Keresés

Részletes keresés

Nemozoli Creative Commons License 2002.02.11 0 0 18
Uniqm,

Bizony, damil van a vesszőkre kötve, másként nemcsak a vesszőket nem tudnád visszaszerezni, de a lelőtt halakat sem tudnád kihúzni a vízből... :-)
A damil a vesszőre fűzött karikára van kötve, hogy a kilövést az utolsó pillanatig ne akadályozza. Az íjon elhelyezett dobról tekeredik le (nem forog, mert az lassítaná a vesszőt, hanem párhuzamosan a kilövés irányával van a tengelye). A vesszőre lehet horog-kiképzésű hegyet kapni (főleg nem Mo.-n).

Némó

Előzmény: Törölt nick (16)
Atasen Creative Commons License 2002.02.11 0 0 17
Sziasztok!

Boarhunter!

Mielőtt még gonosznak és előítéletekkel teli emberkének néznél szeretném elmondani, hogy valószínűleg a rossz fogalmazás miatt értetted félre,amit K.L.-ről írtam!Nagyon tisztelem és eszméletlenül tetszik a stílusa. Egyáltalán nem tartom őrültnek. Szavaimmal oda akartam kilyukadni, hogy csodálom, amit elért és amit létrehozott és a majdnem teljesen az a világnézete, amit én látok magam körül és önmagamban.Nem magyarázkodni készültem, csak menteni a szavaim előítéleteit/utóítéleteit.Na mindegy.

Tudnátok mondani olyan honlapot, ahol az íjak és nyilak fajtáiról, tulajdonságairól van szó, mert nagyon-nagyon kezdő vagyok, könyvre még nincs pénzem(mert gondolom vannak ilyesfajta könyvek).

És kérhetnék még valamit? Szólítsatok NESI-nek!

Amúgy a halászat engem is érdekelne-mármint az íjjal való halászat. Ez még talán nem az a kategória, amiben nem bírom elviselni az állatok pusztítását-hiszen régebben én is horgásztam!

És végül még valami: Mindenki benne van valamyilen egyesületben? És miért rossz, ha valak nincs benne? (a "miért jó"-ra sejtem a választ)

Nesi

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.11 0 0 16
Én fanatikus módon ragaszkodom a vesszőimhez. Ezért felkeltette az érdeklődésemet, hogy vajon íjjal hogy halásztok? Esetleg valami zsinór van a vesszőhöz kötve? Mert más megoldást nem látok, hogyan lehetne összeszedni a tóba lődözött nyilakat.
Más:
Ki tudja hol lehet vesszőkészítésre alkalmas faanyagot kapni? Én elsőosztályú faanyagnak látszó akácfával próbálkoztam, de még így is voltak benne görcsök, valamint a gyártás végére szinte kivétel nélkül mind elgörbült. 10 vesszőből 3 használható maradt.
Cédrusfenyőt lehet kapni? Vagy esetleg milyen egyéb faanyag jöhet számításba?
cc3 Creative Commons License 2002.02.11 0 0 15
Hello Alexys!
Győri íjász egyesületről annyi info van, hogy ONOK Í.E. a nevük és cimfesto@drotposta.hu emilen lehet elérni őket. NYugodtan írj nekik. Az íjász népség tapasztalataim szerint szerfölött jámbor és segítőkész.
Tudomásom szerint hozzád legközelebb Keszthelyen van íjászbolt. Tavaly nyáron megnéztem, a történelmi íjakból nagyon szép választékuk van. Vadászreflex és csigás íj nem igazán volt az üzletben.
Ha nem akarsz Pestre utazgatni az Elit szokott postai utánvéttel is szállítani.

Boarhunter!
A Beman 88 #-ig gyárt vesszőket. Miért nem rendeled meg tőlük közvetlenül?

