Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
A hektolitertömeg, mivel egyszerűen mérhető, az első olyan paraméter ami alapján szétválogatjuk a különböző minőségeket.
Valójában nincs olyan beltartalmi értékre vonatkozó paraméter ami egyenes arányban lenne a hektolitertömeggel, mégis az a megfigyelés, hogy a magas hektó mellett ezek is rendben vannak, ezért használjuk.
Ez egy beküldött mintás certi. Gyakorlatilag azt rakott a termelő a zacskóba amit csak akart. Mondjuk jobban megtisztíthatta volna. Az 5.3%-os keverékesség az nagyon sok, egy jól beállított kombájn 1% alatt tud.
A hektoliter tömeget nem mérték vagy csak lemaradt az oldalról?
Tévedés, én nem termelő vagyok hanem gabona stb. tároló telepeket vezetek. Teljeskörű szolgáltatást végzünk, a beérkező gabonát minősítjük, tisztítjuk betárolás előtt.
Az elmúlt évben katasztrofális volt a kalászosok minősége a sok csapadék miatt. Nem tudtak a gazdák időben permetezni mert a felázott talajra nem lehetett rámenni a gépekkel, aztán az eső és a párás levegő kedvezett a gombáknak. Felénk is nagyon rossz volt a minőség de a békési kollégák még rosszabb helyzetről számoltak be.
Amit mi az égetőbe küldtünk, az a tisztítási melléktermék volt. Ez normális esetben törtszemből, pelyvalevélből esetleg gyommagokból áll. A rostán megfújjuk sűrített levegővel az árut így a könnyű szennyeződés kikerül belőle. A fuzáriumos, aszott szemek fajsúlya könnyebb így azokat is viszi a légáram. A tavalyi évben ezekből volt sok, a melléktermék gyakorlatilag toxinos szemekből állt. Ezért nem adtuk oda senkinek, ne mérgezze le vele az állatállományát. Ment az égetőbe mind.
Lisztet nem, de én vettem egy kis házi malmot és azzal őrlöm. Ha kell könnyebb liszt szitálom. Nehezebb sütni a friss őrlésű liszttel, könnyen elszalad / túlkel a tészta, de ízben , illatban sokkal jobb.
Rozst és búzát vettem, csak az volt. Rozzsal etetem a kovászt, de kenyérnek is kiváló.
Azt én sem értem, hogy lesz 700-800 Ft-os liszt, ráadásul a teljes kiőrlésű sokszor drágább, az kellene az olcsóbb legyen.
Ez korrekt, ha papírt ad. Azért érdekes hogy lesz a 85 ft-os búzából 900 ft-os liszt! Gyanítom, hogy a haszon nem a gazdákhoz megy... Tiszta maffia ez az ágazat is.
Amúgy lisztet is árul vagy csak magokat? Milyen fajtákat termeszt?
Én nemrég vettem bio bánkúti búzát, kérdezgettem a gazdát: ő régi fajtákat használ, amivel nagyon kevés probléma van, ősszel elveti, nyáron aratja. Nincs növényvédelem egyáltalán, kisebb a hozam, de olcsóbb a termesztés és magasabb az eladási ár (85 ft/kg volt) Adott tanúsítványt hozzá (Biokontroll Hu.) és vizsgálati eredményt is. Már elfogyott a búzája, de pár hónap múlva újra arat. Ha átverés lenne akkor nem fogyna el a búza :), én hiszek neki.
A tönkölybúza csak feleannyit terem, mint a modernebb búzafajták, nem volt gazdaságos a termesztése, ezért cserélték le Magyarországon is modernebb fajtákra kb. 120 évvel ezelőtt.
De ha már 800 ft-ért adnak egy kiló lisztet, akkor az legyen 100% tönkölybúza, ne csak 50% az istenit! :( És akkor a permetezésről, gyomirtózásról még nem is esett szó....
Persze ebből is lehet BIO-t kapni, de az említett esetek után ki hisz el bármit is ezeknek?
Közérdekű bejelentés alapján vizsgált 100% tönkölybúza liszteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatósági ellenőrzés során bebizonyosodott, a termékek nagy mennyiségben közönséges étkezési búzalisztet tartalmaznak. A Nébih kötelezte a forgalmazót a tönkölybúza liszt megnevezésű termékek forgalomból való kivonására, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől.
Feltehetően egyes tönkölybúza lisztek közönséges búzaliszttel kevertek – informálta a Nébih-et egy állampolgár. A hivatal ellenőrei a közérdekű bejelentésben megjelölt termékekből szúrópróbaszerűen négyféle mintát vettek. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták a gyanút: a megmintázott termékek 100% tönkölybúza liszt helyett kb. fele arányban étkezési búzából készült lisztet tartalmaztak.
A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést is tartottak a lisztek előállítóinál. Az ott tapasztaltak és a laboratóriumi eredmények alapján a Nébih kötelezte a forgalmazót, hogy az ellenőrzés időpontjáig (2019. március 14.) kereskedelmi forgalomba került, a vizsgált termékekkel azonos megnevezésű élelmiszereket további hatósági intézkedésig vonja ki a forgalomból, minőségmegőrzési időre tekintet nélkül.
