fél órás kitartó szimatolással rátaláltam a forrásra: szó szerint beleégett a villásdugó az aljzatba - mint hozzáértőktől megtudtam, sajnos nem egyedi jelenség! Utána pánikszerűen próbáltam lecserélni porcelán alapanyagúakra az összeset, de olyanokat sajnos már nem gyártanak...)
Lassan kezdhetek rászokni erre a topicra :( Igaz nem szomszéd, de kiakasztó...
Az FKF kora reggelre kivezényelte néhány magasan képzett kollégáját a házunk elé, hogy egy fémlapáttal kapargassák az aszfaltról a koszt. Ezt a bonyolult és nem kis zajjal járó műveletet csak hajnalban lehet végezni, hogy ne zavarják az utcánkban egyébként elhaladó óránként kb. 3 autót.
Amikor az egyik szakember munkatársukra rájött a szükség, egyszerűen besétált a játszótérre, és odasz.rt. Csináltam fényképeket...
".....ha van valakinek további frappáns, poénos és kellően ütős mondatjavaslata, amit melléjük lehetne még írni, azt szívesen venném még a sajátjaim mellé......."
- Nem kutya WC!! - Otthon szarasd a tetves kutyád!! - Én sem szarok a házad elé!!
Valami ilyesmiket esetleg.
Nálunk a " Nem kutya WC" kiírás némi javulást hozott, az inteligens olvasni tudó kutyák vették a lapot.
Félig-meddig OFF, mert nem kimondottan szomszéd, hanem környékbeli kutyatulajdonos(ok).
Akiknek a kutyái rendszeresen összeszarják a járdát, és persze eltakarítani minek? Az utcában csak a mi oldalunkon burkolt a járda, a másikon nem, ott inkább fű (=gaz), fák vannak, tehát ezt ott kéne végeztetni velük. De ugye sokan elengedik őket póráz nélkül, a gazda és kutya kétszáz méterre vannak egymástól, így a kutya ott végzi el a dolgát, ahol úgy gondolja.
Karácsonykor már megtettem, hogy krétával melléjük írtam egy-két "kedves" mondatot, minek eredményeképp pár órán belül el is tűntek. Mindez szenteste napján volt, így a karácsony is szerepelt benne, de ha van valakinek további frappáns, poénos és kellően ütős mondatjavaslata, amit melléjük lehetne még írni, azt szívesen venném még a sajátjaim mellé. :-)
Csak az a kár, hogy sosem találkozom velük, amikor éppnen csinálják...
Köszi az együttérzést. Fogalmam sincs, mi lehet, még mindig nem volt időm lemenni a tárolóba, hogy ott megnézzem. Az tuti, hogy nem nálunk van az ok, mert a bútorokat mind elhúztuk, megnéztük az ágyneműtartókat, stb. Szellőzőtől igen messze van a bűz helye, a padló szintjén, és állandóan érezni. Nem számít, hogy milyen az időjárás, fúj-e a szél, stb. És csak november óta érzem, tehát azt, hogy nyáron milyen lehet, nem tudom. Most nyáron viszont már családi házban fogunk lakni, ha minden jól megy.
Együttérzésem, mi is sokat szenvedtünk az édeskés rothadásszerű szagtól. Valóban hányingerkeltő volt. Addig tamtamoztunk, míg kijött a társasház mérnöke, és megállapította, hogy a 20-30 éve nem tisztított szellőzőkből jön a bűz, de egy tisztítás párszáz ezer Ft, erre meg nincs pénz. Figyeld meg, mikor érzed a szagot. Ha a szél visszanyomja a szellőzőbe a szagot, ha erős ködben érzed és főleg a nyári nagy melegben, akkor nálatok is ez a baj,
Sziasztok! Pár hónapja házunka költözött egy fiatal csajszi. Hétvégenként állandóan buli, ordibálás zajongás, aludni nem lehet tőlük. Többször kértük már Őket a csendre, de mindhiába...a rendőrség nem tud mit kezdeni, kijönnek, akkor kb 20 percig csend van, majd újra kezdik a zenélést. Hogyan szivassuk meg, mit tegyük az ilyen kezelhetetlen emberekkel?
Lépcsőházi biztosítékok vannak, kismegszakítót ha lenyomom 2 perc múlva rájön és visszanyomja. Régebben volt ilyen porcelános dolog, azzal meg lehetne szopatni, hisz kicsavarod éjjel, és reggel leteszed a küszöbére munkába menet, de azt sajna megszüntették. Vagy lehet valamit mahinálni a mostani kismegszakítósakkal is? (esetleg ki lehet pattintani a megszakítóját?) vagy 220 helyett nem lehet ráküldeni valahogy 400 V-ot?
Hmmm, majd meglátjuk. Ma megnézem a fürdőszobát, a kád alatt is lehet valami, bár erősen kétlem. A párom megígérte, hogy holnap (szabadságon lesz) napközben szétborítja azt a sarkot, és kitakarít, rendet rak.
Nem akarlak elkeseríteni, de a szag forrása ezer és egy lehet. Régen panellakóként mi is szívtunk a szagokkal, néha erős pisiszag volt. Ráfogtuk a szagot a falszomszéd öreg nénire, hogy biztos nem tudja visszatartani... Hát pár hónap múlva kiderült, hogy két emelettel lejjebb macskákat tartanak, és annak a szaga szivárgott fel valahogy a repedésekben, itt-ott.
De jöhet a szag éppen a lakás túlsó végéből is, csak a huzat addig szállítja, amíg megreked pont abban a sarokban. Ez történt velem a volt munkahelyemen. Az iroda túlsó felében bagózott a főnök a szobájában, aztán valahogy úgy hordta a huzat a füstöt, hogy az irodában sehol nem volt bagószag, csak nálam a sarokban az iroda túlsó végében.
Egyszóval bármi lehet, sok szerencsét, remélem kiderül, mi az oka.
Szép jó napot! Már többször jártam itt, mindenféle szomszédos bajom volt. Most egy újjal küzdünk, nevezetesen szaggal. Nem tudom, valójában mi okozza, de már hányingerem van tőle. Gyakorlott panellakók véleményét is várom, hol keressük a baj okát? A nagyszobánk egyik sarka határos a fürdőszobánkkal, és a másik lépcsőházból nyíló lakás nagyszobájával. Ebben a sarokban tavaly november óta erős, rossz szag uralkodik. Eleinte csak akkor éreztem, amikor a kanapén feküdtem, és a fejem pont a sarokban volt, de most már az ajtón belépve is érezhető, jön a szag a sarok felől. Olyan, mintha valami élelmiszer rohadna, de pontosan semmihez sem hasonlítható. Savanyú, erőteljes, az biztos. Mi már elhúzkodtuk a kanapét, a fotelt a fal mellől, kitakarítottam mögötte, a kanapé ágyneműtartójában sincs semmi. A párom tegnap mondta, kérdezzük meg a szomszédokat, mert a kisfiuk valamit belegyömöszölhetett a konnektorba, ami pont a miénkkel együtt van fúrva a falba (biztosan ismeritek az eljárást, minden szó is áthallatszik), vagy a bútor mögé a falhoz. De arra is gondoltam, hogy az alattunk lévő tárolóból szivárog fel a szag, vagy a fürdőszobából a kád alól. Csak az a fura, hogy pont a konnektor környékén lehet nagyon erősen érezni, a kanapé mögötti falnál (ami a fürdőszobával határos) már nem jellemző.
Ez jó! :D Csak egy a bökkenő. Le vannak választva egy olyan külső ajtóval...
De az is úgy néz ki, mint valami páncélajtó. Azért olyan nagy az arcuk, mert biztonságban érzik magukat a kis bunkerükben.
Tavaly eladták a kocsijukat. Akkor azt hittem, azért lett olyan nagy az arcuk hirtelen, mert addig attól tartottak, hogy bosszúból esetleg összezúzom azt. Hát nem, mert most új autójuk van, és még tahóbbak.
"Mesélhetnék napestig idióta szomszédokról, asztal szék tologatásról ( nemtudom de ez egy tipikus magyar betegség, nem egy ismerősömnél tapasztaltam, hogy a rohadt állat dübörög az aszallal székkel, bejárati ajtókat csapkod stb.) Kutyatulajdonos elmegy hazulról és a rohadt kis félrenevelt kedvence addíg vonyíkol, míg a tetű haza nem érkezik, ő persze magas ívben leszarja a szomszédokat, akik órákig hallgatják a rohadt dög nyüszítését, aztán csodálkoznak ha megmérgezik a drága kis kutyuskájukat."
Nálunk ugyanez. Alattunk lakó ex-matávos tapló hazajön pl. vasárnap este fél hétkor (gondolom, hétvégén valami telken szokott lenni, mert általában nyugi van), és vagdossa az ajtókat a lakásában. Ami ennél is rosszabb, gyakran éjfélkor kezd el élni, ami szintén ajtók vagdosását jelenti a lakásban (konyhában szekrényajtó vagy fiók - hogy tud az is akkorát szólni?? -, wc-ajtó, szobaajtó, ágyazáskor valami hasonló stb.). Újabban még később. És ez is általánosnak mondható, mert egyszer a villamoson hallottam valakit telefonon beszélgetni, és egy nagyon hasonlóan viselkedő szomszédról volt szó, még a vezetéknevét tekintve is...
"Jó" kutya nálunk is van, sok éve már. Először az őrületbe kergetett, amikor vizsgaidőszakban nyomta napközben. Aztán még erre jött rá, hogy éjjel 10 után is ment a vonítás. Újabban nem jellemző, vagy csak megszoktam.
De ezt a bunkó nyugdíjast nem lehet. Az új év első napjait, heteit azzal kezdte, hogy reggel 7 előtt felébresztett hétköznap a műsorával. Amikor feldörömböltem, a válasz az volt, hogy másnap reggel pontban hétkor ébredtem fel ugyanarra. Basszus, ha tudnám, mikor szórja ki legközelebb a szemetét az ablakon, felvenném kamerával, és feltenném a Youtube-ra. A lépcsőházba meg pár képkockát, alattuk a linkkel...
Akkor szúrtam el, amikor a kocsiját hirdette, mert fel kellett volna írnom a tel. számát, aztán feladni vele lakáshirdetéseket tucatjával. Talán vette volna a lapot.
Bíróság tiltotta ki házából azt a brit férfit, aki öt éven keresztül terrorizálta a szomszédjait a Boltonhoz közeli Farnworth-ben.
A 40 éves Carl Bridson rendszeresen bosszantotta a szomszédjában élő családot, Andrew Penningtont és feleségét azzal, hogy trágár szavakat kiabált át, hangosan hallgatta a zenét egész nap és kárt tett a kocsijukban.
Mindketten 1995-ben költöztek be új házukba, és sokáig gond nélkül éltek egymás mellett, ám Carl Bridson nehezményezte, hogy szomszédjai akkor kezdték építeni új garázsukat, amikor barátnője várandósan otthon volt.
A férfi feketeribizlilevet öntött a szomszédok autójába, majd vízzel és füsttel árasztotta el új üvegházukat.
Előfordult olyan is, hogy éjszaka 11 órakor kezdett el fúrni és kalapálni a 40 éves férfi. Carl Bridson cselekedetei hatására Andrew Pennington már a garázsba menekült, hogy aludni tudjon.
A férfi leszedte a szomszéd kerítésének darabjait, és saját kertjében ásta el azokat, míg a tettei bizonyítására felszerelt kamerát légpuskával lőtte szét.
A házaspárnál akkor telt be a pohár, amikor azt hallották Carl Bridsontól: "megvolt az esélyük, hogy elköltözzenek, de nem tették, így bajba kerülnek".
Ezt követően feljelentették a szomszédot, és a bíróság a zaklatásért féléves felfüggesztett börtönre ítélte a férfit, aki ezentúl csak látogatóba mehet a házába, de nem aludhat és nem is élhet ott.
"Öt évig tartott a szenvedés, de remélem, amit elértünk, az megmutatja a hasonló helyzetben lévő családoknak, hogy mit tehetnek. Senkinek nem kívánom, hogy ezen átmenjen. Úgy éltünk az otthonunkban, mintha egy börtönben lennénk" - mondta az ítélet után Andrew Pennington.
Két ventillátor kicsit kevés lesz az üdvösséghez, oda egy légkondi kell. Gondolkoztam rajta hogy kint hagyok a bagózós bálnának valami kaját rohadni a teraszon, hadd érezze ő is át, de aztán arra gondoltam, még átmászik és megeszi...
Nemcsak hogy ismerem, akár alkalmazhatnám is élőben, mivel az említett pöfékelő egyént könnyebb átugrani mint megkerülni. Igaz ő szerencsére nem szexel, vagy legalábbis nem a teraszon, elég élénk a fantáziám, de azért ez túltesz rajta...
Ok bocs, csak továbbvizuáltam és beugrott egy olyan kép, hogy két motorcsónak hajócsavarjával próbáljátok meg éppen megfordítani a Duna folyásirányát. :)
Mondjuk első olvasatra tényleg viccesnek tűnik, de gondolj bele: kint 40 fok, bent is vagy 32. Az emberről csurog a veríték. Ha ablakot nyitunk, akkor 10 percenként kemény bagószag jön be. Gondoltam, ha a kinyitott erkélyajtó elé rakok egy állóventillátort kifelé nyomva a levegőt, az majd megakadályozza a cigifüst bejutását.
A ventillátorról jut eszembe: nyáron amikor már 40 fok körül járt a kinti hőmérséklet, megpróbálkoztunk azzal, hogy 2 ventillátorral megfordíjuk a huzat irányát a lakásban, mert alapesetben húzta befelé a cigifüstöt. Hát nem sok sikerrel jártunk, úgy is befüstölte a lakást, meg a másik oldalon is van füstölgő.
Sajnos mi is az erkélyen pöfékelő szomszédaink miatt szívunk. Most -hogy hidegebb az idő- még elviselhető, de nyáron... A faszi éjjel nappal a szomszéd erkélyen füstölög, teljesen a mi ablakunkhoz húzódva. Ha kifújja a füstött a nyitott ablakunk szemmel is jól láhatóan beszívja azt. Csak úgy tudunk szellőztetni, hogy valaki mindig őrt áll és ahogy gyújt (óránként 3-4 szál cigi), úgy csukjuk az ablakot. Az elején beszéltünk vele, de semmi foganatja. Tudom, hogy nagyon sok családnál az erkélyen/ablakban oldják meg a dohányzást, hogy az illető lakása ne legyen bagószagú. De akkor legyen a szomszédé? Természetesen nekem semmi jogom megmondani, hogy a szomszéd a saját erkélyén mit csinál, de az usában pont erre van törvény. Remélem egyszer mi is alkalmazzuk majd. Régebben leírtam egy jó mókát viszonzásul, ha kedved van, próbáld ki, de csak nyáron működik. Teraszodra kiraksz egy műanyag vödröt, amibe pálpusztai sajtot raksz, építessz egy kis, párszáz forintos, számítógépes ventillátort az oldalába és egy műanyag gégecsövön keresztül a bűzt az terasza/ablaka aljához vezeted. Én nem építettem meg, de megérdemelné.
Én nem kívánom a halálukat, azon gondolkoztam hogy lehet hogy ezek már meghaltak, csak visszajöttek a közeli temetőből. Mert pontosan úgy néznek ki.
Amikor pakolom ki a kocsit a ház előtt, az ablakban lóg mind a két fickó meg a mamika is. Szoktam nekik integetni.
Nem vagyok túl gyakorlott a szomszédzavarásban, de ha a szép szó nem megy, és a szomszédban ilyen vad a szexualitás, az talán könnyen fojtható a csengő folyamatos megnyomásával (talán nem a leghatásosabb), esetleg gázpisztoly elsütésével (lényegesen hatásosabb, csak azt meg az egész lépcsőház hallja, ami nem biztos hogy jó). Esetleg lehet készíteni szép képeket, kiplakátolva a házirend mellé a faliújságra. "Eheti pornóhíreink" címszó alatt. Vagy ilyesmik.
Mit gondolsz, kik vesznek majd meg egy szétbagózott lakást?
Akik még ezeknél is igénytelenebbek.
Barátosném hasonló dolgokról panaszkodott. Aztán kihaltak a szomszédok. Pár hónap csend és nyugi után olyan pár vette meg a lakást, akik nyáron nyitott ablaknál live nyomatják a kekszet, hadd szóljon. Kisgyerekeknek nem fog kelleni felvilágosítás, mert az egyik kedvenc póz a "mami az erkélykorlátra tehénkedve bagózik, papi hátulról ügyködik". Full hangerő, cupcup, mint egy kategória alatti pornófilmben.
A szomszédban meg esti mesét mondanának a tízévesnek...
Nálam mostanában kezd elszakadni a cérna. Azt hiszem a világ legrosszabb szomszédja az, amelyik egész nap otthon ül. De szó szerint otthon, magyarul ki se dugja az orrát a lakásból. Tavaly március óta lakok a mostani helyen, és azóta a kedves szomszédság a lakást nem hagyta el. Sose voltam ilyen szomszédfigyelő, de egy idő után feltűnt hogy ezek soha sehova... De nem betegek, nem öregek, megvannak a végtagjaik, és mégsem... Egy öreglány jár hozzájuk, az visz kaját. Hozzáteszem két férfiről van szó.