Üdv CC3

Előzmény: alexys (13)
Boarhunter Creative Commons License 2002.02.10 0 0 14
Hello Alexys!
Nem akarlak elkeseríteni, de a barátod kimeríti az orvhalász fogalmát, lehet, hogy az íj miatt nem mernek szólni a pecások, de ez nem jelenti azt, hogy helyes amit tesz. Mindenesetre ha egyszer mégis elcsípik, szorulni fog. Én is szeretem pl. a libamájat, mégsem jut eszembe bemászni egy "libatelepre", és halomra lövöldözni egy rakás pecsenyénekvalót. Ha valaki szereti a halat, a boltban is lehet kapni, ha meg mindenáron lőni akarja, egy kis utánajárással talál olyan helyet, ahol megteheti. Persze ez pénzbe kerül, de a kenyér és a sör is...
Ha ki akarsz próbálni néhány íjat, nem muszáj egyből Pestre utaznod. Biztos van Győrben vagy a környéken íjász egyesület/ CC3 kolléga biztos ad neked egy két címet/, akikhez kimehetsz edzésre és működés közben is megnézhetsz, kipróbálhatsz különféle íjakat. Ha meg pesten jársz, az Elit Hunter és a Tüzes Íjász az a két bolt, ahova érdemes benézni, a címüket és egy pár infót fellelhetsz a Vadászíjászat topicon, ha egy kicsit visszalapozol.
Hogy milyen erős legyen az íjad, az csigás íjnál könnyű kérdés, mert a legtöbb gyártó már nem gyárt 70fontnál erősebb íjakat, de ha mégis találsz ilyet, akkor is gondban leszel a vesszővel, mert egyik kereskedő sem tart hozzá valót/ CC3! Ne cáfolj meg, nekem 1 évig ígérgette 3 hazai kereskedő, oszt mégselett/.Ezenkívül terepíjász versenyeken is 60 font a limit, leszámítva a csigás vadász kategóriát.
Reflex íj ügyekben pedig érdemes ellátogatnod Kaposvárra, pontosabban Kaposmérőbe, a már említett Gelencsér Lacihoz, Ő segít kiválasztani a megfelelő típust és erősséget.
Előzmény: alexys (13)
alexys Creative Commons License 2002.02.10 0 0 13
Kösz a kimerítőt,és a buzdítást.A halászatról:egy velencei tavi ismerősöm kilószám "szedi"ki a halakat a tóból egy csigás íjjal.A pecások,azonkívül hogy irigykednek,soha nem szóltak rá.A kedves barátom csak szereti a halat,nem üzletből "pecázik".
Más.Igazándiból a hagyományos íjjakhoz vonzódom,de ez nem jelenti azt,hogy nem próbálnék ki más típusokat is.Az igazság hogy Győrben teljesen leépült a választék,aztán mégiscsak ki kéne próbálni egy csomó fajtát,mielőtt az ember fia megvenné a nagy "elsőt".Hallottam,-hogyha jól mondom-a húzóerő más-más /fontban mérik ?/.Na most én 230 kg emelésére vagyok hitelesítve ,de az egy más mozgástípus.
Esetleg Budapesten tudtok egy nagy választékú üzletet ?Hallottam egy kaposvári ? íjjkészítőről,aki olcsón dolgozik?
Előzmény: Boarhunter (12)
Boarhunter Creative Commons License 2002.02.10 0 0 12
Hello Alexys!
Sorrendben: Tiszafából többféle íjat is lehet készíteni, van amit Te is meg tudsz csinálni, van amit nem árt olyanra bízni, aki csinált már ilyet.
A házi íjkészítésről az általam látott legjobb leírás Saxton Pope: Hunting with the Bow and Arrow c. könyvében olvasható, ennek a kalózfordítása szerintem fellelhető valamelyik íjász topic közönségénél is . Ha olyannal akarsz konzultálni, aki profi a témában, keresd Gelencsér László íjkészítőt/T:82-477-516/.
Ciki? Ha magaddal szemben nem ciki, mit törődsz másokkal? Csak az íjad van és Te...
Halászat. Végre valaki! Szerintem nagyon király dolog, sajnos törvényeink szerint tilos. Ezzel persze a magán halas v. horgásztavak tulajdonosai nem nagyon törődnek /szerencsére/, de épp most olvastam egy cikket, amelyben valami nagyfejü mennydörgött, hogy a tiltott eszközökről, tilalmi időkről stb. szóló rendelkezések a magán tógazdaságokra is érvényesek.
Én kb. tíz éve halászom íjal, folyamatosan derítem föl a környékbeli tavakat, hol érdemes, hol olcsóbb stb. Szerintem nagyon jó szórakozás,kicsit vadászat ez is, csak általában sokkal eredményesebb /és olcsóbb is/.
Van egy site, ha jól emlékszem Sullysbowfishing.com, ahol sok jó képet találsz a témáról.
Felszerelés. Minden sportágban vannak különböző kategóriák és minden kategóriának megvan a szépsége. Attól egy ember nem lesz se több, se kevesebb, hogy éppen egy botíj vagy egy félmillás
mindennel felszerelt csoda van a kezében. A gond akkor kezdődik, ha valaki a többiek fölé akarja helyezni magát azért, mert drágább stb a cucca. Szerencsére nem ez a jellemző, de vadhajtások mindenhol előfordulhatnak. Hátat kell nekik fordítani és annyi. Attól egyébként nekem is kinyílik a bicska a zsebemben, hogy versenyen sokszor ugy szólítják a CU-sokat /compound unlimited-a legtöbb kütyüt használó/, hogy királykategória. Miért ő? Szerintem az én kategóriám a király, a szomszéd szerint meg az övé, csak mi nem hangoztatjuk.
Előzmény: alexys (10)
PETYUS Creative Commons License 2002.02.10 0 0 11
>Nem ciki-e 43 évesen elkezdeni íjjászkodni ?

