Keresés

Részletes keresés

alkotasu Creative Commons License 2021.02.18 -3 1 10493

Hehe... Akkor feltaláltam a csövön a lyukat! :-)

Előzmény: róbertke (10492)
róbertke Creative Commons License 2021.02.18 -1 0 10492

"Ha csiszolni akarsz, akkor azt így tudod jól: kis méretes fa téglatestekkel belülről kitámasztani, kívülről meg rászorítod a csiszolópapírt (polírpapírt) egy másik fakockára" 

Ezt a technikát tanították anno' 40-45 éve a suliban Politechnika órán. 

De apumnak van egy ilyen könyve:

Orbán DezsőAz ezermester száz mesterműve  Szent István Társ., [1934] 

Teli van hasznos praktikákkal.

Előzmény: alkotasu (10490)
KameH Creative Commons License 2021.02.17 0 0 10491

Udv mindenkinek

Valaki tudna segiteni hogy milyen elektronikai kiegeszitok kellenek egy fuggerth csorgo motorjanak bekotesere analogban?

Az epitokeszlethez csak a motort kaptam leiras nelkul.

Az osszes bronz alkatresz megvan es van hozza valo vezetekem is.

Elore is koszonom

alkotasu Creative Commons License 2021.02.07 -2 6 10490

Rhb kollégának:

A Bat-tá való átalakítás első fázisának képét a múltkor betettem. Folytatás:

Mielőtt lecsiszolod a Fugi kocsi tetejét, előbb gitteld le az öntőelem csatlakozásokat, mert különben később többet kell vele tökölni!

Ha csiszolni akarsz, akkor azt így tudod jól: kis méretes fa téglatestekkel belülről kitámasztani, kívülről meg rászorítod a csiszolópapírt (polírpapírt) egy másik fakockára:

Az ablakot meg így csináld meg:

1. Bejelölöd ceruzával az ablak helyét
  2. A méret elleőrzése után egy karctűvel bekarcolod a vonalat
  3. Lyukakat fúrsz úgy, hogy a fúró palástja megközelítse a vonalat (de ne menjen túl, mert akkor lehet gittelni!). Én 1,5 mm-essel csináltam most.
  4. Kireszeled, de közben azért a sublerral figyeled a méreteket
alkotasu Creative Commons License 2021.02.07 -2 1 10489

Hááát.... Öööö...

Nem tudom, hogy a Bz és az Az kocsi ablaka miből volt, mert egy modellezőtárstól kaptam hulladékként. Talán plexi, 1,5 mm vastag. De ha az ablakok környékén nincs túl nagy eltérés a kocsid falvastagságában, akkor érdemesebb csináltatni ablakokat, mert a belső perem mentén fel tudod ragasztani, sokkal egyszerűbb, mint darabonként pontosan reszelgetni. Az anyagvastagságot meg egyeztessed le azzal, aki csinál ilyet. Én a kocsijaim ablakát (ha nem éppen gyári volt), akkor tomaszmodellel csináltattam. Megtalálod a neten, szombathelyi modellező.

Ha nincs más mód, mint bereszelni, akkor a 0,5 mm vastag plexi (vagy más, átlátszó anyag) jó tud lenni, mert egyrészt gyorsabban lehet alakítani, de arra viszont vigyázni kell, hogy ha nem pontosan illeszkedik a helyére, akkor ugyan be lehet tenni, de elgörbül. Szóval összességében nem tudom, melyikkel könnyebb dolgozni, mert 0,5 mm vastag ablakom nem volt.

Előzmény: pgetti (10488)
pgetti Creative Commons License 2021.02.07 0 0 10488

Köszönöm a tippet. A javasolt anyag igencsak minimális szelvényű, gondolom hajlékony is, de megpróbálom. Ezt a méretet pont nem vettem meg legutóbbi vásárlásomnál.

Miből van az "üveg", amit a keretekre ragasztottál? A vastagsága is lényeges lenne. Gondolom ilyen anyag is kapható a VMC-ben. Én csak 0,5 mm-es  átlátszó lapot vettem, az jó lehet-e, mert a fotódon levő vastagabbnak tűnik.

Előzmény: alkotasu (10487)
alkotasu Creative Commons License 2021.02.07 -2 1 10487

Én csak azt javasolnám, hogy Evergreen profilból ragasszál rá keretet, amit befestesz. Különös tekintettel arra, hogy a keret kívülről nem egyformának látszanak az ablak különböző sarkai között. Itt a bal felső sarokban láthatod azt, amelyiket én barkácsoltam a DV-s Da kocsi átjáró ajtajához.

A makrós képen nem tűnik annyira jónak, de ha a modellt nézed, akkor már lényegében nem látszanak az illesztések.

A VMC-ben sokféle méretet lehet kapni, van 0,25 mm vastag:

https://www.vasutmodell-centrum.hu/spl/106850/Evergreen-termekek

Szerintem a 0,25x0,5 jó lesz, én is azt használtam emlékeim szerint.

Ha az oldalfal vastagsága ekkora eltérést mutat, az már nehezebb dió. Akkor lehet, hogy darabonként kell kireszelned az ablakokat, és szoros illesztéssel rögzíteni (ragasztás nélkül). Én az első két Bz kocsimat csináltam így (nagyon olcsó költségvetéssel még), nem lehetetlen, de nagy szívás.

Előzmény: pgetti (10486)
pgetti Creative Commons License 2021.02.06 0 0 10486

Szervusztok!

Folytatom a segélykocsi építését, és az ablakok megoldása okoz fejtörést. Először is van egy talán fémkeret és párkány, ami jól látszik az eredeti fotón. Azután az ablaküveg fa keretben van, elég széles,  kb.60-80 mm-es kerettel. Mivel az egész ablak 600 mm széles, nehéznek tűnik a helyes arányok megtalálása a modellen a 6,9 mm szélességben.

- Gondolkodtam külön keret összeállításában, de még a 0.5 mm vastagság is 1 mm-t vesz el a teljes szélességből. 

- Gyári épületablakból készítettem keretet, de annak is 0,85 mm oldalanként a szélessége. Erről csatolom a fotót. Ráadásul a keret szerkezeti vastagsága több mint 2 mm, így ha a belső oldalra ragasztanék vmi átlátszó anyagot üvegként, az nagyon mélyen ülne az oldalfalhoz képest.

- Ezek után még jön az "üvegezés", az előbbi, vagy más megoldással. Az "ablakkeret" már valószínűleg festéssel oldható meg.

- Nehezíti a helyzetet, hogy a kocsiszekrény még öntött műgyanta, ezért a vastagsága nem egyenletes, a homlokfalaknál az átmenetben 2-3 mm-t is eléri.

Szóval van 7 oldalablak és a bejárati ajtó üvegezése, utóbbi a saját készítés révén síkban van, ott talán lehet rá belülről "üveget" ragasztani.Milyen megoldást javasoltok?

Szilrobi_index Creative Commons License 2021.02.04 0 1 10485

Az kimaradt, hogy a "fűrészelés" az két ablak között elvágva az átlátszó részt, majd a kasztni és az ablak anyaga közé óvatosan bevágva haladtam. Vastagabb szike kell, mert a vékony könnyen elpattan. Az ujjak pedig folyamatos veszélyben forognak, mert erősen kell nyomni, hogy haladjon, így viszont könnyen megszalad a szerszám. (A kasztni belseje is kapott pár karcot emiatt, de az nem látszik/eltüntethető).

Előzmény: Ryuzaki san (10483)
Szilrobi_index Creative Commons License 2021.02.04 0 1 10484

Szia!

Én két kocsival végigszenvedtem, így bevált technikáról nem beszélhetünk. Szóval szikével/tapétavágóval kisebb darabokban sikerült "kifűrészelnem" az ablakokat. Sajnos erős a ragasztó és feleslegesen a teljes felületen megkenték, pedig elég lett volna pöttyözni a szélein. :( Gondoltam, hogy lesz valami oldószere, de amit én próbáltam, az vagy nem használt vagy bántotta a műanyagot. (Nem beszélve arról, hogy nem is nagyon lehetne bejuttatni a ragasztott részekre.)

Persze lehet, hogy nem minden évjáratban/kiadásban volt így, de általában ez van, hogy Fuggerth ablakcsere az macerás.

Előzmény: Ryuzaki san (10483)
Ryuzaki san Creative Commons License 2021.02.04 0 0 10483

Tiszteletem!

Olyan kérdésem lenne, hogy a Fuggerth kocsik ablaksorainak kiszedéséhez van valakinek bevált technikája? Rendesen bele lett ragasztva, feszegetve félek, hogy eltöröm a kasztnit...

György barát Creative Commons License 2021.01.26 0 0 10482

(Nem teljesen) OFF 

Eladásra kínálom az 1996 és 2012 között élt HP 1 folyóirat számait 69.000 Forintért. 

(Én már aludtam rá egyet.) 

ON 

alkotasu Creative Commons License 2021.01.16 -2 2 10481
Előzmény: róbertke (10479)
róbertke Creative Commons License 2021.01.16 -2 0 10480
róbertke Creative Commons License 2021.01.16 -2 1 10479

Köszi!

Leütöttél több mint 60 betűt, de a válasz mégsem olvasható. 

:-)))

Előzmény: z.kabai (10477)
RhB Creative Commons License 2021.01.16 0 0 10478

Na, ma megnéztem a klubban egy Bbmot-ot. Hasonló a kotró, de más a tartó, a négy helyett csak három van, egy középen. A kotró felső részén a kis kivágás sincs meg.

Előzmény: alkotasu (10474)
z.kabai Creative Commons License 2021.01.15 -2 0 10477

Üdvözöllek!

Megbeszéltük a személykocsi topikban a "virsliablakos" ajtók színét.

z.kabai

Előzmény: róbertke (10476)
róbertke Creative Commons License 2021.01.15 -2 0 10476

Hoppá, Tekintetes uram tessék csak mondani, milyen színű lehet az a baloldali "virslis" ajtó?

Napraforgó sárga? Eper piros? Netán ződ mint a kovászos uborka? :-)))) 

RhB Creative Commons License 2021.01.15 0 0 10475

Még nincs. :-)

Ha nem szőrözünk, és nem akarjuk egyszerre kirakni a szerelvényeket, akkor az 1980 utáni 4 vezérlőhöz (és 4 mozdonyhoz) elég egy 5-6 kocsis Bhv "készlet" - ez gyakorlatilag megvan/lesz gyári kocsikból. A két csillagtalan gyári vezérlő megvan, "csak" a két csillagosat kell festeni, feliratozni. Ja és persze a feljavítások. :-)

A gond a két koraival van. A Bat az még régi számos lenne, ehhez kell egy külön kocsikészlet. Viszont még a mozdonyt sem tudom (gőzös, Leó, púpos, régi festésű Szili?), egyelőre nincs semmi.

A korai BDt is kérdéses még, kéket szeretnék Csörgővel, esetleg tábornoki kocsikkal. Viszont 100-as régi BDt-ről egyelőre nulla darab kép van, kékről meg csak egy darab a 340-esről. Viszont egy Szilis ingához más kocsik kellenek. Szóval még törpölés és infógyűjtés folyik.

Ja, és van egy behúzott végű zöld Bhv, az némi tuning után (plusz ablak vágás, tető átfestés) egynek már jó. A 499-es necces a zöld is, a kék is, most már tölteléknek sem biztos, hogy használnám. Amúgy is nagy feliratosak. Van egy tábornoki kocsi is, de annak sem a pályaszáma nem jó, sem a feliratai (120 km/h), szóval ezen nem segít, ami a zöldön.

A lényeg, hogy még régről van 3 nyers kocsim, meg most vettem még hármat (ebből kettő görög), most veszek még kettőt, és majd még továbbiakat is tervezek - a tempónak anyagi korlátai vannak. Viszont kell Bhv GySEV kocsinak és üzeminek is. Meg van ugyebár nyers kocsiként Bahv 4599/20-27 499 is, de ez utóbbi a feltuningolás mértékétől függően lehet, hogy más vonatba kerül.

---------------------

Itt tényleg olyannak tűnik (a két belső tartó van picit beljebb), de a modell fotókon mintha más lenne, bár olyan képet nem találtam, ahol jól látszódna. Le tudnád fotózni közelről?

alkotasu Creative Commons License 2021.01.15 -1 2 10474

Jesszusom! Ilyen sok Bahv kocsid van, hogy 3-4 vezérlőt akarsz csinálni? :-)

Egyébként szerintem ugyanolyan a pályakotró. A képen ugyan ABbmot van, de a Bbmot-é is ilyen:

https://archivum.mtva.hu/images/watermark/MTI-FOTO-NWZsU1YyYUhNdGZJblh2akVSU0xMUT09

Előzmény: RhB (10471)
felisut Creative Commons License 2021.01.14 0 2 10473

Igen, emlékszem ez még októberben volt, de utána novemberben írta, hogy talált új lapot és beindul a gyártás. Már hirdet új matrica készleteket is. Érdemes érdeklődni nála, nem tudom mennyire maradt hullámzó az anyagellátása.

Előzmény: SÜNÖCSKe (10472)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2021.01.14 0 0 10472

Szabiroli a múltkor írta a facebookon, hogy bizonytalan ideig felfüggesztette a matricagyártást, mert megszűnt annak az alapanyagnak a forgalmazása, amit használt, és még nem talált megfelelőt. Azt nem tudom, hogy ez az állapot még mindig fennáll-e.

Előzmény: felisut (10469)
RhB Creative Commons License 2021.01.14 0 0 10471

Ja tényleg, akkor csak kettőt vagy másfelet kell vennem. :-)

Ahogy a képeket néztem ez másmilyen.

Előzmény: alkotasu (10470)
alkotasu Creative Commons License 2021.01.13 -1 0 10470

"Vagy vegyek 4 Bbmot-ot és vágjam le róla?"

Ha 8 Bt kocsit akarsz csinálni. De ha csak egyet, akkor elég lesz egy fél Bbmot-ot vásárolnod. :-)))
De megnyugtatlak: elég lecsavarozni.
(Ha le tudod valakivel öntetni, nekem van ilyen alapanyagom.)

Előzmény: RhB (10467)
felisut Creative Commons License 2021.01.13 0 1 10469

A "szabiroli" névre érdemes rákeresni "fészbuk"-on, ők foglalkoznak vizes matricával. Elvileg a szerkesztésben is tudnak segíteni, attól függően mennyire van idejük.

Hasonló volt nálam is tervben és úgy gondoltam, hogy majd megszerkesztem, de eddig idő hiányában nagyon csúszik a dolog. (Viszont ne messenger-en, hanem az ott található e-mail címre érdemes írni, mert a messenger üzeneteket nem mindig látják).

Előzmény: KameH (10461)
Vaskerekű Creative Commons License 2021.01.13 0 0 10468

Évekkel ezelőtt rendeltem és egy évnél többet nem is kellett várnom rá, már hozta is a postás...

Előzmény: lolpox (10462)
RhB Creative Commons License 2021.01.13 0 0 10467

Nekem ezek megvannak vagy 20 éve, még Hosszú Lajostól vettem. Szívem szerint kéne még egy, egy H-START-os 100-as is. :-)

Ja persze, Bt...

alkutasu: nem tudom, nem néztem, de azt be lehet szerezni alkatrészként? Vagy vegyek 4 Bbmot-ot és vágjam le róla? :DDD

Előzmény: Vaskerekű (10466)
Vaskerekű Creative Commons License 2021.01.13 0 0 10466

Hű, ha nekem lenne még négy nyers kocsim...tervben van egy nullás és egy százas, de a jelenlegi tempóban még van hat-nyolc évem az alapanyag beszerzésre :D

A forgóvázra nekem csak a vezetőállás fellépője, a dinamó és a régi pályakotró kell, mivel Bt lesz. Jó lenne ilyen (meg mindenféle) gyári variáció, de mivel nincs, igyekszem házilag megoldani.

Előzmény: RhB (10464)
alkotasu Creative Commons License 2021.01.13 -1 0 10465

A pályakotrónak nem jó a az MTB Bbmot/ABbmothoz való?

Előzmény: RhB (10464)
RhB Creative Commons License 2021.01.13 0 0 10464

A forgóváz egy külön sztori. Igazából az lenne jó, ha Poschék fejlesztenének ezt-azt - már írtam Daninak több mint egy hete, de nem reagált az email-re.

Az egyik a kotró, ami a 70-es évek végéig/80-as évek elejéig az összes vezérlőn volt, a 100-asokon még akár 20 évvel tovább is. Szóval logikus - és elvárható :D - lépés lenne, ha Poschék megcsinálnák.

A másik, hogy a fent említett időpontig a dinamó az első forgóváz bal oldalán volt, szerintem a főjavításkor tették át a hátsó forgóváz jobb oldalára. Szóval neked (is) kéne egy "csupasz" forgóváz, és a másik teleaggatva mindennel, mint a karácsonyfa: poggyásztér lépcső, vezetőállás lépcső, dinamó, kotrólemez. :D

Nekem 6 vezérlő van/lesz* :D, ebből kettőhöz kell a jelenlegi Posch konfiguráció (egy meg is van), kéne két "karácsonyfa", és kettő jelenlegi, de a régi kotrólemezzel.

*Két gyári "csillagtalan", a 113 és a 375, és van négy nyers kocsi, amiből egy-egy vöröscsillagos 100-as ill. 300-as (pályaszámot még keresni kell), lesz egy korai BDt a 70-es évek második feléből már kék, lehetőleg 100-as, és egy Bat - itt még kérdés, hogy milyen mozdonyhoz, nincs még semmi.

Előzmény: Vaskerekű (10460)
RhB Creative Commons License 2021.01.13 0 0 10463

Hát ja, én is most agyalok egy csomó feljavításon, de honnan lesz lépcső*, és kérdés a belső berendezés is. A Vulcan tudtommal már nem gyárt, a Zzemoki nem annyira részletes/kidolgozott. Egy normál kocsiba akár ez is elmegy, de a leginkább feltuningoltba Vulcan kéne. Vagy esetleg HTech, de arról nagyon kevés infó van. És arra is kíváncsi lennék, hogy világítás esetén egyáltalán mennyire látszanak a berendezés részletei? A videókon ez nem igazán látszik.

*Lassú Tibi állítólag abbahagyta a dolgot.

A világításon még törpölök. Van többféle különböző tudással és árral, nem is ismerem még mindet, meg pár infó is hiányzik. Alapvetően a világítás nem vonz, ami a régi beidegződésből ered az akkor villódzó analóg (azaz csak menet közben sebességfüggő fényerővel) élmények alapján. A digit már meggyőző, csak hát ugye az ár, ha sok kocsiba kell. A vezérlőkocsikba mindenképpen kell az irányváltós fehér/vörös, és hogy lehessen le-föl kapcsolni a homlokfényeket, esetleg a vezetőfülkét. És ha már ez van, akár lehet utastér világítás is. A többi kocsit még nem tudom, de amibe lesz rendes berendezés (mint pl. a BRy/WRy), abba jó lenne - és akkor persze már kell átlátszó ablak is. A rendes méret keret már csak hab lenne a tortán.

lolpox Creative Commons License 2021.01.13 0 0 10462

Bocs, hogy kozbekerdezek, de a lepcsos maratas ez mikori tortenet? Neked mikor sikerult Tibitol kapni (nem rendelni, megkapni) maratott cuccot? Azert kerdem, mert nekem tobb (elore fizetett) dologgal is tartozik; emailre nem regal, ugyhogy most kisse meglepodtem, hogy most felbukkant a neve ujra.

KameH Creative Commons License 2021.01.12 0 0 10461

Valaki tudna segiteni hogy hol tudnek fuggerth m41-re, bhv-ra, bdh-ra, by-ra es vezerlokocsira vizes matricat szerezni?

Elore is koszonom

Vaskerekű Creative Commons License 2021.01.12 0 0 10460

Igen, Lassú Tibi-féle lépcső lesz. A forgóvázak Posch, régi fajta pályakotrót kell majd szerkeszteni rá. Az átjáró gumihurka a jól bevált zsugorcső lesz, mellé felrakom a távvezérlési csatlásfejeket. Vulcan-féle belső berendezés, Csíkos-féle világítás. Még a feliratokal vagyok bajban, matricát kellene gyártatni rá valakivel...

Előzmény: RhB (10457)
tillmannz Creative Commons License 2021.01.12 0 0 10459

Négy -öt évvel ezelőtt vettem Szergej szélvédőt alkatrészként.Megbeszéltem a Posch modellel,hogy öntenek ez alapján ablakot és készítenek fotómaratással a szélvédő köré kédergumit,ablaktörlő lapátot.Az ember pedig ezután oda rakja a törlőlapátot ahova akarja.Fel-le,szélre-középre ,amit a modell kíván.Elküldtem nekik a mintát,de azóta sem jelentkeztek...sajnos. 

Előzmény: hegesztő89 (10451)
lencsep Creative Commons License 2021.01.12 0 1 10458

Üdvözlet

2000-2500 as vizes csiszoló papirralfelcsiszolni, azután polirozni https://www.modellfutar.hu/Tamiya-Polishing-Compound-Finish

de jó a fogkrém is. Ha sikerül szerezni Future lakkot, akkor abba belemártani. A mekettes fórumokon kabintető polirozás-ra kell rákeresni.

RhB Creative Commons License 2021.01.12 0 0 10457

Ja ha van roncs kasztni úgy könnyű! :D

Lassú Tibi-féle maratott lépcső vagy más is csinál? Hol sikerült venni és mennyiért?

Mi mindent tervezel még feljavítani rajta?

Előzmény: Vaskerekű (10456)
Vaskerekű Creative Commons License 2021.01.11 0 0 10456

Pár éve szert tettem egy roncs Bhv-ra és egy szűz vezérlő kasznira, a kettő házasításából próbálok most összehozni egy 200-as Bt vezérlőt. Hátha egyszer lesz egy Leó is hozzá...

Vettem maratott lépcsőt is, megpróbálom ezúttal szebben megcsinálni a középajtó környékét.

alkotasu-nak válaszolva; igen, az alvázból (sőt, egy picit még a súlyból is) ki kell vágni.

Előzmény: RhB (10446)
Sir Gombóc Creative Commons License 2021.01.11 0 2 10455

Pedig nem lehetetlen feladat, csak sok türelem, idő, megfelelő eszköz és anyag kell hozzá.

https://prohardver.hu/tema/karcos_plexi_polirozasa/hsz_1-50.html

Repülőgép maketteknél volt, hogy ehhez kellett folyamodni.

A gépkocsik fényszóró burkolatait is hasonló módon polírozzák karcmentessé és így átlátszóvá.

Előzmény: RhB (10454)
RhB Creative Commons License 2021.01.11 0 0 10454

Lecsiszolni tök egyszerű, csak többet nem látsz ki be az ablakon. :D Én nem sok esélyt látok. Meg lehet próbálni más gyártótól sima ablakot szerezni, talán bemegy ennek a helyére.

RhB Creative Commons License 2021.01.11 0 0 10453

A képek lemaradtak... (20-07 820-3)

Előzmény: RhB (10452)
RhB Creative Commons License 2021.01.11 0 0 10452

Itt az a kérdés, hogy ha már nekiesel, akkor csak a behajlást csinálod meg, vagy a korrekt(ebb) lépcső kialakítást is?

A Fugi lépcső fent kb. 2,3 mm, középen kb. 1,8 mm-rel van beljebb az oldalhoz képest, tulajdonképpen csak egy betétdarab van rátéve a By alvázra, ami csak egy picivel vastagabb a peremnél.

A valóságban ez 42 cm (4,8mm) illetve 23 cm (2,6 mm; a mérésnél itt már bejött a behajlás!), a behajlás szemre kb. 8-9 cm (a rendes méréshez segédeszköz kéne), ez kb. 1 mm lenne, ami a falvastagság. A lépcső 3 cm vastag (0,34 mm), itt már kellhet egy kis csalás; a Fuginál ez 0,8 mm körül van.

És ha maratott lépcsőt akarsz, akkor muszáj megcsinálni. Ha a behajlást is megcsinálod, akkor nyilván csak a nyers kasztni jön szóba, csak a lépcsőt akár kész kocsinál is meg lehet csinálni.

Előzmény: M40 224 (10449)
hegesztő89 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 10451

Sziasztok, szélvédőre öntött ablaktörlőt sikerült már másnak is lecsiszolni? Ha igen, kérhetek fotót? Kép innen a fórumról.

RhB Creative Commons License 2021.01.11 0 1 10450

Már megint nem figyelsz, pedig neked válaszolva leírta. :D Mondjuk ez nem a fészbúk, hogy ilyenkor szóljon. :-)

https://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=156885644&t=9128101

Előzmény: alkotasu (10448)
M40 224 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 10449

Sziasztok!

A behajlítást én úgy intéztem el, hogy mindenféle anyagvastagítás nélkül egyszerűen ferdére reszeltem a háromszöget, és így nem kell az alvázhoz nyúlni.

Előzmény: alkotasu (10448)
alkotasu Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 10448

A középső feljárónál a behajlított elem megléte esetén hogy fogod az alvázat betenni? Kireszeled oldalt?

Előzmény: Vaskerekű (10443)
RhB Creative Commons License 2021.01.11 0 0 10447

Ja, és látom itt is készül a középső rész "behajlítása". :-) Jó ötlet, a hatásodra én is gondolkodok rajta pár kocsinál.

Ugye most, hogy Zoleek21 bedobta azt az ablakot, mindenki előjött azzal, hogy én ezt csináltam meg, én meg azt, én meg amazt. :D Ezeket kéne összehozni egybe (persze csak ami tetszik, volt, ami nekem nem jött be), És mostanában sokat fotóztam, mértem, agyaltam, vannak még ötletek...

A gond ugye az, hogy mindent megcsinálni igen macerás, és nekem általában időből van a legkevesebb (meg most pénz se nagyon). Meg kellene csinál(tat)ni maratást és/vagy 3D nyomtatást, én egyiket sem tudok. És ugye van egy csomó gyári kocsim, ezeken kevesebb feljavítást lehet csak megcsinálni, egymás mellett meg nem tudom, hogyan néznének ki. Szóval ketté kell választani a gyári kocsikon végrehajtandó átalakításokra/feljavításokra, és a nyers kocsiból készülőkre. Az előbbi is állandóan változik, hogy valamit igen, de aztán mégse, de talán mégis.... :-)

RhB Creative Commons License 2021.01.11 0 0 10446

Nekem ez meg sem fordul(t) a fejemben, nincs annyi fölösleges kasztni, hogy beáldozzak egyet. :D

Csak nem egy teliablakos vezérlő készül a korábban betett kocsikhoz? :-) Bár nem, mert azok már inkább 80-as évek, amikor már ezek is BDt-k lettek...

alkotasu Creative Commons License 2021.01.10 -1 0 10445

Én nagyon bizalmatlan vagyok az oldalfalcserével kapcsolatban, mert egy ragasztás soha nem olyan stabil, mint egy egybeöntött anyag. Persze a Dnz kocsijaimnál is csináltam oldalfalcseréhez hasonló műveletet: végfal beépítést, de ott azért itt-ott megtámogattam belülről kisebb műanyag darabokkal a sarkokban.

alkotasu Creative Commons License 2021.01.10 -1 0 10444

Ha nem adtam a múltkor 0,5-ös lemezt, akkor majd adok - a By hátsó ablakkal együtt.

