Kedves veterán gépekkel fertőzött Szakik! Hogy ez a fertőző betegség minél jobban terjedhessen, ezért ismételten meghívlak benneteket Kecskemétre egy kis te-kergetés-sel egybekötött városnézésre, ismerkedésre, baráti hangulatban. Egy kerékpárlánconlógatottbográcsbanfőttveteránospörköltre vendégem vagy, HA ELJÖSSZ hozzám Kecskemétre veterán kerékpároddal (ha egy kicsit öreg, úgy is jó, csak szeresd az öreg gépeket -az a fontos!) Ha esetleg a közlekedéssel gondod van visszautazásilag, semmi gond, úgy 6-8 fő simán elfér éjjelre!! A program 9.15-től délutánig tart a hangulat függvényében...... Legyetek kedvesek visszajelezni számomra, hogy hányan jöttök , ha nem nagy kérés.....oldalkocsival is lehet jönni:)))) ez nem kanbuli!!
Én kértem. Nagyon örülnék neki! Most pont haladtam a bringa felújításával egy kicsit, lassan már a váz fényezése következik, meg az első villa, és az első felni alapozása.
Különösen érdekes az a rész, amikor bemutatják, hogyan engyengetik hegesztés/forrasztás után a hő hatására kissé eldeformálódott új vázakat.
Régóta gondolkozom egy univerzális pad építésén, ahol tetszőleges régi vázat helyre lehet hozni. Biztosan másokat is foglalkoztatott már ez a kérdés, na hát itt van egy jó megoldás! HQ-ban nézve, megállítva a videót szinte minden apró részlet megfigyelhető.
Lehet, hogy kissé elhamarkodottan itéltem meg a 40-es éveket mint gyártási időszakot. Átnéztem az MGYVK- lévő zománctáblás csepelek képtárát. Egy 1931-es Torpedó aggyal szerelt ffi ballon kerékpáron olyan villafej sapkát találtam mint a Ti gépeteken. Ennek a csepelnek a vázszáma 17859.
Még mindíg az első sárvédőnél maradva, szerintem azt lehet látni, hogy gyárilag eldolgozva vagy fűrésszel levágva házilag szabták rövidre. Széria zománctáblás csepel lehet, nem katonai, gyártási éve 1931(??)
Nem tudni, hogy vágtak-e belőle, így került elő egy MÉH-telepen. Csak rendbetéve lett, de semmi nem lett rajta a feltalálási állapothoz képest alakítva. Minden bizonnyal használatban volt sokáig, mert a belső gumijaiban (amik egyébként teljesen épek!) 1971-es dátum van. A lánc pedig Mátra típusú, ez a szemekbe bele van ütve. A kerekét egyébként én a vázho képest kicsinek vélem, 26-os méretűek, de ez nem jelent semmit.
Az eső sárvédőn látszik hogy "házilag" levágták az orr részét, vagy eredeti állapotban van? Csak azért kérdezem mert anno -ha jól emlékszem- léteztek átalakított gépek is amiket besoroztak. A 30-as években inkább Torpedó és Komet agyakat használtak, 1937-től Gránátot is. A kerekek eredeti tartozékai a kerékpárnak, vagy esetleg az évtizedek alatt ki lett cserélve? Nekem még mindig egy 40-es évek környéki széria gépnek tűnik.
ITT találsz néhány katonai kerékpárt. Az első sárvédő utólag lett levágva, vagy eredeti? A 19101-es "vázszám" elvileg 1930-31 lenne ha a gyártási évet nézzük. Szerintem nem katonai, talán egy később átalakított széria kerékpár. A váz szerintem nem hordozza azokat a külső jegyeket ami a katonai gépekre utalhatna. Pl: első muff, első villa és a sárvédő felfogatás. Inkább Csendőr kerékpárként használhatták. Az 19101 lehetett akár a lajstromszám is(?)