Keresés

Részletes keresés

karino Creative Commons License 1999.10.21 0 0 119
Engem is érdekelnének az algaevőkkel kapcsolatos tapasztalatok. Igaz, hogy csak bizonyos algákat esznek? És ha így volna, hogy lehet megakadályozni, hogy ne egy olyan alga szaporodjon el, amit nem eszik?
Előzmény: sasanz (117)
6Boci Creative Commons License 1999.10.21 0 0 118
Hali Pixel !
Nekem van sugeres medencem. Afrikai sugereket tartok (yellow, delphin). Nagyon, nagyon szepek es okosak!Ha erdekel info, csak irj nekem.

udv:Boci

Előzmény: Pixel (111)
sasanz Creative Commons License 1999.10.21 0 0 117
Ancitrus Dolichopterus
igaz ugyan, hogy nem 100%, de valószínűleg így hívják azt az algaevőt, amiből kettőt is vásároltam. A boltban csak az eladó és a tulaj közös oknyomozó akciójával (4-5 vaskos szakkönyv segedelmével) tudtuk kideríteni, de a talált kép nem volt túl jó, ezért nem biztos. De hogy anci, az tutti. Egyszóval, kedves kollégák, kolleginák, van-e tapasztalatotok az algaevőkkel kapcsolatban? Mekkorára fog nőni, hogyan kell tartani, stb. Tudom, tudom, előtte kellett volna tájékozódni, de a szakkönyvek, weboldalak átnézése helyett én inkább a gyakorlati tanácsokat részesítem előnyben.
Előre is köszönöm az infókákat.
sasanz Creative Commons License 1999.10.06 0 0 116
Érdeklődni kell, hogy melyik akvarista bolt tulajdonosa rajong a hidegvizes akváriumért. Ott biztosan van, vagy be tudnak szereztni pikót. Háromtüskésre gondoltál különben? Úgy tudom, Magyarországon védett.
Előzmény: kodakboy (114)
macskamati Creative Commons License 1999.10.05 0 0 115
Sziasztok halasok!
Csak egy történettel tudok hozzájárulni a topichoz, mert én kifejezetten iszonyodom a halaktól, egészen azóta, mióta a 120 literes akváriumunkban valami vírus miatt egymás után, szép lassan az összes hal kipusztult, és mindet én vettem észre, akkor, amikor már ették a csigák. (10-12 éves voltam.)
Na de a történet: A kedvesem velem ellentétben nagy akvarista. A szenvedély nem túl régi, tavalyelőtt karácsonyra vett az anyukájának(?) ajándékba egy akváriumot. Nem sokkal ezután az egyik hal "meggörbült". Teljes volt a kétségbeesés. Felhívta a helyi állatorvost, elmesélte, mi a baja a halnak, hogy lehetne rajta segíteni. Az állatorvos tanácstalan volt, javasolta, hogy hívja fel az Állatorvostudományi Egyetemet, majd ők. Telefon oda, központ, tanszék, labor, illetékes. Segítség semmi, tanács azonban van: hívja fel a Magyar Tudományos Akadémiát, mert ott aztán tényleg biztos. Akadémia fel, központ, osztály, illetékes. Itt közölték, hogy a problémát sajnos csak a hal boncolása után lehetne hitelt érdemlően megállapítani. Úgyhogy sorry. A beszélgetés végén - elsőként - az illetékes rákérdezett: ugyan milyen fajtájú halról van szó. Biztos valami nagyon különleges és nagyon értékes. A kedvesem válasza: egy Balck Molli....
Hát, ennyi. Jó halazást mindekinek!
kodakboy Creative Commons License 1999.10.05 0 0 114
Kezdő haltartó (nem szák) lennék. Tüskés pikót szeretnék tartani.
Tud valaki tippet adni arra, hogy honnan szerezhető be?
sasanz Creative Commons License 1999.10.05 0 0 113
Ki hogyan tartja a hínárt?
Előzmény: sasanz (112)
sasanz Creative Commons License 1999.09.30 0 0 112
Korábban, amikor a növényeknek sera tápoldatot adtam, rendkívül elszaporodtak a barna és a zöld algák is. Prószáltam a világítással valamit , de ha kevesebb volt a fény, ha több, mindig ugyanolyan algás maradt a medence. Legutóbb kb4-5 hete újra raktam a medencét, nem tettem bele a kis szűrőt sem, nem adtam be tápoldatot. A víz szép tiszta, alga egy szál se, a vizipetrezselyem szépen terebélyesedik, de a hínár nem bírta. Lehet, hogy nem kellet volna beültetni az aljzatba, csak kaviccsal lesúlyozni?
Pixel Creative Commons License 1999.09.15 0 0 111
Van valakinek sugeres medenceje?
Ha esetleg van az kerem irjon a pixel@dpg.hu cimre!
pixel@dpg.hu
Csótány Creative Commons License 1999.09.06 0 0 110
A halak többsége, és így gondolom a törpék is, ha „kölyökhal” korában kerül akváriumba rejtélyes képességének köszönhetően mintegy felméri a rendelkezésére álló terület nagyságát és nem növi ki az akváriumot.
sasanz Creative Commons License 1999.09.06 0 0 109
A TaliX-en való rövid megbeszélés után viszavonom félig a másfél kilós törpéről tett kijelentésemet. MEGNŐHET ADOTT ESETBEN EKKORÁRA IS, DE AZ 8-10 ÉVBE IS TELHET. (vagy még több időbe)
Monthy Creative Commons License 1999.09.04 0 0 108
Sziasztok!

Van egy igazi különlegességem, de egyszerűen kinőtt engem. Egy elektromos harcsa hiába cserélem mindig nagyobbra az aksit, rögtön kicsi lesz neki (25 cm most a hal). Már négy éve megvan, de ha valakinek van hozzá egy minimum 300 literes akváriuma és kell neki - szívesen odadom. A hal egyébként tényleg elektromos, úgy 30-40 voltot tud, még amikor megvettem zsebizzót is kötötem rá hogy kipróbáljam és ki is csapta. Házörzőnek is ideális. Az elektromosságát főleg védekezésre használja, de egyszer amikor élő halat kapott mintha vadászott volna az árammal. Nos kell?
Monthy

eMM Creative Commons License 1999.09.03 0 0 107
Azért megnézném én azt az 1.5 kilós törpét még akváriumban is!
Már a 30 dekás is nagynak számít.
Nekem kb két és fél év alatt, a 3-4 centisek nőtek 8-10 centisre.
Teletetni értelmetlennek tartottam őket,éppúgy mint fűteni a vizüket.
Nyáronmelegebb van,télen meg hidegegebb, annyi nekik elég a lakásban is.
Hiszen a természetes vizekben is csak azért vermelnek mert nincs más választásuk,ez 1 igen jól alkamazkodó igénytelen szívós faj.

MAMAhal
Főtt tojás sárgáját én nem rakok be az akváriumba,attól fokozottabban zavarosodhat a víz,mint a fehérjétől.
Nálam ez úgy zajlik,hogy a reggeli lágytojásomnak a maradék fehérjéjéből kapnak a halak! :-)

eMM Creative Commons License 1999.09.03 0 0 106
Képzeljétek!
Most jövök 2db akvarista boltból és az egyik helyen sem bírtam olyan pici szapora csigát beszerezni.
Sőt még ki is oktatott az egyik okos tolyás nőci, hogy tönkre is teszi az akváriumot.
Pedig szerintem az én törpéim tuti hogy elintéznék a csigatúlszaporulatot.
CSÜLÖK Creative Commons License 1999.09.03 0 0 105
Lehet Sasanz Kollega!Mint montam ezek max megérzések,ráadásul veled ellentétben pecás sem vagyok.
De elkészíteni istenien tudom őket...Hmmm...paprikás lisztben sem rossz...ha kellően kicsi egyben (persze belezve mielőtt belémkötsz)....
Kedvenc vadászíróm pl (Molnár Gábor és az amazonaszon vadászott a század 30-as éveiben) irta hogy különféle halakat is evett,amiért otthon sok pénzt fizetnének a gyűjtők pl vitorláshal,különféle sügereket stb.
(lehet hogy a mai halászlé ebédem után vágyakozom ennyire már?)
Na jó hétvégét mindenkinek.
MAMAhal Creative Commons License 1999.09.03 0 0 104
én is, Neked is merci beaucoup !
sasanz Creative Commons License 1999.09.03 0 0 103
Nem értek egyet CSÜLÜK bajtárssal.
A törpe nem a mi halunk, e században hozták be termelési célzattal, csak nem nő a kívánt nagyságra. Amúgy nagyon jól alkalmazkodik, szívós hal. A meleg, oxigénben szegény vizben is megél, a sok világítás viszont bosszantja szerintem. Azér is olyan kicsi a szeme és van sok bajsza neki. Az etetés visszafogása viszont jó lehet, különben magnőhet azért 1-1.5 kilósra is idővel. A halak nem bújnak az iszapba télen sem, mert van ahol nincs is iszap, (patakok pl.) meg nem nagyon szeretik, ha a kopoltyújuk eltömődik.
Sajnos tényleg nem népszerű a hazai halak tatása, pedig vannak szép számmal. Ajánlhatom a küszöket, gébeket, csíkot, küllőket, naphalat, petényi márnát. A csík és a naphal kivételével jobb ezeknek állandóan áramoltatni a vizet, azt szeretik. És a sóderes, homokos aljzatot.
Iszapot akváriumba?? Modjuk talajszűrővel elég lyó megoldás lehet :DDD

És egy fontos: a naphal és a "sima küsz" kivételével ezek védettek!! A nem sima a sújtásos küsz.
Most már tényleg megyek:)

MAMAhal Creative Commons License 1999.09.03 0 0 102
Hát a párom pont ilyesmire készül.Én nem szeretem a halat ( enni )
Jó hétvégét Neked,köszi a tanácsokat !
CSÜLÖK Creative Commons License 1999.09.03 0 0 101
Csak az apróhalak fúrják be magukat az iszapba a harcsa nem,de kevesebbet mozog ugytudom.Bár ha két évesek inkább tavasszal gyűjts ujat ezt meg edd meg.Tudod milyen finom a törpeharcsa rántva,vagy pörköltnek????? (vicc volt)
MAMAhal Creative Commons License 1999.09.03 0 0 100
2 éve vannak meg a törpék, múlt télen teljes gőzzel üzemeltek.Vagyis világítottam nekik, etettem őket, a viz 25-28 fokos volt.
De igazad lehet,mert nekik is kell pihenni.Az apró kavics is jó,vagy csap az iszap?
CSÜLÖK Creative Commons License 1999.09.03 0 0 99
Egyetértek Sasanz-zal!
Miután Kaktuszokkal is foglalkozom tudom hogy a természetből "kiragadott" élőlényeknek szimulálni kell az eredeti körülményeket.A trópusi díszhalak esetében nem mert ott nincs ilyen különbség a víz esetében max a víz ph értéke változik az esős és a száraz évszak között ,meg kismértékben a víz hőmérséklete,de nem olyan mértékben mint a mi viszonyaink között.Ezért a mi halainkat valamilyen szinten puihentetni kell.a viz hőmérsékletét csökkenteni az etetést visszafogni.Miután természetes közegük be is fagy,nem hiszem hogy a vizüknek 20 fokosnak kell lenniük.Eredeti lakhelyükön sem nagyon találnak kaját,a kishalak télre az iszapba bujnak.Szóval szerintem valahogy ezt kéne szimulálni (no nem a hűtőre gondoltam)de legalábbis a hűvösebb szobára,már ha van ilyen,és ha hidegebb a víz kevesebb kaja is kell.Ha ezt nem tudod biztosítani ,magasabb hőm.esetén normálisan etesd őket aztán majd kiderül.Sajnos hazai halaink tartása nem túl népszerű,igy szakirodalommal sem találkoztam,mindez a hablaty a saját tapasztalataim alapján összeállt megérzés én igy próbálkoznák.