Megy viszont egy bizonyos adó bizonyos hírműsora ordítva reggel hattól este 9-ig minden órában. Nehogymár a gyerek aludhasson délután normálisan, vagy reggel picit tovább, vagy este időben. Nyáron bagózás a teraszon, hozzásimulva a mi teraszunk falához, hogy a füst biztosan a gyerekszobánkba jusson, nem is az ő nappalijukba.
Mellette a szokásos ordítvabeszélés, meg artikulálatlan hangok kibocsátása. Egyik késő este a teraszon tettem-vettem, egyszer csak a hátam mögött hatalmas "Muáááááááááááááááááááááá!!" - nem vagyok beszari ember, de egyből beugrottam a lakásba. Kiderült hogy kedvenc szomszédom a nappalijában ásított, és nyitva volt az ablak. De lehet hogy ilyenkor változik át valami szörnyszülötté...
Mikor szóltam hogy a bagózást ha lenne szíves kicsit másfelé gyakorolni, olyan savanyú, utálatos képpel nézett rám, mintha azt mondtam volna hogy most azonnal szokjon le a cigiről. A tévét általában akkor halkítják le, amikor a cserébe berakott cd lemez nálam kb. a negyedik számnál jár...
Nem értem, én nem tartom magam mintagyereknek, de ha valaki szól, hogy ezt és ezt légyszi ne csináld, akkor utána nem csinálom. De ezek szerint én vagyok rosszul összerakva.
Beszéltem egy ügyvéd barátommal, ha neaggyisten a lépcsőházban sikerülne elkapnom (ami már eleve lehetetlen, mert sose jön elő egyik sem), és csúnya erőszakosan viselkednék, akkor esélyes hogy összeszed pár tanút, és máris garázdaságért állok a bíróság előtt. De azok az olaszok, akik szilveszterkor megdobáltak egy lányt petárdával, azok csak szabálysértők.
Szép emberek, szép ország, egy vigasztal, én tovább élek mint ők. Legalábbis remélem.
Anno volt egy barátnőm akinél laktam, a felletük lakó idiótának az volt a szokása hogy minden reggel (hangsúlyozom reggel kb.6 tól) szögelt. A rohadt barom állat szögelt, minden héten szombaton és vasárnap, amikor a normális dolgozó ember szeretne picit tovább aludni mint reggel öt vagy hat. Ez a rohadt állat szögelt...s hogy mit ? cérnaképnek keretet ! (dereng má..? katonaság szabadidős elfoglaltság..) Aztán egyszercsak megelégeltem és tudtára adtam, ha mégegyszer szombaton vagy vasárnap meghallom reggel szögelni, őt szögelem hozzá a kurva deszkájához..azóta kussba van. A lány már nem a kedvesem, de a tahó szomszédja legalább kussol. Mesélhetnék napestig idióta szomszédokról, asztal szék tologatásról ( nemtudom de ez egy tipikus magyar betegség, nem egy ismerősömnél tapasztaltam, hogy a rohadt állat dübörög az aszallal székkel, bejárati ajtókat csapkod stb.) Kutyatulajdonos elmegy hazulról és a rohadt kis félrenevelt kedvence addíg vonyíkol, míg a tetű haza nem érkezik, ő persze magas ívben leszarja a szomszédokat, akik órákig hallgatják a rohadt dög nyüszítését, aztán csodálkoznak ha megmérgezik a drága kis kutyuskájukat.
"Minden pirotechnikai eszköz csak a szilveszteri engedélyezett időpontban használható."
Üdvüzöllek a jelenben. :) Frissíteni kéne az ismereteidet a 155/2003-as kormányrendelettel, ami meghatározta az I. pirotechnikai osztályt mint "játékos pirotechnikai termékeket", amik egész évben szabadon használhatók.
Ebbe beleférnek akár többszáz lövetű bombatelepek, római gyertyák, és risztó pisztolyból kilőhető tüzijátékrakéták is.
Ezeket magánterületen mindössze a használati utasítás betartásával bárki 14 éven felüli vásárolhatja és használhatja egész évben.
Igen, több is: a gyertya, a csillagszóró, és a lakástűz! :)
Minden pirotechnikai eszköz csak a szilveszteri engedélyezett időpontban használható. Kivéve, ha erre szakosodott, engedéllyel rendelkező cégtől rendeled meg, és ők megszerveznek mindent, amit a törvény előír. Ez viszont elég összetett és bonyolult, pl. a helyi tűzoltósággal egyeztetett és bejárt terület, menekülő útvonalak kialakítása, oltóvíz tárolók és oltókészülékek elhelyezése stb. Ezeket szeretik kihagyni, és így ezek többsége is a tiltott, engedéllyel nem rendelkező tüzijátékok közé sorolandó!
"Idióta szomszéd ma este nekiállt tüzijátékozni, mert neki tetszik... A kurvaanyját, a kutyánk nem mer kimenni enni, mert ez a barom fölénk lődözi a rakétáit. Mellesleg nemhogy nem használhatná, nem is lehetne nála még ilyen. Első körben megúszta egy kis leugatással, meg egy feljelentés kilátásba helyezésével, remélhetőleg ez hat."
Van olyan tüzijáték ami egész évben használható, és ha valaki csinálni akarja mert neki tetszik, akkor nem kötelező tekintettel lennie a kutyás szomszédokra.
Amúgy meg válaszolhatná azt, amit a kutyás felső szomszédom nekem amikor az ugyatás miatt szóltam: "majd kitalálok valamit. De úgy sem tudsz tenni semmit ellene"
Amúgy valamit tényleg kitalált (vagy a kutya komolyodott meg) az állandó ugyatás megszűnt. Cserébe hétvégenként amikor porszívózik, felhangosítja a zenét hogy tűlüvöltse a porszívót és mellé kapahangon énekel. :) Most vasárnap felszóltam neki porszívó végén két zeneszám között, hogy "hát nem valami jó a hangod". Elhallgatott. Szerintem csak most jött rá, hogy tényleg minden áthallatszik, eddig azt hitte hogy csak magának énekelget. :)
Egy kicsit elragadtattad magad. Lehet hogy neki meg a kutyáid nem tetszenek, azért nem érdekli. A legtöbb "kutyás" nem is gondolja, hogy milyen indulatokat válthatnak ki a kutyái. Vannak olyan rakéták, amit egész évben lehet használni.
Tüzijáték: Ha haragosom lenne a tüzijátékos, kamera/digi fényképező/telefont elő és készítenék egy vágatlan felvételt az előadásáról, aminek a végén rögzíteném a utcát, házszámot. Ha jól tudom a mai naptól 100 ezerig büntethetik.
Kertes ház/társasház: jómagam társasházban nőttem fel és ha így alakul még jó darabig nem lesz kertes házunk. Sok ismerősöm -aki kertes házabn él- azt mondja, ő nem tudna társasházban/panelban élni, hogy az idiótáktól csak egy sor tégla választja el. Ez igaz, a kertes háznál messzebb van a szomszéd, viszont pár kivétellen a zavarás szélesebb tárházával rendelkezik (disznószag, pincét beáztató kerti tavacska, átjáró négylábasok, derítő árokba való kiszivattyúzása, örökös avarégetés stb. Ha pár 10 millióba lenne a lakásom, ezeket nehezen viselném.
Idióta szomszéd ma este nekiállt tüzijátékozni, mert neki tetszik... A kurvaanyját, a kutyánk nem mer kimenni enni, mert ez a barom fölénk lődözi a rakétáit. Mellesleg nemhogy nem használhatná, nem is lehetne nála még ilyen. Első körben megúszta egy kis leugatással, meg egy feljelentés kilátásba helyezésével, remélhetőleg ez hat.
Felsőszomszéd: Hálaisten nálunk ilyen probléma nincsen (lévén kertesház, nincs felsőszomszéd :), de ha nagyon zavaró, valami ásófélével meg kell enyhén kopogtatni a bejárati ajtót :)
Itt nem a délutánon volt a hangsúly, hanem azon, hogy egyfolytában ezt kellett hallgatnunk. Rohangáljanak a játszótéren, ne a fejünk felett. Egyébként kb. 12-13 évesek... Agyilag eléggé ott lehetnek a szeren, ha ennyi idősen még a lakásban rohangálásnál tartanak.
De ez egy ilyen vérvonal, már a lányuk is úgy nézett ki (amikor régebben még itt lakott), mint aki képes lenne a saját gyerekeit is ledöfni, ha azok felbosszantják.
Úgy látszik, ezek egyformák. Szék- illetve asztaltologatás nálunk is volt pár éve, azóta egyre kevesebb, talán másnak elege lett, és szólt. Nem feltétlenül a felettünk lakó csinálta, de annál sajnos nem lehet önmagában eldönteni, mert az nem olyan hang, amit könnyű behatárolni. A többi zörgése közül is sok olyan van, amire csak egy idő után jöttem rá, hogy ő csinálja, amikor észrevettem, hogy milyen más zajokkal jár rendszeresen együtt (pl. reggel betrappolás a szobába, aztán tárgyak padlóra "helyezése").
Szerintem nagyon jól tudja, hogy hol van az ágy a szobámban, illetve hol van az asztalom, mert "véletlenül" általában pont ezen helyek felett "kell" valamit a padlóra tennie. Az a baj, hogy ha ezt valakinek előadnám, még én tűnnék sőtétnek, ha azt állítanám, hogy direkt szemétkedik a felettünk lakó. Márpedig az ünnepek alatti produkciója egyértelmű provokáció volt, és amit most művel reggelente (ld. előbbi írásom), az is a "mostantól kezdve nem érdekel"-mentalitást tükrözi.
A karácsony előtti héten volt, vagy az előtt, hogy éjjel 11-kor elkezdett valamit "kalapálni" a konyhájában. Tompa püfölés hallatszott, ha nem tudtam volna, hogy a fölöttünk lakó csinálja, meg nem mondtam volna. De ez is olyan volt, ami már korábban előfordult, bár nem túl régen kezdte (ez is egy olyan "új" szemétkedés, amilyet egyszer csak hozzátett a többihez). Tulajdonképpen, mint zaj, nem is nagy, de már önmagában a pofátlanság, hogy ilyet megcsinál, sértő, ráadásul egy nyugdíjas, aki egész héten a lakásában büdösödik. Szegénynek biztos nincs elég ideje rá, hogy azt az akármit máskor csinálja meg. Feldörömböltem a plafonon, amit hallania kellett, hiszen máskor is hallja, de nem fejezte be, vagyis egyértelműen arra játszott, hogy én majd azt fogom hinni, hogy más csinálja. De még egyszer nem dörömböltem, mert szerintem azt más is hallja, és mást meg nem karok zavarni (bár tegnap éjjel egy másik felettünk lakónak ment az új mosógépe, ami, ha centrifugáz, lüktetnek tőle a falak, amit a fülemben érzek).
Mint írtam az előbb is, én sem akarok felmenni balhézni, már csak azért sem, mert ha más ottani szomszéd meglát/meghall, engem fog szemét bunkónak gondolni, mivel a nyugdíjas a jópofizó képmutatásával nyilván bevágódott már náluk. Ezért akarom feljelenteni, csak azt nem tudom, hogy azt hogyan és hol lehet. Az nekem nem jó, hogy kijön két rendőr, és azt mondja, hogy ejnye-bejnye, csendháborításért sem jó, mert akkor meg onnantól kezdve a szabályokra hivatkozva fog elkezdeni pofátlanul dörömbölni már reggel 7-kor, és biztosan este 10 előtt is még pár perccel; olyan megoldás kéne, amikor beviszik, és kihallgatják (egyszer volt egy ilyen, hangosan hallgatta a rádiót az öregasszony, feljelentette a szomszédja, bevitték a rendőrök, aztán elpanaszolta egy rádióműsorban). De hova, kinek lehet ilyenkor írni?
Abban már nem bízom, hogy megjavul, mert ez egyre szemetebb. Karácsonykor is azt gondoltam, hogy be fogja fejezni, és ezért nem mentem fel azonnal, amikor visszadörömbölt, pedig akkor végleg elborult az agyam. Utólag már látom, hogy azonnal lépni kellett volna, de így már könnyű. Az az igazság, hogy ezzel a műsorral túlment minden határon. Eddig még többnyire csendben tűrtem, hogy hétvégén kezd el "élni", de az utóbbi időben nagyon nagy lett az arca.
Dettó. Mintha az egész ünnepek alatt ott lettek volna a hibbant unokái, akik fel és alá rohangáltak a lakásban. Nem folyamatosan, de pl. újév első napján késő délután, amikor a család csendben (!) összejött, hogy koccintson, ezt a lüktető dübörgést kellett hallgatnunk. És ezt kellett olykor esténként is.
Most az év első napjain már reggel 7 előtt kopog felettünk, le merném fogadni, hogy ez volt az újévi fogadalma...
A kutyád le tudja húzni a wc-t?? Az jó. Nálunk a nyugdíjas húzza le éjjelente, persze olyan a hangja, mint valami hajókürtnek, még a csövek is rezegnek valahol. Napközben meg volt olyan, hogy 5 percenként húzták ezek az idióták. Ja, és a legjobb az, hogy négy éve egyik éjjel egykor a gondnok jött, hogy be akar nézni a wc-nkbe. Kiderült, hogy a nyugdíjasnak elrepedt valamelyik csöve, és zubogott belőle a víz, eláztatva az alattunk lakót. Gyanúm szerint nem csináltatta meg, mert ilyen sunyinak tűnnek (elsősorban a vénlány), illetve mert akkoriban le volt szedve a wc-ben az a takarófal, és egyszer pont lehallatszott, ahogy a szipirtyó utasítgatja az öreget, hogy hova tegye a nylont, vagy mit...
A legszívesebben én is azonnal felmentem volna 25-én kiosztani ezt a hibbant öreglányt, csak egyrészt nem akartam balhézni, másrészt úgyis a vén trógert küldte volna ki, azt meg hiába osztom, ha nem ő csinálja a fesztivált. Sőt, szerintem a szipirtyó hordja a nadrágot, az a vén balek meg ül otthon, és várja a parancsot, hogy mikor kell pl. menni vásárolni.
Nálunk is ugyanez a szitu. Felettünk magát sokra tartó nyugdíjas házaspár. Pár hónapja mindent, de mindent megtesznek azért, hogy nehogy jól érezzük magunkat alattuk. A cérna ott szakadt el nálunk, amikor nyáron kicsit rendbekaptuk a lakásunkat és 2-3 nap kicsit zörögtünk (dekopír fűrész, fúrás, szögezés), de csakis napközben és erről előre tájékoztattuk is őket. Ahogy nekiláttunka munkálatoknak már kopogtak is lefelé, meg hangosan szidkozódtak. Mi pár nap alatt elkészültünk, utólag is elnézést kértünk a szomszédoktól, a többiek mondták semmi gond. Úgy néz ki, örök bosszút fogadtak. Velük azóta hűvös a viszony, az asszony azóta nem nagyon fogadja köszönésünket. De még ha csak ez lenne a legnagyobb baj. Aztóta felszedték szőnyegeiket (mindenhol szőnyeg volt náluk) és fapapucsot húztak. Szó szerint minden mozdulatukat hallani lehet. A széket nem emelik, hanem húzzák, az ajtókat csapkodják, minden reggel a járkálásukra ébredünk, direkt éjszaka mosnak, az öreg is belefogott a barkácsolásba, van úgy hogy este 10-kor jön rá a szögelhetnék. Fentről mindent leráznak. A párkányunk tiszta haj és szőrszál, meg amit el lehet képzelni (felettük már nem lakik senki). Pedig előtte semmi gond nem volt velük, csendesen éltek felettünk. Mi nem tesszük szóvá nekik, mert egyrészt az csak olaj lenne a tűzre, hogy mi ilyenekkel rágalmazzuk őket, másrészt megígértem magamnak itt nyugisan akarok élni, nem veszek össze senkivel. Abban bízunk egyszer csak elszáll a haragjuk.
felettem lakott ilyen oregasszony, a megorzesre leszallitott unokak hetvegen reggel hetkor ugy ugraltak hoyg mozgott a csillarom. persze o volt felhaborodva, mert mas tucskot tenyeszt az erkelyen, meg a kutya egesz ejjel huzogatja le a wc-t es nem tud aludni. nekem ugy uszkve 2 ev utan szallt el az agyam es kilatasba helyeztem uvoltve hoyg lerugdosom a foldszintig a lepcson. ezek utan meghizta magat.
A tanácsotokat szeretném kérni. Szerintetek mit lehet tenni egy olyan szomszéd ellen, aki felettünk lakik (panelban), és végigdörömbölte/dübörögte a fejem felett az ünnepeket, a másfél hetes szabadságomat?
