Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43567
Nem ettem meg szarvasgombat. Legkozelebb egy tesztat ettem ami szarvasgombaval izesitett olajjal volt - hat nagyon finom volt.


Hogy most meg hogy jartam. . .Festek. NEm szeretem munka, de valakinek meg kell csinalnia, nem? Nekialltam paradicsom szoszt fozni vacsorara - szeretem lassan fozni, es minel kevesebb level, szoval ido kell neki. Kicsit csaltam a husgomboccal, friss kolbaszt vettem es a belbol kinyomtam a tolteleket, gomboc nagysaguakra.
Olajon megpiritottam a gombocokat, majd kiszedtem oket. Az olajra tettem fokhagymat, picit paroltam es ra a paradicsomkonzervet ("crushed tomato" mintha le lenne daralva).
Aztan so, firss oregano, es mentem vissza a szobaba, gondolvan, majd jovok kevergetni idonkent.

Hat. . .ket ora mulva jottem. . .majd megallt a szivem, mikor raneztem a tuzhelyre, csak annyit lattam, hogy a labosban a szosz a felere csokkent.
Megkevertem - lelekben felkeszultem arra, hogy jon a kozmaszag es a fekete egett ize - hat nem! Egy szem sem ragadt le! Aldom az eszem, hogy az ontottvas labosban tettem oda foni.

Most tettem bele a piritott gombocokat, kb fel ora kell neki es kesz.

Ha a Papus hazajon csalodott lesz, nem szereti a paradicsomszoszt. Nem is fogja ertekelni a tortenetemet. . .:((.
Előzmény: nagypapi51 (43557)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43566
meg az ujja véraláfutásos, mert odacsíp...:))
Előzmény: H_G (43565)
H_G Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43565
Viszont van egy másik fajta, egyszerűbb kézben tartható fém-idom (egy gyűrű-félébe kell tenni a meggyet és rácsukni a tüskés felső részt) -- no, azt kerüld, füledtől a plafonig minden meggyleves lesz tőle.

H_G Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43564
Létezik meggymagozó szerkezet (Vasedény stb.), és nagyon hatékony. (A márkanevét elfelejtettem, de olasz gyártmány.) Neked csak tenyérrel ütögetni kell egy bigyót (visszafelé rugó mozdítja), és a gép kiszúrja a meggyből a magot, külön tartályba továbbítja azt és másikba a húsát, a helyére pedig beesik a követkető meggy.
Előzmény: Encsi84 (43562)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43563
A befőttet mi maggal együtt készítjük, csak egy pár üveg készül süteménybe mag nélkül. Kis praktikus segédeszköz a meggymagozó "gép". Piacon, ezer aprócikk boltban, de talán a Kátaynál is kapható.
Előzmény: Encsi84 (43562)
Encsi84 Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43562
Milyen segédeszközt, vagy kesztyyűt ajánlotok meggy magozáshoz? Csinálnék befőttet, csak a turutymósság tart vissza.Köszönöm!
ingmar-b Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43561
Köszi.....meglátjuk :-)) Remélem...

Előzmény: H_G (43560)
H_G Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43560
Szerintem jó lehet bele a bazsalikom (akár pestó formájában is); vagy ha nem az, akkor kapor.
ingmar-b Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43559
:-)) Pedig annak jó íze van benne. Füstli. Legalábbis az én ízlésem szerint. De gondoltam rá, hogy valamiféle fűszerrel kicsit megbolondítanám, de látatlan nem akarom...

KRisz
Előzmény: nagypapi51 (43558)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43558
Nem hiszem, hogy extravagáns fűszerre lenne szükség, nem jó, ha valami ízesítő kiugrik. Harmóniára törekedj! Nekem a felsoroltak közül a virsli lóg ki :)
Előzmény: ingmar-b (43556)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43557
Nem is mondtál olyan vadat...ezek az ötletek viszik előre a gasztronómiát. Sajnos a szg. aromaanyagai hőhatásra jelentősen csökkennek, de vmi azért marad. Van itt egy blog, lehet, hogy ismered, firkálgatunk mindenféléről, többek közt szg-ról is.
Előzmény: ZsuR (43555)
ingmar-b Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43556
Sziasztok!

Szuper jó kis tippet szeretnék kérni, hogy a tésztasalit milyen extravagáns fúszerrel lehet felfuttatni?? (Amik vannak benne: penne-virsli-piros/zöld paprika, ubi, hagymák, paradicsom, olivaolaj...)

Mi passzolhat ezekhez? Bazsalikom? Oder??

Nagyon köszi a tippeket előre is.

Krisz
ZsuR Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43555
. . .de hat hogy nezne ki szarvasgomba a fankban. . .

En sem iszom - de van itthon, ha suthetnekem tamad. . .(ennek ellenere meglepoen parolog az uvegbol - elofordul, hogy nem is sutottem, megis kifogy. . .).
Előzmény: nagypapi51 (43552)
H_G Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43554
Érdekes módon a dobostorta fedeléhez hasonlít jobban, nem a nyers barnacukorhoz.
Előzmény: ribizli (43553)
ribizli Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43553
Gondolom, a finomítatlan nádcukor karamelles ízéhez hasonló, ami tényleg más, mint a répából készülő barnacukoré.
Közép-Európában az aromát is biztos "közép-európaiasra" készítik. :))
(Szerintem egyébként a rumaromának is borzalmas íze van.)
ribizli
Előzmény: H_G (43551)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43552

Fél deci kell a recept szerint, és nem is az alkohol, hanem az aroma miatt. Lehetne helyette 3 csepp közönséges rumaromát is használni.

Viszont rumot nem iszom.

