Én legalábbis valami légyszívest, vagy valami hasonló , kicsit udvariasabb formát biztos írnék, ha valaki információjára nagyon szükségem lenne. Felszólítómódban nem hangzik jól!
Többessszámban meg ne beszélj, hogy köszönjük,( egyébként hányan vagytok?) mert legfeljebb te köszönöd. Én tényleg megköszönöm, mert érdekes volt az okfejtés.
Egyébként Emese arról ír, amiről akar. Ha akar a borról, ha akar meg másról. Ha meg nem akar neked válaszolni, akkor nem is fog! Ez ilyen egyszerű.
A szardok is kulturalt borivo emberek, a cel nem az, hogy berugjanak, csak etkezeskor szoktak bort is inni.Ezt meg az orvosok is javasoljak ,mivel a vorosbor verkepzo es antioxidansokat tartalmaz, ami viszont a szivkoszoruer megbetegedeset elozi meg.En szeretem a szardoknak azt a tulajdonsagat, hogy nem reszegeskednek, rendszeresen etkeznek ,megadva a modjat szepen teritett asztalnal ,nem sietnek, nem rohannak ,ezaltal kiegyensulyozottabbak, toleransabbak ,es hosszabb ideig is elnek.Ezen a teren van mit tanulnunk toluk.
Mi borivók vagyunk, de nem alkoholista szinten, hanem szeretünk esténként- amikor hazajövünk a munkából- vacsora mellé, vagy elé, 1-1 pohár bort, vagy valami másféle( szituációja válogatja) alkoholos italt inni. A középkorú kategóriába tartozunk( kis jóindulattal), tehát megéltünk már egy és mást. Miután a férjem hivatalos ügyei elég gyakorta Bécsbe szólítanak minket, általában ott szoktuk venni 3 és 6 EUR között azokat a borokat, amiket igazán aztán esténként eliszogatunk. A férjem, a lányom és a fiam is tud különbséget tenni bor és bor között, én meg tanultam tőlük, tehát én sem vagyok szűz ezen a területen. Szardinián többféle bort kipróbáltunk és nekem egy kétliteres kiszerelésű jött be a legjobban( tehát nem valami extra, hanem asztali bor), könnyű volt, jóízű, nem fejbeverős, tehát én ezt ittam ott-tartózkodásunk nagyobbik felében. Egyszóval nekünk izlettek a borok!
Orulok a hozzaszolasodnak boraszat-ugyben, latom, Te teljesen erted a lenyeget.Leforditottam a ferjemnek is, -aki mellesleg szard es emellett meg borivo is, nagy tiszteloje a mi tokaji borainknak es ugyanugy elismeri, hogy ilyen kulonleges izu bort meg sehol masutt nem ivott .Ami meg esetleg megkozeliti Olaszorszagon belul ,az a sziciliai zibibbo ,vagy a Pantelleria-szigeten termo "passato di pantelleria" ,de ezek is inkabb olyan mezedes mazsolaszolobol keszult borok.
A szardok egyebkent a cannonau es monica nevu szaraz vorosbort isszak a mindennapi etkezeseikhez ,ezeket tobb magyar vendeg az Egri Bikaverhez hasonlitotta azzal a kis kulonbseggel, hogy ezek meg erosebb ,testesebb borok az evi napsuteses orak magas szama miatt.
Amin viszint nem lepodott meg a ferjem, hogy a Sinis-felszigeten a bort kinalo tulajdonos nem fizettette ki a vendegekkel a 4-5 pohar bort.Itt ez termeszetes, hogy a vendegeket szivesen latjak, meghivjak, megkinaljak.Mindezt nem haszonlesesbol teszik, hanem a rajuk jellemzo adakozo buszkesegbol.