Előzmény: RhB (10442)
Vaskerekű Creative Commons License 2021.01.10 0 0 10443

Hmmm...a poggyászajtó befalazás, majd ablakvágás remek ötlet! Sajnos úgy tűnik, én a nehezebb utat választottam a komplett oldalfalszakasz cserével. Különösen fájó ez annak tükrében, hogy a kapcsolótér ablakát meg gondolkodás nélkül kireszelem :D

Előzmény: alkotasu (10441)
RhB Creative Commons License 2021.01.10 0 1 10442

Köszi! Én rutintalanul csak az egyik oldalon mértem, ott a 0,8. :-) Asszem 0,5-ös sztirolom nincs is. Le lehet csiszolni ennyit?

Előzmény: alkotasu (10441)
alkotasu Creative Commons License 2021.01.10 -1 2 10441

Rhb Kolléga!

A BDt->Bat átalakításhoz a két oldalon eltérő vastagságó lemezek beépítése célszerű a tegnapi tapasztalataim alapján, jobb oldalra 0,5-ös, bal oldalra 0,8-as:

KameH Creative Commons License 2021.01.07 0 0 10440

Ilyennel meg nem talalkoztam! Nagyon koszonom a tippet! Mar rendeltem is eggyet persze nem ugyanazt a fajtat de lesz mit kiprobalni.

Előzmény: lolpox (10436)
lencsep Creative Commons License 2021.01.06 0 0 10439

Köszönöm a segitséget

Előzmény: _Tapicska_forgalmista (10438)
_Tapicska_forgalmista Creative Commons License 2021.01.05 0 1 10438
Előzmény: lencsep (10437)
lencsep Creative Commons License 2021.01.05 0 0 10437

Üdvözletem

Ezeket a termékeket hol lehet kapni? Barkácsáruházban illetve háztartási boltban még nem találkoztam velük. Van esetleg szakbolt? Köszönöm

Előzmény: lolpox (10436)
lolpox Creative Commons License 2021.01.05 0 3 10436

Hala isten a vegyiparnak, a pillanatragaszto mar nem egyiranyu es egysebesseges: ugyanis van fast-forward es reverse gomb is a taviranyiton.

Magyarul: letezik kotes-gyorsito valamint kotes-oldo folyadek/zsele is, gyartotol fuggoen ecsetes, stb...

Ami neked kell, azt pl Loctite Glue Remover, Debonder es hasonlo neveken lehet kapni, kb egy ezres egy 20 ml-s flakon. Nem szokta bantani a muanyagot, bar azert erdemes a lathato feluletek megmunkalasa elott mashol kiprobalni.

Itt egy video a mukodeserol, elegge magaert beszel: https://www.youtube.com/watch?v=BfYcQ1VvELg

Előzmény: KameH (10433)
Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 2021.01.05 0 0 10435

Ám ha már "megmarta" a felületet, akkor nem marad más hátra, mint a csiszolás...

Előzmény: Schmidt-féle túlhevítő (10434)
Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 2021.01.05 0 0 10434

Próbáld meg melegvízzel. Amit még elbír a kezed.

Előzmény: KameH (10433)
KameH Creative Commons License 2021.01.05 0 0 10433

Tud valaki hatasos modszert pillanatragaszto eltavolitasara muanyagrol?

Otthonrol elkuldtek a regi fuggerth vagonjaimat amiken gyerek fejjel barkacsolgattam es mindenfele szetfolyt pillanatragasztoban teljesedett ki.

Jo lenne ha el tudnam kerulni a csiszolast mivel egy ket helyen elegge nehezen lenne hozzaferheto.

Elore is koszonom

Fordítókorongos Creative Commons License 2020.12.09 0 0 10432
Előzmény: BTJ (10423)
Törölt nick Creative Commons License 2020.12.09 -1 0 10431

Semmilyen extra alkatrész nincs ezen a NYÁK-on. Standard elemekből épül fel. Egy misét megér. Szerintem...

Előzmény: Törölt nick (10428)
pgetti Creative Commons License 2020.12.09 0 0 10430

Köszönöm a tippet, megrendelem a rézlemez profilt.

Az alvázmerevítő az első szériás Ks sorozatú kocsiknál az egyik gyártónál ilyen volt, talán az indiai, vagy a svéd gyártásúaknál.

Becsatolom a csabai segélykocsiról lévő, már említett második fotót, Horváth Feri bá AEGV/AK történeti könyvéből. Azért fontos ez a gyenge minőségű kép, mert itt látszik, hogy a másik oldalon is 3 ablak van a fékállás felőli szakaszban.

Előzmény: rezgaras (10426)
rezgaras Creative Commons License 2020.12.09 -1 0 10429

Kösz, akkor rosszul emlékeztem. Még régen esztergáltam ilyen menetet egy csiszolóhoz, de ezek szerint rosszul emlékeztem a méretre (lemérni pedig lusta voltam). A dolog érdekessége, hogy a saját menetre a régi (~30 éves) Proxxon tokmány rámegy, az új (~6-7 éves) pedig szorul rajta. Azt hiszem, a mostaniak Kínában készülnek.

Előzmény: _Tapicska_forgalmista (10419)
Törölt nick Creative Commons License 2020.12.09 0 0 10428

Leméregettem a nyáklapot. Egy led tönkrement, meg az egyik kondenzátor is gyanús nekem. Érdemes foglalkozni így vele? 

Előzmény: Törölt nick (10427)
Törölt nick Creative Commons License 2020.12.09 -1 0 10427

A LED-k elhelyezése miatt nem nagyon van értelmes alternatívája. De garanciális még, ha a mostani eresztésekből van. Vagy nem érdemes foglalkozni vele, mert "veszett fejsze nyele"? Egy másik ilyen panel méreg drága szokott lenni, ha van. Alkalom adtán hozd el a modellt a műhelybe, megnézem.

Előzmény: Törölt nick (10415)
rezgaras Creative Commons License 2020.12.09 -1 0 10426

"Elképzelhető, hogy a műgyanta alvázhoz ezt a rézlemezt hozzá tudom ragasztani?"

Igen. Epoxival (Araldit) vagy akár pillanatragasztóval. Ez utóbbi azonban nem tartós, ha már nem friss.

"...az alváz hosszamerevítóje, ami az eredeti kocsinál kör keresztmetszetű"

??? Érdekes lehet. Ilyet még nem láttam.

Előzmény: pgetti (10424)
pgetti Creative Commons License 2020.12.09 0 0 10425

Igen, én voltam az ügyintéző, Tel. 06/14-20. A levélben van arról szó, hogy a többi személykocsit üzembe helyeztük 1981-ben, emlékezetem szerint azok nem voltak Kecskemétről JJ-i fővizsgán. Majd megkeresem a levelet, és átgondolomaz e seményeket.

Jók a részletfotók az alvázról, de nem nyugtattak meg. Én azért körbetapogatnám a széles oldaloszlop alatti hossztartó szakaszt. Valamit meg kellett ott szegecselni, a 10 és 12 szegecset nem véletlenül rakták be. Megnéutem újból a belső fotókat, de azon nem látszik ezen a felvételen árulkodó nyom. A (belső? ) deszkaburkolat ápol és eltakar.

Előzmény: RhB (10422)
pgetti Creative Commons License 2020.12.09 0 0 10424

A VMC-n megnéztem az építési anyagokat. Még 1 x 1 mm-es L rézlemez profilt is találtam, ami éppen jó lenne a tetőtartó sarokoszlopnak. Elképzelhető, hogy a műgyanta alvázhoz ezt a rézlemezt hozzá tudom ragasztani??

A másik ilyen "találkozás" az alváz hosszamerevítóje, ami az eredeti kocsinál kör keresztmetszetű. A műgyantást le kell vágnom, mert elég széles (kb. 2 mm), de a Konzol1-en olvastam erre megoldást, azt hiszem a pőrekocsi átépítésnél.

Előzmény: rezgaras (10396)
BTJ Creative Commons License 2020.12.09 0 1 10423

Akkor a 280-40NS menet megegyezne

az Általad írottal?

https://www.hestore.hu/prod_10033373.html

Előzmény: Fordítókorongos (10420)
RhB Creative Commons License 2020.12.09 -1 0 10422

Hidd el bennünk is felmerült a lehetőség. :-) Viszont akkor az alvázon nyoma lenne egyrészt a hosszabbításnak (vágás, toldás, hegesztés/szegecselés), másrészt a forgóváz eredeti helyének, csapjának. De nincs, vagy legalábbis én nem látom. Az első alvázképen a rövid vége, a többin a hosszú, ahol szerintem kéne valami nyomnak lennie.

És ha megnézed, a keskenyebb U-profil is szegecselve van, mint ahogy a végén a sarokvasak is. A széles U-profilnál is van egy háromszögű merevítőlemez, az van még szegecselve, ahogy a másik végén is.

A rövid vége alulról:

És a hosszú...

Előzmény: pgetti (10412)
RhB Creative Commons License 2020.12.09 0 0 10421

Akkor te lennél az "Ügyint.: P. J.    Telefon: 14-20"? :-)

így került sor a három személykocsi Debrecenbe küldésére és ott BDax-é alakítására.

De ha jól értettem, akkor 3 kocsi 1981-ben, a másik 3 pedig 1982-ben lett Debrecenben BDax, ugye?

Előzmény: pgetti (10411)
Fordítókorongos Creative Commons License 2020.12.09 0 0 10420

Sziasztok!

A Dremel külön kapható tokmánynak ~7-es átmérőjű a menete (ez lehet jó neked),az esztergálós rovatban írták meg a méretét: Ø 9/32" - 40menet / ".

Ez ~3-mas átmérőtől lefele működik egész jó kis tokmány már egy ideje ezt használom a kis átmérőkhöz,

megéri az árát és pontos:

Előzmény: BTJ (10417)
_Tapicska_forgalmista Creative Commons License 2020.12.08 0 0 10419

A Proxxonok vége (elvileg) M8x1-es finommenet.

Szerintem M8X0,75 a menete.

Előzmény: rezgaras (10410)
karikaon Creative Commons License 2020.12.08 0 0 10418

Szerintem Csíkos mesterrel vedd fel a kapcsolatot. :)

BTJ Creative Commons License 2020.12.08 0 0 10417

Gyakorlatilag is. Viszont a parkside gépnek

szerintem inch alapú a menete, mert az M8*1-es 

tokmány ráesik, és tolómérővel valami lehetetlen

méret jött ki. Viszont a tokmányt rá tudtam tenni egy

másik noname gépemre.

Törölt nick Creative Commons License 2020.12.08 0 0 10416

- 1 valamivel 

Törölt nick Creative Commons License 2020.12.08 0 0 10415

Üdvözletem! 

Szükségem lenne ACME V63-hoz egy komplett alaplapra Plux22-es foglalattal. Tudom, kicsi az esélye, hogy találok ilyet valahol, de egy próbát megér a kérdés. Vagy esetleg valamivel ki lehet váltani valamivel (például fuggerth V43-ashoz találtam Plux22 előkészítő panelt világítással együtt)? Egyébként a probléma vele annyi, hogy egyáltalán nem működik a világítás, és arra a következtek, hogy az alaplapon ment el valami, miután dekódert raktam bele. Minden funkció működik egyébként a világítást leszámítva, analógra visszaszerelve se világít, előtte viszont jó volt. A dekódert beszereltem utána egy másik V63-asba, azzal tökéletesen működik, szóval nem a dekóder hibás (mindkét mozdony a mostani szériából van). Vagy esetleg valaki tud javítani ilyet? Köszönöm a segítséget előre is! 

róbertke Creative Commons License 2020.12.08 0 0 10414

Háborús sérültből (netán kettőből) készítették volna? 

Előzmény: pgetti (10412)
pgetti Creative Commons License 2020.12.08 0 0 10413

Köszönöm a tippeket a garvírozó szerkentyűkre vonatkozóan. A meglévő akkus fúrógépemet a családtól kaptam több éve, az is Parkside  márkájú, meg vagyok vele elégedve.

Kérdés, hogy a Lidl-ben forgalmazzák-e még. Majd az árúkereső honlapján megnézem még a fölhozatalt.

pgetti Creative Commons License 2020.12.08 0 0 10412

Ha megnézzük alaposan a kocsit, három dolog ad okot a továbbgondolásra.

1. A 4 mezős, hosszabb végen a főkereszttartó környékén a hossztartó szegecselve van, másutt ez nem látszik, gyakori megoldásnak viszont egyáltalán nem mondható!

2. Szintén a hosszabb végen, az ajtótól a 3. oldaloszlop eltérő szelvényű a többi négytől, szélesebb U-profil.

3. A 4. mező hossza lényegesen eltér a többitől, hosszabb!

Ezekből az eltérésekből feltételezem, hogy a kocsit kisműhelyben (kisvasúti műhely és nem JJ) alakították át jelenlegi kivitelűvé.

Ha ez igaz lehet, akkor a 3 mezős változat eredetijét kell keresni.

Előzmény: RhB (10405)
pgetti Creative Commons License 2020.12.08 0 0 10411

Igazad van, én írtam rosszul a topicban, mert a sárospataki kisvasút 1980- végén állt meg. Utána tavasszal mentünk Sárospatakra. Az ominózus levelet én írtam anno ( ezzel fölfedtem inkognitómat!). Az a levél a biztos, Simon Jóska nekem is elküldte. A kocsik Kecskemétre érkezése környékén, talán 1-2 évvel előbb kezdődően engedélyezte a GJF a kisvasúti kocsik JJ-i fővizsgára küldését, így került sor a három személykocsi Debrecenbe küldésére és ott BDax-é alakítására.

Előzmény: RhB (10404)
rezgaras Creative Commons License 2020.12.08 0 0 10410

A Proxxonok vége (elvileg) M8x1-es finommenet.

Előzmény: BTJ (10408)
rezgaras Creative Commons License 2020.12.08 0 0 10409

Próbáld hűteni! (vízzel)

Előzmény: read_me (10407)
BTJ Creative Commons License 2020.12.08 0 0 10408

Én a lidl-ös parkside akkus gravírozóját

használom. Meg vagyok vele elégedve,

egyetlen nagy hátránya, hogy valami

csalamádé menetes a vége, így még 

nem találtam hozzá rendes tokmányt.

Az akkuja jól bírja, így nincs a kábelhez kötve

az ember, de a töltőt csatlakoztatva is lehet dolgozni.

forrás: google.

read_me Creative Commons License 2020.12.08 0 0 10407

Nekem Proxxon modell fúrógépem van, de legszivesebbem eladnám (el is fogom), mert bár fordulatszámszabályozós, a legalacsonyabb fordulaton is olvasztja a sztirolt, ha fúrok,  ha vágótárcsával vágok,  stb. Ha van bevált lassú fordulatú fúró,  szívesen venném az ötleteket. 

r_m

rezgaras Creative Commons License 2020.12.08 0 0 10406

Én ma már nem ajánlom a kézi fúrást. A legügyesebb mozdulatokkal is sokkal könnyebb eltörni a fúróhegyet, mint egy motoros fúróval Azzal ugyanis csak nyomod a fúrót a kezeddel, nem forgatod is közben. De a kis fúrógépeknél óvakodi kell a kínai gagyiktól. Nagyon üt a tokmányuk és a patronjuk.

Még jobb a fúróállvány. Sajnos a kis fúrógépek gyári állványai elég szemét minőségűek, még a márkások is. A vezetékükben kotyognak és olyan gyengék, hogy fúrás közben az egész állvány meghajlik.

1mm-es fúróval még nagy biztonsággal lehet kézzel tartva is fúrni. 0,5mm is még simán megy, egy kis gyakorlattal. Nekem a 0,4-es sem okoz nagy problémát. A 0,3-as - na az már művészet. Az eltörik már attól is, ha nagyobbat rálehehsz! :-))

Előzmény: felisut (10403)
RhB Creative Commons License 2020.12.08 -1 0 10405

Na és akkor a kocsi...

Ez egy érdekes kocsi, már nem emlékszem a részletekre, de a fotó szerint asszimetrikus az ajtó elhelyezése és nagyobb alapterületű, mint az általam kiválasztott, csabai eredetű szegedi kocsi.

Sajnos a kocsi eredete nem ismert (még a legnagyobb kocsiguru számára sem), hogy melyik vasútnak épült és mikor és honnan került Sárospatakra? És hogy már segélykocsiként, vagy ott alakították át? A feltételezés szerint egy személyszállításra is alkalmas teherkocsi lehetett, a fékállás felől megközelíthető, fallal leválasztott "utastérrel". Most is jól látható a korábbi válaszfal maradványa.

Mivel három osztáson halad át a ferde merevítő azt hittem, hogy egy meghosszabbított Gak kocsi, de nem, annál sokkal nagyobb, magasabb. Mellette pont egy ilyen áll, így van jó összehasonlítás, a lenti képen is látszik. A teljes hossza 11,70 m, majdnem akkora mint egy Gah kocsi, a tiednél jóval nagyobb.

Az első kép a teher rész felől készült (kicsit tele van pakolva, raktárnak használják, nem segélykocsinak), háttérben az ablak. A második az "utastér" felől, mindkét képen jól látszik a válaszfal helye. A harmadikon az ajtó, az utolsón mellette a másik kocsi, aminek az átépítésének hittem.

Előzmény: pgetti (10401)
RhB Creative Commons License 2020.12.08 0 0 10404

Ezek azután Kecskemétre kerültek, három Bax-ből BDax lett Debrecen JJ-ban.

Köszi, nekem meg ez az infó kellett, de még azért van egy kis gond... :-))) Magyarázat lentebb...

Biztos az az 1982? :-) Csak mert van egy levél, hogy "Jelentjük, hogy a Sárospataki kisvasútról valamennyi kocsi megérkezett a Kecskeméti Kisvasútra." :-) Ebben van 3 Bax (462, 474, 475), 3 BDax (592, 596, 597), 7 Gah, 25 Jah és a segélykocsi, összesen 39 kocsi. "Az érkezett kocsik közül a BDax sorozatúak fővizsgát kaptak és már üzemelnek, a Bax sorozatúakat 1982 évi Debreceni fővizsgára jelentettük be."

Ja, és a dátum 1981 szeptember 02.

Na és ami nekem zavart okozott eddig az az volt, hogy a 1980 szeptember 25-i sárospataki kocsilistában mind a hat fenti kocsi még Bax-ként szerepel, a fenti levélben van 3 Bax, 3 BDax, viszont az 1983 július 22-i kecskeméti kocsilistában mind a hat BDax.

Szóval akkor 6 Bax-ből 3 (már Kecskemétről vagy egyenesen Db.Jjü-be mentek?) 1981-ben, a másik 3 pedig 1982-ben lett BDax? Te melyik 3-ról írtál? :-)

felisut Creative Commons License 2020.12.07 0 1 10403

Szerintem az ilyen kisebb fúrásokhoz (főleg műanyagnál) inkább kézi fúrót érdemes használni, amivel finoman lehet dolgozni.

Ilyenre gondolok (nem feltétlenül innen megvéve, csak a jellege miatt):

https://www.vasutmodell-centrum.hu/faller-170522-kezifuro-mini-furoszarakhoz

Viszont a Faller mini fúrószár egyenlő a Microbox márka fúrószáraival (ezt az ár miatt írom), amitől vannak jobbak 0,3-1 mm közötti vastagságban, nekem kicsit excentrikusnak tűnnek az 1 mm alatti méretűek.

Vagy vannak olyan mini fúrószárak is, aminél kisebb munkához befogó sem kell (de ajánlott), csak egy gumit kell ráhúzni, amivel lehet forgatni. (Egyébként a 3D nyomtatófej tisztító "fúrók" is jók és vannak 0,3-1 mm közötti fejekkel).

https://replica-model.hu/meng-precision-hobby-drill-bit-set-mts-023a-25592?keyword=drill

https://3d-nyomtato-kellekanyag-es-tartozek.arukereso.hu/hobbycity/3d-nyomtatofej-tisztito-furoszett-0-4-mm-5-db-p427882182/

Előzmény: pgetti (10400)
gumidani Creative Commons License 2020.12.07 0 1 10402

pgetti Creative Commons License 2020.12.07 0 1 10401

Köszi a fotót. A jármű ismerős, anno 1982-ben a kecskeméti reszortossal, Ádám Bálinttal elmentünk Sárospatakra, a leállítás utáni tavaszon. 37 kocsit válogattunk ki, 7 Bax személyt,  ezt a segélykocsit és a többi fedett és nyitott kocsi vegyesen. Ezek azután Kecskemétre kerültek, három Bax-ből BDax lett Debrecen JJ-ban.Örültem, amikor láttam a hírt, hogy Csanádi Sanyiék ezt is fölhozták  Hűvösvölgybe.

Ez egy érdekes kocsi, már nem emlékszem a részletekre, de a fotó szerint asszimetrikus az ajtó elhelyezése és nagyobb alapterületű, mint az általam kiválasztott, csabai eredetű szegedi kocsi.

Előzmény: RhB (10399)
pgetti Creative Commons License 2020.12.07 0 0 10400

Nagyon köszönöm a tippet, rákeresek a választékra.

Most, hogy néhány N-es járműtől úgy tűnik, hogy sikerül megválni, arra gondoltam, hogy a kapott összegből vennék valamilyen miniflex szerű kisgépet, mert még az akkus fúróm is elég nehéz, az 1-2 mm átmérőjű furásokhoz alkalmasabb lenne egy kisebb gép.

Van-e javaslatotok géptípusra, ill. felszerelésekre?

Előzmény: róbertke (10398)
RhB Creative Commons License 2020.12.07 0 1 10399

Ennél a sarokvas 80x80-as, a függőleges merevítők 80x45-ös U-profil, az átlós 50-es laposidom. Én erre gondoltam a segélykocsi hallatán. :-)

róbertke Creative Commons License 2020.12.06 0 0 10398

Evergreen profilokat itt veszek: 

V.M.C. - Vasútmodell Centrum  Bpest XI. Nagyszőlős utca 9. 

https://www.vasutmodell-centrum.hu/

Előzmény: pgetti (10397)
pgetti Creative Commons License 2020.12.06 0 0 10397

Válasz a fotó feltöltése után kapott kérdésekre.

Sajnos nem mérhettem le, anno (1975-ben) nem érdekelt ilyen szinten a dolog, és lassan már az is tönkrement, amit a beolvásztás után készítettek a kocsiból. Csak 2 éve találtam meg a fotót, nagy örömömre.

Igazatok van, valóban több lehet 50 mm-nél, így az 1x1 mm reálisabbnak tűnik, rézlemezből vagy műanyagból. Az említett Evergreen profilokat hol lehet beszerezni.?

Amint jeleztem, ez egy ferenc73 által öntött Gah kocsiszekrény, amit egy vasútbarát társamtól kaptam, így elsősorban műanyaggal lehet dolgoznom. Anno Győrben láttam a saját készítésű - rézgaras; alkotásu -modelljeiteket, ezzel sajnos nem lehet azt a minőséget produkálni, még gyakorlott modellezőként sem, nemhogy zöldfülű kezdőként. De megpróbálom, valamikor el kell kezdeni!

A fúrószárak a tipp szerint sok másra használhatók, esetleg kicsit drágák az adott funkcióhoz. Én egy N-es mozdony közvetítő fogaskerekének tengelyeként használtam föl egy 1,5-mm-es fúrószár darabját.

rezgaras Creative Commons License 2020.12.05 -2 1 10396

"...a fölé nyúló tetőt 50 x 50 mm-es szögvasból készített oszlop tartotta,"

Lemérted ezt az 50mm-t? Mert így ránézésre vastagabbnak látszik!

A magyar, "gyári" (tehát nem házilag kókányolt) vasúti kocsik merevítői általában 80x80-as U-profilból készültek. Ezt én 1x1mm-es réz profillal modellezem, ami nagyjából 9%-kal nagyobb a kelleténél.

Előzmény: pgetti (10383)
alkotasu Creative Commons License 2020.12.05 -2 0 10395

Szerintem nincs 0,5x0,5-ös szögprofil, csak tömör. Abba meg nem tudsz beleragasztani semmit.

Előzmény: róbertke (10394)
róbertke Creative Commons License 2020.12.05 -1 0 10394

És ha az Evergreen profil hajlatába beragaszt vékony fúrószárat erősítésnek? 

Előzmény: alkotasu (10393)
alkotasu Creative Commons License 2020.12.05 -2 0 10393

Egyébként én lennék olyan pofátlan, hogy 0,5x0,5-ös Evergreen profilból csinálnám meg az oszlopokat. A többit meg valamilyen lapos profilból. Egy huncutság van ezekkel, elég lágy anyagok, tehát nagy terhelést nem szabad viselniük.

Előzmény: pgetti (10391)
alkotasu Creative Commons License 2020.12.04 -2 0 10392

Hmmm. Biztos, hogy ez csak 50-es szögacél volt? Nekem szemre többnek tűnik.

Előzmény: pgetti (10391)
pgetti Creative Commons License 2020.12.04 0 1 10391

Később nekem is eszembe jutott, hogy a fotót föl kellett volna tenni. Szóval nem egy valamilyen segélykocsit, hanem a Csabáról Szegedre került, MÁV 1. segélykocsit. Sajnos csak fotó van róla -Linzbauer Tamás, 1975.04.26. MAVOE búcsúkirándulás- adatok nélkül. Az AEGV könyv szerzőjével váltottuk a világot, hogy miből lett a cserebogár? Egyetlen kiinduló adat volt a saját tömeg és a rakfelület nagysága, utóbbi 17 m2.

Azt sütöttük ki, hogy az AEGV 2-5 gőzmotorkocsik alvázára épült a segélykocsi, valamikor az ötvenes években. Így a hossza, szélessége adott lett, elkészítettem egy rajzot, azután szétvágtam egy Gah selejtes kocsiszekrényt. 1-1 mezőt kellett kivenni a hosszból. Remélem lesz belőle kocsi!! Az AEGV/AK könyvben is csak egy rosszul sikerült fotó van a hóeltakarításra induló menetről. Fentiek miatt eléggé nagy szabadságfokkal lehet dolgozni.

Előzmény: alkotasu (10384)
felisut Creative Commons License 2020.12.04 0 2 10390

Sikerült letöltenem őket és szerintem minden bennük van, amire szükségem lesz a szerkesztgetéshez. Így nagyon szuper.

A betűk és számok képei alapján majd megpróbálok valamiféle vektorosan kicsinyíthető és szerkeszthető változatokat készíteni belőlük a kocsivariánsokra.

Nekem ez így nagyon jó Mikulás-csomag lett :))

Köszönöm a segítséget.

Előzmény: alkotasu (10389)
alkotasu Creative Commons License 2020.12.04 -2 4 10389

Tegnap rosszul írtam, mert van anyagom IV és V. korszakról is, úgyhogy nézd meg a postaládádat!

Egyszer valaki feltöltötte ide (vagy másik topikba) az alábbi betűszabványokat ttf-ben, de most nem találom:

Előzmény: felisut (10387)
RhB Creative Commons License 2020.12.04 0 0 10388

Egy akármilyen segélykocsit szeretnél csinálni, vagy "A segélykocsit" (Xg 30 55 116 1799-7)? Ez utóbbinál kicsit több barkács kell, nem is szimmetrikus, szerintem a méretek sem stimmelnek, de ezt nem tudom konkrétan.

felisut Creative Commons License 2020.12.03 0 0 10387

A Corel-lel megpróbálom a jövőben én is szerkesztgetni, amit lehet. 

Én IV és V korszak felirataira és jeleire keresek lehetőséget elektronikus formában, ami alapján egy-egy jó mintát is meg tudnék idővel szerkeszteni. Az ide vonatkozó szabványok számait megtaláltam, de MÁV-os rokon sajnos nem fér hozzá az elektronikus tartalomhoz, mert nem gépészetnél van. (Azt mondta a gépészek/ vagy a kocsi területen dolgozók tudnák nekem ezt egy zárt adatbázisból lehívni elektronikusan is, ő sajnos nem).

