En fogtam 2 darab kor alaku vaslemezt, kivagtam a karbi helyet, es tavtartokkal osszecsavaroztam, a ketto kozott persze a legszurobetet ami Lada-e. Es meg a betet belsejeben van egy 6 mm-es rezbol keszult karika mert volt hogy egyszeruen beszippantotta a legszuro betet egyik oldalat a moci.
Aha. Egyébként inkább 6-os MDF-ből vágasd le egy új panelt az ajtónak, a gyári kárpitra nem igazán lehet szpen felragasztani. Egyébként pálmatexxel csináld.
Fontos!!!!!
Szereztünk egy 40-es álló Webert a versenygépünkre,az Interceptorra.Namost...kellene valami magyarázat,hogy hova mit kell rajta kötni.A benzin ráfojó,és a vákuumcső helye már megvan,de ezen kívül még van egy pamat cső rajta.
Másik: Minek van lapos légszűrője? Ugyanis az eredeti szűrőház nem megy rá a Weber tetejére.
Jó volna,ha segítenétek,esetleg,ha valamelyőtöknek van fent...
Köszi előre is.
Sziasztok barátaim,Skodacsalád-tagjaim! :)
glbtech: Sajna passzolom a kérdésed.Nem nagyon méregettük megmondom őszintén.
Dobosi:Hát mostanában kissé tré itt az idő,de azért elmegy. Szombat-vasárnapra ragyogó napsütést rendeltem! :)
Szilvi5:Készülünk 1000-rel.Még a morcit kell feltenni a lámpákra,és már jó is.Bizti,hogy aranypart camping?Volt ott pár cimbink,és ott nem tudtak rólunk...azt is mondták,hogy nincs hely. Ami a szlalomot illeti még vakarózok kicsit,és kiötlök valamit.A két legjobb autószerelő meg ott lesz a talin. ;) És nem is vagyok egoista! :P
Valoban, szerintem is tok felesleges karpitozni. Egyebkent tobbek kozott Adm csinalt ilyet, ragasztotta ha jol emlekszem. A legjobb ha szerzel jo allapotu muborost, az ajto belsejebe szepen visszarakod a nejlont hogy ne tudjon hatulrol megazni es kesz. Konnyu takaritani es a celnak megfelel.
Valaki kárpitozta már 120-ason az oldalajtók műbőr borítását ? Nem tűnik bonyolultnak, de ha van hozzá valami jótanács azt szívesen venném ! Amúgy hol tudok olcsón kárpitanyagot venni hozzá ?
Vagy nincs véletlenül vkinek kimaradva egy kicsi ? (pl. padlószőnyegből, vagy ilyesmi)! Előre is köszi : Skodafreund !
Azokat a lemezeket vedd ki, 1 kivetelevel, ami a generator es az olajszuro alatt van nagy lemez azt hagyd bent, de a tobbire semmi szukseg, csak zorogni tud es rontja a motorter szellozeset ! Mellesleg azok nelkul sokkal tagasabbnak,atlathatobbnak tunik a motorter.
Udv,
Ja, azokat a vizszintes lemezeket nezd meg, meg a hatso lokharito tartocsavarjait(ami a kasznihoz fogja, meg amivel a lokharito darabok vannak osszecsavarva).
Nekunk a lokharitoval volt gaz es mi is azt hittuk, hogy a kipu. Majdnem be is fontam a hajam, mikor mar fent volt az uj kipu es rajottem, hogy mi a fene zorog... :/
A rezgéssel kapcsolatban érdemes megnézni a két alsó lemezt a motor mögött.
Szal a kipu fölött vízszintesen van egy lemez, meg a jobb oldalon ugyanúgy, ami a hátfalhoz megy.
Az szokott recegni. Kis gumi bigyó alá, vagy felhajtani kézzel kicsit, és elmúlik :)
Köszi a tippeket, átnéztem a gépsárkányt. Menetközben mostmár nincs nyikorgás, viszont menetközben hátul mintha valami fém hozzáérne valamihez és az rázkodna. Megnéztem a dolgokat, ezt szerintem a kipufogo csinálja, hozzáér a dob valami lemezhez, és az adja menetközben a zajt. A fékdobokat megnéztük, semmi baja nincsen. A kormány kicsit nyikorog, ugyhogy az majd zsirozva lesz. ;) Köszi a számot, hamarosan irni fogok !
Szia ! Na ezt csak emlékezetből mondtam, de azt hiszem egy motorgenerál + SP3-as sportvezérműtengely+ hengerfejsíkoltatás ! Egyébként az ajánlatot elfogadom ! A Tiéd a versenygép ugye? Mert akkor könnyedén megtalállak a ringen, oda fogok menni hozzád ! Köszi ! Most mennem kell, mert lejárt a munkaidőm (hál Istennek)! Szia ! (de azért e-mailt küldhetsz a te tuning elképzelésedről)
Nekem egy 120-as Skodrim van egészen szép állapotban, de a motorja kicsit lustácska ! Nagyjából tudom a tuning lehetőségeket és az árakat (motorgenerál+tuning : kb 100 000 HUF), csak éppen nem ültem még ilyen motortuningos 120-as Skodiban ! Ha van közületek olyan, akinek tuningolt motorú 120-asa van és a gyakorlatban is szentelne rá egy kis időt, hogy egy Skoda-barátnak megmutassa (nekem), akkor légyszi írjon e-mailt. Esetleg a gyorsulásin is találkozhatunk (augusztus 28., én mindenképpen ott leszek)! Előre is köszi ! Tschüss : Skodafreund !!!
Az utóbbi hónapban szereletem jópár km-órát. Szinte mindegyik más-más belülről, attól függ mikor gyártották. Általában csak egy fogaskerék a hiba, de lehet más is... Ha Pesti vagy hozd el hozzám és megnézem szívesen, sőt ha nagy a gáz van egy jó órám neked...
e-mail: versenygep@freemail.hu
Sziasztok!
Uj vagyok itt, remelem, nem off.
A 120L-em kilometerszamlaloja leallt, allitolag csak egy fogaskerek szokott benne szetmenni. Tudtok valakit, aki ilyet tudna szolgaltatni + berakni? Es arban mire lehet szamitani?
ASL: készüljetek tuti jó helyekkel, ahol lehet szlalomot rendezni! Van ott valami profi autószerelő, mert lehet hogy elkel majd a segítség, amikor egy-két moci megadja magát... :-)
Hengerfejtömítésből nekem 2 féle volt, a mindenhol lyukas, ahol a belső viztérlyukaknál is lemezelve volt, és volt 1 olyan, amin nem volt minden lyuk + kisebb, ilyesmi.
A nem lyukasnál télen 3 sarok után már 60 fok volt a víz, nyáron egyből melegedett, de végülis nem volt gondom vele, bár sokkal nehezebben bírta a meleget. A másikkal sokkal később melegedett be, viszont 80-85 fok fölé soha nem ment a víz, egyszer az M7-en 35 fokban 5en mentünk, akkor volt 100 körül, de nem főtt meg, pedig parkettáztam.
Szvsz a mindenhollyukas a jó, pláne hogy nehezebben ég át a fémlapolások miatt. Én ezt a tömítést a haverom sufnijában találtam, aki 15 éve autót szerel és megmaradt még régről. Nagyon jól bírta.
Megnéztem az ablaktörlőt.
A műanyag sapik alatt minden OK volt. Azon a részen, ami a ventillátor fölött, a kis helyes módon odahegesztett lemez alatt van, benyúlva találtam a karok illesztéseinél kézzel csvargatható kis valamiket. Próbáltam kulccsal meghúzni, míg rá nem jöttem, hogy nem anya, vagy legalábbis nem szögletes :))
Szerintem mindenki nyaral...
Menjél kipufogoért és számolj be róla,hogy mennyire válik be!
Nekem tuti!Nagyon kulturált hangja van.A hengerfejtömitésnek megpróbálok utánanézni.Szerintem ma láttam három topictársunkat is...
Na ez engem is erddekelne. Tobb velemenyt is hallottam mar a dologrol, de az biztos hogy a kevesebb es szukulo lyukos tomitesen nem veletlenul vannak ugy a lyukak. Ha csak abba belegondolunk hogy egy tomitesre tobb kulonbozo atmeroju lyukat lyukasztani eleve bonyolultabb mint csupa egyformat.
Ablaktorlo : a karok vegen ahol a forgas tengelye van , a tengelyen van anya ami le tud lazulni, csak mokas modon el van rejtve egy muanyag diszfedel ala, le kell pattintani es alatta a 13-s kulccsal csavargathato csavar. Valamint ha felnyitod a csomagtartot es belesel a szelvedo alatti rekeszbe akkor ott latod az egesz meghajtast, a karokat es azok vegen a csavarokat. Elso nekifutasra nezd meg nincs-e lelazulva valamelyik genyo, ha igen akkor huzd meg, de a karok azert kozben jol alljanak mert kulonben igen furan fog torolni, esetleg kinyul oldalra es nyakonvag valami futart. :-)
A kérdés az miért árulnak olyan hengerfejtömitést amin megvan minden luk,és olyat amin nincs meg minden luk.Ráadásul amin nincs minden luk azon a lukak is egyre kisebbek.De ha ez még nem volna elég Slovákiában a boltban azt mondja a koma,hogy amelyiken nincsminden luk az a jó...??
Angronnak!
Küldtem emilt.Tudok még ennyiért hengerfejet,komplett az is de felujitás nélküli...
Akinél van ez a fej van még egyéb megszerezhető Nyalánkság is(inditó mot,generátor).
Sziasztok! :)
Nemrég a versenyautóra vettünk 5000 Ft-ért két acélfelnit,mindegyiken 205/60 R13 Pirelli gumikkal.Pár napja az utcai autóról lekerültek a hátsó kerekek,és akkor próbaként felraktuk a 205-ösöket a verdára.Hát hogy is mondjam...ha láttatok már dragster skodát... :))) Az egy bibi,hogy beleérnek a kaszniba.Fűztem a banda másik két tagját,hogy azokkal menjünk talira,csak féltek,hogy míg odaérünk elkapnak a zsernyákok. Pedig elmentünk a kútra felpumpálni (kb 800m táv) az alatt mindenki megbámulta a sárkányt!Ami a vezethetőséget illeti a barátom szavaival élve: "Mintha be lenne betonozva a hátulja" :)
Nem kormanymuvet akartam irni hanem elso futomuvet, de a kormanygepbol is elfogyhat az olaj, szinte senki nem szokott bele tolteni olajat, pedig a gyari eloiras szerint is potolni KELL benne a fogyast. Attol is nyikoroghat.
Ha menet kozben szepen gurulva periodikusan hallod hogy nyikk nyekk nyikk nyekk akkor nagyon surgosen keress fel egy szervizest, ez altalaban annak a jele hogy a fekdob le van lazulva a feltengelyen, es ez rovid idon belul feltengely torest okozhat !!! Ezt jelzi egyebkent gyakran a fekdob kulso kupos vegere gyulo fempor. Nagyon veszelyes, a javitas pedig olcso. A kormanymu nyiokorgasa sem egeszseges, minel elobb vidd el zsirzasra, mert ha nyikorog akkor erosen kopik is. Ha bezsirozzak olyan lesz mint ha szervot kaptal volna bele ! :-) Az osszes gombfejet at kell zsirozni, es legfokeppen a fuggocsapszeget !!! Es ezt minden fel evben 1x, es akkor nem lesz gondod a futomuvel. Ha van szerelod akkor nezz a kormere eloszor hogy jol dolgozik-e ( maradj ott !!! ) ha nincs vagy nem vagy elegedett akkor irj mailt es mondok jo telefonszamot. Ha pesti vagy. A csorompoles meg ha nem a motorbol jon akkor nem olyan veszes. :-) Ezeket csak szivos kitarto munkaval es gumilap darabkakkal lehet megszuntetni. A kipufogo szokott zorogni, esetleg a hatfal, a motor also takaro lemezei, meg minden ami lemez. Finoman rugdosd vegig es meg fogod talalni. :-)
Ezt nem ertem. Hogy fut kisebb iven ? A kar rendesen mozog csak a lapat nem torol rendesen ? Mert ha az ele meg jo akkor lehet rajta hajlitani hogy jobban idomuljon a szelvedohoz es az segit. Ha meg nem mozog rendesen vegallastol vegallasig akkor lelazult vagy a torlo karja a tengelyrol vagy belul a hajtason. Meg kell huzni ha ez a helyzet.
A futoműve nyikorog hátul menetközben. Amikor megállunk akkor meg a kormánymű nyikorog, ha tekergetjük a kormányt. Menetközben ahogy huzattuk a motort valami csörömpölés is volt, ami nem a motorbol jött. A gépben most lett kicserélve a kumplung szerkezet teljesen, a lendkerék, a féklámpa kapcsolo, minden olaj fel lett töltve, és állitolag minden át lett teljesen ellenőrizve. Majd mostanában rendezünk egy második nekifutást, és akkor teljesen átnézem a gépsárkányt. ;)
"az ules allito mechanikaja nem ragad-e meg a vegallas elott"
Köszi a tippet ! Meg fogom nézni. ;) Egy ideig teljesen könnyen mozog fel-alá az ülés, egy ponton meg hirtelen megakad, ezért is gondolom, hogy onnan nincs tovább.
Az ablaktörlőm (vezetőoldali) egyre kisebb íven fut. Most még nem igazán zavar, de az őszi latayakos időre szeretném rendbe tenni.
Van valakinek ötlete, tapasztalata, hogy mi kopik ki, mit kell vele csinálni?
Lehet hogy jobb, de nalam alig akart megkotni. Egyebkent az akrilos feleannyiba kerul mint az acetatos. Fene erti... En az akrilossal a szelvedomet nyomtam korbe. Viszont a felni kiforgatasa nagyon rossz otlet, nem szabad vele foglalkozni, csak a szelesitessel. Ezt egy igen hozzaerto bacsi mondta aki mar vagy 30 eve szelesit felnit es versenyzett is veluk.
A ragasztopisztoly nem jo, sima feluleten nem tapad meg. Van nekem, probaltam. Pl. pozdorjat ugy megfogja hogy nem szeded szet utana, de a teljesen sima feluletrol le lehet huzni mint a sziloplasztot. Na ma mokolgattam az autot, a mult heten letepett kotenylemezt visszaraktam meg leszedtem a hatso sarvedogumikat mert nem voltak szepek es mar ugyse kotelezo meg eszrevettem hogy a valto es a motor kozott az also csavar lelazult, kicsereltem onzarora, meghuztam es hopp, finomabb a kuplung sokkal es a valto is konnyebben jar. Erdemes megnezni. Es a kipufogom sem zorog mar, megtalaltam a baj okat. De mind1, mostmar csakazertis veszek egy ujat. :-) Jovo heten teljesen atkotom a vilagitas drotjait meg relezek meg izzot cserelek meg minden mert nem vagyok elegedett a fenyevel. A gyujtaskapcsolo kornyeket is atmokolom mert a gyari megoldas nem tetszik. Majd tudositok. :-)
Van egy másik varieté! A müanyagpisztoly vagy mi (kb 10mm es közel viztiszta müanyagrudbigyoval megy) stabil erös stb. De az akril sylopast jobb az acetátostól!
GLB:OK de hol találok 6inches felnit normál acél vagy lemezt... amit itt Debrecenben sajna nem sokan hegesztenek át. Igaz az is megoldás ha a gyári felnieimet kiforditatom, de DB-ben nehéz ismire vállalkozsó embert találni. FENYI: te nem tudsz ilyesvalakit?
Mostanság nehezebb bármely sebfokozatomat is kapcsolni, igaz rájöttem, hogy a kuplungomm bowdenje lehet hogy megnyult (létezik az?) és hol lehet utánállyóitani? Ja a legjobb a fogyim: 200km alatt kevesebb mint 12 literbol, városban 8 alatt van saccom kb 7,6 körül van (miota a zold a kártyám azota jol fogyaszt a kocsim).
Sorry, to many long mail!
Bocs ha a betők fel lettek cserálve, az a laptopom ritkánhasznéltsága miatt van:-(
Gratula a gepsarkanyhoz ! Kicsit pontositsd hogy milyen zajokat hallasz ! Emellett meg kellene nezni hogy az ules allito mechanikaja nem ragad-e meg a vegallas elott, mert tobb olyan Skodast ismertem aki akkora mint te, es mindenki jol belefert az autoba, szoval valami general faliora lehet ott. :-) A motor meg jo helyen van ott ahol van. :-)
2 napja egy uj taggal bővült családunk. Egy '79-es Skoda 105S a gép. Fullos a kicsike, ahogy kell. ;) A kasztni nem régen volt lakatolva, szóval rozsdafoltot rosszindulattal sem lehet találni. A motorban 106e kilométer van, 1000ccm, úgy hasit az utakon, hogy fognom kell a hajamat. ;) Abszolute egyben van a gép, és végülis annak ellenére, hogy '79-es meg vagyok vele elégedve, a motor jó állapotban van. Állandóan karban volt tartva, és ez nem csak kamu.
Viszont ezzel az autoval kapcsolatban szeretnék tőletek tanácsokat kérni. Mivel még életemben ezelött semmilyen Skoda-ban nem ültem, ezért még a motort is keresni kellett majdnem. ;)))) Menetközben olyan hangokat bocsájt ki, hogy az első menetben az infarktus kerülgetett. Ezért ha tudnátok tanácsot adni mire ügyeljek, mit nézzek meg, mik azok a konkrét betegségek amik ennél elő szoktak lépni nagyon hálás lennék.
Máris van 1 konkrét kérdésem:
Én 197centi és 120 kilo vagyok, namost ennek köszönhetően a vezető ülésben igencsak problémás az életem. Az ülés amennyire csak lehet hátra van tolva, de a lábam beszorul a kormány és az ülés közé. Igy a lábamat sem tudom átemelni a gázról a fékre. Lehet erre valami megoldást találni ? Ugyanis töpörödni nem tudok, azt meg kicsit röhejesnek tartom, hogy emiatt nem tudok vezetni egy autot.
Sziasztok!
Következőket szeretném megkérdezni:
-- A motornál és a váltónál mennyire bajos a szimmeringek cseréje ? Érdekelne a szerelési folyamat.
-- Az autóval lassan gurulok,a váltó egyes fokozatban, kuplung pedált felengedem és lenyomom.Eközben fémes kocogás hallatszik a difi felől.Az elöző hozzászolásokban olvastam,hogy ez az egyik Skoda betegség.Ez a probléma meddig mehet baj nélkűl ill.kihat-e valamire ez a hibajelenség ?
A válaszokat előre is köszi !
Üdv.:matulla
Haaaat. Az a gaz hogy ahol olaj van ott szinte semmi nem tapad meg. Elso nekifutasra megprobalhatod hogy szepen letorlod az olajat, denszesszel olajtalanitod minel alaposabban es szepen megprobalsz a resbe belenyomni mondjuk alkoholos oldoszeru gumipasztat, esetleg Gumiám G nevű tomitopasztat, az bizonyos fokig ho es vegyszerallo. Lehet meg speci Wurth anyagokat kapni, de talan ez is jo lesz.
15000 huf áron tudok egy ilyen fejet,ha megfelel a szállitás esetleg megoldhato a jövő héten.
Igényesen fel lett ujitva ,utána nem sokat ment.
Ha érdekel összehozlak a tulajjal.
Itt is megkérdezem hátha tud valaki segíteni rajtam.
120L-hez kéne lehetőleg komplett, sikoltatott hengerfej. Lehetőleg Miskolc vagy környéke. Sajna az enyém teljesen megadta magát, de minimum síkoltatni kéne. Miskolc környékén viszont nem tudok senkit, aki korrektül megnézné, hogy csak síkoltatni kell vagy mindenképpen csere. Viszont kocsi nélkül nehézkes a szállítás. Motoron nem igazán lehet szállítani.
Vagy az is jó, he valaki Szegedről fel tudna jozni egy hengerfejet.
Csakis nagy atmeroju pogacsat szabad csinalni, minel nagyobb atmerovel ami meg elfer a felni alatt mert az megtamasztja a felnit is. Szoktak csinalni danamidbol, aluminiumbol, es acelbol is lattam mar, de az mar osztokor modositast is csinalt. Es persze kell hoszabb tocsavar is. De en inkabb szeles felnit javasolnek, stabilabb is lesz tole mert a gumi rendesen fog allni rajta, es szerintem nem terheli annyira a futomuvet mint a pogacsa. Es a 6 inches felnivel nekem elol mar kicsit ki is log a kasztnibol, hatul meg pont szintben van. Ennel tobb mar nem hiszem hogy egeszseges, legalabbis nem kasztni szelesites nelkul.
Az acetatos sziloplaszt vagy az FBS-t nem szeretem mert a festeket is megmarja neha, ha direkt a femre kerul akkor meg korrodalja azt. Ra is van irva. Jobb az akrilos, mondjuk az nem ragaszt normalisan, de en ha ragasztom akkor asszem palmatex lesz, az piszok eros es nem oxidal.
Eddig meg mindig kaptam valamilyen valaszt a kerdeseimre a forumban, ebben bizom most is.
Favoritom van, es volt egy kis terepjaras vele, amit nem kellett volna, mert egy ko egy kicsit megutotte az aljat a sebessegvaltonal. Azota szivarog belole az olaj ami engem nagyon zavar. Nem veszes a fogyas, de mindig van alatta egy kb. 10 cm atmeroju folt. Ahogy megneztem a valtohaz osszeillesztesenel (ahol semmi tomites nincs a ket fel kozott) van egy pici hezag, ott szivarog az olaj. Kerdes, hogy mit lehet tenni? Az nyilvan megoldas, hogy ki kell szedni a sebvaltot, szetszedni es tomitest rakni a ket illeszkedo felulet koze, de ez tul nagy munka.
Elso kozelitesben az erdekelne, hogy tudtok-e ajanlani olyan anyagot amivel kivulrol kenhetnem be, es szigetelhetnem a szivargast?
Hi!
Elegem lett abból, hogy a skoda kereke az íveken belül van.
Ha abból a sárga ebonitból (aszem az a neve) esztergáltatok kerekenként előlre 1cm-t és hátra 2cm-t mellette a kerékcsavarokat meghosszabbítom, kerékcsapágyakon és a rendőrök szemén (amit magasról lesz@rok) kivül zavar valamit?
Melyik faltát érdemes, a csavaronkén (1 kerék négy darab lyukas gyurű, vagy egy pogácsa 4 lyukkal és középen a csapágynak is hagyni némi likat?
glb: a kivágás egyáltalán nem gyengíti a hátfalat (nézd meg az oldalán és a felső szélén milyen peremek vannak belepréselve + a beragasztott rács is teljesen megmerevíti)
nekem még a lökhárító mögött is ki van vágva, ahol nem látszik.
Igen, a rács ragasztva van acetátszilikonnal (tubusba FBS-ként lehet kapni), nagyon jól tapad, megkötés után nem nagyon lehet letépni (ha pormentes volt a felület)
tomygreg:
az én észjárásom szerint, most van egy olyan motorod, amit ha beraksz (legrosszabb esetben) a rendőr leveheti a rendszámot.
Azért a pénzért már vehettél volna a kocsiba kolbenshmidt gar.-t v. egy új hengerfejet.
Szerintem egy hetet kibírtál volna kocsi nélkül, míg ezeket berakják, és van egy vadiúj motorod.
Én nem vettem volna meg, az biztos (még alkatrésznek se jó, csak a blokk, ha a tied szar) -látod az enyém milyen f@sza lett!
Mi a hibajelenseg ? Mit nem csinal ? Ez digitalis kijelzesu ugye ? En javitgatok mindenfele elektromos kutyut. Ha mechanikus ora akkor orast kell keresni. :-)
Nem olvastam bele a topicba, ezert elore is bocsi, ha hulyeseget kerdezek.
Favoritomban tonkrement a belso tukor feleti ora, es jo lenne, ha menne. Tudtok valami boltot, bontot, orast(?) ajanlani, aki meg tudna javitani, vagy be tudna szerezni?
Mi a baj a Barummal? Nekem volt Nokia es Matador is, amik kb egy arban vannak a Barummal, es tapasztalatom szerint a Barum sokkal jobban tapad. A merevsege a Barumnak nem olyan jo, (dehat 165/80-as szegenykem) viszont veszfekezesnel, es vizes palyan sokkal jobban tartja az autot, mint a fent emlitett masik ket marka.
Na most olvastam a nekem adott választ.Egy fél mondat erejéig.Furcsa,hogy egy olyan ember veti fel a siófoki találkozó ellen az anyagi érveket,aki S40-essel futkározik,ha épp nincs kéznél a Skoda.Persze nekem mindegy,a lényeg,hogy ott leszek.
Más. Ami a végszómat illeti az ember esendő...én meg különösen! :)))
glbtech: Ha jól dereng a Freedomon elől hátul 175/60 R13 gumik vannak...ugyan Barum,de ne legyünk maximalisták! :)
Fenyi: Vettem igaz még félig 1 ojan állapotu motort mint most az enyém. 86 évjáratú 120L-es skodábol (bontott) igaz papír nékül 25eHUF ért.
5 ezerért vettem "békát" (hydro)hegesztek rá motortaró gumiakármiket amivel ki lehet szedni a mozit.
Tehát az új mocit igaz még meghallgatom kiszedés és a vétel előtt de bízom a csávóban mert lehet, és ebbe teszem a nyalánkságokat (gaálvez teng, köny. ledkerék, olajhűtés, spec kuplung tárcsa, stb.) és addig is tudok járni a másik széria blokkal mig a tuning blokk készülget meg elfér a békán no ami fontos könnyen hozzéférhető mindenhez.
(Annyit meg megér, meg ha valami változtatnivaló van kint szárazon a garage-ban megoldom csak belököm a másik blokkom.)
Lattam, bocsi hogy nem reagaltam , de az utobbi napok naygon nagyon hajtosak voltak. Jo lehet eloben. A lemez peremevel kezdtel valamit vagy csak ugy hagytad vagas utan ? Milyen racs van benne ? Nekem ezzel a nagy kivagassal csak az a bajom hogy valoszinu nagyon elgyengiti a hatfalat. Azt jol ertettem hogy a racs voltakeppen ragasztva van belulrol ? Ez jo otlet mert a racs felfogatasan mar sokat agyaltam mert a popszegecs vagy csavar ami kivul is latszik az nem tul elegans. En egyebkent suru szovesu rez vagy acel drothalora goldoltam. De meg nem tudom hogy hol es milyen alakban fogok vagni. Beszeltem ma a Janoekkal, 20. utan megyek hozzajuk mert akkor jon vissza az ember szabirol es veszek egy hosszanti beszerelesu sportdobot. A keresztdob is nagyon kecsegteto, de speci leomlo nelkul szerite nem olyan nagy a kulonbseg. Majd meglassuk. Mindenesetre a mostani dob mar ugy zorog hogy nem merem porgetni. :-)))
Keresztdob:
A kersztdobot szerintem nem olyan bonyolult felfogatni, nekem nincsenek tartókonzolok a motorhoz, hogy együtt mozogjon vele.
