Keresés

Részletes keresés

joy Creative Commons License 2007.06.19 0 0 43387

Ha nem hazai a marha nagyon vizes, mint a fagyasztott hús is.

/Fasírtot, stefániát -egybefasírt főtt tojással töltve- mindig disznóhúsból készítem/

Célszerű a hagyma dinsztelése után a darált húst rajta lepirítani, kihűteni -kézmelegeg/ a tejben áztatott zsemlét alaposan kinyomni, úgy bele tenni.

Mégjobb direkt a kissé fölvert tojásban áztatni a zsemlét, úgy összedolgozni.

A kész masszát kizsírozott, baconnal bélelt formába teszem, tetejét is beborítom, és vizes tepsin forró sűtőben gőzőlőm.

Ha kézmelegre hült, akkor kifordítom, és ha nagyon akarom még rápirítok

Szeletelni kihűlten szabad

Előzmény: Zitka (43349)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.19 0 0 43386
Hat az attol fugg, mennyi zsemlemorzsat teszel hozza :)).

Errefele nem hasznalnak aztatott zsemlet, csak zsemlemorzsat, igaz nem is akarjak a tomeget szaporitani vele.
Kiprobaltam valamit amit itt csinalnak, az egybefasirt tetejet megkenik ketchup-pal, nem nagyon, csak kicsit. Kellemes izt ad neki, es megakadalyozza a repedest is.

Leginkabb a "szabad formaju" fasirtot szoktam sutni, es szivesen teszek bele zoldseget is - folgeg zoldborsot, olyan jol nez ki benne! No meg az ize is jo.
Előzmény: nagypapi51 (43385)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.19 0 0 43385
A nedv-felszívásban igazad van, de alapból a zsemle a massza tömeg szaporítására szolgál, azt pedig morzsa formában hozzáadva nem éred el. Kitűnő fasírtokat lehet készíteni mindenféle kenyéeadalék nélkül is. Persze jóminőségű húsból.
Előzmény: H_G (43383)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.19 0 0 43384

Igen, a vizesebb sertéshúst akartam is említeni.

Megjegyzem, a klasszikus magyar vagdalthús fele-fel marha és sertéshús elegyéből készül. HG ötlete már eszembe jutott nekem is, de még nem próbáltam. (Évente jó, ha 2x készítem)

Előzmény: szysssz (43382)
H_G Creative Commons License 2007.06.19 0 0 43383
SZVSZ a tej volt a hülye mozzanat -- száraz zsemlemorzsa az áztatott zsemle helyett remekül fölszívja a fölös nedvességet, amellé mehet nyugodtan sok tojás meg egész apróra darált hús is. Persze, ha nem veszik el ezt a képességét tejjel...

Előzmény: Zitka (43370)
szysssz Creative Commons License 2007.06.19 0 0 43382

Egyetértek Veled, ám meg kell jegyeznem, hogy manapság a disznóhúsok több vizet tartalmaznak, mint korábban. Épp ezért mostanában 1/3-a marhahúst használok, s a zsemle kisebbik felét "szárazon" darálom a hús közé.

 

Klasszikus egybefasírtot régen csináltam, helyette töltött beigli, vagy tortaformájú vagdaltat készítek.

A hús fűszerezése lehet klasszikus: só, bors, vörös- és fokhagyma; lehet pástétomszerű: fehérbors, pástétomfűszer, konyak; lehet ízesíteni keleti fűszerkeverékkel, vagy zöldfűszerekkel.

A húspépet fólián 1/2 cm vastagságú téglalappá formálom, elrendezem rajta a tölteléket és a fólia segítségével szorosan fetekerem.

 

A töltelék: alapban zöldség: hasábra vágott félig megpárolt zöldséget (sárga- és fehérrépa, zeller színes paprikacsíkok) sorbarakok a húsalapon, közé zöldborsót szórok és feltekerem. Különleges íz, ha zeller, vagy gyökér hasábokat teszel a húsra, közé szárnyasmáj szeleteket raksz.

Tehetünk bele gombát: apró gombafejeket lobogó vízben pár percig főzöd, a húsra sorjázod, megszórod finomra vágott petrezselyemmel, fokhagymával, borssal és feltekerem.

Mehet bele főtt-füstölt húscsíkok, vagy valamilyen kolbászféle is.

 

Lehet tortaformában is sütni: ilyenkor a hús nagyobbik felét belesimítom a kikent formába úgy, hogy pereme legyen. ráhalmozom a tölteléket, majd a hús másik felével lefedem, széleit összedolgozom.

Ebben a formában vastagabb töltelék mutatósabb, ezért 1 tojásból sűrű palacsintatésztát csinálok, bőven teszek bele zöldfűszert és egy marék reszelt sajtot. Ebbe forgatom bele a zöldséget, ami így nem pereg szét.

 

A húsokat, ha zöldséges (gombás) megszurkálom és NP által leírt módon megsütöm.

 

Előzmény: nagypapi51 (43377)
Kanbéka Creative Commons License 2007.06.19 0 0 43381

Dália, szerintem amit tökből meg lehet csinálni, azt cukkiniből is meg lehet, igen közeli rokonok. Itt egy gyűjtemény csak neked, csak ma, csak tőlem;-)

http://fakanal.freeblog.hu/archives/2007/06/19/Receptek_cukkinire/

Előzmény: dalia (43351)
adrienne1 Creative Commons License 2007.06.19 0 0 43380
Hat én akkor a helyedben tejföllel csinalnam:)))
Előzmény: Cesete (43379)
Cesete Creative Commons License 2007.06.19 0 0 43379
tudom, de nem akarok boltba menni:)
Előzmény: adrienne1 (43376)
Shalina Creative Commons License 2007.06.19 0 0 43378

Tökös-mákos rétes. Az garantáltan nem olyan, mint a főzelék. :DD

 

Shal.de.enne

Előzmény: dalia (43351)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.19 0 0 43377
Az egybensült fasírt problémához:

1. minél apróbbra darálod a húst, annál nagyobb az esélye a fehérjealvadék kibuggyanására. Nem véletlenül vagdalthús az eredeti neve, de ha már darálod, mindenképpen nagylukú tárcsát használj!

2. Ökörszabály az arányokhoz: minden 0.5 kg húshoz 1 zsemle+1 tojás

3. Én tepsiben készítem cipóformára alakítva, a massza tetejét
- vagy megkenem felvert tojással,
- vagy kenőtollal vékonyan bekenem puha zsírral és meghintem zsemlemorzsával, és úgy sütöm. Az első 10 percben full hőfokon, aztán visszaveszem 180 fokra.
adrienne1 Creative Commons License 2007.06.19 0 0 43376
Szvsz jobb lenne tejszinnel...
Előzmény: Cesete (43375)
Cesete Creative Commons License 2007.06.19 0 0 43375

maradt egy adag tejszínes-curry-s szószom a múltkori pulykáhozról.

ma megint azt ennének a gyerekek, de +1 fő.

lehet azt a szószt tejföllel turbózni?

Thor Creative Commons License 2007.06.19 0 0 43374

Egybefasírt témához: emlékszem, hogy még húsevő koromban csináltam néha, de sose volt ilyen gondom, hogy levet eresztett volna. Azt hiszem, az őzgerinc-forma lehet a ludas, én nem használtam ilyet. Manuálisan formáztam meg és tepsiben sütöttem, bizonyára elpárolgott sütés közben a fölösleges lötyi.

 

Törölt nick Creative Commons License 2007.06.19 0 0 43373

ugyan dehogy, mindig szivesen tanulok toled:)

 

H.

Előzmény: ZsuR (43368)
buttha Creative Commons License 2007.06.18 0 0 43372

Mennyi tojást tettél bele?

A fasírt nem viseli el a sok tojást, én régebben nagyvonalúan három-négyet is beletörtem, csak jobb lesz tőle alapon, aztán mikor egyszer egyet tudtam felhasználni a masszába észrevettem, hogy nincs annyi fehér ragadék a tepsiben,  azóta keveset keverek bele. 

Előzmény: Zitka (43349)
rollller Creative Commons License 2007.06.18 0 0 43371

hat talaltam egy puncsgolyo receptet itt http://www.wek.hu/aktuality.asp?da_id=630

Puncsgolyó:

a piskotamorzsat en ez esetben kekszmorzsaval helyettesitenem,aranyokat lehet finomitani, szorp helyett mehet a lekvar, majd szamolj be:) reszelt csoki nem kell, helyette a bekamaz meg marcipanos maz volt, csak a gyenge minosegu marcipan, tehat magas cukortartalmu marcipan, vehetsz siman marcipanrudat, zoldet, ha arra vagysz, es plusz porcukorral atgyurhatod, h cukrosabb legyen

Előzmény: V01 (43358)
Zitka Creative Commons License 2007.06.18 0 0 43370

Az arányok nagyjából stimmelnek, mert az én receptem 1 dl zsemlemorzsát ír némi tejjel felengedve - fél kiló húshoz.

Nem zsíroztam ki a formát, mert sütőpapírral béleltem ki. Tudtam, hogy majd félidőben ki fogom borítani sütőlapra - emlékeztem rá, hogy legutóbb (vagy 10 éve :-) ) is hasonlóképpen jártam.

Tkp. főleg azért bosszant, mert kifejezetten jó minőségű húst vettem, és mégis ömlött belőle az a fehér-sűrűhabos kocsonyás + zsíros lé.

Csak az vigasztal, hogy nem is szeretjük az egybensült fasírtot. :-))) De a mennyiségre való tekintettel most kénytelen voltam ezt csinálni. No meg úgyse mi ettük meg. :-)

Előzmény: nyanyad (43369)
nyanyad Creative Commons License 2007.06.18 0 0 43369

Lehet, hogy elkéstem a válasszal, de bíztatlak az alábbi kipróbálására, mert

sokszor csinálok egybe-fasirtot őzgerincben. 0.5 kg. húshoz 2 db. szikkadt zsemlét áztatok tejbe, amit aztán jól kicsavarva teszek a húshoz. Jól összedolgozom a masszát fűszerekkel, és 1db vagy 2 db (nagyságtól függ) előzőleg felvert tojással. Prézlibe görgetem, zsírral kikent özgerincbe teszem, sütöm. Sose habzik, és nem ereszt gondot okozó mennyiségben levet. Amikor félig sült, saját kisült zsírjával locsolom. Finom kolbásszal töltve is.

Előzmény: Zitka (43349)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.18 0 0 43368
Remelem nem sertettelek meg vele. . .
Előzmény: Törölt nick (43366)
V01 Creative Commons License 2007.06.18 0 0 43367

Igazad van, csak gondoltam hátha van másik verziója is...

A lenti képen nagyon guszta... :)

Előzmény: Törölt nick (43363)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.18 0 0 43366

Zsur, orulok a lelkesedesednek de nem nekem kellett az otlet:)

 

H.

Előzmény: ZsuR (43365)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.18 0 0 43365
Vagy mogyoro "dip"-et. . .


Ha csak a kepen klikkelsz, vegigvisz a keszitesen, ez a fajta nincs olajban sutve.

Csak click!
Előzmény: Törölt nick (43363)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.18 0 0 43364
A "Sping Roll" az mas, azt nem martjak tesztaba sutes elott. A tolteleket egy rizs lisztbol, vizbol es sobol keszult es nagyon vekonyra kinyujtott tesztaba tekerik, es sutik.

Előzmény: V01 (43361)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.18 0 0 43363

ott nem kaposzta van benne? meg szojaszoszt ontenek ra?:)

 

H.

Előzmény: V01 (43361)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.18 0 0 43362
Tempura.

A recept a palacsinta teszta szeruhoz:
1 tojas
1 csesze jeges viz
1 csesze liszt (a csesze itt 2.5 dl)

Lisztbe forgatod a zoldseget (halat), es belemartod a zoldseget.
170 fokos olajban vilagos barnara sutod, es sutes utan lecsepegteted.
Előzmény: Törölt nick (43359)
V01 Creative Commons License 2007.06.18 0 0 43361
A kínaiaknál ismerek ilyet, ott úgy hívják hogy tavaszi tekercs.
Előzmény: Törölt nick (43359)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.18 0 0 43360

korai etterem = koreai etterem

 

H.

Előzmény: Törölt nick (43359)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.18 0 0 43359

egyszer ettem egy korai etteremben olyat, hogy a zoldsegek le voltak gyaulva, valami palacsinta tesztaszerusegbe beleforgatva majd forro olajban kisutve. Szerintem ez is mukodne, palacsinta vagy sortesztaba martani, kisutn, jo kis hideg tejfolel megenni.

 

ok, a sutes maceras ebben a melegben de ha rasznado magad enm lehet rossz. (ki is fogom probalni hetvegen:)

 

H.

Előzmény: dalia (43351)
V01 Creative Commons License 2007.06.18 0 0 43358

Szia!

Szóval kekszdara+kakaó+rum. Más kell hozzá? pl: lekvár stb....

Ja és a máz...... na azt hogyan csináljam..... :( sajns még eddig nem sikerült soha olyanra gyártanom hogy meg is álljon valaminek a tetején.... hát még az oldalán.... haha....

Előzmény: rollller (43348)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!