Megköszönök minden segítséget, ha vannak akár régebbről változatok, az email címem : szera83(kukac)freemail.hu   .

Üdvözlettel,

Tamás

Előzmény: alkotasu (10386)
alkotasu Creative Commons License 2020.12.03 -2 0 10386

Nincs mit!

Korábban AutoCAD-ben szerkesztettem, de újabban áttértem a Corelre, mert akinél újabban nyomtatok, ő csak azt használja, illetve a dwg-cdr konvertálás nem tökéletes, sok utómunka van vele, amit nekem kellett (volna) elvégeznem. Egy topiktárs megtanította a szükséges alapműveleteket, így most már csupán a meglevő feliratokat kell átszerkeszteni.

Korábban én is csak félig szemre méreteztem (félig meg a régi PIKO Bz 52516-os alapján saccolva), azóta voltam bent a MÁV Levéltárban, ahol találtam felirati sémákat, illetve a fórumról valaki segített, és elküldött feliratozási utasításokat.

Ha lenne egy mailcímed, akkor tudnék segíteni, persze attól függ, milyen korszakban, ugyanis én a III/a-ban utazom, a III/b-ben még szintén tudok segíteni, IV-esben nagyon korlátozottan, a későbbiekben meg egyáltalán nem.

Előzmény: felisut (10385)
felisut Creative Commons License 2020.12.03 0 0 10385

Köszönöm. Esetleg azt még megkérdezhetem, hogy melyik program jó a szerkesztéshez, ami visszaadja az élethűséget és nem torzít? (pl. Coreldraw ?) 

Feliratokat találok kocsikra, de a méretezést mindig csak szemre tudom megadni, mert erre nem elérhető publikus infó.

Előzmény: alkotasu (10382)
alkotasu Creative Commons License 2020.12.03 -2 1 10384

Kösz!

Az 50x50-es szögacél 1:87-ben 0,6x0,6-os lenne, ami gyakorlatilag már láthatatlan, hogy milyen szelvény. Legalábbis olyan távolságból, ahonnan játék közben nézünk egy modellt. (Nyilván, ha nagyító alatt nézzük, más a helyzet, persze ez ízlés kérdése. Én nem nagyítózok, miután elkészültem a modellel.)

Szóval én egy 0,5x0,5-ös Evergreen profilt használnék a helyedben. Persze kérdés, hogy mekkora lenne a profil magassága, a legkisebb terhelésre nem fog-e deformálódni (kihajlani). Statikában ezt kihajlási méretezésnek hívják. Ha "igen" a válasz, akkor valóban célszerűbb lehet gombostű, vagy valami fém. Persze ebben az esetben meg kérdés, hogy milyen a tető anyaga, nem szúródik-e át.

A keskeny nyomtávú kocsikban nagyon nem vagyok otthon, így fogalmam sincs, hogyan nézett ki a fékállás teteje. Ha betennél egy képet, akkor talán többet tudnék segíteni.

A barkácsolásaimról a vonatmagazin.blog.hu-n ezeket az írásokat találod meg:

pgetti Creative Commons License 2020.12.03 0 0 10383

Láttam a blogon a pőrekocsijaidat, nagyon klasszak. Akárcsak ezek a most fölrakottak is. A  blogon elolvastam az összes ? átépítésedet és abból erőt merítve én is elkezdtem egy H0e segélykocsit készíteni, Gah szekrényből. A lényeg, hogy 1-1 mezőt ki kell vágni a Gah-ból.

Egy tanács, vagy segítség kérés. A kocsi végén fékállás van, a fölé nyúló tetőt 50 x 50 mm-es szögvasból készített oszlop tartotta, anno. Ezt leképezni érzésem szerint lehetetlenség. Van valami tipped erre, vagy ennyit áldozni kell a modellhűségen és jó lesz egy "gombostű" is?

Előzmény: alkotasu (10380)
alkotasu Creative Commons License 2020.12.03 -2 1 10382

A nyomtatás készíttetve lett, de az illető csak zárt körnek készít.
(A feliratokat magam szerkesztettem.)

Előzmény: felisut (10381)
felisut Creative Commons License 2020.12.02 0 0 10381

A vagonokra feltett matricákról megkérdezhetem, hogy saját gyártás vagy készíttetve lett? Matrica készítésére keresek lehetőséget. Sajnos az utóbbi időben nem nagyon találok egyszerű megoldást, vagy aki elkészíti és kinyomtatja is elfogadható áron.

Előzmény: alkotasu (10380)
alkotasu Creative Commons License 2020.11.28 -2 3 10380

Az előzményen kívül csináltam még 3 kocsit, de ezekből 2 igazából csak átfestés volt.

https://archivum.mtva.hu/photobank/item/MTI-FOTO-UkJEYkVPYS9xOUhyZDFnRG95Y2lCUT09

Előzmény: alkotasu (10378)
tom sawyer Creative Commons License 2020.11.27 0 1 10379

Zöld volt mint minden ami megjárta a főműhelyt (a gyári festések egyes sorozatoknál nagyobb változatosságot mutattak). A vezetőasztal és a hátfali szekrény szürke kalapácslakk, később egyszerű világosszürke. A géptér oldalfalak, tető belsőfestése  mindig is szürke volt, általában az alvázzal megegyező, aztán az is bézsre változott. 

Előzmény: SÜNÖCSKe (10377)
alkotasu Creative Commons License 2020.11.27 -2 5 10378

Hétvégére egy ötlet arra, hogy a karantén / kijárási tilalom ideje se teljen haszontalanul.

Ha valakinek kedve van teherkocsikat barkácsolni, akkor itt egy lehetőség:

https://vonatmagazin.blog.hu/2020/11/27/csoreautok#more16303618

SÜNÖCSKe Creative Commons License 2020.11.26 0 0 10377

Emlékeim szerint a bézsre átállás előtt az M41-esek is zöldek voltak, szürke vagy kalapácslakk-színű vezetőasztallal.

Előzmény: tom sawyer (10376)
tom sawyer Creative Commons License 2020.11.21 0 2 10376

Kb. semmitől. A 2000-es évek elején egységesen áttértek a zöldről a bézs színre. Szilinél a V6E javítások voltak az elsők, dízeleknél a remotok.  Erről nem is olyan rég volt értekezés talán a szilis topicban. 

Előzmény: lolpox (10375)
lolpox Creative Commons License 2020.11.20 -1 0 10375

Ha mar szoba kerult az M41, mindig elfelejtem megkerdezni, hogy a vezetoallas szine mitol fuggott? Neten eleg vegyes kepeket talaltam ez ugyben, az itteni topikokat pedig eredmenytelenul turtam fel ezugyben...

(A kerdes ugyanigy fennall V43-ra is - tekintettel arra, hogy az imitacio-keszlet mindket gephez ket szinben kaphato)

KameH Creative Commons License 2020.11.20 0 0 10374

Nagyon koszonom a kiigazitast.

Kulfoldon elek es sikerult szert tennem egy Csorgo epitokeszletre es azon probalkozok hogy a kasznit lemasoljam. Elegge problemas hazajutnom jelenleg es szeretnem a kezugyessegemet fejleszteni.

Egy par Csorgot kesziteset tuztem ki celnak erre kellene az extra hajtas.

Vegigmentem itt a forumon a kezdetekig hogy osszeszedjek minel tobb infot es a Piko Br110 es model volt az eggyik ajanlott erre a celra. De ha esetleg van alternativa szivesen veszem.

Nagyon koszonom a kiigazitast.

Az elmondasod alapjan azt hiszem mellozom az olcsobb megoldast.

Előzmény: Törölt nick (10372)
felisut Creative Commons License 2020.11.20 0 0 10373

Szép napot.

Vasúti kocsi és mozdony építéséhez szeretnék érdeklődni, hogy a esetleg található-e valahol infó a személy/teher vagonokon, illetve a mozdonyokon használt jelölések, rendszámok (ennél elsősorban a magasság) méreteiről (főleg 1985-2010 közötti időszakra). A használt jelekről/jelölésekről van több kiadvány, fotó, viszont a méretekről nem találok infót. Létezik ilyen, vagy csak "úgy szemre" kell megoldani a dolgot?

Köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2020.11.20 0 0 10372

Minek ahhoz BR110 hajtás?

A régi, még DDR időkből származó V100/BR110 modell a Gützold gyártmánya. 1972-ben a magánkézben lévő családi vállalkozást a Gützold-t államosították, és a VEB (Népi Tulajdon) PIKO része lett. Ahogyan a Zeuke TT-ből is ekkoriban lett VEB Berliner TT Bahn.

1992-ben a Gützold család visszakapta a gyárát, és újra saját név alatt gyártotta a modelleket. A régi konstrukciót enyhén továbbfejlesztve még évekig gyártották "Hobby" szériaként. Ma már nincs a kínálatban.

Egy gond van velük, a hajtott tengelyen a fogaskerék szokott megrepedni. Ha fehér színű, akkor.

Előzmény: KameH (10371)
KameH Creative Commons License 2020.11.20 0 0 10371

Udv  mindenkinek,

Egy kis tanacsra lenne szuksegem.

Szeretnek venni egy BR 110 es donort a Csorgomhoz.

Ebayen kineztem 2 piko gyartmanyt elfogadthato arert ha sikerul megnyerni.

Talaltam viszont egy Gutzold gyartmanyt ami joval olcsobb lenne.

A kerdesem az hogy megeri e az olcsobb?

Olvasgattam hogy a hajtas a Gutzoldoknbank eleg hangos es vannak veluk gondok.

Lattam viszont modelleket amik Piko Gutzold nev alatt futnak es nem igazan tudom mi koze a kettonek egymashoz..

Sajnos nem igazan vagyok kepben a markakkal ilyen szempontbol.

BorKi Creative Commons License 2020.11.20 0 0 10370

Egy csipesszel óvatosan alányúlsz és kihúzod..

Előzmény: RhB (10369)
RhB Creative Commons License 2020.11.20 0 0 10369

A kar kinézetre ilyen, de nem tudom, hogy a Roco kerékben milyen a luk, hogyan csatlakozik hozzá? Amúgy ez kitől, honnan, mennyiért?

Előzmény: BorKi (10368)
BorKi Creative Commons License 2020.11.20 0 1 10368

Ilyet keresel? 

(sárgaréz öntvény)

Előzmény: RhB (10367)
RhB Creative Commons License 2020.11.19 -1 0 10367

Tudom, ezért kezdtem itt érdeklődni. A Roco árlistában csak ez nem kapható (lásd mellékelt képek), lehet, hogy gyakran törik?

@róbertke: miből gondolod, hogy nincs meg a mozdony papírja? :D. De mondom, kaptam ötletet helyettesítő Roco alkatrészről (kb. 1200 Ft) már javították/cserélték vele ugyanilyen mozdonynak ugyanezt az alkatrészét. Ezt a Weinertes javaslathoz is mondom. És eddig semmin nem gondolkodtam, annyi időm volt eddig foglalkozni vele amíg lefotóztam meg rákerestem a neten, meg amíg ide írtam.

Viszont a cseréhez annyit mondtak, hogy jó szem, biztos kéz, és megfelelő szerszám kell. Na ebből a hármasból minden hiányzik nálam. A türelmet nem említették, az nálam változó...

A 25-ös számú alkatrész, 108244, Preisgruppe 74

Előzmény: Törölt nick (10363)
M63,008 Creative Commons License 2020.11.19 0 0 10366

Ezt egy műanyag alkatrésznek gondolom, ami egy szögletes csappal csatlakozik a kerékvázban kialakított perselyébe (hasonlóan a Piko megoldásához). Nem tartom valószínűnek, hogy egy ilyen bolhafing méretű alkatrészre készítettek volna "szögletes lyukat"... :-)

De szerintem talán ki is tudod venni, ha akarod, és akkor meglátod milyen a kialakítása.

Előzmény: RhB (10358)
9393 Creative Commons License 2020.11.19 0 1 10365

Szia! Weinert alkatrészben esetleg nem gondolkodtál? Pl. a 92024 számú a katalógusban. Gegenkurbel mit Schrauben néven fut. Nem biztos, hogy pont stimmel a formája de ez réz öntvény esetleg kicsit alakítható és persze strapabíró. Csak egy ötlet. weinert-modellbau.de

Előzmény: RhB (10362)
róbertke Creative Commons License 2020.11.19 0 0 10364

Én a Piko BR 86-os gépemmel jártam így. Rosszul fogtam meg kivételkor azt már ugyanez az alkatrész törött. 

Itt a beteg géped alkatrész listája, hogy újból ne vedd ki a dobozából.

http://www.macollectiondetrains.com/LocosVapeur/notices/NoticeBR18_Roco.pdf

Törölt nick Creative Commons License 2020.11.19 -1 0 10363

Komplett vezérlés van csak hozzá, méregdrágán, készre szerelve. Hacsak valakinek nincs olyan nyomtatója, amivel ezt a pici alkatrészt ki tudja nyomtatni ABS-ből, akkor esélytelen a dolog. Csak ezt meg is kell tervezni, próbanyomatot csinálni, stb. Ráadásul az ABS-t nem is lehet olyan könnyen, akármivel nyomtatni.

A dolog szépséghibája, hogy a méretezése miatt még csak cseredarabról sem tudok, ami passzolna...:-(

RhB Creative Commons License 2020.11.19 -1 0 10362

Sajnos de. :-( Árulom a mozdonyt, a ház elé jött érte a vevő.  Előtte fél órával még egyszer átnéztem, forgattam, nem láttam semmi problémát. A vevő először ki se akarta venni a dobozból, de én mondtam, hogy nézze meg. Amint átfordította, már le is ficcent az a rúd.

Abból gondolva, hogy már másnak is javították ugyanezt az alkatrészt, én is típushibára gondolok. És ez nem is ment, talán a vásárlás után (vagy húsz éve) egyszer meg lett járatva, meg most ment pár próbakört.

Előzmény: Törölt nick (10359)
róbertke Creative Commons License 2020.11.19 0 1 10361

Inkább egy másik gép  lenne, csak ne az ..... 

Előzmény: Törölt nick (10359)
rezgaras Creative Commons License 2020.11.19 0 0 10360

A rudazat és a kerékcsillag fémből van?

Törölt nick Creative Commons License 2020.11.19 -1 0 10359

Sajnos nem is jó hozzá a PIKO kurblija. Nem egy ROCO BR18-as (zöld DDR gőzös) a beteg? Nem egyedi eset, ha igen.

RhB Creative Commons License 2020.11.19 -2 1 10358

Egyelőre azt sem tudom, hogyan néz ki az alkatrész pontosan, mivel nincs külön cikkszáma, nem lehet rákeresni. Nézegettem, hogyan lehetne szétszedni, de lövésem sincs, azt sem tudom melyik végén kéne hozzákezdeni. Attól félek, ha lenne is alkatrész, az én (nem) tudásommal és szerszámaimmal meg se tudnám csinálni. :-(

@M63,008: ez az alkatrész mereven csatlakozik a kerékhez, nem fordulhat el, szóval valahol valaminek szögletesnek kell lennie. A kalivas által javasoltnál a csap szögletes, abban nincs furat, a Rcoco-ét nem tudom.

Előzmény: rezgaras (10350)
RhB Creative Commons License 2020.11.19 -1 0 10357

Még semmit nem próbáltam, hétfőn délután "keletkezett" a probléma, közben bejött egy teljesen más mindent überelő dolog, épp hogy csak lefotóztam és rákerestem az alkatrész jegyzékben lévő cikkszámra.

Közben kaptam ötletet, már javítottak ugyanilyen mozdonyt más mozdonyhoz megadott alkatrésszel. Lehet, hogy nem egyedi ez a törés?

Előzmény: kalivas (10351)
RhB Creative Commons License 2020.11.19 -1 0 10356

Nem tudom, azért másabb, picit nagyobb is ahol a kerékhez csatlakozik. Meg a Roco fémnek tűnik és vékonyabb.

Amúgy a Piko mozdonyaim közül a BR95-ösnek van eltörve ez az alkatrész a kar közepén, ahogy nézem ehhez a kalivas által javasolt kell.

Előzmény: szergely22 (10349)
somytomy Creative Commons License 2020.11.18 0 0 10355

Nem teljesen világos, hogy sikerült ezt az eredményt elérnem, de mivel ezen a mozdonyon kezdtem beletanulni a járművek átalakításába, bármi lehetséges. Volt már ez a mozdony ennél rosszabb állapotban is :-)

von Smallhausen: Köszi,, akkor most gondolkozom kicsit ilyen rugóacél huzalos megoldáson.

Előzmény: Sir Gombóc (10353)
M63,008 Creative Commons License 2020.11.18 -1 0 10354

És ennél az alkatrésznél hol kell négyszögletes lyukat fúrni? Szerintem konkrétan sehol.

Sir Gombóc Creative Commons License 2020.11.18 0 0 10353

A kerék szerintem egyszerűen a legutolsó tengelyen ébredő vonóerő miatt emelkedik fel, mert amúgy maga a hajtás nem szorul. Nem is igazán értem, hogy gondolták ezt tervezéskor.

Anno sosem volt ilyen problémám ezzel a mozdonnyal, pedig volt, hogy mögé pakoltunk 10-15 kocsit is. Szvsz az átalakítás vitte el a súlypontot.

Előzmény: somytomy (10337)
tom sawyer Creative Commons License 2020.11.18 0 1 10352

Inkább üregeléssel, vagy véséssel. Hónolni a hengereket szokták.

kalivas Creative Commons License 2020.11.18 0 0 10351

Ezt próbáltad? Piko  56083   modell&hobby  2339.- HUF

Előzmény: RhB (10348)
rezgaras Creative Commons License 2020.11.18 -3 0 10350

Ellenforgattyú. Nem nagy ügy ilyet készíteni, de az adott esetben a négyszögletes lyuk a probléma. Olyat nem könnyű fúrni. :-((

(az "igazi" iparban a négyszögletes lyukakat hónolással készítik, de persze nem ebben a méretben, hanem legalább egy nagyságrenddel nagyobbat)

szergely22 Creative Commons License 2020.11.18 0 0 10349

Nem tudod megnézni, hogy a Piko Br86-osé nem jó hozzá?
Olyat tudnék küldeni.

RhB Creative Commons License 2020.11.18 -1 0 10348

Van valami ötletetek, hogy hogyan lehetne pótolni a vezérműben lévő kis szürke műanyag alkatrészt? (Bocs, de nem értek hozzá, nem tudom a hivatalos elnevezéseket.) Az első képen a jó (a mozdony bal oldala; kicsit homályos lett), a másodikon a jobb oldali törött. És persze időközben a kis pöcök is elveszett, amivel a rúd csatlakozott hozzá.

Roco gőzösről van szó. Az alkatrész rendelés egyelőre nem igazán alternatíva, mert csak a komplett jobb és bal oldali vezérlést árulják együtt, hivatalosan 126 Euróért, de persze pont ez nem is kapható. Nekem meg csak a kis szürke izé kéne, meg a pöcök/csavar...

von Smallhausen Creative Commons License 2020.11.17 0 0 10347

Lehetne próbálkozni egy ilyesmi megoldással is mindkét oldalon (ez 0,35-ös rozsdamentes huzalból "készült") . Így persze a műanyag keret nem megy rá, azt is meg kell egy kicsit faragni.

Előzmény: somytomy (10342)
szergely22 Creative Commons License 2020.11.17 0 0 10346

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: alkotasu (10345)
alkotasu Creative Commons License 2020.11.16 -2 1 10345

Kiegészítés: ha csak olajat használsz, az hamarabb tűnik el, mint a keverék, ráadásul nem is tudod rendesen ellenőrizni, meddig van még egy vékony filmréteg, és mikor nincs már. Ha meg túlolajozod, a pályádra kerül, meg a forgóvázra, aztán beleragad minden.

Előzmény: alkotasu (10344)
alkotasu Creative Commons License 2020.11.16 -2 1 10344

Ha olcsó kenőanyagot akarsz használni (márpedig a kerekek csapágyaihoz nem kell drága anyag), akkor közönséges műszerolaj is megteszi, de célszerűbb összekeverni kis gépzsírral, hogy ne szivárogjon rá a keréktalpra(Ez szerintem minden olajra vonatkozik). A takony állag kb. jó. A hátránya ennek az anyagnak a Roco-éhoz képest, hogy sűrűbben kell kitakarítani, újra kenni a csapágyakat.

De ajánlottak nekem teflonos szilikonzsírt, olajat (ami nem Roco márkájú, de ők is valami hasonlót árulnak, és csak a neve miatt olyan drága), nagyobb kiszerelésű egy kicsit, de olcsóbb, és életed végéig elég lesz. A 302-es mozdonyomba is ilyen került, átalakítója pedig vegyészi végzettséggel (is) rendelkezik, tehát biztosan nem csinált hülyeséget.

Előzmény: szergely22 (10343)
szergely22 Creative Commons License 2020.11.16 0 1 10343

Üdv!

Szeretnék venni a vagonok kerekeihez olajat. 

Roco iszonyat drága, Piko szintén...Találtam a Fallernak két fajtáját: 170489, 170488. Melyiket ajánlanátok?

somytomy Creative Commons License 2020.11.15 0 0 10342

Hát, valahol itt akadok el én is a gondolatmenetben, hogy mégis hová tudnék értelmesen besuvasztani valami rugót a szerkezetbe és az hogyan tudna rátámasztani a tengelyre. Nincs igazán sok hely a fogaskerekek fölött a hajtásházban, talán rugóbronzól tudnék oda egy laprugót hajtani, csak mire támaszkodjon...

Előzmény: von Smallhausen (10341)
von Smallhausen Creative Commons License 2020.11.15 0 0 10341

Szia!

Az ilyen konstrukciókban a mozdony súlyát azok a kerékpárok veszik fel, amelyek nem tudnak függőlegesen elmozdulni (jelen esetben a rövid oldal felőli 1. és 3. tengely) . A többi kerékpárt csak a saját súlya és az áramszedő lemez nyomja lefelé (és ez néha kevés a rudazat és az ellen(fogas)kerék erőivel szemben). Én a helyedben megpróbálkoznék rugóval leszorítani azt a fickándozó tengelyt.

Előzmény: somytomy (10335)
somytomy Creative Commons License 2020.11.14 0 0 10340

A csatlórudak nem hajtanak semmit, műanyagból vannak és a két középső keréknél mindegyik darabon ovális lyuk van a keréken lévő csapnak. Az egész rudazat laza, mint a Rigalánc, simán kimozogja a fogaskerékhajtás holtjátékát.

@kalivas: Köszi, ez már talán a negyedik változat ugyanerre az egy mozdonyra. Szerintem amúgy láttam is a te mozdonyodról készült képeket, amikor először próbáltam meg dekódert beleforrasztani :-)

Előzmény: K.István 82 (10339)
K.István 82 Creative Commons License 2020.11.14 0 0 10339

De hát ez a modell az amit fogaskerekek és csatlók is hajtanak.

Esetleg a kerekek szöge nem ment el az idők során? 

kalivas Creative Commons License 2020.11.14 0 0 10338

https://indafoto.hu/kalivas/image/14806435-02efd5b3/358925#nagyitas

https://indafoto.hu/kalivas/image/11811303-9779cdeb/358925#nagyitas

https://indafoto.hu/kalivas/image/11811321-c001c27a/358925#nagyitas

Ez a gép az enyém, nagyon jó barátom,( - régi nick-nevén : Tájfun ) építette bele ezt a hagyományos dekódert, a motor és minden egyéb eredeti , régi Piko . Kicsit zajosabb, mint egy korszerű hajtás, de tökéletesen teszi dolgát 10-15 éve.

Amúgy tetszik a megoldásod, de kérdésedre a választ nem tudom. Üdv, kalivas 

somytomy Creative Commons License 2020.11.14 0 0 10337

Egy kis Mitsumi motor van benne, itt a Börze topikban vettem pár éve valakitől. Igazából csak a kis méretben jobb a gyári motornál, így fölötte elfér a dekóder, illetve a motor alatti tengelyre is építettem áramszedést.

A kerék szerintem egyszerűen a legutolsó tengelyen ébredő vonóerő miatt emelkedik fel, mert amúgy maga a hajtás nem szorul. Nem is igazán értem, hogy gondolták ezt tervezéskor. Amit igazából ki szeretnék találni, az a kiemelés megszüntetése.

Előzmény: K.István 82 (10336)
K.István 82 Creative Commons License 2020.11.14 0 0 10336

Szia. 

A motor az maradt az eredeti?

Vagy az is cserélt?

Az a tippem lenne , hogy a motortól(hajtástól) arra az irányba amelyiket felemeli de tőle távolabbi szorul valamiért. Ugye van holtjátéka hogy kövesse a pályaegyenletlenséget az áramszedés miatt. 

Előzmény: somytomy (10335)
somytomy Creative Commons License 2020.11.12 0 2 10335

Úgy egy hónappal ezelőtt végre sikerült megpróbálkozni egy lendítőkerék készítésével, az alany egy kicsit átalakított VEB Piko 106-os. Remélhetőleg így kicsit szebb futást sikerül kihozni belőle, kézzel megforgatva legalábbis érezhető a hatása.

Már csak azt kéne kitalálni, hogy rövid géptérrel előre ne emelje fel a második tengelyét...

K.István 82 Creative Commons License 2020.11.09 0 2 10334

Szia.

Az előttem szólónak igaza van, az isopropyl alkohol az inkább a makett festékhez jó de az is elszinezte nekem a műanyagot. Az én projektem Mr muscle lefolyótisztítóban ázik. Semmiféle elváltozást nem tapasztaltam a modell alkatrészeinél eddig.

Előzmény: Ryuzaki san (10330)
porszívómester Creative Commons License 2020.11.08 0 0 10333

Szia

Hintőporral vékonyan kend be a formát, az segíthet.

Előzmény: KameH (10329)
felisut Creative Commons License 2020.11.08 0 0 10332

Egy hete próbáltam ki több módot, de nekem is a dot3 típusú fékfolyadék jött be (nem bántotta a műanyagot). 12 óra után már jól jött le, fogkefével rásegítve kb 16 óra alatt lent volt a festék. Többször megforgatva pedig még az sem kell, hogy ellepje.

(Az isopropyl alkohol vékonyabb makettfestékhez szintén jó, de ezekhez a kocsikhoz nem mindig.) Utána mosogatószeres vízben átmosva leszedhető róla a fékfolyadék.

(Amit semmikép nem ajánlok az a hígító, az tönkreteszi és oldja a műanyagot, ezért kerülni kell áztatásnál).

(Gumikesztyű, maszk mindig kell, mert vegyszer).

Szép estét.

Előzmény: Ryuzaki san (10330)
felisut Creative Commons License 2020.11.08 0 0 10331

Köszönöm a képeket, ügyes lett az öntés és a forma :)

Egyszer láttam makettező oldalon, hogy valaki Lego elemeket használ és abból készíti el az öntő dobozt. Jó, mert merőlegesen illeszkednek az elemek, méretre alakítható és az is szétszedhető utána.

(A csörgőhöz itthon készítenek jó forgóvázat, ha nem átalakítani szeretnél, de persze ez más. A Zzemoki honlapján van videós bemutató is a saját termékükről.)

Előzmény: KameH (10329)
Ryuzaki san Creative Commons License 2020.11.08 0 0 10330

Üdvözletem!
Egy olyan kérdéssel fordulnék a fórumozókhoz, hogy Fuggerth mozdony kasztnijáról a gyári festéket mivel érdemes eltávolítani?

KameH Creative Commons License 2020.11.08 0 0 10329

Vakumtartaylom nincs. Ennyire nem akartam beinvesztalni meg. 