Most a v2.0 verziójú dobot használom, ez nagyon bejött felfogatásban és hangban is (nagyon-nagyon mély dübörgő).
Felfogatva maga a dob a lökhárítókra hegesztett kis kampókra akasztott kipufogótartó gumigyűrűkön lóg (2 db) (ezek sem megnyúlni, sem felütődni nem engedik), ezzel pont a löhárító alatt van a dob és nem kell a hátfalhoz nyúlni.
A leömlő 50-es és úgy van megcsinálva, hogy a motortól egyenesen elindul lefelé, ezután egy patentívvel elfordul egyenesen kifelé a kocsi alól hátra, végül még egy patentívvel befordul a dobba.
De most jön a lényeg!
A rezgéscsillapítás egy kb 20-30 cm -es kimondottan kipufogóhoz készített flexicsővel (én egy régi honda civicről szedtem le) van megoldva, ami a cső vízszintes, a kocsi hosszetengelyével párhuzamosan van részébe van behegesztve.
Kipróbáltam és semmilyen rezonanciát nem csinál a kipufogó, nem terheli a motortartó gumibakokat sem.
Ha a dobot megmozgatom, mozog minden irányba (így még ha felakad sem tud letörni, mert elhajlik)
Gumi:
Én tudtam venni előre 80-90 %-os 175/50 (pirelli p7f) 6eFt/db, hátra pedig 99%-os 185/55 (pirelli p600) 5eFt6db gumit.
Az biztos, hogy szerencsém volt!
glb: Írd meg milyen méretű gumi kellene, én majd utánnanézek itt Debrecenbe (mert bárki bármit mond, mindig lehet találni extrém méreteket is olcsón, jó állapotban!), aztán valahogy majd csak eljut hozzád.
ui.: láttad a lentebb lévő képemet? (8454) - szenvedek vele és válaszra sem méltatod a megoldást
Hi!
120RR: Igaz kicsit drasztikus kijelentés volt a "---", de mint olvasgatom mindenki abbahagyta a dolgot már 1-2napja csak te viseled máshogy.
GLB:Debrecenben bejártam ungot-berket, de csak 175/65-et találtam majdnem uj állapotban de nemsoka bal kanyar volt benne és 5500HUF ért vettem R13 méretben. A mintáról csak annyit, hogy 4 season de király vizes mintával bír. A 2 szélén kb 3 centire széles vizcsatorna és kissé V mintázatú. Hátul igaz 175/70-es van De 4season azis de teljesen V mintás 3 vastag vizcsatornával.
Nemrég esősnapokat éltünk kimentem tesztelni kb 2-3cm-es tócsában rendkívűl jól tartotta magát nem ill nehez lehet kicsalni aquaplaninget belőle.
Végre vesz valaki normálisabb gumit, ezek legalább jól fognak kinézni a széles felnin!
Nekem van Janóéktól keresztdobom. Eredetileg semmit nem kell átalakítani, mert úgy tervezték, hogy belülre teszik a motortérbe, a motor és a hátfal közé. Én ezt nem szerettem volna, ezért került alulra-kívülre, ezáltal a felfogatása nem az igazi, mert hosszú felfogatókarokat kellett csinálniuk hozzá és a hátfalból is ki kellett vágni. Továbbá evvel a kipuffal az autó nem műszakivizsgaképes, tehát vizsgára vissza kell rakni gyárihoz hasonló dobot.
tomygreg! szerintem nem "dobáltam idegből egeret", hanem egy felmerült kérdést jártunk körül.
glbtech: szerintem nincs "túlspilázva", hanem Dani túlöntúl demokratikus módon az itteni gien tisztelt társaság véleményét is figyelembe akarta venni, akik pedig nem tudhatták, eseleg, hogy mennyi szervezés meg minden állt már mögöte. Remélem, hogy azért mert ezt látva én próbáltam a helyzetet letisztázni senki sem fog inkvizítorként nézni rám. Ha túl kemény voltam, mentségemre legyen sólva az, hogy féltem, hogy egy baráti listás rendezvényt egy más, a lényeget önhibáján kívül át nem látó szempont fenyeget.
asszem tényleg az a akemény igazség, hogy mindenki oda megy ahova akar, aztán egy kevésbé frekventált időben tutira kéne egy össznépi bulit csinálni.
remélem mindenkivel maradva márkatársi cimboraságban,
En a szuletesemkor mar a korhazbol autoval mentem haza ! :-) Ha minden igaz akkor veszek 2 165/65R13 gumit a jovo heten. Az jo alacsony, kivancsi leszek hogy fog kinezni a 6 inch szeles felnin. Ratetetem majd a tartalek garniturara aztan ha jol nez ki akkor a kocsira. :-)
Valami 175/60 jo lenne, de ritka es ahol van ott draga. Sajnos. Vagy 185/55 vagy 50. Majd ha tok gazdag leszek. :-)
Nem erdekel valakit egy Skoda doki fele sport kipufogodob ? Adm autojan volt, a motorral egyutt vettem tole, zorog belul, meg kellene csinalni, de epp ezert az ara is jutanyos lenne. En asszem a Janonal fogok csinaltatni keresztdobot, jo hangosat. :-) A het vege fele felhivom asszem, a love megvan, csak meg nem tudom mit is akarok pontosan. A Jano fele keresztdobot hova kell felfogatni ? Mit kell hozza atalakitani ? Valaki irta hogy csinaltatott csak nem tudom ki.
GLB: Figyu, a lábam annyira nehéz hogy gyakran vagyok városi forgalomban 80km/h és a felett... De a városban mindig kifogom a zöldhullámokat,
(nállunk sajna nincs gyorforgalmi út mint Pestországban de akárhányszor jártam ott tetszett a 70-80 megengedett és böven elég az is)
meg ha valaki b@szakodik akkor azt az időt mindig behozom és itt jönnek e kedveneceim az apró kamikaze bujócskák. Namost itt gyakran van 4000/min felett a fordmérőm de igyekszem gazdaságosan vezetni, mellette azt a kb 2300-2500/min forrdot szeretem tartani (ha lehet).
De lőjetek le most rögtön, ha nem ugy lehet gazdaságosan drivingolni hogy minnél kevesebb elindulás-megállás adott időn belül. Én igyekszem lendületes, helyes megfontolt gyors döntést hozni az adott helyzetben mostmár skodával hozzáteszem sportosan de ez van az S40-essel is ha azzal nyomom. 2éves jogsival balesetmentesen lenyomtam 35-40000km-t mind városi mind országuti forgalomban sokat és gyakran nyomom. Pl a jogsimért már autóval mentem....
Na jo lelövöm magam mert túl long lett!
Igaz szeretnék beülni egy profi vezető mellé aki megmondaná mit, hogy válozztassak (ez a Gerhardt Bereger autós vez.technikai cenrtum - HUNGARORING)
-Tomy
segítséget szeretnék kérni.:
Skodri 105 WRC-m mostanában a következőt produkálja.:
Váltás után kuplung felenged-gáz, amikor is hátúlról nem túl hangos de hallható
nyüszőgő hangot ad ki magából ( 3-4 s-ig). Mintha valami szorulna...
Üresben persze amikor megtudnám nézni (gáz meghúzás) semmi.
Mi a fene lehet ez? Én hozzá nem értőként a kuplungra gyanakszom.
ötlet?
Neked nem gyari a Skodad, igy aztan ehet tobbet is meg kevesebbet is mint a specifikalt. :-) Vagy nagyon finoman kezelted a gazpedalt. Erdekes modon az en Skodam is jol fogyaszt, pedig ez nem volt celom, es neha bizony bekapcsolom a rettenetes fokozatot is. :-)
Ez a Skoda talalkozos dolog szerintem mar egy kicsit tul van spilazva, mindenki oda megy es azt csinal amit akar. Tobb helyen nem lehet egyszerre ezert valasztani kell mint minden masban is. A Skoda levlista nevu "chat" :-) -ra pedig eros idegzetueknek ajanlott feliratkozni, rengeteg level nap mint nap, 2-4 oldalas replyk ilyesmi. :-) Ez a forum szerintem atlathatobb es ha nem is annyira csaladias de sokkal tobb informaciot tartalmaz.
Na mind1 de hiába tépjük egymás haját és dobálunk idegből egeret, az nem vezet semmire.
(Ha esetlek Kecskemét lesz, akkor sem biztos hogy skodával hanem egy fost@licsk@ S40-essel fogok menni. Avagy "nyugati hulladék"? De ma 9 után nemsokkal, nemsok kedvem van bárhova is mennni).
Mástéma!
CSak a Skodám fogyijárol:
Debrecen-Nyíregyháza oda vissza kb.100km+ itthon kovályogtam próbaként.
utazósebesség: ~90km/h
tankolt mennyiség: 10L
Megtett km: 168 (itt állt le a moci)
Sacc/kb. 6 Liter körüli kint, 8Liter a szitiben.
A könyv kb 90km/h-ra 8-9L írt 100ra, most hogy van ez?
Post message: skodaklub@yahoogroups.com
Subscribe: skodaklub-subscribe@yahoogroups.com
Unsubscribe: skodaklub-unsubscribe@yahoogroups.com
List owner: skodaklub-owner@yahoogroups.com
ahhoz képest, hogy manapság már csak olvasom a topicot, nem vagyok tagja a skodaklubnak, nem tudom hol lehet feliratkozni a levlistára, szép kis balhét okoztam!
de akkor is úgy érzem ez egy tisztázni való dolog volt.
asszem megvan a jelszavam. Köszi Dani, hogy addig is beidézted a szöveget.
tomygreg: szerintem nem értetted az érvelésemet. Abban nem szerepelt a távolság, pont azért mert igaz amit írtál, csak most éppen ebben a polémiában nem releváns. Itt valaki szervezett valamit nagyon demokratikusan, és aki akkor nem miondott jobbat, az utólag ne akarja megtorpedózni a programot. Ez az én véleményem, és remélem legközelebb sikerül egy össznépi cuccot összehozni, ahol Veled is találkozhatok.
ASL, tutira kíváncsi vagyok rátok, de ha a szlogenedben a beszólás végén arra akartál utalni, hogy hátrafelé, akkor az angolul "backwards", legalábbis a hivatalos nyelvben, aztán persze manapság mindneki mindent mond mindenhogy :-)
Részemről (ugyan nem vagyok levlistás,de irány fiókos! :) Nincs is jobb (és közelibb)a Balcsinál! :) Egyébként ai itteni megfizethetetlennek titulált árakról csak annyit,hogy nem feltétlenül a parton kell kajolni.Itt is csak emberek laknak,tehát itt is léteznek diszkontok,és ABC-k,ahol normál árak vannak.Szilvi5: Annyira megyünk,hogy már két autóval megyünk.Visszük a mi Freedom nevű utcai torpedónkat,és ujdonsült Skodás barátainkat az ők szemefényével együtt! :) Lesz ott emberke a campingben! :) De,ha ennyi Skoda ott lesz hogy fér el a sok nyugati hulladék?...no persze kit érdekel? :P
szilvi5:
Ha figyelmesebben olvasod, észrevetted volna, hogy nem azt írtam ,hogy "gyorsulással", hanem azt, hogy gyorsulásméréssel!
Amúgy sem vállalnám a megmérettetést, mert tapasztalatból tudom Versenygép képességeit (meg amúgy sem akarom elvenni az életkedved azzal hogy legyorsullak, ha már olyan sokat költöttél arra a motorra)
Akkor ez eldőlni látszik.
Megértelek benneteket!
(Lehet még a Kecskeméti is elmarad, ha így haladnak a dolgok a Skodaklubbal)
ui.:
ez szerintem nem vita tárgya akart lenni, csak ha már ilyen szvrul alkultak a dolgok lehettünk volna többen is, főleg akik így interneten keresztül már egy ideje komunkiláunk egymással.
Na ennyi!
De ha a kecskeméti sz@r lesz, akkor adok szombaton délelőtt egy gázfröccsöt és megyek Siófokra én is.
>Ez látszani a résztvevők számán is. A siófoki tali CSAK a Dunántúliaknak kedvezőbb talán még a Duna-Tisza közén élőknek esetleg. Igy a végén megkérdezem kinek volt az ötlete Siófok?
Az enyém. Meg a többi levlistásé. És campingbe megyünk, mert megyünk.
Szerintem fejezzük be, téma részemről lezárva.
Érdekes az, amit az utolsó bekezdésedben írsz :)))) Ezen az alapon még csak használnod sem kéne a skodrit, mert azt a pénzt is jól el lehetne költeni rá! :)
Én személy szerint még 3 emberkét viszek magammal és így egyáltalán nem zavar, hogy innen Miskolc mellől kell lemennem Siófokra.
Mellesleg így van alkalmunk felkeresni régi barátokat útközben, akikhez amúgy nem akaródzott elmenni.
Tehát részemről (és utitársaim részéről is) maradjon a siófoki tali.
Én ha időm és pénzem lesz, (márpadik eddig jól alakul) akkor inkább "mekegrad" as. Kecskemét. Mivel majdnem az ország közepe mindekinek jobb az elérhetősége, másrészt a balatonon NEM magyaroknak való árakat találtak ki az ártáblákra. Ha esetlek Campingba mennénk az még ár ügyileg OK. De akkor még nem ettél nem ittál, ja és a legfontosabb kb. 15-20e HUF a benyalóvé, ha netán Debreceni a Skoda kedvelő. Nekem Kecskemét kb 6-8eHUF-ba lenne a tevenyál plusz 5,5eHUF a beugró ez közel eddig 13eHUF de kaja részben van(asszem ebéd?) de az édeskevés.
Ez látszani a résztvevők számán is. A siófoki tali CSAK a Dunántúliaknak kedvezőbb talán még a Duna-Tisza közén élőknek esetleg. Igy a végén megkérdezem kinek volt az ötlete Siófok?
Érdemes átgondolni, vagy megkérdeni, hogy az 9-10erzresből mit tundál "csinosítgatni" a Skodádon?!
feltennéd ezt a skoda tuning topicba, megírva, hogy hülye módon
elfelejtettem a jelszavamat?
Köszi,
dave
-----------------------------------
(Siófok vs Mekekgrád)
Sziasztok! Olvastam a fenti témában kialakult polémiát. személyes
véleményem:
A siófoki tali egy alapvetően levelőzlistás kezdeményezés, listás
ember(ek) munkájával megszervezve, listás emberek igényei szerint (a
listát egyébként az újoncokon kívül itt is ismeritek, így aki anyira
akarna az nyugodtan feliratkozhatna arra is, mint ahogy néhányan meg is
tették). Természtesen ide is fel lett téve, hiszen az csak jobbá teszi
az amúgy is remek talit, ha innen is jön valaki. Mindazonáltal remélem
senki sem veszi itt rossznéven, ha azt mondom, hogy itt alapvetően a
listatagok érdekét kell figyelmbe venni, pont az előbb említettek miatt.
Márpedig, szerintem (lehet, hogy tévedek) a listán a többség eleve
eldöntötte, hogy Kecskemét vagy Siófok még ha az eredeti időpontban is
lett volna (ott volt Pécs, ami messzebb esett, így azzal is lehetett
kombinálni ezt a hónapom óta ismert programot). Ilyen módon én
határozottan ellenzem (hacsak a listán a hétvégi pangás végeztével más
vélemény nem alakul ki), hogy Kecsó miatt töröljük a Dani kemény
munkájával szervezett talit. It pont ezért eszembe jut egy szó:
méltányosság. Dobosi Dani
tiszteletre méltó módon felvállalta a siófoki tali szervezését, amit
eddig őgy tünik rendesen meg is csinált. Ha most ezek után az emberek
azt mondják, hogy "bocs öreg, de ejtjük a te munkád által összehozott
talit, mert a Skoda Klub méltóztatott pont ekkorra pottyantani egy
talit, akkor nem nehéz átérezni, hogy mit érez Ő. Ezek után nem tudom ki
várjhatja el, hogy még egyszer az életben összehozzon egy ilyen
programot (aki már csinált hasonlót tudja, hogy ez kb. 12-szer olyan
bonyolult, mint lesőre gondolnánk). Sőt, tovább megyek, és azt is
megkockáztatom, hogy másnak se nagyon lesz kedve ilyesmit felvállalni,
legalábbis az általam korábban felvetett (végül a szlovákiai tali miatt
megrendezni el sem kezdett) szegedi talit (sziksóstói kempingezés,
főzés, ATI pálya megszerzése, stb - lsd archívum) ezerszer meggondolnám,
hogy tavaszra elvállaljam e.
Végül a topicban felvetett állítólagos nemzetköziségre utalnék. Én
remélem a legjobban, hogy tényleg egy ilyen páneurópai
"sokanjönnekkülföldről" tali lesz, noha ezzel kétségeim vannak. Megint
én örülök a legjobban, ha az utóbbi egy évben ennyit javult a helyzet,
de tavaly még egészen másként festett a dolog. A tavalyi vrchlabí
hivatalos Nemzetközi Skodaklubbos találkozón rajtam kívül egy magyar
házaspár volt két napog egy Octaviával, és velük sem értettek szót
európai nyelveken, így ezek után én a mai napig kapom a csehektől a
beszámolókat, meg a meghívót a programokra, mint a magyar Skodaklub
elnöke/képviselője. Nyilván rögtön megírtam nekik, hogy én nem vagyok e
megtisztelő poszt bírtokosa, és nem is akarok az lenni, de ez
különösebben nem hatott rájuk. Ha kapcsolatuk lenne egy hivatalaos
magyar klubbal, nyilván nem engem tettek volna fel (megint
méltánytalanul) az idei hivatalos angliai nemzetközi talákozót szervező,
a Skoda gyár vevőszolgálata által is figyelt, külön e célre létesült
levelező listára (conf@skodatour.cz). Emellett rajta vagyok (és ebben
nem vagyok itt egyedül) a legnagyobb nemzetközi "skodalovers" nevű
listán is, ahol szintén egy mukkanás nem volt egy nagy nemzetközi
lelkesedést kiváltó Ungarische Betyáren által rendezett taliról. Nem
akarok senkit lebeszélni Kecskemétről, de azt sem szeretném, ha valaki
csalódna mert mondjuk pont a nemzetköziség (ami nem két külföldi autót
jelent nálam) miatt maradt el a lista által rendezett tali.
Bocs a hosszért, de ez most szerintem egy kényes és fontos dolog.
Mindenkinek a legjobbakat arra a programra amit választ :-)))
Én oda megyek, ahova a levlistások mennek, gondolom ez a héten el fog dőlni... De aztán ha Kecskemét lesz az eredmény, akkor mindenki ott legyen ám: EVO120, géeles, fenyi, stb...
Mivel tartozom én neked? Majd ha kész lesz teljesen az autóm, talán gyorsulhatsz velem egyet, aztán tippelhetsz a hátrányodból, hogy mit tud Versenygép... :-)))
A szelephézagot nyugodtan állítsd csak 0.2-re! A vezérlést is hagyd meg a 12 láncszemnél, nem kell külön éket csináltatni és eltolni, bár Gaál-ék nekem is megemlítették, hogy vanakimárpróbálta...
Gratulálok a gépedhez!
glb: A hátfal kivágással jó irányba gondolkodsz, dekopir (mert nem égeti le a festéket) még a helyszínen is ki lehet vágni. A rács az extrudált alumínium rács (ezt rakják a modern kocsik lökhárítójának levegőbeömlőjére optikai tuning gyanánt, nekem ilyen van a hűtőrács helyére is bevágva), ha kell akkor úgy is voszünk le egy adag ilyen lemezt a találkozóra.
Berakva pedig sziloplasttal tökéletesen megragaszthatóak hátulról a kis ráhagyások (kemény gumi lesz, alig lehet letépni).
Remélem jössz Kecskemétre!
Vezműtengely: nekem is gyárival vannak beállítva, megnyugodtam. (nekem Gaál azt mondta, hogy lehet a szelephézagokkal játszani, így elérhető 10-15 fok eltolás is)
A képek lehet később lesznek felrakva, mint a tali, mert ha már fotózkodunk, akkor lekapjuk az összes SKODÁt, hogy együtt tudjam frissíteni a SKODAbarátot. (most már nem fog egy oldalra kiférni a beépített alkatrészek listája)
Dobosi_D:
Kiváncsi vagyok a válaszokra! Nem lenne hátrány ha ti is ott lennétek! (meg szilvi5 is tartozik egy gyorsulálméréssel, én pedig egy kocsilátvánnyal neki)
Mindenki JÖJJÖN!
SKODÁsok tartsanak össze!
ui.:
Ké hónap óta nem mentem az autómmal (tegnap kezdtem), de ilyen durva még sohasem volt!
Hangja nagyon brutális (nagyon el lett találva a (polírozott!!!) kersztdob + 330-as tengely), felni gyönyörű a 175/50-es gumival, első lábtérbe alu treplemez (állítólag így hívják) ,és a műszerfalkeret is ebből van. Ja és polír kormány.Rövidített váltóutak (nagyon jó)
Úgyhogy minden polír és brutál!
>EVO120 -al mélységesen egyetértek! (bár a levlistás talit már régóta szervezik, ahogy olvasgattam)
>Én is gondoltam meg merem kockáztatni a kérdést, hogy a levlistások nem e jönnének le Kecskemétre?
Lássátok nem vagyok korlátolt, feldobok egy levelet a listára, hogy nem akanak-e inkább Kecskemétre menni.
Gondoldjátok bele magatokat a helyembe: Május óta elhatároztuk, hogy lemegyünk Siófokra, miden OK-nak tűnik, erre a SkodaKlub találkozója belekavar. Amúgy sem mentem volna oda, és most sem szándékozom lefújni a dolgot. Menjetek nyugodtan Kecskemétre, mi jól elleszünk Siófokon.
Az osszerakasrol nem tudok ilyen reszleteket mondani mert nem en csinaltam, de szelephezag mar lett allitva, es gyari ertekekre. A szelephezaggal nagyon jatszani nem is szabad szerintem mert komoly bajok lehetnek belole. NAGYON erdekelne a hatfal kivagasod kepekben ! Ugyhogy huzzal bele a kepekkel ! :-) Mivel vagtad ? Flex vagy dekopir furesz vagy esetleg korfuresz ? A racs mibol van es hogyan fogattad oda ? A megoldasokon mar reg torom a fejem, mostmar nagyjabol tudom hogy milyen alaku nyilas lesz es hol. Majd a heten csinalok papirbol modelleket es odaragasztgatom hogy hogy fog kinezni. En asszem dekopirral fogom vagni mert annal elegge szep a vagas ele es nem egeti meg az anyagot. Most a legegetobb dolog a kipufogo mert mar iszonyuan csorog zorog. Lehet hogy Jano dob lesz belole.
Nagyon, nagyon durva lett (nem hiába csináltam 2 hónapig)!
Ha tudok rakok fel képet (de hamarabb lesz szerintem a találkozó)
A motor szellőzését végig kivágva és berácsozva a hátfalat a lámpa alatt igényesen kivágva meg is oldottam.
EVO120 -al mélységesen egyetértek! (bár a levlistás talit már régóta szervezik, ahogy olvasgattam)
Én is gondoltam meg merem kockáztatni a kérdést, hogy a levlistások nem e jönnének le Kecskemétre?
Mi Debrecenből minimum 5, de lehet 7-8 kocsival megyünk.
Mindenki jöjjön!
glbtech: az SP3-ad gyári vezmű értékekkel van berakva (szelephézag, fokolás(12 láncszem))?
Nekem is inkább Kecskemétre hajlik a gondolatom.....
Balaton ...rossz közlekedés...
Kecskeméten is megoldhato a vezértengely csere...
Gyertek Kecskemétre!
Már bocsássatok meg hogy beleszólók, de miért nem mehetne MINDEN SKODÁS a Kecskeméti találkozóra? Ti is mondjátok hogy így szétszakad a "társulat". Miért ne bulizhatnánk, szórakozhatnánk eggyüt? Szerintem senkinek nem lenne baja belőle - sőt!
A Kecskeméti tali lesz a Mo-i Skoda Klub védjegye alatt álló I. Nemzetközi Találkozó !!! Én sokat beszéltem a Krisztiánnal és úgy néz ki hogy jönnek Skodák Hollandiából, Angliából stb. + kicsi országunk minden tájáról szép számmal(kb.40-60 autó tutira jelezte részvételét)! Tehát én szerintem mindannyian SKODÁSOK menjünk le Kecskemétre!
Én komolyan sajnálnám ha nem tudna összetartani skodálatos fogyasztó...
Egy 84-es 120L tulajdonosa vagyok, gyakran olvasgatom a topicot, most nekem is segítségre lenne szükségem:
Egy 4-es váltó kellene (jó használt is) mert az enyém sajna kipurcant és szétszedetni többe kerül mint berakatni egy újat. Nem tudtok valahol egy jó helyet, megbízható bontót, vagy boltot stb.?
Elöre is köszönök minden segítséget.
Ez jó ötlet. Én a rendszámt.-nál levő téglalap részt vágom ki, és valami szép alu rács megy a helyére. De az is sokat számit ha az alsó lemezehet kiszeded, vagy ha a difinél levő alsó takarólemezt a kipu felől meghosszabítod ugy, hogy az behajlóan tereljen be friss levegőt. De észrevettem a keresztdobbal kisebb a hőség a mocinál, mint a seria dobbal.
Ja a rendszámmal pedig: az első műanyag lökhárítónak igaz nem ugyanaz a felfogatója a nyulványhoz de 2 lánghegesztés és kész. A villágítást azt megintcsak könnyü megoldani. A keresztdobnál még jól is néz ki!-)
Bocs a hosszért.
Ja oktánszámnövelőt érdemes használni?
Tapasztalatok, kockázatok?????
Hat figyu, a Skoda klub tajekoztatja az embekeret levelben, de a levlista nem tudom hogy tajekoztatja-e a Skoda klubot barmilyen modon. :-) De tenyleg reszemrol is ennyi. Most jottem meg a Balatonrol, szepen viselkedett az autoka, csak a meleget nem szereti, semmi forras vagy ilyesmi, csak erezhetobben rosszabbul megy a forrosagban mint reggel a huvosebb levegoben. Meg kell oldani a motorter hatekony szellozteteset. Mar kitalaltam 2 modot, csak meg kell tekinteni pontosan a kerdest, mert kivagni a kasztnit csak 1x lehet. :-)
Lehet, hogy a tömítés szorul a dugattyú és e henger fala közzé. Nem egy utángyártott kuplung munkahengernél szorult be a dugattyú és a henger közzé. Igaz nekem nem akadozva engedett fel.
Remélem valami sokkal egyszerübb hiba lesz.