MAMAhal Creative Commons License 1999.09.03 0 0 98
Csülök!
Akkor az enyém nem máj, de hogy moha, az tuti.
Elég gyorsan nő, néha "virágzik" is.Hosszú, vékony szálakat enged először,aztán kezd " levelesedni". Cserép oldalához tettem. Úgy megtetszett neki, hogy megmászta a cserepet , és azóta is szimbiózisban élnek.A legapróbb szemű kavicsból szoktam rátenni egy keveset, mert akkor nem kering a vízzel együtt.Igy ok?
sasanz Creative Commons License 1999.09.03 0 0 97
Sőt
sasanz Creative Commons License 1999.09.03 0 0 96
A törpeharcsa fenéken lakik leginkább, így a sok (trópusi halaknak való)világítás szerintem zavarja. Fűtés annyira nem kell, hogy én fogtam már novemberben is törpét, de hallottam, hogy jég alól is fogtak már.
Gilisztáknak egy nagy cserépbe (nem lukas fenekű) vagy faládába tegyél termőföldet, esetleg komposzttal vegyesen, és holmi zöldségdarabok eleség gyanánt. De trágyagilisztát vegyél. Karácsonyra azért adhatsz nekik nadályt is, azt is szeretik. Sőtt, mivel csemege kukoricával is fogtam már törpét, megpróbálhatod azt is. Esetleg.
De ugye a sima mezei-hazai törpeharcsáról van szó?
Na minden jót halasok, megyek hétvégézni kicsit.
CSÜLÖK Creative Commons License 1999.09.03 0 0 95
MAMAhal!

Az a moha amiről én beszélek a májmoha és a víz felszínén úszik,elevenszülők esetén ideális mert benne az ivadék el tud bujni.

A valiznéria a legigénytelebb akváriumi trópuisi növény,nálunk Keszthely mellett a Hévízi tó meleg vízű kifolyójában szabadon is gyűjthető.Hosszú egyenes levlű növény

MAMAhal Creative Commons License 1999.09.03 0 0 94
lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de milyen "közegben" kell őket tartani? És etetni is kell ?

Csülök:
A moha nekem is bevált,mind a 4 akv-ban van.És meg is marad.A harcsáknak nagyon jó elbújni alatta-közötte,de van, amikor annyira fickándoznak, hogy lepotyog róla az apró kavics.Ilyenkor egy nagy kupac kering rendületlenül az akv-ban.Elég mókás látvány.

Szerintetek kell a harcsáknak is fűtés? Hiszen természetes környezetükben a víz ilyenkorra nagyon lehűl.És világítsak nekik egész nap?

sasanz Creative Commons License 1999.09.03 0 0 93
Nálam spéci tápanyag nélkül is nő a vízipetrezselyem, de mint az őrült. Még a vízből is kikandikál néhány szál.
sasanz Creative Commons License 1999.09.03 0 0 92
Csontit mindig venni kell,meg egy idő után ki is kel, bár előtte a báb is jó, ha hajlandóak feljönni érte a törpék. de a gilisztét egy nagyobb cserépben is szaporíthatod, panelban is van pince v. tároló. veszel két dobozzal, aztán nem kell költeni rá.
CSÜLÖK Creative Commons License 1999.09.03 0 0 91
Nekem beváltt a valiznéria,valamint a májmoha.
Telepítéskor a valiznéria gyökerét le kell fogatni valamivel(pl nagyobb kavics,üveggolyó),akkor nem jönnek fel a felszínre egy két hét alatt legyökereznek és akko gyorsan kezdenek szaporodni,majd miután kiöregedett az állomány szinte egyszerre pusztulnak ki az egész medencében,Ekkor ujra lehet telepíteni a másik medencéből.
Tápanyagot nem használtam soha.
MAMAhal Creative Commons License 1999.09.03 0 0 90
5letet köszönöm, de sajnos panelban lakom.( még spájzom sincs, csak beépített konyhaszekrény,ami tele van kajával)
De gondolom, csontkuki kapható a halasnál, ma veszek.

Hogy áltok a növényekkel? Nekem rendszeresen eltünnek. De most rábukkantam egy olyanra, ami gyorsan nő, szép, és utálják megenni.Nevet hétfőre tudom prezentálni, így kapásból nem megy. Nem tudjátok mia a növénytáp neve, amit telepítés előtt kell a gyökerek közé tenni ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!