Régóta (évek óta) csinálja a műsort, csak egyre pofátlanabbul, és még neki állt feljebb, amikor karácsonykor feldörömboltem, hogy fejezze már be az állandó fel-alá trappolást, rakosgatást stb. Visszadörömbölt a padlón, de mint egy idegbeteg idióta, úgy verte azt kb. 15 mp-en át. Ja, és ez egy nyugdíjas szipirtyó, aki a szomszédok előtt, ahogy én észrevettem, jópofizik, de közben az ablakon szórja ki a mocskát, amit a lakásában összesöpört...
Mivel már évek óta megy ez, korábban is előfordult, hogy feldörömböltem. Az az érzésem, hogy most lett "elege" a rend betartásából, na de álljon már meg a menet! Hogy képzeli azt, hogy még ő van felháborodva, akinek egy ideje minden hétvégén a padlón való rakosgatására ébredek reggelente, miközben éjszaka is hallani, ahogy járkál felettünk, és akkor is előfordult, hogy zajongott valamivel? Én nem zavarok senkit, így azt hiszem, joggal várom el másoktól is, hogy maradjanak nyugton.
Én hiszem rosszul, és valójában a normális embereknek igenis azzal kezdődik a reggele, az jelenti a reggeli rutint, hogy fel-alá trappolnak fapapucsban a parkettán és rakosgatnak valamit a padlóra úgy fél órán át...?
Az ünnepek alatt végig csend és nyugalom lett volna, hiszen rajta kívül mindenki békességben szerette volna eltölteni a karácsonyt, még az utcán is alig volt mozgás, de ehelyett hallgathattam, hogy mit művelnek felettünk, meg a visszadörömbölését is este fél tízkor.
Mondanom sem kell, nem éppen feltöltődve mentem újra dolgozni.
Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepet, és olyan Újesztendőt kívánok mindenkinek, amilyet szeretne! Az összes hülye szomszédnak meg azt kivánom, hogy szelidüljön meg a következő évre!:)
No, gondoltam a nagy karácsonyi összeborulás előtt beírom még az eredmény. Kárszakértő kijött, lefotózta a helyszínt, megírta a jegyzőkönyvet, és felelősségvállaló nyilatkozatot kért a szomszédtól. Ezt még nem volt időnk elintézni.
Havertól kaptam az alábbi listát néhány hete, ezeken van néhány százezer kép. Mind ingyenesek. Csak négy dologra kell vigyázni: - Tényleg az nyíljon meg, amit akartál (kb. 4-ből 1x nyílik meg tényleg az a kép/képsorozat, mint amire kattintasz) - Néha csak pár kép van az oldalon, de ha van szám a linkben, akkor azt sokszor lehet manuálisan növelni-csökkenteni és jönnek az új oldalak. - Vírusok (tűzfal, antivírus, antispyware MUSZÁJ, pl. ZoneAlarm Security Suite stb.) - A lista válogatatlan. Általában többségénél van outdoor/naked/nudism/stb. szekció, de nem mindig, és van ahol csak eléggé hardcore képek vannak.
Több tanácsot nem tudok adni, túl sokat nem néztem őket, van már így is néhány száz megányi kép amiket innen-onnan kaptam (na meg videó) még azokkal se végeztem...
Egyelőre még van adósságunk, amit a kijövetelhez vettünk igénybe, azt törlesszük Utána egyből lépünk.
Miki69 korábbi hozzászólására: Igen, itt legalább dolgoznak az emberek. Ha bemegyek munkaidőben egy bevásárlóközpontba, akkor az kong az ürességtől (na jó, karácsony előtt persze nem). A másik, amiből lehet látni, hogy dolgoznak, hogy 8:30-9:30 és 16:30-17:30 között egyszerűen képtelenség közlekedni. Egyébként szinte tök üres utak percek alatt dugósorokká változnak, de még akár a háromsávos autópályák is. Hihetetlen.
Végül is elindítottuk az ügyet, meglátjuk, sikerül-e így elérni valamit? Ha nem, akkor más megoldást keresünk. Szerintem egyedül a kárszakértő jóindulatán fog múlni az egész.
Hát az baj. Ha nem a társasház felelőssége hogy ott történt a perec, mert azt már nem neki kell takarítania, akkor nem nyert.
Az, hogy a házban lakó valaki közterületre hordta a szemetét és amiatt ott megsérült valaki, annak a társasház felelősségbiztosításához nem sok köze van.
Max mint magánszemélytől követelhetsz tőle kártérítést, ha tutira rá tudod bizonyítani, hogy ő rakta oda a cuccot.
Húha, ilyen nekem nem jutott eszembe. A közös képviselő sem mondta, hogy kellene felelősség-elismerés a társasház részéről. Lehet, hogy gyorsan le kéne írnom, és aláíratni vele?
Egyébként azért forszíroznám ezt az otthagyott bútordarabot, mert az a rész, ahol a baleset történt, elméletileg közterület, a közterületesek takarították a járdát egyik nap. Viszont a bútort a házban lakók tették ki, és rájuk vonatkozik a társasház biztosítása (hasonló eset, mint amikor egymás lakását áztatják el a tulajdonosok). Ilyen esetben viszont ezektől a lakóktól kellene olyan papírt szerezni, hogy elismerik a felelősséget. Egy kiadós verés biztosan kihozza belőlük....
"Ha a párod nincs bejelentve a lakásodba, akkor miért is fizetne a ház biztosítója?"
Miért nem kéne? :) Az, hogy a ház előtti járdán el legyen takarítva a hó az a tulajdonos felelőssége, társasháznál a "ház" felelőssége. Ha amiatt perecel valaki, mert nem volt eltakarítva a hó/jég, akkor a ház fizet, legyen bárki is, aki földhöz csapta magát.
Megjegyzem a hülye szomszéd által otthagyott bútor részvételét a balesetben én nem nagyon mondogatnám a biztosítónak, mert attól jobb biztos nem lesz, viszont ha kitalálják, hogy nem is a ház által nem eltakarított hó, hanem a magánszemély szomszéd a felelős, akkor cseszheti az ember a ház felelősségbiztosítására pénzhezjutást.
A gondnokkal/házmesterrel/közös képviselővel alá kell iratni, hogy a ház elismeri a felelősséget, hogy az el nem takartott hó miatt történt a perecelés.
Bárki, egy éppen arra járó idegen is eleshetett volna. Szerintem sem az a feltétel, bár a biztosítós hölgy azt mondta, ha a kárszakértő kérdezi, mondjuk azt, oda van bejelentve. Hátha nem kéri a hivatalos papírokat... Egyébként ott lakik már több, mint egy éve, de valahogy nem tartottuk fontosnak még az ideiglenes bejelentkezést sem. Jövő nyáron falura költözünk, a párom házába (eddig felújították).
A biztosítónál megígérték, hogy nemsokára küldik a kárszakértőt, szó sem volt arról, hogy ilyesmire nem érvényes a ház biztosítása. Közterületeseknek szólni eszembe sem jutott. Bár ők sem tudtam volna sok mindent csinálni, szerintem.
en is igy emlekszem a tarsashazi idokbol, ha nem taklaritod el a havat, nem sozod a jeget es valaki nyom egy leszurt rittbergert (lakcimtol fuggetlen) a haz elott akkor az a "haz" felelossege.
Panelban disznót vágtok????:) Jól van na, bocs. Szerintem akkor lehetett volna valamit csinálni amikor repültek az ablakon a bútorok. Mondjuk miért nem hívtad ki a közterületeseket azonnal? Ha a párod nincs bejelentve a lakásodba, akkor miért is fizetne a ház biztosítója?
Mit lehet csinálni olyan szomszédokkal, akik veszélyeztetik az emberek, a lakóközösség testi épségét? Konkrétan: szombaton délelőtt láttam, hogy a panelházunk egyik utcai ablakából bútorokat dobálnak ki a járda és a ház közötti területre. Ágyak, íróasztal, ilyesmik kerültek a szemeteskonténerek mellé, a járdára, meg a parkolóba. Vasárnap délelőtt a párom ment a szemeteshez, és megcsúszott a járdaszegélynél, ráesett a bal oldalára. Utólag derült ki, hogy a szegélynél egy bútorlap volt a hó alatt, aminek a fehér felülete amúgy sem látszott ki a rá esett hóból, és hiába volt a kuka mögött, kilógott a széle. A párom pont rálépett, és azon csúszott el a lába, ennek eredménye 8 napon túl gyógyuló bal oldali bordatörés, 6 hét táppénz. Gondolhatjátok, mennyire örültünk, Karácsony előtt, disznóvágás előtt, rengeteg munkája lenne a melóhelyén is, ami miatt legalább két napra be kell mennie, bordatörés ide vagy oda.
A "kedves" lakók kezelhetetlen, bunkó banda, ügyvédi végrehajtás van érvényben a lakásukra, mert minden fizetendő tétellel tartoznak (közüzemi számlák, közös költség, stb.). A közös képviselőtől megtudtam, hogy a társasház biztosítása valószínűleg érvényes ilyen balesetre, úgyhogy ma megyek a biztosítóhoz ügyintézni. Én vagyok bejelentve a lakásba, a párom nem. Remélem, így is fizetnek majd valamennyit.
Perre menni fölösleges, fizetni nem tudnak, elég lesz, ha jól megverjük a szomszédokat?
"Egyedül a pénzt tart itt minket, hogy itt kijövünk minden hónapban, Mo-n nem, és hogy itt ami megtetszik ésszerű időn belül meg tudjuk venni, nem kell rá hónapokat-éveket gyűjtögetni mint Mo-n."
Ha nem kell rá hónapokat-éveket gyűjtögetni, akkor miért nem költöztök valami jobb környékre? :)
Társasházunkban az épp aktuális beszédtéma a két emelettel lejebbi szomszédaink nemi élete. Egy középkorú hölgyemény és a tőle jóval fiatalabb barátja. Két emelettel alattunk vannak és időnként hozzánk is felhallatszik a nő közönséges, artikulátlan nyögése. Nyáron mosolyogtató volt, amikor nyitott ablaknál művelték és az arra járó gyalogosok lereflektálták a dolgot. Gyerekek csak vigyorogtak, idősebbek megbotránkozott tekintettel, fejüket csóválva nézték a nyitott ablakot. Közvetlen szomszédjuk egy kisgyermekes család, akik beszéltek a nővel. Mondták neki, hogy legyen tekintettel a többiekre is, főleg arra, hogy 3 éves gyereke folyton azt kérdezi, hogy mit csinál a néni meg a bácsi. Másik szomszédjuk is beszélt velük, nekik az válaszolta, hogy ne szóljanak bele a magánéletükbe.
Itt egy vonzerő van, az hogy két fizetésből nagyon jól meg lehet élni, dolgokat venni, üdülni menni stb. Csak gyerek ne legyen, mert az - bevándorlóknak - kész anyagi csőd. Kötelező vagy felnőttnek otthon lenni a gyerekkel, vagy babysitternek, vagy óvodánába adni. Ha a felelség vagy férj otthon marad, akkor nem lehet kifizetni az albérletet, a rezsit, a kaja/ruha/benzin/egyéb költségeket és még a gyerek költségét is, egyszerűen képtelenség. Ha mindkettő dolgozik, akkor a babysitter vagy a bölcsi/ovi simán elviszi egyikük fizetését. Szóval vagy legyen saját ingatlanod itt, vagy ne akarj gyereket. Vagy legyél angol és folyamodj segélyért. Illetve legyél háziorvos vagy felsővezető, akkor annyit keresel, hogy bőven elég egy fizu is mindenre busásan. Amíg még viszonylag fiatalok vagyunk, maradunk itt, utána hogy mi lesz, nem tudjuk.
Egyébként semmi másban nem fejlettebb mint Magyarország (na jó, adóilag is jobb, mivel a bruttónk 75-80 százalékát kézhez kapjuk). Boltilag/szupermarketileg még rosszabbul ellátott (és vasárnap négykor minden bezár), kaja drágább, ruha drágább, benzin drágább, szolgáltatások SOKKAL drágábbak (autószerelő, mosógépszerelő min. 10000 forintot kér óránként), egészségügy színvonala jobb de KIVÁRHATATLANUL lassú (feleségem arcüreg problémájával fél éve mentünk először itt orvoshoz, most volt CT, márciusban tudjuk meg az eredményét, ha műteni kell, akkor talán ősszel...), ügyfélszolgálatok nem léteznek (ráadásul a telefonos ügyfélszolgálatokon 95%-ban olyan indiai/pakisztáni/arab/kínai/stb. emberkéket alkalmaznak, akik a saját országukban üldögélnek egy irodában, és háromhetes gyorstalpalón tanultak angolul, kb. 100 szavas szókinccsel, semmit nem értenek meg, nem vicc), stb. stb. Szóval, ha holnap bejelentik, hogy mostantól 200000 ezer forint a minimálbér Mo-n és minden fizu 3-4x-re emelkedik, akkor holnapután megyünk vissza Mo-ra. Egyedül a pénzt tart itt minket, hogy itt kijövünk minden hónapban, Mo-n nem, és hogy itt ami megtetszik ésszerű időn belül meg tudjuk venni, nem kell rá hónapokat-éveket gyűjtögetni mint Mo-n.
Na oké, lehet hogy a végén már kicsit túlzásba estem, de tényleg tele a hócipőm azzal ami itt megy. Most éppen olyant játszanak kinnt a gyerekek, hogy két kerekes kukát kiürítettek, és megpróbálják őket minél nagyobb sebességgel egymásnak gurítani/dobni. Nagyon intelligens játék. És főleg csendes...
Egyébként a rendőrök ide is minimum kettesével, de inkább négyesével jönnek ki. Ma például két autóból összesen hat rendőr szállt ki az egyik házhoz.
Annyi biztos, hogy néhány hete véletlenül eltévedtünk Peterborough-ban (elfelejtettük vinni a navigációt :-)), és valahogy bekeveredtünk egy szinte tisztán indiaiak és pakisztániak által lakott részbe (minden nő kendőben, faszik feje törölközőbe csavarva stb :-) és hát mit mondjak, SOKKAL rendezettebb és tisztább volt, mint az angolok által lakott részek... Nem kétlem, a művelt/kékvérű/idősebb angolok nagyon normálisak, de az alja/fiatal/műveletlen angol az sokkal rosszabb tapasztalatom szerint, mint a hasonló réteg Mo-n.
Szerintem Ti még mindannyian viszonylag egész szerencsések vagytok ott Magyarországon. Mi itt Angliában már jóval kevésbé. Az ember azt hinné, hogy "fejlett nyugati" országban a kultúra is fejlettebb. Hát ez nem így van. A magyar szomszédok sokkal intelligensebbek, mint az itteniek. Tömblakásban lakunk, ami előtt van egy füves rész. Amikor ideköltözünk, örültünk, hogy de jó, hogy nem betondzsungel. Hát megvan a böjtje. Itt a környéken rengeteg a segélyből élő (lakást is segélyként szerzett) fiatal (értsd 20 alatti) pár (de kb. 40 az idősebbek se normálisabbak). Ezeknek közös jellemzője, hogy sz*rnak a másikra, és hogy a gyerekeket adókedvezménynek-segélynek csinálják (nem szép szó, de tényleg ez van, rengeteg 16 éves lány otthagyja a sulit és egyetlen gondolatuk hogy teherbe elvetessék magukat valami pasival és teherbe nyomassák magukat, ennyi tizenéves terhes lányt máshol még sehol se láttam, és családonként 3 gyerek megvan átlagban). Ezért a gyereknevelés kb. abban merül ki, hogy kicsapják a gyereket a ház elé - esetünkben a füves térre a ház előtt. Focipálya, nagy játszótér van kb. fél kilométerre, de az ugye túl messze van nekik. Tehát, a 2,5 évestől a 18 évesig minden áldott nap kb. 30(!) hiperaktív gyerek randalírozik kinnt, egész nap (iskolából hazaérve, nincsenek leterhelve, tesi óra nem mindenhol van, házi feladatból négy-öt van évente, feleltetés nem létezik (16 éves korukig nincs is semmilyen szóbeli számonkérés, nem csoda, hogy többségük beszéde két szavas vakkantásos mondatokban merül ki), fegyelmezés szintén nem). A randalírozást úgy értsd, hogy a rendőrök hetente jönnek ki gyerekkel-szülőkkel beszélgetni... Merthogy a gyereknek senki nem mer szólni, mert hátha utána betörik az ablakot vagy megrongálják a kocsit... Szóval egy kis ízelítő, hogy mi megy itt kb. délután kettőtől este 11-ig, éjfélig: - Leülnek (imádnak a betonon üldögölni, esig eső, hó, fúj a szél, nem zavarja őket, ülnek sokszor rövidujjúban a vacogtató hidegben és elvannak) a ház elé, mobiltelefonból bömböltetnek igencsak eltrozult zenét (gondolhatjátok, milyen amikor a negyed wattos hagszóró csutkára van hajtva), közben egymást túlkiabálva "beszélgetnek". Ez este kilenc után kifejezetten zavaró. - Állandóan rugják a falnak a labdát, hogy döng az egész épület. Ha valaki mégis el meri zavarni őket, akkor nekiállnak a ház másik oldalánál ugyenennek. - Berúgják a sorházak kertjeibe a labdát, direkt, hogy legyen indok kerítésen átmászni. - Kukák tartalmát kiöntik (amúgy is, bármi szemét - chipsz zacskó, kólás üveg, mert hogy ezen élnek - egyszerűen kiesik a kezükből, ahol éppen vannak, ilyent még a londoni Victoria állomás közepén is láttam, ott ezer ember között) és a kukába ülve fuvarozzák egymást, nem semmi hangja van. Egyébként meg sokszor dobálják(!) a kukákat (100-300 literes műanyag kukák) egymásnak, átugranak rajtuk, és "ki tud erősebben belerúgni a kukába"-t játszanak. Persze a hangja nem semmi. egyébként meg hetente 3x szed az önkormányzat szemetet, de mégis másnapra szemétdomb az egész. - Kaputelefonon szórakozásból felcsengetnek. - Kocsikat dobálnak homokkal, kővel, faágakkal, de láttam már, hogy kocsit csúzliztak (szerencsére "csak" az orrán lévő emblémát célozták, nem az üveget). - Focimeccset játszanak, ami nem lenne gond, ha a kaput nem a ház oldala elé tennék (hogy a mellémenő-ki nem védett labdákat a házfal - nagy döngés közepette - megállítsa, ne guruljon el messzire, ne kelljen utána menniük), és ha nem követné a meccset 10-20 gyerek állandósult jellegű üvöltése. Nyáron különösen kritikus a helyzet, volt, hogy hajnali egykor álltak neki focizni (gyerekkoromban mi nyolckor mengéztük a TV macit aztán mentünk aludni)
Ha azt gondoljátok, túlzok, hát elmondom, hogy Mo-n panelben laktunk, és soha nem volt ekkora zaj, pedig laktunk óvoda és iskola közvetlen közelében. És pláne nem szinte állandó jelleggel... Másrészt pedig, az összes nem-bűncselekmény jellegű anti-szociális-viselkedés-sel kapcsolatos rendőrségi ügyek 70%-a(!!!) fiatalsággal kapcsolatos (következő az alkohol úgy 20 %-kal). A legnagyobb baj, hogy az itteni gyerekek egyáltalán nincsenek lefoglalva, és teljesen üresek, semmi nem érdekli őket, csak a ház előtt lógás. Bár mit is várunk tőlük, amikor jó ha tíz éves korukban már szótagolva megy az olvasás, és mit várunk egy olyan helytől, ahol 15-16 éves korukban a gyerekeknek az iskolában tantárgyi keretek között tanítják a segélyek igénylésének mikéntjét (nem vicc)...
