Keresés

Részletes keresés

oven Creative Commons License 2008.06.09 0 0 1606

Aggisten!

Gratulálok az újonnan készült kemencékhez.

Kérdés: van valakinek tapasztalata hordozható kemencék készítését illetően?

m-gabor Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1605
Csatlakozom az előttem szólókhoz, gratulálok Tu Ja -nak a szép kemencéhez,
és a feleségének a gyönyörű környezethez!
Gábor
Előzmény: biii (1599)
m-gabor Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1604
Szisztok!
Megtaláltam annak a kantaszekérnek a képét amiről az előbb beszéltem.
"vonyó vella" néven szerepet valahol a neten.
Az enyémet illetően helyesbítenem kell, nem 8 mm-es, hanem 12 mm-es az "drót",
amit hajlítottam annak idején disznek. A napokban 8-as huzallal dolgoztam, az
ugrott be. Bocsi.
Üdv: Gábor
m-gabor Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1603
Sziasztok!

Láttam hogy az én kantaszekerem képe volt a téma indítója, azóta én
találtam hozzá használati "leírásokat". Az a két szár 8 mm-es drótból készült,
és a majdani vászonfazekam aljához lesz hajlitgatva.
"A kantaszekeret én az edényhez méretezném." megjegyzés helyénvaló.
A drót helyett láttam már fotón vaslemez szalagot is, ami kb. 3/4 körré
volt formálva, azt tolták az agyagedény aljára, megemelve a kiszélesedő részre
szorult, és úgy húzták ki. Én egyelőre csak dísznek hajlítottam meg, ha meglesz
az edény akkor alakítom ki a végleges formát. Én is csak tanulgatom a "mesterséget".
Üdv: Gábor
Előzmény: Agur (1602)
Agur Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1602
Sziasztok!

Amit én láttam régi kantaszekret annak kb. 20 cm-es kerekei voltak.
Szvsz a cserépedény szájánál lévő perem alá vagy a két füléhez kell illeszteni a kantaszekér két szárát.
Ha itt emelem meg akkor az edény stabilan függőleges marad és biztosan ki jut egészben a kemencéből. :)
A kantaszekeret én az edényhez méretezném.

Agur
Előzmény: DacaGaby (1596)
W48 Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1601
Köszönöm a választ, de félreértettél.
A sütőtér alatti rész tégláinak falazásához szükséges habarcsra gondoltam.
A sütőtér tégláinak falazásához természetesen agyag-homok keveréket fogok használni.
Előzmény: Pirimidin76 (1593)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1600

Szia biii!

 

Kössz az elismerő szavakat, hát igyekeztünk! A virágok és a többi növény a feleségem munkáját és kitartását dícséri én csak segéderőként működök közre!

 

Majd készítek képeket a másik oldalról is úgy látszik az egész sütő-főző "komplexum.

Még a nyáron készül a kemence homlokára egy dátum ill. mellé valamilyen dísz amit agyagból szádékozom megcsinálni és kiégettetem.

 

Üdv.

Tu-Ja

Előzmény: biii (1599)
biii Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1599
húú , jó a kemence is, de az összhatás az egész kerttel...hát gratulálok!!!!
Előzmény: Tu - Ja (1598)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1598
Ja a képek!
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1597

Szia Daca és mindenki más aki olvassa a fórumot!

 

Hát én sem tudom miként működik a kantaszekér,  érdekelne engem is mert okos szerszámnak néz ki.

Folyamatosan olvasom soraitokat csak mostanában nem volt sok időm a gép előtt ülni.

Múlt hétvégén végre sikerült a kemencém elejét bevakolni és fehérre festeni. Korábban pedig befejeztük a felette lévő tetőt, így már nem verheti az eső.

 

Üdv mindenkinek!