Már ne haragudj, de én itthon sem iszom meg a tokaji aszút, mert az nem étkezéshez való bor, hanem desszertbor. Amennyiben kell, akkor csakis és kizárólag( mármint, ha tokajiról van szó), a száraz tokaji szamorodnit iszom. Így már érthető, hogy miért nem izlett a száraz és egyébként mindenhol a világban elfogadott vörösboruk. A desszertbor, az egy kategória, bort inni meg egy másik. Én egyébként ha édesre vágyódok, akkor vagy fagylaltot nyalok, vagy csokit eszem. Bort tuti, hogy nem iszom. De ez én vagyok. Te meg édesnek szereted a bort, ami ugye Szardinián nem édes. De ez nem a szárdok hibája. Általában csak Mo-n van édes bor. Máshol nem is ismerik, hogy mi ez. Még az angolok sherryje is száraz. De azt mondani csak úgy, hogy Szardinián a bor szörnyű?? Hát Neked szörnyű. Nekem meg marha jó volt. Bár minden nap ilyet ihatnék!
Ja, hat akkor mar ertem, hogy miert nem tetszettek Neked ezek az itteni viszonyok kozt szereny, atlagos minosegu borok...A 4-5 puttonyos tokaji az egeszen mas kategoria ,amiket meg Te ittal, azok olyan mondennapi etkezeshez fogyasztott ,foleg szaraz, azaz savanykas szaraz borok, melyet vagy hushoz, vagy halhoz szoktak nap mint nap fogyasztani a szardok, de csakis etkezessel egyutt.
A 4-5 puttonyos tokajitol mindenkinek leesik az alla, olyan itt nem letezik ,ami valamelyest megkozeliti ,az az edes "moscato", azaz muskotalyos .Ezt desszerkent isszak, miutan vegigettek az osszes fogast.
Korulbelul annyi a kulonbseg, mint egy Trabant es egy Ferrari kozott...
Ha egy kicsit elolvasnád amit írtam, akkor látnád, hogy amiket felsoroltál tengerparti részeket azok nekem mind tetszettek.
Csalódást nem Cagliari megye okozta, hanem maga csak a város, én sokkal szebbre számítottam, és az óváros egyáltalán nem tetszet.
A borokról annyit, hogy megkostóltattam a tulajjal (Sinis félszigeten)egy 5-puttonyos aszut, ahol kaptam 4-5-féle borból kostolót, és azt mondta, hogy még ilyen csodálatos ízű bort még nem ivott.
Nem engedte, hogy kifizessük a 4-5-pohár bor árát.
Ezek a borokat ittam amire emlékszem: Sarchesi, Vermacchia, Malvasia, Vermentina,
Muragusz. Lehet rosszul írom őket, de valami ilyesmi.
A Szardíniai kempingek érdekelnének, ára, minősége. Hasonlók-e a Korzikai kempingekhez?, jobb, rosszabb? Hol érdemes 1 hetet eltölteni, északon, délen? A természeti szépségek érdekelnek leginkább, hegyi túrák, nemzeti parkok, állatok, napágymentes strandok, öblök. Aki tud írjon pár infót. Üdv.
Persze, termeszetesen izlesek es pofonok kulonbozhetnek, kinek a pap, kinek a papne...Nem kotelezo, hogy mindenkinek tetszenek a szard borok, az viszont teny, hogy nagy boraszati hagyomanyokkal es kulturaval rendelkeznek a szardok, peldaul a malvasia nevu feher boruk ,amit Bosa kornyeken termelnek ,az tobb vilagdijat nyert ,akarcsak a portugal portoi vagy hasonlok.En sok csoportot kisertem mar kirandulasokon borkostolassal egybekotve ,( igaz, itt garantaltan eredeti minosegi bort kinalnak a turistaknak) ,vagy folklorestek kereten belul is megtapasztaltam mar tobbszor, hogy mennyire tetszettek mind a magyar, mind az osszes mas nacioju turistanak a helyi termelesu borok; egyes nemet csoportok mar konkret pinceszeteket keresnek konkret nevu es markaju borokert...
Egyebkent en sem akartam beleszolni, csak mivel ezt a forumot egy "demokratikus" dolognak tartom, ahol mindenki hozzaszolhat, velemenyt nyilvanithat,- ami elosegiti mas emberek utazasi kedvet erre a szigetre-, hat csak emiatt "mereszkedtem" hozzaszolni.Remelem, nem veszi senki rossz neven...
