ZsuR, rákerestem az olasz topikban a lasagne-ra, Antonio egyik leginformatívabb hozzászólása a témában: "Lasagne receptek?
En altalaban a tipikus Lasagne alla Bolognese-t szoktam kedvelem, tehat Ragu & Besamel, vagy Pasticcio di Lasagne (paradicsomszosszal, hus nelkul, mozzarellaval, esetleg padlizsannal, besamel nelkul)
A tobbiek hogy szeretik az olasz Lasagne-t?
En "gyari" lasagne-t szoktam hasznalni, bocs de mindig olasz markat (ne utaljatok ezert :-)))
Azt is szeretem, ha tobb mint 3 reteg van (pl. 4-5)
Nekem is ez volt a gondom, hogy a paradicsom leves ízes/savas/piros és sztem elég tartalmas is. (egyszer ettem egy instant p.l.-t amit a végén kávé tejszínnel szelidítettek meg , nem rajongok a zacskós dolgokért de ez fantasztikus volt. olasz knorr???)
Végül nem főztem meg mert hozzám vágtak egy szatyor lefagysztott malac csontot leves lett belőle és kifőztem egy fazék nudlit (ez volt az utolsó ötletem a par. leveshez) így ez marad holnapra. Csináljak hozzá smarnit? Bár a túró gombóc jobbnak tűnik...még megálmodom.
Sziasztok. Paradicsom leves után ki mit szokott még feltálalni, (Nem szoktam paradicsom levest főzni de ma ezt kértek tőlem BETŰtésztával). De mi legyen utánna?
Amiről szó volt eddig az a Lasagne alla Bolognese.
Abba a hagyományos recepet szerint kell besamel, min ahogy még egy csomó lasagne-variációhoz szintén.
Rágugliztam a Bolognesere és csak az olaszországi honlapokat nyitottam meg. Mindegyik írja.
Érdemes az olasz konyhás topikban is utána olvasni, van róla pár hozzászólás.
Én speciel a besamelest ismertem meg először egy vendéglőben, ahol olasz volt a szakács (és olasz alapanyagokból főztek). Azóta azt tartom az eredetinek.
Szerintem főzd meg egyszer Te is egy ilyen recept szerint, aztán ki tudja... lehet Te is finomabbnak találod. :)
Még véletlenül sem akarok ízlésekről és szokásokról vitázni, ezért elhiszem, hogy a kolléganőd a nápolyi gyökerekkel úgy készíti, ahogy és az az ő "lasagne"-ja.
Itt egy elég sok variációt felsoroló olasz honlap:
Itt pedig az olaszos topikból egy olasz, gasztronómia területén elég sokat publikáló szakértő régebbi hozzászólása (1034):
"Lasagne receptek?
En altalaban a tipikus Lasagne alla Bolognese-t szoktam kedvelem, tehat Ragu & Besamel, vagy Pasticcio di Lasagne (paradicsomszosszal, hus nelkul, mozzarellaval, esetleg padlizsannal, besamel nelkul)
A tobbiek hogy szeretik az olasz Lasagne-t?
En "gyari" lasagne-t szoktam hasznalni, bocs de mindig olasz markat (ne utaljatok ezert :-)))
Azt is szeretem, ha tobb mint 3 reteg van (pl. 4-5)
Igen. Ha megnezed, alaprol beszeltem, nem variaciorol.
A kolleganom olasz. ott szuletett, sokaig ott is elt. Az anyukaja hagyomanyos olasz konyhat vezetett (hat gyerek, ferj - volt fozes rendesen). Amit foz, az Napoly kornyeki hagyomanyokat kovet, mert azert ott is van elteres mint mindenhol.
Amerika nagy. Nem tudom, hogy minden reszeben mit neveznek lasagne-nak, de azt tudom, hogy amit itt besamel-lel irtok, meg soha nem lattam sem etteremben, sem magan szemelynel.
Nem tudom, te mennyire ismered az egesz Amerikai lasagne szokasokat - meg az osszes olasz receptet ami szosz-hiusgomboc. . .meg a tobbi.
Hat ez az. Ha beleteszem, az akkor inkabb "tolto anyag" valami helyett. . .
A friss mozarella meg elengedhetetlen - nelkule nincs lasagne.
Paradicsompuret egyaltalan nem hasznalok hozza, csak finom, suru, hazilag keszult paradicsomszoszt - valami nagyon kellemes fuszerrel, pl bazsalikommal, vagy rozmaringgal. Ha friss a paradicsom, az annal tobb izt ad - de nekem az sok munka. Leszedni a paradicsom hejat, szetvagni, kiszeni a magot es a levet, ledaralni, es utana fozni meg par orat. . .inkabb konzervben veszem.
Petrezselmet szoktam bele tenni, torott borsot meg reszelt parmezant. HA spenotos lasange-t csinalok, akkor a spenot kulon retegkent jon bele - parolva, fokhagymaval.
A besamelnek magában nem sok íze van szerintem, lasagne-ba pedig mindenféle adalékkal megy, ráadásul a legnagyobb részét beszívja a tészta. Anyukám kétfélét szokott csinálni, húsos meg vega változatot, és a besamelt részben paradicsomsűrítménnyel ízesíti (+fűszerek), és úgy megy a tészta és ragu közé/mellé. A tetejére szokott sok reszelt sajtot tenni, illetve időnként a besamelbe is kever. De se mozzarellát, se ricottát nem használ - mondjuk ricottát nem is nagyon lehet kapni felénk. Az eredmény egy jó szaftos rakott tészta, ízözönnel. :) Na, lehet, teszek még egy kísérletet, megkívántam... ribizli
SOS-ben kellene a segítségetek. Sajnos nem sok időm van és most 4 év kihagyás után jutottam újra vissza Hozzátok... Párom holnap államvizsgázik és csak este ér haza. meló után lenne kb 3 órám, hogy valami finomat varázsoljak Neki. Valami tepsis dologra gondoltam, ezt könnyű megmelegíteni, de nem valami szokványosra (nem rakott kel, vagy rakott krumpli). Valami husis dologra. Tudnátok esetleg segíteni? Tudom, hogy későn szólok, de most jött az ötlet, hogy étterem helyett főzőcskézzek. Előre is köszi nagyon!!!