 

Tu-Ja

Előzmény: DacaGaby (1596)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1596
Szia Nanik!
Hát igen, talán azért nincs még kantaszekerem, mert én sem vagyok teljesen tisztába a használatával. De ahogy nekem Édesapám mesélte az valahogy sehogysem azonos az általad felrakott képpel. Az elején a száját nyitottabbnak képzelem el amit előre billentve a cserépedény talpánál tolok rá az edényre és hátrabillentve rászorulna az edény hasára, ezzel megemeledik és így tolható-húzható az edény. Tehát ez az én elméletem. "Öreg" kemencések! Tu-Ja, Krakper, Ogregg! Nem tudjátok hogyan kell használni a kantaszekeret?
Előzmény: nanik (1595)
nanik Creative Commons License 2008.06.08 0 0 1595

Szia DacaGaby!

... nnna, valahogy én is így képzeltem el a cserépedény előmelegítését, a kemencébe való vetés előtt!

 

Én is szeretnék csináltatni egy kantakocsit. Azt értem hogyan kerül be a kemencébe az edény a kantaszekér segítségével!, de hogyan veszem ki vele az önmagában is súlyos, öntöttvas lábasomat? (Aminek sajnos nincs három kurta lábacskája.)

Magyarázattal tudsz szolgálni?

 

(Kép copy: m-gabor)

 

Előzmény: DacaGaby (1591)
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1594
létezik egy hőálló habarcs nevű keverék, azthiszem 25kg-os zsákokban lehet kapni. Aki nem bízik a jó öreg agyag+homok keverékben, az többletköltséggel kiválthatja...
Előzmény: Pirimidin76 (1593)
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1593
habarcs=agyag+homok
a cementet felejtsd el! se mész, se micropol.
Előzmény: W48 (1592)
W48 Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1592
Nagy élvezettel olvasom hozzászólásaitokat.
Ezek hatására én is most kezdek majd hozzá a kemencém építéséhez.
Mivel kőműves és kemence építő szakmában járatlan vagyok, néhány apró tanácsot szeretnék kérni.

A tégla falazásához milyen habarcsot használtok?
Milyen minőségű homok kell hozzá (0,1, 0,4)?
A homok cement aránya milyen legyen?
Szükséges-e hozzá mész, vagy helyettesíthető a Micropol-lal?
A sütőteret majd agyaggal falazom.
Akitől az agyagot kapom, azt mondja, hogy az agyaghoz 0,1-es homok kell 1:1 arányban keverve?

Lesz majd még kérdésem, de egyelőre ennyi.

Üdv

W48
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1591
Dehogynem lehet kemencébe rakni! Mielőtt feltöltenéd az étellel, rakd bele ill. engedj bele a bolylerből folyó jó meleg vizet, had vegye át a víz hőmérsékletét, majd miután bele lett rakva az étel én a kemence szájánál szoktam még lassan kelegítgetni fűtés közbe. Majd miután leégett a tűz, akkorára szinte azt a hőmérsékletet éri el az edény szép fokozatosan, mint ami a kemencébe uralkodik. Sajnos kantaszekerem nincs, ezért a szivanóval (mifelénk így nevezik a szénvonót) szoktam óvatosan betolni az edényt, és kb. félóránként ránézek, mert elfőzzi a levét, ilyenkor pótolom, nehogy megszáradjon a teteje, monjuk a töltöttkáposztának. Pecsenyesütők esetében nemigen kell pótolni a folyadékot, én 1 óráig szoktam fedő alatt párolni-sütni pl. csülköt, majd még egy óráig fedő nélkül, ilyenkor szép piros és ropógós lesz, de aki nem így szereti, az kevesebb párolólét öntsön a hús alá és végig fedő alatt süsse. ilyenkor szaftosabb, ízletesebb, de nem ropogós.
Ez például 1 órát fedő nélkül pirult:











.....és így szoktam előmelegíteni az edényeket:
Előzmény: biii (1588)
Sütögető Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1590

Kedves bii!

Töltött paprikát-káposztát már tettünk be ilyen(bár fele annyira sem szép) edénybe . Pironkodva vallom be, hogy a fórumhoz "méltatlan" módon a kemence előtt--bedugtuk a benti gázsütőbepár percre --melegedni. Mit lehet tenni,ha csak így lehet megoldani!  Eleink vajon ,hogy csinálták--csak megírja valaki!