De a gyerekek csak az egyig gond. A másik a szülők. Szóval a gyerek odahugyozik a lépcsőház bejáratához (és nem két-három éves, hanem tíz körül4), a szülő látja és nem szól semmit. Dohányoznak a lépcsőházban (ami teljesen zárt, szóval a füstnek nincs hová kimennie, tehát bejön a laksába) noha július óta zárt közösségi helyen (lépcsőház beletartozik, ki is volt plakátolva, de már letépték) törvényileg tilos. Mindenkinek(!) van mélynomós hifije-házimozija-számítógép hangala, szóval gyakran dübörög a ház. Sokszor a lépcsőházban/nyitott ajtó mellett partiznak, egy az egyben hallani mindent a lakásban. Vagy sokszor a szülő kinnt van a lépcsőházban (beszélget valakivel, imádnak lépcsőházban beszélgetni, vagy éppe ndohányzik), közben 2-3-4 gyereke üvölt ahogy a torkából kifér, hogy anyjuk-apjuk figyeljen már rá, persze az nem figyel, szóval visszhangzik az ordítástól az egész. Kicsit olyan mint az amerikai filmekben, csak közel sem annyira lepukkant a környék, de ugyanolyan szemét van és ugyanolyan hülyék az emberek. Valaki múltkor a lépcsőházba sz*rt vagy a kutyáját sz*ratta oda. De az is előfordul, hogy a nem múködő személtledobóba (két emeletes a ház, szóval aki két emeletet nem bír legyalogolni...) dobálnak pl. pelenkát, ilyenkor az ember el tudná hányi magát a bűztől. Egyszer kiírtam kedvesen egy papírra, hogy ne hangoskodjanak már és ne dohányozzanak a lépcsőházban, erre ráfilkálták a papírra, hogy "seggfej menekült" mert az még nem jutott el a tudatáig, hogy már három éve EU-ból bárki szabadon jöhet ide munkát vállani, és hogy mi fizetjük az ő segélyeit... Az alattunk lakó öreg házaspár állandóan tévét néz, úgy reggel fél nyolctól hajnali fél egyig, reklám, hírek, film, mindegy mit, és persze kicsit süketek is, úgyhogy mi is "élvezzük" a műsort...
Még hosszasan folytathatnám a sort, de ennyi talán most elég lesz. És ez még nem egy lepukkant környék, inkább csak átlagos. Szebb mint egy magyarországi panel-lakótelep. És mégis ez van. Gyűjtjük is a pénzt, hogy jövőre elhúzzunk egy szeparált családi házba (nem tömbbe, és nem sorházba). A gond csak az, hogy ezért a lakásért bérleti díjként "csak" 170 000 forintot fizetünk átszámolva havonta, míg egy normális környéken lévő normális családi ház bérléséért úgy 250 000-et fogunk fizetni havonta (és akkor még ez egy olcsó vidék, Cambridge-ban másfélszeres árak vannak ehhez képest, Londonban duplák). De el kell innen mennünk, ezt nem lehet bírni - csak a kötélidegű, hidegvérű, állandó gyereksivításon edződött, "nekem mindegy minden, semmi nem zavar"-felfogású angol alja népség képes elviselni tartósan...
Ja, és ez egy vidéki kisváros, nem London. London állítólag rosszabb. Elképzelni se merem. Bocsi a hosszú hozzászólásért, de szerintem tanúlságos, megmutatja milyen lesz Magyarország úgy húsz év múlva, a nagy demokrácia áldásos hatásaként... Persze nem jelenti azt, hogy egész Anglia ilyen, fórumokban sok Angliába szakadt hazánkfia jó helyet fogott ki, mi nem voltunk mázlisták e téren. Mindenestre ne mondjatok semmi rosszat a magyar romákról, lehet, hogy inkább választanám őket szomszédomnak mint az itteni angolokat... Komolyan...
Igen, valóban ilyenkor vannak a vizsgaidőszakok. Nem gondoltál még rá, hogy bulit rendezzetek???:) Lehet, hogy megértené, hogy mi az amit nem szeretsz!
Anyámmal 7 évig élt egy németjuhász jellegű szuka. Vidéki ház, 400 nöl telken. Semmi inger, semmi kapcsolat más kutyákkal, de még csak emberekkel sem. A kutya a locsolóslagot nem bírta, ha anyám locsolt örjöngött, harapta a vizet.
2 éve elkezdte a farkát kergetni, de olyan szinten, hogy nézni rossz volt. Első évben csak időnként harapta véresre. Most pár hónapja már 2-3 naponta ömlött a vér a farkából, amerre ment beterítette vérrel. Tölcsér a fejére 6 hétig, állatorvosi szerek, nyugtató szart sem értek. Sajnos el kellett altatni.
Nézd, te biztosan jobban ismered a kutyatartás mikéntjét, mint az etológusok, akik szerint attól függ, hogy a gazda milyen körülményeket biztosít az ebnek. Biztos állatorvoslásból is profi vagy, csak a sarlatánok nem akarják elvégezni a műtétet csonkításra hivakozva. Szíved joga ezt gondolni, biztos sok hangszálműtött kutyát hallottál már ugatni. Nekem az a néhány is elég volt ahhoz, hogy szánkázzon a hideg a hátamon, elméletben se volt rokonszenves a dolog, de a gyakorlat még kevésbé tetszett. (Tévedés ne essék, nem azzal van bajom, hogy másképp gondolkozol, hanem azzal, hogy kinyilatkoztatsz. Mellesleg szerintem aki nem képes megnevelni a kutyáját, az ne tartson ebet.)
Abban viszont kénytelen vagyok egyetérteni veled, hogy kevesebben figyelnek oda másokra, mint nem. De ez nemcsak a kutyatartásra, hanem úgy en bloc az egymás mellett élésre is vonatkozik, és nem túl pozitív.
A nagyvárosban kutyát tartani eleve rossz ötlet. De ebbe most ne menjünk bele, én ezt így gondolom és mások meg máshogy. De az bizonyos, hogy nem kényszeríthető senki arra, hogy másik ember kutyáját vagy kutyáit hallgassa akár a falon át, amíg csak ott van. A műtét egy egész jó kezdeményezés, ha valaki nem tudja megnevelni a kutyáit (márpedig látványosan kevesen próbálják nevelni) akkor hatékony, én támogatom...
Nevelés alatt azt értem, ha a kutya "szabályt sért", el kell kapni a grabancát, megrázni, lenyomni - ahogy a falkavezér tenné. Én se pszichológushoz hordtam :-) kölyökkorában, mégis tudja, hol a helye. Ha megfeledkezik magáról, elég rászólni. Persze nem minden nyikkanásért, szvsz ha röviden jelez valamit (macskát, csavargót, stb.), az jogos, és bőven elviselhető. Ha tutul a Holdra, vagy hosszan konzultál a szomszédokkal, akkor lecsendesítem.
A széplelkek kedvvért kitaláltak már ultrahangos és citrusfüves ugatásgátló nyakörvet is.
(persze falkában ez úgy működik, hogy a renitens tagot a falkavezér elveri mint a répát, kisebb esetben kap egy nyakharapárt és akkor tudja hol a helye és hogy kell viselkedni)
De hát ugye a kutyák már csak ilyen "genyók" egymással, és nem üntyülipüntyülivel szabályozgatják egymást. :)
A csonkítás mióta humánus? A nevelés hosszabb, nehezebb, de eredményes lehet anélkül, hogy kárt tennének az állatban. (Mellesleg hallottam már így műtött kutyát vonyítani, szerintem sokkal szörnyűbb.)
a fereertesek elkerulese vegett sosem jutna eszembe ilyet tenni, a masik remek talalmany az ugatasgatlo elektromos nyakorv. na azt is annak a nyakara tennem aki kitalalta!
Lehet, hogy eddig játékgépfüggő volt de a Karácsony közeledtére való tekintettel súlyosan megromlott anyagi helyzete már csak a liftgomb nyomkodását teszi lehetővé.
Értelek. Igazat adok ebben Neked, én is szeretek éjjel nyugodtan aludni.Létezik egy humánus módszer, amit tulajdonképpen nem örömmel, de talán én is megcsináltatnék a kutyámnak, ha végképp elveszteném a türelmem, mert minden éjjel ugatással adja tudomara, hogy a hold felkelt. Ez egy hangszálműtét, melytől a teljes hangját nem veszti el az eb, de lényegesen halkabb lesz. Lehet, hogy javasolni kellen a szomszédnak.
Az eddig normális életjelenségeket mutató szomszédom valszeg meghibbant!
Tegnap segítséget kért, hogy olvassam fel neki a telefonnoteszéből egyik ismerőse számát, mert nem látja rendesen. Majd odament a lifthez, a telefonszámot motyogva megnyomta a hívógombot, megköszönte és bement a lakásba.
Talán az a baj, ha csak iróniát gyakorolsz, s az öniróniát mellőzöd.:) Most már én is kezdek mosolyogni.:) Na lépjünk túl ezen. Vannak aki szeretik a kutyákat és elfogadják, hogy ugatnak, mert beszélni nem tudnak és vannak akik nem szeretik a kutyákat, és akkor sem szeretnék, ha hat nyelven beszélnének. Nem vagyunk egyformák és ettől szép a világ.:)
Szégyelld el magad. Nem az állat tehet arról, hogy a gazdája dilis. Őszintén sajnállak, mert nekem is volt kutyát ugattató szomszédom, de akkor sem az állatra haragudtam, hanem a gazdának ordítottam le a fejét.
Attól tartok, hogy ilyenek miatt utálják a kutyásokat. Sajnos én is kezdhetném utálni a harmadik emeleti "gyerekeket" (mindegyik legalább 16 feletti!), mert mostanában minden este szétköpködnek egy zacskó szotyihéjat a bejáratnál. Most akkor menjek át a tapló apjukhoz és anyjukhoz, aztán ordítsam le a fejüket, hogy a kölkeik milyen bunkók, mert van kezük amivel összetakarítsák mégis otthagyják??? Azt hiszem, hogy vannak emberek, akiket nem lehet megnevelni, mert szerintem a gyerek 5-6 éves koráig nevlhető, aztán kész! Utána már tökmindegy, hogy mit zeretnénk, az alapok, jók-, vagy rosszak, de megvannak, Nos a kutyakaki felszedésére való zacsit üresen lengető felnőtt, s a szotyihéjat szétdobáló felnőtt között nem látok több különbséget, legfeljebb éveik számában, Mindkettő tahó oszt kész!:(
Látod ebben az esetben sem a kutyák a hibásak, hanem a tapló gazdájuk, akinek annyi esze nincs, hogy egy zacskót vigyen magával a sétára és felszedje a kutyagumit. Erre szoktam mondani, hogy lehet bárki milliomos, ha csökött marad az agya. Sajnos mindegy, hogy milyen környéken lakunk, ha nem tartjuk tiszteletben egymást.:) Nekem is van egy apró ölebem, nagyon szeretjük, mert kedves, játékos, tiszta ésnem ugatós fajta, ja és a kakit is összekapjuk utána. Hosszú évek óta ugyanabban a házban élünk, még sosem szóltak a szomszédok, hogy gondjuk lenne. Próbáljuk betartani a játékszabályokat...mi szeretjük a szomszéd egész nap és soszor éjjel is ordítva bőgő gyerekét, ők meg szeretik a mi csendes kiskutyánkat. Meg kellene tanulni egymás mellett élni az embereknek, mert amerre most haladunk az nem jó. Nem állhat abból az életünk, hogy mások után szedegetjük a kutyaszart és szagoljuk a vizeletet, bár el mondanám, hogy nálunk tisztes korú úriemberek járnak a házunk mögötti bokorhoz rendszeresen pisilni. A hajléktalanok pedig összeszarják a környék teljes zöldövezetét. Sajnos a hézban lakó egyes emberek rendszeresen eldobálják a használt papírzsepit, az üres üdítősdobozokat, volt időszak, mikor az volt a divat, hogy kivágták a lakások ajtaja elé zacskóban a szemetet, aztán ott díszelgett egyik- másikuk lasása előtt akár egész hétvégén. Előttem konkrétan a szomszéd agyonhasznált klotyója díszelgett két hónapig, mert felújítottak és a melósok nagy ívben leszarták, hogy szóltunk nekik, tüntessék el. Konkrétan én egy éve hadakoztam már az alttam lakó albérlőivel, mert lehetetlenné tették az életet felettük, de leszarták, hogy kértük, kissé csendesebben legyenk. Egész éjjel mostak- főztek -takarítottak, és verekedtek. A tulaj méginkább leszart minket.:( Szóval nem is értem, mit várunk a kutyáktól, hiszen ők csak próbálnak kommunikálni a többiekkel a saját nyelvükön. Szerintem ne a kutyákat, hanem a gazdáikat utáljuk!:)
Ne reménykedj! A 25 milliós lakások tulajdonosai sem külömbek. Nem sokkal jobb a cigányzenénél a mai modern zene sem teljes hangerőn, és nem sokkal jobb az újgazdag szomszéd sem.:) Hidd el az emberek valahogy megváltoztak. Mintha mindenki szarna mindenkire és csak a saját ÖNÖS érdekeit tartaná szemelőtt. Egymás iránti tisztelet 0, mások elfogadása 0, alkalmazkodási készség 0,tolerancia 0!
A részegek sem azért bunkók mert ittak, hanem akkor mutatják az igazi énjüket. Amikor nem működik az önkontrolljuk. Józanul csak megpróbálnak normálisnak látszani. Szerintem.
Ebben lehet igazság. A nagyszüleim szomszédjában lakik egy 20 év körüli lolka-bolka testalkatú gyerek, pár hónapja bulit rendezett, és mit ad az ég, pont ott voltam. Korábban a nagyszüleim dicsérték nekem, hogy jaj ilyen rendes gyerek, olyan rendes gyerek. Nekem is tette a jólfésültet. De a fején láttam, hogy valami nem stimmel vele...
Hát igazam is volt. Mikor merészeltem átmenni szólni hogy ugyan halkabban vigadjanak már, részegen nekem rontott hogy mit képzelek én így, úgy, amúgy, válogatott káromkodások, stb. Hárman fogták le a többi bulizós fiatalságból, mert verekedni is akart.
Megmutatta az igazi énjét.
Persze később jött bocsánatot kérni, hogy jaj hát részeg volt, dehát én pont lesz.rom ha részeg, nálam ez nem enyhítő körülmény. A következőnél - ha lesz - nem ússza meg ennyivel.
