esetleg ruházz be egy excenter csiszolóba, 100x jobb mint a rezgő, én az ablakokkal 10 perc alatt végeztem, jól lehet vele bánni nem mar bele. nekem nagyon bejött. falra is jó. ajánlom mindenkinek.
Lehet, hogy ez lesz a mottó, csak gondoltam, hogy a megszürkült fát feldobná egy csiszolás+lakkozás. A járófelületen kívüli többi része olajfestékkel van lekenve, az maradna úgy amúgy is.
Ezt akartam elkerülni, 4 ajtóval rezgőcsiszolóval végeztem kb. 1 hónap alatt, ha összeadom a délutáni óráimat, amit ezzel töltöttem, egy lépcsőházi lépcső az már életmű lenne :)
Ezzel csak az a baj, hogy nem egy zártszelvény vázra kapupántcsavarokkal felrakott lépcsőről van szó, hanem egy közel 100 éves, faragásokkal díszített favázas lépcsőről, amiről talán csak lefeszegetni lehetne a deszkákat, de gyanítom ez igencsak rontana az esztétikáján. Amúgy nagyon jó állapotban van, csak a járófelület kopott meg kissé.
"Zsírtalanítod valamivel, pld. ablaktisztítíó, denaturált szesz, utána egy kis felületi csiszolás.
Fedőfestéknek én vizesbázisút hasznélnék, mert a lakkok hígítójával "összeveszhet" egy másik festékben lévő hígító, és akkor feltúrósodik."
Van egy natúr lakkozott lambériás rész a lakásban, amit szeretnék fehérre lefesteni. Mi ilyenkor a teendő? Elég csak por- és zsírtalanítani a felületet (mivel?), és mehet rá a festék, vagy előtte teljesen el kell távolítani a lakkot (mivel? hogyan?)
Ha már ennyi faipari dolog szóba került...van egy régi falépcső, aminek a járófelületére ráférne egy felcsiszolás/lakkozás. Kivel/mivel lehetne ezt megcsinálni/megcsináltatni? Gondoltam parkettacsiszológép kölcsönzésre, de attól félek, hogy nem nagyon menne, mert ugye túl sok a szél/sarok.
> Az ilyen jelenségek miatt hívom én ezt az országot... nyugat-balkánnak :-(
Hát ha még megtudod mivel szivathatják a jónépet. Kéred a csonk visszavágását, hogy ne zavarja a mixert meg a darut. Kifizeted, kiásod, kijönnek, visszavágják, elköszöntök.
Kész a házikó, vinnéd be a gázt. Na akkor derül ki, hogy nincs is gázbekötésed a telekre.
De hát van! Igen, volt. De megszüntettük...
És fizethetsz a bekötésért is.
Legalábbis errefelé ezt csiripelik a verebek.
Szóval ha valaki ilyesmire adja a fejét, olvasson el minden apróbetűt. ;)
Probalom elkepzelni, de ha egy ilyen "vad" fa a tengelye korul csavarodik es abbol keszul egy pallo amiben nincs benne a kozepe, akkor abban mindenhol ugyanarra kell fussanak a szalak.
Ja, én meg olvasom itt, hogy mindenki elvagdosta a gázvezetéket, és napokig kellett várni a kijavításra, addig meg a dohányzók repkednek az utcában?? :)
Nekem is beleesett volna a kocsibeálló betonjába, ugyanígy.
1 méterrel odébb már nem lett volna útban.
Gázszerelőmet kérdeztem, mi legyen? (Még a gázbekötés előtt voltam.)
Azt mondta: gázcsonk körbeás (bejövő vezetéket is amennyire kell) -> egész hóbelebanc odébbrángat -> visszatemet...senki nem fogja utólag méregetni, hol is volt eredetileg...
Az egészet lehetőleg egy nap alatt, talán a napot is megmondta, amikor a gázosok nem járkálnak.
Hát, ez is történt.
Most van egy szép kanyar a bejövő vezetékemben, nem látja senki a föld alatt.
Nálam közvetlenül a vezeték tetején volt a szalag, úgyhogy mire megláttam, majdnem el is böktem a flexi csövet..
A nagyszerű EON a telek előtt álló villanyoszlop 1,5 méterrel való arréb helyzésére 800e+áfa ajánlatot adott és !!!!6-12 hónapos!!! határidőre vállalták volna. No comment
Nekünk is hasonló volt a helyzet. A bejövő gázcsonkot szerettük volna kb 5 méterrel arrébb tetetni, amit a Tigáz nem engedélyezett, mert ugye telekhatáron belül lett volna elvezetve a földben és ezután ment volna át az órán -> ez a földben lévő méretlen szakasz lett volna, így nem engedték.
Olyan lehetőség maradt volna, hogy a meglévő gázcsonkot megszüntetni és 5 méterrel arréb egy újabb leágazást csinálni az utcai vezetékről -> 2-300e Ft+idő
14 naposan a kőműves kiszedné a támaszokat. A statikus nem preferálta először, de kezd hajlani a dologra. 16 napos lenne mire kikerülne az összes támasz. 1 hét eső volt 24C körüli nappali hőmérséklet, locsolva is volt rendesen. Még most is 2x-3x meglocsolom és 30-35C vannak mostanság. Vajon megfelelő a beton? A kőműves azt mondja, hogy télen is 30 nap után kiszedik és akkor sokkal lassabb a szilárdulás.
Pénteken néz rá a statikus a födémre, de Schmidt kalapáccsal csak a felületét lehet vizsgálni a belsejét nem.
A villany is hasonló. A végleges villanyóra 3 hónap. Minden ott marad a helyén, doboz, kábel, talán az óra lesz cserélve. Ráadásul aki kijött halvány lövés se sincs a Geotartifáról vagy a visszatáplálásról.
A gázcsonk áthelyezése az mennyire macerás? Telekhatáron belül van egy csonkunk ami pont a kocsibeállóba lóg be. Rossz helyen van. Nem is kell majd gáz az épületbe.
Én a padlóhoz inkább flexit szoktam javasolni, mert hiába nincsen padlófűtés a helyiségben, akkor is ott futkosnak mindenféle vizcsövek, amik azért nagyon kicsit mozgatják a betont hőingadozás terén. (wc, fürdőszoba).
De egyébként az emberek/szakik 80%-a ugyanazt a sima csemperagasztót használja mindkettőre, és nem szokott gond lenni (ha nincs padlófűtés).
ez igy teljesen jo lett volna. ha a burkolonak lett volna arra alkalmas furesze, hogy a lap sikjaban szepen elvagja a takarot/tokot. letezik ilyen kezifuresz is, aki meg ebbol el, annak furhatna egy fein multiamsterre. nalam a parkettasnak alapbol volt.
Az ilyen gerenda úgy készül, hogy szerencsésen jó anyag kerül a gatterra, a kezelő nem ivott, nem szarházi, ért a géphez, és még fűrészelni is tud, aztán a gatter (legyen az körfűrész, szalag, vagy gatterlapos ingafűrész) jól karban van tarva, éles a szerszám és lehet vele párhuzamosat vágni.
ha ez mind összejön akkor már nagy esély van arra hogy egy jó anyagot vágjonak.
elkezdik vágni a rönköt akkor erre különböző módok vannak,pl a prizma vágás,
lehetőség szerint minden vágás után fordítanak a rönkön, így szép kvadrát anyagot kapnak, és ha sikerül akkor még a bél is kiesik.
> Vazze, ebben az országban senki sem akar dolgozni és pénzt keresni???
Megy a sírás-rívás, hogy így nincs munka, meg úgy, közben arra nem méltatott egy kivitelező, hogy egy olyan semmi kis melóra árajánlatot adjon, mint egy nagyobbacska családi ház...
kezd tele lenni a hócipőm... újabb kőműves, az aktuális kiszemelt (... ez volt az, aki az első ajánlatát 2 napon belül küldte...). Tegnap hívom, hol a személyes megsasolás és részletek tisztázása utáni módosított ajánlata. Ma délután küldi.
Most mindjárt 9...
Holnap megint hívom... vazze, vazze és vazze....
Ha lenne extra 1 millánk, kifizetnénk a másik kőművest, holnap elkezdenék felhúzni a házat és 3 héten belül el is készülnének... erre itt tökölünk... komolyan, ha így megy tovább, hívunk egy betonkeverőt és kiöntetjük a sávalapot, utána meg valahogy elgereblyézzük... és akkor már fel is húzzuk a házat...
Vazze, ebben az országban senki sem akar dolgozni és pénzt keresni???
De akkor utána kell a beépítési hézagot eltüntetni, festeni, glettelni stb. A gipszkarton falba is belülről van csavarozva. Mindegy megfogadtam hogy nem idegesítem magam, biztos lehet az aljára lécet csavarozni festés előtt, talán még mindig jobb mint levágni belőle. Van olyan anyag amivel az ilyen illesztéseket el lehet tüntetni? (valami glettszerű amit a festék eltakar, és nem repedezik szét)
Azt hiszem már kezd elegem lenni, hogy minden el van mérve a házon. Sajnos most nem tudom megnézni mert messze vagyok, de a beltéri gerébtokos ajtók úgy lettek berakva, hogy a félfa alja 1,5cm-re van az aljzatbetontól. A burkoló mondta, hogy annyi legyen. viszont a vakküszöb levétele után az ajtó alja így kb 2cm-re lesz a majdani burkolattól. Ez így nagyon ocsmány lesz, főleg hogy a konyhában nem is lesz küszöb, máshol is alacson alu profilt akartam. Meg lehet toldani az ajtó alját úgy hogy az ne repedezzen festés után? (sima furnér ajtó)
A bélsugár egyszerű utcai szövegben csak annyi, hogy : bél, beles, beles fa.
A fa hossztengelyével nagyjából párhuzamosan fut.
És igen ez az első számú dolog amitől egy fa csavarodhat, vetemedhet.
De vetemedés lép fel akkor is gyak minden esetben ha a termékben úgynevezett szárnyas csomó van.
Ez a csomófajta a fenyőfélékre jellemző, és a luc, ill. jegenyefenyőben fordul elő a legtöbbször.
Ezt csomót úgy kell elképzelni, hogy ha ránézünk a csomóra akkor kb olyasmit látunk mint egy félig elkészült hóangyalnál, de természetesen csomó határozottal elkülönül színben a többi résztől.
Természetesen van más dolog is amitől vetemedhet egy faanyag.
Ilyen pl. az amit a szakma csak úgy hív hogy a faanyag "vad". Ezt úgy kell elképzelni, hogy az adott farészen (ez lehet akár a teljes 6 m hosszú szál is, de lehet akár csak egy fél méteres szakasz..) a fa száliránya többször meg van változva (ez jó magyarosra sikeredett...:))) ) gyak forog, vagy erősen hullámzik. Határozott jellemzője, hogy a fa sűrűsége az adott szakaszon nagyobb mint a fa normál részein, és így sokkal nehezebb is ott. Egy gyakorlott asztalos amikor megemeli a pallót már érzi, hogy az adott fa ilyen e, de ha nem is érezné (mivel nem mindig nagy kiterjedésű a vad rész) akkor a hangja egyből elárulja a rakat többi fájához képest. Ha megemelve "ledobják sokkal másabb a hangja a koppanásnak mint az egészséges fánál.
A fenyő sorrend meg az amit egy kolléga írt már.
1. luc, vagy jegenyefenyő
2. borovi fenyő
3. vörös fenyő
A borovi pártján több dolog is van a luchoz képest.
Valaki írta, hogy azért rosszabb a borovi mert gyantásabb. Hát egy frászt:) Éppen az az egyik + jellemzője.
Mert mi is a gyanta, vagyis mire van a fának ez a gyantája? Hát elárulom, ez egyfajta védelem a farontó bogarak, gombák stb. ellen. A gyantás fa nevességet is lassabban adja le ill. veszi fel. Szal jó az ha van a fában:) Persze ha táskás helyen van az fahiba, és kerülendő.
De éppen a luc az amiben táskásan fordul elő zömében.
A másik dolog még a borovi védelmében:
A lucból gyak a fél csomómennyiség kiverődik, kiesik megmunkálás közben, és a használata során. Ez gyak szinte nem létezik a borovinál, vagy a vörösfenyőnél.
namostakkor a belsugar az hosszaban van a faban vagy kereszben? mert a magyarazatodbol ugytunik hogy a kozepen hosszaban, de a bekopipasteolt leirasod szerint meg a kozepetol a kergeig sugariranyban.
Nem minden fa gesztesedik, vagy legalábbis nem egyforma mértékben.
" Egyes fafajoknál, egy bizonyos kor elérése után, a bél körüli évgyűrűhalmaz sötétebb színű. Az ilyen terület elnevezése: geszt. Az ezt követő világosabb évgyűrűk sávja a szijács. A geszt és szijács szélességének aránya egyedenként is változó lehet. Általánosságban a szijács keskenyebb, de előfordul fordítva is.
Egyes gesztesítő anyagok hatására a terület sötétebb színű, tömöttebb, keményebb és súlyosabb, mint a szijács. A gesztes anyagrész szárazabb és tartósabb. Minden tekintetben jobb műszaki tulajdonságú. Gesztfa pl.: a tölgy, akác, dió, cseresznye, vörösfenyő."
. bélküllő (növ., radii medulares). Az alapszövetnek az a része, mely a kétsziküekben előforduló edénynyalábok közt van és mely a belet sugarak módjára köti össze a kéreggel. Ezek a kéregféle sugaras irányban haladó küllők az elsőd v. hosszu B.-k. Mint maga a bél, úgy a B.-k is többnyire parenchim-sejtekből állnak. A fa elemei között levő sugarakat fasugaraknak v. szoros értelemben vett sugaraknak, a háncs elemei között levő részt pedig kéregsugaraknak v. háncssugaraknak hivják. A B.-kat a fa keresztmetszetén mint finomabb v. vastagabb sugárirányu vonásokat könnyen meg lehet ismerni; vastagságukat egy v. több sejt alkotja. Később a fa testének növekedtével, különösen uj évgyürük keletkezésekor a kambiumból uj, azaz másod vagyis kurta B.-ak is támadnak, melyek a háncsból csak bizonyos mélységig terjeszkednek be a fába, de a bélig be nem nyulnak. A legtöbb növény B. sejteinek fala megvastagodik; tartalmuk gyakran cserzősav, tél folytán pedig keményítő. Némely felfutó növényben ez a fal nem fásodik meg, azért a szára a nyomásnak és huzásnak jobban enged. A B.-k a bél, továbbá a fiatal faképlet meg a kéreg közt az anyagcserét tartják fenn s ha a bél és a környező faréteg már-már elhalt, akkor a fatestnek még élő évgyürüi meg a háncs között tartja fenn az anyagcserét. Keményítő-tartalma a tavaszi lombfakadáskor részben felhasználódik, de néhány hét mulva ismét felhalmozódik benne, hogy a következő esztendőre legyen mit felhasználni.
gondolom ez nem adott megfelelő magyarázatot neked.
:)
röviden: ha egy farönkre ránézel akkor a közepe, vagy ha nem szabályos keresztmetszetű akkor az a legbelső sötét folt ami körül az évgyűrűk sorakoznak koncentrikusan.
ilyen erővel azt is írhatjuk hogy mari néni koszosabb mint teri néni.
Ha picit is értesz a faiparhoz akkor kicsit gondolkodj el azon hogy vajon, melyik fára jellemzőbb a vöröskorhadás, vagy a kékülés, a felület feketedésére, gombásodására már láttam példát borovi ablaknál.
DE!!! ez nem a fa hibája. közre játszik az hogy milyen oldalon van, mennyi eső, napsugárzás éri, milyen környezeti hatások érik, pl a légszennyezettség van e a közelben nagy forgalmú út.
és legfőképpen milyen felületkezelést kapott.
Én elég ritkán találkozom kékülő, vagy vöröskorhadt borovival, de Lúcban 1óra alatt találnék neked 100-at is.
Az asztalosod úgylátszik nem ismeri a kettő közt a különbséget.
ez olyan mintha az autópiacon a dácia és a renault között akarnál különbséget tenni.
Lényegében egy tőről fakad mindkettő, mert örökzöldek, de A borovi az mindig jobb.
Emeljél meg két egyforma 200 x25x5cm-es szélezetlen pallót, lúcban és boroviban.
egyből érződik a különbség, a boroviban ott az anyag. sűrűbb, tömörebb kevesebb a göcs több a gyantatartalom, míg a lúc könnyebb, ritkább.
Eleve jobb a borovi ajtónak, nyílászárónak, mert tovább bírja mint a lúc.
és azt sem állítom hogy jobban tekeredne. Lúc palló most is van a műhelyemben olyan ami lassan olyan mint a csigafúró.
a borovi az tartja magát, nem hasad, nem tekeredik, nem teknősödik.
Ha a lúc jobb hőszigetelő lenne akkor a gondolom a drágább is lenne, az ablakok ajtók drágábbak lennének, mint a boroviból.
Az az érzésem vagy nem ismeri az ismerősöd hogy mi a kettő közt a különbség vagy át akart vágni. holnap menj vissza és rúgd jól seggbe. ennyi hülyeségért megérdemli.
egyébként sajátmagadnak mondasz ellent, azt mondod jobb hőszigetelő a lúc de a borvi ajánlott ajtónak akkor miért ajánlottabb, ha rosszabb?
Tetőhöz, ácsmunkához, zsaluzáshoz jó a lúc, igényes szép munkához pedig az ember vagy borovi vagy vörösfenyőt keressen.
aki viszont szereti a sok göcsöt a felületben az használjon boróka fenyőt.
Nem véletlen az hogy jobb a felvidéki (és nem szlovák) fenyő. valóban sűrűbb tömörebb a rostja. a szíjács és a geszt nem különül el olyan nagyon mint a gyorsan növő és egyébként hitványabb Erdélyi (és nem román) fenyőtől.
nem is fognak soha olyan minőségű fát adni az erdélyi erők mint itt az északi erdők
erdei fenyő vagy borovi (Pinus silvestris, németül: Kiefer, Föhre): ágmentes, egyenes növésű, fája vörösessárga színű. Igen tartós, ablak, ajtókereteke is készíthetnek belőle, mert a nedves környezetet és állja. Éppen ezért gyakran használják vízépítési szerkezetekhez is. Mivel törzséből hosszú, egyenes szálak is vághatók, gerendák, deszkák (azaz építési faáru) készítésére különösen alkalmas.