A gyantat gyorsan vegigjaratom a formaban hogy minden oldalt erjen. De mivel a reakcio ido nagyon alacsony valoszinuleg nincs ideje a buborekoknak a felszinhez kozelelebb emelkedniuk.

Megprobalkozok majd masfajta gyantakal amik lassabban kotnek.

A forgovaz maszkot lehetne onteni de a komplex formaja es a kicsi alkatreszek miatt nehezkes a szetvalasztast megoldani. Ezert kell valoszinuleg tobbreszes ontomintat kesziteni hozza.

Mozgo alakatrszekbe nem tervezek nagyon belemenni. Olvastam a forumon hogy alakitottak at Roco es Piko donorokbol Csorgoket es ezeket valoszinuleg relativ jo aron be tudom szerezni. Reszletes leiras sajnos nem volt de majd megoldom valahogy.

Előzmény: felisut (10327)
KameH Creative Commons License 2020.11.08 0 1 10328

Előzmény: felisut (10327)
felisut Creative Commons License 2020.11.08 0 0 10327

Köszönöm, megnézném a két formát hogyan készült. A gyantát vákuum alatt öntötted, hogy kitöltse rendesen?

Látom van egy belső és gondolom egy külső forma is.

A forgóvázat (ha a maszkra gondolsz) a kis mérete miatt egyben nem lehet önteni? 

Viszont a mozgó alkatrészek miatt a hajtást inkább keményebb, ipari műanyagból érdemes elkészíteni, vagy kompletten megvenni.

Előzmény: KameH (10326)
KameH Creative Commons License 2020.11.08 0 0 10326

Udv

Itt vasarolhato 2 komponensu szilikon gumit hasznaltam( https://www.amazon.co.uk/dp/B00261ZKLK/ref=cm_sw_r_cp_apa_fabc_Ks0PFbBQH4ZSP?_encoding=UTF8&psc=1 ) a forma kiontesere. Az eredeti kaszninak az ablakait belulrol lecelluxoztam e s kitomtem alufoliaval majd modellezo gyurmaval.

Beragadassal nincs problema mivel a szilikon igazan csak onmagahoz tapad. Az ontominta ket felehez egyszeru vazelint hasznaltam.

Ha erdekel tudok felrakni kepeket ahogy a lenyomat 2 felet elkeszitettem.

A replika pedig egy szinten 2 komponensu poliuretanbol van( https://www.amazon.co.uk/dp/B0037YCX92?ref=ppx_pop_mob_ap_share).

Nagyon alacsony a viszkozitasa igy konnyu onteni de a reakcio ideje kB 2 perc szoval gyorsan Kell vele dolgozni. Annyibol Jo hogy kB 20-30 perc alatt teljesen bekot es levalaszthato.

Rugalmasabb mint az eredeti de a formajat megtarja noha a kaszni oldala behajol mivel nincs kitamasztva. Az alazra rarakva nem lesz vele Gond.

Azota csinaltam egy harmadikat ami meg jobban sikerult.

Kovetkezonek valahogy ki Kell talalnom Hogy keszitsek lenyomayot a forgovazrol es alvazrol.
A forma sokkal bonyolultabb de szeretnem egyben kionteni oket.

Van valakinek tapasztalata ebben?
Valoszinuleg megprobalok egy 3 vagy 4 reszes format kesziteni hozza

Előzmény: felisut (10325)
felisut Creative Commons License 2020.11.07 0 0 10325

Üdv.

Szépen alakul látom. :)

Megkérdezhetem milyen anyagokat használsz öntéshez (gumi, gyanta, segédanyag az öntéshez a beleragadás ellen)? A végső kaszni mennyire lesz rugalmas?

Nem öntöttem még műgyantát, de a buborékok ellen általában előre bekenik a formát az anyaggal, főleg a kisebb réseknél, illetve ékszerészeknél láttam ultrahangos gépet, amit 1-2 másodpercre bekapcsolnak és "kirázza" a buborékokat.

(Korábban beszéltünk a festék leszedésről. Az isopropil alkohol nálam vékonyabb réteghez jó volt, de a párolgással hamar visszaköt a festék. Viszont a dot3 típusú fékfolyadék mindent leszed és a műanyag épp maradt (fél napig ázott a kaszni, aztán fogkefével rásegítve még pár óra kellett és lejött a modellre ráfújt maradék autófesték).

Sok sikert a továbbihoz :)

Előzmény: KameH (10324)
KameH Creative Commons License 2020.11.07 0 3 10324

Udv mindenkinek!

Gondoltam megosztom Hogy haladok a fuggerth Csörgõ masolasaval. 

Nem lettek tokeletesek de ekkora ontomintat meg nem csinaltam. Vannak buborekok itt ott, foleg elol a kicsi bordak korul es a modell also vonalan de mindent egybevetve elegedd vagyok az elso probalkozassal.

Megprobalom kijavitgatni a deformaciokat es tobbet onteni. 

Mit gondoltok? Van esetleg valakinek javaslata hogyan javithatnek az eljarason?

alkotasu Creative Commons License 2020.11.01 -1 0 10323

Nem, de szomorú.

Szerencsére nekem van még 4 jó lapom, így még pár kocsira való feliratot tudok készíttetni.

Előzmény: róbertke (10322)
róbertke Creative Commons License 2020.11.01 0 0 10322
Előzmény: alkotasu (10321)
alkotasu Creative Commons License 2020.11.01 -1 3 10321

A héten elkészültem két teherkocsival. Az egyiket a felszámolás alatt levő DB-s állományomból festettem, matricáztam, lakkoztam, a Gu alapját pedig egy fórumtárstól kaptam, köszönet érte.

A Kzmu-t egy filmrészlet (Utolsó pillanat) ihlette, a Gu-t az MTI 1954757 sz. fotója.

A Kzmu-nál csak a féktuskókat kellett levágni, A Gu-nál meg a tetőn levő leszorító léceket kellett felragasztani. A nehezebb feladat a matricák pontos beállítása.

Nem nagy meló, kezdők is nyugodtan álljanak neki barkácsolni!

HDRailway and 3D Creative Commons License 2020.10.31 0 0 10320

Szia. 

Keress meg. Tudok segíteni. 

Előzmény: Törölt nick (10318)
HDRailway and 3D Creative Commons License 2020.10.31 0 0 10319

2020as verziót. 

Előzmény: KameH (10317)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.31 0 0 10318

Üdvözletem! 

Van itt esetleg valaki, aki foglalkozik 3D nyomtatással? ACME Giganthoz lenne szükségem néhány apróságra. Mail címem publikus elvileg. 

Köszönöm szépen előre is! 

KameH Creative Commons License 2020.10.30 0 0 10317

Mar nezegettem azt a programot. Sokkal egyszerubbnek tunik a kezelese mint a legtobb masik szoftvernek.

Melyik tipust hasznalod?

Előzmény: HDRailway and 3D (10315)
alkotasu Creative Commons License 2020.10.29 -3 2 10316

Az első próba a részemről sikeres volt, a közös játékon rendben működtek azok a kocsik, amiket felszereltem a kinematikákkal.

Ezek után jön majd a házi nyúzópróba a kis ívekkel.

Az ékpályák méretét kell majd nagyon pontosan belőnöd, mert ha szűk, akkor kín becsúsztatni a kapcsolót, ha tág (mint pl. az ott levő Csörgőé volt), akkor meg kiesik.

Előzmény: HOTotya (10231)
HDRailway and 3D Creative Commons License 2020.10.29 0 0 10315

Solidedge

Előzmény: KameH (10314)
KameH Creative Commons License 2020.10.29 0 0 10314

Nagyszeru! Milyen programot hasznalsz a tervezesre?

Előzmény: HDRailway and 3D (10313)
HDRailway and 3D Creative Commons License 2020.10.29 0 0 10313

3d nyomtatás minden alkatrésze. 

Előzmény: KameH (10312)
KameH Creative Commons License 2020.10.29 0 0 10312

Nagyon jol nez ki!

Megkerdezhetem a szellozot mibol csinaltad?

Előzmény: HDRailway and 3D (10308)
KameH Creative Commons License 2020.10.29 0 0 10311

Eggyenlore csak a kasznival es a forgovazzal fogok bibelodni. csak egy Allo modelt hogy az ontest festest es az apro darabok replikalasat gyakoroljam. De meg az is egy picit odebb van. Ha elakadok rakok majd fel kepet. 

Megneztem azt a Takaritoszert es itt lehet kapni. Ha gondolod utannajarok mennyibe kerul a postazas es kuldthetek neked eggyet.

Előzmény: felisut (10309)
felisut Creative Commons License 2020.10.29 0 0 10310

Érdeklődhetek milyen alapból sikerült létrehozni a kasznit? És az ajtókat? :)

Előzmény: HDRailway and 3D (10308)
felisut Creative Commons License 2020.10.29 0 0 10309

Volt egy gyanúm a csiszolt felület alapján, hogy papírozva volt, de azt úgy is meg kell csinálni majd finoman. :)

Az isopropylt megpróbálom. Néztem én is erről filmeket, de nem mindenre jó sajnos (nálam szerintem egy autólakkal átfestett darab van, amire nem szokott működni, de próbát megér. Kipróbáltam a lefolyótisztító szert is, hát nem hozta le, ha semmi nem működik, akkor fékfolyadék. Valakinek a videójában láttam, hogy egy erős takarítószert használt, de az nálunk nem elérhető. "La's totally awesome" a neve a szernek és pár óra - 6-12  - alatt szinte minden festéket, még a spray karosszéria festéket is leszedte, de a műanyag egyben maradt).

M41 Fuggerth-re sikerült találni valami összeállítást? Ha esetleg lefotózd, hogy melyik darabnak nem találod a helyét és felteszed, akkor szerintem lesznek segítők.

Előzmény: KameH (10303)
HDRailway and 3D Creative Commons License 2020.10.29 0 0 10308

Hamarosan a végéhez érek.

György barát Creative Commons License 2020.10.28 0 0 10307

A szakirodalomból. 

0. Gyártáskori (modellező) folyóiratok. 

1. Personenwagen der SBB. Svájci klubkiadvány. 

2. Reisezugwagen Archiv DB/DR. Transpress/Alba. 

Mindkettőben jellegrajzok vannak. Részletek nincsenek. 

Előzmény: KameH (10305)
György barát Creative Commons License 2020.10.28 0 0 10306

Igen, látom. Ott van jobbra a kivágott fülkényi darab. 

Előzmény: Törölt nick (10300)
KameH Creative Commons License 2020.10.28 0 0 10305

Amugy honnan vannak ennyire reszletes informacioid a meretekrol ha megkerdezhetem?

Előzmény: György barát (10299)
KameH Creative Commons License 2020.10.28 0 0 10304

Igen csak kepek alapjan mentem es az eggyetlen jellegrajzot amit csak kis meretben talaltam a 10 ablakos verzio volt ugyhogy azt vettem alapul.

KameH Creative Commons License 2020.10.28 0 0 10303

Dorzspapirral szedtem le.

A teton levo bordakat akartam csak leszedni eloszor vele de a festek olyan jol jott lefele hogy vegigcsiszoltam az egeszet 500 as smirglivel.

Meg majd atmegyek rajta egy 1000 el is.

Nezegettem videokat festek eltavolitassal kapcsolatban es nagyon sokan hasznalnak isopropyl alkohollt.
A darabot beaztatjak orakra vagy akar napokra is. Utanna egy kis oblites meg tisztogatas fogkefevel es kesz.

Relativ olcso es nem kezdi ki a muanyagot.

Előzmény: felisut (10302)
felisut Creative Commons License 2020.10.28 0 0 10302

Lehet nekem is egy kérdésem. Egy ideje keresek jó minőségű anyagokat, amivel a festéket le lehet szedni, de a műanyagot nem bántja (legalábbis a modell anyagát sem). Néhány kimondottan makettezéshez is használt anyag nekem "kilágyította" a kasznit, amin próbáltam és ki lehetett dobni.

Neked mivel sikerült a kocsiról leszedni a festéket? (Esetleg fékfolyadék? Ennél meg gondolom csak sok mosogatással lehetne eltávolítani a kaszniról az újrafestéshez.)

Köszönöm

Előzmény: KameH (10293)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.28 0 0 10301

Szerintem gyakorolni megfelelő, anno én Schicht kocsikon tanulgattam a festést/feliratozásokat.

Előzmény: KameH (10296)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.28 0 0 10300

A modellezőtárs képein látszik, hogy egy ablaknyi ki lett már vágva.

György barát Creative Commons License 2020.10.28 0 0 10299

Vegyes osztályú (AB) semmiképp. A svájci jól láthatóan Bm 21-XX. Az átépített kasztni pedig tíz fülkét mintáz, tehát B 20-YY. 

Az előbbi 26,4 m; az utóbbi 24,5. 

Előzmény: Törölt nick (10294)
felisut Creative Commons License 2020.10.27 0 0 10298

A jellegrajzok terén nem túl a felhozatal és 1975-ig vannak elérhető albumok az interneten. Néztem egy későbbit is - "MÁV kocsitípusok műszaki adatai" címűt -, de sajnos abban meg nincs a végéről rajz, amit küldhetnénk.

Viszont STModell által írt 39-80 és a 39-41 számú kocsik végeikről találtam néhány régi képet. (Kicsit csúcsos a tetejük):

A 39-80-ra egy megfelelő ROLA átépített változatot találtam:

http://vasutikocsi.hu/ndky/ndky.html

http://vasutikocsi.hu/ndky/51555941023-5_Bc_ROLA~3.jpg

És itt van egy győri kocsi hátulról (39-41):

http://vasutikocsi.hu/gyor41/gyor41.html

Talán tudtam segíteni valamit.

Előzmény: KameH (10297)
KameH Creative Commons License 2020.10.27 0 1 10297

Probaltam jellegrajzokat keresni de semmi reszleteset nem talaltam ugyhogy maradtak a fenykepek

KameH Creative Commons License 2020.10.27 0 0 10296

Hogy teljesen oszinte legyek nagyon keveset tudok a vasuti reszletekrol tipusokrol es csak Google kereses es fotok alapjan probalok valami hasonlot kesziteni. Mint emlitettem sokmindent Kell potolnom. 

Előzmény: Törölt nick (10294)
felisut Creative Commons License 2020.10.27 0 0 10295

Köszönöm a tanácsokat, ezeket nem tudtam az anyagáról. Nálam is van egy ilyen készlet, de kétféle kasznim is van (fekete és piros műanyagból).  Nekiálltam volna simán alapozó+festék+lakk variációval, de akkor előtte is lakkozom majd vékonyan.

Selyemfényű akril lakkom van, gondolom az jó hozzá, a festéket az M&H-ban vettem hozzá. Hétvégén kipróbálom előtte mennyire kell hígítani a fújáshoz és hogyan viselkedik.

A többi az biztosan vizesmatrica lesz, csak még nem találtam hozzá sajnos V. epic feliratost. 

Üdv.

Előzmény: Törölt nick (10290)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.27 0 0 10294

Egy kérdés. Ez milyen AB kocsi szeretne lenni? Szerintem 39-80-nak vagy 39-41-nek sem biztos hogy jó lesz, mert egyikhez sem passzol a tetőív. Talán ABo (pápaszemes) kihozható lenne belőle.

Előzmény: KameH (10293)
KameH Creative Commons License 2020.10.27 0 0 10293

Mire rajottem hogy kell rendesen kepet beszurni..... :)

KameH Creative Commons License 2020.10.27 0 0 10292

Itt van par kep a szemelykocsirol.

KameH Creative Commons License 2020.10.27 0 0 10291

Nagyon koszonom. 

Az elso videot ismertem de a masik kettot nem!

Valahogy majd csak elevickelek ezek alapjan. 

Az a helyzet hogy kulfoldon elek es nem nagyon tudok hazamenni foleg a mai helyzetben. Az elektronikat megprobalom majd osszerakni mas modellekbol.

Ezt a keszletet ugy kuldte ki nekem a noverem. Ezert is szeretnek valahogy modot talani ra hogy sajat magam sokszorositsam de ehhez mindent meg kell tanulnom kb a 0 rol de nem banom. Rengeteget olvastam ezen a forumon es mindig is szerettem butykolgetni.

Par honapja vettem egy Jouef szemelykocsit amin gondoltam gyakorok egy kicsit egy egy MAV AB szemolykocsiva szeretnem alakitani ugy hogy sokszorositani lehessen. 

Par probalkozas utan sikerult is eleg jo dolgokat onteni de meg az elejen jarok. Persze a forgo vazak es az alvaz nem azonos de ez meg csak amolyan probafutam.

Előzmény: felisut (10289)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.27 0 1 10290

Én annyit hozzátennék még, hogy attól függetlenül, hogy átmosod mosogatószeres vízben, sajnos lepattoghat a festék, mert a műanyag amiből készült nem az már mint a régi gépeknél, és valamiért nem tapad rajta úgy ahogy kellene (alapozóval sem). Én azt tudom javasolni, hogy maszkolás előtt mindenképpen lakkozd le matt vagy selyemfényű lakkal egy vékony rétegben, úgy már nem fogja a maszkoló felszedni a festéket. Ha vizesmatricázol, akkor pedig matricázás előtt fényes lakkal fújd le, utána pedig selyemfényűvel rögzítsd a végeredményt.

Előzmény: felisut (10289)
felisut Creative Commons License 2020.10.27 0 1 10289

Leírás sajnos nincs (ezt általánosságban sokszor én is hiányolom más modelleknél).

Lehet láttad, de ezek a videók segíthetnek:

https://www.youtube.com/watch?v=jJGin_N6Kmo

vagy ezek:

https://www.youtube.com/watch?v=LsGQRkdSc2c

https://www.youtube.com/watch?v=PJ5NAZmK6ds

Festésnél óvatosan mivel és hogyan. Előtte mosogatószeres vízben érdemes átmosni, hogy a szennyeződések lejöjjenek. Utána száradni hagyni és érdemes csak gumikesztyűben hozzányúlni, hogy ne legyen zsíros.  Nem szabad vastagon ráfújni a festéket, mert a rajta lévő bordák, szegecsek, rések eltűnhetnek, inkább vékonyan kétszer ( érdemes próba festést csinálni valami műanyag lapon külön hogyan fed a festék).

Az alapból is megépíthető a mozdony, én ezt javasolnám, de a Mikromodell is gyárt hozzá feljavítókat, ha kicsit csiszolni, vágni is bátor az ember.

(Nem reklám, de ha nem akarod egyedül összerakni, nem boldogulsz és elektronikát is kérnél bele, akkor szombatonként a Fehérvári úton lévő börzén biztosan találsz olyat, aki - persze ellenszolgáltatásként pénzért, de - összerakja teljesen működővé az alapot).

Előzmény: KameH (10287)
Pielstick Creative Commons License 2020.10.27 0 1 10288

Ezzel az újraöntéssel és lemásolással kicsit síkos pályára tévedtél szerintem.

Előzmény: KameH (10287)
KameH Creative Commons License 2020.10.27 0 0 10287

Udv mindenkinek,

Eloszor is elnezest a helyesirasomert de nincsenek ekezetek a laptopomon.

Sikerult ratennem a kezem egy Fuggerth Csorgo epitokeszletre es erdekelne hogy tudna valaki segiteni hogy hol talalhatnek egy osszeszerelesi utmutatot. Rengeteg pici elem van benne aminek a beszereleserben nem vagyok biztos.

A keszlet egy kicsit hianyos. Par csavar, elokeszito panel es vilagitas hianyzik. 

Azert  vettem hogy az alkatreszeket lemasoljam es ujra ontsem oket majd kicsinositani es tobb reszletet belevinni. Bongeszve a forumot lattam tippeket hogy alakitottak at Piko es Roco hajtasokat Csorgobe ugyhogy ez is rajta van a listan. 

Nemreg kezdtem bele ujra a vasutmodellezesbe es nagyon sosem mehettem bele penz miatt ugyhogy sok tanulnivalom van.

Udv Zoli

alkotasu Creative Commons License 2020.10.26 -2 0 10286

Én közönséges Neoflexet használok. Olcsó és semmi különös macerát nem igényel. Szinte bárhol kapható. Vékony rétegben is húzható, ha meg vastagabb szükséges, akkor úgyis többször kell gittelni a felületet.

Előzmény: felisut (10282)
felisut Creative Commons License 2020.10.26 0 1 10285

Köszönöm, kipróbálom majd. Jó, ha erősen hozzáköt a felülethez, elég nagy helyeket kell kitölteni majd csiszolás után és a leírása alapján ez ígéretesnek tűnik.

Előzmény: read_me (10283)
rezgaras Creative Commons License 2020.10.25 0 1 10284

Nem nagyon tudok ehhez hozzászólni. Megírtam, hogy hol lehet kemény sárgaréz huzalt kapni. Persze van más forrás is. Lágy, feltekert sárgaréz réz drótot dekorációs boltokban is árulnak. Van 0,3m 0,4 és 0,5mm átmérőjű.

Acélt én csak oda használok, ahova feltétlenül kell, pl. tengelyekhez. Egyébként acélt is jól lehet forrasztani, csak alaposan meg kell tisztítani és aktív (savas) folyasztószert kell használni. Nem lehet forrasztani rozsdamentes acélt és öntöttvasat.

A folyasztószert a forrasztás után minden esetben alaposan el kell távolítani. Én egy öreg fogkefével és bő alkohollal (spiritusszal) szoktam lemosni az alkatrészeket. Ha nem sikerül eléggé eltávolítani, a vas alkatrészek a savtól megrozsdásodnak, a réz alkatrészek megzöldülnek. A semleges folyasztószert (gyanta) is el kell távolítani alkohollal, mert a gyantás felületre nem lehet festeni.

Szerintem a sárgaréz "hegesztő" pálca (biztos. hogy hegesztő és nem keményforrasztó?) az nem "valódi" sárgaréz, mert többféle összetevője is van.

Előzmény: szakmókus (10281)
read_me Creative Commons License 2020.10.25 0 2 10283

Nekem ez vált be. Nagyon különleges anyag, jó vele dolgozni, nem marodik bele a műanyagba,  mégis erősen hozzáköt.

Apró macera,  UV kell neki. Tehát bedolgozni lámpa mellett, keményedni UV alatt lehet. 

https://www.tamiya.com/english/products/87076light_curing_putty/index.htm

Előzmény: felisut (10282)
felisut Creative Commons License 2020.10.25 0 0 10282

Egy kis anyagokkal kapcsolatos kérdést szeretnék ismét feltenni.

A vasúti kocsi modellek építésénél az lenne a kérdésem, hogy kinek mi a tapasztalata, jelenleg melyik gittelő anyag a legmegfelelőbb a hézagok eltüntetéséhez, melyikkel lehet jól dolgozni és ad megbízhatóbb, tartós eredményt? 

(Én régen a Revell Plasto-t és a Tamiya Putty-t használtam maketteknél, néha egy kis makettragasztót is hozzákeverve).

szakmókus Creative Commons License 2020.10.25 0 0 10281

"Egy kis szakma."

Köszönöm ennyire nem mélyedtem bele sosem a témában.Mikor lett esztergám, a vastartalmú anyagokat átnéztem a forgácsolási tulajdonságok miként alakulnak az ötvözőanyagok tekintetében.Nem mentem sokra vele.Ugyan is a kereskedelemben kapható anyagok meg vannak jelölve felirattal,festéssel,vagy címkével...és még ki tudja miként.A probléma akkor kezdődik mikor a jelöléseket már nem viselik az anyagok.Egy profi biztosan megfelelően szortírozva tudja kezelni tárolni az alapanyagokat. De egy amatőr mint én is, abból dolgozik amit talál.Hogy egy villásdugó csapja milyen összetételű mindegy is,a lényeg hogy csak is frissen fent késsel érdemes pl:ütközőt esztergálni belőle.
Mindig is megemelem a kalapom azok előtt akik egy reszelőt végigtolnak az anyagon,vagy a köszörűn a szikrák minőségéből,mennyiségéből megmondják(megbecsülik) az összetételt,minőséget.

Nem is emlékszem hogy valaha volt-e a kezemben egyáltalán sárgaréz huzal.(ami annak látszott kiderült hogy lakkozott alumínium) Van egy méternyi sárgaréz hegesztő pálcám, de az relatíve kemény,vastag.Viszont a szakmából adódóan vörösréz huzal "korlátlan" mennyiségben adódik.Egy baj van vele nem mm átmérőben készítik,hanem mm2-ben. Sokszor nyújtással értem el a kívánt méretet.

Hogy a zeneszerszámok húrjai mennyire kemények vagy sem, nincs tapasztalatom.De nem is tudom elképzelni miként lehet bevonat nélküli acél(?) húrt forrasztani.(A ragasztás nálam a legvégső eset,ha már másra nincs lehetőség)
Egy gemkapocs,tűzőgép kapocs...stb viszonylag jól forraszthatók. Az igy készült alkatrészek a drótkefézést is állják,nem görbülnek el,nem esnek le. (a drótkefézés a forrasztási maradványok , felesleges ón eltávolításának második lépése).

Előzmény: rezgaras (10262)
alkotasu Creative Commons License 2020.10.21 -2 3 10280

Milyen alapmű? Meg kinek?

A szomorú, hogy youtube ezeket a barbárságokat nem törli.

Előzmény: róbertke (10277)
felisut Creative Commons License 2020.10.21 0 0 10279

Köszönöm. Nem láttam, hogy az link is.

Előzmény: ysenyerkesz (10276)
alkotasu Creative Commons License 2020.10.20 -3 0 10278

Ha érdekel III-as korszakos járművek barkácsolása, van még...

Előzmény: felisut (10275)
róbertke Creative Commons License 2020.10.20 -4 1 10277
ysenyerkesz Creative Commons License 2020.10.19 0 0 10276

Ott van a hozzászólásban!

De itt is

Előzmény: felisut (10275)
felisut Creative Commons License 2020.10.19 0 0 10275

Most nézem csak, hogy a vagon egyedi építés. (Múltkor fáradt voltam kicsit).

Esetleg az építés részleteiről található valahol leírás? :)

Köszönöm

Előzmény: alkotasu (10258)
róbertke Creative Commons License 2020.10.18 0 0 10274

Írtam, rájöttem :-))

Előzmény: alkotasu (10273)
alkotasu Creative Commons License 2020.10.18 -1 0 10273

Biztosan nem az eredeti kerekek voltak benne, mert a régi Liliput kocsijaim acél kerekűek voltak, hasonlítottak a Schichtéhez.

Előzmény: róbertke (10270)
rezgaras Creative Commons License 2020.10.18 0 0 10272

Nem, nem ismerem. Kereket még nem láttam így szétrohadni, Lilliput modellem pedig még nem volt. De amúgy érdekes, mert nem sok gyártótól láttam 10 küllős kereket. (pedig keresem, a magyar kocsik gyakorlatilag mind 10 küllősek). Vannak mostani Lilliput kerékpárok a fiókomban, azok ránézésre alpakka öntvények, de sajnos csak 9 küllősek.

A Romford kerekek 10 küllősek és valamilyen cink öntvényből vannak, de szerencsére még nem tapasztaltam rajtuk ilyesmit. Öntéshibát sajnos nem egyszer: levegő-zárványok vannak bennük. Hiába, mára már az angol technológia sem megbízható (bár már régen is lehettek bajok, egy angol mondás szerint ne vásárolj angol autót, amit hétfőn vagy pénteken gyártottak :-)))

Előzmény: róbertke (10265)
róbertke Creative Commons License 2020.10.18 0 0 10271

Eredeti 1969-es katalógus szerint más kerékkel forgalmazták 

Előzmény: RhB (10268)
róbertke Creative Commons License 2020.10.18 0 0 10270

Nem agyártó által készített eredet kerék lehetett, mert a kocsi így néz ki: 

róbertke Creative Commons License 2020.10.18 0 0 10269

Régi - még sárga kartondobozos - Liliput savhordós kocsi.