Mostanában néha feltűnően nehéz lenyomni a kuplung pedált. A jelenségben az a furcsa, hogy van, hogy órákig elmegy normálisan, aztán meg minden sebváltás kínszenvedés. Mi lehet a baj? A fékfolyadék nem fogy, és ha mégis sikerül lenyomni a pedált, akkor szétkapcsol a kuplung normálisan, és utána vissza, megint normálisan.
abszolut nem háborgok, de azért lehetett volna tájékozódni (az új időpontról,nem ütközik-e valamivel) esetleg lehetett volna később tartani. de be is fejezem, mert még a végén én leszek a roszfiú...
Mi és a levlistások Siófokra megyünk, ez egy baráti összejövetel, tehát semmiféle klubosdiról szó sincs és nem is leszünk olyan nagyon sokan(alig telik meg a fél kemping). :-)))
Pech, hogy pont erre az időpontra tették át a Skoda-Klubbos találkozót, de szerintem kevesen mentek volna mindkettőre, így nem akkora nagy probléma szerintem sem.
Most nem tudom miert kell itt haborogni, a Krisztian a levelben feketen feheren leirta hogy kenyszerhelyzetbe kerult a klub, es at KELLett tenni a tallakozot. Ez van. Olvassatok el. Legalabbis aki megkapta.
A kecskeméi tali a hét végére volt kiírva (9-10-?). Erre a héten jön egy levél, hogy az időpont megváltozott. Erről nem én tehetek. Meg kéne kérdezni az illetékeseket hogy miért kellett megváltoztatni az időpontot, és miért pont akkorra tették amikor mi megyünk a Balcsira. (szerényen, zárójelben kérdezem: szervezés?) Azt is hozzátenném, hogy a siófoki tali időpontja 2001.05.14.-én eldőlt, közös szavazás eredményeként. Akit érdekel, az a http://groups.yahoo.com/group/skodaklub/ oldalon megnézheti. Sajnálom, hogy most választani kell 2 találkozó között. Remélem, hogy jól döntesz. Mi biztos jól fogjuk érezni magunkat Siófokon, a tavalyi abádszalóki összeröffenés is jól sikerült.
Urak! tud valaki valami normális linket a budapest rallyról? A Rally.hu-n egy .sote.hu honlap van, de abból én mint potenciális néző semmit sem értek. Egyszerűen meg szeretném tudni, h. mi lesz a polus parkolóban, A pólus, és Budaörs között lesz e verseny, milyen úton?
Köszi, és bocs az offért, de 1 órája próbálok valami használható infót keresni ( vagy lehet , h csak álmos vagyok , azért nem értek semmit?)
>Kedves szervező topictársunknak : Hány emberke várható?...jobban mondva hány autó? :)
Ne tessék olyan nagy kaliberű találkozóra gondolni, mint a pécsi volt. Ez inkább egy kisebb tali lesz sok palacsintával, bográcsgulyással meg fürdéssel. A programok között van még pl. Dave veztengelycseréje is, meg még ami jól esik.
visszatérve az eredeti kérdésre 16 autó+ember jelezte, hogy jön, esetleg +1-2 várható. Campingben leszünk elszállásolva, az árakról itt lehet tájékozódni:
http://www.siotour.hu/kemp_Aranypart_hu.htm
< a href="http://www.siotour.hu/kemp_Aranypart_hu.htm">http://www.siotour.hu/kemp_Aranypart_hu.htm
Ha kérdés van, keressetek meg.
pont azon a hétvégén érek haza nyaralásból. valószínűleg vasárnap tudnék csak elmenni. szerintetek érdemes még akkor elmenni? lesz még valamilyen program?
OFF
ha valakinek lenne egy elfekvő 2giga körüli vinyója, baráti áron, az legyenszíűives jelezni, mert az enyém félóránként leakad, és anélkül, sajnos nem tudom már olvasgatni sem a topicot. segítsetek!
ON
Szilvi5: Rendicsek! Már várom az időpontot! Rengeteget dolgoztunk az utcai verdán,hogy találkozós állapotba hozzuk. :) Már lesötétedett a drága oldalról,és nemsokára kap morci fényszoró szemöldököt is! Még a Lancer EVO 8 replika hátsó szárny hiányzik,és kircsi is az egész! :)
Kiváncsi vagyok a mezőnyre.
Kedves szervező topictársunknak : Hány emberke várható?...jobban mondva hány autó? :)
Dobosi_D topictársunk szervezi, kérem kérdéseiteket hozzá intézni! Ez a Skoda Levlista Találkozó, méghozzá augusztus 24-25-26, Siófok Aranypart Camping.
persze nyugottan
akkor is ha valami tanacs vagy muszaki info kell szivesen segitunk/ha tudunk nyugottan hivd a 20as telszamot
nem pestiek vagyunk de minden heten atlag 1 fenvagyuk pesten alkatreszt meg tuningcuccot viszunk muhelyekbe meg boltokba
En meg kifestettem a kocsit belulrol, szetkaptam aztan drotkorong, rozsdavedo alapozo es festek, szep piros. +20 mentalis LE. :-) Es az osszes szakadozott szonyeget kihajitottam, igy legalabb latszik hogy milyen szep szinu. Ha barkinek vannak 105s -bol gumiszonyegei ( szovet nem erdekel !!! ) amik nem szakadtak akkor az ne habozzon es irjon nekem mailt, aztan megbeszeljuk a dolgot. :-)
Sziasztok!!!
Megint rallycrosson voltam. :) Összebarátkoztunk két Skodás nagymenővel.Egyikük úgyhiszem fehérvári.A neve Szomola János.Egy gyári 130 LR-rel versenyez...az a gép több a szépnél.Érdekes,hogy 1500-as motor van benne.Tárcsafék elől,hátul.Körbe Bilstein telók.Erősített futómű,Michlein versenykerekek...vagyis egy álom!Másikuk Fazekas Gábor Vecsésről.Egy átalakított 120-assal ér el jobbnál jobb eredményeket.Abban a kocsiban egy Favorit moci van két 40-es delortóval.Úgy megy,mint az álom. :)Nem ismeritek esetleg valamelyiküket?Halál rendes fickók.
A másik.Szilvi5:Áll még a siófoki összeröffenés?
Üdv: ASL
sziasztok!
van nekem is egy skoda 120l-esem!
szeretnék én is hozzáfogni a tuningolásához:)
hallottam hogy pesten vannak autotuningműhelyek!
léci aki tudja irja ide hogy melyikhez érdemes fordulni, meg hogy hol lehet őket megtalálni!
legjobban a szuromi érdekelne!
van néhány gond a skodámmal, pl amikor megy lefelé lejtőn, és viszaváltok amikor fékezek, akkor mindig lefullad!
ez normális?
Előre is köszi!
skode 4ever!
Nna itt vagyok megint.Megjártam Szlovákiát.....
A kipufogot külön árulják 105,120,130 as Skodrira.320,440,+560 koronáért...!Ezt renkivül érdekesnek találtam!
Mennyünk Kecskemétre!!
kosz a hogy valaszoltal
az auto nem az enyem csak segitek 1 ismerosomnek eladni
az alkatreszek arairol csak anyit az arak iranyark ha valakit erdekel valami az ar alakithato
amugy autoalkatreszel foglakozunk/kisker nagyker utcai es sport alk/ugyhogy eleg naprakeszek vagyunk arakbol de mint irtam az arak alakithatoak/lehet alkudozni/
amugy eleg jol korul vagyunk veve skodakkal/az utcai autom nem skoda/megfordult mar a kezunk kozott szinte az egesz modelpaletta plusz RS ek LR ek kitcarok
Itt most eleg nagy a pangas, de valszeg a valodi skodasok is azt valszolnak, hogy ezzel a kerdessel inkabb faradj el a "Skoda, Orrmotor..." nevu topicba. Az en elso benyomasomat egy Fabigyoban tett uloprobarol pedig a Na es miert olasz autot..." topic keddi kiadasaban lathatod.
Az volna a kérdésem: van-e valakinek tapasztalata a Fabia-ban leledző PD TDI motorral? Főleg a futáskultúra és a fogyasztás érdekelne, a nyomatékát el tudom képzelni...:-))
Yipi: Köszi a linket. Valszeg én sem fogom megcsinálni amíg nem szerzek másik autót/motort, mert ezt nincs kedvem széthajtani.
Fenyi:
>Találkozóra ki jön (ki volt Pécsen)?
Én voltam Pécsen('81 sárga 105S), milyen találkozóra gondolsz? A siófokira?
régen nem írtam már ide, de azért minden nap olvasom a topicot.
a nitrós okosságokhoz annyit fűznék hozzá, egyszer már volt itt téma, és akkor megállapítottuk, hogy nagyon költséges mulattság, ugyanis a motor egész belső tartalmát cserélni kell hozzá, hiszen a nitróhoz több üzemanyagot kell bekeverni, ami sokkal magasabb hőt termel, és a gyári anyagminőségű alkatrészek egyszerűen elégnének. ha jól emlékszem valahol a neten, van egy leírás egy corvette-ről, amit átalakítottak nitrósra, abba is több mint fél miska volt az áalakító szett a motorba. bár ha valaki megpróbálja, számoljon be róla, mindenesetre engem annakidején lebeszéltek róla.
Helló!
Én boldogan bevállalom a tesztet. "Gon in 60 second" aki emléxik a filmre (tolvaj tempó)
Az Elenorból kiindulva. Emilben kellene valamiféle részletes leírás.
A vicc az hogy Debreeni asztfalt betyár volnék de lehet itt is van Nitró, és cégesen megveszem vagy kitalálok valamit, ami pedig a méréseket illeti, azokat rögítem ha el jön az ideje, de nállunk akad egy-két hosszab csík amin lehet gyorsulni méghozzá büntetlenül.
Hi!
Nekem 30.-ai a zöldkártyám. A mért CO értékem 6,akármennyi a fszikám belőtte 1,0 körüilre.
Az előgyujtásom pediglen 5 fok.
De előtte és azóta is megy az autóm. Érdemes egyszer belőni a dolgogkat a karbin. Itt Debrcenben 2000.-HUF a zöld de itt kell az autó is. Akinek nem kall az autó ott 2500-2700.-HUF-ot vesznek el tőled. Ha nem bízol a manóban akkor édremes ilyesmit megtenni hiszen 1 évig érvényes az a majdnem 1 rongy szerintem megéri.
Valószínű, hogy nem csak a gyújtást, hanem a karburátort is "beállította" gyári értékre a zöld manó. Egy ilyen "öreg" motor beállítási értékei pedig már elég ritkán egyeznek meg a gyár által megadott értékekkel. Ezért mindig meg kell nézni mit és mennyire tekerget el a zöld manó, hogy magadnak vissza tudd állítani, ha esetleg rosszabb lesz a kocsi menettulajdonsága. Persze ha megoldható, akkor az a legjobb ha hozzá sem engedi nyúlni az ember...
Szvsz a gyújtást állítsd be a gyári értékre és utána a karbin finomítgasd amíg jó nem lesz!
Üdvözlet!
1000 év Wartburg után 1 éve vagyok tulajdonosa egy 85-ös 120L Skodának. Kellemesen csalódtam az autóban: fogyasztás, megbízhatóság, stb. Nem vagyok egy nyomulós típus, de azt szeretem ha az autó tudja azt amire szánták.
Nos a járgány hozta is magát mindaddig míg le nem járt a zöld-kártya.
A vizsgálat jobban mondva az elkefélés után mintha kicserélték volna az autót. Nehezen indul, az ismerős emelkedőkön meghal, előzni sem nagyon merek vele, és most lehet, hogy egy baromságot írok, de mintha többet is fogyasztana (semmi mérés csak mintah ismert útvonalon több nafta fogyna).
Wartburgos életemből tudom, hogy a rosszul beállított gyújtás nagymértékben lerontja az autó menettulajdonságait illetve a fogyasztást.
Szerintem a buzgó zöld manó elállította a gyújtást (+ biztos a karburátort is). A bajt tetézi, hogy ezen az autón én még nem állítgattam semmit (nem volt rá szükség). Van viszont SKODA könyvecském.
A könyv szépen leír mindent pl. az előgyújtást 3-7 fok közé kell állítani. Tehát képben vagyok.
Kérés:
Mielőtt a tettek mezejére lépnék tanácsokat, tapasztalatokat kérnék a témával kapcsolatban.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Dunaújváros 2001-07-31
PePejusz
Okszi, de mar soxor irtam. Ettol lesz itt ilyen sok hozzaszolas ! :-)
Nekem 105-os motorom volt elotte, ahhoz viszonyitva 1500-2000 alatt gyenge, felette mint a 105-os, 3750-ig, 3750 felett mint az allat huz, 7000-ig. Nekem tetszik, kifejezetten raplis ( hisztis ) jellegu, olyan versenyautos a jarasa. A varosi kozlekedest utalja. Lefulladas gondom nem volt vele, fogyasztas 7-8 liter korul, de meg adok neki, mert alacsony fordulaton nagyon erosen no a nyomatek ha egy picit rahuzom a szivatot, tehat meg birja meg emeszteni a plusz anyagot. Akarok venni fuvoka dorzsarat !!! Hol lehet venni ?
Ja, egy kicsit lassan esett le.
Ahhoz az ezereves vicchez hasonlit, hogy: "Bemondja az orosz radio: Leningradban Merciket osztogatnak..."
A tobbit gondolom ismeritek...
Nem tudok róla, hogy gáz lenne.
Csak egy magas labdára csaptam le:
Azt irtad, Brillant és 8000, és kérdezted, jó üzlet-e.
Aztán azt irtad, nem Brillant, és nem 8000, de a többi stimmel .
Erre csaptam le azzal, hogy akkor megéri :))
Szoval SP3-mal atapasztalat:
alul gyenge, felulu erosebb es porog, mint az allat. Egy 100-as moci ugyanazt futotta es ette, mint egy 120-as tengely nelkul. Ergo az erohoz benya is kell. Az alapjarati gyengelkedes gyogyithato tobb benzinnel (bagyobbfuvoka...), azonban a fogyid radikalisan emelkedik. Nekem egy horrorisztikus fuvokazas volt bent, ami egy varburatorban volt. Az 1. torok szegenyre volt veve, a 2. ontotte bele a benyat. Orszaguton szigoruan 90-es temponal 6.5 korul kajalt. Pesten 8 korul (kulvaros 7.2, belvaros 8.8) Ez hosszu tavu meresbol jott ki. A haverom nem tudott elindulni vele, mert lefullasztotta, de egy kis gyakorlas csodakra kepes. 4-ben 40-nel rangatott.
Nem kell semmilyen engedély, ha nem orvosi célra használjuk fel. Ez egyértelműen nem orvosi cél, ugyebár. :)
Kb ennyi anyagi vonzata van a dolognak. Ki kéne próbálni, de egyedül kicsit drágállom.
Nem vadonat uj tengelyt kapsz, hanem hasznaltra masoljak ra. De jelentosege nincs sok, mert a Skoda tengelyek elegge jo anyagbol vannak, a kopas nem jellemzo. A fokolasrol en annyit tudok hogy az SP1 -> SP3 iranyaba no a fok ( gyenge megfogalmazas de lenyegre toro :-) ), de gyakorlati tapasztalatom csak az SP3-al van.
A kérdésem már csak annyi lenne ezzel kapcsolatosan ,hogy ha kifizetem a 8ezer pénzt akkor 1 vadonatúj vezérműtengelyt kapok ?
A másik dolog ,hogy milyen a tapasztalatok ezekkel az Sp1 Sp2 Sp3-as tangelyekkel és mi a különbség ,vagyis melyik van közelebb a gyárihoz illetve ,melyik sportosabb ?
Nekem is ilyen. Hozza lehet szokni. Erdekeshogymikor vettem a kocsit avaltoban egyaltalan nem volt olaj, illetve csak annyi hogy mar nem lehetett megmerni se, es sokkal finomabban jart mint mikor feltoltottem a jofajta Hykomol 90-el. Csak elkezdett bugni 4-ben es valamit kelltt tenni. :-) Sokat gondolkodtam hogy mitol lehet, de aztan olvastam egy helyen hogy a kopottabb valtoban az olaj hatasara megcsuszhatnak a szinkrongyuruk. Tehat aki nyuglodik a valtoval az eressze le belole az olajat. :-)))
Nekem sem mindig veszi az 1-es fokozatot. Az én megoldásom: Kuplung be, be 2-be, majd át 1-be. Innen már egyértelmű. Nekem eddig mindig sikerült. Annyira megszoktam, hogy a céges "SUZUKI Wagon R+" tipusnál is mikor nem vette be az 1-et reflexből 2-be, majd vissza 1-be. Simán ment.
Hi! Amikor szúrom a startnál az 1-est akkor rúl sokat kell előre tolni a dákót mire beletelál. De mevan a megoldásom rá, részben titok, talán annyit érdemes a csukló pontoknál keresgetni a rovidebb váltóutakhoz.
GLB:
Megvan a 3 olajcsöpögésem helye.
a, a difi-féltengely lemezénél beszart a tömítés,
b, a váltóba bemenő rudazatnál lévő kis gumiharangom kézzel könyedén ide-oda lötyög,
c, jobbn meg kéne húzni az olajdekni leeresztő srófját is.
A keresztdobokat tudom ajánlani, esztétikus, sportos jó hangja is van, és növeli valamivel a fogyit.
Miaz? Havonta van és néhány napig tart.
A szőkénke a fizetése!
tomygreg! Mikor nem vette be az 1-est, kettesbe épp csak megidítottam, majd tuff, beküldtem 1-be. Vagy azt is lehet, hogy folyamatosan nyomod bele, közben nagyon finomaman engedet a kuplungot. Ha ügyi vagy, bekapja, ha nem
Neked Favorit mocid van ? Mert ha nem akkor csak 3 az 1-be gondolkodnek... :-) A kipufogo meretezes egy kulon tudomany. Hazilag max beletalalsz. A kis folytas mindenesetre jo alap. A keresztdob a legjobb valoszinuleg, mert a hosszu cso kell ahhoz hogy ne veszitse el az osszes nyomatekat.
Nekem nem változott a fogyasztásom sportdobbal, de mégis jobban megy :-)
De átlagban mégis megnő a mért fogyasztás mert tovább taposom a gázpedált, no meg a gázfröccsök...
Szeretnék építtetni egy közvetlen(4,2,1) leömlésű keresztdobot; szerintetek mennyi vagy milyen folytás kellene a dobba? mert én laikus létemre szinte zéró folytást képzelnék el.
Az a gaz ezzel a szerelessel hogy motor ki. Ezert draga a dolog. En nem is foglalkozom vele, majd a valtoban amit berakok meg lesz csinalva szepen es nem lesz vele gond.
Üdv!
Igen van még benne, a nívópálca lelapolt részétől nézve kb 3-4cm re van a szint, ha koppanásig ledugom a torkán, ekkor van a nívopálca gumijának teteje szintben a lyuk szájával. Egy szerelő mit kérne el egy ilyen megoldásáért?
Mostanában lement a térképről az 1. fogozatom 10-ből 3x nincs meg, a multkor dumáltatok valami gumi akármiről... aszem ahez kapcsolódik, miaz?
Az en Skodrimbol is csopog az olaj, a valtobol, a nyelestengely szimmeringje illetve csapagya van kikopva. De ez jo jel, igy biztos lehetsz benne hogy meg van benne olaj. :-)
Hi! A fordmérőm akkor jól ill. pontosan ketyeg, mert 4. fok-ban kb 3000-et perdül a mockos 90Km/h-nál. De mikor gyorusálst mértem (teszt) akkor 95-100-nál tettem negyedikbe, az közel 4500 1/min.
Nem?
Ja Mostanában felfigyeltem némi elcseppentett olajnak, estétől reggelig (17-07) mindkét helyen kb 3-4cm-es fót lelhetó fel (Bi bi bee), két üzemanyagtank közötti átvezető csőnél, meg a difinél ahol a féltengely gömbös része van, alul. Leleazult volna a "sróf" esetleg tömítés cserés a dolog? Ha cserés mennyire komplikált a műtét?
HI! Szerintem okoz fogyemelkedést a sportkipuff.
De ellentétben a "pilóta" jobban hallja alábának mozkását a gázpedálon, amit széria kipuffon nem hall. Tehát nem nyomja a parkettát 1500-nál mikor amugyis csak kb 1/4-ig kellene benyomni de ez szériánál nem adja vissza. Ismerek olyan csávót aki széria dobbal nem meri huzatni a skodáját (fél a hangjátol) de sportkipuffanl a hangja tetszetős és igényt ébreszt a vezető felé aki még húzza az autót.
Igaz megvan az SP3-am de még csak a polcomon édesen álmodik az olajról és a szelepnyitogatásról de keresztdobbal 8,3 körülről 9,5-re lőtte a fogyimat, de éreszhető a kölönbség valószínü a 60mm-es "kályahacsövek" miatt.
Nekem ezek a saját tapasztalataim. Ha nem igy lenne akkor a késeljetek meg!
Ja az este betettem a fodmérőmet (orig PAL copy) kell vagy érdemes azt hitelesíteni magam felé?
Marpedig okozhat fogyinovekedest, mivel jobban oblit. A tulfogyasztas kis fordulaton es nagy osszenyitasnal jelentos, ergo igazabol sport tengelynel veheto jelentosen eszre. Ezert volt erdekes megfigyelni, hogy nekem SP veztengellyel es szeria kipuffal 7000-ig porgott, de minimalisan lett nagyobb a fogyim.
Dave!
A sport helyett a gyári dob nem okoz fogyasztás csökkenést,az főleg gázpedál állás kérdése!
Ha belegondolsz a sport dobbal a motor sokkal kevesebb energiát fordít a kipufogó gázok kinyomására (ettől jut több kerékre),tehát ha a menetdinamika nem változik akkor a fogyasztás csökken a sport dobbal.
Persze mindez nem igaz valami ultra brutál,mondhatnám rossz,átgondolatlan épitésű dobnál.
Dobosi-D
Asszem a "Repülés történetében" olvastam. De, használták még a hidrogén szuperoxidot - azt hiszem ez H3O3 - kevésbbé agrassziv.
Viszont, és ezen már töprengek egy ideje, Csonkáék építettek olyan porlasztot is, ami vizet tudot adagolni a levegőhőz a benzin mellé - csak az olom-tetra-etil feltalálása feleslegessé tette.
Érdemes lenne kisérletezgetni a hipermangánnal is - hő hatására elbomlik, és oxigén szabadul fel.
Nem biztos, hogy benzinben oldodik, és ha igen nem okoz-e öngyulladást a tankban:-))))))
Egyébként, a nitrogén-oxidokkal az a gáz, hogy salétromsav keletkezhet a mociban ami, jelentősen csökkenti az élettartamot.
Üdv: Orka
Hi! Nékem kerszt(es:-) dobom van. Itt debreceni viszonylatban nem hepalykodnak fakabáték, de egyszer-kétszer a rendörmotorosok föként megnézik ki ez a nagyhangú. Hát én! a héten méretem meg hangnyomás mérővel.
Az tény Qrva jól néz ki az enyém fekete és ezüstmetál jukacsos lemez van néhány távtaróval bolondítva. A lyukas lemez csak 1-1,5 cm-re van a dobtól. 60mm-es leömlővel a motor felől a kipu vége is az.
SZép hangja van. Vegyél olyat. Ha megnézed elég sok keresztdobot találsz a netes Skodás képgyüjteményekben.
Glbtech-től én vettem meg az Opto-elektronikus gyujtást. Leginkább azért, mert nem kopik, nem állítódik el, nem kell gondozni. Igazából csak ennyi előnye van. Nekem az új megszakító kb. 10e km-t bírt (4-5 hónap). Lehet, hogy kondenzátort kellett volna cserélnem, de kicsit megégtek az érintkezők.
Csere: Megszakító, kondenzátor ki. Opto alaplap be, tárcsa a bütykös tengelyre. Elektromosan bekötöd, és kész. Vigyázni kell, mert a két keskeny saru nincs fémesen összekötve. Ezzel én 1 órát küzdöttem, mert úgy gondoltam fémes kapcsolatban vannak. Az egyiken kapja a +12V-ot, a másikon adja ki az Optonak a +12V-ot. Van rajta egy piciny kapcsoló. Ez az Optonak menő tápfeszt kapcsolja le. Ha gyujtást ráadod, akkor egy piros LED világít, ha engedélyezve van. Ezt lehet lopás nehezítőnek is használni.
A Janóéknál a nem keresztdob is nagyon jó, és nem túl drága.Már nekem is szétégett kellene velük beszélni csináljanak egy kisszériát, hátha olcsóbb ha több kell...
Sima dob, a szögről akasztotta le. Akkor volt 7500.- most 8 fölött van. A hangja télleg szép öblös (hangos). 3800-4000 között van a legnagyobb hangja. A Plazában megszólaltatott néhány riasztót a parkolóházban. :)
Ami nekem volt az Autran Opto tipusu kisipari magyar cucc volt, jol mukodott, de eszreveheto kulonbseg a jo megszakitoshoz kepest nem volt. 3 reszbol allt, van az optokapu ami ugy van kikepezve hogy a megszakito helyere 1:1 bemegy, volt a reselt tarcsa ami a butykos tengelyre 1:1 ratolhato, es van az elektronika. A gyari gyujtotrafo jo neki. Kb. ennyi. Nem ment tole se jobban se rosszabbul. Ha jo eros rugos uj megszakitot raksz az elosztoba akkor hibatlan az is.
Es milyen dob ? Kereszt vagy sima ? Mennyiert csinaltak ? Kellene nekem is egy jo kis folytasu ( nagy hangu :-)) ) kipufogo, a mostani mar nagyon zorog belul.
Organizator: Erről a hidrogén-peroxidos megoldásról hol hallottál? Szeretnék utánanézni. Érdekel.
Muskulus: Nekem Janó-dobom van, meg vagyok vele elégedve.
Többször olvastam már ,hogy van aki itt opto elektronikus gyújtása használ ...
Ezzel kapcsolatban szeretnék érdeklődni ,hogy hova minek a helyére kell felrakni ,mi kerülne ki a motortól ,milyenek a tapasztalatok vele (fogyasztás,menetteljesítmény,stb.).
Előszőr is, bocs, ha olyat kérdezek, amit már széttárgyaltatok, de most nem sok időm van olvasgatni, úgyhogy tényleg elnézést.
Szóval, Kecskeméten a Skodatali idopőntja aug. 9-12, ez tuti?
2. Kénytelen vagyok kipufit cserélni a kicsin, mert a régi kis kedvencem szépen kilyukadt több helyen is, már csak a lélek tartja egyben. Szóval, felhívtam a Janót, milyenek a tapasztalatok a Janó kipufikról? Mit tanácsoltok egy 110-es vasblokk, sp3-as tengely, kéttorkú karbi, hengerfej leszabdalva, ez az kőnyítve a mociban (minden, amit lehet, kivéve lendkerék) motorhoz, milyen kipufit. Erősen gondolkodom a keresztdobon, de az meg mennyire rendőrcsalogató? Gondolom, nagyon (meg aztán széles kerék, sportkormánya stb.) szóval megéri-e. Köszi, és bocs, ha hosszú és unalmas voltam.