- lucfenyő (Picea excelsa, németül: Fichte, Rottanne): fehér színű fája nem állja olyan jól a nedves-száraz váltakozó hatásokat, mint az előző. Könnyen összeszárad és a gombák is hamarabb megtámadják. Száraz helyekre, asztalos munkákra azonban nagyon alkalmas szép színe és könnyű megmunkálhatósága miatt. A XIX. században gyakran használták zsindely készítésére, kerítésekhez. Igen rugalmas faanyag, ezért hajlításra igénybevett helyeken is beépítették.
vörösfenyő (Larix europaea, Larix decudia, németül: Lärche): vörösesszínű, a legtartósabb és legszilárdabb fenyőféle. Kemény, nehezen munkálható meg. Legalkalmasabb nedvességnek kitett szerkezetkhez (cölöpök, zsnidely).
A terven 270-es belmagasság van és a műszaki ellenőr szerint ezt mindig leellenőrzik. Jelentős eltérésnél büntetnek érte. Ez meg már túl lenne a 10%-on.
ugyanebben a sorrendben 10-10%-al nehezebbek. ha nem szilardabb, de az onsulya nagyobb, akkor meg a terhelhetosege ugye csokken.
tovabba a borovi sokkal konnyebben gombasodik mint a luc. nem latszo szerkezetet szerintem csak sznoberia borovibol csinalni, nem tudok elkepzelni elonyet.
> A nyílászárókat miért csinálják manapság javarészben boroviból? > Mert jobban vetemedik?
Na, rákérdeztem: az asztalos szerint a luc kevésbé csavarodik, a borovi cserébe gyantásabb.
Ami tény: a borovi sűrűbb, keményebb. A luc viszont jobb hőszigetelő, illetve homogénebb felületet lehet kialakítani vele.
Teherbírás és tartósság szempontjából egyforma a kettő.
Asztalos munkához borovi ajánlott (ajtónál/ablaknál nem mindegy a kinézet), ácsmunkához szerintem a luc is jó, ideális esetben nem sok minden látszik a tető faanyagából... (ahogy a kivitelező mondaná: "az b@szna be". ;).
Monolit födémet mikor lehet kizsaluzni? Most 13 naposan lesz ritkítva felére a támasz és lebontják a zsaluzatot. 3 hét után lehet megszüntetni az alátámasztást, de helyiségenként 1-2 támasz maradna. A kőműves 2 hét után már a pontszerű támaszt erőltetne. Elvileg 30 napig kellene maradni a pontszerű támaszoknak.
Ti melyiket választanátok és miért? (Az ablak természetesen nem méretarányos, pusztán azért rajzoltam be, mert kívülről feljebb esik egy kicsit -arányok- és mert vágni kell a párkányhoz.)
Az ács ránézésre tudja, hogy milyen állampolgárságú. Ma reggel is kiszúrta egyből. Azt hittem szlovák a fa. Szépen lebeszéltem mindent, de elfelejtettem rákérdezni, hogy szlovák e. Szépen mehetett haza ma mindenki. Elég ciki volt a dolog.
Érdeklődni szeretnék, hogy egy új házban csinálnák a belső vakolást, olyan 300m2 lenne ez kb milyen mennyiségű homokkal és cementel járna? Hogy kb. képben legyek.
Meg munkadíjban? a 300m2 az teliba van számolva, nincs kihagyva belőle az ablakok és ajtók, ez amúgy 8 ablakot 1 bejárati 1 teraszajtót jelenteni meg 6 beltéri ajtót.
Egyébként én 3 ácsot versenyeztettem. Az egyik a beárazásom -30%-áért vállalta, a másik -10%, a harmadik +5%-ot kért volna érte. A 3. már az elején elbukott, amikor meglátta a tervet ("úristen", kiáltott fel, ez TAGOLT! - na apukám,. te ne dolgozz nálam ;).
A középső nyert, mert elég brutál gépsora és hozzáállása van. Olyan művészlélek. ;)
Illetve kijelentette, hogy az ár az ennyi. Se több, se kevesebb. Nem lesz olyan, hogy "ó bakker, most akkor nem annyi hanem ennyi". Adott egy árat, próbáltam alkudni: Kaptam jobb árat - mondtam. Akkor csinálja az...
Ez egy 10 évvel ezelőtti munkája:
A kőművesek már kicsit sunyibbak, de pénteken egyenesbe lettek téve.
Viszem a zsalut, kerekedik a szemük: ez miez? Mondom zsalu a koszorúhoz.
Deeee oda téglát szoktunk körberakni. Mondom nem érdekel, zsaluzunk.
De hát az rohadt sok munka, azt ácsok napokig csinálják. Kicsit ordítoztam, elővettűk az árajánlatot. Ott van benne a zsaluzás... Ti adtátok. Igen, de nem így szoktuk csinálni. Aham. Beárazzátok és kifizettitek a drágább melót, aztán választjátok a könnyebb utat az ügyfél kárára. Remek.
Pedig így is gyári zsalurendszert béreltem, csak össze kell legózni, nem pedig pocsékolni a drága colos deszkát.
Én alapjában véve ajtókat,ablakokat, és bútorokat készítek.
gondoltam hogy nem bajlódom a ház tetővel elhívom az ácsot és megcsinálja.
eljött és elkezdte nekem is mondani az anyagokat, úgy ahogy ti is írjátok.
a műhely ott van a háztól 4-4.5m-re és azt nem vette észre hogy én is értek valamennyit hozzá.
volt egy rakat 5m x20x5cm-es fenyőm mondom neki hogy használjuk fel. azt mondja: nem jó mert megvan szabva az hogy mit kell kibírnia. és mindenképpen 7.5x15 ös kell a tetőhöz.
rajzolgatott előttem, majd számolgatotott, közben én is számolgattam.
mondott egy árat.
Mondom neki hogy az nem lesz jó, mert nekem kevesebb jött ki. magyaráz.. én közben osztok...
-mondom neki cimbora, ez nem borovi hanem lúc. nem száraz hanem légszáraz, épp ezért nem 160+áfa hanem 52+áfa.és egyébként is a pallóimból nyugodtan kijön a fele anyag.
azt mondja: ne magyarázzak mert azt se tudom hogy mi a különbség a lúc és a borovi közt.
erre bevittem a műhelybe és kezébe nyomtam egy lúc és egy borovi anyagot.
Mondanom se kell, elküldtem. Elhívtam egy régi kollégám aki ácsként dolgozott és vele megcsináltuk a tetőt. harmad áron mint amit számolt nekem.
Nagyon szép amit írsz, de ezt Mutyesztánban érvényesíteni nem olyan könnyű! Nekem nem lesz tetőm, házam amíg lemegy a per. A szebb munkát választottam, aki fél napig válogatja nekem az anyagot. Drágább a munkadíja, de nem sokkal. Viszont remélhetőleg minden rendben lesz vele. Kicsit mérgelődök, mert drágább lesz a tetőm, mint számítottam.
Igazabol a teraszburkolat a kepen is magasabban van, mint az aljzatbeton, ugyhogy ha csak az egyik szigeteles van ott, akkor szepen becsoroghat a teraszon megallo viz egy nagy esonel, nem?
Már választottam embert. Csak a másik ács beárazott listáját elővettem, és csodálkoztam. Úgy tűnik az számolt kevés anyagot. Lehet volna után rendelni.
Mutatta nekem a kiszerkesztett tetőt, mindegyikhez odaírta a szarufák hosszát. Elmagyarázta, hogy mit hova rak és hogy mit lehetne spórolni, de azok inkább apróságok voltak.
10*15 a szarufa, a másik 7,5*20-at erőltette, de arra végkép ráment volna a gatyánk, hogy ennyivel kevesebb anyagot írt ki. Utánrendelésnél lett volna döbbent!
A statikus srác mondta, hogy néhányan így akarnak megnyerni egy munkát, hogy látszólag olcsóbb az anyag. Az ő házánál 2x rendelt utána az ács, pedig többször is kérdezte, hogy biztos elég lesz az.
Vagyis nem lett elb*, egyszerűen ilyen a vakolható redőnytok (viszi a helyet a szigetelés elől).
Igazából csak annyi szigetelést lehet/érdemes betenni, amennyi a redőny(tok) és az ablakkeret közötti távolság (redőnytok és az athidaló közé), ami kicsi (pár cm). Mert hiába szigetelem kívülről, alulról úgyis bemegy a zug.
Jelenleg a 3 cm körüli PUR szigeteléssel 0,5..0,6 közötti k-t tudok elérni, ami gyengébb mint a fal (0,11), de jobb mint az ablak (0,78).
A monolit/PTH áthidaló redőnytok nélkül: k=0,12.
3,5 m^2 a redőnytok felülete, ami alá ha beteszem a "NASA-s" cuccot, az 100 eHUF kiadás mellett évi kb. 200 HUF spórolást jelentene, úgyhogy nagyon felejtős. ;)
Én asztalos vagyok, de azt javaslom azt válaszd aki többet számolt, mert az sűrűbben rakja, 80-max85cs-es közök lehetnek egy tetőszerkezetben szarufák között.
ezek már nem szallagcserépre vannak méretezve gömbfa szarufával, hanem legalább 15x7.5xm-es keresztmetszetre.
> Jobb lenne azt a monolit áthidalót újra méretezteni ...
Igazából csak a redőnytok lett elb*.
A koszorún 5, az áthidalón 10 cm gEPS lesz. Csak eredetileg 15 cm széles redőnytok volt bekalkulálva. Viszont a másik gyártó 20 cm-est készít, így 5 cm-nyi szigetelés be van bukva.
Nincs még kész, a héten szerelik, jövő héten öntik, addig még sok minden kerekedik.
A statikus és a vas a legkevesebb (egy-egy telefon és már radírral javítják, géppel hajlítják ;).
Két fás anyagkiírás van a tetőnkre. 3,5 m3 eltérés van a kettő között. 157nm netto a házikó. Körbemérve a házat 85cm szarufatávolsággal számolva nekem 74 szarufa jött ki. Az egyik ács 69-et számolt a másik 93-at. Csak a szarufákban van 2m3 eltérés.
18,5m3 fa jönne ki a tetőre a választott ácsunkkal. Övé a több fás kiírás, pedig 85cm távolságokkal számolta.
500 000 forint munkadíj 2x4 méteres kazánházra fürfalazással meg 8x4méter betonkoszorúra, kb ugyanennyi az anyagköltséggel. Asszem nem fogok felújítani...
Igen, közben találtam forgalmazót az aerogel paplanokra (5-10mm). Viszont egy tekercs kb. egy misi (10mm vastag: 60 m^2), ezért holnap beszélek a velük, hogy lehet-e kisebb mennyiséget is venni.
A PUR remek szigetelőképessége is feltűnt, lehet ez lesz a megldás.
Melyik fajtát/típust/gyártót érdemes használni? Vagy teljesen mindegy, veszek egy flakonnal a Teszkóban, és kinyomja a "mester" az áthidaló és redőnytok közti részt? ;)
Vagy jobban járok, ha a fakezűbb kőmíves inkább a grafitos EPS-t teszi be, azt legalább nem tudja annyira elrontani. ;)
Közben szemezek a VIP panellel, erre még nem találtam árat. Gondolom horror...
Hozzá lehet jutni valahol emberi áron vékony (2..3 cm), de nagyon-nagyon hőszigetelő anyaghoz? Olyan 0,01 vagy azalatti lambdára gondolok...
Pár négyzetméter kellene olyan kritikus helyekre, ahol a statika miatt nem nagyon lehet máshogy eldugni a betont (pl. monolit áthidaló és vakolható redőnytok közé).
Csicsegnek a verebek valami vákuumos kerámiagyöngy vakolatról meg aerogélről.
nagyon halas lennek, ha be tudnal ide linkkent vagy kepkent tenni egy megfelelot, mert itt csak telefonon erem el a netet es nem tudok tovabblepni az eptar oldalon.
sajnos belso szigeteles itt nincs, legalabbis a fal alatti az egyel lejjebb van a pinceben.
Miért favorizálja mindenki a Bramacot? Majdnem mindegyik ácsa a Bramacra esküszik.
1,5év alatt iszonyatosan felment az ára. Volt egy beárazott tetőnk és most nézem a régi ajánlatot. Nagy az eltérés. Egy szellőző 1500 a kúp 1100 (980 és 880 volt anno), az alapcserép 150 volt és most 200. Bramac Római a kiszemelt.
Körberajzolod és nagyon pici, keményfémbetétes fúróval körbefurkálod, érzéssel a vonalat belülről érintve, aztán egy kidobásra ítélt csípőfogóval érzéssel a gátakat elcsíped.
Bocs, ha nagy hülyeségeket kérdezek, de laikus vagyok a témában:
Van egy natúr lakkozott lambériás rész a lakásban, amit szeretnék fehérre lefesteni. Mi ilyenkor a teendő? Elég csak por- és zsírtalanítani a felületet (mivel?), és mehet rá a festék, vagy előtte teljesen el kell távolítani a lakkot (mivel? hogyan?)
Mutattam Építésznek , Ő is a gerendás megoldást látja, kivitelezhetőnek. Egy ilyen kb 20 cm-es lépcsővel 1 m-re a faltól azt hiszem együtt tudunk élni, majd csinálunk arra a kis részre gipszkartonból álmennyezetet és rakunk bele vmi jó kis spot lámpákat.
(nálam a 3 helységből amikor kiütöttünk 2 közfalat, akkor 3-4 cm-s lépcsők voltak, 0-3-6... nem is értem, hogy lehetett ennyire balfasz valaki a saját házával kapcsolatban)
Ha a legrosszabb verziót vesszük a nullához képest, az 0.40 W/m hőveszteség, ami egy 150x150-es ablaknál 12 m3 gáz pluszfűtést jelent, tehát 1800 Ft/évet.
Szia, most keveredtem ide, lakásfelújtás rulez! Szintén vizes fal, (tufa ház) kb.10-11 éve volt injektálva, lélegző vakolva meg simán glettelve,Hérá-val festve: 5-6 évet bírt ki. Most újra leverettük az egészet, ment rá lélegző vakolat, meg a Klíma glett, meg megy rá Polifarbe festék. Mehetne éppen szilikátos, (meszes alapú nem jó a diszperzites falra) , csak hát az dupla anyagktg.et jelentene. A Polifarbe azt mondják elég jó páraáteresztő. Mi a másik házunkban technológiai hiba következtében beszivárgó víz miatt vizesedő falat rendberaktunk ezzel a glettpasztával, azóta működik. Nekünk azt mondták, hogy a tufa fal soha nem lesz száraz, bármilyen megoldás ideiglenes, remélem megint kihúzzuk jópár évig. Ha nálatok nincs ilyen probléma, állandó vizesedés, akkor nem lesz gond a Klíma glettel. Milyen festékkel festettetek?
Összeeséstől a mai hőszigetelések kapcsán nem kell tartani már (ha nem éri viz).
30 fokos hajlásszögig minden további nélkül beraknám a bálásat, felette viszont már valahogy rögziteni kellene. Nem összeesik, hanem összetorlódik, ha nincs ami a helyén tartja (köszönhetően a gravitációnak).
Nem tudom mekkora az összhossz, ami egyik oldaltól a másikig ér, tehát a szigetelés hossza. Ha ezt sikerülne egy bálával áthidalni, magyarul a tetőgerincen "átvetni" a gurigát, akkor szerintem nem lesz gond a torlódással, hiszen a gerinc fenntartja a bálát.
Köszi a tippeket. Szépen megcsinálták a Silka falat, drótozva, falba bekötve.
Volna még egy kérdésem. A nappaliban nagy belmagasság lesz, egy látszó áltető szerkezettel. Az áltető és az igazi tető között lesz 30 centi légrés, ebben helyezkedik el a szigetelés. Meg is vettem oda az üveggyapot szigetelést, Knauf Classic 037-et, 3x10 cm-es rétegekben. Ez állítólag öntartó és jó minőségű. A műszaki ellenőröm szerint ez össze fog esni pár év alatt, szerinte táblásat kéne rakni. A Knaufős területi képviselő szerint nincs különbség összeesés szempontjából. Tanácstalan vagyok, mert holnap déltől raknák be a szigetelést és később már nem lehet majd hozzáférni. Te mit javasolsz? Maradhat ez a Knauf vagy tényleg cserélni kellene táblásra?
jaaa... és nálunk fokozódnak az izgalmak... tegnap ugye kiderült, hogy a ház egyik sarka lényegében a levegőben áll, még ott is meg kellene erősíteni az alapot (újabb 60e-s tétel... grrrrr...) - ma meg kiderült, hogy a jövendőbeli nappalink alapja helyén egy nagyon régi ház alapja áll. Remek. Megtartani a beépítendő vasalás miatt nem érte volna meg, úgyhogy géppel elkezdtük kiszedetni (szerencsére a földmunkás haver, így legalább ennek nem volt extra költsége... jó ideig elxaroztak vele).
Viszont vééégre bezuhant az a kőműves, aki még egy kifejezetten jó ajánlatot adott. Ritka fura egy ember, nagyon érdekes stílusa van - de nekünk bejön, annyira durván reálisan látja a dolgokat, hogy ő a mi emberünk. Nem hiteget, nem beszél félre - előre figyelmeztet mindenre. Amit mondott, az rendben volt, rögtön lejött neki, hogy itt tényleg kritikus kérdés a pénz - el is kezdte lehúzni a dolgokat az árajánlatról (szigetelések stb.).
A vége az, hogy egész korrekt ajánlat kezdett kikerekedni, ma vagy holnap véglegesíti, egy csomó opcionális dolgot belerak (pl. a régi házon belüli szigorúan kőműves szakmunkák). Elvileg el is tudja kezdeni max. 3 héten belül - de előtte az alapozást már el tudják kezdeni, így nem várható komoly csúszás - vagyis tőlünk is függ, hogy mekkora lesz a csúszás, hogy mi hogy haladunk majd a szigetelősdivel.