Mármint hogy kinek nem ciki-e? Nekem nem.

Előzmény: alexys (10)
alexys Creative Commons License 2002.02.10 0 0 10
Newbie.Szóval, úgy kezdődött,hogy gyerekkoromban csináltak nekem kékre edzett rugóacélból egy íjat,amelyet apám a harmadik lövés után/miután csak fogóval tudta kihúzni a fából a vesszőt/elkobozta.Sőt,20 éve nevelek egy tiszafát,hátha valakivel tudok egy íjat csináltatni belőle/hál'istennek,legalább 4 törzse van/.
Most úgy érzem talán elértem azt a kort,amikor az íjászat szépségét csodálhatom,egyelőre nézelődőként.Kérdéseim: kivel lehetne konzultálni a tiszafából készült íjjakról,van-e reális lehetősége a legyártatásának ?Nem ciki-e 43 évesen elkezdeni íjjászkodni ?Mit szóltok az íjjal történő halászathoz ?
Láttam versenyt a következő tapasztalatokkal :fiatalok-hagyományos íjjakkal,olcsóbb csigásokkal,idősebbek iszonyú csicsás-"magától célzó-lövő " fegyverrel.Ez a jövő, ezt a sportot is elérte a szupersznobizmus?
cc3 Creative Commons License 2002.02.10 0 0 9
Sziasztok Hagyományőrzők!

Ígérem nem sokszor fogok beleszólni adolgotokba, bár egy fél évvel ezelőtt még én is magyar íjjal lőttem.
Fegyver-e az íj? Nem fegyver, hanem különösen veszélyes eszköz. (függetlenül attól, hogy reflex vagy csigás és attól, hogy erős vagy gyenge) Tartásáról, szállításáról, használatáról a 124/1993 (IX.22.) Korm. rendelet rendelkezik. Ebben a neve nem is íj, hanem "testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövô készülék".

1. § (1) Tilos az e rendelet mellékletében felsorolt, a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen vagy közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.

Ez elég szomorúan hangzik de:
(3) Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom
b) azokra a rendeltetésszerűen munkavégzési, sport és a szokásos életvitel körében használt eszközökre, amelyeknek a közterületen való birtoklása - így különösen a rendeltetésszerű használathoz történô szállítása - indokolt, feltéve, ha a tényleges munkavégzésen (tevékenységen) vagy az igazolható munkavégzéshez (tevékenységhez) szükséges szállításon kívül a birtoklás (szállítás) rejtve vagy a szokásos módon becsomagolva, szétszedve vagy tárolóeszközben, illetôleg egyéb biztonságos módon történik
e) a számszeríj kivételével a vadászati célú íjra, amennyiben annak birtokosa érvényes vadászjeggyel és biztosítással rendelkezik