Skoda forever!
Teljesítmény fokozás: (ha már agymenésünk van)
A nácik találták ki a háboruban, hogy hidrogénperoxidot (H2O2) - szőkenő gyártó lötyi - adagolnak az üzemanyaghoz. Hatása kettős, mert maga a vegyület igen instabil, könnyen leszakad egy oxigén, és a víz is hüti a keveréket, nagyobb lehet a sürités.
Az még az igazsághoz tartozik, hogy a Messerschmindt Merci motorjaihoz használták, nagy magasságban.
Viszont, ha nagyobb fuvokával szerjeljük a Skodát, kihasználhatjuk a légfeleslegből adódó előnyt. Csak a porlasztot kellene savállóból készíteni:-)))))))
Orka
Az a "kicsivel kevesebb" fogyasztás azért remélem nem olyan kicsi lesz.
Mikor megvettem a gépet tavaly nyáron, és egy kicsit beállítgattam,
cserélgettem, stb két személlyel, sátor, csomag, kiskertajtóval
100-120-as tempónál fogyasztott 6,4-et százon. Most ilyen körülmények
közt megeszik majdnem 8 litert, mivel nincs generálozva a motor, a
hengerfejből sincs levéve, alul nincsen benne erő, 122-es fúvóka van az
egyes torokban, folyton pörgetem, nyilván fogyaszt. Azt tudom, hogy a
széria tengellyel nem lesz halkabb, de akkor már rávisz a lélek arra,
hogy levegyem ezt a brutál öblítésű kipuffot, stb.
Mindezekmellett higyjétek el, hogy nekem volt a legszarabb eljutnom
odáig, hogy ezt a döntést meghozzam, hiszen kib@szott jó érzés volt az
SP tengellyel, sportkipuffal, nagy küszködéssel belőtt beállításokkal
repeszteni a szegedi utcákon, ahol ilyen Skodát még nem láttak talán
soha. Dehát, ebben az országban az átlagtól lényegesen jobb eredménnyel
egyetemet végzett tanárt nem becsülik meg annyira, hogy egy 14 éves
Skodát gond nélkül barkácsolhasson. Szar, de ez van.
Szerintem nem olyan nagy a tragédia, mert ha bele is törik a csavar, azt egy jó gépműhelyben kivarázsolják neked. A nagybácsim egyébként imádja, mikor egy ilyen beszorult csavar végre megindul. Persze ő már nagy mester az ilyenekben, és nem restelli elővenni a kalapácsot sem. És mégse törik bele neki. csussz!
Na ja, de egyenlőre csak kísérleti jelleggel raktam fel. Majd ha lesz nagyobb palack, elkezdhetek gondolkodni komolyabban is a dolgon. Persze akkor rendesen kivitelezem, megtervezem, kiszámolom,stb... meg nem is erre a mocira rakom fel.
A dinitrogén-oxidos megoldásnál nem a palackból a motorba engedett gáz hatására lép fel tejesítmény, hanem óriási oxigénfeleslege lesz a motornak ezért plusz üzemanyagot kell még a hengerbe juttatni!Ehhez célszerű valamilyen injektort használni, a pontos mennyiség beállítása ugyanis fontos!
A kovetkezo problemaban kernem a tanacsotokat: Van egy Favoritom, es ugy nez ki, hogy hengerfejproblemai vannak. Rengeteg vizet fogyaszt, lepten nyomon felforr a hutoviz, es a vizbe meg nyomja a kipufogogazt. Vettem egy hengerfejtomitest, hogy majd apammal leszedjuk a hengerfejet, es kicsereljuk. A gond az, hogy akar mennyire erolkodtunk nem lazult meg egy csavar sem! Neki van ebben tapasztalata, azt mondja mar tobbet szedett szet gond nelkul. Szerinte az elozo javitasnal beleragasztottak a csavarokat a blokkba. Mit lehet ilyenkor tenni? Mennyi az eselye, hogy beletorik a csavar, vagy teljesen szetcseszodik a menet a blokkban, ha nagyon eroltetjuk?
Lehet, hogy ki kell kukaznom az egesz motort?
A kéjgáz a Dinitrogén-Oxid. A Lindének van nagyobb kiszerelésű palackja is: 6 7,5 29,5 kg-os kiszerelésben is. DE! Ezeket
1. Csak bérelni lehet
2. ÁNTSZ-től kell engedély a használatra
Alternatíva:
A linde honlapján a következőeket olvastam:
"(...)A megjelenő új igényekhez alkalmazkodva 30-1500 ml űrtartalmú különféle gázzal töltött speciális patronokat kínálunk, és folyamatosan bővítjük ezen termékeink körét. Rendelés szerinti gáztöltettel, kiszereléssel, csomagolással szállítjuk termékeinket.(...)"
Ezen felbuzdulva felvettem a kapcsolatot a Linde valamelyik üzletkötőjével, mindjárt felhívom, hogy 2 hónapja miért nem képesek visszahívni.
Ja, ez engem is erdekelne. :-)
120RR, az miert lenne neked jo ha tennel bele egy masik tengelyt ? Kicsivel fog kevesebbet enni, nem lesz kisebb hangja es rosszabbul fog menni. Megeri ?
A levegougyben koszonom a megerositest. :-) Tenyleg a gazrol jut eszembe. A kejgaz az most dinitrogen-oxid vagy nitrogen-dioxid ? Valaki elkezdett itt intezni a Lindenel kisebb kiszerelesu palackot, nem tudom lett-e belole valami. Az jo moka lehetne... :-) Persze akkor ki kellene feljeszteni valami bajonettzaras feltengely megfogatast hogy a csere gyorsan mehessen mert gyorsan torne is. :-)))
Hány fokos a Gaál féle Sp1-es tengely?
Nem akar valaki egy SP3-ast Sp1-re cserélni? Esetleg Coupé tengelyre?
Gaálékkal vajon lehet ilyen Bartelt csinálni?
Mik lesznek a Lotto számok?
Miért kék az ég?
Van élet a halál után?
Létezik a Mikulás?
dave: aki ma este totál megkreténült, inkább kikapcsolja a gépét, mielőtt a hülyeségét az embertársaira ragasztaná, mert
az ragályos, bi, bi, biiiiiiiiii
Angron_: Nem, nem arról a boltról van szó! Ez már majdnem az Avas alatt van, ahol a 3-as az Ady-hídtól Pest felé mentében kanyarodik egy nagyot, onnan jobbra a 2. utcácska, annak a közepén van.
A kanyart azt gondoltam, ahol a Soltész Nagy Kálmán csatlakozik a 3-as úthoz.
Az öcsémmel már vettünk ott tömítéskészleteket (eredeti cseh tömítések fékhez, kuplunghoz, stb.) és eddig jól váltak be!
A 3-as mellet arra gondolsz, ami a Metróval majdnem szemben van.
A vízbefecskendezés a kopogás ellen szükséges ha kompresszió hatására már a szabályozott gyujtás előtt a keverék öngyúl!!
Az égést elnyújtja a fogyasztást csökkentheti.(?)
Éles jobb kanyar (kb 5 kmh-val 1-esben) járdára fel a lépcsőházhoz közel. Hátsó ülések telepakolva mellettem egy 2 méter magas gyerek, így nem láttam. Vehettem volna nagyobb ívet, de már így esett. szuts
Az en automon van jopar ilyesmi hiba, na nem en okoztam, hanem a hanyag fenyezo ganyolok es az elozo tulaj. Ugy vettem eszre az egyetlen jo megoldas a kitteles, becsiszolas es festes. Mashogy nem sikerult eltuntetni, de igy elegge jo lett. De hogyan sikerult ? Egyszeruen nekicsusztal vagy nekimentel es vegighuztad ?
S110L: Köszi az infót. A Petneházy utca az a villamos vonalán a Soltész-Nagy Kálmán saroknál van? Ha igen, akkor csak módjával. Ott utángyártott alkatrészeket adnak. Sajna nekem volt egy kellemetlen tapasztalatom. Vettem egy kuplung munkahengert (nem a pedálhoz, hanem hátra). Halmajról (Miskolctól 25km) feljöttem vele Kispestre a szerelőhöz. Önnan még birta vagy 5 km-rt. Utána a gumi a henger és a dugattyu közzé szorult. Vagyis nem bírt 250km-rt. Egy használtat tett bele a Kovács Gyula, azóta mentem vele több, mint 3000 km-rt, és semmi baja.
Ugyhogy óvatosan az utángyártott alkatrészekkel.
volt még egy kellemetlen tapasztalatom. Vettem utángyártott gyujtókábel készletet. Betettem. Ez már nem bírta teljesen Kispestig. Rángatott az autó. Vissza kellett cserélnem a régi kábelre.
Régebben szombaton is nyitva volt a 3-as mellett egy jó alkatrész bolt, de sajna most már nincs.
Szabin voltam múlt héten, és sikerült meghúznom a jobb oldalt elég durván. Egy alu közlekedési tábla oszlopa volt a tettes, mert túl szűk lett a kanyar hirtelen. Most úgy néz ki a kicsikocsi, hogy a jobb hátsó ajtó már nem íves, hanem sík egyenes lett, de a festék "csak" le van karcolva, mintha kulccsal meghúzkodták volna, szóval nem jött le a fémig a festék, csak kilátszik az alapozó réteg, vagy nem tudom mi, és az fehér. Valahol láttam olyan hibajavító szettet, ami olyan, mintha zsírkréta lenne, bele kell a karcolásokba vinni az azonos színű anyagot, és elfedi...
Tud valaki valami ilyesmit? Eddig csak tv-ben láttam.
Köszönet tomygregnek, és ASL-nek a fehér műszer-hátlap címéért.Tomygreg címe ugyan nem túl pontos, de a kettő együtt pont elég volt a megtaláláshoz.
Rick Hunter
Komolyan nincs semmi nagy baja. Epp ez idegesit. A ket kuszobot ki kell cserelni, de mas nem nagyon van. Motor, valto jo, difi ok, rugok csillapitok jok. Annyi, hogy szerintem csinalok majd egy szelepszar szimering cseret. Tenyleg jo bele a ladae?
fab4ms!
Akkor ugyan olyan gépünk lesz! Igaz, én egy simsont adtam érte, de nincs szétrohadva, illetve olyan szépen ki van gittelve, hogy a csomitartót csak két kézzel lehet kinyitni. Vedd meg, ha nincs szétrohadva. De jól nézdd meg!Például nyisdd ki a csomagtartót. :)
Igen a bibi pont itt van minden ilyen megoldasnal. Lehet, hogy nem veletlenul talaltak ki a mechanikus feltoltoket?...
Az a baj, hogy azok is huzosak. Ahol dolgozom - inkabb nem nevezem meg - van egy T72-nk. :) Van rajta egy fotengelyrol hajtott feltolto... levesz 170-180 pacit... de ad neki 250-et... Sajnos nem hiszem, hogy a mi motor mereteink ezt megenegedik. Sajnos. DE EN AKKOR IS TURBOSITANI FOGOM!!!! Jo, lehet, hogy naiv vagyok, de megprobalom. Azert ne fi_azzatok, szeretek gondolkodni.
Koszi, azota mar valtozott a kocsika, de meg nem kerultem digit gep kozelebe hogy korbefotozzam. De ami kesik... :-) Sot, rengeteg terv var megvalositasra, csak meg gondolkozom a megoldasokon.
Ez a megoldas is santit, gondold vegig. Egy palack amit meg el is tudsz helyezni mondjuk 10 literes. Legyen benne 20 bar, ha jol szamolom akkor az meg mindig csak 210 liter levego, nagyon keves. Ha a szamolasnal vetettem akkor bocsesz, de almos vagyok. :-) Valami egheto dolgot vagy egesjavitot kell bekuldeni a torokba vizzel. Az a tutter.
Amit kihagytam. glbtech megneztem a hompedzsedet, es nagyon cool. Tudok egy s mast verdaugyben, de az ember mindig tanul. Gratu. A regiek mint MrMaster meg kenguru merre vannak? Mar reg nincsenek a porondon?
Meg egy kerdes: mikor lesz szlalom vagy vmi? Mondjuk az Üllői uti laktanyan?
Nincs meg leveve, mert igen hozzaerto ember szerint nincs ertelme, es bar sok ellentmondasos velemenyt hallottam mar, de a fizikajan kicsit elgondolkodva en is erre jutottam. Egy lekonnyitett motorral ugyanaz az auto emelkedon hamarabb lelassul ( azonos kezdosebesseggel indulva )mert a nyomateka csokken a konnyitessel, de ha a valto rovidebb es porogni tud akkor minden rendben, mert fordulaton mar ott a teljesitmeny. En legalabbis igy gondolom erosen leegyszerusitve. Majd ha bent lesz a 100-as valto akkor lesz konnyitve, mar meg is van hozza a lendkerek meg a valto is, es lassan be is kell rakni mert a mostani valtobol erdekes hangok jonnek neha. :-)
Na ezert ne bizzatok el magatokat.
Regi szep zsigulis idokben volt egy jonak lacco megoldas... suritett levegos palack.
Nagyon szep es jo es okos megoldas, megvolt minden, de megse jutottunk el a megoldasig.
Nem kellet hozza, csak egy nagynyomasu palack, nyom. szabalyzo, csovezes meg a fuvokak. Hogy miert nem lett megvaolsitva inkabb hagyjuk...
De meg mindig jobb megoldas a torokba viznyomas.
Hat ennyi.
Ja, van egy olyan topic, hogy ez megszunt. Marpedig szerintem en most itt vagyok. Hm. :o
Szasz.
Egy ilyen gepre mar igen sok penzt el lehet kolteni, de ha te megnezed es jo, akkor vedd meg. Ennel olcsobban nem nagyon kapsz autot. Na most mar johet az az uj megoldas, minden erdekel. :-)
Sziasztok! Volt idom vegigolvasni a topicot visszamenoleg, es eleg sok ember megfordult itt, olvastam rengeteg osokre utalast meg mindent, de megmondom az oszintet. A kompresszoros skodrin rohogtem e legnagyobbat. Bocsi.
Szoval ha minden igaz, szetnyuzott 1300as Zsigamat lecserelem egy 120as Skodira. 81'es, a ket kuszobot kene cserlenem rajta.
Szerintetek meger nekem 50e-t? 2002.02.-ig van forgalmija, zoldk minden rendben.
Irjatok jo? Koszi!
Utana en is hozzafuznek egy majdnem mukodo kompresszoros megoldat...
Hi!
kerestél fehér számlapot. *.DOC formátumban real méretben ki tudod nyomni.
http://skoad.panada.cz/ a cím és a jobb oldali menüben "Rrubriky" a "Karoseria" és a "Bílé budíky 2". Itt van sárga meg áttetszó amin valami zászlóféle lenne?!
Elhiszem ,hogy üresen pörgetve észrevenni ha jobban harap,de terhelve ez úgyis elvész ,a motor járása pedig alacsony fordulaton a vezérlés miatt(SP.3.) amugyse tul kedvező.
Nem rég vagyis 1 picit régebben volt itt 1 bescannelt gaál árlista :) nem tudnátok megadni a címét újra annak a képnek ,mert kerestem de nem nagyon talállom .
Valamint 4 torkú Weber vagy Dellorto karbit kb. milyen árban lehetne szerezni ?
Az tenyleg nem sok, de nekem az a velemenyem hogy szeria valtonal semmi ertelme nincs lekonnyiteni, mert tobbet veszithetsz vele mint nyerhetsz. A versenyautokon a valto fokozatai mashogy vannak megvalasztva. Rovidebb valto kell, ahhoz erdemes konnyiteni.
Üdvözlet Mindenkinek,
Örömmel vettem tudomásul, hogy még éltek és az autótok is megvan. Még én sem cseréltem le az örek kodit egy Buzukira. :-) Végre elolvastam a topic majdnem teljes anyagát 0-7000-ig. Hát nem volt egy egyszerű eset, de nagyon tanulságos volt. Nagyon sokat tanultam belőle. Legközelebb leírom az összesítést 4000-7000-ig. Még mindig le tudjátok tölteni a teljes anyagot az alábbi címen:
http://www.tar.hu/laciboy/skoda/forum.zip
Weblap már készül, egyenlőre ennyi.
Other:
MI VAN A KODA TALIVAL?
Fenyi a szívgörcsöt hoztad rám!! :-))) Most akkor mikor van pontosan? Hogy van ez a szállás dolog? Ti is igénybe veszitek, vagy csak lementek reggel, éjszaka meg haza? Én maradnék, de nem tudom, mi hogyan, merre, mik a programok, van-e értelme maradni. Ti mikor mennétek? Úgy össznépileg? Előtte lesz valami topic meeting is? Pls. írjátok le, ki, hogyan tervezi a találkozót!
Előre is THNX:
LaciBoy
Skoda Rapid 130-hoz keresek baloldali ajtóüveget(a leengedhetőt, nem a háromszögletüt),ha tud valaki kérem írja meg.A másik:valamikor olvastam a Fórumon hogy valaki talált fehér színű, kinyomtatható műszer hátlapot az interneten, de a cím nem volt ott.Ha tudja valaki kérem írja meg, előre is köszi.
Igen, ilyesmi az en motorom is, de nekem 8l korul fogyaszt. Mondjuk varosban nem szeret az auto kozlekedni, a sok elindulas meg a lelassulas-felgyorsitas sok valtogatast kivan, a legjobb szo a motor viselkedesere a raplis. Ha nem tetszik neki akkor rangat. De cserebe fordulaton huz ahogy kell es lehet porgetni. Asszem veszek fuvoka-dorzsarat es megprobalom a weberemben a fuvokakat feldorzsolni, a levego fuvokakat meg leforrasztom es ujrafurom-feldorzsolom. Annak a viselkedese azert sokkal finomabb mint a warbie.
tomybps által írt tuning "annyira nem komoly", hogy őrületes fogyastásnövekedést, meg hétköznapi használhatatlanságot okozzon.
Nálunk az egyik srácnak pont ez van benne, az autóját mindennap munkára használja, kijön 10 liter környékén-alatt, de felül viszont bitang jól megy a gép (lazán leforogja a 7000-et)
glbtech: Szerintem neked is hasonló a véleményed, mert ha jól tudom majdnem ugyanazok vannak csinálva a tieddel is. (SP3 biztos)
A hengerfejtémán még mindig rágódom, hétfőig kitalálom.
Most ott járok, hogy a szelepek maradnak, ekkor:
-új 35-ért
-használt 10-20-ért (inkább 20 mire megcsinálják)
Ma voltam Pesten, elhoztam a főtengelyt+lendkereket, meg a vezműtengelyt.
(1-2 hét és kész a verda)
Angron_: Miskolcon a Petneházy út 13-ban lévő Skodást ajánlom, hétvégén szombaton de. nyitva van 8-tól 13-ig, hétközben 9-től 17-ig.
Én most vettem ott egy csomó dolgot, szerintem tűrhető áron.
És végre beindíthattam a sajátkezűleg generálozott gépemet. Elsőre indult! Nem gondoltam volna.
Egyébként holnap délelőtt beugrok a szakihoz vízpumpesz javító-egységcsomagért.
Lehet hogy találkozunk?! Én egy narancssárga 110L-essel leszek.
Lala - S110L
Ja! Bontó, ahol Skodát is láttam Nyéken van a vasútúti átjáró mellett.
Ne hidd. Picit magasabb az alapjarat, szepen stabilan jar. Mondjuk SP3-al 3500 alatt nem nagyon tortenik semmi, de ha egyesben kihuzatod kicsit 40 fele, akkor felkapcsolasnal nem esik az ala, utana mar raketa. :-)
Hi!
Van 1 120L skodám 84-es évjáratu. Most volt 4 hónapja generálozva (lánc. ékszíj, olajak szürők, tömítések...). Olvasgatom itt a topicon hogy egyszerüen meg lehet tuningolni. Az én elgondolásom alapján a hengerfejból ledobni 1mm + szimeringaltetni, Gaál SP3 v Suromi veztengelyt, meg mellé kikönnyiteni a lendkereket kb 1 kilóval.
Mit lehet majd ténylegesen észrevenni ezek után.
PL.: fogyasztás, gyorsulás ezeket hosszú vagy röv távon meddig birja az amúgy gyenge 56-58 LE-ős Skoda 120L.
Szerintem ne felj tole, ugyanis a hasznaltban legalabb szinte biztosan nincs anyaghiba, hiszen mar ki van probalva. :-) De komolyan, azert ennyire nem komoly kerdes ez. A hengerfejes szaki ugyis meglatja a lehetseges hibak nagy reszet.
En anno vettem 20-ert egy komplett sko-t :) A tortenet vhol itt a topicban, roviden a lenyeg: egy az egyben attetuk a hengerfejet, hutot, 2 egesz franko ulest, kijott meg egy par dolog, es meg mindig kaptam a maradekert penzt :)
A hengerfejjel azota sincs gondom.
Sztem a legjobb az lenne, ha kerulne ismet egy hiena-party, es onnan szerezned be :))))
Nekem is kéne egy jó állapotú hengerfej a '84 decemberi (tehát már széles futóművvel van) 120L-es Skodámba, mert az enyém valószínűleg a hengerfejtömítéssel együtt tönkrement. Nekem az a legnagyobb gondom, hogy a Skoda Miskolc környékén van és a közelben nem tudok bontót Skoda alkatrészekkel.
Hol lehet kipufogó tömítéseket venni Miskolc környékén és hétvégén?
Tünetek: Gyakran főzi a vizet minden előzetes tünet nélkül. Egyszercsak a mutató 100 C fok fölé megy. Ha azonnal magállok (forgalom függő), akkor várok kb. 5 percet, utántöltöm a vizet, indítok, és légtelenítés után ismét üzemképes.
Másik: vettem egy "sportos" kipufogot. Azóta jobb a hangja, de pörgés után hirtelen gázelvételkor durrog. Nem fogja leszakítani ez a kipufogót?
Kipufogóról jut eszembe :) Nagyon veszélyes állat lehet az a kipu, ha minden autóban van egy fogója is ;))
Az a baj, hogy rettentően félek a használt hengerfejtől.
Ki tudja hányszor főzték meg, mit fabrikáltak rajta, stb.
(bár az enyémen is egy '81-es volt (88-as kocsi)
Attól tartok, hogy ráköltök 10-20 eFt és kibír kb. fél évet. Aztán úgyis újat veszek mert nem merek megint használtat venni. (bár van akinek bejön, de nincs most 20 eFt pocsékba, kocsifelújítás közepén)
Ha a helyszínen meg tudjátok oldani a nyomáspróbát akkor az a legjobb,de ha más nincs kéznél akkor elég némi higító is,hogy megtudd milyen állapotban van a hengerfej.
Más: Hallottam valamit arról,hogy a tuning kipuffhoz jobb a Skodikba a Lada szelepgarnitúra,Lada szelepvezetővel,és Lada szelepszár szimeringgel.Erről mi a véleményetek? Elmondások szerint a Zsiguli cucc jobban bírja a kiképzést.A szeleptányér fokolása ugyanaz,mint a Skodáé,és a tányérátmérő is,csak a szára vastagabb.
Üdv:
ASL
Miért pang a topic?
(régi szép idők, mikor alig fért bele a 40-be a napi hozzászólások száma, most meg 3-4)
Nagyon gondolkodóba estem a hengerfejjel kapcsolatban.
Nem tudom használt v. új.
Tudnék venni 20-ért komplettet ('87-es), szelepek becsiszolva, mindene felújítva
(állítólag nem repedt)
Lehet belemegyek, de csak ha ott vagyok, és látom a nyomáspróbát!
Ki mit mond?
Holnap megyünk Pestre a főtengely, lendkerék, vezműért
(Lasssan elkezd összeállni a motor)
Már vártam kérdésed. Persze, hogy az a melódijj. De szerintem az még mindig nem sok. Amúgy te is írtad, hogy 70 körűl jön ki az anyagár. Én hallottam olyat, hogy egy ember 150-ér csinálja anyaggal együtt. Na, azér az durva. CSáo!
Marmint a 30 az a ti munkadijatok ugye ? Mert 30-bol generalt nem lehet csinalni. Csak a persely+dugo+gyuru+vezermu+fotengelycsapagyak ha magyar utangyartott koszorult dolgok akkor is 35 korul van, plusz a hengerfej meg 10-15 helytol fuggoen, es akkor meg az aprobb dolgok, stb.
Igazad van ASL! Én most fogok csinálni teljes motorgenerált(S100) a nagybácsimmal (persze én az asszisztens leszek a műtét során), és 30-at kérünk érte, a csajtól, pedig nem is néz ki jól(a csaj). Az a baj, hogy olyan szépen hangoznak ezek a dolgok, olyan mintha, hú de nagy meló lenne. És tudjátok mit mondok? A következő alkalommal is hozzá fog menni a manus, mert úgy érzi, hogy ennyi pénzért most nagyon meg lett csinálva a gép.
Az egyik tátrai számban van:"Sosem, az őszinteség, csak az annak hangzó fizet jól!"
Benne vagyok. :-) De tenyleg, szerintem erre a 60 abszolute nem sok. Sok munka, csak leirva keves.
fenyi : Nehez kerdes, de en lehet hogy beprobalkoznek valami jo allapotu hasznalt hengerfejjel. Azert nagyon nagy az arkulonbseg, es arra sincs garanciad hogy az uj nem reped-e el 1/2 ev mulva egy kiadosabb csapatas utan... Ha a penz abszolute nem problema akkor persze nem kerdes, akkor meg kell venni az ujat.
Elolvastam Vboy listáját,és nem a kekecség mondatja velem,de én mint gyakorló autószerelő ezt megcsinálnám 35-40-ért is...a maradék 20-on meg felezünk! ;)
Megnéztem ma a hengerfejemet és be van repedve a szokásos helyen (kipuff szelep)
Mit lehet vele csinálni?
1. Nagyívbe elhajítani (már amennyire az erőből telik)
2. Meg lehet-e csináltatni, hegesztetni (érdemes-e)
IF válasz=1 THAN
-használt van kb. 10-15 körül, de az is kb. 20 éves ( a szerelő azt mondta, hogy az se birtos hogy sokáig bírja, mivel annyi idő alatt kiég, elgyengül az anyaga, főleg nelég durva tuning mellett + már benne lesz a Kolbenshmidt gar és minden új v. felújított), meg mire a bontóba nekiállok kifűzni, meg drótkoronggal megtakarítani, az fél nap/db.
-új ára 43, meg tudom venni 35-ért (+akkor már új szelepek, ez kb 12)
Költségvetés:
veszek egy jobban kinézőt (15), megcsináltatom (5-7), tegyük fel bír 0.5-1 évet, utánna kezdhetem az egészet előről és akkor ottvagyok egy új áránál (az pedig nem hiszem hogy 2-3 évet nem bír ki!).
