Keresés

Részletes keresés

tappava_ase Creative Commons License 2000.11.21 0 0 371
Gyere! A teret letagadod, marad az informatikus. Ha jól tudom egyébként térinformatikusok is vannak itt, csak nem azt csinálják.

Előzmény: Beebite (369)
tappava_ase Creative Commons License 2000.11.21 0 0 370
Én echte finn havat javasolnék, kis üvegcsében amit amulettként is lehet hordani. A lapp hiedelem szerint az erdő gonosz szellemeitől is véd. :^)

Komolyra fordítva: nálunk nagy sikere volt az iittalai üvegcuccoknak, Fazer csokinak, kekszeknek, rénszarvascsengőnek (karácsonyfadísz) de szerintem a használt mobiltelcsinek örülnek a legjobban a tizenévesek (öccs, húg, stb.), plüss rénszarvashuzattal. (Ez utóbbi nem vicc.)

Előzmény: zsosz (367)
Beebite Creative Commons License 2000.11.21 0 0 369
Finnországba keresnek mást is informatikuson kivül?:((
Mert én uuuugy mennék, de csak egy huje mérnök vagyok:=( Környezetmérnök/térinformatikus

Amugy mindenhova scak informatikusokat keresnek, ettől meg egyre nő szegények arca...
Nem akarok offolni

Bee

Előzmény: Dark Future (368)
Dark Future Creative Commons License 2000.11.21 0 0 368
Sziasztok,

C++ és Java tudorokat keresünk finnországi munkára, Joensuu-ba mobilos céghez. Érdeklődni nálam lehet.

üdv: Dark Future

zsosz Creative Commons License 2000.11.20 0 0 367
hoppa, szepen megnott ez a topik, amiota utoljara olvastam... elolvasgattam, amit irtatok, szep es jo, szoval hajra!

mas: egy kerdesem lenne: ti mit vinnetek haza ajandekba, ami tipikus finn, es elegge ures egyetemista zsebeimet se terheli meg tulsagosan? najo, mondhattok ojat is, ami megterheli, legfeljebb megnezem a kirakatban, aztan tovabballok ;)

kosz elore

zsosz

tappava_ase Creative Commons License 2000.11.20 0 0 366
Szerintem ne maradjunk az utca szintjén. Amiket Werner kolléga ír érdekes dolgok még akkor is, ha nem értünk mindennel egyet, de mivel nincs sok Finnországról szóló fórum inkább ide kerüljenek ezek, mint máshova

Engem pl. nagyon is érdekel a finn történelem, mert úgy gondolom, hogy nem attól fogom itthon érezni magam Finnországban, ha tudom melyik kocsmában mennyi a sör. Persze ez ízlés dolga.

De ha gondoljátok nyithatunk egy "Finn történelem" topikot is...

Előzmény: BZoltan (365)
BZoltan Creative Commons License 2000.11.14 0 0 365
ZSolt,

OFF
Te akkor most hol elsz? Finnorszagban, vagy egyebb helyen?
a hozzaszolasi technikad engem ugyan nem zavar, csak nehezen olvashatova teszi a topicot...
ON

Amugy nem hiszem, hogy annyira fontos lenne a finnek megertesehez ismernia helyi politikai visoznyokat, de meg a tortenelem sem olyan fontos. Persze jo ha tudja az ember, de azert a hetkoznapi eletben fontosabb az, hogy hol lehet olcsoert jo sort inni es hogy hova erdemes elmenni "vadaszni" meg hogy milyen mustarral erdemes a makkarat enni...

szoval ugy hetkoznapiasan. Egyebkent az igazan erdeklodok ugyis megtalaljak a helyi tarsadalmi, szocialis helyzetrol szolo iromanyokat...
ergojavaslom, hogy maradjunk az utca szintjen....