Innen szép nyerni... (csak azt nem értem, miért néz ránk mindenki olyan furán...)
lehet hogy egyszerűbb lenne parkettásra bízni. de te is leragaszthatod, lehet kátrányra, de lehet parketta ragasztóra is.
a parketta csiszolása pedig első csiszolás durvával, a következőnél már el kell tenni a faport,
aztán összekeverheted a következőket: faipari ragasztó, parketta por (lakkmentes csak a 2. csiszolásból) rétes liszt+víz. ezt belehúzod a hézagokba, és átcsiszolod, majd parketta porból és nitró lakkból tapaszt készítesz áthúzod a parkettát vele, betapaszolod az összes hézagot, és kb 20 perc után 3. alkalommal is átcsiszolhatod, utánna lehet lakkozni.
először 1sor alapozóval, majd 2komponensú parketta lakkal 2x.
Köszi. Az, hogy szétjön csíkokra/darabokra az nem gond? Házilag is vissza tudom ragasztani? Mivel? Fűtéscsövek mennek majd alatta, 5-6cm mélyen. Majd a végén jön szaki aki csiszolja+lakozza.
nem a lezeres meres (tavolsagmeres) a lenyeg, arra azert a meroszalagnal pontosabb lezer nagyon komoly cucc. hanem a lezeres vizszintezes.
nalam pl az ablakokat ugy tettek be, hogy lezerrel huztak egy vizszintes sikot, es ahhoz azonos magassagra az osszeset egy szinten. (kicsit kell trukkozni, a valaszfalak utban vannak, de meg mindig sokkal egyszerubb mint a korbehuzott 1.2m vonal)
Morzsolódós problémám van nekem is, ezért kérdezni akartam tőled e-mailben, de a nickedhez megadott címedről visszajött a levelem. Kérhetek tőled egy másik címet?
Eddig 2 x találkoztam lézer méréssel. Először 2 éve, amikor egy lakatos egy sk. tervezésű lépcsőmnél ezzel mért, másodszor pedig egy kémény bélelő brigád ezzel mérte a hosszát. Ők, az útóbbiak billirozni akartak ezzel a méréssel ( az előző felmérő 6,5 m -et mért , a második, a lézeres 6.2 -t, mégsem ők nyerték el a projektet. Néha a 'fontoskodással' csak ártunk magunknak !!
Az alapozásnál már mindenre kell figyelni, derékszög(pitagorasz, és átló méréssel), és vizszintbe legyen(lézer használat) Falazásnál vizszigetelés, újból derékszög, függőbe minden, tudni kell már lesz-e beépített redőny, teteje újból vizszintbe befejezve. Födém mint alapbeton, kémény,strang, esetleg ha monolit, belerakni a mennyezeti világítás kiállásokat. Ha jó az alap onnan jó dolgozni, viszont ha el van cseszve az kihat mindenre. A szerkezet a leggyorsabb és látványosabb egy építkezésen. Hamar kinő a földből a ház falai. Szóval sok mindenre kell figyelj, főleg ha gazda nélküli "szakik" jönnek.
Nekem is volt hasonlo gondom, a tarolo/muhely betonja morzsolodott, par nap alatt egy centi lemallott ott, ahol jartunk rajta. Betondoktor, aki szokott itt is segiteni, ajanlotta a Mapei Prosfas-t. Vegulis ez is egy alapozo.
En megvettem, Betondoktor utasitasat betartva felhasznaltam es utana kemeny lett mint a beton :). Be lett szorva a felulet kvarchomokkal, azota meg csak nem is porzik. Ez meg karacsony kornyeken tortent, azota meg nem lett burkolva.
Nem olcso anyag, nekem a tuzepes segitett jo aron beszerezni, mondjuk tole vettem szinte mindent.
na hallod... ahogy én elnézem, az építőiparban itthon mindenki ért mindenhez... a lényeg, hogy vállalkozó legyen, a tudás automatikusan jön hozzá... ugyanez vonatkozik a gépkezelőre, mindenkire...
Komolyan.... csoda, ha az ember ennyi építőipari mindentudó között lassan elhiszi, hogy nincs is rájuk szükség? :)
Hát, nálunk most így a 0. körös "interjúknál" a saját megérzéseink, plusz az öcsém véleménye számít leginkább - a saját embereit közvetítgeti ki nekünk (mármint akik anno náluk alvállalkozóként dolgoztak - tehát rálátott a munkájukra)... aki a markos legényeket adná a legjobb fej, aki holnap jön nem tudom milyen, az öcsém azt mondta, hogy jó.
Meglátjuk... még felhívom az öcsém, hogy mondjon valamit...
Hát, eddig nem ezt tapasztaltam... vagyis az egyiknél sikerült annyit lealkudni, hogy úgy csinálná meg, hogy csak hátra kell dőlnünk, akkor is tartaná az árat, ha extra igényeink merülnének fel.
Aki holnap jön (remélem), az nem a hátradőlős fajta lesz, viszont sokkal jobb ajánlatot adott.
Viszont az a kőműves, aki anno lerázott jó fej. Ma hívtam, hogy nem adta meg az olcsó betonosok elérhetőségét - bíztam benne, hogy rákérdez arra, hogy hogy állunk (csali bedobva). Persze ráharapott :)
Most ott tart, hogy felajánlotta, hogy ha megcsináljuk valahogy a zsaluzást a pince alapjához és leszervezzük a betont, akkor ad néhány markos legényt, aki szépen szétteríti a betont, megcsinálja a többi munkát - utána meg van egy mindentudó legénye, aki néhány nap alatt felrakja a téglát... és akkor már tartunk valahol... utána meg még nem tudja. Mi sem. Viszont a markos legénye 10e/nap... (legálisan, bejelentve). Óccsó.
Ja igen. Ami vicces, hogy az általa megadott betonyos cég pont az, aki eddig a létező legjobb ajánlatot adta.
2. az apro javitani valot minden szaki lerazza, hogy azt majd a kovetkezo hipp-hopp eljavitja. (a komuves otthagyja a likat, hogy a festok majd elglettelik, az aljzatot kicsit teknosre sikerul lehuznia, de nem baj mert a burkolo azt majd megoldja siman, a vizes epphogy odaheftoli a beepitheto wctartalyt mert a burkolo majd befejezi, es sorolhatnam.)
Fa parkettát, ami 5db 2x10cm-es kicsi csíkokból van összerakva, hogyan kellene felszedni? Vissza is szeretnénk rakni. Kb. 15 éve tették le, rendesen le is van ragasztva.
nincs... az árak egyébként kb. hasonlók, egyszerűen nem értem, milyen rejtélyes tételek szerepelnek a most kapott árajánlatban
Mondjuk a pasi elég kekec volt, komoly fenntartásai voltak a kiírással kapcsolatban, szerinte hiányos, de nagyon. Valószínűleg az általa hiányosnak vélt tételeket tette még bele - anélkül, hogy külön kiemelte volna, hogy mit érez hiányosnak...
De akkor sem találom az 1 milla különbség forrását... biztos, hogy vannak még rejtett dolgok benne... (nem értem pl. miért nem küldte el emilben, ahogy kértem - persze, szép dolog, hogy kinyomtatva, fóliázva adja a kezembe, de nekem excelben kellett volna...)
A másik kőműves meg mondta, hogy szerinte ez egy nagyon szép, részletes kiírás és 2 napon belül küldte a kitöltöttet.
A kivitelező (akit nem generálban bíztunk meg, de mindenre fogunk tőle is árajánlatot kérni) máris nyomta a vízvezetékesét, hogy az megcsinálja a csatornázást. Amikor nem vele csináltattuk végül, (mert "próbamunkaként" két alapáttörést bíztunk rá a konyhánál és egy wc-nél, és nem tudta a falra merőlegesen kihozni egyiket sem, hanem kb. 60 centivel arrébb jönnek ki a kiállások, mint ahol a mosogató és a wc lesz, "mer' úgyis jó lesz, csak két 45 fokos idom kell majd"), akkor szidta a csatornásokat, hogy hogyan oldották meg a szerelőbetonból történt felállásokat. Mondtam, hogy köszönöm, láttam az általa ajánlott emberke munkáját és legyen szíves ne kritizálja a másikat.
Lelkiekben készen állok, hogy finnyázni fog az ablakosoktól kezdve mindent, (mert a kivitelezőnk ablakkal is foglalkozott, igazi "mindenes" :P) amit nem ő csinál. Azt viszont meg tudja magyarázni. :D
A következőben szeretném a tanácsodat kérni: vettük egy sk építésű házat, és szeretnénk a fszobát felújítani. (2.5-2.5).
A szobával szemben egy folyosón túl van egy másik szoba, ahol padlopon került leöntésre, de 1-2 hónap után felrepedezett. Először nem szaki csinálta, másodjára igen, volt alatta tapadásnövelő ilyesmi.
Van esetleg tipp arra, hogy mi lehet a padlopon berepedezésének az oka?
Ide még lerakok laminált padlót és akkor nem lesz gond, de a jelenlegi fszobában erősen kopog a járólap (konkrétan mozog) így valszeg felvesszük az egészet.
A kérdés az lenne, hogy mire figyeljek, amikor betonoznak? Arra gondoltam, hogy esetleg azért repedt meg a padlopon is, mert a födém nem tökéletes, és esetleg minimális szinten mozog (nincs hungarocell sem a födémben).
Itt a kezemben két kőműves árajánlata. Mindkettő KömKel árazatlan kiírása alapján készült.
Az egyikben az egységárak sokkal alacsonyabbak, mint a másikban - viszont kb. 1 millával több a vége.
Szerintetek?
Most előveszek egy tollat és elkezdek firkálni...
(Az 1 millával magasabb árajánlat tele van rejtélyes extra tételekkel... nem is értem... 12 méter zsalukő lerakása és betonozása nála 27.000 Ft (12*1000Ft + 1m3 beton bedolgozása 14.300 Ft), a másiknál meg ugyanez 3000Ft????????????)
Asszem előszedek egy korábbi, 3. ajánlatot is... hátha akkor tisztábban látok...
A polifoam csík a szerelő betonról indul és burkolat teteje fölöttig tart, építés közben.
A burkolás után vágod majd síkba a kész burkolat tetejével és utána rakod fel körben a szegélyt."
Ezt mondjuk pont nem mondta egyik mester sem. Aljzatbeton lehúzása után a padlóval síkra vágták a kimaradó csíkokat. (bár ha meg nem nem vágják le, akkor a festő megtette volna, mert a falak glettelésekor mindenképp egybefüggőre csiszolja az egészet)
Ők is hívtak utána egy héttel, hogy akkor most mekkora szívességet tennének azzal nekem, hogy a régi gázkészülékemet ingyen elszállítanák. Elküldtem őket a halál faxára, a gázkészülék meg a vaterán landolt..
Ezek után a villanyszerelőket már konkrétan versenyeztettem. Ugyan ráment majdnem egy napom, de jöttek félóránként beosztva én meg pontozgattam. :))) Volt, aki ránézésre megmondta, hogy nem kell itt vésni, megcsinálja ő faszán "okosba" x ezeré', a második legalább megnézte, hogy hol van (!!) a villanyóra...azt hiszem, ma negyedik jutott el odáig, hogy leszedte a kapcsolókat és rájött, hogy az Ytongban nem csőben futnak a vezetékek...és volt kb 7-8 "szaki" aznap. Szerencsére volt köztük olyan, akit végül ki tudtam választani, és korrekten meg is csinálták a dolgokat mindenféle susmus meg félrehadoválás nélkül, ráadásul tisztán és próbaüzem után adták csak át, mindent elmagyarázva.
A másik kedvencem- és rájöttem, hogy ez teljesen általános ebben a körökben- a másik szakik munkájának fikázása. A gázos fikázza a konyhát csempéző munkáját meg az ablakosét, a vizes az asztalosét, stb stb..
Egyszer én is belefutottam ismerősnél olyan szerelőbe, aki bojlertisztitás közben beleejtette a kádba a villáskulcsot, zománc le is pattant a kádról. Kikente fogkrémmel baszki, hogy ne lássák :D
Aztán utána meg gumibetét nélküli kulcsokkal rakta fel a mosdó csaptelepet, teljesen szétkarcolva a krómozott elemeket...
És jött utána, hogy tőle miért nem kérek árajánlatot a munkákra.
Ha már, akkor...nekem is valahogy így kezdődött, és -ez nem vicc- még csak a kezdet volt.
Szerződött szerelő jött bekötni a gázt+vizet acucchoz, ha már ott van a vizes, gondoltam, intézze el a wc-fürdő apró vízszerelését is (egy-egy elzárót kellett betenni, nem egy embert próbáló feladat).
Ezalatt az idő alatt sikerült rosszul bekötni a mosogítógépet (egy rövidebb csonkraütöttek lyukat a kifolyócsőnek. Mondtam, hogy az rövid lesz, hát, rövid is lett...fel kellett karcolni a műanyagot, h valahogy tartson, plusz két pánt tartja meg a szentlélek), pattintós konyhaajtót csavarhúzóval próbált leszerelni (itt már félre kellett tuszkolni, inkább leszedtem én), "erre a csőre kicsit rámelegítek" lépésnél majdnem felgyújtotta a lakást (még jó, h az ezeréves tapéta úgyis csere előtt állt), a nap csúcspontjaként pedig jó 2.5 méterről beleejtette a wc-be a villáskulcsot. Hümmögve közölte, hogy ez a wc majd később sajnos csere lesz (1nm budi, nem láttam semmit, utólag belegondoltam, h az egyetlen helyiség, ahol nem tudtam mögötte állni). Mikor bejutottam, látom, h a budiba konkréta lyukat ütött a cucc, mire a szaki poénosan közölte, hogy ha ügyesen célzok, pisilni még lehet bele.
Ezen a ponton lett belőlem szörnyeteg és közöltem, hogy na, addig innen senki haza nem megy, amíg ezt meg nem csinálják. Szörnyen nézhettem ki mert onnantól kezdve egy mukk nélkül, vigyázállásban szerelgettek estig, lett új wc-m is.
Az i-re a pontot a másnap tette fel, amikor visszamentem a lakásba takarítani, és kiderült, hogy a fürdőszobai csaptelepet sikerült úgy összerakni, hogy tömítőgyűrűk konkrétan kimaradtak.
A rossz tapasztalatod általánosnak mondható. "Belsős" emberként is nehéz volt megbízható szakikat találni...
Ráadásul mivel értenek is ahhoz amit csinálnak, (minimum) 3 hónapra előre van munkájuk.
Előfordul hogy valaki több dologhoz is ért, de ezek egymáshoz kapcsolódó szakmák szoktak lenni. Vízvezetékszerelő és asztalos párosítást nem hiszem hogy fogsz találni.
Sajnos egyre nagyobb gondban vagyok a betonnal ami az elő- és fürdőszobában van. Már kb 2 hetes a beton, de a teteje egyszerűen porlik. Ma mászkáltnk rajta és kb egy vödörnyi port össze lehetett söpörni. Ha a cipőmmel megkaparom akor is lazán morzsolódik. Ha drótkefével megsikálom, akkor a felső réteg lejön, kb 1 mm, alatta kilátszanak a kavicsok, ott már valamivel keményebb és nem porzik. Sajnos az a réteg is lazán kikapirgálható egy csavarhúzóval. Erre burkolatot kellene rakni. Mit csináljak? Helyre lehet ezt hozni valahogy? Mi az esély arra hogy erről feljön a burkolat? Van valami anyag amivel lehet ezen javítani? ha ezt feltöröm akkor sokáig nem lesz nyaraló, és holnap jönnének egy gipszkarton falat is berakni. A kivitelező azt mondja hogy mélyalapozó kell és az majd megoldja. Nem hiszek neki. Attól félek, ha erre ráburkolnak akkor pár éven belül feljön a burkolat, és akkor már nem lesz kinél reklamálni. Nagyon sok munkát és pénzt beleöltem ebbe a projektbe és félek hogy ezzel nagyon elrontottak valamit. Nincs valami anyagami megköti a beton tetejét úgy hogy az ne menjen szét? Sajnos netem is csak este van itt :(
A ház falun, a lakás miskolcon van. Bár szeretek kinn lenni, a táj is szép, a levegő is jó de
Falura már nem mennék ki lakni, épp elég hogy reggel 7-től délután 4-ig kinn vagyok, délután 2-kor már olyan vagyok mint akinek elindították a feneke alatt a visszaszámlálást.
Eladni nehéz mert anyámon van még egy élvezeti jog.
de valószínűleg ez fog bekövetkezni, mert az árából szeretnék miskolcon egy olyan épületet vagy telket venni ahol a műhelyem berendezhetem.
bár nem hiszem hogy a kb 3000nm-es telekért (1500m2 gyümölcskert+150m2-es tó) 150 m2-es házért +1db 100m2 és 1db 50m2 es műhelyépületért (és egyéb gazdasági épületért)
Bocs nem azt irtam, hogy generál = szar hanem azt hogy a generálban dolgozó szakiparosok egyedileg lehetnek minősíthetetlenek ez nem általánosítás. Akinek nem inge ne vegye magára :)) És addig míg azon megy a harc egy ügyfél - kivitelző között kié a legolcsobb, tisztelet a kívételnek, addig igenis nem fog a melós 200% teljesíteni csak annyit amennyi muszály.
Kint ha valakire sok a panasz keményen "kicsinálják" mind a kamara, mind a hívatalok, mind a megrendelők. Igaz ott nem fketeén mennek a dolgok jelentős hányada hanem papírral. Pld én kiadok ajánlatot valakinek legyen x ft ebebn van 27% AFA alapból, más ad x-20 ról de áfa és számla nélkül, kifog gyözni? Ha valami baj van kárt okoz nekem van biztosításom a szerzödés meg kötelez a kártérítésre a papír nélkülinek vajon van és kiis fizeti? Szóval nehéz és igen árnyalt a kérdés a válasz az egészre meg marha egyszerű
- nem kéne ekkora magas ÁFA = ne érje meg ÁFA nélkül
- erösebb ellenőrzés = lebukás és birság 99% legyen ergó nagy a rizikó
- kisebb és normálisabb adminisztráció = ne egy óráig keljen naponta irogatni a papírokat
- egyszerű és érthető törvények = ne lehesen mindig másként értelmezni sem nekem sem hatóságnak
A viz nem mászik el métereket a tetőn belül (hacsak nincs valami hurka hajtva a tetőfóliába), és a viszonylag kevés vizmennyiség is arra utalhat, hogy inkább szivárgás, mint komoly beázás.
