Én mindenhol "mérgezem" a levegőt, (a Tűzrőlpattantban is szépen alakul a tali dolog, a gombázóson pedig már a III. országosra készülünk) nem akarnánk egy Trükkös Napot/Napokat összehozni? Akkor Neked sem lenne sok a fasírt, meg a házi füstölésű csülök, HG lazacos spagettije, panettone tökös lecsója etc...
Nejem sose tett semmi kenyérfélét a fasírtba, mert "minek abba a vehic !", és elvoltunk, aztán egyszer gondolt egyet, és zsömlét tett bele.
Nem romlott el a dolog, viszont jobban tetszett mindenkinek.
Alighanem az állag könnyítésére is szolgál a kenyérféle összetevő.
Majd legközelebb Anyámat megkérdem, hogyan szokta őzgerincben a holmit, ő sokszor készített, igaz, abban mindenféle zöldség, gomba, főtt tojás is előfordult.
na ezért csinálok én muffin sütőben fasírtot. nem kell hókuszpókuszolni vele, és mégis kezelhető fasírtocskák lesznek. a leve meg attól is függ, mennyire tocsakosra csinálod...
Akkor vetünk a mókusok elé, ha kifejezetten kéred...:))
Nem mondtam, hogy aprítom a húst, de az ideális az lenne.
Én darabban veszem a hozzávalót - sertésből lapockát, marhából combot - és otthon darálom. Még egy trükk, fél kiló húshoz teszek 5 dkg kiskockára vágott füstölt szalonnát.
Az arányok abszolút stimmelnek! Köszi a többieknek is a hasznos tanácsokat, igyekszem memorizálni. :-)
Vessetek a mókusok elé :-), de én biza' darált húst veszek. A Sparban igen gusztusosan, védőgázas csomagolásban lehet kapni, ráadásul 30 dekás a marha darált, ami nálunk pl. egy bolognaihoz pont elég. Viszont igen kislyukú darálón van áthajtva, tehát lehet, hogy ez is a ludas a léképződésben...
Ha nincs kéznél rizstészta, réteslapokba is lehet tekercselni, vagy batyura formálni, és snidlinggel, vagy pórécsíkkal összekötni, úgy betenni tepsin a sütőbe, és megsütni.
Hat az attol fugg, mennyi zsemlemorzsat teszel hozza :)).
Errefele nem hasznalnak aztatott zsemlet, csak zsemlemorzsat, igaz nem is akarjak a tomeget szaporitani vele. Kiprobaltam valamit amit itt csinalnak, az egybefasirt tetejet megkenik ketchup-pal, nem nagyon, csak kicsit. Kellemes izt ad neki, es megakadalyozza a repedest is.
Leginkabb a "szabad formaju" fasirtot szoktam sutni, es szivesen teszek bele zoldseget is - folgeg zoldborsot, olyan jol nez ki benne! No meg az ize is jo.
A nedv-felszívásban igazad van, de alapból a zsemle a massza tömeg szaporítására szolgál, azt pedig morzsa formában hozzáadva nem éred el. Kitűnő fasírtokat lehet készíteni mindenféle kenyéeadalék nélkül is. Persze jóminőségű húsból.
Megjegyzem, a klasszikus magyar vagdalthús fele-fel marha és sertéshús elegyéből készül. HG ötlete már eszembe jutott nekem is, de még nem próbáltam. (Évente jó, ha 2x készítem)
SZVSZ a tej volt a hülye mozzanat -- száraz zsemlemorzsa az áztatott zsemle helyett remekül fölszívja a fölös nedvességet, amellé mehet nyugodtan sok tojás meg egész apróra darált hús is. Persze, ha nem veszik el ezt a képességét tejjel...
Egyetértek Veled, ám meg kell jegyeznem, hogy manapság a disznóhúsok több vizet tartalmaznak, mint korábban. Épp ezért mostanában 1/3-a marhahúst használok, s a zsemle kisebbik felét "szárazon" darálom a hús közé.