Előzmény: Werner Zsolt (364)
szalka Creative Commons License 2000.11.14 0 0 363
Ne haragudj meg Zsolt, de tudod a tulzas, mint olyan egy kifejezoeszkoz. Es hogy a valami tobb mint 10 eve volt "divatban" avagy 20 eve , az a jelen korban mar mindegy mert egyet jelent: iszonyura nagyon-nagyon regen, es azota mar kisse valtoztak a dolgok.
Masreszt szep es jo, hogy neked itten van politikai ralatasod a dolgokra es komolyan foglalkozol a finn politikaval, tenyleg minden elismeresem. De azert szvsz a legtobb rovidebb - hoszabb idore idelatogatot nem igazan erdekli a finn politika, legalabbis nem ilyen melysegben. Szoval ilyen celu fejegeteseid szep es jok, meg biztos igazad van, de jobb lenne tenyleg csak egy linkkent szerepeltetni, ha tudod, aztan aki bele akar bonyolodni, az ugyis megteszi.
Bar lehet , hogy en vagyok ilyen feluletes, de engem jobban erdekelnek, a hetkoznapokon a finn emberekkel valo viszony, meg hol milyen latnivao van itt, mint finnorszag politikai elmeleti sikon valo szuk reteg tortenelmi-politikai nezetei.
Előzmény: Werner Zsolt (362)
BZoltan Creative Commons License 2000.11.14 0 0 361
-nagyon OFF-

Vazzeg Zsolt, teged sorra fizetnek? egy link nem lett volna eleg?
Akarmit szoktal meg a 70-es evekben, atszokhatnal az uj dolgokra (nekem is sikerult) es legalabb igyekezhetnel ugy hozzaszolni, ahogy az a kozmegegyezes szerint van...

z

BZoltan Creative Commons License 2000.11.08 0 0 357
nem talaltam semmi fikazast a hozzaszolasodban :)
es valoban nem volt tul jellemzo a topicra a fikazas.. de tudom, hogy az ilyen tema konnyen at tud csapni abba es ezt elkerulendo irtam amit irtam
z
Előzmény: tappava_ase (351)
szalka Creative Commons License 2000.11.08 0 0 356
Lam- lam , egy ilyen artatlan beirasbol, hogy milyen jo hazafias ontudatot araszt szamomra az a mozzanat, hogy a finnek vasarlaskor preferaljak a finn zoldsegek megveteletmit ki nem lehet hozni :-) Akar rasszizmusrol szolo politikai vitat, ugyanugy mint az EU es vilagpiacban levo tamogatott vagy nem tamogatott iparagak helyzeterol szolo ertekezest , vagy az iskolarendszeruk elemzeset :-))

monty Creative Commons License 2000.11.08 0 0 355
A www.uvi.fi -bol lehet infot kapni, csak pont arrol nem amit kerdeztel. Legislation reszben van nehany pdf-file, ott a Finnish Aliens Decree-t toltsd le page 8. Kilonben meg olyan tipusu esetek lehetnek, hogy nem kaphatsz Kela kortti-t, vagy hasonlo nagysagrendu korlatozas. Meglepo dolgok azonban mindig erhetnek, en amikor mar azt hiszem minden utvesztot ismerek ujabb 'nehezsegek' tamadnak, foleg, hogy nem Sonera vagy Nokia bacsi intezi az ugyeket. Ami furcsa, neha EU polgarok is 'meglepodnek'. De ami igazan jo, hogy mindig kiderul racio van a dolgok mogott, csak meg kell talalni.
Előzmény: tappava_ase (353)
monty Creative Commons License 2000.11.08 0 0 354

Azert konyorgom, ne *annyira* lazan adjak azokat a hiteleket, mert a vegen meg megint baj lesz.

Előzmény: tappava_ase (351)
tappava_ase Creative Commons License 2000.11.08 0 0 353
Tudja valaki hol lehet valamit olvasni a finn vízumtípusokról? Pl. hogy mit jelent a Bx, Ax, stb. vízum? Jogok, kötelezettségek...
tappava_ase Creative Commons License 2000.11.08 0 0 352
"az iskolaik, 1etemeik meg igy is 10000000000* hatekonyabbak mint a magyarok"

Azért ezt nem mondanám. Jók, az tény, de mostanság túlságosan az iparág szükségleteire koncentrálnak. Kis Nokia alkalmazottakat gyártanak. Persze nincs ezzel semmi gond, azért akadnak még akik nem csak Java programozáshoz értenek NT-n, hanem arról is van elképzelésük, hogyan készül egy szoftver. (A Java-val nem személyeskedni akartam... :^) )

Előzmény: Werner Zsolt (341)
tappava_ase Creative Commons License 2000.11.08 0 0 351
Kedves BZoltan szép dolog, hogy így kiállsz az új hazánk mellett, de azért egy kis fikázás megengedhető. Olyan nagyon senki nem fikázta itt a dolgokat egyébként.