Egy emberről általában csak konfliktus helyzetben derül ki, hogy micsoda büdös bunkó. Egy normális ember ilyenkor is normális marad.
A részegek sem azért bunkók mert ittak, hanem akkor mutatják az igazi énjüket. Amikor nem működik az önkontrolljuk. Józanul csak megpróbálnak normálisnak látszani. Szerintem.
Igen, de fordítva is igaz. Ha valaki valamiért szól a szomszédjának (jogosan vagy ha túlérzékeny jogtalanul), akkor magának úgymond példát kéne mutatni. Pl. az én esetemben -amit már írtam Nektek- festés utáni teendőim miatt (konyhaszekrény összeszerelés, pár tipli befúrása a falba) amit mindíg megfelelő időben, a szomszédok nyugalmát figyelembevéve tettem már vagy 1 hónapja keményen megtorol a felettem lakó idős házaspár. Ha a mélóságos asszony minden egyes fúrás vagy szögezés után kopogással jelezte nemtetszését, akkor én naponta vagy 5-ször felkopoghatnék neki. Reggel kb. fél órával korábban kelnek és akkora járkálást rendeznek, mintha egy hadsereg klumpában masírozna felettünk. Szerintem bosszúból felszették a padlóról a szőnyegeket és fapapucsot húztak. Aztán amikor húst kloffolnak egy órán keresztül vagy a férje barkácsolásba fog este fél 10-kor, akkor én is felkopoghatnék. De nem teszem. Hogy jól érkékeltessem a dolgot, mi a lakásfelújítással mondjuk 20 egységnyi zavarást csináltunk, ami mind indokolt volt, addig ők az addig eltelt 1 hónapban vagy 100 egységnyit adtak vissza. Tehát ha a mami lekopog, neki automatikusan vállalnia kell azt, hogy ha ő hangoskodik én is kopogni fogok.
"Nem szaratom a kutyámat a járdára, se a játszótérre,........."
Ha kint vagyok az utcán, locsolás közben aki arra jön az kurva rendes. Másik oldalon sétálnak, póráz, rászólnak a kutyára stb. Van aki még zacskót is lenget a kezében. Mindig üreset. Mégis a kutyaszart én takarítom le a fűről.
Az előbb nálunk is kiderült, hogy azért nem olyan vastagok a falak. A szomszédban albérlők laknak -főiskolások, egyetemisták - s néha ez-az átszűrődik - szombaton este ittak, hangoskodtak, de semmi dúrva, kicsit áthallatszott - ma viszont, most az előbb jó hangosan bömböltették a tv-t/számítógépet - mert simán kivettem a Shrek szövegkörnyzetét, főleg a zenei betéteket, úgyhogy átmentem és megkértem őket, lehetőleg vegyék már le a hangot, mert zeng a lakás. Le is vették.
Tudod mennyiben változna a helyzet? Hogy a sok buzi "hobbibólkutyáttartó" (akik csak azért vettek, mert a kis hisztis pulya kisírta, de 1 év után ráunt és már nem is olyan jó sétáltatni) egyesével sietve megszabadulna "kedvencétől", ezáltal mégtöbb kivert kutya lenne az országban.
A kutyák mindenhol beszarnak. Nem tudom mennyire magyar specialitás az orrba-szájba kutyatartás, de asszem bekerülnénk a top 10-be az egy főre eső kutyák számában. Gyakorlatilag az összes ismerősöm szomszédjában kutyafalka van, ha ugyan nem tartanak ők maguk is egyet vagy többet. Engem nem zavarna, ha betartanának alapvető szabályokat. Amiket néha főleg városi környezetben lehetetlen betartani, dehát erre sokszor csak lapítás a válasz.
Nem szaratom a kutyámat a járdára, se a játszótérre, nem sétáltatom póráz nélkül hogy a kétéves gyerek nyakába ugorjon vagy más kutyával acsarkodjon, nem hagyom magára egy vagy több napra hogy nyüszítsen a lakásban, stb-stb.
Dehát kell a kutyus mert olyan aranyos. Olcsóbb a fenntartása mint egy élettársnak, és ritkábban veszekszik.
Lehet a sok adó közé bevezethetnék újra az ebadót, kicsit változna a helyzet.
Nem az ugatós kutyákra gondoltam a változás kapcsán, hanem az ugatós szomszédokra :-)
Amúgy illik összeszedni a kutyaszart magunk után, ha más portája előtt végzi dolgát kis kedvencünk. Ezt mi sem hagyjuk figyelmen kívül!
A kutyák mindenhol ugatnak, a nagymamámék vidéken laknak és amikor az utcába beteszi a lábát egy idegen kutyus, a környék összes "helyi lakos" kutyája iszonyatos csaholással kíséri, közben leadják egymásnak a drótot és nincs menekvés :-)
"Remélem, ez megváltozik egy olyan környéken, ahol 25 millióba kerül egy lakás!"
Ilyen helyre szerinted nem vesznek ugatós kutyát?
Nálunk kertes aglomerációban a kutyasétáltatókkal van gondom. Már 3 tuját hugyoztak ki az utcán, és az előkertet klotyónak használják. Nem értem, miért pont előttem szarnak be a kutyák???
Ajánlj fel neki egy üveg bort. Nem hiszem, hogy szükséges egy palack jobb fajta Rose, valószínűleg elég a 300 forintos kannás is, hátha megenyhül :-)
Igen, mi is sokszor rászólunk a kutyára, még akkor is, ha "jogos" az ugatás, mert a szomszéd fattyai megint ugrálnak, mert mellettünk megint dübörög a cigányzene, mert az ajtónk elé jönnek ki cigizni és társasági életet élni..
Remélem, ez megváltozik egy olyan környéken, ahol 25 millióba kerül egy lakás!
És hogy nem jelented fel.. Erre csak annyit tudok mondani, hogy az összes imént felsorolt szemétlánda, beleértve a te drágalátos, borvirágosorrú alkoholista szarházidat, pontosan tudják, hogy nem vállaljuk be a sok felesleges kört az önkormányzatnál, mert valószínűleg úgyis szarnának ránk, és ha pénzbírságot kapnának, az is eltarthat hónapokig, minekutána legfeljebb egyetlen hét csönd után kezdődik minden előlről. Ezzel visszaélvén pedig röhögnek a markukban, mi pedig ehetjük a kefét. Hogy b.nák meg!
Bocsánat, elragadtattam magam! Szép napot! Illetve szebbet :-)
Egy próbát azért megér. Szerintem a legtöbb ember azért ugattatja a kutyáját orrba-szájba, mert komolyabban még nem lépett a farkára (nem a kutyáéra) senki sem. Pont nemrég beszélgettem egy ügyvéd barátommal arról, hogy ma Magyarországon ha én nem tetszek XY-nak, talál még 3-4 embert akivel kitalálnak egy történetet, feljelentenek, akkor engem el fognak ítélni. Apró sz.rságokért rengeteg embert szivatnak meg így nap mint nap. Ha már így áll a helyzet, miért ne próbálja meg az ember a jogos sérelmét orvosoltatni. De persze lehet hogy a végén az egészből csak az ügyvédek profitálnak :(
Egy biztos, tudok olyan panellakóról, szerencsére csak rövid ideig laktunk a hatókörében, aki macskákat tart szép számmal, és rettenetes bűz árad a lakásából. Ha nyáron szellőztet, levegőt venni csak saját felelősségre lehet. A közegészségügyi problémákba belegondolni se merek. Már jelentgették fel a szomszédai mindenhol, talán csak az NBH-t nem küldték rá, és nem történt semmi.
Másfelöl viszont, kutya, ugat, mert nyávogni nem tud. Az viszont valóban nem mindegy, hogy mennyit és meddig. Azok szoba kutyák, valószínűleg nem szeretnek kint lenni, a te kedves szomszédod pedig pont leszarja, hogy kit zavarnak.
Kicsit én is félek, bevallom, mert a kutyám elég ugatós, itt a panelban a sok év alatt rengeteg bosszúságot okoztak a szomszédok és lévén érzékenyebb a hallása, mindenre azonnal reagál. Remélem kertesházba, ahol normálisak a szomszédok, más lesz. Mindenesetre, nem szoktam hagyni, hogy lármázzon. Néha ugat, ez elkerülhetetlen, de nem 24/7 :-)
Jelentsd fel, meglátod mi lesz. Habár, lehet, hogy nem mész vele semmire :-(
Gondoljuk végig: Kopogtasd meg a falat, aminek a másik oldalán szigetelés van. Átmegy a hang, mert a szigetelő anyag képtelen a neki ütköző zajokat, hatásokat csillapítani ilyen esetben.
Ha a szigetelést ütöd, felfogja a hatást, nem adja át a falnak ami vinné tovább a zörejt, hangot.
Megoldás: szomszéddal egyezkedni, hogy felragaszdhasd a falára a szigetelő anyagot.
Ha rés van, az nagyon szépen átvezeti a hangokat. Ez esetben be tudsz tömködni szivacsdarabokat, vagy nyomjál bele purhabot, esetleg ablakszigetelőt, ami kifújva szépen felveszi a rés formáját és úgy köt meg. Nagyon jó hő és hangszigetelő.
Nekem olyan hangszigetelő kell, ami a csöveknél és a szellőzőnél oldja meg a hangszigetelést. Ami ezeken kívül a betonon átjut, az már nem is érdekelne. A felső szomszéd zenéjét/hangos beszélgetését jól behatárolhatóan onnan hallom, ahol a cső átmegy hozzá.
Most láttam neten a halltex panelről anyagot, állítólag remek hang- és zajcsökkentő, 12 mm vastag és ragasztani lehet a falra. Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? (Lehetőleg jó?)
Véleményem szerint az ilyen dolgokat mindjárt az első alkakommal kell elrendezni, mert most vérszemet kaptak és majd havonta rendeznek nektek hasonló kellmes éjszakékat.
Egyszer, még a 90-es években tanúja voltam, amikor egy ilyen figurát a nagydarab házmester nekiállt locsolni slaggal, jó sokáig csinálta, aztán kinyitotta a kaput, amit előtte bezárt, és mehetett a kívülbelül ázott verebünk amerre látott :)
3/4 2 van és mi zenét(?!) hallgatunk, pontosabban kb. 23 óra óta ugyanazt a számot újra és újra és újra és újra. Nem önszántunkból, hanem mert új lakó költözött pár napja a csendes, szolíd, normális házunkba.
Félreértés ne essék, nem zavarna, ha jelezte volna a bejáratnál lévő táblán, úgy, ahogy ezt mindannyian tesszük, ha bulit tartunk, vagy ha nagyobb baráti társaságot hívunk vendégségbe.
Nem minden esetben ad megoldást az eljárás. Sőt! Ahol régebben laktunk beköltözött egy család a társasházba. Nyugdíjas házaspár, 30-as lányuk és annak kedves barátja. Egyedül az anyuka volt normális. Addig amíg oda nem költöztek példás rend volt a közös helységekben. Közvetlenül a beköltözésük után rejtélyes dolgok történtek. Közlekedést akadályozó tárgyak kerültek a pincefolyosóra, mindenhol szétdobált cigicsikkek éktelenkedtek. Sőt, valaki többször bevizelt a lépcsőházba. Az első két dologban kapásból rájuk terelődött a gyanú. Egyszer lementem a pincébe és pont lent pakolásztak. A cigifüstöt vágni lehetett és újabb csikkek voltak a földön. Na akkor szépen megkértem a férfit, hogy ne dobálja el a csikket és ne sajátítsa ki a pincefolyosót magának, mert itt ez nem szokás. Hogy kikelt magából az öreg, hogy milyen jogon gyanúsítom meg őt, meg én ne utasítgassam, mert neki ugyanannyi joga van itt, mint a többi lakónak. De mondom ugyanannyi kötelessége is. Mindegy nem vártam többet tőle, igaz akkor is ittas volt. Utána nem is köszöntünk egymásnak, mondjuk nem is érdekelt a dolog. Aztán pár hónap múlva épp magán könnyített a lépcsőházban ittasan a szokásos helyen, no akkor ráköszöntem. Talán onnantól mutatott valamiféle megbánást.
Volt hasonló nálunk is. Előző lakásunk kisszobájának ablaka alatt volt a bejárati ajtó esővédő tetője. Ezen a tetőn időről időre megjelent egy zsák szemét, laposra taposott műa. palack és egyéb apróság. Nyáron különösen örültünk az ablakunk alatt bűzlő szemétdombnak. Partvisnyéllel sikerült nagy nehezen lepiszkálni, mert ráadásul a tetőnek elég magas pereme van körben.
Egy idő után az én igen türelmes párom is megelégelte a dolgot, fogta az aktuális zsákot és szépen elkezdte járni a fölöttünk lévő lakásokat, hogy nem ismerős-e valakinek a háztartási hulladék, mert szívesen visszaszolgáltatjuk, amit elveszített. Természetesen senki nem vállalta magára, de attól kezdve megszűnt az ablakunk alá szemetelés :)
Volt egy tippünk, hogy az ötödiken lakó nyegle kamasz lehetett a bűnös, akinek a feladata lett volna a szemét levitele, de egyszerűbben oldotta meg a dolgot. A mama biztosan leüvöltötte a haját, úgyhogy nem merte többször megcsinálni. :)
Én most költöztem új házba, nálunk a lépcsőfordulóban és a folyosón valaki/kik - notórikusan- szétdobálják/köpik a szotyit és a cigicsikket, s jól látható, hogy ezek a legfelső szinten laknak/vagy hozzájuk járnak, mert onnan indul a szemetelés, s ott a két családból az egyik pl kisebbségiek. Mondjuk nekem nagy problémám nincs velük, ugyanis egy milis a hajam, meg van rajtam pár kiló fölösleg, úgyhogy előre köszönnek, de ettől függetlenül, ha valakit meglátok, hogy ő csinálja, legyen az lakó/nem lakó, nem teszi zsebre amit tőlem kap a szemetelésért.
Ahol régebben laktunk, ott a szórólapoknak szánt műanyag ládát mindig ellopták mind a 3 lépcsőházban. Biztos valamelyik lakó gyűjtötte tárolódoboz gyanánt. Most levágott tetejű kartondobozokat raknak ki, az nem kell seniknek.
De itt is vannak idióták. Pl. idén tavasszal pár lakóval összefogva takarítottuk a társasház környékét. Össze is szedtünk vagy 15 sittes zsáknyi szemetet. Szemétszedés közben simán megállapítható volt, hogy sok szemetet -elsősorban piás üveget- a lakók egyenesen az ablakból dobják ki. Mindegy, szép rend lett. Pár nap múlva már két vödörnyi leöntött sitt éktelenkedett.
Na, akkor ott legalább van esély a javulásra. Meg hajlandóság. Errefelé nem olyan egyszerű a dolog, a normálisabbak mind kiköltöztek, csúszik le az egész környék. Az egyik 46 nm-es lakást belakta egy négyfős család egy akkora nagy szőrös kutyával, ami a hasamig ér. A biztonság kedvéért két macska is van.
Mondtam az emberkének, hogy a kutyája szőre igencsak hullik, ha lenne kedves összetakarítani... Reakció: mit képzelek én, az nem az ő kutyája, a tizedik emeleten van egy kutya, annak a szőrét fújja le a szél a nyolcadikra. Mondtam hogy oké, biztos a sáros kutyatalpnyomokat is a szél fújta le. Ebben maradtunk. Azóta emberünk belakta a szemétledobót is, átalakította műhellyé, a közös villany terhére fúrt-faragott. Ezt mondjuk sikerült felszámolni, minden nap tárva-nyitva hagytam a szemétledobó egyébként zárható ajtóját, így aztán emberünk egy idő után elkezdte félteni a bent tárolt gépeit a félkész cuccokkal együtt.
"Sajnos még nem sikerült behatárolni, hogy ki lehet az illető."
Nálunk is ügyesen vigyáz magára az illető. Rajtakapnom még nem sikerült, és annak ellenére sem jutottam eredményre, hogy alaposan meg szoktam nézegetni az odadobott cuccot, hátha találok az átlátszó zsákba kötött háztartási hulladéknab egy számlát, a pizzásdobozon egy címet, vagy hasonlót. Gyakori közte a gyerekjátékok doboza, egyszer volt egy iskolatáska 3. osztályos könyvekkel, de ez még kevés ahhoz, hogy kitaláljam hogy ki lehet az a 44 lakásból.
Mostanában volt egy olyan, hogy az emeletünkön csak a négy lakás által használt szemétladobóban állandóan mellé szórták a cigerettacsikkeket és a kávézaccot, amit csesztek összetakarítani. Este szépen becsöngettem mind a három másik lakásba egyszerre, megmutattam a "termést" és közöltem, hog nálunk senki nem bagózik. A szomszéd néni is mondta, hogy ő sem. A maradék kettőnek mondtam, hogy nem kérdezem meg hogy ki milyen cigit szív, amiből egyből kiderülne, hogy kinek a sara, beszéljék le egymás között, hogy ki csinálja a szeméttelepet. Hogy mire jutottak azt nem tudom, de azóta javult a helyzet. :)
Nálunk az a jelenség, hogy valaki nemes egyszerűséggel beszórja a szemeteit a liftbe, és az ott közlekedik fel-le, amíg valaki nem veszi a fáradságot, hogy a kedves lakó helyett betegye a lift melletti ajtón át elérhető kukába. Sajnos még nem sikerült behatárolni, hogy ki lehet az illető.