Le kell szedni a tetősikablak bádogurkolatát, és öntapadós vizzáró szalagokkal felragasztani rá a tetőfóliát rendesen, hogy ne tudjon viz bejutni. Ha viszont a tok-szárny illesztésnél folyik be, akkor az ablakot kell feltuningolni/cserélni.
csináltam képet, lehet hogy az ablak lesz a ludas, az van kb egy sikban a gerendával, ahol a piros nyil jelöli hol csöpögott, majd ha lesz egy kis időm megbontom körbe az ablakot, annyit láttam, hogy van tetőfólia, és az ablak mellett vmi fekete szivacs van a cserép alatt.
na ilyenből van kevés...magyarországon fogalma sincs a vállalkozásoknak, mi az hogy megizhatóság, minőség garancia és hogy egyik vevő hozza a másikat, itt mindenki egy hét alatt akar meggazdagodni.
én az olaszoknál vettem egy 7 éves golf 3-ast, mikor kint dolgoztam, mondták hogy van rá egy év gari, gondoltam persze persze, nem érdekelt, mert tudtam mit veszek, 7 éves autó elromolhat, 7 hónappal később mikor itthon voltam elkezdett rázni, elvittem 3 szerelőhoz, futóműveshez stb... eredmény rámsóztak 4 uj gumit, mondván, hogy kagylósra van kopva, azért ráz.
nyilván nem ez volt a hiba, igy mikor visszamentem olaszo.-ba visszamentem a kesekedőhoz hogy van egy kis baj, mondjon már egy normális szerelőt, ekkor ért megdöbbenéssel a dolog, mondta, hogy erre még van gari holnap vigyem el egy szervizbe megadta a címet, és gariban tök ingyen kicseréltek egy belső féltengely csapágyat.egy 8 éves autóban. itt próbálj meg visszamenni egy kereskedőhöz, 1 nap után, hogy valami gond van, azt is letagadja hogy valaha látott.
na ez szolgáltatás, a multkor vettünk kerámialapot, nyílván csak szerződött szerelő kötheti be, feleségem volt otthon, a szakik kijelentette, hogy ezt ide nem lehet bekötni, telefonon kellett elmagyaráznom neki mit hova kössön, igy csinálta meg végül 8000 ft-ért.
Igen, pont erre gondoltam, hogy talán van pár ilyen társulás, ahol két-három szaki összeáll és ha kell, elvégeznek ilyesmit.
Felőlem hívhatják magukat generálkivitelezőnek is :), a lényeg az, hogy megbízhatóan, normálisan dolgozzanak és minőségi legyen az eredmény.
Sajnos az eddigi tapasztalataim inkább azt mutatják, hogy anélkül, hogy az ember ne álljon mögöttük karikás ostorral (és védőhálóval, mert simán törnek-zúznak figyelmetlenségből), nem igazán mennek a dolgok. Persze lehet, hogy rajtam ül átok, de eddig elképesztő, milyen tapasztalataim vannak... Persze most már inkább vicces, de valahol elkeserítő, hogy ez az általános helyzet :-/
Hátőő, köszi, de a Kisokos nem ír személyes tapasztalatokat. :) Ez a szolgáltatóipar már csak ilyen. A személyes ajánlás százszor többet ér.
Egyébként mosanra túl vagyok egy konyha burkoláson (sajnos a mester külföldre távozott), egy ajtócserén, egy vízszerelőn, gipszkartonoson, villanyszerelő brigádon, gázszerelőn, komplett ablakcserén. Sajnos a "minden szaki becsületes" kategóriát nagyon ki kell fogni. Kerületi Kisokosból nagyjából lehetetlen..
Nem szeretem az ilyen általánosítást.Mi csináltunk már kisebb felújítástól a nagy építkezésig sokmindent,és nem érdekem úgy átadni egy munkát hogy panasz legyen rá.Sőt szerintem egyik szakinak se érdeke,mivel az egyik munka hozza a másikat.
A szellőzőcserépnél nem ázhatott be, mivel az nem töri át a fóliát.
A kéményre azért tippelnék, mert a nagy zuhé miatt előfordulhat, hogy a kémény falán csurog lefelé a viz, ami utat talál a bádogozás mellett, és máris bejutott. Ha nincs özönviz, akkor ezen a felületen nincs vizfolyás, azért nem ázott eddig.
A tetősikablaknál ugyanez a helyzet, ott is az illesztés a hibás. Nekem akkor ázik be az egyik, ha porhavazás van, széllel megspékelve. Ilyenkor aláhordja a havat, ami kiolvadva szépen becsöpög...
Vagy jó vizest találsz aki vizórázik is és jó csempést burkolót és egyéb szakiparost, ezermester nem létezik. Aki ilyet állít magáról az lódit. Vagy generál kivitlező aki olyam szkit hív amilyenje van. Ha jó és minőség mindenben az nem lesz olcsó. Olcső jánosok meg vagy nem szépen dolgoznak vagy silány anyagból (3 év műlva lehet újra felújítani a 10-15 év helyett vagy fél év mulva már hullanak a csempék és nem müködik semmi úgy ahogy kéne.)
kellemetlen szaki-tapasztalataim okan ismet ide fordulnek segitsegert.
Tudnatok ajanlani olyan jol dolgozo, becsuletes, normalis szakembert, aki nem aranyarban dolgozik es meg tudna csinalni egy 6.6nm-es erkelyt Budapesten? Semmi extra dolog nem lenne, "csak" le szeretnem burkolni (meg nem volt, nincs mit feltorni sem), ill. a korlat is beton es helyenkent mar lemallott (mondjuk egy gyerek okolnyi helyen). Csusztatott zsalus hazrol van szo.
A masik problemam mar kicsit osszetettebb. Furdoszoba es wc felujitast szeretnek, de a ket helyiseget egy regi beepitett szekreny koti ossze, ami mogott futnak a strangok. Ha a felujitast elkezdem, a szekrenyt biztosan szet kell majd bombazni es ujat kell csinalni. A haz 30 eves csusztatott zsalus, soha nem volt meg felujitva ezert most kerulne fel mindenfele csocserere is, ill. vizora kiallast is szeretnek.
Ismertek valakit, aki ebben tudna segiteni, ugyanakkor beepitett szekrenyben is jo? (tudom, gugli a baratom, de szemelyes tapasztalatok alapjan jobban esne elindulni)
hát vannak szellőző cserepek, meg kémény, de az 1 méterrel oldalra van,
de eddig meg nem ázott be?
du csinálok képet.
a tetőtér ablakom is beázott, arra keltem, hogy az arcomra csöpög a víz, még azzal sem tudom, hogy mit kéne kezdeni, de legalabb ott tudom, hogy a keret és az ablak között ázott be.
nem vészesen de vagy 1 dl viz csöpöghetett a padlóra.
a ház 2009 ben épült, tondach tango cserép van rajta, gyanítom, hogy fólia is van alatta,
meg gyapot közte belülről meg gipszkarton.
a gondom az hogy nem igazán látom, hogy lenne nyoma, ahol beázik cserepek sértetlenek,
belül a nappali fölött üres légtér van nincs beépitve a ferde plafonon megy 1 db gelenda keresztbe, itt csöpögött, de gondolom ezért mert itt tudott kifolyni a gipszkarton alól, de nem biztos hogy ott ment be a víz. A gk. on nincs víznyom.
mit csináljak, merre induljak el, gondolom le kéne szedni az összes cserepet, vagy mi a teendő, biztosítónak bejelentsem?
Először is: ez a tevékenység épitési engedély köteles, tehát irány egy épitész.
Másodszor: az épitész vinni fog magával egy statikust, aki segit a megoldásban.
Eddigi tapasztalatom szerint azt fogják javasolni, hogy kell egy komolyabb méretű áthidaló gerenda a mostani garázsfal helyett, akármennyire is tiltakozol ellene. Ezt kivédeni sajnos nem lehet, mivel sikerült ilyen balfacul megoldani annak idején a födémet :/
Valószinűleg egy acélgerenda fog kelleni, minimum 200-as (20 cm magas).
A belmagasság az igaz, hogy olcsóbb-e, azt meg számolja ki valaki :) Nem saját kivitelezésnél a betont egybe lehúzzák, az aljzatkiegyenlítőnél meg jöhetnek vissza másnap, több idő, több munkadíj.
olyat kell venni, ami birja. ezek persze nem az olcsobb fajtak. de meg igy is egyszerubb, es tan meg olcsobb is, mint mindket szobat betonozni, es meg a belmagassag is megmarad.
Már rég óta olvasója vagyok ennek a topicnak és sok mindent tanultam tőletek, amiért ezúton is köszönet illet benneteket!
Most a segítségeteket szeretném kérni házfelújítás kapcsán. Adott egy 1984-ben épült kétszintes családi ház, az alsó szinten az utcafront felől van a egy garázs, amiből szeretnénk nappalit kialakítani. A gond az, hogy az a fal ahol a garázsbejárat illetve a mellette lévő ajtó 1 méterrel beljebb van, mint a felső szint homlokzati fala. Ezt a falat szeretnénk kirakni a homlokzat síkjára.
Betongerenda+ bélésteset födém van, viszont kispórolták a fal fölül a betongerendát, tehát tulajdonképpen a falra ül rá a mindkét oldalról a bélésteset, a 2 béléstest közt pedig valamiféle vasalt beton tölti ki a gerenda helyét. A 2 tartófal közti távolság 420 cm.
Nem tudom, hogy meg lehet-e oldani azt, hogy ezt a falat kivegyük eltoljuk a külső falsíkra és a belmagasságot se nagyon kelljen csökkenteni, mert amúgy is csak 255 cm.
Próbáltam becsatolni képeket illetve egy rajzot, hogy látható legyen, hogy milyenek a jelenlegi körülmények és hogy mit is szeretnénk.
A laminátpadló miatt kb. felére fog csökkenni a padlófűtés teljesitménye, azt remélem tudod... és persze nem jó mindegyik laminát parketta hozzá.
A 2.5-3 cm szintkülönbség pont a létező legszarabb helyzet. Ekkora vastagságban ugyanis beton/esztrich nem marad meg, pláne mivel alatta padlófűtésed van, és az még jobban mozgatja.
XPS-t nem rakhatsz a parketta alá, mert az meg a padlófűtést öli meg.
Eltávolítottam a válaszfalat két kis szoba között, de a két helység padlószintje között 2,5-3cm szintkülönbség van. Kb. 4m2 van lentebb ennyivel. Padlófűtés mindkét helyen.
Hogyan működik ennek az egy szintre hozása?
Esztrichbetonnal feltöltöm, úsztatva, mint az alatta lévő? Kell alá vmi alapozó, vagy csak símán beton a betonra?
Kell ennek a tetejét aljzatkiegyenlítőzni vajon? Laminált jönne rá.
Körülbelül minden 2.-3. lapra kerül egy lyuk. Tipikusan a panel fürdőszobaajtókon használt rácsot szoktuk felragasztani (szilikon). A felső lyukak fele távolságra eltolva vannak az alsóhoz képest. Kb. 10-15 cm-re vannak a padótól és a mennyezettől (a padlóhoz teheted közelebb is ha gondolod).
A fal többi része a megszokott karton, semmi különös.
Nem hiszem, hogy túl nagy mennyiségű vékonyágyazatú habarcsot kéne venned a Silkához, szóval inkább azt használnám ehhez a falhoz.
(Az Ytong alkalmazástechnikáját olvasd el a honlapon, és a kőműves fejébe verd bele a huzalozást, mert kurvára hajlamosak elmismásolni, ami miatt repedezhet utólag a fal)
A belső kőzetgyapot hangszigetelést felesleges dübelezni, mivel nem lesz szélszivásnak kitéve. Természetesen hanggátló kőzetgyapotot használjatok (pl Airrock), és elég ha simán "dryvit"-szerűen megy a ragasztó+háló+ragasztó, esetleges egyenetlenség miatt glettelés utólag, és festés.
Nyögjük a panel hitelét, mellette a szülői házból most mennek öregothonba a faterék, és nekem ottmarad a ház.
Mondjuk az amugy is az enyém már vagy 15 éve mert a nagymamám rám hagyta.
A faterék hagyták lepukkani, faternak fontosabb volt a pálinkafőzés (Ezért is nem az ő nevén van a ház)
Most ott van a műhelyem is, és az a kis műhely kell hogy eltartson bennünket + a panelt,+a családi házat+a felújításokat.
Annyi szerencsém van hogy téglám van kb 5 billencses ifányi.
Ami ajtó, ablak, faszerkezet javítása lesz azt mind megtudom csinálni, úgyhogy első körben a tetőt reperáljuk, és a tetőleceket cseréljük. Műhely és ház közti részt előtetővel akarom lefedni hogy duplájára nőjön a fedett, munkára használható négyzetméter.
Aztán fürdőszoba+wc csere és felújítás jön.
Aztán ősszel fakivágások jönnek, az összes régi almafát szilvafát kivágom hogy télre legyen fűteni való, +kerítést kell készíteni mert vagy a kutyáim mennek el vagy mások jönnek majd be ha így marad minden.
Akkor sztem egy 5-6 cm vasalt betont öntsél, az alföldi süllyesztést kihagyva, sztem karton papírból vágd ki előbb az ívét, és úgy rajzold a zsalura. Majd azt hungarocellből kivágva tedd a zsaluzatra.
Az ilyen bölcseletek nyomán én mindent alaposan felfelé kerekítettem, meg is voltam elégedve magammal, hogy az építkezés közben nézve kb. 30%-al olcsóbb lett minden, mint amit beterveztem. Aztán jött egy-két tétel, ami sokkal drágább lett, mint becsültem, de végül így is jól álltam. Aztán most jött a tetőszerkezet... A cserép az nagyon jó áron volt, kalkuláltam olyan 2000Ft/m2-re, aztán végül kb. 1400-ért vettem meg év végén. Már nem emlékszem, hogy milyen számítás alapján (tán a statikai terv?), de olyan 1 millára becsületem a tető faanyagát, és a nappali feletti galériás rész faanyagát 300-ra. Hát lett belőle 1,8 millió, plusz még 250e a sallangok és szinte lehülyéztem volna az illetőt, ha valaki azt mondja, hogy 300e Ft felett fogok költeni csak lazúr festékre. Pedig de... méghozzá úgy, hogy nagyker áron szerzi be egy barátom. Először vettem 40 litert... aztán két hét alatt még hozzá 60-at :-) Csak a lambériák festését vállalta volna még 200-ért egy srác. Végül kaptam kölcsön egy lambériafestő masinát, meg egy ipari csarnokokot, ott megcsináltuk a barátokkal mi.
Szóval ez a pontos előre becslés kezd erősen összeomlani nálam is :-) És még csak most jön majd a gépészet, villanyaszerelés, stb.
A villannyal is szívok, mert befizettem az E.onn-ak a kb. 280-290eFt-ot, hogy legyen 3x32 A-em. Valószínűleg én nem olvastam el figyelmesen mindent, de abban a hitben voltam, hogy ennyi az ára annak, hogy oda hozzák a "delejt" a telekhatárra. Most derült ki számomra, hogy ezen felül még fizetnem kell a földkábel 25 méter feletti részét, szekrényt a szerelvényekkel, munkadíjat, meg ilyeneket még olyan 200-250e értékben :-)
Aztán egyik ismerős garázsszomszéd srác, aki munkanélküli festő, fealjánlotta, hogy kifesti a házat. Hogy reális-e vagy sem, nem tudom, 1000Ft/m2 áron vállalná. Mivel van vagy 8-900m2 falfelület a plafonokkal együtt, ez jelentene 8-900e Ft-ot csak munkadíjra. Nem tudom ez milyen ár, elsőre irgalmatlan soknak tűnik a festésért, de lehet, hogy én nem vagyok képben.
Szóval kezd összecsapni a hullám a költségbecslésem felett :-)
Akarok építeni mosdópultot. Az oldala ytong lesz, de mi legyen a teteje? Keresztbe fogok tenni betonvasat vagy régebbi maradék csövet, de nem tudom arra mit tegyek.
Lassan áll a tetőm, közben csinálják a válaszfalazást. Régebben beszéltünk a hanggátló téglákról és a kritikus szobát tanácsod szerint, Silka hanggátló téglával csináltatom. Egy bibi van, mindössze csak 10cm-es válafalat tudunk berakni, gondolom az is lényegesen jobb lesz, mint a sima PTH válaszfallap. A kérdésem az volna, hogy baj-e, ha sima habarccsal építik fel belőle a falat, vagy mindenképpen kell a vékonyágyazású habarcs?
A másik, hogy a szoba egyik falánál még szívesen növelném kicsit a hanggátlást. Erre mondtak egy olyat, hogy ragasszak fel még 2 centi közetgyapotot. Ennek a kivitelezésére volnék kiváncsi, hogyan zajlanak a technológiai lépések, mert magam szeretném megcsinálni, ha tudom.
Gondolom, hogy először felragasztom a táblákat, majd ha megkötött, akkor megerősítem dübelezéssel is. Erre jön rá háló, de nem tudom, hogy milyen kéne, sima Dryvit, vagy vakolaterősítő. A halót ragasztóval viszem fel és elsimítom szépen. Eddig nem tudom, hogy jó-e? Illetve, ha sikerül ügyesen elsimítanom a ragasztóval, akkor kell-e még erre vakolat, vagy jöhet majd erre később a glettelés és festés?
A duplája itt is majdnem megvan és messze nincs vége :) egyébként én is abban bízok, hogy mivel nem full vizes falról van szó, csak a biztonság kedvéért tettem fel a lélegző vakolatot, így talán a minimális vizet felszívja, és szép lassan kipárologtatja még gletten keresztül is. A baumitnak van "klima" nevű glettje, és a rigips 6-30-ra is azt írják hogy légáteresztő. Kárt biztos nem okoztam a vakolattal, de lehet hogy semmi haszna sem lesz, azon kívül hogy brutál keményre megkötött.
