Hat az attol fugg, mennyi zsemlemorzsat teszel hozza :)).
Errefele nem hasznalnak aztatott zsemlet, csak zsemlemorzsat, igaz nem is akarjak a tomeget szaporitani vele. Kiprobaltam valamit amit itt csinalnak, az egybefasirt tetejet megkenik ketchup-pal, nem nagyon, csak kicsit. Kellemes izt ad neki, es megakadalyozza a repedest is.
Leginkabb a "szabad formaju" fasirtot szoktam sutni, es szivesen teszek bele zoldseget is - folgeg zoldborsot, olyan jol nez ki benne! No meg az ize is jo.
A nedv-felszívásban igazad van, de alapból a zsemle a massza tömeg szaporítására szolgál, azt pedig morzsa formában hozzáadva nem éred el. Kitűnő fasírtokat lehet készíteni mindenféle kenyéeadalék nélkül is. Persze jóminőségű húsból.
Megjegyzem, a klasszikus magyar vagdalthús fele-fel marha és sertéshús elegyéből készül. HG ötlete már eszembe jutott nekem is, de még nem próbáltam. (Évente jó, ha 2x készítem)
SZVSZ a tej volt a hülye mozzanat -- száraz zsemlemorzsa az áztatott zsemle helyett remekül fölszívja a fölös nedvességet, amellé mehet nyugodtan sok tojás meg egész apróra darált hús is. Persze, ha nem veszik el ezt a képességét tejjel...
Egyetértek Veled, ám meg kell jegyeznem, hogy manapság a disznóhúsok több vizet tartalmaznak, mint korábban. Épp ezért mostanában 1/3-a marhahúst használok, s a zsemle kisebbik felét "szárazon" darálom a hús közé.
Klasszikus egybefasírtot régen csináltam, helyette töltött beigli, vagy tortaformájú vagdaltat készítek.
A hús fűszerezése lehet klasszikus: só, bors, vörös- és fokhagyma; lehet pástétomszerű: fehérbors, pástétomfűszer, konyak; lehet ízesíteni keleti fűszerkeverékkel, vagy zöldfűszerekkel.
A húspépet fólián 1/2 cm vastagságú téglalappá formálom, elrendezem rajta a tölteléket és a fólia segítségével szorosan fetekerem.
A töltelék: alapban zöldség: hasábra vágott félig megpárolt zöldséget (sárga- és fehérrépa, zeller színes paprikacsíkok) sorbarakok a húsalapon, közé zöldborsót szórok és feltekerem. Különleges íz, ha zeller, vagy gyökér hasábokat teszel a húsra, közé szárnyasmáj szeleteket raksz.
Tehetünk bele gombát: apró gombafejeket lobogó vízben pár percig főzöd, a húsra sorjázod, megszórod finomra vágott petrezselyemmel, fokhagymával, borssal és feltekerem.
Mehet bele főtt-füstölt húscsíkok, vagy valamilyen kolbászféle is.
Lehet tortaformában is sütni: ilyenkor a hús nagyobbik felét belesimítom a kikent formába úgy, hogy pereme legyen. ráhalmozom a tölteléket, majd a hús másik felével lefedem, széleit összedolgozom.
Ebben a formában vastagabb töltelék mutatósabb, ezért 1 tojásból sűrű palacsintatésztát csinálok, bőven teszek bele zöldfűszert és egy marék reszelt sajtot. Ebbe forgatom bele a zöldséget, ami így nem pereg szét.
A húsokat, ha zöldséges (gombás) megszurkálom és NP által leírt módon megsütöm.
Dália, szerintem amit tökből meg lehet csinálni, azt cukkiniből is meg lehet, igen közeli rokonok. Itt egy gyűjtemény csak neked, csak ma, csak tőlem;-)
1. minél apróbbra darálod a húst, annál nagyobb az esélye a fehérjealvadék kibuggyanására. Nem véletlenül vagdalthús az eredeti neve, de ha már darálod, mindenképpen nagylukú tárcsát használj!