Ne haragudj Emese, hogy beledumálok, de az, hogy kinek, milyen bor izlik, különböző. Nekünk nagyon izlett( sok Vermentinót ittunk), holott inkább spanyol és francia bor pártiak vagyunk az olasszal, vagy szárddal szemben. Szörnyűnek ezeket a borokat azért nem nevezném, persze még attól, hogy a föníciaiak telepítették, akár még rossz is lehetne, de nem az.
Elnezest ,hogy beleszolok a levelezeseitekbe, de szeretnem "megvedeni" Szardinia deli reszet ,foleg Cagliarit es kornyeket, mivel olvastam, hogy ez valakinek nagy csalodast okozott. Nem tudom, ezt mire alapozod es hogy Te milyen aspektusbol lattad ezeket a helyeket ? Eloszor is tudni kell azt, hogy itt a turizmus fejlesztese meg egy ma is tarto folyamat ami csak nehany eve kezdodott meg igazan. A szardok az europai hiteleket peldaul a Cagliari ovaros tatarozasara ,restauralasokra koltik ,mivel a haboruban az angolok teljesen lebombaztak ,a felso-kozep reteg pedig a 60-as evekben epult korszerubb varosnegyedekbe koltozott at.Igy sajnos "lepukkadt" az amugy csodalatos fekvesu ,panoramas-teraszos tengerre nezo kozepkori ovaros ,amely potencialisan minden olyan kedvezo adottsaggal rendelkezik egyebkent, mely alapjan a jovoben a Mediterran orszagok egyik legszebb varosava valjon.Most epul oriasi beruhazasokkal a Via Roma-n az a kikoto, ami a hatalmas tengerjaro hajokat tudja majd fogadni ,mivel szeretnek bekotni ezt a varost is a Foldkozi-tengeri hajoutak egyik celpontjakent.
Ami a Cagliari kornyeken talalhato hatalmas, hosszu, hofeher tengerpartokat illeti ( Solanas, Villasimius, Costa Rei ,Santa Margherita di Pula, Chia, Tueredda stb.) ezek Europaban egyedulalloak, hasonlo minosegu es szinvonalu strandokat legkozelebb Polineziaban vagy a Karib-szigeteken lehet csak talalni,( Seychelle, Maldiv es Mauritius-szigetek, Kuba, Dominika stb), de ahhoz 18-20 orakat kell repulni ,es vallalni az Europatol tavol eso, messzi orszagokban talalhato eltero szokasokat, taplalkozast, higieniat ,hol szorulassal, hol hasmenessel, mig itt europai higienia es szinvonalas gasztronomia talalhato.
A masik hozzaszolasom a szard borokat illetoen annyi lenne, hogy itt kituno minosegu voros es feher borok talalhatok olcson ,melyek Italia-szerte is a legjobbak koze tartoznak: pl. a Cannonau, a Monica, a Nuragus, Angelu Ruju, Vermentino, Malvasia ,Vernaccia .Ezeket a szolotokeket meg a foniciaiak honositottak meg 4 ezer evvel ezelott ,hatarozott izu, testes borok ,mivel sok nap eri a szolot .En idegenvezeto is vagyok itt a szigeten, es allitom, hogy eddig meg minden itt jart magyar turista imadta ezeket a borokat, sot uvegszamra vittek haza ajandekba is szeretteiknek.
Mi autó nélkül mentünk, berlini megállással és éjszakázással oda is és vissza is, de az AVISnál neten lefoglaltunk egy kocsit 2 hétre, amit az olbiai reptéren vettünk fel érkezéskor és ott is adtuk le, amikor eljöttünk. Az egész utiköltségünk oda-vissza berlini szállással nem tett ki kettőnknekk 100 ezer Ft-t, de hozzá kell hogy tegyem, hogy az easyjettes foglalásokat már januárban megejtettük. A kocsit kicsit később foglaltam és emiatt nem is volt olcsó. Kifejezetten Porto San Paolóba mentünk, mert tavalyról onnan volt ismerettségünk és biztos szálláslehetőségünk. Ez 18 km-re van az olbiai reptértől. A szállás jó volt( 3 szoba, fürdő, konyha és több erkély), ketten kergetőztünk benne. VOlt időszakos vendégünk is, egy barna kisegér, aki nagyon szerette a szárd kenyeret. Tisztán 14 napot töltöttün Szardinián, a másik 2 napot pedig Berlinben, ami azért volt jó, mert odafele én mutattam meg a régi kelet-berlini részt a férjemnek( ott tanultam az egyetemen németet 2 hónapot úgy 30 évvel ezelött), visszafele meg ő mutatta meg a régi nyugat-berlini részt, amit viszont ő ismert jobban.