Tehát: Otthon, magánterületen mindenki azt csinál, amit akar, feltéve ha környezetét nem veszélyezteti vele.
Közterületen szétszedve, becsomagolva "rejtve" szállítható.
Összerakva (harcrakész állapotban, vagy tokon kívül akkor lehet ha:
Vadász vagy (ezt nem tudom, hogyan kell igazolni, majd a tudós vadász szaktársak elmondják)
Sportoló vagy: van érvényes sportegyesületi tagkönyved (Beléphetsz egy meglévő egyesületbe, vagy alakítasz egy újat)
Íjkereskedő, javító, gyártó vagy.
Ha a fenti feltételeknek nem feleltek meg, a rendőr egyszerűen elveheti az íjat, és még szabálysértési eljárást is kezdeményezhet. A baj az, hogy el is veszi, és kezdeményez is, ha észreveszi.
Ha kéritek kiteszem ide a teljes jogszabályi szöveget.

Üdv
CC3

Előzmény: Atasen (1)
Nemozoli Creative Commons License 2002.02.08 0 0 8
Sertésvadász kolléga,

én is éppen most gépeltem be, amiket leírtál, ezért inkább nem küldtem el. Tényleg általában a "nem középlövő" tulajdonság a balra hordás egyik fő oka, mivel az ideg az íj közepe felé igyexik, a vessző végét pedig viszi magával, így a hegy balra tér ki. Ez ellen csak gyakorlással lehet védekezni, ahogy azt írtad.

A másik fő ok lehet az oldás, főleg ha kézi és nem kattintós (márpedig reflexíjnál ritka a kattintó, ugye? :-) )
mivel ha nem figyel oda eléggé az ember, "elpendíti" vagy "elhúzza" az ideget az elengedés pillanatában balra/jobbra. Jobbkezes oldás esetén az előbbi jobbra, az utóbbi pedig balra hordást eredményez(het).
Ez ellen is csak gyakorlással lehet védekezni :-)
tehát az oldást "hagyni kell megtörténni", nem szabad akarattal befolyásolni.

Némó

Előzmény: Boarhunter (7)
Boarhunter Creative Commons License 2002.02.08 0 0 7
Hali Sherwoodi kolléga!
A balrahordásra volna két tippem. Az egyik lehetőség, ami inkább a nomád íjaknál jön elő, hogy nincs, vagy nem elég mély az ablak az íjadon, ezért aztán nem középlövő. Ez ellen csak "rátartással" tudsz védekezni, ami sok gyakorlással automatikussá válik. A másik lehetőség valóban az, hogy ha fáradsz, nem tartod ki lövés után az íjat a vessző becsapódásáig. Régen nekem is volt ilyen gondom, én ilyenkor szisztematikusan balra alá szórtam. Ezt is addig kell gyakorolni, amíg nem rögzül. Nekem volt még egy esetem, ami mondjuk reflex íjnál nem valószinü, én a csigáson megnöveltem a húzáshosszt 1"-al,persze verseny előtt, és minden lövésem elment balra, én meg nem értettem, miért? /Egy verseny-4 vessző minusz/ Aztán persze rájöttem, hogy hátrébb húzva a vesszőt a hátulja kicsit kimegy jobbra, más szögben áll, és mivel nem használok irányzékot, azzal a tartással, amit megszoktam, ellövöldözök a vakvilágba. Tanulság: jó hülye voltam, vissza is állítottam, azóta nincs mire fogni a bénázást. /Saxton Pope szerint a jó íjász arról ismerszik meg, hogy minden elrontott lövésre tud legalább 10 jó magyarázatot/
Előzmény: robin hood (5)
Nemozoli Creative Commons License 2002.02.08 0 0 6
Hello Íjászok,

szeretnék csatlakozni a topik jeles tagjaihoz, én is az íjászat hagyományos fajtáját űzöm. A csigás íjak nekem "túltechnizáltnak" tűnnek egy igazi magyar (szkíta, török, mongol stb.) íj mellett, és a beállításuk is nehézkesebb (mivel egy reflexíjon nincs mit beállítani:-) ).

Atasen,

A hagyományőrző íjászatban az ember fia/lánya leginkább favesszővel lődöz, mert eleink is úgy tették. Akkoriban nem igazán volt karbonvessző, ezért az igazi hagyományőrzés itt kezdődik...

Ha pedig jó favesszőket akarsz, vegyél Szalóky-t! Nem olcsó ugyan, de szerintem megéri az árát. Bár lehet, hogy később majd én is gyártok néhány saját favesszőt szabad időmben, csak jó faanyag kell...

Írtad:
"kijelenthetem (a foglalkozásomnál fogva)"

Mi a foglalkozásod, ha nem vagyok Windischgraetz :-)?
Ha elárulod, akkor én is, mert lehet, hogy ugyanaz :-)

Némó

robin hood Creative Commons License 2002.02.08 0 0 5
Helló Uniqm!

Örömmel vettem, hogy megnyitottad a topicot, talán sikerül néhány hasznos információt cserélnünk.
Bátran kijelenthetem, (a foglalkozásomnál fogva) hogy a tradicionális íjak nem minősülnek fegyvernek és engedélyhez sem kötöttek.
Egyébként én szintén textil tokban, egy régi horgászbot tokjában, szállítom az íjat.
Mivel te már elég régen űzöd ezt sportot, biztos tudsz nekem válaszolni egy-két kérdésre.
Jelenleg 25-30 lépésről szoktam gyakorolni, a vesszőket elég jól egy helyre rakom őket, de úgy veszem észre egy kicsit balra "hordok", mi lehet a hiba?

szia: robin

Előzmény: Törölt nick (3)
Boarhunter Creative Commons License 2002.02.08 0 0 4
Hali nomádok!
Bocsi, hogy belekontárkodom a témába, a nomád íjászatnak csak lelkes szemlélője vagyok.
Atasen! K.L. vitatott személyiség, de semmiképp sem őrült, és a maga módján sokkal többet tett az íjászsportért, mint sokan azok közül, akik most magas pozíciókban ülnek és szidják, hordják!
Uniqm! Sok sikert a topichoz! Amúgy a vadászok sem azért vesztik el a vesszőket, mert vadászat közben a susnyába lövöldöznek, arra ugyanis, hogy vadászat közben lövést adj le, sajnos eleve nagyon ritkán kerül sor,és lövés után muszáj megkeresni a vesszőt, ugyanis sokszor csak annak állapotából tudod meg /véres, törött stb./, hogy eltaláltad-e a vadat. Ha nincs meg a vessző, akkor gyanús, hogy bennemaradt a cocában. Tudod, lövés után nagyon gyorsan történik minden, és ritkán látod, hogy eltaláltad-e szegényt. Nem is gyakorlás közben vesznek el a vesszők, hiszen az ember meggondolja, hova lő, és utána van ideje megkeresni. A fő vesszőfogyasztók a versenyek, ahol sokszor úgy vannak kirakva a célok, hogy mögötte "susnya" vagy lejtő vagy egyéb vesszőnyelő terepalakulat van /de hát ettől szép az egész/, és keresni sincs túl sok időd, mert a többiek rád várnak, és nyakadon a másik csapat.
Az íj egyébként nem fegyver mindaddig, amíg sportcélokra használod, de ha benzinkutat rabolsz vele, akkor fegyveres rablásért fognak leültetni.
Elég nehezen értelmezhető és többféleképp magyarázható a törvény, de a nomád íjadat nyugodtan hordhatod "meztelenül". Azt hiszem, a vadászheggyel szerelt vesszőket kell közterületen tokban hordani, de azokat amúgy is muszáj, mert összevágnak mindent.
Abban igazad van, hogy versenyen a nomád kategóriában csak favesszőt lehet használni, ezért aztán érdemes azokkal is gyakorolni.
Egyébként, ha tudsz jó faanyagot keríteni, nem olyan ördöngős dolog házilag gyártani őket. Az első tucat biztos nem lesz az igazi, de aztán belejössz. Én az első íjamhoz /Kassai csigás-1990/ sok vesszőt csináltam.
Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.08 0 0 3
Hááát...Hogy mit dolgozom? Ezt a titkot egyenlőre még megtartom magamnak. Talán annyit, hogy egy nagy-nagy magyar monopolcégnél vagyok mérnökember.
Ezt hülyeségnek tartom, hogy csak becsomagolva szabad az íjat szállítani. Nem tudom hol a határ a sportszer és a fegyver között, de a tradícionális íjak tudtommal sportszernek minősülnek. Én az íjat a "gyári" textil tokjában szoktam hordani, a nyilaknak pedig saját kezűleg készítettem tegezt.
Mivel mi nem vadászíjászok vagyunk és nem lövöldözünk a susnyákosba, ezért a vesszők általában nem is vesznek el. A legjobb, legtartósabb az alu vagy egyéb könnyűfém vessző. Viszont egy kicsit borsos az áruk, és versenyeken nem szabad csak favesszőt használni. A favesszőket is meg lehet venni boltban, viszont az a tapasztalat, hogy legalább a tollakat le kell cserélni valami normálisabbra, mert általában valami gagyi gumitollakkal szokták őket árulni. A favessző viszont törik. Nálam a legtartósabbnak a cédrusfenyőből készült vesszők bizonyultak.
Tapasztalatból mondom, hogy nem érdemes a házi barkácsolással kínlódni. Nekem otthon minden lehetőségem megvan hozzá (műhely, megmunkáló gép) mégis 2 napi kínlódás, és számos eltört vessző árán tudtam 3 db nyílvesszőt legyártani.
Előzmény: Atasen (2)
Atasen Creative Commons License 2002.02.08 0 0 2
Amúgy mit dolgozol?
Atasen Creative Commons License 2002.02.08 0 0 1
Szia Uniqm!