Egy két hete jelent meg egy melléklet a Skandináv országokról a HVG-ben. Finnországban az egy főre eső GDP úgy 22.000 USD, ami vásárlóerő paritáson számolva is szép teljesítmény. (USA-ban úgy 30.000 körül van.) Mindezt 10% körüli munkanélküliséggel produkálva. Szóval tök mindegy, hogy dotált-e a paradicsom vagy sem, ezek a számok nem az agrárszektortól származnak. A lényeg az egyensúlyon, kiszámíthatóságon, megbízhatóságon van. És ezekből bőven van itt. Pl. abból is látszik, mennyire könnyen adnak hosszú lejáratú hiteleket a bankok.

Egyébként az elemzők a világon a 3. legversenyképesebb országnak tartják Finnországot. Nem tudom mi alapján. Valószínűleg az infrastruktúra, alkalmazkodóképesség, stb.

*

A nacionalizmusról csak annyit, hogy még nem sikerült összefutnom vele, sőt. Annyit ugyan nem buliztam mint BZoltan kolléga, de sok helyen jártam és megerősíthetem, hogy MINDENHOL nagyon rendesek voltak. Leginkább a nyilvános szaunákban és kocsmákban lehet ismerkedni.

A más színű kollégák sem panaszkodnak és nemigen jönnek fekete monoklival munkába egy hétvégi buli után.

Minden előítélet nélkül, csupán a saját tapasztalatom alapján, a feketék hajlamosak eltúlozni a dolgokat és sajnáltatni magukat. Talán szólni kellene nekik, hogy alapvetően nem a bőrszín a probléma...

monty Creative Commons License 2000.11.08 0 0 350
Kedves Werner Zsolt,

Kicsit kezd ide is beszivarogni a politka forum, de erre most reagalnom kell.

Szoval azzal hogy a finn hazai kajat veszi nem biztos, hogy igazan 'jot tesz'. Miert ? A finn mezogazdasi termekek tamogatott, dragan megtermelt aruk, mert ugyan a hatekonysag az ugye meglenne, de a termeszeti adottsagokat nem lehet kikuszoboli. A kozos EU mezogazdasagi politika miatt nem teljesen piaci viszonyok vannak, szocialisok okokbol penzelik a mezogazdasagot. Az aranyokon persze lehet vitatkozni. Abszolult nem egyertelmu, hogy honnan hova megy a penz egy olyan rendszerben ahol kozos kalapbol fizetnek. Namarmost aki csak azert vesz finn paradicsomot, mert az finn, es nem azert mert jo az egy draga, nem versenykepes strukturat tart fenn. Sokkal hatekonyabb lenne ha igazi piaci viszonyok lennenek (mashol is, mert lehet, hogy a bajor parasztot is a BMW tarja el), de azert ertheto a helyzet, ugye itt politikarol van szo, egy csomo ember munkanelkuli lenne. Ez persze osszeuropai problema, neked tudnod kellene. Vannak peldak, hogy az allam nemzeti cegeket tamogat/tamogatott, de sejtheto hogy az egesz gazdasagra ez negativ hatassal volt, mert a mestersegesen jol fenn tartott cegek elvettek a palyat a kompetensebbek elol, vagy egyszeruen elkoltottek a folos penzt 'luxus'-ra. Errol meseljek sztorikat ? Nem vagyok tamogatas ellenes egy cseppet sem, ultraliberalis plane nem, csak azert irom mert ez az erem egyik oldala. Ha jol emlexem, pl a hajoiparban nem lehetne anelkul megelni, az egesz vilagon dotalt az az agazat. Talan kicsit elesre es konfuz-ra sikeredett, de a lenyeg az remelem kiveheto: Nem olyan vilagos ez a helyzet, mint aminek laccik.

Előzmény: Werner Zsolt (347)
BZoltan Creative Commons License 2000.11.08 0 0 349
Zsolt,
az antifikazos felkerest nyilvan nem neked cimeztem... olvastam a hozzaszolasaidat, es nagyjabol sejtem, hogy te is pozitivan allsz a finnekhez.

A magyar discokkal kapcsolatban nekem mas a tapasztalatom. De abban igazad van, hogy otthon inkabb a romak ellen jellemzo az ilyan diszkriminacio mint a kulhoni feketek ellen. De a romak ellen viszont nagyon durva. A sajto csak azert nem ir errol annyit, mert jopar eve a romak mar nem is probalnak bemenni a "tilos" helyekre.

Azt tovabbra is tartom, hogy a finn zoldsegeket nem ahzaszeretetbol veszik a finnek, hanem inkabb azert mert azt szeretik es azt tartjak jobban, valamint azert mert kivaloan mukodik a kozponti propaganda. Ez nem azt jelenti, hogy sotet modon bedolnek a reklamoknak, hanem azt, hogy ez a celja a kozponti propagandanak. Nem hulye emberek csinaljak az ilyen propagandat es nyilvan hatekony...

Ami viszont erdekes... egy sved-magyar ismerosom aki finnorszgaban el es amolyan szociologus-politologus vegzett egy kutatast az elmult evben es azt az eredmenyt kapta, hogy a kozigazgatasban es az allamigazgatasban dolgozok koreben az idegenek elutasitasa joval jellemzobb mint az atlag finnek eseteben. Ez mar izgalmas.

z

Törölt nick Creative Commons License 2000.11.07 0 0 346
Bizony jó lenne :)
De nem fog menni.
Addig meg lehet irígykedni azökra, akik már voltak, és örülni azoknak, akik mostanság mennek...
Előzmény: PannonGSM (343)
BZoltan Creative Commons License 2000.11.07 0 0 345
ps:

az elozo hozzaszoasommalegyaltalan nem szandekozom parttalan vitat nyitni sem pedig senkinek a bekesen savanygo lelkivilagaba beletaposni.

szoval kimeljuk a topicot az en hozzaszolasomat fikazo es a mar_csak_azer_is_ finnorszagot_fikzo hozzaszolasoktol :)

koszonettel,

z

BZoltan Creative Commons License 2000.11.07 0 0 344
Zsolt,

valoszinuleg igazat adnek neked ha:

nem ismernek szmeleyesen 4 vietnami informatikust es ket kozgazdaszt itt finnorszagban es nem dolgoznek egyut kb 50 indiai programozoval ja es nem soroztem, buliztam volna egyut izom fekete afrikaiakkal. De talalkoztam kozonseges bulihelyen arabokkal es kinaiakkal is. Soha sehol semmilyen bantalom nem erte oket. Kocsogok mindenhol vannak es a massagot valamilyen szintem mindenhol idegenkedessel fogadjak. Ez tulajdonkeppen egy bizonyos mertekig termesztes es elfogadando dolog.

Boseggel talalkozom igen videki finnekkel es bizton allithatom, hogy a finnek nacionalizmusarol irt velemenyed _NEM_ igaz, pusztan csak egy szociologiailag nagyon parcialis es korantsem szignifikans retegben tapasztalhatoak ilyen jelek.
Amik persze mindezzel egyut riasztoak es kellemetlenek.
Tudhatnad, hogy ha egy satu allat pofanrugdos egy feketet Turkuban az meg nem azt jelenti, hogy a finn fiatalok nacionalistak lennenek, hanem azt, hogy van 1 db idiota az 5000000-bol.

A disco-ra (amire meg olyannagyon erzekeny vagy) csak annyit irnek, hogy te sem vagy egy nagy discoba jaro, ha nemtudod, hogy Magyarorszagon gyakorlatilag minden masodik helyrol ki vannak tiltva a romak es a feketek...
Az, hogy itt van olyan hely ahol az altalad emlitett dolog megtortent az vagy nem igaz, vagy nem ugy igaz ahogy azt a media talalja. De ha megis igaz lenne, akkor az egy kiveteles eset ami ellen valoban a torveny erejevel el lehet es kell is jarni. A jelentosege viszont meg igy sem sok.
Kb annyi mintha valaki reszegen lehenyna a barpultot es ezert elvinne a rendor.

Voltam mar bulizni Tamperetol, Helsinkiig, Kivijarvitol at Kuopioig, de vegig mulattam Hanko parti mulatohelyeit is es mindenhol kizarolag vendegszeretetet tapasztaltam es toleranciat, hibatlanul beszlenek mindenhol angolul es soha egy percig nem kellet feltenem testi epsegemet es biztonsagomat.

Na erro ennyit.. ja es megegy. Az a magyar amelyik egyetlen fikazo sot ne adj Isten valotlan de legalabbis megalapozatlan mondatot le mer irni nyilvanos forumon Finnorszagrol, annak tisztelettel uzenem, hogy lehet elhuzni innen retkes francba mashova es lehet az osi jo magyar panaszkodos, szidos/fikazos stilust eloadni mashol, masnak.

De semmikeppen sem azoknak akik Finnorszagot nem ismerve naivan tolunk (itt elo magyaroktol) szeretnenek informaciot kapni.

UFF,

z

PannonGSM Creative Commons License 2000.11.07 0 0 343
valóban jó lenne meglátogatni a skandinávokat webberke!! :)
egy két látogatás ide,egy oda
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.07 0 0 342
Sziasztok!
Én ide még nem írtam, csak most :)
Finnországról szerintem annyit, hogy iszonyatosan szeretnék elmenni oda, dehát nem lehet mert nincs egy fia forint se itthon erre a célra. :(
De sebaj, mert egyszer valahogy eljutok oda is! :)
tappava_ase Creative Commons License 2000.11.07 0 0 337
Ezzel a "Finnország a finneké" dologgal csak az a baj, hogy mindig van egy csomó marha, aki bedől az ilyesminek. Leginkább olyanok, akik semmit sem tudnának Finnország (vagy bármely ország) gazdaságához hozzátenni.

Az értelmesebb megoldások pedig nem akarnak működni, pl. mikor a cigányoknak ingyen fogamzásgátlót ajánlottak, nagy volt a sértődés. Nem az a humanitás, hogy pár millió szerencsétlent a kétmilliárdból idehozunk és megetetünk, arra kellene már ráébreszteni a harmadik világot, hogy ők tojták a kakit, amiben ülnek.

A finn fiatalokról pedig annyit, hogy sokan kétségbeejtően primitívek ami a fene nagy liberalizmus következménye. Szerintem nem az a demokrácia, ha a gyerek feldobhatja a büdös lábát az asztalra és lehülyézheti a tanárokat. Itt valamit nagyon elszúrtak. Tiszta Amerika. A legrosszabb értelemben.

tappava_ase Creative Commons License 2000.11.07 0 0 336
Az uborkáról annyit, hogy a finnek _tényleg_ sokkal kevesebb vegyszert használnak mint máshol. (Bár az utóbbi időben a déli országrész tavaiban nőtt a foszfát koncentráció.) Van akinek ez fontos. Csak az a ciki, hogy az embernek a lábát le kell járnia, míg finn banánt talál... :^)

Az oroszokat tényleg előnyben részesítik a cikizésben, pedig a többség, aki itt van, az finn származású, az elcsatolt Karél részekről jönnek.

Ha észrevettétek, évről-évre nehezebb lesz ide kijönni, megaztán legtöbben mégis inkább Svédországba mennek, mert ott már megvannak a török, pakisztáni, stb. kolóniák. Ezért talán nem fenyeget a szélsőjobb térhódítás.

monty Creative Commons License 2000.11.07 0 0 335
Finnorszagban lenyegesen kevesebb szelsojobbos van, de - aranyaiban - meg mindig sokkal tobb, mint Magyarorszagon (erdekes modon, finn Vasarhelyi Mariak, Haraszti Miklosok meg sincsenek, azaz nem ir arrol minden masodik kulfoldi lap, hogy Finnorszag milyen fasiszta - szemben, "termeszetesen", Magyarorszaggal). a szomaliaiak, es - kisebb mertekben - az indiaiak, vietnamiak es ruszkik ellen eleg eros a gyulolet, kulonosen az eszakibb regiokban.

Csak annyit fuznek hozza, hogy egyreszt a politikai partok kozott nincsen komoly szelsojobbos csoportosulas. Monjduk Vapa Suomen Liitto 1%. Ellenben Magyarorszagon a Parlamentben ul a MIEP. Nem ertem ez miert bizonyitja, hogy Finnorszagban politikai szinten szelsosegesebb lenne, mint Magyarorszag.