Klasszikus egybefasírtot régen csináltam, helyette töltött beigli, vagy tortaformájú vagdaltat készítek.
A hús fűszerezése lehet klasszikus: só, bors, vörös- és fokhagyma; lehet pástétomszerű: fehérbors, pástétomfűszer, konyak; lehet ízesíteni keleti fűszerkeverékkel, vagy zöldfűszerekkel.
A húspépet fólián 1/2 cm vastagságú téglalappá formálom, elrendezem rajta a tölteléket és a fólia segítségével szorosan fetekerem.
A töltelék: alapban zöldség: hasábra vágott félig megpárolt zöldséget (sárga- és fehérrépa, zeller színes paprikacsíkok) sorbarakok a húsalapon, közé zöldborsót szórok és feltekerem. Különleges íz, ha zeller, vagy gyökér hasábokat teszel a húsra, közé szárnyasmáj szeleteket raksz.
Tehetünk bele gombát: apró gombafejeket lobogó vízben pár percig főzöd, a húsra sorjázod, megszórod finomra vágott petrezselyemmel, fokhagymával, borssal és feltekerem.
Mehet bele főtt-füstölt húscsíkok, vagy valamilyen kolbászféle is.
Lehet tortaformában is sütni: ilyenkor a hús nagyobbik felét belesimítom a kikent formába úgy, hogy pereme legyen. ráhalmozom a tölteléket, majd a hús másik felével lefedem, széleit összedolgozom.
Ebben a formában vastagabb töltelék mutatósabb, ezért 1 tojásból sűrű palacsintatésztát csinálok, bőven teszek bele zöldfűszert és egy marék reszelt sajtot. Ebbe forgatom bele a zöldséget, ami így nem pereg szét.
A húsokat, ha zöldséges (gombás) megszurkálom és NP által leírt módon megsütöm.
Dália, szerintem amit tökből meg lehet csinálni, azt cukkiniből is meg lehet, igen közeli rokonok. Itt egy gyűjtemény csak neked, csak ma, csak tőlem;-)
1. minél apróbbra darálod a húst, annál nagyobb az esélye a fehérjealvadék kibuggyanására. Nem véletlenül vagdalthús az eredeti neve, de ha már darálod, mindenképpen nagylukú tárcsát használj!
2. Ökörszabály az arányokhoz: minden 0.5 kg húshoz 1 zsemle+1 tojás
3. Én tepsiben készítem cipóformára alakítva, a massza tetejét - vagy megkenem felvert tojással, - vagy kenőtollal vékonyan bekenem puha zsírral és meghintem zsemlemorzsával, és úgy sütöm. Az első 10 percben full hőfokon, aztán visszaveszem 180 fokra.
Egybefasírt témához: emlékszem, hogy még húsevő koromban csináltam néha, de sose volt ilyen gondom, hogy levet eresztett volna. Azt hiszem, az őzgerinc-forma lehet a ludas, én nem használtam ilyet. Manuálisan formáztam meg és tepsiben sütöttem, bizonyára elpárolgott sütés közben a fölösleges lötyi.
A fasírt nem viseli el a sok tojást, én régebben nagyvonalúan három-négyet is beletörtem, csak jobb lesz tőle alapon, aztán mikor egyszer egyet tudtam felhasználni a masszába észrevettem, hogy nincs annyi fehér ragadék a tepsiben, azóta keveset keverek bele.
a piskotamorzsat en ez esetben kekszmorzsaval helyettesitenem,aranyokat lehet finomitani, szorp helyett mehet a lekvar, majd szamolj be:) reszelt csoki nem kell, helyette a bekamaz meg marcipanos maz volt, csak a gyenge minosegu marcipan, tehat magas cukortartalmu marcipan, vehetsz siman marcipanrudat, zoldet, ha arra vagysz, es plusz porcukorral atgyurhatod, h cukrosabb legyen