Várom az okos megoldásokat!
(a választ befolyásolhatja a tény, hogy a kocsit nem akarom eladni kb. 40-50 évig (ez már hobbiautó marad))
Milyen iranyban kotyog ? Sajna szinte minden lengotokos skodri feltengelye kotyog megpedig ket iranyba, egyreszt forgasiranyban, tehat he elore-hatra forgatod kicsit a kereket megemelve akkor ott is van kis kottyanas, par ujjnyi megengedett bar ketseg kivul karos, illetve ha megfogod a kereket alul-folul es rangatod akkor egy nagyon kicsit ugy tunik mintha billegne, ez a masik. Viszont ki-be tolasra huzasra nem szabad kotyognia, az komoly baj. Igen agyatlan megoldas, a valtoban kotyog a feltengely vege meg a diok. Es semmit nem is lehet vele csinalni sajnos, a nagy fogaskerek belseje picit kitagul, a dio kicsit osszemegy, hezagolni meg nem lehet... A visitas nem biztos hogy ezzel kapcsolatos.
Azert ez nem egeszen igy van. Valoban 60-ert mar kapsz Favorit motort is, de 60-ert vagy sokat futott van amit szinten fel kell ujitani vagy torott amit aluheggesztohoz kell vinni, vagy szam nelkuli jo allapotu. Egy jo favorit moci meg mindig 100 korul van, beszerelessel 150-160 korul jon ki ha minden szepen meg van csinalva. Ezzel szemben egy 120-as moci teljes felujitasa kis tuninggal mar 75-80-bol kijon. En piszok sokat ragodtam ezen, szamolgattam beszeltem tobb szerelovel, nem ilyen egyszeru a kerdes. A szerelom csinalt egy 130-as motor felujitast, uj hengerfej ( csak az 42 volt ) meg minden egyeb, tehat jobb is lett mint a gyari, asszem 170-ben allt meg, es a tulaj odajott es fizetett. Az a motor valoszinu meg futni fog szepen mikor a 60 rugos favorit moci mar ketpofara zabal minden folyadekot. Sok szo volt mar errol itt is. Szerintem jo a favorit moci, en is szeretnek, de az nem 60 rugo.
Ez a szelepfedel-tomites dolgot nem is vettem eszre. :-) Itt lehet a kutya elasva, mindjart minden stimmel. :-)
Háj!
A jobb hátsó kerekem, igaz csak egy hangyafasznyit is de kotyog. Ha mozgatom kb az egyik negyedénél csinálja. Azzal a negyeddel szemben nem, sem mellette. Viszont ha megyek a kocsival, egyenes sík utvonalon nem, de ha kissé jobbra tartok fémes visítás hallható. Próbáltam óvatosan a fékra lépni. hátha a terpesztés miatt mittom én a fékpofák belógnak esetleg feszíteni de semmi. Reggel mikor megyek 5 után nemsokkal nem csinálja. De délután 2 körül mikor más az idő melegebb napokon jobban.
Mi lehet a diagnose??? (idegesit mikor jobbra enyhén hajlik az út)
Emberek, csak én vagyok ennyire laikus? :))
Sztem felültök egy mezei helyesirási pontatlanságnak.
Helyesen, az én olvasatom szerint:
"felhasznált anyag: szelepfedél-, olajteknő-, olajpupmpa-, vezérműkerékfedél tömítések"
Tehát nem a fedelek, a teknö, olajpumpa, hanem ezek tömitései lettek cserélve, ami a "motor bontása" ismeretében szerintem valahol természetes...
STOP. Most olvastam el ujra hogy miket csinaltak, a tippem most 60 ! Es realisnak gondolom, benne van motor ki-be, ekszijtarcsa le ( lehet vele szivni boven ) stb. Munkas dolog, ha szepen megcsinaltak akkor talan meg is er ennyit. Ez majdnem egy general. Szoval 60, de lehet tobb kicsivel. Az elozo tippem storno, de a szelepfedel meg az olajtekno meg mindig nem vilagos. :-)
Ez a szelepfedel + olajtekno dolog tobb mint gyanus. Ha nem volt lyuk egyiken sem, akkor meg minek kicserelni? A teknobol mondjuk elmehet a leeresztofurat menete, de meg az is javithato szerintem. Szoval ha nem nagyon vettek palira, akkor 20-30eFt.
Barátságtól és tételes számlától függöen abszolut laikusként én csak nagyon durva határokat tudnék mondani: szerintem szerelö ilyenért 10 és 40 között kérhet, szakszerviz 25 és csillagos ég között...
Sziasztok!
szeretnék megkérdezni mindenkit, hogy szerintetek az alábbi műveletekért mennyi az az összeg amit reálisan elleht kérni:
1: felhasznált anyag:szelepfedél, olajteknő, olajpupmpa, vezérműkerékfedél tömítések főtengelyszimmering, olaj pumpa fogaskerékpár, vezláncgarnitúra, hajtókarcsapágy és fekvőcsapágygarnitúra, megszakító, elosztófedél,
zsír, váltóolaj + egyebek.
2:javítások: motor bontása, lánc és csapágysorok cseréje, karbipucolás, beállítás, gyújtás+CO állítás, futómű zsírzása, csapszegek kerékcsapágyak meghúzása, féktuskó javítása, váltórudazatjavítás.
Végeredmény nyomatékos, nagyonhalk moci, vajpuhán kapcsolható váltó( előtte izomból+ nagyon bizonytalan egyes), futóműzajok megszűntek kormaámy nem ropog.
kérek mindenkit hogy própáljon meg egy összeget megtippelni. szemelőtt tartva azt hogy én max egy biztosítékot cserélrk ki az autón , más ugyanis nem megy...
Amúgy ma a Petőfi híd közepén követtem el egy ilyen bizticserét hogy legyen ablakktörlőm is :-)
Elnézés mindenkitől a hosszért........
Hali!
Skacok, SEGITSÉG!!!!!!!!!!!!!!!!
Tud valaki olyan pasiról, aki helikorral megjavítja a meneteimet, és még házhoz is jön?????
Minden megoldás érdekel!!!!!!!
telcsiszám is elég:-)))
Csákó
Orka
Az a gaz hogy a kromozas csak teljesen hibatlan feluleten mutat jol. De van egy ceg Budapesten ( egy regebbi ujsagban lattam ) ami _minden_ anyag kromozasat vallaja, fem, muanyag, ko, fa. Meg a multkor beszelgettem a kedvenc gumis emberemmel, es mondta hogy felninkent 5-6k HUF-ert csinalnak alufelnire festest, de ugy hogy gittelik, csiszoljak es festik. Mutatott is egyet, szep volt. De a versenyfelni feher volt illetve ezust. Ragaszkodjunk a marka hagyomanyaihoz. :-)
"A felni krómozásra én kb. 5000 HUF/db -t hallottam. (nem tudom ez legális v. fusi)"
es
"Ha megtudok pontos árat megírom."
Elore is koszonom! Mondjuk mar telig nem szedem le oket, majd akkor lesz ido eljatszadozni veluk, gondoltam ra itthon szepen aprankent felpolirozgatom oket, aztan szintelen lakk, de kromozni jobb lenne.. :)) Bar amennyire utott kopottak a felnik a polirozas mindenkepp kell elobb..
Arrow
A tegnap esti (8262) hozzászólásomat visszaszívom, ugyanis a "parasztkörülkérdezésnélkülposfázikanagyvilágbahülyeségeket" tényállás áll fent.
Ma beszéltem Horváth Krisztiánnal a Skodaklubtól.
A Kecskeméti találkozó (aug 9-12) lesz a Skodaklub szervezésében (semmi sincs veszve, addig kész lesz a kocsim)
Egy-két info: részvételi díj: 4500 HUF (ebben van 2 nap szállás, 2 kaja ha jól emlékszem)
Jöjjön mindenki!
Mi kb 7-8 kocsival megyünk.
ArroW:
Én helyileg Debrecenbe vagyok, itt van egy orvosi műszer gyártó vállalat (MEDICOR).
Itt végeznek most már bérmunkát (CNC, homokfúvás, krómozás, nikkelezés)
De megoldható a dolog úgy is, hogy ami elfér egy táskában (bevihető) megcsinálják fusiban.
Nekem itt csinálják a műszerfalhátterem kimarását, keresztdob védőrácsának nikkelezését.
A felni krómozásra én kb. 5000 HUF/db -t hallottam. (nem tudom ez legális v. fusi)
Ha kb 10000-150000 körül megúszom, akkor később megcsináltatom (most lóvé hiányában ezüstmetál lesz lakkozva)
Ha megtudok pontos árat megírom.
Szerintem itt nem nagyon ertunk hozza, menj inkabb a Skoda orrmotor topicba, ott vannak az orrmocis tulajok. Az itten topictarsak nagy resze ugyanis farmotoros. :-)
Szeretném tudni mi a külömbség a régebbi Skoda Felicia (amelyiknek olyan rémes az eleje) és az újjabb között (amelyiknek fekete függőleges lamellás az eleje, mint az összes új skodánál) ?
Szóval mi változott ?
Ugyanis szinte biztos hogy Skoda feliciánál kötök ki (használtat fogok venni). És szeretném tudni van-e pár jó tanácsotok.. mire fontos ogafigyelni, stb.. ?
Fenyi, errol a "króm kf.felni (ha minden jól megy)."-rol irnal kicsit bovebben? Esetleg mailban is johet. Hol, hogyan tudnak konnyufem felnit kromozni..?
Bocs az off-ert, csak kivancsisag, nekem is kene valami kezdani a felnijeimmel..
Arrow
Nem akarok senkit megbántani, de ez a szervezés kib*szott szarul sikerült.
Ma tudtam meg autósújságból, most meg a netről hogy júl. 19-22.-én lesz Pécsen. (tegnap még 26-29. volt)
Amikor még Kecskemét (aug 9-12) volt, akkor még belefértem volna a kocsim összerakásával, de így vége.
A főtengely, lendkerék, vezmű még pesten jövőhéten megyek érte, így lehet onnan megyek le vonattal Pécsre.
Pedig annyi okosságot kitaláltam megint a kocsira (kb 1,5 hónapja csak azt csinálom):pl felcsiszolt, lakkozott motor, polír kormány, alu taposólemez a lábtérbe, króm kf.felni (ha minden jól megy).
--ERRE BESZ***TNAK--
Na mindegy, majd jövőre!
Amúgy megy valaki?
Bocs a kicsit OFFért! (leírtam, ha már a lelkizésnél jártunk)
Ez normalisnak mondhato, az okozza hogy mikor elindulsz es a viz kezd melegedni akkor eloszor felmelegszik a motorban keringo viz, ekkor megy fel a homerseklet, majd mikor kinyit a termosztat es kezd keveredni a hidegebb vizzel ami a nagy korben van, tehat a hutoben akkor visszahul. Ez onmagaban semmi gondot nem jelent, nekem is csinalja. Ha ut szelen forrni kezd ( es nem is hul vissza mert esetleg a termosztat nem nyitott ki mert mondjuk csupa vizko ) akkor sem kell ketsegbe esni, tizes dugokulcs legyen nalad, motort azonnal leallitani ( mas forras eseten szigoruan tilos leallitani !!! mert megall a vizkeringes, es akkor abszolute nincs hutes, ha dugoban felforr akkor uresbe ki, es porgetni kell mert fordulaton jobban mozog a viz a rendszerben ) megvarni mig lehul emberi mertekben es akkor ki lehet venni a termosztatot ut szelen siman. drotkefe kell meg hozza, es egy kis tomito paszta, illetve barmilyen kartonbol vaghatsz tomitest. De ha karban volt tartva az auto akkor ilyesmire nem kell szamolnod. A termosztat egyebkent a motor menetirany szerinti elulso oldalanal van a hengerfej vegenel ahova a nagy gumicso csatlakozik.
Hihetetlen mennyi kocsog ember furikazik a varosban... Most is gurulok hazafele szepen 50 helyett 60-al, erre ramall es elkezd villogni egy Opel Astraval. En meg visszavillogtam neki a feklampaval. :-) Erre kivagott, es a szokasos elodok emlegetese kovetkezett mindenfele allati testreszekkel kapcsolatban meg egyebek, de a mukso olyan szinten volt bandzsa hogy eloszor azt hittem rosszul latok. Utana a szokasosnak mondhato modon beallt elem es fekezgetett meg ilyesmi, de mivel mi kozben eppen azon rohogtunk hogy milyen bandzsa volt nem nagyon vettem fel es elhuzott a rakba. A kovetkezo lampanal azert meg atkiabalt magahoz merten sem intelligensen, aztan elkanyarodott. Kozben egy masik ficko egy masik autossal kiabalt, de o meg ki is szallt a kocsibol mert megteheti. :-) Egeszen elkepeszto. Mindezt egy ket savos uton ahol nyugodtan kikerulhetett volna egyebkent. Ha igy alakul a kozelekedes akkor kenytelen leszek valami olajkifrocskolo-szogszoro berendezest felszerelni. :-) Ja, es a lexebb az volt hogy egy agressziv keregeto kozben beszelt a fulembe a lampanal hogy csak egy huszast meg minden, en meg mondtam hogy lepjen le, de csak nem hagyott , kotorasztam a boxban mert tarca hatul elzarva es az elso kezembe akado penzt odaadtam neki, ami veletelenul csak egy 2 forintos volt ( 5 forintos is volt, de peches volt a mukso, es 2x mondtam neki hogy nincs keznel mani ) erre fogja a paraszt es bedobja az ablakon mikor mar indulok. Rohadjon meg. Meg azert a 2 forintert is en dolgoztam meg nem o. Ha odaadom neki akkor oruljon neki. Bar egy feles nem jon ki belole az igaz... :-) Na nem irok tobbet mert kiutaltok. :-)
Hello.
Egy kérdésem volna:
A 105-ös kedvencem a vizhőfok mutatoja néha felmegy 100c°fokig 2,3 másodpercig tart és vissza
megy normálisba.
Kérlek irja le valaki hogy mi a rendes müködése
ugyanis hosszab utra indulok és nem szeretnék az
uton maradni,és hoszzab uton mire kel még figyeljek.A kis drága 14 éves és 3
hete van nállam
Elöre is kösz a segitséget!!!
Van még egy csomó cuccom, vigyétek már el, lécci, lécci, lécciiiii
Öninditó zsír (fél éve cserélt bendix és behuzómágnes) 2500 Ft
GLS generátor plusz feszszabályzó (55A) 3500 Ft
GLS műszerfal+műszercsoport 12000 Ft
Új ferodo első fékbetét garnitura 1000 Ft
Új sima cseh első fékbetét garnitura 750 Ft
Első trapézlámpák 2500 Ft/db
Első indexek (összel lett cserélve) 1000 Ft/db
Motorháztető GLS légterelővel 1500 Ft
13 és 14 colos lemezfelnik 500 Ft/db
Falken ZE 502 175/60 R14 H sebességindexü gumik, kettő 100%-os, kettő 80%-os állapotban 30000 Ft
4 sebességes váltó 4-ikben kissé bug, de vajpuhán kapcsolható= ingyen elvihető
hasnyált kipufogó 1000 Ft
Hasnyalt, de első túlméretre köszörülhető főtengely 3500 Ft
Sima gyári vezérműtengelyek 3000 Ft/db
-FEKETE KÁLMÁN:130 méter zuhanás
csak néhány név belőle:
-Tornyai Sándor
-Balatoni Mihály mindketten skodások,és mindkettőjüket van szerencsém ismerni,ennek apropóján olvastam elsőként e könyvet s szereztem is meg.
-A kompresszoros ladával Kövesdán András
-Maruzsi László stb.
-FEKETE KÁLMÁN:A száguldás mámora
-Ranga László +
-Kesjár Csaba +
-Földvári József skoda
-Vajvoda Sándor skoda
-Kiss Zoltán és Kiss Attila az első turbó lada
-Kincses István a második turbó lada stb.
A szerző magánkiadása,Pécs 1987
-BUDAI FERENC:Rallye varázs
-ez már a 90"-es évek
Color nova Sport 1992
-LUKÁCS ÁKOS-SIROKMÁNY LAJOS:Száguldás félmillió kilométeren -Sportpropaganda
Ha találok még beírom.
Egyébként érdekes ,de eszembe nem jutott volna kipróbálni mit pereg a motorom üresben.Terhelés alatt négybe is leforogta a 6200-6300-at többet nem.
A Havassy motorok közti külömbséget meg részben az ár dönti el.Kinek mire van elég péze.Csak egy pl.haveromnak 92"tájékán csinált egy "csont széria 1,3-as motort aminek az ára 3kiló körül ált meg.Igaz ebben benne volt a Srick tengely is ami akkor 120.000 Ft volt.Kettedik osztályba kelett és ugye "N"-be ohne tunning ezért csak nyalánkságokat tett bele-vele.Lényeg a lényeg a motor hegynek felfelé is leforogta magát,ami annyit jelent,hogy a kiló hetvenötöt fölfelé is tudta,nem csak lefele.És még valami,ha megmérték volna akkor a motor belselyében minden méret benne volt a megengedett tűrésben,vagyis csont széria volt,és mégsem!!!!Ez volt benne a tuti,nincs csalás csak a tudás.
Sziasztok
Mik lehetnek a kulonbsegek pl. a ket Havasy motor kozott ? Ez is erdekelne. Persze ezek feltve orzott titkok, de csak az alapelvek erdekelnenek. Gondolkodtam hogy beiratkozom egy tuningolo szaktanfolyamra, de idom keves. Talan egyszer. :-)
Hulyeseget irtam, most jottem ra mert a papirok otthon voltak, 2-ben a 7000-et porgi ki, illetve picit fole. A 8000 az biztos csak uresben jon ossze. :-)
Szvsz sem nagy fordulatra találták ki a Skoda motort, de ha egyszer a földi halandó csak Gaál féle SP tengelyt tud beszerezni amikor tuningba kezd, akkor evvel pörgetni kell a motort. Aki bennfentes és tud szerezni nyomatékra hangolt tengelyt, akkor persze sokkal jobban jár a városi körülmények között is harapós lesz a kocsija, úgy hogy nem kell pörgetnie. Most a héten készült el egy ilyen 1.3-as nyomatékra hangolt kocsi, majd bejáratás után a tulaj(fota) beszámol róla hogy sikerült... Én is kíváncsi vagyok...
szutsg!A 175-ös gumi atmérője egy kicsit nagyobb,a szélességből adódó surlódásnövekedés viszont szinte elhanyagolható,emiatt mehet egy picit többet.
A könyvben leírt fordszám adatok a maximálisan megengedett fodszám értékek normál üzemmódban és a széria(gyári) motorokon,amit a gyár szerint a motor károsodás nélkül elvisel.
Üresben meg ne pörgesd a motort mert a terhelés nélküli üzemmód(vagyis az üresben pörgetés)a motor szempontjából a legroszabb.Ilyenkor még egy széria motor is szétrepülhet,főleg ha nem egy mai darab.Szóval legközelebb ne pergesd még egy-két másodpercig se maxigázon üresben.
A motor fordulata pedíg nem a vezérlés milyenségén(lánc vagy szíj) múlik hanem a vezérlés módján,vagyis:
a skoda motor egy oldal vezérelt felül szelepelt motor,oldalt a veztengely a motorblokkban,és a szelepeket egy tolórúd mozgatja-emiatt NEM FORDULATSZÁM TŰRŐ A MOTOR-a kis rudak nagy fordulaton hajlamosak az elhajlásra.
A honda vagy bármilyen modernebb motorok pedíg a hengerfejben kapták a veztengelyt vagy tengelyeket,ami közvetlen mozgatja a szelepeket,nincs köztes elem,tolórúd stb.Tehát egy láncos motor is foroghat ugyanolyan sokat mint egy szíjas.
S még valami,a motor üresjárati fordulata különben sem mérvadó.Csinálhatsz te egy olyan motort a skoda blokkból ami nagyon sokat pereg üresben ,DE AZ A LÉNYEG AMIT TERHELÉS ALATT PRODUKÁL,ÉS SEMMI MÁS.
És már csak ismétlem magam de skoda motornál talán duplán igaz,hogy a motor élettartama a fordulatszám növekedésével négyzetes arányban csökken.
szilvi5:való igaz,hogy nem a max.fordulat környékén adják le a motorok a max lóerőt és nyomatékot de a vezérlés ,a befecskendezés vagy karburálás ill.a kipufogó változtatásával (hozzáteszem nem otthoni sufni tunning szinten)jelentős határok között lehet ezekkel játszani.Jóval korábban már szintén írtam,hogy nem biztos,hogy az a jó veztengely amelyikkel jó sokat pereg.Egy gyári tengellyel lehet,hogy nem pörög sokkal többet de sokkal erősebb a motor már alul is .NEM MINDEN A PÖRGETÉS ÉS NEM IS FELTÉTLENÜL SZÜKSÉGES.Mint régen ezt is írtam már a Havassy is tud olyat csinálni ,hogy két motor egyaránt 100LE de az egyik 6500-on a másik 8000-en tudja ugyanezt.Szerintetek melyik bírja tovább????????????????Tehát nem feltétlen követelmény az erős motorhoz sem a hengerűrtartalom jelentős növelése sem a forgatás.
A napokban került a kezembe (hazaköltözésem kapcsán)a témával foglalkozó kötelező szakirodalom(Kétszáz méterzuhanás,Rally varázs, Autóvezetés mesterfokon stb.)és az egyikben ponta Vajvoda említi,hogy itt van két tengely az asztalon,külsőre méretre teljesen egyforma a kettő,de az egyikkel(gyári)kétszer olyan jól megy az autó mint amásikkal.Tehát még csak nem is számít ,hogy milyen hegyes a tengely.Ha valakit érdekelnek ezek a könyvek (felölelik a hazai autósportot a 60-as évek közepétől szinte a mai napig,szó van benne többek közt az első turbó ladákról ,s az építéssel kapcsolatos gondokkal,stb.)akkor írok róluk egy listát.Én is piacon ,bolhán stb.jutottam hozzájuk.
Udvozlet,
A kerdesem az lenne, hogy 120as Skodara 13"-os jobbfele felnit lehet-e szerezni valahol? Esetleg konnyufem? Ha igen, akkor mennyiert es hol?
Elore is koszonom,
C
Azert a gyari adat inkabb ajanlas mint valos maximum, hozzateve hogy szeria karbi fuvokazassal es kipuffal. Kisebb folytasu kipuffal javulhat a motor feltoltese, picit nagyobb benzin vagy kisebb feklevego fuvokatol tobb anyagot kap fordulaton.
A 175-os gumitol meg azert no a vegsebesseg mert nagyobb az atmeroje. Marmint ha nem /70 mert az mar kisebb mint a 165/80 gyari. Surlodasban nem igazan hiszem hogy nagyon nagy lenne a kulonbseg, mondjuk a guminyomast be kell tartani. Azt mindig csodaltam hogy mondtak hogy szelesebb gumi=no a fogyasztas. Hogy ezt hogyan mertek vajon ki utcai korulmenye kozott ??? Aki ilyen 1-2 dl-ekre figyel az csak valami nagyon raeros nagypapa lehet. :-)
Ma ha hazamegyek csinalok egy pontos fordulatszammerot nem beepitesi csak meresi cellal, aztan megnezem hogy mi a helyzet. De azonos km oraval es gumimerettel a sajat oraja szerint az otom a 105-os szeria motorral ment 2-ben 80 felett picivel most meg megy 90 felett, olyan 95-ot. Levonva a csalast szepen ki is jonnek a papiron kiszamolt fordulatszamok, kettoben kiporgi a 8000 ! Ertelme mondjuk nincs, 7000 korul kell elvaltani hogy a kovetkezo fokozatban jo helyre essen a fordulatszam. Es nem nagyon szabad hagyni hogy 3500 ala essen mert akkor mar docogosebben indul meg. Ez meg az SP3 hatasa. :-) Szepen kiszerkesztettem a jo valtastechnikat, csak a valtom esik egyre jobban szet. :-))) Nem tudom mitol van, de hatramenetbe rakaskor mostanaban olyanokat reccsen mint egy Kamaz. :-) A lancos vezerlessel mi bajod ? En jobban szeretem mint a szijat mert ez nem szakad.
Az ADM fele moci boven porgott 8000-et, mig az enyem 7500 korul erte el a vegsebesseget. A sportdob felul erositi az autot olyan ertelemben, hogy jobban ki lehet porgetni.
Akár hiszed, akár nem a jó állapotú széria mocik is pörögnek 6000-et, csak ezt már nem nagyon szeretik és nem is érdemes ennyire pörgetni, mert a maximális teljesítményt már kisebb fordulaton leadták. A tuning mocik nagyobb fokolású vezérműtengelyt kapnak, hogy a teljesítményük növekedjen, sajnos ezt csak magasabb fordulaton tudja leadni. Ha nem akarod pörgetni, de nagyobb teljesítményt akarsz kiautózni, akkor egy másik lehetséges módszer lehet a hengerűrtartalom növelés, de ez jóval költségesebb és több szakértelmet is igényel.
Visszatérve kicsit a fordulatszámhoz meg a sebességhez. A exceles táblázatot nézve ledöbbentem, hogy ha én 175-ös gumit rakok a 165-ös helyett, akkor nő a végsebesség. MIÉRT???? Szerintem ilyenkor a nagyobb súrlódás miatt éppenhogy csökkennie kellene valamicskét, vagy tévedek?
Amúgy egy Skoda könyv szerint az egyes skodrik max fordulatszáma (típ/max.ford.) 105:4800, 120:5000, 120gls:5200 !!! Hogy mentek ti akkor ezzel akár 6000-et is, de még 7000-et is. Ha pörgős Honda (autó)motorok tudnak ennyit, azt elhiszem. Az ok, hogy üresben felpörgetem, akkor talán megközelíti egy-két másodpercig, de menet közben ez már elég durva növekedés az előírthoz képest. Vagy ti esetleg kicseréltétek a láncos vezérlést is szíjra? Vagy csak csal a ford.szám.mérő óra. Attól, hogy leszednek a hengerfejből, meg kicserélem a kipuffot egy kisebb fojtásúra nem lesz nagyobb a fordulatszám. Még akkor sem lenne szivem ennyire kihuzatni, ha SJ-s motorolajat töltök a mociba.
Öreghuszár, nem tudom pontosan, hogy mi a Ristor, de olyasmi lehet, mint a Molnál a Finish, egy olajsűrítő adalék, sokat tud segíteni, ill. én jártam már úgy, hogy az olajgombánál ereszetett az olaj, és elment a nyomásom alacsony fordulatszámon. Olajgomba csere, és meg is oldódott a gond...
Az a nagy helyzet, hogy a te kersztdobod az én kocsimon 1 centiliterrel sem növelte a fogyasztást, az előtte fent lévő sportdobhoz képest, az pedig ugyancsak nem növelte a fogyasztást, az az előtt fent lévő szériához dobhoz képest. (de szép mondat volt)
Kb. 2 litert nem fog növelni egy kipuff, szerintem csak a sok "megállóbaállóemberodafigyelítőüresbegázfröccs" okozta a növekedést.
Amúgy ez a keresztdob nálam inkább csak esztétikai plussz miatt került fel. (pont le van másolva méretileg egy normál sportdob).
A nálad lévő dob annyiból nem sikerült annyira jól, mivel szerintem túl nagy az átmérője a leömlőnek (60-as), ezért nekem nem annyira tetszik a hangja, meg nekem egy kicsit túl hangos is. Ezért mondtam neked, hogy halkítsunk rajta vhogy.
Pár nappal ezelőtt volt téma a kmóra pontossága.
A glbtech által írt 8 km/h lefelé nagyon reális.
A pontos sebesség kedvéért ford.számmérő + táblázat (én ha jól emlékszem a Pitecus félével néztem)
szutsg (8212) írta a számomra pontos adatot: 80-nál 3000, 100-nál 4000 4-esbe. (4,22-es, 4-es váltó, 165/65R13 gumival)
Kicsit hihetetlen a szériamotor 2-be 90, meg 3-ba 120-130!
,ugyanis ilyenkor 165R13 gumival 2-be 80-hoz 6500, 90-hez 7200!!!-at forogna a motor (az enyém teljesen szériaként 5500-6000-ig bír forogni, a barátom rapidja 136-os széria motorral se forog nagyon 6000 fölé)
Amikor beállítottam az km órámat 2-be a reális kb 65 km/h volt.
Ha valakinek többet forog a motorja szériaként az írja le hogy csinálja, vagy nézzesse meg a fordszámérőjét.
(A szilvi5-é tudja 2-be a közel 90-et fordszámérő alapján, ez pedig 7500 fölött jelent (ugyancsak kiélezett motorral))
Bocs a hosszért!
ui.: a kocsim még mindig darabokban! Elfogott a polírmánia! (most pont a kormányt csiszolgatom)
Remélem kész lesz a találkozóra!
Apjok, a töltésjelző nem vibrál, nem alacsony az alapjáratom, probáltam növelni de ez sem segített egyébként az olajnyomás lámpa határozott kigyulladást és elalvást produkál a fordulatszám emelésnél-csökkentésnél, Kezdek arra hajlani hogy az olajpumpa van szétkopva, ha főtengelyes lenne akkor ez némi hangjelenséggel is társulna fordulaton.
Organizator! mia turo az a Ristor csodaszer? És hogyé adják, mer ha annyi mint egy skoda motor kisjavítás akkor tárgytalan.
üd.
öreg h.
tomygreg!
"Mivel nekem még jó a mocim nemszivesen nyuluk ilyesmihez, de a szelepszárszim. az elkellene de 2-3000HUF-ot megér."
Hol lehet ennyiért megcsináltatni? Vagy hengerenként, szelepenténk?
Amit én tudok az 10-15 ezer.
Azert kulonboztessuk meg a tenylegesen novekedett fogyasztast es a labad miattit. :-) Most jobb a hangja, biztos jobban tolod neki, es jobban is eszik. Csak a kipuff cserejetol nem hinnem hogy ilyen mertekben valtozna a fogyasztas. Egyebkent tuningolni csak popec allapotu motort erdemes, vagy csinaltasd meg most a sikolast vagy felejtsd el... Ha valoban olyan jo a motor. Csinalni kell bele egy kis erot is, ne csak hangja legyen. :-)
Jómagam széria motorra feleslegesnek tartom a keresztdobot, sőt még a sportdobot is, mert csak a fogyasztás és a hang nő meg és nem tudod olyan mértékben kihasználni az előnyeit, tehát a kisebb folytást és gyorsabb kipuffogógáz áramlást, mintha egy tuningmocid lenne. Ha szétszedsz egy gyár dobot és belenézel, akkor látod hogy 4-5 kamra van benne, amik hangtompításra és a széria motornak megfelelő fojtást biztosítsák. Nem tudom mit akartál a keresztdobbal elérni, gondolom tuningolni, de szvsz rossz helyen kezdted a motortuningot, viszont most nehogy megállj itt! Kell még rá egy olyan karbi és légszűrő, amivel több naftát kap, egy nagyobb fokolású sportvezérműtengely és a hengerfejből le kell síkoltatni valamennyit plusz persze a szelepszárszimering. Evvel a recepttel a fogyasztásod ugyan nem csökken, de a teljesítmény legalább nő. Ha viszont nem a tuning a cél, hanem a jelenlegi fogyasztásod szeretnéd csökkenteni, akkor állítsd vissza a gyári állapotot.
Helló!
Volt időm és benyám teszteli de a városi 8literből (széria szarpuff) 9,8 körülire nőtt a fogyim, a keresztdobbal, szária mocival.
Igaz beszéltem egy okleveles motortuningolást tanult csávoval és aszonta, hogy növekedni fog a fogyi de ha a hengarfejből kb 1mm leveszek tapasztalatai szerint csökkenthető némileg legjobb esetben 1L-el de biztosan 6-8 tizeddel.
Elmondása és tudtommal növekeid a kompresszió, kölcsönöz némi sportosabb gyorsulást a fenti "javitott" fogyival. Mivel nekem még jó a mocim nemszivesen nyuluk ilyesmihez, de a szelepszárszim. az elkellene de 2-3000HUF-ot megér.
A síkesztergálás hátrányait tudjátok főteng. csapágy csere... nem irom le, ezeket szétverei idővel.
Létezik a fenti dolog?
Mivel debrecenben van az atlétikai vb ezért kimentem megmutatni a hangját. Jó visszajelzések jöttek nem hangos, szép meg fütty, de a zsaruk nem szoltak hozzám pedig lőttem neki a témát. Csak a yard ismét a fejét rázogatta, bár lehet hogy utánnam jöhetett volna,mert volt két rendőrmoci is, de semmi.
Nekem is hangos a kipuffom, de hozzászoktam. Sőt, mostanában az utasaim is aszondják, hogy egyre halkabb. Mondjuk lehet hogy ez annak köszönhető, hogy igyekszem benzintakarékosan közlekedni és nem pörgetni annyira a mocit. Most 9-10 liter között járok városban és 7 liter alatt országúton.
Az biztos, hogy nagyon felhigul az olajod, ha felmelegszik. Lehet, hogy az olajpumpad is gyengelkedik. Nem tul alacsony a fordulatszamod? A tolteslampa nem pislakol?
Szerintetek mia rák van ha egyszercsak alapjáraton bemelegedés után kigyullad az olajnyomás lámpája, ezt eddig nem csinálta, 15W40-es mol carrier olaj volt benne jó egy éves anyag, ijedtemben gyorsan kicseréltem ugyanilyen paraméterű német(liqui moly) olajra de sajna ugyanezt játssza! Má mindenféle fötengely felujitásos rémálmaim vannak, vagy eljutottam oda hogy mol botond sűrű trutyit kell olaj gyanánt használnom, az az igazság hogy annyira nincs szét hajtva a motor. Merre induljak a problema megoldásban?
Nekem nem. Voltam hosszabb uton a kocsival ( olyan 300 km ) vegig toltam neki, es semmi mellekhatas. :-) Mondjuk az enyemben kicsit letekert ablaknal 70-80 felett mar munkas dolog beszelgetni, de en elvezem. Bukosisakban meg tiszta mamor, ugy meg jobb a hangja, mert az ala szinte csak a melyebb hangosszetevok jutnak be. Mondjuk forognak is az auto utan rendesen. Ennek 1 hatranyat latom csak hogy zenehallgatast el lehet felejteni. De ha megnezitek a versenyautokat akkor azok kozul egy sem porszivohangu, ami azt is jelenti hogy ha a kipuff halk akkor nem olyan jo mint a nem halk. Ez nem azt jelenti persze hogy a legkisebb folytasu a legjobb, de egy hatso "sport" dobtol ne varja hogy versenyauto lesz a kocsijabol. A feelinget hozhatja. :-) Az igazi versenyauto szerintem uvolt mint egy allat, ezzel is jelzi hova tartozik. Persze ez nem komfortos, de hol van egy versenyautoban egyebkent is a komfort ?? :-)
Hi! Nemtom pontosan de kb 80-95dB nél van az én dobom, de nekem kellemes igaz 20-20kmra járatam vele. Majd kiderül mikor Kecskemétre megyek találkozni a skodákkal. Majd valkit kiállitok magam mögé és meghallgattom mokozben 70-80al repeszt a csoda.
A családi autón csak annyit tehettem, hogy mivel az új dobról letőrt a cső a végéről, elszaladtam a Janihoz, és réhegesztettünk egy gyönyörű rozsdamentes Babetta kipufogót. Ez a hangját kicsit megöblösítette, no meg marha jól nézett ki, de hosszabb utazásoknál, megfájdúlt tőle a fejem. Nem tom, az ennél jóval hangosabb dobtól, nektek nem fáj a fejetek? Vagy mástól is függ?
Csusssz!
Beszéltetek a kipuffantókrlól. A sport kipuk mennyivel növelhetik a fogyasztást, esetleg mit tehetnek tönkre. Ma elhaladtam (elgyorsultam) a yardék mellett akik igazoltattak egy szgk-t és nyagon csavarták a fejüket. És pont felém amikör 20-30 méterre jártam tőlük. :-(( Ismertek valamiféle jó használható ötletet amivel megőrizhetem a buxámban lévó nincs összeget a forgalmimat és a rendszámomat.
De utolag visszaemlékezve többször hallottam már gyorsasági mocikat aminek jóval nagyobb hangja volt mit az egyém gyorsuláskor.
Az eddigi leg jobb ötletem: mikor megpillantok egy befőttesüveggel ellátott "asztfaltcirkászt"
ki üresbe, aztán gurulás.
De megvan az előnye is, pl.: buszmegállókban és más elég sürűn látogatott járdafelületeken slattyogó gyalogosok rendszerint meghesszelik a frankó keresztdobomat, erre mondjuk néha rájátszom, kuplung be, gázfröccsök stb. Szóval eléggé a hatása alatt vagyok.!
Cső! Van egy kipus haverom.
Ha FENYI nek irj itt a topicban, ők gyártanak frankó dobokat. nekem most fasza keresztdobom van. sirály a hangja, és rendőrségi kereten belül a hangnyomása. nem tom pontosan de a FIA és az AF
90 dB-t enged közúton. a héten viszem hangtesztre.
Hát,ha nincs a dobban folytás,akkor mindenképpen.
Bár volt aki azt mondta nekünk,hogy szétégnek majd a szelepek...de persze van aki az ellenkezőjét állítja.Mindenesetre most egy fokkal jobban megy a kocsi,és a hangja mégis tetszetősebb! :) Üdv:ASL
Glb : Journalist - Photobank - 100 years of Skoda Motorsport - Fent lehet lapozni, van 14 oldal, kb a 4-5 oldaltól jön, ami érdekes. Van Porsche váltó meg minden...
Értem amit mondassz, de az érdekelt volna, hogy elméletileg meg lehet-e ezt csinálni? Egyébbként betáraztam én is, mert van két darab 4-es és egy darab 5-ös váltóm, meg még valami diffimaradvány is odahaza.
Csak az a baj, hogy az otos valto nem birja annyira a strapat mint a negyes, es mivel varoson kivul nem nagyon mozgok ezert tok felesleges is az 5. sebesseg. Ehhez merten viszont piszok draga, egy jo allapotu otos valto arabol legalabb 4 darab jo allapotu negyest lehet venni, de inkabb otot. Most nekem lazan megy 160-at, ha ezutan 150-et fog menni, na bumm nagy durranas. De ha az otosben a sok 1-2-1 kapcsolgatastol lefogazik vagy elmulnak belole a szinkrongyuruk akkor mi van ? Verseny valtot kellene szerezni, lehet venni, csak igen huzos, legutobb 100-ert hallottam. :-( Jo ez a negyes valto. Be lehet tarazni belole mert olcso. Szerintem legalabbis.
De te most az 1977 április után gyártott 120L-esbe való 4.22-es diffis és 4 sebességes váltóról beszélsz, ami a te kocsidban volt. 150-nél még szép hogy pirosba ért a fordszámmérőd... :-))) Szvsz ha ilyesmi váltóval ment Adm 180-nal, akkor picit nagyobb diffivel(4.44) és egy plusz 5-dik sebességgel is tudná ugyanezt, úgy hogy közben a gyorsulás meg javulna.
Szóval össze lehet ilyet rakni vagy nem? - ez itt a kérdés!
Glb: Kíváncsi leszek, hogy milyen lesz a gyorsulásod a 100-as váltóval. Mint nagy diffi-váltó szakértő, szerinted a 4.44-es diffit 5-ös váltóra át lehetne tenni? Mert akkor ugyanúgy jól gyorsulna mint a 100-as váltóval és a végsebességből sem vesztenél túl sokat... Szerinted passzentos?
szutsg: próbáld meg megnézni a karburátorban a tűszelepet, hogy zár-e rendesen, illetve nem lyukas-e az úszód. Ha a 2 közül valamelyik fent áll, akkor az a gond, hogy leállítás után még mindíg folyik a benya a karbiba és megszívja magát a motor->nehezen indul. Nekem lyukas volt az úszóm. Kicseréltem, mintha most egy kicsit mégjobban gyorsulna. A karburátort csak hideg motorról vedd le!
Ámulva olvasom, hogy egyesek kocsija miket tud még tuning nélkül is. Tudja valaki, hogy a 105s váltója az milyen? Az is kompatibilis valamivel, vagy csak saját magával? Ki tudnám esetleg cserélni mondjuk valami 5seb-re? Mert nagyon zavar, hogy most május 1-től felemelték a sebességet lak.ter-en kívül 90-re és már nagyon hangos a moci, mikor annyival megyek (80-nál kerek 3000 ford/perc 4-esben). Amúgy nekem tuning nélkül 1-esben max. kb 25, 2-es 50. 3-as 80 4-es kb 120. :-(
Ja, és azt is hozzá kell tenni, hogy pont 3000 fordulatnál valami elkezd iszonyatosan rezonálni hátul, és nem tudom mi. Üresben nem tudom produkálni, mert nagyon nehéz pont 3000-nél tartani, menet közben meg ki az aki meg tudja állapítani, hogy mi is rezonál. Olyan mintha mindjárt szétesne. Ha kicsit lassítok, vagy gyorsítok (+/- 5km/h), akkor már nem is hallani, de pont 3e-nél nagyon.
Másik: miért csinálja, hogyha melegen leállítom, akkor amíg ki nem hül nem tudok indítani, mert mintha nem kapna benyát. Csak akkor indul keservesen, ha gáz nélkül köszörülök kb 5-10 másodperceig, és akkor is egy jó darabig nem szabad a gázra lépnem, amíg az olaj és a gyújtás lámpák el nem alszanak (ez is kb 5-10 sec, mire elalszik). Egyszer már megszívtam, de nagyon. A rendőr igazoltatott, én meg már vagy fél órája jöttem megállás nélkül normális nyári melegben, és megállított az út szélén, én hülye, meg leállítottam a motort. Aztán meg nem indult vagy 2 percig.
Szüts - az amatőr
ui: tegnap políroztam a járgányt, úgy fénylik, hogy borotválkozni lehetne rajta :-)
Mártongúnár: A széria 120L 4, illetve 5 sebességes váltója annyiban különbözik, hogy az 5 sebességes 4. fokozata annyival rövidebb a 4 sebességes 4. fokozatánál, mint amennyivel az 5. hosszabb. Ez jó bonyolult, de a lényeg az, 4.-ben jobban gyorsul, 5.-ben jobban meny, ha rendesen ki tud pörögni a motor.
De fogyasztásban, utazási komfortban lényegesen jobb az 5-ös váltó. Ha nem parkettázom, akár 6,3l/100Km ha nyomom mint az őrült, akkor 8-8,5l/100Km. Ha csak normálisan haladok, akkor 7 körül fogyaszt. Ezek az adatok, vegyes használatra értendőek.
A sebességeket, fordulatszámmérővel mértem, a www.extra.hu/yipi1/sebsz.xls segítségével.
Lessz majd nekem szép fordolatszámmérőm, faműszerfalba, csak még mindig a kéthengernél tartok (a saját autómnál). Ahogy látom a váltónkat(a családi gépnél)?
Nos baromi nehezen lehet kapcsolni, de meg lehet szokni. Az 1,2,3,4 rövidebb, mint a széria 4-esé, az 5-ös meg jóval hosszabb(mármint a széria 4.). nem mértem még, mert generálos az autó, de 2-be nem igazán megy tovább 70-nél, 3.-ban talán 110, 4. talán 125-130. Itt nagyon pici a különbség, nagyon élvezem a 3-ból 4.be. És akkor jön izomból, lefejelve a kormányt, a csodás 5.. Nekem mindig az volt a bajom, ahogy a motor 100 körül elkezdett üvöltözni, 120nál meg anya. Most 120nál kezd hangosodni, és akkor még mindig nem szól anya (ő a leszabályzó elektronika) A fogyasztás is jóval kedvezőbben alakúl, apa azt monda, 6-7 literrel szépen eljárkál. Szóval majdnem egy literrel kevesebbet fogyaszt, 115-120-as utazótempó a motor erőlködése nélkül, de pontatlanabb kapcsolás, időnként őrületes recsegés a Marcibácsi nagy tapasztalata. Mindenképpen megéri ez a befektetés, Ha nincs tuning, a kellemesebb utazásért, ha van, akkor meg a nagyobb végsebességért. Itt a vége, fuss el véle. Pussz!
Glbtech, és persze mindenki!
nem régiben - kényszerűségból - átalakitattam a Rapid váltomat (3,9) 120-ra.
Siralmas a tapasztalatom, sír a motor! Bár a küli csak 0,32 ez még is 92.4% ez érezhetően rontott a végsebességen, igaz, jobban huz. Érdekes viszont, hogy a fogyasztás nem változott mérhetően, 520km/tankolás helyett 508/tankolás. Ja, ez gázra értendő, benzines inditással és melegitéssel.
Hosszú távra azt hiszem nem előnyös a nagyobb végáttétel.
Most azon agyalok, hogy nagyobb kereket teszek hátra, 14coll. esetleges tapasztalatokat szívesen veszek.
Csákó
Orka
Merjetek le hogy mennyit csal az oratok, vonjatok le belole a gumimeret miatti csalast, es akkor realisan lehet osszehasonlitani a dolgokat. Persze a fordszammero pontosabb, de nem mindenki olyan burzsuj hogy legyen neki. :-)))
Hi!
Nekem most hétfőn jön a keresztdob a kocsimba. De dekem valahol 95 és 105 közöt megy 3. fokozatban. Ha ez segít kb 260-290m en voltam 100on. A 4.et nem tudtam szurni mert nem volt több út és break-elni kelett. Jó szar egy ez egy séria kocsitól ez az eredmégy!
Elképzelhető nekemis némi ugrás a nEw dobbal?
A kocsim nekem is 1,5 kört és némi visszahajlitást "csüccsent".
Hat errol is megoszlanak a velemenyek, az a baj hogy meg a szerelok sincsenek egy velemenyen. Van aki azt mondja hogy azokban meg jobban ossze voltak rakva a dolgokat, de van aki azt mondja hogy nem birja annyira. Vegulis minden nagyban fugg a kedves user kezetol es labatol. :-)
De most szamoltam ki a valtok kozti kulonbseget, ki is szerkesztettem szepen a fordulatszam-sebesseg gorbeket a kulonbozo vegattetelre es sebessegfokozatra. El is keseredtem egy picit. Alig van kulonbseg a ket vegattetellel szerelt valtok kozott.
A kulonbseg nagysagara vonatkozoan ket pelda, ha 100-al megyek 3-ban 4.22 attetellel akkor azonos fordulatszammal 4.44 -el az 95. 60-nal kettoben 4.22-vel = 57 a 4.44-es attetellel. Pici a kulonbseg... Mindenesetre jo iranyban tolodik a dolog, de azt hittem jobban kijon a kulonbseg.
A kihuzatashoz pedig : 175/70R13 gumival 7000-es fordulaton 4.22 -vel 1-ben 47km/h 2-ben 85km/h 3-ban 125km/h. Ha valakinek tobbet megy az nem feltetlenul porgos motor, lehet csak csalos ora is. :-) Nekem viszonylag stabilan csal felfele a oram 4 km/h-t, plusz a gumimeret miatt is van meg 4 km/h, az osszesen mar 8km/h csalas !
Glbtech, én nem vágom annyira a dolgot, de nekem egy 100-asom van, és rippsz-roppsz galyra ment szegény 100-as váltó, amint kicsit erősebb lett a motor, pedig az is pöpec volt. Nekem az a tapasztalatom, hogy nem bírja annyira a 100-as, mint a 120-as váltó.
Erdekesek ezek a dolgok. Akinek 100-as valtoja van az 120-ast akar, es nehanyan mint en is forditva. :-) Mostmar tenyleg kiszamolom hogy hogyan alakulnak a dolgok, mert en 100-as valtot akarok berakni, szlalomra ugy erzem jobb lenne az, mert a porgos motorhoz jobban illene, mondjuk varosban valoszinu pokol lenne a sok kapcsolgatas miatt, de gyorsulna. :-) Varoson kivul meg ugyse jarok sokszor. Es akkor amelle mar lenne ertelme a lendkereket lekonnyiteni kemenyen. Nehez a dontes, bar a mostani valtom mar igen komoly problemakkal kuzd, a pinceben meg figyel egy popec 100-as valto. Martongunar, mondd el hogy mik a kulonbsegek igy szubjektiven ?
Szió yipi!
Ezek a számok most ledöbbentettek. Az 1-4-ig a 4-es váltó eredményei, de akkor mi az az 5., mikor
5 gangos a váltónak, mások az áttátelei. Legalábbis én úgy éreztem a csere után.Vagy több féle is van? Nekünk egyébként kicsit hosszítva van, így apa, miután kicsit ivott, végre bevallotta, hogy az öccsével elvitték múltkor a gépet 160-ig, pedig no tuning. (nem is tett neki jót) Egyébként ez a váltó olyan barátságos, hogy kb 120nál pörög most annyit mint 100 nál a régivel, tehát ezzel a motorral nem is lehet a végére érni.
CSáó!
Yipi: :))) Értem én az ércelődést! :))) Persze ahhoz képest,hogy a gép addig tényleg nem tudott többet 135-nél,szerintem érezni a változást.
Jah,de én még zöldfülű vagyok a témában! :)))
Üdv:ASL
ASL: egy '89-es széria 120-as: 1-50 2-80 3-120 4-140 5-150 paraméterekkel rendelkezik. legalábbis az enyém. 100e Km volt a gépben, mikor ezeket mértem. Ehhez képest nem is rossz! :-)
Ha esetleg érdekel a dolog,akkor az ára 15000 HUF. Ez tartalmazza a saválló dobot,40-es dupla beömlő csővel (mint a gyári,csak vastagabb) és 50-es véggel. (aminek a polírozása az árban foglaltatik)A kipuff szerelhető...ez fontos talán.Esetleg tudok adni egy telcsiszámot,és a srác bővebben tud róla beszélni.Siófokon van a székhelye.
Nya üdv.
Mindörökké koda
Nya sziasztok! :) Tegnap a "csapattársaim" utcai autóját átvariáltuk kicsit.Ez egy 85-ös 120-as Skoda.1,5 menetet vágtunk el az elejéből,és kapott egy sportkipuffantót.Hát szerintem nagyon jól sikerült a műtét,mert csodálatosan néz ki a drága...és a hangja!!! :)Ami a paramétereket illeti a hivatalos teszter (és autótulaj) szerint a kocsi jobban megy. Nya ezt mutatták a számok is.Én nem tudom mit tud egy sima széria Skodi,de a kipuffantóval 2.-ban 80 , 3.-ban 110, 4.-ben 140 és még ment volna.Ezzel szemben a gyári pufogóval a vége 135 volt.Szóval alakul a gép! :)
Sokkal egyszerubb lenne ha vennel egy fuvoka-dorzsarat, nem tudom mennyibe kerulhet, de mindenesetre egyszeri beruhazas es utana csinalhatsz magadnak 115.3 -as fuvokat is ha ugy tetszik eppen. :-) En most filozom hogy kellene nagyobb benzin fuvoka, 130-as van mindket torokban, de meg nem tudom mekkorat lepjek vele. :-) Mindensetre szivatoval hihetetlenul megy, tehat nem art neki meg a benzin.
Vboy! A tavalyi pécsi SKoda Találkozón volt egy ilyen gép. Az gyakorlatilag már egy Favorit motor egy 130-as "testben", szerintem. Tényleg elég ritka, itt Szegeden még ha 130-as alkatrészt keresek, akkor is elküldenek az anyukámba, hogy ilyen hülyeségekkel zargatom őket, mondván, hogy tán hivatalosan nem is hoztak be ilyet, vagy csak néhányat, nem foglalkoznak ilyennel. Pedig nekem csak egy 130-as fúvókakészlet kéne, de nagyon. Sőt már elég lenne egy 115-ös, meg egy 135-ös benzinfúvóka is. Ha van valakinek ilyenje, azt szívesen elbótólnám.
Vboy-én azt hiszem a nyugati exportra szánt központi befecskendezővel szerelt skodák jelzése volt ez.130-as motor egy francia Bendix típusú központi befecskendezővel,ha jól emlékszem katalizátorral(ez nem biztos lehet ,hogy keverem a lada saját befecsivel gyártott darabjával).A Mentesék hoztak át egyszer egy ilyet,hátha mi mint bef.szakműhely zöldágra vergődünk vele,de az lett a vége a sok kínlódásnak,hogy olcsóbb javítási megoldásként kapott egy új 130-as karbit.Nem is láttam több ilyet ,ritka mint a fehér holló,nincs hozzá alkatrész.
Sziasztok!
Ma délután a váci óton ment előttem egy trapézlámpás 120 nak kinéző autóka azonban a
felirat szerint egy Skoda 135 Gli volt.
mit is jelent ez a Gli felirat???????
XI. kerület Nagyszőlős úton, ahogy jövönk az M7 felől, van egy pusztulásnák ítélt 120-as, de a régebbi állólámpás, de van rajt szervó. Na, mindegy, fesz szabályzó már nincs benne, mert az enyimébe vándorol át. Meg, lehet leveszem a szervót is. A motor, meg minden benne, meg pótkerék a csomitartiban. A műszerfal is benne (még) mert nem mozdult meg a spirált rögzítő csavar. Rajta, lehet szüretelni. Én szívem szerint megmenteném, de most nincs rá lehetőségem.
Csusssz.
Gyerekek muszaly ezt eroltetni? Az exploder megorul tole es huzza a csikot pontosabban a neveket. Es a tetejebe meg attekinthetetlenebb is. Eddig lattam ,hogy mit olvastam el, de mostmar a logok szine nem valtozik es amig le nem tolti honnan a rakbol tudjam, hogy mi micsoda.
