Amiota itt olvastam, kerestem en is besamellel receptet. Talaltam. . .
Ennek ellenere, nem ettem, nem is hallottam meg a mindennapokban, pedig sokat ettem, etteremben, vendegsegben, olaszoktol, nem olaszoktol. . .
A jovo heten meginterjuvolom az olasz kollegakat, hogy mitol fugg ha valaki hasznal vagy nem hasznal besamelt. A ricotta-t izesititek, vagy csak siman teszitek bele?
Nekem nagyon furcsa, probalom elkepzelni az izhatast. . .valahogy nem jon ossze. Biztos azert, mert meg nem ettem. . .
A tegnapi szoszom hihetetlenul jol sikerult - most fejeztem be az ebedet, husgomboc szoszban, rigatone-val.
ZsuR, biztos sokféle recept meg módszer létezik a lasagne-ra, de én is úgy tudtam, a legtöbb változathoz kell besamel, és az olasz topikban Antonio is mindig ezt mondja. Persze biztos lehet csak rengeteg paradicsommártással is, csak valószínűleg az általad is kóstoltak előfözött tésztával (vagy frissel) készültek, így nem volt szükség nagy mennyiségű folyadékra, amit felszívhat a száraz lasagne tészta. Én egyszer próbáltam, kevés szósszal (besamel alapú volt ízesítve), és bár lefedve sült, ki kellett dobnom a végén, mert a nyers száraztésztát nem szívesen esszük. :( (Tiszta szerencse, hogy ez próba volt vendégség előtt!) Itt egy recept a Barillatól, ez is besameles. :) ribizli
Az alap lasagne-be nem kell. A tesztat a paradicsom szosszal, ricotta cheese-zel es mozarella sajttal valtogatva retegezik, es sutik takaras nelkul.
Lattam-ettem sokfele variaciojat, sokfele izt - de egyben sem volt besamel. Olasz kollegaim is vannak - ok sem azzal csinaljak. Olasz ettermekben is ettem, ott sem.
A húsodat betakarhatod vékony szalonnaszeletekkel (sós, füstölt, v.bacon), de sütőben, vagy grillsütőben sütve. Amikor pörcösödött, érdemes kiszedni és azon frissiben előételként elfogyasztani.
Nagyon finom zsírod lesz, ha veszel 1 doboz libazsírt, hozzá liba-, kacsa-, vagy pulykamájat. A májat megsütöd, majd egészen apró darabokra vágod. A szobahőmérsékleten tartott libazsírba belekevered, jól lehűtöd és az uborkáddal jóízűen elfogyasztod.
Jobb ízű lesz a zsírod, ha a májat fagyasztóban megdermeszted, úgy vágod apróra, s a libazsírban sütöd át 1 szál újhagyma kíséretében (1-2 perc). Együtt hagyod kihülni a hagyma eltávolítása után. Dermedés közben érdemes átkavarni, hogy a májdarabkák egyenletesen oszoljanak el benne.
folytatva az álmodozást mi lenne, ha nem csak husi hanem egy-egy darabka zsírszalonna is kerülne az oldalas mellé ugyanígy lepirítva és az adná a kennyérre valót?
botsánat, hogy beledumálok de finom kenős zsírocskához úgy szoktam jutni, hogy bár nem szeretem a disznóhusit, azért veszek jó kis oldalast, és a főzőlapon, nem sütőben és nagy serpenyőben - pl olyaan wmf-esben, amit a sparos pontokból lehetett szerválni - sok olajon / azért teszek olajat is, hogy ne csak a zsirt együk, hanem rámondhassam, hogy diétás _:)) /lepiritom, jó színesre, hogy lekapja, aztán felöntöm kis vizzel, abbank 1,5 órát párolom, ll öntögetem vizzel, hogy ne legyen se sok se kevés, aztán amikor elfőtt a viz ujra lesütöm az addigra teljesen omlós husit és zsír is telelesz husiforgácsokkal és zöldségdrabkákkal.
ja és párolás közepén tengernyi fokhagymát, nagy darabba vágott hagymát, paprikát, paradicsomot teszek bele, és nagyon fincsi lesz. ha meg rámjön a zabálhatnék 2 lábasban csinálom egyszerre, és az egykbe megy még gyömbér, csili meg vagy 3 citrom negyedben, jól lemosott héjjal és ha kész utána 1 hétig fogyózunk :)))
Ez érdekes , mivel még nem sütöttem ilyent egészen máshogy képzeltem el. (bár az agyament képzelgéseimre a héten kétszer rá fizettem majd publikálom a konyhai baklövésekben!!!). Láttam egy francia receptet ott kacsa combokat vastagon bedörzsöltek sóval és borssal, állni hagyták majd 1-2 óra múlva lekapargatták a cucc nagyrészét és szorosan egymásmellé tették egy vastag falú vas lábosba és felöntötték valamilyen-gondolom kacsa zsírral rádobtak pár gerezd fokhagymát és nagyon-nagyon lassú tűzön hosszan sütötték/párolták kihűtötték és amikor enni akartak belőle akkor hirtelen át pirították. A zsírját hidegen kenyérre kenték......engem ez a része fogott meg igazán mivel a 3. 5literes üveg uborkát kovászolom és a család sült zsíros kenyeret követel tőlem! Tehát nekem a lényeg a hidegen kenhető ízes sült zsír lenne a lényeg, még van rá 4-5 napon mert tegnap elfogyott az ubi és az új adagot csak ma reggel csináltam meg.
Tartok tőle, hogy nem tudom megállni és mind a két receptet ki fogom próbálni.....
Köszi, a káposztás tészta ilyenek tényleg jók. Ami nehezít még, hogy nincs sütő. kis konyha, két villanyplani, kis falusi közért. De azért nem panaszkodom, remekül érezzük magunkat.:) most épp kitaláltam estére a tócsnit, ezer éve nem csináltam és ettem. Csak szerintem a Zuramnak elege lesz egy idő után a vega ételekből. na jó, a mélyhütőben még van egy kg csirkemell.
Amit Panettone írt, olyat tudok én is: 30 dkg tepertőt, 3 kemény tojást és kevés vöröshagymát ledarálsz, teszel hozzá sót, 1 ek mustárt és néhány csepp citromlevet. Jól összekevered és hűtőben érleled. Tálaláskor friss zöldséggekkel (paprika, paradicsom, uborka, retek) rakhatod körbe.
Nagyobb darab húsokat (lapocka, comb) tepsiben sóval, köménnyel bedörzsölsz, hámozott egész fokhagymagerezdek társaságában, zsírt mellé téve, lefedve sütögetsz. Menet közben kevés vizet (esetleg fehér bort) teheszt hozzá. Ha puha, fedő nélkül süsd zsírjára, aztán, ha kicsit hűlt, mehet üvegbe..
Tepertő, keményre főzött és lereszelt tojás(szemre fele annyi mint a tepertő) mustár, só, bors és nagyon apróra vágott vöröshagyma ízlés szerint. Nem tudom a mérték egységeket mindig szemre kivitelezem, nálunk ez bevált...sok szerencsét hozzá
Régi nyarakról ilyen emlékeim vannak: bundáskenyér, tojásrántották 1000féle variációban krumplis lángos és tészta, káposztás tészta rántott husi mert az jól eláll, aztán zsírban eltett sülthusi(erre én is várnék recepteket mert még soha nem próbáltam), palacsinta, gofri, meggyes piték és regeteg gyümölcs, hideg gyümolcsleves.....