Már reggel 9-kor Olbiában voltunk és az első 2 napban csak strandoltunk és pihentünk.
Algheró volt az első kirándulós utunk( addigra már belejöttem a vezetésbe ezen az autón is, miután a férjem nem vezet, igyekeznek kellett) és hazafele a Basilica di San Pietro templomot néztük meg a XII.századból.
Megnéztük :
Perfugast
Sedini domus Marina di Sorsot,
Sassarit
Ozierit
Morest( isteni sok birkát láttunk érdekes módon egy kupacban fejjel lefele)
Thiesit( St. Vittoria templomot a XV. századból)
Bonorcát
Rebeccut
Capo Cavallot( imádtam, egy isteni öböl a San Theodóroi ismert strand elött. Lefele kell menni egy hosszú bekötőúton kb. 5 km-t))
Na aztán persze Korzika Bonifacciót már másodszorra
Palaut
Golfo di Arzachenat
Baia Sardiniát
Liscia di Vaccát
Porto Cervót
Capo Cacciaán keresztül a Gratte di Nettunot( cseppkőbarlang és isteni)
Logudorot
Budanit,( ahol strandoltunk, de nem vagyok oda a tömegjelenetekért)
Simiscolát
Dargalit,( ahol nagyon jót ettünk)
Cala Gononet
Tempiót, ami a kedvencem lett az összes látott város közül. Nagyon jóhangulatú és érdekesek a házak, amik mind szürke terméskőből vannak.
És biztos vagyok benne, hogy nagyon sok mindent kihagytam, de nem volt minden feljegyezve.
Mi általában szendvicset vittünk a kirándulásokra és este ettünk vagy itt, vagy ott. Főztem is, már amennyire ezt főzésnek lehet nevezni. Friss tésztákat pestóval, mélyhűtött lasagnet. 2x főztem 2-2 kg kagylót. 1x paradicsomos, fehérboros, fokhagymás módon, 1x meg sütőben saját levében. Mindkettő nagyon finom volt.
2 kg kagyló= 7 EUR
3x sütöttem mindenféle tengeri halat, amit a halasnál megpucolva és kibelezve lehet venni. Volt benne tengeri sügér, tengeri pisztráng, meg még a fene se tudja.
1x sütöttem királyrákot, ami tényleg király volt.
A legtöbb pénzt a benzinre költöttük, mert csak ott helyben a 2000 km, az annyi. Vettem naptejet 9,5 EUR-ért és szerintem( legalábbis nekünk izlett) jó borokat is ittunk. Szeretjük a jó borokat és értünk is hozzá. Ittunk lazábbakat, meg keményebbeket is, most nincs itt a férjem, aki elmondaná, hogy mik voltak azok, de finomak voltak. Még a paradicsomos kagylóhoz főzésre vett asztali fehébor is jóízű volt, mert megkóstoltam.
Első napokban egy szúnyocsipés miatt bedagadt a bal szemem, úgy néztem ki, mint akinek bevertek, majd az erős napsütéstől egy csomó herpesz lett a számon és államon. Mindezeket elmúlasztotta percek alatt egy patikában kapható csodakrém 7 EUR-ért, aminek a neve:Luxazone
Általában a nagybevásárlást az olbiai Auchanban ejtettük meg, hiszen mi 2 hétig egy helyen laktunk, tehát volt egy bázisunk. Rengeteg sajtot vettünk és ettünk, amivel szerintem nem lehet betelni, legfőképpen a juhsajtokkal. Nagyon finom a friss tej is és a mozzarellát 5-ös csomagokban vásároltuk a salátához. Általában az egésznapi autókázás és császkálás miatt már este 8-kor azt hittem, hogy 11 óra van.
Az egész sziget nagyon jóhangulatú, de az apartmanos ismerősünk elmondta, hogy ez a már csak az utószezonnak köszönhető, mert egyébként a sziget túlzsúfolt és július-augusztusban szinte mindenhol csak lépésben lehet menni.