RhB Creative Commons License 2020.10.18 0 0 10268

Ez minek a kereke (volt)?

róbertke Creative Commons License 2020.10.18 0 0 10267

Nyugi, este már kidobtam ....

Előzmény: alkotasu (10266)
alkotasu Creative Commons License 2020.10.18 -1 0 10266

A pestises dolgokat szerintem nagyon gyorsan dobd a kukába, mielőtt a pora megfertőz más modelleket!

róbertke Creative Commons License 2020.10.18 0 0 10265

rezgaras gondolom ezt jól ismered: Ilyen amikor a kerék szó szerint szétrohad a modell alatt.

felisut Creative Commons License 2020.10.17 0 0 10264

Köszönöm az infót. Sikerült a VMC-nél is találnom időközben réz idomokat, bár ott az összetételről nincs adat. Majd megnézem, ha arra járok.

Előzmény: rezgaras (10263)
rezgaras Creative Commons License 2020.10.17 0 0 10263
Előzmény: felisut (10259)
rezgaras Creative Commons License 2020.10.17 -1 3 10262

Egy kis szakma. A sárgaréz réznek (vörösréznek) és cinknek (horgany) az ötvözete. A szabvány szerint kétféle összetételben gyártják: az egyikben cink aránya 37%, a másikban 42%. A sárgaréz félkész termékek, rudak, profilok általában kisebb, 58% réztartalmúak (Sr42) és kemények. A másik, 63% réztartalmú sárgaréz (Sr37) eleve puhább, leginkább tekercsben árusított huzalokat gyártanak belőle. Lemezt mindkettőből gyártanak.

A tapasztalataim szerint a sárgarezet hőkezeléssel ki lehet lágyítani, mechanikai hatással meg lehet keményíteni, Azt viszont vegyük figyelembe, hogy a kemény, Sr42-es réz a hőkezelés után sem lesz sohasem olyan lágy, mint az Sr37 és fordítva, a lágy Sr37-es rezet hiába húzzuk, hengereljük, sohasem lesz olyan kemény, mint az Sr42-es.

Amennyiben az anyag vörösrézen és cinken kívül más ötvözőt is tartalmaz, akkor már nem sárgaréznek, hanem bronznak hívják. Ez alól kivétel az a kis mennyiségű (0,5-1%) ólom, amit a forgácsolásra szánt rúdanyagokhoz szoktak a könnyebb megmunkálhatóság érdekében adagolni.

Előzmény: szakmókus (10261)
szakmókus Creative Commons License 2020.10.17 0 4 10261

A huzalnyújtást elsősorban a kiegyenesítés miatt teszem.De van hogy az átmérőt csökkentem vele,a keményedés inkább csak velejárója a műveletnek.A keményedés talán a szövetszerkezet változás miatt keletkezeik,az első nyújtás(megnyúlás) után a további nyújtás jóval nagyobb erőt igényel.Ha bélyegen lehetne áthúzni lehet elég merev lenne a huzal.

Ha valaki ilyen satu,fogó húzásra készül,az egyik lábát feltétlen helyezze hátra készenlétbe (a húzóerő rovására) mert ha enged vagy szakad, álló helyből hirtelen elkezdünk hátrafelé szaladni.Ez természetellenes állapot.Egy külső szemlélő azt látja hogy megdöbbent arccal hátrálunk ,közben 
 a tornából ismert hátra malomkörzést gyakoroljuk.Az sem segít hogy a kombinált fogót erősebben
 szorítjuk mert az már nem egy rögzített biztos pont.Az immár haszontalanná vált fogót azért ne engedjük el, még kárt okozhat annak elhajítása.....

(tapasztalat...)

Előzmény: rezgaras (10257)
OLC Creative Commons License 2020.10.15 0 0 10260

Tisztelt fórumtagok,

korábban lehetett a VMC-ben vizesmatricát gyártattni, ezt most már nem találom a honlapon, gondolom megszünt. De úgy anblokk nem találok szabirolin kivül mást, aki foglalkozna ezzel... Vagy lett valami profi DIY megoldás erre és már mindenki úgy csinálja? (ez a transzferoldatos lézernyomtatós buli fémre nekem nem igazán jött össze, mert hogy fémre akarnék feliratot)

felisut Creative Commons License 2020.10.15 0 0 10259

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat. Megpróbálkozok mindegyikkel, kitapasztalom a jellemzőiket, ezért szép ez a szakma :).

Igyekszem sárgaréz félkemény anyagot is szerezni. Azért gondoltam volna, hogy a "zenei" anyagokat is kipróbálom, mert utóbbi időben kisker mennyiségben (valószínű a Covid miatt is) nem nagyon lehetett félkemény sárgaréz drótot, rudakat kapni ilyen vékony méretben, illetve csak a puhább tekercsekkel találkoztam. Szétnézek, hátha jött áru a boltokba.

Üdv és köszönöm.

Előzmény: alkotasu (10258)
alkotasu Creative Commons License 2020.10.14 -2 4 10258

Nem tudom... Én használtam (citerahúr helyett) gitárhúrt a DV-s Da kocsinál, és teljesen jó lett. Még a feketés színe is passzolt a zsírzott csuszkához.

Rézhuzalként viszont a félkeményet ajánlom, mert a kemény rézhuzal kis sugarú hajlításkor törik. Saját tapasztalat. Próbálkoztam kicsit lágyítani, de nem igazán sikerült. Nem lett egyenletes, vagy teljesen kilágyult, vagy ki se lágyult...

Előzmény: rezgaras (10257)
rezgaras Creative Commons License 2020.10.14 -1 0 10257

"Mennyivel jobb megoldás a citerahúr, mint pl. a hasonló méretű acélszálak?"

Úgy látom, a citerahúr a szegény ember modellező anyaga. Az is acél. Az acéldrótot nehéz formázni, hajlítani és a ragasztó sem tapad jól rá. Én sárgaréz-drótot használnék. A legjobb a merev kivitelű, amit egyenes szálak formájában árulnak modellező boltokban (pl. Conrad is). A feltekercselt rézdrót olcsóbb, de puha. Ki lehet húzni egyenesre (egyik végét befogni satuba, a másik végét addig húzni egy fogóval, amíg el nem szakad), attól egy kicsit keményedik, de soha nem lesz olyan merev, mint az egyenes rézhuzal (más az összetétele).

Előzmény: felisut (10254)
lencsep Creative Commons License 2020.10.12 0 1 10256

Egy darabot nagyon drága leönteni. Jó minőségű öntvényhez vákuumban kell csinálni a formagumit,és nyomás alatt kell leönteni. Speciális berendezéseket igényel. Egy formát15-20 alkalommal lehet használni. Az árak ennek függvényében vannak megállapitva. Tömör figuránál kb az anyag költség kb 5-6 szorosa a termék ára. Egy kasztninál két forma kell,mert az üreges belül. Ez kb 7-10 ezer Ft egy nohab nagyságú kasztni, ha 15-20 db-os széria kell belőle.

Előzmény: hegesztő89 (10253)
Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 2020.10.12 0 0 10255
Előzmény: hegesztő89 (10253)
felisut Creative Commons License 2020.10.12 0 0 10254

Érdeklődni szeretnék, hogy magyar Bhv, Bh, By, Ap, stb. kocsi részletes tervrajzaiban esetleg valaki tud segíteni hogyan érhetőek el publikusan (MÁV levéltár nélkül)? Jellegrajzom van, de azon az alváz és egyéb részletek nem látszanak.

Egy másik kérdés, hogy ajánlották a citerahúrt kisebb kapaszkodók, visszapillantó szárának készítéséhez, ami megy 0,2-0,6 mm közötti átmérőben, de még nem volt vele dolgom. Mennyivel jobb megoldás a citerahúr, mint pl. a hasonló méretű acélszálak?

Köszönöm

hegesztő89 Creative Commons License 2020.09.23 0 0 10253

Üdv, foglalkozik valaki jó minőségben műgyanta öntéssel? Egy mozdony kasznit szeretnék másoltatni. Címem publikus. 

lencsep Creative Commons License 2020.09.20 0 1 10252

http://web.t-online.hu/markor/airforceairbrush/

Őt keresd.Báthori Gábor,a Miskolci Makettezők elnöke. Csinál vonat antikolást is.

https://www.maxtrain.hu/products/196/Maxtrain_hu/page/1

Ha jól emlékszem ezeket is ő csinálta.

Előzmény: Sztavrosz_76 (10250)
lencsep Creative Commons License 2020.09.20 0 2 10251

Még egy matt lakk és ennyi.

Sztavrosz_76 Creative Commons License 2020.09.20 0 0 10250

Sziasztok,

Ismer valaki valakit aki bérmunkában vállal igényes antikolást?

M62 ről lenne szó, elsősorban korom nyomokat szeretnék rá :)

alkotasu Creative Commons License 2020.09.20 -2 1 10249

Uraim!

Nincs valakinek egy fölösleges romos Fuggerth kocsi alváza? (Nekem volt egy, de valahol eltökítettem...) Szétdaraboláshoz kéne.

György barát Creative Commons License 2020.09.07 0 0 10248

Nem ismertem. Kösz a segítséget. 

Előzmény: róbertke (10247)
róbertke Creative Commons License 2020.09.07 0 1 10247

Ezt a fórumoldalt láttad már? Vasút és vasútmodellezés szakirodalom
Tyapa pont hasonlók miatt hozta létre ... :-))

Előzmény: György barát (10246)
György barát Creative Commons License 2020.09.07 0 1 10246

Ha valakit érdekel a vasútmodellezés csúcsát képviselő Hp1 című folyóirat, keressen drótpostán! 

(Építés, átszabás, frizírozás – jármű, [rakomány,] pálya, környezet. Történelem, kiváló rajzok.) 

laszlovecsei Creative Commons License 2020.08.26 0 1 10245

Köszönöm a választ. Tinta-nyomtatófesték, bocsánat nem fogalmaztam egyértelműen. A leírtak alapján lehet túl mohó voltam, hogy egy óra száradás után nekiestem és ezek szerint nem hagytam elég időt neki. Még egyszer köszönöm. 

Előzmény: tothgun modells (10244)
tothgun modells Creative Commons License 2020.08.26 0 7 10244

Üdvözletem!

Teljesen szokványos, bevált párosítás a makettezésben. A kettő közé viszont jön egy folyékony állapotban felvihető filmréteg/lakk, mely száradás után meggátolja, hogy a víz érintkezzen a tintával.

Itt több gond is lehetett:

- nem tintasugaras nyomtatóhoz, hanem lézereshez való volt a matricalap (a HOLI egyébként nálam bevált)

- nem volt a nyomtató a papírhoz jól beállítva (vastag, fényes a matricalap - fotópapírra kell beállítani) , ezért több festék jutott a lapra, mint szükséges

- nem száradt eleget (nálam 24 óra) a nyomat lakkozás előtt

- régi volt a folyékony matricafilm/lakk, ekkor a lakkréteg nem fed jól, megrepedezik és befolyik a víz a lakk alá

- vékony vagy éppen túl vastag volt a lakkréteg, előbbinél nem fedi jól a nyomatot, ezért ázik fel, utóbbinál a vastag lakk réteg száradás alatt megrepedezik és befolyik a víz a lakk alá

- a feliratok kivágásakor repedt fel a lakk (lakkozás előtt kell a feliratokat körbevágni)

- túl sokáig lett a matricalap a vízben áztatva - bele lett merítve a vízbe (érdemes csak a matricafilm hátoldalát megnedvesíteni)

Húsz év alatt, amióta saját matricákat nyomtatok, ezen problémák mindegyikén túlestem... 

Üdv, tothgun

Előzmény: teaház (10243)
teaház Creative Commons License 2020.08.26 -1 0 10243

Vizesmatrica és tinta? Lehet én vagyok tájékozatlan, de valahogy nem érzem összeillő párosnak. 
Üdv, Zsombor

Előzmény: laszlovecsei (10237)
v43 1341 Creative Commons License 2020.08.26 0 0 10242

Sziasztok!
Bramos építőkészletes Bz mellékbe való súlyt hogyan érdemes kialakítani? Házilagos módszer lenne a legkézenfekvőbb, de ha valaki tud maratni esetleg, szívesen meghallgatom. :)

v43 1341 Creative Commons License 2020.08.25 0 0 10241

Az alváz RAL 7031, a homlokoldali sárga RAL 1017, ha esetleg még ez is érdekel.

Előzmény: Zetor16145 (10240)
Zetor16145 Creative Commons License 2020.08.25 0 0 10240

Köszönöm, és alváz?

Előzmény: v43 1341 (10239)
v43 1341 Creative Commons License 2020.08.25 0 0 10239

A V43 mozdonyszekrénye RAL 5009 színkódú hivatalosan.

Előzmény: Zetor16145 (10238)
Zetor16145 Creative Commons License 2020.08.25 -1 0 10238

v43 milyen színkódot? Ral 5010 nem jó-e? 

laszlovecsei Creative Commons License 2020.08.25 -1 0 10237

Sziasztok!

Vizesmatricázással kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Jó minőségű, tintasugaras nyomtatóval nyomtatható vizesmatrica lapot szeretnék vásárolni. Az előző adagot "Holi" matricalappal keszítettem, de a nyomtatott felületen a tinta nedvesség / felületkezelő folyadék hatására teljesen összefolyt hiába probáltam többféle nyomtatóval is. Úgy vélem ezáltal, hogy a matricalap minőségével voltak problémák. Mit javasoltok? 

György barát Creative Commons License 2020.08.25 0 0 10236

Nem MÁV, nem DR, nem DRG; de barkács-ötletnek jó. Egyik oldal, másik oldal. 

alkotasu Creative Commons License 2020.08.23 -1 0 10235

Mert a kutyának sem kéne ilyen... :-)

Előzmény: róbertke (10234)
róbertke Creative Commons License 2020.08.23 0 0 10234

Persze jó szokásodhoz híven csak EGY példányban készíted el, nehogy a sorsolási bizottságot össze kelljen hívni .... :-))

Előzmény: alkotasu (10233)
alkotasu Creative Commons License 2020.08.23 -2 10 10233

10 hónap kihagyás után folytattam a WR 252-es projektemet. Nagyjából sikerült szerkezetkész állapotra hozni, De a még apró finomításokat fogok csinálni. Aztán jöhet a festés.

A súrló fény, meg a makró miatt hangsúlyosabbnak látszik a domború csík a kocsi oldalán, mint élőben, de sajnos 0,25-ösnél vékonyabb profilt nem lehet kapni. Így is megcsiszoltam polírpapírral felragasztás előtt, ami ennyit eredményezett.

A széntartók 3D nyomtatásúak, ebben többen is próbáltak segíteni, végül a legjobb felülete Csiszár Zoliénak lett, így azokat ragasztottam fel. A gittelés körülötte még így sem volt egyszerű, a szűk helyeken lehetetlen tökéletes felületeket kialakítani. Nem baj, a festés majd jól kiemeli a hibákat. :-)

felisut Creative Commons License 2020.08.17 0 5 10232

Nem vasúti jármű a téma, de modell építéséhez is nagyon jó - és nem is olyan túl drága eszköz : 3D PEN (videó).

https://www.youtube.com/watch?v=29dsCVFI0HM

remélem nem haragszotok, hogy feltettem. :)

HOTotya Creative Commons License 2020.08.15 0 9 10231

Sziasztok!
Sikerült megoldani a régi Piko kocsik kinematikáját!
Le lett tesztelve szépen mozognak 360-s íven is és nincs siklás beakadás,stb. Adok egy szettet ami 6száz Ft...... hozzá kell venni 2db fecskefarkú kurckuplungot (Roco vagy Fleischmann ezek ára kb 700-2000.-Ft) típust azaz kb max. 2600.-Ft/kocsi ára,hogy szebb legyen az asztalon egy szerelvény. Egy szerelvény hossza kb 60-70-80mm-l is rövidebb lehet. a fotókon egy Roco és alatta az általam készített kinematikai távolság az ütközőknél

alkotasu Creative Commons License 2020.08.10 -4 1 10230

Esetleg ha valakinek van kedve egy keveset barkácsolni Dnz ügyében, akkor van itt egy lehetőség:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155587947&t=9119466

alkotasu Creative Commons License 2020.08.10 -3 1 10229

Vártam már... Azt az 1-2 hetet meg már kivárom. :-)

Előzmény: HOTotya (10228)
HOTotya Creative Commons License 2020.08.10 0 4 10228

Nálam...:D:D:D Én készítem....fröcsizem. DE még meg kell várni a végleges variációt ami kb 1-2 hét! árat ezért még nem akarok írni...

Előzmény: szergely22 (10227)
szergely22 Creative Commons License 2020.08.10 0 0 10227

Érdekes, hol kapható?

Előzmény: HOTotya (10226)
HOTotya Creative Commons License 2020.08.10 0 3 10226

Régi Piko kocsikhoz egy próba kinematika!!!

jeno0811 Creative Commons License 2020.08.10 0 0 10225

Nagyon jól néz ki. Gratulálok :)

Előzmény: szergely22 (10223)
MIHOK1 Creative Commons License 2020.08.09 0 0 10224

Urak,

Szeretném megtudni, hogy volt/van-e olyan posta Bhv amely nem bordás tetejű, de végig osztott ablakos.

Előre is köszönöm.

szergely22 Creative Commons License 2020.08.05 -1 8 10223

Végre bezöldült :)

Előzmény: szergely22 (10215)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.29 -1 1 10221

Gyárilag is alkalmazzák ezt a trükköt, pl a Viessmann 2680 Unimog modellje is ilyen. A vagon, ami ráadásul nem fedett foglalja magába a hajtást és elektronikát.

(Foto: Viessmann Website)

róbertke Creative Commons License 2020.07.29 0 0 10220

Nagyon is jónak tartom, hogy ezt így megosztottad velünk mert lehet, hogy általa tippet adsz a többieknek egy adott probléma megoldásához. 

Előzmény: szergely22 (10219)
szergely22 Creative Commons License 2020.07.29 0 0 10219

Nem tudtam, hogy ez ennyire ősi trükk. Én pár éve 2xlion-nál látam ilyen megoldást és elhatároztam, hogy egyszer megcsinálom.

Előzmény: róbertke (10217)
szergely22 Creative Commons License 2020.07.29 0 0 10218

Természetesen be fog zöldülni. Van 3 személyzetisem, ez csak próba volt, mégis mit tud, meg hogy tudjam mutogatni 😀

Előzmény: RhB (10216)
róbertke Creative Commons License 2020.07.28 0 0 10217

1972-es kiadású Halmai-Halmai könyvben találkoztam először vele, de lehet hogy a még korábbi Petrik Ottó valamelyik könyvében 

Guritődombi modellezéshez találták ki, kinematikai modellezésnek hívták ezt egykoron. Persze volt még bele aplikálva "ŐSI" elektronikus/digitális egység is. 

Ez a technika manapság a "Z" méretben igencsak elterjedt megoldás

RhB Creative Commons License 2020.07.28 0 2 10216

Nincs vele semmi gond, szokták ezt a megoldást alkalmazni. Azért az olasz kocsit majd magyarítsd, és kellene bele valami személyzeti kocsi is.

Úgy izgultam sikerüljön megállni az ágy vége előtt. :D

szergely22 Creative Commons License 2020.07.28 -1 8 10215

Üdv!

Lehet, hogy néhányan most felszisszennek a szörnyszülöttem láttán :)

Van két motor nélküli Liliput pft gépem és macerás lenne mobilizálni. Ezért úgy döntöttem, csinálok egy önjáró fedett kocsit, amivel mozgathatom őket.

Vettem egy Roco mozdonyt, ez jó alanynak tűnt:

A képen látható Roco fedett kocsit akartam megcsinálni, de volt 1-2 mm a tengelytávok között. Viszont volt egy ugyanilyen Lima kocsim, aminek a tengelytávja megfelelt, így felhasználtam azt is. Mivel a Lima kocsinak más az alváza és kurz kinematikás így azt megmentettem, és a már amúgy is kivágott Roco alvázat használtam fel. Középen kettévágtam keresztbe és tengelyre igazítottam.

A Csíkos műhelyből vettem egy univerzális foglalatot, már csak a biztosabb működéshez kell némi kondit bekötni, de így is elég jól megy:

https://www.youtube.com/watch?v=5DgfBKqOKpo

Hátha más is kedvet kap... :)

alkotasu Creative Commons License 2020.07.25 -3 2 10214

Így egyszerűbb volt. Ha előfúrod a csavar helyét a műanyagban, akkor nem reped szét. A csavart pedig érzéssel kell meghúzni. Ha nem anyás csavart használsz, hanem olyat, mint ami pl. a magnókazettákat fogta össze, akkor egy teljesen jól működő dologról beszélünk. Továbbá: ezek után miért kellene  már többet szétszedni? (Össze nem ragasztottam, mert hátha mégis, de egyébként meglehetősen valószínűtlen.)

A csapágyvillát az első Dnz kocsimnál is így rögzítettem, semmi baja, pedig kb. 10 éves. Ha meg ki is kopna a lyuk, akkor kis pillanatragasztó, és a száradás után ismét bele lehet hajtani a csavart. Nem kell kínlódni a fémbe való lyukfúrással, menetfúrással.

Előzmény: szakmókus (10213)
szakmókus Creative Commons License 2020.07.25 0 3 10213

"ha hozzáér a csapágyvillához, akkor csak két oldalon szigetelt kerékkel használható. Így jó hozzá az egyoldalas is."

Miért is? Max a súly is feszültség alatt lesz egyoldalas kerekekkel. Én inkább új súlyt (hosszabbat) készítettem volna, és abba fúrtam volna a felerősítő 4 csavar menetét. Nem igazán szeretem a műanyagba fúrt menetet. A lemez vagy facsavar formájú csavarokat még inkább hanyagolom ha lehet mert csakis az eredeti (elsőre behajtott) alakú csavar használható. A műanyagokban ezek a menetek megszakadnak,megrepeszthetik az anyagot.

Szóval a súly így a csapágyvillát is leszorítaná (mint eredetileg) és a metrikus menet is megállna benne.

De ez lehet csak az én bogaram hogy a fém alkatrész mindenekelőtt....

Előzmény: alkotasu (10204)
róbertke Creative Commons License 2020.07.21 0 0 10212

Donor kocsi(k) megvan(nak), ne izgulj :-))

Előzmény: alkotasu (10211)
alkotasu Creative Commons License 2020.07.21 -2 1 10211

Na, most van, vagy nincs? Vagy 25 perce adtad el? :-)

(Mert először azt írtad, hogy van egy ilyen modelled, most meg azt, hogy már nincs.)

Előzmény: róbertke (10210)
róbertke Creative Commons License 2020.07.21 0 1 10210

Attól nem félek, hogy lenyúlod ami már nincs .... 

De miért is baj az, ha minőségibb alapanyagból dolgozól?

:-))

Előzmény: alkotasu (10209)
alkotasu Creative Commons License 2020.07.21 -1 0 10209

Nem akarom lenyúlni a gyűjteményedet.

Nézem, hogy ez bizonyos dolgokban jobban hasonlít a magyar(rá lett) kocsihoz, másban meg jobban eltér.

Ennek megcsinálták a korlátját, a szellőző elosztása is jobb, a lámpatám a helyén van, de a fékbódé ablaka másabb.

Előzmény: róbertke (10208)
róbertke Creative Commons License 2020.07.21 -1 1 10208

Szóltam, hogy van ilyen ROCO 66232 modellem , de aki szenvedni szeret ..... 

Előzmény: alkotasu (10207)
alkotasu Creative Commons License 2020.07.21 -2 4 10207

No, akkor egy újabb ötlet:

Adott egy kép:

http://fortepan.hu/?search=94604

A múltkoriban meghirdettek egy adag régi PIKO kocsit, amik között volt egy hasonló. Azon kívül, hogy átfestettem (tudom, kellett kötni némi kompromisszumot), de ezt is elláttam kinematikával. A kocsi rövid végén a csapágyvillát közvetlenül rögzítettem egy rövidített csavarral az alvázhoz, és itt a felépítmény csapját ennek megfelelően kissé vissza kellett marni. (A csavar rövidítésére a kinematika miatt volt szükség, a csavar kilógása nem tette volna lehetővé az elhelyezést.) A másik végén a csaphoz rögzítettem az alvázat és a csapágyvillát. Itt a kinematikát csavarral tudtam rögzíteni, ami a bonthatóság miatt is lényeges, mivel az alvázat rögzítő csavar feje a kinematika alatt van. (A rövid végen ragasztani kellett a kinematikát.)

Első lépésben a kinematikák helyeit kellett lemarni. (A rögzítő csavarok látszanak.)

Ugyanez az alváz felső oldala felől.

A rögzítet kinematikák. (A kép fordított kocsiállásnál készült, mint az előzőek.

Egy ROCO közelkapcsolóval ellátva.

A kész kocsi oldalról.

Ez meg az eredeti képhez hasonló szögből.

Előzmény: somytomy (10206)
somytomy Creative Commons License 2020.07.21 0 0 10206

Köszi a részletes leírást, pont ilyen kocsim nincs, inkább általában érdekelt, milyen kinematikát használtál és hogyan rögzítetted a kocsialvázhoz. Mondjuk nekem annyival nehezebb dolgom van, hogy egy-két forgóvázas kocsit is át szeretnék alakítani.

Előzmény: alkotasu (10200)
semmeringbahn1 Creative Commons License 2020.07.20 0 1 10205

T. Csoport tagok!

Egy külföldön élő barátom megbízásából érdeklődöm, hogy valaki vállal e átfestett, felújított H0 mérető teher/személy kocsikhoz vizes matrica tervezést és elkészítést az általa megadott adatok alapján. Természetesen a költségeket állja. Aki esetleg vállal ilyet, vagy tud olyan csoport társról aki ebben tud segíteni kérem írja meg feltételeit a herkules52@gmail.com e-mail címemre. 

Köszönöm.

alkotasu Creative Commons License 2020.07.19 -2 2 10204

Van állványos fúrógépem, de szándékosan rövidítettem a súlyt: ha hozzáér a csapágyvillához, akkor csak két oldalon szigetelt kerékkel használható. Így jó hozzá az egyoldalas is. Az, hogy kisebb a ballaszt, nem oszt, nem szoroz, a jelenleg gyártott 2 tengelyes teherkocsik ennél könnyebbek, és nincs velük baj.

Előzmény: róbertke (10203)
róbertke Creative Commons License 2020.07.19 0 0 10203

Ha lenne egy egyszerű állványos fúrógéped, akkor csak 2 lyukat kellett volna kifúrnod a ballasztsúlyból a csavar helyének. : -)) 

https://www.conrad.hu/hu/univerzalis-furogep-allvany-mini-furogepekhez-asztallapra-roegzitheto-donau-0510-817771.html

karikaon Creative Commons License 2020.07.19 0 0 10202
Előzmény: lac789 (10193)
alkotasu Creative Commons License 2020.07.19 -2 0 10201

"akkor ilyen lenne kiemelt súllyal"

Illetve nem egészen, mert a kapcsolótartó fülei rögzítenék a súlyt. A fülek lyukai láthatók is. A súly tartaná a helyükön a csapágyvillákat.

alkotasu Creative Commons License 2020.07.19 -2 1 10200

Alulról így néz ki. Első ránézésre egyszerű a dolog, de nem az, mert a kapcsoló tartóját le kell(ene) szedni.