A zajok ilyen helyeken leghangosabban nem a betonon keresztül érkeznek hozzánk, hanem a szellőzőrendszeren, víz és fűtéscsöveken, illetve a nekik fúrt lyukakon. Ezeket kicsit nehéz kiiktatni. :)
Pl hozzám a felső szomszéd kutyájának az ugatása régebben tökéletesen behatárolhatóan a szellőző rendszeren érkezett zavaró hangerővel, nem a betonon át. (kop-kop ez hála istennek megoldódott, vagy a kutya komolyodott meg egy év után, megnevelték, vagy eladták/megpusztult, mindegy nem érdekel, lényeg hogy most már nyugi van.)
Viszont a korábban írt másik probléma fokozódik, valaki(valakik) a postaládák melletti a szórólapok kidobására rendszeresített papírdobozt továbbra is háztartási hulladékkal tömik meg, annak ellenére, hogy miden emeleten van szemétledobó! A múanyag palackoktól az ételmaradékokon(!) át a gyerekjátékokig mindent oda csesznek. Néha az előtér emiatt úgy néz ki, mint egy romulán putri. Nem vagyok képes felfogni, miért egyszerűbb oda b*szni a szemetet, mint a szemétledobóba...
Így van. Ezért írtam, hogy különbséget kell tenni léghangok és testhangok között. Ha föntről vagy lentről jönnek a zajok (amik álltalában testhangol), az cumi. Ismerősömet is a felső szomszéd zavarta, az egész lakást (falak, mennyezet, padlózat)lehangszigeteltette egy vagyonért. Testhangok ellen az sem nyújt hatékony védelmet.
Hát igen, ezek a hangok gázak. Mondjuk a családi háznál is a szomszéd 3 gyerek nagykapuba focirugdosása is órákig nyáron, amikor akár kinn is pihenhetne az ember...
Az a baj, hogy szerintem a hétvégi négy- öt órás székhúzigálást akkor is hallanánk a keresztbe alsó szomszédtól, ha vagyonokat költenénk szigetelésre, mert a "födém" viszi a hangját.:( Szerintem az alsótól jövő zajokat is ugyanúgy hallanánk, bárhogy is szigetelünk, tehát tök felesleges ezesetben költeni. A mellettünk lakó tűsarkúját is hallanánk ahogy tipeg a járólapon, tehát visszanyal a fagyi???:)
Bizonyos esetekben. De jó anyagokkal ÉS helyes kivitelezéssel a léghangokat (hangos beszéd, kiabálás, köhögés stb.) hatékonyan csökkenthetjük. Általában azok mondják ezt, akik falban terjedő testhangokat (kopogás, lefolyó cső stb.) szerettek volna megszűntetni. No erre a pár négyzetméter burkolat kevés.
Ha jól emlékszem a hangszigetelés, zajszigetelés topikban ezt részletesen kitárgyaltuk. Szerintem ne offoljunk itt, ha van még kérdés ott nagyon szívesen segítek.
A mi oldalsó szomszédaink teljesen ilyenek. Első ránézésre teljesen normálisak, közvetlenek, fiatalosak. Amikor beköltöztünk már az első héten a negyedik-ötödik "kötelező zenehallgatásunkon" is túlvoltunk, úgy gondoltuk közrejátszik az, hogy eddig üresen állt a mellettük lévő lakás évekig, így nem zavartak vele senkit. De majd ha összefutunk a lépcsőházba -kúltúremeberek lévén- meg tudjuk beszélni. Pár nap múlva találkoztam is a családfővel és tök normális módon megbeszéltük a dolgot. Abban is egyetértettünk, hogy a falak hangszigetelő képessége sem az igazi. Reméltem pont kerül az ügy végére, de minden folytatódott tovább. Úgy gondoltam a férfival van a gond, de rájöttem hogy a nő sem külömb. Amikor láttam elmenni otthonról az embert, a hölgyike az ovodás korú gyerekükkel ugyanúgy ordítatták a zenét, sőt énekelek, táncoltak is rá. A gyereknek is mindent megengednek. Van úgy, hogy órákon keresztül csak szaladgál, ugrál a lakásban. Nekem ez tabu volt gyerekkoromban. Én úgy fogalmaznék, hogy librálisan élik életüket. Ők nem csinálnak gondot abból, hogy esetleg valakiket zavarnának. Ha meg valaki szól nekik, akkor tök megbánóan egyetértenek a "sértett" féllel és megigérnek mindent. Mondhatá valaki, hogy nyomatékosabban, erélyesebben kéne másodszorra beszélni velük, de én nem szándékozom összeveszni senkivel, meg -le is kopogom- mostanában csendesebbek, meg egy hangfogó falat is beiktattunk a közös fal elé.
Elképzelhető, hogy valóban diszkósüketek. A szomszédomba a fiatal anyuka cseppet sem rosszindulatú, viszont annyira hangosan beszél, hogy szerintem ha a kisgyereke /isten ments, de véletlenül!/halláskárosult lenne, nem venné észre. Annyira hangosan beszél a gyerekhez, hogy az első emeleten is lehet hallani, pedig a negyediken laknak. Sajnos a népes rokonsága is hasonlóan hangos, főleg reggel élvezzük, ha már korán érkezik a rokonság és a folyosó szó szerint dübörög a hangorgiától. Pedig szerintem jóravaló emberek, de elképesztően hagosan beszélgetnek és ehez mérten dübörögnek fel a lépcsőn is. Nem vagyunk egyformák.
Bulizós fajta fiatalok -- az egyik vmi felsőokt. intézmény hallgatónője (és zene nélkül is elég hangos tud lenni, a szexorgia ketegóriában), a másiknak (aki már nem is annyira fiatal) szép állása van egy nagy kereskedelmi intézménynél. Ránézésre teljesen normálisak; néha azt kell hinnem, félig már diszkósüketek lehetnek.
Hát igen, a felső szomszédunk szemszögéből nagy volt az átmenet. Mármint 1 évig egy pisszenés nem volt tőlünk, aztán pár nap vésés, fúrás, kopogás. Amikor ideköltöztünk már vagy 1 hónapja alattuk laktunk, amikor bemutatkoztunk, hogy mi lennénk az alsó szomszédok. Mi?? De hisz alatta nem lakik senki. Szóval az sem jó, ha valaki ennyire körültekintő és lojális. Más bezzeg nem így csinálja. Pl. amikor szüleim oldalsó szomszédja újította a fürdőjét, véséskor szüleimnél potyogtak le a csempék, aztán jöhettek át a mesterei oda is. Amikor meg a felső szomszéduk, nyomáspróba alkalmával eláztatták a fürdőjüket.
"...nem lehet velük beszélni?"
Mivel már egy hete nem zörgünk abban bízunk, megnyugszanak és alábbhagynak. Ha szóba hoznánk, hogy miért csinálják ezt, bizonyára kikérnék maguknak és csak olaj lenne a tűzre.
Nálunk is hasonló a helyzet. Nekünk eddig nagyon jó volt a viszonyunk a felettünk lakó idős házaspárral. Csendesen éltek felettünk. Aztán mi lakásfelújításba kezdtünk a nyáron, amiről értesítettük is a szomszédokat. Mindenki azt mondta, hogy csináljuk, csak ne túl korán és ne túl késő, plussz a mellettünk lévő kisgyermekesek kérték, ha lehet dél és 3-4 között ha lehet ne zörögjünk, mert akkor alszik a gyerek. Na jó, betartottuk a "játékszabályokat". Aztán elkészültünk, levonultak a melósok, mi pedig nekiálltunk a takarításnak és a hurcolkodásnak. Össze kellett raknom egy konyhaszekrényt, felrakni a lámpákat, 2 polcot, és egy ruhafogast. Megpróbáltam a legkörültekintőbb lenni, de az öreglány már az első alkalommal elveszítette a türelmét. Pedig a konyhaszekrény szerelés hangtalanul ment, de a hátlapjait szögezni kell. Az első kalapálásnál kopogni kezdett. Nézem az órát, délután 4. Még pár szöget beütöttem, az öreglány is kopogott tovább. Aztán az asszonnyal megbeszéltük abbahagyom, holnap folytatom. Természetesen másnap is kopogott. Mindegy volt, hogy délelőtt vagy délután, kopogással jelezte nemtetszését. A lényeg, hogy pár nap alatt végeztünk a dolgokkal, aztán jött a bosszú. Régebben alig lehetett őket lehallani, mostanában meg mindent húznak a földön, előkerültek a fapapucsok stb. Az egyik nap a férje este fél 10-kor kezdett kalapálni. Pár napja összefutottunk a lépcsőházban, de nem nagyon erőltette a köszönést. Természetesen senki sem örül, ha valaki felújít a szomszédban, de úgy gondolom mi tekintettel voltunk a többiekre.
Nagyszerű! Legalább nem fogsz túlságosan udvariaskodni, mintha még neked kellene szégyellned magad, hogy szólni mersz. Keményen! Ki az állat, ki az állat? :-)
Igen, ez így szokott lenni! Soha nem a saját házuk táján söprögetnek! A párom folyosóján is nyugdíjasklubot szoktak tartani az öregasszonyok. Illetve ketten csapnak akkora zajt, mint egy egész hímzőegylet. Arról nem is beszélve, hogy az összes cigifüst bejön a lakásba. Merj szólni, még ők vannak felháborodva, Te pedig vagy a neveletlen kislány (26 éves vagyok). Node amikor "neszebameg" alapon kicsit felhangosítod a zenét, akkor van sikítozás, meg őrjöngés, meg "nemtudokpihenni".
Javaslatom a következő: vedd fel a legszexisebb tornacuccod és vegyél a kezedbe egy ugrókötelet, aztán kopogj be a tettesekhez és kérdezd meg, hogy csatlakozhatnál-e a sportdélelőtthöz.Szerintem minimum könnyesre röhögik magukat, s talán még haverok is lehettek.:)
Ma megint nagyjából 11 óra óta, még most is megy a szék és asztaltologatás a kövön keresztbe lenn. Hétvégi nagycsaládi ebéd. Lehet, hogy valóban megveszem azt a néhéány csomag posztót és becsengetek vele! Nem hiszem el, hogy a magyar nyugdíjasoknak sincs több eszük, csak ennyi. Bezzeg mikor a felettük lakó fúrni merészelt, az említett szomszéd felesége verte az ajtaját két kézzel, hogy azonnal hagyja abba. /Közben kiderült, hogy nem is azok a szomszédok fúrtak, hanem a közvetlen falszomszédjuk, csak furcsán viszik a falak a zajt.:)
Én tudod mit tennék a helyedben? Vennék 3-4 "garnitúra" széklábra való öntapadós filcet, majd becsöngetnék a szomszédhoz és átadnám neki.
A párom pl megcsinálta, hogy az ablaka alá (fsz) dobált csikkeket felvitte a "tulajdonosának". Aha. Összeszedte egy zacskóba, becsöngetett és mondta: "XY vagyok a fsz-ről, épp Ön alatt lakom, ezt akartam csak visszahozni, látom, hogy elejtette." Hallod, köpni, nyelni nem tudott a fickó a meglepetéstől!
Az elmúlt este nálunk is valamelyik szomszédra este kilenckor jött rá a dódozhatnék. Még féltizenegykor is zörgött...de lecsapom! Ma délután megint megkezdődött a szokásos hétvégi két-három órás asztal és székhuzigálás kereszbe-lent szomszédnál. Ez a nyáron kimaradt az életünkből , mert akkor kinn laknak a nyaralójukban. Már anníyira- de annyira hiányoztak!!!:( Már csak azt nem értem, mi a fenéért nem képesek venni néhány posztódarabot a lábakra, ha ez a húzigálás a hobbijuk?????!
Ha téged a vásárlással kapcsolatban nem kerestek meg, és társasházi lakó vagy, akkor jobb ha utánanézel egy ügyvéddel, hogy tulajdoni hányad alapján járt volna neked ebből pénz, vagy sem, nehogy a papíron amit alá akarnak veled iratni egy apróbetűs részben lemondassanak a tulajdonjogodról is, már ha van.
Ilen papirokat legjobb egy ügyvédnek megmutatni, mert ha nem mutatod meg és át***nak, akkor utánna már késő bánat.
Ez úgy műxik tudtommal, hogy adott egy ház aminek a padlástere alkalmas új lakások kialakítására.
Valaki ebben fantáziát lát, akkor a ház tulajdonosától megvásárolja a padlást.
Ha a ház társasház, és ha a padlás papíron mindenkié, akkor a lakógyűlésen a lakók úgy döntenek, hogy eladják a padlást, akkor gondolom tulajdoni hányad alapján kapják meg a lakók a padlás árát, vagy nem kapják meg, hanem a ház közös költségébe megy bele, döntésük szerint. Persze a vásárló kiköti, hogy egyúttal a lakók hozzájárulnak az új lakások kialakításába.
van egy ötemeletes lakóház, aminek a 6. emeletén elvileg még van hely lakások számára...és most egy papírt visznek körbe, h azt kialakíthatják-e lakásoknak. (elvileg már ki van alakítva, bár ez nekem zavaros). Már majdnem mindenki aláírta, de ez nekem fura, egy ismerős építész azt mondta, h ilyenkor ezt meg kell venni a lakóktól (vhogy így fogalmazott).
A papíron, amit alá kellene írni, az áll, hogy hozzájárulok, hogy a társasház 6. emeletén 6 lakás kialakításra kerüljön, továbbá hozzájárulok a kapcsolódó építési engedély jogerőre emelkedéséhez és fellebbezési jogomról ezennel lemondok.
Na, hát az ilyen "kínpoénokért" jövök én ide.:)))) Ha már nagyon el vagyok keseredve taplószomszéd miatt, jövök könnyesre röhögni magam. (Nem! Most nem azért! Most csöndben van... lekopogom...)
Viszont szvsz megállapíthatjuk, hogy szomszéd szempontból a legjobb hely a tanya. Ott aztán se kínai, se gyerekzsivaly, se tetőszomszéd, csak békés nyugalom. :)
Milyen házról beszélünk? Sorházra nem lehet építeni max csak az összes lakás fölé, az egybe-tető miatt. De nem értem a kérdést! Ha eladta a lakást, akkor ahhoz semmi köze!
Szerintetek, ha egy adott lakóház építője ki akar alakítani a legfelső emeleten további lakásokat, akkor azért nem jár pénz a többi lakás tulajdonosainak?
itt nalunk csak beszedik a kommunalis adot, meg amit meg lehet, aztan ezen kivul leszarnak mindent. fokent az adokfizetok penze ezek zsebebe vandorol, elnek mint marci hevesen. de legalabb a kocsmaros forgalma fellendult, o profital a dologbol. masreszt meg az elso aki eladta a vallakozonak a telket annak noljon hur a gyomraban es rak pengesse. ezek utan nem csodalom hogy panikszeruen adta el mindenki a szomszedos telkeket. amugy nem csak a mi utcankban vannak, szet vannak szorva a faluban rendesen. eddig a szomszed falubol idehordtak a gyerekeket altalanoso iskolaba, hat most viszik el innen oket. tiszta chikago ez az egesz! van egy otthonod, amiert kemenyen megdolgoztal es szeretnel benne nyugiban elni, es beut a krakk, es b***hatod!
Ettől tartok is! De ezzel az erővel sehova nem költözhetnél, mert úgyis ez lesz? Botrány!
Említettem már korábban New York-ot, ahol megvannak a "megfelelő" negyedek, mint pl a kínai negyed, de ugyanúgy van magyar negyed is, de még meleg (!) negyed is. Miért nem lehet itt is szeparálni? Hogy lehet úgy élni, hogy közben megkeserítik az életed olyanok, akik semmire és senkire nincsenek tekintettel? Miért nincsenek megfelelő rendeletek pl arra, hogy otthon a garázsban ne bonthass szét autót vagy ne nyiss bútorüzemet? Miért nincs rendelet arra, hogy lakhely és "munkahely" két külön helyen legyen? Habár, csendrendelet is van, mégsem érdekel senkit, csak a pihenni vágyókat, akik a hosszú munkahét után nyugalomra vágynak és ugyan kihívják a rendőrséget, mégsem történik semmi érdemleges. Botrány, botrány!
Hahhhaaaaaaaa.. elmentünk hétvégén is! De el ám, nem akarunk több meglepetést!
Ami az éjszakai megfigyelést illeti, nos, ez még nem jutott eszembe, de alighanem arra fogunk autózni mostanában. :-)
Azért gondolj bele, a panelnál nem lehet rosszabb. Sajnos a kertesház kertjében ugyanúgy zajong a szomszéd (nagyimékkal szemben zenész lakik), de legalább a fejed felett nem rohangálnak a rohadt kölkök, nem szórják a szemetüket a lábtörlődre, mert az ajtód előtt van a szemétledobó, nem áztatnak el felülről..