Köszönöm! Sajnos mielőtt felraktam volna a vakolatot azt mondták, hogy lehet glettelni, ugyanolyan simára mint a többi falfelületet. Ezért is tettem fel. Nem volt igazán vizes a fal, egy két helyen néha foltosodott. Már bánom, mert drága volt. Muszáj lesz simára glettelni, mert nem maradhat ilyen csúnya, így viszont akkor kidobtam a vakolat árát mert semmit sem fog érni. Már teljesen elkedvetlenedtem, mert előtte semelyik mester sem mondta hogy ne csináljam így. Holnapután megy rá a rigips 6-30-as és lesz ami lesz, már nem érdekel. Az egész felújítás nagyrésze pénzkidobás lett, mert nem lettek jól megcsinálva a dolgok, semmi hozzáértést nem láttam egyik "mester"-től sem. Tanulópénznek sajnos sok, már 2m fölött járok, pedig kb 1-1,2-re terveztem.
Akkor tisztázzuk az alapfogalmakat. Így első körben.
A lélegző vakolat egy speciális állatfajta. Olyan helyeken alkalmazzák, ahol rossz a fal szigetelése, azonban viszonylag kevés kapilláris víz van, és nincs pénz a szigetelés javítására. S persze a falazat bírja a nedvességet (tehát pl. ytong kiesik).
Legtöbb esetben nem tudod megoldani, hogy az ilyen fal teljesen sima legyen. Egész egyszerűen szüksége van mikro pórusokra amin keresztül a vizet el tudja párologtatni. Így a legegyszerűbb megoldás a lélegző vakolat meszelése (esetleg speciális diszperziós festék felhordása).
Az egyszerű glettanyagok felhordása tilos. Ezzel ugyanis a kis lyukakat eltömöd, és ott fogsz tartani mint a sima vakolattal. Ugyanezért nem egfelelő a hagyományos diszperziós festék sem.
Amennyiben tök sima falat szeretnél, akkor javasolható egy átszellőztetett gipszkarton előtétfal készítése (mondjuk nem lett volna szükséges vakolni ez esetben).
Így ugyan a falfelületed hagyományos glettel és festékkel készítheted, azonban lesznak szellőző lyukak a falon amit nem tudsz megszüntetni. (persze kerülhet rá rács, de ettől még ott van)
(kézi vágóból valakinek tippje? Találtunk egy antik darabot - gyönyörűnek gyönyörű, csak vágni nem vág - kéne egy normális olajos... mondjuk olyan, amivel már mozaikolni is lehet.. még van néhány hónapom, hogy megtanuljak csempét vágni, utána élesben megy a dolog :))))))
Van egy közepesen profi vágóm, ha kell kölcsönadom, próbálkozz azzal :)
Én a végén flexel vágtam a lapot, mert a miénk 10.8 mm vastag, és ha nem nagyobb darabot kellett róla levágni, akkor bachattam.
(kedvemceim a fal mellett kijövő 2 cm széles darabok voltak... (mielőtt valaki nekem ugrik a lapkiosztás miatt: a régi épület hirből sem ismeri a derékszöget, azért jött ki ilyen elbaszott méret))
Mit csiszoljak át? A vakolt falat? Ez a lélegző vakolat olyan kemény mint a beton, és rendkívül rücskös. Azt hiszem marad a rigips 6-30-as és nem érdekel tovább, nem lesz időm normális erre való glettet keríteni sajnos. Azt hiszem csak pénzkidobás volt az egész.
Közben teljesen falakba ütközök azzal hogy milyen glett mehet a légáteresztő vakolatra. Minél többet telefonálgatok boltokba, annál inkább rá kell jöjjek hogy senki sem tudja mi mire való. Hiába nézegetem a katalógusokat, egyértelmű utalást nem találok. Ha olyat kérek hogy szilikátbázisú glett akkor közlik hogy nem tartanak és minek az, jó más is, de ha azt kérem ajánljanak valamit akkor nem tudnak biztosat mondani. Most tényleg gletteljem le simán a lélegző vakolatot? Akkor tutira semmit sem fog érni. Létezik Baumit Klima glett, szerintem az jó lenne, de egyszerűen nem tudok keszthelyen helyet ahol kapni, legfeljebb 3 napos határidővel. Hétfőn kellene...
A festők is csak a fejüket vakargatják. Kezdem azt hinni, hogy egyedül én vettem ott a környéken utoljára lélegző vakolatot.
remek... a pasi, aki az alaperősítést csinálta és meg akartuk bízni a házzal, brutális ajánlatot adott... A következő legjobb ajánlat ugyanerre 800e-rel kevesebb, utána jönne egy 1,2 millával alacsonyabb ajánlat, de az ugye nem játszik, mert csak 2 hónap múlva tudná vállalni. Plusz van egy vállalkozó, aki eddig még képtelen volt kinyögni az árat, de őt nem is szeretnénk megbízni a hozzáállása miatt. Hétfőre ígérte, ma hívtam, talán jövő keddre elkészül...
A gáz egyébként az, hogy a drága ajánlat az a "hátradőlős" verzió lenne, de nem volt képes tételesen elmondani, mi mennyi, így nem tudunk belőle semmit sem kihúzni... a következő meg az lenne, amivel még jó sok munkánk van - bár annyira talán nem vészes, még tudunk belőle kihúzni, pont a tételessége miatt. Na de ha egyszer pénzünk nincs, szabadidőnk meg van... 800e Ft brutálisan sok pénz... annyiért glettelünk, csiszolunk és vakolunk...
A mínusz 800e-s millás szerdán jön egyeztetni... (még nem látta élőben a dolgot, csak a papírokat küldtem át neki - eng. terv, kiírás stb.)
Innen szép nyerni :)
Jaaa... és még fogalmunk sincs, mivel nem számoltunk, anyagköltség stb.
Ez a Sakret 1 vagy 2 komponensű? Ma egy praktikerben jártam, és ott is találtam valami kenhető szigetelés, de elfelejtettem a nevét 8valami ds vagy dt vagy mittudomén :) ) Abból a 8kg-os volt kb 8eft, és 2 komponensű. A Mapei mapelastic nem zsákban hanem vödörben volt, 16kg és 23e ft.
A glettre meg mindenki mást mond a lélegző vakolatra, de gyanús hogy senki sem ért hozzá.
a háznál amit vettünk, van 4 méter ahol a kerítés lábazathoz a két sor 25-ös zsalukő nem lett lerakva, viszont az ajzat ki lett öntve 50 cm mélyen.
tehát most van a földdel egy síkban, és erre menne a 2 sor kő.
kérdésem az lenne, hogy hogy lenne érdemes rátenni a köveket,
feltüskézzem mondjuk 8 as vasbetonnal, de az a réteg milyen legyen ahol az uj és reégi beton találkozni fog, több cement, csemperagasztó, vagy mivel tudom elősegíteni hogy jobb legyen, vagy simán mehet rá az uj beton?
Kivitelezőként sokat gondolkodtunk rajta hogyan tudnánk segíteni az építőket/építtetőket, hogy valós képet kapjanak a költségekről. Végül elkészítettünk egy Nikecell Dryvit anyagokat használó egyszerű, de mégis nagy pontossággal dolgozó kalkulátort. Ki lehet vele számolni, hogy mennyibe is kerül egy ház külső hőszigetelése. Néhány paramétert kell megadni, és még az anyagot meg a munkadíjat is néhány tételre bontva megadja. Az összeg nálam majdnem megegyezett a végső kivitelezés összegével. Érdemes megnézni.
Az obiban most láttam valami 2 komponenses kenhető vízszigetelést. Vajon meg lehet venni, vagy csak szigorúan a drága mapei?
Más: alul a falakon a szobákban lélegző vakolat lett felrakva (sajnos, már sajnálom). A festő azt mondta, hogy simán Rigips 630-assal lehet glettelni, utána pedig valami három-hatossal. Nem kell ezekhez valami speciális anyag?
"Hogyan küszöbölhető ki, hogy pár hét, esetleg hónap múlva ne legyen csupa vízfoltos egy ilyen laminált felület?"
Csak én nem értem a kérdést? Vizfoltot le kell törölni, és kész. Az ilyen mosdópult meg olyan, mint az érintőképernyős telefon: ahhoz, hogy jól mutasson, állandóan tisztogatni kell :)
A zuhanyfal lehet gk-ból, de mindenképpen impregnált (zöld) legyen, mert az való a vizes helyiségekbe. Ezenkivül hajlaterősitő szalag a sarkokba-élekbe, valamint folyékony fólia vizszigetelés.
Hasonló a kérdés, annyi különbséggel, hogy bútorlap mosdópultot szeretnék...
Hogyan küszöbölhető ki, hogy pár hét, esetleg hónap múlva ne legyen csupa vízfoltos egy ilyen laminált felület?
Ezen kívül az is érdekelne, vajon zuhany mögötti fal megoldható-e gipszkartonból? (természetesen csempézve lenne majd, de a lényeg, hogy a zuhany mögötti térelválasztó fal gipszkartonból készülne)
Hajszálrepedéseket felesleges javitgatni, de ha nagyon akarod, akkor valami műgyantás cuccal.
De ha idén lesz rajta tető, akkor tényleg felesleges ezzel baszakodni, egy ekkora födémnél teljesen természetesek még a pár millis repedések is (természetesen amik nem túl mélyek).
A kőmérges azt mondta, hogy a beton minőségi tanúsítványa. :) Van benne cement. Most este nem lesz gatyarohasztó meleg. A mixeres és a kőmérges mondta, hogy jobb, hogy nem reggel betonoztuk, mert több napot kapott volna.
30C felett nem is hozzák ki c20 és a felett a betont, csak ha alákarcintunk egy papírt, hogy mienk a felelősség.
Köszi már sokadszor a gyors információt! :) A repedéseket mivel lehet javítani?
Egy labirintus a házunk. Rahedli támasz. Egy fél vagyon van a beton alatt! :D Most már nem esik a fejünkre az eső! Ha jön a szuper infláció, lesz már fedél a fejünk felett! :)
Ma csinálták a monolit födémünket. du. 3-kor kezdték a betonozást. Este 8-kor ránéztem, kicsit locsoltam is amit lehetett permetezve. Hajszálrepedések vannak benne. C20-as a beton. Azon a részen van a repedés ahol elkezdték. Vibrálva is volt, viboléccel húzták el.
Állítólag a melegtől lehet ilyen. Remélem csak felül lesz benne repedés. Lehet valami probléma ebből? Esetleg javítható, ha teljesen átrepedne?
valami izmosabb keverogep/furogep, es egy habarcslada. egyszerre egy zsakkal. vizet kimerni a rairtak szerint. kevesnek fog tunni, de amikor a helyere passzitod, rajossz hogy pont jo.
Köszi a gyors választ.....épp az imént gondolkodtam, hogy felhívlak...fórumozzá má egy kicsit... :-))
A kézi keverés az homogénnek számít ? Kéne vagy 3 (4)zsák...mivel 20kg/m2/1cm....mire azt megkeverem, bedógozom...
Jó vóna még ma megcsinálni, mert holnap jönnek haza a gyerekek....igaz van fenn is budi....de oda felrohangálni.....Bár nagyanyán évtizedekig az udvar véégébe járt WC-re..télen-nyáron...és most 85 éves....:-))
Ma felszedtem a WC-ben a padlólapot. Alapterület 0,8x2m
Alatta majd 5 cm misung volt , tehát az is feljött.
Vissza kéne emelni 4cm-t, hogy az előszobával egy szintbe legyen majd burkolás után . A szélein lehet, hogy csak 3cm-t...mivel ügyes volt a kőmíves.....
Mennyire elvetemült ötlet, hogy XPS-t rakni le, azzal hozni szintbe ?
Van itthon 3cm-es lépcsős élkiképzésű HIRSC perimeter lábazatszigetelő. 200-as keménységű.
Azt leragasztani, (flexibilis ragasztóval ?? ), majd lehálózni 2X ???
Vagy esztrich legyen...? azt mennyi idő múlva lehet burkolni ?
A baumitos adatlapon, tapadó esztricnél 30mm-t ír minimális vastagságra.....az jó lehet ?
jaaa amúgy a ház "régi", hőszigetelés nincs a padlóban .
megköszönném ha gyors válaszok jönnek....:-)))
(mielőtt jön az anyázás, hogy miért nem előre gondolkodtam...mert az előszobában nem volt ennyi misung alatta....azt hittem itt is annyi lesz. De az úgy túl 1xű lett volna )...és még jön majd a fűrdőszoba....
Nálam a konyha előtétfala faszerkezetű, de sajnos volt ott egy beázásunk tavaly télen, és kapott egy kis vizet. Meg is vetemedett kicsit a faszerkezet, éppen annyira, hogy a derékszögű (negativ) falsaroknál legyen egy 2 mm-es rés, hiába szilóztam ki.
A kapott ajánlatok alapján jóval olcsóbban jött ki a fa, pedig vastagabbakat tennénk be, mint ami az "átlag". Csak ennél a konyhai résznél kételkedünk, habár más helyeken azt írják, hogy a fa és a fém tudja ugyanazt, és a lényege az, hogy valami speciális, nagy teherbírású csavarral/tiplivel/dübellel fogassuk meg a szekrényt.
Pontosan tudni kell, hogy hová kerülnek a szekrények, és oda erősitőbordákat kell berakni már előre.
Ha sok gipszkarton falatok lesz, akkor arra kell figyelni, hogy a faszerkezet teljesen kiszáradt legyen már, különben vetemedni fog, és hajszálrepedések jelennek meg a gipszkartonozáson. Ezért is javasolják inkább a fémprofilozást.
Érdemes utánaszámolni, mert ha jó minőségű faanyagot veszel (+impregnáltat), az csak 10-15%-al olcsóbb a fémprofilnál.
A véleményeteket kérdezném arról, hogy gipszkarton válaszfalaink lesznek, és nem tudjuk, hogy a fém vagy fa profilt válasszuk inkább a konyhában arra a részre, ahová a súlyos terhet viselő felsőszekrény fog kerülni. A többi részen fában gondolkodunk. Mi erre a gyakorlat?
Vagy a FAX/Email kombó az anyacégnek, vagy a tüzép tulaj satuja ("Te, folyton kerestek, hogy nyomjuk ezt az új XYZ téglát, erre szőrszál került a karburátorba, és nem találtok megoldást.. Na, erőltessétek meg kicsit magatokat!" ;)
Megmozdultak a hegyek, ma délre kicserélték az összes téglát...
Hétfő reggel 9-kor még fociztunk egy sort az igazgatóval, utána ment a FAX az anyacégnek, majd a tüzép tulajdonosa felhívta az itteni fővezért. Kedden alig győztem kapkodni a telefont, hívott a cég minőségbiztosítási vezetője, hogy az a döntés született, hogy cserebere. Utána a logisztikai vezető keresett, hogy hova viheti szerda reggel a cuccot, majd a gyárból, hogy reggel jönnek ketten, akik segítenek pakolni és csomagolni... Jött két rendes szaki, jól elbeszélgettünk, úgyhogy pár értékes infó birtokába jutottam.
A t.v.i-i gyár terméke helyett hoztak b.sz.gy-i gyárból. Ez se 100-as (vékony repedések), de klasszisokkal jobb. Színe nem az a megszokott piros kerámia, hanem az a hóka-bóka világos.
Viszont lehet érzeni benne a "kraftot". Megkopogtatva nem repedt fazék hangja van, hanem mintha acélból lenne. Elkértem a gumikalapácsot a kőművestől, és egy sérült téglán kipróbáltam, teljes erőből vertem, és alig tettem benne kárt, míg a másik egy kisebb ütéstől porrá hullott.
A kontaszt:
Érdemes megnézni, mennyi hibás van a kétféle szín között...
Aztán érmes tudni, hogy T.v.i és az autópálya között rendkívül rossz az út, és ha ezzel a gyengébb téglával megpadlózza a kamionos, abból tényleg csak ropi marad.
Szóval egy jó tanács: tégla vásárlásnál/rendeléskor érdemes ragaszkodni a b.sz.gy-i gyártáshoz. Gondolom mindkettő teljesíti a katalógusban leírtakat, csak ezzel (sokkal jobban) lehet dolgozni.
Csináltam már olyat, hogy a terasz túlnyúlt 10 cm-t, és ez ALÁ került be az ereszcsatorna. Igy volt egy masszivabb tömb, és nem lehetett csak az ereszcsatornába ütközni.
(a kilógó rész aljára rakattam egy L-profilt, hogy a vizorron túlcsorgó viz ebben megakadjon, és belecsepejen a csatornába)
Ha elhinnem hogy lehet tokeletesre csainalni a lejtest, akkor lenne pereme (kuszobje), es a szelen a burkolatbol lenne kicsi valyu, ket sarkaban meg lefolyo.
Valami unortodox megoldás nem lehetséges? Például növény felfuttatva, vagy lelógatva. Esetleg valami dekor takarás, ami egy füst alatt meg is vezetné a vizet lefelé. Csak ötletelek...
kb erre jutottam en is, viszont olyan magassagban lenne a csatorna, ahol pont baromi utban van a mellette kozlekedonek. pont beleakad mindenkinek a valla/karja.
Hogyan kell korrektul megoldani egy nagy terasz vizelvezeteset?
Kb 5x6m. Ha magas pereme van, akkor vizkopo kell. Ha lefolyok vannak, akkor megsertik a vizszigetelest. (Alatta garazs) ha csak lapos pereme, akkor csatornazni kell? 1.3m magasan van a jardaszinthez, egy csatorna tok rossz helyen lenne. Vagy siman 5cm tullogas' vizor es kesz? Labazati vakolattal?
Köszi, én is így gondoltam az L alakú kialakítást, hogy felül az áthidalónál alakítja így ki és teszünk be mögé szigetelést. (Na, jó, fordított L betű:P) Nálunk is csak tok lesz egyelőre.
Nem a redőnytokra gondoltam ráfordulni szigeteléssel, hanem az oldalsó ablakkávákra. Nekünk muszáj lesz, mert vagy síkban ablak, vagy vastagabb falazati hőszigetelés, hogy ne lógjon ki a redőnytok. Mivel a szomszédtól való távolságunk cm-re kiszámolt (=szigetelést a garfitossal és nem cm-rel növeljük), kompromisszumként marad a beljebb tolt ablak. :S
Meg a ráépített tok azért tetszett, mert akkor nem lóg be a redőny az ablaküvegbe.
Kömkel!
Köszi, hogy ide is betetted, nem vettem észre "odaát".
ja, a gázt majd mi is csináltatjuk - de annak csak a kazánig kell bejönnie a házba plusz még egy cső a konyhába, az azért nem egy nagy durranás.
A villanyos ember már megvan (szerintem ugyanaz, mint nálatok :)))) - a házon belül meg SK
A víz SK lesz ha jól sejtem (az se nagy durranás) - a kötelező részt csináltatjuk csak - ha van egyáltalán kötelező rész.
Ja, igen... a csatorna... azt tényleg csináltatni kell. Vagyis még szürkezóna, hogy mit is kell ezzel csinálnunk. Befizettük a bekötési díjat, kaptunk egy papírt, amivel majd a csat. művekhez elblattyogunk. Aztán meglátjuk.
Fűtésrendszer: SK (fal/mennyezet)
Vakolni nem kell, mert silka - glettelni meg csak megtanulok :) Alig néhány nm-t kell csak valóban vakolni, azt kőművessel csináltatjuk (a ház külső glettelésére/vakolására kaptunk egy 1000Ft/nm ajánlatot... ha levonult a kőművesbrigád, az olcsó csapattal megcsináltathatunk minden maradék cuccot...)
Az ablakot a gyártó szereli be (a redőny még nálunk is teljes homály, KömKelben bízunk, hogy felhomályosít a kiviteli tervben:)))))))
Csempézni én fogok :) (na jó, a padlón még filózok... de ha jó az alap, akkor miért ne? Megnézek néhány videjót a jutyúbon:)))) (na jó, a padló szerintem olyan minimális mennyiség, hogy megcsináltatja az ember - csak a fürdőszoba a necces, a konyhába lehet, hogy inkább linóleumot tennék, azon nem törik minden azonnal ripityára, és melegebb is sokkal - nálunk nem lesz padlófűtés)
Hú ezen én is nagyon sokat görcsöltem, szegény Kömkel legalább 6-szor áttervezte nekem, de elégedett vagyok az eredménnyel. Nálam vakolható redőnytokok lesznek 18 cm-es szigetelésben. Az áthidalónál lépcsős kialakítás lett végül úgy, hogy a redőnytok mögött 12 cm szigetelést tudtunk betenni (eredetileg airrockot tervezett Kömkel, de végül a tetőszigetelésből maradt pir-t tetettem be oda).
A redőnytokra ráforduló szigetelést a Construmán körbejártam, végül egyetlen gyártó sem ajánlotta, mert ha gond lenne a redőnnyel, akkor csak csúnyán bontható. Ráadásul mi idén csak a tokot akarjuk beépíttetni, a redőnyhöz már nincs kedvünk (értsd kifogytunk a pénzből:-))
Gondolkoztam olyan takaró hőszigetelésen, ami szerelhető (ha kidolgoztam szabadalmaztatom), de szerintem ha ezt az ötletet felvetem, akkor valaki faképnél fog hagyni (lehetőségek: Kömkel, kőműves, férj, vagy ezek tetszőleges kombinációja).
Huhh, de megkopott a memóriám, már utána kellett olvasnom mit jelent a CEM II, illetve CEM III :)
A cementfajták jelölése:
• CEM - cement • I - portlandcement • II - összetett portlandcement • III - kohósalakcement • IV - puccoláncement • V – kompozitcement
Ezért porlik a teraszbeton, mert kohósalakcementből lett csinálva. Valami műgyantás kencével le kellene kenni, mert az első télen jobban felfagy. (utánakérdezek mi lenne rá a legjobb)
A Hőszigetelések topicba be lett szúrva párszor az elmúlt napokban, de beollózom ide is:
Azt a tervezőt+épittetőt péklapáttal bacnám agyon, amelyik egy ÚJ HÁZRA felrakat utólagos, látható redőnytokot, mert nem gondolt rá korábban, vagy nem érdekelte.
Ha majd a gépészethez értek, akkor ugyanolyan nosztalgiával gondoltok a kőművesekre, mint mi.
A gépész kivitelezők közül (kb. 12 volt nálunk) 2 töltötte ki a tervező által készített kiírást, 3 adott egy végösszeg ajánlatot (részletezni nem volt hajlandó), a többi meg vissza se szólt. Mindegyiket valaki ajánlotta, hogy nagyondenagyonmegbízható.
Végül a kiírást kitöltő kettő közül döntünk valamelyik mellett, mert a többi egy hatalmas zsákbamacska, amiből köszönjük, de nem kérünk:-)
az szép lehetett... szó szerint ölni lehet vele...
(tegnap nálunk jól megkapta a fő-kőműves szaki... jöttek egyeztetni a mai nappal és az alapásással kapcsolatban, a gyerekek is kint voltak velünk - a nagylány (5 éves) meg jól megaszonta neki, hogy nem szabad cigizni, mert meg fog halni... :))))))) Az alapásó megúszta, ő csak annyi utasítást kapott, hogy ha dinoszaurusz csontvázat talál, akkor azonnal szóljon,
Ne tudd meg. Mondjuk nem kűművesbanda, de társasházat újított fel egy csapat. Leszerelték a régi radiátorokat, a rozsdás vizet leeresztették egy tálba, abban elnyomtak egy műszaknyi csikket, majd azzal megöntözték a leandereket a folyosón...
A miértre az volt a válasz, hogy ezt a mocsokot nem merték a lefolyóba önteni. Amit aztán kaptak tőlem.
Büntetésképp egy fél napig virágföldért rohangászott és kertészkedett a felelős. ;)
Megerősítem. :)) 7-ből három juszt'se volt hajlandó aszerint csinálni, kettő megcsinálta, egyet sose láttunk többé, egy kivitelező pedig majdnem pénzt kért az árajánlatért. (Utóbbinak igaz, a titkárnője csinálta volna.)
Még valamit nem értek: miért nem megy ki a kivitelező a telekre? Olyan dolgokat írt bele némelyik, (aki "magától" készítette el) ami a mi telkünkre (ami sík, egyetlen fa, gyökér nélkül) egyáltalán nem jellemző munka. Azért nem mindegy, hogy milyen terepen kell rendezni...
Mi újság redőny-ügyben? Engem is érdekelne...
Javasolják, hogy kintre, falsíkba legyenek beépítve az ablakok, mert akkor a falszigetelés 2-3 centire rálóghat az ablakkeretre is, mint "gyenge pontra" (nem kell befordulni szigeteléssel az ablakkivágásba). Ezért gondoltam először, hogy ráépíthető tokos redőnyök legyenek (ezek belülről szerelhetőek) de ennek gyengéje, hogy a redőnytok nem egészen jól szigetelt belülről, alulról. (Ja és elég drága, viszont egyszerűbb beépíteni.)
A másik, hogy külső tokos, vakolható redőny legyen. Ez jobban szigetelhető, de akkor meg akkora ablaknyílást kell hagyni, hogy az ablak oldalára, a tokra legalább 5 centis hőszigeteléssel be lehessen fordulni és még ne zavarjon bele magába az ablaküvegbe. Ezt mondjuk most a falazáskor kellene eldönteni, mert később nem lehet akkor normálisan leszigetelni az ablak oldalát, ha pont akkora mélyedést hagynak ki... Nyilván az alsó ablakpárkánynál is be kell akkor fordulni, megfelelő méretet kihagyni, meg a redőnytok tetejére is férjen vagy 5 cm szigetelés, tehát ez is jó macerás, sok tévesztési lehetőséggel. (Már kapásból az ablaknyílás megfelelő méretű kihagyása ilyen tévesztés...)
Ilyenkor muszáj befordulni, mert nekünk csak 12 cm grafitos lesz fenn, a redőnyszekrény meg min. 16 cm mély.
Erősen gondolkodom, a kivitelező felül L alakú nyílást kar kihagyni, de még nem tart az ablakoknál.
Viszont a tüzépről rendelt utolsó szállítmánnyal (se szó, se beszéd) ez a cement érkezett:
Ez az utóbbi nekem ritka rossznak tűnik. A teraszt csinálták vele kb. 2 hete, de porlik folyamatosan. (Nem málik, hanem porlik. Minden nap összesöpröm, s nap végére mégis összejön vagy egy fél vödörnyi nagyon finom halványszürke por. Eddig azon tanakodtunk, hogy esetleg máshonnan fújja oda a szél, de akkor a terasz egyik sarkában gyűlne, ez pedig egyenletesen oszlik el).
A beton keverésekor ott volt a femüs és ott voltam én is, így láttam, hogy ugyanúgy készítették a betont, mint korábban, azaz nem spóroltak az anyaggal (egyébként sem szoktak, nem ők szerzik be). A kész beton színe is más, olyan hóka fajta... A barna zsákosból csinált beton olyan betonszürke...
Most már a terasszal nem tudok mit csinálni (esetleg valami javítóval átkenetni?), de még van vagy 1,5 tonna belőle, mert az esztrichezéshez is megrendeltük a szükséges mennyiséget.
Igazából a tanácsotokra szorulok. A jobb cement zsákján ez szerepel: CEM II/B - M(S-V)32,5R, a rosszén pedig ez: CEM III/B 32,5N. Ez mit jelent? Átvert-e a tüzépes, vagy sem? Vagy esetleg ezt az ekocementet másképp kell használni?
(nekem is magas... de ez nemsokára úgyis megváltozik, alig vannak építkezések, akinek meló kell, kénytelen lesz alkalmazkodni és gyorsan és normálisan reagálni a megkeresésekre, netalántán még egy számítógépet is venni ... az a szerencse, hogy úgy tűnik, az öcsém tele van tartalék kőművesekkel, most is van még egy, akit még fel se hívtam... csak ugye az idő... eljön, mi elmagyarázzuk a dolgokat, átküldjük a papírokat, megmutogatjuk élőben, mi merre és hogyan, együtt átnézzük a papírokat, válaszolunk a kérdésekre. Régen kapásból be tudták lőni a nagyságrendet .... erre most 2-3 hétig xaroznak a nyomorult árazással... már ha egyáltalán megcsinálják... mondom én, hogy senki sem akar dolgozni... halál szimpla kőműves meló, sok készbetonnal... haladós... talán túlságosan is... )
> Ezt már a '70-es években is tanitották a kőműveseknek (apámtól tudom),
> tehát nem lehet azt mondani, hogy egy árajánlat adásához diploma kellene...
A CAD file-t küldtem el a kőműveseknek, abból dolgznak. ;) Nem vicc, az egyik srác most végez a főiskolán.
Az ár pedig (részekre lebontva) erősen korrelál ahhoz, amit még tavaly szintén a CAD-ből kigyűjtettem*.
Egyébként nem semmi egy csapat: nem dohányoznak (még a segédmunkás sem), dolgoznak mint a kisangyal (szépen és jó tempóban), engem sürgetnek, hogy hol van már az anyag, ha valami esetleg késik.
És nem drágák. Nem is csoda, hogy szinte minden percük be van táblázva.
*Egy jó tanács: ha kész a terv, akkor érdemes kigyűjtetni belőle az építkezés költségeit. Nem nagy összeg (pár ezresért elvállalják), de lesz egy részletes táblázat a részmunkákról, illetve egy összesítés a végösszegről. Rendkívül hasznos pl. az áralkuknál (most akkor a 2400 HUF/m^2 bruttó Bramac cserép az jó vétel, vagy sem - nettó 2700 van beárazva, tehát baráti).
Ilyesmi:
"31-051-1.1-0112140 Járdakészítés betonból, 8 cm vastagságig, tükörkiemeléssel, 8 cm kavicságyazattal, szegéllyel, zsaluzattal, X0b(H) környezeti osztályú, kissé képlékeny konzisztenciájú betonból, saját levében simítva C12/15 - X0b(H) kissé képlékeny kavicsbeton keverék CEM: xxx m^2, anyag egységár: ..., díj egységár: ..., összesen: ..."
Ilyenkor azért megpaskolnám az épitész és a statikus buksiját, hogy hogy a picsába nem gondolták ezt át a tervezésnél... :]
Van most egy háztervezésem, ahol 1.80-at nyúlik ki a tető egy terasz fölé. A megrendelő sehol nem akar oszlopot látni, az egészet 8 méteres hosszon ki kell mereviteni.
Engterv szinthez már kidolgoztuk a statikussal hogyan lehet ezt megoldani, hogy később a kiviteli tervnél ne kelljen azt mondanom, hogy "bocs, mégse". Mert akkor jogosan cimbálnák meg a tökömet...
Van egy normatáblázat, amiből ki lehet nézni, hogy a
- zsaluzás
- vasalás
- falazás
- betonozás
- stb, stb.
mennyi rezsióradijat jelent m2-ként (m3-ként, fm-ként).
Ezt már csak be kell szorozni a saját rezsióradijával, és máris megvan az adott munka munkadija egy egységre vonatkoztatva.
Ezt már a '70-es években is tanitották a kőműveseknek (apámtól tudom), tehát nem lehet azt mondani, hogy egy árajánlat adásához diploma kellene...
Tudomásul kell venni, hogy egy mai modern családi házban rohadt sok olyan biszbasz csomópont van, amit nem lehet hasraütéssel beárazni, mert amikor ki kell alakitgatni pl az ablakkávákat ytong+XPS-ből, és elmegy egy komplett nap a szöszmötöléssel, akkor hiába anyázik utólag.
(egyébként most küzdök a vasalási rajzokkal, nemsokára küldöm :))
Tegnap két árajánlatnak kellett volna beérkeznie - egy sem jött. Igaz, az egyik azért nem, mert a kőműves nem ért az excelhez, úgyhogy ma kinyomtatva odadtuk neki a kiírást. Szerdára ígéri. Gondban van, fogalma sincs, mennyit mondjon. Mi előnyben vagyunk, tudjuk, mennyi lenne erre a munkára a korrekt ár. Ő nem tudja, mennyit ajánlottak a többiek. Szép kis játék ez...
A másikkal nem tudom mi van, holnap rácsörgök. Vagy nem. Meglátom.
Közben az a kőműves, aki lemondta, azt mondta az öcsémnek, hogy lehet, hogy mégis elvállalja a házat - de nekünk ilyet nem mondott. Ez kezd nagyon vicces lenni. Jóóó, mondjuk ő már csak betyárbecsületből építené fel, mert van elég dolga enélkül is. Úgy viszont max. akkor építse, ha végül senki sem mond normális árat.
Ma mindenesetre felhívtam egy újabb kőművest (ezt is az öcsém ajánlotta - ő is jól dolgozik, ráadásul olcsóbb, mint az, aki visszamondta). Neki is elküldtem a kiírást, nem tudom, mikor válaszol. Most otthon ült, ha jól sejtem nincs munkája - különben kint lenne egy építkezésen. Csak azt nem értem, hogy ha jó a srác és olcsó is, miért nem őt ajánlotta első körben az öcsém.
A héten még úgyis a régi alapot erősítik és az újat ássák, igazából semmi nem szól az ellen, hogy jövő héten induljon az építkezés. Még nem vagyunk gázban, max. 1-2 hét a csúszás, bőven belefér.
Jaaa... beton. Az alaperősítésnél használt beton maradékát kiöntötték az udvar közepére - szép kis szikla lett belőle, azonnal kőkemény lett - jó kis magyar cement van benne... legközelebb valami fóliával kibélelt formába öntetem a maradékot és virágtartót csináltatok belőle... (na persze... mindenesetre jópofa lenne...)
Végül elmentek itt a statikai számítások őrült irányba, már komplett acélszerkezetekről beszélgettünk HEB 140-es gerendákból, meg merevítésekkel. Végül inkább berakunk még egy pillért a kritikus részre és ki is van húzva a méregfoga a dolognak.
szerintem a felcentis szilo csik sokkal szebb mint az egy sor repedt jarolap.
az ember szeret kiserletezni. a kiserlet az ilyen elmelet, proba, eredmeny, tapasztalat, elmelet, proba korforgas. a barkacsolas az reszben kiserletezes. csak amig az ember a fozesben kiserletezik, addig egy kor megvan egy nap alatt, es egy par honap alatt komoly tapasztalat szedheto ossze, az epitoiparban egy kor az 1-2-10-20-30 ev is lehet, es egy emberolto alatt, plane ha az ember csak egyet probalkozik a sajat hazan, nem sok tapasztalat szedheto ossze. ezert fontos masok tapasztalatara tamaszkodni. az ilyen szabalyok, hogy 8m felett dilataljuk a betont, meg hogy 5mm hezagot hagyunk, ezek tulajdonkeppen kiserletekbol eredo tapasztalatok, csak a reszletek mar elvesztek, csak az eredmeny maradt meg.
Az aljzatbeton csak a dilatációnál fog tágulni, a betonmező a felette lévő csempével egyben fog szerintem mozogni és a dilattációs sávnál fog egymásnak tolódni a két mező. Tehát alapesetben hiába szilózom ki akár a dileta melletti sorok fugaközeit, nem sokat érhetek vele, mert a csempe az alatta lévő csemperagasztótól nem fog elválni és külön mozogni.
Kivéve, ha (!) a dilattációs sáv melletti soroknál a csemperagasztót is megszakítom és azt is rugalmas anyaggal helyettesítem, bár ekkor meg az a probléma lépne fel, hogy a csemperagasztó az aljzattal együtt mozog és ugyanúgy nem tudna külön dilattálni.
Kérdés, hogy egy flex csemperagasztó mekkora mozgást tud felvenni, tehát az alatta lévő beton mozgásából tud-e valamennyit "csillapítani", ami nem jut el a fellette lévő csempéhez.
Fürdőszobát csempéznék lesz egy épített tusolónk amit kikentem kenhető vízszigeteléssel, kell bármilyen alapozót kennem a felületre csempézés elött vagy mehet a vízszigetelésre egyből a csemperagi? (a fal gipszkarton, azt már alapoztam a vízszigetelés elött)
Jogos, a sziló összenyomódási képességéig még nem jutottam el.