Hát lenulláztak, de sebaj!
A gonoszak az én topicomat is lenullázták, de sebaj, mert amaz nagyon is halott (Testvérek_Otthona). Akiket vártam alig tévednek be, pedig nagy terveim voltak a topiccal.

Nos olvasom Kassai Lajos könyvét. Nagyon klassz. Ez a pasi vagy őrült, vagy zseni, talán mindkettő.
Megtaláltam azokat a dolgokat a könyvében, amiknek nagy része az én világszemléletemben is benne vannak.

Képzeld, unitesómmal pár napja kifeszítettünk egy anyagot az udvari porolóállványra, és a korábban készített "íjunkkal" és egy szál nyilunkkal lődöztünk rá. Nagyon klassz volt, csak a lakók sanda szemmel méregettek mindet!:D

Asszem megfogadom a tanácsodat és szkíta íjat fogok venni. Csak a nyillakal nem jutottam dűlőre, hogy milyen legyen. Talán K.L.-re hallgatva magam tapasztalom majd meg a dolgokat, melyik a jobb.

Tényleg! Az íj és a nyíl fegyvernek minősül? És csak becsomagolt állapotban szabad szállítani? Mert mi a nyilat is csak úgy "meztelenül" vittük!

pussz: Nesi

Irgalmatlan Szamaritánus Creative Commons License 2002.02.08 0 0 0
0 íjjal lőttem eddigi életemben:)
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.08 0 0 topiknyitó
Az Index fórumait böngészve nem találtam nekem és az íjászat hasonló válfaját űző barátaimnak megfelelő topicot. A Fegyverek ...stb. fórum Vadászíjászat topicjában héba hóba felbukkannak nomád íjász érdeklődésű emberek, ezért bízom benne, hogy az általam nyitott topic nem fog eltűnni a süllyesztőben. Hiszem, hogy a Fegyverek...stb. helyett a Törzsasztal a legmegfelelőbb hely ennek a topicnak, mivel aki találkozott már ezzel a dologgal, az tudja, ez sokkal inkább életfelfogás, életforma, mint fegyver.
Jómagam egyébként 5-6 éve foglakozom íjászattal. Versenyeken elért eredményeim nincsenek, szakértője sem vagyok a témának. De bízom benne, hogy sikerül kialakítani egy olyan fórumot, ahol kapcsolatot tarthatunk hasonló érdeklődésű emberekkel, megoszthatjuk egymással sikereinket, történeteinket valamint kölcsönösen segítségére lehetünk egymásnak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!