Sajnos primitív emberek mindig lesznek és egy-egy igéretes helytől is maximum pár évig lehet távol tartani őket, utána ugyanúgy beszivárognak.
Én azért továbbra is reménykedem és ha szerencsénk van, a karácsonyt már ott tölthetjük :-)
sajnos nem javultak meg:( olvasgatok, csak mar ritkan szolok hozza.
most annyiol jobb a helyzet hogy a hiperpigmentalt csemetek a hidegre valo tekintettel nem orjongenek az utcan. a szomszed meg berhalt valamit a keritesen, igy most nem jon a kutya. most a masik szomszedjuk fele tavozik muhahahahaha
"Az alkoholistán látszik, hogy alkoholista, a dakotán látszik, hogy az"
Az én ZSz-aim pl. fehér fiatalok, csak úgy becsöngetve teljesen normálisnak néznek ki -- mindig, amikor éppen nem rendeznek bulit. És minden héten van ugyan legalább egy, de korántsem mindig szombat este, ezzel a módszerrel is csak valószínűtlenül nagy adag szerencsével tudtam volna kiszűrni őket költözés előtt... (Ha már akkor itt lettek volna, de az egyiknek ráadásul akkor még a jófej nagymamája lakott mellettem.)
Rendszeresen olvasom a topikot, és vígasztalódom, hogy lám, mások még rosszabbul jártak mint én.:) Szerény vígasz, de nincs más. Írhatnék hosszan én is taplóimról, de ennyi időm még soha nem akadt. Viszont egyre most szeretnék röviden reagálni:
"Az illetékes elvtársat meg úgy seggbe kéne rúgni, hogy zúgva szálljon, mint ama bizonyos győzelmi zászló... Milyen jogon ad ki bizalmas adatokat? (gondolok itt a feljelentő személyére)"
Én úgy tudom, a feljelentettnek joga van megtudni, ki jelentette fel. Nekem legalábbis ezt mondták a polgármesteri hivatalban, illetve meg is mutatták a feljelentést. Persze lehet, hogy ha kéri a feljelentő a személye titokban tartását, akkor eleget tesznek neki, ezt már nem tudom.
Amúgy meg együttérzésem a sorstársaknak! Kitartás!:)
A mostani tapasztalatommal valószínűleg bekopognék a leendő szomszédaimhoz és érdeklődnék a környék nyugalma felől. Nem kell feltétlen megmondani, hogy Te vagy a következő szomszéd...:) Az alkoholistán látszik, hogy alkoholista, a dakotán látszik, hogy az, a hatgyerekes családtól tudod, hogy mi hallatszik át, a karosszérialakatos, meg az autószerelő pedig kifelyezetten kellemetlen szomszéd még akkor is, ha a világ legrendesebb embere, és három házzal odébb lakik,stb. Tessék kicsit körülnézni, és még valami. Az előző lakásomnál elkövettem azt a hibát, hogy nem szántam rá egy hétköznapi késő estét és egy szombati éjjelt, hogy odaüljek leendő otthonom elé egy autóban és hallgatózzak. Kár volt, mert akkor tudtam volna, hogy a később felettünk lakónak az a márniája, hogy éjjel főz, és csak úgy csörög pörög az edényekkel, az alattunk lakók meg kupit üzemeltetnek.:) Nappal békés volt a környék, pláne akkor mikor a kölykök is iskolában voltak, mert mellettünk meg 6 gyerekes család lakott. Persze ez már a múlté, de ilyen sorháznál és kertes háznál is lehet. Tessék körültekintőbbek lenni. Sajnos a legbalhésabb környék is kissé lecsendesedik ilyenkor mikor beáll a hideg. Ilyenkor szokták eladni azokat a házakat, lakásokat, ahol nyáron szinte lehetetlen az élet. Mindenképpen óvakodj attól a lakástól, melyet csak hétköznap délelőtt engendek megnézni. Kezd el gyanakodni és nézd hétvégén,meg délután és késő este is, aztán igenis hallgatózz éjjel!!:)
A szomszédom tevékenységi körében telephelyengedélyköteles tevékenységek szerepelnek. Lakott területen ez tíltva van. Tehát ilyen engedélye nincs.
Minden alkalommal szólnom kell, hogy ne végezzen lakatosmunkát, ne dolgozza fel a hulladékot ( géppel apríja, tömöríti) ne végezzen asztalosmunkát.
Az a vágyam, hogy egyáltalán ne létezzen ott és a munkások hada ne sertepertéljen...a teherautók ne forgolódjanak az udvarán, a munkások ne köszöngessenek be idegenül hozzám. 1001 tevékenységi köre van. Minden alkalommal szólnom kell neki, vagy eltakarodik végre valamilyen jogszabály hatására? Tud valaki ilyet?
Én meg csak csendben reménykedem, hogy a közelünkben (még nem) működő kínai büfé üzemeltetői nem a szomszédban akarnak lakhelyet találni, bár azért megnézném a kínaika vs. kommunizmusban ragadt nyugdíjas csatát :)
Megvan, Kedveseim, akik drukkoltatok! Megvan az álomotthon! Már "csak" a hitelt kell elintézni - ami ha nem sikerül, mind belehalunk!
Kétszintes, 4 szobás, erkélyes, saját kis kerttel, kocsibeállóval, riasztóval, újépítésű sorházban! Igaz, a XVII. kerületben, node kit érdekel, jár a busz!
Már másra sem tudok gondolni, csak hogy milyen jó lesz a családunknak. És a család is csak erre tud gondolni! Muszáj megkapnunk a hitelt! :-)
Ezzel nem teljesen értek egyet! Nekünk ugyanis nem csak a dakoták, hanem a lakásukat felújító magyar szomszédaink is sok-sok kellemetlenséget okoztak.
A házirendet pedig előbb kellett volna tanulmányozni - szerintem.
Ha rossz időben fúr a "mesterember", az mindaddig nem a tulaj hibája, amíg el lehet érni pl telefonon és intézkedik, hogy a továbbiakban ne fordulhasson elő ilyesmi! Én is nem egyszer voltam kénytelen a munkásokkal "tárgyalni", a tulajt ugyanis soha nem sikerült "elkapni", mert be sem tette a lábát. Ez így ebben a formájában nagyon nem korrekt!
Amúgy pedig este 18:00 - tól tilos a fúrás, faragás! Akkor, továbbá szombat déltől egészen hétfő reggelig tilos a hangoskodás, ugyanis csendrendelet van érvényben, ilyenkor bíz bárki kihívhatja a rendőrséget és ha tanúi is vannak, akiket szintén kényelmetlenül érint a "rosszkor fúrás", akkor bizony feljelentés is lehet a figyelmeztetésből. Pénzbírság pedig senkinek nem hiányzik!
Szóval gondold át, kedves Sven és nézz a munkásaid körmére, a saját érdekedben a továbbiakra nézve, hiszen ha most költözöl, nem mindegy az sem, milyen lesz a viszonyod a szomszédaiddal!
(Ez szintén csak az én véleményem és nem muszáj rám hallgatni. De nem mondok hülyeséget, hidd el!)
"most jelentettek fel csendháborításért (fel mertem újítatni a lakásomat) - van itt vki aki tudja hogy mire kell számítani? gondolom pénzbírság, de nagyságrendileg mekkora? egyáltalán, a tulaj felelőssége ha a felújítást végző mester rosszkor fúrfarag?"
Semmi gond. Mivel tudod ki a feljelentő, szépen megvárod az eljárás végét, valószínűleg nem fog történni semmi. Ezek után tanulmányzod a házirendet. 6-22-ig lehet zajongani hétköznap? Használd ki!
6.01-kor már indulhat is a porszívó és a mosógép valamint Kossuth Rádió (középhullámon), egészen 21.59-ig. Hidd el, pánikszerűen fognak elköltözni.
Gyerekek olyat mondok, betojtok!:) Elköltöznek végre alólunk a kínaiak!!!!!!!!!!!!! Aztán lehet, hogy nem lesz jobb a következő sem, de én reménykedem, mert az ember míg él, remél!:)
Te ne tegyél megjegyzést az én helyesírási hibáimra, mert bakit mindenki követ el, főleg, ha gyorsan ír. Javaslom azonban, hogy olvasd vissza hozzám intézett első megszólalásod - ott fogalmazási hiba van. A kultúra pedig nem egyenlő a helyesírással.
Akkor a helyesírástémát befejeztük!
Nick. Én nem írok már nick-kel, most ezt vagy megérted vagy nem - különben meg baromira nem érdekel!
Ha nem jutsz felülre egy vitában, te is elkezdesz vagdalkozni és köpködni, mindent kitalálsz? Ismételten kérlek, hagyjuk békén egymást. Nem muszáj nekünk beszélgetni, vagy igen? NEM! Akkor?
Én is mindenhonnan ezt hallom, csak az az érdekes - illetve számomra inkább elszomorító -, hogy a mi lépcsőházunkban fél év alatt 4 költözés történt, de egyik sem a mi lakásunkban. Ráadásul nem is a tetőn vagyunk, még a 10-en is gazdátcserélt egy lakás ezalatt a fél év alatt. Szóval őrületes. A szomszédos lépcsőházakban is - nem hazudok - folyamatos a "mozgás". Én pedig csak állok ilyenkor az erkélyen, mint egy kislány, aki nem mehet tárborba a többiekkel és nézem, amint bepakolják a bútoraikat és elhúznak innen örökre! Hm... Nem adom fel :-)
Nem érdekel, ha általánosításnak tűnik, igen komoly okom van ezeket mondani! Túl sok a rossz tapasztalat. Fizikai bántalmazás és szexuális zaklatás is történt már a családom sérelmére (egyik említett pedig az enyémre)! Az édesanyám halálos fenyegetések érik, mert szólni mer a bazseválásért és ordibálásért, ami egyetlen percre sem szűnik! Szóval nem érdekel, akárki vádol általánosítással, nekem ez a véleményem és biztos vagyok benne, hogy aki ellen elkövettek hasonlókat, mint ellenem és a családom ellen, ugyanígy gondolják!
Apropó, én nem használtam csúnya szavakat senkivel szemben! Igyekszem, hogy ez így is maradjon, része a kultúráltságnak. Persze ez is csak az én véleményem.
Lásd: a nagy alma! New York-ban valószínűleg a világ összes nemzetisége számára van negyed (ha csak a nemzetiségekről volna szó, de még meleg negyed - jól látod - is van).
Véleményem szerint a muzsikus cigányokon kívül nem igen van mire büszkéknek lenniük. Jó volna tudni - illetve baromira nem érdekel, de nyilván érdekes történeteket hallanánk -, hogy azok a rézbőrűek, akiknek ott áll a hatalmas csilicsáré villájuk előtt a Bömbi, meg a legújabb Audi, vajon honnan, miből vette (?)! Érdekelne, mennyi seftel, mennyi lop, futtat lányokat, vesz el az autókból kéregetőtől és lopkod jelzőtáblákat, amiket azután elad a MÉH-be, mennyi áll már évek óta sorba segélyért, miközben pottyantja ki az újabb és újabb kölköket, addig sem kell dolgozni alapon és mennyinek van akár csak egy érettségije, továbbá "civil" foglalkozása, amiben is keservesen dolgozik napi 8 órát (akár tanárként, akár titkárnőként), a gyerekei az iskola után hazamennek leckét írni, utána pedig zenetanárhoz/ edzésre mennek a díler helyett vagy a csoportos garázdaság és lopkodás helyett. Én nem nagyon ismerek hasonlókat a környezetemben :-( Hát Te?
Igazad van, Hofi Géza bátyánk már 30 évvel ezelőtt megmondta, hogy lesz ebben az országban még magyar kérdés is. Jelentem VAN! Ami valóban felháborító, hogy míg én elismerem a magyarságom, addig a cigány letagadja a saját fajtáját és még a végén valóban bíróság védi meg a jogait. Kérdem én: mennyivel különb emberek ők, mitől védi joban a törvény őket, mint a rendesen dolgozó, normális életvitelű magyar embereket???? Miért van az, hogy az olaszok, a svábok, a magyarok és csángók, a görögök, a szerbek, az oroszok, stb. ...mert még sorolhatnám napestig, mind büszkén vállalják, hogy igen, ők annak születtek??? Vajon tényleg a bevállalós oldal a hibás azért, hogy időnként meggyűlik a bajuk a törvénynel a másik oldalon állóknak? Ugyan már! A szemét ember az szemét, tökmindegy, hogy milyen népcsoporból származik, a rendes meg rendes, hiszen úgy nevelték, hogy jó ember legyen. Szerintem ez neveltetés és műveltség kérdése. A világ talán legjobb zenészei a cigányzenészek, és milyen érdekes, közűlük egy sem tagadja le a származását, sőt büszkén vállalja! Ebből is látszik, hogy nem az a fontos hová születtél, hanem az, hogy mivé lettél. A szomszédaidnak is inkább el kellene járni iskolába, dolgozni, a hagyományaikat, kultúrájukat továbbadni a fiataloknak, és az sem lenne baj, ha egyenlően állna mellettünk a törvény, függetlenül a bőrünk szinétől,mert sajnos a saját bőrömön tapasztaltam, hogy egész lépcsőházak, sőt utcák életét képesek megkeseríteni azok az emberek, akik törvényen kívülinek érzik magukat. Tudomásul kell venni, hogy egy más népcsoport, más kultúra. hangosabban élnek, másként élik meg az ünnepeket, kevésbé vannak másokra tekintettel. Tulajdonképpen nem volt hülyeség az, hogy valaki kitalálta, a külömböző népcsoportoknak alakítsanak ki városnegyedeket, hiszen akkor nem zavarják egymást. Ez nem elkülönítést, hanem életminőségjavítást jelent számomra.Ennyire egyszerű.
Remek tanács :-) Viccet félretéve, nem valószínű, hogy lesz más lehetőség! 10 (!!) hónapja hírdetjük! A mi esetünkben már tettlegességig fajult a dolog, amikor is felmentünk, hogy ugyanmár vegyenek vissza a hangerőből. Ütött a cigány. Nem engem, de ha a családom bántják, engem bántanak! Már szemben is cigányok az elbérlők és igen, nálunk is napestig (késő éjjel is) a ház előtt/ lépcsőházban zengedeznek. Múltkor a kiskutyám majdnem elkapta az egyiket, az meg felrohant a lépcsőn. Undorítóan tudok én is beszélni, de ezt nem lehet kibírni higgadtan. Ezeknek nem használ semmi. 2 napja születésnapja volt a szomszéd cigánylánynak - el tudod képzelni, milyen hangerőn hallgattuk a cigányzenét hajnalig!
Még kínaiak is? Pfúú, nem irigyellek! Nem tudom, melyik a rosszabb, de együtt a kettő... Az az "igazi"! Kérdés, hova menjen az ember, ahol még nincsenek??
A szamurájkard hatásos lehet, szívesen kipróbálnám :-) Persze, a végén még ő hívná rám a rendőrséget. Nekem egy rendőr mondta, amikor kihívtuk őket az ominózus "verekedős" balhé után, hogy ne "cigányozzak", mert feljelenthet. Na nemá! És az én jogaim? A sérelmeim és a tény, hogy hosszú évek óta el kell viselnem a szemétkedéseiket és a putrijukat, meg a kibírhatatlan pujákat? Mi a franc van, a magyar ember nem tehet semmit, mert őket védik a kissebbségiek? Jelentem: Én vagyok a kisebbség!