Ha szét tudnád szedni, akkor ilyen lenne kiemelt súllyal. De valószínűleg nem tudod, mert a felépítményen levő pöckök be vannak ragasztva az alvázba, ha lefeszíted, akkor vagy szerencséd van, vagy ha mégsincs, akkor eltörik. Nekem ez utóbbi volt. De számoltam is vele. És az új felépítményt festettem, matricáztam.

A kocsivégeket a csapágyszám miatt jelöltem meg, mert a "kivehető" részen is voltak számok.

A súlyt is le kellett rövidíteni, hogy a csapágyvillához, csavarokhoz ne érjen hozzá.

Mivel a csap kellően szoros, így én nem ragasztottam össze, így ezeket a képeket is meg tudtam csinálni.

Előzmény: somytomy (10189)
róbertke Creative Commons License 2020.07.19 0 0 10199

OFF 

Nekem a Posta tökölt itthon a 30-40$ értékű csomagommal.

Bevitték a VÁM -ba, azok meg röhögtek egyet rajta és semmit sem számoltak.

ON

Előzmény: manhattani (10198)
manhattani Creative Commons License 2020.07.19 -1 0 10198

OFF: Ott főleg a még meg nem jelent kiadványoknál. Legutoljára meg is szívtam, előrendeltem egy könyvet, az ára forint ellenértékét zárolták a bankomnál. Amíg tököltek a kiadással és le akarták vonni a pénzt, az USD árfolyama följebb ment, a zárolt összeg kevés lett, az alap vásárlási limit meg nálam 1 Ft :-) Jött is egy szirénázó és vörösen-kéken villogó mail, hogy nincs elég fedezet a számlámon! Aztán tisztáztuk a dolgot. ON

Előzmény: róbertke (10197)
róbertke Creative Commons License 2020.07.19 0 0 10197

Talán azért mert előjegyzésre, megrendelésre dolgoznak. :-)) 

Amcsiföldön mennyi ilyen van .... :-))

Előzmény: manhattani (10196)
manhattani Creative Commons License 2020.07.19 0 0 10196

"Nincs raktáron"

Jó, hogy lehet kapni! :-)

Előzmény: róbertke (10195)
róbertke Creative Commons License 2020.07.19 0 0 10195
Előzmény: lac789 (10193)
K.István 82 Creative Commons License 2020.07.19 0 1 10194

Szia. 

Köszönöm a választ, ügyes, szép munka. 

Előzmény: hegesztő89 (10192)
lac789 Creative Commons License 2020.07.15 0 0 10193

Tisztelt topictársak.Szeretnék pár magyar vonatkozású modellt beszerezni!M40-es illetve M44-es mozdonyokat.Kérdésem,hogy valaki esetleg készít-e az itt lévők közűl értékesítésre is?Üdv:László

hegesztő89 Creative Commons License 2020.07.15 0 2 10192

Üdv, Komócsin Imi féle réz alap, viszont a zsaluk és a géptér ajtók már nálam kerültek fel, a forgóváz maszkok Nagy Zoli féle 3D, hajtás Roco br212, világítás-digitalizálás Csíkos műhely, ablakok Tomasz modell, illetve sok saját munka pl festés. Először a zöldet fújtam, szerencsére a csont szín jól takart, 2 mm-es maszkoló szalagot vettem hozzá aztán a körmömmel jól bele simitottam a bordákba is, így elég egyenesnek mondható lett. 

Előzmény: K.István 82 (10188)
alkotasu Creative Commons License 2020.07.14 -2 0 10191

Klassz! A ferde sávozást hogy maszkoltad ki egyenletesre?

Előzmény: hegesztő89 (10187)
alkotasu Creative Commons License 2020.07.14 -2 0 10190

"a feszítőművek miért maradtak meg?"

Nem volt szívem levágni (megcsonkítani a kocsit). De lehet, hogy az lesz a vége... :-)

a Piko kocsi kinematikásra alakítása is érdekelne

A pőre átalakítása egyszerű lenne, ha szétszedhető lenne. A baj az, hogy van két csap ami rögzíti az alvázhoz a felépítményt, de ezek nem esnek egybe a tengelyek helyével (mint pl. a G kocsikon), így nehéz megtalálni. Ha ez sikerülne is, vigyázni kell, hogy a felépítményt ne fúrd át. De ha még ez is sikerülne, elfúrtad a csapot, amivel a két elemet rögzíthetnéd egymáshoz. Nekem az volt a szerencsém, hogy volt egy tartalék felépítmény, így amikor elreccsent a gyári, majd kifúrtam a hüvelyből a csonk maradékát, volt mit az alvázra tenni.

Ha valami véletlen folytán sikerülne széthúznod az alvázat és a felépítményt (pl. nem jól ragasztották össze a gyárban), akkor csak a kapcsolótartó füleket kell kihajtani, kiszedni a súlyt, leszedni a kapcsolókat tartóstul, majd a csapágyvilla közepénél kell egy lyukat fúrni az alvázba, és egy kellően rövid csavarral rögzíteni a csapágyvillát. (Ha a csavar túl hoszú, nem fér el a kinematika.) Szerzel egy ugyanolyan kinematikát, mint ami a ROCO pőréden van, és az alvázon levő bordák útban levő részeinek lemarása után a két lyuknál fogva felcsavarozod a kinematikát. Ha nem felejtem el, majd csinálok képeket is, hogy érthetőbb legyen.

Előzmény: somytomy (10189)
somytomy Creative Commons License 2020.07.14 0 0 10189

Oh, ilyen Roco kocsim nekem is van, csak festeni nem tudok, meg eszközöm sincs hozzá. Pedig tetszetős az eredmény. Szabad kérdezni, hogy a feszítőművek miért maradtak meg? Illetve a Piko kocsi kinematikásra alakítása is érdekelne, mert pár kocsit én is át szeretnék alakítani.

Előzmény: alkotasu (10186)
K.István 82 Creative Commons License 2020.07.14 0 0 10188

Szia. Gratula. Nagyon formás kis gép lett. 

Egy kis szóbeli infót is lehet kérni az alkatrészekből?

Előzmény: hegesztő89 (10187)
hegesztő89 Creative Commons License 2020.07.14 0 9 10187

Elkészült a Bobo végre, sok segítséget kaptam a modellező társaktól hozzá, köszönet érte. 

alkotasu Creative Commons License 2020.07.14 -2 5 10186

Ez így igaz, a német tető más ívű, mint a magyar kocsiké. De hát szegény ember vizelettel főz...

Más: pár hónapja még azon keseregtem magamban, hogy az egy szem Quabla Szu kocsin kívül nincs más pőre kocsim, márpedig a típus FREMO-nál nagyon hasznos szállítóeszköz. Aztán róbertkétől hozzám származott egy kicsit sérült gyári  PIKO, meg egy hasonló DR-es  felépítmény, egy fékállásos svájci ROCO, valamit M63,008 kollégától egy pléhtájm ROCO. Vettem még egy DR-es PIKO-t, illetve volt itthon a romok között pár régi PIKO fékbódé. Na, ezekből álltam neki barkácsolni. A PIKO MÁV-os kapott két NEM-esített, kétoldalt szigetelt SCHICHT kerékpárt, a hiányát pótoltam, így azon csak akkor látszik a pótlás, ha külön keresed.

A PIKO DR-esről leszedtem a gyárilag ráragasztott felépítményt (ami el is tört), kinematikásítottam az alvázat, a másik felépítményt az alvázzal együtt festettem, matricáztam, lakkoztam.

A ROCO pléhtájmot csak festeni, matricázni, lakkozni kellett.

A fékállásosra először rábarkácsoltam a fékházat, aminek előzőleg át kellett alakítani a tetejét (a próbálgatásokra vagy 2 fékház rá is ment, de harmadszorra sikerült. Aztán a fékház mögé a palánkot kerettel (ez utóbbi a fékházak melletti korlátokból összeragasztgatva), rábiggyezsztve az eredetileg korláton leledző lámpatámot.  Festés matricázás, lakkozás... (Az alváz maszkolásába beleőszültem...)

Itt a gyári PIKO, amin lehet keresgélni a javítást:

Aztán a DR-esből átvedlett kinematikásított PIKO:

Eredetiben:

Aztán a ROCO játék:

Eredetiben:

Végül a fékállásos:

Eredetiben:

Természetesen, mint minden modellnél, itt is vannak kompromisszumok, pl. a feszítőműveket, fékeket (az átmenő fékeseknél) nem vágtam le. Az ütközők is gyáriak. A feliratozásnál is helyenként kellett csalni, mert az állomási bárcák rácsos helyére nem lehetett MÁV HUNGARIA feliratot biggyeszteni.

Előzmény: smnks (10185)
smnks Creative Commons License 2020.07.11 0 0 10185

:-) A Fuggerth kocsikkal kapcsolatban a PIKO alapú régi Bz kocsicsaláddal gondolkoztam egy tetőcsere programon... :-)

Kb. egymás íve felelne meg nekik, szerintem... Mert a PIKO kocsik tetőíve, szerintem, a régi Bz kocsicsaládnak sem felel meg, csak ez nem annyira feltűnő.

A Dnz meg megint másabb.

Előzmény: alkotasu (10183)
smnks Creative Commons License 2020.07.11 0 0 10184

Igen, emlékszem arra a hozzászólásodra, ahol a tetőnek ezt a felülről történő minimális "ellapítását" mutattad.

Olyasmire gondoltam volna, ha már mintapéldány készítéséről van szó, hogy esetleg az eredeti tető lefűrészelése, a helyére pedig 3D nyomtatott tető... Ja, asszem te írtad, hogy a 3D nyomtatás nem a te műfajod? :-)

Előzmény: alkotasu (10182)
alkotasu Creative Commons License 2020.07.11 -1 1 10183

Talán a Fuggerth kocsik elcseszett tetőíve hasonlíthat rá. De ez csak tipp.

Előzmény: alkotasu (10182)
alkotasu Creative Commons License 2020.07.11 -1 1 10182

Egy picit korrigáltam, sokat nem lehet (tudtam). A tetőt ennél jobban nem lehet elvékonyítani. De még ha fel is tölteném belülről valamilyen anyaggal, akkor is annyira más az ív az oldal és a tető csatlakozásánál, hogy azt korrigálni nem lehet. Akkor 0-ról kell egy kocsit csinálni. Persze pontos tetőív rajzról nem tudok, tehát az megint sötétben való tapogatózás lenne.

Előzmény: smnks (10181)
smnks Creative Commons License 2020.07.11 0 0 10181

Figyu, ha már műgyanta!

Nem lehetne akkor a tetőívet korrigálni valahogy, és úgy készíteni egy mesterpéldányt?

Nekem ez a tetőív nagy bánatom, ahogy anno írtam is, én más alapot választottam, de az sem túl jó...

Előzmény: alkotasu (10180)
alkotasu Creative Commons License 2020.07.11 -2 2 10180

Ez csak valami eltévelyedés... :-)

FREMO-hoz lesz pár darab, meg egy topiktársnak. Még magamnak sem jut egyelőre. (Műgyanta alapú kivételesen, mert ezt darabonként kifaragni agyrém lett volna. Meg ennyi alapom sincs. Meg pár modellezőtárs bevállalta, hogy a műgyanta alapból megcsinálja magának.)

Előzmény: smnks (10179)
smnks Creative Commons License 2020.07.11 0 0 10179

Szia Alkotasu!

Mi ez az eltérés a szokásos modellezői korszakodhoz képest?

Előzmény: alkotasu (10178)
alkotasu Creative Commons License 2020.07.10 -2 4 10178

Kösz! Igen, egy svájci kocsi volt.

De van máááááásik:

(A port, szöszöket még le kell tisztítani róla. Már amennyire lehet.)

Előzmény: RhB (10177)
RhB Creative Commons License 2020.07.10 -1 0 10177

Jól néz ki, grat! Ha jól sejtem az egyik svájci kocsi volt. :D

Előzmény: alkotasu (10176)
alkotasu Creative Commons License 2020.07.09 -2 7 10176

Egy fékállásos ROCO és egy PIKO fékállásból lett összebarkácsolva a második u betű nélküli saját átalakítású kocsim.

A főkeret feliratait nagy szívás volt megcsinálni, mert a ROCO-nak ezt sikerült 1 mm magasra megcsinálni.

Volna még mit rajta tökéletesíteni, de majd idővel...

hegesztő89 Creative Commons License 2020.06.26 0 11 10175

Elkészült a dácsia. 

ysenyerkesz Creative Commons License 2020.06.25 0 0 10174
Előzmény: M63,008 (10173)
M63,008 Creative Commons License 2020.06.24 -1 1 10173

Értem, köszi.

Akkor a 206-os psz. modell lehet hogy nem létezett a valóságban.

Előzmény: alkotasu (10172)
alkotasu Creative Commons License 2020.06.24 -2 1 10172

Hmmm.

Elhiszem, hogy két oldalról szigetelt volt a kerék, de gondolom ugyanaz készítette, mint amelyeket a Schicht kocsikba tettek. Egyébként nem egy kocsimnál két Schicht kerékből és PIKO tengelyből csináltam ilyen kétoldalt szigetelt kereket, és betettem valamely PIKO kocsiba. Ez nem olyan ronda, mint a PIKO spiáter öntvénye.

Igen, a rugós ütközőket láttam, de sajnos annak ferdesége ordított a törés miatt.

Szerintem a gyártását az újabb PIKO váltókon való elakadása miatt szüntethették be. Mert amúgy sokkal jobban néz ki, mint a Donnerbüchse.

Az én kocsijaim is 208-asok. De a tetejük nem ilyen fényes.

Előzmény: M63,008 (10170)
M63,008 Creative Commons License 2020.06.24 -2 0 10171

A tiédeknek is 208 a pályaszáma?

Állítólag volt 206 is...

Előzmény: M63,008 (10170)
M63,008 Creative Commons License 2020.06.24 -2 0 10170

Azért küldtem, hogy lásd van ilyen.

Az ütközőnek nem a törött volta a lényeg, hanem hogy rugós ütköző (ez itt jól látszik).

A kerék nem Schicht, csak hasonló; ez mindkét oldalon szigetelt (tehát nem tudnak zárlatot okozni a kocsik a kapcsolószerkezeten keresztül).

Világítás, belső berendezés ebben sincsen.

És ez gyári, nincsen cserélve semmi. (Mert így utólag, most már tudom.)

Előzmény: alkotasu (10169)
alkotasu Creative Commons License 2020.06.24 -2 1 10169

Köszi!

Régi forgóváz, új Schicht kerék. Vajon létezett-e ilyen kerékkel, vagy csak kicserélték? Gondolom világítás nincs benne, bútorzatot sem látok.
Azt írja, hogy hibátlan, az ütköző hüvelye ennek ellenére erről nem tud, eltörött... :-)

Előzmény: M63,008 (10168)
M63,008 Creative Commons License 2020.06.24 -2 1 10168
Előzmény: alkotasu (10166)
M63,008 Creative Commons License 2020.06.22 -2 1 10167

A katalógusban van így... :-)

Előzmény: alkotasu (10166)
alkotasu Creative Commons License 2020.06.22 -2 1 10166

Na, akkor ma is tanultam valamit, eddig csak az általam említett változatokat láttam. Ezek szerint volt egy luxus kivitel is rendes feliratokkal, fém kerékkel, rugós ütközőkkel.

Előzmény: M63,008 (10165)
M63,008 Creative Commons License 2020.06.22 -2 1 10165

Értem; akkor ebben műanyag kerekek voltak gyárilag gondolom.

Én úgy tudom kétféle volt ebből is gyártásban:

- műanyag kerékpárok, fix ütközők.

- fém kerékpárok, rugós ütközők.

Előzmény: alkotasu (10164)
alkotasu Creative Commons License 2020.06.22 -2 1 10164

Ezek nem gyári kerekek, hanem a gyári hosszúságú tengelyre tettem fém PIKO kerekeket. De ezeket is csak ideiglenesen, mert azóta ezeket e forgóvázakat Schichtre cseréltem (alsó kép, jobb oldali kocsi, bár azon ideiglenesen még PIKO kerék látszik). A gyáriak – azon kívül, hogy nem túl szépek – hossztorzítottak, illetve egy kis lelógó bigyó (amit időközben lenyisszantottam) miatt a PIKO váltókon felakadtak.

Ezeken az ütközők fixek, a régebbi, eredeti Hruska készült rugós ütközőkkel (nagy DR feliratú, harmadosztályú).

Előzmény: M63,008 (10163)
M63,008 Creative Commons License 2020.06.21 -2 0 10163

Szia!

A képen lévő kocsiknak ezek nem a gyári kerekei, ugye?

Ezeken a kocsikon rugós ütköző van gyárilag?

Előzmény: alkotasu (10154)
Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 2020.05.27 0 0 10162

Ez igaz mester. Valóban kétesélyes a dolog. :-) Köszönöm a kiegészítést.

Előzmény: Törölt nick (10161)
Törölt nick Creative Commons License 2020.05.27 0 1 10161

Vigyázz!

Van olyan V43 a piacon, amit a kereskedő úgy készíttetett, hogy eleve digitális, hangos!

Jó lenne tudni, hogy konkrétan milyen modellről van szó!

Előzmény: Schmidt-féle túlhevítő (10160)
Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 2020.05.27 0 1 10160

"Mert ha jól tudom maga a mozdony digitális." Egészen pontosan digitálisan előkészített a mozdony ami azt jelenti, hogy egy dekóder behelyezése és annak beprogramozása után digitális vezérlésű pályán (is) használható, de alapesetben, azaz dekóder nélkül, csak analóg pályán működtethető. A mozdonyban lévő panelen található a dekóder csatlakozó és nem azt kell programozni, mint ahogy a kolléga írta. A dekóderek zöme "felismeri" az analóg üzemet vagyis dekóderrel együtt is használható a mozdony analóg pályán.

Előzmény: lac789 (10158)
csa(101) Creative Commons License 2020.05.26 0 0 10159

Igen, megy analóg pályán. Vakdugó van benne, vagy ha digit panelt is tettek bele azt is be lehet programozni analóg üzemre, persze ezt olyan személy tudja neked beprogramozni, akinek digitális rendszere van!   

Előzmény: lac789 (10158)
lac789 Creative Commons License 2020.05.26 0 0 10158

Sziasztok.Kezdő modellező vagyok!

Az lenne a kérdésem hogy a Fuggerth Máv V43-as Szili mozdonya megy-e analóg pályán?Mert ha jól tudom maga a mozdony digitális.Nekem analóg pályám van.De pl  a Roco M62-es digitális Szergej szépen megy rajta és a dekódere még a hangot is szépen adja!Előre is köszönöm a választ!

György barát Creative Commons License 2020.05.26 0 0 10157

Pályaszámok vannak, de nem erőszak a disznótor.
A Müglitztalbahn (Heidenau-Altenberg) errdetileg keskeny nyomközű volt. A 30-as években építették át 1435 mm-re. Kimondottan erre a nagy emelkedésű, szűk ívű vonalra tervezték a BR 84-es típusú mozdonyokat (átadás: 1934-37). És kifejezetten azokhoz a gépekhez alakították ki ezeket a rövid és könnyű sebesvonati kocsikat (1935-37).
A háború utáni óriási járműhiány és a síturizmus megszűnése következtében a vagonok egy ideig gyorsvonatokban közlekedtek (fővonalon). Ám a LOWA gyártmányú kocsik elterjedésével ezek visszakerültek a hazai pályára. Az adott feliratok szerint 1956 és 1968 közötti időben újfent a 84-es mögött futottak.
A selejtezések 1960-ban kezdődtek. 1964 után négytengelyes REKO jött a pótlásukra. (Talán vegyesen is lehet járatni, leginkább porosz vagy amerikai zsámolyos változattal.) Egyébként 6 példány bizonyosan üzemi használatba került, de hol van az már.

Előzmény: alkotasu (10156)
alkotasu Creative Commons License 2020.05.25 -3 2 10156

Azért ez 1968-ban nem volt olyan bóvli. Pláne, hogy a HRUSKA ennek a modellnek a korábbi változatát (domború feliratokkal) 1963-64 körül hozta ki. Aztán '68-ban korszerűsítették tamponos feliratúra. Ha összehasonlítod a Liliput porosz négytengelyesével, akkor nagyságrendi különbség nincs. Mondjuk a szegecs királycsap, valamint a rugós  kapcsoló már kissé gagyi volt akkor is a C rugóhoz képest.

A pályaszámot nem fogom cserélni, mert ahhoz egyrészt kéne tudni, mely pályaszámú kocsik maradtak meg és ott, illetve a betűstílus más lenne, mint az eredeti, valamint kinézetében is elütne. Engem annyira nem zavar az azonos pályaszám, mert olyan közelről úgysem nézegetem a vonatot, hogy ez ordítana. Végül: róbertke megpróbálta a saját példányáról mosogatószeres vízzel leszedni az évtizedes koszt, ami sikerült is, de vele együtt lejött a felirat is. Ez meg engem is némi óvatosságra int, viszont koszra matricázni sem igazán ajánlatos.

Ad. 1. Természetesen III-as korszakot.

Ad. 2. Mivel a próbapályámon egy "mellékvonal" és egy "fővonal" van, így a mellékvonalon.

Ad. 3. Jelenleg egy BR 64-es mögé van kötve 3 kocsi. Tudom, hogy BR 86-os kéne, amit 2-3 hónapja adtam el, bár abból az egyik IV-es korszakos volt, a másiknak meg le volt törve a kapaszkodó rúdja az elején a lámpa mellett. Drága BR86-osz (értsd ROCO, Féóleischmann, stb.) nem akarok venni ezekhez a régi kocsikhoz, annyit nem érnek. (Gombhoz nem veszünk kabátot.)

Ad. ráadás: ha sikerülne megszerezni az ominózus képet, amin látszik, hogy a tolóajtókat hogyan alakították át, és még sikerülne is megbarkácsolni MÁV-ossá a negyedik kocsit, akkor pl. modellvasutas találkozón egy ABmot mögé kötném - egy győri modellező kollégának van ilyen gépe.

A kívánalmat meg köszönöm!

Előzmény: György barát (10155)
György barát Creative Commons License 2020.05.25 0 0 10155

Nocsak! A végén még modell is lehet az NDK bóvliból. Úgy vélem (és remélem) cserélni fogod a pályaszámokat is, ne maradjanak azonosak. 

Három kérdés merült föl bennem. 

1. Melyik periódust akarod leképezni? (A 3. kor adott.) 

2. Melyik vonalon kívánod járatni a vonatot? 

3. Milyen mozdonnyal fogod továbbítani? 

(Persze ezek a Te terveid. Én majd úgyis belevau.   😂 

Addig további jó munkát! 

Előzmény: alkotasu (10154)
alkotasu Creative Commons License 2020.05.24 -1 1 10154

Hiba kijavítva. A 3 DR-esként biztosan megmaradó kocsiban már van bútorzat.

Kívülről így néz ki:

Aztán az átépítésre szánt kocsin kipróbáltam a forgóváz cserét, és megállapítottam, hogy ezen a típuson is ugyanolyan jól működik, mint a régi poggyász esetében Balra az eredeti, hossztorzított forgóvázzal, jobbra a forgóvázcserés (jelző topiktárs jóvoltából). Amint lesz elég ilyen forgóváz, cserélni fogom mind.

Hibája az eredeti forgóváznak, hogy a maszk alsó síkja nagyon mélyen van, így még az U profilos PIKO váltók álítóművének a házát is rendesen súrolta. A lelógó rész megfaragásával az állapoton lehetett javítani.

Előzmény: György barát (10150)
György barát Creative Commons License 2020.05.21 0 0 10153

Természetesen: csíphetsz, marhatsz, rúghatsz...   😃 

Én meg idézek: 

"A MÁV-osításra váróé még nem is készül..." - tehát ezek németek. 

Előzmény: Motorkocsis (10152)
Motorkocsis Creative Commons License 2020.05.21 0 0 10152

Csipkelődhetek? A jellegrajz fordítva ábrázolja a kocsit, mint a fénykép. A fényképen a duplaajtó melletti szakaszban van a budi keskenyebb ablaka is meg "alkotásu" oda is tette, tehát jó helyen van, csak azt kell eldönteni, hogy a MÁV-osított kocsiban volt-e síléctartó szakasz, vagy már ott is ülések voltak. Ez esetben csak a szimpla ajtó felőli oldalon szükséges az igazítás.

alkotasu Creative Commons License 2020.05.20 -1 1 10151

Bakker! Igazad van, a másik kocsivégen van a síléctartó. Na, nem nagy ügy, kicsit kell majd vagdalni.

György barát Creative Commons License 2020.05.20 0 0 10150

Szia, jó estét! 

Tudom, piszokság, de beillesztek egy alaprajzot. Sajnos át "kell" szabnod a bel.ber.t! 

A kocsi poggyászteres (dupla-ajtós) végén csak három szakasz van - benne a WC. A másik irányban ellenben négy. 

Üdv.: 

György 

(A fotódhoz képest 180 fokkal elforgatva.) 

Előzmény: alkotasu (10149)
alkotasu Creative Commons License 2020.05.19 -2 3 10149

Ma barkácsoltam egy kicsit, hogy a régi PIKO (HRUSKA) altenbergi kocsi belül ne legyen olyan kopár. A 4 kocsihoz már két garnitúra már megvan. A harmadik készül. A MÁV-osításra váróé még nem is készül, mert jó lenne tudni, hogy a főjavítás során a síléctartók helyére nem tettek-e még be két páholyt.

Hozzávalók: néhány einheitswagen bútor. Az ülésosztás jó ehhez a kocsihoz is.

Hozzávalók: néhány einheitswagen bútor. Az ülésosztás jó ehhez a kocsihoz is.

Nem mondom, hogy nem csináltam már ennél jobbat, de egyelőre most az ürességet akarom megszüntetni.

jagermester191919 Creative Commons License 2020.05.17 0 0 10148

Nagyon köszi a segítséget. Remélem sikerül összehoznom a dolgot. Csak a Btx-el vagyok bajba mert az sajnos nincs és foggalmam nincs honnan szerezzek vagy hogy másolhatnám le az Md elejét vagy az Isten tudja mit csináljak

🤪🤪🤓

ha meglessz rakok fel képeket. 

üdv: Balázs

Előzmény: Motorkocsis (10140)
djt-123 Creative Commons License 2020.05.16 0 0 10147

ja köszi megpróbálom.a csövek nem gázok,de nyomtatnak tolózárakat meg szivattyűt az kellene....

Előzmény: EVM (10144)
Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 2020.05.16 -2 0 10146
Előzmény: Zetor16145 (10145)
Zetor16145 Creative Commons License 2020.05.16 0 0 10145

Sokszor kerestem, nem kapható!

Előzmény: Schmidt-féle túlhevítő (10143)
EVM Creative Commons License 2020.05.16 0 0 10144

Sok termékük kapható a VMC-ben,ha valami nincs a boltban rendelni lehet.A bolt előbb hozza meg mint te eléred őket emailben. Én is így jártam.

Cső imitációt sztirol idomokból is lehet készíteni,VMC-ben kaphatók különböző átmérőjű idomok.

Előzmény: djt-123 (10142)
Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 2020.05.16 0 0 10143

De, van.

Előzmény: Zetor16145 (10141)
djt-123 Creative Commons License 2020.05.15 0 0 10142

Sziasztok.Érdekelne hogy rendelt már valaki a mikromodelltől,és ha igen hogyan érte el őket?Mert én már kb 4 emailt küldtem nekik de le se szarnak.Vagy van valakinek ötlete honnan lehetne 3d nyomtatott csőidomokat tolózárakat rendelni?Tudom nem járműépítésde terepasztalhoz kéne csőimitáció

Zetor16145 Creative Commons License 2020.05.14 -2 0 10141

v43 kasztni egyedileg, nincsen?

Motorkocsis Creative Commons License 2020.05.13 0 1 10140

Megítélésem szerint a méreteit tekintve az ÖBB 2143-as mozdony modellje (Roco 73900) áll a legközelebb az MD motor modelljéhez. A modell hossza 181mm a forgócsaptávolsága 92mm és ha nem felel meg az eredetileg 2500mm-es forgóalváz, beszerezhető és aláépíthető az SBB De 4/4-es poggyászmotorkocsi eredetileg 2400mm tengelytávú forgóalvázának a Roco 72656-os modelljéből származó forgóalváza. Természetesen MD motor maszkokkal felszerelve. Ha mindez megvan, akkor már csak egy MD kasztni kell hozzá, dehát állítólag ez már majdnem teljesen elkészült. Jó modellezést kívánok, remélve, hogy az eredményt is megtekinthetjük majd. 

tom sawyer Creative Commons License 2020.05.13 0 3 10139

Szerintem fordítóprogrammal ír. Legalábbis a többi hozzászólása erre utal.

Előzmény: alkotasu (10138)
alkotasu Creative Commons License 2020.05.13 -1 2 10138

Na, ennek fussál neki újra, hátha sikerül értelmesen is leírni...!

Előzmény: Zetor16145 (10137)
Zetor16145 Creative Commons License 2020.05.13 -2 1 10137

Érdemes venni v43 és m43 kasztni Süveges és m43 kasztni Háló felé?

jagermester191919 Creative Commons License 2020.05.10 0 0 10136

Köszönöm az infót akkor beszerzek eggyet a típusból. Hát sajna nem az a fekete, szépen kidolgozott Lacus féle lessz. Azt lehetetlen beszerezni. Egy sráctól vettem 3D nyomtatott kasztnit de sajna csak a motor van meg a vezérlő nincs :( és ezzel is bőven lessz meló... 

Előzmény: hegesztő89 (10135)
hegesztő89 Creative Commons License 2020.05.09 0 0 10135

Szia, én a motor alá Roco br212 hajtást tettem, a csörgő tengelytávja se stimmel akkor mar tök mindegy, nyilván a maszkot hozzá kell igazítani. Milyen kasznija lesz, Tóth Laci féle? 

Előzmény: jagermester191919 (10134)
jagermester191919 Creative Commons License 2020.05.09 0 0 10134

Sziasztok!

Nekem csak annyi kérdésem volna, hogy Md-t szeretnék építeni csak a csörgőn kívül más hajtást szeretnék beépíteni. Lehetőleg Rocot. Ebben kérném a segítségeteket, hogy melyik mozdony alvázát lehetne összebarkácsolni hozzá. Köszönöm előre is!

Üdv Balázs 

kertész1 Creative Commons License 2020.04.15 0 5 10133

A rézmodellről készítettem egy kis videót: https://www.youtube.com/watch?v=0R-APkoITsQ

Előzmény: kertész1 (10132)
kertész1 Creative Commons License 2020.04.15 0 4 10132

Tisztelt Fórumozók

424-est építek H0 méretben. Elakadt a projektem, mert a kerekeket idáig a Markits-tól rendeltem, most nem reagálnak semmilyen megkeresésre.

Ismertek más forrást? Méretezett rajza van valakinek? Ha nem megy másképp legyártatom. 3D-ben készülnek az alkatrészek, úgy néz ki mire

elkészülök a nyomtatási technológia odáig fejlődik, hogy használatra kész alkatrészeket tudok nyomtatni. Csatolok egy fotót a már előrehaladott

állapotú szerkocsi alkatrészekről.

e_zsolt Creative Commons License 2020.04.14 0 0 10131

Szia!

Köszönöm a felajánlást, ment email a címedre.

Előzmény: Fordítókorongos (10130)
Fordítókorongos Creative Commons License 2020.04.13 0 1 10130

Szia!

Én Szilason vagyok,ha még nem találtál,én adok egyet.

Üdv.:Korongos

Előzmény: e_zsolt (10129)
e_zsolt Creative Commons License 2020.04.12 0 0 10129

Köszönöm a hozzászólásokat a hézagoló szettel kapcsolatban. 

Még egy dolog, van valaki Kistarcsa közvetlen közelében akinek van 1db 16 fogú fogaskereke fuggerth hajtásba? 

lencsep Creative Commons License 2020.04.05 0 0 10128

ok

Előzmény: Schmidt-féle túlhevítő (10127)
Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 2020.04.05 0 1 10127

Nincs semmi baj a hozzászólásoddal. Megpróbáltál segíteni. A kolléga feljavító készletet keresett, te adtál egy alternatívát, de félő ez nem lesz megfelelő. Magam már nem egy, nem két mozdonyt "műtöttem" meg ezzel a készlettel, s tudom, hogy akár az a 0,05 milliméter is számít. (Igaz soha nem lesz egy Roco vagy Fleischmann.) Tényleg kár, hogy már nincs ez a készlet...

Előzmény: lencsep (10125)
ysenyerkesz Creative Commons License 2020.04.04 0 0 10126

Ha a 2,5-s megfelel itt van rézből

https://es.aliexpress.com/item/4000823058204.html

Előzmény: EMD G16 (10124)
lencsep Creative Commons License 2020.04.04 0 1 10125

Elnézést ha értéktelen volt a hozzászólásom. Lehet nyomni a negatívokat.

Előzmény: Schmidt-féle túlhevítő (10123)
EMD G16 Creative Commons License 2020.04.04 0 1 10124

Bizony, nem csak hagyományos M2 alátétek voltak benne ...

kár, hogy nem kapható többé ...

Előzmény: Schmidt-féle túlhevítő (10123)
Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 2020.04.04 0 1 10123

Aha. Tehát nem volt a kezedben soha ilyen alátétkészlet, igaz? :-) Nem csak M2-es alátétek voltak ám abban!

Előzmény: lencsep (10122)
lencsep Creative Commons License 2020.04.04 0 1 10122
Előzmény: Schmidt-féle túlhevítő (10121)
Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 2020.04.04 0 0 10121

Anno Zzemoki-nál volt kapható ilyen feljavító készlet, de sajnos már régóta nincs és a legutóbbi beszélgetésünk alapján nem is lesz. Ha valakinek maradt ilyen és nincs rá szüksége, talán onnan.

Előzmény: e_zsolt (10120)
e_zsolt Creative Commons License 2020.04.03 0 0 10120

Tud valaki segíteni abban, hogy fuggerth csörgőhöz hol lehet hézagoló alátét szettet kapni. Jelenleg a modellboltok netes kínálatban nem találtam.

djt-123 Creative Commons License 2020.03.29 0 0 10119

Szia

Szerintem jó bár ell kell dönteni hogy mire akarod használni.

Motorizálni nehéz de nem lehetetlen,kompromisszumokkal elmegy,és az ára se vészes.Én is ilyenen ügyködöm,lásd lentebb.

Előzmény: A HÉV-es :D (10118)
A HÉV-es :D Creative Commons License 2020.03.29 -1 0 10118

Mennyire érdemes akkor venni Háló Tibor féle kasznit venni ?

K.István 82 Creative Commons License 2020.03.29 0 1 10117

Előzmény: K.István 82 (10116)
K.István 82 Creative Commons License 2020.03.29 -1 1 10116

Alakul az!!! 😊

Jó lessz, tetszik. 

Mostani de más épülő gépemnél én is kompromisszumot kötöttem a forgóvázán belüli keréktávokkal. Szúrja picit a szemem de így maradt. 

Előzmény: szergely22 (10113)
Fordítókorongos Creative Commons License 2020.03.28 0 0 10115

Szia!

Szerintem felejtős,ha az alkatrész ára is számít.(~2x-es szorzót használnak,korábban én is benéztem az oldalukra...)

Korongos

Előzmény: szergely22 (10114)
szergely22 Creative Commons License 2020.03.28 0 0 10114

Ismeri valaki ezt az oldalt?
https://modellbahnmarkt24.de/Roco:.:4:85.html

Itt aztán van minden IS!

Kérdés, hogy mennyire valósak a készletek. Valaki rendelt már innen?

szergely22 Creative Commons License 2020.03.28 0 4 10113

És eggyel megint közelebb kerültem a végcélhoz.

Előzmény: szergely22 (10103)
djt-123 Creative Commons License 2020.03.27 0 0 10112

djt-123 Creative Commons License 2020.03.27 0 0 10111

amúgy mazsolához a Lima BR 270 nem lenne jó?

djt-123 Creative Commons License 2020.03.27 0 0 10110

Sziasztok.

Nem vagyok elektronikában jártas ezért némi tanácsra lenne szükségem:Az M43 hoz szereztem kinából1x0,5mm fehér ledet(mikor megkaptam azt hittem csak csupasz drótot küldtrk:)))))))Szóval 3 fény van elől érdemes a ledeket sorba kötni vagy inkább vigyem el mindegyik vezetéket a stab ic ig?

Illetve a lámpa búrákkal vesződöm.Műgyantából önteném,de akárhányszor öntöm mindig opálfehér lesz.Amikor megvettem olyat vettem amit fele fele arányban kell összekeverni ez az ablakoknál sikerült is de néhány heti állás után már nem.Öregszik az anyag és ,már nem lesz áttetsző?

tompa101 Creative Commons License 2020.03.27 0 0 10109

Köszönöm! Nagy biztatás volt olvasni, hogy nem reménytelen a helyzet!

A dupla fogaskerék az valóban a lassítás miatt kell.

Előzmény: Fordítókorongos (10108)
Fordítókorongos Creative Commons License 2020.03.27 0 1 10108

Sziasztok!

Akkora távolság biztos elegendő,de elsőre egy próbadarabon szerintem teszteld le a tengelyfuratokat kisebb távolsággal,

ha a sínen (motor nélkül) kézzel tudod előre-hátra tologatni és lazán forognak a kerekei,akkor jó.

Lehet,hogy elég a tized,de az is lehet,hogy tényleg kell oda a 0,25mm,mert 0,5-ös Csörgő fogaskerekekről beszélünk.

Számomra nem teljesen világos a csiga alatt lévő dupla-dupla fogaskerék téma:

Gondolom a csiga alatt van egy csigakerék / fogaskerék kombó és alatta jön egy dupla fogaskerék a lassítás végett,ami ennél a hajtásnál elengedhetetlen,különben száguldani fog...

Szerintem életképes az ötlet,lehet jó,én is valami ilyesmit szoktam csinálni és egészen finoman működik a sok fogaskerék ellenére is.

Hotto:

A vaksúly tengelyét nem szükséges meghajtani,simán megforgatják azt a rudazatok,

pl. a Piko br102-esnél (A26) csak az első tengelyt forgatják meg, a vaksúlyt és a második tengelyt is az az egy viszi magával, ettől függetlenül tökéletesen jól működik.

Rézgaras dupla csigás megoldása is teljesen jó,viszont én nem szívesen mondok le a lendkerékről -vannak jótékony hatásai a dupla csigással szemben-,ezért arról csak kényszerből mondanék le.

(Végezetül megjegyezném,ha van lehetőséged M0,4-es fogaskerekek beszerzésére,akkor inkább azzal csináld meg a hajtást,szerintem a 0,5-ös már durva ide egy picikét.)

Előzmény: tompa101 (10104)
rezgaras Creative Commons License 2020.03.27 0 1 10107

Ahogy említették, ez így nem működik. De amúgy sem szerencsés dolog ilyen fogaskerék-orgiát építeni. Egyrészt a fogaskerekek forgási ellenállása elég nagy, másrészt pokolian zörögni fog.

A tapasztalataim szerint az ilyen kis fogaskerekeknél a tengelytávolságot úgy lehet számolni, hogy a modulból kiadódó távolságra rá kell adni kb. 0,1mm-t. Ugyanis ezek a kerekek mindig egy kicsit excentrikusak - vagy éppen a tengelyt nem sikerül tökéletesen beerősíteni, ezért kell egy kis ráhagyás, hogy ne szoruljon semmilyen pozícióban.

De én inkább két tengelyvégű motorral és két csigával készíteném. Az jobban megy. A vakforgattyút pedig, ha elég pontosan dolgozol, a csatlórúd is tudja forgatni.

Törölt nick Creative Commons License 2020.03.26 0 0 10106

Szerezz valahonnét egy törött kasznis ROCO BR 98 "Glaskasten" modellt. Jobban jársz.

hotto Creative Commons License 2020.03.26 0 2 10105

Javítsatok ki, ha tévedek, de a Mazsola rudazatos hajtású. Tehát a vakforgattyúnak ugyanabba az irányba kell forognia, mint a keréknek. Nálad viszont ezzel a hajtással nem működne.

tompa101 Creative Commons License 2020.03.26 0 0 10104

Segítséget kérnék egy Mazsola hajtásának megépítéséhez. A tengelytávolságnak 41 mm-nek kell lennie. A megvalósításhoz vettem fogaskerekeket a Csörgő forgóvázba valókat. Hét fogaskerék lenne az alsó részen. Az első és az utolsó a keréktengelyeken van. A csigahajtásnál ott kétszer dupla kerék lenne. Kell két fogaskerékpár, mert a motor feljebb van.

A kérdésem az enne, hogy milyen szorosan kell a fogaskerekeknek lenni a jó működéshez ill. a tengelyek milyen távolságban legyenek. Elegendő pl. a számított méret+0,25 mm? A fogaskerék fokszámából és a modul 0,5 ismeretében számított ((z1+z2)/4) távolságnál szoros az illeszkedés. A fogaskerekekből többféle variáció megoldható mert van 16,15,13 és 12 fogszámú is

Köszönettel!

szergely22 Creative Commons License 2020.03.26 0 0 10103

No, találtam az egyik dummy Csörgőm alatt egy ilyen forgóvázat, úgyhogy átcseréltem őket. Még kell hozzá némi reszelgetés stb. de így már működőképes lesz a dolog. Ja és úgy néz ki, hogy tényleg a régebbi verzió ami jó hozzá.

Köszönöm a biztatást!

Előzmény: K.István 82 (10102)
K.István 82 Creative Commons License 2020.03.26 -1 1 10102

Értem. Kitartást az építéshez. Várom a fejleményeket

Előzmény: szergely22 (10101)
szergely22 Creative Commons License 2020.03.26 0 0 10101

A kardán részeket már én variáltam és a fogaskerekeket  is úgy válogattam bele, mert némelyik "reszelt". Szóval nem tudom, melyik miért másabb és melyik a korábbi verzió.

A rugós megoldást már próbáltam, de még ahhoz is kicsi a távolság.  Most az a terv, hogy keresek még két hosszított(?) verziót. Tolómérővel néztem a rézsúly helyét, az egyik kb 26mm a másik kb 30mm.

Előzmény: K.István 82 (10099)
K.István 82 Creative Commons License 2020.03.26 -1 0 10100

Ezen módon alkalmazni. Gondolom kivehető. 

Előzmény: K.István 82 (10099)
K.István 82 Creative Commons License 2020.03.26 -1 0 10099

Hmmm.... 

Igen ilyenkor van az ujratervezés. 

Feltételezés, hogy a rézsúlyos az még a korai forgóváz(látván benne piros fogaskereket és a fém gömbcsuklót) , a másik meg a mostani azért ilyen eltolt hogy a vezérállás beférjen??...

Gondolnám naivan nem a v43/m41 közti különbség az oka.

De ha már ez maradt, miért nem alkalmazol rugókardánt mint pl. A korai kiadású analóg roco br 290 be volt. 

Előzmény: szergely22 (10098)
szergely22 Creative Commons License 2020.03.26 0 0 10098

Egy kis érdekesség!

Mint írtam és mutattam, két Dácsiának is nekiálltam. Egy Műanyag kasznisnak és egy réznek.

A műanyag már elég régóta meg van, kb 1 évvel korábbi a réznél. Ezt csak azért írom, mert  már jó ideje szívok, kísérletezek a meghajtásával. Végre kimatekoztam, hogy a Fuggerth forgóváz és egy egész jó motor működőképes. Sok időm és pénzem ráment...

Na, végre megvan a réz kit. Összerakom az alvázat, a méretek szinte stimmelnek, 1-1 mm vagy még annyi sem az eltérés. Hurrá!

Magabiztosan építem össze a meghajtást két üres forgóvázzal, mert rendeltem kettőt kihézagolva, csendesítve. Mire megjön, már csak be kell tennem és kész. Meg is jött és azt látom, hogy kisebb a hely a motor és a  forgóváz tengelyei között, nem fér be szinte semmilyen kardános megoldás. Gondoltam, elszúrtam a forgócsap távolságot így ehhez kell kitalálni a megoldást. Sokáig csak porosodott, mert el ment a kedvem tőle....

Ma elővettem mind a kettőt, hogy végre pontosítsak. Némi reszeléssel sikerült ugyanolyan forgócsap távot össze hozni, bár ez is 1-1 mm korrigálás volt csak. De így sem jó:

Aztán vizsgálni kezdtem a forgóvázakat és ledöbbentem:

Gondolom látszik a különbség. A réz súlyos volt a műanyag Dácsiában, így érthető, hogy volt hely. Nem kevéssel van előrébb a másik forgóváz csigás fogaskerék kivezetésének vége. 

szergely22 Creative Commons License 2020.03.26 0 0 10097

Köszönöm a segítségeteket!
Asszem maradok a Fugi forgóvázaknál. Most kicsit molyoltam velük, mert valamennyire szorultak, rángatva mentek, de a kihézagolás és fogaskerék válogatás után egész tűrhető lett. 

Pielstick Creative Commons License 2020.03.26 0 0 10096

Szia! Ki lehet cserélni a kerekeit csak elég drága mulatság ha csak nem egyedileg gyártasz hozzá.

Rendelni a Northwest Short Line-tól lehet ami húzós,mivel az USA-ból jön.

Nekem is a GE44-re van építve a Dácsiám de hagytam az eredeti kerekekkel.

Képek:  https://indafoto.hu/pielstick

Előzmény: szergely22 (10094)
K.István 82 Creative Commons License 2020.03.26 -1 1 10095

Szia. 

Az enyém az tuti, de szerintem a tiéd is erre lett gyártva. 

Nem sok, vagy egyáltalán átalakítás nélkül ráhúzható.

Középmotoros, két fofgóvázhajtott gyárilag DCC. Ez a típus. 

Előzmény: szergely22 (10094)
szergely22 Creative Commons License 2020.03.25 0 0 10094

Erről a Ge44-ről még nem is hallottam. Tudnál mondani róla valamit? Milyen gyártmány?
A kerekeit nem lehet kicserélni?

Előzmény: K.István 82 (10091)
K.István 82 Creative Commons License 2020.03.25 -2 1 10093

---- Látom megjöttél. Hiányzott a sokatmondó hozzászólásod. 

K.István 82 Creative Commons License 2020.03.25 -1 1 10092

Tényleg megfontolandó. Elültetted a bogarat.... 

Köszi mégegyszer a részletes képeket. 

Előzmény: szergely22 (10090)
K.István 82 Creative Commons License 2020.03.25 -1 1 10091

Hát ez a megoldás még jobban tetszik mint az enyém. De úgy látom te sem tudtad lejjebb tenni a magasságot.Az enyémnél ez szúrja a szemem de el tudom engedni. De ha viszont a Ge44 amcsi alvázra tenném amire kitalálták, az meg nekem nem tetszik mert picurkák a kerekek. Mind1 kompromisszumot kell kötni. 

Előzmény: szergely22 (10090)
szergely22 Creative Commons License 2020.03.25 0 2 10090

Az egyik:

És a réz:

Előzmény: K.István 82 (10089)
K.István 82 Creative Commons License 2020.03.25 -1 2 10089

Szia. Nekem ez a típusok vannak. De sajna még csak itt tartok időhiány miatt. Na majd egyszer. 

Előzmény: hegesztő89 (10088)
hegesztő89 Creative Commons License 2020.03.25 0 0 10088

Üdv, ez a Halo Tibor által árult 3d, tényleg nem arányos, a kaszni egyben van a főkerettel. Ebben tényleg nem fér el semmi, nekem hajtás nélküli és így is csalni kellett, kicsi a tartály. Aki Kis dákót épít annak javaslom Bikki Attila féle kasznit, az vékonyabb és nem csíkos mert jó fajta öntvény.

Előzmény: K.István 82 (10075)
szergely22 Creative Commons License 2020.03.24 0 0 10087

A belseje is érdekelne, ha tudnál képet arról is.

Előzmény: djt-123 (10082)
K.István 82 Creative Commons License 2020.03.24 -1 2 10086

Szép lett. Gratula. Az enyém sajna még nem áll így. 

Előzmény: djt-123 (10082)
djt-123 Creative Commons License 2020.03.24 0 0 10085

Húh a következő projektem egy lassú  féle M44.Sajnos összeépitési rajzot nem küldött,dee szerencsére találtam egy kollégát aki majd segít

Előzmény: szergely22 (10083)
djt-123 Creative Commons License 2020.03.24 0 1 10084

A félreértések elkerülése érdekében előre mondom sajnos nekem az M 43 jobban tetszik ezért ezt a típust kivántam kialakitani.Tudom az M47 kicsit más pl a kéménynél üzemanyagtartálynál stn, de nekem igy tetszik.Még azért van mit készíteni rajta jelenleg a világitással szernvedek,ütközők feliratok még készülnek.....

szergely22 Creative Commons License 2020.03.24 0 0 10083

Vagyunk így egy páran :D Várjuk a képeket. 

Nekem is van 2 belőle. 1 műgyanta kaszni, az már elég szépen halad, a hajtása működik. Igaz csalással és Fugi forgóvázakkal.

A másik a Lassú Tibi-féle réz, ez is Fugi forgóvázakkal, de ezzel kínlódok, mert valamivel kisebb a forgócsap táv, pont annyival, hogy ne tudjam már ugyan úgy összerakni, mint az előzőt.

Előzmény: djt-123 (10080)
djt-123 Creative Commons License 2020.03.24 0 4 10082

K.István 82 Creative Commons License 2020.03.24 -1 2 10081

Szia. 

Azt megköszönnénk gondolom mondható más nevében is. 

Pontosan ugyan ebben a cipőben járok én is, ugyan ebben a kombinációban csak én 3mm réz lapból martam ki az alvázat.

De szűkös lessz nekem is ez már látszik. 

Előzmény: djt-123 (10080)
djt-123 Creative Commons License 2020.03.24 0 2 10080

Szóval,nekem sajnos nem sikerült a mikromodelltől forgóvázmaszkot rendelnem,még csak nem is válaszoltak.Maga a kasztni egész jó de a készitő sajnos úgy tervezte meg hogy nagyon nehezen fér be alá bármi hajtás ráadásul ha ragaszkodom a tengelytávhoz nem tud elfordulni a forgóváz mert a lépcsők nagyon belógnak.Alapnak egy roco V 100 at választottam annak kb a forgóváz tengelytávolsága.Gondoltam némi reszelés és már kész is hát nem.A v 100 alváza öntött fém ,ami túl széles ez adja a súlyát is igy minden ment a kukába egyedül a forgóvázak meg a motor maradt meg.Rézlemezből forrasztottam hozzá alvázkeretet.Egész jó lett bár a szegecsszámlálóknak feltűnhet a csalás kicsit hátrébb kellett rakni a forgóvázat ráadásul az M47 jóval rövidebb mint a v100 igy a motor is túl hosszú mert kettős lendkerék van rajta,ezt úgy sikerült megoldani hogy nagy nehezen leoperáltam az egyiket.Képeket próbálok majd felrakni mert dokumentáltam az épités mozzanatait.

djt-123 Creative Commons License 2020.03.24 0 0 10079

Bakker képet nem tudok feltölteni valamiért azt irja IO hiba

djt-123 Creative Commons License 2020.03.24 -3 3 10078

Sziasztok

Mi a faszom ez a minuszolás meg pluszozás?Érdekel ez egyáltalán valakit?Már több fórumon is találkoztanm ezzel a problémával nem érem ez miért fontos,Én leszarom.

Egyébbként nem ehhez akartam hozzászólni,de én is vettem egy 3D nyomtatott kasztnit valószínűleg ugyanonnan ahonnan a kolléga.Szerintem minőségi nyomtatás bár az enyém nem csak gurul hanem motoros jön megy.

A HÉV-es :D Creative Commons License 2020.03.24 0 0 10077

Milyen a kaszni ? 

Minőségi ? 

De jól néz ki. :) 

Előzmény: hegesztő89 (10074)
K.István 82 Creative Commons License 2020.03.23 -3 5 10076

Na azt mindjárt lekövetkeztettem,hogy nem maga a géppel, vagy a készítőjével van bajod" Kedves minuszoló" amihez hozzászóltam.

Mert ugyanis arra nem tettél mínuszt. 

Akkor gondolom velem vagy esetleg a hozzászolásommal van valami ami nem kerek számodra.

De ezzel csak magad írod le hogy még egy kérdést, vagy kérést is minuszolsz.

Azért és addig jó az ilyen embernek amíg el tud rejtőzni egy anonim mínusz mögött.

Sajnállak...... 

Előzmény: K.István 82 (10075)
K.István 82 Creative Commons License 2020.03.23 -2 6 10075

Tök jó lesz szerintem. 

Esetleg a forgóvázkeretből nincs v~letlenül egy plusz egy gépre valód? 

Előzmény: hegesztő89 (10074)
hegesztő89 Creative Commons License 2020.03.22 0 8 10074

M47 2023 szeretne lenni, próbálok kihozni valamit ebből a nyomtatott dácsia szerű kaszniból. Hajtása nem lesz csak gurul. 

rezgaras Creative Commons License 2020.03.22 -1 1 10073

Szerintem a tamponnyomás a tökéletes megoldás, de egyedi modelleknél pokoli drága. Otthon nem érdemes vele kísérletezni, mert tisztességes szerszámok nélkül az eredmény használhatatlan. A szerszámok pedig sokba kerülnek.

Marad a matrica. Fontos a nagyon vékony alapanyag, a jó nyomtató és érteni is kell hozzá. Ha a feliratot egy éles, apró ollóval közvetlenül a nyomtatás szélénél vágod körbe, nem lesz a feltűnő a széle. Emellett matrica lágyítót kell használni, bőségesen adagolva.

Előzmény: peti919 (10072)
peti919 Creative Commons License 2020.03.21 0 0 10072

Sziasztok!

Feliratozáshoz kérnék segítséget. Próbáltam rákeresni a témára de nem találtam itt (és máshol se) sok dolgot a témában, ezért kérdezném a tapasztaltabb modellezőket a témában.

Azzal tisztában vagyok hogy sokan használják a matricázást. Van is olyan modellem, de ugye annál látszik a fólia határa. Létezik erre más megoldás is anélkül hogy drága tamponnyomó gépre legyen szükség? Mivel H0-ás modellt szeretnék feliratozni leginkább az érdekelne hogyan feliratozták annak idején a Fuggerth kocsikat.

Előre is köszönöm aki a témában bármi hasznosat tud vagy leírást küld.

szalamander007 Creative Commons License 2020.03.20 0 1 10071

Szia!

Köszönöm a választ.

István.

Előzmény: Fordítókorongos (10069)
Fordítókorongos Creative Commons License 2020.03.19 0 1 10070

Köszönöm az igazítást,ezt rosszul tudtam.

Most használtam először ezt a motorkát.

Előzmény: rezgaras (10068)
Fordítókorongos Creative Commons License 2020.03.19 0 0 10069

Szia!

Nem tudom pontosan,ez egy szívós bevonat rajta,valami vegyi barnítás,vagy fekete passziválás lehet a sárgaréz felületén,

van néhány ezred vastagsága is neki,mert a beszűkült tengelyfuratokat újra fel kellett fúrnom rajtuk,sajnos ezt a bevonatot nem én csináltattam...

Előzmény: szalamander007 (10067)
rezgaras Creative Commons License 2020.03.19 0 0 10068

A "coreless" nem szénkefe nélküli, hanem vasmag nélküli motor. Faulhabernek is szokták nevezni, mert a Faulhaber cég találta fel. Ha minden igaz, még él a szabadalmi védettsége, így mások nem gyárthatják szabadon. A Maxxon és a Canon rendelkezik még a szabadalommal.

Előzmény: Fordítókorongos (10066)
szalamander007 Creative Commons License 2020.03.19 0 0 10067

Szia!

A hajtómű ház színét hogyan érted el?

Előzmény: Fordítókorongos (10066)
Fordítókorongos Creative Commons License 2020.03.19 0 1 10066

Sziasztok!

Azóta kipróbáltam a szénkefe nélküli (coreless) Holland Tramfabriek motort!

Az Ø8 x 16mm-es változat magabiztosan viszi a rábízott alvázat,az ebben a hajtásban használt Motraxx-hoz hasonlítva 

már kisebb feszültségen(1,8V) stabilan üzemel,kisebb áramot vesz fel (10V-on ~15mA-t),

és tartósan járatva is nulla a melegedése...

Az ára kicsit húzós 18,5 Euró,ami több mint a duplája a korábban használt Motraxx-nak,de szerintem megéri,

mert sokkal tartósabb lehet.

Úgy gondolom,hogy biztos jó (és talán olcsóbb is) lesz a meggyötört Roco motorjaid kiváltására.

Előzmény: Ikarus 242 (10039)
alkotasu Creative Commons License 2020.03.15 -3 0 10065

KI

Ha a régi maz-os címed még él, akkor nézd meg a postafiókod!

BE

Előzmény: tom sawyer (10051)
locomotion.hu Creative Commons License 2020.03.14 0 0 10064

Addig is amíg valakitől elő nem kerül, vagy Crash újra fel nem tölti valahova, igaz
a lényeges képek nélkül de látható az oldal.
https://web.archive.org/web/20140425025221/www.vonatmagazin.hu/2008/11/mav-431-piko-alapon/
Ez csak egy rövid leírás, nem biztos hogy ezt kereste.

Egyéb témába vágó link azoknak akik átalakítani akarnak G7.1-et MÁV 431-nek :

https://www.youtube.com/watch?v=BR2_a_z57qY

https://www.youtube.com/watch?v=HFGWOwYYYrQ&feature=emb_logo (no comment, de tanulságos lehet)

https://vasutmodell.com/piko-57550-gozmozdony-br-55-db

Előzmény: Spd981 (10063)
Spd981 Creative Commons License 2020.03.13 0 0 10063

Köszi, erre a cikkre gondoltam, de akkor már értem, hogy miért nem találtam meg a Vonatmagazin honlapján...:-(( Esetleg vkinek nincs meg lementve?

Előzmény: solya48 (10062)
solya48 Creative Commons License 2020.03.13 0 0 10062

Szia!

Szerintem ennek a blognak a hozzászólásában linkelt  Vonatmagazin 2008/11-es cikkét keresed, de szerverváltás miatt sajnos nem eléhető.

https://fezsotrain.blog.hu/2012/07/27/mav_431_hangos_gozos_piko_alapokon

Üdv. A.

Előzmény: Spd981 (10061)
Spd981 Creative Commons License 2020.03.13 0 0 10061

Köszi, a releváns hozzászólások nagy részét úgy hiszem, hogy végigolvastam azonban határozottan emlékszem, hogy talán 2007-2010 között vagy az Indóházban, vagy valamelyik online vasútmodelles blogon megjelent egy cikk az új Piko BR55- MÁV 401 konverzióról ami lépésről-lépésre leírta és fényképekkel illusztrálta az átalakítás menetét, ezt keresem. A Károly Imre féle cikk is nagyon jó, csak -ahogy írtad- több, fontos lépést nem tartalmaz.

Előzmény: alkotasu (10059)
z.kabai Creative Commons License 2020.03.12 0 0 10060

Kedves mindenki!

Spd981 kolléga nem ezt kérdezte, nem Imre bácsi cikkét kéri, hiszen ezt írja is és új PIKO Br 55-öst említett, az pedig nálunk a 431-es volt. Gondolon ennek az átalakításához kér irodalmat.

üdvözlettel: z.kabai

Előzmény: _Tapicska_forgalmista (10058)
alkotasu Creative Commons License 2020.03.12 -3 0 10059

Nézd át a gőzös topikot, meg ezt is, mrt találsz benne érdekes dolgokat. Károly Imre bácsinak még kevesebb információ állt rendelkezésre, mint amiket itt össze tudsz szedni.

Előzmény: Spd981 (10056)
_Tapicska_forgalmista Creative Commons License 2020.03.12 -1 1 10058

Hobbym a Vasút című újság 93/2, 94/1 száma. Itt megtalálod:

http://www.vasutmodellklub.hu/hobbym-a-vasut.html

György barát Creative Commons License 2020.03.12 0 1 10057

Szia! 

A gőzös fórumban volt róla szó – nem túl régen. 

Szép napot! 

Spd981 Creative Commons License 2020.03.12 -1 0 10056

Segítségeteket szeretném kérni egy cikk megtalálásában amit évekkel ezelőtt olvastam a vmelyik hazai vasútmodellező weblapon az új BR55 H0 mozdonymodell MÁV 410-esre való átalakításáról. Most aktuális lenne számomra, mert nemrég sikerült hozzájutnom egy új Piko BR 55 modellhez, de erre nem találom, csak a régi Piko-ból való átalakításról szóló, Károly Imre úr tollából származó írásokat. 

Tyapa Creative Commons License 2020.03.10 0 0 10055

A modellvasúti jármű építéshez hasznos lehet, a„vasút és vasútmodellezés szakirodalom“ fórumra töltöttem fel néhány magyar vontatójárművekről szóló könyvet:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=154084592&t=9243494

és ebben is van olyan ami érdekes lehet, pl. MÁV vontatójármű album:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=153960712&t=9243494

alkotasu Creative Commons License 2020.03.09 -2 2 10054

Köszönöm szépen, de már jelentkezett több modellezőtárs is, úgyhogy most nem élnék ezzel a lehetőséggel. De azért hálám örökké fog üldözni! :-)

Előzmény: DaveJr (10053)
DaveJr Creative Commons License 2020.03.09 0 1 10053

Szia!

Ha van méretezett rajz, akkor megtudom rajzolni és ha kell ki is tudom nyomtatni SLA nyomtatóval.

Előzmény: alkotasu (10050)
alkotasu Creative Commons License 2020.03.08 -2 0 10052

Bocs, nem csak nyomtatni kéne, hanem meg is szerkeszteni.

Előzmény: tom sawyer (10051)
tom sawyer Creative Commons License 2020.03.08 0 0 10051

Meg tudom, de kéne egy 3D-s stl. file hozzá.

Előzmény: alkotasu (10050)
alkotasu Creative Commons License 2020.03.08 -2 0 10050

Urak!

Nincs valaki, aki megfelelő díjazás ellenében megcsinálná 3D nyomtatásban a WR 252 széntartóit Fuggerth kocsihoz?

A próbákhoz tudok csinálni egy hurkatartó nélküli kocsivég darabot.

Fordítókorongos Creative Commons License 2020.03.04 0 0 10049

Szia!

Legtöbbször Roco fogaskerekeket szoktam használni,de már kíváncsi lettem a beszerzésedre. 

Nekem is előfordul,hogy vékonyítani kell,kicsit szívás,mert nincs kedvem foglalkozni vele,de megcsinálható könnyen,

én egy tüskére szoktam rányomni és úgy veszem méretre...

Előzmény: BTJ (10046)
Fordítókorongos Creative Commons License 2020.03.04 0 0 10048

Szia!

Lehet szűkíteni a furatokat,vagy esetleg a kardánmuff külső átmérőjét illeszteni egy lendkerékbe...

Kérdezd a TT-seket,hogy pl. a Roco Búvárnak milyen motorja van,szerintem nincs az Ø2-es.

Előzmény: szergely22 (10045)
djt-123 Creative Commons License 2020.03.04 0 0 10047

Sziasztok

Egy kis segítség kellene:Keresek Gumikacsa féle M44 réz fotómaratott készlethez összeépitési rajzot,mert azt elfelejtett küldeni,emailre meg nem válaszol.Köszi

BTJ Creative Commons License 2020.03.04 0 0 10046

Helló!

Köszönöm a segítséget!

Még egy kérdés! :)

A fogaskerekeket honnan szerzed be?

Az Aliexpress-ről szoktam rendelni, viszont

ott csak széleseket lehet kapni, amit méretre

kell szúrjak.

Ami nem is nagy gond, csak a megfogása

néha problémás. 

Előzmény: Fordítókorongos (10043)
szergely22 Creative Commons License 2020.03.04 0 0 10045

Szerintem a Roco-nak nincs olyan kardánfészke, ami a 2mm-nél kisebb tengelyre jó.

Nekem is, ami van kisebb motor, nem tudom használni, mert a tengelyeik vékonyak és nem tudtam még megbízhatóan összehozni a 2mm-es furatú kardánfészkekkel.

Előzmény: Fordítókorongos (10044)
Fordítókorongos Creative Commons License 2020.03.03 0 0 10044

Nem,még nem rendeltem tőlük,a Mashimára volt egy megbízható forrásom.

Kardánokat a Roco-tól szerintem egyszerűbb lenne beszerezni,bármelyik bolt behozná,ezenkívül a Csehektől a szállítási költség is növelné az árat...

Előzmény: szergely22 (10041)
Fordítókorongos Creative Commons License 2020.03.03 0 0 10043

Szia!

A kisebb dolgokhoz M0,3-mast, H0-hoz általában M0,4-es modult használok,de csináltam már olyat is,hogy a

csiga-csigakerék M0,5-ös,a mellette levő fogaskerék már 0,4-es (a csigakerék oldalán a fogaskerékkel: M0,5 - M0,4)

Nincs baj a 0,5-ös fogaskerekekkel sem,de azok már elég nagy méretűek,nekem meg mindig kis helyen kell megoldani a témát.

Előzmény: BTJ (10040)
Fordítókorongos Creative Commons License 2020.03.03 0 0 10042

Igen,ajánlották már + egy próba motort(Ø8x16) is kaptam,hogy kipróbáljam egy gyengusz Motraxx motor kiváltására...

Előzmény: Ikarus 242 (10039)
szergely22 Creative Commons License 2020.03.03 0 0 10041

Innen szoktál rendelni?
Engem a kardánfészkek és tengelyek érdekelnének...

Előzmény: Fordítókorongos (10038)
BTJ Creative Commons License 2020.03.03 0 0 10040

Helló!

Köszönöm a választ! 

A Pojezdyt ismerem, bár csak egy Bz-hajtásukat raktam össze.

Legutóbb a Conradban kapható Motraxx 12V-os motort nyúztam,

amivel az a legnagyobb baj, hogy nem lehet kisebb méretben kapni.

Még egy kérdés!

Hanyas modulú fogaskerekeket használsz a hajtásaidhoz?

Én 0.5-ben gondolkodtam, de lehet, hogy kicsit ormótlan lesz,

bár bőven befér a neki szánt helyre.

Ikarus 242 Creative Commons License 2020.03.03 0 0 10039

Ezt ismered? https://tramfabriek.nl/motors.html Youtube-on elég sok videó van ilyennel átépített modellekről, én is gondolkodom, hogy N-es Roco-ba ilyet rakjak, meg esetleg H0 villamosba is.

Nagyon tettszik a webshop, amit linkeltél, eddig nem ismertem, de úgy nézem jó dolgaik vannak, és nem elszállt árakon. (főleg a hasonló jellegű osztrák-német boltokhoz képest)

Fordítókorongos Creative Commons License 2020.03.02 0 0 10038

Szia!

Úgy tudom nem lesz már,az utolsó darabok cserélnek gazdát. :-(

Beszerzése a börzéről,vagy webshop-ok kínálataiból pl.: http://www.pojezdy.eu/eshop/lang-en/6-mashima-motors

Nagyon sajnálom,mert kiváltásukat nehéz lesz megoldani hasonló minőségben...

Előzmény: BTJ (10037)
BTJ Creative Commons License 2020.03.01 0 0 10037

Üdv!

A Mashima motorokat honnan szerzed be?

Tényleg befejezték már a gyártásukat?

Előzmény: Fordítókorongos (10036)
Fordítókorongos Creative Commons License 2020.03.01 0 3 10036

Köszi!

Azóta már esztergáltam sajátot + kaptam ajándékba is egy adagot.

Ø4,55 x 1,25 emelkedésű volt:

Előzmény: Törölt nick (10030)
IP2000 Creative Commons License 2020.02.29 0 0 10035

Örülök, hogy tetszik! Szeretem, ha a dolgok nem ok nélkül történnek. :-) 

Előzmény: csa(101) (10034)
csa(101) Creative Commons License 2020.02.29 0 0 10034

Annyira elvonta a figyelmemet a daru nézegetése, csak most látom, hogy azt az M62-t jött menteni! (3. kép)

Előzmény: IP2000 (10031)
IP2000 Creative Commons License 2020.02.29 0 0 10033

Köszönöm! Ez még hiányzott a készletemből.

A kötélzet különböző vastagságú varró cérnából van.

Előzmény: alkotasu (10032)
alkotasu Creative Commons License 2020.02.29 -1 0 10032

Húúú basszus! Nem semmi! És ezt mindezt N-ben! Le a kalappal, nagy gratula ismét!

[A drótkötelek hajszálból vannak? :-) ]

Előzmény: IP2000 (10031)
IP2000 Creative Commons License 2020.02.28 0 14 10031

Mondhatni, hasznosan telt az utóbbi egy hónapom. Ezt a darut már több mint 20 éve terveztem elkészíteni, na most összejött.  A kerekek és a csigák kivételével minden saját készítés.

Törölt nick Creative Commons License 2020.02.28 0 0 10030

www.norelem.hu

Előzmény: Fordítókorongos (10026)
hegesztő89 Creative Commons License 2020.02.28 0 0 10029

Üdv, mivel hozzá tudnék jutni Jaegerndorfer Taurus kasznihoz, el játszottam a gondolattal, rá lehet-e tenni a Piko alvázra? Mennyit kellene faragni vagy stimmel-e a hossz illetve szélesség. Szívesen várom a véleményeket. 

VinczentAlex Creative Commons License 2020.02.02 0 0 10028

Kedves Modellezők, egy kis segítséget kérek. Érdeklődnék hogy ti milyen ragasztóanyagot használtok, amikor vonat kasznira, kiegészítőt helyeztek fel. Válaszotokat a vinszentalex@gmail.com címre várom.

Köszönöm a sigítséget

Pielstick Creative Commons License 2020.01.26 0 0 10027

Szia!

Szerintem RAL3027.

Jómagam a Car Color Kft-nél szoktam sprayba kikevertetni mégpedig PPG típusú bázisalapú festékből.

Előzmény: tompa101 (10025)
Fordítókorongos Creative Commons License 2020.01.26 0 0 10026

Sziasztok!

Keresek csigákat M0,4-es csigakerékhez!

Ø ~4.63mm ,hossz: ~7mm

(Esetleg egy cikkszámot hozzá,amivel megrendelhetném ezt a típust.)

Köszönettel: Korongos

tompa101 Creative Commons License 2020.01.16 0 0 10025

Szeretném megtudni, hogy a M41 2143-as mozdony bordó színének mi a RAL kódja ill. milyen festékkel lehetne ezt előállítani?

takcsi13 Creative Commons License 2020.01.15 0 0 10024

Köszönöm mindenkinek a tanácsot!

petyka67 Creative Commons License 2020.01.14 0 0 10023

Szia!

Én sima Trinát alapozót használok. Előtte alaposan megtisztítom a felületet mosogatószerrel. Kb 8 éves az első festésem, még nem pergett le :-)

Előzmény: takcsi13 (10020)
alkotasu Creative Commons License 2020.01.14 -1 0 10022

Én is Revellt használok, de műgyantát nitrohígítóval erősen felhígított fehér Alvikorral alapozz le először. Arra már fog tapadni a Revell. A műgyantát ugyanis nem marja meg a hígítója, ezért könnyen lepattanhat róla. Az alvikorr pedig egy ragacsos réteget képez, ami tapad a műgyantára, és a Revell is fog tapadni rá.

ITT a tapasztalat.

K.István 82 Creative Commons License 2020.01.14 0 0 10021

Szia. Nekem semmi bajom nem volt a revell alapozóval. Lehet csak szerencsém volt. Viszont a műanyagra való spray alapozó berepesztette. Az nem jött be. 

takcsi13 Creative Commons License 2020.01.14 0 0 10020

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Műgyanta mozdony kasznit Revell festékkel szeretnék festeni.

Milyen alapozóval alapozzak a festés előtt, ami a műgyanta öntvényen megtapad?

Köszönettel:

Takcsi

Ganzfav Creative Commons License 2020.01.10 0 0 10019

Köszönöm! 

Előzmény: Norbi_71 (10018)
Norbi_71 Creative Commons License 2020.01.10 0 0 10018

Szia!

Maxtrain-t probáld, pár éve nekem tudott rendelni a JC taukhoz tapadó gyűrű nélküli kerékpárokat.

Előzmény: Ganzfav (10017)
Ganzfav Creative Commons License 2020.01.10 0 0 10017

Üdvözletem!

Tudna segíteni valaki, hogy Jägerndorfer 1822-es mozdony alkatrészeket lehet rendelni valamilyen forrásból?

Két darab felső homlokfényszóró ledes panelra lenne szükségem.

Köszönöm!

Fritz69 Creative Commons License 2020.01.05 0 0 10016

Sziasztok!

Még új tag vagyok az oldalon. Először is Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!

Lenne egy kérésem alkatrészügyben. Nemrég kaptam egy kicsit leharcolt, régi, hiányos lemezvonatot, amit helyre szeretnék pofozni, és ehhez szeretnék pár alkatrészt venni.

Kellene egy-két darab marklin féle vonókapocs (kuplung), és pár db. vagonkerék esetleg tengely is.

Segítségeteket előre is köszönöm

alkotasu Creative Commons License 2019.12.31 -1 4 10015
zollerka Creative Commons License 2019.12.30 0 0 10014

Egy temofeszten, szerintem tavaly vagy tavalyelőtt kérdezem öket. Azt mondták, vagy csak fehér, vagy csak színes, fehér nélkül... Érdekes kompromisszum.

Előzmény: somytomy (10013)
somytomy Creative Commons License 2019.12.30 0 0 10013

Köszi. Nekem a VMC honlapján továbbra is úgy tűnik, hogy ők csak külön lapra nyomtatnak fehéret, de erről nyilván őket kell megkérdezni. Már csak a meglévő feliratok eltávolítása a kérdés.

Előzmény: Törölt nick (10010)
szakmókus Creative Commons License 2019.12.29 0 0 10012

Üdv!

Nagyon hasznosak ezek a tapasztalatok!

Utólag már én is tudom hogyan kellett volna másképp csinálni..... de olyan kézenfekvő volt a satu-kalapács-valami "tüske" kombó, ami sajnos a legrosszabb eredményt hozta.

Ma ha lehet egyszeri használathoz is valamiféle szerszámot készítek.

Előzmény: Fordítókorongos (10011)
Fordítókorongos Creative Commons License 2019.12.29 0 0 10011

Szia szakmókus!

Ezért mondtam,hogy fogja be a kinyomótüskét egy fúrógépbe,vagy présbe,akkor nincs olyan igénybevétel,mint kiütéskor.

Akkor,ha többet szeretne szétszerelni,akkor érdemes csinálni hozzá egy kinyomószerszámot.

Szerintem egyetlen darabnál(szerszám hiányában) meg lehet próbálni kikocogtatni,ha nem akar egyszerűen megindulni,

akkor marad a fúrós kipréselés,vagy szerszám kell hozzá...

Nekem még nem volt olyan,hogy szétment volna a forgórész ettől,viszont olyan volt már,hogy nagyon nem akarta megadni magát, -én meg nem akartam húzni az időt- és leesztergáltam a lendkereket róla.(Nem lett semmi baja a motornak)

Olyannal is találkoztam,hogy a lendkerék melegítés hatására könnyedén lejött,előtte meg csak hajlítgatta a lehúzószerszámot...

Egyszer volt olyan,hogy összecseréltem a motor rögzítőcsavarjait egy picikével hosszabbra,a hajtás először jól ment,

de ~3 elindulás után megállt, csak szétszedés után derült ki a turpisság,hogy a hosszabb csavarok imitt-amott beleértek a forgórész tekercselésébe,na az a motor kuka lett...

Előzmény: szakmókus (10008)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.29 0 0 10010

Akkor ennek újra neki futok. Megrajzolod a grafikát, de a fehéret külön rétegre teszed. Amikor kész vagy, akkor vagy leszeded azt a réteget és beteszed egy másik fájlba, vagy leszedi aki nyomtatni fogja. Becsattogsz a VMC-be, aláírod a szerződést, hogy a grafika a te szellemi tulajdonod és nem adják tovább, valamint nem használják fel az engedélyed nélkül (nem röhögni!), leadod a grafikát. Kiköhögöd az árát,  majd kinyomtatják a színeset, végül ugyanerre a lapra rántyomatják a fehéret - gondolom én, mert külön íven nem sok értelmét látom.

Hol érdemes csináltatni? Hívogasd a dekoros cégeket vagy a Print store-okat, aztán valaki csak mondja majd hogy tud fehéret nyomtatni! Ezen felül van olyan dekoros, aki be van álva matricagyártásra, csak nézz szét kicsit a neten!

Üdv.

Előzmény: somytomy (10009)
somytomy Creative Commons License 2019.12.28 0 0 10009

A VMC-s megrendelő form alapján elég egyértelműen csak külön lapra kerülhet a fehér és a színes nyomat. Nem lenne baj, csak az már szerintem drága. A grafikákat, feliratokat amúgy megcsinálom magamnak, csak vizesmatrica nyomtatást nem tudom, hol érdemes csináltatni.

Előzmény: Törölt nick (10006)
szakmókus Creative Commons License 2019.12.28 0 0 10008

Szerintem arra gondolt (mint én is) hogy a forgórész a tehetetlensége miatt elmozdulhat a tengelyen dinamikus igénybevétel esetén, míg a kommutátor csekély tömege miatt marad. A hozzávezetések el is szakadhatnak ilyenkor.

De az is előfordulhat (nálam sajnos többször) hogy az alkatrész enged,és az "ellen" alkatrész elrepül.A kis problémából nagy probléma keletkezik.

A tapasztalataim alapján a kalapácsot mint bontószerszámot sosem javasolhatom.

Előzmény: Fordítókorongos (10007)
Fordítókorongos Creative Commons License 2019.12.27 0 1 10007

Szia!

Nem muszáj kiütni a lendkerékből a motort,lehet ezt csinálni satuban,kisprésen,vagy asztali fúrógépben is,

az alátámasztás a lényege.

(- szerintem félreérted a dolgot.A motor tengelye csak akkor mozdulhat el a forgórészen,ha az állórészt megfogva próbálod feszegetni,egyéb esetekben nem szokott.

Az állórész megfogása nélkül,csak a lendkerék és a tengely piszkálásával nem szokott,ha mégis,akkor ott a motor forgórésze sincs a toppon...)

Előzmény: M63,008 (10004)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.27 0 0 10006

Szia!

Józan ésszel én azt gondolom, hogy egy grafikán mehet minden, de a nyomtató külön viszi fel a szineset és a fehéret, legfeljebb külön kell szedni a rétegeket. A grafikát bármelyik dekoros simán meg tudja oldani, csak kevesen nyomtatnak fehéret, kajtatni kell utána.

Üdv.

Előzmény: somytomy (10003)
M63,008 Creative Commons License 2019.12.27 -1 1 10005

10000-szereset? :-)

Előzmény: György barát (10000)
M63,008 Creative Commons License 2019.12.27 -1 1 10004

A leütés nem annyira nyerő dolog, mert az ütésektől a forgórész meglazul, elmozdul a tengelyen (előbb, mint a lendkerék).

A lehúzatás OK.

Előzmény: Fordítókorongos (10001)
somytomy Creative Commons License 2019.12.27 0 0 10003

Üdv!
A képen látható Jouef vagonról szeretném leszedni a feliratozást (a kék-sárga logót is beleértve), ehhez mit ajánlanátok? Illetve ha már kérdezősködöm, akkor feliratozáshoz vizesmatricát kivel érdemes csináltatni? Vagy úgy általában házilag hogyan lehet megoldani a feliratozást? Én a VMC-ről tudok, de ott nem lehet fehér és egyéb színű matricákat vegyesen csinálni, nekem meg amúgy egy A4 oldalt sem fog kitölteni.

szakmókus Creative Commons License 2019.12.24 0 0 10002

Üdv!

Ha csak a szoros illesztés tartja a helyén, lehúzóval. Ez hasonló probléma mint a kereket a tengelyről néhány hozzászólással korábban. Esetleg a "9979" hozzászólás?

Egyéb műveletnél a tengely elmozdulhat a forgórészhez képest és valami törik vagy szakad.

Feltolásnál  pedig a  tengely másik végét kell alátámasztani.

Előzmény: djt-123 (9997)
Fordítókorongos Creative Commons License 2019.12.23 0 0 10001

Szia!

A forgórészt(vagy a lendkereket) az állórészen megfeszíteni nem szabad,sérülhet a forgórész tekercselése,a kommutátor,

vagy a kefék!

Többféleképpen lehet:

-menetes kinyomószerszámmal (házilag is lehet csinálni),amivel a lendkereket lehúzzuk a motortengelyről egy csavar segítségével, a vége kisebb Ø-jűre van véve,mint a motortengely,

alulról egy nyitott kerettel van alátámasztva a lendkerék,felül a csavarmenettel,benne a kinyomócsavarral...

-vagy akár alátét lemezekkel, óvatosan le is lehet ütni a lendkerékről.

Remélem érted a dolgot.

György barát Creative Commons License 2019.12.23 -1 0 10000

Mekkora cseppnagyságot tudsz? 

Előzmény: Flakers04 (9998)
György barát Creative Commons License 2019.12.23 -1 0 9999

Nehezen.   😆 

Boldog Karácsonyt! 

Flakers04 Creative Commons License 2019.12.22 0 0 9998

3d nyomtatással foglalkozom. Alkatrészek pótlása újak gyártása. 

Előzmény: jeno0811 (9969)
djt-123 Creative Commons License 2019.12.22 0 0 9997

sziasztok.

tudna valaki segiteni a roco motorról hogy jön le a réz lendítőkerék?

Vartanus Creative Commons License 2019.12.12 0 0 9996
Azt tudja valaki, hogy a mozdonyok alváza milyen fém? Csak úgy érdeklődés szintjén kérdem.
Az én tippem a zamak/spiáter.
RhB Creative Commons License 2019.12.12 0 0 9995

Én se hinném. :-) Baromi pici a rokonság, az apai ág meg már gyakorlatilag nulla.

Előzmény: Vartanus (9994)
Vartanus Creative Commons License 2019.12.12 0 0 9994
Valóban érdekes : ) De közeli rokonságban nem hinném higy vagyunk, de azért üdv nagyon távolról :D
Előzmény: RhB (9992)
róbertke Creative Commons License 2019.12.12 0 0 9993

Nicsak. +felbukkant egy rokonod? :)

Előzmény: RhB (9992)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!