Naniknak pedig köszönöm a részletes válaszokat!

mindenkit üdvözlök Sütögető

Előzmény: biii (1588)
bikop Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1589

 

 

Megprobáltam nagyobb képet felrakni,remélem sikerült.ugy csináltam egyedül,hogy egy barátom segétkezet.az ajto fogja megadni az i-re a pontot.megrendeltem egy ajtot már vagy két hete zaláböl (aki mellesleg hirdeti magát a kemencebencén)a telefont nem veszi fel e-mail-re nem válaszol, korrekt ember!!!ugyhogy most várok egy másikra amut ugy készittetek itt a környéken.csak még hőmérőt nem sikerült szereznem.nem tud ebben valaki segiteni.elöre is kösz.

 

 

 

 

 

 

 

 

biii Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1588

Nanik megirta emailban a szép cserépedénnyel kapcsolatos "tudnivalókat".

többek között azt hogy nem szabad hirtelen melegbe tenni hanem ahogy a sütő melegszik fel, úgy kell felmelegiten. (kivévea kenyérsütő)

 

na most akkor nem tudunk vele sütni a kemencében????

vagy kockáztatás árán tegyük be a felfűtött kemencébe??

ötletek?

biii Creative Commons License 2008.06.07 0 0 1587

tényleg szép!!!

 

mennyi ideig készült? agyag vagy cserép a búb?

Előzmény: bikop (1583)
m-gabor Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1586
Tényleg nagyon szép. Gratulálok!
Tehetnél fel több, és nagyobb méretű képet.
Gábor
Előzmény: DacaGaby (1585)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1585
Gratula'!
Teljesen magad csináltad?
Előzmény: bikop (1583)
nanik Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1584

bikop!

 

...emelem kalapom!...

                                        nanik

Előzmény: bikop (1583)
bikop Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1583
bikop Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1582
a kép lemaradt.ime
biii Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1581

Légy üdvözölve körünkben!!

 

...és a fényképek???? :-)))

 

mindenki hiányolni fogja!!

Előzmény: bikop (1580)
bikop Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1580
hello.már régota olvasgatom ezt a forumot.nagyábol kitanultam a kemence épitést.megalkottam az első kemencémet,már csak az ajtajára várok.persze azért már kiprobálam és nagyon jo.büszke vagyok rá.
villy68 Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1579

Köszönöm DacaGaby.

Azt hiszem a hétvégi feladatom így már  adott.(Ha nem esik az eső.)

Előzmény: DacaGaby (1574)
nanik Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1578
Szia Sütögető!

… na hát, akkor sorjában:

 

1. A tadzsinról (tajine) itt a lényeget megtudhatod: http://buvosszakacs.blog.hu/2008/04/09/tajine (érdemes elolvasni a kommenteket is)

 

2. Az az edény un. „markolós sótartó”. Azon a nyíláson befér a kézfejed is, kényelmesen kimarkolhatsz belőle tetszés szerinti mennyiséget.

 

3. Igen, a házuk udvarán lefotóztam a férj két remekét. (lásd: melléklet alant)

      Üdv: nanik

     

     

    Előzmény: Sütögető (1577)
    Sütögető Creative Commons License 2008.06.06 0 0 1577

    Kedves nanik!

    Köszönöm szépen a fazekas nevét ,címét. Két kérdésem lenne: mit takar a tadjin név? és az alulról 3-ik edényen mi célt szolgál a nagy kör alakú luk?

    Köszi szépen.

    Az  Évi nani kifli receptjének helyét pedig elkevertem, bocsánat, a 46. oldal (45. -a malac) tanulság:mindennek utána kell nézni többször is!

    A kemencéket alkotó "férj" művei pedig láthatók valahol?

    Üdvözöllek Sütögető

    Előzmény: nanik (1571)

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!