A Calvados és a konyak - nem beszélve a szarvasgombásról - az persze más...:))

Előzmény: ZsuR (43550)
H_G Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43551
"Plusban és a Metroban a hozzászólások szerint ugyanennyiért kapok akár jamaicait is."

A valódi jamaicainak nincs az a "közép-európai rum" íze, amit sütikben megszoktunk és elvárunk. Egészen más jellegű, égetettcukor-szerű. Erre célzott joy, amikor azt írta, h. az igazán drágák már nem is alkalmasak sütibe.
Előzmény: florentine (43547)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43550
Hat azert az a mennyiseg amit a pogacsaba teszel nem sok - vagy igen? Erdemes azert venni egy gyenge minoseget?
Előzmény: nagypapi51 (43549)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43549

Igen, ez ökörszabály.

Persze vannak kivételek, pl. a pogácsába nem tennék Captain Morgant, bőven jó a sütőrum, a végén úgysem érződik. Anno két, emberi fogyasztásra is alkalmas  kommersz rum volt forgalomban, a Casino, és a Portorico.

Előzmény: ZsuR (43548)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43548
Ha borral, rummal, mas alkohollal fozol, sutsz, csak olyant hasznalj amit meg is innal. Ha nem izlik inni - ne hasznald.
Előzmény: florentine (43547)
florentine Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43547

Kipróbálom. Nemrég csináltam rumbabát egy fogyasztásra is alkalmas rumból, nagyon finom volt. A mazsolát elfelejtettem előtte nap beáztatni, így forró vízben átmostam és ráöntöttem a rumot 2-3 órával a tésztába dolgozás előtt, majd ugyanebből a rumból készült öntettel locsoltam meg a végén a megsült tésztát is. Nagyon erőteljesen érződött a rum aromája, a mazsola minden szemében benne maradt az íze. Akkor döntöttem úgy, hogy veszek egy üveggel.

 

Korábban volt egy üveg Hajós rumom, eszméletlen gyorsan elfogyott, pedig azt garantáltan csak a sütijeim itták. Tegnap megnéztem, fél liter 1200 forint belőle.  Plusban és a Metroban a hozzászólások szerint ugyanennyiért kapok akár jamaicait is. És be kell valljam, a Portorico is felkeltette az érdeklődésemet.

Kelt tészbába - főleg a fánkba - mindig tesz Anyukám valami alkoholt, abba lehet hogy jó a Sütőrum is, de ott az alkoholon van a lényeg tudomásom szerint, az ital aromája nem érződik a kis mennyiség miatt.

 

Meg hát a barátnőm szerint egyszer élünk és ez már AZ!

:-))

Előzmény: joy (43545)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43546

nemregiben baratokkal videken voltunk egy hosszabb hetvegre. a helyi pizzazo/kocsmaban mar az elso este komoly tekintelyt iskerult kivivnunk. Miutan megittuk a hely osszes mezes palinkajat, az egyik baratom odament apulthoz es megkerdezte, hogy mi a legkemenyebb kaphato pia. Ramutattak a stroh rumos uvegre. Egybol kert 3 decit es a helyi csodalkozo alkeszek bamulo szemeinek kereszttuzeben asztalunkhoz szallitotta. Na az az amit az ember vagy huzora iszik es rogton kiseri vagy sehogy.

 

H.

Előzmény: snejderfáni (43540)
joy Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43545

Célszerű kipróbálni.

Meg figsz lepődni, ha egyébként nincs a környéken rum fogyasztó.

Minél drágábbat teszel bele, annál kevesebbet ér a sütiben.

:o)

Előzmény: florentine (43539)
joy Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43544

"...(Amúgy minden évben megbeszéljük ezt...)"

 

Ezt határozottan megerősítem.

De egy újszülöttnek...

:o)

 

Idén föltűnően korán kezdődött a kukoriszezon, de remélem addaig etart, mint tavaly!

Előzmény: ribizli (43532)
ribizli Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43543
Namost nem arra vagyok kíváncsi, mondjuk "magyar bort" hol lehet kapni. :)
És ízlések és pofonok különbözőek ugye - ami nekem nagyon ízlett, az leginkább a Dingac-hoz hasonló -, lehet, hogy ami Neked nem jön be, nekem igen.
De ez nem egy nálunk ismert tétel volt sajnos.
ribizli
Előzmény: H_G (43541)
ribizli Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43542
Mint írtam "a főtt kukorica árusok szerint" van ez a recept.
Nem takarmánykukoricát pedig nekem nem sikerült találnom az utóbbi év(tized)ekben.
Egyébként nem a magméret a jó ismertetőjegy, a korán szedett takarmánykukorica szemei is aprók még. Az igazi csemegekukorica szemei éretten is távolabb ülnek egymástól, nem tömött sorokban, eleve apróbbak és gömbölyűbbek.
ribizli
Előzmény: nagypapi51 (43537)
H_G Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43541
"Ausztrál bort hol lehet kapni?"

Nálunk az I.-sparban lehet, Sirazt -- egyszer kóstoltam, olyan, mint a cseppfolyós balta :)

Előzmény: ribizli (43530)
snejderfáni Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43540

Stroh az remek grognak is, sütibe is, amúgy magában elég kemény ital, most hoztam egy rendes üveggel osztrákiából. :)

Előzmény: H_G (43519)
florentine Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43539

Köszönöm mindenkinek a rumos hozzászólást!

A Plusos Captain talán a legkönyebben elérhető számomra jelenleg, de a többi ajánlatot is jegyeztem, az a gyanúm, hogy sorba kipróbálom őket.

bd Creative Commons License 2007.06.26 0 0 43538
Mirelit zöldborsót, friss sárgarépát párolórózsával készítek. Nem ér a vízbe, csak gőzt kap és nagyon gyorsan kész és zamatos.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!