17-es 4x100-as könnyű felnit keresek. 7,5 széles előnyben, de lehet 7 és 8 széles is. használt, ütött kopott is jó, csak kerek legyen, ne kocka. ET is mindegy.
Elnézést az összevisszaságért... A Barum, Toyo és BFGoodrich gumikkal mi a gond? Szóval pl. a DUNLOP SP Winter Sport M3 mivel kifutó már nem érdemes venni?
Megpróbálom ezt az adaptert valahol, az lenne a legjobb! A hosszabb hagyományos szelep azért nem lenne jó, mert akkor csúnyán kilógna és nem lenne túl szép az alufelnin...
a következőket néztem ki magamnak, te melyiket ajánlanád és melyiket nem
Ne haragudj, de ez teljesen osszevissza. A Barum, a Toyo es a BF Goodrich nagyjabol beleposzintu gumik, a Dunlop, a Michelin, a Pirelli es a Good Year premiumok, a tobbi meg a ket veglet kozott.
Vannak a listadon kifutott tipusok (GW3, M3, Krisalp HP) is.
Szerintem ebbol a listabol a Pirelli es a Michelin a legjobb valasztas. Ezek csucsgumik, es viszonylag friss fejlesztesek.
Erdemes lenne megnezned a 185/55R15 meretet is. Mely hoban jobban lehet haladni a keskenyebb gumival.
Ami a szelepet illeti, valoszinuleg "rejtett" szelep van a felniden. Ezt annak idejen ugy arultak, hogy adtak melle egy adaptert. Ha ezt nem kaptad meg, akkor ket ut all elotted: vagy megprobalsz kunyeralni egyet valami forgalmazotol, vagy amikor ugyis gumit cserelsz, hagyomanyos szelepet kersz bele.
Téli gumira lenne szükségem 195/50 R 15 méretben. Azt szeretném kérdezni, hogy a következőket néztem ki magamnak, te melyiket ajánlanád és melyiket nem, illetve milyen akciós áron tudnád beszerezni?
BARUM POLARIS 2 BFGOODRICH WINTER G PIRELLI W210 Snowsport DUNLOP SP Winter Sport M3 GOODYEAR Eagle Ultra Grip GW-3 TOYO S 952 MICHELIN Alpin PA3 KLÉBER KRISALP HP FULDA KRISTALL SUPREMO FIRESTONE Winterhawk2
Még valami... Nekem olyan alufelni van az autón, ahol a szelep egy elég hülye helyen van. Ráadásul elég rövid maga a szelep is és olyan helyen van ahova nem nagyon csatlakozik hozzá a levegőgépnek a fújórésze mivel olyan keskeny és kevés hely van. Találkoztál már ilyennel? Nem is nagyon tudok levegőt nyomni a gumikba a hagyományos és univerzális "levegőgépek" segítségével a benzinkutakon. Van erre valamilyen megoldás vagy esetleg hosszabb szelep vagy valami átalakító amivel tudok bele bárhol levegőt fújni?
Hijoinok nagyon erősek, strapa bírok, nem görbülnek. NAGY ütés esetén törnek és nem javíthatók, egy darab nem pótolható, csak 3 hónap alatt. Vizsgára nem vidd vele az autót, mert H és EU engedélye nincs.
General XP2000 Winter H 25900 Pirelli Ice+Snow T 26900 Dunlop Grandtrek SJ6 Q 28500 Continental CrossContact Winter H 31500 Michelin Latitude Alpin T 31500
Sziasztok. Egy alapítvány Hyundai buszára keresek felnit+téligumit.
Felni adatai: 5,5x14 5x114,3 ET40 (lemez). Gumiméret: 195R15 C.
Az alapítvány kutyák mentésével és elhelyezésével foglalkozik, aránylag szerény anyagi lehetőségekkel. Minden támogatás jól jöhet. Esetleges támogatók megjelenést kapnak, valamint a támogatás mértéke az adót csökkenti.
Ettől függetlenül is várom az ajánlatokat, amenyiben megfelelő van köztük legfeljebb én támogatom meg az alapítványt.
Hátha valakit érdekel....Lenne 4db Toyo nyárim!Kettő hónapot ment tavaly ősszel (akkor is lett véve),utána jött a tél,tavasszal meg 17"-ra váltottam...és úgylátom nem is fogom használni..Tehát: Toyo CF1 205/55 R16 Sztem nagyon jó gumi,ilyet akarok venni az árából (egy részéből),csak 17"-ban... Ha érdekel,megbeszéljük! itt a mostani ára és kép
Van egy garnitúra matador MPS510- 205/75 R16C M+S téligumi... a DOT száma 2507 a hajtott kerék kb 60%-os, a húzott 90% alku nélkül egyben a garnitúra 34e. Ha valakit érdekelne: ktamas.tdi@freemail.hu
Ha DiabloCorsa-t mondott volna az is jó. Lett volna.
Ez valami népbetegség. Amikor valaki valamit rendel, érkezéskor nem a nevét mondja, amiről egyértelmű, hogy miért jött, hanem
-Rendeltem az interneten ..... Némi "barkobázás" árán elérem hogy bemutatkozzon és akkor tudom melyik megírt számlát kell kinyomtatni, amin látható miért jött, mit vásárol, stb.
Vagy
-Beszéltünk telefonon.... Kiváló, ilyen kb. 5 percenként történik, ebből sem tudom ki vagy és miért jöttél. 4 ilyenből egyről kiderül, hogy nem velünk beszélt, csak azt hitte. Ez akkor derül ki mikor végre megmondja a telefonszámot, ami nem a miénk. - Miért? Ez a Fehérvári út, nem? - Nem. Ez a Budafoki út.
Alkalmazottaim nem kísérik figyelemmel internetes üzeneteim és nem hallgatják le telefonom sem. Így aki nem mondja, hogy engem keres, hanem a problémát mondja, azt lehet hogy rossz helyre küldik. Tőlünk100 méterre van használt gumit áruló cég, neve Gropa Kft. Ez kivédhető, ha érkezéskor a nevemet mondják. Akkor hozzám küldik vagy nekem szólnak. Akivel valamit megbeszéltek itt vagy máshol, netán telefonon.
PasztoyTamast kellett volna keresned, elmnondani a problemat (illetve a kezebe adni a kerdeses felnit :) es akkor hamarosan megjelent volna 4db neked gzartott cuccal.
Múltkor azt irtad, hogy a kleber kristalp hp azért nem jó gumi, mert vannak benne a hosszirányú barázdák, ennek ellenére a michelin a3-at mindig dicséred, de az imént láttam a képen, hogy abban is ugyanúgy vannaka a hosszirányú barázdák. vagy annál nem számít?
Bizonyára az oldalfal változást valamilyen más jelzés is jelöli a gumi elnevezésében. Akkor lehet különböző a szerkezet vagy futófelület anyaga. Ha nincs ilyen jelzés a futófelület anyagának azonosnak kell lennie.
Jó lett volna ha engem keresel mikor "megérkezel" rögtön tudtad volna hogy rossz helyen jársz. Bent jártál a régi gyár területén a használt gumis cégnél.
Akkor ezekszerint ket kulonbozo oldalfalmintazatu Conti PremiumContact I-es is tokugyanaz anyagaban? A futofelulet mintaja teljesen egyforma, csak az oldalfal mas. (Egyik 2006-os DOT-u a masik meg 2004-es)
A mintázat egy látható dolog. De a gumiösszetétel, szerkezet sem változik évről-évre ?
Nem változhat, CSAK ha az egyértelműen valamely jelzéssel a vásárló tudomására hozzák.
Ha nem így tesz félre tájékoztatja, becsapja a vásárlókat. Aki korábban vett ilyen gumit elvárja hogy bármikor később azonos elnevezéssel azonos terméket kapjon.
Ha nem így tesz, tökremehet a gyár EGY vásárlói pertől ilyen esetben.
Miért? A gumiabroncs fokozottan veszélyes felhasználású alkatrész, ezt talán nem kell magyarázni. Azonos tengelyen különböző viselkedésű, de azonos elnezésű, jelzésú guimiabroncs balesetveszélyes.
Egy gyár sem kockáztat meg ilyen bakit, hogy bármilyen változást ne jelöljön a gumiabroncson, annak oldalára írva. Ha valami változik, azt a termék nevében jelezni kell. Ilyen most a Goodyear UG7 és UG7+ mintázat. CSAK a futófelület szilikát tartalam változott, mert egy teszten rossz vélményt kapott a gumi vizes tapadásra.
"Rosszul látod. Nem változtatják a gumit minden évben. Egy mintázat amíg gyártják változatlan! Minden méretben azonos anyagból készül. A mérések és azok eredménye változik állandóan ezért hitelüket vesztik."
Kemény. De igaz is ? A mintázat egy látható dolog. De a gumiösszetétel, szerkezet sem változik évről-évre ?
A Michelin pl. arra készült, hogy élre tör az idei A3-al. Mire alapozna ilyen kijelentést, ha nem valamilyen fejlesztésre ? Szinte mindenben jobb is lett - kivéve vizes utat, és ezzel le is csúszott.