Volt egy hasonszőrű "szomszédunk" 8 hónapig. Rengeteg pénzért felújítottuk az " új" lakásunkat és megjött a tavasz, mikor is kiderült, hogy a földszinten ezek laknak egy lakásban kilencen. Napi rendszerességgel volt balhé a lépcsőházban, kiültek reggel az ablakunk alá és éjjel kettőig ott káráltak csapatostol, mert aki éppen nem a börtönben volt, az sem dolgozott közűlük.Volt, hogy a felső szomszédjukat az ajtóm előtt verték össze, bevallom, hogy nem mertem kimenni mert egyedül voltam otthon.:( A negyedik hónap ottlakástól hirdettük a lakást, sokan megnézték, sokaknak tetszett, hiszen nagyon sok pénzért újítottuk fel, falakat helyeztünk át, két szobából hármat csináltunk stb. ,de senkinek nem kellett, miután meglátták ezt a népséget.Aztán meguntam és elkezdtem hirdetni cserére. Egyetlen vevő jelentkezett, s mivel két kisgyereke volt, neki nagyon megfelelt az elsőemeleti lakásom, függetlenül attól, hogy figyelmeztettük, hogy kik laknak ott. Megjegyzem a többi lakó rendes volt. A szépen felújított lakásunkért kaptunk cserében egy kisebb, és teljesen lelakott kérót, ráadásul magasabbon, de úgy voltam vele, hogy leszarom, majd ezt is lassan kikupáljuk, mégis csak jobb környéken van. Tévedtem. Az első három év nagyon jó volt, öreg, régi lakók, összeszokottak, egymás iránt tisztelettel élők voltak a szomszédok, aztán kezdtek sorban kihalni és jött az új generáció. Ötödik éve lakásfelújítások vannak körülöttünk, /bár most mintha lenne kis szünet:), csak el ne kiabáljam!/, volt, hogy másfél hónapig a szomszédom szaros klozetját bámultam, mert az építőmunkások egész egyszerűen kivágták a lépcsőházba az ajtómtól fél méterre, a többi sittel együtt.A családom férfgi tagjai még véletlenül sem tudtak soha pihenni akkor, mikor kellett volna, mert valaki folyton fúrt- fatagott, kalapált. Az egyik albérlő pl. sittes volt. Az rendszeresen üvöltette a zenét, egészen addig míg egy nap egy szamurálykarddal mentem le hozzá és megigértem neki, hogy még egy ilyen és lenyisszantom a nemesebb szervét. Elköltözött!:) Az egyik szomszédomban rendszeresen szexpartik voltak nagy létszámmal, tök jó volt, mert nem kellett fizenünk a pornócsatornára, minden szombaton hallgathattuk élőben.:) Van egy lakó a házban, akinek a kedvenc szórakozása, hogy vasárnap délután egytől négyig a székeket és asztalokat tologatja a kövön, Persze annyi esze nincs a szerencsétlennek, hogy egy kis posztót tegyen a lábaikra. Egy idő után kurvára idegesítő, pláne, ha a héten először tudnánk végre egy kicsit pihenni. Az alattunk lakó emeleten pl. a szomszédoknak az a heppjük, hogy a széllel csukatják be a bejárati ajtót. Az annyira jó! Főleg éjjel, mikor már végre elaludtunk.:( Az alattam lakó kínaiak meg nem külömbek a cigányoknál, mert egész éjjel zörögnek, csörögnek, csapkodnak. Akkor kezdenek mosni-főzni-takarítani, nappal meg délig alszanak. Minden reggel ötig őket hallgatjuk. Nyáron a hőségben ha éjjel kinyitottam az ablakom, hogy ne fulladjunk meg, akkor az ő Tv-jét jobban hallottam mint a mienket, a büdös szójaszag egész éjjel ellepte a lakásom, mert éjjel főznek a büféjükbe. Legutóbb a pasi úgy verte éjjel a nőjét, hogy zengett a ház.Albérlők. A tulaj leszar minket, lényeg, hogy felmarkolja a lóvét. Azt mondta, ha nem tetszenek a lakói, akkor majd cigányokat költöztet ide aztán majd megtudja a ház, hogy kussol. Ez a hozzáállás. Na elhiszed, hogy átérzem a bánatod???:) Van megoldás. Hirdesd úgy a lakásod, hogy romáknak adnád el, hátha így elkel.
Sajnos azon már túl vagyok/vagyunk (mármint a belebetegedésen)! Nem tudjuk eladni a lakást (senki nem akar panelba költözni a cigók közé)! De nem adjuk fel! És persze merd kinyitni a magyar pofád, mert beverik a cigányok! Nekem meg nem hiányzik, hogy elkapják és kibelezzék a kutyám egy séta alkalmával vagy kiszúrkálják a kocsi kerekeit! Még a rendőrök is csak félve kérik el a személyigazolványaikat, mert még velük is ugatnak. Nem tehetünk sokat!
Családi házban éltünk sokáig. Tudom, hogy ott is akad egy-két idióta szomszéd. Nálunk annak idején az egyiknek az volt a mániája, hogy mikor hajnalban indult a kistraktorral melóba, akkor 4 órakor kiállt a hálószobaablakom alá vele és ott melegítette be úgy 15 percig. Ezt minden reggel! Fát vágni kizárólag reggel hatkor tudtak, és legalább 4 éjjel éneklő kutyájuk volt. A másiknak a kiskorú gyereke egész nap a házunk falát dobálta kövekkel. A harmadik szomszéd kiadta a kertjét ami a házunkhoz közeli részen volt, és mikor meguntam a hajnali traktoristát az ablakom alatt és átalakítottam a házat annyira, hogy a kertem végébe került a hálószoba, akkor a kiadott telken reggel hattól /nyáron öttől:(/ kiabálva tárgyalták meg a bérlők, hogy melyik sort kapálják. Egyszer mondta a bérlőcsaj, hogy azért kezdenek reggel hatkor kapálni, mert a férje akkor jön haza a 24 órás szolgálatból és nem akarják otthon zavarni. Muris, mert mi is 24 órás szoliban dolgoztunk és mi is aludtunk volna a saját házunkba, na de ezt az ő kiabálásuktól nem nagyon lehetett. A szembe szomszéd minden hétvégén, értsd úgy, hogy szombat és vasárnap szinte egész nap Trabantot javított, és leginkább az ajtaját. Egy nap szetintem legalább ötszázszor csapta be, hogy biztos működjön. Mi mindíg hétköznap délután nyírtuk le a füvet, mondván, hogy akkor az éjszakások és a kisbabák már nem alszanak, talán nem nagyon zavarunk vele senkit. A szomszéd naná, hogy hétvégén reggel hétkor nekiállt szántani, füvetnyírni, stb, nem is akármekkora kerti traktorral.:) A keresztbe szembe lakónak olyan fura dolgai voltak. Túl azon, hogy elkezdett feketén autókat szerelni /ne tudd meg mivel jár!/, pl. amikor bővítette a házat, akkor este nyolckor állt neki a csendes melónak, mint pl. ablakkeret betakargatása kőporozás előtt, és reggel hatkor állt neki a hat négyzetméter nagyságú fém kőporkeverő edény szennyeződéseinek nagykalapáccsal történő eltávolításának.Nem semmi volt az a kongás! Az egyik oldalszomszédom félkegyelmű volt szegény, és mindíg elbújt reggelente a disznóetetés közben egyrt pisilni a kukoricagóréja mögé. Az nem zavarta, hogy nekem a házam fele ablaka pont oda nézett.:) Szóval tudnék mesélni.Biztos rólam is mondanának ezt- azt azok az emberek akiknek a társaságában életem hosszú évekig, de mindíg igyekeztem úgy élni, hogy másokat ne zavarjak, vagy csak minimálisan, amennyire szükséges volt ahoz, hogy elvégezzem a napi feladatom a házkörül.
Hát igen..mint anyámék mellett, családi ház (vidék)
5 éve mentek el az "alap" lakók. ott 3 gyerek volt, rohangálás, sikítozás, nagykapu rugdosása focival, stb.
Aztán jöttek az újabb lakók, szintén 3 gyerek, ott full hangerőn bumm bumm disco muzsika, aztán 2 éve itt vannak az újabb lakók, ezekkel nincs gond, csak a kutyájuk nyüszít általában órákig.
És ami az érdekes még, hogy a ház előtt anyáméknak ezalatt a 10-15 év alatt megnőtt 3 nyírfa, de akkorára, hogy már meg kellett nyesni, plusz a sövény is más akkora, hogy hú..A szomszédék előtt pedig kb 15 éve ugyanaz a 3 csenevész fa, de kb olyanok, mintha most hozták volna el a faiskolából.. A járda tök szar, stb..
Mondom: a 3ik lakók ezek már, és mindig ugyanolyan igénytelenek. Bár ilyen vályog szar házat nem fog senki jómódú megvenni..
"...egy-egy ilyen síkagyú köcsög terrorizálhat akár egy egész házat is..."
Sajnos ez nálunk is így van. Lakásvásárláskor úgy gondoltuk körültekintőek voltunk, de már az első napokban kiderült, hogy a 20 lakásos társasházban csak egy család nem normális, azok is a közvetlen szomszédunk. Fiatal pár egy óvodás korú gyermekkel. Fehérek, de olyanok mintha nem lennének azok. A szülők nem dolgoznak, egész nap otthon tespednek. A férfi egész nap az erkélyen bagózik (ezt már írtam régebben) és hangosakat szellintget, döngeti a mulatós zenéjét, de olyan hangerővel, hogy 3 szinttel lejjebbi lakókat is zavar, mindenneposak a hangos veszekedések, igaz utána szent a béke, mert vonyítva szeretkeznek. Nagy ráérésükben a gyereket még a játszótérre sem viszik le, így mozgásigényét a lakásban elégíti ki. Valamikor órákon át szaladgál, ugrál a lakásban az alsó szomszéd nagy örömére. Már szinte minden közvetlen szomszéd -így mi is- beszélt már velük, de hasztalanul. Most talán körvonalazódik összefogás a lakók között, de hál' istennek mostanában csendesebbek egy picit. A rosszban az a jó, hogy csak bérlők, de szerintem még jó sokáig élvezhetjük a társaságukat. Ha eltolnák a rollert, biztos pezsgőt bontanánk.
"ez itt szerintem off, de szerinted egy jogi kiskaput úgy kell bezárni, hogy keresek egy ártatlant akit meg lehet büntetni, ha már az igazi bűnöst nem lehet megfogni?"
Miért ne lehetne megfogni? Szépen rátolja a tulaj a balhét, hiszen ő tudja, hogy kinek adta kölcsön az autót. Ilyen egyszerű. Szóval: 1, ha a tulaj vezetett, akkor nem bújhat ki az eddig szokásos módon 2, ha közeli hozzátartozó vezette a kocsit, akkor tökmindegy, úgyis családban marad a bünti 3, ha a józsi haver vezetett, akkor rátolni a balhét és fizessen.
Ha a tulaj nem akadályozza szándékosan a valódi tettes kiderítését, akkor hol van itt szerinted az ártatlan büntetése?
Lakásban meg ha te oda vasárnap éjfélkor (vagy bármikor amikor nem nyerő a hangoskodás) engedélyezted a jómunkás embernek hogy ott zajongjon (például azzal hogy beengedted vagy állandóra kulcsot adtál neki hogy tevékenykedjen bármikor amikor neki jól esik), az a te felelősséged. Nem értem mit nem értesz. :)
"áh felejtsétek el. csak az elkeseredés szavai voltak. 4 éve élek ott, egy pisszenés sem hallatszott ki tőlem soha, gyakorlatilag aludni járok haza - erre tessék, az első lakásfelújítás után a bíróságon kötök ki."
Ez a fő probléma. Nagy volt a kontraszt hirtelen, minden átmenet nélkül ha nem szóltál senkinek.
Ez van, ezt a balhét már el kell vinned. Bár az én köcsög szomszédomat lehtene már felelőségre vonni mikor egész éjjel zajonganak.:(Ja és ez mindennapos.
Mint mondtam, jóhiszemű vagyok. Hajlamos vagyok feltételezni, hogy úgy történt, ahogy előadta. :-) Persze amennyiben tévedek, akkor jogos a feljelentés.
Lehet, hogy túl jóhiszemű vagyok, de szerintem - kedvenc királyom mondásával élve - 'könnyebb legyet fogni egy kanál mézzel, mint egy hordó ecettel', nekem a kedves kérés eddig többször bevált, mint sem. (Mellesleg szerencsés vagyok, mert vértahóval ritkán kerültem konfliktusba, és az se szomszéd volt.)
Alapvetően a többiekkel értek egyet, te vagy a tulaj, neked kell figyelned, hogy ne üldözzék ki a szomszédaidat a világból. Azt viszont csodálom, hogy a feljelentő először nem hozzád fordult - normális ember szvsz előbb próbálná békés úton visszaszerezni a nyugalmát. Gondolom, ha arra hivatkozol, hogy sejtelmed se volt, hogy ez ennyire zavaró, és a jövőben ennek megfelelően is viselkedsz, akkor nem lesz következménye az ügynek. A helyedben elnézést kérnék a szomszédoktól is. (Kivéve a feljelentőt, vele csak közölném, hogy ugyan egy tetű, de ha szólt volna, akkor még rá is tekintettel lettél volna.)
ez itt szerintem off, de szerinted egy jogi kiskaput úgy kell bezárni, hogy keresek egy ártatlant akit meg lehet büntetni, ha már az igazi bűnöst nem lehet megfogni? Háát, nem tudom.
áh felejtsétek el. csak az elkeseredés szavai voltak. 4 éve élek ott, egy pisszenés sem hallatszott ki tőlem soha, gyakorlatilag aludni járok haza - erre tessék, az első lakásfelújítás után a bíróságon kötök ki.
amúgy felhívtam az illetékest - és megerősítette azt a bizarr, nyakatekert jogértelmezést amit Ti is képviseltek itt a fórumon. de mivel eddig nem volt rám panasz, valszeg nem lesz pénzbüntetés sem.
viszont elmondta azt is ki jelentett fel, ami azért vicces mert én magamban a jobboldali szomszédra gyanakodtam, és az idézés átvétele óta iszonyú csúnyán nézek rájuk. hát nem ők voltak...
Azért hogy bárki bármit csinál a lakásodban - kivéve ha illegálisan a beleegyezésed nélkül tartózkodik ott - te mint a tulajdonos vagy a felelős, az ezzel kapcsolatos károkozások/büntetések is téged terhelnek. (kivétel ugye a bérbeadási szerződés, de ez most nem játszik)
Ha a jómunkásembernek te elmondtad hogy mimerrehányméter és azt szándékosan nem tartotta be, akkor továbbtolhatod rá a felelősséget.
Ha csak annyi történt, a megbeszélésnél, hogy "jónagyot, holnap reggel héttől dolgoznánk oszt vasárnap estére kész lesz" - "remek, itt a kulcs jómunkásember, jöjjön menjen amikor akar, a lényeg hogy kész legyen" akkor a tied a felelősség.
"vkit olyan dologért büntetni amit nem ő követetett el? hmm..."
A felbújtót nem büntetni? Ez alapon bárki büntetlenül fogadhatna bérgyilkost (például a szomszédaid... ha nagyobbfajta ház, könnyen összedobnák :) és csak a zsoldos kockáztatna, ő maga semmit.
"vkit olyan dologért büntetni amit nem ő követetett el? hmm..."
Ez csak a "nem én vótam, hanem egy közeli hozzátartózóm, aki ellen nem vagyok köteles tanuskodni" tipusú jokerválasz ellen van.
szörnyű dolog, hogy nem lehet majd a jövőben így trükközni. amúgy te hány olyan embernek szoktad kölcsönadni a kocsidat, akik elsunnyognák a gyorshajtás büntijét és fizetned kéne helyettük? :)
egyébként nem vitatom hogy praktikusabb a tulajt büntetni a bűnös helyett - így sokkal egyszerűbb az egész. kiterjeszthetnénk ezt más bűncselekményekre is pl lopás esetén nem feltétlenül a tolvajt kell lecsukni, hiszen elég fárasztó megkeresni ha nem otthon várja a nyomozókat hanem például szökésben van. inkább egyszerűen kasztnizzuk be akit othon talál a szerv, mondjuk a feleségét vagy a nagyit
1. Koss lakasbiztositast es intezd el a kart a biztositasra. A biztosito majd bevasalja toluk.
2. Kozos koltseget a kozos kepviselo hajtja be. Ha nem tud mit kezdeni, akkor ki kell rugni es keresni kell egy olyat aki tudja hogy felszolitas - fizetesi meghagyas - ingatlanra terheles - arverezes a megoldas.
most jelentettek fel csendháborításért (fel mertem újítatni a lakásomat) - van itt vki aki tudja hogy mire kell számítani? gondolom pénzbírság, de nagyságrendileg mekkora? egyáltalán, a tulaj felelőssége ha a felújítást végző mester rosszkor fúrfarag?
(végiggondolva: útóbbi kérdésre gondolom igen a válasz, különben elég megfoghatatlanok lennének az ilyen ügyek...)
A felettem lakó szomszédok öt naponta (ugyanis olyan időközönként fürdenek) eláztatják a lakásomat. Leáztatják a vezetékeket és három helyiséget. Nem ismerik el a kárt, nem írnak alá semmit. Nem fizetik a közös költséget és mást sem. Mi a teendő?
Milyen szervekhez fordulhatok? Kérem valaki segítsen, mert félek hazamenni a saját lakásomba. Köszönöm
Nálunk meg új lakó van felettünk. Az eddigi bérlőkkel semmi gondunk nem volt, és ezek az újak is nagyon csendesek. A liftben találkoztam velük, és kérdeztem, hogy ők-e az új lakók. Mondták, hogy igen. Én meg jól körbenyaltam őket, hogy már most köszönöm nekik, hogy ilyen normális, csendes emberek:o))) Nagyon örültek neki, hogy így megdícsértem őket, láttam, hogy virul a fejük. Szóval továbbra is béke és nyugalom.
Alattam íróknak meg teljes együttérzésem, és bízzatok, hátha olyan szerencsések lesztek majd, mint én, rám ugye nagyon rámfért:o)
Halihó...tanácsot kérnék...ötemeletes társasház, sok lakás...MINDEN ESTE kb 11-ig vhol DÜBÖGNEK. Nem vicc. Mintha erősen labdát vágnának a falhoz, vagy ugrálnának, vagy kalapálnának...nemtom...sajna egyszerűen nem hallom, hogy honnan jön a zaj...mit lehet tenni ilyenkor? Nagyon unom...