Köszi, a recepteket elmentettem (időközben kutakodtam a gombászós topikon is). A fiam végül a gombapaprikásra szavazott, ám időközben váltott, így "egyszerű" újhagymás, tojásos gomba lett, amit imád (én azért meginogtam, mert előkészítés közben igen-igen pacaljellegű lett az alapanyag, ami nekem brrrr...)
Én ezt ajánla
Mennyei saláta
Hozzávalók:
ˇ 10 dkg ruccola
ˇ 20-30 dkg spenótlevél
ˇ 1 csokor bazsalikom
ˇ 1 csokor újhagyma
ˇ 5-6 szelet szárított paradicsom
ˇ 20-30 dkg laskagomba
ˇ 5-6 szem paradicsompaprika (a boltban kapható üveges kiszerelésből)
ˇ 1/2-1 dl olívaolaj
ˇ 1 kávéskanál balzsamecet
ˇ 1/2 citrom
ˇ 1-2 gerezd fokhagyma
ˇ só
ˇ bors
ˇ morzsolt oregánó
Elkészítés: A spenótot megszabadítom a szárától, majd a ruccolával és a bazsalikommal együtt leöblítem, és az egészet egy szép tálba tépkedem. Megtisztítom az újhagymát, és kb. fél cm-es darabokra vágva azt is hozzákeverem a salátához. A gombát és a paradicsompaprikát szintén feldarabolom, majd a szárított paradicsomszeletkékkel szintén a salátához adom. Az olívaolajhoz a balzsamecetet és a citrom kifacsart levét hozzákeverem, a fűszereket és a zúzott fokhagymát hozzáadom, majd az egészet a salátához öntöm. A hűtőben 1-2 óra alatt istenien összeérnek az ízek! Bármilyen húsféléhez illik!nám
Én levesnek szoktam megcsinálni, nagyon szeretjük. Hagymát dinsztelek, ráteszem a falatnyi csíkokra vágott gombát, átforgatom, aztán majorannával, sóval és borssal fűszerezem, vízzel felöntöm, és megpárolom ízlés szerinti puhaságúra. Vajas galuskát (1 tojás, 1 ek vaj/margarin, simaliszt, só) szaggatok bele, majd tejföllel behabarom, és utánaízesítem, petrezselyemzöld se árt meg neki. ribizli
Készíthető pácolt, vagy friss nyúlgerincből egyaránt. A húst megtűzdeljük a szalonnával, megsózzuk, és 1 órát állni hagyjuk. A húst rátesszük a forró zsírra, mellé az egészbe hagyott, de 4-be bevásgott hagymát, kevés vízzel felöntjük, fedő alatt félpuhára páróljuk. Ráöntjük a tejfölt és a saját levével gyakran locsólgatva készre sütjük.
A húst tálalótálra rakjuk a visszamaradt pecsenyléből szószt készítünk. Makarónival tálaljuk.
persze...megtuzdeled fokhagymaval es baconba tekered, a sutobe alal appritasz egy jo adag hagymat, egy kis feherbort. lefoliazod, betolod a sutobe amikot a husi nagyjabol megpuhult, folia le, megpirit. zuldfuszerek, so, bors izles szerint
Aha, felakaszthatót, de emeleteset. Kb 30 x50x50-es méretűt, de az se baj, ha 60 cm a teljes hossz.Még az sem az igazi, amit én találtam, mert nem látom, hogy lenne tálcája a víznek. A lányom, aki ismeri az eredeti ócskát, és kereste az ikeeában nekem, azt mondta, hogy az ott található sokkal kisebb volt(és túl azon az árhatáron, amit én megadtam neki). Mivel én szökőévben egyszer jutok el oda, maradna a webbolt. Van más, az ikeán kivül, ami ilyesmit árul?
Az enyém is egy régi szocreál darab, megérett az is a cserére, a lányaim már leszólták, de addig nem dobom ki, amíg nincs másik, pedig már ritkán használom, mert hálistennek gép mosogat többnyire. Éppen nem fér a mosogató fölé (a nyaralóban sem), hanem a mellette lévő falra, alatta már a padló van.
H G: itt csak praktiker van, ott nincs, még a baumax jöhet szóba, az lesz a következő állomás.
efzsuzsa:Ebédszünetben bementem a közeli Kátayba (ahol korábban nem volt), most láttam egyet, a méret jó, csillog-villog, de tálcája az nincs (a földre csöpögjön a lé?), de az ára : 14990!!!!!!! Hát annyit még akkor sem adnék érte, ha a fizetésem (ami aprócska) az ötszöröse lenn a mostaninak.
Évente átlag egyszer kerül rá a sor, mert nagyon jó, de a boncmester utálja a 3 órás melót( ez én volnék ).
Már felvetettem, hogy esetleg azzal a 6 lyukú tárcsával ledarálva kellene kísérletezni, amit Apósom cuccai közt találtam, de eddig ez nem sikeres kísérlet volt.
Szóval. Végy egy fejet, füle legyen! Fél fej is jó, mert végül túl sok lesz a meló..:}}
No, ezt a (fél) fejet szépen, szakszerűen, nagyon éles késsel mindenféle ehetőnek látszó alkatrésztől le kell tisztítani.
Nekem szikéim is vannak, eléggé le szoktam pucerálni a csontot...
Ezután jön a neheze.
Az alapanyagot szintén baromi éles késsel 0.5x0.5x0.5 centis darabokra szoktam szabdalni ( ezt szeretném a nagylyukú tárcsával megspórolni, mert ez a neheze).
Ezután már nagyon egyszerű, pörköltet kell készíteni.
Mivel melegszendvics lesz belőle, elbírja a bazsalikomot, meg kedved szerint az egyéb fűszereket is, akár sokat is.Nameg kis vörösbort is, már ha van kéznél.
Ha elkészült ( a füldarabok is könnyen rághatók) a dolog kész.
Kisebb pitlikbe szétmérve mehet a hűtőbe.
A cucc könnyen szeletelhető, és rátehető a kenyérre/zsömlére/bármire.
Én úgy szoktam, hogy kicsit pirítok a kenyéren ( erre megy majd az áru), másik oldalát jobban megpirítom, fokhagymázok, ráteszem a szeletelt kocsonyás állagú pörköltet, aztán, mikor már átforrósodott, hagymakarikákat hajigálok rá, megpirítom kicsit, és hamm.
Az asszony vékony sajtszeleteket szokott rátenni, de úgy kell neki...:}}
Elég olcsó, kiadós, nagyon finom, cserébe tökölős kaja...:}}
Maga is könnyelműen kiselejteztem a régi, ezer forintos, akkor még bárhol kapható falraaksztósomat, mely picurka konyhámban tényleg nagy segítség volt...
Azóta KERESEK!
Évekkel ezelőtt, amikor még nem kellett, vagy hatféle is volt az IKEÁBAn, olcsó is , drága is , kicsi is , nagy is - és volt piros, amit kinéztem magamnak a konyhai színvilágra tekintettel.
S aztán ért a meglepetés.
A műfaj megszűnt, illetve aranyárér van, például az Ikeában.
Még az vele a bajom, hogy szélesebb, mint a hely, ahová be kéne férnie és , szerintem, nagyon nehéz... Krómozott, szép, nyilván ezer évig jó - de én mégsem veszem meg.
A Kátayban egyáltalán nem találtam falraakasztóst.