Az élelmiszer-vállalkozó azonnal megkezdte a 2019. március 14-e előtt kiszállított termékek forgalomból történő kivonását. Az eljárásban – a benyújtott dokumentumok alapján – jelenleg az alábbi termékek érintettek:
BIOPONT Bio tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
BIOPONT Bio teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
VEGABOND Tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
VEGABOND Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
Eccofood Tönköly búzaliszt fehér finom őrlésű TBL-70; 1 kg
Eccofood Tönköly búzaliszt teljes kiőrlésű TGL-300; 1 kg
Az eljárás folyamatban van, az érintett cég adatai és a jogsértés részletes leírása (többek között a laboratóriumban mért értékekkel) elérhető a jogsértés listán:http://portal.nebih.gov.hu/jogsertesek.
A Nébih – további mintavételekkel – megkezdte a termékkör átfogó vizsgálatát is, melynek eredményéről a későbbiekben a hivatal weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.
Sziasztok, hátha van itt olyan okos társ, aki megmondja, hogy egy kenyérsütő gép (kb. 10 éves, első generációs Panasonic) hány fokon végzi a sütés műveletét? Előre is köszi.
Gondolkozzunk a gazdák fejével. A malom ajánl X összeget a gabonáért. Ezt így is, úgy is megkapja. Akkor is, ha fáradtságos munkával, bio-módszerekkel termeli meg a gabonát és akkor is, ha gyomirtózik és permetezi. Minek szenvedne akkor a plusz munkával?
Hacsak nem extra elhivatottt, becsületes ember az adott gazda. De egy fecske akkor sem csinál nyarat, mivel valószínűleg több tucatnyi gazdától szerzik be a gabonát.
Ha van rendszeres mintavétel és szigorú ellenőrzés, laboratóriumi vizsgálatok minden egyes gazda összes fajta gabonájánál, minden évjáratban, az persze más! Csak a vizsgálatok nem olcsók és arra tippelek, hogy legfeljebb csak szúrópróbaszerűen végzik.
Környékbeli gazdáktól veszik a gabonát. Félreértés ne essék, szép a malom és elhiszem, hogy hagyományos technikával őrölnek, de mi a garancia, hogy az a 10 vagy 20 nógrádi gazda, akiktől a gabonát veszik, az mind becsületes és bio-módszerrel termelt gabonát ad el nekik?
Mindenki abban hisz, amiben akar, de ez egy sokismeretlenes egyenlet.
Nem a fórumtársaknak hiszek, hanem a saját szememnek. Az Alföldön élek, látom mi folyik. Műtrágya, gyomirtózás, gyakori permetezés stb. Mind itt folyik a szemem előtt, teljesen mindegy, hogy milyen növényről van szó.
Szegény nagyszüleim is ezt csinálták, igaz ők csak saját részre termeltek + a családnak és barátoknak. Vicces volt, amikor a részben érett, részben teljesen friss emberi és állati fekáliát vitték ki a földekre, aztán nyáron fújták ki a Bi 58-at (akkor még legális volt).
Biztos vagyok benne, hogy vannak becsületes termelők, de hogy lehet őket megtalálni?
Én teljes kiőrlésű bio tönkölybúzalisztre és teljes kiőrlésű bio rozslisztre lennék vevő. Nem érdekel ha 500 vagy 800 ft kilója, ha postázni kell, csak tényleg bio legyen. Az sem lenne hátrány, ha erről papírja is lenne, de a legfontosabb mégis a bizalom, mert mindent ki lehet játszani.
Ismer valaki ilyen termelőt bárhol az országban?
Nem kenyér téma és nem is termelők, hisz importálják a cuccokat, de az igaziolívásokban pl. 100%-osan megbízom.
Tehát akkor a legnagyobb hibát az követi el, aki étkezési búzakorpát vagy zabkorpát vesz (mint én a múltkor), mert azt hiszi, hogy egészséges. Rost és vitamin az van bennük, csak sajnos méreg is ezek szerint...
A toxinok maradék 25%-a ezek szerint a keményítőben és a csírában van. Lehet tudni, hogy a maradék 25% milyen arányban oszlik el ezekben? Mivel a csíra van legbelül, az tűnne logikusnak, hogy a toxinokból is abban van a legkevesebb.
Annyi biztosnak tűnik, hogy az étkezési búzacsíra kevésbé mérgező, mint a búza/zabkorpa.
Nem bízol egyik márkában sem, de ha itt az egyik fórumtárs mond valamit, azt elhiszed? Vagy hogy gondolod ezt?
Szerintem vannak becsületes termelők. Érdemes megpróbálni megkeresni őket. Persze mindegyik azt mondja magáról, hogy ő becsületes. Lásd eggyel alattad, ha jól értem, ő is termel és ő elégette a rosszat.
Vannak persze vizsgálatok meg határértékek. Meg vannak olyan évek, mint a tavalyi amikor az ország nagy részén "rózsaszín" búza termett, annyi volt benne a fuzáriumos szem. Ez a búza ugyanúgy elfogyott és ugyanúgy volt liszt a boltokban.
Amikor jöttek tisztítási melléktermékért, "törtszemért", nem adtam oda, inkább elküldtem az égetőbe. Amit tisztításnál a rosta kiszedett, a levegő kifújt az maga volt a mycotoxin egy kis búzába csomagolva.