A max hőfokkülönbségnek a biztonságosan számolt szélsőértéke tényleg 20 fok körül van, bár az év nagy részében 10 fokon belül tartható, de épp elég az az 1 kivétel, hogy lehűljön/felmelegedjen jobban és máris megvan a repedés.
20 fok hőlépcsővel egyébként bő 1mm körül van a betontömböm max mozgása. A 2mm sziló vélhetően tényleg nem fog tudni felére, úgyhogy még van min morfondírozni.
1. es szerinted mennyire lehet a szilot osszenyomni? tuti ossze lehet a 2mm-t nyomni 0.9-re?
2. az a 10 fokos elkepzeles ott dol meg, hogy amikor lerakjak es megy ki a ragasztobol a viz, akkor kapasbol 15 fokos lesz csak. ha meg elinditod a padlofutest, akkor meg fel fogod nyomni 35 fokosra minimum, hogy erezd a talpad alatt a jo meleget.
Egy kis matek (ami természetesen nem csípőből jött, hanem google a barátunk):
az anyagok hőtágulása = hőtágulási együttható * eredeti hossz * hőmérsékletváltozás
A vas-betonnak a hőtágulási együtthatója 1.1 * 10 (a mínusz ötödiken), ami 0.000011;
Ez alapján ha van 5m felületünk, ami 5000mm és 10 fok hőingadozásban gondolkodunk, akkor 0.000011 * 5000mm * 10fok = 0,55mm
A végeredmény bíztató, tehát egy 5mx5m-es betonmező, ha csak 10 fokot változik a hőmérséklete, akkor bő fél mm-t dilatál. Ez bőven belül van a 2mm-es határomon, de azért még számolgatok és tájékozódom..
Neked nagyon feltűnő lesz, mert ezen fog rugózni az agyad, és állandóan azt keresi a szemed.
Mások észre se fogják venni...
Nálunk 12x60-as famintás greslapból van kirakva a nappali, és az emberek 99%-a parkettának hiszi.
Én csukott szemmel meg tudom mutatni, hogy melyik lapnak az éle van lepattanva, és melyik lapnak a sarka áll feljebb 1 mm-t a többihez képest :)
(a "pénz nem számit" társasházban 1.5 milla/m2 volt a vételár. Ha ott nem találtunk a fémprofilnál (rozsdamentes acél lett) jobbat, akkor te sem fogsz)
Nálunk a "pénz nem számít" az túlzás,viszontazon a fránya dilatáción jó lenne túl lenni, azért 1 kis plusz költséget be tudnék vállalni, csak rendben lenne az egész.
tokmindegy mit vesz fel a flexragaszto, mert a fuga betonkemeny, igy a egesz ero a szelso sor lapra hat, es az el fog repedni.
ugyis lesz szonyeg, nem olyan feltuno az. sok penzer meg vannak fesus alu profilok. nekem nem tetszik a femcsik, de van akinek jobban bejon mint a felcenti szinazonos szilo fuga.
De terveztem olyan társasházat, ahol a pénz nem számitott, és hiába patáliázott a leendő tulajdonos, akkor is lett neki egy dilatációs csík a nappalijában, mert így kell csinálni 10 méteres fesztávnál.
Szóval ha ott nem találtunk erre "normális" megoldást, szerintem ne kockáztass.
Jó lenne tudni, hogy konkrétan mekkora a beton hőtágulása mondjuk 10celsius-fok változás esetén, illetve ebből mennyit tud felvenni a flexragasztó.
Egy viszonylag jól szigetelt házban, amit télen nem engedünk kihűlni, nyáron nem engedünk felmelegeni, reményeim szerint kb 10 fokos tartományon belül tartható a padló hőmérséklete - ahol érdekes módon éppen télen lenne melegebb, nyáron pedig hidegebb a padló.
Ha adott egy 5m x 10m-es helység, ami kb 2db 5x5-ös mezőre van dilatálva az aljzatbetonban (8-10mm széles a dilatációs csík), akkor mennyire merész ötlet 45x45-ös járólapot 2mm fugatávolsággal lerakni - a dilatációs vonal mentén természetesen szilikonnal kitöltve?
Jó minőségű flexragasztó lenne alatta (Mapei Keraflx) és a cél az lenne, hogy ne látszódjon a burkolatban az aljzatbeton dilatációja. Mivel a többi helyen 2mm-es fugatávolság lesz, a dileta felett is csak annyit kellene szilikonozni vagy max 3mm-t, az még talán nem lenne feltűnő eltérés.
Mivel 8-10mm a dilatációs vonal szélessége, így gyakorlatilag 3-4 mm-t mindkét oldalról rálógna a csempe a dilatációs sávra.
Ehhez mit szóltok, veszélyes megoldás? Az a bajom, hogy az egyértelműen biztonságos megoldások nem esztétikusak, bár mondjuk egy későbbiekben elrepedt csempe sem az túlságosan..
Sziasztok olvtársak szeretném a tapasztalt építtetőktől megkérdezni, hogy manapság mibe kerül a gipszkartonozás négyzetmétere? Aválaszokat előre is köszönöm.
Nem hagy nyomot ha rálépek, de ha végighúzom a talpam akkor már meglátszik. Ez a mostani kivitelező (állítólag huszonx éve a szakmában van, építésvezető, műszaki ellenőr stb. Azt ígérte hogy profik az emberei és ő mindenre odafigyel. Ha ő nem is én figyeltem és rögtön szóltam amikor láttam hogy a vakolatot ami elég sűrű volt simán vizezés és minden alap nélkül dobták fel a falra. Nem nagyon tetszett nekik. Sajnos nem volt más választásom, senki sem tudott jönni szezonban, csak egy kis vakolás és betonozás maradt, de szerintem a kőpor amit kívül felraktak nem fog ott maradni 2-3 évnél tovább. Hihetetlen hogy mindenki csak gyorsan akar dolgozni, szakszerűen nem. pedig az ígéret a kivitelezőtől az volt hogy nagyon oda figyel mindenre, szóban minden az előírások szerint történt - előre.
Összesen 2-3x lett meglocsolva, mert beltérben van és folyamatosan vizes volt a teteje. (alatta szigetelés van. Ez a felső beton a szigetelés felett, amire majd a burkolat jön. A konyha rész kb 5-6cm, ez alatt van szigetelés és még egy réteg régi beton, a fürdőszobában pedig egy vastag hálózott beton van, azon szigetelés majd lépésálló+fólia, és annak a tetején van ez a beton kb7-9cm vastagságban. (tehát gondolom nem teherviselő)
A kivitelező azt mondta nem kell többet locsolni, mert lefelé nem ment el a nedvesség, árnyékban, zárt helyen volt. Nem gondoltam volna hogy egy aránylag kis felújításhoz (ablak-ajtó csere, vízvezeték és 7+7 nm betonozáshoz és szigeteléshez, villanyozáshoz és burkoláshoz femű kell.
> Szakértelem nélkül bele mersz vágni egy ilyen összetett munkába úgy,
> hogy nincs egy általad fizetett mérnők aki odafigyelne???
Az elején szokásos marhaságnak gondoltam azt, hogy kell femü. Amikor pedig kiderült, hogy kiviteli terv is kell (statika, építés, gépészet, elektromos), na az volt ám a pepperóni érzés.
Aztán menet közben rájöttem, hogy nem is olyan hülyeség. Gyakorlatilag a kiviteli terv + a femü a beruházási költség kb. 1 (-2) %-a (jó, ehhez sokat kellett alkudni ;), viszont több %-ot és rengeteg időt (ami pénz) spórolhatsz rajtuk. Pl. most megyek az áthidalókat és a födémet megrendelni a statikus által darabra/méterre kiszámított terv alapján.
> Azért az túlzás, hogy 1 óra múlva ugrálni lehet rajta. habár egy nagy
> felületű cipőben talán, de nem az öntött hanem a csömöszölt betonon igen.
2,5 méterenként húztak 1-1 vezetősávot, amit vízszintbe raktak. Majd amikor az kicsit húzott, nyomták közéjük a betont és szintezték/simították egyebe.
Ezen a sávon tettem egy próbát (46-os cipö ;), mert csak pislogtam, hogy ott járkálnak rajta. Lehet hogy pár tized mm-t összement, de kivehető lábnyom nem maradt benne. Igaz, volt vagy 30 fok és sütött rá a nap rendesen, meg aztán rendesen eldolgozták.
> Viszont vannak betonok amik 1 nap után tökéletesen szilárdak lesznek
Természetesen nem tökéletesen szilárd volt 12 óra múlva, hanem olyan "Józsi, tedd le a sört és dobj rá egy lapát cementet" ("C0") járdabeton-szerű. ;)
Egyszerűen nem hiszem el hogy ennél a háznál semmi sem jön össze. A betonon lehet járni, nem megy szét, csak olyan poros a teteje és nem kőkemény. A burkoló azt mondta jó lesz, majd mélyalapozót tesz rá. csak attól félek hogy tovább porlik a burkolat alatt és magy a burkolat feljön pár év alatt.
Elvileg a cement jó volt, abból lett vakolat is, az kemény lett. A betonba is van elvileg, amikor csinálták ott voltam és úgy nézett ki mintha jó lenne, de nem láttam mennyit tettek bele ezek az idióták. Bontani nehéz lenne, mert ott a szigetelés alatta. A Femü az mi?
Azért az túlzás, hogy 1 óra múlva ugrálni lehet rajta. habár egy nagy felületű cipőben talán, de nem az öntött hanem a csömöszölt betonon igen.
Viszont vannak betonok amik 1 nap után tökéletesen szilárdak lesznek - csak azok nem portlad cement alapúak, hanem un. aluminát cement alapuak , közismeretebb nevükön a bauxit betonok. Ott még más problémák adódnak, de csak jóval később.
A betonoknál van a kötés idő és a szilárdulási idő.
Az első kb. 6 óra, a második meg elvben végtelen ( a beton az idők végezetéig szilárdul - igaz a szilárdság 90 % át már talán 4 nap múlva eléri. )
De ha a kötésidőn túldolgozzák be akkor baj lehet. És hogy hogyan túdják ezt elérni ? hát állandóan kevergetik és becsapják az ügyfelet meg magukat is.
De ez csak egy spekuláció. Lehet a cement is kevés benne !
> Kértem, hogy jó cementes erős betont akarok. Lebetonoztak,
> és még 5 nap múlva is puha a beton, körömmel is meg tudom
> kapirgálni akár fél centi mélyen is.
Nem vagyok nagy beton-szakértő, de amikor a szerelőbetont öntötték gyári C16-ból, akkor 1 óra alatt úgy meghúzott, hogy ugrálni! tudtam rajta (nyom nélkül), na ettől dobtam egy hátast. 12 óra elteltével járda keménységű volt, ott mászkáltunk a tetején. Pedig előtte már kerítettem olyan tömlőt, amivel kívülről körbe lehet járni. ;)
Szóval szerintem cementet csak katalógusban látott az a beton.
Egyébként csíkban körberaktam homokkal, naponta 2x feltöltöttem vízzel, 28 nap múlva pedig ment volna rá a tégla...
De, ki akarom váltani. Hogy is van az I gerendás megoldásod? Hogy rögzíti rá a szarufákat? Meg lehet úgy oldani, hogy pont úgy nézzen ki, mint egy 15x15-ös talpszelemen?
Megint érdekesen jártam, úgy látszik az a ház meg van átkozva. Sikerült találnom valakit aki elvállalta a betonozást és vakolást. Azt ígérte jó csapatot küld, de egy selejtes alkesz kinézetű brigáddal jött oda. A problémám: Az alsó szigetelt rétegre kellet még egy réteg beton (belső térben) amire már a burkolat jön majd. Kértem, hogy jó cementes erős betont akarok. Lebetonoztak, és még 5 nap múlva is puha a beton, körömmel is meg tudom kapirgálni akár fél centi mélyen is. A teteje meg porzik, ha egy igen finom seprűvel seprem homokszerű anyag jön össze rajta egy csomó. Szerintem alig lehet benne cement, de a kivitelező szerint hibátlan. Lehet ilyen egy beton? A másik amit az előző csapat csinált még az 3 nap múlva olyan kemény volt mint az üveg. Mi lehet a baj? Nem lesz ezzel probléma ha burkolva lesz rá?
Hmm... Mivel már dolgoznak rajta, gondolom levenni nem akarod, és kiváltani mással.
Egyik oldalára (vagy tetejére, vagy aljára) hozzá kell csavarozni egy U-acélt, értelemszerűen 160-asat. Sajnos ez látszó szekrezet lesz, arról az oldalról, ahonnét hozzáillesztődik az acél.
De még mindig lehet egy lambéria dobozolást csinálni az egész köré...
Én az ilyeneket úgy szoktam tervezni, hogy I-gerenda, és 15 cm-es deszkarburkolat, mintha fagerenda lenne az egész.
KömKel, illetve aki tud tanácsot adni. Most csinálják a tetőmet és felhívta az ács a figyelmemet, hogy nem gömbölyű egy tartórész a tetőmnél. A fedett terasznál az egyik oldalon 5,6 méter hosszú az áthidalás a fal vége és egy pillér között. Az áthidalás a talpszelemen folytatása, szintén 15x15-ös fenyő gerendából. Gyakorlatilag egy fogja tartani a tetőt. Most már ez fel is van rakva, tennék rá a szarufákat, meg a többit, dolgoznak, mint a gép, de szóltak, hogy ez így a terv szerint nem lesz jó, mert már a saját súlya alatt lóg egy kicsit ilyen hosszban, nemhogy ha majd megkapja a tető súlyát. Már az ács, ahogy rálépett a 80 kilójával, már attól lement pár centit. Mivel a faszerkezetben elég csúnya lenne, ha egy I gerendával megerősítenénk, gondban vagyok, ugyanis látszó faszerkezet lesz, nem tudok sehova se rakni megerősítést. Mintha hallottam volna valamikor, hogy lehet kapni acélerősítésű gerendákat, amik gyakorlatilag sima 15x15-ös fenyő gerendának néznek ki kívülről, de belül egy acélszerkezet megy. Van ilyen? Vagy más ötlet?
Hurrá... hála a jó égnek, hogy Silkából fogunk építkezni... most azért be lennék tojva... (annál mire figyeljünk? tudja valaki? már építettünk silkából, brutál masszívnak tűnt, csak megemelni volt "kicsit" nehéz)
miért van az az érzésem, hogy ugyanaz a gyártó, akivel hasonló problémája már volt itt valakinek? Nem emlékszem, ott mi lett a sztori vége ... már ha lett.
Körkérdés: honnan érdemes szerintetek vakolható föléépíthető (azt hiszem így mondják) redőnytokot venni?
Elég vicces volt tegnap a szitu. Bementünk az általunk ismert redőnyös céghez, hogy árajánlatot kérnénk, mindenképp azt nyomatták, hogy toktoldó, meg fel se fogták, hogy mit kérünk, az eladó srác IQ-ja sajna úgy tűnt, hogy még az ásóbéka fenekét sem érte el alulról (a miértre adott "szakmai okból" legalábbis elég riasztó volt)
... Na mindegy, szóval redőnytokok kellenének...
Köszi :)
Jaaa... ééés erősítik az alapot :) Az alaperősítő társaság nagyon korrektnek tűnik, dolgoznak ezerrel, nagyon odafigyelnek mindenre, a főnökük is velük dolgozik, nem hagyja magukra őket. A gép rohadtul szenved, brutálisan kemény a talaj, amire leérnek az aljára, kb. beton keménységű. Felvettük videóra, ahogy ás a gép, a markolásoknál felemelkedik az eleje és recseg-ropog alatta a talaj :) Izgalmas :)))))
Igazából ha jó az ár, szívesen nekik adjuk az egész házra a melót...
Jövő hétfőre kiderül... (banyek... jövő héten már kezdeni kellene az alapozást... na de 3 nappal előtte szólni kell a tüzépeseknek, hogy hozhatják az anyagot... úgyhogy jövő héten még nem indul semmi... csak ha nagy mázlink van, akkor mondjuk pénteken)
> Területi képviselőt kihívni, jegyzőkönyv >> csere.
Elég jó a viszonyunk a tüzéppel, a területi képviselő az első telefonom után 10 perccel! megjelent, mivel a vezetője kicsit megugrasztotta. Sajnos ő csak az "eladom, máshoz (hivatalosan) nem értek" mókus volt, de forró dróton riszatotta a gyárat.
2 nap múlva jött felmérni a másik fickó (egyfolytában a hivatalos panaszkezelési kézikönyvet hajtogatják: 3 munkanapon belül megnézik, 8 munkanapon belül döntenek).
Aznap délután hívott, próbált alkudozni (küldenek 10 raklappal), amit nem fogadtam el, de elég határozottan. Pár perc múlva hívott a gyár igazgatója, aki 50%-al megtoldotta az ajánlatát, de akkor ezt sem kértem.
Most nagyjából ott tartunk, hogy egy részét újraküldik, hogy ne akadjon meg az építkezés, a többit meg menet közben lefocizzuk.
Természetesen arról hallani sem akar, hogy a téglát leválogassák, a törött cuccot elszállítsák, az eddig felmerült többletköltségeinket megtérítsék (kőművesek plusz díja, az utánajárkálásról nem is beszélve), attól pedig végképp elzárkózott, hogy bármiféle megfelelősségről szóló papírt aláírjon (ott a megfelelősségi tanúsítvány - hajtogatta). Magyarul nem vállalja a felelősséget az általunk átválogatott téglákért.
Az én ajánlatom a következő volt: leválogatjuk a téglát, ami használható azt beépítjük, a maradékot leszállítja, a leválogatásnak és a törmelék elszállításának költségét pedig állja.
Ettől határozottan elzárkózótt "a gyárkaput nem ilyen állapotban hagyta el" - mondta.
Ügyvéd természetesen már be is fűzte az A4-est, viszont kellene egy kis szakmai hátszél.
Természetesen az anyacégnek is írunk szívhezszóló levelet.