A mérésnek meg csak akkor van értelme, ha akárhányszor megismételhető egy hibahatáron belül.
Arra viszont van magyarázat, hogy a második legjobb átlaggal miért lett csak az ötödik: azért, mert nem egyenlő arányban veszik figyelembe az egyes szempontok szerint adott pontokat. Vízen és havon többet ér a jobb eredmény, mint mondjuk tartósságban.
Úgy látom, az idei A3 általában javult a tavalyi mérésekhez képest. pl. jobb száraz úton, és még kevésbé kopik. Viszont a nedves úton viselkedése sokat romlott, sokkal rosszabb, mint az élkonkurencia.
Rosszul látod. Nem változtatják a gumit minden évben. Egy mintázat amíg gyártják változatlan! Minden méretben azonos anyagból készül.
A mérések és azok eredménye változik állandóan ezért hitelüket vesztik.
"175/65R14 méretben Alpin A3 sorban az ötödik, pontok összesítése alapján holtversenyben első."
Úgy látom, az idei A3 általában javult a tavalyi mérésekhez képest. pl. jobb száraz úton, és még kevésbé kopik. Viszont a nedves úton viselkedése sokat romlott, sokkal rosszabb, mint az élkonkurencia. Kiegyensúlyozatlansága miatt miatt nem ért jobb eredményt. Nemcsak a jó átlag, a kiegyensúlyozott vagy kiegyensúlyozatlan viselkedés is befolyásolja a helyezéseket.
Nekem a mostani listából leginkább a Goodyear UG 7+ tetszik. Van a Goodyear-ről valami korábbi tapasztalat ? (Gondolom az újról nincs)
"A közepesen "szar" téligumi is messze biztonságosabb, mint a nyári (télen)."
Azért ez így nem teljesen igaz szerintem. Legalábbis én télen, száraz úton "jobban éreztem magam" minusz 2-3 fok felett a Michelin Primacykon mint a Debica Frigokon... de végülis mivel sose lehet tudni, mikro esik le a hó/mikor lesz hidegebb/stb., és nem lehet előtte folyton gumit cserélgetni...
"Van, aki pl. egy hangfalat is a kinézete alapján választ."
Legjobb, mikor 1-2 ismerősöm azt osztja nekem, hogy ilyen meg olyan gumit fog venni, mert milyen jól néz ki a mintája... :-O
Ezek a tesztek is arra jók, hogy összezavarják az embert :) A közepesen "szar" téligumi is messze biztonságosabb, mint a nyári (télen). A többi meg pénztárca, izlés, és esetleg márkahűség dolga szerintem.
Van, aki pl. egy hangfalat is a kinézete alapján választ, pedig sokkal fontosabb, hogy hogyan is szól... na de nem offolok tovább :)
Érdekes ADAC téligumi teszt! Amelyik gumi az egyik méretben nyertes, másik méretben csak 7.? Most akkor mi van? Yarisra, Fábiára, Fusionra lehet Vredesteint venni, de nagyob autóra nem. Világos?
175/65R14 méretben Alpin A3 sorban az ötödik, pontok összesítése alapján holtversenyben első.
195/65R15 méretben sorban a negyedik, pontszám szerint a második.
Na, ugy jártam, mint az asszony, amikor 10-féle ruha van elé kirakva, és egyik jobban tetszik neki, mint a másik... :))) Válasszak, ha tudok. :) Én is jól szoktam rajta szórakozni, még szerencse h most nincs itthon... :) Ráadásul van 2 ember is, aki naponta is útba esik, meg egy, aki szintén útba esik 1x. Átgondolom, és jelentkezem. Mindenkinek köszönöm az ajánlatokat.
ennek a terhelési indexsze kb. egyezik a 215/55 R16-tal
Bridgestone LM25 T 22990/db Continental TS810 H 23900/db Pirelli W210 Sottozero2 H 23990/db Michelin Alpin A3 T 24940/db Michelin Primacy Alpin PA3 H 25750/db Vredestein Snowtrac3 H 22900/db Dunlop 3D H 23490/db Kleber Krisalp HP2 H 18990/db
Kösz. Ezek vannak neked raktáron, vagy rendelni kell? Szerdán lesz arra egy köröm, lehet h el is tudnám hozni, csak még ki kellene találnom, melyiket. :)
Öööö, izé, nem mintha nagyon akarnék flancolni, meg ilyenek, de jó minőségű gumira lenne szükségem, olyanra, ami kibír 5-6 telet (~50-60 ekm) problémamentesen. Inkább legyen drágább, de jó. Ez a Sunny miféle márka? Milyen tapasztalat van róla? A weboldaladat nézve a GT Champiro, Bridgestone LM25, Pirelli SottoZero, Conti 810/830, Michelin A3. Vagy merjek beválasztani akár egy Dayton/Kléber/Sunny kategóriát?
Gumis Urak! VW EOSra (2.0 TDI, 16" felnik, eredetije 215/55R16) 16" téli gumit keresek, általános napi használatra (autópálya, város, lejtős terep vegyesen), 4 db-ot. Kérdés: Érdemes/szabad-e 205/55 R16ot tenni rá? (ez is benne van a könyvében/tájékoztatón) Van-e vkinek jó ajánlata rá? Leginkább Buda, Budaörs, Érd környéke, de egy jó ajánlatért Pestre is elmegyek. ;) Átvétel vmikor jövő hét folyamán. Előre is kösz.
Olyan Energy (meg régebben MXV3) vagy mi. Nem sportgumik. Volt több méretben, minddel ezt tapasztaltam (céges autó/gumi, nem volt választás - illetve vettem saját pénzen SP01-eket inkább...)
Csak hogy tud, ha netán elkerülte figyelmedet, amit ide írtam korábban: Goodyear cég árat emel október 1-től, átlagosan 4-6%-ot. Új árlista már van, és amint valakinek az előrendelt mennyiség elfogy árat fog emelni, hiszen drágábban kapja. Mivel az előrendelt mennyiségre extra engedmény volt, az áremelés SOKKAL több lehet mint 6%.
Aki sokat betárolt az sokáig nem fog árat emelni. Abból a pár méretből, amiből sokat vette, mert sok fogy. 155/65R15-ből 8 azaz nyolc darab fogy évente.
Ezt nem tárolta be senki.
Az említett cég túlvásárolt nyári gumit, ezt már láthatja aki a korábbi hivatkozásra kattint.
Amíg vársz már csak felfelé megy az ára, és február végéig nem fog csökkeni.
Kiveve, ha
1) nem lesz iden sem tel (hó)
2) az Aba... ize, Automax ujra tulrendeli magat, es a szezon kozepen kezd beszerzesi ar alatt akciozni, mint tavalyelott :-)
Egyebkent ugyan minden gumis mondogatja, hogy elorendeles, meg csucsidoszak, meg ilyenek, de az elmult evekben eleg kicsi volt az arak mozgasa egy szezonon belul, talan ha 3-4 szazalek, ami egy Twingo-meretnel pont teljesen elhanyagolhato.
Tapasztalataim alapján a Michelin gumik az első 1, max. 2 év után meglehetősen felkeményednek - ezáltal csökken a tapadás, de nő a futásteljesítmény. Szóval én nem tennék fel még 2007-eset sem, nemhogy 4 éveset... Max. ingyen, ha épp nincs más.
Vissza, lehetőleg maradjon hátul, vagy a kopás hasonlóan legyen leszerelve elől, például a kopotabb rész kerüljön belülre mind a két oldalon, különben előfordul, hogy félre húz az autó. Ha van még a gumin minta azt el kell koptatni, kár lenne ezért eldobni olyan gumit, amin még bőven van minta. Ha kopott rész már csak 1,6 mm akkor sajnos elfogyott, el lehet dobni a gumit
Igaz én csak egy kisautón használom, de általában "jó tempóban" autózom kanyarokban is a Cdrive-okon. :) Egész jól tapad, és nem kopik vészesen. Ez volt a 3. nyaram velük, és messze a kopáshatár felett vannak. ~50e után. Azt viszont érzem, hogy már nem fog úgy szárazon sem mint újkorában, de ez egyértelmű. Nyilván egy erősebb , nehezebb kocsin lehet hogy sokkal jobban fogyna....
Igazából még egy dolog fontos nekem,hogy csendes futású legyen.
Úgytudom ennek a kritériumnak az asszimetrikus mintázatú gumik felelnek meg.
-Ezek a gumik amelyeket felsoroltam a 11-13e ft-os árkategóriába tartoznak,de 15- 17e ft-ért már lehet dunlop-ot és pirellit is kapni.
-Lehet hogy megérné a 10e ft-os felárat a prémium gumi mégis csak 60-70 e km-ig fogom használni.
-Hallottam ilyet hogy azok a webáruházak akik interneten ennyire leakcióznak gumit ,azoknak raktáron maradt vmi kifutó mintájú árúja és 4-5éves dot számú gumikról van szó?
Hol tudnék az alufelnikhez középső műanyag kupakot venni? Mindkét garnitúra régebbi és az eredetiek elvesztek, tönkrementek, szeretném pótolni, de a neten nem találok. Jó lenne valami webáruház, ahol többféléből ki tudom választani a nekem szükséges méretet.
Mellesleg nem azért írtam az erőset, mert vagánykodni akarok, abból a korból már elég rég kinőttem. Csak autópályázok is néha, meg országút, és szeretek normális tempóban haladni. Amúgy megelégszem a T-s gumival.
Ezek kozul en a fuldat valasztanam,ha egy arban van.... a falken uj mintajarol mondjak,hogy jo(ze912),de ha ugyanolyan kopos,mint az elodje,akkor nem tudom.....
ha nagysagrendekkel olcsobb,akkor meg a dajaton szoba johet,nem rossz gumi az also kategoriaban,debica felejtos.....
A P5000 Drago és a Dunlop Sp Sport 01 hol van egymáshoz?
(és a Vredestein T-Trac SI-hez?
Ez a T-Trac van hátul 6+ mm mintával így azt nem szeretném eldobni, elölről viszont takarodik az Eurotec - azzal vettem - igaz az is 5+ mm-es, szóval a helyett kellene az új.)
Erre a próba ad választ. A felni kialakítása lehet olyan, hogy azonos számok estén sem jó, mert pl. beleér a féknyeregbe.
Konkrét próba nálam még nem volt ilyen Stilo-Lineára. A gumit már nem tenném rá.
civil üzenetéhez csak annyi, hogy butaságot írt. NEM lehet feltenni 1 collal nagyobb gumit. Astra említett kerekénél (TRX = 390 mm, 415 mm) az eltérés 10 milliméter, az belsővel felfújható. Az 1 coll eltérés leesik a felniről, ha netán tömlővel sikerül valakinek felfújni, de nem hiszem. Amit rákerül az autóra és azt leengedik, "leugrik" a felniről a gumi.
laikus felhasználói vélemény: az UG7-tel biztosan jól jársz. Hóban rettentő jó, de egyébként is.
nálam sajna a pénz is fontos szempont, ezért nyári gumiban a prémium alatti kategóriából keresek valami jót, téliben azonban mindig UG-t veszek, annyira bevált.
Nekem volt FW930, ami a korábbi Firestone volt, és az egy nagyon jó téligumi volt, kicsit talán zajos. A Frédistájn meg állítólag szintén nem rossz téligumi. Ha ez segít valamit, én a Firestone-t venném. :-)
Itt egy kis kiegészítés. A "-nál nem is, de anno, még a 90es évek elején járt nálam román frsz bmw, "-os felnire feltéve a mm-es abroncs. (vagy forditva, passzolom rég volt) Persze belsővel. És eljött vele 800 km-t, pedig egy satunál lehet körbeforgott volna a gumi a felnin....
Pont ezt akartam írni én is.:) Nyilván egy alacsonyabb profilu gumi kerűlt a sárkányra, és a kolléga úgy keveri a számokat, ahogy én a spenótnál a sót a cukorral...:)
Ez az, szerintem is nyugodjon le mindenki, és aki egy pillanatig is azt gondolta, hogy 13-as felnire 14-est rá lehet tenni, vagy fordítva, az meg gondolkozzon, jót tesz...
Aki feltette, az sem gondolta át, hogy mit csinál... GYORSAN keress egy rendes műhelyt, és normális méretű gumit vegyél a kocsidra. Mindenkinek jobb lesz....
Igen, így használom jelenleg! 3 éve így megy, semmi gond. Nagyobb felnire rá lehet tenni az egyel kisebb abroncsot. Nyílván nem a legoptimálisabb, de nekem nincs vele gondom, és nem is kopik jobban.
Chevrolet Spark kerék belső átmérője? Valaki esetleg?
Köszi! Azt az infót hallottam, hogy már UG7 nem lesz csak a +-os. A Dunlop Winter Response is valami új termék? Arról senkinek tapasztalat? Egy tesztben (hasonló méretben) nagyon ajánlottnak minősítették. Szóval döntenem kellene hamarosan...
Nekem van 4 db lemezfelni, 4x114,3-as lyukosztású, ET 45 185/70 R14-as SAVA téligumikkal, amelyek kb 80 %-osak. Eredetilag honda accordon voltak, de az újabbikra nem megy fel, csak 15"-tól, így nem tudom használni.
A 4 db felni+gumi együtt 32 ezer HUF
Nem üt, egyenletes kopás, sokat használható még.
Vagy van még 4 db KF felnim, az 15" honda gyári felnije (Enkei), az viszont gumi nélkül van, a 4 db 50.000 HUF
A téligumi egész télen jó, ha van; nem kizárólag szélsőséges körülményekre tervezték. Ha négyévszakost veszel, megtudod, milyen az a szélsőséges körülmény. Ha hóban, meg úgy általában 0 fok alatt egyáltalán nem közlekedsz autóval, vegyél új nyáriakat.
Nem egy erőgép az autóm és 165/70-es gumikkal nem is sportolásra használom. Téli gumim nincs és a nyári megérett a cserére. Az autó max. 1-1,5 évig marad meg így a kopás annyira nem számít, 15000-nél többet nem fogok vele menni. Gondolkodtam csak téli verzióban is, de szélsőséges körülmények között nem autózok, ezért gondoltam a négyévszakosra.
tegnapelott en csengettelek meg veletlenul. Te vagy az elso nev a regi telefonomban (ABT), amit a kulfoldi utamra hoztam el, es a csomagban billentyuzar nelkul volt.
Nono, azért ne menjünk át személyeskedésbe - bár azt Drag kollega kezdte Hoosheeval szemben, Neked nem kéne folytatni.
Hiszem azt, hogy minden nőnek (és férfinak) megvan a "kedvelője", ennyit a fajfenntartásról. Én csak azzal nem értek egyet, ha szimbólunként kezelünk valakit, aki nem feltétlen érdemes rá - lásd műsorvezetést bízni egy rádióban egy olyan hölgyre, aki (mások szerint) csinos, ámde beszédhibás, és nem is feltűnúen eszes. Egyszer istenuccse elmegyek hozzád megvitatni ezt a témát, nagyon szívesen, de kezdünk igencsak OFF-terepre tévedni.
Amúgy a női nemnek nálam nagyobb rajongóját keresve sem találni :D
Mégegyszer kérlek: ne személyeskedjünk, szerintem nem adtam rá okot. Én tisztellek, mert emberileg (az itt és saját honlapodon kifejtett tevékenységed/munkásságod alapján) nagyra tartalak. De ezt most komolyan ellensúlyozni akarod? Tudom, nem kell hogy érdekeljen, mit gondolok rólad... No mindegy. Uff.
Nem tudom te hogy vagy a nőkkel, de te is azért élsz, mert valaha egy férfi meghóditotta az a nőt aki szült téged. Úgy működik a világ már év milliók óta, hogy meghódítja nőstényt a hím és ezzel szaporodik. Tehát a hím dolga a hódítás, csábitás, szaporodás. Ennek időnként CSAK embereknél komoly hátáráltatója a nők közötti rivalizálás, a másik nő kritizálása (ide írhatsz több neked tetsző jelzőt).
Szóval, ha te egy nőt kritizálsz mi a f**z vagy te?
Ahogy korábban írtam, fűrészfogas kopás gyanúsak a Continental gumijaim. Felrakattam a Kléber téli gumikat, 8000 km van bennük. Ma kipróbáltam és kicsit halkabban, de továbbra is hallottam azt a dübörgő hangot, ami miatt a fűrészfogas kopást gyanítottam.
A leszerelt Continental gumikat megnéztem. Szemmel látható fűrészfogat nem láttam, de a gumi blokkjain végighúzva az ujjamat, a második lamellánál megakad az ujjam, azaz egy blokkon belül a két lamella magassága eltér egymástól.
A lamellák éle sok helyen le van kopva, mintha valaki késsel levágta volna ez éleket...
A legdurvább az, hogy a hátsó gumik belső élén viszont a blokkok teljesen síkban vannak, ha húzom rajta az ujjamat! Nem akad meg, teljesen síkban van minden, de a lamellákban lévő pici vágatok sok helyen teljesen eltűntek!
A futófelület is olyan hirtelen, szinte szögletes módon megy át az oldalfalba, nem olyan lekerekített módon, mint az első gumiknál vagy mint a hátsók külső élein.
Kérdésem: akkor mos mi a franc van? Fűrészfog? Rossz hátsó futómű állás (Octavia II, állítható a hátsó futómű is!)? Esetleg a belső élek még akkor koptak le, amikor ezek a gumik voltak elöl tavaly nyáron? Kezdem nem érteni a dolgot!
1. kép: bal első gumi külső széle. Érdekesek a lenyíródott élek. 2. kép: bal első gumi belső széle. Nem úgy tűnik, de itt a lamellák nincsenek egy síkban. 3. kép: bal hátsó gumi külső széle. 4. kép: bal hátsó gumi belső széle. Na ezek a lamellák egy síkban vannak!
225/60 R16, erős elsőkerekes gépre (Cadillac Eldorado):
Conti TS 790
avagy
Pirelli W210 Sottozero
avagy
GY UG Performance.
A saját véleményem leginkább az utolsó felé húz, főleg hogy a Pirelliből volt már Snowsport ami nagyon nem tetszett, GYből volt UG GW3 és Performance is , bár utóbbi valamivel kisebb méretben, ezek elég jók. De a Continak a nyári PC2 tapasztalatok alapján adok esélyt, lévén az kurva jó gumi.
De ő nem a testéből él... Nem t'om érted-e a különbséget? :D (Amúgy a bódiszilvi az, tehén, a műsorszámban ahol indul, mindenképp. És még csúnya is a feje szerintem. Engem nem vezet meg 2db nagy duda, nem én vagyok az átlag, tudom :D)
Hát akkor Nokiant válassz. De nekem szárazon nem volt semmi különös bajom vele, kicsit csúszkált és mászott, hóban teljesen jó volt, nagy vízben nem próbáltam.
Ellenpélda. Nekem is volt MP 58. Hóban jó volt, csak kevés nap fedi az aszfaltot hó. Száraz aszfalton ha egy kicsit hajtva volt, hamar pépes lett, csúszkált, vizes burkolaton szerintem életveszélyes volt, alig volt tapadása. A kaput az tette be, amikor a Mecsekben Én a belső íven csúszkáltam a Matadorokkal, miközben kívülről többen körbeautóztak láthatóan sokkal jobb tapadással. Na azokat a gumikat sem használtam el, mentek az autómról.
Mp58 van nekem is egyik autómon, ismerős is használja kisebb kategóriában, szerintem kifejezetten jó téligumi, persze nem csúcskategória, de nagyon jó vételnek tartom.
Alapvetően ez természetes dolog. Nincs is baj vele. Én is sokat sármosodtam az elmult 8 év alatt.:D
De azzal már igen, hogy nincs annyi önkritikája, hogy beszédhibával nem ülök ki egy ország elé, pláne olyan igényes közönség elé, aki a jazzt szereti. Mert ott ezek a "zajok" igencsak felerősödnek....
Amúgy természetesen ebben igazad is van, csak utóbbi hölgyek (bár 21 évesen sem tették) 29 évesen már nem gondolják hogy még mindig ők a legszebbek, és teszik közszemlére a "bájaikat". Amúgy azért vannak 29 éves modellek, nem kevesen, akik nem változtak ekkorát. Na mindegy, asszem erősen offtopic a téma, és amúgy is ízlésről nem nagyon van értelme vitatkozni :) (ahogy Vittorio Gassman mondotta sameszának a Belfegor a Pokolból c filmben: már csak azért sem, mert neked az nincsen :P :))))))
Amikor majd tudsz 100-al menni,(?) akkor az csak 97 lesz. Nagy baj?
Komolyabb autón már valóban gond lenne ilyen mértékű eltérés. Ez a kis autó csak fürgébb lesz tőle.
Pl. Suzuki Swift a Miautónk. Gyári méret 155/70R13. Próbáltuk saját autóval és télen a 165/80R13 mérettel volt a legjobb. Pedig ez már 47 mm, 8,6% eltérés.
Ezt ki mondta: 155/80R13-as 4évszakos gumi van 4,5J-s felnin. Szeretnék nyári gumit venni (5J-s felnire), 165/70R13 méretet ajánlottak, azonban ennek az átmérője közel 2 cm-el nagyobb.
Nem nagyobb, hanem kissebb. 17 milliméterrel.
Jó lesz rá, tökéletes. 175/70-el úgy menne, mintha be lenne húzva kézifék, azt felejtsd el.
Igazad van, tényleg kisebb. Akkor nyugodtan mehet fel a 165/70R13 méret? Nem baj a 2,9%-os eltérés?
Nem rossz,nem rossz....Kereslek. Egy másik kérdés, bárkinek aki tud válaszolni.Közben itt a háttérben felmerült, hogy az SX4 -nek a 16-os felnije adott esetben csereszabatos lehet a G Vitarával. RAV 4-gyel csereszabatos, és a Toyo meg a Suzuki azonos kategóriás kocsijai kerekei mindig dettó. Van erről valakinek tapasztalata, infója estleg, mert felmenni valszeg felmegy, csak ne érjen bele a fékbe vagy a hátsó trapézba. /Nem mindegy ugye, hogy 20-25-ért lesz felnim, vagy ezt meg lehet szermányolni 9-10 körül...:) /
Eddigi legjobb téligumim volt a Dunlop 3D. Igaz mély havas tapasztalat nem sok, de esős időben szinte csikorgott a gumi. Szárazon pláne ultra jó volt. Kis hóban , latyakban is hibátlan volt.
Ezt ki mondta: 155/80R13-as 4évszakos gumi van 4,5J-s felnin. Szeretnék nyári gumit venni (5J-s felnire), 165/70R13 méretet ajánlottak, azonban ennek az átmérője közel 2 cm-el nagyobb.
Nem nagyobb, hanem kissebb. 17 milliméterrel.
Jó lesz rá, tökéletes. 175/70-el úgy menne, mintha be lenne húzva kézifék, azt felejtsd el.
Gumik raktáron, kártya lehet, 38.319,- + szerelés ára 5.600,- Ha kocsira is teszük netán később, akkor a teljes munkadíj 8000,-Ft. Fizetés után díjmentesen tároljuk a gumit a kért szerelési időpontig, legkésőbb november 1-ig.
Gyakorlatban - ha az által tanácsolt márkából 4 db Pirelli 225/45R17H W210 Sottozero XL lenne a befutó (most akciósan 37.200/db), van-e, holnap át tudnám-e venni a helyszínen, s mivel egyelőre még nem kellene felrakni, kártyás fizetésnél konkrétan milyen további költségre számítsak?
Mindenre válasz, teljes körű kiszolgálás...Mindent köszönök.
Most aztán főhet a fejem, a méretbeli kérdésben, s a két prémium gumi "versenyfutása" tekintetében is. :) Mert noha a Pirelli szárazon biztosabb, pl. a vízen meg a Dunlop jobb, s csendesebb is, jajjj....:( Viszont a Barum kihullani látszik.
Kellene egy kis tanács. Autómon (Daihatsu Charade 1.0 TD) jelenleg 155/80R13-as 4évszakos gumi van 4,5J-s felnin. Szeretnék nyári gumit venni (5J-s felnire), 165/70R13 méretet ajánlottak, azonban ennek az átmérője közel 2 cm-el nagyobb. A megfelelő váltóméret a 165/75R13 lenne, viszont ez meg olyan ritka fajta mint a fehér holló. Másik választás a 175/70R13, ezt meg már kicsit szélesnek találnám (nincs szervokormány és nem akarok birkózni a kocsival), valamint lehet a felni sem lenne alkalmas rá.
Értem. Korrekt. Nagy köszi a gyorsaságodért is. S jól értem akkor, hogy az adott specifikációjú Dunlop 3D nagyobb tudású gumi, mint a Barum Polaris 2-e?
Azt a kérdést is megismételném még, mert - komoly érdeklődőként, avégleges döntés előtt - különösen adnék a véleményedre, hogy a 16'-os lemezfelnivel+gumi, vagy a meglévő 17'-esen cserélgetni a téli-nyárit, melyik megoldást javasolod? Az utóbbi esetben, a gumik idényszerű le és felvétele valóban rongálja a könnyűfémfelnit?
S uccsó kérdésként, tapasztalatod szerint a 16'-os Dunlop (H) 3D vagy a vele árban csaknem azonos Pirelli (H) W210 Sottozero a jobb választás?
A téli gumiabroncs vásárlás minden évben komoly üzleti harc eredménye. Összegyülnek a gyári árlisták, ez megkapja mindenki, aztán kezdődik az alkudozás. Kitől milyen engedményt lehet kapni annak aki sokat vásárol.
Így gyakran eltűnnek a minőségi különbséget tükröző ár diferenciák mert pl, hiába 25000 a Bartum és 40000 a Dunlop, ha abból lehet alkudni, akár 26000-ig, de a Barum árából nem engednek 1 forintot sem.
Akkor nem a Dunlop gumi rossz, hanem a Burum gyár h***e, vagy a Dunlop cég ügyes és sok gumit fog eladni.
A honlapomon látható akciós árú termékekből SOKAT rendeltünk.
Pl. Barumot nulla az 0 darabot. Így az drága.
Bankártyás fizetés lehetséges. Ha internetes rendelés akkor a honlapom áraihoz hozzáadunk 3%-ot, és mehet.
Az árra vonatkozóakat tud.vettem. Kizárólag új szett érdekel csak, mert a teljesítményt biztonságosan át kell, hogy adják pl. a szélsőségessen havas-hegyi utakon is, ezt elvárom hosszú távon. A 15' pedig nem fér fel, túl kicsi. Még egy lehetőségen gondolkodom, a jelenleg 17' felnire menne a téli, ennek költségén, hogy megéri-e még gondolkodom...
A tanácsodat had kérjem még, az előbb másnak behivatkozott Dunlop 3D-ot (H seb.index) ajánlod, ill. van olyan rossz tulajdonsága, amiért egyes neves versenytársainál ennyivel kedvezőbb árfekvésű?
Uccsó kérdés, a bankkártyás fizetés (persze személyes jelenléttel) megoldható nálad, nekem ez utóbbi is fontos szempont.
Elado 2db 5mm koruli (1 telre meg megfelelo) Conti Wintercontact TS710, 205/55 R16 meretben, alku nelkul a 2db ara 8000 HUF, adok hozza 1db Goodyear telit is ugyanebben a meretben, annak a parja szalszakadt lett. gun1976 kukac hotmail pont hu
Köszönöm így legalább a mibenlétével már tisztában vagyok. Most ajánlottak Continental gumikat használtan. Így talán-talán észre is fogom venni ... (ha olyan) remélem...
60 felett elkezd nagyon zajos hangot adni. Nekem 80-100 km/h körül már olyan hang volt, mintha egy dízelmozdony motorhangja visszhangzott volna a távolból.
Nézel a gumit oldalról és azt veszed észre, hogy az egyik blokk a mintában olyan, mintha az egyik széle magasabban lenne, mint a másik széle. Tényleg magasabban van!
Úgy, mint a fűrész fogai: I_ __ I_ __ I_ __
Ha nagyon gázos már, akkor szemmel messziről is látható, ha nem olyan régen kezdett el dübörögni, akkor még csak közelről szemlélve.
Persze itt sok profi van, akik majd jobban körülírják, de most mindenképpen meg kellett osztanom az élményt... :-)
Jegyeztem a számot! Kollégámnak is volt fűrészfogas kopása a "G" Astra-an pár éve. Az is Continental gumi volt... Egyelőre most lehajítom a Conti vackokat (valamiért sosem volt nekem szimpi), felmegy a téli szett. Gondolkodom 16-os nyáriban, de majd csak tél végén. Sajna ahhoz felni is kell majd...
Látom sokdologban hasonlóan gondolkodunk(Metabo azota is müxik). Asszem ha sikerül idén télen összerakni a gépet akkor 4új ilyet veszek. Sajna olcsó és jó fényezőt nemtaláltam,ez esetben meg a jó mellett döntök mint az olcsó mellett,de ekkor meg sporolni kell még :(
Értem, ahol eddig nézelődtem nagyon lekezelték a GT-t. Hóban, latyakban (leginkább városi, országúti használat), lehessen vele normálisan közlekedni, és nem baj ha nem kopik el két szezon alatt. Tényleg ezek milyen kategóriába sorolhatók? (alsó, ..)
Honlapom árainál olcsóbban nálam új gumi nincs, "kizárt".
Létezik sok féle név nélklüli "gumi" ezek olcsóbbak, ilyet én nem árulok.
Ha felkeresel válaszhatsz használt felnit 5-8 ezerért és használt gumi is. Ezekről árnak semmi értelmi míg nem látod.
Ez egy költség kímélőbb lehetőség.
SOKKAL költségkímélőbb megoldás, ha 15 colos felnit teszel a Skodádra. (ha olyan, hogy jó rá) Akkor már 10 ezer körül van új gumi, és 8400-ért új felni, használt 5-6 ezerért.
Sziasztok! Tapasztalataitok alapján hogy teljesítenek a CONTINENTAL TS téligumik? A más lamellázottság okán hóban nem jobb e kanyarban vagy nem csendesebb e a száraz bitumenen?
Mindezeket előzetesen már láttam, köszönöm, de ne érts félre, nem a biztonságot jelentő gummákon akarok kukacoskodni, de alapvetően más, költségkímélőbb megoldásra gondoltam. Nálad kizárt?
Kleber Krisalp HP T 17880/db Kleber Krisalp HP2 T 18450/db Continental TS810 H 23900/db Goodyear UG Performance XL V 23900/db Goodyear UG7+ T 22970/db Michelin Alpin A3 T 24940/db Pirelli W210 Sottozero2 H 23980/db Bridgestone LM25 H 23950/db Dunlop 3D H 23500/db Vredestein Snowtrac2 H 20990/db Vredestein Snowtrac3 H 22590/db
igen,kevesebb.... igen egyszeru meres mintamero hianyaban: 100 forintos iras reszen,a a 100 felirat a gumi fele mutasson,s a 1-es szamig er a minta.akkor 7 mm....
Köszönöm... a "kozepen mintablokkban a mintarokig" akkor nem mérőpontnál mérhetünk 7 mm-t egy új guminál, hanem a középen lévő minta tetejétől "barázda" aljáig? a mérőpontnál mérve kevesebb 5-6 mm? Jól értem? bocs a "profizmusomért" :))
Jó téligumi árajánlatot szeretnék kérni 4 db 205/55/R16 T, (ill. ha lehet, külön a H seb.indexűre is), Octaviára. Kapcsolódóan, az acél keréktárcsákkal együtt (és a helyszínen) szerelt komplex ajánlat is érdekelne, s új papucsos. Hallgatnék természetesen a gumisGuruk tanácsára, (kedvezményt is kínáló) javaslatára.
Sziasztok, lenne két zöld kérdésem: a CONTINENTAL 225/50 R17 Sport Contact esetében mennyi a gumi gyári mélysége újkorában és azt egy mérőponttól kell mérni, vagy nem?
Üdv az Uraknak! Grand Vitarára / 2005-től/ keresek valamilyen téligumi-felni felállást lehetőleg minél olcsóbban. A felni mindegy-lehet lemez és alu is, ha olcsó, a guminál nem ragaszkodom terepeshez, bármilyen megoldás érdekel, csak aszfalton megy télen. Minden lehet használt is. Méretet most fejből nem tudok, a felni 16-os, a nyárigumi jó széles de atéli lehet keskeny magas...köszi
V901-ről tudok nyilatkozni, 205/50R15 méret Alfa155 V6-on (1370 kiló, 166 ló) két szezon után.
Hideg száraz, illetve hideg nedves úton is rendkívül jól tapad rövid a fékút és extrém a kanyarstabilitás. Kanyarban amire vigyázni kell az az, hogy nem sikít előre, hogy meg fog csúszni, hang nélkül teszi a dolgát. Szerencsére amikor elkezd csúszni akkor sem egyből teljesen elengedi, hanem csak érezni hogy kúszni kezd. Nekem havon elindulni nehezebb volt vele mint megállni. Próbáltam kimenni pörögni vele, de nem jött össze - legtöbbször betapadt, nagyon kellett erőltetni hogy rendesen csússzon. Száraz úton télen -5-10 fokban a lágymányosi híd budai oldalán 85-90-nél kezd el kúszni, a GY F1 nyári 205/45R16 méretben nyáron 30 fokban kb ugyanezt tudja csak az már visít is mellé. Menetkomfortja aránylag jó, meglehetősen merev a fala ezért átadja a futóműnek az úthibákat de nem vészes. Nincs hangja nagy sebességnél sem (vagy csak a zajszigetelésem jó, mert nekem eddig minden gumim csendes volt). Október közepétől április elejéig használom, két téli szezon (kb 18000 km) után durván 80%-os a gumi, szóval idén is ez marad még fent, jövőre csere ugyanerre vagy V902-re. A nagy vizet nem szereti, mélyebb pocsolyákon már 100 körül felúszik, a 2-3 centiseken meg iszonyatosan meghúzza az autót a pocsolya felé. Nagyjából ennyi ha van valami amit kifelejtettem, kérdezz rá.... :o)
mar sokszor elhangzott... az emberi tenyezok figyelmen kivul hatasa...jo pelda Hansjurgen ill.Karlheinz,ki mennyi kv-t fogyasztott a teszt elott,reakcioido,stb.... azonkivul az eltero autotipusok: egy gumiabroncs lehet,hogy maskepp viselkedik egy elso,vagy hatsokerekes auton.... jellemzo pelda: Falken teszt--- ESP-vel minden uberkiraly,kikapcsolva csak ugy szedtuk ossze a vasat:))))
mas: azert az ADAC lehet egy tampont,fuggetlen,tehat nem igazan a lekenyerezes a fo...,alapnak elmegy,de nem kell inni minden szavat,mint a szentirast (kopasra is kiternek),lenyegesen objektivebb mint egy autos szaklap,hol a nyertes gumimarka reklamja az ujsag negy lapjan teljes hasabon szerepel:))) Igaz,jo lenne,egy 60%-os allapotu gumiteszt is,lehet,hogy mindenki mislent venne?:)))))
Ki hosszabb tavra gondolkozik,annak az A3 a legolcsobb megoldas km teljesitmenyre levetitve,ez ellen nem lehet appelata...Azonkivul kiegyensulyozottak a teli tulajdonsagai minden teren,nem kiemelkedoek,de az elsok kozott van..............
"Ugye mondtam :-) Ha a sajat gumink jol szerepelt az ADAC-teszten, akkor az ADAC az etalon ;-)"
Nem árt alaposabban megnézni a tesztet. Annyi trükk mindig van a dolgokban, hogy a különböző tesztek nem pont ugyanazokat a gumikat vetik össze.
Az felhozott tesztben a pl. a Michelin az Alpin A2 -vel szerepel, ami az újabb, de már szintén elég régóta futó A3 -hoz képest gyengébb. Vagy nagyon régi ez az idézett teszt, és még nem volt A3, vagy a szerkesztő urak kavarták az állóvizet ezzel a trükkel.
Ha ezt átlátjuk, még mindig ott van az a probléma, hogy sok gyártó egy-két paraméterre (pl. nagyon jó havon) hegyezi ki a gumit, a többi paramétere meg csapnivaló. Nem csak az összpontszámot kell nézni, nem árt átgondolni a részleteket is. Olyan nincs (ritkán van) hogy egy gumi mindenben a legjobb.
Nekem például szimpatikus az A3 -ban, hogy sokkal kevésbé kopik mint a konkurencia. Akár kétszer-háromszor kevésbé. Az A3 tovább tart. De nemcsak ez következik ebből. A tesztek mindig új gumikat mérnek. Két év múlva vajon mekkora lesz a különbség egy kétszer jobban kopó és az A3 között ?
BFG G-force winter,Dunlop sp winter sport M3,Yokohama V901 melyik milyen? :) (Régi melóhelyen a BFG -t nyomata a főnök mindenkinek,még a dolgozok is meg ő is azt rakott a sajátjára,de a szívem a yokohamára szavaz,dánlopról meg hát nemtom még az is szimpi)
Enyhe vizes időben Ősszel egyik márkatársam gépét elkértem egy karikára,mert enyém régóta épül és rég vezetem már 924est.Hát majdnem összetörtem a falunkban az S kanyarban,volt ám olyan driftshow végig :DDD Jah a kocsin elég kopott gumi volt és nedves volt az út.Pedig ez csak a legkisebb125lovas audiblokkos,akkor egy 944turboS mit tudhat esőben...
De a kérdésemre válasz? 4évszakos felejtős? Lentebb írt téliekből melyik a legjobb? Télivel nyáron járni nagybaromság?(Nyár elején amig nemtudnék nyárit is venni) Vagy hol kellene garantáltan max 4éves hibátlan szerkeztű téligumit nézni ebben a méretben?Hibás,kopott,öreg,stb fosokat nemrakok fel mivel hátsókerekes és aránylag erős a tömegéhez képest.125Le,170Nm 1040Kg ra :)
egy tanulovezeto,ha telen tanul,inkabb menjen elotted,vagy utanad,ha nyarigumi van rajta.... csak szoljal.mert akkor megyek BKV-val.... jo nagy baromsagot irtal
[color:ff0000]egy tanulovezeto,ha telen tanul,inkabb menjen elotted,vagy utanad,ha nyarigumi van rajta.... csak szoljal.mert akkor megyek BKV-val.... jo nagy baromsagot irtal/color]
Van tanácsadó céged?:))) Nem értetek, 1szóval sem mondtam hogy télen nyári gumival kell járni! Most az volt a kérdés ha 1000km-t vezet egész télen akkor mit vegyen?! Azt mondom hogy minden körülmények között meg kell tanulni vezetni: hóban, sárban, ködben, esőben........
Ui: a porhet meg ki sem kell hozni télen a garázsból, arra ott a subaru!:)))))
Állítom, lehet strandpapucsban is járni télen. Sok hajléktalant látok télen papucsban szaladgálni. Megoldják. Csúszkálnak is vele rendesen, ha jobban megfigyeled, egyik sem megy egyenesen, jobbra balra dülöngélnek.Ez a nem megfelelő mintázat kiválasztása miatt van. (...nem, nem az alkohol az oka) Itt ugyebár állandó összkerékhajtással mennek.:)
De egy porhe fix hátsó hajtás, amivel ne próbálj meg télen nyárigumival menni. Nem csak ön, de közveszélyes is!!!
Az biztos, hogy nem leszel tanácsadó a cégemnél.:)
Aki tuti tőzsdei tanácsokra vágyik, hívjon!:)
Komolyra fordítva: Porhe hátsó hajtánnyal nyári gumival hideg esőben sem arra megy amerre szeretnéd. Emelkedőnek felfelé pláne. Használt téli a megoldás, a 4évszakost hagyjuk meg a nagyiknak, akik ki se hozzák a garageból a vasat egész télen.
PS: Wolfka, amennyiben a lakatosa vagy a kollégának, megértem gumijavaslatodat.:D
"igazan elemeben havas uton,ill. jegen az igazi..."
Mindig is sejtettem, hogy a tél külön örömöt jelent számodra... Na de hogy ennyire?!?!?!?!?!?
Szó se róla, bizonyos kor felett az a kis mozgás is fárasztó tud lenni, ami ugye havas, jeges felületen lényegesen könnyedebbé válik, akár még kellemes is lehet. :D
Több havas telet is végigvezettem nyárigumival, én és az autó is épségben maradtunk! Nem azt mondom hogy hülyeség a téligumi, sőt! De pl van 1tanulóvezető aki még életében nem vezetett csúszós úton az igen is tapasztalja meg milyen az amikor csúszik az út és tudjon óvatoasan vezetni, meg persze azt is milyen sötétben, ködben, esőben, nagy forgalomban, dugóban, streszben vezetni! A téligumi sem életbiztosítás, azzal is haltak már meg sokan.....
Szerintem a jó választás a nyári gumi! Lehet azon az 1000 kmen még hó sem lesz...... Hóban, jégen megtanulni vezetni nyári gumival lehet, akkor legalább tudod milyen amikor csúszik az autó, mert bizony 1jó téligumi túlzott biztonságérzetet ad, aztán 1x csak esik 1jó kis ónoseső!:)))))
De olyan hangja mint a csapágyhang? Amikor feltettük nem tűnt zajosnak, ja és erős hosszú kanyarban erősödik a hang, na majd megemelem és megnézem lóg e.....
4évszakos gumikről vélemény? Mivel ha télen használnám a kocsit az max 1000 km lenne!Arra meg téligumit venni nemérdemes.De használt ezeréves kemény guminál szerintem egy új 4évszakos jobb.Kérdés nyáron milyen a 4évszakos?
Dunlop SP4ALL Seasons <-ezt néztem ki!
Vagy vegyek téligumit és használjam három telet 3X1000km és aztán adjam el féláron?Az meg nagy befektetés,mert ha jön a nyár nyári gumi is kellene,sajna nincs egy jó gumim se.
Ha téliről lenen szó amiket kinéztem: BFG G-force winter,Dunlop sp winter sport M3,Yokohama V901.
várom a tapasztaltabb gumisok véleményét.
Porsche924 re menne és 185/60vagy65vagy70 14" (6"felnire nemakarok már 195 t bár az is rámenne de feleslegesnek érzem 125Le re,esetleg előre 185 és hátra 195).
Érdeklődnék a szakemberektől, hogy átlagos használatra melyik gumit ajánljátok egy Corsara 175/70R13-as méretben? Most Kleber Krisalp 3 van rajt, de nem ragaszkodom a márkához, ha jobbak a tulajdonságai (vizes úton nem volt az igazi) nem sajnálok rá pár ezressel többet, de nem akarok egy márkanévért sem 30%-al többet fizetni, mint amennyit valójában ér. Ha kell, hát kell, de a sz...erény képességű áru a kidobott pénz. Nagyrészt városi téli latyak, vagy nedves, néha havas jeges út van a repertoárban. Évi kb 5-8000 km-t futna. Olyat keresnék ami jó menettulajdonságokkal bír, de vészhelyzetben meg is lehet vele állni, kevésbé gyakorlott vezetővel is (...) Én ezeket nézegettem, de a hozzáértőktől kérnék véleményt. - Kleber Krisalp HP - ContiWinterContact - Michelin Alpin A3 - Bridgestone Blizzak LM20
s az ellen pelda.... Meg az "oskorban"...Zsiguli defekt...tomlo csere,hozott vekony "'korejaji" tomlo..... termeszetesen ugyanugy leereszt,mivel az OR 34 Barum bordai szetvagjak....Megcsinal.uj tomlo.igazi magyar tomlo.... - csak a belsot tessek kifizetni.... _Hogy kepzeli? az en gumim csinalta!! :))) S nem hagyta,az egesz munkadijat kifizette...Feher hollo....
Az ilyen kis apró dolgok sok-sok elégedett vevőt eredményezhet. Mert ugye ha tőle kérdik, hogy tud-e egy jó gumist, akkor majd azt fogja ajánlani, akivel ő is elégedett volt.
Nem tudom.... Mikor meg anno az Arpad uton volt a project,volt egy epizod,hogy batsi kifordult a 96-os busz moge,s akkora szeget vett fel,hogy csuda... Ilyenkor mit mondasz? volt egy "benyelt" defektjavitas,s mindenki jol erezte magat...bar nem hiszem,hogy jogos volt,de azota is visszajar,s ez tobbet er,mint hepciaskodni,hogy mi hol miert....
[color:FF0000]Nem tudom.... Mikor meg anno az Arpad uton volt a project,volt egy epizod,hogy batsi kifordult a 96-os busz moge,s akkora szeget vett fel,hogy csuda... Ilyenkor mit mondasz? volt egy "benyelt" defektjavitas,s mindenki jol erezte magat...bar nem hiszem,hogy jogos volt,de azota is visszajar,s ez tobbet er,mint hepciaskodni,hogy mi hol miert..../color]
Azért nem teljesen, mert nem a hűtőn van a hangsúly, hanem a tejterméken.
Gondolod, hogy van még ilyen? Nem hinném. Ha meg még is, akkor sem oda vinném a gumit javíttatni, mert eléggé átlátszó dolog lenne ez a defekt. Inkább pótkerék fel, és mennék egy másikhoz.
Mert pl. ha én az amúgy 60.000. forintos Siemens hüttőt árulnám 200.000 ért, és abajogna a vevő, akkor én tuti a képébe röhögve megvásárolnám a megromlott készletet, és elnézést kérnék.
Megérné.
A defekt az más......................mondjuk ha történetesen a mi kis Ördögünk műhelye előtt történt a defekt, akkor menjen csak be nyugodtan megverni, mert biztos ő szórta ki a szögeket, hogy menjen a bóót.:-))
Minden téli hangosabb, mint a nyári, ez természetes. Lényegesen nagyobb a bordák közöt lévő vizgyűjtő és kapaszkodó terület, tehát az onnan kisuhanó levegő szárazon is hangosabb, mint a nyári gumi.
Ez azert nem feltetlenul van igy. A "kisuhano levego" egy dolog, a lagyabb gumikeverek egy masik. Vannak zajos gumik teliben-nyariban, es vannak csendesek. Egy csendes teli gumi csendesebb, mint egy zajos nyari. Amugy a zajkulonbseg nem veszes kulonben sem, legalabbis a sajat tapasztalataim szerint, amik egy resze viszonylag gyengen szigetelt autokbol valo (Octavia I).
Ha ismét a linkre katintasz, már láthatod azt az ADAC tesztet, ahol a legjobb értékelést kapta a Snowcontrol.
Ugye mondtam :-) Ha a sajat gumink jol szerepelt az ADAC-teszten, akkor az ADAC az etalon ;-)
Sziasztok? A BFGOODRICH Profiler 195ös gumi lehet hangos? Mert mintha az összes csapágy zúgolódna....... Honda civic 80e km, kb 60nál ment rá ProLine Wheels alufelni 195/55 r15ös gumikkal...
Az esetben,ha minden korulmenyek kozott kiegyensulyozott gumira vagysz,kisebb zajjal,akkor az Alpin A3....Ha hosszabb elettartamra,akkor meg mindenkeppen
Minden téli hangosabb, mint a nyári, ez természetes. Lényegesen nagyobb a bordák közöt lévő vizgyűjtő és kapaszkodó terület, tehát az onnan kisuhanó levegő szárazon is hangosabb, mint a nyári gumi.
Tehát azzal barátkozz meg, hogy hangosab lesz mint a nyári. Az hogy mennyivel, már nehezen behatárolható, de ennyit el kell viselni a biztonságos téli autózásért. Lehet néma gumival a lejtő alján várni a tavaszt, míg sok autós hangosan felmegy.
A Q és T között valóban a sebessség index a különbség. De ez a méret Pirellinél T indexel készül. Ha ismét a linkre katintasz, már láthatod azt az ADAC tesztet, ahol a legjobb értékelést kapta a Snowcontrol. Téli tulajdonságokban jobb, (havon, jégen, vizen) mint az UG7, Komfortban és Gördülési ellenállásban rosszabb.
Több féle márka szóba jöhet, melyekkel nem lesz ilyen gond, és ezekhez a sok érv, előnyeik leírása igen hosszú lenne. Ha tudnánk telefonon beszélni amikor számítógép elött ülsz, gyorsabb lenne a segítség. Számom 20/9380-068
A Pirelli Snowcontrol W160 és a W190 között csak a sebességindex a különbség (Q=160 és T=190)? Ha ez így van, nekem untig elég a 160-as is, 145 a vége a vasnak! :)
Elég olcsónak tűnik az oldalon a Pirelli amit linkeltél, 12 alatt van. De hallottam olyat a a Snowcontrollról, hogy eléggé zajos agumi, mindent behoz az utastérbe. Ez igaz?
Igazából nem felvágás miatt venném ezeket a gumikat, vagy mert sok pénzem van, mert nincs. De a mostani Pirellim nagyon sokat "lenyel" a rossz magyar utak okozta kellemetlenségekből, Kanyarban sokkal stabilabb a kocsi, hamarabb megáll intenzív fékezéskor, erős szélben és esőben nem mozog jobbra-balra, nem adja át a rázkódásokat, csendesebb, stb... Ennyit megér nekem! Ez olyan, mint a cipő... :))
Felhasználás vegyes. Városban és minden hétvégén hosszab utakra vidékre az alföldre, illetve hegyekbe a Bükkbe. Latyakostól a jeges útig minden van benne, leejtős meredektől a síkságik szintén, autópálya és főutak/mellékutak szintén...
:) A fóka és pingvinvadászatot kihagynám, egyelőre nincs rá időm. :)
Igazából... Peugeot felni.. peugeot autóról... tehát peugeot gyári ... (vagy ahol gyártották) így értettem a gyárit... a képen egy replika van, márkajelzés nélkül... :)
A téligumi topicban már feltettem ugyanezen kérdéseimet, de ott nem nagy a pörgés sajnos, ezért itt is szeretném feltenni kérdéseimet téligumikkal kapcsolatban.
Escortom nyári gumi mérete 175/70R13. Télire jobb a 165/70R13-as méret, vagy maradjon a 175/70R13?
Szeretnék vásárolni téligumi szettet, és alábbi márkák és típusokat néztem. Ha valaki ért hozzá, melyiket érdemes megvenni és miért? Nem olcsóak, de minekután tavasszal sikerült hozzájutnom egy Pirelli P3000-es nyárigumi szetthez olcsón, megértettem mit jelent egy minőségi gumi!!! A típusok a következők:
a Debica Furio a maga kategoriajaban elfogadhato gumi. Az az egyetlen baja, hogy egy kicsivel dragabban mar akár (akcios) premiumgumikat is lehet venni.
Szerintem ird meg, milyen meretrol van szo, es hogy menniert tudnad szerezni a Debicat, es a helyi gumisok valoszinuleg fognak tudni ajanlani jobb vetelt.
Kérdésem lenne: Debica Furio használható-e egy átlagos családi autón biztonságosan? Az autót városban és országúton használom, pályára egy évben kétszer megyek fel, de nem vagyok sietős fajta. Külön téligumi garnitúrám van, tehát csak tavasztól-őszig lenne fenn, de száraz és nedves aszfalton is. Good Year rokonsága van távolról, de nem tudom, hogy nem csalódnék-e benne? Akinek van véleménye, tapasztalata, kérem ossza meg.
Célszerű betartani a gyári előírásokat. A felni mérete nem befolyásol egy ilyen hibát.
A gumiabroncs futófelületéenk széle"blokkokból" áll. Ha ezek a blokkok azonos szélesek, a gumi gördülésekor, amikor ezek a talajjal érintkeznek mindig azonos időközönként, vibráció alakulna ki, mely a gumi zugását és a blokkok gyors kopást okozná. Ennek elkerülésére a blokkok szélessége változó, nem azonos azok mérete. Néhány gumi típus bizonyos autókon enek ellenére zúg és "fűrészfogasra" kopik. Ezt a Vevő egy módon "javíthatja" nem vesz olyan gumit amivel ez a jelenség megtörtént.
Azt írod 2 ilyen gumid van. Amikor a hiba kiderült, hol volt 2 gumi, melyik tengelyen? Hibás lengéscsillapító is okozhat ilyen hibát, bár ritka hogy jobb és bal oldali egyszere lesz rossz.
Az esetben,ha egy masik autos latja,ogy kacskazik a kerek,az nem centrirozas... javittasd meg a felnit,nem olyan veszelyes osszeg,ha sima "gorgozessel" megoldhato
Sok mindent lehet egy fórumon, de autót javítani nem! Ülj be az autóba és keress egy szakembert aki megállapítja a hibát és megjavítja az autód. Ha elfogadjuk amit írsz, akkor a gumi azért volt ingyen, mert aki adta, tudta hogy sz**.
Vagy a felni görbe és tökmindegy mi volt a múltban. A felni nem egyik napról a másikra, hanem egyik PILLANATRÓL a másikra lesz görbe. Az a PILLANAT, amikor elgörbül. Természetesen aki a panaszt mondja az soha nem hajtott gödörbe és nem állt fel járádra, ilyet a feleség, barátnő és gyerek szokott. Akik még vezetik az autót.
Vagy mint nálad, törkement a gumisnál, amíg felszerelte rá gumit???
Amit jó lenne tudni: a kerék kiegyensúlyozás, centrirozás a kerék súlyelosztását teszi központossá. ETTŐL az a kerék lehet FORMAILAG hibás akár KOCKA is.
Attól hogy a kerék forog a gumisnál a gépen, nem lesz görbe és nem lesz "tojás", DE EZT a hibát illik OTT észre venni, mielőtt a kerék felkerül az autóra.
Barátkozz meg a gondolatal, hogy veszel 1 db felnit, vagy minimum 1 db gumit.
ingyen voltak a gumik, és bár használtak, de jó állapotban vannak, gondoltam a téli szezonig ( még 2 hónap kb ) , megleszek velük. mivel az előző hátsó gumijaim totál kopottak már.....
azért írtam hogy optikailag, mert nem tudom 100%-osan eldönteni....
szaerdán még a régi gumik voltak fenn, mentem 200-al, semmi remegés, fekszik simán, ahogy kell :)
csütörtökön átgumizzák, megyek utána vele, 160-nál remeg az egész gép...
és ugye a forgatás közben látom is hogy mozog erre-arra....
namármost azért nem értem, mert ugye ugyanarra a felnire lett rakva. és eddig (meg az elmúlt 2 évben) semmi gond nem volt.
centirozás miatt/ nem megfelőssége miatt lehet ilyen ????
mert szerintem a felni egyik napról a másikra nem tud "ütni", ahhoz valami nagy sérülés kell, meg felütés.... amire abszolut nem került sor...
ujragumizták egy helyen, igaz használt, de jó minőségű és állapotú gumikkal
Hasznalt gumit nem nagyon erdemes vasarolni. Amin még van barazdamelyseg, azt ritkan kezdik el arulni. (Nyilvan van autocsere meg ilyenek, de nem annyi, amennyi hasznalt gumi a piacon.)
ahogy forgatom, optikailag úgy tűnik, mintha a felniben lenne 8-as....
Ha szemmel lathatoan ut a felni, akkor nem ertem, mi a kerdes?
Mi miatt "üthet" a kerék? vagy gumi? -kopott /nem megfelelő gumi miatt? -Felni miatt? ( sérülés, megütés ) -rossz vagy nem megfelelő centirozás miatt?
ugyanis a bal hátsó kerekem "eléggé" üt. ugye ujragumizták egy helyen, igaz használt, de jó minőségű és állapotú gumikkal. (Continental PremiumContact)
úgy komolyabban egyszer mentem vele eddig, meg ma. éreztem is az első alkalomkor hogy valami.. nincs rendben... 160km/h nál pedig gyakorlaitag ráz az autó... mintha apró kavicsos úton mennék.
ugye az előző (kopott) gumikkal ilyen nem volt. most hátul vannak az "új" gumik. de ezekszerint lehet hogy ezek is szarok... ? Tehát hiába tűnik jónak (felületete, bordák, minták még teljesen megfelelőek), lehet VALAMI miatt szar??
mert ma megyek, és egy kanyarodósávban mellém ér egy kocsi és mondja a csávó, hogy vigyázzak, mert a bal hátsó kerék elég veszélyesen "járkál".... hogy lehet hogy nincs meghúzva a csavar (megvolt), vagy gumisnál voltam (voltam) és nem lett jól centírozva (lehet.. nem tudom.. ), vagy felni (az okés)...
hát kissé elkomorodtam.... MOST AKKOR MEGIN MIA GEC VAN ?
a szervizben (ismerős persze, de ez már mit számít... ) aszonták, jól meg lett csinálva. ( deja vu-m van..... )
most télleg a gumi szar vagy a munkavégzés?
létszi haa valakinek valami ötlet még, azt köszi !
és miután emelővel megemeltem a kocsit, megpörgettem a kereket. bal hátsót: szambázik... jobbra-balra izeg-mozog. felrkatam a télit, próbaképpen. minden okés. átraktam a másik oldalra hátul, ott is mászik....
de.. ahogy forgatom, optikailag úgy tűnik, mintha a felniben lenne 8-as.... dehát eddig minden ok volt! a szarrá kopott régi gumival is 200felett is szépen ment.. (az egy dolog hogy kopott volt, attól még nagyon jól feküdte az utat.)
kizárásos alapon csak a gumi lehet. vagy a centirozás.... ?
A felni gyári méretezés szerint: 7Jx17H2 ET41 Ez van a CUPRA verzión is.
Ha tudsz egy másik gyári méretet gumimérettel együtt (pl. ami most van rajta), akkor a fenti felni paraméterekből már ki tudod számolni a gumi megfelelő váltóméretét.
Én sajnos nem tudom, milyen gumikon gurul az Ibiza...
Azt mondod, a ContiEcoContact 3 hajlamos a fűrészfogas kopásra. Milyet célszerű venni? Nagyobb az esély az ilyen kopásra, ha 15"-os helyett 16"-os gyári méretet teszek fel gyári méretű felnire? Célszerű a gyárinál alacsonyabb nyomással járni, vagy másik típusú gumival kivédhető az újabb fűrészfog?
A Fulda Carat Attiro nevű guma hajlamos a zajosságra, vagy csak az enyém csinálja? Úgy búg, mintha kerékagycsapágyas lenne, látni semmit nem lehet rajta...
"Egyebkent erdekes modon a gumisok is szivesen hivatkoznak az ADAC-tesztekre, amikor eppen a teszten jol szereplo gumit tudnak eladni :-)"
Ritkán éri őket ilyen szerencse :). Az ellenkezője jellemzőbb: azt mondják semmit sem ér az ADAC. Mert legtöbbször azért olyat akarnak eladni, ami tesztek szerint hm. nem a legjobb. A gumisok megmondják a frankót minden gumiról, csak úgy érdek (meg mérés :) nélkül ugye, szemben az ADAC-al akit megvesznek kilóra, stb.
"ugye az Alpin A3 már 2 éve is szerepelt egy teszten, de idei ADAC-on újra fog, és remélik hogy ezúttal jobban. khm. namármost ha nem változtattak rajta semmit azóta, mitől kellene jobban szerepelnie? :-ooo"
A Michelin honnan tudhatja előre ? Talán ő is tesztel. Nemcsak a sajátját, hanem a konkurenciájét is. :) Talán változtatott is, akkor is ha a minta ugyanaz. Vagy a konkurencia lépett rosszat. Több oka lehet.
Amúgy nagyon sokat már nem léphet előre. A korábban idézett ADAC teszt szerint második volt az adott méretben, a létező legkisebb különbséggel. Inkább csak prioritás kérdése, hogy az első két helyezettnél ki melyik szempontot tartja fontosabbnak a mértek közül.
"(csak halkan jegyzem meg: kollegák voltak vmikor tavasszal michelines bemutatón, mely a fékút hosszát hivatott bemutatni konkurenciához képest. namármost úgy ötödik nekifutásra ki is jött az előre beígért eredmény.... no comment)"
Hja gyári bemutató tesztől ne várjon sokat senki. Amikor csak maguknak játszanak, akkor pontosak.
"A nemetek mentalitasa: -Tudom,hogy jobb a mislen,de ez is megfelel,ahogy en hasznalom...."
Ez a skótok mentalitása: vannak, akik 10%-ért is a sokkal rosszabbat veszik. De a legtöbben nem is sejtik mi a különbség. Nehéz dolog a marketing.
Offolok: Skoda Fabia I (2000-2007) autóra eladó egy komplett téli szett: 5Jx14" ET35 felnik (szép állapotúak) rajtuk Kléber Krisalp 3, 175/65R14 méretű gumikkal, melyeken még kb 4mm-nyi profil van és elrevülve nincsenek. Ez így egyben a 4db 30e huf lenne és Esztergom környékén van. Érdeklődni az alábbi tel-on 30/310 4678. Képek:
Tisztában vagyok az árával. Csak még nincs. Meg még nem is kell. Azért tájkozódom, hogy mennyi lesz kb az ára, mert tavaly volt olyan, hogy 8e, de nincs. Aztán mikor megjöt, akkor 10e. Hmmmm... Nem ez, egy másik, és kisebb méret volt(lett volna).
A 10 körül teljesen jó. Nekem mind1 kitől veszem meg. Ha NEKED van rajta hasznod annyiért, amennyiért más adja(10-11e), akkor vehetem tőled is.
Bp?
Úgyis a dotszámot fogom nézni még az ár mellett. Sokan a megmaradtak akciózzák ki először, aztán az újakat. Én meg nem fogok utánjárkálni, hogy hol tárolták.
különben az adac tesztről alkotott véleményünk megegyezik. nálam is itt figyel az asztalon segédletként egy csomó méret kivonatolt eredménye, ha valaki esetleg hitetlenkedne :)