Minden este előre megbeszéltük a következő napi programot. VOltak olyan napok, amikor csak strandoltunk és átmentünk a Tavolárára, vagy valami szép öbölbe és voltak olyan napok, amikor bejelöltünk egy nagyobb területet és azt jártuk be. A kis falvak túlzottan nem érdekesek, a benne lakók kinézete egytől egyik maffiózói, az emberek érdekesen alacsonyak. A férjem szerint azért, mert valószinűleg egymás között házasodnak, vagy/és nem táplálkoznak megfelelően.
Az idő csodás volt. Az, hogy néha eset, az egyáltalán nem volt zavaró, mert a levegő meleg maradt. Hál Isten flanc az nem volt. Én pl. rászállta 2 db rövidnadrágra és azokat hordtam k.féle pólókkal. Rengeteg felesleges cuccot vittünk, mint általában mindíg. A mosott ruhák csak napközben száradtak, mert éjszaka nagyon párás volt a levegő. Általában is párás volt a levegő és utolsó nap, a legnagyobb megdöbbenésemre a hegyekben belefutottunk egy elég nagy kiterjedésű ködfoltba. Nem lehetett látni semmit se. Volt egy-két nagyobb eső is, amikor viszont annyira esett az autópályán, hogy ki kellett állnom sokadmagammal, pedig nem vagyok beszari. Ezek az esők nem voltak komolyak, mert ahogy jöttek, úgy mentek.
Nagyon érdekes és kellemes laza 2 hetet töltöttünk el és nagyon jól éreztük magunkat. Igazán kiemelni nem tudok semmit se, mert úgy általában mondnom, hogy jó volt. Nem volt kirívóan kellemetlen élményünk semmivel kapcsolatban sem.
Cala di luna (Itt mindenképpen béreljen mindenki egy csónakot 100-130Euro+nafta
reggel 9-től este 5-ig., innen lehet megközelíteni a Bue marino barlangot ahová a belépő 15 Euro. Tovább haladva a hajóval eljutunk Európa legszebb rikító fehér homokos öbleibe pl:Cala di luna, Cala Sisine, Punta Ispuligi egészen lefele, míg csak lehet). Nekem ez tetszet a legjobban.
Aki nem akar bérelni, az természetesen mehet csoportosan kisebb hajóval a barlanghoz és az öblökhöz is 17-20Euros árakon.
Arbatax (vörös gránit sziklák, világító torony)
Costa Rei (nem annyira fehér homokos tengerpart mint San Theodoro, de 12km hosszú)
San Giusta-Della Marina-Villasimius-Capo Carbonara-Boi (szép tengerpartok)
Pula
Nora Római romok 10Euro
San Margherita
Chia
Costa d. Sud
Nemzeti Park
Sinis-félsziget (Oristani-Cabras-Capo San Marco, borkostolók)
Bosa
Alghero
Capo Caccia
Netuno barlang 10-11Euro
Sassari
Castelsardo (van egy híres étterem, ahol különlegességeket készítenek)
Isola Rossa
Costa Paradiso
Capo Testa
Santa Teresa
Palau, innen komppal át Maddalena szgetére és tovább Caprerara. 2Fő plusz zafira 34Euro, 30-percenként járnak a kompok, két társoság van.
Capo D Orso
Arzachena
Tempio és környéke
M Limbara
Cervo
Rotondo
Capriccioli
Természetesen még vannak látni valók, de ezek a legjobbak szerintem.
Ami nagy csalódás volt:
Cagliari
Carbónia
Iglesias
San Antioco
Carloforte
Costa Verde
Porto Torres
Az egész Costa Smeralda, azért egyszer megéri végig hajózni
Olbia
Az árakról annyit, hogy ha kis falukban vásárol az ember és alaposan körül néz akkor nagyon sokat spórolhat.
Pl: 40-faktoros naptej Coste Rei-be az út menti marketba 12Euro, fölötte 2-utcával ugyan az 6,50E.
Ásványvíz 1,5-literes mentes 0,35Centtért már kaptunk
Orvosi alap ellátás 12-50 Euroig
Amit kostóljatok meg a szárd sajtok,pizza,leves
A borok szerintem szörnyűek.