2. Ökörszabály az arányokhoz: minden 0.5 kg húshoz 1 zsemle+1 tojás
3. Én tepsiben készítem cipóformára alakítva, a massza tetejét - vagy megkenem felvert tojással, - vagy kenőtollal vékonyan bekenem puha zsírral és meghintem zsemlemorzsával, és úgy sütöm. Az első 10 percben full hőfokon, aztán visszaveszem 180 fokra.
Egybefasírt témához: emlékszem, hogy még húsevő koromban csináltam néha, de sose volt ilyen gondom, hogy levet eresztett volna. Azt hiszem, az őzgerinc-forma lehet a ludas, én nem használtam ilyet. Manuálisan formáztam meg és tepsiben sütöttem, bizonyára elpárolgott sütés közben a fölösleges lötyi.
A fasírt nem viseli el a sok tojást, én régebben nagyvonalúan három-négyet is beletörtem, csak jobb lesz tőle alapon, aztán mikor egyszer egyet tudtam felhasználni a masszába észrevettem, hogy nincs annyi fehér ragadék a tepsiben, azóta keveset keverek bele.
a piskotamorzsat en ez esetben kekszmorzsaval helyettesitenem,aranyokat lehet finomitani, szorp helyett mehet a lekvar, majd szamolj be:) reszelt csoki nem kell, helyette a bekamaz meg marcipanos maz volt, csak a gyenge minosegu marcipan, tehat magas cukortartalmu marcipan, vehetsz siman marcipanrudat, zoldet, ha arra vagysz, es plusz porcukorral atgyurhatod, h cukrosabb legyen
Az arányok nagyjából stimmelnek, mert az én receptem 1 dl zsemlemorzsát ír némi tejjel felengedve - fél kiló húshoz.
Nem zsíroztam ki a formát, mert sütőpapírral béleltem ki. Tudtam, hogy majd félidőben ki fogom borítani sütőlapra - emlékeztem rá, hogy legutóbb (vagy 10 éve :-) ) is hasonlóképpen jártam.
Tkp. főleg azért bosszant, mert kifejezetten jó minőségű húst vettem, és mégis ömlött belőle az a fehér-sűrűhabos kocsonyás + zsíros lé.
Csak az vigasztal, hogy nem is szeretjük az egybensült fasírtot. :-))) De a mennyiségre való tekintettel most kénytelen voltam ezt csinálni. No meg úgyse mi ettük meg. :-)
Lehet, hogy elkéstem a válasszal, de bíztatlak az alábbi kipróbálására, mert
sokszor csinálok egybe-fasirtot őzgerincben. 0.5 kg. húshoz 2 db. szikkadt zsemlét áztatok tejbe, amit aztán jól kicsavarva teszek a húshoz. Jól összedolgozom a masszát fűszerekkel, és 1db vagy 2 db (nagyságtól függ) előzőleg felvert tojással. Prézlibe görgetem, zsírral kikent özgerincbe teszem, sütöm. Sose habzik, és nem ereszt gondot okozó mennyiségben levet. Amikor félig sült, saját kisült zsírjával locsolom. Finom kolbásszal töltve is.
A "Sping Roll" az mas, azt nem martjak tesztaba sutes elott. A tolteleket egy rizs lisztbol, vizbol es sobol keszult es nagyon vekonyra kinyujtott tesztaba tekerik, es sutik.
egyszer ettem egy korai etteremben olyat, hogy a zoldsegek le voltak gyaulva, valami palacsinta tesztaszerusegbe beleforgatva majd forro olajban kisutve. Szerintem ez is mukodne, palacsinta vagy sortesztaba martani, kisutn, jo kis hideg tejfolel megenni.
ok, a sutes maceras ebben a melegben de ha rasznado magad enm lehet rossz. (ki is fogom probalni hetvegen:)
Szóval kekszdara+kakaó+rum. Más kell hozzá? pl: lekvár stb....
Ja és a máz...... na azt hogyan csináljam..... :( sajns még eddig nem sikerült soha olyanra gyártanom hogy meg is álljon valaminek a tetején.... hát még az oldalán.... haha....