Versenygép!
na gyorsan ird csak be ide hogyan raktal fel a nevedre képet! :-)))
tök királyság :-)
mindenki a gépautója illetve a nickjével nyomulhatna :-)))
Az én első rugóim, amit szintén a Vörösék csináltak az tökéletes. Bár ez nem saját gyártmányuk, csak levágtak a gyáriból és az egészet megedzették. Te vagy az első akitől rosszat hallok róluk.
Mondom, az enyém szar. Adm-é állítólag még jó, habár amióta a tetején csúsztatja a gépet, gondolom nem nem nyűvődnek annyira a rugók sem :-)))
Szóval az övét 14-es anyagból csinálták, az enyémet 12-esből, holott az Adm direkt _pontosan_ olyat kért amit neki csináltak. A színe sem volt százas, lehet, hogy bikán meghőkezelték, ezért volt jó 3-4 hónapig, de mostanra meglágyult. Van akinek műkszik a vörös rugó (Adm), de rajtam kívül is mintha lett volna olyan aki szídta, és azért 10 ropi két Skoda rugóért nem kevés. Ha mégis nála csináltatod figyelj rá, hogy 14-es legyen, ne vékonyabb "drót". Meg hivatkozz rám, úgyis írok nekik, és kilátásba helyezem az internetes anti-reklámot. Legalább látják, hogy NO kecmec!
Nekem a szerelőm most az eredeti rugókból fog vágni, és a gyári gátlókat keményíti. Neki is ilyen van a volt gépében, még ott áll a telep végében, nagyon kemény az eleje, az állhat az úton, azzal öröm autózott a faszi sokáig.
A gátlókeményítésnél a váltó olajra azt mondta, hogy az fakítás. Szétnyomja a tömítéseket, stb. Ő a gátló (lenti?) szelepével csinál valamit. Azt mondja attól a szeleptől függ minden. Volt, hogy csinált egy ilyet, egy hónap múlva hozták vissza, hogy beszart, de van olyan faszi akinek X éve így csinálta, és most is azzal nyomul helyi versenyeken (roncsderbi).
A Monroe drága, és vannak itt rossz tapasztalatok vele.
Két hét múlva tudok majd nyilatkozni az új első futómű konfigről, nálam addig is a vÖrös fekete listán van.
Helló nép! Jártamban keltemben megláttam Kecskéden egy régi Skodát, kombi felícia vagy Oktávia, nem tudom, én púpos Wartburgra vadásztam úgy találtam rá, már pár éve árulják asszem. Nagyon le van pukkanva, de ha valakit érdekel írjon , csináltam pár képet, rajta van a telefonszám is. xgabor@freemail.hu
Szerintem olyan autoba ahol a rugo tekercselesi atmeroje allando teljesen korrekt megoldas a rugo rovidebbre vagasa. Kemenyebb lesz es rovidebb. A csinaltatott rugo persze korrektebbnek tunik, de ha nem megbizhato az nem finom. Egyebkent a Rallye autozas cimu konyvben is azt irjak hogy kezdo rallye versenyzonek erdemes levagni a rugobol, es ha rallyeban azt mondjak hogy jo akkor utcara egy szavunk sem lehet. A lengescsillapito nehez kerdes, kell keresni egy megbizhato szakit aki megcsinalja, vagy ha van keszseged akkor ugorj neki hazilag, nem megoldhatatlan, csak jo olajat kell talalni, van aki azt mondja hogy az asvanyi olajok hamar osszetornek es fellagyul a lengescsillapito.
Szia 120RR!
Én pont ma voltam a Vörösnél. E-mail:
voros.rugo@matavnet.hu
Szerintetek amúgy mi a jobb régi rugó vágva+kemény gátló vagy új rövidebb keményebb rugók + kemény gátló?
120RR tényleg olyan hulladék minőséget csinált neked a vörös?
Ki tud korreket és megfizethető árú sportkipufogót?
Zak: mint már írtam, a körvonalvilágítás nekem nem tetszik, a kapcsolókat pedig nem szedném szét ezért. Az pedig hogy keresgetnem kellene a kapcsolókat, még soha nem tűnt fel.
fd: "Iszonyat ez a pénztelenség :("
pontosan ahogy írtad. ezért sem tudnátok másnap 2x-es áron eladni. lehet hogy aztán rajtatok maradna. (bár alkatrészben, lehet hogy többet ér
)
meg ezt is :(
Iszonyat ez a pénztelenség :(
Sztem ha tényleg jó korához képest, akkor kb 1 nap alatt meg lehet keresni az árát. Tényleg, a hiénya-csapat nem akarja megvenni? :) Beszállunk mind 5k pénzzel, megvesszük, és másnap eladjuk a duplájáért :)
ide is beirom:
eladó 120 GLS , dupla körlámpás, 83-as, kb. 98e km -rel, skoda-fako-voros,2002.03 -ig muszaki,korahoz kepest aranylag jo allapotban, (nemsok rohadast rozsdat lattam rajta), i.á.:70eFt
(60 kpért el lehet hozni)
akit érdekel mailezzen nekem
Nem is rossz aron adod testver! Erdemes elgondolkozni rajta. En 15-ert adtam el az uj csapszeget, fektarcsat, betetet, gatlot, csapagyat elore Ehhez ha hozzavesszuk a rugokat es a kormanymuvet meg az egyebb bizbaszt, akkor nagyon is barati. Mi van le vagy gatyasodva, mint en? :)
Jaja, nekem van egy komlett első futóművem, az egész tavaly nyáron lett felujitva. Új függőcsapszegek, új csigaorsós kormánymű, új kormányösszekötő, új gömbfejek, vörös rugók 14-es anygból, új monroe gátlók. Az anyagára anno volt ugy 60-70 ronyg, ezt megkahatodpod tőlem 35 ezer pénzért.
Ma vittem a Skodám elso futómu állitásra, mert a gumik külso széle teljesen elkopott, es az új gumikat nem akrtam így felrakni. Azt mondta a szerelo, hogy nem lehet beállitani, annyira szét van kopva. Ki kell cserelni csapszegeket (2*5200+munkadíj+állitaás=25 ezer forint), a komplett kománymuvet, aminek nem tudták az árá, a munkadíjat sem tudtak megmondani, de gondolom nem 2 Ft. Mennyi egy új komplett kormánymu? Bontottat érdemes venni? Mekkora összegre számíthatok összesen? Hol csinálják meg olcsón, és jól? Lengés csillapítók is szarok már, ezeket is cserélni kéne.
Hali! A Vörös rugó elérhetősége kéne nekem, különös tekintettel egy esetleges e-mail címre. El kéne velük beszélgetnem a termékük minőségéről.
November közepén Adm közvetítésével csináltattam náluk két első rugót ültetéshez. Adm által tolmácsolt igényem: pont olyan lőkemény és hosszúságú legyen, mint az övé. 10 rugó volt a két darab, és már akkor látszott, hogy míg Ádámé 14-es "drótból" volt, az enyém 12-esből, sőt most a szerelőm azt mondta, hogy neki a színe sem tetszett, mondjuk ezt akkor nem mondta, habár úgy sem mentem volna fel ezért Pestre, hogy nem szép a rugó színe. meg eleinte oké is volt. Mostanság lépten nyomon felütött, szétvert valamit, cseréltettem a gátlókat, hajóhinta. Szerelőm megnézte, azt mondja, ezek a rugók fosok, kilágyultak, ezért üt fel, meg inog. Most az lesz, hogy az eredeti rugókból fog vágni, és úgy megcsinálja, ahogy az ő gépében is volt. Ja, meg rájötttem arra is, hogy nem képzelődtem, hogy megsüllyedt a gépem eleje is. Röviden: a Vörös rugói szaroknak bizonyultak., és mellesleg 10e Ft azért nekem nem elhanyagolható összeg.
:-(
A magneskapcsolo kikotese nem sokat segit, menni fog, csak nem lesz alapjarata. Amiket meg lehet csinalni : - megszakito rovidrezarasa = nincs megszakitas, nincs szikra, de villany van a trafon. - inditomotor drotjanak a megszakitasa. - valami elektromos benzin-szelep beepitese. - motorhiba szimulator, vagyis olyan elektronika ami mindig mondjuk csak 5 secig engedi jarni a motort, es utana leallitja mintha lefulladna. Aztan a ki-be kapcsolasra sok megoldast lehet talalni, fantazia kerdese csak. :-)
A gyujtáskapcsolónál (a kormány mellett jobbra)
kellene valami érthető lábkiosztásos rajz, start gombos megoldáshoz.
Mit érdemes megszkítani, hogy a csúnya tolvajokat megszivassam, valami egyszerüen furfangos dolog érdekelne. Nekem a mágneskapcsoló jutott eszembe ami nem ad benyát a mocinak (csak forog).
Ennek a kapcsolóját távirányítóval aktiválnám. ehez láttam valami kapcsolást valamelyik RT-ben.
Esetleg valami kondival lehetne késleltetni indítás alatt.
SZiasztok!!Köszi az eddigi segitséget de én a kérdésekböl ki nem fogyok ime itt kétt uj kérdés:
helyszin Hungária krt.du-i.forgalom,elöttem lasit a kocsisor én is szertnék de amint a féket nyomom semmi sem történik midtha a padlolemezt nyomtamvolna hát...a zabszem efektus müködöt
3-dik.fékezésre tudtam megálni .büdi volt
Azota semi gondom nincs a fékkel
8,5l-rel 110km-et mentem (105-ös)elfogadhato?
Sziasztok két kérdést szeretnék feltenni.
Tudja-e valaki, hogy a 100-as és a 120-as lengéscsillapítói megegyeznek-e?
Valamit, tudja-e valaki, hogy lengéscs. kikeményítés esetén a 100-as Skodában hova célszerű és hogyan a toronymerevítést rakni?
Előre is köszi, remélem, érthető voltam!
Yipi!
Természetesen kifejtem:-)))
Az egyéni szinezést és diszitést hiányoltam.
A belsőn látszik, hogy szereted az autodat!
Csupán csak arra szerettelek volna - a magam nem mindig sima modorában - buzditani, hogy adj egyedi jelleget az autodnak kivül is:-)))))
Csákó
Orka
Mind halálig Skoda!
Nekem volt Gabriel, sima olajos, es nem tunt szetszerelhetonek, bar ki tudja... A kreten elozo tulaj 1 darabot berakott valamelyik oldalra hatulra, a masik oldalon meg rendes Skoda cucc volt. :-) A szivas akkor volt amikor csereltem, es a gabriel dugattyurodja vekonyabb volt mint a Skodae, ezert hirtelen szereznem kellett olyan alateteket a lengescsillapitohoz. Egyebkent onnan veszed eszre hogy gazos hogy magatol kitolodik a rud, ezeket ugy is aruljak hogy rogzitve van es csak beszereles utan vagod el a pantot mert kulonben kicsuszik es esetleg nem tudod beszerelni. :-) Hengerfej pedig ugy 10-15 rugo magassagaban szokott lenni.
Hi!
Ismeri valaki a Gabriel lengéscsill.-eket? Hogyan, egyszerüen lehet keményíteni? Nemtom talán gázos talán olajos, honnantudom meg?
Zsír új, kb 2 hónapos talán nics benne 2000km se.
De akkor is puhának találom, fékezéskor szerintem sokat "bólint" az orra.Bontóban kb mit kérnek el egy jó mükődőképes hengerfejért szeleppel himbával stb.-vel szoval kompletten 120L hez?
Glbtech!
Köszi szépen az Optós elektronikus gyujtást. Sajna nem voltam elég konstruktiv a szereléskor és a két vékonyabb sarujú + lábakat rosszul kötöttem be, és nem kisérleteztem a tápfesz és az optonak menő táp felcserélésével. Szetszerelés után rögtön rájöttem a megoldásra, A két vékony + csati nem simán vannak összekötve. Most teljesen jól működik.
Sajna az indítás gátló részét kipróbáltam. Víz főzése után így lett a motor beindítás nélkül átforgatva.
Más. Nálad van még az Alexis PIC-es gyujtásvezérlője? Ki lehet azt próbálni? Esetleg hol lehet utána nézni, megrendelni?
Köszi az infót kormánymű ügyben.
Vajon érdemes ezt javítgatni (csak pár alkatrészt cserélni) vagy inkább kompletten az egészet?
És jelenteni fog valami változást? (kissebb holtjátéknál nem szorul az egész, megbízhatóbb kormányzás, stb...)
Mártongúnár:
Nekem is pont ez a gondom. A holtjáték... :(
szilvi5: Elnézésed kívánom.Nemsokára válaszolni fogok a mélre! :) Ígérem.
Jah egyébként Siófokon húzós lesz gyorsulási szakaszt találni.Viszont itt van nekünk az ádándi rallycross pálya.Mellette egy hatalmas füves terület.Ott lehet táborozni...stb. + ott a pálya,ahol lehet esetleg lehet versenyezni,ha van olyan,aki kapható erre. :) Ez csak egy ötlet. Jah és Siófok is csak 15 km.
Lehet, hogy en voltam az egyik? Ma elementem kocsikazni. velence, kilatotorony szerpemtin, aztan haza. Beharatos a moci :-)) En jobb teljesitmenyre szamitottam, bar joval kulturalltabb lett, mint korabban. (a heten atesett a kincsem egy generalozason).
Jung
Ma Agárdról hazafele jövet "csak" 18 db skodrit számoltam meg...( 41 km alatt)
köszönet glbtechnek a kimerítő válaszért
Lemezfelnit mivel érdemes festeni ami tartós is?
Skoda 120L korallvoros, gyonyoru, rozsdamentes karosszeriaval, jo motorral, friss muszakival, masodik tulajdonostol surgossen elado.
Motorcseres, a motorban kb 80.000 km van
170.000 HUF 06-20-9775-748
Az ar iranyar!
Ket gumi is van a rudazatban, az elso rogton a kulissza utan, amivel csatlakozik a rudazathoz, ahhoz ugy lehet hozzaferni hogy a ket elso ules kozott felszeded a szonyeget, ott van egy kis fedel, es az alatt van, a masikhoz alulrol lehet hozzaferni, a tank alatti takarolemezt le kell venni, es szepen nezd vegig a rudazatot a valtotol kezdve, meg fogod talalni. Ebben 2 darab gumi hasab van a kozepukon lyukkal. Nezd meg, lehet hogy ott nagy a jatek mert kiorogedett a gumi. A cseret en meg nem csinaltam, de tudom hogy negy fulet kell kihajlitani ami fogja a gumit abba a kosarba, es akkor kijon. Akna mindenfelekeppen tanacsos. De nekem mindezek ellenere is neha nehezen veszi az egyest, de ez mar a valtom baja, a szlalomversenyeken a kezdetben ( egyebkent tok feleslegesesen, csak hat igy lattam masoktol ) elkovetett 40-50-nel vissza egybe, reccsenes bevette akciok miatt kicsit mar kivan a draga. :-) Szoval lehet mas oka is.
glbtech olvastam, még nagyon régen (úgy 2000 körül) írtad, hogy a váltórudazatnál lévő gumi izé(vagy szilent?), szóval az ami miatt pontatlan volt a váltód, namármost sajna de nálam is ez a tényállás , kérdés hogy honnan lehet hozzáférni és mennyire gázos ezt cserélni. Elkéne már mert elég cikis amikor állok lámpánál, mögöttem sor kígyózik én meg keresem az egyest...
Muskulus, kerály a gépsárkány, a szín is nagyon rendben van, amúgy motorikusan mit nyom?
Ezenkívül kérdezném, az uraktól hogy egy 12 éves 120-ra(no tuning) van-e értelme egy sportkipuffnak,és ha igan akkor hol érdemes ilyet venni?
Sziasztok.ASL csapattársa vagyok.Kezdőnek sem mondhatjuk magunkat,de reméljük ti majd segítetek a kezdeti nehézségeinkben.
Előre is köszönjük.
Mindörökké Skoda!
Talán nem leszek offtopic,de ezt el kell mondanom,mert friss élmény.Ádándi vagyok és ma meg holnap van az amatőr rallycross bajnokság 2. futama.Namost ez a hely számunkra a kánaán.Ha kész lesz a Skodi (művésznevén az "Interceptor" :)
ezeken a futamokon akarunk indulni.Annyi sorstárs van itt,hogy az valami eszméletlen.Az S100-tól a 130LR-ig minden látható.Utóbbit nagyon megvizsgáltuk.Gyönyörű autó.Legutóbb egy Audi S2-es Quattro (Bubor Zoltán kocsija)a pályán 0:46-os kört produkált.A fickó a 130LR Skodával 0:48-at "repült"!!!Ha valaki teheti és a környéken lakik jöjjön ki,mert megéri! :)Istenem csak már mi is indulhatnánk!!!Nya bocsi,hogy hosszúra nyúltam...
Nezd meg egyszer amikor elmegy az alapjarat, hogy azon a magneskapcsolon ( henger alaku, a karbiba van becsavarva es egy drot megy bele ) megvan-e a plusz 12V mikor a gyujtast raadod. Ha nem akkor az a gond. Ha igen akkor hallgasd meg hogy mikor raadod-leveszed a gyujtast akkor kattan-e, mert kell neki. Nezd meg a szivato nincs-e felakadva, es vegul vidd el egy szerelohoz akinek van CO meroje, es nezzetek meg a karbi beallitasait. Ha nagyon sok benzint kap attol tud ilyet csinalni, es ez merheto is szepen. Ha ezek nem jottek be akkor meg osszerakjuk a tudasunkat itt a topicban. :-)
Nem szokasom. :-)
De azert a szokasos benzincso cseret erdemes megcsinalni mar csak azert is mert hatha ettol nem fog kigyulladni egyszercsak a topictars autoja. Azokat a benzincsoveket nagyon el szoktak hanyagolni, es a szovet bevonat miatt nem is latszik rajta ha repedezett.
Az alapjárati problémára: próbáld meg, hogy kicseréled az alapjárati elektromos szelepet egy újra. Talán segít. Ha nem akkor is jó lessz az későbbre. Nem egy nagy összeg. Egy próbát megér.
szerintem ne törődj vele. engem is lehúrrogtak már ez miatt, de mi (a család) már 30 éve Skoda tulajdonosok vagyunk, és ez a probléma mindíg fenn állt. így hát megtanultuk együttélni vele. de ha nagyon akarsz segíteni rajta, próbáld meg az AC szelepeit kicserélni. ha bejön szerencséd van, ha nem, meg lehet szokni, hidd el.
glbtech: általam nagyrabecsült barátom! kérlek az elöbbiekért ne harapd le a fejemet, de tényleg nálunk semmi sem segített.
Ezt nem hiszem el, pedig ugy csinalom, ahogy mondtatok!!!
Ill. kiprobaltam a masodikra azt is, hogy a = után lévő dumát ""-be tettem... De semmi :(((((
Sziasztok, na végre, most remélem, sikerül! Hát ez lenne a gép, kicsi leültetve, és hátul kicsit kiszélesítve, (nem fért be a széles futómű). Még elöl egy 2 cm-t le akarom ültetni, ill. majd jönnek alá a 195-ös papucsok:)))
ja, fiuk, mit er egy 86-os 120, normalis allapotban?
tartozasba szamolnam, 100-at gondolok en, 120-at a masik oldal:)
a csaladban korabban 4 skoda is megfordult, szerintem ezt is megtartanam valaminek, mondjuk asszonynak, vagy ilyesmi.
Jó estét Mindenkinek,
Ismét a színen vagyok, bár nem sokáig. Remélem sikerült alkalmazni az előző hozzászólásomat, sajnálom, de egy kicsit hosszúra sikeredett az összesítő 0-4000-ig... De lassan érkezik a következő 3000 vagy 4000 (4000-8000):-))))
Most egy másik finomsággal kedveskedek a koda-barátoknak. Leginkább az újaknak segít, de a régieknek is hasznos lehet (már csak nosztalgiázás szempontjából is). Tehát az alábbi címen megtaláljátok a topic anyagát 0-7000-ig 7Mbytos ZIP file-ban. Letölt(endő)hető!!! :-)))
Nem tudom meddig engedi a tar.hu a tárolást, remélem sokáig...
Szóval jó olvasgatást Mindnkinek!!
Cím:
http://www.tar.hu/laciboy/skoda/forum.zip
(Bocsi, hogy nem hyper :)))))))
Kérdés esetén:
laciboy@drotposta.hu
laciboy@emil.hu
(Ezért is, hogy nem hyper :)))))))
Figyi, a lakatos tudni fogja mit nezzen. Ha te kivul latsz barhol kis rohadast az alatt belul NAGY rohadas van. Kar elore filozni rajta, a lakatos 5 perc alatt megmondja mi a helyzet, es mennyibe fog fajni.
Már lassan két éve vagyok Skodatulajdonos. (1979-es 105-ös)
Sajnos az idô mulásával eléggé elhervadt a járgány és most jött el az ideje egy karosszérialakatos meglátogatásának.
Két kérdésem lenne:
Mit érdemes megnézni rohadás szempontjából, ezalatt azokat a dolgokat értem amelyek, nem látszanak, és ki kell(ene), érdemes kicserélni, kijavítani ôket.
A második kérdés:
olvastam pár hozzászólással lejjebb, hogy Siófokon is lesz Skodatalálkozó.
Biztos a lent említett idôpont?
Felteve, ha az elado is beleegyezik... (Nevezett verdat egy komplett motordiagnosztikara kivantam elvinni, a vegen csak CO-meres lett belole... (De megvettem, mert tetszett, meg akkoriban nem volt nagy valasztek. Amikor pedig elkezdte az olajat egetni 130e km-es koraban, azt megusztam egy 2500 Ft-os szelepszarszimering-keszletbol, szoval ezzel tenyleg nem volt gond.))
Na, de nem offolok nektek itt tovabb, sajnos nem tudok Skodat venni, pedig szerettem volna... Koszi a valaszt.
Sztem ha vasarlas elott egy, a kinezett markahoz erto szerelohoz elviszed, az tudni fogja, hol bokje meg a csavarhuzoval olyan helyen, ami az osszkepet nem zavarja, ha jo, de atszalad rajta, ha csak rozsda+festek...
"ha a csillogo (friss?) fény nem takar rohadást."
Tenyleg, azt ki lehet valahogy szurni? (Kopgtatas, szurkalas, (rontgen)?) Sajnos, jartam mar ugy, hogy megvettem a kortarsainal jobban kinezo 11 eves kocsit, aztan nemsokara kiviragzottak a hatso doblemezek, es noha eleg sokat koltottem kasznizasra/festesre, a vegen elvesztettem a csatat :-(((
(Amugy /offtopic otajtos Mitsubitshi Colt volt, fentiektol eltekintve eleg jol ment, jol vette a kanyart es eleg kenyelmes volt. 1468 kobcentibol gyarilag volt 75LE, ami nem rossz egy 1985-os gyartasu nyolcszelepes, sima karburatoros szivomotortol... /ontopic)
Megvannak a képek a gépről, de sajna béna vagyok, nem tudom, hogy kell őket felrakni, ill. hol egy olyan hely a neten, ahova fel lehet pakolni, hogy aztán hivatkozhassak rá. Tudom, elég béna kérdés, de tudtok ebben segíteni? Szeretném megosztani veletek az autóm látványát, de egyelőre nem megy! Előre is köszi!
Az meg tutter a regi globoid csigas kormanygepes futomu. Ocsoert lehet kapni, de az Adm arulja az ovet, igaz az szeles.
tomygreg, ezt a kompreszoros megoldast ne eroltesd, teljesen hulyenek fognak nezni ( illetve mar annak neznek ! ) Egy olyan kicsi kompresszor semmit nem jelent, a szallitott levego mennyisege nagyon csekely.
Ja igen a Második!
Hogyan lehet kb 70 lovacskát előcsalni a Skodából.
Irtátok hogy olcsóban megoldható. ????
Ja igen. Én kb 3000 ba rudok síkesztergányost, aki trabi hengerfelyket csinál. érdemes elvigyem hozzá? az a 1,3-1,5mm miben fog megnyilvánulni?
Hallottam olyasmit, hogy Brisk premiummal szerelt WV passatnak az alapjártból visszáb kellet venni, mert e gyertya be került a helyére. Igaz hasonló tapasztaltam mikor a 1,4es R méganomba betettem valami elaktródmenntes gyertyákat utána ment minat az állat. Létezik az előzó dolog?
Igen lessz. Már intézkedtem a van egy 105ös TESZT motor a spanomnál szak be kell dobni valami szar kaszniba. De asszem megigértem, kipróbálom.
Csak pontosan kéne tudnom a torok szivóerejét, mert van egy 2 és egy 5 báros kompresszorom.
Mivel a ti elgondolásotokat követve választottam kia "nagyvérüt" talán nem jönnek elő x dolgok.
Lehetne két kérdésem? A kipuffanó hangját hogyan lehet megspékelni fogyinövekedés nélkül. (Trabinál csinálták, hogy 3-4-es fúróval furnak egy egy lyukat egnymás mellé egy vonalban és figyelték a hangját. Ez kb olyasmi mint ha kilyukadt volna a rozsdától.)
Oksi, nézz körül! Nincsenek nagy igényeink. Elég egy nem túl forgalmas hosszabb egyenes útszakasz, egy kisebb árnyékos parkolóval a Balaton parttól 10 méterre, sos-sok bikinis Skoda rajongó csajszi akik lesik minden kívánságunk, a többi legyen meglepetés rád bízzuk! :-)))
Ma eszegetjuk a fagyit a mekiben, erre egyszercsak a baratnomet minden oldalrol korulvettek a hangyak !!! Gyors taktikai megbeszeles utan ugy dontottunk hogy szelsebesen elhuzunk haza, felmarkolom a rovarirto spayt es harcba lepek. CSAK ! Alig kanyarodtam ki a mekitol, a motor dadogni kezdett majd leallt. Rovid vizsgalat utan kideritettem hogy hangya szabotazs lehetett csak, valoszinu egy kulonitmeny elszoritotta a benzincsovem, de mire a tett helyere a motorterbe behatoltam eltuntek. Mindesetre visszaultem, es nagy gazzal a hazhoz hajtottam. Azonnal kiugrottam a kocsibol, es 20 sec mulva mar teptem fel a gumiszonyeget es brutalis Raid vegyifegyverrel megkezdtuk a harcot. Mar-mar felulkerekedni latszottak ( meg kellett kuzdenem a sajat erzeki csalodasaimmal is mert neha ugy ereztem hogy a tarkomon maszik egy kommandos ) mikor az anyosules alatti szonyeg alatt megleltem a fohadiszallast, es az ott orzott kb. fel marak hangyababot !!! Innen a csatat elvesztettek, szert nem kimelve aztattam a menekulo hadat akiknek a tobbsege szornyu halalt halt, de azert ugyeltem ra hogy maradhasson hirvivo aki meg eljut a kocsin kivuli fohadiszallasra es tajekoztatja a hangyafuhrert hogy a teruletet veglegesen ( vagy legalabbis a csomagolason feltuntetett 4 hetig ) elvesztettek. Az elotalalt hangyababok magyarazatot adnak arra is hogy az elozo csak elol vegzett kezeles miert lehetett hatastalan. Azert elkepeszto pofatlansag a hangyak reszerol hogy pont az en kocsim szemeltek ki, ugyanakkor hizelgo is, mert ezekszerint hatul megsem azhat be annyira, hisz akkor nem viszik oda a babokat. :-) Szerintem mindenki nezzen be a szonyegei ala ha fak alatt parkol, mert itt a fakrol ugranak le a desszant-hangyak, es onnan veszik be magukat az alkalmasnak velt autokba ! Az ero legyen veletek !!!