> Egyik havernál segitettem falazni, ő összeragasztgatta purhabbal a téglákat :D
Gratulálok. ;)
Én 1 raklapot leválogattam, az is elég meló volt. 7 "ép" (csak a sarka van leütve), kb. 15 olyan, amit mondjuk felesnek vagy háromnegyedesnek lehet használni, a többi max. törmeléknek jó az 50-ből.
És ez is csak szemre ment, ki tudja ~250 kg terhelésnél mi marad belőle.
> (sajnos én nem tudok komoly tanácsot adni, mert ez mindenképpen jogi szarság :/)
Ezzel nincs gond, legrosszabb esetben betolom az egészet a kert végébe, hozatok megbízhatóbb forrásból rendes anyagot amivel folyik tovább az építkezés (a tégla ára kb. az összköltség 3%-a), aztán majd x év múlva kamatostól leverik a hunyón.
Egy egyelőre meg nem nevezett gyártó meg nem nevezett téglájából rendeltem egy házra valót. Az egy dolog, hogy mire hozzám került nagy része ropivá vált (szállítás vagy szállítás+anyaghiba?) következtáben (volt olyan raklap, amelyben 7! darab volt "fogjuk rá" ép az 50-ből), viszont ami szerintem már gyártáskor keletkezett az a következő repedés:
Ez a téglák kb. 80-90%-ában megtalálható, legalább a feléig, néhol 3/4-ig végigfut. Egy részükben 2-3 ilyen repedés is van.
Mészkukac is van benne rendesen.
Gumikalapáccsal ráütöttek, és ez lett az eredmény:
Szerintetek ezt nyugodt szívvel be lehet építeni...?
Természetesen megy a műsor folyamatosan a gyártóval, csak az idő sürget, és emiatt próbálom a leggyorsabb megoldást megtalálni. Merre induljak el, az ÉMI felé?
A hőszigetelések topicba tettem pár képet a szilikát állapotáról... ha nem számít szemetelésnek, megmutatom őket itt is, talán itt-is, ott is más emberek írogatnak.
Itt van néhány kép a falról, tehát a lényeg, hogy kitaláljam hétfőig, hogy vakolat menjen először, majd arra a 10cm EPS (dűbellel, ragasztóval), vagy csak simán, elővakolás nélkül menjen fel a szigetelés. (olcsóbb lesz az egyébként drágább ragasztó önmagában, mint a vakoláshoz használatos cement, mész, homok, napibér)
A mi házunk is hasonló, csak az oszlopoknál egyenesre vágták a téglát. Talán jobb lett volna, ha kötésben van a téglával. A statikus viszont semmit nem szólt amikor látta. Terv szerint van. A sarkokat 30 cm el lehet tolni. Egy oszlop maradt a sarkon, mert ott 2 ablak is van és a 30cm eltolás az ablakban lett volna. A többit eltolták, mert nehezebb falazni.
Ez állítólag azért van, mert a habarcs húzásra semmit nem tart. Az oszlopok összefogják a koszorút vagy födémet az alappal. Földrengés biztos az épület. Most csinálták meg az oszlopokat, és a monolit áthidalásokat. Úgy néz ki a ház mint egy sündisznó. A vibrálás miatt a garázs oldali fal meg lett rendesen támasztva, hogy ne mozduljon el. Az a rész az egri vár ostromára emlékeztet! :)
Ő állította, hogy nem lell vakoni a falat hőszigetelés előtt . valóban az új modern un. vékonyvakolatos vékony fugás modern falazatoknál, de nem minden fal ilyen. Hol van habarcs a fugában, hol nincs , főleg a függőleges fugák az üresek !!
Szerintem félreérted. Ami a falak légáteresztését illeti, nagyon régen én is meglepődtem, mikor egy dryvitozott falon belül leverték a vakolatot egy kis részen és szeles időben a téglafúgánál az öngyujtó lángja eldőlt. Csak érzékeltetés képpen egy átlagos szeles időben egy 25 cm kisméretű tégla vakolatlan falon óránként 3-4 m3/m2 levegő tud átmenni. 3 cm vakolat légáteresztési ellenállása kb. azonos a 38-as km. faléval. A gázbeton és pl. a PT tégla sokkal rosszabb.
A tapasztalat az, hogy a hőszigetelés glettelésén és a szinezésen a légellenállástól függő levegőn kívül az alig észrevehető hiányosságokon (főleg szerkezeti csatlakozásoknál, áttöréseknél) - ez igazából nem rőható fel a kőművesnek - szeles időben jelentős levegő jut be. Ez a falak hézagain - főleg függőleges tömítetlen fúgák - bejut a falba és télen jelentősen lehűti azt. Ezért mondta, hogy a hőszigetelés hatásfoka akár 30 %-kal is csökknehet, tehát nem a vakolat vastagsága a lényeg.
Másik, ami miatt érdemes vakolni, az az, hogy a fal és a hőszigetelés közötti légrétegben a hővezetésen és a sugárzó hőcsrén kívül konvekció is ki tud alakulni, ami megint rontja a fal szigetlését. Ezért kell az EPS táblákat a kerületük mentén is folyamatosan ragasztani (meg a tűzoltó miatt), hogy függőleges irényban a légrés minél rövidebb legyen, így csökken a konvekció. A konvekciót az is csökkenti, ha a légrés minél vékonyabb, ez meg akkor érhető el, ha a ragasztó fogadófelülete minél egyenletesebb, ezért is jó egy sík vakolat Az is szempont, hogy egy minimális ragasztó vastagság felett a ragasztási szilárdság a ragasztó vastagságával fordítottan arányos, így a tartósság miatt is érdemes vékonyan ragasztani, meg a nem olcsó a vakolat, ha nagyon egyenletlen a fal, a ragasztó kerülhet annyiba, mint a vakolat, de ha nem is éri el, más a minőség. Aztán még a geometriai hőhidaknál kialakulható penészesedésről nem is beszéltem.
Nekem ez a tapasztalatom és véleményem, aki akarja elfogadja, aki nem az nem, én csak segítő szándékkal írom.
Szia.Érdekes amiket írsz vagy csak én nem értem.Épülne a házad amire gondolom megvan az engedély,de nincs kiviteleződ?!Ha van akkor neki nincs kőművese?Az alapot más csinálja mint a falat?vagy a pincét?Bocs nem olvastam minden írásod,csak ez így nekem furi.Mi is kivitelezők vagyunk,de minden szakterületre megvan az emberünk,nem a megrendelő rohangál utána.
Ezek szerint vakolással 30 %-ot javul a hőszigetelés, ha a vakolat vastagságával megegyező polisztirolt ragasztok fel akkor 60%-ak javul? ami általában 2 cm vakolatot jelent
Ki miondta, hogy 1,5 cm ? Amúgy a külső tömító vakolás, nagyságrendet javít a tömörségen, a hab ragasztás meg sz@rt sem ér, de ne hidd el és nem is akarlak meggyőzni, én már mértem néhány ilyen falat.
Azért kell vakolni a gázszilikátot, mert igen nagy a légáteresztése - ez igaz általában más tégla falakra is- vakolat nélkül, még akkor is, ha belül vakolt. Vakolás nélkül a szigetelés hatékonysága akár 30 %-ot is csökkenhet. (lehet, hogy meglepő, de még a tömör téglafalnak is van mérhető légáteresztése)
Dryvit előtt felesleges vakolni. Ha nagyon durva a felület, akkor kicsit ugyan több ragasztó fogy, de az még mindig olcsóbb lesz mint a vakolás anyagdíja (s akkor a munkadíj sehol).
Falra a lap szélét körbe meg kell kenni, és középre két "pöttyöt". (Föld alá kerülőnél máshogy van)
Elég jó leírások vannak a felragasztásról, keress rá.
Gáz-szilikát falazatot ajánljátok-e vakolni (és ha igen, milyen vastagon?), mielőtt a 10cm EPS felkerülne?
Kőműves szerint felesleges, én viszont attól tartok, árban nagyon nem lesz majd mindegy, hogy ragasztóval kell kijavítani minden egyenetlenséget a falban...
Hogy megy manapság a nikecell felragasztása? (dűbelezni is szeretném egyébként?)
Egy lapra tesznek 5-6 ragasztó"pöttyöt", vagy az egész lapot lekenik?
Egyre izgalmasabb az építkezésünk :) Épp azon filóztam, hogy másoknál is így megy-e, hogy eldöntik, hogy jövő héten már épül a ház, aztán majd csak lesz aki megcsinálja... csak mert nálunk így megy :)
Hirtelen az ölünkbe pottyant valaki aki megcsinálja az alaperősítést - ráadásul annak a vállalkozónak a személyében, aki a pincét és a betont fogja ásni. Praktikus. Holnap reggel kezdi :)
A kőműves viszont még mindig izgalmas kérdés. Az öcsém kivitelezője végül kihátrált a dologból, mert nem lesz rá ideje. Hurrá. Ezt egy hete is mondhatta volna. Na mindegy, közben két másik vállalkozó is elkezdett dolgozni az ajánlaton.
Az egyik már dolgozott a szüleimnek, korrekt fajta, ráasásul nagyon olcsó, korrekt ajánlat várható. Jövő héttől szabad. Csak nem tudom, hogy ő-e a mi emberünk. (egyébként bírjuk a fazont, tényleg korrekt, csak nem tudom... adjon egy árat és meglátjuk)
A másik meg az alaperősítős muki. Vele elég sokat beszélgettem ma, nagyon tetszik a hozzáállása, pontosan érkezik, ha késik, azonnal telefonál, tartja amit ígér, nem okoskodik, hajlandó fővesztés terhe mellett kiviteli terv alapján dolgozni, hajlandó együttműködni az építésszel és természetesnek veszi, hogy ha elszúr valamit, akkor azt KömKel majd szépen visszabontatja vele :) Az árát még nem tudom, szerintem drágább lesz mint a másik. Most ő is szabad és boldogan megépítené a házunkat. Ráadásul már most leszögezte, hogy ha túl magas lesz az ár amit mond, üljünk le, azonnal lefarag belőle.
Az a kőműves aki visszamondta mindenesetre megígérte, hogy azért elküldi a beárazott kiírást, hogy legyen egy referenciaajánlatunk, amivel a többi kőműves árait összehasonlíthatjuk. Na ez praktikus lesz... HA küldi... (jó, a vége megvan, azt kiszedtem belőle a telefonban... az kb. annyi, mint amennyire számítottunk, ő vitte volna a melót, ha nem mondja vissza)
Na szóval jövő héten kezdünk, és addigra tutira lesz kőművesünk... majd csak az ölünkbe pottyan az igazi :)))))
(viszont csak olyan kőművest bíznánk meg, akit szakmabeli ismerős ajánl - még a sima haveri ajánlás is kevés ebben az esetben, egy fórumos reklám pedig pláne...)
(jajj és a nap poénja... kőműves, aki tényleg csak azért volt az esélyesek között, mert az összes szakmabeli haver őt ajánlotta mert olcsó és jó ... na szóval meglátta a kiírást anno és nem tudott vele mit kezdeni - erre ma hív egy ismeretlen fószer, hogy a kérdéses kőműves adta meg a számunkat, előtte a kiírás, akkor ő elvállalná a munkát. Mivaaaan???? Na szóval vicces...)
Ja, és le kell szednünk vagy 50 kiló meggyet, mert a gépek le fogják verni ... úgyhogy a napokban még lekvárt is főzünk, ha már egyszer ennyire unatkozunk :)
Nalunk is siman vannak kocsibeallok kozvetlenul a kapu/kerites mellett. Lehet, hogy csak en parazom tul ezt a dolgot. De annyira azert nincs szuksegem a fedett beallora, hogy kockaztassak egy lehetseges buntetest. Sose lehet tudni, mikor gondolnak egyet a hivatalban, es buntetnek vegig mindenkit...
Sziasztok, egy ideje mar gondolkozok a kovetkezo probleman (azt hiszem, itt is kerdezgettem mar)... Szeretnek egy kocsibeallot csinalni a haz melle, csak az a problema, hogy nincs meg a megfelelo tavolsag a telekhatartol (gyakorlatilag kozvetlenul a kerites melle kerulne. Viszont ugy tudom, hogy vannak olyan kerti epitmenyek, amire nem vonatkozik ez a tilalom. Viszont a jogszabalyok tizszeri vegigolvasasa utan sem tudom eldonteni, hogy amit kitalaltam, az megvalosithato-e legalisan, vagy sem. A lenyeg, hogy csinalnek egy pergolat, ami egyik oldalon a szarufakhoz csatlakozna, masik oldalon pedig oszlopokon allna (a kerites mellett), a tetejen lenne valami kitekerheto/visszahuzhato napellenzo fele (vagy barmi egyeb mobil megoldas), amit mondjuk telen kitekernek, igy vedve lenne az auto. A kerdesem tehat hogy ez igy mennyire lenne szabalyos, belekothetnek-e a hatosagok? Esetleg ha valakinek van valami jo otlete, azt is szivesen veszem.
Ja, az le is maradt, 325cm 27e volt a három. Megrendelte a kőműves, be is rakta a statikus meg ki is szedette. A terveken monolit áthidalás volt, nem nézte meg a födémtervet.
Lehet, hogy nem érni meg eladni, de én mit csináljak belőle? Nekünk nem kell.
A fallal kapcsolatban viszont lenne kérdésem. A vízszigetelés szerinted muszáj? Én arra gondoltam (persze tudom, kezdő vagyok), hogy bizonyos időközönként réseket hagynék a falban, éppen azért, hogy a víz el tudjon folyni. Vagy amúgy van olyan fekete fóliám, ami kb fél méter széles, azt is körbe tudnám tenni, hogy a vies talaj ne érje a téglákat. A magaságyás amúgy a kert végében lenne, szóval nem lenne levakolva, szóval nem zavarna, ha nem úgy nézne ki mint egy angol téglaház.
Üdv, Schubert Zoli vagyok!
Én szívesen segítenék kivitelezni a dolgot! (többek között ezzel is foglalkozom) És elég olcsón is dolgozok, mivel én annak a híve vagyok hogy "pénzt csak jó, és pontos munkával lehet keresni!" (bár sokan ezt nem így gondolják!). Ha kérdésed lenne hívj: 06203737226
Nagyon oda kell figyelni a vásárláskor, sok villanyszerelő boltban eladnak fali lámpát padlóhoz, a padlósnak, finomabb a peremkiképzése,és vastagabb az üvege. Bel térre ahol mezítláb jársz mindenféleképpen LEDest vegyél. Még nem késtél el a beszereléssel , bár függ attól. hogy földszint vagy emelet, ha emelet monolit vagy valami más…. Ha fürdőbe szereled, mindenképpen FI relén legyen. Ne vegyél gagyit mert azok beáznak.
hát, nálam eddig 3-ból 1 az arány... (még mindig nincs itt az árajánlat... holnap reggel megint hívom... pedig tényleg csak KömKel tutibiztos táblázatát kellene kitöltenie)...
mondjuk aki holnap jön az alapmegerősítés miatt, megbízható nagyon (ma hívtam, holnap tutira ott lesz), csak anno nem voltam 100%-ig elégedett a munkájával - bár ott nem mi voltunk az építtetők, ha mi lettünk volna, lehet, hogy pontosabb instrukciók mellett minden OK lett volna (nem volt SILKAvágójuk, ezért ytongot raktak a féltéglák helyére a garázsban - speciel pont a garázsajtó mellé, úgyhogy eltelt egy kis időbe amíg a garázskaput megbízhatóan rögzítettük - jó, 2 éve még azt se tudtuk, mi a SILKA, csak kaptunk egy teherautónyit fuvardíjért)
... Viszont korrektnek korrekt volt, nem is próbált átverni, másodpercre pontosan érkezett és az ára is OK volt, az embereit is szépen hajtotta...
Ha az összes kidől, lehet, hogy ő viszi az egészet... (mondta, hogy most teljesen szabad) - de ha lehet, akkor inkább nem :)
... szivat minket az alaperősítős muki. Lényegében kukáztuk, úgy felcs***te az agyunkat (azért lényegében, mert még nem közöltük vele... azért még tartjuk vésztartaléknak... ). Ma kellett volna kezdenie, erre hívjuk és mondja, hogy jajj, nem tudja, talán jövő héten, majd szépen összeszedegeti a csapatocskát stb. 4 gépéből 3 áll! Nincs semmi munkája. Elmegy a búsba. Majdnem 1 hónapja alkudozunk vele, 2 hét kellett az árajánlathoz (ami egy sima köbméterenkénti ár volt, semmi különleges kalkuláció! Mi kiásatjuk a cuccot, ő befújja a betont). Fixen tudta, hogy most kell majd kezdeni, csak rá vár az alapásó gépes csapat. Ő meg vakarózik és azt várja, hogy könyörögjünk neki. Hihetetlen.
Most ott tartunk, hogy holnap jön az a kivitelező, aki anno a szüleimnél épített valamit, ad ő is egy ajánlatot az alaperősítésre - ha túl sokat kér, mi csináljuk SK.
Ettől mondjuk parázok rendesen. Bár mindenki állítja, hogy nem nagy cucc, jó kötött a talaj, ez nekünk extra jól jön.
Azért péntekig még dönthetünk, csak egyszerűen nem tudok megbízni az alaperősítős mukiban, hogy nem dől ki valami baromságra hivatkozva munka közben és hagy ki mondjuk emiatt egy hetet. Hiába is állítják, hogy ha már dolgozik, akkor jó munkát végez. Fene hisz neki ilyen kezdet után. Ráadásul brutálisan drága.
Lehet, hogy inkább az egész építkezést átütemezzük. Már folyamatban van a fakivágási engedély, csütörtökön kijönnek megnézni, valszeg már aznap a kezünkben lesz az engedély, akkor kivágjuk a fát és mehet a nappali építése... aztán ha jó az alap, a túloldalon a pincézés. Egyszer csak elkészülünk.
A kőműves ajánlatát mondjuk reggel óta várom, akkor megint felhívtam, biztosra ígérte... délutánra ... 18:00 már délután?
Jajjjj... ebben az országban senki sem szeret dolgozni és pénzt keresni??????????????????
Gyapottal nagyon nehéz dolgozni, mert sérülékeny. Ha már le van rakva, csak pallóval szabad rálépni (amit nehéz lesz mindenkivel betartatni), és azzal is csak mérsékelt forgalom javasolt.