Defekt javítása 15-euro az Agip kúton
Autó mosás 10Euro-külső belső az változó
Érdemes olyan éttermekbe menni ami nem központban és városokban vannak, mert jelentősek az árkülönbségek pláne Palauba.
Összefoglalva a legszebb tengerpartokat Cala Gonone-től délnek hajózva láttám,
itt megemlíteném ,hogy nem véletlenül sorolják Európa legszebb tengerpartjai közé,
szerintem a Costa Smeralda a közelébe sem ér.
Mielött haza értünk beugrottunk Horvátországba és voltunk Pulán, Krk-n, Zadarban. Lehet, hogy a Szardínia szépsége miatt de, egyáltalán nem tetszet a Horváth tengerpart, olyannyira, hogy inkább elmentem a Plitvicei tavakhoz minthogy olyan helyeken strandoljak.
Horvátországba soha nem megyek maximum nagyon délre.
Korzikán tavaly voltam, itt sokkal szebb látnivalók vannak, de a tengerpartjai meg sem közelítik Szardínia tengerpartjainak a szépségét.
Köszönöm! Összeszedem magamat hétvégére, csak az első napok mindíg nagyon nehezek utazás után itthon. Pláne ez az ócska időjárás is betesz( férjem kérdezte, hogy mi a francnak kellett nekünk hazajönni?), meg anyós is, aki utazásunk időtartama alatt agyérgörcsöt kapott 89 évesen és jelenleg minden időnket a kórházban töltjük. Különben már rég megírtam volna a beszámolót.
Nem kell a www. hanem sak az szkati.kepeim.hu. Néha üzemen kívül van, de délelött jó volt. Mostanában eléggé szarakodik, sajnos. Már éppen kezdtem megsértődni, hogy az én képeimet nem dicséred.
Megnéztem a képeidet és nagyon szépek! Van 1-2 olyan kép, ami nagyon hasonlít az enyéimre. Pl. szerintem voltatok a Capo Cavallo nevű strandon San Theodórónál, mert látom a Tavolárát. Mi pont a Tavolárával szemben nyaraltunk. Látom a Bonifacciós képeket is.
Hogy éreztétek Magatokat?
Tegnap a képek felrakásával szenvedtem, mert a kepeim.hu teljesen megbolondult, úgyhogy órákba tellett, míg az 50 képet felraktam.
Még mindíg nem szedtem igazán össze magamat egy élménybeszámolóra, de igyekszem hétvégéig és a Tiédet is szívesen olvasnám.
Mesések a képek!!!!!!! Ez a szakmád, vagy ennyire profin űzöd a hobbid? Tényleg lenyűgözőek, csak azt hiányoltam, hogy melyik hol volt... Csak hogy legközelebb oda mehessünk :) esetleg megírnád az útvonalat? Köszi, üdv, és gratula, mrspici
Igazán nem is tudom, hogy kinek, mit mondhatnék. Ezt látni kell, átérezni kell, ott kell lenni, mert az egész szuper! A részletes élménybeszámolóhoz még össze kell szedem magamat, ösze kell írnom a városokat, ahol jártunk, a barlangok neveit stb. egyenlőre csak annyit, hogy eddigi életem egyik legnagyobb élménye volt. Ehhez hozzátartozott, hogy 2 hétig autó volt a fenekünk alatt, ami szabadságérzetet ad, oda megy az ember, ahová akar és van hová. Hegyekbe, különféle öblökbe, ott álltunk meg ahol akartunk. Az idő csodás volt, néha szemerkélt az eső, inkább éjjel, de nappalra hétágra sütött a nap. Sütöttem halakat, kagylót főztem, friss tésztákat, sok salátát ettünk és élveztük a szárd életet. Az apartmankiadó cég képviselője szerint a tavasz a legszebb évszak. Szyvesen visszatérnék májusban. És persze közel sem láttunk mindent, sőt talán csak a felét annak, amit megézni érdemes. Középszardiniáig értünk el és egyesek szerint ennél lejjebb van az igazi Szardinia.
Azért nem állom meg, hogy még egy képet be ne szúrjak: