Nem ettem meg szarvasgombat. Legkozelebb egy tesztat ettem ami szarvasgombaval izesitett olajjal volt - hat nagyon finom volt.
Hogy most meg hogy jartam. . .Festek. NEm szeretem munka, de valakinek meg kell csinalnia, nem? Nekialltam paradicsom szoszt fozni vacsorara - szeretem lassan fozni, es minel kevesebb level, szoval ido kell neki. Kicsit csaltam a husgomboccal, friss kolbaszt vettem es a belbol kinyomtam a tolteleket, gomboc nagysaguakra. Olajon megpiritottam a gombocokat, majd kiszedtem oket. Az olajra tettem fokhagymat, picit paroltam es ra a paradicsomkonzervet ("crushed tomato" mintha le lenne daralva). Aztan so, firss oregano, es mentem vissza a szobaba, gondolvan, majd jovok kevergetni idonkent.
Hat. . .ket ora mulva jottem. . .majd megallt a szivem, mikor raneztem a tuzhelyre, csak annyit lattam, hogy a labosban a szosz a felere csokkent. Megkevertem - lelekben felkeszultem arra, hogy jon a kozmaszag es a fekete egett ize - hat nem! Egy szem sem ragadt le! Aldom az eszem, hogy az ontottvas labosban tettem oda foni.
Most tettem bele a piritott gombocokat, kb fel ora kell neki es kesz.
Ha a Papus hazajon csalodott lesz, nem szereti a paradicsomszoszt. Nem is fogja ertekelni a tortenetemet. . .:((.
Viszont van egy másik fajta, egyszerűbb kézben tartható fém-idom (egy gyűrű-félébe kell tenni a meggyet és rácsukni a tüskés felső részt) -- no, azt kerüld, füledtől a plafonig minden meggyleves lesz tőle.
Létezik meggymagozó szerkezet (Vasedény stb.), és nagyon hatékony. (A márkanevét elfelejtettem, de olasz gyártmány.) Neked csak tenyérrel ütögetni kell egy bigyót (visszafelé rugó mozdítja), és a gép kiszúrja a meggyből a magot, külön tartályba továbbítja azt és másikba a húsát, a helyére pedig beesik a követkető meggy.
A befőttet mi maggal együtt készítjük, csak egy pár üveg készül süteménybe mag nélkül. Kis praktikus segédeszköz a meggymagozó "gép". Piacon, ezer aprócikk boltban, de talán a Kátaynál is kapható.
:-)) Pedig annak jó íze van benne. Füstli. Legalábbis az én ízlésem szerint. De gondoltam rá, hogy valamiféle fűszerrel kicsit megbolondítanám, de látatlan nem akarom...
Nem hiszem, hogy extravagáns fűszerre lenne szükség, nem jó, ha valami ízesítő kiugrik. Harmóniára törekedj! Nekem a felsoroltak közül a virsli lóg ki :)
Nem is mondtál olyan vadat...ezek az ötletek viszik előre a gasztronómiát. Sajnos a szg. aromaanyagai hőhatásra jelentősen csökkennek, de vmi azért marad. Van itt egy blog, lehet, hogy ismered, firkálgatunk mindenféléről, többek közt szg-ról is.
Szuper jó kis tippet szeretnék kérni, hogy a tésztasalit milyen extravagáns fúszerrel lehet felfuttatni?? (Amik vannak benne: penne-virsli-piros/zöld paprika, ubi, hagymák, paradicsom, olivaolaj...)
. . .de hat hogy nezne ki szarvasgomba a fankban. . .
En sem iszom - de van itthon, ha suthetnekem tamad. . .(ennek ellenere meglepoen parolog az uvegbol - elofordul, hogy nem is sutottem, megis kifogy. . .).
Gondolom, a finomítatlan nádcukor karamelles ízéhez hasonló, ami tényleg más, mint a répából készülő barnacukoré. Közép-Európában az aromát is biztos "közép-európaiasra" készítik. :)) (Szerintem egyébként a rumaromának is borzalmas íze van.) ribizli
"Plusban és a Metroban a hozzászólások szerint ugyanennyiért kapok akár jamaicait is."
A valódi jamaicainak nincs az a "közép-európai rum" íze, amit sütikben megszoktunk és elvárunk. Egészen más jellegű, égetettcukor-szerű. Erre célzott joy, amikor azt írta, h. az igazán drágák már nem is alkalmasak sütibe.
Persze vannak kivételek, pl. a pogácsába nem tennék Captain Morgant, bőven jó a sütőrum, a végén úgysem érződik. Anno két, emberi fogyasztásra is alkalmas kommersz rum volt forgalomban, a Casino, és a Portorico.
Kipróbálom. Nemrég csináltam rumbabát egy fogyasztásra is alkalmas rumból, nagyon finom volt. A mazsolát elfelejtettem előtte nap beáztatni, így forró vízben átmostam és ráöntöttem a rumot 2-3 órával a tésztába dolgozás előtt, majd ugyanebből a rumból készült öntettel locsoltam meg a végén a megsült tésztát is. Nagyon erőteljesen érződött a rum aromája, a mazsola minden szemében benne maradt az íze. Akkor döntöttem úgy, hogy veszek egy üveggel.
Korábban volt egy üveg Hajós rumom, eszméletlen gyorsan elfogyott, pedig azt garantáltan csak a sütijeim itták. Tegnap megnéztem, fél liter 1200 forint belőle. Plusban és a Metroban a hozzászólások szerint ugyanennyiért kapok akár jamaicait is. És be kell valljam, a Portorico is felkeltette az érdeklődésemet.
Kelt tészbába - főleg a fánkba - mindig tesz Anyukám valami alkoholt, abba lehet hogy jó a Sütőrum is, de ott az alkoholon van a lényeg tudomásom szerint, az ital aromája nem érződik a kis mennyiség miatt.
Meg hát a barátnőm szerint egyszer élünk és ez már AZ!
nemregiben baratokkal videken voltunk egy hosszabb hetvegre. a helyi pizzazo/kocsmaban mar az elso este komoly tekintelyt iskerult kivivnunk. Miutan megittuk a hely osszes mezes palinkajat, az egyik baratom odament apulthoz es megkerdezte, hogy mi a legkemenyebb kaphato pia. Ramutattak a stroh rumos uvegre. Egybol kert 3 decit es a helyi csodalkozo alkeszek bamulo szemeinek kereszttuzeben asztalunkhoz szallitotta. Na az az amit az ember vagy huzora iszik es rogton kiseri vagy sehogy.
Namost nem arra vagyok kíváncsi, mondjuk "magyar bort" hol lehet kapni. :) És ízlések és pofonok különbözőek ugye - ami nekem nagyon ízlett, az leginkább a Dingac-hoz hasonló -, lehet, hogy ami Neked nem jön be, nekem igen. De ez nem egy nálunk ismert tétel volt sajnos. ribizli
Mint írtam "a főtt kukorica árusok szerint" van ez a recept. Nem takarmánykukoricát pedig nekem nem sikerült találnom az utóbbi év(tized)ekben. Egyébként nem a magméret a jó ismertetőjegy, a korán szedett takarmánykukorica szemei is aprók még. Az igazi csemegekukorica szemei éretten is távolabb ülnek egymástól, nem tömött sorokban, eleve apróbbak és gömbölyűbbek. ribizli