Hat ha minden ilyen jo rajta akkor igen jo aron vetted ! Remelhetoleg nem derulnek ki rejtett turpissagok a kozeljovoben sem. Sok szerencset hozza, most mar van mibe szerelni a kompresszort. :-)
Megvettem a a Skodámat. Ő 120-as az L-es kategória
'84-es decemberi kiadású. Nincen rajta rozsda ill. most jön a csomagtér ajtó bal sarkán, ennyi.
A hátsó C oszlopnál a fehér átvált középkére átlós vonalvezatéssel. Friss lengéscsillapítóval, műszakival, fékekkel, olajjal és szűrőjűvel. Ami fényezést illeti, csillog. az alja a tél előtt alvázvédve. Csak a szelepet kell beállítani kissé "szelepelek" mondja a motor meg a futómuvel kell az ultetlés miatt elvigyem a hétvégén beállítani. Khumo 175-os gumi van rajta sirály mintával. belul nem lelakott, igényes a gazdijais JA 120ba vettem meg. amiket leírtatok megcsináltam kivéve a 2.ikba 80, majd föccs nélkül vissza 1.be! :-)) szoval nem kotyog nem ráz nincs futóműzaj, nemrángatstb...Jó ár volt érte?
Nya majd körbetekintünk hol lehet produkálni magunkat! :) Hely biztosan van.Kérdés hol. De utánnajárok.Jah egy legyepáltabb Favorit moci mit kóstálhat?
Tudom, hogy nem igazán a gyorsulásra ideális, de sima 120-as 4-es váltóm van(diffi:4,22), de most majd belekerül egy 5-ös váltó, amivel legalább végsebességre jobb lesz, ha a gyorsulása nem is változik majd. Gondolkodtam a 100-as váltón(diffi: 4,44) is, de az autóm nem versenyautó, hogy csak a gyorsulásban gondolkodjak, tehát gondolnom kell arra, hogy országúton is közlekedem, ahol nem érezném magam jól a 100-as váltóval...
Rövidebb áttételek legyártása az valami horror összeg lenne, de erről majd fota beszámol, neki van valami telefonszáma...
1-2 dolgot kell átszerelni a 120-as mociról a Favi mocira(vízpumpa, termosztátház) és 1-2 dolgot csináltatni kell hozzá(kipuffogó, karburátor közdarab, vízhőfokméró befúrás).
Siófokon kb. 15-20 Skodára számíthatsz. Mint helybeliek, akik ismerik a terepet kitalálhatnátok valami helyet, ahol lehet közösen ökörködni a Skodákkal!
Az a baj hogy nem mindig tudom osszekotni azt hogy aki kuldott emailt nekem az voltakeppen kicsoda, mert az emailban erkezo nev nem szokott stimmelni a forumossal. De utananezek a dolognak, bocsi !
Azert az RS meg az LR motor az nem is nagyon hasonlit a blokkontveny kivetelevel a regi vashengerfejes mocira ahogy en tudom. A hengerfej egeszen mas es persze beszerezhetetlen, es azt tudom hogy pl. az RS hengerfejet erre a blokkra ra sem lehet rakni, mert van mas modositas is. Az olyan komoly versenymotorok mashogy epulnek, azok az alaktreszek szamunkra elerhetetlenek ( elsosorban anyagi okokbol :-) ). Mar az LR-ben is majdnem tobb a titan mint az alu. :-) Meg valahol ujsagban lattam egy regi irast ahol 100LE-t emlitettek egy ilyen regi Skoda motorbol, de tutter ott is komoly brutykolesek voltak. Ezt a 70-75LE-t hazilag ki lehet belole hozni draga alkatreszek nelkul. Olyan 35-ert meg lehet csinalni a nagyszelepes hengerfejet, az meg szamit, csak tok ellentmondasos, van aki azt mondja nem birja van aki szerint igen. Vagy csak arrol van szo hogy van aki megcsinalja rendesen mas meg csak osszeganyolja ? Mindenesetre hazilag is lehet hozni lovacskakat, csak gondolkodni kell mi a jo a motornak. :-)
Hanyas evjaratu az autod? Pontosabban a valtod? Azert kerdezem, mert az oreg 100-asokban, es az elso 105-120-asokban rovidebb a difi. 4,22 helyett 4,44. Nekem a '86-os 120-asban 100-as valto van, es szerintem erezheto a kulombseg.
szilvi5,neked rövidebb váltód van ,vagy a széria?És ha valaki tud olyan helyet,embert stb.ahol csinálnak skodába rövidebb áttétellel váltóbelet adja már tudtomra ,mert azzel a hosszú széria váltóval nem vagyok kibékülve.
Más régebben felvetettem,hogy az egyik képes autóban volt egy rally cross skoda szekvenciális váltóval erről nem hallott senki?
glbtech:a régi öntöttvas motorból is ki lehet hozni ugyanannyi LE-t mint az újból(lsd RS ill.LR motor )csak nem bírja a strapát(sajnos saját példám)ezért szerintem nem érdemes.Egyébiránt régóta adósom vagy egy emillel,vagy hagyjuk a fenébe???
Hűűűű Skoda tali itt helyben? :) Egészen állati! Természetesen ott leszünk...bár mi nem számítunk,de megyünk! :) Hányan leszünk? Lehet már tudni?Remélem jó buli lesz!Jah kérdés: Favi mocihoz mennyire kell átberhelni a motorteret?
Persze, hogy megyünk Siófokra. Aki számít a Skodás társadalomból, az mindenki ott lesz!!!
Ugyanis:
Siófoki Skoda Levlista Találkozó
Időpont: 2001 Augusztus 24-25-26
Hely: Siófok Aranypart Camping
Hosszú szünet után most olvastam végig a múlt heti termést.
Hát, amit az a tornyreg irkált össze kompresszortémában, azt össze kellene gyűjteni, kinyomtatni, beköttetni bőrbe, oszt az elejére ráaranyoztatni:
SZEGÉNYSÉGI BIZONYÍTVÁNY
Annyit még mentségére: az az 1k-s poti nem csak a jeladója volt valami komoly kapcsolóüzemű szabályzónak? Bár ezt ő maga cáfolta, amikor erősködött a teljesítményszabályzás módjain. Ezen még én is vigyorogtam, holott én nem ampervadász vagyok /csak ionvadász 8)... bár mielőtt a kémia-szám.tech. tanári szakra átmentem volna, előtte vegyipari műszer-és méréstechnikai mérnöknek indultam/, csak 12 éves korom óta lelkes amatőr bütykölő, ergo "elektrónikából" nem "gilette", maximum "kisbalta", de azért amatőrködés közben próbáltam elmélyülni az elméleti alapokban is.
Nekem is vannak őrültségeim, tévedéseim, akár kémiából is, csak én be is ismerem, nem pedig a diplomát /vagy az indexet? ;-) / rántom elő védőpajzsul. A mi szakmánkban meg különösen hamar lejárathatja magát az ember az "én vagyok a tanár, úgyhogy én jobban tudom" - jellegű szövegekkel.
Más:
Lengéscsillapító: eredeti, 3300 HUF/db. Még azért keresgélek, hátha lesz még jobb ár.
Kerek óra fogaskereke:
1) szhely, Magyar autósbolt: van, 1000 HUF/db
2) szhely, Marton autósbolt: nincs, esetleg rendelnek, 200 HUF/db
Na, aztán nehogy Abádszalók szindróma legyen. Ott ténfergek, nem akarván beleszólni a széria géppel a nagyok dolgába, aztán láss csodát, nem lenyomta a legirályabb vasat a a jó öreg Radek 120RR :-)))
Egyébként tökre rám jellemző loser-ség, hogy mindig le vagyok maradva. Amikor elkezdtem a Skoda tuning topicba látogatni, még Adm hűdekirály pin@vadásza volt az istenkirály. Arra ácsingóztam, bárcsak valaha olyan gépem lehetne nekem is. Szó sem volt akkor még semmilyen szilvi5 meg Versenygép jelenségekről, piszkált Favorit mocikkal. Most hogy már majdnem olyan az enyém is, sehol nem vagyok vele. Nem baj, én szeretem az öreg Radek cimborámat, meg itt Szegeden nincs is párja.
Szilvi5: Szió megint én! Szóval véletlenül elcsíptem,hogy jössz Siófokra...ha jól értettem! :) Talán össze tudnál hozni egy találkozót két kezdő Skoda-berhelővel? :) Jó volna azt a szép fehér avtódat kicsit közelebbről megnézni. :) Nya csak ennyit szerettem volna.
Jah még egy kérdés.Válaszod: " Hmmm...1!" Mi egy? :)Kissé lassú az agyam. nemmmm értem.
Megveszem a kovetkezo honapban a gumikat es beallittatom a futomuvet, mert majdnem eltortem a kezem a kormannyal, mikor gyorsitottam (bakkecske effektus) Na meg a csillagjos konyvek szerint nem egeszseges a 3 fajta gumi 4 kereken. Szoval juli kozepe? :)))
Nem szokásom a mellveregetés, de látom nem bírsz a testeddel és meg kell mutassam neked, mert a szép szóból nem értessz! :-))) Hol és mikor? Ha már ennyire sürgős neked...
Na, csirke vagy, latszik is. Ne gyere azzal, hogy persze igy-meg ugy, mikor ugyanolyan eros a ket moci es a Te valtod sokkal rovidebb, ergo jobban kellene gyorsulnia, na meg az enyem szutyok elsokerekes.
Ha gondolod, akkor kiproszalhatod, hogy egy 107 pacis autot, ami velem egyutt 1 tonna le tudsz-e nyomni. Ha igen, akkor tenyleg megvan 100 paci a mocid.
12 sem rossz így zuhogó esőben, kátyús útszakaszon, nagy kerékkel és 1 félreváltással... Szerintem most jelen pillanatban inkább a 10 a reális, persze ideális körülmények között. Majd nyáron a találkozón lemérjük, addigra lesz úgyis csak kész a gép...
Berakom en magam a mocit, ha elhozod. Egy napot ra kell szanni, de tutin beepitjuk, csak kaja+ pia kell. Soot Postre kiszall a komplett hiena csapat :))) Amugy Favi moci sokkal jobb es erosebb. Nekem tuning nelkul met 180-at es 150-es utazot siman tartotta.
Adm: Bármerre vagy mostanában lenne egy kérdésem.
Azt mondták nekem te nemrég vettél 4pontos övet. Azt is mondták,hogy új és olcso is volt viszonylag.Tudnál nekem ezzel kapcsolatban segíteni?Előre is köszi.
Nem ütök. Ebben teljesen igazad van.Ugyanis nem írtam ugyan bele,de tudom,hogy a gyári mocira nem érdemes rárakni,mert élettartam = 2km.Valószínű viszont,hogy nem a hengerfej szállna el róla,hanem a dugattyú cseppfolyósodna! :)
Persze ezen kívül sinte semmi nem bírná benne.
Egyébként nálad mit jelent a "jelentős" változás? Tudod minden megoldás érdekel.Vajon az ikerkarbi milyen ötlet?
Szilvi5: Igen erre már mi is gondoltunk. Már megfordult a fejünkben egy 1300 mocira kicserélni az egész hátulját.Viszont abba már jó volna valami erősebb dugattyú is.Nem tudom pontosan milyen anyagból készül,de láttam már olyan dugattyút(igaz nem skodáét) ami az aluminiummal ellentétben sötétszürke volt.Vajon Skodába is lehet ilyent kapni?A másik dolog a főtengely,és annak csapágyazása.Szerintem ha össze is lehet hozni rá egy jó tuningot,akkor is ez a fekete ló a dologban.Esetleg erre valami tipp?Mellesleg csendben jegyzem meg a tudásod valami bámulatos.Autószerelőt megszégyenítő! :) Persze mentségemre legyen mondva,hogy még csak most ismerkedem a típussal! :)
enesenke : amikor megvette ,akkor még 1,3-as motorral volt szerelve aztán szép lassan fejlesztgette .Osztálytársamnak volt közeli ismerőse és ő azt mondta ,hogy szét lett hajtva ,hogy aztán kapott 1 új mocit vagy 1 full tuning generált azt nem tudom sajna :( Amúgy a srácot Alexai CSabának hívják akié a felicia .
Nézz körül a fesz.szabályzó környékén alul a rádugos sarukat mozgasd meg de inkább szedd le és tisztitsd meg. Egaltalan a motortérben levő összes csatlakozót nézd át. Nekem eccer ez volt a baj és mindig nedves időben jött elő. Az a kis gumicsövecske nyomáskiegyenlítésre van a karbiban, nem biztos hogy jot tesza keverékképzésre ha itt falsot sziv a karbi.
Tenyleg, ez igaz, ilyen tereken belul ahol erzekeny cuccok vannak mindig tulnyomast csinalnak hogy a por ne menjen be. Most hogy mondod. :-) Es nem tudsz onnan szerezni egy ilyen eszkozt ? A villanymotor nem is kell. :-)
robee !
Tuning ugyben, barmihez nyulsz az draga. :-) Ha a regi vashengerfejes blokkot farigcsalod akkor abbol ki lehet hozni olyan 90 LE-t, lehet tobbet is, en csak annyit lattam eddig, de egy olyan 70-75 LE-t ki tudsz hozni teljes generallal egyutt 100 rugobol ( itt most magyar alkatreszekrol van szo, magyar dugo, koszorult persely ), es ennyit meg el is bir. Ha bizol a motorod jo allapotaban akkor vehetsz bele csak sportvezermu tengelyt es a hengerfejet lesikoltatod akkor az olyan 30-35 korul johet ki. Ha jo minosegu alkatreszekkel csinaljak mindezt, tehat Kolbenschmidt dugo-persely-gyuru, es szepen korrekten rakjak ossze akkor nem all meg 150 alatt. Aztan rakhatsz ra egy jobb karbit errol nagyon sokat olvashatsz ha visszanezel. Ha veszel egy Favorit motort : _jo_ allapotu papiros mocit 100 korul kapsz. Alapbol erosebb mint a vashengerfejes, es olyan 90LE-t ki lehet hozni belole ugy hogy tartos is lesz, es utcan is jol hasznalhato. Viszont a beepites ha korrekten csinaljak nem olcso, venni kell rapid szivocsonkot, rapid kipufogocsonkot, ezek darabonkent 20 korul vannak ( mondjuk a kipufogocsonkot meg lehet sporolni ha speci kipufogot csinaltatsz ra, plusz meg aprosagok, amik szinten nem olcsoak. Visoznt a favorit moci tartosabb, az alkatresz szinte ugyanannyi, de ott is gyakran hallani rossz fagyallo miatti hengerfej gondokrol. Es meg mindkettore lehet venni sport kipufogo-rendszert, ami megintcsak hozhat par LE-t. Mindenesetre el kell donteni, ki kell szamolni. Meg biztos a tobbi topiclako is hozza fog szolni.
frescho! FIGYU! Én nem mondtam, hogy igaz lenne a kompresszoros dolog (nem értek hozzá), csak glbtech kollégával kerültem vitába a feszültség szabályozása kapcsán. Egyébként mi mindketten 1-200Wattos felvett teljesítményről gondolkoztunk el, nem 6KW ról.
Képzeljétek, tegnap meg akartuk tanítani vezetni a barátunkat, egy barátommal, az autómon (amiért 1 simsont adtam, de kb 2.5 hengeres, és gyárkéményes), a srác meg szépen rajta hagyta az indítómotort, miközben már pörgött felfele. Én meg nem tudtam olyan gyorsan rácsapni a kezére, hogy ne hulljon szét(no nem a keze). Szóval szépen szétszakadt, és majdnem visszaütött a srác. UFF. Sebaj, aznap annyit tologattuk (mármint az autót), hogy nem is kellett edzésre menni. CSussz!
A Nokia nem csak telefont gyart (sot a profit nagy resze nem abbol szarmazik :)
Komplett halozatot epitunk a Vodafone reszere, ahol a nagyobb allomasoknal szurt, tiszta levegore van szukseg nemi tulnyomassal. Na ide a legjobbak a fuvok: 0.2 tulnyomasnal a ventillator tul hangos...
Cső Robee!
Hát egyre gondolunk! Milyen motor van benne? 1.3-as, vagy 1.6-os? Meg tuningolva is volt szerintem, mert az alapjárat rendesen meg volt emelve, ami tudomásom szerint a sportvezérműtengelytől van, mert lefulladna különben. Az nagyon szép, azt nem tudod, hogy most
hol lakik? Vagy a menetteljesítményeiről nem csiripeltek a verebek? :)))
Mostanában néha-néha leáll a motor menet közben. Azt gyanítom a gyújtás tűnhet el, mert a fordulatszámmérő azonnal nullára esik vissza, és az úgy tudom a gyújtás rendszerről kapja a jelet. Azért is hülyeség, hogy azonnal nulla a fordulatszám, hiszen a kerekek forgatják a motort. Aztán (eddig legalábbis) visszapöccen a motor, és megy tovább rendesen. Merre keressem a hibát? Esetleg gyanítsak összefüggést a nedves időjárással? Vagy azzal, hogy a karburátor oldala és a légszűrő közötti gumicső elvásott és mostmár a karburátor oldalán a kis nyílás a szabadra nyílik? (alkérdés mire való az a kis lyuk, és miért van a légszűrővel összekötve?)
glbtech : Télleg igazad volt :) most utána olvastam és ezeket nevezik turbónak :) najó ,gyermeki ártatlanságomat a feltöltés terén te vetted el :))) a viccet félre téve ,arra tucc választ adni ,hogy favorit moci vagy 120as motor tuningolása ? vagyis nem vagyok azért elengedve anyagilag annyira nagyon ,szal kb. árakat is szívesen várok :) csak mert gondolkozok ,hogy ez a rengeteg hercehurca megéri-e a beléfektetett pénzt időt munkát :)
Ez a kipufogo gazzal hajtott turbina nem is rossz otlet. Szerintem fejlesszuk ki, es nevezzuk majd el a kesz termeket turbonak ! :-)
Fresi bacsi ! Hol hasznal a Nokia Roots-fuvot ? Ezt nem kotekedeskeppen, de nagyon erdekel. Mondjuk nekem mindig is gyanus volt a vibra aksim. :-)
Az olajtokros legszuro nagyon jo otlet, en is gondolkodtam rajta, csinald meg, aztan ha bejon akkor majd beindulhat a gyartas. Az tutter hogy azoknal a femszovetes marhasagoknal tobbet er.
enesenke : azt hiszem tudom kié az a zöld színű felicia már ha 1re gondolunk :) szal a járgány ugye feliciazöld ,fehér OZ racing felnik vannak rajta ,hátul 2 szárny ,kiszélesített kerékdobok , fényhíd ,sportülések és a régebbi verziójú az orra mármint nem az oktáviás . Régebben itt lakott a srác az Avason ,és a Club95 (a kiliáni Vén Diófa étteremtől picit lejebb) mellett volt italboltja :)
A többiekhez meg, már nagyon régen olvasgatom a topicot :) nagyon teccik és ha már így írok akkor tanácsot is kérnénk ,szal a családban van 1 120L-es 88-as évjáratú skodri ,ami rövidesen az enyém lesz :) nem azt mondom ,hogy így nem jó de azért 1 kis plusz LE mindig jól jön . Szerintetek inkább szerezzek 1 favorit mocit és azt tuningolom ,minthogy ezt tuningoljam ? A feltöltésese ötlethez meg annyit ,hogy nem csak ékszíjról lehetne hanem kipufogó gáz által is :) nem tom nem nagyon értek hozzá csak valahol olvastam :)) hátha jó ötlet .
Hali!
glbtech. A Roots-fuvó nagy ötlet, csak többe kerül, mint egy Skoda:-( A szállított levegő mennyiségét máshogy is meg lehet nővelni - tudom, ez itt a spanyol viasz:-)
Negyed kettes ötlet: A Skoda mocin meg van a régi hütő ventilátor helye. Egy elektromos kuplunk talán nem egy lehetetlen vezérlésí feladat.:-)
Ötlet - anyázni lehet érte - Trabant turbina a régi ventilátor helyére szerelve, elektrokuplungon keresztül ékszijjal meghajtva.
A légszürőházat egy kicsit át kellen alakítani....
De, egy olajtükrös szürő még jobb lenne - nincs ugyan is folytása!
Délelött meg is nézem, hogy befér-e.....
Üdv!
Orka
Mind halálig Skoda!
Véletlenül nincs itt az, akinek Miskolcon van egy kir. zöld tuning Feliciája? Tom, hogy van sok, de hátha van. Nézzétek meg, hogy milyen képet illesztettem a rallyjárgányos oldalra! Ez a kedvencem! Vagyis az ilyenek.
Jo mernokhoz hiven hasznalom a katalogusokat. Ezek a kuplung utani teljesitmeny a ganz katalogusok alapjan 3 osztatu roots fuvora,. A gyartmanya valami finn.
Na ezert jo az ekszijas hajtasu kompresszor vagy roots fuvo mert elmarad az aramma alakitas a dologbol, ekszijrol meg le lehet venni ennyi teljesitmenyt lazan. Es ha ennel tobbet hoz be ( mert ha tobbet hoz be ) az meg mindenkinek jo. :-) Ez a 6 Kw honnan jott ki ?
Vegyel egy 1 literes mocit, ami 6000-et porog percenkent, azaz 100-at s-kent. Namost 50l levegot sziv be egy s alatt.
Namost menj el egy benzinkuthoz es az ott levo nem kis meretu kompresszorral toltsd fel a gumidat 1.5-rol 2 barra. Aha, mennyi ido alatt ment? Mondjuk 15 sec? Na es hany liter? kb 25? Na, akkor mirol beszelunk? A toredeket sem tudja egy kis kompresszor szallitani, vagy iszonyu tartaly kellene hozza (minimum 250 lityi 5 masodperchez...)
Elektromos resz: Ha nincs puffertartaly, akkor a katalogusadatok szerint (Nokia dokumentacios osztalyarol :) kb 5-7 kW-ot vesz fel. Na szamoljunk csak kb-re I=P/U=6000/12=500A Na ennyit nem tud leadni az akksi, mert az oninditora is max 300 A korul tud ranyomni. Pontosabban tudhatna, akar 2 masodpercig, amig a poti el nem folyna :) Ja az ellenallasrol annyit, hogy R=U/I=12/500 azaz kb 0.024 Ohm :)))
Na ezek tenyek, lehet anyazni, de hidd el, hogy sok ujat nem tudsz mondani.
glbtech!
Hát eztet mondtam én is, hogy 1000ohm rengeteg, de tán még 10 is sok. Tényleg rengeteg hőt kell diszcipálni, de én ezt azért fogadtam el, mert a srác agyalása szerint, csak néhény másodpercet használja, annyit meg bírnia kell. persze nem vmi szívdöglesztő megoldás igy megoldani a vezérlést. Egyébként én a kandóra járok, úgyhogy nem vagyok sík hülye. Szerintem akkor ezt a témát már ki is veséztük, különben is, a kompresszoron van a hangsúly(ami meg tán nem is igaz), aztán jön a vezérlés. Jó éjjt!
Rég nem irogattam, de rendszeresen olvasgatom a topicot! Tudom, ígértem, még régen képet a jó kis 100-as darabról, nos a kép megvan, már csak elő kell hivatni, és nem csak tépem a szám, meglesz. Hogy kell képet berakni, tudom béna vagyok? Kinek van még a topic lakói közül 100-as? Ill. lenne egy kérdésem, PestLőrincen nem tud valaki egy jó szakembert, aki lengéscsillapítok keményítésével foglalkozik? Vagy Kispesten? Esetleg rugó melegítést is vállal, mert előre még egy 2 cm elférne:) Szal amint meglesz a kép, rakom fel. További jó Skodázást!
Még mindíg osztom Glbtech nézetét ,a poti igen szakbarbár megoldás erre a célra.A másik meg,hogy az a kompresszor -megkockáztatom-12v-nál kisebb feszültségen ami ugye az autóban csak névleges,terhelés alatt nem is nagyon indul el,nemhogy két bar-okat adjon le,de még 0,2-t sem.A kilós poti meg tényleg irtó nagy,mindamelett ,hogy a kezedet süti.
A nyomásról meg csak annyit,hogy valszeg azért volt a műszerben a kér BAR-os túlnyomás mert valamelyikőtök rá ült a hosszú csőre és megtört kicsit(nagyon!!(:-))és így keletkezhetett a túlnyomás.De lehet ,hogy a nyomás sem ott volt.
Ez igaz, de gondold el, egy atlagos potmeter 270 fokot fordul mondjuk. Ha az 1000 ohm, es mondjuk linearis, mert a huzalpotik amik ilyen teljesitmenyt elbirhatnak azok szinte mind linearisak ( mar ha ezt az egszet komolyan veszuk ) akkor az a resz amikor 0-10 ohmig terjed az ellenallas nagysaga 2.7 foknyi forgatas alatt erheto el. Ez amellett hogy igen erdekes lehet az ha valaki ilyen finomsaggal tudja tekerni a potit egy aszfaltot eppen feltepo kocsiban, emellett a poti tobb*tiz W-t disszipal ekozben, lathato hogy semmi ertelme sincs igy probalkozni. Ha azt mondta volna hogy egy 20 ohmos, brutalis teljesitmenyu potit tett sorba a motorral akkor azt mondom OK, bar barbar megoldas. Marmint az elektromos resz, mert a tobbi ettol fuggetlenul marhasag. De ha ertesz az ilyesmihez akkor gondold ezeket vegig, mert ez a mandro olyanokat ir hogy el se hiszem. Vagy szivatni akar minket vagy flamet szitani. Ennyire nem lehet zokni.
glbtech!
Megadom magam, tegnap be voltam sörikézve, és össze vissza kutyultam a számolást. Mivel a motor ellenállása, valóban nagyságrendekkel kisebb, ezzel a feszültség osztó kapcsolásnál a vele párhuzamosan kötött ellenálás részt, kisöntöli, vagyis, olyan, mintha csak egy nagy előtét ellenállással dolgozna a motor, és azon fog esni, szinte az egész fesz. , tehát nem jut a motorra semmi. De, ha a változtatható ellenállás rezisztanciája is ohmos nagyságrendbe esik, akkor jó. Számoldd ki!