A hetkoznapi rasszizmus, az igen, az van, es sajnos par even belul elofordulhat, hogy esetleg halalos aldozata is lesz egy leszamolasnak, verekedesnek. Szoval a helyzet azert annyira nem jo. Ha kulfoldon nem is de, az orszagon belul azert igenis tema a rasszizmus a mediaban, pl. most hogy Turkuban az onkormanyzatba valasztottak azt a nemtudommilyen nevo fickot, aki nyiltan a 'Finnorszag a finneke' szoveggel a masodik legtobb szavazatot kapta. Vagy kicsivel korabban a Vantaa-i iskola esete a szomaliakkal, Ettol fuggetlenul azert meg a primitiv, lecsuszott fiatalok akik aktivan, rasszistak, a tobbseg az kb. olyan szinten teszi ezt, hogy mondjuk a sorosuveg mellett mondja a szoveget.

Azt, hogy Magyarorszag fasiszta ezt senki nem gondolja komolyan Europaban, de a honi ciganysag rossz helyzetet azt a fejunkre olvassak rendesen.

Előzmény: Werner Zsolt (331)
BZoltan Creative Commons License 2000.11.07 0 0 334
A finnek azert veszik a nemzeti zaszlos uborkat, mert aszontak nekik a teveben, hogy azt vegyek, mert attol fasza az orszagnak. A spanyol paradocsom meg azert fogy el kesobb, mert a finnek jobban szeretik a felig erett paradicsomot mint az erettet.
Nokia telefont azert vesznek mert jobb az arteljesitmenye.

A kulfoldieket meg nem utaljak, mert nem programozta belejuk a tortenelem soran, hogy "nagy Finnorszag menyorszag kis Finnorszag nem orszag", igy fogalmuk sincs, hogy miert jo az nekik, ha gyulolik egy kicsit a kulfoldieket. Van egy ket barom aki szelsoseges marhasaggal akar publicitast elerni, de a legtobb finnletagadja az ilyen satukat. Aki meg tenyleg gyulol barkit is az meg kemenyen munkanelkuli es szidja meg az utcakovet is, hogy az a hibas, azert hogy o az alkoholista lecsuszott zerus...

z

tappava_ase Creative Commons License 2000.11.07 0 0 330
Szerintem az, hogy a finnek inkább megveszik a tré finn terméket mint a jobb külföldit, három dolgot jelenthet: az egyik az, hogy sokukban a hazafiság kommercializálódott, vagy ilyen formában is megjelenik, a finn zászlós kulcsocska tényleg egy jobb minőséget képvisel és a másságtól való félelmet.

Ezt egyébként az ipar és a kereskedelem csúnyán ki is használja. Egyrészt azzal, hogy "finnesíti" a külföldi termékeket és sokkal drágábban értékesíti, másrészt pedig a gyenge minőségű finn termékeket túl magas áron értékesítik a reflexszerűen vásárlóknak.

Magyarul ezt úgy mondanánk, hogy jól átb.sszák az embert. Bocs... :^)

Egyébként csak azért nincsenek (még ??) jelentősebb szélsőjobb csoportok, mert a külföldiek nem érték el a kritikus tömeget.

Jyrki, nem mesélnél a Perussuomalaiset (Igazi Finnek) pártról? Finn csurkák? Vagy valami más?

Törölt nick Creative Commons License 2000.11.06 0 0 329
Igen, az tényleg szomorú, hogy Magyarországon a magyar jelző egy terméken rossz dolog. Félig-meddig jogos is _volt_ a dolog, mert régebben tényleg elég sok silány termék volt a nyugatival összehasonlítva. Kell pár év, mire visszazökkenünk a helyes kerékvágásba és persze kellenek a jó minőségű magyar áruk is hozzá.
Előzmény: szalka (327)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.06 0 0 328
Szerintem, azt, amikor a _tök zöld_ suomelainen tomatti kilója 20 FIM, a _tök piros_ spanyol paradicsom kilója 17 FIM és a suomelainen is elfogy, akkor ez (a magyarnál mindenképpen erősebb) nemzeti öntudatnak gondolnom.
Előzmény: BZoltan (326)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!